Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny

Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny

Kešu ořechy se v české kuchyni vyskytují spíš méně než více. A to je škoda, neboť i v relativně malé dávce jsou schopny dodat do organismu řadu vyživujících látek. Ty prospějí tělesným pochodům i psychice. I kdybyste je „jen“ mlsali přinesou vám radost, zklidnění, pomohou s anémií anebo vysokým cholesterolem. A to je jen malý náznak, proč by kešu ořechy měly být součástí našeho jídelníčku. Jak kešu ořechy zařadit?

Kešu ořechy – energie v hrsti

Pokud si nasypeme kešu ořechy do hrsti, získáme asi 30g porci, která nám může pomoci s „chutí na něco“, dodá energii a zažene pocit hladu. Co taková porce obsahuje? Pokud držíte redukční dietu anebo si hlídáte svá sousta, jistě vás potěší, že energetická hodnota hrsti kešu ořechů se pohybuje okolo 733 kJ, zato obsahuje:

  • zdravé tuky Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ano, ty, které podporují trávení, činnost mozku, srdce i imunitu),
  • bílkoviny (zaručí pocit sytosti, vyživují a tvoří svaly),
  • sacharidy, z toho jsou cukry jen mizivé procento (přejde nás chuť na sladké),
  • vlákninu (podpora trávení),
  • vápník (balzám pro naše kosti a svaly),
  • hořčík (zklidňuje nervovou soustavu),
  • vitaminy skupiny B (včetně B9 – kyseliny listové, B6 a B2)
  • vitamin K – pozor by si měli dát lidé, které dlouhodobě užívají léky jako Warfarin, jež ředí krev, vitamin K může účinnost tohoto léku snižovat,
  • zinek (podpora imunity i potence u mužů)
  • železo (ocení zejména lidé trpící anémií) a
  • řadu dalších vitaminů (vitamin C, vitamin E), stopových prvků a minerálů (jód, selen, měď, fosfor, draslík, sodík…).

Kešu oříšky – zdravotní účinky

Kešu ořechy patří mezi jednu z možných potravin, jež mají velmi pozitivní vliv na náš organismus. Navíc jsou opravdu chutné, hodí se na zmíněné mlsání, ale i do běžných jídel anebo zdravých zákusků. Jaký mají kešu ořechy, respektive látky obsažené v nich vliv na naše zdraví?

  1. Kešu ořechy pozitivně působí na nervovou soustavu. Mnoho směrů je označuje jako přírodní antidepresivum. Je to hlavně díky obsaženému hořčíku, který zmírňuje dopady stresu, nervozitu anebo úzkostné stavy. Kešu ořechy podporují i zdravý a kvalitní spánek.
  2. Regenerační funkce pro svaly a klouby. Dostatek bílkovin (proteinu) činí kešu oříšky skvělou potravinou pro ty, kteří pravidelně sportují. Bílkoviny totiž v těle mimo jiné podporují tvorbu a udržování svalové hmoty. Díky dostatečné regeneraci svalů se také přirozeně zvyšuje výkonnost.
  3. Rychlá mysl a lepší paměť. V oblasti mentálních funkcí přispějí kešu oříšky svými omega 3 mastnými kyselinami, jež podporují schopnost se soustředit, učit a zároveň udržují krátkodobou i dlouhodobou paměť v dobré kondici.
  4. Silné srdce. I v této oblasti se osvědčily Omega 3 mastné kyseliny, jež pomáhají nejen s bojem s cholesterolem, ale navíc přispívají k regulaci krevního tlaku a potlačují záněty. Svůj podíl má i draslík, vitamin E, B6 nebo B9 (kyselina listová).
  5. Aktivní imunita. Díky zinku i Omega 3 mastným kyselinám je podporována správná funkčnost naší obranyschopnosti.
  6. Kosti v kondici. Díky obsaženému vitaminu K se kešu ořechy hodí i jako součást prevence osteoporózy.
  7. Podporují hubnutí. Díky svému složení zrychlují a optimalizují chod organismu, což vede i k lepšímu trávení a vstřebávání živin. V těle se tedy nehromadí toxiny (vyloučí se) ani přebytečná voda, což pomáhá s úbytkem váhy.
  8. Krásná pleť. Nejen, že máte šanci být hubenější, ale s kešu oříšky i krásnější. Kešu ořechy totiž obsahují měď, jež hraje významnou roli při tvorbě pigmentu a kolagenu, jež je zodpovědný za pevnost a pružnost pokožky.

Pokud však chcete na zmíněné pozitivní dopady dosáhnout, musíte konzumovat kešu oříšky v přírodní podobě, nikoli solené nebo jinak ochucené.

Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny

Kešu ořechy recept – Krůtí prsa s kešu ořechy

Potřebujete (2 porce): 500 g krůtích prsou, 4 stroužky česneku, 3 cm oloupaného čerstvého zázvoru, ½ citronu, olivový olej, menší červená cibule, červenou a zelenou papriku, sójovou omáčku, čerstvý koriandr, 60 g opražených kešu oříšků

Postup: Nakrájejte krůtí prsa na nudličky, papriku na proužky, česnek a cibuli nadrobno. Rozpalte ideálně na wok pánvi (nebo na vyšší pánvi) trochu oleje a nechte zesklovatět směs cibule, česneku a zázvoru. Přihoďte maso a osmahněte. Osolte, zakápněte sójovou omáčkou (maximálně 3 polévkové lžíce) a přiklopte pokličkou.

Po několika minutách, kdy se maso „potí“ přidejte papriky a nechte vše pod pokličkou změknout. Papriky lze přidat i později, pokud je máte rádi na skus. Mezitím si nakrájejte kešu oříšky a opražte je na troše oleje se špetkou soli. Jakmile je maso hotové, přidejte nasekaný čerstvý koriandr, kešu oříšky a pokapejte šťávou z citronu.

Podávejte s rýží nebo rýžovými nudlemi.

Autor článku: Markéta Palatin

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Skutečně chcete smazat komentář?

Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody… více o tomto dni Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se… více o tomto dni

Kešu oříšky: Přírodní antidepresivum vám zlepší náladu a sníží cholesterol

  • Publikováno: 28. 8. 2021 15:19

Všichni víme, že moderní medicína dělá vlastně to, co medicína odjakživa – v mnoha případech „jen“ bere to nejlepší z přírody a maximalizuje účinky. V ořechách je člověku prospěšných látek obecně mnoho. A v kešu obzvlášť. Kombinace zdravých tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů a speciálních látek dělají z kešu doslova přírodní antidepresivum.

Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny

Zobete? Donedávna jsme si toto slovo spojovali možná se slepicemi na dvorku, ale dnes se spousta z nás setkala s těžkou životní situací a musela se obrátit na odborníka – psychiatra. A možná i vy už užíváte antidepresiva obsahující L – tryptofan, který zvyšuje v těle hladinu serotoninu.

Ten pomáhá v mozku lépe přenášet nervové vzruchy, a když je ho málo, trpíme častými výkyvy nálad, úzkostí a depresemi. Stejné množství tryptofanů jako v tabletce je i v hromádce kešu ořechů.

Někdy je možné bránit se chemii a prášky odsunout „na neurčito“ za pomocí obyčejně zdravých a zdraví prospěšných potravin.

Každý už to někdy zažil

Podrážděnost, nervozita, agresivní chování. Nebo vysoký cholesterol, snaha zhubnout, nedostatek hořčíku a s ním spojené poruchy správné činnosti svalů i nervů. Problémy, se kterými se denně setkáváme ve svém okolí.

A ruku na srdce, často je můžeme pozorovat i sami na sobě. Nároky na výkony v práci, soustředění na zvládání více životních rolí najednou a i běžný denní kolotoč nás může pěkně vyčerpávat.

A protože život je běh na dlouhou trať, někteří z nás už si uvědomili, že je nutné se o své tělo dobře starat.

Naštěstí máme k dispozici zdravotní pomoc v té nejpřirozenější formě dnes tolik populárních superpotravin. A místo polykání hořkých pilulek si navíc pochutnáme. Stačí, když svůj jídelníček občas obohatíte i exotickými kešu oříšky, zařazených do kategorie brainfood (posilující nervovou soustavu).

Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny

Zdraví z tropů

Na ovocném stromě zvaném Ledvinovník západní (Anacardium occidentale), který roste ve Střední a Jižní Americe a Asii, vyrůstají dužnaté stopky hruškovitého tvaru.

Pod nimi je jakoby zavěšený ořech ve tvaru ledviny, který už obsahuje nám známá semena – kešu oříšky.

Využití ostatních částí stromu je pro nás podružné, pokud se s ledvinovníkem setkáte na svých cestách, můžete ochutnat šťávu, víno nebo ocet získaný z plodů a bohatý na vitamín C.

Nás však zajímá, co všechno můžeme získat z oříšků, dostupných u nás například v obchodech zdravé výživy.

Čím nás můžou obohatit kešu ořechy

  • nejdůležitější součástí je již zmiňovaná esenciální kyselina L – tryptofan, který je součástí některých běžných antidepresiv
  • obsahují velké množství hořčíku – ten uvolňuje bolestivé křeče dělohy či tlustého střeva, pomáhá i při angíně pectoris
  • vitamíny B1 (thiamin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin), riboflavin, vitamín E a kyselina listová, důležitá v těhotenství. Niacin zlepšuje stav různých dermatologických onemocnění
  • pomáhají snižovat množství škodlivého LDL cholesterolu a zároveň zvyšuje hladinu HDL, který je naopak zdraví prospěšný
  • vysokým obsahem karotenoidů příznivě ovlivňují zdraví kůže a očí, zabraňují degeneraci sítnice.
  • jsou plné antioxidantů – měď, zinek, selen a zmiňovaný vitamin E

Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny

Ale hlavně – hodí vás do klidu

Hořčík, jehož chronický nedostatek pociťujeme všichni, je v kešu v množství 260 mg/100g.

Budete mít zájem:  Slunečnicový olej a zdraví – víte, že i on je zdravý?

A z kešu jej můžeme využít ve formě příjemného pochutnání bez špatného pocitu z možného přibírání na váze. Obsahuje totiž jen 45% tuků a nejvíce 27% sacharidů, přičemž má nízký glykemický index. Pokud se oříšky nebudeme cpát plnými hrstmi a dodržíme doporučenou denní spotřebu 40 – 50 gramů nemusíme se bát o naši štíhlou linii.

  • Jen na okraj, podmínkou účinného vstřebávání hořčíku je současné dodávání vápníku zhruba v poměru 1:2 ve prospěch vápníku.

Vybírejte jen kvalitní zboží

Pokud se rozhodnete kešu vyzkoušet, nebo je již používáte, vybírejte si zboží v prodejně, o které víte, že se v ní zboží „točí“. Dejte si pozor na plesnivé nebo žluklé kousky, před koupí na váhu se nestyďte požádat o ochutnání.

Při zpracování pak ořechy předem namočte, vyplaví se tak látky, které jsou prospěšné pro klíčení, pro vás jsou ale škodlivé. A logicky, dáváme přednost oříškům v přírodní podobě, tedy nesoleným a nepraženým.

Zařadit ořechy kešu do svého jídelníčku je jedna z věcí, které vašemu tělu i hlavě maximálně prospějí. 

Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Nahoru

Kešu ořechy – v čem spočívá jejich přínos pro zdraví?

Kešu ořechy nejen dobře chutnají, ale také dobře prospívají našemu tělu. A to dokonce i v případě hubnutí.

Kešu oříšky jsou totiž nabité nutričně hodnotnými látkami, které lékaři doporučují a na které ani vy nedáte dopustit, pokud vás sem tam něco pobolívá nebo vaše tělo již zkrátka nefunguje tak jako kdysi. Co všechno kešu ořechy obsahují a co tělu přináší za benefity? Na to se podíváme v dnešním článku.

Kde kešu roste a jaké se s ním pojí zajímavosti?

S kešu ořechy se pojí spoustu zajímavostí, o kterých ví jen málokdo. Věděli jste například, že ledvinovitý tvar kešu odpovídá názvu stromu, na kterém roste? Ano, je tomu skutečně tak. Kešu ořechy jsou plodem stromu ledvinovníku západního, což je tropický stálozelený strom původem z Brazílie.

Dnes se pěstuje hlavně v Indii a Vietnamu na plantážích, kde se i přímo zpracovává. Největší ledvinovník západní však nenajdete ani v Indii nebo Vietnamu, ale právě v Brazílii ve městě Natal, kde z výšky vypadá jako celý zarostlý park.

Jeho pokroucené a rozložité větve se totiž rozprostírají na neuvěřitelné ploše 8 500 metrů čtverečních, za což si tento strom vysloužil zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Ledvinovník západní krásně kvete a každé květenství dozrává v jeden plod, který má žlutooranžové zbarvení a vzhled připomínající papriku. A právě s tím se pojí další zajímavost.

Z botanického hlediska se nejedná o pravý plod, ale o pseudoplod pod nímž vyrůstá pravý plod a tím je námi známý oříšek kešu. Zbarvený nepravý plod, který se často označuje jako „kešu jablko“ jsou v podstatě zduřelé listy stromu, s nimž se nakládá podobně jako s ovocem.

Přidává se do marmelád a různých pokrmů, neboť samotné jablko má vysoký obsah vitaminu C.

Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny

Co kešu ořechy obsahují?

Složení kešu je poměrně unikátní. I když obsahuje hodně tuků, jedná se o zdravé tuky, které nijak neškodí cévám a srdci.

Celkový obsah kalorií je zároveň daleko menší než u jiných ořechů, takže si je klidně v přiměřené míře můžete dopřát i při redukční dietě. Jediné, na co si je potřeba dát pozor, jsou sacharidy.

Ty jsou v kešu oříšcích též zastoupeny, avšak více zabývat by se jimi měli jen diabetici, kteří by neměli zapomenout zapsat si množství kešu ořechů do denního sacharidového příjmu.

Dále pak obsahují velké množství minerálních látek, vitaminů, bílkovin a vlákniny. Z minerálů a stopových prvků je v nich zastoupen především vápník, draslík, hořčík, selen, železo a zinek.

Z vitaminů jsou bohaté na vitamin K, E a vitaminy skupiny B.

Přibližně jedna hrst kešu ořechů odpovídá 12 % doporučené denní dávky vitaminu K a dvě hrsti odpovídají 25 % denní dávky hořčíku.

Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny

Kešu a jeho vliv na zdraví

Díky vysokému obsahu hořčíku kešu ořechy zlepšují kvalitu spánku, pomáhají regeneraci těla a posilují činnost nervové soustavy. Vitamin K spolu s vápníkem a draslíkem zase předchází řídnutí kostí a zvyšují jejich pevnost.

Obsah zdravých tuků napomáhá srdeční činnosti a vyrovnává hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň se díky tukům a vláknině budete cítit na delší dobu zasyceni, což vám pomůže při hubnutí. Jako i jiné ořechy pak kešu zlepšují kognitivní funkce (soustředění, paměť atd.

) a pomáhají vyrovnat se lépe se stresem, nervozitou a vyčerpáním.

Jak a kolik denně kešu konzumovat?

Tak jako u všeho ani s kešu byste to neměli přehánět. Pro podporu zdraví je ideální těchto ořechů sníst přibližně 1 hrst denně. K dostání jsou solené či máčené v čokoládě.

Nejzdravější variantu však pochopitelně představují syrové naturální kešu, které můžete využít k obohacení svého každodenního jídelníčku.

Výborné jsou k sýrům, rozmixované do dezertů, jogurtů či kaší nebo jemně namleté do cukroví a krému.

Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:

Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny

Allnature Kešu ve větším výhodnějším 1000 g balení jsou skvělé přírodní pražené nesolené Kešu. Kešu mohou posloužit jako zdravá svačinka.

Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny

Allnature Kešu v mírně pálivém provedení v medu a chilli, představuji opravdovou „závislost“ Za tým ProfiDoplnkyStravy.cz tuto variantu jednoznačně doporučujeme akorát POZOR VYSOCE NÁVYKOVÉ. 🙂

Kešu ořechy: jednoznačně nejlepší přírodní lék proti depresi

Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny

Kešu ořechy jsou jednou z nejzdravějších potravin na světě. Většina lidí však bohužel netuší, kolika různými způsoby příznivě ovlivňují zdraví, a v Souhrnné databázi přírodních léčiv (Natural Medicines Comprehensive Database) je jim věnován jen malý prostor.

Mezi největší producenty kešu ořechů patří země jako Nigérie, Tanzanie, Mosambik a Brazílie. Důvodem je zejména skutečnost, že tyto ořechy k růstu potřebují teplé a vlhké klima.

Zdravotní přínosy konzumace kešu ořechů

  • Kešu ořechy jsou bohaté na vitamíny, rozpustnou vlákninu, minerály a řadu fytochemikálií, které brání vzniku nemocí, včetně rakoviny. Mimoto mají vysoký obsah kalorií – 50 gramů této výživné potraviny obsahuje zhruba 275 kalorií.
  • Lze v nich dále nalézt četné důležité vitamíny, například kyselinu pantotenovou nebo vitamín B5, vitamín B6 (pyridoxin), vitamín B11 (thiamin) či riboflavin. Uvedené vitamíny jsou nezbytné pro metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů na buněčné úrovni. Niacin pak zvyšuje ochranu před pelagrou či dermatitidou.

Vitamín B6 je mimoto velmi prospěšný pro naše zdraví, protože výrazně snižuje pravděpodobnost vzniku sideroblastické anémie a homocystinurie.

Pouze 100 gramů těchto ořechů poskytuje asi 30 procent doporučeného denního množství vitamínu B6 (zhruba 0,147 mg).

  • Kešu ořechy jsou dále bohaté na esenciální minerály. Mezi nejužitečnější minerální látky, které se v těchto ořeších nacházejí, patří draslík, mangan, měď, selen, hořčík, zinek a železo. Stačí sníst hrst těchto ořechů každý den a tělu zajistíme potřebné množství těchto mimořádně důležitých minerálů a ochranu před chorobami způsobenými jejich nedostatkem.

Měď například působí jako tzv. kofaktor řady důležitých enzymů, například superoxiddismutázy a cytochrom c-oxidázy.

Zinek naopak vykonává stejnou funkci společně s enzymy, které zajišťují regulaci průběhu trávení a růstu, funkci pohlavních žláz a syntézu DNA.

Selen je velmi důležitý mikronutrient a funguje jako kofaktor antioxidačních enzymů, například glutathion peroxidázy, která představují jeden z nejsilnějších antioxidantů v lidském těle.

  • Mononenasycené mastné kyseliny, například kyselina palmitolejová a olejová, které se v těchto ořeších nacházejí ve velkém množství, jsou velmi prospěšné pro zdraví srdce. Patří do skupiny esenciálních mastných kyselin, které mohou zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a naopak snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi. V mnoha vědeckých studiích bylo navíc prokázáno, že tzv. středomořská strava, která je založená zejména na mononenasycených mastných kyselinách, zlepšuje tzv. profil lipidů v krvi a chrání náš systém před mrtvicí a onemocněními koronární arterie.
  • Kešu ořechy mimoto obsahují také malé množství jednoho velmi důležitého pigmentu flavonoidových antioxidantů, tzv. zeaxanthinu, který je selektivně absorbován uvnitř sítnice makuly v našich očích. Tento pigment poskytuje ochranný a antioxidační UV filtr, a chrání před věkem podmíněnou makulární degenerací (VPMD), která se vyskytuje u starších osob.

Alergie na kešu ořechy

Přestože mají kešu ořechy velmi příznivý vliv na naše zdraví, někteří lidé by je konzumovat neměli. Právě alergie na tyto ořechy totiž představuje jednu z nejčastějších potravinových alergií u dětí i dospělých. I malé množství kešu ořechů může stejně jako v případě arašídů způsobit velmi závažné alergické reakce.

Příznaky alergie na kešu ořechy

V případě alergie je nutné sledovat, jaké potraviny konzumujeme. Kešu ořechy jsou totiž „ukryty“ v mnoha běžných potravinách, například ve zmrzlině, v asijských jídlech či v koláčích. Kdykoli se tedy u vás projeví níže uvedené příznaky alergie na kešu ořechy, je nutné vyhledat odbornou pomoc.

Několik minut po konzumaci těchto ořechů nebo jídla, které je obsahuje, může dojít k brnění nebo svědění kolem úst nebo v ústech, alergickou reakci ovšem může vyvolat pouhý dotek. Na různých částech těla se mimoto mohou objevit červené vystupující svědivé skvrny různých velikostí.

Mezi příznaky alergie v některých případech patří rovněž zvracení a/nebo žaludeční křeče. Vážnější příznaky mohou zahrnovat zvracení, průjem, nevolnost nebo potíže s polykáním. Nikdy bychom také neměli zapomínat, že otok v krku nebo na jazyce může ucpat dýchací cesty.

  • Vdechnutí částic kešu ořechů rozptýlených ve vzduchu může vyvolat astma nebo sennou rýmu.
Budete mít zájem:  Nachlazený Močový Měchýř Příznaky?

Alergickou reakci v nose a nosních průchodech mohou někdy doprovázet příznaky jako  ucpaný nos nebo výtok z nosu, svědění v nose, svědění v očích,  kašel  a svědění v horní části úst.

Dalším jednoznačným signálem potíží v oblasti dýchacích cest je pískání a sípání při výdechu.

Mezi další příznaky spojené s astmatickým záchvatem způsobeným alergií na kešu ořechy patří tlak na hrudníku, dušnost a bolest na hrudi.

V některých případech může konzumace kešu ořechů vést rovněž k závažné alergické reakci známé pod označením anafylaxe. Vdechnutí nebo požití třeba jen malého množství kešu ořechů tak může vyvolat anafylaktický šok.

Anafylaxe začíná náhle a během několika sekund může vést k ohrožení života. Proto je velmi důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Tato reakce se vyznačuje následujícími příznaky: rychlý tep, mdloby, otok hrdla, který vede k potížím s dýcháním, závratě či mdloby.

Kešu ořechy jako přírodní lék proti depresi – strana 2

Kromě uvedených pozitivních vlastností jsou navíc kešu ořechy považovány za nejlepší alternativní prostředek pro léčbu deprese.

Poměrně zajímavá situace nastala v roce 1993, kdy zástupce komisaře pro strategii amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) David Adams uvedl na výročním zasedání Asociace pro informace o farmaceutických přípravcích (DIA), že je třeba věnovat značnou pozornost dění v oblasti potravinových doplňků a souvisejícím právním otázkám.

Poukázal tak na to, že na trhu existuje zcela nová třída produktů, které budou v případě, že se výrobkům přírodních prostředků podaří získat podporu, konkurovat stávajícím přípravkům. To je také důvod, proč je zapotřebí zvláštní zákon, který by oblast doplňků stravy reguloval.

V důsledku toho byla v roce 1993 vydána zpráva pracovní skupiny FDA pro oblast výživy, která uváděla, že existence a prodej doplňků stravy neohrožuje snahu o vývoj nových léků.

Jak lze předpokládat, v praxi existuje mnohem bezpečnější a účinnější přírodní prostředek léčby deprese, který měl být před námi skryt, protože by mohl vést ke značným finančním ztrátám – farmaceutický průmysl totiž představuje mimořádně výnosný obor podnikání.

Byla nám tak zatajena skutečnost, že kešu ořechy jsou vynikajícím zdrojem tryptofanu, což je zásadní aminokyselina, kterou musíme přijímat prostřednictvím potravy. Tento zázračný prvek reguluje naši náladu, zlepšuje spánek, pomáhá dětem růst a rozvíjet se, vnáší rovnováhu do našeho chování a výrazně snižuje hladinu stresu, úzkosti a deprese.

V praxi se ukázalo, že tento prvek, který se v kešu ořeších vyskytuje v množství 1000 až 2000 mg, má v mnoha případech stejnou účinnost jako antidepresiva na předpis. Na rozdíl od antidepresiv ovšem nevyvolává žádné vedlejší účinky.

Para ořechy – vynikající antioxidant i antidepresivum

Kešu ořechy a zdraví – přírodní antidepresivum s mnoha minerály a vitamíny
Para ořechy

Para ořechy jsou 3 až 4 cm dlouhá semena mohutného stromu s názvem juvie ztepilá (Bertholletia excelsa), jenž roste v pralesích jihoamerického kontinentu. Jedná se tedy o další zdraví prospěšný produkt z Amazonie. Již samotný název pochází z místních dialektů. Navíc se tento strom prozatím nepodařilo vyšlechtit, takže naprostá většina para ořechů na světových trzích pochází právě z této oblasti. Není také divu, že se šíří po celém světě, neboť u nich byly doloženy významné léčivé účinky.

Para ořechy jako vynikající antioxidant i antidepresivum

Para ořechy jsou velmi kalorické, proto se nedivme, že domorodcům v Amazonii slouží jako jeden z hlavních zdrojů energie. Kromě toho však obsahují velké množství účinných látek.

Jedná se o vitamíny ze skupiny B či E, mastné kyseliny a minerály jako selen, hořčík, vápník či železo.

Mezi hlavními účinky para ořechů musíme jmenovat jejich antioxidační vlastnosti, díky kterým dokážou zpomalit proces stárnutí, protože chrání před vyšším množstvím volných radikálů v organismu.

Konzumace para ořechů se ovšem doporučuje i z dalších důvodů. Díky skutečně vysokému obsahu vitamínu B1 jsou velmi vhodné pro jedince, kteří trpí nervovými problémy.

S jejich pomocí lze totiž snížit podrážděnost a deprese a zlepšit koncentraci a celkovou činnost psychiky. Para ořechy také snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a pozitivně mohou působit i na srdce.

Kromě toho kladně ovlivňují činnost štítné žlázy a prospívají i kloubům, pokožce, vlasům a nehtům.

Měli byste vědět: v rostlinné říši byste jen těžko hledali tak bohatý zdroj selenu. Tento minerál má sice v menších dávkách kladný vliv na lidské zdraví, nicméně ve větším množství škodí.

Doporučováno je tedy konzumovat pouze několik para ořechů denně. Navíc nezapomeňte, že na tyto semena se může rovněž projevit alergická reakce. Na druhou stranu neobsahují lepek, takže je mohou i celiaci.

Jak využít para ořechy v kuchyni?

Para ořechy jsou dnes v tuzemských obchodech již běžně k dostání, a to buď se skořápkou či bez skořápky, ale také solené, slazené nebo pražené.

Můžete je tedy konzumovat samotné, ale uplatnění naleznou rovněž při přípravě dalších pokrmů. Nadrcené je lze přidat do sladkých jídel, případně do různých salátů. Využití se pak nabízí i v polévkách a můžete je také péct.

Navíc vám doporučujeme zakoupit olej z para ořechů, pro který jistě v kuchyni naleznete nejrůznější uplatnění.

Tip na závěr: para ořechy se celkem rychle kazí, takže pokud víte, že je v nejbližší době nevyužijete, kupte si je raději v nevyloupané formě. Při konzumaci pak nezapomeňte semena pořádně rozžvýkat, aby došlo k uvolnění všech účinných látek.

Léčivé schopnosti kešu oříšků: Fungují jako přírodní antidepresivum

Jak jste již určitě slyšeli, ořechy obecně jsou pro náš organismus neuvěřitelně prospěšnou potravinou. Proto je skvělé zařadit tuto potravinu do vašeho jídelníčku.

Obzvláště zdravými jsou vlašské ořechy a kešu. Tyto ořechy obsahují užitečné tuky, vitamíny B a hořčík, které zlepšují náladu.

Jako jedny z mála mají velké množství přírodních látek, které člověka dokážou zbavit úzkosti a zmírnit depresivní stavy.

Statistiky říkají, že 6,7 % obyvatel Ameriky, kteří jsou starší 18 let, trpělo v minulém roce depresivními stavy. Většina proti tomu bojovala pomocí různých antidepresiv, ovšem ty s sebou vážou nežádoucí účinky, jako jsou závratě, nespavost nebo ospalost, mírná nevolnost, zácpa a podrážděný žaludek, snížená sexuální touha, impotence, neschopnost orgasmu a symptomy nachlazení, jako je kýchání, bolest v krku a ucpaný nos. Toto však byly nežádoucí účinky ne tak závažného charakteru, ale u těch bohužel nezůstaneme. Léčba antidepresivy s sebou nese i další závažnější účinky, jako je svalová ztuhlost, vysoké horečky a vysoký tep, zvracení, pocit nechutenství, bolesti hlavy, ztráty paměti, pomatenost, slabost, halucinace a vážné kožní reakce s otokem v obličeji a pálení očí.

Přírodní antidepresivum

Naštěstí si i příroda dokáže s tímto onemocněním poradit a jedním z přírodních léčiv jsou právě kešu oříšky. Ten obsahuje hořčík, vitamín B6, železo, bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné k odstranění úzkosti a deprese.

Dr. Andrew Saul uvádí, že kešu oříšky jsou jednou nejvíce prospěšnou potravinou proti depresím a stresu, jelikož mají stejné účinky jako antidepresiva. Když sníte ¼ šálku kešu oříšků každý den nejen že odplavíte nepříjemné psychické stavy, ale i doplníte značnou dávku potřebných vitamínů a minerálů.

Proč kešu funguje

Kešu jsou nejbohatším zdrojem tryptophanu, což je aminokyselina, která je nutná pro absorpci a uvolňování serotoinu. Pokud naše tělo má nedostatek serotoinu, trpí úzkostmi a stresem. Tato aminokyselina je zahrnuta i v ovoce a zelenině, ale kešu oříšky jí obsahují nejvíce.

Pro dobrou náladu a správně fungující nervový systém je nesmírně důležitý vysoký příjem hořčíku. Ten totiž, stejně jako aminokyselina výše, dokáže potlačit stavy úzkosti a deprese.

Další látkou obsaženou v kešu je niacin. Ten má jedinečnou relaxační vlastnost, se kterou budete mít kvalitnější spánek. I on potlačuje depresi. Posledním zmíněným je vitamín B6, který má vliv na funkci našeho mozku a silné proti depresivní účinky.

Kešu oříšky jsou tedy ideální pro ty, kteří mají v úmyslu bojovat proti depresím co nejpřirozenější cestou, tedy bez použití antidepresiv. Tyto oříšky si zamilujete i pro jejich vynikající chuť.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Kešu – přírodní antidepresivum

Kešu ořechy jsou plodem ledvinovníku (mají tvar ledviny), který pochází z Jižní Ameriky. Obsahují zhruba 50% tuků, 20% bílkovin a asi 25% cukrů. Na pulty krámů se dostanou již vyloupané ze skořápek a vzhledem k tomu, že každý jeden plod ledvinovníku poskytne jen jeden oříšek, je jejich cena v porovnání s ostatními ořechy znatelně vyšší.

Nejvíce používané jsou v Indii, kam je přivezli v 16. století Portugalci. Také ve vitariánské stravě se z nich dělá spousta skvělých omáček, dipů, náplní a mnoho dalšího ve sladkých i slaných variantách. Mnozí rawfoodisté si už svůj jídelníček bez kešu neumí ani představit.

Budete mít zájem:  Voda V Břiše Příznaky?

Jsou plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, které jsou potřebné ke správnému fungování celého  našeho těla.   

Pouhé dvě hrsti kešu oříšků mají stejnou hodnotu jako předepisované terapeutické dávky antidepresiv s názvem Prozac nebo Paxil. Uvnitř nás začíná v kešu obsažená esenciální aminokyselina L-tryptofan pracovat proti úzkosti a niacin mimo jiné navozuje klid nervovému systému zklidněním deprese.

Ovšem ještě důležitější je to, že tryptofan se v krevním oběhu mění na serotonin, který je přenašečem nervových vzruchů v mozku a pozitivně ovlivňuje naši náladu. Když je ho nedostatek, trpíme výkyvy nálad, depresemi, poruchami spánku, podrážděností a bolestmi hlavy.

Proč se tedy nevylaďovat díky dokonalé přírodě namísto agresivní chemie.

Dostatek sacharidů (škrobů) v naší stravě pomáhá tryptofanu dostat se přesně tam, kde je ho nejvíce zapotřebí – do mozku. Například pět porcí fazolí, několik porcí arašídů, nebo jedna plná dlaň kešu oříšků nám poskytuje až 2.000 mg tryptofanu, který bude v tomto poměru stejně účinný jako předepsaná dávka antidepresiv. 

Zde je dalších 15 skvělých zdravotních výhod kešu oříšků:

  1. prevence rakoviny – Proanthokyanidiny jsou esenciální polymerní řetězce flavonoidů, které účinně bojují proti nádorovým buňkám tím, že zastavují jejich dělení a další růst. Tyto proanthocyanidiny a vysoký obsah mědi v kešu ořeších pomáhají v boji proti rakovině, hlavně rakovině tlustého střeva. To je jedna z hlavních výhod kešu oříšků 
  2. zdravé srdce – Kešu oříšky obsahují nízký obsah tuku ve srovnání s jinými ořechy a obsahují kyselinu olejovou, která je velmi zdravá pro naše srdce. Jsou bez cholesterolu a přítomné antioxidanty pomáhají našemu srdci tlouci bez onemocnění  
  3. snižují vysoký krevní tlak – Kešu ořechy snižují krevní tlak díky hořčíku v nich přítomném   
  4. pomáhají vlasům –  měď je minerál, který pomáhá našim vlasům udržet si svou přirozenou plnou barvu bez šedin. Takže pokud zařadíte kešu plné mědi do svého jídelníčku, dočkáte se opět své přirozené krásné barvy, kterou si možná již dlouho přejete i bez chemických barev   
  5. pomáhají udržovat zdravé kosti – podobně jako vápník, je i hořčík velmi důležitý pro dobré zdraví našich kostí a protože je obsažen v kešu ve vysoké míře, tak jejich pojídáním nebudete ve vyšším věku potřebovat umělé klouby   
  6. pomáhají udržovat naši nervovou rovnováhu – hořčík je uložen na povrchu našich kostí a předchází tak vstupu vápníku do nervových buněk a tak udržuje krevní řečiště (cévy) a svaly uvolněné, nedostatečné množství hořčíku může vést k tomu, že se vápník dostane do krevního řečiště, kde začne způsobovat křeče, také to má za následek vysoký krevní tlak, bolesti hlavy a migrény  
  7. předcházejí tvorbě žlučových kamenů – denní příjem kešu oříšků může snížit riziko vzniku žlučníkových kamenů až o 25 %  
  8. pomáhají snižovat naši hmotnost – i když jsou kešu považovány za tuk, obsahují tzv. dobrý cholesterol, studie dokázaly, že těm, kteří konzumovali kešu ořechy nejméně dvakrát týdně, klesla váha více než těm, kteří je nejedli skoro vůbec   
  9. obsahují antioxidanty – selen, měď, hořčík a další, působí jako kofaktory pro mnoho enzymů
  10. pomáhají trávení – Kešu ořechy pomáhají v růstu a vývoji syntéze nukleových kyselin a trávení   
  11. bohaté na vitamíny – Kešu ořechy jsou bohaté na vitamíny jako je riboflavin, kyselina pantotenová, thiamin, niacin a další, tyto vitaminy nás chrání před chudokrevností, u nás vzácnou pelagrou apod.   
  12. zdravé dásně a zuby – jak bylo uvedeno výše, obsah hořčíku přítomného v kešu ořeších je skvělý pro kosti a udržuje zdravé i naše zuby a dásně
  13. navozují příjemný spánek – po menopauze vám mohou kešu oříšky poskytnout oddychový a příjemný spánek během noci   
  14. chrání nás před volnými radikály – Kešu ořechy pomáhají našemu tělu správně zužitkovat železo a eliminovat volné radikály, které způsobují zdravotní problémy   
  15. pomáhají předcházet Makulární degeneraci (ztrátě centrálního vidění u starších lidí) –  Kešu oříšky mají schopnost filtrovat UV záření a chrání nás tak od tzv. makulární degenerace

Další významné zdroje tryptofanu jsou

  • Ovoce – meruňky, banány   
  • Zelenina – chřest, zelí, brambory pečené ve slupce, římský salát, rajčata, mořská řasa Kelp   
  • Luštěniny a výrobky z nich –  čočka, bílé fazole, Pinto fazole, sója (vařená), sojové mléko, Tamari (sójová omáčka). Tofu (RAW)   
  • Ořechy a semena – mandle, arašídy, lískové ořechy, dýňová semena, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy   
  • Obilí – hnědá rýže, rýže   
  • Ne-veganské varianty – sýr Čedar, tvaroh, vejce, jogurt, kuřecí a krůtí maso, mušle

Pozitivních účinků bychom našli ještě celou dlouhou řadu, neboť kešu ořechy jsou darem a lékem přírody. Doporučuji je konzumovat v co nejčistší bio kvalitě, nepražené, nesolené, přírodní, předem na několik hodin namočené, aby se vyplavily škodlivé inhibitory klíčení. Je vhodné je střídat i s ostatními oříšky a semínky, aby se do těla dostávaly nejrůznější látky z nejrůznějších zdrojů.

Zdroj: whydontyoutrythis.com

Zde můžete nakoupit velmi kvalitní Kešu oříšky www.zodo.cz/kesu-orechy-jadra-natural/

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen – Kešu oříšky

Kešu ořechy jsou ve skutečnosti semena ve tvaru ledviny, které se drží v dolní části kešu jablka, ovoce kešu stromu, který je původem z pobřežních oblastí severovýchodní Brazílie.

Asi jste si všimli, že kešu ořechy ve skořápce nejsou v obchodech k dostání.

To je proto, že vnitřek skořápek obsahuje lepkavou pryskyřici, známou jako kešu balzám, která musí být pečlivě odstraněna před tím, než jsou oříšky vhodné ke spotřebě.

Tato pryskyřice se používá v průmyslové výrobě laků a insekticidů. Dnes je mnoho předních komerčních výrobců kešu z Indie, Brazílie, Mosambiku, Tanzanie a Nigérie.

Kešu ořechy jsou výborným zdrojem mědi a dobrým zdrojem fosforu, hořčíku, manganu a zinku.

Nejen, že kešu ořechy mají nižší obsah tuku než většina jiných ořechů, přibližně 82% z jejich tuku jsou nenasycené mastné kyseliny, plus asi 66% z těchto nenasycených mastných kyselin jsou mononenasycené tuky zdravé pro srdce, podobné těm, které jsou v olivovém oleji.

Studie u pacientů s diabetem ukázaly, že mononenasycené tuky přidané  k  dietě s nízkým obsahem tuku, mohou přispět ke snížení vysoké hladiny triglyceridů.

Triglyceridy jsou formou, ve kterém jsou tuky přepravovány v krvi, a vysoké hladiny triglyceridů jsou spojeny se zvýšeným rizikem onemocnění srdce a tak zajištění nějakých mononenasycených tuků ve stravě při konzumaci kešu oříšků, je to dobrý nápad, a to zejména pro osoby s diabetem.

Ničí gram pozitivní bakterie
Jedním z nejvíce neuvěřitelných sloučenin v kešu je anakardová kyselina, které zabíjejí gram-pozitivní bakterie odpovědné za vznik zubního kazu, akné, tuberkulózy, malomocentsví a Streptococcus pneumoniae a Francisellu tularensis. Roztok z jedné části kyseliny anacardic na 200.000 dílů vody na tak nízké, jak v jedné části do 2000000, je ve skutečnosti smrtící Gram-pozitivní bakterie za 15 minut.

U roztoku ze skořápky kešu ořechů a v něm obsažené anakardové kyseliny bylo také prokázáno, že má antioxidační účinky, působí proti Helikobacter pylori a má protinádorové vlastnosti. To znamená, že má schopnost porazit rakovinu a mnoho druhů vředů ve střevech.

Kešu jako prevence žlučových kamenů
Údaje shromážděné za dvacet let na 80000 ženách v Nurses' Health Study ukazuje, že ženy, které jedí alespoň 1 unci (28,35g) kešu oříšků každý týden mají o 25% nižší riziko vzniku žlučových kamenů. Vzhledem k tomu, 1 unce je jen 28,6 ořechy nebo asi 2 lžíce ořechového  másla, prevence onemocnění žlučníku může být tak jednoduchá, jako mít plnou hrst kešu při odpolední svačině nebo přisypávaní kešu oříšků na ovesné vločky nebo do salátu.

Jíst ořechy snižuje riziko přibývání na váze
Mnoho se vyhýbá ořechům ze strachu z tělesné hmotnosti. Prospektivní studie zveřejněná v časopise Obesity ukazuje, že takové obavy jsou neopodstatněné. Ve skutečnosti lidé, kteří jedí ořechy alespoň dvakrát týdně, jsou náchylní k přibírání na váze, než ti, kteří téměř nikdy nejedli ořechy.

28-měsíční studie zahrnující 8865 dospělých mužů a žen ve Španělsku zjistila, že účastníci, kteří jedli ořechy nejméně dvakrát týdně, měli o 31% menší pravděpodobnost, že k přiberou na váze, než účastníci, kteří nikdy nebo téměř nikdy nejedli ořechy.

A mezi účastníky studie, kteří získali na váze, ti, kteří nikdy nebo téměř nikdy nejedli ořechy, přibili na váze více (v průměru 424 g), než ti, kteří jedli ořechy alespoň dvakrát týdně.

Autoři studie dospěli k závěru, “Častá konzumace ořechů je spojena se sníženým rizikem tělesné hmotnosti (5 kg a více). Tyto výsledky podporují doporučení konzumace ořechů jako důležité součásti srdce ochraňující diety a také zmírňují obavy z možného nárůstu tělesné hmotnosti. “

Kešu jako přírodní antidepresivum
Kešu ořechy obsahují niacin a tryptofan a podle některých odborníků dvě hrsti kešu oříšků obsahují “terapeutické množství“ tryptofanu, schopné změnit a pozvednout náladu. Podle skutečných měření asi polovina šálku kešu poskytuje přibližně 470 mg tryptofanu.

Zdroj: Wake-up World
 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector