Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Mám ráda karí, je možné jej vařit na sto a jeden způsob a přitom vám nikdy nezevšední. Při jeho vaření se skvěle upotřebí zelenina, kterou doma zrovna máte, ale padla volba na batáty a mrkev. Jako speciální přísadu jsem měla kari pastu přímo z Thajska a musím říci, že měla opravdu grády.

2.10.2019 Doba přípravy: 30 min více info Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Pokud občas nestíhám vařit nebo prostě jen potřebuji mít chutné jídlo za pár minut, většinou sáhnu po těstovinách a pakliže je po ruce i základ na omáčku, tak máte chutné jídlo doslova za pár minut. Na níže uvedený recept jsem použila suroviny, které si můžete koupit v síti podnikových prodejen La Formaggeria Gran Moravia, kterých je po ČR již 20.

2.10.2019 Doba přípravy: 15 min více info Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Jak se mnohdy říká, že v jednoduchosti je krása, tak o tomto receptu to platí dvojnásob. Těstoviny s avokádovým pestem máte hotové opravdu do pár minut a výsledek stojí za to. Určitě jej doporučuji zařadit do vašeho jídelníčku. Pesto si takto dělám už docela dlouho a když jsem si uvědomila, že mi recept na blogu chybí, rozhodla jsem se to napravit.

2.10.2019 Doba přípravy: 15 min více info Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Už začíná období, kdy se nám zima dostává doslova pod nehty, a proto je třeba mít doma polévku, která nás nejen zasytí, ale především zahřeje. Luštěniny nám dodají potřebné bílkoviny, červená řepa jako zdroj zeleniny a koření nás uvnitř krásně zahřeje. Je to další polévka v naší oblíbené skupině polévek, v nichž „musí lžíce stát“.

25.9.2019 Doba přípravy: 15 min více info Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Sladké pečení je u nás více než oblíbené. Vedle klasických koláčů a bublanin, jsou u nás v oblibě i muffiny a různé podoby minidortíků, tyto donutky k nim také patří. Tato podoba donutek je zdravější v tom, že jsem je nesmažila, ale pekla v troubě a nakonec je obalila ve skořicovém cukru. Pokud chcete hřešit trochu více, může si je ozdobit cukrovou nebo čokoládovou polevou.

25.9.2019 Doba přípravy: více jak 90 min více info Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Kedlubny jsou dobré samy o sobě, ale skvěle se hodí i na vaření. Vedle kedlubnového zelí, které je u nás oblíbené, jsem zkusila i trochu jinou úpravu, a to díky koření kari. Tuto úpravu můžete využít jako variantu bezmasého jídla nebo jako zeleninovou přílohu k masu.

25.9.2019 Doba přípravy: 30 min více info Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Boloňská omáčka je taková klasika. U nás doma jsme si ji doslova „vymazlili“.

Vždy když se u nás vaří, tak je to z dvojité dávky, aby se mohla použít jak na těstoviny, tak třeba i do lasagní a pokud přeci jen zbude, tak se zamrazí, a když potřebuji rychle něco připravit, tak ji mám vždy po ruce. Doporučuji vám při výběru červeného vína nešetřit, jeho kvalita se vám promítne i do výsledné chuti omáčky.

25.9.2019 Doba přípravy: více jak 90 min více info Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Tartaletky jsou druhem moučníků pocházející z Francie. Jde o košíček, který je z lineckého těsta, naplněný krémem nebo sněhem z bílků a ozdobený ovocem. Jedná se vlastně o takové mini koláčky. Tartaletky jsem chtěla vyzkoušet už dlouho, a když jsem měla možnost zkusit novou formu na tartaletky, bylo rozhodnuto. Tato jejich podoba je bezlepková a bez bílkoviny kravského mléka.

24.9.2019 Doba přípravy: 30 min více info Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Dnes se u nás peklo a byl to vyloženě podzimní koláč. Použila jsem vše, co k podzimu patří, a to dýni, jablka, hrušky a vlašské ořechy. Koláč je krásně vláčný. Dá se připravit i v bezlepkové variantě a při jeho přípravě nebudete potřebovat ani vejce či mléko (pouze to rostlinné). Pokud neřešíte žádnou potravinovou alergii, lze jej upéci za použití klasických surovin. Tak s chutí do toho.

Krupicové noky

Krupicové noky jsou podle toho, co se píše v receptech, nesmírně jednoduché. Stačí vzít vejce, máslo, krupici, všechno smíchat na těsto, vytvarovat z něj nočky, chvíli povařit v osolené vodě nebo v polévce a můžou se hned podávat. Zdá se, že neexistuje důvod, proč by se jim člověk měl vyhýbat.

Vlastně mě napadá jediný: touha po dokonalosti. Představte si krupicové noky jako nadýchané obláčky, které jsou nejen hodny nedělní polévky, ale mohou se klidně použít i jako příloha k dušenému masu. Výše naznačeným postupem se bohužel k takovému obláčku ani nepřiblížíte.

Smícháním rozkvedlaného vajíčka, rozpuštěného másla, hrstky krupice a pár minutovým vařením žádný nadýchaný výsledek prostě nevznikne. Tím tento postup nehaním, neboť k jídlu dozajista je, jen bych ráda podotkla, že se krupicové noky dají udělat i o trochu líp a dá se jím postoupit o další krok k pověstnému babičkovskému ideálu.

Zejména pokud vám nejde o nočky maličké, ale o pořádné krupicové noky přes půl talíře, je o to důležitější, jak těsto připravíte a jak ho uvaříte, aby noky nebyly uvnitř tvrdé a tuhé.

Jak připravit těsto na krupicové noky

Způsobů, jak spojit vejce, máslo a krupici na těsto vhodné k výrobě noků je celkem dost:

  1. Máslo se rozpustí, vejce se v něm rozšlehá, přimíchá se krupice, až je to dost tuhé.
  2. Pokud si nepotrpíte na máslo, uděláte to samé, ale máslo vynecháte.
  3. Máslo se utře do pěny, vejce se do něj zašlehá, přimíchá se krupice.
  4. Krupice se nejprve spaří v poměru jedna ku jedné horkým mlékem a pak se k ní teprve přidají vejce. V tomto případě lze klidně na závěr vmíchat i opečené kousky pečiva, čímž vzniknou spíš slavnostní knedlíčky.
  5. Existuje i postup, ve kterém se krupice nejprve spaří ve vroucím mléce s máslem a chvíli se vše společně povaří, takže se těsto odpaluje od hrnce podobně jako na větrníky. Pak teprve se přimíchávají vejce.
  6. Chcete-li předchozí postup dohnat do ještě většího extrému, můžete vejce rozdělit na žloutky a bílky a bílky ušlehat na sníh, než je přidáte do těsta.

Máte-li rádi tipovací soutěže, zkuste hádat, který z jmenovaných způsobů povede žebříček v nadýchanosti a kyprosti – a to bez ohledu na to, jak velké noky z něj připravíte.

Pokud jste se přiklonili k variantě číslo tři, připněte si řád zlaté vařečky, protože vám patří právem.

Když se máslo nejprve poctivě utře do pěny, načež se k němu postupně vpraví vejce, až je výsledek vzorně nadýchaný, máte parádní základ na krupicové noky.

Třením a zašleháváním vajec se do másla vžene vzduch, který už v těstě zůstane, takže hmota na noky nebude tak pevná a kompaktní, jako by byla, kdybyste všechny suroviny během pár okamžiků smíchali dohromady a dál to neřešili.

Tohle tření dá pochopitelně zabrat vašim rukám, protože o několikaminutovou záležitost rozhodně nejde. Pořadné tření s vařečkou a miskou v ruce vydá na půl hodiny. Pokud můžete, rozhodně sáhněte po jakékoli kuchyňské mechanizaci, která vám máslo pomůže napěnit.

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Másla je v receptu poměrně málo, některé kuchyňské roboty si s tak zanedbatelným množstvím možná ani neporadí a jen ho rozmažou po míse. Není lepší způsob, jak se přesvědčit, zda volba vašeho elektrického pomocníka byla správná, než na malém objemu těsta.

Budete mít zájem:  4 tipy na originální ledovou kávu

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Proč příprava krupicových noků trvá dlouho

Pokud toužíte po jemnosti noků, je třeba si na ni počkat. A to jak před vařením, tak při něm a dost možná i po něm.

Odpočinek před vařením

Jakmile se vám podaří utřít máslo a vejce do pěny a vmíchat krupici, nechte těsto odpočinout, pokud na to máte časový prostor. Přimlouvala bych se aspoň za 30 minut, ale pokud to budou dvě hodiny, jen dobře.

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

V žádném případě neodkládejte těsto do lednice, máslo by v chladu ztuhlo a kouzlo by se nepovedlo. Odpočinek má pomoci krupici, aby trochu nabobtnala a natáhla do sebe tekutinu z vajíčka.

Tohle počáteční nabobtnání pomůže tomu, že se krupice snáz provaří až do stavu jemnosti.

Vždyť vzpomeňte na krupicovou kaši, jak veliký zázrak se stane, když před vařením necháte krupici odpočinout v mléce.

Dlouhé vaření

Přirovnání s krupicovou kaší bude platit i zde. Čím delší vaření, tím víc krupice zjemní.

Na noky se ovšem musí pomalu, abyste je nerozvařili. Tedy je vařte zvolna, nikoli klokotem, a nebojte se je nechat vařit 30 minut. U této vložky do polévky nehleďte na pravidlo, že noky jsou měkké a připravené k jídlu hned, když vyplavou na povrch.

Odpočinek po vaření

Noky při vaření značně nabudou, protože zrnka krupice jsou docela velká a tedy i hodně bobtnají. Proto se často stane, že příliš rychlým nabýváním noků na povrchu dojde doslova k umačkání vnitřku. Doprostřed noku se i při delším vaření těžko dostává voda a teplo, krupice nemůže dostatečně bobtnat a měknout a zůstane příliš tuhá. Nikoli syrová, ale hutná a nedostatečně nabobtnaná.

Takové noky nejsou po rozkrojení rovnoměrně uvařené. Na řezu je vidět, že vnitřek je mnohem hutnější než povrch. Když už se to stane, je třeba to napravit.

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Dalším vařením noků byste dávali v sázku jejich rozvaření. Tak jak s tím nešťastným vnitřkem naložit? Opět to bude stát čas.

Uvařené noky přendejte do studeného vývaru a nechte je tam být aspoň půl hodiny. Nebo klidně do druhého dne. Noky natáhnou tekutinu víc, než byste čekali, ale nerozpadnou se a neztratí tvar. Jen je potom budete muset opatrně přihřát, k čemuž se parádně hodí zmíněný vývar, protože ho pak můžete rovnou podávat i s noky.

Dvě rady, které ke krupicovým nokům ještě patří

Určitě vám to už prolítlo při čtení tohoto článku hlavou:

1. Vaří se noky v polévce, nebo zvlášť v osolené vodě?

Staré kuchařky na to mají jasnou odpověď. Tak například moje oblíbená Marie B. Svobodová:

V domácnosti vaří se knedlíčky v polívce, s níž na stůl přijdou, pro hostiny a v kuchyních lepších vaří je ve slabší polévce, pak opěnovačkou vyberou a kladou do mísy do silné polévky.

Marie má na mysli knedlíčky a noky všech druhů, tedy nejen ty krupicové.

V dnešní době, kdy ani slabší a horší vývar není každý den po ruce, se obvykle krupicové noky zavářejí do důkladně osolené vody a teprve po uvaření se vkládají do polévky.

Zejména jde-li o vývary, je to způsob, jak vývar udržet čirý a jeho chuť nezastřenou a nepozměněnou. Při vaření krupicových noků vzniká šlemová voda chutnající po másle a po krupici.

Do některých polévek se to prostě nehodí a v některých to naopak problém není. Zvažte sami.

Zaváření přímo do polévky se však vyhněte v případech, kdy už je polévka zahuštěná jíškou – to by se vám v ní noky nikdy neuvařily do nadýchané a kypré podoby. Raději zahušťujte až poté, co jsou noky v polévce uvařeny a na chvíli vyjmuty ven.

Já mám obecně se zavářením noků přímo do polévky ten problém, že se tím zbavím možnosti nechat noky odpočívat ve vývaru, aby líp nabobtnaly.

2. Jak se noky tvarují?

Tvarování noků vyžaduje aspoň jednu lžíci a šikovný chvat. Jistě na internetu najdete několik videonávodů, jak udělat dokonalé noky, takže si vyberte ten, který vám bude vyhovovat.

Já jednou lžící odkrojím potřebnou část těsta a druhou lžící ho seškrábnu. Nato zopakuju seškrabávací pohyb první lžící a tak několikrát dokola, až mám pocit, že lepší tvar už nok nedostane. U této techniky nezapomínejte lžíce po každém noku namáčet v misce s vodou, aby každý nový nok po lžících hezky klouzal a měl nerušený tvar.

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Jiný hezký způsob předvedl Roman Paulus ve videoreceptu pro Lidl. Pokud chcete, tak se podívejte, pomáhá si při tvarování jednou rukou a lžící už jen dolaďuje tvar.

Ale to nejlepší jsem si nechala nakonec. Je to doslova poklad.

Tvarování noků je pracné a chvíli to trvá, takže není možné je postupně zavářet do polévky nebo do vroucí vody. První noky by byly víc uvařené, neřku-li rozvařené, než poslední. Proto je vždy odkládejte bokem na talíř a zavářejte, až máte všechny krupicové noky vytvarované a nádobí od těsta umyté nebo uklizené do myčky.

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Jenomže! Je těžké vzít do ruky něco tak ladného a jemného, jako krupicový nok, a nepoškodit tomu tvar. Takže jak je všechny dostat do hrnce, aniž by se jim hnulo zrnkem krupičky, a pokud možno najednou?

Marie B. Svobodová na to má zcela dokonalou radu:

Malé knedlíčky jakéhokoli druhu kladou se při dělání na kulatý, máslem vymazaný plech nebo talíř. Když se mají zavářeti, postaví se plech s nimi nad vařící polívku nebo vodu, aby se máslo rozehřálo, a i trochou svrchní polívky podlejí, a tak nechají opatrně do kastrolku vklouznouti, aniž se poškodí.

Dokonalé? Rozhodně. Věřím, že přesně takové je budete mít i vy.
 

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Suroviny

  • 70 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • velká špetka soli do těsta
  • špetka muškátového květu nebo oříšku
  • 6 vrchovatých lžic hrubé krupice (90 g)
  • 1 lžička másla na vytření talíře
  • 1 vrchovatá lžička soli na vaření
  • 1,2 litru studeného vývaru

Postup

  1. Máslo a vejce nechte vytemperovat na pokojovou teplotu, aby se máslo dalo snadno utřít do pěny a aby se nesrazilo, až do něj přidáte vejce. Je důležité, aby tyto suroviny měly stejnou teplotu.
  2. Vytemperované máslo a špetku soli utřete do světlé nadýchané pěny. Jde to v misce vařečkou, ale trvá to dlouho, takže pokud můžete použít robot nebo ruční mixér, neváhejte. Dobře utřené máslo má větší objem a je světlé.
  3. K utřenému máslu přidejte žloutek a ještě chvíli třete, až se žloutek beze zbytku vpraví do másla.
  4. Dál přimíchejte 2 lžíce krupice a celé vejce. Až se znovu vše beze zbytku zapracuje, přisypte i zbytek krupice, a naposledy promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně spojily.
  5. Těsto v misce překryjte fólií a nechte odpočívat aspoň půl hodiny při pokojové teplotě.
  6. Z odleženého těsta tvořte čajovými lžičkami noky a odkládejte je na talíř vytřený máslem. Nebojte se, že jsou noky malé, během dalšího postupu se několikanásobně zvětší.
  7. Přiveďte k varu asi 2 litry vody a osolte vrchovatou lžičkou soli. Jakmile voda vře, položte talíř s noky na hrnec a nechte ho chvíli nahřívat párou. Máslo, kterým jste talíř vymazali, se začne rozpouštět. V tu chvíli jemně zatřeste talířem, aby se noky uvolnily, a hned poté je nechte naráz sklouznout do hrnce. Nepoškodíte tím jejich tvar.
  8. Zhruba za minutu nebo za dvě od vhození noků do vody je jemně lžící uvolněte ode dna hrnce. Zvolna je vařte 30 minut. Noky během této doby nabudou zhruba na dvojnásobek.
  9. Uvařené noky vyjměte z vody a hned je vložte do studeného vývaru. Zde je nechte dalších 30 minut odpočívat. Uvařený, ale tuhý krupicový vnitřek noků se tímto uvolní, nabobtná, noky se znovu zvětší na dvojnásobek.
  10. Před podáváním budete muset noky znovu ohřát. Využijte k tomu vývar, ve kterém odpočívají, a začněte vše zahřívat. Než ho přivedete k varu, noky budou dost teplé, abyste je mohli podávat i s vývarem. Vývar dále doplňte vařenou zeleninou, vařeným masem, zelenými bylinkami – jak je libo.
Budete mít zájem:  Příčiny, příznaky a přírodní léčba zácpy

Poznámky, rady, tipy:

Pokud máte v úmyslu podávat noky v jiné polévce než ve vývaru z masa, stejně budete vývar k odpočinutí noků potřebovat. V takovém případě si uvařte slabý vývar z chuťově neagresivního bujonu v kostce, nechte ho vychladnout, použijte na noky, ale následně ho už neservírujte. Lze s ním podlít třeba maso v pánvi při příštím vaření, anebo se ho zbavte docela.

https://www.kucharkaprodceru.cz/krupicove-noky/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 

 

Vánoční menu – jak na českou klasiku?

Dnes to nezavoní skořicí a rumem, ale i tak to bude o vůni Vánoc. Nemusíme si nic nalhávat, zatímco pro mladší ročníky bývají Vánoce především o dárcích, pro ty „zralejší“ to většinou bývá především o jídle a chutném vánočním menu. 

I přes tento fakt, se tradiční české vánoční pokrmy objevují na svátečních tabulích čím dál méně. Losos místo kapra, drůbeží vývar místo rybí polévky, … Myslíte, že vám tradiční české pokrmy nechutnají? Možná jste je jen nejedli v té správné úpravě.

Proč měnit to, co fungovalo po desetiletí? Připravili jsme pro vás recepty, díky nimž přesvědčíte sebe a i klidně celou rodinu o tom, že..

Česká klasika má mnoho podob a rozhodně stojí za ochutnání!

  • Vánoční kuba
  • Rybí polévka
  • Smažený kapr
  • Bramborový salát

Vánoční kuba

Vánoční kuba

V tomto případě bude řeč o pokrmu, který z českých domácnosti mizí možná nejvíce. Těžko přitom říct, proč tomu tak je.

Rozhodně se nejedná o nevábně vonící jídlo, jako v případě rybí polévky a jako polední jídlo na Štědrý den je opravdu ideální. Má mnoho krajových variant a vaše babičky by jistě ještě zvládly oprášit kdejaký výjimečný recept. My dnes sáhli po receptu s bílým vínem, přišlo nám, že se na sváteční stůl krásně hodí.

  • kroupy
  • mix sušených a čerstvých hub
  • rybí vývar nebo kuřecí vývar
  • máslo
  • šalotka
  • česnek
  • snítka tymiánu
  • bílé víno
  • majoránka
  • petrželka
  • šalvěj
  • sůl
  • pepř

Kroupy je potřeba den předem namočit. Takto připravené uvařte doměkka ve vývaru. Houby také namočte do vývaru.

Na másle zpěňte na jemno nakrájenou šalotku, přidejte snítku tymiánu a lístek šalvěje. V jiné pánvi si orestujte na másle čerstvé houby, pokud máte. Skvěle chutnají třeba lišky, žampiony a hříbky.

Do pánve se šalotkou dejte polovinu česneku, tymián a orestované houby. Vše zalijte bílým vínem, přidejte kroupy, den předem namočená sušené houby, vývar a vařte doměkka.

Nakonec už jen dochuťte česnekem, majoránkou, pepřem, solí a posypte jemně nasekanou petrželkou.

Rybí polévka

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Rybí polévka

Fuj, to nejím! Taková je bohužel reakce nadpoloviční většiny. Rybí hlava ve vodě a ne zrovna příjemný zápach ubraly polévce značně na atraktivitě. Málokdo přitom ví, že tento model není vůbec nutné pro přípravu použít. Vlastně může jít taková kapří hlava rovnou do koše, pokud vám tolik nevoní a i tak dokážete vykouzlit tu pravou sváteční polévku.

Představte si, že se místo rybiny, bude domovem linout vůně zeleniny opražené na másle … Ano, i taková může rybí polévka být a nemusíte k tomu vůbec sahat po nějakých moderních kuchařkách a exotických surovinách.

  • 100 g másla (+ cca2 lžíce na opečení veky)
  • 50 g hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • 1,25 l rybího vývaru nebo vody
  • sůl dle chuti
  • 150 g celeru
  • 200 g mrkve
  • 250 g jiker a mlíčí (lze použít i mražené)
  • 4 větší plátky veky
  • zelená petrželka k ozdobení

Nejprve si připravte jíšku tak, že v hrnci rozpustíte polovinu másla a přidáte mouku. Nastrouhejte do ní muškátový oříšek, zalijte vlažným vývarem (odpůrci hlav v klidu zalijí vodou), osolte, prošlehejte metličkou a přiveďte k varu. Vařte zvolna asi 15 minut a párkrát promíchejte.

Kořenovou zeleninu nastrouhejte na nudličky. Opečte ji ve velké pánvi na zbylém másle. Když zelenina zezlátne a změkne, odstavte z ohně.

Jikry a mlíčí omyjte a očistěte (mražené vyndejte dostatečně v předstihu, aby rozmrzlo). Mlíčí překrájejte na menší kousky a vše přidejte do hrnce.

Vařte dalších 10 minut, občas zamíchejte a hlídejte, aby se polévka nepřichytila ke dnu. Ke konci varu vmíchejte osmahnutou zeleninu a společně ještě 5 minut povařte. Dochuťte solí podle svého gusta.

Nakrájenou veku vsypte do pekáčku, pokropte rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 180 °C opečte za občasného promíchání dokřupava.

Smažený kapr

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Smažený kapr

Možná si říkáte, že tady není o čem mluvit – ryba, trojobal, sůl a pepř, na tom se nedá nic vylepšit. Naštěstí to není pravda, i se smaženým kaprem se dají dělat divy.

  • 400 g filet z kapra
  • hladká mouka
  • vejce
  • mléko
  • strouhanka
  • škrobová moučka
  • česnek
  • kmín
  • muškátový květ nebo bylinky apod.

Jedna z možností, jak ochutit maso kapra před smažením v trojobalu, je například dochucení třeným česnekem a kmínem.

Kdo česnek nemusí, může vyzkoušet variantu s muškátovým květem, který vetřete do masa spolu se solí. Neméně chutný způsob přípravy je s bylinkami.

Lze připravit například kapra s majoránkou, rozmarýnem či tymiánem. Kdo se v bylinkách třeba moc nevyzná, může vše vyřešit i koupenou bylinkovou solí.

Důležitou fází při přípravě vánočního kapra je těstíčko. To samo o sobě nabízí nepřeberné množství variant. Základem těstíčka jsou vejce, mouka a mléko (případně smetana).

Z těchto ingrediencí vymíchejte těstíčko, osolte ho a doplňte drceným či mletým kořením dle vlastní chuti či fantazie.

My doporučujeme například již zmiňovaný muškátový květ, ale i oříšek nebo drcený kmín.

Když chcete, aby byl kapr ve výsledku křupavější, můžete do těstíčka přidat škrobovou moučku a místo smetany či mléka použít víno nebo pivo.

Pak už stačí jen obalit ve strouhance a hodit na pánev. Uvidíte, že nové varianty příjemně překvapí.

Bramborový salát

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Bramborový salát

Zde si netroufáme tvrdit, že potřebujete naši radu. Pokud se říká, že sto lidí, sto chutí, pro bramborový salát to platí dvojnásob. Možná máte svůj oblíbený recept od babičky a možná naopak čerpáte z novodobějších trendů. Hlavní je, že bramborový salát nechybí při štědrovečerní večeři, kam zkrátka neodmyslitelně patří.

Aby se ale neřeklo, že to s těmi radami flákáme, alespoň jeden z nekonečna receptů jsme pro vás vybrali …

  • 1 kg brambor (typ A – salátové)
  • 150 g mrkve
  • 2–3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 lžička octa (případně citronové šťávy)
  • 200 g kyselých okurek (+ trochu láku)
  • 1 jablko
  • 2 šalotky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky hořčice
  • 200 g bílého hustého jogurtu
  • 50–100 g majonézy
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • sůl
  • pepř
  • špetka celého kmínu
Budete mít zájem:  Evropské unii vadí aroma v tuzemáku. Zakáže nám rum?

Brambory přibližně stejné velikosti omyjte, zalijte teplou vodou, hodně osolte, přidejte trochu kmínu a uvařte doměkka. Pozor na převaření, stáním ještě trochu dojdou. Slijte je a po vychladnutí oloupejte.

Mrkev uvařte ve vodě se špetkou cukru a soli doměkka a křupava. Na konci varu přidejte lžičku octa nebo citronové šťávy, pro zachování barvy a křupavosti.

Slijte a nechte vychladnout.

Řapíky celeru nakrájejte najemno a dejte do mísy. Jablko rozkrojte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Přidejte k celeru a promíchejte s citronovou šťávou.

Když brambory vychladnou, nakrájejte je na plátky nebo je protlačte kolečkem na brambory.

Dejte je do mísy s jablkem, přidejte nakrájenou okurku, šalotky a ostatní suroviny. Osolte, opepřete a dostatečně promíchejte (nejlépe vám to půjde rukou). Dochuťte solí, cukrem a lákem z okurek. Před podáváním nechte v lednici přes noc rozležet.

Potřebujete více inspirace? Koukněte do kuchařky s vánočními recepty. A nebo potřebujete poradit, jak se připravit na celý sváteční den?

Neopomíjejte krupici. Je důležitým zdrojem pro zdravý vývoj dětí a povzbudí i sportovce

Pšeničná krupice má v kuchyni širší využití, než by se na první pohled mohlo zdát. Svůj kuchařský um můžete rozšířit jak o sladké, tak i o slané recepty z ní.

Pro svůj vysoký obsah sacharidů je vhodná zejména pro děti ve vývinu a pro sportovce coby zdroj energie, občas si s ní ale může zahřešit každý.

Dokonce i celiaci – na trhu už je řádku let k dispozici také její bezlepková varianta.

Krupice vzniká tím, že se pšeničná zrna obilí, na rozdíl od klasické mouky, umelou nahrubo, čímž se zbaví téměř všech obalových částí.

Výsledkem je krupice bílé až žluté barvy s nízkým obsahem vlákniny – díky tomu je dobře stravitelná i pro děti a lidi s trávicími potížemi.

I přes hrubý proces mletí si však zachovává zdraví prospěšné živiny,jako jsou bílkoviny, železo, draslík či vitamíny E a B.

Pokud však chcete svůj jídelníček obohatit o vlákninu, volte krupici ze špaldy, pohanky či kukuřice. Kromě množství vlákniny je rozdíl i v ceně – zatímco klasickou dětskou krupičku pořídíte už od 14 Kč, za kukuřičnou zaplatíte o deset korun více a za špaldovou od 33 Kč. Nejdražší je krupice bezlepková, její cena začíná na 90 Kč.

Nehledě na to, z jaké obiloviny krupice pochází, si můžete v obchodech vybrat hrubou či jemnou (též známá jako dětská). Nejkvalitnější je pak krupice semolina umletá z tvrdozrnné pšenice. Těstoviny z ní připravené se spíše nerozvaří a nesou i vyšší nutriční hodnotu, jelikož obsahují více minerálů, bílkovin i vitamínů. Kvůli velkému množství lepku ji ale nemohou konzumovat celiaci.

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Kupte se slevou Krupice pšeničná Ramill.

Porovnat slevy

Recept na klasickou krupicovou kaši zná asi každý, co ale v kuchyni zkusit něco nového? Následující recepty si můžete připravit jak z krupice pšeničné, tak i z jejích zdravějších variant uvedených výše.

Krupicové flameri s ovocem

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • ½ litru mléka
  • 70 g jemné (dětské) krupice 
  • 2 vejce
  • 60 g cukru nebo 2 lžíce medu
  • špetku soli
  • ovoce dle chuti

Nejdříve si připravíme tuhý sníh z bílků. Do hrnce vlijeme studené mléko, přidáme krupici, žloutky, špetku soli, cukr či med a za stálého míchání přivedeme k varu. Do uvařené kaše pak opatrně vmícháme sníh a následně rozdělíme do misek. Zdobíme například nakrájenými broskvemi, melounem či jiným ovocem podle chuti.

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant Alžběta Šírková

Na 20 kousků budeme potřebovat:

  • ½ litru vody
  • ¼ litru hrubé krupice
  • 200 g uzeného masa
  • 6 lžic oleje
  • sůl
  • kysané zelí

Do hrnce vlijeme vodu, olej a sůl. Jakmile se voda začne vařit, stáhneme plamen a za stálého míchání přisypeme krupici. Mícháme do té doby, dokud nevznikne koule, která se k hrnci nelepí. Uzené maso nakrájíme nadrobno, opečeme na pánvi a vmícháme do těsta, které necháme odpočinout 10 minut, aby krupice lépe držela.

Poté za pomoci velké lžíce vykrajujeme a tvoříme kulaté či šišaté knedlíčky, které zprudka opečeme na pánvi, na níž jsme předtím připravovali maso. Výsledné knedlíčky podáváme s kysaným zelím.

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant Alžběta Šírková

Na tento recept si nachystáme:

  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 3 vejce
  • 5 vrchovatých lžic dětské krupice
  • 100 g másla
  • 125 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ prášku do pečiva
  • půl balíčku rozinek
  • půl balíčku sušených švestek či meruněk
  • šťávu z půlky citronu
  • vanilkový extrakt

Nejdříve si ušleháme sníh z bílků. Do větší mísy dáme tvarohy, žloutky, rozpuštěné máslo, krupici, cukr, vanilkový extrakt a prášek do pečiva a vše zakápneme šťávou z citronu. Všechny suroviny zpracujeme mixérem. Poté postupně vmícháme sníh, přisypeme nakrájené sušené ovoce a zamícháme.

Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 35 až 40 minut, dokud vrch nechytí zlatavou barvu. Test pomocí špejle v tomto případě není směrodatný, protože moučník bude vždy mokřejší. Po vypnutí trouby necháme buchtu ještě 15 minut dojít.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Recept: Krupičná polévka se zeleninou

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Jednou z polévek, která patří mezi tradiční polévky české kuchyně, je bezesporu krupičná polévka. Základní ingrediencí, podle které se polévka jmenuje, je krupice. Krupici nemusíme použít pouze klasickou pšeničnou, ale polévku je možné uvařit i v bezlepkové variantě z jiných druhů krupic.

Další nedílnou součástí této polévka je zelenina, díky které ji můžeme libovolně obměňovat. Lze použít klasickou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel), nebo přidat hrášek, květák či fazolky.

Variantu, kterou si dnes spolu uvaříme, má jako hlavní ingredienci dětskou krupici, rozšlehaná vejce a obejdeme se bez použití vývaru.

Krupicová polévka: klasika, která má množství variant

Jednou z polévek, která patří mezi tradiční polévky české kuchyně, je bezesporu krupičná polévka. Základní ingrediencí, podle které se polévka jmenuje, je krupice. Krupici nemusíme použít pouze klasickou pšeničnou, ale polévku je možné uvařit i v bezlepkové variantě z jiných druhů krupic. Další nedílnou součástí této polévka je zelenina, díky které ji můžeme libovolně obměňovat. Lze použít klasickou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel), nebo přidat hrášek, květák či fazolky. Variantu, kterou si dnes spolu uvaříme, má jako hlavní ingredienci dětskou krupici, rozšlehaná vejce a obejdeme se bez použití vývaru.

Pokyny

  1. Máslo rozpustíme v hrnci, přisypeme krupici a za stálého míchání připravíme na mírném ohni světlou jíšku.

  2. Zalijeme studenou vodou, rozmícháme šlehací metlou, aby nevznikly hrudky.

  3. Mrkev nakrájíme na kostičky, fazolky rozkrojíme na menší kousky a z květáku nakrájíme malé růžičky.

  4. Všechnu zeleninu vložíme do vařicí vody a za občasného míchání vaříme 15 – 20 minut.

  5. Polévku ochutíme solí, pepřem a vlijeme rozšlehaná vejce a za stálého míchání vidličkou povaříme, aby vejce ztuhla.

  6. Nakonec ochutíme špetkou muškátového květu.

Na talíři můžeme dozdobit čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *