Kokosový cukr – zdravé slazení?

Kokosový cukr – zdravé slazení?Z květů se sbírá sladká míza, z ní se vyredukuje hustý sirup a z něj se vyrábí pomalým vařením kokosový cukr. Kvalitní, bezpečné, a hlavně chutné přírodní sladidlo.

  • Protože jsme se rozhodli přidávat jej jako nutričně bohatější a chutné sladidlo do našeho kakaového SUPERPROTEINu Blendea.
  • SUPERPROTEIN kakao se postará o namožené svaly, klouby a šlachy, a také posilní růst a pevnost nehtů a vlasů.
  • Podrobnosti o SUPERPROTEINu si přečtěte zde. Nyní už ale o tom, zda je kokosový cukr skutečně tak skvělý ????

Kokosový cukr – zdravé slazení?Kokosový cukr tvoří 5 % objemu SUPERPROTEINu Blendea.

Denní dávka 25 gramů SUPERPROTEINU obsahuje 1,25 gramu kokosového cukru. Je to bezpečné množství?

Ano, protože Světová zdravotnická organizace doporučuje ženám denní příjem kolem 25 gramů cukru, což je cca. 6 čajových lžiček.

  1. Denní dávka proteinu Blendea tedy obsahuje 1/20 (jednu dvacetinu) doporučené denní dávky cukru pro ženy a pouze 1/30 (jednu třicetinu) pro muže.
  2. Dávejte ale pozor, protože téměř každá surovina a většina zpracovaných potravin obsahuje hodně cukru.
  3. Člověk tak doporučené a bezpečné množství lehce překročí a obvykle si to ani neuvědomuje.

Ano, v rámci možností je. Běžný cukr, který se přidává do zpracovaných potravin a ve skutečnosti jej vůbec nepotřebujeme, je kvůli technologii zpracování zbaven nutrientů (výživných látek).

Kokosový cukr tímto výrobním procesem neprochází, díky čemu si jisté množství potřebných živin zachovává. Co tedy obsahuje?

  • Uvedené hodnoty jsou orientační a mohou se malinko lišit v závislosti od výrobce daného cukru a vstupních surovin.
  • Kokosový cukr na rozdíl od rafinovaných cukrů obsahuje i draslík, zinek, železo a vápník.
  • Dále menší množství mastných kyselin s krátkým řetězcem (příznivý vliv na prospěšné střevní bakterie a některé trávící potíže), polyfenoly (antioxidační účinky) a antioxidanty (chrání tělo před oxidačním stresem).
  • Obsahuje také nestravitelnou rostlinnou vlákninu inulin, která čistí střeva jako kartáč a vyživuje prospěšné střevní bakterie.
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 92 g
*z toho cukry 88 g
Tuky 0,5 g
Vláknina 4 g
Energetická hodnota 1636 kJ
Glykemický index 35, 50-54 – odborné zdroje se různí

Přibližné hodnoty platné pro 100 gramů kokosového cukru

Obsažená vláknina inulin zpomaluje vstřebávání glukózy do krve. Kokosový cukr má nižší glykemický index, než “tradiční” české druhy cukru – bílý rafinovaný nebo kukuřičný sirup.

  1. Glykemický index kokosového cukru se uvádí mezi hodnotami 35 až 55 jednotek.
  2. To je bohužel velice podobné číslo, jaké má i běžný bílý cukr.
  3. Co to pro vás znamená?
  4. Podobné hodnoty pro konzumenta znamenají, že tělo spálí energii z těchto cukrů stejně rychle.
  5. Jedinou výhodou kokosového cukru je proto vyšší obsah výživných látek, které bílý cukr neobsahuje vůbec.

CO JE TO GLYKEMICKÝ INDEX?

Je to hodnota rychlosti, za kterou potravina zvýší hladinu cukru v krvi. Čím vyšší číslo, tím rychleji se cukr vstřebá do krve.

Rychlé vstřebání do krve ale znamená rychlé “vytěžení” energie. Dávejte si pozor na potraviny s vysokým glykemickým indexem.

  • Naopak, čím je číslo nižší, tím pomaleji se energie uvolňuje a člověk tak dovede čerpat energii delší dobu.
  • Když sníte potravinu s vysokým GI, tělo velice rychle vyčerpá energii, kvůli čemu se rychle unaví a vyžaduje další rychlý přísun energie v podobě dalších potravin s vysokým GI.
  • Člověk má tehdy tendenci se přejídat a to hlavně sladkými potravinami.
  • Cílem zdravého stravování je konzumovat potraviny s nízkým GI, které energii uvolní pomaleji a postupně.
  • Díky tomu budeme mít dostatek energie a nebude nás propadat vlčí hlad nebo náhlá únava.
Potraviny s vysokým glykemickým indexem – POZOR NA NĚ Potraviny s nízkým glykemickým indexem – S TĚMI BUĎTE KAMARÁDI ????
světlý chléb, housky a pečivo, cornflakes, slazené musli směsi, obiloviny, bílá rýže, světlé těstoviny, bílý cukr a kukuřičný sirup, zavařeniny, téměř všechny sladkosti, popcorn, chipsy a slané snacky, limonády a slazené nápoje, vodní a cukrový meloun, jakýkoliv alkohol, zpracované potraviny a polotovary, vařená mrkev, kukuřice rýže, brambory, celozrnné výrobky a pečivo, ovesné vločky, mléčné a sójové výrobky, tvrdé sýry, šunka, ryby, syrová mrkev, brokolice, špenát, hrášek, ředkvičky, ředkev, česnek, cibule, chřest, rajčata, okurky, paprika, celer, hlávkový salát, avokádo, pórek, zelí, citrony, jablka, hrušky, pomeranče, grapefruity, kiwi, broskve, nektarinky, meruňky, mandarinky, třešně, višně, jahody, švestky, maliny, olivy, hořká čokoláda, čerstvé sýry, olivy, ořechy, semínka a luštěniny – naklíčená čočka, sója, houby
  1. Zde veliký pozor, obzvlášť pokud jste dabetik.
  2. Prohledal jsem za vás spousty stránek, které napsaly, že je kokosák pro diabetiky vhodný nebo dokonce bezpečný.
  3. NENÍ TO PRAVDA, je to nebezpečná lež a pokud máte diabetes, ke kokosovému cukru přistupujte stejně, jako ke kterémukoliv jinému druhu cukru.
  • OPAKUJI:
  • Kokosový cukr je pro diabetiky stejně rizikový, jako jiné cukry.
  • Nehledejte v něm žádnou zázračnou záchranu vašich choutek na sladké.
  1. Chyba je také v tom, že diabetici mohou kvůli zavádějící reklamě nabýt pocit, že co je přírodní a nezpracované, to je pro nich automaticky bezpečné.
  2. Pravda to ale není, glykemický index je přibližně stejný, a tedy i negativní účinky a riziko pro diabetiky jsou stejně silné.
  3. Zde bohužel musím zklamat.

Víte, jak se jídlo sladí zdravě? Nijak. Ve skutečnosti člověk nepotřebuje nic přislazovat.

Většina potravin již svůj přirozený, a tedy nijak neupravený, nedoplněný a nezpracovaný cukr obsahuje.

Člověk je zvyklý přisladit si, protože mu sladké potraviny jednoduše chutnají. Pro tělo to ale není nikdy zdravé. Rozdíl spočívá pouze v množství použitých sladidel.

  • Jako zastánci zdravého stravování přílišné doslazování a lpění na sladkých potravinách a cukrovinkách nedoporučujeme.
  • Je však jasné, že ne každá potravina by bez přidaného cukru chutnala dobře.
  • Přesně proto i náš SUPERPROTEIN dochucujeme 5 % kokosového cukru a slaďoučkým ovocem lucuma.
  • Jde ale o kvalitní, nezpracované a nerafinované cukry v malém, a tedy bezpečném množství.
  • V Česku se nejčastěji sladí bílým řepným cukrem a kukuřičným sirupem.
  • Jsou sice nejlevnější, ale daní za to je nulový obsah výživných látek.
  • Jde o staré známé prázdné kalorie.
  • Kokosový cukr obsahuje výživné látky (viz nutriční tabulka).

Cukru se nelze dokonale vyhnout. Lze se ale snažit nakupovat a jíst takové potraviny, které obsahují své přirozené cukry a ne přidané, rafinované a pro zdraví bezcenné, či dokonce škodlivé.

Cukry jsou vlastně sacharidy (nebo také karbohydráty, uhlohydráty, nebo uhlovodany).

Spolu s bílkovinami a tuky patří mezi základní živiny a tvoří až 60 % celkového energetického příjmu. Naše tělo tedy až z 60 % “běží” právě na cukrech.

K tloustnutí dojde, pokud bude příjem cukrů vyšší, než výdej.

Zjednodušeně – pokud se přejídám, přijímám spousty cukru a tělo je nespaluje. Kvůli tomu tloustne.

MŮŽE KOKOSOVÝ CUKR ZPŮSOBOVAT TLOUSTNUTÍ?

Ano, zcela pochopitelně a jednoduše. Stačí si nehlídat příjem a nemít dostatečný výdej energie.

Pokud tělo nespaluje energii v cukrech, ukládá je a my nemilosrdně tloustneme.

Kokosový cukr tedy není zázrak, kterým bychom mohli bezedně sladit a čekat, že váha zůstane neměnná.

Lituji, ale takovou potravinu ještě nikdo nevymyslel. Mějte to na paměti.

Kokosový cukr se vyrábí z nektaru květů palem Cocos nucifera. Květy se otrhají a nařežou jemnými řezy, ze kterých vytéká hustá míza (nektar).

  1. Nektar se stáčí do nádob, a poté pomalu zahřívá, aby vznikl hustý sirup.
  2. Pokračuje se až do úplného odpaření vody, kdy se na dně nádob ze zredukované mízy vytvoří krystalky hotového a čerstvého kokosového cukru.
  3. Cukr se v případě potřeby mele na jemnější, až práškovou konzistenci, balí a putuje do prodeje.
  4. Tato tradiční metoda zaručuje, že je kokosový cukr dokonale přírodní sladidlo.
Budete mít zájem:  Cvičit ráno nebo večer? Podívejte se na výhody i nevýhody…

Kokosový cukr – zdravé slazení?Tato krásná palma kvete květem, ze kterého se získává míza pro výrobu kokosového cukru.

JE KOKOSOVÝ CUKR TO SAMÉ CO PALMOVÝ CUKR?

Nikoliv a nemusíte se bát. Palmový cukr se vyrábí z jiných druhů palem a má jiné vlastnosti, než jeho kokosový bráška.

  • Pokud byste hledali na internetu fotografie kokosového cukru, často narazíte na obrázky, jak se cukr přímo sype z kokosových ořechů.
  • To je ale pouze líbivé znázornění toho, že pochází z kokosových palem.
  • Jak už víme, kokosový cukr pochází z květů a s ořechy nemá nic společného.

Kokosový cukr se nejvíce podobá na třtinový cukr (barva, vůně a chuť). Je o něco jemnější a má menší krystalky.

Květy se mohou nařezat i přímo na palmě, kde se pod ně zavěsí nádoba na sběr nektaru.

Ne. Je to běžná potravina rostlinného původu a přírodní sladidlo s vyšším stopovým množstvím nutrientů, než rafinované cukry.

  1. Je bez bělení, rafinace, bez konzervačních látek a už to je v dnešní době úspěch.
  2. Obsah živin není tak vysoký a na to, aby měly na organismus pozitivní účinek, by bylo potřeba spořádat mnoho kilogramů kokosového cukru denně.
  3. To ale logicky není možné, jelikož přemíra cukru je zdraví škodlivá.
  4. Jde pořád pouze o potravinu, která nemá léčivé účinky a vzhledem k množství nutrientů neslouží ani jako prostředek či náhrada zdravého stravování.
  5. Kokosový cukr má jemnou chuť a připomíná karamel.
  6. Přibližně stejnou, jako běžný bílý cukr.
  7. Standardně jako jste zvyklí na jiné druhy cukru.
  8. Oslaďte si čaj, kávu nebo smoothie, přidejte jej do koláčů a dalších receptů.

Nic nepřehánějte. Neexistuje žádná povinnost všechno masivně doslazovat jako. Zvykněte si i na přirozenou chuť potravin.

  • Nasledující ceník berte pouze orientačně.
  • Kokosový cukr je mnohem dražší, než rafinovaný bílý, kterého kilo stojí kolem 15 Kč.
  • Prokliky do obchodů záměrně neuvádím.
  • Je stejné bezpečný, jako jiné druhy cukru.
  • Vysoký příjem vede k civilizačním nemocím, nízký nebo žádný příjem vede k únavě, vyčerpání a oslabeným funkcím orgánů.

Podle definice výroby ano. Nevzniká zbytečný odpad, výrobě se často věnují i chudí domorodci podle tradičních metod.

  1. Otázka na ekologičnost by vznikla, pokud bychom uvažovali, kolik půdy se využívá pěstování kokosových palem na úkor jiných komodit či chovu zvěři.
  2. Zde záleží na konkrétním výrobci.
  3. Označení RAW (syrová nebo živá strava) znamená, že během výroby cukr neprošel teplotou vyšší než 42 °C.
  4. Jelikož se ale voda z původního nektaru odpařuje při vyšších teplotách, hotový cukr nemůže být RAW.
  5. Nálepka BIO značí, že palmy, ze kterých se cukr získává, jsou pěstovány a hnojeny přírodními metodami bez škodlivin.
  6. To je však dotaz na konkrétní výrobce, kterých je ve světě nespočet.
  7. Mohu vás ale ujistit, že kokosový cukr, kterým sladíme Blendea SUPERPROTEIN je ve vysoké BIO kvalitě stejně, jako většina ostatních složek našich produktů.
  8. SLOVO AUTORA:

Kokosový cukr – zdravé slazení?Lukáš Chládek, autor článku a redaktor blogu Blendea

Kokosový cukr je výživnější, než běžný cukr. Obsahuje prospěšné živiny a není zpracovaný. Jde o přírodní sladidlo.

Každopádně se to s ním nesmí přehánět a vysoký příjem jakéhokoliv cukru je pro tělo škodlivý. Kokosový není výjimkou.

Pamatujte, že zdravý jídelníček je pestrý, čerstvý, střídmý a příjem žádné živiny by neměl převažovat nad ostatními.

Věřím, že se mi povedlo zodpovědět všechny vaše dotazy. Pokud náhodou ne, ptejte se v komentáři.

  • I PRODUKTY BLENDEA SLADÍME KOKOSOVÝM CUKREM:
  • Směs proteinů a superpotravin Blendea SUPERPROTEIN KAKAO pro pevné svaly, kosti, šlachy a klouby chutná skvěle díky kakau, ovoci a také kokosovému cukru.
  • Navíc podporuje růst a pevnost vlasů a nehtů.
  • Výborný nejenom pro sportovce, ale i lidí s křehkými kostmi nebo bolavými klouby.

Kokosový cukr – zdravé slazení?Klikněte na tlačítko níže a čtěte o podrobných účincích SUPERPROTEINu. Můžete si jej také vložit do košíku a do 48 hodin je u vás doma ????

Kokosový cukr – výroba, využití, zajímvosti

Nejzdravější, ale také nejekologičtější sladidlo planety. U nás jsou zlaté krystalky kokosového cukru málo známé, ale v zemích jihovýchodní Asie je tradičním sladidlem již tisíce let.

Zajímavá výroba a původ 

Kokosový cukr se vyrábí z nektaru květu kokosové palmy ( lat. cocos nucifera ). Květ se nařízne, vytékající nektar nachytá, vysuší se vzduchem a vzniknou hnědé krystalky kokosového cukru. Pro sušení nektaru se používá více či méně teplý vzduch.

Suší se přirozeně na slunci. Pří nízké teplotě sušení tak získáváme RAW cukr. Ten vyrábí zejména malé firmy – na slunci lze nektar sušit jen v malých dávkách. Nebo uměle vyrobeným teplem.

Při výrobě většího množství cukru se nektar zahřívá a tím se přeruší přirozený proces kvašení – to umožňuje sušit nektar ve větším množství. Ani jeden způsob sušení neubírá na chuti ani obsahu prospěšných látek.

Jelikož kokosový cukr pochází z nektaru palem, zpracovává se ručně – šetrným způsobem, je v něm hodně výživných látek.

Kokosový cukr – zdravé slazení?

Kokosový cukr pro zdraví

Kokosový cukr je 100% přírodní, bez bělení, rafinace, bez konzervačních látek a už to je v dnešní době úspěch. Má ale také nízký glykemický index a zastoupeny jsou v něm vitamíny ze skupiny B, železo, draslík, hořčík, zinek, mangan a jiné.

  • – má antivirové a antibakteriální účinky
  • – prospívá lidem s vysokým krevním tlakem a kardiovaskulárními onemocněními
  • – díky obsahu draslíku posiluje imunitní systém
  • – je prevencí anémie 
  • obsahuje vápník – posiluje kosti
  • – obsahuje vlákninu – prospívá trávicímu traktu
  • – má nízký glykemický index – poloviční než třtinový cukr 
  • není rafinovaný – jsou zachovány veškeré živiny!

Zajímavá chuť

Jemná karamelová chuť působí méně sladce, než u klasických cukrů. Kokosový cukr i sirup platí za opravdovou delikatesu. Chuť je hutná, nepřeslazená, trochu jako karamelové sušenky nebo drobečky karamelové buchty.

Kokosový cukr – zdravé slazení?

Použití a cena

Použít se dá do kávy, na pečení, vaření, zavařování – tam, kde používáte jiné cukry. Je tmavý a tak zabarví i pokrm, ale to není na škodu. Když jsem před pár lety začala kokosový cukr používat já, stálo 200 gramů asi 250 Kč. Používala jsem ho tedy jen občas a děsně si ho vážila.

Nabídka kokosového cukru se ale postupně rozšiřuje a s ní klesá i jeho cena – můžete ho koupit ve zdravých výživách, farmářských trzích i v maloobchodních řetězcích. Pořád je dost drahý, ale už se nemusíte bát ho použít a díky ceně se možná naučíte neplýtvat a sladit méně.

Když zapátráte, koupíte půl kila za necelou stovku. U nás vydrží celkem dlouho a stojí za to 🙂

K dostání je také kokosový sirup

Kokosový sirup je vyráběn zahuštěním nektaru kokosových květů a je přírodním sladidlem s lehce karamelovou chutí. Dochutí smoothie, kávu i palačinky.

Není o nic lepší ani horší, než kokosový cukr, jen je při výrobě vynecháno sušení a zahuštěním vzniká sirup.

Budete mít zájem:  Více vitamínu D znamená duševní svěžest

Je vhodnou náhražkou medu, rychle se rozpouští a je ideální na slazení teplých i studených nápojů, dresinků, zálivek a snídaní.

Kokosový cukr – zdravé slazení?

Pozor na záměnu cukrů!

Někdy dochází k záměně kokosového cukru s palmovým cukrem. Palmový cukr se získává z mízy různých druhů palem, například výhonků datlové palmy. Má jinou chuť, konzistenci a také vyšší glykemický index. V tomto případě se vyplatí číst etiketu. Vybírejte kokosový cukr s označením BIO nebo 100% čistý cukr z kokosových květů.

I když je kokosový cukr v současnosti vnímán jako zdravější forma slazení, nepřehánějte to s ním. Ani u tohoto zázraku nelze očekávat mlsání bez kil navíc.

Kokosový cukr – super alternativa pro slazení

Kokosový cukr – super alternativa pro slazení 4.14/5 (82.86%) 7 votes

Kokosový cukr – zdravé slazení?O tom, že nám bílý cukr způsobuje různé nemoci (od cukrovky, přes rakovinu, nadváhu až po mnoho dalších) již není žádných pochyb. Co však dělat, pokud vaše chuťové buňky bez sladkého nedokážou žít? Přečtěte si náš velký článek o jedné z nejrozumnějších alternativ slazení o cukru z kokosových květů. Vyrábí se organickým způsobem, má nízký glykemický index a co je skvelé, má i úžasnou chuť. Jaké jsou jeho další benefity, jak ho používat, jak poznat kvalitní cukr? Čtěte dále.

Alternativ za klasický cukr je mnoho

Na trhu je mnoho alternativ za bílý cukr. Hnědý cukr, melasa, javorový sirup, sirup z agáve, med, stévie a dokonce i cukr z kokosových květů. Čím tedy sladit, pokud člověk miluje sladké a chce pro své tělo jen to nejlepší?

Všechna vyjmenované sladidla mají určitě své pro a proti. Chuť jako taková je subjektivní věc každého člověka a těžko se dá aplikovat pro všechny. My se netroufneme doporučovat jen jedno.

V zásadě platí, že bychom se měli snažit vyhledávat takové zdroje „sladkosti“, které jsou co nejvíce přirozené (ovoce, hlavně datle a mango) nebo jsou vyrobeny co nejvíce jednoduše / přirozeně a jsou pro nás co možná nejprospěšnější (z pohledu obsažených živin nebo dalších atributů).

A zde nejlépe vychází kokosový cukr. Nicméně dát si můžete bez obav i med, který pokud je fakt kvalitní, tak je to pamlsek.

Kokosový cukr je opravdu super

Zaměřme se na zmíněný cukr z kokosových květů. Odkud se u nás vzal?

Kde se vzal, tu se vzal – lodí ho přivezli :-). Neumíme říct, kdo ho přinesl jako první, ale kokosový cukr se v ČR začal, podle našich vědomostí a pamětí, objevovat kolem roku 2010 (v US kolem 2007).

Popularitu získával hlavně z pohledu využitelnosti pro diabetiky a následně jako vliv trhu začal určovat trendy v oblasti zdravějšího slazení.

A kokosový cukr má v této oblasti své opodstatněné místo.

Významně tomu určitě napomáhá i trend posledních let v oblasti zdravé stravy jako takové – celkově se lidé začínají více zajímat o sebe, zdraví, výkonnost, zda neefektivnost dané potravy atd. Ve více oblastech života se dějí významné změny, nastupují nové trendy (strava, bydlení, způsob života, hodnoty atd.).

Proč už kokosový cukr nepoužíváme dávno?

Doba za posledních cca 15-20 let přála jiným trendům v oblasti stravování – v 90-tých letech (když to vezmeme teritoriální z pohledu ČR), tak lidé toužili po všem novém (což bylo do té doby i nedostupné, či zakázané).

Na trh se dostávali velké obchodní řetězce, s příchodem kterých se zaplavil trh všem možným, co tzv. „Západ“ nabízel (samozřejmě v patřičné „východo-evropské kvalitativní třídě :-)).

No a pokud si dobře pamatujeme nehledělo se moc na zdravotní prospěšnost.

Přišly fastfoody (první bagetárny, pizzy, hamburgery …), lidé chtěli vše toto plus nízkou cenu. Vyhovělo se jim, nějakou dobu to fungovalo, ale za poslední roky vidno, že už to nastupující nové generaci není až tak po chuti a stejně se k jinému pohledu na stravování přiklánějí i starší lidé.

Lidé začínají inklinovat k tzv. „Anti-hypermarketovosti“ a také nastupuje významný trend nakupování potravin přes internet, kde se bourají vize ztráty času v přeplněných obchodech, čekání v dlouhých řadách, nákupu i toho, co jsme vlastně nechtěli a podobně.

No a toto je právě doba, která přeje takovým „specialitkám“ jako je kokosový cukr, kokosový olej, kokosová voda, kokosová mouka a spoustě jiných potravinových alternativ k tomu, co bylo doposud běžné / konvenční. V této době lidé otevřenější příjmu různých informací o nových produktech.

Neboť chtějí vědět víc, chtějí ochutnat nové, chtějí se přesvědčit, že se dá stravovat i jinak. I kvůli tomuto se domníváme, že je naprosto v pořádku, že tento produkt přišel na trh až v tuto dobu.

Jaký je rozdíl ve výrobě bílého cukru a výrobě cukru z kokosových květů?

Klíčovým rozdílem je hlavně fakt, že kokosový cukr se nevyrábí rafinací, ale prakticky 2-krokovým procesem. Dalším příjemným faktem je i to, že je obrovský rozdíl v tzv.

„uhlíkové stopě“, která je zanechaná při výrobě „rafiňáku“ a „nerafiňáku“. Tedy jakou měrou působí vyrobené 1kg cukru na životní prostředí (fabriky, stroje, komíny, nafta atd.). Nemluvě o tom, že rafinace je vlastně chemický proces.

Bílý cukr je tedy prakticky syntetický produkt.

Jaké jsou hlavní benefity cukru z kokosových květů?

Mezi hlavní benefity kokosového cukru patří jeho nízký glykemický index (35) a výrazné vyšší obsah různých cenných látek oproti jiným sladidlům.

Zajímavé otázky ohledně kokosového cukru

Kde je ho nejlépe využívat? Do koláčů, kávy, nebo i na přislazení snídaňové kaše? Nebo je lepší nepoužívat pouze jeden druh sladidla, ale používat např. i med, nebo javorový sirup?

Zjednodušeně řečeno – všude tam, kde jste zvyklí sladit. Kokosový cukr je třeba chápat jako přírodní alternativu náhradních sladidel, která se vyrábí mnohem šetrnějším způsobem. Výhodou také je jeho nízký glykemický index (35), čili je vhodný i pro diabetiky. Nicméně netřeba to s ním přehánět.

Obecně lidem například imponuje jeho vyšší míra sladivosti, díky čemuž stačí na docílení určité sladkosti pokrmu přidat ho mnohem méně než běžného sladidla.

Dle našeho pohledu by lidé měli začít měnit zvyky současného status quo v oblasti slazení potravin – naučit se využívat organické zdroje sladké chuti a ne cpát „za lžičku“ do všeho od nápojů po hlavních chod.

Jak chutná kávička s takovým cukrem? Je chuť identická oproti bílému, resp. hnědému cukru?

Lidé, kteří si ho přidávají do nápojů, jsou většinou okouzleni z této chuti, protože je to něco jiného. Jeho zajímavá chuť se přenáší i do zmíněné kávy (příp. čaje).

Cukr z kokosových květů má nízký glykemický index. Co to znamená pro naše tělo?

Potraviny se dělí, z pohledu glykemického indexu do tří skupin:

  • Nízký GI (méně než 55)
  • Střední GI (56 – 69)
  • Vysoký GI (více než 70)

Jde v podstatě o určení – jak rychle se cukr z dané potraviny vstřebává v těle.

Čím rychleji, tím hůře, protože tehdy se zvýší hladiny glukózy velmi rychle (současně s tím i inzulín) a následně velmi brzy se dostavuje pocit hladu, což nás nutí opět jíst.

No a pokud nespotřebujeme rychle dodanou glukózu, tak je nepotřebná, nezpracuje se a uloží se ve formě tuku v těle. Když máme potravinu s nízkým glykemickým indexem, tak to má opačný efekt a energie se uvolňuje postupně, čili máme delší pocit sytosti.

Budete mít zájem:  Chemie v kosmetice – na jakou si dát pozor?

Co se týče počtu kalorií? Jak je na tom kokosový cukr oproti jiným druhům cukrů?

V počtu kalorií nejsou až tak velké rozdíly – přeci jen jde o sacharidy. Kdyby měl cukr velmi nízký obsah kalorií, tak bychom ho museli konzumovat až-až, což však není cílem …

Jak ho nahrazovat za klasický cukr, resp. hnědý? Ve stejném poměru, nebo v jiném? Je sladší, nebo právě naopak oproti jiným druhům cukru?

Naše doporučení je cca 1:3 oproti běžným cukrům (třtině a bílému „rafiňáku“). Kokosový cukr má totiž takovou originální karamelickou chuť, kterou při jiných cukrech neucítíte, čímž se znásobuje jeho „sladkost“.

Jak poznat kvalitní cukr z kokosových květů? Liší se jednotlivé značky v kvalitě?

Toto je velmi dobrá otázka a určitě je třeba zmínit jeden z nejrozšířenějších „spekulantských tahů“ některých obchodníků, kteří míchají kokosový cukr s palmovým (příp. běžným třtinovým). Kokosový cukr a palmový cukr jsou totiž dva různé cukry.

Zatímco kokosový cukr se získává z mízy květů „kokosové palmy“, tak palmový se získává buď z palmy „Palmyra“ nebo např. i z „datlové palmy“. Chuťově, texturou a podle mě i kvalitou jsou sice odlišné, ale laik to vůbec nemusí rozpoznat a takovým postupem je zákazník vědomě zaváděn – takže pozor na to.


Proto je jistější nakupovat kokosový cukr u zaběhnutých a osvědčených značek. No, ale zpět ke jeho kvalitě jako takové – hlavním viditelným atributem kvality kokosového cukru je jeho barva. Nejkvalitnější kokosový cukr by měl mít barvu mezi tmavě žlutou až světle hnědou.

Čím je tmavší, tak to podle všeho značí jeho přepalování buď při evaporovaní nebo při sušení, což mu ubírá na kvalitě (to jako kdyby jste si dělali topinku a nechali ji shořet).

Pak se kvalita může lišit i od různých „pěstitelských atributů“, jako např .:

  • Počasí při „sklizni“ (suché vs. mokré období),
  • Úrodnost palmy,
  • Věk a druh palmy,
  • Zkušenosti farmářů s výrobou kokosového cukru,

Proč je cenově dražší oproti hnědým cukrům?

Kromě toho, že je kokosový cukr v našich končinách relativně novinkou – čili nedováží se v takových velkých množstvích jako jiné cukry, je hlavním důvodem vyšší ceny již jeho samotná výroba.

I když jde o (trošku nadneseně řečeno) jednoduchý proces zpracování, vyžaduje si úplnou lidskou práci, nemluvě o tom, že na získání kokosové mízy z kokosových květů je třeba disponovat rozsáhlými plantážemi kokosových palem, které se pěstují přímo kvůli výrobě kokosového cukru nebo nektaru.

Jedním z důvodů vyšší ceny může být momentálně i jeho nastupující a výrazný progres, což si uvědomují i ​​farmáři (resp. tamní sdružení plantáží). Nachází se zde několik „proměnných“, které se jako celek podílejí na vyšší ceně, ale vytvářejí nám produkt, který je čistě organický (pokud tedy nejde o nějaké „napodobenin“ podřadné značky).

Jednotková cena (v tomto případě 1kg kokosového cukru) nekoresponduje s délkou a možnostmi využití tohoto cukru oproti těm konvenčním.

Kokosový cukr díky jeho výrazně sladké karamelové chuti netřeba používat v takové míře jako běžný cukr a může vám nahradit kopu jiných sladkých potravin, díky čemuž nemusíte utrácet peníze na ně.

Nemluvě o jeho výživovém bonusu pro organismus a jeho využitelnosti i pro diabetiky.

Je jistě vhodné říci, že i přesto, že cukr z kokosových květů je zdravější variant cukru, netřeba to s ním přehánět, je to tak?

Samozřejmě, že to není třeba s ním přehánět – všeho moc škodí. Každá jedna potravina v sobě ukrývá nějaký výživový mix, který je jen částí mozaiky ke zdravé stravě a třeba k tomu přistupovat zodpovědně. Například 1kg kokosového cukru vydrží několik měsíců, když ho používáte rozumně a výjimečně.

TIP: Pěkný článek o kokosovém cukru na Rehabilitace.info.

Mám zájem o kokosové produktyZdroj obrázku: Freeimages.com

Sdílejte článek, budeme rádi:

BIO kokosový cukr PURE 150g

Chuť: 100% BIO kokosový cukr se vyrábí ze šťávy kokosových květů. Cukr má lehce nadýchanou karamelovo-kakaovou příchuť. Vysoký podíl inulinu, zinku a železa. Zdravá alternativa běžného cukru.

Země původu: Indonésie (Jáva)

Složení: 100% BIO kokosový cukr. Všechny suroviny pocházejí z ekologického zemědělství.

Výživové údaje na 100g: Energetická hodnota 1595kJ/381.6 kcal, tuky 0.4g (z toho nasycené mastné kyseliny 0.1g), sacharidy 93.4g (z toho cukry 91.5g), bílkoviny 1.1g, sůl 0.1g.

  • Skladujte v suchu.
  •  ►TIP NA RECEPT : Kokosové lívančky!
  •           
  • * * *
  • Jaký je kokosový cukr?

Výhody kokosového cukru jsou více než zřejmé – není to jen další zbytečná prázdná kalorie, ale může v našem jídelníčku plnit z části i funkci zdravé výživy. Co si ale s tímhle kokosovým vylepšovákem počít v kuchyni?

Kokosový cukr se pro svou krásnou karamelovo-kakaovou chuť a rychlou rozpustnost výborně hodí k doslazení kávy, čajů a drinků. Napadlo Vás Mojito? Nebo Caipirinha? Tak to Vás napadlo správně, protože přesně do těch se kokosový cukr hodí perfektně!

Využijete ho i při přípravě jakýchkoliv  dezertů – super je i při pečení a krásně dochutí jakékoliv kari omáčky (omáčku díky vysokému obsahu vlákniny i malinko zahustí). Co třeba příště vytvořit karamelovou krustu na Creme brulée právě z kokosového cukru? Nebojte se kokosovým cukrem sladit a Vaše jídla a nápoje budou zase o něco zdravější 🙂

Jak kokosový cukr vzniká?

Kokosový cukr Kulau pochází z palem na indonézkém ostrově Jáva. Kulau používá výhradně ručně sbírané suroviny ze smíšených lesů – ne z plantáží.

Samotná výroba kokosového cukru je o něco zdlouhavější proces, ale o to zajímavější. Pupata květů kokosových palem (které vidíte na fotce) se každý den seříznou tak, aby šťáva, kterou obsahují, odkapávala do připevněných bambusových nádob.

Vždy jednou denně se obsah bambusové nádobky slije a svaří na otevřeném ohni v obří wok pánvi do hustého sirupu, který se následně nechá vychladnout.

Celý tento proces probíhá za neustálého míchání a trvá i několik hodin. Po odpaření se už nechá takto vzniklá surovina pouze uschnout na sluníčku.

Jakmile je toto hotovo, stačí jí už jenom podrtit, vzniklý cukr zabalit a připravit na cestu k nám do našich kuchyní.

Pokud rádi sladíte, zvažte stejně jako my výhody, které kokosový cukr od Kulau přináší. Zařazení do běžného užívání můžeme jen a jen doporučit a není to jen pro jeho kouzelnou chuť, ale také pro životní pohodu a zdraví, které jdou ruku v ruce.

 Více než čtvrtinu složení kokosového cukru totiž tvoří inulin, zinek a železo, které mají dobrý vliv na naše zdraví.

Kokosový cukr má také nízký glykemický index (GI=35) je proto vhodným sladidlem pro ty, kteří si hlídají výkyvy hladiny krevního cukru, nebo chtějí zhubnout – vláknina obsažená v kokosovém cukru navozuje pocit sytosti.

„Jsem zastánce zdravého životního stylu, tudíž vím, že bych moc sladit neměla. Ovšem občas mě jednoduše přepadne mlsná a nějaký ten cukřík si neodpustím – proč ale nesáhnout po té zdravější variantě, která je po ruce?“ – Nikola, obchod & finance, Fair Made

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector