Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

„Co vařit o víkendu“… Nezačíná nějak takhle náhodou váš každý páteční nákup? Pokud každý týden tápete, co rodině nabídnout na sobotní oběd, máme pro vás řešení. Sestavili jsme pro vás 30 nejoblíbenějších českých receptů, které udělají o víkendu radost celé vaší rodině.

V našich tipech jsme navíc nezapomněli také na 5 senzačních víkendových dezertů, aby byl váš sobotní oběd opravdu kompletní. Celý recept na daný oběd najdete vždy v odkazu, který stačí jen rozkliknout. Tak dobrou chuť! A pokud rádi vaříte rychle, mrkněte taky na rychlý oběd 30x jinak

Sobotní oběd 30x jinak aneb co vařit o víkendu

1. Vepřo knedlo zelo

Dalším jídlem, které je sázkou na senzační sobotní oběd, je vepřo knedlo zelo. Ačkoliv to nevypadá, toto jídlo navíc umožňuje řadu proměn. Zelí můžete připravit bílé, červené, či třeba kedlubnové. A stejně tak houskové knedlíky můžete nahradit za knedlíky karlovarské, bramborové, hrníčkové nebo jiné vaše oblíbené. 

Vepřo knedlo zelo – recept

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

2. Vídeňský řízek

Ačkoliv řízky nejsou původním českým jídlem, ale pokrmem, který se k nám dostal z Rakouska-Uherska, Češi je milují. A tak se tato smažená lahůdka pravidelně umisťuje na předních místech v žebříčku nejoblíbenějších českých jídel. S bramborovým salátem, kaší nebo vařeným bramborem – ideální sobotní oběd.

Vídeňský řízek – recept

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

3. Plněné papriky v rajské omáčce

Plněné papriky buď milujete, nebo nenávidíte. Pokud se ale řadíte do první skupiny jedlíků a zbožňujete kombinaci pečené papriky, rajčatové omáčky a mletého masa, pak jsou plněné papriky na sobotní oběd opravdu skvělou volbou. Podávejte je s knedlíkem, těstovinami nebo jinou oblíbenou přílohou. 

Plněné papriky v rajské omáčce – recept

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

4. Losos na másle s bylinkami

Hned po vánočním kapru je losos jednou z nejoblíbenějších ryb v Česku. A není divu! Maso z lososa je jemné, libové, zdravé a plné omega-3 mastných kyselin.

A navíc ve filetách, které koupíte v obchodě, většinou nebývají žádné kosti. Pokud chcete, aby se rodina nejen najedla, ale byla i zdravá, připravte jim na sobotní oběd právě lososa.

 

Losos na másle s bylinkami – recept

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

5. Houbová omáčka na smetaně

Houbová omáčka na smetaně je česká klasika, která si navíc mohou připravit i ti, kteří nechtějí jíst maso. Nejlepší je houbová omáčka s těstovinami. Můžete ji ale podávat taky s knedlíkem nebo třeba s bramborem. 

Houbová omáčka na smetaně – recept

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

6. Hovězí vývar

Poctivý vývar je základ české kuchyně. A kdy jindy si doma uvařit poctivý hovězí vývar než právě o víkendu, kdy máme nejvíce času.

Aby si vývar zachoval veškeré vitamíny, potřebuje jednu jedinou věc. Čas. Proto vývar vařte minimálně 2 hodiny na velmi nízkém plameni.

Servírujte s nudlemi, bylinkami a čerstvou zeleninou jako první chod víkendového obědu

Hovězí vývar – recept

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

7. Kuřecí závitky se šunkou a sýrem

Dokřupava opečené kuře dochucené bylinkami a naplněné šunkou a sýrem, který se navíc po rozkrojení příjemně roztéká.

Pokud jste už po přečtení první věty dostali na kuřecí závitky chuť, pak je to pro vás ideální sobotní oběd, kterým jistě uděláte radost nejen sobě, ale i své rodině.

Kuřecí závitky podávejte s pečeným nebo vařeným bramborem

Kuřecí závitky se šunkou a sýrem – recept

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

8.  Pravé italské rizoto

Pokud rádi experimentujete a rádi občas nahradíte tradiční českou kuchyni za svěží italskou – středomořskou kuchyni, pak by vás neměl minout recept na pravé italské rizoto.

Dnes už koupíte všechny tři potřebné ingredience – kulatozrnnou rýži, parmazán a bílé víno v pohodě v supermarketu, a tak se nemusíte bát, že byste nákupem strávili více času než obvykle. 

Pravé italské rizoto – recept

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

9. Koprová omáčka

Jedni ji mají za postrach školních jídelen, druzí za excelentní lahůdku. Ať tak či tak, faktem zůstává, že koprovka je ideální sobotní oběd. Připravit ji totiž můžete na 10 různých způsobů – s masem a knedlíkem, s vajíčkem a bramborem nebo třeba ve veganské verzi s rýžovým mlékem a seitanem

Koprová omáčka – recept

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

10. Kuřecí steak s bylinkovým máslem

Kuřecí maso je lehce stravitelné, jednoduché na přípravu a když se k němu navíc přidají čerstvé bylinky a máslo, dokážete s pár ingrediencemi navíc, vykouzlit chuťový tanec pro váš mlsný jazýček. Kuřecí steak podávejte se zeleninovým salátem a bramborami nebo bramborovou kaší. 

Kuřecí steak s bylinkovým máslem – recept

11. Halušky s brynzou

Halušky jsou na přípravu trošku složitější, zvlášť když je děláte poctivě, tak jak to má být. Proto je ideální je dělat nikoliv v týdnu na večeři, ale právě na sobotní oběd.

Pokud chcete mít při servírování větší volnost, nechte slaninu i brynzu stranou a přidělejte ještě misku s kysaným zelím.

A rodina si bude moci vybrat, zda si raději dá halušky či slovenské střapačky

Halušky s brynzou – recept

12. Jednoduché cuketové placičky

Česko je plné milovníků cukety. Naštěstí ale tito lidé nemusí čekat, až bude mít jejich oblíbená zelenina sezónu, což je jen v červenci a srpnu, ale mohou si cuketu koupit v supermarketu po celý rok. A tak si tento jednoduchý, zdravý a levný sobotní oběd můžete připravit už třeba tento víkend. 

Jednoduché cuketové placičky – recept

13. Boloňské špagety s mletým masem

Špagety milují děti i dospělí. Hlavně musí mít červenou omáčkou a kopec sýra. A jestli je to eidam nebo pravý parmezán, na tom už zas tolik nesejde. Jestli chcete potěšit svou rodinu, připravte jim na sobotní oběd právě boloňské špagety. Budou nadšení a vy budete mít hotovo do 45 minut

Boloňské špagety s mletým masem – recept

14. Plněné bramborové knedlíky s uzeným masem

Češi jsou knedlíkovým národem a jednou z našich nejoblíbenějších kombinací jsou právě bramborové knedlíky s uzeným masem a zelím.

Tip pro vás – až budete knedlíky na sobotní oběd připravovat, udělejte jich alespoň 2x víc, než rodina sní.

Zbytek dejte do mrazáku a až se vám nebude chtít vařit, jednoduše je vytáhněte a ohřejte na pařáčku

Plněné bramborové knedlíky s uzeným masem – recept

15. Pikantní kuřecí křidýlka na medu

Ačkoliv se to nezdá, kuřecí křidýlka patří mezi časově velmi nenáročná jídla. Pokud tedy tápete, co vařit o víkendu, sáhněte po tomto receptu. Křidýlka stačí omýt, namarinovat pálivou omáčkou a potom už jen šupnout do trouby. Pokud je navíc budete podávat s chlebem, nemusíte připravovat ani přílohu. 

Pikantní kuřecí křidýlka na medu – recept

16. Smažený květák

Nevíte, co vařit o víkendu a chcete, aby byl oběd rychlý, chutný a levný? Tato tři kritéria stoprocentně splňuje právě smažený květák. Když k němu navíc přihodíte vařené brambory s máslem a petrželkou a tatarskou omáčku, bude vaše rodina v sedmém nebi. 

Smažený květák – recept

17. Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Češi milují vepřové, a není divu! Aby ale vepřové maso nebylo vysušené, je třeba ho kromě správné úpravy nabídnout rodině s pořádným kopcem smetanové omáčky. Pokud vás tento sobotní oběd zaujal, klikněte na odkaz níže, kde najdete celý recept. 

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou – recept

18. Polévka z pečené dýně

Hned v těsném závěsu za cuketou se v žebříčku oblíbenosti zeleniny u Čechů drží dýně, konkrétně pak dýně hokaido. Kromě toho, že je dýně hokaido superzdravá, nemusí si navíc loupat, a tak ji stačí umýt, nakrájet a uvařit, případně upéct. Dýňová polévka je rozhodně ideálním zahájením víkendového menu. 

Polévka z pečené dýně – recept

19. Kuřecí kung pao

Asijská jídla mezi Čechy získávají právem stále větší oblibu, protože jsou lehká, snadno stravitelná a zdravá. Pokud jste i vy o víkendu zatoužili po kousku Asie, kuřecí kung pao s rýží bude pro vás na sobotní oběd tou správnou volbou.

Kuřecí kung pao – recept

20. Hovězí svíčková na smetaně

Jestli jste si mysleli, že v našem seznamu 30 tipů na sobotní oběd, bude chybět svíčková, tak jste se spletli. Svíčková je českou stálicí a ačkoliv je její příprava časově trošku náročnější, její chuť je neopakovatelná. Svíčkovou navíc potěšíte každého. 

Hovězí svíčková na smetaně – recept

21. Pstruh na másle

Pstruh rozhodně není doménou jen letní grilovací sezóny, naopak! Na pánvi si ho můžete připravit v průběhu celého roku. Kupte si celého pstruha i s hlavou. Budete ho moct naplnit bylinkami a citrónem a výsledná chuť bude famózní – nejen na sobotní oběd

Pstruh na másle – recept

22. Hovězí guláš z kližky

V našem výčtu 30 nejlepších jídel na sobotní oběd samozřejmě nesmí chybět ani pravý český guláš z hovězí kližky. Servírovaný samozřejmě s cibulí a poctivým houskovým knedlíkem. Pokud tedy nevíte, co vařit k obědu, sáhněte určitě právě po guláši. 

Hovězí guláš z kližky – recept

23. Květákové karbanátky

Květákové karbanátky jsou malinko pracnější v tom, že květák musíte uvařit, rozmačkat a potom z něj ještě vytvarovat kuličky, které následně obalujete a smažíte… Na chuti se vám to ale stonásobně vrátí. Když navíc kuliček uděláte víc, budete mít jídlo i na nedělní nebo pondělní oběd

Budete mít zájem:  Polohy vhodné k odříhnutí děťátka

Květákové karbanátky – recept

24. Těstoviny se špenátem a ricottou

Pokud si na sobotní oběd přejete připravit nějaké lehčí jídlo, sáhněte po tomto receptu. Hotový ho budete mít do 25 minut včetně uvaření těstovin a rodina bude nadšená. Pro masožravce můžete přidat opražené kuřecí kousky

Těstoviny se špenátem a ricottou – recept

25. Bramboráky s masovou směsí

Kdybyste si na vaření mohli vybrat jen jednu jedinou ingredienci, nebyly by to náhodou brambory? Pro mnoho lidí ano, brambory jsou totiž senzační ve své univerzálnosti. Nejspíš z fleku dokážete vyjmenovat deset jídel, jejichž základem jsou právě brambory. No a české bramboráky s pořádnou dávkou česneku a majoránky, jsou jedním z nich.

Bramboráky s masovou směsí – recept

26. Borůvkové knedlíky

Knedlíky nemusíte vařit jen naslano, ale také nasladko. Tyto knedlíky navíc snesou jakoukoliv ovocnou náplň – nejen borůvkovou. A tak je můžete naplnit třeba meruňkami, jahodami, švestkami nebo povidlím a mákem. Stejně jako u knedlíků s uzeným je pak dobré část hotových knedlíků po uvaření zamrazit „na horší časy“

Borůvkové knedlíky – recept

27. Hrníčková bábovka

S bábovkou je to jako se svíčkovou – každá rodina má ten „svůj recept“. Většinou poděděný – když ne po babičce, tak určitě po mamince. Tento recept vás však nadchne svou jednoduchostí. Na odměření surovin vám bude stačit pouhý hrnek.  

Hrníčková bábovka – recept

28. Malinový cheesecake

Cheesecake má svůj původ v New Yorku, pomalu si ale probojovává výsadní místo i do české kuchyně. A to hlavně proto, že cheesecake nemusíte dělat jen krémových sýrů (jako v americkém originálním receptu), ale také z českého tvarohu. Výsledek bude senzační!

Malinový cheesecake – recept

29. Čokoládové muffiny

Čokoláda bezpochyby patří mezi oblíbené české sladkosti. Tyto čokoládové muffiny jsou navíc skvělé v tom, že do nich můžete nacpat přesně to, co má ráda vaše rodina – nalámané snickers tyčinky, čerstvé ovoce, lentilky nebo třeba ořechy

Čokoládové muffiny – recept

30. Zdravá tvarohová buchta na plech

Co by to bylo za sobotní oběd bez dezertu? Pokud ale do sebe ani do své rodiny nechcete cpát kila zbytečného cukru, máme pro vás řešení! Připravte rodině tuto zdravou buchtu na plech. Kromě hromady ovoce, tvarohu a jogurtu obsahuje taky med, takže po ní určitě nepřiberete. 

Zdravá tvarohová buchta na plech – recept

 A jaký je váš oblíbený sobotní oběd? Napište nám do komentářů. 

Přečtěte si také další díly našeho seriálu

  • 30 tipů na zdravý oběd do 30 minut
  • 30x dietní recepty na hubnutí
  • 30 jednoduchých grilovacích receptů
  • Rychlá večeře do 30 minut 30x jinak
  • 30x jinak zdravá snídaně
  • Rychlá vegetariánská večeře 10x jinak
  • 20 tipů na rychlý nedělní oběd
  • 20 receptů na levná jídla pro celou rodinu
  • Smoothie recepty 20x jinak
  • 15x nejlepší řízky na sobotní oběd
  • Recepty z cukety 27x jinak

Jak na bramborový knedlík – nezkazitelný recept pro bezradné

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma 8.1.2015 / Počet komentářů: 222

Bramborový knedlík je podle mě nejen naprostý základ české kuchyně, ale taky skvělá zbraň domácí kuchařky. Všichni ho milují, takže na něj utáhnete víc lidí než na vařenou nudli. A kdyby se náhodou nepovedl, pak ho buď skutečně použijejte jako zbraň (případně střelivo do zbraně), nebo si za poslední bod postupu přidáte jednoduchý pokyn: za stálého míchání vlijeme do záchodu. O jiných alternativách nemá moc smysl přemýšlet.

Nástrahy bramborových knedlíků

Když jsem ještě zamlada psala Kuchařku pro dceru, spotřebovala jsem kvůli receptu na uspokojivý bramborový knedlík opravdu hodně kilogramů brambor všech varných typů, několik kilogramů hrubé mouky, dětské krupičky i hrubé krupice, nezanedbatelné množství soli, vajec i okousaných nehtů. Moje kuchyň poznala knedlíky rozvařené, knedlíky oslizlé, knedlíky nedovařené, příliš tuhé nebo knedlíky sražené, dokonce takové, že bych si s nimi troufla konkurovat výrobcům golfových a hokejových potřeb. Pak jsem si chvíli myslela, že bramborovým knedlíkům trochu rozumím.

Vydrželo mi to vždycky až do příštího vaření bramborových knedlíků, kdy se zaručeně zase něco nepovedlo úplně podle představ. I když už to nebyla taková katastrofa, pořád se mi vybavovaly otázky na téma druhu a množství použité mouky, teploty brambor, jejich varného typu a velikosti použitého vajíčka.

Až docela nedávno jsem se poprvé potkala s Knedlíky Láznička. To je pražský výrobce, který má v nabídce asi tak sedmnáct druhů knedlíků v domácí kvalitě. Jejich produkty se prodávají v sítích jako je třeba Sklizeno nebo Svět bedýnek.

Když se tímhle řemeslem někdo dovede uživit, asi o tom něco ví, a tak jsem Petra Kosinera, přezdívaného Láznička, který coby šéfkuchařská hlava dohlíží na výrobu a řídí ji, pro vás i pro sebe vyzpovídala. Trocha knedlíkového know-how totiž ještě nikoho nezabila.

A já už mám díky nim definitivně jasno.

Výsledkem je recept na bramborový knedlík, který můžete považovat za zcela základní. Odchýlit se od něj můžete poměrně mnoha směry, ale pokaždé, když něco nezafunguje, už budete vědět proč.

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

Klíčové položky receptu na bramborový knedlík

Do bramborového knedlíku schováte sotva pět surovin, tak si je pojďme vzít pěkně popořadě podle důležitosti.

Brambory

Teplé, nebo studené? Vařené, nebo syrové? Jaký varný typ? Strouhat nebo lisovat?

„Je celá řada variant, jak připravit bramborový knedlík, ale základ od našich babiček je ten, že brambory uvaříte ve slupce a necháte je pořádně vychladnout. Nejlepší je varný typ A, tedy brambory salátové.

Dají se nakombinovat i s jiným varným typem, ale pro začátek se držte áček, jinak už to chce trochu citu pro těsto. Především bych ale zdůraznil, že brambory musí být suché.

Všechna přebytečná tekutina naruší konzistenci knedlíku,“ říká k tomu Petr Kosiner zvaný Láznička.

Dala jsem si na to pozor. Uvařené brambory jsem scedila a nechala v horkém hrnci, aby se z nich odpařila zbylá voda a pára.

Proč studené brambory, když to jde i z teplých? Za tepla musíte pracovat s těstem opravdu velmi rychle.

Pokud budete dělat jen jeden knedlík, tak budiž, ale při větším množství ho nestihnete rychle zpracovat a těsto zřídne. Což je u bramborového těsta zásadní prokletí.

Zřídlé těsto je nejenže měkčí a špatně drží tvar, hlavně se vám rozvaří téměř na kaši. Takže pokud potřebujete na všechno dost času, jděte na to s bramborami pořádně vychladlými přes noc.

Mouka

V receptech najdete nejrůznější doporučení, co se mouky týká. Hrubou mouku, krupici, dětskou krupičku, nebo jejich směs v nejrůznějším poměru. „Používám pouze dětskou krupičku.

Je lepší, jemnější, líp se provaří. Když uděláte knedlík z hrubé krupice, poznáte rozdíl na chuti a knedlík bude mít i jinou strukturu.

Uvidíte to taky na lomu, když knedlín neukrojíte, ale rozlomíte,“ dodává Petr.

U bramborových knedlíků pamatujte, že čím je větší podíl brambor vzhledem ke krupičce, tím bude knedlík nadýchanější. Ale pozor, i tohle pravidlo má své meze. Příliš malé množství krupičky způsobí, že se knedlík rozvaří — a můžete ho přemlouvat nebo mu vyhrožovat, jak chcete.

Za naprosté minimum bych vám doporučovala 400 g krupičky na 1000 g oloupaných, uvařených a vystydlých brambor. Rozumné maximum, které ještě těsto vstřebá, je pak někde u 600 g krupičky. Kdekoli v tomto rozmezí byste měli připravit velmi slušný knedlík.

Víc krupičky znamená hutnější knedlík — tím neříkám, že to je špatně, někdo to tak může mít rád.

Vejce

Ve složení supermarketových bramborových knedlíků byste leckdy vajíčko dohledali jen ve stopovém množství, do domácích ho ale rozhodně dejte. Sice s mírou, ale patří tam.

Na kilo brambor počítejte asi jedno vejce, na menší množství musíte vajíčko rozkvedlat a odlít do těsta jen poměrnou část. Použijte bez obav vejce celé, nejen samotný žloutek. „Vejce pojí, proto je v těstě důležité.

Když ho nedáte, musíte se uchýlit k jiným trikům, a ty bych opravdu nerad prozrazoval,“ vysvětluje Petr.

Škrob

Bramborový škrob dokáže doladit horší kvalitu brambor, zejména, pokud použijete jiný varný typ, než A. Můžete ho přidat do těsta jen tak, pro jistotu – pak počítejte s jednou lžící na 1 kg brambor.

Sůl

Solte přiměřeně. Brambory vstřebají soli dost a knedlík by neměl být mdlý, zároveň ho ale nechcete přesolit. Dávám asi jednu vrchovatou lžičku soli na kilo brambor a myslím, že to není ani málo, ani moc.

Klíčové okamžiky receptu na bramborový knedlík

  1. Uvaření brambor
    Už jsem se o tom zmínila a nebudu to víc rozmazávat. Vařit předem, nejlépe v předvečer, nechat přes noc vystydnout a hlavně oschnout, teprve potom oloupat.

  2. Strouhání brambor
    Petr Kosiner doporučuje strouhat brambory nahrubo: „Je lepší, když je vidět struktura brambor i v uvařeném knedlíku. Někdo do knedlíků brambory místo strouhání lisuje, na chuti se tím nic nezmění, ale vizuálně knedlík vypadá, že je z bramborové kaše.

    Ideálně je podle mě strouhat polovinu brambor nahrubo a polovinu najemno.“

  3. Zpracování těsta
    Nijak to neřešte, všechno dejte nahromadu na pracovní plochu a rukama to prohněťte dohromady. Jen krupici přisypávejte v dávkách.

    Nenechte se však zmýlit tím, že těsto se tváří hotové i s mnohem menším množstvím krupice, než máte připraveno a odváženo. Rozhodně se držte minimálního množství, které jsem uvedla výše, jinak si uvaříte takovou zvláštní bramborovou polívku.

  4. Tvoření knedlíků
    Na nic nečekejte, těsto hned rozdělte na díly a utvořte z nich šišky o průměru kolem pěti centimetrů. Jedna šiška by měla zhruba odpovídat 250-300 g brambor, tedy kolem 400g těsta. Stejně tak ale můžete udělat menší knedlíky kulaté nebo plněné.

    Pokud se je rozhodnete plnit, máte k dispozici celou řadu náplní, od uzeného masa, mletých škvarků, masových kuliček, mletého vařeného a ochuceného masa, podušeného špenátu. Imperativů zde respektujte hned několik: náplň musí být předem tepelně upravená, protože při vaření knedlíků už se nestihne provařit. A za druhé, náplň musí být vychladlá, když ji do knedlíků schováváte.

  5. Vaření knedlíků
    V domácích podmínkách vám to nejlíp půjde ve velkém hrnci s vroucí vodou. V potravinářských provozech se sice vaří v konvektomatu na páře, ale ta je mnohem intenzivnější, než jakou dokážete vyvinout doma v pařáčku.

    Vodu si dejte vařit ještě dřív, než začnete zpracovávat těsto. Pak už totiž máte sotva pět minut, než knedlíky dokončíte, a tou dobou už budete potřebovat vroucí vodu, aby těsto nečekalo a neřídlo.Po vložení do vody knedlíky hned klesnou ke dnu. Za jednu nebo dvě minuty je opatrně pošťouchněte vařečkou, aby se ke dnu nepřilepily.

    Za pár dalších minut vyplavou, ale to ještě není znak uvaření. Čas stopujte od okamžiku vložení do vody – kulaté knedlíky vařte asi 10-12 minut, šišky 20-22 minut.

    Samozřejmě to záleží na konkrétní situaci, ale po uplynutí dolní hranice doby jeden knedlík na zkoušku vylovte a podívejte se dovnitř – rozlomte ho a zkontrolujte, zda jsou ještě vidět syrová zrnka krupičky. Pokud ne, vyjměte co nejdřív.

  6. Uchování, ohřívání
    Po vylovení z vroucí vody knedlíkům prospěje, když je šokově protáhnete studenou vodou. Stačí na pár vteřin, trochu se tak zpevní na povrchu, ale nestihnou se zchladit naskrz. Potom si je položte na prkénko a propíchejte vidličkou, aby mohla pára zevnitř uniknout a nezpůsobila vám pozdější sražení knedlíku.

    Krájet je můžete ještě horké, v takovém případě na ně vezměte opravdu ostrý nůž, jinak je na řezu zničíte a v podstatě se budou tvářit jako sražené. Po vychladnutí už tak citlivé nejsou.

    Vychladlé knedlíky můžete uložit do mrazáku, nic se jim nestane. Jen po rozmražení už nebudou tak nadýchané, ztratí trochu své jemnosti. Ohřívejte nakrájené na plátky na pařáčku. Plněné knedlíky taky ohřívejte zásadně na páře.

Videonávod

Vaše palce nahoru u mého historicky prvního videa mi dodaly trochu další odvahy, takže jsem vám zas něco natočila. Opět to má spoustu chyb a nedostatků, ale když jde o knedlík, není nad názornost, že. Takže tady máte videopokus číslo dvě. Doufám i nadále ve vaši shovívavost a laskavost. A jeden speciální pozdrav patří milému panu Jaroslavovi.

Teď už zbývá jen přidat slíbený rozpis. Vytvoříte z něj dvě knedlíkové šišky.

Bramborový knedlík, který zvládnete napoprvé Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

Suroviny

  • 500 g brambor (varný typ vhodný na salát, tj. A), uvařených ve slupce den předem, vychladlých
  • 220 g dětské krupičky
  • půl vajíčka (vezměte jedno celé vejce, rozšlehejte ho v malé misce a oddělte polovinu; případně zdvojnásobte ostatní ingredience v tomto receptu a použijte jedno celé vejce)
  • 1/2 lžíce solamylu
  • 1 zarovnaná lžička soli do těsta
  • 1 vrchovatá lžička soli do vody na vaření knedlíků

Postup

  1. Vezměte velký hrnec o obsahu aspoň pět litrů a do dvou třetin ho naplňte vodou. Osolte lžičkou soli, postavte na plotýnku a začněte zahřívat k bodu varu.
  2. Brambory oloupejte a nastrouhejte z poloviny nahrubo, z poloviny najemno. Přidejte vejce, sůl, solamyl, polovinu krupičky a zpracujte rychle rukama na těsto. Postupně přisypávejte i zbytek krupice a rukama hněťte, až se vše spojí do jednoho velkého a nepříliš lepivého bochánku. Rozdělte ho na dvě stejné části a z každé utvořte váleček silný asi pět centimetrů.
  3. Touto dobou by se už měla voda ve velkém hrnci vařit. Opatrně do ní vložte oba knedlíky. Kdybyste je nechali nějakou dobu odpočívat na kuchyňské lince, těsto povolí (čili zřídne). To nemá za následek jen obtížnější manipulaci, ale také vyšší riziko, že knedlík rozvaříte a že bude mít hrubší strukturu po uvaření. Jakmile voda začne po vložení knedlíků znovu vřít, odlepte je opatrně velkou lžící ode dna a vařte, za občasného pošťouchnutí nebo pootočení, rovných dvacet minut.
  4. Knedlíky za pomocí té samé velké lžíce (nebo raději dvou) vyndejte z vody, na okamžik je ponořte do mísy se studenou vodou a pak hned nechte okapat. Ještě horké je na několika místech propíchněte vidličkou, jinak se po pár minutách znatelně srazí od páry uzavřené uvnitř. Jakmile budete knedlíky chtít servírovat s ostatním příslušenstvím, nakrájejte je buď stylově silnou nití, nebo stejně stylově ostrým nožem.

https://www.kucharkaprodceru.cz/bramborovy-knedlik-recept/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 
   

Tak to by opět pro dnešek stačilo. Prozradíte mi, jak jste na tom s knedlíky vy? Vyhýbáte se jim, nebo je zvládáte s přehledem a grácií? Kterého druhu knedlíků se obáváte nejvíc?

PS. Následující tlačítka jsou na sdílení, kdybyste chtěli někoho dalšího naučit vařit bramborový knedlík.

Štítky:bramborový knedlík, brambory, knedlík, příloha, vařené brambory, video

Rýžové knedlíky s ovocem

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

Ingredience:

  • 180 g rýže basmati (také jasmínové apod.) + 500 ml vody
  • 140 g hladké rýžové mouky
  • 20 g maizeny (kukuřičný škrob)
  • 1 vejce
  • 20 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ – nemusí nutně být
  • 2 kapky citrónového aromatického oleje „Just“ – nemusí být
  • špetka mořské soli
  • trochu hladké rýžové mouky na obalení knedlíků
  • ovoce: meruňky, jahody, švestky, jablka atd.

Posypka maková:

  • 120–150 g mletého máku
  • 30 g sušeného sojového nápoje s vanilkou

Posypka kukuřičná s kokosem:

  • 40 g instantní kukuřičné kaše nebo kukuřičná strouhanka
  • 30 g sušeného sojového nápoje s vanilkou
  • 6 g mletého kokosu

Na polití:

  • aromatizovaný medový sirup nebo javorový sirup

Léto nám opět ukazuje přívětivou tvář a ovocných náplní do knedlíků je dostatek, jen si vybrat. Což takhle rýžové ovocné knedlíky? Na trhu jsou ještě i poslední jahody a meruňky a tak můžeme experimentovat s více variantami ovoce. I švestky se pak mohou hodit…

Když jsem rýžové knedlíky vymýšlela, ještě švestky nebyly, proto vám rýžové těsto na knedlíky představím s ovocnou náplní ve dvou variantách, s meruňkami a s jahodami. Se švestkami si je umím představit také, budou určitě chutnat skvěle.

V prvním kroku je potřeba uvařit rýži a tu si koneckonců můžeme připravit s předstihem dopředu. To vůbec nevadí. Propranou hlazenou rýži, která se dobře rozváří, zalijeme odměřeným množstvím vody, trochu osolíme, a dáme vařit.

Hrnec je dobré přikrýt pokličkou s dírkou a zmírnit plamen tak, aby nám pěna tudy neutíkala a rýže se jen pomalu provářela. Asi tak po 8 minutách dolijeme ještě 100 ml vařící vody a necháme dovařit cca 13–14 minut bez míchání. V závěru varu vodu vydusíme. Pohlídáme si, abychom rýži nepřipálili.

Pro docílení lepší konzistence je dobré nechat rýži v hrnci ještě 30 minut dojít, nejlépe v peřinách, ale je-li již rýže uvařena i tak hodně do měkka, můžete ji nechat přímo prochladnout.

Ještě do mírně teplé rýže rozmícháme sušený rýžový nápoj, který jí dodá mléčnou příchuť. Přídavek sušeného nápoje lze eventuelně pominout, knedlíky budou i tak dobré a chutné.

Osobně jsem tam jednou sušený rýžový nápoj dala a jednou ne, a musím sdělit, že je v tom trošku rozdíl, ale to je již na vás, jakými principy se řídíte a zda po mléčné příchuti toužíte více či nikoliv.

Do prochladlé hutné rýžové kaše, ať již s mléčnou příchutí či bez ní, rozmícháme celé vejce a přidáme, ještě dokud máme rýži v hrnci, i část hladké rýžové mouky. Zbytek vpravíme do těsta spolu s maizenou až na vále. Hmotu rukama propracujeme.

Z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na kousky a jimi obalujeme ovoce. Z počátku se může zdát, že je hmota nekompaktní, ale při trošce trpělivosti jdou knedlíky balit dobře a těsto se pěkně spojuje. Aby se nám pak knedlíky při vaření nerozvářely, oválíme je ještě před vařením v hladké rýžové mouce.

Knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené, vody a po uvedení k varu je vaříme cca 8 –10 minut. Po vyjmutí opatrně servírujeme, knedlíčky jsou za tepla křehké, sypeme zvolenou posypkou a přiměřeně osladíme aromatizovaným medovým sirupem nebo javorovým sirupem.

Zvolenou posypku připravíme prostým smícháním uvedených složek dle svých chuťových priorit.

Varianta rýžových knedlíků s jahodami byla výborná v kombinaci s javorovým sirupem a mohu je jen doporučit, chutnaly přímo jako dezert 🙂

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

Aromatizovaný medový sirup je uveden u receptu na Ječné nudle s mákem.

Poznámka: Rýžové knedlíky v obou variantách jsou přímo pohlazením pro oslabené trávení. Jahodové byly tak lehounké, jako „peříčko“ 🙂, obzvláště, když byly posypány kukuřičnou instantní kaší s příchutí kokosu.

Kukuřičná instantní kaše je dosti objemná při malé hmotnosti, a proto je jí na posypání určitě potřeba méně než máku a také tak nezatíží trávicí systém.

Vyberte si, co máte rádi. V obojím případě budou knedlíky vhodné i do bezlepkové diety a pro oslabenou slinivku si musí každý zvážit sám, kterou variantu si vybere.

Já si zkusila obě varianty, posypané jak kukuřičnou vtipnou kaší tak i mákem a pochutnala jsem si na obou variantách bez problémů.

Ovšem moje slinivka je již více jak tři roky bez zánětu a tak v klidovém režimu a za vnímání potřeb svého těla mohu ochutnat i makové posypání, které samozřejmě nepřeháním.

Rýži na rýžové knedlíky můžete použít i kulatozrnnou nebo dlouhozrnnou, vždy tu, která se lépe rozváří. Zde není vhodná ani natural nebo parboiled, ta je moc sypká a nedržela by vám v těstě tvar, nebyla by kompaktní.

Aromatizovaný medový sirup, neboli vlastně zředěný med, dochucený kvalitním aromatickým olejem, vhodným pro vnitřní užití, nejlépe pomerančovým nebo citrónovým od firmy Just, používám ráda jako rychlé oslazení knedlíků nebo těstovin na sladko, když javorový sirup právě ve spíži chybí. Jeho příprava je nenáročná. Med rozpustíme v teplé vodě a přikápneme aromatický pomerančový olej. Vznikne voňavá varianta řídkého medového sirupu, který je velice chutným a zdravým oslazením jídla.

Co uvařit z tofu? 10 receptů + pár tipů navrch

Pro jedny bílá kostka bez chuti, se kterou si neumí poradit, pro druhé skvělá surovina s všestranným využitím.

Řeč je o tofu, potravině, jejíž využití se v Asii datuje ještě v dobách před našim letopočtem.

V západním světě se však masivně rozšířilo až v posledních desítkách let s rostoucím zájmem o zdravou výživu a vegetariánství. Dnes je tak sehnání nejen v prodejnách zdravé výživy, ale také snad už v každém supermarketu.

Co je vlastně tofu? Jedná se o sójový „tvaroh“ či „sýr“, vyráběný srážením sojového mléka (přesněji nápoje získaného ze sojových bobů) různými syřidly (mořská sůl nigari, vápenatými solemi, v domácích podmínkách třeba i citrónem).

Přírodní tofu si kromě lehké příchuti po syřidle zachovává neutrální chuť. Pro svou schopnost pohltit chuť ostatních použitých ingrediencí se tak využívá ve slaných i sladkých jídlech a v rukou zkušeného kuchaře může nabývat široké palety podob a chutí.

Mimoto je základem mnohých polotovarů a výrobků, jako jsou pomazánky nebo rostlinné alternativy masných produktů.

Historie tofu

Sója pochází z Asie a podle čínské tradice sójové boby patřily k pěti posvátným čínským plodinám už za císaře Šeng-Nunga, který je zmiňuje ve svém rukopise z r. 2838 př. n. l.. Jiní historici posouvají vstup sóji na scénu o něco později, ale od r. 300 př. Kr. je sója společně s prosem ve starých čínských písemnostech opakovaně zmiňována jako hlavní zemědělská plodina v severní Číně.

V sedmém století se rozšířilo i do Japonska. Dnes patří k tradičním jídlům také ve Vietnamu, Koreji nebo Thajsku. Do Evropy se soja dostala až kolem 16. století, posléze se rozšířila i na severoamerický kontinent. Tofu samotné však zůstávalo takřka neznámé až do poloviny 20. století, kdy se rozšířilo pro svůj vysoký podíl bílkovin díky rostoucímu zájmu o zdravou výživu a vegetariánství.

Výživové hodnoty

Přiznivci racionální výživy zpopularizovali tofu pro vysoké procento kvalitních bílkovin (okolo 15 procent – zkontrolovat) s jedním nejpříznivějším aminokyselinových spekter mezi rostlinnými potravinami.

Naopak obsahu nízké procento tuků (cca 2,5%) a sacharidů (mezi 6 – 7%) se stále častěji vyskytuje v redukčních jídelníčích i mezi zastánci dnes oblíbených nízkosacharidových diet.

Zastoupeny jsou v něm také vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík.

Narozdíl od syrové sóji je v tofu díky namáčení a tepelnému zpracování jen zlomek antinutričních látek (omezujících stravitelnost bílkovin) a stejně tak je výrazně nižší zastoupení fytátů, které snižují vstřebatelnost minerálů, jako je vápník, železo nebo zinek.

Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma

Druhy tofu

Na českém trhu je k sehnání řada variant, kromě přírodní varianty natural je k dispozici také tofu uzené, česnekové, marinované, bylinkové,s mořskými řasami, chilli a mnoho dalších variant, včetně ofritovaných plátků, zvaných zvaných tofuburgery. Tofu je součastí bezmasých salámů, řady polotovarů, pomazánek a vyrábí se z něj mimo jiné i alternativa tatarské omáčky – tofunéza.

Z natural tofu je však nejchutnější čerstvé tofu, které můžete (poměrně pracně) vyrobit doma (postup najdete na www.tofu.cz) nebo seženete ve vietnamských tržnicích s potravinami (rájem je pražská Sapa). Toto tzv.

silken tofu je krémově jemné, tvarohové konzistence. Uchovává se ve vodě a je určeno k rychlé spotřebě. Doma jej můžete uskladnit na pár dní v lednici ve slaném nálevu, který je třeba každý den vyměnit.

Připravíte z něj výborné krémy, skvělou sojanézu, pevnější kůrčičku získáte ofritováním ve vyšší vrstvě oleje.

Druhy tofu podle pevnosti

Pozor – pevnost a konzistence tofu se z mojí dlouholeté zkušenosti u různých výrobců liší (občas se liší jednotlivé „várky“ od stejného výrobce). Asi nejvíce je to patrné u uzeného tofu – např.

značka Sunfood má uzené tofu pevnější konzistence, která je vhodná na recepty, v nichž se krájí na malé kousky a smaží dokřupava s „kůrčičkou“. Naopak značka Lunter (dříve Alfabio), prodávaná především v supermarketech, má konzistenci měkčí a drolivější a jemnější chuť, která je vhodnější např.

do pomazánek. Doporučuju tak vyzkoušet více značek a najít si vhodnou značku i druh tofu pro dané použití.

Vápenaté soli vs. nigari

Není žádným tajemstvím, že tofu patří v rostlinné stravě mezi významné zdroje dobře vstřebatelného vápníku.

Jeho obsah se ale u jednotlivých značek výrazně liší podle toho, zda ke srážení sójového mléka používají sůl nigari (chlorid hořečnatý) nebo vápenaté soli (chlorid vápenatý nebo síran vápenatý). Jak prokázal test tofu České veganské společnosti, ač čtyřnásobně.

Množství 220 – 270 mg vápníku na 100 g tofu mají značky Lunter, dmBio, Kaufland (Take it Veggie), 60 – 80 mg na 100 g tofu pak Sunfood, Soyka a Vitall.

Nejčastější značky tofu

dmBio – privátní značka řetězce drogerií DM. Výhodou je, že jejich tofu je vakuované a může se skladovat i mimo lednici, ale patří k těm méně chutným.

Lunter – zavedená slovenská firma (dříve jako AlfaBio) je rozšířená především v supermarketech. Jejich tofu poznáte podle kartonového přebalu, v Lidlu jej najdete pod privátní značkou Chef Select

Soyka – poměrně nový výrobce se širokým sortimentem výrobků z rakouské bio sóji; k dostání v bezobalových prodejnách a některých zdravých výživách

Sunfood – tradiční česká značka se širokým záběrem veganských potravin (tempeh, seitan, sójové omáčky….): Koupíte je ve většině zdravých výživ a v supermarketu Albert pod privátní značkou Nature’s Promise

Take It Veggie – privátní značka supermarketu Kaufland se širovým záběrem vegetariánských alternativ

Veto – další z dlouholetých českých firem, věnující se sójovým výrobkům od devadesátých let. Kromě tofu vyrábí také výborné paštiky Patifu nebo populární Kukuřízek.

Vitall – česká firma, která kromě různých variant tofu nabízí i široké spektrum příbuzných výrobkk, jako jsou burgery, steaky či karbanátky. Najdete je ve zdravých výživách a supermarketu Tesco

Jak připravit tofu

Tofu můžeme nakrájet na plátky či kostičky a pak smažit na tuku, grilovat, udit nebo péct. Na pomazánky pak rozmačkat vidličkou nebo rozmašírovat v mixéru.

Přírodní tofu naslano doporučuju namarinovat (základem je kvalitní sójová omáčka, olej a pak koření a bylinky podle toho, co z tofu chcete dále uvařit). Uzené či marinované tofu chutná dobře i dále neupravované, ale s hořčicí bude šmakovat lépe, když stráví pár minut na pánvi.

Nebo je také naložit podle vzoru českých klasik do octového nálevu či oleje a získat tak utofence nebo tofulíny :).

Můj tip

Kupte si pevné uzené tofu od Sunfoodu a pokrájejte jej na malinkaté kostičky (cca 2x2mm).

Osmažte je na pánvi do křupava a poté jej (pokud je neupotřebíte okamžitě) uložte do uzavřené misky či sklenice a skladujte v lednici.

Vydrží tam několik dní, takže si je můžete připravit do zásoby a průbězně je přidávat jej můžete do salátů, polévek, těstovin (ať klasických, tak rýžových, nebo pohankových soba) nebo zapečených jídel.

Recepty z tofu

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector