Kokosová mouka a její zdravotní účinky – jak ji vyrobit doma?

Královna noci, pupalka, se dá využít i přes den. Je to léčivka, krásně voní a její květy, kořen i listy se dají využívat v kuchyni. Pupalkový olej je hotovým zázrakem pro ženské potíže, kožní onemocnění a mnoho dalších problémů jako je třeba hyperaktivita dětí.

Jak vypadá pupalka dvouletá

Kokosová mouka a její zdravotní účinky – jak ji vyrobit doma?Pupalek existuje na světě více než 200 různých druhů. Jednoleté, dvouleté i vytrvalé, malé, velké. Zakrslé mají kolem 15 cm, velké i 2 metry.

Pupalka dvouletá je vysoká rostlina (až 1,5 m) s mohutným do hloubky sahajícím kořenem. V prvním roce vyrůstá pouze přízemní růžice řapíkatých listů s načervenalými špičkami listů (viz foto).

Druhý rok se objeví olistěná lodyha, která je dole zdřevnatělá a načervenalá. Stonek je celý pokrytý jemnými chlupy. Na konci lodyhy roste klas s poupaty.

Květ je jasně žlutý, má 4 široké okvětními plátky ve tvaru srdce (když se plně rozevřou), které přes den vidíme povadlé (vi foto níže). Z každého květu viditelně trčí 8 tyčinek s prašníky.

Blizna má čtyři laloky a dělá ve středu květu takový křížek. Květy rozkvétají postupně, každý večer nové, které ráno uvadnou.

Po odkvetení se na místech květů vytvoří zelené tobolky s maličkými olejnatými semeny. Na jedné rostlině vyroste přibližně 100 tobolek a v každé je cca 300 maličkých semínek připomínajících droboučký mák.

Pupalku si u nás nemáte s čím splést. Podobné květy má snad jen divizna, ale to je jinak zcela jiná rostlina, je plstnatá. Takže záměny se nemusíte obávat.

Kde roste

Kokosová mouka a její zdravotní účinky – jak ji vyrobit doma?Roste úplně všude –  v lomech, na rumištích, u vody, poblíž lidských obydlí. Je velmi nenáročná na půdu. Roste osamoceně nebo v malých skupinách. Velmi snadno se vysemeňuje, zahradníci se jí těžko zbavují. Vysazuje se proto do květináčů. Kromě vysoké pupalky dvouleté můžete pořídit nízkou trvalku pupalku nebo plazivou verzi pupalky (pupalka missurijská).

K nám na zahradu přišla sama a nikde okolo neroste. Je krásná, voní. Ani nás ani nenapadlo se jí zbavovat. Prostě ji obdivujeme a občas jí kus sníme nebo vypijeme.

Noční kráska

Každý večer se během několika minut otevře poupě, které svou vůní láká noční hmyz k opylení (a mě k přičichnutí a uvaření čaje). Druhý den květ uvadá a večer vykvete jiný. Proto se často pupalce říká nocenka, noční svíce, noční hvězda nebo večerní růže – kvete až když se začne šeřit.

My u ní sedáváme a meditujeme – podobá se zázraku, když na vlastní oči vidíte, jak se poupě během pár minut otevře a pomačkané okvětní plátky se narovnají do tvaru srdíčka.

Jaké účinné látky obsahuje pupalka

Pupalka dvouletá (latinsky oenothera biennis) obsahuje třísloviny, slizy, bílkoviny, škroby, minerály,  a esenciální mastné kyseliny, semena jsou bohatá na léčivý olej. Ten obsahuje kyselinulinolovou a gamalinolovou.

Léčivé účinky pupalky dvouleté

Její využití je široké. Je známou bylinou pro ženy, protože pomáhá léčit premenstruační syndrom, bolesti v prsou a křeče.

Zklidňuje také psychiku, pomáhá při léčbě hyperaktivity, ekzémů, lupénky a mnoha dalších potížích. Z těch nejčastějších můžeme uvést:

  • kožní onemocnění (lupénka, ekzémy, atopické ekzémy)Kokosová mouka a její zdravotní účinky – jak ji vyrobit doma?
  • astma
  • premenstruační syndrom (psychika, bolesti, křeče, citlivost prsou před menstruací)
  • spasmolytické působení (uvolňuje křeče)
  • hyperaktivita dětí
  • využívá se při léčbě roztroušené sklerózy
  • posiluje imunitu
  • prevence proti nadváze
  • prevence srdečního infarktu (snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak)
  • pomáhá při cévních nemocech (zpomaluje srážlivost krve a zvyšuje pružnost cév)
  • pomáhá při revmatických onemocněních
  • posiluje paměť
  • pomáhá při padání vlasů
  • zlepšuje sluch
  • pomáhá při kocovině
  • kořen i semena čistí krev
  • zevně proti kožním zánětům a neuralgiím (nálev z květů)
  • na kašel se používají listy
  • na hemoroidy se dělají z listů obklady

Jak využít kořen a listy pupalky v kuchyni

Kokosová mouka a její zdravotní účinky – jak ji vyrobit doma?

  • Na vaření se využívá kořen a listy pupalky stejně jako jiná kořenová a listová zelenina. Do polévek, soté apod.
  • Kořen se využívá syrový do salátů a na zeleninovou oblohu talíře.
  • Kořen se také suší a používá jako koření.
  • Kořen chutná jako petržel nebo pastiňák.

Mladé listy sbíráme a kořen vykopáváme jen v prvním roce na podzim nebo druhý rok před začátkem vegetačního období, tedy než vyrostou lodyhy s listy a budoucími květy. Kořen je velký, budeme potřebovat rýč.

Jak využít květy pupalky 

  • Na obklady při kožních potížích jako jsou záněty, ekzémy, lupénka apod. spaříme květy velmi krátce horkou vodou a přiložíme na postižené místo. Po 30 minutách odstraníme. Podle potřeby opakujeme.
  • Na přípravu osvěžujícího nápoje a do směsí čajů např. s citronovými bylinkami
  • Na ozdobu do salátů, do agarových báboviček, na dezerty apod.

Jak využít semena pupalky v kuchyni

Kokosová mouka a její zdravotní účinky – jak ji vyrobit doma?

  • Semena se používají stejně jako mák – do dezertů.
  • Olej ze semen se využívá do salátů a při vaření, ale vzhledem k jeho ceně je to velmi luxusní záležitost.

Pupalkový olej, to je skutečně léčivý zázrak, jemuž připadá většina výše uvedených účinků a mnohé další, které jsme ani nezmínili. Lisuje se ze semen, což je v domácích podmínkách těžko proveditelné.

Semena jsou maličká a tvrdá. Vyrábí se proto průmyslově a prodává se v tobolkách nebo jako za studena lisovaný olej v lahvičkách. Pokud uvažujete o jeho koupi, nešetřete –  hledejte kvalitní, co nejčistší výrobek.

Jak vyrobit pupalkový olej doma

Jestli vám pupalka roste na zahradě a chcete si vyrobit domácí pupalkový olej, máte dvě možnosti:

  • Jedna možnost je semena nadrtit (třeba v hmoždíři) a užívat po lžičkách vzniklou drť. Podle typu obtíží až 3 malé lžičky denně.
  • Druhá varianta je naložit semena do kvalitního oleje (olivový nebo slunečnicový za studena lisovaný), nechat stát na slunném místě, pravidelně protřepávat. Po 14 dnech slít do tmavé skleněné lahve a skladovat v chladu. Bude slabší než čistý pupalkový olej, ale bude mít i tak léčivé účinky. Můžete ho užívat vnitřně, ale pamatujte, že je to syrový olej. Je ideální k masážím, kde se míchá čistý pupalkový olej s olivovým.

Dávkování si nechte poradit od zkušeného terapeuta, případně se podívejte na doporučení výrobce, pokud kupujete olej v obchodě. Výrobce ví, kolik je v něm oleje – účinné látky.

Při potížích před menstruací se užívají 2 lžičky oleje denně vnitřně do odeznění potíží, prsa se při přecitlivělosti či napětí natírají olejem ráno a večer.

Vedlejší účinky

Pupalka nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikace. Vnitřně se nedoporučuje užívat pupalkový olej při epilepsii, kojení a v těhotenství. Bez omezení však lze užívat zevně.

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Kokosová mouka a její zdravotní účinky – jak ji vyrobit doma?

Rebarbora a zdraví: co obsahuje a jak jí použít?

Kokosová mouka a její zdravotní účinky – jak ji vyrobit doma?

Reveň kadeřavá (lidově zvaná rebarbora) je druh zeleniny, který se vyznačuje nezaměnitelnou kyselou chutí stonků. V Evropě a Severní Americe se rebarbora používá k přípravě řady různých pokrmů, například koláčů, bublaniny, čaje, nápojů a dezertů.

V Asii léčitelé kořeny rebarbory používají jako léčivou rostlinu například k léčbě dny.

V tomto článku se na rebarboru, její léčivé účinky, nutriční složení a rizika podíváme trochu podrobněji.

Co je rebarbora?

Rebarbora (reveň kadeřavá, latinsky Rheum rhabarbarum) je rostlina, která se vyznačuje tlustými řapíky (stopkovitá část listu). Ty mají typickou kyselou chuť. Kvůli tomu se při vaření k rebarboře přidává hodně cukru, aby se kyselost trochu zjemnila.

Řapíky mají různou barvu, od červené, přes růžovou až po světle zelenou a mají podobnou konzistenci jako řapíkatý celer.

Takhle rebarbora vypadá:

Kokosová mouka a její zdravotní účinky – jak ji vyrobit doma?

Listy a řapíky rebarbory na dřevěném prkénku

Protože rebarbora k růstu potřebuje chladnou zimu, najdeme jí obvykle v hornatých oblastech mírného teplotního pásma. Můžete na ní narazit na celém světě, zejména v severovýchodní Asii. Pěstuje se také jako běžná zahradní rostlina v Severní Americe a severní Evropě.

Existuje několik různých druhů reveně.

Ke konzumaci je vhodný pouze řapík listů, který je ale potřeba vždy uvařit (nikdy se nesmí konzumovat syrový) a před vařením z něj oloupat slupku. Není také vhodné rebarboru vařit v hliníkovém nádobí, protože rebarbora obsahuje hodně kyseliny šťavelové, která s hliníkem může reagovat a následně v organizmu vyvolat paseku (poškození ledvin a dalších orgánů).

Shrnutí: Rebarbora (reveň kadeřavá) je zelenina s listy vejčitého tvaru a dlouhými jedlými řapíky, které mají kyselou chuť. Konzumuje se pouze řapík, po oloupání a povaření. Rebarbora se používá například k přípravě moučníků, zavařenin, čaje a dalších pokrmů.

Budete mít zájem:  Noční Práce A Zdraví?

Rebarbora má mezi zeleninou poněkud zvláštní postavení, protože má jedinečnou kyselou a přitom lehce nasládlou chuť.

Někteří lidé, kteří rebarboru v životě neviděli jako rostlinu a konzumují jí jenom v moučnících a dalších pokrmech, kde se používají nakrájené a povařené řapíky, si rebarboru mohou splést s ovocem. A Američané dokonce reveň kadeřavou řadí mezi ovoce (1).

Díky velmi kyselé chuti je prakticky nemožné rebarboru jíst v syrovém stavu. Téměř vždy se proto používá až po povaření a oslazení cukrem nebo se přidává jako přísada do dalších pokrmů.

A protože cukr začal být volně dostupný a levný až v 18. století, začali lidé tuto zeleninu ve větším měřítku jíst až v této době.

Předtím jí používali hlavně jako léčivou bylinu. Sušené kořeny rebarbory se v tradiční čínské medicíně používají již tisíce let.

Jako potravina se používají pouze dlouhé stonky listů rebarbory (řapíky),které se přidávají do sladkých polévek, moučníků, omáček, čaje, koktejlů a dalších nápojů a pokrmů. Z řapíků reveně se dá vyrobit také rebarborové víno.

Ve Velké Británii, Kanadě i Spojených státech Amerických se jako moučník často podává rebarborový koláč. Naše babičky také z rebarbory dělávaly limonádu nebo šťávu.

Shrnutí: Reveň kadeřavá je zelenina, kterou úřady některých zemí klasifikují jako ovoce. Kvůli své kyselé chuti se často používá jako přísada do zavařenin nebo sladkých moučníků.

Rebarbora není nijak extra bohatým zdrojem esenciálních živin a obsahuje málo kalorií.

Nicméně je velmi dobrým zdrojem vitamínu K. Ve 100 gramech rebarbory najdeme 26 – 37% denní doporučené dávky vitamínu K.

Konkrétní množství vitamínu K je do značné míry ovlivněno způsobem úpravy rebarbory (tedy, zda se jedná o rebarboru vařenou nebo syrovou) (2, 3).

Stejně jako ostatní druhy ovoce a zeleniny, je reveň kadeřavá bohatým zdrojem vlákniny. Rebarbora obsahuje srovnatelné množství vlákniny jako pomeranče, jablka nebo celer.

Ve 100 gramech vařené rebarbory s cukrem, najdeme následující živiny (3):

  • Kalorie: 116.
  • Sacharidy (karbohydráty): 31,2 g.
  • Vláknina: 2 g.
  • Bílkoviny: 0,4 g.
  • Vitamín K1: 26 % denní doporučené dávky.
  • Vápník: 15% doporučené denní dávky.
  • Vitamín C: 6% doporučené denní dávky.
  • Draslík: 3% doporučené denní dávky.
  • Kyselina listová: 1% doporučené denní dávky.

Přestože rebarbora obsahuje poměrně velké množství vápníku, je to z hlediska výživy k ničemu, protože většina vápníku je navázaná na kyselinu šťavelovou a tvoří tak antinutriční látky (antinutrientu) šťavelanu vápenatého. V této podobě ho bohužel tělo nedokáže účinně vstřebávat (4).

Rebarbora také obsahuje docela hodně vitamínu C. Ve 100 gramech najdeme 6% denní doporučené dávky.

Shrnutí: Ve 100 gramech vařené rebarbory najdeme 26% denní doporučené dávky vitamínu K. Navíc je tato zelenina také bohatým zdrojem vlákniny. Co se týče ostatních živin, tak není nijak bohatým zdrojem esenciálních živin (tedy, látek, které si tělo neumí vyrobit a musí je přijímat v potravě).

Bohužel nemáme k dispozici větší množství klinických studií, které by zkoumaly účinky reveně kadeřavé na lidské zdraví.

Nicméně několik studií zkoumalo účinky některých živin, které řapík rebarbory obsahuje (například vlákniny) na lidské zdraví.

Snižuje hladinu cholesterolu v krvi

  • Řapík rebarbory je dobrým zdrojem vlákniny.
  • V jedné kontrolované studii konzumovali muži s vysokým cholesterolem každý den po dobu jednoho měsíce 27 gramů vařeného řapíku rebarbory.
  • Po měsíci došlo ke snížení hladiny celkového cholesterolu v krvi o 8% a „zlého“ LDL cholesterolu o 9% (5).

Ovšem tento pozitivní vliv nemá jenom vláknina z rebarbory.

Další potraviny obsahují vlákninu totiž působí stejně účinně (6).

Antioxidanty

Rebarbora je také bohatým zdrojem rostlinných antioxidantů.

Jedna studie naznačuje, že obsah polyfenolů v rebarboře je dokonce větší než u kadeřavé kapusty (7).

Mezi antioxidanty, které rebarbora obsahuje patří například antokyany, které jí dodávají červenou barvu. Tato přírodní barviva dodávají barevnému ovoci a zelenině jejich léčivé vlastnosti (8, 9).

Rebarbora obsahuje také hodně proantokyanidinů (OPC), kterým se také říká kondenzované taniny (třísloviny).

Tyto antioxidanty stojí za některými léčivými účinky ovoce, červeného vína a kakaa (10, 11).

Shrnutí: Rebarbora je dobrým zdrojem vlákniny a antioxidantů. Studie ukazují, že vláknina v rebarboře může snižovat cholesterol v krvi, ale tyto účinky nejsou dostatečně potvrzeny kvalitními klinickými studiemi.

  1. Rebarbora je pravděpodobně nejkyselejší zelenina na světě.
  2. Kyselost jí dodává hlavně vysoký obsah kyseliny jablečné a kyseliny šťavelové (8).
  3. Kyselina jablečná se v rostlinách nachází velmi často a je odpovědná za kyselou chuť ovoce a zeleniny.

Je zajímavé, že když budete rebarboru pěstovat ve tmě, nebude tak kyselá. Můžete to vyzkoušet.

Kromě jemnější chuti má ve tmě pěstovaná rebarbora také jemnější a měkčí řapíky. Kvůli těmto lepším vlastnostem a také kvůli větší náročnosti pěstování je rebarbora pěstovaná ve tmě dražší než ostatní odrůdy.

Shrnutí: Rebarbora je hodně kyselá, a proto je prakticky nemožné ji jíst v syrovém stavu bez přislazení. Kyselou chuť rebarbory způsobují zejména kyselina jablečná a šťavelová. Rebarbora pěstovaná ve tmě je méně kyselá než ostatní druhy.

  • Rebarbora patří mezi největší přírodní zdroje šťavelanu vápenatého, což je nejčastější forma kyseliny šťavelové vyskytující se v rostlinách.
  • Nejvíce šťavelanu vápenatého najdeme v listech, ale, v závislosti na odrůdách, se tato látka nachází v hojném množství také v řapíku.
  • Nadměrná konzumace šťavelanu vápenatého může způsobit hyperoxalurii, což je závažné onemocnění, které se projevuje hromaděním krystalů ze šťavelanu vápenatého (oxalátu vápenatého) v různých orgánech.

Nejčastěji se tyto krystaly hromadí v ledvinách, kde dochází ke vzniku oxalátových ledvinových kamenů (tedy konkrementů tvořených šťavelanem vápenatým). Dlouho trvající hyperoxalurie může způsobit selhání ledvin (12).

Každý z nás reaguje na šťavelany přijaté z potravy jiným způsobem. Někteří lidé jsou dědičně náchylní ke zdravotním problémům spojeným se šťavelany (13).

  1. Riziko vzniku ledvinových kamenů a dalších potíží zvyšuje vysoký příjem vitamínu C a naopak nedostatek vitamínu B6 (14).
  2. Navíc se stále více ukazuje, že lidé, kterým chybí některé zdraví prospěšné střevní baktérie jsou ledvinovými kameny ohroženi ještě více.
  3. Je zajímavé, že některé zdraví prospěšné střevní baktérie (například Oxalobacter formigenes) umí šťavelany přijaté z potravy rozštěpit a zneutralizovat (15, 16).

Přestože je otrava rebarborou poměrně vzácná, rozhodně jezte řapíky této zeleniny s mírou a listy nekonzumujte vůbec. Rebarboru byste měli také před konzumací vždy uvařit, protože varem se množství oxalátů (šťavelanů) sníží o 30 – 87 % (17, 18, 19, 20).

Shrnutí: Rebarbora obsahuje hodně šťavelanů. Proto byste jí vždy měli před konzumací uvařit a jíst jí v menším množství. Nikdy nejezte listy rebarbory.

  • Rebarbora má zvláštní kyselou chuť, díky čemuž je vhodnou přísadou do moučníků, marmelád a dalších pokrmů.
  • Z rebarbory si můžete připravit také čaj, víno nebo limonádu.
  • Několik receptů na pokrmy a nápoje z rebarbory najdete níže.

Koláč s rebarborou a jahodami

Na přípravu tohoto koláče můžete použít jak čerstvou tak mraženou rebarboru.

Co budete potřebovat?

  • 128 g bílého cukru
  • 68 g hladké mouky
  • 450 g čerstvého a oloupaného řapíku rebarbory nakrájeného na kostičky
  • 550 g čerstvých jahod
  • 1 piškotový korpus na koláč (kupte v obchodě nebo si vyrobte doma)
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 vaječný žloutek
  • 2 polévkové lžíce cukru na zasypání koláče

Jak na to?

Předehřejte troubu na 200°C.

Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem. Přidejte jahody a nakrájenou rebarboru. Zasypte cukrem a moukou a nechte 30 minut stát.

Nalijte směs do piškotového korpusu na koláč.

Kokosová mouka a její zdravotní účinky – jak ji vyrobit doma?

Koláč s rebarborou a jahodami

  1. Navrch dejte máslo a potřete rozšlehaným vaječným žloutkem (použijte mašlovačku na rozetření žloutku).
  2. Vše zasypte cukrem.
  3. Dejte do trouby a pečte 35 – 40 minut.
  4. Nechte zchladnout a podávejte.

Rebarborová limonáda

Pokud si chcete připravit osvěžující letní nápoj, zkuste limonádu z rebarbory.

Na přípravu cca 1 l limonády budete potřebovat následující ingredience. Příprava vám zabere kolem 25 minut.

Co budete potřebovat?

  • 400 g cukru
  • 600 g na kostičky nakrájeného řapíku rebarbory
  • 3 polévkové lžíce strouhané citrónové kůry
  • 1 l citrónové šťávy
  • Jak na to?
  • Do velkého hrnce nasypte rebarboru, cukr, strouhanou citronovou kůru a dejte vařit.
  • Jakmile se směs začne vařit, ztlumte sporák na sedmičku a za stálého míchání vařte dokud, se všechen cukr nerozpustí a rebarbora nepustí šťávu a nezačne se rozvářet (cca 10 minut).
  • Hrnec sundejte z plotny a přilijte citrónovou šťávu.
  • Přeceďte přes velmi jemný cedník tak, abyste z rebarbory vymačkali co možná nejvíce šťávy.
  • Nechte vychladnout a podávejte.
Budete mít zájem:  Vitamíny Na Vysoký Tlak?

Rebarborová marmeláda

  1. Marmeláda z rebarbory je velkou pochoutkou zejména ve Velké Británii, ale i v jiných zemích.
  2. Podle tohoto receptu si jí můžete vyrobit i sami.
  3. Zabere to zhruba hodinu a půl.

  4. Co budete potřebovat?
  • 600 g nakrájeného a oloupaného řapíku rebarbory
  • 800 g – 1 kg cukru
  • 2 středně velké pomeranče
  • Jak na to?
  • Do většího hrnce nasypte rebarboru a cukr.
  • Nastrouhejte pomeranče, včetně kůry (nezapomeňte předtím dobře umýt pomerančovou kůru, protože bývá chemicky ošetřena) a přidejte k rebarboře a cukru.
  • Uveďte do varu.
  • Jakmile se směs začne vařit, ztlumte sporák na sedmičku a pomalu vařte za stálého míchání, dokud se nevytvoří marmeláda (cca 1 hodinu).
  • Hotovou marmeládu sundejte z plotny, odstraňte pěnu a naběračkou pomalu nalévejte do zavařovacích sklenic.
  • Nasaďte na plné zavařovací sklenice víčka (dbejte na to, aby ve sklenicích nebyly bubliny) a pevně uzavřete víčko.
  • Vložte zavařovací sklenice s marmeládou do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby voda zcela zakrývala sklenici, včetně víčka.
  • Uveďte vodu do varu a vařte po dobu 10 minut.
  • Nechte vychladnout a následně marmelády vyjměte a uložte do spíže.
  • A teď si již můžete užívat skvělou a netradiční chuť rebarborové marmelády.

Shrnutí: Rebarbora je oblíbenou přísadou do moučníků, džemů či nápojů. Většina receptů obsahuje velké množství cukru, protože rebarbora má tak kyselou chuť, že jí prakticky nelze bez cukru jíst.

Rebarbora je jedinečná zelenina s velmi výraznou kyselou chutí. V některých státech je úředně zařazena mezi ovoce, takže je to takový hybrid mezi rostlinami.

Léčivé účinky rebarbory, její rizika a použití

  1. Protože obsahuje velké množství šťavelanů, měli byste jí konzumovat pouze v malém množství a vybírat si takové odrůdy s nízkým obsahem těchto látek.
  2. Obsah šťavelanů můžete snížit povařením rebarbory.
  3. Pokud trpíte na ledvinové kameny nebo onemocněním ledvin, raději rebarboru nejezte vůbec.
  4. Na druhou stranu je rebarbora dobrým zdrojem antioxidantů, vitamínu K a vlákniny.
  5. A díky její kyselé chuti je skvělou přísadou do marmelád, moučníků a dalších pokrmů.

Rady pro low carb pečení – Recepty na hubnutí

Pečení z low carb ingrediencí je jiné než pečení z klasické mouky. Ořechové a jiné nízkosacharidové mouky mají tu výhodu, že jsou přirozeně bezlepkové a obsahují minimum sacharidů, ale je potřeba počítat s tím, že při pečení se chovají trochu jinak než namletá zrna a těsto samozřejmě tolik nevyběhne. Určitě se tím však nenechte odradit.

  • Pokud chcete low carb pečivo do svého jídelníčku zařazovat, rozhodně doporučuji upéci si vlastní a vyhnout se obloukem průmyslovým výrobkům podobného typu s pochybnou nutriční hodnotou. Recepty na low carb a keto pečivo najdete v kategorii PEČIVO
  • Seznamte se s nejčastějšími ingrediencemi low carb receptů:
  • Mandlová mouka

Jedná se jednoduše o jemně namleté mandle. To znamená, že máte-li dobrý mixér či elektrický mlýnek na kávu, můžete si ji vyrobit i doma. To má několik výhod:

  • můžete ovlivnit kvalitu mandlí, z nichž mouku vyrobíte,
  • namelete si mouku vždy čerstvou, těsně před pečením – což je optimální kvůli riziku žluknutí,
  • může si zvolit, zda mouku namelete z celých mandlí (i se slupkou) nebo z mandlí blanšírovaných.

Tuto mouku doma mletou používám v receptech nejčastěji. K mletí používám celé mandle i se slupkou a mixuji je ve výkonném mixéru.

Mandlovou mouku není vhodné konzumovat ve velkém množství denodenně z důvodu vysokého obsahu rostlinných antinutrientů přirozeně se vyskytujících v mandlích.

Pozor: V DM drogerii můžete zakoupit bio mandlovou mouku, která je však odtučněná. Výhodou je její vyšší podíl bílkovin, ale také je jemnější a sušší než běžné neodtučněné mouky a při použití v receptu bude vyžadovat přidání trochu více tekutin.

TIP: Pro recepty můžete použít i jiné najemno mleté ořechy, např. lískové, makadamiové či vlašské, anebo mletá semínka, např. lněná, která jsou ceněna pro vysoký podíl omega-3 mastných kyselin. Veškeré ořechové mouky skladujte v chladu, např. v lednici. Namleté ořechy či semínka spotřebujte do 1 týdne po umletí.

Kokosová mouka

Kokosová mouka se vyrábí z kokosové hmoty získané při lisování za studena jako druhotný produkt výroby panenského kokosového oleje.  Po vysušení a namletí této hmoty vzniká kokosová mouka. Kokosová mouka je o dost jemnější než klasická kokosová moučka, má charakteristickou kokosovou vůni a vysoký obsah vlákniny, která váže tekutiny a činí těsto vláčným.

POZOR: Některé druhy kokosových mouk mohou obsahovat vysoké množství sacharidů – např. značka Natur Farm má 65g sacharidů/100g! Klasická kokosová mouka obsahuje okolo 16 – 20g sacharidů/100g.

Psyllium

Psyllium je rozpustná vláknina získaná ze semen jitrocelu vejčitého a je známo především jako účinná látka pro léčbu zácpy. Díky výborné rozpustnosti ve vodě do sebe psyllium dokáže nasát velké množství vody a vytvořit viskózní látku, čehož se využívá i při pečení – funguje trošku jako lepek v klasické mouce a pomáhá při dosažení dobré konzistence těsta.

I já ve většině receptů psyllium používám. Odzkoušenou mám zn. Dr. Popov, která je k dostání i v lékárnách.

Kokosová mouka a její zdravotní účinky – jak ji vyrobit doma?JAK SE HUBNE S NÍZKOSACHARIDOVOU STRAVOU?

Nahrazování mouk v receptu

Častou otázkou je, zda je možno nahradit mandlovou mouku v receptu kokosovou moukou a naopak. Ano, většinou to lze, ale ne ve stejném poměru.

  Jeden hrnek mandlové mouky (klasické, neodtučněné) může být nahrazen 1/3 hrnku kokosové mouky.  1/3 hrnku kokosové mouky může být nahrazena  2/3 hrnku mandlové mouky a 1,5 lžičkou psyllia.

Toto je pouze orientační návod, vždy záleží, jakou značku surovin používáte, neboť se výrobky jednotlivých značek mohou lišit.

Ostatní přísady

Jako kypřící prášek se používá bezfosfátová varianta, většinou s vinným kamenem, anebo jedlá soda.  Některé recepty pro zlepšení konzistence těsta používají xanthanovou gumu.

Nízkosacharidové mouky mohou dokonce i nakynout – samozřejmě ne do takové míry, jako klasická mouka s lepkem, ale lze to.

Pro zlepšení chuti nízkosacharidového chleba je dobré přidat lžíci jablečného octa a pár kapek stévie.

Náhražka vajec

Jako náhražka vajec se u některých receptů (např. lívanečky, chléb…) dají použít namočená (nabobtnaná) chia nebo lněná semínka. S množstvím je potřeba si u každého receptu trochu pohrát, zkušenost dělá mistra. Článek na toto téma – Čím nahradit vejce v receptu

STÁHNĚTE SI ZDRAMA PRŮVODCE LOW CARB STRAVOU A HUBNUTÍM

Je nutné péct low carb pečivo?

Všechny zmíněné ingredience jsou poměrně drahé a jejich používání může vyžadovat nějaké období experimentování, než vám to přejde do oka a do ruky.  Low carb pečivo určitě oceníte na cestách nebo jako jídlo s sebou, např. do práce, ale jinak low carb/keto životní styl v žádném případě nevyžaduje pečení nízkosacharidového pečiva ani dezertů.

V některých případech, např. u lidí závislých na cukru a moučných výrobcích, se dokonce náhražky nezdravých jídel nedoporučují, zrovna tak jako u programu Whole 30.

Může se vám také stát, že u low carb dezertů snadno sníte více, než skutečně potřebujete, jen proto, že vám to tááák chutná.

Myslete tedy na to, že byť je to pečivo nízkosacharidové, stále se jedná o energii, kterou vaše tělo musí spotřebovat nebo uložit.

Pokud se vám nedaří při low carb stravě hubnout, pak právě mohou být příčinou různé low carb dezerty a pečivo. Omezte tedy jejich spotřebu.

Poslední články z tohoto webu :

  • Za rok o 36 kg méně, jím maso a tuk
  • Dárkové poukazy
  • Hyperinzulinémie u mužů – mužský ekvivalent PCOS?
  • Ať to sluší po čtyřícítce i vám
  • 21 RECEPTŮ NA HALLOWEEN – KETO, LOW CARB

Kategorie: Rady k receptům Zdraví a hubnutí

Výroba mouky — výroba mouky

Kromě pšeničné mouky je oblíbená také žitná, která se využívá především k přípravě chleba. Známá je rovněž špaldová mouka, vhodná do sladkých i slaných těst. Mouka se dále vyrábí například z ječmene, kukuřice, pohanky, rýže či sóji. Ale i z jiných dostupných surovin Výroba mlýnských výrobků.

Dodáváme balené a pytlované mouky a krmiva. Nabízíme mouku hladkou, polohrubou a hrubou, krupici, mouku hladkou a světlou chlebovou a sypkou směs na pečení. Výrobky vhodné pro pečení perníků a chleba a domácí pekárny.

Dodáváme pšeničná a žitná krmiva Domácí výroba mandlové mouky recepty, které budete milovat. Vyberte si ze stovek receptů na Domácí výroba mandlové mouky, které se vám budou snadno a rychle vařit.Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření Domácí výroba mandlové mouky.

Užijte si objevování nových porkrmů a jídel z nejlepších Domácí výroba mandlové mouky receptů z čech i ze světa Výroba BIO mouky . Technologie výroby BIO mouk je zcela shodná s klasický způsobem výroby mouk ( příjem obilí, mletí, míchání a balení ) s podmínkou doložení BIO původu od dodavatelů surovin.

Na zpracování BIO mouk je v BIOMLÝNě s.r.o. vyčleněna samostatná mlecí linka zabezpečující oddělení BIO produktů od.

Budete mít zájem:  Čaj z houby čaga vaří v Rusku i u nás

Výroba mouky a mlynárenství prošlo dlouhým vývojem, než dosáhlo souasného stavu. Obiloviny jsou z hlediska národního hospodářství nejvýznamnější skupinou plodin.

Jsou základní a nepostradatelnou složkou lidské výživy, výživy hospodářských zvířat a důleži-tou surovinou v potravinářském průmyslu Tématické fráze: rýžová mouka rýžová mouka recepty recepty z ryzove mouky rýžová mouka recept jak vyrobit ryzovou mouku chleba z rýžové mouky ryzova mouka vyroba mouka z hnědé rýže rýžová mouka bezlepková chléb z rýžové mouky výroba rýžové mouky jak udělat rýžovou mouku kaše z rýžové mouky mochi recept. Je dobré ji míchat a střídat, nepéct jen z banánové mouky, použít banánovou mouku smíchanou s moukami z jiných surovin vhodných pro uzdravování pomocí SCD, ať je v jídle nějaká vyváženost. Prostě kombinovat dle chutí. Za chvíli vyjde další kuchařka, ve které takové recepty také najdete, proto kuchařky vznikají Výroba popruhů a lemovek je naše doména. Jsme česká rodinná firma s tradicí od roku 1842 a vyrábíme a dodáváme popruhy do celého světa

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube Výhody i vady mandlové mouky a také snadný návod jak si ji dvěma způsoby vyrobit v domácích podmínkách. Můžeme ji koupit, ale je dost drahá, mnohem levněji* nás vyjde vlastní výroba, která je velmi snadná.

Mandlovou mouku můžeme dělat dvěma postupy. První je úplně jednoduchý, stačí prostě vzít mandle a. Jak vyrobit mandlovou mouku recepty, které budete milovat. Vyberte si ze stovek receptů na Jak vyrobit mandlovou mouku, které se vám budou snadno a rychle vařit.Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření Jak vyrobit mandlovou mouku.

Užijte si objevování nových porkrmů a jídel z nejlepších Jak vyrobit mandlovou mouku receptů z čech i ze světa Hmota je samotvrdnoucí, ale tvrdnutí můžete pomoci sušením v troubě. Hmota nelepí, nemusí se podsypávat a krásně se vyválí. Navíc je zcela netoxická a její výroba vyjde na pár korun. Oproti slaným těstům a těstům z mouky má navíc sněhobílou barvu.

Neváhejte tedy a vyrobte si s dětmi tematické ozdobičky

Koupě mandlové mouky však není právě levnou záležitostí. Vyplatí se proto zapátrat a vyrobit si vlastní mandlovou mouku doma. Nejde o nic složitého, ba naopak. Na výběr máte ze dvou variant výroby – z mandlí se slupkami, nebo z čistých mandlí. Co potřebujete pro výrobu mandlové mouky. 500 g loupaných či neloupaných.

Kokosová mouka je také skvělou alternativou pro každého, kdo má alergii na ořechy a nemůže konzumovat mandle. Ořechy jsou potraviny bohaté na živiny a mandlová mouka je také skvělou volbou pro obsah vitaminů a minerálů. Pokud dáme vedle sebe pro srovnání 1/4 šálku kokosové mouky a mandlové mouky, toto zjistíme Domácí výroba rýžové mouky.

Rýžovou mouku si připravíte i doma. Ostatní . 12. srpna 2017 08:31 / Shutterstock. 1 0. Rýžová mouka je skvělá pro bezlepkovou dietu, ale hodí se i pro různé další pokrmy, na speciální těsta, do asijské kuchyně a podobně. Její příprava je poměrně jednoduchá. Rozhodně ale nemůžete.

Aktuální ověřené informace: adresa, telefon, otevírací hodiny a hodnocení Prodejna a výrobna mouky Stará osada /29, Brno, Židenice. Telefon: 774 429.

Jak se vyrábí mouka Akademie kvalit

  • Mouka Pernerka je výsledkem několika generací zkušenosti, kvalitních surovin, špičkové technologie a lásky k řemeslu. Veškeré námi mleté obiloviny rostou výhradně v české půdě
  • Hned v závěsu je modelovací vosk, s kterým vykouzlíte vlastní svíčku nebo klidně i nějaké postavičky.Tato hmota se před výrobou musí zahřát fénem.. Náš tip: Podrobný návod na originální účesy Kromě těchto věcí lze sehnat celou řadu druhů modelín – pěnové, plovoucí ve vodě, třpytivé, vonící, s příměsí bylinek, kuličkové, ale domácí je domácí
  • erální látky (draslík a hořčík) a vlákninu
  • Encyklopedie mouky Typy mouk Druhy a typy pšeničných mouk Druh mouky je charakterizován jako mlýnský výrobek určitého složení, který se vyrábí podle předepsaného technologického postupu
  • CIZRNOVÁ MOUKA. Cizrnová mouka se používá k obohacení jídel o jejich nutriční hodnoty, stejně tak i na pečení a zahušťování. Cizrna je přirozeně bezlepková a vhodná pro bezlepkovou dietu.Je skvělou náhradou běžné pšeničné mouky. Cizrna má ořechovou příchuť.Připravuje se semletím sušené cizrny
  • Aktuální katalog firem v kategorii Mlýny a výrobky z mouky. Mlýny a výrobky z mouky – Najisto.cz Pravděpodobně máte vypnutou podporu Javascriptu, pro lepší prožitek z prohlížení Najista jej doporučujeme zapnout

Smíchejte kelímek 200ml / 140 g pšeničné (chlebové nebo hladké) mouky s 200 ml / 200 g vody (bez chlóru!), lžičkou medu a lžičkou jablečného octa. Zakryjte fólií a nechte pracovat do druhého dne při pokojové teplotě. 2. den Přidejte vrchovatou lžíci mouky, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat. 3. de Dlouhá léta praxe a tajemství správného mletí využíváme na výrobu mouky dodnes. Specializujeme se na mletí žitné mouky chlebové, výražkové, celozrnné, vyrábíme žitnou trhanku, otruby, meleme pšenici špaldu a purpurovou (červenou) pšenici, to vše do pekáren i pro domácí pečení Vyzkoušený návod na modelínu z obyčejné hladké mouky. Oproti kupovaným plastelínám v ní nenajdete žádnou chemii. Je tam jen potravinářské barvivo, takže můžete mít klid na duši i v případě, že dítě kousek ochutná

Celozrnné mouky jsou mlety z celého zrna. Obsahují tedy mimo bílkovin, sacharidů a tuků také vlákninu, minerální látky z klíčků a vitamíny. Vhodná pro vaření i pečení – chlebů, housek, dalamánků, používá se také k zahuštění, na zavářku apod.

Lze ji i přidávat i do směsi s jinými moukami K výrobě pohankové mouky budete potřebovat pouze pohanku. Použít můžete loupanou pohanku anebo pohanku lámanku. Já jsem použila pohanku loupanou. Během chvilky si doma namelete pohankovou mouku, která má v kuchyni bohaté využití a je také velice zdravá.

Při výrobě mouky se používají speciální mlýnky na výrobu mouky Výroba je velice jednoduchá, stačí rýži namočit a po částečném uschnutí rozmixovat. Kvůli ceně mouky jsem rýžovou mouku moc nepoužívala, ale to už teď neplatí.

Stejně tak i vy budete moci používat kolik mouky potřebujete a ne s ní kvůli její ceně šetřit Samotná výroba těstovin byla v roce 2017 přesunuta do města Šternberk. Hlavní novinkou je výroba špaget.

Na své si u nás přijdou i hospodyňky – vždy první a třetí týden v měsíci si tady během drobného prodeje mohou zakoupit třeba jen jedno balení mouky Mandlová mouka – recept: vyrobte si vlastní domácí mandlovou mouku. V mixéru rozmixujte mandle na jemný prášek, dejte do jemného plátýnka a nechce důkladně proschnout. Občas promíchejte, dokud není mouka zcela suchá

Mlýny a výrobci těstovin • Firmy

– 500 gramů hladké mouky – 1 celé vejce – 1 žloutek . 2 lžíce oleje (rozpuštěného másla) – na posypání podle chuti sezamové semínko, mák, kmín, papriku nebo hrubou mořskou sůl . Nejprve si připravte kvásek.

Do misky dejte asi 50 mililitrů ohřátého (vlažného) mléka, přidejte rozdrobené droždí, špetku soli a. Seitan, polotovar pšeničné bílkoviny, je možné koupit už jako hotový výrobek nebo ve formě prášku, který se pak smíchá s vodou.Třetím způsobem je připravit si seitan vlastními silami doma z pytlíku mouky.

Je to trochu pracné, ale nijak obtížné. Připravte se ale na kuchyň od mouky a ulepené prsty Kvásek je hrst čistě namleté celozrnné hladké žitné mouky smíchané s vlažnou vodou. Směs si rozmícháme v uzavíratelné sklenici, kterou necháme stát v teple, samozřejmě zatím bez víčka.

Směs začne zhruba po čtyřech dnech kvasit a vznikne malý živý organismus. Jakmile kvásek vykvasí, zavíčkujeme ho a do víčka uděláme dírky kvůli přísunu vzduchu Základní poměr je 100g mouky na 1 vejce. Buď tedy můžete zvolit recept č.

1: 300 g hladké pšeničné mouky, 3 vejce, 3 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli (pozor, pokud těstoviny nechceme vařit čerstvé, ale uchovat, těsto nesolíme!, těstoviny by zvlhly) nebo recept č.2

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector