Kurkumin a zdraví – jaké má účinky? Na co je dobrý a jak vám může pomoci?

Kurkuminy jsou úžasné látky, které se nacházejí v kořeni (oddenku) kurkumy. Kurkumin je velmi silný antioxidant, fantastický denní doplněk pro podporu zdraví a snížení zánětů v těle, možná i proto je již dlouho využíván v ajurvédské medicíně.

Kurkuminoidy je společný název pro tři aktivní složky v kurkumě:

  • Kurkumin typ 1
  • Kurkumin typ 2
  • Kurkumin typ 3

Některé firmy proto pro zjednodušení říkají aktivním složkám z kurkumy jen „ kurkumin“.  Někdy to může být proto, že nemají ve svém doplňku všechny tři typy kurkuminů, ale jen jeden z nich, a to většinou kurkumin typu 1. Nejnovější výzkum však ukazuje, že všechny tři typy kurkuminu dohromady jsou účinnější než jen jeden typ kurkuminu samostatně.

V kurkumě najdete jen 2-6 % kurkuminu. V našem doplňku stravy máme kvalitní extrakt standardizovaný na 95 % kurkuminoidů, který obsahuje všechny tři typy kurkuminu a jeho složení je následovné:

  • 80 % kurkumin (kurkumin typ 1)
  • 18 % demethoxykurkumin  (kurkumin typ 3)
  •   2 % bisdemethoxykurkumin (kurkumin typ 2)

Kurkumin má ale jeden problém, a tím je jeho jen malá využitelnost organismem. Jak jsme tento problém vyřešili my?

Jak zvýšit využitelnost kurkuminu organismem?

Protože kurkuma obsahuje jen malé procento kurkuminů (3-6 %), tak byste jí museli denně sníst obrovské množství.

Pomoci vyřešit tento problém mohou standardizované extrakty, které obsahují více než 95 % kurkuminů. Důvěryhodný výrobce doplňku stravy uvádí, kolik procent aktivních látek jeho produkt obsahuje.

Jinak se vám může stát, že koupíte jen sušenou namletou kurkumu s obsahem 2-6 % kurkuminu.

Ale i standardizované extrakty s vysokým obsahem kurkuminu mají jeden problém, a to nízkou využitelnost organismem.  Jak jsme to vyřešili? Na zvýšení absorpce se používají různé metody, například, že se do doplňku stravy přidává tuk, který pak absorpci zvyšuje cca o 60 %.  My jsme do našeho doplňku přidali piperin (95% extrakt z černého pepře), který zvyšuje využitelnost kurkuminu až 2000x!

V našem doplňku stravy Immunity by Anna Brandejs najdete piperin ve formě 95% kvalitního standardizovaného extraktu. Piperin je látka, která je odpovědná za ostrost černého pepře.

Kurkumin a zdraví – jaké má účinky? Na co je dobrý a jak vám může pomoci?

Jaký je rozdíl mezi užíváním kurkumy a extraktem kurkuminoidů, nebo kurkuminu?

To je velmi častá otázka. Curcuma longa je rostlina, která je zdrojem kurkuminoidů a kurkuminoidy se dělí na kurkumin typ 1, kurkumin typ 2 a kurkumin typ 3.

Při použití v doplňku je velký rozdíl, jestli používáte jen namletý prášek kořene kurkumy, který obsahuje jen asi 2-6 %  kurkuminu, nebo extrakt s 95% kurkuminem.

To znamená, že nestandardizované práškové produkty (v podstatě mletý kořen z kurkumy) neposkytují mnoho kurkuminu.

Když se kurkuma konzumuje v potravinách (například v kari) po mnoho let, pravděpodobně existuje dlouhodobý ochranný účinek proti oxidačnímu stresu a zánětu. Například míra Alzheimerovy choroby v Indii je 4,4 krát nižší než ve Spojených státech.

Ale když chcete mít z kurkumy skutečně velký užitek, je třeba na 3-4 měsíce brát doplněk stravy, který je standardizovaný na 95 % kurkuminoidů, obsahuje všechny tři typy kurkuminů 1, 2 a 3 a navíc je jeho využitelnost podpořena například přidáním piperinu.

Jaké jsou přínosy kurkuminu?

Účinky potvrzuje i moderní věda – kurkuma dlouhá (Curcuma longa) přispívá k

  • normální funkci imunitního systému,
  • normálnímu trávení,
  • normální činnosti jater,
  • normální činnosti srdečně-cévního systému,
  • normální činnosti nervové soustavy a
  • normálnímu stavu kloubů a kostí.

Dnes už existují tisíce vědeckých studií, které potvrzují silný antitoxidační a protizánětlivý vliv kurkuminu.

Jak dlouho užívat doplňky stravy s kurkuminem?

Doplněk stravy Immunity by Anna Brandejs s obsahem kurkuminu, piperinu a liposomálního vitamínu C doporučujeme užívat 3-4 měsíce, pak si dát 3 měsíce přestávku.

Proč kombinovat kurkumin s lipozomálním vitaminem C?

V našem doplňku Immunity by Anna Brandejs je i vysoká dávka liposomálního vitamínu C, který je lépe využitelný organismem než obyčejný vitamín C, kterého se močí vyloučí až 80 % a tělo ho není schopné využít pro svůj prospěch.

Liposomální vitamín C tělo dokáže zužitkovat i z více než 90 %. Liposomální vitamín C má podobné účinky jako kurkumin – vysokou antioxidační schopnost a schopnost přispět k normálnímu fungování imunitního systému.

Oba dva se tak ve svém účinku podporují.

9 důvodů, proč si vybrat kurkumin v podobě Immunity by Anna Brandejs:

  1. 100% veganské tobolky.
  2. Vysoký optimální obsah kurkuminu – 445mg na den.
  3. Důvěryhodný standardizovaný extrakt na 95 % kurkuminoidů.
  4. Obsahuje všechny 3 typy kurkuminu: typ 1, 2 a 3 pro nejvyšší možnou účinnost.

  5. Nejvyšší možná využitelnost kurkuminu pomocí synergie s piperinem (extrakt z černého pepře), který zvyšuje využitelnost až 2000 x!
  6. Původ kurkumy: organická Curcuma longa z Indie, žádné syntetické analogy kurkuminu.
  7. Účinek zvyšuje i vysoká dávka liposomálního vitamínu C – 1000 mg na den.

  8. Nejvyšší možná čistota produktu, bez jakýchkoliv chemických příměsí, ochucovadel, protispékavých látek, bez GMO, laktózy a éček.
  9. Důvěryhodný e-shop Medaprex – zlatá plaketa na heuréce.

Žijte lépe s kurkuminem a mějte pod kontrolou vaše tělo!

Kurkumin a zdraví – jaké má účinky? Na co je dobrý a jak vám může pomoci? Immunity by ANNA BRANDEJS Doplněk stravy Immunity by ANNA BRANDEJS je nabitý látkami, které přispívají ke správnému fungování imunitního systému,  jako je lipozomální vitamín C a extrakt z kořene kurkumy. Navíc v něm najdete extrakt z černého pepře, který zvyšuje účinnost kurkumy. Kurkuma je po staletí známá například tím, že pomáhá zmírňovat záněty kloubů a pomáhá svým protizánětlivým účinkem chránit játra. 1 240 Kč

Starší články:

Kurkumin a zdraví – jaké má účinky? Na co je dobrý a jak vám může pomoci?

Doplňky stravy by ANNA BRANDEJS7.4.2020

Naše tělo je vybavené fenomenálním obranným systémem, který se nazývá imunita. Imunita nás chrání před viry, bakteriemi, houbami, hlísty a jinými patogeny, které jsou příčinou různých nemocí.

Kurkumin a zdraví – jaké má účinky? Na co je dobrý a jak vám může pomoci?

Doplňky stravy by ANNA BRANDEJS23.3.2020

Základními složkami kůže jsou kolagen, elastin a kyselina hyaluronová. Právě změny, kterými tyto tři složky prochází, se pak projevují viditelnými známkami stárnutí pleti.

Kurkumin a zdraví – jaké má účinky? Na co je dobrý a jak vám může pomoci?

Doplňky stravy by ANNA BRANDEJS23.3.2020

Stárnutí je přirozenou součástí života, ale poškození kůže zvyšujícím se znečištěním životního prostředí, přirozené NENÍ. Bohužel přirozený proces stárnutí drasticky zrychlují škodlivé látky z vnějšího prostředí. Například znečištění ovzduší podle nových výzkumů přispívá nejen ke vzniku pigmentových skvrn, tvorbě vrásek a tmavých kruhů pod očima, ale i ke snížení elasticity kůže.

Kurkumin a zdraví – jaké má účinky? Na co je dobrý a jak vám může pomoci?

Doplňky stravy by ANNA BRANDEJS23.3.2020

Trávicí soustava, zejména pak tenké a tlusté střevo, je alfou a omegou pro to, aby byl člověk nejen zdravý, ale aby měl i dobrou náladu. V dobře fungujícím střevu se vyrábí až 80 % hormonu serotoninu, jehož nedostatek vede ke vzniku úzkostí a depresí.

Opěvovaná kurkuma může zdraví i škodit. Rizikem je žloutenka

Kurkumin a zdraví – jaké má účinky? Na co je dobrý a jak vám může pomoci? Zdroj: Profimedia.cz

Kurkuma je oblíbená v kuchyni, coby součást doplňků stravy, ale i v potravinářském průmyslu jako barvivo. Zatímco bývá často opěvovaná coby superpotravina se spoustou zdraví prospěšných účinků, její potenciální negativní a nežádoucí účinky bývají opomíjeny.

Ač se kurkuma neboli indický šafrán používá zejména pro přípravu asijských pokrmů, setkal se s ní snad už i každý Evropan. Jde o koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého, které obsahuje asi 5 % éterického oleje (jednou z jeho hlavních složek je žluté barvivo kurkumin).

Pozitivní účinky na zdraví nepotvrzeny

Kromě ostře žluté barvy, která kurkumu odlišuje od jiných druhů koření, je známá i pro léčivé účinky, které jí jsou připisovány. Jde například o podporu normálního trávení, normální činnosti jater či kardiovaskulárního systému nebo protizánětlivé účinky.

Zatímco výše zmíněné blahodárné účinky kurkumy (s výjimkou jejího vlivu na normální stav kloubů, nikoliv však prevence artritidy, s níž bývá občas spojována) zatím nebyly Evropskou komisí potvrzeny, její potenciálně rizikové účinky již zmínila.

„Komise opakovaně upozorňovala na kontaminaci kurkumy a dalších typů barviv a koření aflatoxiny (toxiny plísně působící onemocnění jater a tedy i žloutenku toxického, nikoliv infekčního původu) a takzvanými sudánskými barvivy a doporučuje častější kontroly,“ uvedla pro Euro.

cz lékařka Kateřina Cajthamlová.

Čtěte: Část margarínů škodí zdraví, shodují se odborníci. Doporučují spíše máslo

Kurkumin a zdraví – jaké má účinky? Na co je dobrý a jak vám může pomoci?

Nežádoucí účiny, žloutenka

Právě s podezřením na souvislost mezi užíváním doplňků stravy s kurkumou a vznikem žloutenky se nedávno potýkali v Itálii. U asi 20 pacientů se žloutenkou bylo konstatováno dosud nepotvrzené podezření, že za nemocí stojí právě kurkuma ve zmíněných doplňcích stravy.

Budete mít zájem:  O neplodnosti mluvíme až po roce pokusů

Kurkuma by přitom potenciálně mohla vést ke vzniku žloutenky jak kvůli případné přítomnosti plísní, tak jejímu vlivu na játra, který dosud není zcela přesně znám.

„Kurkuma, respektive kurkuminy v rozumném množství pozitivně ovlivňují jaterní funkce. Není však vyloučeno, že jejich nadměrný a neuvážený příjem může vést například ke vzniku autoimunitní hepatitidy,“ vysvětlila pro web Euro.

cz nutriční terapeutka Gabriela Mádrová s tím, že dalším možným negativním důsledkem požívání kurkumy může být fakt, že snižuje účinky řady léků, například antibiotik nebo léků na ředění krve.

„Zde tedy vidíte, že ze „superpotraviny“ se hned může stát potravina, která se pro řadu lidí stane potravinou, kterou musí ve svém jídelníčku omezit,“ doplnila na adresu kurkumy odbornice.

Klíčový je původ

Stejně jako u celé řady dalších importovaných komodit, jako jsou například datle, oříšky či fíky, je ale i u kurkumy zásadní její původ a skladování.

Právě tyto aspekty významně ovlivňují kvalitu výrobku, který se dostane ke konečnému spotřebiteli.

V této souvislosti již například v letech 2016 a 2017 Evropská komise vydávala občasné zákazy importů některých typů kurkumy z Indie a Thajska.

Čtěte: Proteinová revoluce? Finové vyrobili jídlo, které využívá solární energii a oxid uhličitý

Kurkumin a zdraví – jaké má účinky? Na co je dobrý a jak vám může pomoci?

Na to, aby spotřebitelé výrobky včetně kurkumy vybírali pečlivě a spíše než na cenu hleděli na jejich původ, apeluje i farmaceut Richard Pflegler.

Ten se výzkumu i konzumaci kurkumy, respektive kurkuminů, věnuje deset let a žádné negativní účinky vyjma suché pokožky na sobě nepozoruje. Zdůrazňuje však, že dává velký pozor na výběr produktů podle původu. To ale není jen problém kurkumy.

„Třeba koupit si fíky nebo oříšky z Afriky se rovná téměř sebevraždě,“ doplnil pro Euro.cz Pflegler s tím, že pokud budou lidé vybírat výrobky pečlivě, riziko by jim hrozit nemělo.

Skrytá plíseň

Jestliže se však spotřebitelé rozhodnou nakupovat například v zahraničních e-shopech nebo pouličních stáncích, kde si nemohou být původem suroviny jisti, mohou se vystavit riziku, že ve výsledném produktu budou ve vyšším množství přítomné biologické toxiny – aflatoxiny.

Čtěte: Nenápadná a výživná potravina budoucnosti. Obyčejné žaludy

Kurkumin a zdraví – jaké má účinky? Na co je dobrý a jak vám může pomoci?

„Na vzhledu produktu se to nemusí projevit, byla-li plíseň rozemleta do koření – ale jde to analýzami vzorků produktu,“ dodala pro Euro.

cz Cajthamlová s tím, že právě například vyšší dávka mykotoxinů v potravině může vést až k toxické žloutence.

Upozornila také, že dalším a větším nebezpečím aflatoxinů je v případě, že se jim člověk vystavuje dlouhodobě nebo často, riziko vlivu na vznik rakoviny.

S doplňky raději opatrně

Ať už tedy kurkuma či další produkty mají titul „superpotravina“ oprávněně či jde spíše o marketingový tah, důležité je připomenout, že ani ta nejlepší potravina není všelékem či snad zázrakem. Důležité je dbát nejen na původ, ale i vyváženost složek jídelníčku a v ideálním případě se spíše než na doplňky stravy spoléhat na živiny z čerstvého jídla.

Dále čtěte:

Hlídáte si cholesterol? Možná zbytečně. Škodit mohou spíše léky, které ho snižují

Revoluce z vládní pekárny: stát rozmělní definici kváskového chleba

Kurkumin a zdraví – jaké má účinky? Na co je dobrý a jak vám může pomoci?

Změna na etiketách: z řeckého jogurtu bude koncentrovaný mléčný výrobek

Lepek není jed. Může ochránit před cukrovkou i dalšími chorobami

Rádi žvýkáte? Můžete si zadělat na vředy i nadváhu

Masem a mléčnými výrobky proti infarktu. Kardiologové překvapili novou studií

NaturLabs – Liposomální Kurkumin 3Complex, 30 kapslí

Chcete si udržet vitalitu a dobrou kondici na cestě k dlouhověkosti? Kurkumin vás v tom skvěle podpoří.

Ne nadarmo bývá tato aktivní složka získaná ze „zlatého kořene“ neboli kurkumy v tradici asijského léčitelství považována za pramen zdraví a věčného mládí.

 Liposomální rostlinná forma zajišťuje maximální možnou vstřebatelnost a využitelnost této účinné látky.

Seznamte se s kurkuminem

Kurkumin je flavonoid, tedy přírodní barvivo, získané z rostliny kurkumovník dlouhý (Curcuma longa), pocházející z Asie. Kořen této rostliny se po rozemletí používá jako tradiční žluté koření zvané „indický šafrán“, který proslul zejména v indické kuchyni jako základ směsi kari. 

Kurkuma obsahuje pouhá 3 % této účinné látky. Pro získání vyšší koncentrace kurkuminu je třeba extrahovat jej z oddenku (neboli pakořene) rostliny.

Aktivních látek kurkuminoidů v rostlině existuje hned několik typů. Jak napovídá sám název tohoto produktu, funkční složka Liposomálního kurkuminu 3Complex je tvořena synergickým působením 3 obsažených kurkuminoidů: z 85–90 % kurkuminu, ze 7–9 % demethoxykurkuminu a z 2–3 % bisdemethoxykurkuminu.

Příběh kurkuminu

Kurkuma, potažmo kurkumin se úspěšně využívá již přes 4000 let v lidovém léčitelství. Tato substance si udržuje velmi důležité postavení v rámci ajurvédy i tradiční čínské medicíny. Výrazně žlutý prášek s přízviskem Zlatá Bohyně byl od nepaměti považován za jeden z největších darů přírody s širokým spektrm účinků.

Pro svůj značný terapeutický potenciál je i v západní vědě kurkumin předmětem mnoha studií. Patří mezi ty nejprozkoumanější přírodní látky s celou škálou skvělých přínosů pro lidský organismus. Obecně je řazen mezi fytonutrienty s nejslibnějším využitím.

Kurkumin a zdraví – jaké má účinky? Na co je dobrý a jak vám může pomoci?

K čemu kurkumin pozitivně přispívá? 

Kurkumin je známý pro celou řadu benefitů, které z něj lze čerpat. Nejnovější věecké studie zkoumají kurkumin pro jeho antioxidační účinky. Dlouhodobé užívání tohoto přírodního klenotu podporuje zdravíkrásu a udržení vitality

Lidé, kteří si chtěli uchovat dlouhé mládí, tradičně užívali kurkumu a věřili, že jim v tom pomůže. Kurkumin svědčí naší pokožce, prospívá také pohybovému aparátu. Bývá užíván pro udržení normální činnosti nervové soustavy a napomáhá normálnímu trávení.

K ČEMU VŠEMU PŘISPÍVÁ KURKUMA DLOUHÁ?

  • k normální funkci imunitního systému
  • k normálnímu trávení 
  • k normální činnosti jater
  • k normální činnosti kardiovaskulárního systému
  • k normálnímu stavu kostí a kloubů
  • k normální činnosti nervové soustavy
  • k normální funkci dýchacího systému

KDO MŮŽE OCENIT LIPOSOMÁLNÍ KURKUMIN?

  • ten, kdo se zajímá o antioxidanty
  • ten, kdo řeší obtíže s trávením
  • ten, kdo řeší téma krevního cukru
  • ten, kdo řeší téma cholesterolu
  • ten, kdo chce udržet fit svůj mozek
  • ten, kdo se snaží dlouhodobě udržet svoje zdraví

PROČ KONZUMOVAT KURKUMIN Z DOPLŇKŮ STRAVY?

Možná se ptáte, proč si pořizovat speciální doplněk stravy, když je kurkumin přece přítomen i v obyčejném koření. Ano, to je sice pravda, ale jak již bylo řečeno: kurkuma obsahuje této aktivní látky pouhá 3 %

Navíc konzumace samotné kurkumy nám nezajistí absorbci dostatečného množství kurkuminu do organismu. Kurkuminoidy získané laboratorní extrakcí z kurkumy, podané v dobře biologicky dostupné formě (obzvláště té liposomální), mnohonásobně zvyšují účinnost a celkový efekt na organismus.

Kurkumin a zdraví – jaké má účinky? Na co je dobrý a jak vám může pomoci?

PROČ LIPOSOMÁLNÍ KURKUMIN?

Většina běžných doplňků stravy v prášku či ve formě tablet není naším tělem dostatečně absorbována. Ještě v průběhu transportu jsou v trávicím traktu suplementy rozkládány trávicími enzymy a žaludečními šťávami. A tak se na místo určení dostane opravdu jen malé procento účinné látky.

Liposomální forma kurkuminu přináší revoluci ve vstřebatelnosti! 

Proč? Liposomální obal tento proces eliminuje a chrání účinnou látku. Liposomy jsou molekuly, jejichž vnější obal je tvořen zdravými tuky (přírodními fosfolipidy), které obalují obsažené funkční složky.

V průběhu vstřebávání ze střeva tento tukový obal poskytuje aktivní látce ochranný kryt.

Liposomální váček je přirozeným způsobem absorbován skrze stěnu střeva do krevního řečiště a s ním i neporušená molekula kurkuminu ukrytá uvnitř, která je pak z krve snadno vstřebána přímo do buněk.

VÝHODY LIPOSOMÁLNÍ FORMY VITAMÍNŮ

  • Lepší transport vitamínů na místo určení – skrze střevní stěnu do krevního řečiště a odtud snadné vstřebání přímo do buněk 
  • Perfektní biologická dostupnost – využitelnost vitamínů pro organismus
  • Liposomální vrstva vitamíny chrání proti poškození v trávicím traktu 
  • Bez pachuti, dlouhá trvanlivost a čistota (bez additiv) – to vše díky sypké formě

O co se jedná? 

Všechny účinné látky jsou do buněk transportovány prostřednictvím patentované liposomální struktury přírodních fosfolipidů, která zajišťuje nejvyšší známou biodostupnost vitamínů a minerálů v lidském organismu.

Budete mít zájem:  Zánět Močových Cest U Žen Léčba?

Liposomální forma zvyšuje vstřebatelnost účinné látky až o dvacetinásobek a umožňuje buněčnou absorpci z více než 90 %. Mimo to liposomální forma vitamínů přináší vašemu tělu celou řadu benefitů doložených množstvím klinických studií. 

UNIKÁTNÍ TECHNOLOGIE NA MOLEKULÁRNÍ ÚROVNI

Liposomální formy vitamínů a minerálů jsou v medicíně s úspěchem využívány již pěknou řádku let za účelem zvýšení absorpce aktivních látek do organismu. 

Liposomální vitamíny od NaturLabs využívají 100% přírodní technologii LipoCellTech, která zajišťuje jejich dokonalou vstřebatelnost. Tak můžete konečně pocítit skutečný efekt suplementace.

Konkrétně to funguje tak, že molekula vitamínu je během zpracování obalena fosfolipidovou vrstvou. Ta je velmi podobná našim buňkám, proto ji buňky jednodušeji přijmou a obsah snadno proniká dovnitř.

Vrstva fosfolipidů jednak chrání aktivní látku při průchodu trávicím traktem, aby nedošlo k její předčasné degradaci. Zároveň také umožňuje hladký transport aktivní látky přímo do buněk.

Taková liposomální struktura je tělu vlastní a po doručení aktivní látky do buňky se samotné fosfolipidy stanou výživou pro buněčnou stěnu, kde pomáhají k regeneraci buněk a tkání

PROČ UPŘEDNOSTNIT SYPKÉ LIPOSOMÁLNÍ VITAMÍNY V KAPSLÍCH?

Liposomální doplňky stravy se vyrábějí v sypké a tekuté formě. Jaké jsou výhody kapslí naplněných práškem oproti rozšířené tekuté formě?

  • Kapsle s práškem jsou jednoduše přenosné, vhodné na cestování a pohodlné na užívání.
  • Sypká forma našich vitamínů je pouze čistým práškem bez aditiv. Samozřejmě tedy neobsahuje žádná plnidla, konzervanty či neaktivní látky. 
  • Oproti tekutým formám, jejichž nevábná chuť je často maskována dochucovadly, má prášek v přírodní kapsli zcela neutrální chuť. 
  • Prášek balený v kapsli vydrží mnohem déle. Na rozdíl od tekutých suplementů, které je nutné po otevření rychle spotřebovat, prášková forma má delší trvanlivost a je více stabilní.

Způsob užívání

  • 1-2 kapsle užívat jednou denně společně s jídlem, zapít vodou.

Kontraindikace:

  • Není vhodné brát zároveň s léky na ředění krve. Užívání je třeba konzultovat s lékařem. Interakce mezi látkami je hodnocena jako mírná, tedy může, ale nemusí docházet k ovlivnění.
  • Užívání může ovlivnit účinek léků k redukci žaludečních kyselin (jde o léky s účinnými látkami: cimetidine, famotidine, ranitidine, esomeprazole, omeprazole a lansoprazole). 
  • Může zesílit účinek léků u cukrovky a zvýšit tak riziko hypoglykémie.

Kdo by se měl kurkuminu vyhnout:

  • Kurkumin by neměli užívat lidé se žlučníkovými kameny.
  • Pozor musejí dát i lidé se špatnou absorpcí železa a lidé s anémií, pokud se rozhodnou používat kurkumin dlouhodobě ve velkých dávkách.

Složení

Kurkuminoidy (z extraktu kurkumy), LipoCellTech™ Liposomální patentovaná směs: fosfolipidy kyseliny palmitoolejové, získané ze slunečnice (non-GMO), veganská kapsle z hydroxypropylmethylcelulózy.

Nutriční hodnoty Složení v 1 kapsli
LipoCellTech™ Liposomální patentovaná směs: fosfolipidy kyseliny palmitoolejové, získané ze slunečnice (non-GMO) 150 mg
Kurkuminoidy (z extraktu kurkumy) 260 mg

Množství

30 kapslí

Skladování

Skladujte na chladném, temném a suchém místě.

Uchovávejte při pokojové teplotě.

Upozornění

Ukládejte mimo dosah dětí. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Není náhradou pestré stravy. Není určeno dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám.

NaturLabs

Firma NaturLabs je česká značka, která hledá inspiraci v darech přírody a zároveň v nejnovějších odborných poznatcích z oblasti biochemie. Vyvíjí produkty na rostlinné bázi, které mají pozitivní vliv na specifické funkce organismu člověka s fokusem na jakost a čistotu produktu bez přidání umělých aditiv.

Spojením vědeckého přístupu a inspirace z přírody vyvíjí produkty prémiové kvality s vysokou funkčností a účinností. Přitom klade důraz na maximální efektivitu účinných látek podloženou aktuálními vědeckými výzkumy.

Potravinové doplňky jsou vyráběny s největší možnou ohleduplností vůči přírodním zdrojům. Firma NaturLabs usiluje o minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí způsobené její existencí.

Cílem NaturLabs je vyrábět potravinové doplňky prospěšné veškerým živým bytostem pro jejich tělesné i duševní zdraví, aby jim umožnily dosáhnout plného potenciálu bytí.

Kurkumin (Curcumin ) – Extrakt z kurkumy je důležitý pomocník při zánětech a metabolických potížích. Účinky, dávkování, bezpečnost

Curcumin je účinnou složkou rostliny kurkuma a také se nachází v omezených množstvích v zázvoru. Jedná se o protizánětlivou molekulu a podobně jako u rybího oleje se jedná o pomocníka pro správné metabolické pochody. Má však velmi nízkou biologickou dostupnost a proto se používá několik metod pro zvýšení jeho vstřebatelnosti, jako je extrakt z černého nebo kajenského pepře.

Curcumin je žlutý pigment obsažený s kořením kurkuma a v menší míře zázvorem. Jedná se o malou molekulu, která je typickým „curcuminoidem“ a má účinky podobné ostatním polyfenolům, ale jedinečné, neboť jde o jinou třídu polyfenolu (ve vztahu k ostatním třídám flavonoidů, stilbene atd. ). Je ceněna také pro své protizánětlivé účinky.

Další oblasti zájmu, které se týkají kurkuminu, jsou zmírnění kognitivního poklesu spojeného se stárnutím, zdravého srdce a snížení hladiny lipidů a plaků v tepnách a snížení rizika diabetu a léčby vedlejších účinků spojené s diabetem.

Má špatnou perorální biologickou dostupnost, a proto by měla být zvýšena o další látky, jako je extrakt černého pepře, nazývaný piperin. Pokud chcete, aby kurkumin zůstal účinkovat v tlustém střevě (protože je protizánětlivý a může pomoci při trávení), v takovém případě je vhodné nepárovat curcumin s další látkou vylepšující vstřebatelnost do oběhu.

Pro jakýkoli systémový účel (vyžadující absorpci ze střev) jsou vyžadovány dávky doplňkového kurkuminu v rozmezí 80-500 mg za předpokladu použití některé formy zlepšující vstřebatelnost, a to následující:

  • Párování kurkuminu s černým pepřem (piperinem)
  • Curcuminové fytosomy komplexované s fosfatidylcholinem (Meriva nebo BCM-95)
  • Curcuminové nanočástice (THERACURMIN)

Pokud se nepoužije některá z výše uvedených vylepšení, pak se bude absorbovat příliš málo kurkuminu a dokonce dávky až do 4 000 mg mohou být zcela neúčinné (8-16 g by bylo jen mírně aktivní).

Pokud používáte kurkumin k intestinálním účelům, není nutná absorpce ze střeva do krve. Zde lze jednoduše použít kurkumin v dávce 2-4 g denně nebo užívat kurkumin bez vylepšení absorpce.

Zdroje Curcuminu

Curcumin (chemicky známý jako Diferuloylmethan) je hlavní účinnou látkou kurkuma (Curcuma Longa ) a je hlavním „kurkuminoidem“  vedle dalších tří curcuminoidů známých jako demethoxycurcumin , bisdemethoxykurcumin a cyklocurcumin. Kurkuminoidy obecně existují především v rostlinách rodu curcuma, ačkoli nejsou pro tuto rostlinu výlučné.

Curcumin je hlavní molekulou v třídě kurkuminových molekul (podobně jako resveratrol je hlavní molekula molekuly třídy stilbene) a je nejčastěji spojována s kurkumem, neboť jde o největší přirozeně se vyskytující zdroj.

Komerčně dostupnéextrakty „kurkuminu“ nemusí být pouze čistý kurkumin, ale směs obsahující 77% kurkuminu (17% demethoxykurkuminu, 3% bisdemethoxykurkuminu, poslední 3% není klasifikováno, ale předpokládá se obsah cyklocurcuminu). Kurkumin bývá na etiketách označen jako E100 (kód pro kurkumin při použití jako potravinářské barvivo).

Kurkumin je přirozeně špatně vstřebáván při perorálním podání samotném, a ani 8 000 mg kurkuminu významně nezvyšuje sérové ​​hladiny. Díky tomu jsou zkoumány modifikace doplňků kurkuminu, aby se zvýšilo množství kurkuminu, které se dostává do oběhu.

Kombinace kurkuminu a piperinu z černého pepřového extraktu jak známo, zvyšuje biologickou dostupnost kurkumin několikanásobně pokud je použito 20 mg piperidinu spolu s 2 000 mg kurkuminem, ale jeho přítomnost a složení v séru nemusí být příliš účinná.

Komplexní kurkumin s fosfolipidy (fosfatidylcholin-curcuminový komplex známý jako Meriva) může zvýšit jeho začlenění do lipofilních membrán, čímž se pětinásobně zvýší maximální koncentrace v krvi a 450 mg přípravku Meriva je účinný jako 4000 mg obyčejného kurkuminu. Jiné studie u lidí naznačují účinost 29 krát vyšší absorpce, oproti obyčejnému kurkuminu a lepší profil jednotlivých kurkuminoidů v séru.

Curcumin prochází redukcí metabolismu na dihydrocurcumin a tetrahyrdocurcumin. Další redukční metabolismus alkohol dehydrogenázou vede k vzniku hexahydrokurkuminu a hexahydrokurcuminolu, které jsou hlavními metabolity v buňkách jater.

Epigenetické metabolické křižovatky

Metabolické křižovatky jsou definovány jako proteiny nebo receptory, které aktivací nebo inaktivací ovlivňují velké množství příbuzných proteinů.

Jedním z nejdůležitějších je NF-kB, prozánětlivý transkripční faktor, který je inhibován kurkuminem prostřednictvím dvojnásobného mechanismu a to prevence translace p65 do jádra a zabránění degradace molekuly ikB, která drží NF-kB v klidovém stavu, IkB.

Budete mít zájem:  Silné Léky Na Bolest Na Předpis?

Inhibice NF-kB snižuje expresi více než 200 příbuzných proteinů souvisejících s proliferací buněk, invazí, metastázemi, chemorezistencí a zánětem. Hlavními bílkovinami a molekulami, které jsou inhibicí NF-kB sníženy, jsou Bcl-2, Bcl-xL, cyklin D1, interleukin-6 (IL6), cyklooxygenasa 2 (COX2) a matrix metallopeptidáza-9 (MMP9).

Interakce s léky

Curcumin může zvýšit riziko krvácení s antiagregačními a antikoagulačními činidly a snižovat účinnost vinblastinu, ciprofloxacinu a kotrimoxazolu. Může také reagovat s velkým množstvím jiných užívaných léku, proto je dobré poradit se před užíváním s lékařem kvůli možným interakcím.

Kurkumin a rybí olej

Jedna studie na zvířatech zjistila, že kurkumin zachovává obsah DHA v mozku a zvyšuje enzymy, které se podílejí na syntéze DHA z prekurzorů, což vede ke zvýšení koncentrace DHA jak v játrech, tak v mozku.

Zdá se, že kurkumin zvyšuje syntézu DHA a zvyšuje koncentrace v játrech a mozku. To může být zvláště užitečné pro ty, kteří konzumují ryby nebo užívají rybí olej

Ochrana mozku

Kurkumin, přinejmenším in vitro, se jeví jako výrazně neuroprotektivní proti buněčné smrti indukované glutamátem, což je způsobeno buď modifikací NMDA receptorů nebo zachováním koncentrací BDNF.

Stres

Kurkumin ve výzkumech in vitro prokázal schopností prevence neuronální smrti indukované kortikosteronem. Ve studiích na krysách v závislosti na dávce statisticky významně snížil negativní vliv stresu na prostorovou paměť  a byl mírně méně účinný než imipramin.

Úzkost

Epidemiologické studie zjistily, že mezi poruchami nálady a obezitou existuje korelace. Předpokládá se, že klíčovou roli při poruchách nálady může hrát zánět. Bylo proto prozkoumáno použití kurkuminu jako léčby poruch nálady prostřednictvím jeho protizánětlivých vlastností.

Jedna studie na zvířatech zjistila, že kurkumin snížil úzkostné chování u potkanů. V jedné randomizované, dvojitě zaslepené studii na lidech bylo zjištěno, že se kurkumin zdá být účinný při léčbě závažné úzkosti u žen, které jsou obézní.

Deprese

Studie zjistila, že curcumin byl při snižování symptomů deprese účinnější než placebo a tento rozdíl byl statisticky významný. Na rozdíl od předchozích studií tato studie využila mnohem větší velikost vzorku (123 účastníků) a trvala 12 týdnů.

Protizánětlivé, HPA-modulující a antioxidační účinky kurkuminu mohou být schopné regulovat některé systémy, které se podílejí na depresi. Důkazy u lidí v současné době naznačují, že kurkumin se zdá být účinnější než placebo při snižování symptomů deprese.

Alzheimerova choroba

Kurkumin je schopen inhibovat agregaci beta-amyloidových proteinů v mozku a zabránit tak nervovému zánětu. Mechanisticky může kurkumin snížit tvorbu beta-amyloidu v nervové tkáni.

V modelu hlodavců s pokročilým Alzheimerovým onemocněním charakterizovaným byl kurkumin schopen zmírnit pokles neurálních výkonů a byl synergický s DHA (složka mastných kyselin z rybího oleje). Tento synergismus může souviset s tím, jak mohou obě činidla snížit agregaci beta-amyloidu, ale různými mechanismy.

Srdce

Curcumin se zdá být schopen chránit před srdeční hypertrofií, zánětem a trombózou prostřednictvím inhibice proteinu p300, histon acetyltransferázy (HAT) a jeho následných cest. Bylo prokázáno, že tato inhibice zabraňuje srdečnímu selhání u potkanů.

Cévy

Prostřednictvím indukce Hem-Oxygenázy 1 (HO-1) může kurkumin v závislosti na dávce zabránit dysfunkci endotelu (krevní cévy) spojeného s vysokou krevní glukózou a může poskytnout ochranu před vedlejšími účinky spojenými s diabetem.

Průtok krve

  • Doplnění 150 mg kurkuminu (se zvýšenou absorpcí) po dobu 8 týdnů bylo spojeno se zvýšením průtoku krve, jak bylo hodnoceno vasodilatací zprostředkovající průtok krve, přičemž účinnost byla srovnatelná s fyzickým cvičením třikrát týdně.
  • Perorální užívání kurkuminu jako 0,2% stravy u potkanů ​​bylo schopno obnovit pokles endoteliální reaktivity a oxidu dusnatého daný věkem na úrovně mladistvé kontroly.
  • Užívání biologicky dostupného kurkumin denně po dobu čtyř týdnů u jinak zdravých osob, vedlo k významnému (přibližně 40%) zvýšení cirkulujícího oxidu dusnatého.

Triglyceridy a cholesterol

Dávka 500 mg kurkuminu denně snižíla hladiny triglyceridů o 47% během 7 dnů, zatímco vyšší dávka 6 g snižila triglyceridy pouze o 15%. Příčina menšího snížení u vyšší dávky není známá.

500 mg kurkuminu denně také ukázalo, že snižuje hladinu celkového cholesterolu o 17%, zatímco vyšší dávka 6000 mg snižila celkový cholesterol o 5% u jinak zdravých subjektů. 150 mg kurkuminem u jiných zdravých žen po menopauze však nedokázalo snížit celkový cholesterol, HDL-C a LDL-C po dobu 8 týdnů.

Krevní cukr

Účinek kurkuminu na snížení hladiny glukózy v krvi byl jedním z prvních účinků, které bylo možno pozorovat u kurkuminu.

Jedním z mechanismů tohoto snížení hladiny glukózy v krvi je stimulace adenosinmonofosfát kinázy (AMPK) ve skeletálním svalu, čerpáním glukózy. Tento účinek je zesílen přítomností inzulínu a synergický, pokud jde o snížení hladiny cukru v krvi.

Diabetes

Curcumin je schopen zmírnit zánětlivé reakce, které se vyskytují u diabetu a metabolického syndromu a zlepšovat citlivost na inzulín a adiponektin.

Zánět v tukových tkáních

Obecně platí, že nadměrný zánět v adipocytech (posuzovaný z pohledu biomarkerů, o nichž se předpokládá, že jsou reprezentativní pro záněty, jako je TNF-a, který je silným aktivátorem nF-kB), je vysoce korelován s obezitou a metabolickým syndromem.

Antioxidační účinky

Bylo zjištěno, že kurkumin zachycuje superoxidové (O2-) radikály a při porovnávání 500 mg kurkuminu proti 6 g kurkuminů se antioxidativní potenciál těchto dvou dávek příliš neliší.

Protizánětlivé působení kurkuminu

Jedním z nejvíce studovaných účinků kurkuminů na zánět je inhibice TNF-a indukované aktivace NF-kB, což je protein, který ovlivňuje genetický kód pro produkci zánětlivých cytokinů.

To bylo pozorováno v imunitních buňkách po perorálním podání kurkuminu, ale také izolovaně in vitro a in vivo.

  Aktivace NF-kB může zvýšit množství proteinu cyklooxygenázy-2 (COX-2), prozánětlivého enzymu a podání kurkuminu snižuje regulaci COX-2 vyvolanou zánětlivými cytokiny. Jiné prozánětlivé enzymy potlačené kurkuminem jsou iNOS, LOX a fosfolipáza A2.

Zánět kloubů a artritida

Kurkumin je spojen s redukcí řady zánětlivých signálů, z nichž mnohé jsou spojeny s artritidou a zánětlivostí kloubů.

Studie s trváním po dobu tří měsíců prokázala, že Kurkumin Meriva je schopen zlepšit symptomy osteoartrózy, které byly hodnoceny WOMAC o 58% a pozdější studie s 1000 mg kurkumy jako Meriva tablety zjistila, že celkové symptomy kolenní osteoartrózy byly sníženy na 41% základních hodnot se zlepšením bolesti, tuhosti a fyzického fungování (jak bylo hodnoceno zkouškou běžeckého trenažéru). Orálně podávaný kurkumin se jeví jako vysoce účinný při snižování symptomů osteoartrózy kolene, přičemž účinnost je srovnatelná s jinými vysoce účinnými doplňky jako Boswellia serrata.

Testosteron

Kurkumin u potkanů prokázal, že dokáže uchovat hladiny testosteronu při podávání spolu s lékem (Metronidazolem), který způsobuje snížení hladiny testosteronu a zhoršuje parametry spermií. Ochranné účinky na varlata byly také pozorovány u kurkuminu, pokud jde o alkohol, kde kurkumin dokázal zachovat hladiny testosteronu i přes konzumaci alkoholu.

Curcumin může také mít inhibiční účinky na 5-alfa reduktázu, enzym, který převádí testosteron na silnější androgenní DHT.

Dlouhověkost

Autofagie je proces spojený s dlouhým životem, jelikož zajišťuje selektivní zničení poškozených buněčných organel, někdy nazávaných jako buněčná údržba. Zdá se, že autofagie je aktivována polyfenoly, včetně kurkuminu nebo quercetinu a katechinů ze zeleného čaje.

Kromě možných rolí v dlouhověkosti je podpora autofagie z kurkuminu považována za ochrannou proti gliomům, jelikož gliomové buňky jsou rezistentní vůči apoptóze, ale jsou snadno zničeny autofagií. Parkinsonova choroba může být zdá se atenuována kurkuminem prostřednictvím zachování autofagie.

Ve výzkumu na octomilkách kurkumin ukázal, že podporuje dlouhověkost nezávisle na kalorickém omezení, ale zdá seu ovocných mušek a zdá se, že má větší účinnost v mládí než u starších jedinců. U této vlastnosti má pravděpodobně hlavní roli metabolit kurkuminu, tetrahydrocurcumin, ale tyto účinky jsou také závisle na podávání v mládí (cca do 1/3 života).

Bezpečnost a nežádoucí účinky

Dvě studie u člověka zaznamenaly, že až 12 g kurkuminu je relativně bezpečné a dobře snášené, všeobecně se má za to, že kurkumin nezpůsobuje významnou toxicitu v dávkách až do 8 g / den.

Při použití formulací zvyšujících účinost pro zvýšení cirkulujících hladin kurkuminu není 1g přípravku MERIVA (Curcumin vázaný na lecithin) během 8 měsíců spojeno s žádnými vedlejšími účinky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector