Když kaki, tak správně zralé

Když kaki, tak správně zralé

Během svátků si každý rád dopřeje i netradiční dobroty – například exotické ovoce. Jak ale poznat, jestli je správně zralé, a má tedy tu nejlepší možnou chuť?

Protože nám chybí zkušenost, jak má zralé exotické ovoce konkrétně vonět a chutnat, kupujeme ho často jen na ozdobu sváteční tabule. Když se po čase odhodláme ho ochutnat, bývá přezrálé a nedobré.

Obchody obvykle nabízejí plody v takzvané technologické zralosti. To znamená, že plody jsou plně vyvinuté i vybarvené, ale jsou tvrdé, aby byly stále schopny transportu.

Ta správná zralost nastane vlastně až u nás doma, z obchodu si tedy skoro vždy přineseme ovoce nezralé, které však za pár dnů v pokojové teplotě dozraje.

Kaki

Když kaki, tak správně zralé

Nedozrálé plody jsou trpké a vůbec by vám nechutnaly. Když dozrají, jsou na omak hodně měkké, chutnají sladce a voní po vanilce. Plody se loupou a krájejí, nebo rozpůlené vyjídají lžičkou.

Rambutan

Když kaki, tak správně zralé

Je velký asi jako kaštan a trochu ho vzhledem i připomíná. Správně zralý rambutan je tmavě hnědý a lze ho snadno otevřít. Pokud je zelený, raději ho nekupujte. Uvnitř je bělavá pevná rosolovitá dužnina s jedním semenem. Odstranit ho dá dost práce, je lepší ho dát do úst vcelku jako třešeň a semeno pak vyplivnout.

Granátové jablko

Když kaki, tak správně zralé

Je velké jako klasické jablko, jeho slupka je hladká a kožovitá. V obchodě vybíráme plody nepoškozené a bez prasklin. Správně zralé mají žlutočervenou barvu. Před konzumací jablko rozpulte a dužnaté míšky vybírejte lžičkou. Semínka, která obsahují, můžete sníst. Z plodů můžete získat i velmi chutnou šťávu, ze které se vyrábí známá grenadina. Plod poválejte po tvrdé podložce, pak do něj vyřízněte otvor a šťávu vymačkejte do sklenice.

Pitahaya

Když kaki, tak správně zralé

Plody jsou až 20 cm dlouhé oválné bobule pokryté třírohými podlouhlými „šupinami“. Existují různé varianty, plody mohou být červenofialové nebo žluté, dužnina rudá či bílá. Díky malým černým semínkům, která jsou jedlá, dužnina připomíná kiwi. Pitahaya je zralá, když „šupiny“ zežloutnou. Můžete ji oloupat, což jde u zralých plodů velmi snadno, stačí uříznout konec a stáhnout slupku dolů, nebo plod rozpůlit a dužninu vyjíst lžičkou, případně pitahayu nakrájet na trojúhelníčky.

Papája

Když kaki, tak správně zralé

Nezralá papája vám vůbec chutnat nebude, proto ji nechte opravdu dozrát. Plody jsou oválné a mají zelenou barvu. Když se na jejich povrchu začnou objevovat žluté skvrny a při stisknutí prsty vznikne prohlubeň, znamená to, že je papája dobře zralá. Uvnitř plodu najdete velké množství černých zrn, která musíte odstranit. Jejich chuť je totiž nepříjemně palčivá – kdybyste je usušili, lze je použít jako náhražku pepře. Dužnina chutí připomíná něco mezi cukrovým melounem a banánem.

Mochyně peruánská

Když kaki, tak správně zralé

Prodává se i s obalem ve tvaru lampionku. Obal má slámově žlutou barvu a začíná se otvírat – podle toho poznáte, že je plod zralý. Žlutý plod má sladkokyselou, pikantní chuť, může se jíst syrový nebo se přidávat do ovocných salátů či zmrzlin. Nezralé plody nejsou dobré, a navíc obsahují jedovatý solanin jako zelená rajčata.

Mango

Když kaki, tak správně zralé

Zralost manga nepoznáme podle barvy, může být žluté, oranžové, červené i nafialovělé. Když ho jemně stlačíme, mělo by být mírně měkké a pružné, asi jako zralá meruňka Příliš měkké mango je už přezrálé a nebývá ani dobré. Dužnina zralého plodu má sytě žlutou barvu a intenzivní svěží vůni, která může připomínat broskev či ananas. Když jíme mango nesmíme pít alkohol!

Liči

Když kaki, tak správně zralé

Plody velké tři až pět centimetrů mají tuhou a drsnou červenou slupku. Dužnina je bílá a šťavnatá, jádro, které obsahuje, není poživatelné. Liči voní po růžích či po muškátu, chuť je sladce nahořklá. Podtržené plody už nedozrají, proto se liči dováží zralé. Musíme ho zkonzumovat co nejdříve, pokud přezraje, zhnědne a ztratí svou výbornou chuť.

Text: red; foto: Shutterstock

Brzy začne sezóna superzdravého ovoce Kaki – vytvořte z něj chutný dezert a salát

Vypadá tak trochu jako přerostlé nezralé rajče, ale pod slupkou ukrývá lahodnou svěží chuť. A navíc je plné vitamínů a antioxidantů! Už jste vyzkoušeli kaki? Máme pro vás dva recepty, na zdravý a chutný kaki dezert.

Když kaki, tak správně zralé

Neobyčejně chutné, jasně oranžové plody tomelu japonského se jinak nazývají též churma, tomel, kakichurma, jam, persimon či shitse. Někdy se mu říká také korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka.

Abyste si na kaki opravdu pochutnali, musí být zralé. Pak je sladké, voní lehce po vanilce a chutná jako broskev, meruňka, žlutý meloun a hruška dohromady v kombinaci s mrkví a dýní. Nezralé už tak dobré není – je natrpklé.

Že je kaki opravdu zralé poznáte tak, že je ovoce na omak měkké. Proto když v obchodě koupíte ještě světlé a tvrdé plody, nechte je doma při pokojové teplotě dozrát, až dostatečně změknou.

Při nákupu také vybírejte vždy plody, které nejsou otlačené.

Kaki dodá spoustu energie

Kaki můžete pojídat čerstvé i tepelně upravované. Dá se z něj připravit také chutný kompot či zavařenina. V syrovém stavu ho jezte raději bez slupky – buď jej oloupejte jako jablko nebo rozřízněte, pokapejte citronem a vyjezte lžičkou jako kiwi. Mě osobně ale jeho slupka nijak zvlášť nevadí – je jen o trochu silnější než jablečná.

Plody kaki v sobě mají přes 65 % vody a hodně sacharidů. Díky vysokému obsahu jednoduchých sacharidů je kaki rychlým zdrojem energie, ale přitom je samo o sobě nízkoenergetické. Dále obsahuje velké množství vlákniny, mnoho vitamínu C, vitamíny A a E, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď a mangan.

Kaki je chutné a prospívá zdraví

Podobně jako třeba ve zralých rajčatech i v kaki najdeme také lykopen, což je antioxidant zpomalující procesy stárnutí. Navíc obsahuje bílkoviny, uhlohydráty, aminokyseliny a pektin. Pektin zaručuje správné fungování střev a pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi.

Když kaki, tak správně zraléKaki je typické podzimní ovoce – ve Španělsku, kde se hodně pěstuje, začíná dozrávat v září.

Kaki je obzvláště prospěšné konzumovat při nemocích jater a ledvin. Také posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě, únavě a nachlazení, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Stejně tak přispívá ke zdraví a pevnosti kostí.

Odkud se kaki vzalo?

Původ kaki lze vystopovat v Asii, kde jej pojídali již v 7. století Číňané, Korejci a Japonci. Do Evropy se dostalo někdy mezi 17. a 19.

stoletím a trvale zakořenilo zejména ve španělských regionech Katalánsko, Andalusie a Valencie.

V této době jej objevil i botanik Carl von Linné, kterému zřejmě tak zachutnalo, že jej nazval Diospiros kaki, přeloženo z řečtiny „Diovo obilí“, přeloženo volněji „božská mana“.

V současnosti se kaki hojně pěstuje v Číně, Japonsku, Itálii a ve Španělsku. Do České republiky se dováží hlavně ze Španělska, kde se sklízí v září a říjnu.

Z tohoto důvodu je kaki na našem trhu k dostání většinou jen na podzim, pokud se nedováží odjinud. Mimochodem tomel japonský, přestože je to subtropický strom, dokáže odolávat i mrazu.

Proto se dá pěstovat i v České republice.

Recepty s ovocem kaki

Kaki lze bohatě využít v široké řadě receptů. Hodí se do salátů či dezertů, nebo jako doplněk drůbežího masa. Přinášíme vám 2 osvěžující letní recepty na dezert a salát s ovocem kaki!

Sladké překvapení z kaki (pro 4 osoby)

4 ks kaki, 3 lžíce meruňkové marmelády, 2 plátky neochucené želatiny, našlehaná smetana, likér podle chuti

Odkrojíme „čepičku” a kaki opatrně vydlabeme, nesmíme ho roztrhnout. Dužinu vymačkáme přes cedník, přidáme marmeládu, trochu likéru a 2 plátky želatiny, kterou jsme předtím namočili ve studené vodě.

Vzniklou směs dáme vařit a mícháme, než nám vznikne želatina. Necháme vychladnout, poté želatinou naplníme ovoce a dáme ztuhnout do ledničky.

Budete mít zájem:  Lékaři na telefonu řeší stovky dotazů. Koronavirus ale není hlavní téma

Na každém kousku naplněného ovoce vytvoříme „korunku” ze šlehačky a dozdobíme podle chuti kousky vlašských ořechů a/nebo lesním ovocem.

Osvěžující salát z kaki a kozího sýra (pro 4 osoby)

1 ks hlávkového salátu, 4 ks rajčat, 1 balení tvrdšího kozího sýra, 4 ks kaki, olivový olej, sůl, pepř, oregano

Salát, rajčata a kaki důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Poté vše nakrájíme na plátky a rozložíme na talíř. Dle potřeby osolíme a opepříme. Posypeme drceným oreganem. Navrch přidáme kozí sýr nakrájený na kostky. Těsně před podáváním pak salát zakápneme olivovým olejem.

Když kaki, tak správně zralé Když kaki, tak správně zralé

Chutná vám kaki? Pěstujte ho na zahradě

Plodům tomelu japonského se u nás říká různě: můžete se setkat s označením persimon, kaki churma, tomel, čínská švestka nebo s prostým názvem kaki. Toto zvláštní ovoce vzhledem připomínající rajče neokouzlí každého, ale kdo mu přijde na chuť, nejradši by ho kupoval na kila.

Dovážené kaki bohužel nebývá nejlevnější, a tak si koupíme jen tak pár kousků pro zpestření jídelníčku, než abychom z něj vyráběli experimentální marmelády a koláče.

Navíc se v obchodech prodává ještě nezralé, aby déle vydrželo, a jako takové je velmi trpké. Musíme proto čekat třeba i dva týdny, než řádně dozraje a bude vhodné ke konzumaci.

Když potom nevychytáte ten správný moment a kaki nesníte včas, může začít zahnívat. V době zralosti se totiž rychle kazí…

Když kaki, tak správně zralé

Autor: Shutterstock.com

Tomel japonský (Diospyros kaki) je poměrně choulostivá rostlina, jeho pěstování v našich podmínkách však není nemožné, zvláště bydlíte-li na jižní Moravě nebo v Polabí.

V zahradnictvích nicméně seženete i odolnější odrůdy, které snesou větší mrazy; většinou půjde o křížence tomelu japonského a tomelu viržinského, případně o tomel japonský naroubovaný na podnož nejodolnějšího tomelu kavkazského. Je nutné nechat si od zahradníka poradit, jaký druh bude pro vaše konkrétní podmínky nejvhodnější.

Tomel je možné pěstovat i v nádobě, aspoň třeba v prvních letech, kdy je stromek nejnáchylnější k promrznutí. Přes léto ho budeme mít venku a na zimu ho schováme do světlé chodby nebo nevytápěné zimní zahrady.

Pro tomel vybíráme slunné stanoviště chráněné před větrem, mladé rostliny ale zvykáme na sluneční paprsky postupně a v zimě je obkládáme chvojím.

Většina odrůd je samosprašná, takže by vám měla pro tvorbu plodů stačit jediná rostlina. Existují ale výjimky. Zemina by měla být ideálně propustná a výživná.

Počítejte s tím, že stromku déle trvá, než si vytvoří kořenový systém, a v prvních letech poroste pomalu.

Když kaki, tak správně zralé Salát s plody kaki, ořechy a sýrem feta

Autor: Shutterstock.com

Plody dozrávají na podzim a úroda bývá i v našem podnebním pásu bohatá. Se sklizní ale nespěchejte, ovoce klidně nechte přejít mrazem, aby definitivně ztratilo svou trpkou chuť. Kaki je nabité betakarotenem, obsahuje vitamin C, hodně vlákniny a také cenné antioxidanty, které brání rozvoji nádorových onemocnění. O důvod víc, proč ho jíst a pěstovat.

Jak poznat zralé kaki a jak ho jíst

Je zima a v obchodech už se před několika týdny začaly objevovat tradiční oranžové plody. Ano, řeč je o kaki.

Plodina označovaná též jako kakichurma, tomel, čínská švestka či šaronské ovoce a podobně se již stala nedílnou součástí jídelníčku mnohých z nás. A není divu, vždyť má vynikající chuť. Musí být ale pořádně zralé.

Právě na určení jeho zralosti se podíváme podrobněji stejně jako na loupání a způsoby konzumace tohoto exotického ovoce.

Chuťově je kaki skvělé pouze za předpokladu, že bude opravdu zralé. Sklízí se pochopitelně nezralé, jelikož pochází z dalekých končin typu Kalifornie, Číny či Japonska. Dochází prakticky v době svého převozu.

Přesto lze v obchodech narazit na kusy, které prostě a jednoduše nejsou ještě zralé. Ty je zapotřebí nechat dozrát, a to klidně i 14 dní. Při pokojové teplotě to kaki jistě zvládne. Zralý plod poznáte podle toho, že je na omak měkké.

Přirozeně dozrálé kaki ze stromů u nás sehnat bohužel nelze.

Když kaki, tak správně zralé

Loupání kaki

Jestliže je kaki nezralé, slupka bude nejspíše silně trpká a fakticky nejedlá. Bude v ní totiž spousta taninu. Máte-li na kaki obrovskou chuť a nemůžete-li se dočkat, slupku klidně oloupejte klasickou škrabkou na brambory, případně nožem.

Jinak tanin dokáže z ovoce zmizet i tehdy, když dáte kaki na určitou dobu do lednice. Pak se dá i skoro zralé konzumovat včetně slupky. Jinak se dá také kaki překrojit na půl a dužinu vybrat lžičkou. Když ale není zralé, je velmi tuhá.

Když kaki, tak správně zralé

Klasická konzumace včetně slupky

Když kaki necháte dokonale dozrát, bude dužina měkoučká a v podstatě podobná konzistenci marmelády. Takovéto kaki je ale neskutečně sladké. Kaki se dá jíst jak syrové, tak i jako součást nejrůznějších ovocných salátů. Výborné je i tepelně zpracované v nějakém moučníku. Konzumace kaki je vynikající i díky tomu, že nemá žádná zrníčka.

Kaki: Ovoce bohů, které před Vánoci zaplavuje pulty. Víte, jaké má účinky na naše zdraví?

Kaki je plod tomelu japonského. Tropického stromu, který roste v subtropech téměř celého světa. Plody se dováží nezralé, aby vydržely transport, a dozrávají doma při pokojové teplotě. České pulty zaplavuje zejména v chladných měsících.

Ovoce bohů

Kaki se nejčastěji jí syrové. Skvěle se hodí do ovocných salátů i k přípravě zmrzliny, muffinů a mnoha jiných dezertů. Můžete ho kompotovat, zavařit, zmrazit i použít k výrobě marmelády či džemu.

Usušené chutná podobně jako fíky. Za vyzkoušení stojí i netradiční kaki štrůdl, kaki zapečené se skořicí a cukrem nebo kaki v kombinaci s kozím sýrem. Kombinovat ho můžete i s alkoholem.

V koktejlu nahradí například rozmačkané pomeranče.

Když kaki, tak správně zraléTvrdé kaki nechte uzrát při pokojové teplotě. Měkké a zralé kaki skladujte v ledničce. Mnohem déle vám vydrží. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Tip: Trpké kaki oloupejte, nakrájejte na menší kousky a dejte ho do ledničky. Zbavíte ho taninů, které stojí za jeho trpkou chutí.

Kaki jedině zralé!

Kaki kupujte mírně měkké, sytě oranžové a bez otlačenin a fleků. Tvrdé kaki není dostatečně zralé a je nutné ho nechat pár dní dozrát. Pozor dávejte i na plíseň.

Dostatečně zralé kaki má sladkou chuť. Je krásně oranžové, není tvrdé a chutná po broskvi a žlutém melounu. Vůní připomíná vanilku. Nezralé kaki je trpké.

Zralé kaki také není potřeba loupat. Konzumovat ho můžete i se slupkou nebo ho můžete vydlabat lžičkou podobně jako kiwi.

Rychlý zdroj energie

Kaki je plné minerálních látek a vitamínů. Plody obsahují vysoký obsah vitamínů C a A. Z minerálních látek jsou zastoupené draslík, hořčík, vápník, fosfor, mangan a železo. Vysoký obsah antioxidantů pomáhá předcházet některým typům rakoviny.

Když kaki, tak správně zraléKaki pomáhá při problémech s játry i ledvinami. Je účinnou prevencí ledvinových a močových kamenů. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Kaki pomáhá při problémech s ledvinami a játry, zpomaluje proces stárnutí, snižuje vysoký krevní tlak a zbaví vás špatného cholesterolu. Už pár kousků vás nabije energií, zažene únavu a zbaví vás stresu. Přítomná vláknina navrátí vaši střevní mikroflóru zpátky do rovnováhy. Zbaví vás průjmu, zácpy i hemeroidů.

Vitamín C posílí vaši obranyschopnost. Svým zastoupením v kaki pokryje až 80 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu!

Dopřát si ho můžete i při hubnutí. Kaki neobsahuje téměř žádný tuk a je plné vody. Urychluje spalování tuků a snižuje chuť na sladké. Těhotným a kojícím ženám dodá potřebné minerály. Pozitivní účinky má i na vaši pleť.

Vyhněte se nejčastějším chybám při nákupu exotického ovoce

Když kaki, tak správně zralé

Dnes je možné nakoupit různé druhy exotického ovoce kdykoliv během roku. Ať je léto nebo zima. Ceny takového ovoce nemusí být přitom zrovna nejnižší. Proto nikdo netouží, přinést si domů ovoce, které je již v procesu hniloby, přitom na oko působí ještě poměrně svěže. Nejenže tak člověk vyhodí do koše spoustu peněz, ono nejde ani o nic zdravého. Zachraňovat nahnilé ovoce již nemá smysl, neboť celý plod je dávno kontaminován.

Budete mít zájem:  Reflexní masáž: Bolestivé znovuzrození

Ananas

Ananas patří k nejoblíbenějšímu ovoci. Když je zralý, je šťavnatý a má výtečnou lahodnou chuť i vůni. Ananas, který je zralý, poznáte snadno podle vnitřních lístků. A to tak, že lístek zkusíte vytrhnout. Když to jde špatně, není ananas ještě úplně zralý.

Jde-li však lístek vytrhnout až podezřele lehce, může to být známka toho, že je přezrálý. U správně zralého ananasu kladou lístky lehký odpor. Ananas důkladně prohlédněte, zda na něm není plíseň – ta se nejčastěji drží na spodní straně plodu, kolem uříznutého stvolu. Nenakupujte plody, které mají oschlý listový chochol.

Ananas neskladujte v lednici, již při 5 stupních hnije.

Mango

Mango je spolu s ananasem nejoblíbenější exotický plod. Při nákupu manga není barva jeho slupky kritériem zralosti. Existuje totiž mnoho druhů a některé z nich mohou mít i v konzumní zralosti zelenou barvu. Zralé mango poznáte, že je na omak příjemně měkké (ne však až příliš) a hezky voní.

Nejlépe chutná právě tak akorát zralé mango. Jestliže ho nehodláte jíst hned, vyberte raději tvrdší mango s pevnější slupkou a nechte jej dozrát doma. Mango si rovněž pořádně prohlédněte a přičichněte k místu poblíž stopky. Zralé mango má silnou ovocnou vůni.

Ucítíte-li však nepříjemný zápach či zápach alkoholu, je již přezrálé.

Když kaki, tak správně zralé

Avokádo

Další oblíbená potravina s vysokým obsahem zdravých tuků, je avokádo. Existuje několik druhů avokáda, které si můžete koupit. Při nákupu by nemělo být avokádo příliš tvrdé, ale ani měkké. Správně zralé avokádo je vláčné, lehce měkké a slupka pružná. Jakmile jste avokádo zkontrolovali pohmatem, pořádně jej prohlédněte.

Nemělo by mít výrazné tmavé skvrny – to je většinou známka hniloby. Rovněž našedlá slupka je signálem, že takové avokádo nekupovat. Po rozkrojení by zralé avokádo nemělo mít na sobě tmavé skvrny a pecka by měla jít snadno vyjmout. Jestliže je dužina našedlá nebo vyloženě hnědá, rovnou avokádo vyhoďte, protože začalo hnít.

Kaki

Kaki churma je ovoce, které se k nám dováželo již za totality. Ovoce stačí pouze rozříznout a dužinu vydlabat lžící. Zralé kaki poznáte tak, že je měkké, sytě oranžové až načervenalé.

Ovšem pozor, ve zralosti se rychle kazí, proto se v obchodech nabízejí plody nedozrálé, trpké. Jakmile ho přineste z obchodu domů, uložte jej na teplé místo a nechte dojít.

Čím měkčí plod bude, tím sladší ovoce.

Fotografie: pixabay

Božské ovoce kaki: Kdy a jak ho jíst?

Jasně oranžové plody vypadají jako rajče, ale chuťově připomínají spíš broskev nebo meruňku. Kaki posílí imunitu, dodá potřebnou energii a povzbudí zpomalený metabolismus.

Skvělé složení

V kaki najdeme kromě cca 60 % vody také vysoký podíl pektinů a komplexních sacharidů, které dodávají tomuto šťavnatému ovoci typickou rosolovitou dužinu. Zimní pochoutka obsahuje také potřebný vitamin C, provitamin A, draslík, hořčík, fosfor, měď, mangan, vápník a železo.

Kaki a jeho pozitivní účinky na naše tělo

Ne nadarmo v překladu znamená „pokrm bohů“ nebo též „Diovo ovoce“.

Díky vláknině a komplexním sacharidům působí blahodárně na naše zažívání, odstraňuje zácpu a dokáže výrazně ulevit i při střevních zánětech.

Dále má příznivý účinek při srdečních potížích, zpevňuje kosti i klouby. Obsažené antioxidanty působí v našem organismu jako účinná prevence rakoviny a dalších civilizačních onemocnění.

Pravidelné pojídání kaki snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi a zmírňuje nervozitu, stres i únavu. Pokud rádi sportujete a trápí vás svalové křeče, zkuste toto báječné ovoce, které potíže eliminuje.

Hodí se i pro těhotné ženy. Díky vysokému obsahu vitaminu A totiž velmi prospívá správnému vývoji plodu.

Odrůda kaki persimon nabízí všechny aminokyseliny, které naše tělo potřebuje pro optimální fungování.

Dopřejte si pravidelně toto zimní ovoce, pokud:

Když kaki, tak správně zralé

Dlouhá cesta ze Španělska do Čech

Toto blahodárné ovoce roste na stromech zvaných tomel japonský. Původní domovinou stromu s tvrdým dřevem je Korea. Dnes je tomel rozšířený téměř v celém subtropickém pásu, ve Středozemí i na pobřeží Černého moře. K nám se lesklé plody dováží převážně ze Španělska a Izraele. Sklízí se ještě nezralé, aby zvládly dlouhý převoz do České republiky.

Sezóna trvá jen krátce

Na pultech větších obchodů jej seženete zhruba od konce září do konce února. Sezóna vrcholí kolem Vánoc. Ve specializovaných prodejnách na něj s trochou štěstí natrefíte ještě o něco déle.

Co si pohlídat při nákupu

V obchodě vybírejte plody, které jsou měkké a dostatečně zralé, ale bez výrazných otlaků a zelených míst. Barva by měla být sytě oranžová nebo načervenalá. Pokud si domů přinesete plod, který je hodně tvrdý a nezralý, nechte ho několik dnů při pokojové teplotě dozrát.

Jak jíst kaki?

Kaki se nejčastěji konzumuje čerstvé a bez slupky. Tu můžete buď oloupat, nebo plod rozkrojit napůl a dužinu vydlabat podobně jako u kiwi. U odrůdy kaki persimon je slupka jedlá, ale hůře stravitelná.

U citlivějších jedinců může způsobit trávicí potíže, jako je nadýmání a průjem. Pokud máte trávení v pořádku, slupka by vám neměla nic udělat.

Jen ji před konzumací vždy pořádně omyjte, abyste ji zbavili všech nečistot a případných postřiků.

TIP: Pozor – při nadměrné konzumaci, hlavně nezralých plodů, způsobuje hromadění nestrávených zbytků v žaludku. Mohou být příčinou trávicích i jiných problémů. Nejezte proto víc než 1 kaki naráz.

Tipy na nejlepší recepty z kaki:

  • pyré
  • džem
  • kompot
  • ovocný salát
  • koláč
  • muffiny

Kaki chutná skvěle také s jogurtem, tvarohem a ovesnou kaší. Ozdobit jím můžete i lívance nebo palačinky. Dobrou chuť!

Jak jíst kaki

  1. 1

    Prohlédněte si tvar plodu. Druhy, které se prodávají ve většině západních zemí, se od sebe dají nejlépe rozeznat právě podle tvaru. Buďte opatrní, obzvlášť v zemích východní Asie, kde se prodává mnoho nejrůznějších druhů kaki, které mají všemožné tvary.

    • Většina sladkých kaki je zploštělá a tvarem tak trochu připomíná rajče. Některá mají lehce naznačené záhyby, které vedou od stopky až po špičku plodu, jiná jsou úplně hladká.
    • Většina trpkých kaki je protáhlější a zašpičatělá, mají tvar podobný přerostlému žaludu.
  2. 2

    Přečtěte si název odrůdy. V západních zemích se kaki prodávají pouze pod dvěma názvy. Odrůda Fuyu je sladká (ne-trpká) a plody je možné jíst, i když jsou tvrdé. Odrůda Hachiya je nezralá velmi trpká a lze ji konzumovat jen poté, co úplně změkne.[2]
    Ve východní Asii se rozlišuje mnohem více odrůd a druhů:

    • Další sladké odrůdy kaki zahrnují Jiro, Izu, Hanagosho, Midia, Suruga, a Shogatsu, plus všechny další, jejichž pojmenování končí písmeny „Maru,“ „Jiro“ nebo „Fuyu.“[3]
      [4]

    • Τrpkých odrůd existuje veliké množství, například Tanenashi, Eureka, Tamopan, a Gailey, ty patří mezi nejznámější.[5]
      [6]
      [7]
      Máte-li pochybnosti, raději předpokládejte, že je ovoce trpké.
  3. 3

    Sledujte speciální tvary a defekty. Pokud stále váháte, tvary a další specifické rysy ovoce, vám mohou hodně napovědět. Mnoho druhů kaki sice žádné rozlišovací znaky nemá, ale stojí za to, se po nich podívat:

    • Americká kaki pocházejí z východu USA. Nejčastěji jsou velmi malá a sklízejí se z divoce rostoucích stromů. Jsou trpká.[8]
    • Kaki s jasně viditelnými čtyřmi stranami je trpké.
    • Kaki se soustřednými kruhy okolo stopky (vypadají jako listy) je pravděpodobně trpké.[9]
    • Kaki s prasklinami poblíž stopky je obvykle sladké, případně je to přezrálý exemplář jiného druhu.
  4. 4

    Vyzkoušejte speciální odrůdy. Některé varianty mají zvláštní vlastnosti:

    • Kaki Triumph (někdy též Sharon) často chutná sladce, protože se před komerčním prodejem speciálně ošetřuje.[10]
      Trhá se přímo ze stromu a je trpké (a dávejte pozor, v některých regionech se všem kaki říká ovoce sharon.)
    • Některé odrůdy jsou trpké jen tehdy, když je jejich dužina bez semínek a má světlou barvu. Opylované plody se změní ve sladké, tmavé a plné semen. Tyto odrůdy zahrnují například Chocolate, Giombo, Hyakume, Nishimura Wase, Rama Forte, a Luiz de Queiroz.[11]
    • Kaki druhu Hiratanenashi, která jsou běžná v Japonsku, jsou trpká i když změknou a dozrají. Zabránit se tomu dá jen správnou manipulací, kupujte je tedy jen od důvěryhodného zelináře.
  1. 1

    Ujistěte se, že je kaki sladké. Sladká kaki mají většinou tvar rajčete a často se prodávají pod názvem odrůdy Fuyu nebo West. Pokud vaše kaki tomuto popisu neodpovídá, prohlédněte si návod na určení odrůdy, který je uveden výše. Pokud si vyberete nevhodný plod, určitě si na něm nepochutnáte.

  2. 2

    Snězte kaki, když je pevné a oranžové. Sladká kaki chutnají nejlépe pevná a křupavá. Jejich barva by měla být temně oranžová.[12]

    • Žluté kaki je také jedlé, ale není ještě plně zralé. Nikdy nejezte nezralá zelená kaki, mohou chutnat velmi trpce.[13]
    • Přezrálé kaki můžete jíst lžící. Chutná jinak, ale možná se vám to zalíbí.
  3. 3

    Opláchněte kaki. Omyjte plod pod studenou tekoucí vodou. Slupka je jedlá, takže ji nemusíte loupat.

  4. 4

    Odkrojte stopku a nakrájejte plod. Ostrým nožem odřízněte stopku s lístky. Pak kaki nakrájejte na dílky, stejně jako byste krájeli rajče.

    • Slupka je jedlá a obvykle tenká. Chcete-li, klidně ji můžete oloupat – nejlépe to jde, když plod na pár vteřin vložíte do horké vody. Vytáhněte ho kleštěmi a pak slupku sloupněte. Je to podobné, jako blanšírování rajčat.
  5. 5

    Jezte kaki syrové. Sladké kaki by mělo být pevné a křupavé, Pokud má uvnitř dužiny semínka, odstraňte je.

    • Zkuste ovoce doplnit citronovou šťávou nebo šlehačkou s cukrem.[14]
    • Další nápady najdete v receptech níže.
  1. 1

    Přidejte sladká kaki do salátů. Pevná, křupavá kaki se velmi dobře hodí do ovocných i zeleninových salátů. Přidejte je do podzimního salátu spolu s ořechy, sýrem nebo granátovým jablkem, případně zkuste následující recept:[15]

    • Opečte nasucho oloupané lískové ořechy dokud se nerozvoní. Trvá to asi 12 – 15 minut.[16]
    • Nakrájejte fenykl na tenké proužky.
    • Kaki nakrájejte nejprve na čtvrtky a pak na tenké plátky. Promíchejte s fenyklem a lískovými oříšky.
    • Doplňte strouhaným parmezánem a zálivkou z bílého vinného octa. Osolte podle chuti, abyste vyvážili sladkou chuť kaki.
  2. 2

    Připravte si sladkou salsu. Sladké plody kaki nahrubo nasekejte. Promíchejte s dalšími surovinami, například s červenou cibulí, koriandrem a chilli papričkami.[17]
    Pokud žádnou oblíbenou salsu nemáte, najděte si třeba tuhle. Mango a rajčata pak nahraďte plodem kaki.

  3. 3

    Udělejte si džem. Z kaki se dá uvařit džem stejně, jako z jakéhokoliv jiného ovoce. Pro nejlepší výsledky použijte měkké, sladké, ne trpké plody a kousek každého kaki raději ochutnejte, než ho vložíte do hrnce. I jedno jediné trpké kaki může celý výsledek hodně pokazit.[18]

    • Pro obměnu můžete přidat skořici, muškátový oříšek a/nebo pomerančovou kůru.
    • Před vařením ovoce oloupejte.
  4. 4

    Přidejte zralé ovoce do dezertů. Měkká, zralá kaki jakéhokoliv druhu se dokonale hodí do dezertů. Smíchejte je s jogurtem nebo zmrzlinou, případně vyzkoušejte tyto nápady:

    • Rozmixujte dužinu na pyré a smíchejte ji s krémovým sýrem, pomerančovou šťávou, medem a solí.[19]
    • Udělejte si z kaki sorbet.
    • Zapečte kaki do koláčů a sušenek. Nejjednodušší je použít kaki všude tam, kde recepty volají po zralých banánech a nahradit je stejným množstvím zralého kaki.[20]
      Vyzkoušejte například banánový chlebíček nebo banánové muffiny. Jedlá soda zmírní trpkost a zahustí dužinu, ale zároveň také s kaki reaguje, takže těsto bude velmi lehké a nadýchané..[21]
      Chcete-li mít hutnější těsto, snižte množství jedlé sody na polovinu, nebo ji vynechejte úplně.
  1. 1

    Nechte trpké kaki úplně dozrát. Trpké odrůdy kaki mají obvykle protáhlý tvar žaludu a řadí se k odrůdě „Hachiya,“ alespoň v zemích mimo Asii. Je nezbytné je jíst když jsou úplně zralé a mají téměř kašovitou konzistenci.[22]
    Slupka by měla být hladká, lehce průsvitná, temně oranžové barvy.

    • Pokud si nejste druhem kaki jistí, přečtěte si návod k určování na začátku článku.
    • Pokud se rozhodnete sníst nezralé kaki druhu Hachiya, prožijete pravděpodobně ten nejsilnější pocit sevřených úst ve svém životě, protože plod je opravdu velmi trpký.[23]
      [24]
      Tento pocit je pouze dočasný. Něčeho se napijte nebo něco snězte a přejde to.
  2. 2

    Urychlete zrání. Trpká kaki dozrají asi 7 – 10 dní od nákupu, ale občas to může trvat celý měsíc. Chcete-li zrání urychlit, dejte plody do uzavřeného papírového sáčku nebo plastikové nádoby s víčkem.

    [25]
    Při uskladnění v uzavřené nádobě může ovoce zplesnivět. Přidejte ke kaki do sáčku nebo nádoby zralé jablko, hrušku nebo banán, případně na každý lístek u stopky kápněte trochu rumu či jiného likéru.

    [26]

    • Abyste zrání urychlili, ale kaki nebylo úplně kašovité, obalte každý plod do třech vrstev potravinářské fólie (vyhněte se recyklovaným fóliím se symbolem 4 nebo označením LDPE). Rozehřejte troubu na nejnižší možnou teplotu (většinou 50°C) a dejte do ní kaki péct na 18 – 24 hodin. Občas ovoce zkontrolujte.[27]
  3. 3

    Jezte lžící, vychlazené. Jakmile ovoce změkne, dejte ho do lednice. Až ho budete připraveni sníst, odkrojte stopku s lístky a pak plod rozřízněte na poloviny. Vyškrábejte semena a vnitřní ohryzek, pokud je kaki má. Zbytek vyjezte lžičkou.[28]

    • Slupka je také jedlá, ale pokud je ovoce hodně zralé, nadělá se při tom trochu nepořádek.
    • Někteří lidé přidávají ještě smetanu a cukr, případně trochu vymačkané citronové šťávy.
  4. 4

    Pokud chcete jíst nezralá kaki, existuje několik triků. Jsou způsoby, jak trpkost nezralého plodu odstranit, nebo alespoň zmírnit. Změní se tak sice chuť i textura kaki, ale nebudete muset čekat několik dnů:

    • Měkké ovoce můžete zmrazit – vznikne tak něco jako sladký sorbet.[29]
      Máte-li raději teplé ovoce, rozmrazte ho v mikrovlnce.
    • Také můžete kaki na minutu ponořit do osolené vody.
  • Na severní polokouli trvá sezona kaki od září do prosince. Podle regionů se to může mírně lišit.
  • Kaki lze taktéž sušit.
  • Jedlá soda odstraní trpkost z nezralého kaki.[30]
    Je to velmi šikovný nápad v případě, že máte ovoce, které je jen krůček od zralosti – jen pro všechny případy, kdyby dužina v okolí stopky byla stále trochu trpká.
  • Sladké kaki vydrží v pokojové teplotě až 30 dní.[31]
  • Ve vzácných případech mohou kaki vytvářet bezoáry a shluky, které blokují zažívací trakt. Jezte je raději v malém množství, pokud máte zažívací problémy nebo jste po operaci žaludku či střev.
  • Byly případy, kdy lidé nahlásili zvracení a malátnost po požití semínek kaki.[32]
    . Tradičně se semínka kaki melou a praží a používají se k nastavování kávy. Pokud nechcete riskovat, zkuste to nejprve pouze v malém množství a nikdy jadérka nejezte syrová.
  • Nikdy kaki nedávejte zvířatům. Může jim zablokovat trávicí trakt. Semínka jsou navíc velice nebezpečná pro psy, koně a mnoho dalších druhů zvířat.[33]
    [34]

  • Prkénko a ostrý nůž
  • Horká voda a nádoba na blanšírování, pro odstranění slupky
  • Tekutina na omývání zeleniny
Budete mít zájem:  Jestli konopí opravdu léčí, tak proč chemoterapie?

wikiHow je „wiki“, což znamená, že na jednom článku se podílí více autorů. Na vytvoření tohoto článku se podílelo 45 lidí, někteří anonymně, aby jej v průběhu času vylepšili. Tento článek byl zobrazen 29 492 krát

Kategorie: Ovoce a zelenina

Stránka byla zobrazena 29 492 krát.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *