Kokos a jeho vliv na zdraví a krásu

O výživě 27. 12. 2016 | tla

Kokos vyvolává spoustu diskusí mezi jeho příznivci a odpůrci. Ti první v něm vidí potravinu s přímo božskými účinky na lidský organismus a hojně ho přimíchávají do smoothie, dezertů, salátů, do pokrmů exotické kuchyně nebo ho žvýkají jen tak. Druzí tvrdí, že do zdravého jídelníčku bychom ho měli zařazovat jen pro zpestření, velmi opatrně.

Kokos a jeho vliv na zdraví a krásu
Zdroj: Kokos  ze Shutterstock

Je v něm řada minerálních látek a vitamínů – železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, měď, mangan a vitamíny B skupiny. Obsahuje také sacharidy a, a to je právě jeho zásadní výživové negativum, nasycený tuk. Na trhu je zajímavá nabídka kokosových produktů.

Je jako sádlo

V kokosu převažují tuky, kterých máme v jídelníčku nadbytek. „Je to stejná skupina jako palmový olej, máslo, sádlo. Také v něm výrazně převažují nasycené mastné kyseliny,“ varuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Zrychluje spalování, ale…

Příznivci kokosu však tvrdí, že kokosový olej pomáhá hubnout. Zejména proto ho považují za výživový zázrak přírody.

„Je to dáno tím, že kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou, která podle některých studií pomáhá hubnutí tím, že ovlivňuje metabolismus a zvyšuje energetický výdej,“ objasňuje dietoložka.

Zároveň ale namítá, že navzdory tomuto pozitivnímu jevu stále v této potravině převažují nasycené mastné kyseliny a pokud budeme mít kokosového tuku větší příjem, škodíme si.

Příjemné ochucení

Navzdory výhradám se kokosový olej může někdy v kuchyni hodit. „Vzhledem k tomu, že se jedná o nasycenou mastnou kyselinu, je to tuk odolný teplotě. Můžeme proto na něm dělat palačinky, které tak ovoníme kokosovým aroma. Příjemně se spojí kokosová chuť také v thajském jídle,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

Zkrášluje tělo

V každém případě by ale kokosový olej neměl v domácnosti chybět. O co méně je vhodný do přípravy pokrmů o to více dobrého přinese v péči o naše tělo zvenčí.

Je ideální na masáže, příjemně ošetří obličej, hodí se jako tělový olej po koupeli, neocenitelný je pro vlasové kůry. Zhojí vysušené ruce, zvláční a ošetří chodidla. Lze ho využít i jako lubrikant.

Není na těle místo, kam byste ho nemohli vetřít a kde by pozitivně nepůsobil.

Víte, co znamená

Kokosový olejZískává se vylisováním tzv. kopry, tedy kokosové dužiny.

Kokosová vodaJe čirá tekutina získávaná z mladých kokosů dříve, než začnou tvořit bílou dužinu. V kokosu s dužinou již najdeme vody podstatně méně. Voda neobsahuje rizikový tuk.

Kokosové mlékoKokosové mléko je kopra smíchaná s kokosovou vodou.

Kolik mají energie?

Výživová hodnota ve 100 gramech jednotlivých kokosových produktů.

produkt energie tuk sacharidy bílkoviny vláknina
Čerstvý kokosový ořech 1 617,59 kJ  34,96 g 14,27 g 3,67 g 10,053 g
Kokos strouhaný 2 931,26 kJ 64,37 g 23,92 g 6,29 g 21,1 g
Kokosový olej 3 721,56 kJ 98,6 g 0,030 g 0,230 g 0 g
 Kokosové mléko  42,17 kJ  0,400 g  1,36 g  0,250 g  0 g
 Kokosová voda (z čerstvého kokosu)   22,8 kJ   0 g  1,3 g  0 g  0 g

Mohlo by vás také zajímat: Kokos a jeho vliv na zdraví a krásu Kokos a jeho vliv na zdraví a krásu Kokos a jeho vliv na zdraví a krásu Další článek

Pod skořápkou kokosu – BrainMarket.cz

Kokos asi všichni známe jako jednu z exotických potravin. Bohužel kvůli své nálepce pro vysoký obsah nasyceného tuku se mu spoustu lidí vyhýbá a to je velká škoda. Tuky, které kokos obsahuje jsou zdraví prospěšné a kokos se tak řadí mezi superpotraviny, které mají pozitivní vliv prakticky na celý organismus. 

Kokosové ořechy rostou na palmách s latinským názvem Cocos Nucifera. Pravděpodobně pochází původně z Indie a jihovýchodní Asie. Dnes rostou kokosové ořechy v teplém podnebí po celém světě, například v Karibiku a v několika částech Afriky a jižní Ameriky.

Kokosové maso, které se nachází uvnitř kokosu je jedlé a vyrábí se z něj kokosový olej, kokosové mléko, kokosový cukr nebo kokosová voda.

Jde o průhlednou tekutinu, která je uvnitř a obsahuje velké množství minerálů jako je draslík, hořčík a vápník.

Tuky v kokosovém ořechu

Nasycené mastné tuky, které kokos obsahuje není nic, čeho bychom se museli obávat. Tělo tuky potřebuje, protože jsou součástí membrán buněk a podílí se spolu se sacharidy na tvorbě energie.

Navíc je tělo potřebuje proto, aby dokázalo vstřebat některé vitamíny, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K). A co je podstatné, tak je to právě tuk, který je nositelem chuti. Jistě jste slyšeli, že nasycené mastné kyseliny jsou zdraví škodlivé.

To je sice pravda, ale u kokosu platí výjimka potvrzující pravidlo. Triglyceridy, které kokos obsahuje jsou tuky se středním řetězcem (MCT) a tím se liší od jiných nasycených mastných kyselin.

Tyto MCT tuky se v těle lépe metabolizují a tělo je dokáže velmi efektivně využít k produkci energie. Kromě toho MCT tuky obsažené v kokosu mají antibakteriální a antimikrobiální účinky. 

Kokos a jeho vliv na zdraví a krásu

Co vše kokos obsahuje?

Co dělá kokosový ořech tak výjimečný je kyselina laurová, kterou obsahuje. Jedná se o mastnou kyselinu, která se nachází také v lidském mateřském mléce.

Kyselina laurová je užitečná v boji proti plísním, virům a bakteriím. Mimo to dovede snižovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu v krvi.

Škodlivý LDL cholesterol je ten, který může způsobit různá kardiovaskulární onemocnění.

Kromě toho kokos obsahuje vitamíny a minerály, které jsou pro tělo nepostradatelné. Obsahuje silné antioxidanty, které zachycují volné radikály v buňkách. Tyto volné radikály kyslíku mohou způsobit řadu onemocnění.

Kokosové maso, jak se nazývá dužina kokosu, obsahuje minerály a to na prvním místě mangan. Mangan je minerál, který aktivuje enzymy užitečné pro metabolismus, hojení ran, podporuje zdraví kostí a má antioxidační funkce.

Dále je kokos bohatý na měď a železo, které pomáhají vytvářet červené krvinky, stejně jako selen. Důležitý antioxidant, který chrání buňky.

Pokud do jídelníčku přidáme kokos, můžeme si být jistí, že tím značně podpoříme hladinu vápníku v těle, který pomáhá udržovat zdravé kosti, zuby a hraje roli v komunikaci mezi mozkem a ostatními části těla.

Zařadit kokos do svého jídelníčku by měli diabetici, protože kokos zlepšuje vylučování inzulínu v těle a také zvyšuje využití glukózy, čímž pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Je to protože, kokos má pozitivní vliv na hormony, které regulují hladinu cukru v krvi.

Kokosové mléko

Kokosové mléko je tekutina, která vzniká z dužiny zralých kokosů neboli kokosového masa. Má lehce sladkou intenzivní chuť a aroma. Je oblíbenou součástí indické, thajské, havajské a jihoamerické kuchyně. Proces extrakce zahrnuje strouhání masité části ovoce a jeho namočení do horké vody.

 Krém, který se tvoří na povrchu kapaliny, se sbírá, aby se použil jako kokosový krém, zatímco zbývající kapalina se poté procedí a oddělí od buničiny, aby se získalo kokosové mléko. Kokosové mléko je zdravou náhražkou u osob s intolerancí laktózy.

 Kromě toho obsahuje zinek, minerál, který pomáhá při obnově buněk, které lemují střevní stěnu. Tím se zabrání přemístění škodlivých bakterií ze střeva do krevního oběhu a sníží se riziko průjmového onemocnění. V současné době můžete najít kokosové mléko i v prášku.

 Kokosové mléko obsahuje velké množství některých klíčových minerálů, jako je železo, vápník, draslík, hořčík a zinek. Obsahuje také významné množství vitamínu C a E.

Jeden šálek kokosového mléka (asi 240 g) obsahuje 13 g sacharidů, 5 g vlákniny, 5 g bílkovin a 57 g tuku, zejména nasycených tuků. Kromě tekuté formy kokosového mléka dnes můžeme najít i jeho práškovou formu, ta je stejně kvalitní co se obsahu živin týče hlavní výhodou je jeho delší trvanlivost. 

Budete mít zájem:  Mana: je tak božská, jak výrobce tvrdí?

Kokosová voda

Voda z kokosu je často zaměňována s mlékem. Zatímco mléko je tekutina lisovaná z kokosové dužiny, kokosová voda je to první co nám ze zeleného kokosu vyteče. Je to čirá tekutina, která je považována za přírodní elektrolyty, protože obsahuje spoustu minerálních látek.

Je bohatá na draslík, vápník, mangan, antioxidanty, aminokyseliny a cytokininy. Kokosová voda je nejlepším zdrojem draslíku a obsahuje téměř 470 mg draslíku. Množství minerálů se může měnit v důsledku změn podle toho, jak je kokosový ořech zralý. V průměrném kokosovém ořechu najdeme asi 1 šálek vody.

 Najdou se i kritici, kteří kokosovou vodu považují za pouze marketingový trhák, nicméně nezanedbatelný obsah látek, které kokosová voda obsahuje se ji nedají upřít. Běžně se používá k rehydrataci po fyzické aktivitě nebo nemoci, jako je průjem. Voda je tak skvělý pomocník v horkých letních dnech nebo při a po tréninku.

Můžete si ji sebou vzít na kolo nebo do hor, aby jste si byli jisti, že doplníte tělu všechny důležité minerály.

Kokosová mouka

Kokosová mouka obsahuje velký obsah vlákniny, bílkovin a zdraví prospěšných tuků. Navíc má nízký glykemický index, takže opět velká výhoda pro diabetiky. Mouka se vyrábí z kokosového masa, jak se říká dužině uvnitř kokosu, ze kterého se nejdřív oddělí kokosové mléko a poté se při nízké teplotě vysuší a pomele.

Tím je kokosová mouka na světě. Kokosová mouka navíc oproti mandlové mouky má více vlákniny a méně kalorií, takže je vhodná i do redukčního jídelníčku.

Dále mohou kokosovou mouku zařadit osoby s trávicími problémy jako je syndrom propustného střeva, cukrovkaosoby s alergii na ořechy, nebo příznivci paleo stravy.

Kokosový cukr

Nemusí to být jen samotné kokosové maso, které můžeme směle zařadit do jídelníčku. Velmi oblíbený je v poslední době kokosový cukr, který se získává z nektaru květů kokosové palmy, který se nechá zkrystalizovat.

Sladivost má téměř totožnou s řepným cukrem, ale co je nedůležitější, tak je jeho glykemický index, protože ten je 35! Pro představu, klasický bílý řepný cukr má 70. To je dost velký rozdíl na to, že se mu skvěle vyrovná svou sladivostí.

Navíc jsou v kokosovém cukru zachovány důležité antioxidanty a přestože se jedná o cukr, tak je to zároveň zásaditá potravina. Kokosový cukr je výborná alternativa pro diabetiky a lze jej použít všude tam, kde by jste použili bílý cukr. 

Veronika Halusková

Kokos jsme zvyklí konzumovat pouze ve sladkostech. Jde to i jinak, a navíc zdravěji!

Kokosovou dužinu můžete konzumovat čerstvou i sušenou a s její pomocí dostanete do těla spoustu vlákniny. Díky tomu se zrychlí váš metabolismus, podpoříte správnou funkci střev a zůstanete déle zasyceni. Proto se kokos hodí jako skvělý pomocník při hubnutí.

Navíc nezvedá hladinu cholesterolu, obsahuje kvalitní tuky a přinese organismu spoustu proteinů, vápníku, hořčíku a vitamínů řady B.

Díky tomu má konzumace kokosu příznivé účinky na naši nervovou soustavu a s úspěchem se používá při léčbě nervových nemocí a ztrátě paměti.

Kombinace minerálů a vitamínů B pomáhá léčit také onemocnění pokožky a pravidelná konzumace přináší úlevu nemocným lupénkou a ekzémy.

Dužina není moc dobře stravitelná, proto by se jí nemělo jíst mnoho, za to byste jí ale měli jíst pravidelně. Jedna polévková lžíce strouhaného kokosu denně je ideální. Přidat jí můžete do jogurtu, tvarohu, do müsli, kaše či ovocného salátu.

Jak postupovat při výběru kokosu?

Budete-li chtít využít skvělých ozdravných účinků kokosu, můžete si pořídit sáček strouhané dužiny, nebo sáhnout po kokosu čerstvém. Jak správně kokos vybrat a jak ho co nejsnáze otevřít?

Při nákupu celých kokosů dbejte na to, aby na nich nebyly známky plísně a aby tři hladké tmavší skvrnky na skořápce byly čisté a nepoškozené. Zatřepáním ověřte, že kokos obsahuje vodu. Tu se při otevírání ořechu snažte zachytit a vypít, protože obsahuje spoustu cenných látek a prospívá velmi dobře ledvinám a celému tělu vůbec. Je považována za nejlepší izotonický nápoj.

Trik na otevření kokosu

Dobývat se do kokosu lze za pomocí svěráku, vrtačku a pilky. Ale nemusíte být zrovna kutil, abyste se dostali k čerstvé dužině. Použijte nebozez nebo vývrtku na víno – s jejich pomocí snadno vyvrtáte otvory v místě tří hladkých skvrn na skořápce.

Slijte kokosovou vodu a ořech potom na čtvrt hodinky vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Potom ořech vyndejte – nezapomeňte na chňapku nebo rukavice- a trochu zmáčkněte. Slupka pukne a lze ji jednoduše sloupnout. Získanou dužinu buď můžete rovnou konzumovat (teplá chutná výborně), nebo ji můžete nastrouhat a nasušit k pozdějšímu využití.

Zázrak jménem kokosový olej

V mnoha částech světa lidé denně jedí kokosové ořechy nebo výrobky z nich. Civilizační chorobu, aby u nich jeden pohledal. Může za to samozřejmě i spousta jiných faktorů, ale kokos v tom hraje díky svým skvělým vlastnostem také velkou roli. Konkrétně kokosový olej.

Kokosový olej se skládá z kyselin se středně dlouhými řetězci, což má při metabolismu tuků velký význam. Tyto řetězce jsou tělem zpracovávány spíše jako sacharidy, jejich trávení začíná už v ústech a kompletní rozklad proběhne v žaludku. Kokosový olej se neusadí se v těle, ale poskytne mu energii, která je uvolňována postupně.

Má vysoký obsah přírodních látek – antioxidantů, které zabraňují stárnutí pokožky, mají hojivé účinky a zvyšují její obranyschopnost.

Je odolný proti žluknutí a vyznačuje se vysokou teplotní stabilitou, takže se nesnadno přepaluje.

V kokosovém oleji najdeme mastnou kyselinu laurovou – ta je obsažená už jen v palmovém oleji a mateřském mléce a velkou měrou se podílí na budování imunitního systému.

Velkým plusem jsou také antibakteriální a antimykotické účinky oleje, proto se hodí při detoxikaci od kvasinek, plísní, bakterií a virů. Velice se osvědčuje při léčbě kandidózy a pomáhá také hojení vyrážek a ekzémů.

Kokosový olej má příjemnou chuť i vůni a v kuchyni ho můžete využívat všemi způsoby, jak jste zvyklí u ostatních olejů. Je teplotně stabilní do 200 stupňů, takže smažení na něm se obejde bez přepalování a prskání.

Než si zvyknete na jeho chuť, začněte na něm smažit třeba palačinky, vajíčka, zeleninu, či maso po orientálním způsobu. Zkuste třeba kokosový olej smíchat s troškou soli, přimíchat do něj nasekanou citronovou trávu nebo nastrouhanou citronovou kůru, trochu chilli a pomažte směsí maso a zeleninu, které pak ogrilujete nebo osmahnete na pánvi.

Panenský kokosový olej si uchovává vitamíny A, C a E a je vhodný i k použití za studena – pokapejte s ním třeba zeleninový salát, pečivo či ovesnou kaši. Výborný je také koktejl, který vyrobíte rozmixováním jogurtu, banánu, dvou lžic kokosového oleje a lžíce medu – je to výborný prostředek pro dodání energie a prospěšných látek a posloužit vám může jako rychlá a chutná snídaně.

Kokosový olej jako lék

Kokosový olej působí preventivně proti srdečním chorobám, senilitě, nádorovým onemocněním a dokonce se často mluví i o jeho účinku na léčbu Alzheimerovy choroby. Skvěle také účinkuje i na náš zevnějšek.

Jde o velmi oblíbený masážní přípravek. Příjemně voní, krásně se vstřebává a nezanechává mastný film. Krásně zvláčňuje pokožku a zanechává ji pružnou a hladkou a dá se tedy výborně použít i jako náhrada běžného tělového mléka, krémů i odličovadla.

Ocení ho zejména lidé s citlivou a suchou pokožkou, popraskanou kůží, atopickým ekzémem, vyrážkami i alergiemi. Jeho antiseptické účinky je dobré využít při hojení jizev a na doléčení popálenin.

Budete mít zájem:  Chemický peeling – ano nebo ne?

Použít ho můžete na popraskané rty a jako jejich ochranu před mrazem či horkem.

Pánové – pokud vyzkoušíte kokosový olej jako vodu po holení, nejspíš už nebudete chtít použít jinou.

V Asii je používán na vlasové zábaly, protože umí zasáhnout proti lámání a vypadávání vlasů, dokáže zcela odstranit lupy a ozdravit suché, roztřepené a barvami poničené vlasy.

Olej vetřete do vlasů před mytím, zabalte ručníkem, nechejte 20 minut působit a poté umyjte jen s trochou šamponu. Už nepoužívejte žádný kondicionér.

Kokos pomůže s hubnutím, olej skvěle chrání pleť a voda omlazuje. Připravte si také kokosové mlékoKudy cestovaly kokosové ořechyMůže být čokoláda zdravá?Čokoláda v cukroví není nenahraditelná. Zkuste karob!Kakao obsahuje zdraví prospěšné látkyDýně není vhodná jen pro chuť, ale i naše pro zdraví

autor: Jindra Moravcová

Parfémy a kosmetika

Výtažky z kokosu, kokosový olej i kokosová voda jsou v kosmetice používány pro své hydratační, regenerační a zklidňující účinky. Toto tajemství krásy domorodých obyvatelek Pacifiku se získává z plodů kokosovníku ořechoplodého. Vnitřek kokosového ořechu je plný tekutiny, tedy kokosové vody, z dužiny se zase lisuje kokosový olej.

Kokosová voda obsahuje antioxidanty, které chrání pleť před nepříznivými vnějšími vlivy. Obsahuje také vitamíny, minerály a cytokininy, které stimulují růst buněk, a kyselinu laurovou, která pomáhá zpomalovat stárnutí pokožky i redukovat akné.

Kokosový olejje svým složením blízký kožním tukům, takže se snadno vstřebává.

Obsahuje velké množství antioxidantů, které bojují proti předčasnému stárnutí pokožky a vráskám.

Prospívá suché, citlivé a zralé pleti a je velmi doporučován pro péči o ekzematickou pleť a při lupénce. Jeho zjemňující účinky ocení nejen pokožka celého těla, ale i vlasy.

Vlastnosti kokosového oleje a kokosové vody

Kokos je bohatý na proteiny, vápník, hořčík, fosfor, křemík, vitamíny skupiny B, vitamín C a mnoho dalších tělu prospěšných látek, které budou jemně pečovat o vaši krásu a udržovat vaši pokožku zdravou a neodolatelně jemnou.

Účinky kokosového oleje na pleť a pokožku

  • Pomáhá předcházet tvorbě vrásek a předčasnému stárnutí pokožky.
  • Zklidňuje pokožku po delším pobytu na slunci a regeneruje spálenou kůži.
  • Urychluje regeneraci poškozené pokožky (jizvy, strie).
  • Je výborný na masáže, rychle se vstřebává a uvolňuje ztuhlé svaly.

Účinky kokosového oleje na vlasy

  • Reguluje vypadávání vlasů a navrací vlasům lesk a sílu.
  • Vyživuje vlasovou pokožku a zmírňuje problémy s lupy.
  • Posiluje a hydratuje suché a poškozené vlasy, pomáhá s roztřepenými konečky.

Účinky kokosové vody na pleť a pokožku

  • Vyrovnává úroveň pH pokožky a udržuje její pojivové tkáně dokonale hydratované a silné.
  • Zbavuje pleť toxinů, dokonale čistí a regeneruje pleť.
  • Je vhodná při péči o aknózní pleť.
  • Díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů udržuje pleť mladou a svěží.

Účinky kokosové vody na vlasy

  • Posiluje vlasová vlákna a hydratuje suché konečky vlasů.
  • Regeneruje vlasovou pokožku a oživuje zplihlé a těžké vlasy.

Kokosová kosmetika

Pokud vaše pleť a vlasy touží po pořádné dávce výživy a hydratace, je pro vás kokosová kosmetika tím pravým.

Pro své regenerační a zklidňující vlastnosti najdete kokos jako součást opalovacích krémů i krémů ke zklidnění podrážděné pokožky. Jeho detoxikační účinky ocení i lidé trpící ekzémy a akné.

Pro jeho komedogennost však není úplně vhodný na mastnou pleť, kterou by mohl ještě více zatížit.

Díky svým schopnostem zpomalovat stárnutí pleti najdete kokos i ve složení anti-age kosmetiky. Denní i noční kosové krémy i pleťové masky nejen posílí pleť, ale chrání ji před poškozením vnějšími vlivy.

Kokos je často využíván i v dekorativní kosmetice, vyzkoušet tak můžete například rtěnky a hydratační lesky na rty s kokosovým olejem, které zaručeně udrží vaše rty vláčné po celý den. Hydrataci rtů také podpoříte, pokud před jejich nanesením použijete kokosový balzám na rty.

Kokosový šampon, kondicionér a kokosová maska na vlasy promění vaše suché a nepoddajné vlasy v záplavu jemných a zářivých loken již po prvním použití. Pokud vás navíc trápí nepříjemné lupy, suchá a svědící pokožka hlavy, kokosový balzám přinese úlevu, vyživí pokožku a podpoří růst nových vlasů.

Díky obsahu vitamínů E, K a železa je kokosový olej na vlasy učiněný zázrak a v péči o ně je nedostižný.

Kokosový zábal na vlasy je v současné době oblíbeným zkrášlujícím rituálem mnoha žen, předchází totiž lámání vlasů a navrací jim neodolatelný lesk.

Vyzkoušejte třeba bio kokosový olej, který můžete směle použít na vlasy, pleť i pokožku celého těla.

Vsaďte na obohacující sílu kokosu, který se v mžiku postará o pleť i vlasy a krásně provoní váš den! Objevte širokou nabídku kosmetiky s kokosovým olejem či kokosovou vodou na notino.cz a proměňte svou koupelnu na oázu vonící létem!

Poznejte i další oblíbené kosmetické složky: růžovou vodu, heřmánek, propolis nebo kakaové máslo!

Kokosový olej a jeho účinky na tělo a zdraví

Kokosový olej a jeho účinky jsou známy, ale máte přehled o všech metodách jeho použití? Po přečtení následujících informací o kokosovém oleji budete přemýšlet nad tím, jak jste vlastně bez něj mohli fungovat. Tento zázrak vám najednou bude chybět v kuchyni, budete ho postrádat v koupelně. Je tolik možností jak jej použít. Chci vám vysvětlit rozdíl v jednotlivých druzích. Co kokosový olej a jeho účinky, na co má blahodárný vliv? Vyplatí se utrácet za kokosový olej BIO? Poradím vám, jaký si koupit na vaření a který si pořídit jako kosmetický doplněk. Pokud se chcete dozvědět vše důležité o kokosovém oleji, tak čtěte dále. Pokud si myslíte, že kokosový olej znáte a máte už své zkušenosti, tak si dovolím vám doporučit, který kupuju já.

Ten rafinovaný  je pro použití v kuchyni. Je to upravený čistý panenský olej.

Olej pochází ze sušeného kokosového jádra (kopra – bílá masitá dužina kokosových ořechů sušená na slunci), je vybělen a zbavený typické vůně pro kokos. Další postup není standartizovaný.

Někteří producenti mohou pro delší trvanlivost přidávat hydroxid sodný nebo přidávat chemikálie pro vyšší množství oleje.

Rafinovaný kokosový olej může být částečně hydrogenovaný, což znamená, že bude obsahovat transmasné kyseliny, které nejsou zdraví prospěšné a zvyšují hladinu cholesterolu. Rafinovaný typ můžete použít na smažení, protože má vyšší tepelný bod přepálení. Je vhodný k použití na masáže. Rafinovaný kokosový olej taje při teplotě přibližně 24°C.

Čistý panenský kokosový olej Je to kokosový olej bez přísad a chemikálií. Nejsou zde přidány žádné konzervační látky či barviva. U nás se často setkáte s názvem BIO kokosový olej. BIO je u nás označován, protože lidé na slovo BIO reagují a pro některé to je významnější, než označení panenský kokosový olej. Stejně tak BIO kokosový olej by měl být lisován za studena, bez dalších zpracovatelských procesů a bez přidání čehokoliv navíc. Proces získání kokosového oleje je zde v rozmezí několika hodin, kdy je kokosový olej lisován za studena z dužniny zralých kokosů. Tento olej není nijak chemicky upravován či  vybělen a zachovává si typickou chuť, vůni a výživné látky. Panenský kokosový olej a jeho účinky jsou uplatněny především v léčivech, nebo pro přímé užití. Je to rozhodně nejzdravější forma kokosového oleje. BIO kokosový olej taje přibližně při teplotě 24°C.

Budete mít zájem:  Coaxil – příbalový leták

Frakcionovaný 

Tento kokosový olej najde použití v kosmetice, aromaterapii, v průmyslu a na lékařské účely. Je upraven tak, aby měl velmi dlouhou životnost. Je tekutý, bezbarvý a bez vůně. Taje již při teplotě  20°C, podle toho poznáte, že to je olej frakcionovaný.

Hydrogenovaný 

Rafinovaný olej může být také hydrogenovaný olej. Znamená to, že olej prochází procesem, kdy se nesaturované mastné kyseliny saturují. Je odolnější vůči vyšší teplotě. Tento olej vydrží déle, ale chybí mu cenné látky a naopak může obsahovat látky škodlivé. Olej taje při 33°C stupních a víc.  

Pokud nejste nijak limitování finančními prostředky a chcete vždy jen to nejlepší, tak si pořiďte samozřejmě panenský čistý kokosový olej a můžete jej používat na všechno. Já si kupuji jak panenský čistý kokosový olej, tak mi nevadí koupit si rafinovaný. Pro přímé užití samozřejmě používám ten BIO kokosový olej. Pokud smažím při vysokých teplotách, tak si vystačím s rafinovaným, stejně tak při použití na aromaterapii či na namazání hrubé kůže na těle. Určitě je zbytečné v některých situacích plýtvat BIO kokosovým olejem. Kokosový olej skladujte v suchu a mimo přímé sluneční záření. Můžete jej skladovat v ledničce, pokud vám tuhá forma nevadí. Já vždy část skladuji v lednici a část při pokojové teplotě.  Tak mám vždy už rozpuštěný olej připravený, pokud si potřebuji připravit peeling na tvář nebo použít jej jako kondicionér na vlasy. Kokosový olej a jeho účinky obohatí vaše tělo díky kyselinám – myristová, laurová, kaprylová. Tyto kyseliny jsou pro nás prospěšné, protože se rychle metabolizují a neukládají se jako tuky. Kyselinu laurovou obsahuje i mateřské mléko, ale kokosový olej jí má 4x více.

    • Chrání před Alzheimrem, artritidou a diabetes
    • Účinky na  hubnutí
    • Ochránce srdce a štítné žlázy
    • Posiluje imunitní systém
    • Zlepšuje zažívání
    • Preventivně chrání před nemocí jater a ledvin
    • Hojení a infekce – nasycené tuky kokosového oleje mají antimikrobiální vlastnosti a napomáhají hojení a protiinfekčně. Je velmi účinný v hojení modřin.
    • Pozitivní účinky na kosti a jejich posílení. Olej pomáhá lépe vstřebat  vitamíny a minerály, takže při užívání vápníku a hořčíku se zvyšuje jejich účinnost na kosti. To je velmi účinné pro ženy, které trpí osteoporózou a předevšim v prevenci.

Proč je tak cenný v oblasti vaření a kulinářství? Protože jeho bod přepálení je vyšší, než u ostatních olejů. U rafinovaného kokosového oleje to je 232°C a u panenského 177°C.  Je to max. teplota, při které olej může být ještě použit, aniž by byl škodlivý zdraví a zachoval si výživné látky. V tabulce jsou uvedeny tyto teploty pro porovnání.

Olej Teplota přepálení oleje
Kokosový rafinovaný 232°C
Kokosový panenský 177°C
Olivový panenský 199°C
Slunečnicový 227°C
Máslo 121°C-149°C

https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point   V kuchyni je velmi ceněn pro svou chuť, univerzálnost a zdraví prospěšných látek. Každý dobrý kuchař, který si zakládá na zdravých pokrmech, tak by jej měl mít v kuchyni po ruce.

  • Vaření, smažení, pečení při vysokých teplotách
  • Pokud nic nevaříte a nevíte jak jej použít , tak si jen dejte samotný, jednu lžičku denně
  • Nahraďte jim máslo
  • Je to častá ingredience v smoothies
  • Děláte si domácí popcorn? Tak jej použíjte místo másla
  • Nahraďte jim rostlinný olej 
  • Dejte si jej do kafe
  • Použijte je do salátového dresinku

Káva s kokosovým olejem Co ?! Káva s kokosovým olejem? Ano, čtete správně, i když to zní podivně. Zkuste si dát jednu lžičku kokosového oleje do jednoho hrníčku kafe a pořádně rozmixujte. Tak co, Jak vám chutná?

    • Zvýraznění lícních kostí. Jemně namažte malé monožství kokosového oleje přes makeup na licní kosti.
    • Kokosovým olejem můžete nahradit pěnu na holení. Krásně mastí a zvlhčuje pokožku
    • Používáte na pleť peeling? Kokosový olej je perfektní pro peeling. Postačí vám na něj třeba jen himalayska sůl smíchaná s kokosovým olejem
    • Tělový peeling – tak to je doporučováno kokosový olej smíchat s cukrem
    • Odličovač
    • Kokosový olej a jeho účinky na vrásky
    • Často užíván jako přísada pro domácí deodorant
    • Stejně tak  poslouží jako přísada pro balsám na rty
    • Krásně poslouží budoucím maminkám na rostoucí bříško jako těhotenský olej
    • Skvělý masážní olej
    • Opravdová lahůdka je užít kokosový olej jako koupelový olej a dát si jej do vany, pokožka je pak krásně hebká
    • Pro změknutí kůže na loktech a patách, pro pedikúru
    • Aplikuje na tělo po opalování

Kokosový olej najde použití namísto kondicionéru. Klidně nechte působit přes noc a umyjte až ráno. Pokud na vaše vlasy zapůsobila statická elektřina, tak si jemně namastěte vlasy kokosovým olejem a uhlaďte si vlasy.

Vyzkoušejte jeho účinky na zuby. Domácí zubní pastu si můžete připravit díky kokosovému oleji a jedlé sody v poměru 1:1. Je také známý pro bělení zubů.

Rozjeďte svůj metabolismus dvěma lžícemi denně a podpořte funkci štítné žlázy.

Kokosové mléko – pro zdraví i lahodné osvěžení

Kokosové ořechy mají své využití i v kosmetickém průmyslu. Kokosové mléko, voda, olej, a strouhaný kokos, to vše zpracovává potravinářský průmysl, skořepina z ořechu se pak často využívá jako dekorace.

Kokosové mléko v exotických kuchyních světa

Voda, kterou najdete v kokosovém ořechu, není kokosové mléko. To se vyrábí z dužiny kokosového ořechu a z vody.

V tropických a subtropických oblastech, především v jihovýchodní Asii, v Tichomoří, Jižní Americe, Karibiku, na Madagaskaru a v jihovýchodní Africe, se používá už stovky let při vaření dezertů, omáček, polévek, kari a jeho kvašením se vyrábějí i alkoholické nápoje. V moderní gastronomii je kokosové mléko součástí známých a oblíbených exotických koktejlů (např. Piňa Colada).

Kokosové mléko jako alternativa k mlékům živočišným

Jedinci trpící alergií na živočišná mléka, intolerancí laktózy a ti, kteří nemohou či nechtějí pít živočišná mléka z nejrůznějších důvodů (náboženských, etických apod.) mohou využít předností právě kokosového mléka, které svými vlastnostmi hravě předčí všechna ostatní. Je vhodné také např. při přemnožení kvasinek v organismu.

Kokosové mléko pro krásu, zdraví i štíhlou linii

Kokosové mléko obsahuje vodu, sacharidy, bílkoviny, tuk, vápník, vlákninu, železo, hořčík, selen, fosfor, draslík, zinek, měď, mangan, sodík, omega 6 mastné kyseliny, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou a vitamíny B,C,E,K.

Účinky kokosového mléka na naše zdraví

  • podporuje tvorbu krve
  • má antiseptické účinky
  • silně podporuje činnost imunitního systému
  • snižuje krevní tlak
  • působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním
  • zlepšuje trávení
  • podporuje vyprazdňování
  • zklidňuje nervový systém a normalizuje hladinu cukru v krvi
  • zrychluje metabolismus
  • zvyšuje pevnost kostních tkání
  • čistí ledviny a močové cesty
  • působí preventivně proti osteoporóze
  • je vhodné pro celiaky (při bezlepkové dietě)

V kosmetice se využívá pro své příznivé účinky na eliminování tvorby vrásek a na zpevnění nehtů a vlasů. I když má vyšší energetickou hodnotu, je lehce stravitelné a obsahuje množství látek podporujících proces zdravého hubnutí.

Kokosová mouka

Kokosová mouka je rostlinný produkt s vysokým podílem zdraví prospěšných látek, vyrobená odtučněním a semletím čerstvé dužiny kokosového ořechu.

Je lehce stravitelná, bezlepková, nezatěžuje střeva a velmi rychle se vstřebává do krevního oběhu v podobě energie. Je rovněž vhodná při hubnutí a pro udržení či zlepšení celkového zdraví.

Podporuje trávení, pročišťuje organismus, pomáhá při detoxikaci a překyselení žaludku.

Zdroj: zdravi.peknetelo.eu, modrykonik.cz

Foto: Sxc

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector