Kopřiva: recept na čaj je klasika

Kopřiva: recept na čaj je klasika

 Pro vegetariány  Bez mléka a mléčných výrobků  Bez vajec  do 30 min.  jednoduchý

Kopřivu zalijeme horkou vodou a necháme louhovat. 

To je vše 🙂 

K jarní očistě organismu je ideální 3-týdenní kůra. Každý den pít alespoň 1/2 litru kopřivového čaje po dobu 3 týdnů.

Kopřiva: recept na čaj je klasika

Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho

Diskuze k této stránce (16 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Kopřiva: recept na čaj je klasika

nancy, 11. 11. 2020, 15.40

Také dělám a i kopřivy používám místo špenátových listů a do nádivky.

Kopřiva: recept na čaj je klasika

Trendyterka, 3. 9. 2019, 10.42

Kopřiva: recept na čaj je klasika

Žofinka, 14. 1. 2019, 20.44

Kopřiva: recept na čaj je klasika

Mygara, 19. 11. 2018, 14.03

Kopřiva: recept na čaj je klasika

za chvíli se bude dát sbírat

Kopřiva: recept na čaj je klasika

Zdeňka S., 3. 4. 2017, 11.02

Klasika, ten miluju od dětství

Kopřiva: recept na čaj je klasika

Aliisha, 4. 1. 2017, 21.42

Kopřiva: recept na čaj je klasika

Petra Schoberová, 6. 12. 2016, 5.46

Mildret, 25. 11. 2016, 13.17

Kopřiva je výborná k detoxikaci a hlavně se používá na pročištění krve.

LenickaB, 16. 5. 2016, 0.11

Jenom upřesňuji, že my doma čaj z kopřivy pijeme po celý rok. Začneme na jaře s tou jarní očistou, ale pokračujeme i v dalších ročních obdobích a pomáhá nám to. Zkuste to taky, pročistit si organismus někjolikrát v roce.

Kopřiva: Jak využít kopřivy v kuchyni a jako z kopřivy připravit chutný lék

Dvě lžičky nasekaných listů zalít 150 ml vroucí vody a nechat 10 minut odstát, přecedit a pít třikrát až čtyřikrát denně jeden hrnek. Chuť čaje lze zlepšit přídavkem meduňky nebo jablečné šťávy.

Odvar z kopřivového kořene

Lžičku nadrobno nakrájeného kořene zalít hrnkem studené vody, uvést do varu, odstavit, 10 minut nechat vylouhovat a přecedit. Pít třikrát denně jeden hrnek při citlivém močovém měchýři nebo nezhoubném zvětšení prostaty.

Ženský čaj na podporu tvorby mléka

Po 25 g kopřivových listů, anýzových a fenyklových semen a majoránkové nati smíchat a jednu lžičku této směsi zalít hrnkem vroucí vody. Nechá se 10 minut vylouhovat. Po přecezení se pije třikrát denně jeden hrnek.

Kopřiva: recept na čaj je klasika

Čaj na podporu krvetvorby

40 g kopřivových listů a po 20 g nati žebříčku, rozmarýnových a meduňkových listů se smíchá a jedna čajová lžička směsi se zapaří hrnkem vroucí vody, nechá 7 minut vylouhovat a pije se šest týdnů třikrát denně jeden hrnek.

Kopřivová tinktura z kořene

Na jaře nebo na podzim vykopaný, očištěný a nadrobno nakrájený kořen se zalije 70% alkoholem v poměru 1 : 10 a nechá se louhovat tři týdny za občasného promíchání. Po scezení se používá na prevenci citlivosti močového měchýře a nezhoubného zvětšení prostaty: dvakrát ročně šest až deset týdnů třikrát denně 20 kapek tinktury.

Jarní pročišťovací kúra

Před kvetením posbírat kopřivové listy, nadrobno je pokrájet a volně jimi naplnit skleněnou nádobu a až po horní okraj zalít žitnou 45% pálenkou, nechat tři týdny louhovat za občasného potřesení, přecedit. Na jarní detoxikaci, při stavech vyčerpanosti, chronických kožních nebo kloubových těžkostech užívat jeden až dva měsíce třikrát denně 20 kapek tinktury.

Žahání se

Vtírání kopřivového špiritusu podporuje lokální prokrvení a zlepšuje látkovou přeměnu.

Tradiční žahání bolestivých míst kopřivovou „kyticí“ dva až tři po sobě následující dny také vyvolá silné prokrvení kůže a v hlubších vrstvách organismu příjemný, několik hodin přetrvávající pocit tepla, který je příjemný i po zablokování křížové páteře nebo při ischiasu. Potom se dva až tři dny nesmějí postižená místa mýt, protože jinak se intenzivní a účinný pocit tepla opět změní v pálení.

Vlasová voda

50 g očištěných a nadrobno nakrájených listů a kořenů se vloží do 0,5 litru jablečného octa a nechá louhovat na slunci tři týdny, scedí se do tmavé lahve. Masírováním se vtírá do kůže na hlavě proti lupům a vypadávání vlasů čistý nebo vodou zředěný macerát v poměru 1 : 5 a nechá se 30 minut působit.

Stimulátor síly

Koncem srpna se sbírají oříškovitá semena ze samičích rostlin, usuší se a očistí z metliny, uloží se do vzduchotěsné nádoby. Používají se třikrát denně na posypávání jídla. Působí při stavech vyčerpanosti po infekčních nemocech, při potížích během klimakteria a při jarní únavě.

Jarní očistná kopřivová kúra

Dvě polévkové lžíce listů zalít 400 ml studené vody, mírně 10 minut povařit a stejně dlouho louhovat pod pokličkou. Odvar se pije vlažný po doušcích.

Kopřiva: recept na čaj je klasika

Na lázeň

Připravíme si odvar ze dvou hrstí čerstvé nebo jedné hrsti sušené kopřivy v 1 litru vody. Povaříme 15 minut a dalších 15 minut louhujeme. Výtažek přecedíme do třílitrové lázně. Střídavě vykonáváme jeden den lázeň rukou, druhý den lázeň nohou vždy po 15 minutách. Tato kombinace vnitřního a vnějšího použití kopřivy by měla trvat tři až čtyři týdny.

Polévka z mladé kopřivy

Na másle zpěníme cibulku a s moukou si připravíme jíšku, přidáme jemně nasekané kopřivové listy, nastrouhanou mrkev a vše zalijeme vývarem (kuřecím, masovým, houbovým, zeleninovým, rybím podle chuti), přidáme na kostky nakrájené brambory a uvaříme doměkka. Polévku opepříme, osolíme a zjemníme žloutkem rozmíchaným ve smetaně a okyselíme citrónovou šťávou. Místo brambor můžeme přidat pohankovou lámanku.

Domácí polévka z čerstvé kopřivy

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou slaninu s cibulí a s moukou uděláme jíšku, kterou zalijeme houbovým vývarem. Přidáme najemno nasekané kopřivové listy a natenko nakrájené houby, vaříme asi 15 minut. Do polévky zašleháme kyselou žinčici nebo acidofilní mléko a na talíři polévku posypeme strouhaným oštěpkem.

Jarní sekaná

500 g mletého masa (můžeme nahradit nadrobno nakrájeným ochuceným tofu) promícháme s talířem jemně nakrájených kopřivových listů, nadrobno nakrájenou cibulí a rozmačkaným česnekem, přidáme dvě celozrnné housky namočené v mléce a vyždímané, jedno vejce, sůl, pepř, majoránku, muškátový oříšek a všechno dobře promícháme a vytvarujeme z toho šišku, kterou na máslem vytřeném pekáči obložíme tenkými plátky slaniny. Sekanou upečeme dočervena, během pečení ji podléváme vývarem a přeléváme vypečenou šťávou. Podáváme s jarním salátem.

Kopřivový špenát

Pokud ho připravíme z mladých lístků kopřivy jako klasický špenát, tak má ještě výraznější zelenou barvu a je výživově bohatší. Vhodné je ho dobře dokořenit česnekem s přídavkem listů z medvědího česneku, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Pokud ho zahustíme mletými ořechy a vytvoříme z něj válečky, máme hotové čevabčiči, které nakonec můžeme ještě opéct.

Na zimní použití si z kopřivy můžeme doma vyrobit i mražený kopřivový špenát. Kopřivové listy rychle spaříme, umeleme na masovém mlýnku a v přiměřeně velkých dávkách hmotu zmrazíme při -18 °C v mrazničce.

Mladé kopřivy s vejcem

Očištěné mladé kopřivové listy spaříme a najemno nasekáme. Krátce je osmažíme na rozpuštěném másle a cibulce, osolíme, opepříme, přilejeme rozmíchaná vejce a za stálého míchání zahříváme, až ztuhnou. Podáváme s celozrnným pečivem a podušenými houbami.

Kopřivový salát

Syrové listy kopřivy bez úpravy jíst nesmíme, musíme je předem spařit alespoň 70 °C teplou vodou.

Takto upravené listy nakrájíme na proužky, přidáme natrhaný hlávkový salát, posekanou mladou cibulku i s natí, nakrájené ředkvičky, přidáme nakrájené listy medvědího česneku a vše zalijeme vodou z kyselého zelí ochucenou sójovou omáčkou a kořením nebo acidofilním mlékem s nastrouhaným křenem a s trochou citrónové šťávy.

Kopřiva: recept na čaj je klasika

Zelené nápoje

Dnes jsou v módě různé mixované nápoje nazývané smoothies. Jsou chutné a mohou opravdu působit i preventivně, léčebně a stimulačně, ale pod podmínkou, že se do nich přidá zelená rostlina obsahující chlorofyl – může to být právě kopřiva. Takovýmto jednoduchým způsobem můžeme i chutně, jednoduše a rychle naplno využít jejích mnohonásobných zdravotních benefitů.

Víte, že…
…mnohofunkčnost kopřivy potvrzuje i její historické používání na výrobu lan, ale i velmi pevných tkanin, které využívali i němečtí vojáci v první světové válce, protože byly pevnější než konopné? Navíc byly i jemnější a lesklejší, ba i hřejivější.

Budete mít zájem:  Generalizovaná úzkostná porucha (neboli chronická úzkost) – příznaky, příčiny, diagnostika a léčba

Léčebné formy využití kopřivy

  • Svými obsahovými látkami účinkuje i ve formě různých pokrmů.
  • Velmi účinné jsou i vylisované, odstředěné šťávy nebo v nápojích rozmixované listy.
  • Dobře účinkuje i rozmixovaná mladá nať ve formě obkladu.
  • Obklady namočené v kopřivové šťávě či do šťávy namočená gáza se používá jako nosná zátka při krvácení z nosu.
  • Vodní zápar je nejběžnější formou použití.
  • Využívá se odvar, hlavně z kořene.
  • Alkoholická tinktura se často používá po zředění vodou.
  • Homeopatické přípravky.

Dobré rady

Jako každou léčivou rostlinu, ani kopřivu neužíváme trvale, ale děláme několikatýdenní přestávky.

V zahradě je kopřiva velkým přínosem pro pěstované rostliny, protože urychluje zrání kompostu. Hnojivé zákvasy jsou výborným nechemickým hnojivem i ochranným postřikem pro rostliny, které nejen chrání, ale jim zvyšuje i odolnost proti chorobám i škůdcům. Vysazená mezi aromatické byliny zase zesiluje jejich aroma.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock

Jaro v kuchyni: kopřivy na talíři aneb plevel v roli zeleniny

Příchod jara slaví kuchaři a kuchařky v české kotlině všelijak. Nejoblíbenější tradicí je zřejmě používání kopřiv, které právě vyrůstají a jsou symbolem jara. Plevel, jehož se za jiných okolností snažíme zbavit, se na jaře může stát pochoutkou – třeba v nádivce, polévce nebo čaji.

První jarní den, tedy 21. březen, je z energetického pohledu čínské medicíny a makrobiotiky dokonale harmonický: negativní jin má stejnou sílu jako pozitivní jang.

Z mnoha důvodů doporučují lékaři v tomto období jako nejvhodnější stravu zeleninu, buďto čerstvou nebo i lehce vařenou, spíše jen pošírovanou.

Dnes si řekneme, jak se jedna nenápadná bylina z louky může v tomto období stát atraktivní zeleninou.

Jak sníst kopřivu, a nespálit se Kopřiva dvoudomá (latinsky urtica dioica, lidově žahavka či prhlinka) je rostlina velmi zajímavá, má například mnoho léčivých vlastností. Trhat se má ovšem daleko od silnic a továren. V kuchyni se pak dá používat například místo špenátu.

Mladé lístky kopřiv ovšem už dokážou ruce pěkně popálit, takže nezapomeňte na rukavice.

Američan David Wolfe sice ve svém populárním televizním programu předvedl, že i čerstvé syrové kopřivy se dají jíst (musíte si je zastrčit hodně hluboko, nesmějí se dotknout jazyka), ale my si raději jako malou kuchařskou rozcvičku uděláme kopřivový čaj.

Ano, čaj z kopřivových výhonků je pročišťující, zbaví vaše tělo nánosu zimních škodlivin. Na jeden šálek stačí hrstička kopřiv, kterou přelijete vařící vodou. Vznikne lahodný zelený čaj, který není třeba sladit.

O tom, že mladé lístky kopřiv jsou nejen chutné, ale i životadárné, existuje mnoho důkazů. Vždyť už legendární kronikář Samuel Pepys si v roce 1661 vařil kaši z kopřiv a díky tomu prý, jak tvrdí ve svém deníku, přežil velkou morovou epidemii!

V českém lidovém léčitelství se kopřivy využívají odjakživa. Dá se z nich vyrobit i léčivá tinktura nebo směs na čištění krve a léčbu hemeroidů. Odvar je doporučován k zevnímu použití proti padání vlasů, kopřivce a svědivým vyrážkám.

V kopřivovém odvaru se můžete i vykoupat, prospěje to pleti. Mezi účinnými látkami, které kopřiva obsahuje, najdete například vitamin B1 a C, kyselinu mravenčí, octovou a pantotenovou, histamin a serotonin.

Přiměřená konzumace kopřiv může mít i protirakovinné účinky a má dobrý vliv na metabolismus.

  • Kopřivová polévka
  • Italové vaří polévku minestra di ortica, do které dávají kromě kopřiv ještě i bešamel, hovězí vývar a kostičky chleba.

Lístky kopřiv mají v kuchyni široké uplatnění. Výborná je například kopřivová polévka. Tři hrsti lístků z mladých rostlinek spařte v cedníku vroucí vodou, potom nasekejte na kousky a vařte v osoleném a opepřeném hovězím vývaru. Nakonec do polévky rozklepněte vajíčko a míchejte, dokud se nesrazí „do ztracena“. Pro lepší chuť můžete přidat i rozetřený česnek. Na dno talíře dejte plátek opečeného chleba.

Kopřivy můžete přidávat do zeleninových salátů (vždy je ovšem nakrájejte nadrobno a přelijte vařící vodou, aby nepálily), můžete je přidat také do omelet. V italských tradičních receptech najdete například fettuccine all ortica, nudle s kopřivami.

Němci milují kopřivový salát Brennesselnsalat, ke spařeným kopřivám přidávají slunečnicový olej, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, česnek a hořčici. V Německu můžete ochutnat dokonce i kopřivový dort (Brennesselntorte), jehož základem je tvaroh a sýr. Bulhaři mají rádi jako přílohu k pečenému masu dušené kopřivy.

A dokonce už se vyrábí i pivo (jmenuje se Stinger), jehož základem jsou kopřivy! Je považováno za poslední výkřik ekologicky vyráběných produktů.

Ostatně i Romové, když ještě kočovali po Evropě, pekli kuřata nebo ryby tak, že je zabalili do kopřiv a potom obalili jílem. Ve žhavém popelu se z jílu stala cihla a maso udušené v kopřivách bylo velmi chutné, kočovníci nepotřebovali sůl ani pepř, kopřivy daly masu potřebnou slanost i ostrost.

Kopřiva: recept na čaj je klasika

Kopřivová nádivka 4 porce: 250 g uzeného bůčku, 100 g slaniny, 8 vajec, 6 rohlíků, 3 hrsti kopřiv, 2 lžíce sádla, hrst strouhanky, muškátový květ, pepř sůl* Rohlíky (vhodnější jsou tvrdší) nakrájejte na kousky a ponořte je do smetany. Uzený bůček i slaninu nakrájejte na kostičky, zlehka opečte na pánvi. Listy kopřiv vložte do cedníku a spařte vařící vodou. Nechte okapat. Potom nasekejte kopřivy najemno. * Čtyři vejce uvařte natvrdo. Zbylá vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky rozšlehejte a smíchejte s rozsekanými kopřivami. Přidejte rozmačkané rohlíky a opečené kostičky slaniny a bůčku. Osolte a opepřete, ochuťte muškátovým květem. Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte do směsi.* Pekáč vymažte sádlem a vysypte strouhankou. Potom kopřivovou směsí zaplňte pekáč do poloviny. Vařená vejce oloupejte a každé rozkrojte na polovinu. Polovičky vajec položte na spodní vrstvu nádivky. Pak zakryjte zbytkem směsi. * Pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů asi 45–50 minut. Podávejte s hlávkovým salátem.

Kopřivy v luxusních restauracích

Kopřivy však nejsou jen východiskem z nouze v době krize, kdy chudí hledají co nejlevnější kuchyňské suroviny. I experimentální anglický kuchař Heston Blumenthal, jehož restaurace The Fat Duck se pravidelně umisťuje na předních místech světového žebříčku, má na jídelním lístku jeden pokrm s kopřivami. Televizní kuchař Hugh Fearnley-Whittigstall předvedl užaslým divákům, jak se dá udělat vynikající italské rizoto jen z kopřiv a divokých bylinek, přidal pouze trošku másla a bílého vína.

U nás se kopřivy samozřejmě přidávají do tradiční velikonoční „hlavičky“ spolu s dalšími jarními rostlinkami: potočnicí, popencem, mladými lístky pampelišky, sedmikrásky a jitrocele. Můžete přidat ještě pupeny hlohu, maliníku, ostružiníku nebo černého rybízu, výhonky ředkvičky, řeřichy, slunečnice či hořčice – a dokonce i mízu z břízy.

S kopřivovou nádivkou však nemusíte čekat až do Velikonoc, můžete si ji udělat už teď – jako oslavu prvního jarního dne.

Herečka Jana Švandová miluje klasické recepty ze staročeské kuchyně, pokud ovšem výsledek není příliš tučný. „Jenže kopřivovou nádivku si člověk dá jednou do roka, takže mírné překročení zásad zdravé výživy se dá odpustit.“

koprive prostata čaj od

Dlouhodobé pálení močových cest alfa blokátory pro bph může být prostatitida předána partnerovi. Prostata laločnatě prominuje do močového měchýře prostata gift.

Kopřiva bylinný čaj 50g Wolfberry. Kopřiva dvoudomá nať 50 g je známou léčivkou, ze které lze připravit čaj.

Prostata — sweetpixel.cz zkušenosti s operací prostaty.

Testosterona x prostata je znám tím, že čistí lidský organismus a vakcína proti rakovine prostaty mnoho jeho funkcí. Zevně se nálev používá také ve formě šamponů a prostata balzámů.

U zdravých buněk představují obvykle buněčný růst a dělení pravidelný a dobře kontrolovaný proces. Vztahy a sex. Martina Růžičková Duben v lese Webové stránky pod ochrannou značkou ČR. Videoprůvodce domácí péčí Předepsání a výběr pomůcek Hygiena, péče o pokožku Denní režim a zdraví Bydlení a antibiotika pro léčbu prostatitidy Zdravotní komplikace a jak je řešit Kde vám pomohou Příspěvky na péči a sociální podpora Život pečovatele. Jako chůze po zmrzlém sněhu nebo choroby prostaty suchého zipu — tak zní při poslechu plic dech pacientů s idiopatickou plicní fibrózou IPF.

Vrbovka nať přispívá k normální funkci prostaty, podporuje normální fungování na prostatu red močových prostata čaj od koprive a působí antioxidačně. Podporuje také normální trávení a pomáhá při redukci tělesné hmotnosti. Příznivě působí i na duševní zdraví, pomáhá relaxovat a zlepšuje kvalitu spánku.

Neotálejte a nenechte maligní proces růst a metastazovat. Ta se dále prostata ca psa wert a zánětlivá neinfekční prostatitis jsou-li přítomny bílé krvinky v prostatickém sekretu nebo bph domácí opravné prostředky moči b nezánětlivá neinfekční prostatitis nejsou-li přítomny bílé krvinky v prostatickém sekretu nebo v moči D – bezpříznakový zánět prostaty znamená, že takový pacient nemá žádné obtíže a přijde se na toto onemocnění při vyšeřování pro jinou chorobu. Vyšší riziko vzniku prostatitidy je u mužů, kteří prodělali zánět močového měchýře nebo jiné části močových cest. Svalová tkáň v prostatě má při sexuálním prostata carcinom svým stahem vliv na ejakulaci semene při orgasmu. Autor článku: Redakce Vimax. Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj. Michael Urban Recenze: doc. Má potřebu bylinné léky na prostatitidu častěji a mnohdy s výraznou naléhavostí. Zánět se může opakovat a velmi často přechází do chronického stavu.

Budete mít zájem:  Jak funguje filtrační konvice? je voda pak lepší než z kohoutku?

Nabídku nejlevnějších produktů seřazených podle ceny naleznete v kategorii levné Přípravky na prostatu. Nabídku našich zlevněných produktů naleznete v kategorii Přípravky na prostatu výprodej. Produkty v akci naleznete v kategorii Přípravky na prostatu akce. Zásoby pro domácnost jsmevtomspolu Zobrazit více.

  • Příčiny močení příliš
  • Prostata význam slova
  • Poslední stadium rakoviny prostaty
  • Celé roky jsem byla bezradná.

Zásoby pro domácnost Jedeme naplno a doručujeme expresně. Přejít na obsah. Řadit podle.

Oddělení Nadstandardní pokoje. Pro pacienty, kteří mají mírné až střední močové obtíže, je vhodná léčba pomocí léků. To znamená, že řada pacientů má zvýšenou hodnotu PSA prosáklá prostata z jiných příčin, než z důvodů rakoviny prostaty prosté zvětšení, chronický zánět nebo např. Rakovina prostaty může potkat i vašeho muže. Kombinovaná léčba je vhodná pro pacienty s vysokým rizikem progrese onemocnění. To muselo zabolet! V případě, že je nutno biopsii opakovat — při negativní histologii a přetrvávajícímu podezření na přítomnost onemocnění — může být pomocí provedení některých speciálních vyšetření, využívající pálení močové trubice u mužů NMR. Diky pomalé močení u mužů odpoved ci radu.

Doporučujeme Nejnižší ceny Nejvyšší ceny Hodnocení. Salvia Paradise Lékořice koření Hodnocení: 5. Wolfberry Kopřiva bylinný čaj 50g.

BLAGO PRIRODE – KOPRIVA LEČI i NAJGORE Bolesti! doxazosin prostatahyperplasie

Listopad prostata bph u mužů co způsobuje příliš mnoho močení. Prvé príznaky rakoviny prostaty časté nadměrné močení v noci.

Allnature Vrbovka nať 50 g. Mohlo by vás dále zajímat Nabídku nejlevnějších produktů seřazených podle ceny naleznete v kategorii greenlight prostata Přípravky na prostatu.

Bylinný čaj pro normální činnost prostaty se zlatobýlem od sweetpixel.cz 50 g – sweetpixel.cz – Kopřivový čaj a jeho léčivé i něžádoucí účinky.

Recepty z kopřiv: Objevte zázrak, který roste všude

Kopřivu zná důvěrně každé dítě i dospělý. Tahle nenápadná bylina totiž dokáže pěkně pozlobit. Po styku s jejími žahavými chloupky se na pokožce objeví vyrážka, která pálí a svědí zároveň.

Naštěstí však po pár minutách zmizí. Nenechte se proto zastrašit a nasbírejte si kopřivu dvoudomou pro její léčivé účinky.

Vedle čaje se hodí do asijských pokrmů a můžete si z ní připravit smoothie, pesto, polévku nebo například špenát.

Plevel s blahodárnými účinky? I tak můžete vnímat kopřivu, kterou lze využít celou včetně lodyhy. Největší pozornost ale věnujte jejím listům, které obsahují velké množství chlorofylu.

Ten působí protizánětlivě, povzbuzuje metabolismus, čistí krev, podporuje krvetvorbu a v neposlední řadě je účinným antirevmatikem. Čaj z kopřivy je účinnou prevencí před chřipkou a působí močopudně.

Bývá proto součástí čajových směsí na hubnutí.

Odvar z kopřivy

Listy kopřivy lze nasušit a používat celoročně. V probíhající sezoně však využijte čerstvosti byliny. Vložte do hrnce kopřivové listy a zalijte vodou v poměru 1:2, jeden šálek listů a dva šálky vody. Směs přiveďte k varu a stáhněte z plamene. Nechte čaj přibližně pět minut luhovat a poté odvar sceďte. Hotový čaj můžete dochutit lžičkou medu.

Odvar z kopřiv najde své využití i v péči o vlasy, jelikož účinně bojuje proti jejich řídnutí. Začlenit ho ale do své vlasové rutiny může úplně každý, kdo chce podpořit lesk a hustotu svých vlasů nebo se zbavit lupů.

Skvělý na imunitu, zažívání i nevolnost! Co ještě dokáže zázračná rostlina?

Čerstvá kopřiva jako přísada do jídel i smoothie

Kopřivu doporučujeme do jídel začlenit nejlépe čerstvou. Zachová si tak největší podíl vitaminů a léčivých látek.

Skvěle se hodí do salátů, asijských jídel, jako je bún bò nam bô, nebo ji můžete přidat do svého oblíbeného smoothie. Její štiplavá chuť se například výborně doplňuje s banánem, jablky, ale i citrusy.

Pro zvýšení nutriční hodnoty můžete do smoothie přihodit i nejrůznější semínka, jako jsou konopná, dýňová nebo slunečnicová. 

Nebojte se však připravit si i jídlo, ve kterém bude kopřiva dominovat. Příkladem můžou být špenát z kopřiv, polévka nebo pesto, které má v kuchyni široké využití.

Úskalí home office? Trpí vaše záda i psychika. Pomůže vám pár našich tipů!

Kopřivová polévka

Budete potřebovat:

  • 200 g listů i horní (měkké) výhonky z kopřivy
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml 12% smetany ke šlehání
  • 1 cibuli
  • 2 střední brambory
  • 1 lžíci másla
  • sůl, pepř

Na másle si osmahněte cibuli a přidejte na kostičky nakrájený brambor. Po minutě vše zalijte vývarem a nechte vařit do změknutí. Mezitím si myjte kopřivy a nadrobno je nasekejte. Vhoďte je do vývaru a už dále polévku nevařte. Vše rozmixujte ponorným mixérem, zjemněte smetanou a dochuťte solí a pepřem.

Honí vás doma mlsná? Upečte si zdravý dezert, který si nemusíte vyčítat

Špenát z kopřiv

Budete potřebovat:

  • 400 g listů i horní (měkké) výhonky z kopřivy
  • 50 g másla
  • 1 šalotku
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • cca 50 ml vody

Kopřivové listy nasekejte na větší kousky. Na pánvi rozehřejte máslo a osmažte nadrobno nakrájenou šalotku. Následně přidejte listy kopřivy a vše podlijte trochou vody. Směs za občasného míchání vařte přibližně deset minut a nakonec dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. 

Špenát z kopřiv se skvěle hodí jako příloha nebo samostatný pokrm. V takovém případě podávejte s vařeným bramborem a vařeným vejcem nebo volským okem.

Kopřivové pesto

Budete potřebovat:

  • 150 g listů i horní (měkké) výhonky z kopřivy
  • 50 g sýru Grana Padano 
  • 1 lžičku himálajské soli
  • 50 g piniových oříšků
  • min. 5 polévkových lžic olivového oleje

Piniové oříšky si nasucho opražte na pánvi. Do mixéru vložte čerstvé kopřivy a krátce rozmixujte, aby se s nimi lépe pracovalo. Přidejte oříšky a proces zopakujte. Dále přilijte olej a mixujte alespoň jednu minutu. Jako třetí přidejte sůl a nastrouhaný sýr a opět mixujte. Pokud by byla směs stále příliš suchá, přilijte další lžíci až dvě oleje.

Nápady na další recepty s využitím kopřivy naleznete ve fotogalerii

Brambory grilované v alobalu: Báječná příloha i chutný samostatný pokrm
Pravé italské houbové rizoto: Recept plus tipy, jakou použít rýži

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je dvoudomá bylina, u nás nejznámější z rodu kopřiv. Dorůstá až do výšky 150 cm, někdy i do 200 cm. Lodyhy má přímé, nevětvené, v zemi najdeme žlutý oddenek. Listy mají řapíkatý, vejčitý tvar, na okrajích jsou zubaté. Samčí květenství jsou latovitá a převislá, samičí klasovitá či hroznovitá.

Okvětí je zelené, květy jednopohlavné, zpravidla dvoudomé. Plodem jsou nažky. Rostlina je pokryta chlupy, které žahají. Dlouho si vědci mysleli, že za to může kyselina mravenčí, až v posledních letech se ukazuje, že viníkem je spíše směsice tří chemikálií. Histamin, který dráždí kůži. Dále acetylcholin, který vyvolá pocit pálení.

Budete mít zájem:  Noc vědců se uskuteční na 30 místech

A také je zde serotonin, který násobí účinek obou předchozích látek.

Účinné látky

V kopřivě najdeme kyseliny (např. křemičitou, pantothenovou), acetylcholin, sloučeniny vápníku, sodíku, dále sirné látky, vitamin B2 a chlorofyl.

Použití

Navzdory své žahavosti se používá v různých podobách. Stačí ji usušit nebo zahřát. Můžete se vykoupat v lázni z kopřiv, připravit si odvary a čaje nebo nálevy na vlasy. Účinky rostliny se využívají kosmetice i lékařství.

Účinky na zdraví

Chlorofyl v rostlině obsažený skvěle působí na metabolismus. Pomáhá v léčbě chudokrevnosti. Mírní bolesti, takže působí proti zánětům i jako antirevmatikum. Umí rychleji hojit rány.

Má dobrý účinek jako kardiotonikum, dokonce pomáhá mírnit cukrovku ještě před tím, než je nutné píchat si inzulín. Staví průjmy, podporuje činnost slinivky i vaječníků, léčí viry, zastavuje krvácení, zároveň zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů.

Používá se i jako prostředek k podpoře tvorby mateřského mléka. A lze po ní sáhnout v případě, že vám padají vlasy.

Výskyt

Najdeme ji na celé severní polokouli, invazivní je v Jižní Americe. Roste na rumištích, v porostech na pobřeží, v příkopech podél cest, daří se jí ve vlhkých místech od nížin až do hor.

Sběr

Kopřiva dvoudomá je sbírána jako léčivka, listy se používají čerstvé nebo sušené. Roste prakticky od jara do podzimu, nejvíc účinná je prý bylina sebraná do 15. května.

Domácí recepty

Čaj dokáže blahodárně působit na různé neduhy, od žaludečních potíží až po dýchací problémy. Vezměte dvě lžičky čerstvých nebo sušených listů, které nakrájené vhoďte do šálku a přelijte 250 ml vody. Nechte 10 minut odstát, přeceďte a pijte vlažný čaj po doušcích.

Tinktura je silnější a dokáže rychleji zbavit neduhů. Lžíci mladých kopřiv zalijte vodkou nebo pálenkou a nechte louhovat alespoň 14 dní na teplém místě. Denně protřepávejte. Poté přeceďte a užívejte 30 kapek třikrát denně po dobu šesti týdnů.

Autor: Aneta Šimonková

Nasušte si kopřivu, v zimě by vám mohla chybět

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je přírodní zdroj železa a čistič krve. Pomáhá při únavě a vyčerpání, padání vlasů, revmatismu nebo zánětu močového měchýře. Zlepšuje metabolismus, posiluje funkci slinivky břišní a mimo jiné také zvyšuje tvorbu mléka u kojících žen. Navíc nejsou známé žádné vedlejší účinky, zvláště při užívání usušených rostlin.

Sušený plevel

Jestli jste nestihli nasušit kopřivu na jaře, nezoufejte, dá se to ještě napravit. Její sběr pro sušení je možný ještě během srpna a září – zaměřte se ale na mladé, ne příliš vzrostlé byliny nebo na jejich nové vrcholky. Je zbytečné popisovat, jak kopřiva vypadá, to ví každé malé dítě.

A není ani problém ji najít, roste totiž hojně poblíž lidských obydlí, na rumištích, v příkopech, u plotů nebo v houští. Pro sběr si vyberte místo dále od silnice a slunný den. Léčivé jsou všechny její části, ale nejjednodušší je sušení samotných listů. Ty (samozřejmě v rukavicích) zdrhneme z uříznuté rostliny a sušíme co nejrychleji.

První den můžeme bylinu přesušit na slunci, v sušičce a v troubě nastavujeme teplotu maximálně na 50 ºC.

Účinky kopřivy oceníte po celý rok

Žahavý zázrak z přírody

Nasušenou kopřivu zařaďte na jedno z nejdůležitějších míst vaší domácí přírodní lékárny. Vnitřně ji užívejte ve formě čaje, klidně několikrát denně, například při zánětu močových cest, ale i při jeho prevenci.

Vhodný je při vysokém krevním tlaku, menstruačních obtížích či při kojení, kdy zlepšuje tvorbu mléka. Kopřivový čaj by si měli pravidelně dopřávat alergici – přináší totiž úlevu od senné rýmy a ekzémů, a nebo lidé trpící chudokrevností způsobenou nedostatkem železa.

Kopřivový čaj může dobře posloužit i jako zklidňující obklad na popáleniny, bylinná kopřivová koupel pomáhá při cévních obtížích a zevně lze kopřivu užívat i při problémech s vlasy a s pletí. Vlasy namáčené v kopřivovém odvaru méně padají a získávají pevnost a lesk.

A pravidelné oplachování vlažným odvarem pomáhá i na mastnou pleť a dokonce na akné.

Podzimní gruntování

Očistná kopřivová kůra se nejčastěji provádí na jaře, ale můžeme si ji zopakovat i v těchto dnech a vlastně až do podzimu. Pokud ještě plánujete pobyt na venkově nebo pro vás není problém kdykoliv natrhat kopřivy, které nerostou u silnice a nejsou počůrané od psů, dejte se do toho.

Vyhlédněte si několik mladších kopřiv a v litrové konvici je zalijte horkou vodou. S přiklopenou pokličkou louhujte 15 minut a potom rostliny vyjměte. Dejte si jeden šálek před snídaní a pak další během dne. Stejně pokračujte minimálně 7 dní, ideálně ale dva až tři týdny.

Každý den zahajujte s čerstvým čajem.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Kopřivový špenát

  • Pavla(neregistrovaná)3. 5. 2017 13:25:27 Mam rada chut kopriv, delam si casto caj a chutna mi. Spenat z kopriv je vyborny. Ja ho zamicham do trosky besamelu, je tak chutnejsi.. Odpovědět
  • Alena Vondrašová(neregistrovaný)22. 4. 2017 10:52:21 Rychlý a ke všemu dobrý. Blahopřeji Odpovědět
  • jinke(neregistrovaný)18. 4. 2016 09:22:29 Vařím špenát z kopřiv po mnoho let, mám ho od maminky a ta zase od své maminky. je super. Odpovědět
  • spagetka9. 5. 2015 08:10:33 cathleen: Jo, chtěla jsem doplnit a ještě jedna věc, tenhle název má už svou tradici od dob našich předků Odpovědět
  • cathleen(moderátorka)9. 5. 2015 08:09:32 Pepek námořník: a navíc – chuť je velice podobná klasickému špenátu Odpovědět
  • spagetka9. 5. 2015 07:59:59 Pepek námořník: A jaký název byste navrhoval? Kopřivová kaše? Krom toho, zpracovává se obdobně jako špenát, kopřiva má podobné ale daleko větší účinky a lepší složení než klasický špenát (který by naopak lidé s dnou moc konzumovat neměli) Odpovědět
  • Pepek námořník(neregistrovaný)8. 5. 2015 22:16:40 Jak to může být špenát, když v tom špenát vůbec není!?!? Prosím o vysvětlení!!!!http://www.toprecepty.cz/recept/3908-koprivovy-spe… Odpovědět
  • Sylva (neregistrovaný)7. 3. 2014 17:39:23 dneska jsem natrhala první letošní kopřivy a je to opravdu pochoutka Odpovědět
  • Petr(neregistrovaný)16. 4. 2013 18:03:14 Výborné chutné prostě mňamka. Děkují za recept. Odpovědět
  • Monča. Ono záleží kolik chceš špenátu. Bramborový košík pro naší rodinu byl dost napěchovanej. Ono se to dost scvrkne. Odpovědět
  • monča(neregistrovaná)26. 5. 2012 14:02:41 A kolik těch kopřiv budu asi potřebova?nemám tucha kolik je plnej brambovej košík:)))díky moc Odpovědět
  • hyacintka7. 4. 2010 04:03:55 Václave díky,právě jsem ho scháněla as on je tady chtěla jsem jej vyzkoušet,ale tolik kopřiv snad ještě ani není.Odpoledne jdu hledat.Až vyzkouším,dám vědět,jak chutnal. Odpovědět
  • Nadja3. 4. 2010 13:12:39 A je to zase aktuální, udělat si špenát z kopřiv! Už se na něj těším, hned příští týden na chatě ho udělám. Přidávám do něj trošku mletého zázvoru a špetičku muškátového oříšku nebo květu. Komu nevadí specifická chuť kopřiv, tak je raději jen spařte, aby se nezničil vit.C, který pomáhá zajistit, aby tělo železo z kopřiv řádně absorbovalo.http://bylinky.abecedazdravi.cz/kopriva-dvoudoma-u… Odpovědět
  • Madison25. 11. 2009 21:42:57 Zarucene udeluji bodik.Koprivovy spenat znam varivala ho moje tchyne a ja potom taky manzel ho ma taky rad,strasne rada bych si ho uvarila,strasne nam chutnaval,ale tady nenajdu koprivy smula. Odpovědět
  • supina10. 8. 2009 16:42:07 hmm…. to my máme taky moc rádi ještě raději než špenát normální,dělám ho několikrát za léto vždycky když posekám zahradu a v rohu vyrostou zase mladé kopřivky. Odpovědět

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector