Kontroly restaurací: už zase se bojuje o kompetence

Kontroly restaurací: už zase se bojuje o kompetence

Téměř čtvrtina kontrolovaných restaurací v loňském roce klamala spotřebitele, většinou falešným tvrzením o potravinách. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) patří mezi nejčastější případy problematických potravin sýr, smetana a šunka. Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva řekl, že je to dlouhodobý problém, který by mohla změnit novela zákona o potravinách.

Inspekce uvádí případy, kdy v jídelním lístku stojí například svíčková na smetaně, těstoviny se smetanovou omáčkou či pizza na smetanovém základě, ale kontrola odhalila použití náhražky na bázi rostlinného tuku. Podobné problémy vznikaly u pizzy s mozzarellou či smaženého sýru. Parmskou šunku zase někteří provozovatelé nahradili levnějším masným výrobkem.

Ošizení podle inspekce týkalo i nápojů, kdy například zákazník pod značkou Kofola dostal levnější limonádu s kolovou příchutí nebo místo stoprocentní ovocné šťávy jen ovocný nektar.

Inspekce nyní kontroluje 30 000 ze zhruba 45 000 všech provozoven společného stravování v České republice. Zbytek kontrolují hygienické stanice.

„V současnosti je v těchto provozovnách dvojí metr, kdy restaurace v kompetenci SZPI podrobujeme komplexní kontrole, jako je hygiena osob, hygiena provozu, falšování potravin, klamavé obchodní praktiky, jakost, označování a podobně.

Hygienické stanice se u svých provozoven zaměřují na hygienu osob a provozu. U třetiny restaurací tak neexistuje kontrola, zda ‚hovězí hamburger‘ neobsahuje drůbeží separát,“ dodal Kopřiva.

Novela zákona o potravinách, kterou by podle SZPI měli poslanci projednat tento týden, potravinový dozor sjednotí a kontroly se tak zefektivní.*

Kontroly restaurací: už zase se bojuje o kompetence

Povinnost označovat alergeny, zákaz kouření, regulace hracích automatů, elektronická evidence tržeb nebo kontroly přípravy jídel hned třemi orgány státního dozoru jsou jen nejviditelnějšími příklady aktivit, s nimiž se restaurace již v současné době potýkají, nebo se v nejbližší době potýkat budou.

  • Přečtěte si: Stát nás péruje za úplné nesmysly, říká Zdeněk Pohlreich

Pokud se tedy objeví nějaký „vyvažující prvek“, který by mohl stávající nebo připravovanou byrokracii alespoň trochu v něčem omezit, byl by takový krok velmi žádoucí.

Další novela, další změny kompetencí

Jeden takový se poněkud utajeně připravuje, a to prostřednictvím další novely zákona o potravinách, jejímž cílem je mimo jiné opětovně „překopat“ kompetence státních dozorových orgánů v případě kontrol hospod.

Současné znění zákona je přitom platné jen něco málo přes půl roku a právě spor o kompetence byl jedním z největších emotivních soubojů o podobu zákona.

Je tak otázkou, zdali po tak krátké době opět „píchat do vosího hnízda“, a pakliže ano, pak je otázkou další, kudy bude zamýšlený vpich veden.

V zásadě správným záměrem uvažované novely, kterou připravilo ministerstvo zemědělství, je ambice snížit počet dozorových orgánů, které dnes restaurace kontrolují.

  • Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)
  • Státní veterinární správa ČR (SVS)
  • Hlavní hygienik a hygienické stanice

Prostředkem k tomu má být přesun kompetencí hygieniků pod ministerstvo zemědělství, čímž by se dozor nad restauracemi zúžil na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI) a Státní veterinární správu ČR (SVS). Hygienikům by nicméně zůstal dozor nad gastronomií ve zdravotnických zařízeních a školních jídelnách.

Nutno podotknout, že takové úvahy již tu byly a že jsou v zásadě zcela logické. Stávající dozor hygieniků v restauracích mohou totiž jak SZPI, tak SVS poměrně snadno převzít, protože hlavním potenciálním rizikem – mikrobiologickou kontaminací připravovaných pokrmů a surovin k jejich výrobě, se tyto orgány také zabývají.

Další specifické činnosti hygieniků typu kontroly zdravotních průkazů pak příliš mnoho detailní odbornosti nevyžadují. Navíc je těžiště práce hygieniků přece jen jinde než v restauracích – například, a to je velmi důležité a pro celou populaci významné, hlídání kvality pitné vody, nebo třeba kvality koupacích vod, pokud tedy zůstaneme v oblasti pokrmů a nápojů.

Na tom nic nemění skutečnost, že voda není v pravém slova smyslu potravina. Podstatné spíše je, že rolí hygieniků je management plošných zdravotních rizik pro obyvatelstvo, a je zcela zřejmé, že ani sebevětší restaurace plošné riziko nepředstavuje.

Tedy – „vyšoupnutím“ hygieniků z restaurací pro zákazníky těchto podniků nějaká specifická rizika nehrozí a ve své podstatě jde o správnou myšlenku.

Proč zachovat veterinární kontrolu

Jenže udělat v naší zemi něco správně a bez chyb je téměř sci-fi – a nejinak je tomu v případě zamýšlené novely. Ta totiž, alespoň v některých verzích návrhů, počítá také s tím, že by byli z restaurací „vystrnaděni“ i veterináři – respektive, že by jim zůstaly jen kompetence v dozoru nad původem a zpracováním zvěřiny či ryb.

I to už tady bylo, nakonec se ale celkem rozumně prosadil princip, že veterináři budou mít v restauracích na starosti kontrolu všech produktů živočišného původu.

To má svou jasnou logiku – SVS je totiž institucí, která v oblasti živočišných produktů kontroluje jejich cestu výrobním řetězcem podle principu „od vidlí po vidličku“, což v praxi znamená, že má jako jediná přehled o původu a parametrech všech zdrojů živočišných komodit, z nichž se v restauracích připravují pokrmy.

Naopak SZPI, která by měla zůstat prakticky jedinou státní institucí kontrolující restaurační zařízení, tyto údaje o původu a kvalitě masa, mléka, vajec, medu a dalších komponentů k přípravě jídel nemá, nehledě na to, že řada rizik je specifických pro oblast kontroly SZPI a řada jiných je specifických pro oblast kontroly SVS. Při vší úctě k práci SZPI by proto neměla tato instituce usilovat o „monopol“ kontroly nad restauracemi, ale spíše o prohloubení spolupráce se SVS, kde jsou nepochybně značné rezervy.

Soutěž: Kdo toho zavře víc

Důkazem jsou mimo jiné „dostihy“ mezi SZPI a SVS o to, která instituce zavře více hospod. Což v praxi znamená, že přestože jde o dva kontrolní orgány v gesci jednoho ministerstva (zemědělství), je jejich vztah spíše soubojem než spoluprací, a je to také vizitka špatné koordinace činnosti těchto orgánů z pozice vedení ministerstva.

Již v době, kdy se diskutovalo o novele zákona o potravinách, která je v současné době platná, slibovali předkladatelé novely mimo jiné koordinaci dozorových orgánů při kontrole restaurací. Kdyby tomu tak opravdu v praxi bylo, zavíraly by ale obě instituce (v současné době vlastně všechny tři) příslušné restaurace společně.

Možná se mýlím, ale mně osobně není znám jediný takový případ, alespoň ne takový, který by byl společně mediálně prezentován.

Je přitom zřejmé, že rozšíření kontrol restauračních zařízení o dozorové orgány ministerstva zemědělství byl správný krok, jak nakonec ukazují výsledky kontrol a dokumentace stavu řady podniků, které musely být oprávněně třeba na nějakou dobu uzavřeny.

Galerie: Tyhle restaurace musela již letos inspekce zavřít

Je také jistě správné pokusit se o snížení počtu kontrol restauratérů tak, aby nemuseli pomalu dnes a denně přerušovat svou práci a věnovat se inspektorům z různých organizací i resortů. Pakliže ale mají mít kontroly smysl, musí být také zachována odbornost inspektorů.

Budete mít zájem:  Alergie Červené Fleky Na Obličeji?

To vše ústí do v současné době jediného možného a logického řešení – totiž aby se hygienici svých současných aktivit v restauracích vzdali, ale naopak aby nebyly kompetence redukovány na straně SVS. A aby konečně chodili inspektoři SZPI a SVS společně – a dávali to najevo.

Hygiena se s potravinářskou inspekcí pře o kontroly hospod

Ilustrační foto
Foto: Novinky

Počítá s tím pozměňovací návrh k novele zákona o potravinách poslance Jana Birkeho (ČSSD), který jej podal ve spolupráci s ministerstvem zemědělství. Novela je nyní před třetím čtením ve Sněmovně, podpořil ji zemědělský výbor.

Kontroly SZPI v provozovnách společného stravování ukazují, že falšování a klamavé označení pokrmů v restauracích v ČR je vážný problémmluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý

Schvalování může provázet zajímavá debata, proti změně jsou totiž ostře hygienici a ministerstvo zdravotnictví. V současné době pandemie považují vyjmutí části zdravotního dozoru za nebezpečné a nekoncepční. Oponenti naopak argumentují, že hygienikům by se tak uvolnily ruce na trasování nakažených.

V současnosti ze 45 tisíc provozoven společného stravování typu restaurací nebo občerstvení kontroluje asi 30 tisíc SZPI a 15 tisíc KHS. Neveřejné školní nebo závodní jídelny kontroluje jen KHS. Tak to funguje od roku 2015, kdy SZPI začala kontrolovat hospody.

Snaha o posílení kontrol potravin zavedla určitou dvojkolejnost. Aby k podnikatelům na kontroly nepřišly dva úřady pár dní po sobě, kontrolované si rozdělily dohodou mezi ministerstvy a na krajích.

Hygienici odložili případ Mynářovy zabijačky v OsvětimanechDomácí

Do jedné hospody tak chodí SZPI a do druhé hygiena, při dělení prý hrají roli i věci typu blízkostí sídla úřadu od kontrolované provozovny. Rozdělení není úplně striktní, v některých případech SZPI a hygiena spolupracují, většinou to ale takto funguje. Kontroly přitom nejsou úplně srovnatelné.

„Provozovny v dozoru KHS jsou kontrolovány primárně z hlediska hygieny osoby a provozu a problematika falšování je zde řešena okrajově. Spotřebitelé nejsou o výsledcích tohoto typu kontrol prakticky vůbec informováni,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

SZPI vedle třeba salmonely nebo myší v provozovně řeší i to, zda je guláš opravdu kančí nebo zda je sýr vyrobený z mléka, a ne rostlinný.

„Kontroly SZPI v provozovnách společného stravování ukazují, že falšování a klamavé označení pokrmů v restauracích v ČR je vážný problém. Falšování a klamání spotřebitelů prokazuje 20 až 25 procent kontrol SZPI s tímto zaměřením,“ dodal Bílý.

Sněmovní výbor podpořil omezení prodeje zahraničních potravinEkonomika

Ministerstvo zdravotnictví ale i přes tyto argumenty změnu zásadně odmítá. „Dočasná situace v podobě probíhající epidemie covidu-19 nemůže být důvodem pro zásadní koncepční změnu kompetencí nějakého orgánu, zvláště nebylo-li dosud možné tuto situaci z hlediska provádění státního dozoru jakkoli vyhodnotit,“ řekla Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

„Je zcela nepřijatelné, aby na jedné straně návrh zákona odtrhl orgány ochrany veřejného zdraví od otázek výživy obyvatelstva a na druhé straně zákonodárce očekával, že orgány ochrany veřejného zdraví budou v případě hrozby zdravotních rizik účinně zasahovat,“ dodala.

Hygienici a SZPI se také přou o to, kdo je kompetentní a odborně způsobilý vyloučit nakaženého zaměstnance z pro­vozu a podobně.

Například agrární analytik Petr Havel soudí, že hygienici do hospod chodit nutně nemusí a SZPI by kontroly zvládla. Když zjistí nějaký epidemiologický problém, hygienu stejně zavolají, podobně spolupracují i nyní.

Odpor může souviset s tím, že část hygieniků je na kontroly v hospodách léty praxe zvyklá a mohli by se obávat, že přijdou o místo, až se vrátí epidemicky normální časy. Stále ale budou potřeba na spoustu jiné práce.

Zavřené provozy mohou žádat o podporu Covid gastroEkonomika

„To, že kontroly KHS v restauracích nestačí, byl argument k tomu, aby SZPI získala od roku 2015 přístup do těch restaurací. A v praxi skutečně nestačí, hygienici nejsou zařízeni na to, zjišťovat, je-li maso masem, a to ještě tím, za které se vydává, a podobně,“ řekl Právu Havel.

„Tehdy se také argumentovalo tím, že do některých hospod hygienici nikdy nepřišli, protože nestíhali. Hygiena má totiž v kompetenci spoustu dohledů, ať již jsou to třeba koupací vody, míra hluku, dostatek světla, takže určitá koncentrace a prio­ritizace činností hygieniků je na místě i z tohoto důvodu,“ dodal.

Hlavní zprávy

Kontroly EET v restauracích už začaly. Inspektory často nelze poznat

Koronavirus na Plzeňsku: Projděte si důležité informace, omezení Pavel Korelus Dana Veselá

Plzeňský kraj – Do restaurací zamířily první kontroly systému EET.

I nákup za 33 korun musí personál restaurací a hospod elektronicky zaevidovat a poslat na úřad. Výčepní to sice dělají, ale většina z nich je povinností dost otrávená. To se ale netýká slečny z plzeňské hospody Wallis na snímku. | Foto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

„Byli absolutně nenápadní. Vypadali jako manželský pár ve středních letech. Na první pohled bych vůbec neřekl, že to mohou být kontroloři.“

Jaroslav Svoboda z restaurace Baštírna v jihoplzeňském Vlčtejně patří k těm, jež za necelý měsíc fungování systému EET už navštívili kontroloři Finanční správy. Vše dobře dopadlo, ale i tak inspekce překvapila. „Šlo jim hlavně o to, jestli dostanou účtenku a jestli jsou na ní všechny údaje,“ popsal Svoboda.

Podle mluvčí Finančního úřadu Michaely Hošťálkové byl postup běžný: „Pracovníci se chovají jako zákazníci a pozorují. Ověřují, zda jsou tržby evidovány a účtenky vydávány, zda je vyvěšeno oznámení o povinnosti evidovat tržby a účtenka má všechny náležitosti podle zákona.“

Desítky kontrol

Během prosince Finanční úřad v Plzeňském kraji provede řádově desítky kontrol. „Pokud naši pracovníci nezjistí problém, provozovatel se ani nemusí dozvědět, že u něj kontrola proběhla.

Ve většině případů se pracovníci odtajní až v okamžiku zjištění chyby nebo problému, kdy sepíší protokol o místním šetření a zahájí další řízení.

Protokol však mohou sepsat, i když žádné pochybení nezjistí,“ podotýká mluvčí Hošťálková.

Kontroloři jsou ale také preventisté. „Na základě zasílaných dat a také z účtenek radí provozovatelům s odstraněním nejběžnějších chyb. Jde například o chybné označení režimu evidování tržeb na účtence nebo doplnění chybějících údajů na účtence podle zákona,“ dodává Hošťálková.

Petici proti EET podepsalo kolem 15 tisíc lidí

Zákazníci na účtenky nejčastěji reagují dvojím způsobem. Někteří ji nechají po svém odchodu na stole, jiní ji prohlíží a berou si s sebou,“ svěřila se servírka rokycanské restaurace U Václava. „Pokud by se stalo, že systém nebude fungovat, jsme povinni vzít si od zákazníka e-mail a do pěti dnů mu účtenku zaslat,“ konstatovala.

Výčepní v hospodě v Radobyčicích Václav Ulč zatím žádnou kontrolu neměl a účtenku musí vydat jako každý byť za jediné vypité pivo. „Štamgasti je ale nechtějí a házejí je na zem. S nadsázkou: mívám tu docela nasněženo,“ směje se Ulč.

Budete mít zájem:  Volně Prodejné Léky Na Plíseň Nehtů?

Jinde prý zase elektronická pokladna zdržuje provoz. „Pro obsluhu je to nepříjemné hlavně ve chvílích, kdy se tu sejde víc lidí a najednou chtějí všichni platit.

Časté je to o sobotách a nedělích odpoledne,“ říká Ivo Hucl, provozovatel penzionu a Bezejmenné čajovny ve Šťáhlavicích.

Petici za zrušení zákona o EET, kterou Hucl v listopadu poslal do oběhu, již podepsalo kolem patnácti tisíc lidí a další se stále připojují. V lednu se Hucl kvůli petici sejde s některými senátory.

Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.
Citroën C3 Picasso servisní knížka, koupeno v D Škoda Superb servisní knížka, koupeno v D, nehavarované, v záruce Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Volkswagen Touran servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Škoda Rapid první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Ford Mondeo servisní knížka, koupeno v NL Ford S-Max první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované, v záruce Ford S-Max servisní knížka, koupeno v D, nehavarované, v záruce + PRODAT AUTO

Prymula: Omezení hospod platí na dva týdny, fotbal bude pro 2000 diváků

Tisková konference nového ministra Romana Prymuly. (Video: ČTK)

aktualizováno • 22. 9. 2020 22:10

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

– Roman Prymula se ujal postu ministra zdravotnictví. Vyzval ředitele škol, aby v pátek vyhlásili ředitelské volno. Spolu s pondělním státním svátkem by mohl prodloužený víkend zpomalit šíření koronaviru. Zástupci škol se ale domnívají, že podobné opatření by měl centrálně vyhlásit stát.

– Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula ve středu oznámí první koronavirová opatření. Hospody budou muset od čtvrtka zavřít nejpozději ve 22:00. Ve stejný den plánuje nové omezení i pro sportovní akce. Ty by měly být omezené počtem 2000 sedících diváků. Opatření má podle Prymuly platit dva týdny.

– Nastupující ministr také oznámil, že v řádu hodin nebo dní bude omezen provoz barů. Zřejmě budou místo půlnoci muset zavřít už v 10 hodin večer. Chystá se také omezení počtu osob na některých hromadných akcích.

– Počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru za jeden den stoupl v Česku opět nad tisíc. V pondělí přibylo 1476 nakažených, zhruba o 500 více než v neděli. Hospitalizovaných je 494 pacientů, z toho 101 ve vážném stavu, což je nejvíc od začátku epidemie. V pondělí zemřelo deset pacientů s koronavirem.

– Uzavření podniků ve 22:00 bude znamenat ztrátu až 30 procent denních tržeb, sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Svaz chce kompromis, ve 22:00 by se přijímaly poslední objednávky a restaurace by musely být zavřené do 23:00.

  • Nizozemsko dnes zařadilo celou Českou republiku kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země. Lidé z Česka musí po příjezdu do Nizozemska nastoupit do karantény, a to i v případě, kdy mají negativní test na nemoc covid-19. Už před týdnem zařadilo Nizozemsko mezi rizikové oblasti samotnou Prahu. „Osoby, které přijíždějí do Nizozemska z České republiky, nikoliv pouze z Prahy, by se měly neprodleně odebrat do desetidenní karantény. A to i v případě, když nemají žádné příznaky onemocnění covid-19 nebo pokud měly negativní test na covid-19,“ oznámilo dnes ministerstvo. Lidem z Nizozemska pak tamní úřady doporučují, aby do České republiky nyní cestovali pouze v nezbytných případech.
  • Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dnes pozastavil své živnostenské oprávnění, na jehož základě mohl mimo jiné vyrábět zdravotnické prostředky či zpracovávat studie. Vyplývá to z rejstříku živnostenských oprávnění. Na pozastavení upozornila Česká televize.
  • Přední český vakcinolog Roman Prymula se stal novým ministrem zdravotnictví. Jeho profesní angažmá však provázely některé sporné momenty, které mohly být důvodem, proč nezískal bezpečnostní prověrku.
  • Starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) má pozitivní test na covid-19. Po nedělní práci na zahradě si nepřipadal dobře, dnes se přidala horečka a poté se nechal otestovat. ČTK to sdělila mluvčí Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Šárka Kuželová. V pondělí byl starosta v kontaktu s ostatními členy rady městské části, kteří nyní čekají na výsledky testů. „V neděli se věnoval na chatě práci na zahradě a poté pociťoval slabou bolest, jako by bylo tělo namožené. Dnes se přidala horečka, a tak se nechal okamžitě testovat. Další postup konzultuje s pražskou hygienou,“ uvedla Kuželová.
  • Počet potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru za jeden den stoupl v Česku opět nad tisíc. V pondělí přibylo 1476 nakažených, zhruba o 500 více než v neděli. Za dnešek zatím přibylo 873 případů, o 90 více, než byl průběžný výsledek v pondělí v podvečer. Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo zaznamenáno 51 637 případů onemocnění, zhruba polovina lidí se už vyléčila. Zemřelých je podle posledních údajů Ministerstva zdravotnictví 530. Aktuálně nakažených je přes 25 000 lidí, většina má mírný průběh nemoci. Hospitalizováno je ale rekordních 581 pacientů, z toho 115 ve vážném stavu, což je rovněž nejvíc od začátku epidemie.
  • Stát by měl podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) zvážit možnosti cílené podpory podnikání v oblasti ubytovacích i stravovacích služeb. Odvětví je silně regulováno a dopadají na něj jako první všechna současná opatření. AHR to dnes uvedla v tiskové zprávě. Podle ředitele agentury CzechTourism Jana Hergeta nejsou Češi schopni zahraniční klientelu v hotelech plně nahradit. Především hotely vyšších kategorií podle něj čelí výrazným propadům, sdělil ČTK.
  • Rychlé a dostupné testy. Čím dál lepší léčba lidí s těžším průběhem covidu-19. A účinné vakcíny. Český vědec Jan Kulveit, který se zabývá zkoumáním pandemie, vysvětluje, z čeho je možné v čase koronaviru čerpat optimismus.
  • Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula ve středu oznámí první koronavirová opatření. Hospody budou muset od čtvrtka zavřít nejpozději ve 22:00.  Ve stejný den plánuje nové omezení i pro sportovní akce. Ty by měly být omezené počtem 2000 sedících diváků. Opatření má podle Prymuly platit dva týdny. „Lidé tam mohou být v dřívější dobu a bohužel to je jedno z nejrizikovějších míst. Opatření, které se týká zkrácení na deset hodin večer, se opravdu stane. Vyhlásíme to zítra,“ řekl MF DNES Prymula.
  • Ministerstvo práce eviduje nyní tři desítky domovů pro seniory a zařízení sociálních služeb, v nichž se objevila nemoc covid-19. Nakažených je zhruba 200 klientů a stovka pracovníků. Resorty práce a zdravotnictví se dohodly na pravidelném testování personálu v sociálních službách v regionech, které mají podle semaforu rizika šíření nákazy oranžovou a červenou barvu. Oranžových okresů je 28, červená je pak Praha. „Včera (v pondělí) to bylo 26 zařízení. Dnes tři až čtyři zařízení přibyla. Buď se jedná o nákazu u klientů, nebo u zaměstnanců. V současné době evidujeme zhruba 200 nakažených klientů a asi sto nakažených zaměstnanců (sociálních služeb) po celé republice,“ řekla náměstkyně ministryně práce Zuzana Jentschke Stöcklová.
  • U části vyléčených z nemoci covid-19 zůstávají podle odborníků stopy poškození na plicích. Lékaři v tiskové zprávě České pneumologické a ftizeologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně upozornili, že jejich stav je třeba dál sledovat. V Česku se novým typem koronaviru nakazilo od letošního března více než 50 000 lidí. Téměř 2200 lidí, kteří byli hospitalizováni, bylo z nemocnic propuštěno. Dalších zhruba 500 lidí se v nemocnicích aktuálně léčí.
  • Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) doporučil ředitelům vyhlásit v pátek ředitelské volno, aniž by tento krok projednal s resortem školství. Uvedl to ministr školství Robert Plaga (za ANO). Na dalších opatřeních by resorty měly spolupracovat, poznamenal Plaga.
  • Premiér Babiš před začátkem školního roku zvrátil opatření vládních expertů, aby se roušky musely nosit také v obchodech nebo ve školách. Dnes tvrdí, že ho tehdejší plány překvapily. Události však prokazují, že o nich věděl.
  • V okresech Plzeň-jih a Plzeň-město bude od středy povinné nosit roušku i na hromadných venkovních akcích, kde bude ve stejný čas více než 100 lidí. Výjimkou jsou děti do dvou let, lidé s duševní poruchou, osoby při provádění autorského díla nebo sportovci. Uvedla to dnes v tiskové zprávě Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje.
  • Města v Karlovarském kraji i kraj postupně ruší kvůli zhoršující se epidemii koronaviru kulturní akce naplánované na podzim. Město Karlovy Vary neuspořádá například sobotní koncert Lucie Bílé na městském stadionu, stejně jako Podzim s lázeňskými lesy naplánovaný na 10. října. V Mariánských Lázních nebude letos Lázeňský festival jablek, akce pro veřejnost zruší také hrad Loket, zjistila ČTK.
  • Uzavření podniků ve 22:00 bude znamenat ztrátu až 30 procent denních tržeb, sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Svaz chce kompromis, ve 22:00 by se přijímaly poslední objednávky a restaurace by musely být zavřené do 23:00. Obdobně se vyjádřila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. O návrhu na zkrácení otvírací doby restaurací dnes mluvil novopečený ministr zdravotnictví Roman Prymula.
  • „O zavření škol kvůli epidemii by podle zástupců školských asociací bylo lepší rozhodovat spíš centrálně než pomocí ředitelského volna, jak to dnes doporučil nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). „Pokud se pan ministr domnívá, že podobná aktivita může pomoci utlumit krizi, tak je plně v jeho kompetenci, aby se domluvil s hygienou a školy uzavřel,“ řekl předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.Podle šéfa Asociace ředitelů základních škol Michala Černého by mělo vyhlášení volna zvážit ministerstvo školství. Ředitelé se budou v rozhodování o ředitelském volnu lišit, podle ředitelů to vyvolá zmatky. „Naprosto nechápu, proč to dává do roviny apelu na ředitele škol, kteří mají použít jeden z pěti možných volných ředitelských dnů, abychom je na to vyčlenili,“ dodal Zajíček.
  • Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ostře reagoval na pondělní oznámení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), že Česká pošta porušila při rozesílání respirátorů a roušek seniorům zákonné požadavky na distribuci a technické normy zdravotnických prostředků.Podle Hamáčka (ČSSD) by jednání SÚKL mohlo vést k naplnění trestného činu obecného ohrožení. Strategické zásoby ochranných prostředků státu by podle něj mohly být znehodnoceny. „Pokud by se ukázalo, že se SÚKL bude snažit o znemožnění distribuce ochranných prostředků obecně obyvatelstvu, tak to podle mě splňuje i rozměr obecného ohrožení. Ale to je na právnících,“ řekl Hamáček v Náchodě, kde zahajoval projekt mobilní pošty.Pošta musí dle SÚKL do tří dnů přijmout nápravná opatření. Státní podnik se hájí tím, že převzal ochranné pomůcky, nikoli zdravotnický materiál.
  • Středočeský kraj zatím nechystá přísnější opatření kvůli šíření koronaviru. Dokud nebude vyhlášený nouzový stav, nemá k tomu podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) ani kompetence. Nemůže například zakázat návštěvy v domovech pro seniory, pouze může taková opatření doporučit. Podle nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) pro zavedení nouzového stavu není zatím důvod, nevyloučil to ale během týdne nebo dvou.
Budete mít zájem:  Příznaky Problémů Se Slinivkou?

Tvrdé vládní zákazy pro cizince i pro život v Česku. Restaurace po 20. hodině musí zavřít

Koronavirus v ČR

AKTUALIZUJEME

Echo24,  lsu,  kva 12. března 2020

Zákaz vstupu bude platit od soboty. Podle Babiše se týká občanů Číny, Koreje a Íránu. Z evropských států to jsou Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Británie, Norsko, Dánsko a Francie. Českým občanům vláda zakázala cestovat do těchto zemí. Češi ze zahraničí se vrátit mohou, při cestě z rizikových oblastí budou muset podstoupit karanténu.

Živý přenos Živý přenos ukončen Čekáme Ostatní online zpravodajství   

23:18 Do nemocnic nově návštěvy nemohou ani za rodičkami

Na lůžková oddělení nemocnic nově nemohou návštěvy ani za rodičkami. Výjimku pro ně ministerstvo zdravotnictví vyřadilo ze zákazu návštěv v nemocnicích či v domovech seniorů, který kvůli šíření nového typu koronaviru platí od minulého úterý. 

22:40 V Belgii je nově karanténa, v Nizozemsku únavou omdlel ministr zdravotnictví

V Belgii od středečního poledne začala platit celostátní karanténa. Úřady hlásí 243 nových případů nákazy novým koronavirem, celkový počet nakažených stoupl na 1486. Čtyři další úmrtí zvýšily v zemi počet obětí na 14, napsal list La Dernière Heure, nejmladší oběti bylo 59 let. V Nizozemsku v parlamentu z únavy zkolaboval ministr zdravotnictví.

21:40 Dodávka respirátorů pro hlavní město se zpozdila

Důvodem jsou formální problémy, dodávka zůstala v Anglii. Původně měly respirátory dorazit ve středu. Praha by je nově měla mít do konce týdne. Kvůli zpoždění na ně město dostane slevu. Město dostane 15 000 respirátorů typu M95 ze zásilky, kterou centrálně objednával Plzeňský kraj.

20:55 Merkelová: Situace je vážná, Německo čelí historickému úkolu

Od druhé světové války podle ní Německo nečelilo výzvě, jejíž zvládnutí tolik závisí na solidárním chování obyvatel.

Je proto důležité, aby lidé dodržovali opatření, která úřady v boji proti koronaviru zavedly.

Tento historický úkol se dá zvládnout jen společně, řekla šéfka německé vlády v televizním projevu, kterým se obrátila na občany. Za více než 14 let v úřadu to takovýmto způsobem učinila poprvé.

20:45 Strážníci zaznamenali 978 lidí v MHD či obchodech bez roušky

Zmíněný zákaz vstupu do MHD platí v Praze od pondělí, do obchodů a veřejných budov od dnešního poledne. Vláda pak dnes schválila zákaz vycházení bez zakrytého nosu a úst, který začne platit o půlnoci ze středy na čtvrtek.

20:35 Letadla s Číny začnou přilétat od pátku, tvrdí Hamáček

Letadla dopraví do země 1,1 milionu respirátorů, sedm milionů roušek a další stovku tun materiálu. První letadlo s dodávkou 150.00 rychlotestů z Číny přistálo v Praze v noci na dnešek. „Letecký most začíná.

Letoun společnosti China Eastern do Prahy přiletí v pátek ráno. Přiveze 1,1 milionu respirátorů. V sobotu ráno cargo China Eastern s více než sedmi miliony roušek, odpoledne An-124 Ruslan s více než 100 tunami materiálu.

Velké poděkováni Číně za pomoc,“ napsal Hamáček.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector