Kečup nesmí obsahovat žádná barviva: 10 bodů pro výběr toho kvalitního

Jdou dvě rajčata po silnici a jedno přejede auto …

Není člověk, který by kečup jako malý nemiloval. Průzkumy ukázaly, že nejoblíbenější jídlo dětí ve věku 3 – 11 let jsou právě hranolky s kečupem. Podle průzkumů v České Republice na jednu domácnost připadá až čtyři kila kečupu ročně.

Je ideální na špagety nebo jen jako srdíčko na toust či dip ke grilování. Co se ale skrývá v kečupu a jak vybrat ten správný?

Kapka z kečupové historie

Asi Vás překvapí, že i když Američané dávají kečup snad na všechno a jsou vyhlášení svými hot dogy a hamburgery, nepochází recept na kečup od nich. Američané totiž kečup znají od Angličanů a ti ho převzali od Asiatů.

„Ke-tsiap“ je čínský výraz pro fermentovanou rybí omáčku, kterou ochutnali angličtí námořníci, a už nebylo cesty zpět. Poprvé se tedy kečup jako takový objevuje v roce 1690 v anglickém slovníku. Původně lidé do kečupu dávali ocet, ančovičky, houby, a dokonce i ořechy.

Rajčatový kečup, jak ho známe teď, se objevil až v devatenáctém století, protože z rajčat měli lidé strach. Obavy z jedovatosti rajčat vyvrátil ohijský lékař jménem John Cook Bennett, který je začal vařit a psal o nich recepty.

Rajčata se tedy dostala na vrchol žebříčku, díky své krásné červené barvě a chuti plné slunce.

Co se v takovém rajčeti skrývá?

Rajčata obsahují hodně antioxidantu zvaný lykopen. Ten dobře působí proti rakovině, mrtvici a srdečnímu infarktu. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, působí proti zánětu močových cest, a proto se dle výživových poradců a lékařů má zahrnovat jeden rajčatový produkt denně.

Jak vybrat správný kečup?

  • Jako vždy kontrolujeme obsah rajčat na obalu.
  • Neskočíme na slovíčkaření – kečupová omáčka není kečup!
  • Prima/extra a speciál obsahují vyšší podíl rajčat než ostatní produkty v regálu.

Kečup nesmí obsahovat žádná barviva. V žádném případě potom pesticidy a toxiny.

Chemická konzervace značí, že produkt po otevření vydrží déle. Nevýhodou ale jsou rizika sorbanu draselného a benzoanu sodného.

Dejte pozor na obsah soli a cukru.

Výsledky dtestů kečupů ze supermarketu:

  1. Otma Gurmán Extra kečup s vysokým podílem rajčat – 80 % – 29,90kč
  2. Kand Tomato Ketchup sladký- 78 % – 32,90kč
  3. Boneco Dětský kečup extra – 77 % – 23,90kč
  4. Černého Petra za sekci kečupy získává:
  5. Hamé Kečup sladký – 52 % – 22,90kč

A co na to říká odborník?

Pokud vám zbydou přezrále rajčata, zkuste si uvařit kečup vlastní.

Je to velice jednoduché: rajčata (cca 3 kg) dáte do hrnce, přidáte koření (5x bobkový list, 10x hřebíček, 1x chilli papričku, pepř, sůl a trochu cukru).

Stejně tak doporučuji do kečupu přidat jedno jablko, uvidíte ten rozdíl. Pomalu rozdusíme a vaříme cca hodinu. Poté propasírujeme, kečup dáme do skleniček a dnem vzhůru necháme vychladnout.

Nebojte se také experimentovat!

Do hotového kečupu můžete přidat i různé dochucení – například nakrájené pečené papriky, pomerančovou kůru, bylinky nebo například různé druhy chilli papriček. Kečup je také dobrý v kombinaci s curry! A hlavně – U domácího kečupu přesně víte, co v něm je ????

Pavel Býček, šéfkuchař restaurace The Eatery v pražských Holešovicích

Akademie kvality – Na co se zaměřit při výběru kečupu?

24. 01. 2017

Máte rádi kečup a nevíte, podle čeho si vybrat ten kvalitní? V průběhu ledna vám prozradíme několik tipů a rad, na co se při nákupu soustředit. Nejdříve se pojďme podívat na základní parametry.

Pojmenování

Už jen pouhý název napoví, zda se jedná o kečup nebo o jeho náhražku. Správné názvosloví je stanoveno českými právními předpisy. Základním parametrem je množství rajčat, které bylo pro výrobu použito.

„Pokud se výrobek jmenuje „kečupová omáčka“, „červená omáčka“, „kečap“ apod., zpravidla to znamená, že obsahuje menší než předepsané množství rajčatového podílu. Proto nemůže být pojmenován jako kečup,“ vysvětluje Ing.

Vojtěch Čambala, ředitel kvality a vývoje společnosti Hamé.

Suroviny

Základem pro výrobu kečupu jsou koncentrovaný rajčatový protlak, pitná voda, cukr, kvasný ocet, sůl a koření. Použité rajčatové protlaky se rozlišují podle koncentrace, tedy podle stupně zahuštění čerstvých rajčat. V kečupu nesmí být žádná barviva.

Obsah rajčat

Obsah rajčat v kečupu by měl být min. 140 g rajčat na jeho 100 g. Jestliže je navíc kečup označen výrazy „prima“, „extra“ či „speciál“, musí obsahovat min. 200 g rajčat na 100 g kečupu.

„Vybrat kvalitní kečup není jednoduché. Lze se však řídit obecný pravidlem: čím vyšší podíl rajčat, tím lépe. Ideální je tedy sáhnout po kečupu, který obsahuje 200 g rajčat na 100 g kečupu.“

Konzervanty

Pro výrobu kečupů a zajištění jejich trvanlivosti jsou používány dva základní technologické postupy. První je založen na tepelném zákroku (sterilaci), druhý na použití konzervačních látek, které je regulováno právními předpisy. Aktuálně je pro tyto účely možné využít kyselinu sorbovou a benzoovou (nebo jejich soli), příp. jejich kombinaci. Jak je to značeno na etiketách?

„Přídatné látky se označují vždy názvem skupiny, po kterém následuje jejich specifický název, nebo případně jejich číslo E.

Coby příklad můžeme uvést konzervant E 200, který se také může označit jako konzervant kyselina sorbová (její soli E201 a E203). Kyselina benzoová má kód E210 (její soli E211, E212 a E213).

Přídavek konzervantů nemá vliv na chuť výrobku. Veškeré informace o konkrétním výrobku najdete na jeho etiketě.“ 

Chcete se dozvědět více o kečupu? Podívejte se na naše edukativní video o kečupu. A přečtěte si o nich i v dalších článcích na akademiekvality.cz.

Kvalitou kečupu i dalších potravin si můžete být jisti, když na produktech najdete loga značek kvality KLASA, Regionální potravina, BIO Produkt ekologického zemědělství, Evropské logo pro ekologickou produkci a Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).

Naučte se rozeznat kvalitní kečup

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti

Je několik složek, které byste si měla při výběru kečupu vzít pod drobnohled. Vyjmenujme si je.

Rajčata: Čím více, tím lépe

Vyhláškou stanovené minimální množství je 140 g rajčat na 100 g kečupu. Tady však platí, že čím více, tím lépe. Výživoví poradci radí, že kvalitní kečup by v ideálním případě měl mít na 100 gramů výrobku 200 gramů rajčat. Protože když jich je méně, je potřeba je při výrobě nahradit přidáním zahušťovadel nebo škrobů.

Budete mít zájem:  Příznaky Covidu U Malých Dětí?

Sůl: Čím méně, tím lépe

Na etiketě také sledujte obsah soli. V tomto případě platí pravý opak než u rajčat, a to čím méně, tím lépe. Podle předpisů je povolené množství 3,5 gramu na 100 gramů výrobku. Odborníci však vidí optimální hranici ještě níže – okolo 1 gramu soli na 100 gramů výrobku, tedy 1 %.

Jak je to s cukrem?

I cukr má na etiketě své místo. Je nutné ale říct, že část ho pochází přímo z rajčat. Kečupy jsou však ještě přislazované. A to buď cukrem, nebo glukózo-fruktózovým sirupem. Rozdíl v nich není žádný, protože obě sladidla mají podobně vysoké kalorické hodnoty.

Plast, nebo lahev?

Rozhodujete se, zda koupit kečup v plastu, nebo ve skleněné lahvi? Plast je možná praktičtější při dávkování. Sklo vám ale zase napoví, že výrobek není chemicky konzervovaný. Skleněná lahev totiž, na rozdíl od některých plastových obalů, vydrží sterilaci při vysoké teplotě. Kečup v plastu se většinou bez chemické konzervace neobejde. Zato ale po otevření déle vydrží.

Jiný název než kečup

Jestliže v názvu výrobku nenaleznete slovo kečup (ale například „kečap“ nebo „kečupová omáčka“), ihned zbystřete. Výrobci tak chtějí zmást ty méně všímavé. Ve skutečnosti jde jen o to, že produkt obsahuje méně než minimální předepsané množství podílu rajčat.

Barviva: do kečupu nepatří!

Pokud obal bude nést informaci „bez umělých barviv“, jde opět jen o hru výrobce se zákazníkem. Ve skutečnosti se umělá barviva do kečupu dávat vůbec nesmějí! Takže „bez umělých barviv“ není žádná přednost, ale samozřejmost.

Červená barva je dílem lykopenu

Pro informaci – červenou barvu kečupu dodává přítomnost lykopenu v rajčatech.

Je to přírodní barvivo a jeden z nejznámějších antioxidantů rostlinného původu, který může snižovat riziko rakoviny, posiluje cévy, srdce i mozek.

Uvádí se, že dvě polévkové lžíce kečupu mají více lykopenu než středně velké čerstvé rajče. Lykopen se totiž z rajčat snáz uvolňuje při vyšší teplotě.

Nejdražší nemusí být nejkvalitnější

Nedávno jsem v hypermarketu prostudovala etikety všech nabízených jemných kečupů. Většina jich obsahovala pouze minimální nebo jen o málo vyšší než vyhláškou stanovené množství rajčat na 100 g kečupu.

Dokonce ani výrobek určený přímo dětem rajčat nemá o moc více.
Objevila jsem jen dva kečupy, které mají okolo 200 g rajčat na 100 g výrobku. Potěšil mě jeden ve skle – 240 g na 100 g kečupu.

A upozorňuji, že nepatřil k těm nejdražším.

_tip_

Kečup na mušce! Jak poznáme ten kvalitní od nezdravých náhražek?

„Zkontrolujte obsah rajčat  „Kečupy označené jako „prima“, „extra“ či  „speciál“ musejí mít refraktometrickou sušinu nejméně 30 % a z toho 10 % musí činit sušina vnesená rajčaty, což v přepočtu znamená minimálně 200 g rajčat na 100 g kečupu,“ zmiňuje Ing. Vojtěch Čambala, ředitel kvality a vývoje společnosti Hamé.

Už jen pouhý název napoví, zda se jedná o kečup nebo o jeho náhražku! Správné názvosloví je stanoveno českými právními předpisy. Základním parametrem je množství rajčat, které bylo pro výrobu použito. Pokud se výrobek jmenuje „kečupová omáčka“, „červená omáčka“, „kečap“ apod.

, zpravidla to znamená, že obsahuje menší než předepsané množství rajčatového podílu! Proto nemůže být pojmenován jako kečup. Jaké suroviny jsou přípustné? Základem pro výrobu kečupu jsou koncentrovaný rajčatový protlak, pitná voda, cukr, kvasný ocet, sůl a koření.

Použité rajčatové protlaky se rozlišují podle koncentrace, tedy podle stupně zahuštění čerstvých rajčat. V kečupu nesmí být žádná barviva. 

Antioxidant lykopen – zdravá součást kečupu!

Lykopen je zdraví prospěšný antioxidant. Díky tomu, že se při vyšší teplotě uvolňuje z rajčat snadněji a následně vstřebává do lidského organismu, obsahují tepelně opracovaná rajčata větší množství této prospěšné látky. I zde platí, že čím větší množství rajčat bylo k výrobě kečupu použito, tím více v něm bude obsaženo lykopenu.

Cukry, sladidla a soli – čím méně, tím lépe!

Část cukrů, které jsou uváděny na etiketách, pochází přirozeně z rajčat. Výrobci však kečupy dále přislazují cukrem nebo glukózo-fruktózovým sirupem, aby chuťově vyhovovaly spotřebitelským preferencím. Je možné sehnat i kečupy doslazované sladidly.

Nejběžnějším sladidlem přírodního původu je stévie. Co se týká soli, předpisy povolují použít k výrobě kečupu maximálně 3,5 %. V přepočtu se jedná o 3,5 g na 100 g výrobku. Běžně však kečup obsahuje okolo 2 % soli.

 

Chuť, vůně a konzistence kečupu

U kečupu je nutné posuzovat také chuť, vůni a konzistenci výrobku.

Podle vyhlášky Ministerstva zemědělství by měl být řídce kašovitý, homogenní, jemný, případně s hrubšími částicemi přísad, dále bez zbytků slupek, semen a jiných částí rajčat.

Výjimkou jsou pouze tmavé částice pocházející z koření. A jaký je rozdíl mezi ostrým a jemným kečupem? Ty ostré se koření kombinací pepře a chilli papriček.

Kde se vůbec kečup vzal?

Často se spojuje s „americkým“ životním stylem, pochází tedy z USA? Jeho současná podoba ano, ale dostal se tam z Anglie, která ho převzala z Asie. Slovo kečup pochází z čínského slova ke-tsiap, což byla původně speciální fermentovaná rybí omáčka.

V 17. století ji tam ochutnali angličtí námořníci, a tak si našel cestu do Anglie. Angličané ochucovadlo postupně upravovali – vyrábělo se z ančoviček, hub nebo dokonce ořechů. Rajčata se v kečupu objevila až počátkem 19.

století, protože se dříve nevědělo, zda nejsou jedovatá. Stalo se tak díky ohijskému lékaři jménem John Cook Bennett, který prohlásil rajčata za všelék. Začal z nich vařit a vydávat recepty na kečup.

Rajčata se pak vzhledem ke své barvě a chuti stala jednou z nejoblíbenějších a nejdostupnějších potravin.

Na obalech nejen kečupů se vyskytují různá loga se značkou kvality. Nejznámější značkou je KLASA. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. KLASA vám tak zjednoduší výběr toho nejkvalitnějšího kečupu.

Více informací najdete na akademiekvality.cz.

Černé ovce — Česká televize

00:00:15 -Kdybyste náhodou tápali,
do kterého regálu sáhnout…

00:00:18 -Podívejte se na ČERNÉ OVCE.

00:00:20 -Kdybyste pochybovali o správnosti
své volby…

00:00:23 -Podívejte se na ČERNÉ OVCE.

00:00:25 -A kdybyste váhali, jestli se dál
máte dívat na ČERNÉ OVCE…

00:00:30 -Dnešní vysílání vás přesvědčí,
že ano. -Vítejte u něj.

00:00:36 -Ahoj Iveto, taky jedeš domů?-Taky, no.

00:00:38 -Prosím tě, v kolik nám to jede?-Za 5 minut.

  • 00:00:41 -Tak to já si počkám.
  • 00:00:44 -To byla rajčata na domácí kečup.
  • 00:00:47 -He, he, tak už ho máš
    aspoň hotový.
  • 00:00:50 -Je tady náš test jemných kečupů.
  • 00:00:52 Předchází mu příprava
    10 různých vzorků.
  • 00:00:55 Já s tím mám vždycky problém,
    já vždycky mám kečup,
Budete mít zájem:  Hygiena kontrolovala hranolky v pražských restauracích

00:00:58 který nejde vyklepnout.-Jo?

00:01:00 -A já nevím, jestli na to je
nějaká finta. Uvidíme.

00:01:04 -Hele, jo, jde. -Jde to.-Jde to. Výborně.

  1. 00:01:07 Myslíš, že se to vždycky před tím ještě protřepat?
  2. 00:01:10 -No já myslím, že to nechám
    vždycky na svojí ženu.
  3. 00:01:13 -Tak to máš dobrý, já ženu nemám.
  4. 00:01:16 -Hodnocení kečupů se ujme
    tříčlenná porota,
  5. 00:01:19 která bude zkoumat jejich vůni,
    konzistenci a chuť.
  6. 00:01:22 -To vše ohodnotí v tabulce
    od nuly do 10 bodů.
  7. 00:01:25 -Nemá to být anonymní?
  8. 00:01:27 -Jo, no jo,
    vždyť to musíme schovat všechno.

00:01:30 -No vidíš, ještěže…-Pojď, sbalíme to.

  • 00:01:33 To by bylo po soutěži.
  • 00:01:35 Degustovat budou dnes:
    zástupkyně spotřebitelů,
  • 00:01:38 která je povoláním
    sálová sestra na chirurgii,
  • 00:01:41 paní Miroslava Folková.
  • 00:01:43 -Dále odbornice přes vše,
    co prochází žaludkem,
  • 00:01:46 snad kromě projektilu,
  • 00:01:48 profesorka z Vysoké školy chemicko-
    technologické Jana Dostálová.
  • 00:01:51 -A do třetice známá tvář
    z obrazovky,
  • 00:01:54 reportér Událostí Richard Samko,
  • 00:01:56 který přišel i se svým
    malým klonem Ríšou.
  • 00:01:59 -Ten na nic nečekal
    a hned se pustil do ochutnávky.

00:02:02 -Dobrý. -Kyselý? -Ne.
Dobrý, jo?

  1. 00:02:04 -Kromě hodnocení budou dnes
    porotci, jako obvykle, taky hádat.
  2. 00:02:10 -Jeden z těch kečupů je dětský,
    takže zkusíte uhodnout,
  3. 00:02:13 který to bude, a jestli se opravdu
    tak liší od těch ostatních.
  4. 00:02:17 Test je odstartován a my se zatím
    můžeme zeptat,
  5. 00:02:20 jestli lidé kupují kečupy
    a podle čeho je vybírají.
  6. 00:02:23 -Podle značky, jenomže dneska
    si poručte, dneska nevíte co je co.

00:02:28 -Já si je dělám.-Sama děláte?

00:02:30 -Ano, z rajčat.-Nevěříte kupovaným?-Ne.

00:02:33 -To je záležitost manželky.
Já mám jiný starosti.

  • 00:02:36 -Čili, vy jste vyloženě konzument?
  • 00:02:38 -Přesně tak,
    já jsem absolutně nepotřebný.
  • 00:02:41 -A my se teď podíváme,
    jak se porotě daří kečup hodnotit.
  • 00:02:45 -Já to degustuju, ale teď je otázka,
  • 00:02:49 jestli to ty moje chuťové buňky
    vnímají nějak rozličně.

00:02:53 -Zajídat, zajídat.-Zajídat, no.

  1. 00:02:55 -Ono se to někdy zajídá,
    ale musíte vydržet.
  2. 00:02:58 -Každý má jiné chutě
  3. 00:03:00 a po ránu je třeba i jinak naladěný
    na různé chutě,
  4. 00:03:04 samozřejmě že ty chuťové pohárky
    se vyvíjejí během dne.
  5. 00:03:08 -Je vůbec kečup zdravý?
  6. 00:03:10 -Kečup hodnotíme
    jako zdravou potravinu.
  7. 00:03:12 Správně by tam měla být
    jenom ta zelenina

00:03:15 a případně nějaká ochucovadla.-Třeba mrkev nebo ředkev?

00:03:18 -No, spíš koření. -Nebo rajský taky.

  • 00:03:20 -Taky se dává i cukr a tak.
  • 00:03:22 Ale ono ta rajčata jsou
    dražší surovina než třeba škrob,
  • 00:03:27 který se tam pak přidává,
  • 00:03:29 aby ty kečupy měly
    dostatečnou hustotu,
  • 00:03:32 která není vytvořena, jak se říká
    odborně, tou rajčatovou sušinou
  • 00:03:36 nebo zeleninovou sušinou,
    ale ona se tam dodá tím škrobem.
  • 00:03:40 -Podle výrobce kečupů
    si lidé dlouho mysleli,
  • 00:03:43 že červené plody jsou jedovaté.
  • 00:03:45 Dokud jeden člověk nespořádal
    celý koš rajčat,
  • 00:03:48 a nic se mu nestalo.
  • 00:03:50 -Pak rajčata prošla revolucí.
  • 00:03:52 A takhle se kečup dělá
    při tradičním svátku Tomatina
  • 00:03:55 ve Španělsku.
  • 00:03:59 Iveto, víš, že v 19. století
    používali lidé kečup
  • 00:04:02 na špatné zažívání?
  • 00:04:04 -To nevím, ale vím, že v minulosti,
    když jsme dělali některé testy,
  • 00:04:07 tak jsme zjistili,
  • 00:04:09 že některé kečupy mohly
    špatné zažívání spíš způsobit,
  • 00:04:12 protože obsahovaly shnilá rajčata.
  • 00:04:14 -To je možné já jsem minulý týden měl kečup a bylo mi od něho těžko,
  • 00:04:18 a to jsem ho nesnědl ani kilo.
  • 00:04:20 -Jestlipak už se rýsují
    nějaké výsledky?
  • 00:04:23 -Dvojka mi přijde
    strašně kyselá.
  • 00:04:25 -Divákům prozradíme,
  • 00:04:27 že pod číslem 2 je označen kečup
    značky Kand, 100 gramů za 6 Kč.

00:04:31 -Podle mě je zatím nejlepší devítka.-Já asi taky mám nejlepší devítku.

  1. 00:04:35 -To jsme se sešli.
  2. 00:04:37 -No, tady jsme se sešli,
    já mám taky nejlepší devítku.
  3. 00:04:40 -Jako devítku jsme označili kečup
    Naše bio, 100 gramů za 12 Kč.
  4. 00:04:45 -Zrovna jsem se trefil
    na tu jedničku,

00:04:47 která mi vůbec nechutnala.
Vy ji to máte docela vysoko.

00:04:51 -No, jedničku mám lepší.-Mně taky nechutnala jednička.

  • 00:04:54 -A za jedničkou se skrývá kečup
    značky Spak, 100 gramů za 8,60 Kč.
  • 00:04:59 -Podle relativně
    nových poznatků se doporučuje
  • 00:05:02 konzumovat
    i zeleninu tepelně upravenou.
  • 00:05:04 Protože konkrétně třeba
    v těch rajčatech je obsažena látka,
  • 00:05:10 která se nazývá odborně lykopen
    a působí jako antioxidant,
  • 00:05:13 čili v prevenci řady onemocnění,
  • 00:05:15 a ten je lépe využitelný právě
    v těch tepelně upravených rajčatech.
  • 00:05:19 -My jsme v archivu České televize
    zjistil,
  • 00:05:22 že v roce 1982
    měli výrobci jiné problémy.
  • 00:05:25 -Limitujícím faktorem při současné
    výrobě kečupů
  • 00:05:28 zůstává nedostatek šroubových uzávěrů,
  • 00:05:31 který nám zatím
    výrobce není schopen dodat.
  • 00:05:34 -Skleněné obaly zase způsobily,
    že kečupy měly na kahánku.
  • 00:05:38 Třeba když v Praze havaroval
    kamion, který je převážel.
  • 00:05:42 Selhaly mu brzdy, narazil
    do odpadových kontejnerů
  • 00:05:45 a převrátil se na bok.
  • 00:05:47 -Řidič a spolujezdec utrpěli
    lehká zranění,
  • 00:05:50 kečupy však nehodu nepřežily.
  • 00:05:52 -Tehdy jsme si nemohli
    obaly vybírat, dnes už ano.
  • 00:05:55 -Je fakt, že my kupujeme
    v plastu kečup, to je pravda,
  • 00:06:00 pro nás je to jakoby jednodušší.
  • 00:06:02 -Někdy člověk z toho skla
    to nemůže dostat.
  • 00:06:05 -No víte, jak to je,
    to vždycky klepete

00:06:07 a najednou to je všechno na talíři.-Ano.

  1. 00:06:10 Vzorky jsou otestovány,
    můžeme tedy prozradit,
  2. 00:06:13 co se za nimi skrývá.
  3. 00:06:15 -Já se nejdřív zeptám,
    jestli jste uhodli,
  4. 00:06:17 pod kterým číslem
    se skrývá dětský kečup.

00:06:20 -Já bych odhadl sedmičku.-Já bych taky odhadla sedmičku.

00:06:24 -Já pětku.

00:06:26 -Bohužel nemáme dnes žádného
výherce. Je to šestka!

  • 00:06:29 Zřejmě nebyl tak výrazný,
    aby ho někdo poznal.
  • 00:06:32 Vypadá to, že slovo „dětský“
    je zase jenom marketingový tah.
  • 00:06:37 -To je něco podobného
    jako dětská šunka,
  • 00:06:40 tam taky nejsou
    žádné limity legislativní.
  • 00:06:42 -To si tam může napsat ten výrobce.-Zatím si to může napsat,
  • 00:06:46 ale určitě to není dobře,
    to by se mělo ošetřit.
Budete mít zájem:  Nedostatek Vitamínů B Příznaky?

00:06:49 -Kečup pro děti je slazen
ovocným cukrem. Je to výhoda?

  1. 00:06:53 -Ovocný cukr je vlastně
    i složkou toho našeho běžného cukru,
  2. 00:06:56 takže zase až tak velká výhoda
    to také není.
  3. 00:06:59 -A jak dopadlo
    hodnocení kečupů celkem?

00:07:02 -U mě zvítězila devítka.-Já se připojuji.

  • 00:07:05 -My jsme se myslím shodli
    tady s kolegou.
  • 00:07:07 -To je ona, podívejte tvar pěkný, ale vevnitř je to ještě lepší asi.
  • 00:07:12 -Citrónová šťáva, směs koření
    a není tady žádný škrob.

00:07:17 -Mluvíme o kečupu značky Naše bio
od výrobce SPAK Foods s.r.o.,

  1. 00:07:21 100 gramů za 12 Kč,
  2. 00:07:23 který byl nejdražší
    a který také celkově zvítězil.
  3. 00:07:27 -Druhé místo obsadil kečup Mikado
    od výrobce Lidl,
  4. 00:07:30 500 gramů za 4,40 Kč,
    který je bez konzervantů.
  5. 00:07:33 -Jak vlastně konzervanty poznáme?
  6. 00:07:35 -Buď se ten konzervant označí
    chemickým názvem té látky
  7. 00:07:39 anebo éčkem s příslušným číslem.
  8. 00:07:41 A konzervanty
    mají číslo 2 na začátku,
  9. 00:07:44 to je vždycky trojmístné číslo.
  10. 00:07:46 A tady to není, takže oni ho
    tady nemají a ještě to deklarují.
  11. 00:07:52 -Na druhou stranu ale kečup Mikado
    obsahoval dost zahušťovadel.
  12. 00:07:57 -Jako třetí v pořadí se umístil
    kečup Hamé, 100 gramů za 7,80 Kč.
  13. 00:08:02 -Stává se, že nám diváci posílají
    etikety z kečupů,
  14. 00:08:05 na kterých je napsáno,
    že při výrobě bylo použito
  15. 00:08:08 na 100 gramů kečupu
    200 gramů rajčat,
  16. 00:08:11 a považují to za překlep.
  17. 00:08:13 -Není to překlep,
    protože ten kečup je zahuštěný,
  18. 00:08:16 to znamená, že na 100 gramů
    toho kečupu se použije více rajčat
  19. 00:08:20 a odstraní se voda.
  20. 00:08:22 Takže potom už teda
    je té sušiny tam více.
  21. 00:08:25 A čím více,
    tak tím je to v podstatě lépe.
  22. 00:08:28 -Vy máte nejhorší co?
  23. 00:08:30 -Já mám jedničku nejhorší,
    ta se mi nějak moc nelíbila.

00:08:34 -Jednička nemusí být vždycky
jednička. -Stevia.

00:08:37 -Já tu Stevii prostě poznám,
protože někdo tím sladí i kávu,

00:08:40 a to mi nechutná.
Takže vím, že je tam něco jinak.

  • 00:08:43 -Stevia, to je sladidlo,
    které je původem z Jižní Ameriky,
  • 00:08:47 je obsaženo v listech keře,
    který se jmenuje Stevia rebaudiana.
  • 00:08:51 Je to sladidlo,
    které je známo už řadu let.
  • 00:08:56 -A právě kečup Spak,
    který je slazený Stevií,
  • 00:08:59 chutnal porotě nejméně.
  • 00:09:02 -Náhrada cukru
    není tak jednoduchá.
  • 00:09:04 A zatím žádné sladidlo
    nemá tak čistě sladkou chuť,
  • 00:09:08 jako má ta sacharóza,
    čili ten cukr řepný.
  • 00:09:11 -Kečup pro děti FELIX King
    od rakouského výrobce,

00:09:15 100 gramů za 9,80 Kč, zůstal až na 8. místě.

00:09:18 Stejné místo obsadil Kant,
100 gramů za 6 Kč.

00:09:21 Na šestém místě skončil kečup
Delipo od výrobce NELI a.s.,

  1. 00:09:25 100 gramů za 2,20 Kč,
    tedy ten nejlevnější.
  2. 00:09:29 -Takže tady je toho hodně,
    v tomhle kečupu:
  3. 00:09:32 konzervant je tady, sladidla
    náhradní, škroby.
  4. 00:09:35 Cena většinou koreluje s kvalitou,
    i když to není pravidlem.
  5. 00:09:40 -Překvapil test něčím porotce?
  6. 00:09:42 -Určitě překvapil, protože jsem
    nikdy před sebou tolik kečupu neměl.
  7. 00:09:48 Vždycky člověk koupí jeden,
    ten nějak mu zachutná,
  8. 00:09:51 tak ho využívá,
    protože je na něj zvyklý,
  9. 00:09:54 ale tohle bylo až brutální,
    takováhle kombinace.
  10. 00:09:56 -Víceméně mě ten test
    nepřekvapil moc.
  11. 00:09:59 Každý výrobek je trošku jiný,
    ale v zásadě zase se neliší tolik,
  12. 00:10:04 pokud tam není nějaká odchylka
    třeba té konzistence nebo barvy.
  13. 00:10:08 -Tak já jsem vzorky hodnotila celkem
    vyrovnaně, protože myslím si,
  14. 00:10:12 že žádná taková zjevná vada
    tady nebyla.
  15. 00:10:16 Samozřejmě některé mi více chutnaly,
    některé mi chutnaly méně,
  16. 00:10:19 ale to je takové už individuální,
    čemu dávám přednost.
  17. 00:10:22 A co zvítězilo u malého Ríši?
  18. 00:10:24 -Třeba párek s kečupem máš rád?

00:10:27 -Jo, párek s peču…
špeču… s peču.

  • 00:10:30 S pečupem.
  • 00:10:47 Toto jednání, pokud je opakované,
    nepřiměřené
  • 00:10:53 a omezuje vás fakticky
    v užívání vašeho bytu,
  • 00:10:55 je ze zákona zakázáno.
    V tomto případě bych doporučila,
  • 00:10:59 abyste sousedovi poslala
    písemnou výzvu k tomu,
  • 00:11:02 aby se zdržel tohoto
    svého protiprávního jednání.
  • 00:11:05 Jinak proti němu
    podáte žalobu k soudu.
  • 00:11:07 V takovémto řízení soud vydá rozsudek,
  • 00:11:10 kterým sousedovi zakáže,
  • 00:11:12 aby ten kouř do světlíku v domě
    vypouštěl.
  • 00:11:17 -Vlado, ještě tady mám
    něco pro tebe.

00:11:20 -Ukaž? Myslíš,
že už se chystám do futrálu?

00:11:23 -No ty ne, ale na tvoje oblečení
by se mohl hodit.

00:11:26 -Do pytle!
Ale jak ho dostanu dovnitř?

00:11:29 -Nijak, protože zip je z obou stran
zašitý. -A k čemu tedy je?

  1. 00:11:33 -To se do veřejnoprávní televize
    nehodí.
  2. 00:11:35 Děkujeme a tričko posíláme Ludmile Filipové z Prahy 4.
  3. 00:11:38 -No to je na pytel.
  4. 00:11:42 Dnes je to všechno
    a zítra bude zahraniční dovolená.

00:11:45 -To jsi mi neřekl, že někam jedeš.-Neboj, mě se jen tak nezbavíš.

00:11:49 Ta dovolená bude v reportáži.

00:11:51 -Aha. Takže nepovedená dovolená
v povedené reportáži.

00:11:54 -Přesně tak. Na viděnou zítra.

  • 00:11:58 Pro mě to byla nejhorší dovolená
    za posledních 10 let.
  • 00:12:01 Nebyly slunečníky a lehátka zadarmo,
    musela jsem si je platit.
  • 00:12:05 Neměla jsem na pláži jídlo ani pití,
    takže jsem si ho musela platit.
  • 00:12:12 -Považujete tu pětistovku
    za adekvátní náhradu?

00:12:15 -To je adekvátní sleva z ceny,
která připadá na…

00:12:17 -Za to, že ona musí každý den
s dětmi z té pláže na oběd

00:12:21 a zase zpátky,
650 metrů tam a zpátky.

00:12:24 -Kompenzace jsou stanovené
podle toho…

00:12:27 -Ne, ty kompenzace záleží na vás.

00:12:31 Skryté titulky: Alena Kardová,
Česká televize 2014

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector