Kokosový olej a cukrovka – přírodní bojovník proti tomuto onemocnění

Trápi vás cukrovka? Viete o tom, že kokosový olej dokáže pomôcť optimalizovať hladinu cukru v krvi? Tu je to, čo potrebujete vedieť o kokosovom oleji a cukrovke.

Čo je kokosový olej a prečo ho používať aj v kuchyni?

Kokosový olej je rastlinný olej získavaný z jadier zrelých kokosových orechov. Jeho obľúbenosť čoraz viac stúpa, hlavne pre jeho účinky a možnosti uplatnenia. Kokosový olej sa využíva v medicíne, potravinárstve, ale aj gastronómii.

Konzumácia kokosového oleja má mnohé priaznivé účinky na ľudský organizmus. Štúdia z roku 2008 Trusted Source zistila, že ľudia, ktorí konzumovali tuky so stredne dlhým reťazcom ako kokosový olej, ako súčasť plánu na chudnutie, stratili viac tuku ako účastníci, ktorí používali iné druhy olejov.

Vďaka kokosovému oleju používanom v kuchyni dokáže organizmus lepšie absorbovať látky ako vápnik, horčík, vitamín B, vitamíny rozpustné v tukoch (napr. A, D, E a vitamín K a beta-karotén) či niektoré aminokyseliny (napr. proteíny). Kokosový olej je jedným z najzdravších tukov bohatých na antioxidanty.

Kokosový olej však treba pridávať do jedálnička s mierou!

Kokosový olej a cukrovka – přírodní bojovník proti tomuto onemocnění

Kokosový olej a cukrovka

Ak vás trápi cukrovka, kokosový olej by mal byť vaším “partnerom” pri varení. Kokosový olej totižto pri vstrebávaní nepotrebuje enzým pankreasu – inzulín. Kokosový olej tak dokáže priaznivo vplývať na príznaky cukrovky a môže napomôcť udržať optimálnu hladinu cukru v krvi.

Kokosový olej je veľmi vyhľadávaný aj pri diétach. Všetci, čo trpia cukrovkou vedia, že udržiavanie optimálnej váhy je kľúčové pre dobrý zdravotný stav, preto je veľmi vhodné zaradiť do jedálnička kokosový olej. Vďaka nemu dokážete schudnúť a rýchlejšie spáliť tuky. Môžete na ňom dusiť zeleninu, mäso či používať ho v tekutej forme do pečenia.

Kokosový olej môže napomôcť

  • telu zbaviť sa škodlivín
  • udržiavať optimálnu hladinu cholesterolu
  • udržiavať zdravé a pružné cievy
  • pri cukrovke – diabetes typu II.
  • bojovať proti vírusom vďaka kyseline laurovej

Kokosový olej a cukrovka – přírodní bojovník proti tomuto onemocnění

Optimálna hladina cukru v krvi prírodnou cestou

Okrem kokosového oleja môžete svoju hladinu cukru v krvi ustrážiť aj ďalšími potravinami. Veľmi vhodné je piecť a variť s nízkosacharidovou múkou. Tá predstavuje prírodnú alternatívu pre diabetikov.

Dobré je tiež piť bylinné čaje na cukrovku. Tie dokážu odbúrať cholesterol a naštartovať proces prirodzenej regenerácie. Do svojho jedálnička tiež pri cukrovke môžete zaradiť jedlá bohaté na bielkoviny a vlákninu, nízkotučné syry či zeleninu.

Aj cukrovku môžete dostať pod kontrolu. Vyskúšajte prírodnú cestu v boji proti nej.

Přírodní oleje pro zdraví i krásu

6. srpen 2021

Rostlinné oleje jsou výborné nejen ve studené a teplé kuchyni,
ale skvěle se hodí i na vlasy či pleť. Nemluvíme přitom pouze
o olejích z oliv či kokosu. I takový avokádový, či dokonce
arganový olej využijete jak při vaření, tak při péči o svou
krásu.

Kokosový olej a cukrovka – přírodní bojovník proti tomuto onemocněníPřírodní oleje pro zdraví i krásu

Kokosový olej nikdy neurazí

Kokosový olej, ideálně nerafinovaný
a za studena lisovaný, nejspíše znáte hlavně z kuchyně. Kromě
toho, že je skvělý na smažení a přípravu různých sladkých
pokrmů, obsahuje množství zinku či selenu, ale i vitaminu A, D, E,
K a omega-3 mastných kyselin.

Pokud si ho každé ráno dáte na
lžičku, zvýšíte navíc ochranu svého organismu před cévními
chorobami. V kosmetice je nejlepší použít kokosový olej na
vlasy
. Ve formě 10minutového zábalu zregeneruje vysušené
konečky, dodá kadeřím úžasný lesk a zvláční suchou pokožku
hlavy.

Dá se ale použít i na pleť, kterou zanechá hydratovanou
a zbaví ji drobnějších vrásek.

Olej z oliv je už klasika

Dnes už ho najdeme pravděpodobně v každé kuchyni. Olivový olej je
totiž báječný na vaření, pečení i do salátů. Určitě je
vhodné vybírat extra panenský, který díky studenému lisování
obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, vitaminu E
i minerálů v podobě železa či mědi.

Kromě toho platí za
silného bojovníka proti zánětům, snižuje riziko vzniku cukrovky
a zároveň podporuje zdravý krevní oběh. Pleť pak hloubkově
vyživuje, krásně ji vyhlazuje a zanechává ji na dotek hedvábně
jemnou.

Radost olivový olej udělá ale i vašim vlasům, kterým
dodá až neuvěřitelnou hebkost a lesk.

Avokádo není jen guacamole

Také z avokáda se vyrábí olej, který je
díky své zajímavé chuti skvělý hlavně do salátových dresinků,
nicméně ho můžete použít i na smažení.

Obsahuje řadu
antioxidantů i dalších látek, které fungují jako prevence
kardiovaskulárních chorob a pomáhají udržovat optimální hladinu
cholesterolu. Až příště budete vařit, zkuste použít
avokádový olejna pleť.

Hodí
se hlavně pro tu suchou, citlivou nebo celkově povadlou. Podpoří její
hydrataci, dodá jí potřebnou výživu a zanechá ji na pohled
pěstěnou.

Nebojte se ani arganu

Na pleť ho používá mnoho a mnoho žen. Napadlo vás ale někdy,
jaká má vlastně arganový olej účinky? Díky
vysokému obsahu vitaminu E předchází předčasné tvorbě vrásek
a celkově platí za mocný anti-age prostředek, který pleť
vyživuje a revitalizuje.

Pomáhá také zmírňovat zarudnutí
a další projevy podráždění, vlasům dodává zářivý lesk
a zanechává je nádherně hebké. A že jste ho ještě nikdy
nevyzkoušeli v kuchyni? Přidejte ho třeba do salátů, kuskusu či
různých dezertů.

Inspirovat se při vaření můžete v Maroku, kde
arganový olej s oblibou používají i do těstovinových jídel,
nebo dokonce na ryby.

Olejová čisticí metoda

O tom, že při používání olejů platí určitá pravidla, která je
dobré dodržovat, jsme se už zmiňovali v tomto článku. Tentokrát se ale zaměříme na
jeden konkrétní způsob, jak je při kosmetické péči využít.

Čištění pleti olejem (z anglického „oil cleansing
method“), které je bezvadné nejen k dokonalému odstranění
nečistot, ale i k navrácení přirozené pleťové rovnováhy.
Stačí použít 1–3 lžičky zvoleného oleje a čistými prsty ho
nanést na obličej.

Zpočátku je vhodné začít raději s menším
množstvím, a poté postupně přidávat.

Nyní přichází na řadu jemná masáž krouživými pohyby, která by
v ideálním případě měla trvat kolem 15 minut. Poté už jen zbývá
vzít do ruky čistou žínku, namočit ji do horké vody a setřít
z obličeje zbytky oleje.

Určitě mějte na paměti, že se díky tomuto
postupu pleť detoxikuje, takže se její stav může zpočátku zhoršit.
To platí zejména pro pleť problematickou, která se může více mastit
a mít větší tendenci k tvorbě pupínků.

Jak jsem se vyléčil z diabetu v pěti postupných krocích

  • Kokosový olej a cukrovka – přírodní bojovník proti tomuto onemocnění
  • Mike Adams, editor Natural News

Proč se očekává, že v roce 2050 bude mít tuto chorobu až jedna třetina dospělých Američanů? Napřed to byl národ rychlého občerstvení. A teď je to národ ohrožený diabetem. Je to prostě proto, že strava z rychlých občerstvení vede ke vzniku diabetu a v USA je stále na vzestupu obojí. V novém dobrozdání, které vydalo Americké centrum pro zvládání nemocí (CDC), se uvádí, že v roce 2050 bude přibližně třetina dospělých Američanů diabetiky.

To ale na druhou stranu znamená pro farmaceutické firmy a průmysl léčebné péče štěstí spadlé z nebe. Možná je právě to důvodem, proč ještě nikdo nerozběhl žádnou skutečnou akci, která by byla schopna zastavit tuto očekávanou explozi diabetu. Čím více bude lidí, kteří takto onemocní, tím více peněz bude muset být vynaloženo na medicínskou léčbu. (A někteří dokonce prohlašují, že to bude pro ekonomiku prospěšné!)

Ale řešení, jak si poradit s diabetem, už existuje. I já jsem se už osobně setkal s pacienty, kteří byli vyléčeni z diabetu 2-typu už během pouhých čtyř dní.

Něco takového se odehrává v the Tree of Life Rejuvenation Center v blízkosti arizonského Tusconu pod dohledem Dr Gabriela Cousena[1].

A moje knížka s názvem How to Halt Diabetes in 25 Days (jak zastavit diabetes během 25 dní) už pomohla tisícům lidí k prevenci nebo dokonce i k odvrácení diabetu za pouhý jeden měsíc[2]

Jak už mnozí čtenáři NaturalNews vědí, já sám jsem se ocitl mezi pacienty s diabetem a v té době se u mě už projevovaly hypoglykémie a obezita. Ale byl jsem schopen se vyléčit z tohoto stavu těsně před diabetem – v podstatě mi k tomu stačily dvě věci:

  • Ignorovat všechny lékaře a informace šířené konvenční medicínou
  • Naučit se principy zdravé výživy (prostřednictvím rozsáhlého studia)

A dnes – o deset let později, jsem stále fit, zdravý a sportovec. Ve věku 41 let zvedám činky, plavu, jezdím na kole a pravidelně cvičím, zatímco si přitom pečlivě vybírám potraviny, které dokáží zabránit diabetu na celý můj život.

Budete mít zájem:  Léčba Po Odstranění Krčních Mandlí?

Zde je mých pět největších tajemství, jak předejít diabetu (nebo jej dokonce odvrátit)..

Tajemství č.1) Zastavte konzumaci všech rafinovaných cukrů. To znamená vzdáte se všech jídel vyráběných s pomocí HFCS nebo dalších přečišťovaných cukrů (vyskytují se hlavně v limonádách). Pokud se vám tento krok bude zdát příliš těžký, omezujte spotřebu těchto cukrů postupně den za dnem.

Mě to třeba trvalo plných 6 měsíců, než jsem se zbavil této své závislosti. Jen tak mimochodem: odhaduje se, že limonády slazené HFCS už způsobily více než 130 000 případů diabetu[3]…

Tajemství č.2) Jezte denně větší množství superpotravin.

Já třeba konzumuji nejméně dvakrát denně koktaily připravené z řasy spiruliny, stabilizovaných rýžových otrub a z prášků od Boku Superfood[4] nebo Living Fuel[5]. Smíchávám si je se zmraženým organickým ovocem, s olejem z kokosových ořechů a s mandlovým mlékem.

Navíc ještě užívám chlorellu, astaxanthin a různé další byliny z čínské medicíny, které nabízí prodejci vysoce kvalitní výživy[6].

Tajemství č.3) Každý den alespoň trochu cvičte. Já cvičení věnuji za celý týden až 12 hodin, ale to je více, než je skutečně potřeba k prevenci diabetu. Dokonce i 20 minut každodenní chůze může mít významný dopad na prevenci. Klíčovým ovšem je učinit si ze cvičení každodenní aktivitu.

Tajemství č.4) Vystavujte se slunci nebo užívejte vitamín D. Více než 70% Američanů bílé pleti trpí deficitem vitamínu D. A mezi černými Američany mívá podobný deficit četnost až 97%[7]. Mezi latinskými Američany a asiaty to bývá kolem 80%. Je to právě deficit vitamínu D, který podporuje diabetes (a s ním i rakovinu, choroby srdce, ledvin, imunitní oslabení a jiné).

Když tedy skutečně chcete předejít diabetu, zvyšte svou hladinu vitamínu D buď s pomocí každodenního slunění nebo kvalitními výživovými doplňky. Právě deficit vitamínu D mimochodem vysvětluje, proč právě diabetes bývá tak hojně rozšířený mezi afroameričany. A víte, že lékaři zpravidla tuto věc nevysvětlují svým pacientům tmavé pleti? Jde o jedno z malých špinavých tajemství s pohledu diabetu i rakovinového průmyslu…

Tajemství č.5) Vyhýbejte se všem průmyslově zpracovaným jídlům. Nejezte nic rafinovaného. Sem patří bílé pečivo, polotovary z masa (které mají velký vliv na vznik diabetu) nebo mléčné výrobky. Přejděte např.

z kravského mléka na mandlové mléko, omezte ve svém jídelníčku sýry. Pokud jíte maso, preferujte jen čerstvé nezpracované suroviny a nikdy nejezte jídla připravená z baleného masa, protože to obsahuje nitrát sodný – chemikálii, jež poškozuje činnost slinivky.

Takže už žádnou mraženou pizzu, polévku ze sáčku, sendviče apod!

Podle stupně, jak až se dokážete řídit těmito pěti pravidly, budete schopni sami u sebe odvrátit nástup diabetu! Diabetes není nemocí, které by bylo těžké předejít nebo ji vyléčit, protože se nejedná o potíž, která by na vás „udeřila“ náhodně. Jde pouze o biologický účinek, který následuje určitý životní styl (špatné potraviny, žádné cvičení) a jeho odvrácení je možné potenciálně u každého a někdy už i během několika málo dní. Zveřejnil jsem už i rozhovor s pacientem, jenž měl diabetes 1.typu, kterému se podařilo vyhnout se inzulínu tím, že dodržoval syrovou dietu se zeleninovými šťávami. A opravdu se jednalo o diabetes 1.typu! Můžete si o tom přečíst v samostatném článku[8].
(Toto interview zboří váš svět, jestliže jste dosud nevěděli, že diabetes lze snadno vyléčit!)

Vědecký výzkum mimochodem ukazuje, že buňky produkující inzulín ve slinivce mohou být skokově nastartovány k životu prostřednictvím pálivých papriček[9]

Diabetu lze téměř ve 100% případů předcházet. O něčem takovém vám ale běžná medicína nic neřekne – ona totiž směšně trvá na tom, že na diabetes neexistuje žádná skutečná léčba je to hlavně proto, že udržovací léčba diabetiků je zatraceně zisková.

Velcí farmaceutičtí producenti už teď slintají nad tímto potenciálním profitem, který přijde poté, až se v roce 2050 stane třetina Američanů diabetiky. V praxi to bude znamenat miliardy dolarů v ročních ziscích. Lidé si ale mohou diabetes léčit sami každý den. Je to prosté a přímé a když léčíte svůj diabetes, současně významně snižujete své riziko srdečního onemocnění, obezity nebo rakoviny. Podstatné je, že nikdo nevyléčí váš diabetes za vás. Ano, výrobci léků vás samozřejmě chtějí „léčit“ svými léky, ale vy je budete muset užívat po celý zbytek života. Ony vlastně nevyléčí nic. Jediná reálná léčba může pocházet od VÁS SAMOTNÝCH – změnou vašeho jídelníčku a cvičením. Drew Carey to dokázal. Já také. Nespočet dalších lidí to má za sebou. Vy to můžete dokázat také. Další informace o diabetu si můžete přečíst na NaturalNews také v článcích ze seznamu[10]. A já vás vybízím, abyste začali už dnes! Už po 30 dnech se můžete obejít bez aplikace inzulínu, léků proti diabetu a být zpět na kolejích života ve zdraví. Poznámka editora: než se rozhodnete přejít na nějaké nové léky, změny ve stravě nebo ve cvičení, konzultujte to prosím se svým lékařem – naturopatem. Právě tito odborníci vás mohou navigovat k těm nejlepším výsledkům bezpečně a efektivně.

 Originál:

https://www.naturalnews.com/030150_diabetes_Americans.html

6 zásadních faktů o kokosovém oleji

Kokosový olej je velmi oblíbeným v kuchyni. Tato super potravina má řadu nutričních hodnot, díky kterým naše tělo může bez problému fungovat. Pojďme se podívat na 6 důležitých faktů o kokosovém oleji. Možná jste o nich ani nevěděli.

Zdravotní experti a řada vědců po celém světě potvrzují, že kokosový olej je super potravinou s řadou zdravotních výhod pro naše zdraví. Hlavní složkou jsou nasycené mastné kyseliny, které vám pomohou při spalování tuků, zlepšují funkci mozku a navozují pohodu.

Čtěte dále o výhodách, které má kokos pro naše zdraví.

Reguluje hmotnost

Studie provedená v roce 2009 potvrdila, že mezi pravidelnou konzumací kokosu a hubnutím, je přímá spojitost. Podle výzkumu je kokosový olej schopný snižovat břišní tuk. Navíc je lehce stravitelný a zabraňuje odolnosti na inzulín.

Usnadňuje trávení

Lidé se špatným trávením by měli zařadit kokosový olej do jejich stravy. Pomáhá proti zažívacím poruchám a při nemoci střev. Olej obsahuje mastné kyseliny, které působí antimikrobiálně. Tyto látky ničí bakterie a parazity, které narušují trávení.

Kokosový olej je podle vědecké studie z Garvinova institutu vhodný pro jedince, kteří trpí cukrovkou. Zabraňuje vzniku inzulinové rezistence, což snižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu.

Kokosový olej je doslova naložen mastnými triglyceridy se středním řetězcem. Díky tomu zpracovává naše tělo kokosový tuk jiným způsobem, než klasické tuky. Mastné kyseliny zpracovává a využívá jako je zdroj energie, namísto toho, aby je ukládal.

Nejzdravější obyvatelé světa bydlí v oblastech, kde je kokosový olej pravidelnou součástí stravy

Kokosový olej je exotická ingredience a je to škoda. Většina lidí, která má kokosový olej jako domácí plodinu, je velmi zdravá. Jen zřídkakdy trpí na civilizační choroby nebo onemocnění srdce.

Vysoký zdroj kyseliny laurové

Kokosový olej je naložený kyselinou laurovou. Zabíjí viry, bakterie, plísně a oslabuje infekce. Kokosový olej je také zdrojem monolaurinu, což je monoglycerid. Tato kyselina spolu s monolaurinem je velmi účinná při ničení patogenů.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Dieta u cukrovky 2. typu

Léčebné dietetická opatření při cukrovce 2. typu jsou zaměřeny na komplex 6 základních opatření :

               1. vyhýbání se potravinám s obsahem jednoduchých cukrů                2. omezená konzumace potravin s obsahem složených cukrů – škrobů                3.

vhodný výběr tuků podle jejich schopnosti tlumit zánětlivý proces poškozující beta – buňky pankreatu                4. pravidelná konzumace listové a cibulové zeleniny                5.

vhodný výběr potravinových zdrojů bílkovin

               6. užívání speciálních doplňků výživy podporujících tvorbu inzulínu a antioxidantů chránících cévy

1. Vyhýbání se potravinám s obsahem jednoduchých cukrů

Potraviny obsahující jednoduché cukry způsobují rychlý nárůst hladiny cukru a následně potřebu zvýšené tvorby inzulínu, což metabolicky vyčerpává slinivka , vysoké hladiny cukru tělo přeměňuje na tukové zásoby , což je rizikové z hlediska srdečně- cévních onemocnění .

Budete mít zájem:  Jablečny Ocet A Zdravi?

Vyhýbejte se sladkostem , sladkému pečivu , sladké ovoce konzumujte jen střídmě , nápoje si vybírejte bez cukru , s nízkým obsahem cukru nebo s přírodními sladidly. Vyhýbejte se náhradnímu sladidlu aspartam – E951 který je nechvalně zodpovědný za velké množství škodlivých nežádoucích účinků.

Vhodné sladidla jsou : sorbitol ( cukr který se nevstřebává ) , případně v omezeném množství sacharin , nebo velmi vhodné je přírodní sladidlo steviových extrakt , který ale v současnosti stále není v EU povolen navzdory dlouholetému bezpečnému použití v Japonsku a zemích jihovýchodní Asie ( lobbistické zájmy na prodeji aspartamu ? ) .

2. Omezená konzumace potravin s obsahem složených cukrů – škrobů

Konzumace potravin s obsahem škrobů zajišťuje zdroj postupně se uvolňujících cukrů , který nezpůsobuje tak velké výkyvy glykémie – hladiny cukru jako jednoduché cukry . Stejně po konzumaci potravin s obsahem škrobů dochází k menší potřebě vylučování inzulínu což šetří pankreas.

Zároveň je však nutné si uvědomit , že i škroby , čili různé celozrnné cereálie , těstoviny a brambory představují pro diabetika se začínající cukrovkou riziko vzniku metabolických poruch a proto by se část potravin obsahujících složené cukry – škroby měla nahrazovat konzumací vhodných tuků.

Proč nahrazovat část škrobů konzumací vhodných tuků?

Z tuků se nejen přibírá ( pokud je celkový příjem energie vyšší než spotřeba ) ale tuky zároveň poskytují pro tělo nejbezpečnější zdroj energie nezávislý na inzulínu . Energetický metabolismus tuků je odlišný , nepotřebuje inzulín a proto tuky bezpečně nahrazují část škrobů , tím odlehčují práci slinivky z hlediska tvorby inzulínu , zajišťují vyrovnanou glykémii .

3. Vhodný výběr tuků podle jejich stravitelnosti a schopnosti tlumit tvorbu zánětlivých látek poškozujících beta – buňky vytvářející inzulín

Pokud budete znát , že tuky nejsou jen “ špatné “ ale některé Vám dokonce mohou pomoci v dietetické léčby dosáhnete podstatně lepší výsledky v celkové léčbě tohoto metabolického onemocnění.

Vysvětleme si které tuky jsou nápomocné a proč ?

Podle nejnovějších vědeckých poznatků sahajících do roku 2010 je hlavním mechanismem podílejícím se na rozvoji cukrovky 2. typu přítomnost zánětlivého procesu působícího beta – buňky pankreatu .

Obezita – nadváha je v pořadí druhý faktor , protože se zjistilo že cukrovku 2. typu dostávají stejně lidé s normální tělesnou hmotností u nichž byla prokázána vysoká aktivita zánětlivých látek.

Opačně lidé obézní s nízkou hladinou zánětlivých látek nemusí cukrovku vůbec získat. Faktem zůstává že obezita přispívá k cukrovce ale zjistilo se že z důvodu zvýšené tvorby zánětlivých látek vytvářejících se přednostně v tukových tkáních .

Sumární čím více tukových tkání , tím vyšší produkce zánětlivých látek ( cytokinů ) poškozujících pankreas a bludný kruh vyúsťuje metabolickým onemocněním – cukrovkou .

Které tuky působí léčebně , protizánětlivým účinkem chrání slinivku ?

Rybí olej je nejbohatším a nejúčinnějším zdrojem protizánětlivě působících omega – 3 mastných kyselin .

Užívání v kapslích je pro diabetika velmi drahé , doporučujeme přirozený rybí olej , který umožňuje dopřát si potřebnou dávku za přijatelnou cenu , dnes již navíc existuje vysoce čištěný rybí olej bez zápachu , užívat v dávce polévková lžíce denně. 1 polévková lžíce = cca 5g oleje = 2000 mg čistých omega – 3 EPA + DHA

konopný olej

Konopný olej je cenným zdrojem protizánětlivě působící kyseliny gama – linolenové ( do 4 % GLA ) . Doplňuje protizánětlivé účinky rybího oleje , působí synergicky . Navíc obsahuje speciální omega – 3 : kyselinu stearidónovu ( SDA ) s poměrně vysokou biologickou účinností .

Doporučuje se kombinovat spolu s rybím olejem pro umožnění tvorby celého , kompletního spektra protizánětlivých látek.

lněný olej

Lněný olej je nejbohatší rostlinný zdroj omega – 3 obsahující až 55 % ALA , může pomoci v tvorbě protizánětlivých látek.

I přes nejvyššímu obsahu omega – 3 není biologicky nejúčinnějším zdrojem . Nevýhodou ve srovnání s rybím olejem je minimální účinnost , hlavně starší lidé nedokáží přeměňovat ALA na protizánětlivé látky chránící slinivku a cévy , využívají ho jen běžný zdroj energie avšak rizikový , vytvářející volné radikály .

V porovnání s konopným olejem je lněný olej také méně účinný , neobsahuje GLA a SDA . Užíváte rybí olej , lněný olej již není třeba konzumovat , navíc rybí olej je protizánětlivě podstatně účinnější .

Které tuky jsou vhodnépre diabetiků na běžné kuchyňské použití?

Olivový olej je nejvhodnějším kuchyňským rostlinným olejem vhodným při zánětlivých onemocněních a rovněž při cukrovce . Obsahuje do 70 % mononenasycených omega – 9 kyseliny olejové , která má neutrální vliv na tvorbu zánětlivých látek.

Navíc obsahuje z nejčastěji používaných rostlinných olejů nejméně prozánětlivých omega – 6 mastných kyselin (do 10 % ) , zatímco slunečnicový , řepkový a sojový olej obsahují až 50 % prozánětlivých omega – 6 mastných kyselin ! Olivový olej navíc obsahuje antioxidačně působící flavonoidy , které také významně přispívají k tlumení zánětů a ochraně cév , které jsou při cukrovce velmi často postihováno .

Mohu na olivovém oleji smažit ?

Ano je to možné , dokonce olivový olej je tepelně podstatně odolnější než běžně používané slunečnicová nebo řepkové oleje .

Vyšší tepelná odolnost je dána nižším obsahem tepelně nestabilních polynenasycených tuků PUFA ( olivový olej – 7 % PUFA , slunečnicový a řepkový cca 50 % PUFA ) .

Na smažení je vhodnější olivový olej neobsahující flavonoidy , má typickou žlutou barvu av obchodech bývá označen jako OLIVE POMACE .

Panenský olivový olej zelené barvy je charakteristický vysokým obsahem flavonoidů , které se zahříváním znehodnocují , rozkládají . Olivový olej lisovaný za studena – panenský je proto vhodnější na studené pokrmy , kde si zachovává blahodárné antioxidační a protizánětlivé účinky flavonoidů .

Kokosový olej na vaření – nejvhodnější tuk na běžné , denní použití v přípravě jídel pro diabetiky

Nejvhodnější tuk na bezpečnou tepelnou úpravu potravin. Vysoce tepelně stabilní , má jednoznačně nejvyšší tepelnou odolnost z důvodu vysokého obsahu nasycených tuků ( 95 % ) , obsahuje minimum PUFA ( len1 % ) , neobsahuje rizikové omega – 6 , nerozkládá se , nekouří , nevznikají peroxidy tuků.

Z hlediska metabolismu je kokosový tuk nejsnáze stravitelný , protože obsahuje mastné kyseliny se středním řetězcem ( MCT tuky ) . Kokosový tuk je pro diabetiky nejvhodnější energetickou náhradou , nezatěžuje slinivku a umožňuje snížit kalorický příjem rizikových škrobů . Zvyšuje základní, bazální metabolismus . Kokosový tuk představuje bezpečnou metabolickou alternativu cukrů.

Má neutrální vůni , umožňuje přípravu chutných , zdravých pokrmů a bez pachutí .

Pozor , při hypoglykemii nenahrazuje podávání cukru.

Jaké další oleje jsou vhodné při cukrovce 2 typu?

Při cukrovce 2. typu je vhodný jakýkoliv přirozený tuk nebo olej v první řadě s nízkým obsahem omega -6 nenasycených mastných kyselin . Pokud chcete smažit , dbejte při výběru na vyšší tepelnou odolnost . Důležité je neupriamiť se k použití jednoho typu oleje ( tuku ) a jednotlivé druhy přirozených tuků vhodně kombinovat .

palmový olej – tepelně vysoce odolný , do 190 stupňů , minimum omega – 6

panenský kokosový olej – na přípravu sladkých jídel , palačinek , pečící jako zdravá náhrada margarínů , v kombinaci s kravským máslem pro přímou konzumaci s cereálním pečivem .

Kokosový olej představuje nejsnáze stravitelný tuk (obsahuje mastné kyseliny se střední délkou) , metabolizuje se v játrech téměř bezprostředně po vstřebání , pro diabetika představuje velmi vhodnou a bezpečnou energetickou náhradu cukru a škrobů .

  • vepřové sádlo – tepelně vysoce odolný tuk do 190 stupňů , vhodný na smažení v omezeném množství
  • kravské máslo – obsahuje minimum prozánětlivých omega – 6 , vitamín D zároveň utlumuje zánětlivé procesy
  • propuštěny kravské máslo ( zbavené vody) – vhodné do zákusků , koláčů , pečiva jako zdravá náhrada za běžně používaných rostlinných olejů nebo margarínů

Z uvedených dieteticky vhodných tuků se v těle nemohou vytvářet prozápalově působící látky , jejich konzumací se zbytečně nepodporuje tvorba zánětlivých látek a poškozování funkce beta – buněk pankreatu . Minimální množství omega – 6 mastných kyselin obsažených v uvedených tucích a olejích je možné dietní mnohem účinnější vyvažovat pravidelným příjmem omega – 3 ( rybího oleje ) .

Vepřový tuk a kravské máslo obsahují přece cholesterol , nezvýší se tím riziko srdečně cévních onemocnění ?

Paradoxně ne. Cholesterol se dokáže v cévách usazovat a způsobovat aterosklerózu jen a právě v přítomnosti zánětlivých procesů a vysoké srážlivosti krve .

Právě nevhodné rostlinné tuky provokující záněty a zvyšující srážlivost krve umožňují cholesterolu způsobovat dobře známé zdravotní problémy.

Některé národy konzumují pouze živočišné tuky a neznají vysoký tlak a kardiovaskulární onemocnění .

Které potraviny jsou nevhodné , zvyšují tvorbu zánětlivých látek poškozujících beta – buňky tvořící inzulín ?

  1. Doporučuje se zcela vyloučit nebo zásadně omezit konzumaci uvedených potravin : slunečnicový olej sójový olej řepkový olej Kešu a arašídy Rostlinné másla – klamavým reklamovány jako bohatý zdroj omega – 3 , ve skutečnosti zdroj s nežádoucně vysokou převahou omega – 6 !
  2. Dýňový olej – i když patří mezi lahůdky studené kuchyně a obsahuje množství antioxidantů , patří mezi výlučné zdroje omega -6 ( cca 50 % ) , prakticky neobsahuje žádné omega – 3 ( 0,2 % ) , má velmi nepříznivý poměr omega – 6 k omega -3 ve prospěch tvorby zánětlivých látek.
Budete mít zájem:  Vitaminy Na Hustotu Vlasu?

Všechny uvedené potraviny mají vysokou převahu omega – 6 mastných kyselin (více než 50 % ) z nichž tělo vytváří zánětlivé látky , jejich konzumací můžete zhoršit průběh onemocnění . Hlavním patofyziologickým mechanismem zodpovědným za zánik beta – buněk a vznik diabetes 2. typu je chronický zánět .

Pozor na známé klišé “ Konzumujte hodně nenasycených tuků “ !

Polynenasycené tuky (oleje ) jsou esenciální , protože jejich tělo nedokáže vytvářet a potřebuje je na tvorbu látek řídících imunitu , pro tvorbu hormonů a mnoha dalších signálních látek.

Nemají však být zdrojem energie než se v současnosti preferuje . Při nadbytečné konzumaci dochází k metabolickému využití nenasycených tuků jako zdrojů energie , přičemž vzniká relativně nejvíce volných radikálů poškozujících i beta – buňky pankreatu . Volné radikály způsobují mnohé degenerativní onemocnění a urychlují stárnutí .

Každá nadbytečná konzumace této skupiny tuků se proto nevyužívá pro tvorbu řídicích látek ale jen jako potencionálně rizikový zdroj energie !

Červené maso obsahuje velké množství hemového železa podporujícího záněty . Čokoláda , nutela , alkohol – při cukrovce zcela vyloučit .

Zcela vylučte konzumaci ztužovaných olejů a tuků Diabetici jsou jednou z nejohroženějších skupin lidí s výskytem srdečně- cévních onemocnění .

Nepřirozeně ztužované tuky – margaríny a parciální – částečně hydrogenované rostlinné fritovací oleje obsahují takzvané trans – formy tuků které zvyšují riziko výskytu srdečně- cévních onemocnění podstatně více než nepřiměřeně vysoké hladiny cholesterolu .

Nekonzumujte vůbec margaríny a potraviny obsahující tento typ tuků: listové těsto , croissanty , fornetti , tukové zákusky z cukráren . Nepoužívejte fritovací oleje , nahraďte je tepelně odolným olivovým olejem.

4. Pravidelná konzumace syrové listové a cibulové zeleniny

Syrová zelenina , salát , čínské zelí , zelená paprika a další obsahují enzymy , které přirozeně pomáhají odbourávat z těla vzniklé zánětlivé látky ( imunokomplexy ) . Působení surové potravy ve střevní sliznici snižuje záněty . Česnek a cibule působí ochranně na cévy ohrožené zvýšenými hladinami cukru.

Dopřejte si alespoň 1 – krát denně syrovou zeleninu k hlavnímu jídlu .

5. Vhodný výběr zdrojů bílkovin

Severské , tučné ryby , losos , jsou nejbohatší na obsah omega – 3 mastných kyselin , neměly by být však nakládáno v rostlinném oleji , nebo připravované smažení na řepkovém , slunečnicovém a sójovém oleji.

Tyto rostlinné oleje s vysokou převahou prozánětlivých omega – 6 mastných kyselin znehodnotí léčebný přínos konzumace omega – 3 z ryb.

Vysoký obsah jódu v mořských rybách přispívá ke snížení rizika srdečně – cévních onemocnění , aktivuje činnost štítné žlázy a příznivě ovlivňuje oslabený metabolismus při cukrovce .

Drůbeží maso

Přirozený zdroj aminokyselin , minerálních látek a koenzymu Q10 .

Luštěniny

Hrách, fazole , sója jsou bohatými zdroji bílkovin .

Mléko , sýry , tvaroh

plnotučné mléko obsahuje vitamín D , který kontroluje autoimunitní procesy poškozující pankreas. Doporučujeme raději menší množství ale plnohodnotné potraviny – plnotučného mléka. Odtučňování se ztrácejí přirozené vitamíny. Tuk v nízkotučných jogurtech nahrazuje škroby – pro diabetika ve vysoké převaze metabolicky rizikovějšími .

6. Podpora tvorby a účinků inzulínu , antioxidanty , ochrana cév

Mezi nejúčinnější přírodní antidiabetikum patří tradiční indický čaj – Gurmar . Hlavní účinná látka Gurmaru – kyselina gymnemová má schopnost zvyšovat tvorbu inzulínu , obnovovat beta – buňky vytvářející inzulín a snižovat inzulínovou rezistenci ( zvýšit účinnost inzulínu ) . Doporučená denní dávka: 2-3 šálky čaje , po zlepšení stavu 1 šálek denně ( 1 šálek = 1,5 g čajoviny )

 Pikolinát chromu

100 – 200mcg denně – podporuje účinnost inzulínu .

Benfotiamin

Vitamin B – 1 se zvýšenou biologickou účinností , zabraňuje reakci cukru s bílkovinami , tvorbě toxických glykačných produktů , poškozování cév , oční sítnice , ledvin . Dávkování : 1x denně 300mg ( BENFOGAMMA 300 tbl . )

 Vitamin C a E

Oba vitaminy působí antioxidačně , vitamin C ve vodním prostředí a vitamin E v tukovém prostředí , vzájemně se doplňují. Doporučená denní dávka při diabetes : vitamin C 500mg s postupným uvolňováním vitamin E 200 mg

 Zelený čaj

Je velmi účinným doplňkem léčby diabetes. Obsahuje jeden z nejúčinnějších antioxidantů – epigallokatechin – EGCG . Doporučená denní dávka 2 šálky ( 2x 2 sáčky ) zeleného čaje .

Zelený čaj by neměl konzumovat pozdě odpoledne nebo večer , obsahuje kofein který může způsobovat nespavost . Zelený čaj se doporučuje pít dlouhodobě. Vyšší účinnost nápoje je při konzumaci 10-30 minut před jídlem .

Katechiny jsou látky s omezenou vstřebatelností , potrava snižuje vstřebávání , antioxidační účinky .

Zelený jačmeň / Mladý jačmeň I Bohatstvo prírody

Stonka zeleného jačmeňa obsahuje množstvo antioxidantov, fytohormóny a okrem toho skvelú látku chlorofyl, ktorá dodáva mladému jačmeňu početné medicínske vlastnosti:

  • Protizápalové
  • Protirakovinové
  • Antivirotické

Tak zelený jačmeň je majiteľom týchto úžasných terapeutických účinkov prospešných pre ľudské telo.

Okrem toho, že výnimočných výživových vlastností sa zelený jačmeň využíva predovšetkým ako:

  1. Čistička toxínov – poskytuje detoxikáciu až na úroveň prečistenia krvi
  2. Stimulátor imunity – prirodzene pomáha stimulovať a posilniť imunitný systém vďaka tomu, že podporuje

 

Zelený jačmeň ako bojovník proti hypertenzii a podpora metabolizmu tukov

Zelený jačmeň je silným spojencom v boji proti hypertenzii (vysokému krvnému tlaku), keďže priaznivo vplýva a podporuje cirkuláciu krvi a súčasne kladne pôsobí na metabolizmus tukov, ktoré výsledkom je zbavenie sa nadbytočných kilogramov (tukov). Všeobecne zelený jačmeň výrazne podporuje zlepšenie chronických ochorení a jeho priaznivý vplyv badať už po mesiaci zelenej jačmeňovej kúry.

 

Zelený jačmeň a jeho liečivé účinky

V tejto malej rastlinke zeleného jačmeňa sa nachádza aktívny enzým, ktorý dáva mladému jačmeňu schopnosť liečiť rôzne ochorenia, nakoľko revitalizuje orgány na všetkých úrovniach, brzdí starnutie buniek a chráni organizmus pred nájazdmi voľných radikálov, ktoré v tele spúšťajú neželané degeneratívne procesy.

Ako sme už spomínali zelený jačmeň obsahuje širokú škálu výživných látok: esenciálne vitamíny, minerály, enzýmy, chlorofyl a antioxidanty v jedinečnom prirodzene a prírodne vyrovnanom zložení, ktoré ľudské telo dokáže s ľahkosťou prijať a jednoducho využiť. Zelený jačmeň je schopný dosiahnuť v našom tele zlepšenia a vybalacovanie organizmu v prípadoch, akými sú:

  • Hypertenzia – vysoký krvný tlak
  • Srdcovo-cievne ochorenia
  • Úprava hladiny cholesterolu na optimum
  • Ochorenia pečenie – hepatoprotektívne a očisťujúce pôsobenie
  • Ateroskleróza – očistenie ciev od aterosklerotických plátov
  • AIDS – vďaka podpore a poslineniu imunitného systému
  • Diabetes – cukrovka – úprava = optimalizácia hladiny cukru v krvi
  • Alergie
  • Rakovina
  • Odkyslenie organizmu – v prípade prekyslenia organizmus pôsobí alkalizujúco, čím vyrovnáva pomer kyselín a zásaditých látok v tele a vedie tak k optimalizácii hladiny pH.

Zelený jačmeň a DIABETES – CUKROVKA

Diabetes – cukrovka je komplikované ochorenie, keď sa raz objaví je veľmi ťažké dospieť k jeho úplnému vyliečeniu. Faktory, ktoré prispievajú k jeho vzniku a rozmachu sú predovšetkým: obezita, zlé stravovacie návyky a nedostatok fyzickej aktivity, čiže pohybu.

Bohužiaľ, trend je taký, že počet ochorení aj vďaka modernému hektickému a fastfoodovému životnému štýlu má stúpajúcu tendenciu. Diabetes so sebou prináša širokú variáciu komplikácii. Najalarmujúcejšou je poškodenie ciev (to zodpovedá 40% úmrtiam diabetikov).

Zelený jačmeň pôsobí na posilnenie cievnych stien a zlepšuje cirkuláciu krvi, takže je veľkým pomocníkov u diabetikov, v prípade ktorých došlo poškodeniu ciev.

Cukrovka sa objavuje vtedy, keď je nedostatočná sekrécia (tvorba) inzulínu – hormónu produkovaného pankreasom. Keď k tomuto dôjde, tak glukóza (výživný prvok – živina) nevie byť absorbovaná svalmi a hladina cukru v krvi stúpa.

Neabsorbovaný cukor sa vylúči močom. Inými slovami, živiny sú z tela vypudené von bez toho, aby boli využité. Aby sme odstránili alebo zmiernili diabetes, je veľmi dôležité stimulovať produkciu inzulínu.

(To je aj dôvod, prečo si mnoho diabetikov pichá injekcie s inzulínom).

Esencia zeleného jačmeňa funguje podobným spôsobom ako inzulín. Uskutočnil sa výskum, pri ktorom sa intravenózne podávali potkanom vodorozpustné zložky esencie zeleného jačmeňa.

Jedna skupina potkanov trpela na diabetes a druhej skupine potkanov sa zvyšovala hladina cukru umelo prostredníctvom podávania glukózových injekcií. Zistilo sa, že vďaka podávaniu esencie zeleného jačmeňa sa hladina cukru krvi v obidvoch skupinách značne znížila a udržala si tento priaznivý stav dlhšiu dobu.

Orálnym podávaním zeleného jačmeňa sa optimalizuje vysoká hladina cukru, avšak nemení hladinu cukru, ktorá je v normále.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector