Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic

Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic

Nemám vyfocené všechny používané suroviny. Ale snažila jsem se je aspoň popsat, včetně zkušeností, které s nimi při pečení mám.

Mouky:

– klasické pšeničné (hladká, polohrubá, hrubá), pšeničná chlebová, celozrnná pšeničná
– žitné (žitná chlebová, žitná celozrnná)
– celozrnné mouky nám více chutnají ve své jemnější verzi (a to, že jsou jemněji mleté, mají přímo v názvu na sáčku – např. Celozrnná mouka žitná jemná)

– hodně spokojená jsem i s Babiččinou volbou, kupujeme ji přímo ve mlýně

Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic

Vločky:

– ovesné (kromě klasických i ovesné vločky jemné – ty nejsou v chlebu na chuti, zkusu poznat, a přinášejí tělu spoustu vlákniny)
– pohankové (např. rec. Chleba s pohankovými vločkami), jáhlové

– sójové

Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic

Otruby:

– jsou dalším produktem při vymílání zrna – obsahují částice slupek a klíčků
– někdy je přidávám v menším množství do těsta (1-2 lžíce na 500 g chleba, jsou lehounké)
– jsou zdrojem stravitelné i nestravitelné vlákniny, ve střevech nám bobtnají (vážou vodu) a tím nutí naše střeva k pohybu
– mohou pomoci snižovat cholesterol

– zabraňují zácpě

Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic

Pšeničné klíčky:

  • – obsahují vitamíny (nejvíc E a B), minerály, vlákniny
    – příznivě působí na náš obranný systém
    – pomáhají upravit trávení
    – mají mírně oříškovou chuť, která výrazně zesílí jejich opatrným opražením na suché pánvi (opravdu opatrně, šupinky jsou opraženy nebo i spáleny během chvilky) – pražením se ztratí moučná příchuť
    – opražené klíčky jsou velice chutné i jen tak, uzobávat je na lžíci
  • – přidávat do těst je můžeme opražené i v surovém stavu

Celé zrní

– používám nasekané do zápary
– celé, uvařené přidávám do těsta na chleba

– je nezbytné pro upečení korspitzů a podobného pečiva

-pro srovnání, vedle sebe žito a pšenice-

Tekutiny:

– v podstatě můžeme na zadělání těsta použít jakoukoliv tekutinu (vodu, mléko, podmáslí, kefír, pivo, vývar z Melty – i jejich kombinaci v jednom receptu)
– sladká těsta můžeme zadělat také vodou, mlékem, kefírem, džusem, kapučínem, kávou

– téměř všechna kynutá těsta – slaná, ale i sladká, kde je možné použít mléko, zadělávám vodou – mléko nepoužívám. Jsou pak taková jakoby lehčí, a to, že je tam voda místo mléka, určitě nikdo nepozná

Semínka:

– sezamové, lněné, slunečnicové, dýňové, konopné, mák, zlatý len
– všechna semínka můžeme použít jak do těsta, tak i na posyp pečiva před jeho upečením

Směsi:

– na trhu je k dostání mnoho druhů chlebových směsí. Chleby z nich jsou dobré, ale, nejsou domácí.

Používám je minimálně, pro zpestření jídelníčku nebo jimi nahrazuji část mouky v daném receptu : i známý chleba je pak opět trochu odlišnější.
– důležité je použít na výrobu chleba ze směsi méně vody, než se uvádí v návodu na obalu.

Na 500 g směsi se přidává 270-280 ml vody. A pokud máte směs delší dobu doma, je dobré přidat i oříšek droždí, těsto lépe kyne.

– dnes už směsi nepoužívám vůbec, ale asi bych je pro pár prvních pokusů s pekárnou doporučila úplným začátečníkům

Droždí:

– sušené (více výrobců), na 500 g mouky se dává plná kávová lžička
– živé – používám mnohem raději, nikdy mě nezklamalo. Na 500 g mouky se použije 10-12 g droždí, více opravdu není potřeba – místo krásně kynutého chleba bychom mohli upéct ušáka (chleba s propadlým středem). Jen do pečiva, pečeného v troubě, používám droždí o trošku více.

– jak (v jakém poměru) nahradit čerstvé droždí instantním (sušeným) – tady.

Tuky:

– olej
– máslo
– Hera

– sádlo – těsto s ním je jemňounké a velice dobře se s ním pracuje. Můžeme přidat i škvarky.

Sladidla:

– cukr (snažím se s ním ve sladkých moučnících aspoň trošku šetřit, i takové nastrouhané jablko přinese do těsta trochu sladkosti)
– med

– sladové výtažky – Sladěnku nebo Sladovit – ty prodávají téměř v každé Zdravé výživě, stojí kolem 55 Kč a po otevření je třeba je uchovávat sladovit.jpgv chladu. Na půl kila mouky (v těstě) je třeba asi kávová lžička sladového výtažku. Pokud je vždy budete nabírat čistou suchou lžičkou, uchovají si své vlastnosti i po záruce (když je nestačíte spotřebovat včas).

  1. Sladové výtažky mají v kvasném procesu veliký význam:
    – mají velký vliv i na zbarvení pečiva při pečení
    – jsou bohaté na enzymy a snadno zkvasitelné cukry, které jsou první potravou kvasinek a urychlují tak jejich množení
  2. – je třeba je přidávat přímo do omládku nebo poliše – při přidání sladového výtažku až do těsta bychom tak využili pouze cukry, v ní obsažené, ale už ne enzymy.

Koření:

– kmín – toho využiju v těstě na chleba nejvíce a to jak drceného, tak i celého. Chleba s kmínem provoní celý byt.

Používám ho občas i na posyp bulek a dalamánků v kombinaci s hrubou solí
– chlebové koření – směs, která obsahuje většinou koriandr drcený, kmín drcený, fenykl mletý a můžeme ji koupit třeba ve zdravé výživě nebo v internetových obchodech s kořením
– do chlebů i baget můžeme přidat jakékoliv oblíbené kořenící směsi – u nás třeba vede koření Americké brambory bylinkové (jen dejte pozor na sůl, tyto směsky koření jí v drtivé většině obsahují větší množství, a proto je jí třeba dát do těsta méně)

– do sladkého pečiva využijeme vanilku, vanilkový cukr, mletou skořici, perníkové koření, citrónovou i pomerančovou kůru mletou, můžeme použít i koření Punč, Voňavé pečení s vanilkou

Sůl:

– sůl do těsta – chleba bez soli je opravdu nepoživatelný, nedobrý, ale špetku soli přidávám i do sladkých kynutých těst.

Zároveň ale platí, že přesolený chleba také není dobrý a navíc přemíra soli může škodit kvasinkám, takže pečivo hůř kyne.

– hrubozrnná sůl na posyp bulek, baget a rohlíků těsně před pečením, po potření vejcem (zbylé pečivo, posypané solí, do druhého dne trochu zvlhne, proto takhle solím jen část pečiva)

Na potírání pečiva

– před vložením do trouby používám nejčastěji vejce (popř. vejce s lžící vody) – je po něm krásně tmavě zlaté, chleby leskle hnědé.

Pokud pečivo sypu semínky, tak posypu až po potření vejcem a asi po 10-20 minutách pečení (záleží na velikosti pečiva – pro chleba těch 20 min) pečivo vejcem potřu znovu.

Semínka pak perfektně drží, jako přilepená a neopadávají ani při krájení.
– chleby můžeme potírat nebo stříkat i slanou vodou

– sladké pečivo (šneky, mazanec) můžeme potírat mírně oslazeným mlékem

Citrónová šťáva a kůra:

– kyselá citrónová šťáva nejen vyladí trochu fádní sladkou chuť kynutých moučníků, ale taky je ovoní a hodně přispěje k tomu, že je kynutý moučník déle vláčný
– strouhanou kůru přidávám do těst i nádivek pro její nádhernou vůni

– kůru můžeme použít čerstvou, koupenou mletou sušenou nebo si nastrouhat čerstvou kůru do zásoby a v dobře uzavřené krabičce ji uložit do mrazáku – máme ji vždy ihned po ruce

Kulér:

– potravnářské barvivo (je to vlastně karamel)
– používají ho kuchaři (např. tmavé omáčky), cukráři i pekaři (barvení tmavých chlebů a pečiva)
– do chleba ho stačí kávová lžička (max. 1,5 lžičky – do chlebů s 500 (a více) g mouky

– např. recept na Zrníčkový chleba s kváskem a kulérem

Jak na první domácí chleba

Kde sehnat ošatku? Kdo mi dá kvásek? Co použít místo ošatky? Jak často krmit? Jak se peče kváskový chléb? A jde upéct kváskové housky? Na Pečempecen.

cz a hlavně na facebookové stránce tohoto rozmilého komunitního projektu se po publikování článku na idnes.cz s podobnými otázkami roztrhl pytel.

Krátký souhrn toho, co vám na začátku pečení kváskového chleba může pomoct, najdete tady. Není toho moc, žádný strach:)

Jsem úplný začátečník a chci si upéct svůj úplně první chleba. Poradíte mi, kterým začít?

Vůbec neumíte hníst těsto, vlastně nikdy jste kynuté pečivo nepekli a nemáte ošatku? Přesně pro vás je chleba bez hnětení, a to dokonce ve dvou verzích! Jestli už máte  kvásek, zkuste kváskovou Šumavu bez hnětení – bez námahy, ale s tou správně kyselkavou chutí, kmínovou vůní a strukturou, jak si ji pamatujete z lepších časů:)
Jestli na svého dárce kvásku teprve čekáte, vytáhněte kousek droždí a zamíchejte těsto na pšeničný chléb bez hnětení. Chuť je oproti normálnímu kupovanému pečivu z droždí jiná. Posílená opravdu dlouhým kynutím a struktura je hezky kyprá, přitom “hnětení” za vás obstará samo těsto a dlouhá doba čekání a nicnedělání, což je zázrak srovnatelný s nožem, který jiné nože krájí jako máslo. Chleba je extrémně bublinatý a výborně si rozumí s máslem, medem, marmeládou a vším, co vám k bílému pečivu chutná.

Moje tipy k chlebu bez hnětení:

  •  Upéct se dá skoro v čemkoli vhodném do trouby.
  • Pomoučené utěrky, ve kterých těsto kyne naposled, se dají nahradit olejem potřenou potravinářskou fólií, na kterou se vám chleba nepřilepí, nebo ošatkou, pokud už jste vybavení. Později budete experimentovat s přídavkem jiné mouky (cca ⅓ můžete nahradit a vlastnosti těsta zůstanou podobné), semínky…
Budete mít zájem:  Ivy Bears Vlasové Vitamíny Recenze?

A jestli budete mít chuť zamakat si, zkuste český pšenično-žitný chleba ????

Kdo mi dá kvásek?

Nejlepší je najít na pečepecen.cz někoho blízkého a napsat přímo jemu, kvásek za vámi sám nepřihopká. Samozřejmě je možné si vypěstovat kvásek i sám, ale trvá to déle a kvásek je v začátcích dost citlivý, takže to ne vždy vyjde. Nebojte se cizích bakterií;)
Pokud už kvásek máte a chcete se podělit, vyplňte tento krátký formulář a na mapu vás moc rádi přidáme.

Jak často krmit kvásek?
Nejjednodušší je mít v lednici schovanou malou dávku kvásku, kterou v případě potřeby včas osvěžíte a z osvěženého kvásku zase část schováte do lednice napříště. Tak budete mít chleba vždycky kyprý a akorátně kyselý. Krmit lze čímkoli – žitnou, pšeničnou nebo špaldovou moukou (i jejich celozrnnými verzemi) a nemusíte chovat tři druhy kvásků zároveň.

Chcete-li vyrábět třeba čistě bílý pšeničný chleba – jednoduše odeberete z žitného kvásku (nebo třeba špaldového, máte-li ten) a nakrmíte ho pšeničnou moukou.

  • Časem budete kvásek krmit a odebírat si do zálohy automaticky, ze začátku raději nastudujte tento jednoduchý návod.
  • Kde najdu recepty na kváskový chléb?

Pokud už máte kvásek, není nic jednoduššího, než si vybrat recept.

Něco je tady na Maškrtnici, základní kváskový chleba typu Šumava a další fajn recepty nejen z kvásku najdete zase tady u Cuketky, další tipy třeba Na Kopci, na fóru o Domácích pekárnách, na Kváskovýchléb.

cz, spoustu cenných informací se dozvíte i na pekařských fórech The Fresh Loaf, Sourdough.com nebo třeba na německém Sauerteig.de a probírat se můžete i nepřeberným množstvím blogů (Pekárnománie, Pekařina s Mirkem…), ačkoli v češtině jich tolik není.

Najdete-li recept, který volá například po 300 g kvásku, myslí se tím 300 g aktivního, oživeného kvásku.

To znamená, že alespoň 12 hodin před zaděláním těsta nakrmíte vaši lžičku z lednice 150 g vody a 150 g mouky (a pak samozřejmě zase odeberete lžičku do lednice).

Někdo má na lince pořád větší množství kvásku, nepečete-li však každý den, snadno přezraje a chleby pak máte kyselejší (někdy dokonce placaté).

Pokud umíte anglicky a pečení řemeslného chleba vás opravdu chytne, doporučuju koupit knihu Petera Reinharta The Bakers Apprentice.

Srozumitelně vysvětluje základy výroby pečiva a mimo to najdete v knize spoustu krásných receptů (pár základních pravidel, která vlastně o pečení říkají skoro vše, když je doopravdy pochopíte, už jste mohli najít u pana Cuketky). Já mám moc ráda J.

Hamelmana a jeho Bread, kde podobně jako Reinhart vysvětluje technologii, ale jde na to víc „profesionálně“ a přidává tipy a recepty pro zarputilé nadšence, pečící ve velkém. Normálně si vychovává konkurenci!

Hamelman se mimo knihu postaral i o krásnou sérii návodných videí. Na kanálu KingArthurFlour najdete, jak chléb zadělat a překládat, rozdělit těsto, vytvarovat, ozdobně nařezat a odborně posoudit kvalitu vašeho výrobku. Můj nejoblíbenější večerníček.

Tak, už máte zaděláno na těsto? A v čem necháte váš bochník kynout?

Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic

Kde sehnat ošatku?

Buď máte doma někoho šikovného, kdo vám ji uplete, nebo si ji koupíte. Možností je několik – specializované pekařské eshopy (Pekařský ráj, Pekařské ošatky apod.) a gastropotřeby na internetu, Fler, různí košíkáři na trzích, domácí potřeby a některé supermarkety (Albert, Globus).

Praha

  • obchod na Lidické, odkud ji mám já, košík, jako je na níže uvedeném obrázku v Globusu, fairtrade ošatky mají prý i v Baumaxech a hobbymarketech
  • FT obchod Jeden svět na Korunní 60
  • Les Houbeles – vinohradský (stěhují se do centra, aktuální info na FB) obchod s protěným zbožím a vůbec vším pro houbaře
  • v Dejvicích najdete taky obchod zaměřený na košíky. Jmenuje se jednoduše „Proutěné zboží„

Plzeň

  • V Plzni prý tady. Není to sice kamenný obchod, ale můžete se domluvit na rychlém osobním odběru.

Brno

  • Brno má třeba Svět pečení

ČB

  • České Budějovice – Domestika (obchod s řemeslnými výrobky, Panská 4/207)

košík na pečivo – gastrotu.cz

V supermarketech koupíte za pár korun košík na pečivo. Lidé do něj sice dávají už hotové rohliky, ale škoda ho používat jen k tomu – chleba v něm kyne jedna báseň. Ošatku hojně vysypejte žitnou moukou, lepí méně než hladká pšeničná.
Upřednostňuju přirodní materiály – různé druhy proutí, sláma, bambus, pedig – před plastovými ošatkami, ve kterých bochník nedýchá.

Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic

[8 minut čtení] Chcete si upéct domácí kváskový chleba? Pro začátek je ideální najít si dobrý fungující recept a toho se držet. „Něco jednoduchého, nekomplikovaného, aby byla vysoká šance, že se nám chléb povede. Pak si můžeme dále hrát a experimentovat,“ radí odbornice.

Barbora Hernychová se profesně zaměřuje na přirozenou stravu. Pracuje pro společnost Probio, která patří mezi největší výrobce biopotravin u nás. Vyzná se v neprávem polozapomenutých plodinách, jako jsou špalda, pohanka, jáhly či žito, i v tradičních postupech pěstování a výroby potravin.

Proto ani nepřekvapí, že k její velké vášni patří pečení kváskového chleba.

Mohlo by vás zajímat

Za minulý měsíc jsem cestoval skoro jako za celý život. Pozoroval jsem, jak se mlha převaluje přes ruiny inckého města Machu Picchu, pádloval za bedlivého dohledu tučňáků na kajaku v mrazivé Antarktidě, obdivoval monumentální palác Tádž Mahal a…

Vyhlížejte konec pandemie s optimistickými barvami, přivolejte na pomoc anděla a nezapomeňte, že kvalitní spánek dokáže divy! poslední >> Dost bylo tepláků a domácího oblečení. Už se nemůžete dočkat,…

Nemusíte mít na kontě desítky milionů, abyste získali dokonalý obraz od autora věhlasného jména. Učte se, nechte se pohltit vášní pro umění a najděte si dílo, které si zamilujete.

Anna Marie a Kristina, dcery druhého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka, chtějí jednou v parkúru reprezentovat Česko jako Anna Kellnerová. Jejich letošní metou je mistrovství Evropy.

Dvě Anny, jedna Božena. S herečkami, které v seriálu České televize ztvárnily nezdolnou českou spisovatelku, o feminismu, ženské síle a divoké touze po životě.

Hladká, ve slunci jiskřící křídla motýla lehce připlachtí na stéblo trávy. Co si asi šeptají? I v korunách dubů se konverzuje, listí šumí, červenky švitoří, z divoké debaty se dokonce pírko k zemi snáší. Ve stínu za kamenem dejte pozor. Vlní se tu…

Odkaz Tomáše Bati žije. České boty jsou úspěšné doma i daleko za hranicemi a řada z nich se ke slavnému obuvníkovi přímo hlásí. Podívejte se na náš výběr značek, s nimiž neuděláte krok vedle.

Mezi nejlepší české tenistky stoupá nová hvězda. Na Australian Open vyřadila světovou jedničku, hraje odvážně a chce grandslamový titul. Nebo dva. Fandí jí i herečka Rebel Wilsonová.

V uměleckých ateliérech poslední měsíce vznikaly zásadní výpovědi, které se nám nyní začínají odkrývat. Nelze je však jednoduše označit za „dokumenty“ popisující vnitřní život autora a jeho umělecké tvorby během pandemie. Mají totiž daleko širší…

Asi ani ti nejodvážnější předpovídači trendů by neodhadli, že se loňský rok ponese ve znamení velkolepého skupování šachových souprav, vyzdobování domovů popínavými vistáriemi, náhlého zájmu o tygry a shánění francouzských baretů. Přitom by se to s…

Funkčnost, čistota, design. To jsou základní kritéria, podle kterých vybírají Veronika Milá a Klára Nestěrová značky do butiku s přírodní dekorativní kosmetikou Líčírna. V regálech najdete veganské rtěnky Nui, make-up z pečujících olejů a výtažků z…

Zuzana Milandu má ráda jednoduché oblečení, pro Viktorii Kaštánkovou zase musí být především pohodlné. A právě takový je Wolfgang, dnes už známá česká urban značka, pro kterou je typická čistota, minimalismus, oversize a tři hlavní barvy: černá,…

Už toho na ni bylo moc. Postihla ji tragédie v osobním životě, drtila ji práce v korporátu a cítila, že potřebuje všechen tlak vypustit. A tak zašla do papírnictví, nakoupila štětce a barvy, vytáhla svoje oblíbené džíny a začala na ně cákat barvu….

V době, kdy narůstá nutnost omezovat nadbytek, nabývají na důležitosti hodnoty, které nás vedou k dlouhodobějším a univerzálnějším nápadům, projektům a předmětům. Více než kdy jindy tak tíhneme k přírodě, pohodlí a nadčasovosti. Zakladatel…

Jestli je na české scéně někdo, kdo žije módou a dokáže dokonale sladit outfity tak, že by se neztratily ani na fashion weeku v New Yorku nebo Šanghaji, je to Eva Che. Dřív módní blogerka a modelka, teď asistentka prodeje značky Gucci, zakladatelka…

Jen málo českých seriálů vás dokáže vytrhnout z každodenní monotónnosti a překvapit. Zvlášť pokud je jejich hlavní postavou někdo, koho znáte už od dětství. Nebo koho jste si mysleli, že znáte. Božena Němcová je klasika školních lavic, která ale…

[7 minut čtení] ROZHOVOR – Čtyřicátníci až šedesátníci, pro které je ještě měsíce po nákaze koronavirem problém vyluxovat nebo jít na procházku. Tak vypadají návštěvníci prvního specializovaného pracoviště, které pečuje o tzv. postcovidové či také „longcovidové” pacienty. Podle vedoucího lékaře Michala Kopeckého tu o práci není nouze. Centrum postc …

Budete mít zájem:  Velká Britanie: kampaň na podporu sezónních potravin

Jmenuje se sice Vincent Furnier, ale svět ho zná pod ženským pseudonymem Alice Cooper. V 73 letech nyní vydal své jednadvacáté sólové album Detroit Stories, které kandiduje na jednu z nejlepších letošních desek klasického rocku. A to máme teprve…

Jejich dědové na pařížských barikádách vybojovali právo vysmívat se ikonám. Mladí Francouzi teď ale ukázali, že to pro ně není hodnota, a vysmívat se raději nebudou.

Velká Británie Britští řidiči Uberu budou zaměstnanci a získají výhody Velká Británie je od středy první zemí světa, kde mají řidiči alternativní taxislužby Uber status zaměstnanců. Až dosud Uber své řidiče klasifikoval jako nezávislé dodavatele bez…

Už dvacet let mění české zdravotnictví. Pochází z chudé řecké rodiny a do Československa přijel v 80. letech na stipendium zdejší komunistické strany. Sotirios Zavalianis vybudoval druhou největší soukromou zdravotnickou skupinu v tuzemsku, jeho…

Přestože existuje téměř 350 mezinárodně uznaných plemen psů, lidé touží po nových, originálních mazlíčcích. Někteří chovatelé jim vycházejí vstříc a živelně mísí plemena, aniž by hleděli na genetiku nebo potenciální zdravotní problémy nových…

V koronakrizi vzrostla poptávka po domácích mazlíčcích. Především zájem o psy je rekordní a jejich ceny astronomické.

Michal Froněk projektoval tunely po celém světě. Po letech strávených ve Velké Británii, v Kataru a Austrálii se loni rozhodl vrátit se domů. Důvodem byla nabídka postarat se o přípravu a koordinaci výstavby hned několika tunelů, jež by měly výrazně…

Vědci uklidili starým myším v buňkách oka nepořádek napáchaný stárnutím. Stačila k tomu mobilizace tří vybraných genů. Po genetickém elixíru mládí zregenerovala zvířatům oční sítnice, a dokonce se jim zhojil zrakový nerv poškozený zeleným zákalem….

Ve vesnici Hummelsta na jihu Švédska před lety zrušili jediný místní obchod s potravinami a dalším základním zbožím. Jeho obyvatelé tak za nákupy museli jezdit do okolních měst. Loni v prosinci se ale vlastního krámku znovu dočkali. Nový obchod…

Místo baby boomu pokles porodnosti. Výzkumníci z německého Institutu Maxe Plancka poukazují na vůbec největší pokles porodnosti ve Spojených státech za poslední století. A zároveň upozorňují na to, že tento trend může trvat několik měsíců. Výrazně méně nově narozených dětí registrují taky některé evropské země. A to i přes to, že lidé kvůli pandemi …

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Dnes jsem ale nic zkoušet nechtěl. Chtěl jsem upéct božsky jednoduchý a jednoduše božský koláč, na který je spolehnutí a jehož se snad nedá přejíst. Koláč, co je úplně jako Hermès.

Otevření kosmetických salonů a spa je v nedohlednu, ale vysvětlujte to pleti, která potřebuje hloubkově vyčistit, nebo dodat extra dávku aktivních látek tam, kde sérům a krémům došly všechny síly. Řešení? Udělejte si mini salon doma. Potřebovat kromě pár informací, jak a co dělat, budete ještě ty nejkvalitnější produkty a pomůcky. Těch naštěstí lok …

Slavnostní ceremoniál vyhlášení cen Czech Grand Design, který v minulosti probíhal vždy v přímém přenosu ze Stavovského divadla, se letos uskuteční v částečně digitální podobě plně přizpůsobené epidemické situaci. Pořadatelé se z bezpečnostních důvodů rozhodli celý večer zorganizovat bez fyzicky přítomných hostů včetně nominovaných designérů.& …

Už přibližně 200 dětí v Česku onemocnělo po nákaze koronavirem vážným zánětlivým syndromem. Reakce imunitního systému může poškodit orgány, hlavně srdce. Lékaři zatím neví, proč jsou některé děti k tomuto syndromu náchylnější než jiné. Česká pediatrická společnost na začátku roku vydala doporučení lékařům, jak onemocnění poznat a léčit. …

[3 minuty čtení] Je sice vzácnou komplikací nemoci COVID-19, ale bohužel se může týkat i dítěte, které bylo před nákazou koronavirem zcela zdravé. Jde vlastně o abnormální imunitní reakci organismu. Kdy být jako rodič obezřetný a co sledovat, popisují odborníci z Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) v Praze. Onemocnění COVID-19 probíhá u většiny dě …

Snad nikdy v životě jsme netrávili tolik času v kuchyni jako nyní. Lockdown otevřel dveře k vaření i těm, kteří doteď místo indukčního sporáku mačkali maximálně aplikace s dovozem jídla, a to dokonce natolik, že to mnoho z nich začalo i bavit. Připravili jsme proto pro vás menší průřez pořady o jídle, které vám třeba vyřeší dnešní rychlou večeři an …

Od konce ledna se z Evropské unie vyvezly desítky milionů dávek vakcín proti nemoci covid-19. Další miliony či desítky milionů nejspíš unii opustily předtím. Státy unie jich přitom samy mají méně, než s kolika počítaly. A to proto, že výrobci…

[5 minut čtení] Ještě než padla omezení vycestovat mimo okresy, zavítali jsme do Mlýna Perner, toho vůbec nejmodernějšího mlýna v Česku. Dozvěděli jsme se, k čemu tu mají vysavače a co zde stálo neuvěřitelných sto milionů korun. Ve mlýně už jsem byla, vím, že mě tu nečeká žádný omoučený mlynář s bílou čapkou a napěchovanou fajfkou, ale že tu bude t …

[6 minut čtení] Stresovou inkontinencí trpí až pětina žen, starších ročníků dokonce téměř polovina. A přibývá i těch mladších. Pokud se vše řeší hned v počátku, může to být elegantně a bezbolestně. Třeba za pomoci laseru. Stresová inkontinence nemá sice se stresem nic společného, stres je v jejím případě nitrobřišní tlak, který vzniká třeba po zaka …

Vysoko nad odhadovanou částku se ve středeční dražbě aukční síně Sotheby's vyšplhala cena za čínskou porcelánovou misku. Neznámý majitel ji před časem v domácím výprodeji pořídil za 35 dolarů. Pak se ukázalo, že jde o vzácný čínský artefakt z 15. století a předdražební odhady uváděly, že by mohla vynést 300-500 tisíc dolarů. Nakonec se cena vyhoupl …

Zatímco vakcíny proti nemoci covid-19 již existují, preparátů, kterými by lékaři mohli nemoc léčit, není mnoho. „Je jich méně než deset a nesplňují kritéria testování, která jsou normální v době míru,“ říká přednostka pneumologické kliniky pražské Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková. „Nechci říct, že ty léky jsou špatné, to vůbec ne. Ale ne vždy …

Chanel věnuje celý rok 2021 svému nejslavnějšímu produktu – parfému No. 5. Kromě toho, že se pětka objevuje napříč kolekcemi a má novou tvář, dnes módní dům představil unikátní diamantový šperk inspirovaný ikonickou vůní. 

Kdo dostane půjčku třeba na auto, už dnes většinou rozhodují programy. Lidé i firmy se je ale snaží obcházet, třeba zfalšovanými kopiemi dokladů. A v tom jim brání zase jiné algoritmy. Za vším ale stojí umělá inteligence. Díky ní se brzy bude na…

Expertní komise Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučila vakcínu proti covidu-19 od farmaceutické společnosti Johnson & Johnson (J&J) i pro použití v zemích, kde kolují nebezpečné mutace koronaviru SARS-CoV-2. Po středečním jednání „strategické poradní skupiny pro imunizaci“ o tom informovala agentura AFP.

První profesionální focení zažila už jako desetiletá, premiéru na mole si odbyla, když jí bylo šestnáct, a v průběhu několika let se stala jednou z nejžádanějších modelek současnosti. Dnes má na svém kontě desítky kampaní, je ambasadorkou kosmetické řady YSL, tváří parfémů a přehlídek má za sebou přesně 164. Kromě kariérních úspěchů a výh …

[2 minuty čtení] Co pro sebe udělat s pozitivním testem, když se cítím dobře? Jak řešit kašel? A „která” dušnost mě už ohrožuje? Některé otázky pacientů s COVID-19 jsou typické. Připravili jsme jejich přehled. Odborníci z prvního Centra postcovidové péče v České republice ve Fakultní nemocnici Hradec Králové sestavili žebříček nejčastějších dotazů …

Jako proti „aktu vandalismu” protestuje asi 350 studentů a 30 pedagogů petrohradské umělecké akademie proti výstavě obrazů Jevgenije Vasiljevové a požadují její odstranění z prostor školy, informoval petrohradský server Fontanka.ru.

[4 minuty čtení] Ryby jsou zdravé a postní jídlo a Italové jsou mistři v jejich přípravě. Vyzkoušejte sladkovodní a u nás dostupné ryby, třeba okouna či candáta, podle italského receptu. Navíc v neobvyklé kombinaci filetů a rizota. Ačkoli to není veřejně příliš známo, probíhají v ČR kromě tradičních podzimních výlovů rybníků také výlovy jarní. V ně …

[6 minut čtení] KOMENTÁŘ – Všichni senioři nad sedmdesát let již měli možnost registrace k vakcinaci proti COVID-19. Ukazuje se ale, jak ohromné rozdíly existují v čekacích dobách na termín očkování. A to mezi jednotlivými očkovacími místy, kdy řada z nich je bez vakcín, stejně jako praktičtí lékaři. Jinde přitom očkování běží na plné obrátky, a ji …

Před půl rokem představila kolekci Extraordinary, nyní Tiffany & Co. navazuje novou, která není o nic méně mimořádná, spíš naopak. Značka opět posouvá vlastní řemeslné a kreativní hranice, tentokrát s pomocí přírodních rozmanitostí.

Hers is a name we associate immediately with a clean-cut aesthetic. The Queen of Pure Lines entered onto the scene fifty-five years ago and built up her own brand. Today, her new designs are introduced exclusively in cooperation with Uniqlo, under the label +J. Her first ever interview with a Czech magazine opens with questions from local designers …

Vyčerpání, naštvání a frustrace. To jsou hlavní důvody, které vedly lékaře z nemocnice ve Slaném, aby spustili vlastní kampaň k očkování proti koronaviru. Tvrdí, že se rozhodli se nečekat, až se „rozhýbe vláda“, a ve spolupráci s osobnostmi české kultury natočili dvojici videí, které pojí společné heslo Opět spolu. Podle autora projektu je vyšly na …

Budete mít zájem:  Bolest Zad V Kříži Léky?

Úzkosti nebo sociální fobie – to jsou nejčastější psychické potíže, které se můžou začít projevovat u dětí v době koronaviru. Podle psychiatrů a psychoterapeutů tomu nahrávají nejen zavřené školy, ale i výrazné omezení aktivit ve volném čase. Odborníci oslovení Radiožurnálem upozorňují na to, že se kvůli dlouhodobé izolaci některé děti uzavírají do …

Domácí kváskový chléb – tajemství jednoduchosti

Už v minulém článku jsem nakousla přípravu domácího kváskového chleba. Ta radost, kterou vám ošatka s křupavým, vláčným výtvorem přinese, určitě stojí za pár pokusů, jelikož domácímu chlebu se prostě nic nevyrovná.

Chléb, pečivo
které hýbe světem

Chleba provází historii lidstva od nepaměti a dodnes je významnou složkou nejenom jídelníčku, ale i kultury různých národů po celém světě.

Chléb v podobě placek byl znám již před 10 000 lety, ale trvalo dalších pár tisíc let, než světlo světa spatřil první kváskový. Poděkovat můžeme šikovným “sládkům” v Egyptě a čiré náhodě – nejspíš jejich znalosti s kvašením piva a teplé klima společně s trochou štěstí přispělo k jeho upečení. A dodnes alkohol a chléb hýbou světem.

Po celá staletí se dostávalo chlebu náležitých poct a platil za základní potravinu ve všech koutech světa – bohatí Řekové ho namáčeli v medu a víně, ve starém Římě měl politický význam a v českých zemích hrál důležitou roli při korunovaci králů.

Dříve zcela běžnou věc, pečení chleba, jsme téměř zapomněli a spokojili se s kupovanou náhražkou (jedna z nejstarších pecí na chleba se našla na území Česka). Domácí pečení se sice může zprvu zdát jako nepředstavitelné, ale jakmile zjistíte jak na to, dojde vám, že je to vlastně docela jednoduché.

Co je to vlastně
kvas

Kvašení, kvas neboli fermentace je z chemického hlediska reakce, při níž dochází k přeměně jedné látky (obyčejně sacharidu) na látku jinou (kyseliny, CO2, ethanol…).

Kvašením dochází ke změně kvality potravin (ne vždy v dobrém slova smyslu) a tímto způsobem například probíhá vznik sýrů, tvarohu, tofu a dalších fermentovaných sójových výrobků, všech druhů alkoholu, octa, kyselého zelí a v neposlední řadě kváskového pečiva. Obsažené bublinky oxidu uhličitého těsto kypří a vzniklé kyseliny (kyselina mléčná a octová) dodávají kvásku typickou nakyslou chlebovou vůni. Současně fungují i jako přirozená ochrana proti plísním.

Proč právě domácí kváskový chleba

Mnohé diety varují před konzumací pečiva, ovšem domácí kváskový chleba není vůbec na škodu, právě naopak. Díky delšímu kynutí těsta s kváskem se odbourává kyselina fytinová, která odvádí z těla důležité minerály.

Kváskový chleba navíc pomáhá čistit krev, upravuje trávení, posiluje svaly i nervový systém.

A pokud si místo koupeného upečete vlastní, obsahem vašeho bochníku nebude nic jiného než mouka, voda, sůl, koření či nějaká semínka – žádné chemické přísady.

Nemluvě o tom, že většina chleba na pultech supermarketů se peče z droždí, nikoliv kvásku, který se postará o rozložení nestravitelného pšeničného lepku na stravitelný.

Kvásek s vlastním jménem a staletou historií

Pro někoho španělská vesnice, pro jiné životní styl a bohatství. Po světě se najde spousta pekařů, kteří si svůj kvásek střeží jako oko v hlavě. Jedná se o rodinné jmění, které se dědí z generace na generaci. Třeba v rodinné pekárně v Kalifornii můžete ochutnat chleba pečený z kvásku z předminulého století.

Mahulena, Květa, Theodor. To nejsou jména dětí nebo domácích mazlíčků, ale pojmenování kvásků, se kterými jsem se setkala. A to není jediná rarita. V Evropě existuje již několik kváskových hotelů, kde vám vašeho kynutého mazlíčka ubytují a budou pravidelně přikrmovat.

Tajemství jednoduchosti

U psaní článku jsem strávila hodiny brouzdáním po internetu, četla nejrůznější návody, rady a tipy a akorát jsem z toho byla ještě víc zmatená. Je pravda, že je to alchymie a pečení chleba mě nikdy nepřestane fascinovat.

Ovšem v jednoduchosti je krása a alespoň dle mých dosavadních zkušeností, i klíč k úspěchu. Proč věci příliš komplikovat, když to jde jednoduše. S pomocí Tish, která nás zásobila kváskem a podělila se o její recept, jsme začali s naším pečením. Jednoduše, rychle a zatím úspěšně pečeme jeden chléb za druhým. Pokaždé se stoprocentní úspěšností.

Jak na to, aneb
začínáme

Klasický kváskový chléb upečete pouze z mouky, kvásku, vody a soli. Nic jiného nepotřebujete, pokud nepočítám pár minut vašeho času. Dokonce si lze poradit i bez ošatky. To už jsou další vychytávky, které vám pečení ještě více zpříjemní. Takže nehledejte další výmluvy a šup, jde se na to.

1. krok – zrození kvásku

Můžete začít od píky, nebo oslovit nějakého pekaře poblíž. Ušetříte si čas a budete mít ozkoušený a kvalitní startovač. Nicméně pokud žádného pekaře nenajdete, nebo si ho jednoduše budete chtít vypěstovat sami, je to vcelku jednoduché.

Ve sklenici smícháme 4 lžíce mouky (žitné či pšeničné) s trochou vody v hladké hustší těstíčko. Každý den přidáme lžíci mouky a trochu vody.

Udržujeme v teple pod utěrkou – nikdy nezavíráme víčkem! Zhruba po čtyřech dnech začne kvásek fermentovat a zhruba do týdne je připravený na pečení.

Ovšem například ten můj měl pořádnou sílu až po 14 dnech. 

2. krok – dokrmování kvásku

Kvásek se má dobře v lednici v pootevřené sklenici (nebo zavřené víčkem s dírami). Aby vám ale kvásek vydržel a sloužil, musí se pravidelně dokrmovat, opět pouze moukou a vodou (v gramech 1:1) a to zhruba jednou za týden – 10 dní. Jedině tak udržíte kvásek spokojený a připravený na pečení.

Nejjednodušší způsob dokrmování je samotné pečení – při každém zadělání těsta kvásek dokrmím stejným množstvím, které jsem si vzala.

3. krok – pečení

Popravdě jsem byla sama překvapená, jak jednoduchý recept funguje, alespoň v porovnání s ostatními. Žádné hodiny živení a probouzení kvásku, zdlouhavé hnětení a několika hodinové pečení.

Příprava těsta vám zabere 5 minut, poté ho stačí párkrát “přehnout”, vložit do vymoučněné formy (používám obyčejný cedník vyložený utěrkou a pořádně vysypaný moukou), nechat ho nakynout a upéct. Jednoduše a efektivně. Pojďte to vyzkoušet se mnou.

na 1 bochník chleba / příprava 10 minut + pár hodin uležení + cca 40 minut pečení

  • 150 gramů domácího kvásku
  • cca 320 gramů teplé vody
  • 500 gramů mouky dle libosti (celozrnné, pšeničné, žitné…)
  • semínka a koření podle chuti
  • 10 gramů soli

TIP! Čím více vody použijeme, tím bude těsto lepivější, ale výsledný chleba vláčnější a nadýchanější.

Postup

  1. V míse si metličkou rozmícháme kvásek s teplou vodou. Přisypeme mouku, sůl, popřípadě semínka, koření a lžící promícháme, dokud se nám všechny ingredience nesmíchají dohromady. Poté lžíci vyměníme za ruce a krátce prohněteme do vytvoření lepivého těsta – nebojte ono si to později rozmyslí.
  2. Mísu s těstem přikryjeme mokrou utěrkou a necháme v pokojové teplotě kynout cca 1 hodinku, než začneme těsto “překládat”. Způsobů jak těsto překládat jsou stovky a YouTube je plné užitečných tipů. Během pečení jsem si osvědčila svůj vlastní, se kterým se a vámi chci v budoucnu podělit ve videu.
  3. Po uhnětení těsta nezapomeneme kvásek dokrmit. Co jsme odebrali pořádně zamícháme zpátky – 75 g mouky a 75 g studené vody.
  4. Nejjednodušším způsobem, který se mi osvědčil, je pečení chleba až druhý den. Což se i hodí, pokud nemáte čas se těstu věnovat během dne – těsto překládám pouze 2-4, tak abych získala vláčné a hladké těsto, které nechám v lednici ve formě uzrát přes noc. Pokud mám na chleba čas a chuť si ho vychutnat za pár hodin, volím následující postup – zhruba každých 30 minut, po dobu 2 hodin, párkrát těsto přeložím a nechám finálně kynout přikryté utěrkou další cca 1 hodinku.
  5. Před uložení těsta do formy, na poslední cyklus kynutí, je opět potřeba ho “přeložit” (slibuju, že už naposledy:)) a to následujícím způsobem – těsto rukama vytvarujeme do oválné placky a začneme překládat – vždy kousek levé strany přehneme s tou pravou po celé délce vytvořeného oválu. Poté vytvarujeme kouli a přehnutou stranou dolů přendáme do utěrkou vyložené a moukou vysypané formy – hravě postačí třeba plastový cedník na těstoviny. Těsto přikryjeme krajem utěrky a buď necháme na teple cca 1 hodinku vykynout nebo ho uložíme do lednice a upečeme druhý den.
  6. Před pečením těsto vytáhneme z lednice (pokud jsme ho tam uložili) a rozehřejeme si troubu na 230 °C společně s pečící formou. Pečeme nejlépe v litinové nádobě nejprve 30 minut přiklopené a poté ještě cca 10 minut dopečeme dozlatova odklopené.
  7. Upečený chléb vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.
  8. Chléb uchováváme ve špajzce obalený v utěrce.

Doufám, že i vám přinese pečení domácího chleba tolik radosti jako nám, a budete se o svůj kvásek dělit dál. Ať každý okusí sám to kouzlo!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector