Kam zmizel český česnek?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Kam zmizel český česnek? „S kilogramem čínského česneku si podle Hnutí Duha kupuje každý český zákazník i kilogram skleníkového plynu oxidu uhličitého.“ – a kde zbyde místo na ten česnek?
Kam zmizel český česnek? Nemůžeme si přeci myslet, že supermarketům jde o zákazníka. Jde jim hlavně o to, aby nepřišly nazmar jejich čínské a španělské nákupy. Tak se prostě předraží český česnek a je vymalováno….
Kam zmizel český česnek?
Kam zmizel český česnek?
Kam zmizel český česnek? Ahoj. Český pěstitel je ,,nenažraný'' !!! Za kilo česneku chce nesmyslně hodně peněz. Proto ta Čína a Španělsko. Tak je to. Čínský česnek se pomluví tak jako okna z Polska. Tak je to u nás v ČR. Raději budeme sedět doma a nadávat jak náš trh ,,DRTÍ CIZINECKÉ BOTY'' Určitě někoho nazlobím. Ale mě je to fuk. Jedu se projet na sněžném skůtru. Krásnou neděli. AV
Kam zmizel český česnek?
Kam zmizel český česnek? Pokud náš místní česnek nemá trvanlivost, mohl by se zpracovávat do kvalitních past, nebo v sušené podobě, ale pokud je období jeho sklizně, budu mu dávat přednost vždy.   
Vážený pane Rechtorovič,česnek nevydrží hlavně proto, že se nadměrně hnojí a přihnojuje. Taktéž se dneska nic nešlechtí. Někde se koupí cibulky a ty se zasadí. Čeká se co bude. Pěstitel potřebuje velké palice a je mu všechno jedno. Když není úroda, tak  se to svede na počasí a natáhne se ruka pro dotace zemědělcům. Když se sklizeň podaří, nikdo nic neříká. Všichni jsou potichu. Jinak my jenom platíme a posloucháme samé ,,nářky'' jak je všechno špatně a úroda žádná :-(Krásnou neděli AV
Ano,cesky a aj slovensky cesnek su najlepsie,to je pravda,ale prekvapim vas,ze aj cesnek cinsky je silny,a to ten jednosemenny, Ten sa vyrovna tym nasim ! Skuste ho a date mi za pravdu
Takové kecy, z nouze jsem si koupil český česnek v Globusu za cenu 280 kč/kg (mají to chytře v krabičce s cenou za 300 gramů, takže to na první pohled nevypadá), který byl potlučený a špatně vysušený, takže za dva týdny začal plesnivět. Dobrý český česnek se dá koupit jen na trzích, kde to máte i s ochutnávkou, a to za cenu okolo 180 kč/kg. S tím polystyrenem s číny nebo španělska se nedá vůbec srovnat a všechny ty Billy a Alberty si je můžou spolu se svým ostatním šuntovým zbožím strčit …
Máte bohužel pravdu. Tohle vše prakticky zavinily řetězce, které tlačí na cenu dolů a dolů. Plno dodavatelů z ČR jim už ani nedodává a pokud ano strčí Vás na spodní regály nebo ty z dosahu očí. I za místa v regálech firmy musí zaplatit, dodat obrovské množství „zdarma“ nejprve jako testovací zboží, platí za plnění v regálech atd. Cena výkupní je pak třeba 10% ceny, kterou platíme u poklady a zbytek si shrábne řetězec. Dokud něco neuděláme s tímto, tak nás budou válcovat levné potraviny z Polska, Číny a kvóty EU.
I z teto diskuse je videt, jak se zvysila osveta spotrebitele. Jeste pred nekolika lety bylo mezi babkami ze vsech stran slyset, ze nam EU cesnek „zakazala“, podobne jako cukr a veprove !
Jestli něco opravdu dodržuju, tak to, že česnek kupuju jedině český.
Nechápu, život mě naučil česnek kuovat důsledně jenom český, stejně tak okurky. Rajčata jsou problém, ale španělská rajčata jsou obecně voda bez chuti, takže jde-li vyhýbám se jim. Co jezdí Mléko z farmy, tak je jasné, kde koupit opravdový jogurt a mlíko, co má chuť. Chápu, že jima člověk pá korun ušetří, ale stojí za to kupovat pseudoíjdlo jenom proto, že je o pár korun levnější? Inu, kdo chce kam.
Přes 25 let si jezdíme pro česnek přímo k pěstiteli. Během času nás (odběratelů) přibylo, takže dnes už objednáváme cca 80 – 90 kg. Jedinou nevýhodou je, že zájem je velký a každý rok se neurodí dostatečné množství, takže se dodávka musí krátit. Kvalita a chuť vynikající, pokud nespotřebujeme všechno, vydrží až do příští sklizně. Ten čínský je použitelný jen na parádu, protože je bílý, ale chuť žádná. Jestli oni do toho nepřidávají karton, jak je tam v kraji zvykem.
nechápu tu hysterii, tak dá, víc čínského a je to
Asi nevaříte. Ikdyž dáte celou palici čínského, tak to prostě není ono. Bramboráky s čínským česnekem nejsou ono, pořád jim něco chybí. Španělský česnek je lepší, protože je hodně podobný tomu českému, ale i cena je podobná (150,-/kg, včera jsem český v Globusu kupovala za 179,-/kg). Radši podpořím českýho pěstitele, než toho španělskýho.
Což je někdy dvousečné, neboť někdy ten český farmář ve skutečnosti nakoupil ve Španělsku…
Ze zkušenosti: šidí se všechno v potravinách. Už dlouho jsem nenašel něco fakt kvalitního. Kupoval jsem kvalitní sýr, dražší trochu už není výrobnu zbourali. Jogurt přírodní, také zmizel. a mohu pokračovat dále. Jak může mít mouka ve stejné kvalitě rozdíl 50% ceny? Je to vše důsledek lemplovitosti EU. Mělo by být popsáno jaká potravina vlastně je. Kolik cukru obsahuje med a přesně. Co obsahuje daná mouka a poměry.Kolik vody obsahuje maso. Že kuře je „ošetřeno sprškou“ kolik procent je v jogurtu jogurtové kultury a viz konzerva pro psa je tam, že obsahuje maso z toho 8% jehněčího. Ale nenapíšou kolik procent masa celkem a jaké tam je.Vždy je na obalu informace jen povrchní,aby se nedokonalý předpis splnil a mohl se zákazník šidit dál. Nakonec budu muset být chemik-potravimář i s laborkou, právník, lékař a odborník přes všechno, abych nebyl napálen podnikavým podnikatelem.
Český vs. čínský???Jednoznačně český,ale ne ze supermarketu.Svůj,od známých nebo z farmářských trhů,taková je posloupnost shánění česneku.Když někde koupíte česnek CZ,moc tomu bych nevěřil,a extra ne z Tesca apod.,když neseženu,tak loni,vlastně předloni jsem nasadil polský (Harnaš),podzimní výsadba 100 stroužků,sklizeň 97 palic,a to byl prý špatný rok.Loni jsem nasadil český Lukan a jelikož mi zůstalo pár palic Harnaše,co už nepůjdou do kuchyně,tak na jaře dosadím.Mimochodem Lukan vzchází všechen,tak uvidíme co teď udělá s ním sněhová nadílka a mokro.Kvalita vs. cena,pokud máte ověřený zdroj českého česneku není co řešit,raději připlatit,než kupovat krásný čínský,ale bez chuti.
Podle mně je český česnek v současné době móda. Na které spousta lidí rýžuje.Španělský a český česnek je podle ně kvalitou zhruba stejný. Čínský česnek je taky dobrý, ale jen někdy. Když je čerstvě přivezený, cesta kontejnerem z Číny v současné době trvá jen asi měsíc a půl.A u čínského česneku je to možná i o kvalitě, dovozci platí za kilo čínského česneku dovezeného do EU asi 50 Kč cla, takže zbytek prodejní ceny , asi 30 – 40 Kč za kilo musí pokrýt všechny ostatní náklady. Nákupní cenu česneku v Číně, cenu za dopravu lodí plus kamiónem plus sklady a marži prodejce.A kdo chce echt stálou kvalitu česneku, tak ať si ho pěstuje sám jako to dělali lidi za socíku nebo ať si ho kupuje od místního pěstitele. když zná to pole, na kterém ho ten místní pěstitel pěstuje, tak ví, jaký česnek to je.
takže jak vidím v obchodě cedulku „český česnek“ jdu od toho pryč.Je to příležitost, jak koupit dobrý ( přelož obyčejný) česnek za dobrou cenu (přelož dobrou, hodně předraženou cenu pro prodejce)
Průser je, že mraky internetových prodejců vozí česnek přes Pyreneje a pak to na svých stránkách prodávají jako český česnek. Tyto firmy se tváří velmi profesionálně a  věrohodně. Rovněž se občas chlubí nějakými nesmyslnými certifikáty. Je pravda že Španělsko dokáže vyprodukovat poměrně kvalitní a silný česnek podobný našim odrůdám a toho tyhle podvodníci využívají.  Tento španělský česnek prodávají cca 200Kč za Kg a mají z to obrovský zisk takže bacha na to !!!
Fajn, ale jak to chcete poznat? Teda kromě nenakupování česneku na internetu, například…?
Pokud se o danou problematiku dlouhodobě nezajímáte tak to nepoznáte, ale zkuzte si přečíst alespoň tohle: http://www.k-cesnek.cz/cesky-cesnek.php
Podle mně jedině nakoupením spolehlivé sadby a vlastním dlouhodobým pěstováním. nebo nákupem od souseda či podobně spolehlivé osoby, která ho pěstuje.
Loni u nás byl k dostání Moravský modrý paličák z Dolního Němčí, super, vydržel a byla to síla, ale letos? Z prodejny je masna…
Tak  u mne neprohrává – kupuji výhradně český nebo slovenský česnek od ověřených dodavatelů.
a jak se podle Vás ověřuje dodavatel ? To si jdete zkontrolovat jeho pole nebo jen cedulku nad jeho stánkem ?
což takhle zkušenost?Když u někoho nakoupím 10x česnek a pokaždé je pořádně ostrý jako české odrůdy tak mám celkem slušnou pravděpodobnost že i po 11 mi nepodá ten čínský vez chuti a vůně.
S potravinami vyrobenymi v Cine pokusy na me rodine neprovadim.
Anebo si to aspon myslis…
Na zahrádce neprohrává. Letos mám zasazeno 150 stroužků. Všechny už mají zelené klíčky ze země.
není to náhoda, já jich vysadil rovnou 1.500, vloni sice byl špatný rok, doufejme v letošní lepší úrodu a statistiku vylepším, zkonzumuji minimálně 2 kila česneku  sám
Na česneku je jasně vidět, že cena nerozhoduje ani tak u zákazníků, jako u obchodníků.Zákazníci rychle skoupí český česnek i za vyšší cenu, ale v obchodech seženete spíše ten levný čínský, protože na něm obchodník více vydělá i při nižší ceně. Pro obchod je prostě výhodnější prodávat levný šmejd než se snažit „oslovit zákazníky kvalitou“.
Přesně. Obchodníci raděj dají na regál 3 stroužky Bramko za 69,90, který pochopitelně vezme málokdo, když vedle mají Čínu za 99,90 kilo.Já teda kupuju česnek jinde, dnes zrovna za 219,- ale jedna palička, to je za 15 Kč a to nic není.
Nad český česnek není, ale na ten opravdu český, ne od nějakého vykuka, který koupí v Tescu čínskej a prodává to na farmářském trhu jako český… Je sice drahý, ale čím více se bude kupovat, tím více pěstitelů to přitáhne a cena půjde časem určitě trochu dolů…
Budete mít zájem:  Piceatannol a jeho účinky na zdraví
No ja tedy nejsem z ceskeho cesneku nijak unesen, mam restauraci a spotrebu cesneku jak blazen a popravde kdyz zacala moda ceskeho cesneku tak jsem jako spravny patriot a zastance lokalnich surovin koupil asi 10kg. Vysledek? Srovnani se Spanelskym nebo Cinskym co se chuti tice takrka stejne, cena? predrazena na strane Ceskeho cesneku a to neskutecne. Presto ze jsem ho skladoval tak jak se ma tak mi do 1 mesice odesel. Shrnuti: je to moda a vetsina pestitelu ho neumi, navic se na nej nabaluje spousta zlatokopu a prodavaj kde co za neskutecne predrazenou cenu. Samozrejme neco jineho je kdyz si ho vypestuju doma na zhradce pro vlastni uzitek..:)
A koupil jste skutečně kvalitní? Nebylo těch 10 kg jen od jednoho výrobce? Jak to popisujete, tak mi přijdde, že to byl nějaký nekvalitní šmejd. Co kupujeme český a když není čas jít na tržnici, tak je doma sem-tam i čínský, tak víme, že čínského dáme minimálně 2x tolik pro stejný výsledek.
To si asi delate legraci. Pokud nevnimate rozdil mezi cinskou nahrazkou a ceskym cesnekem, pak do tu Vasi restauraci snad radeji obejit obloukem.
Loni jsme sklidili český česnek, nijak zvlášť si na skladování nedáváme záležet, přesto je pořád ve výborném stavu a jeho kvalita se skutečně nedá s čínským srovnávat (ano, mám s čím srovnávat, dřív jsme vařili jen z toho šmejdu).Pravděpodobně to, co jste koupil, český česnek vůbec nebyl.
to na český česnek nevypadá.. já jej skladuji na špejlích vzhůru nohama a vydrží v pohodě do příští sklizně.
Souhlas. Podobná zkušenost. Běžný nákup v Tescu. Visačky s českou vlaječkou. 20-30 Kč za paličku. Když jsem po něm po měsíci sahal. Měkký, nahnědlý, 2/3 šly do odpadu rovnou. Je to opakovaná zkušenost. Již se bojím český česnek kupovat. Čínský zpravidla zpracujeme celý. Mám z něj lepší pocit. Popravdě, o silný česnek v jídle ani nestojím. Jde jen o lehkou příchuť italské kuchyně a na tu čínský vyhovuje. 
A také, domu nakupujeme tak 1-2 paličky na průběžnou spotřebu. Český česnek zásadně potkávám ve „velkém balení“, z kterého pak zákonitě končí většina v odpadu. Možná to je ten důvod proč jsem získal pocit, že se český více kazí.
  • Český česnek se zásadně prodává
  • a) po třech paličkách
  • b) na váhu – ad lib
  • c) ve čtvrtkilové síťce
  • Kde potkáváte větší balení jest mi záhadou, asi v Makru.
Také jsem koupil ČESKÝ česnek,sadbový na tržnici a když jsem ho doma začal loupat na sadbu, tak polovina byla čínského.Podvody ve všem. Lepší je dávat svůj a nebo od souseda.
A nekoupil jste čínský česnek s označením made in CZ? I to se stává.
Na to-že jej používáte v restauraci-je spotřeba opravdu dle mého malá-naše malá rodina běžně za celý rok spotřebuje 5 kg! Ovšem vloni jsme také tak nějak naletěli na „náhradního“ dodavatele -stroužky začali již na podzim hnědnout a ani ta chuť nebyla ta správná. Pravděpodobně byla dodávka namíchána s převážně starým (předloňským) česnekem. Letos budu opatrnější a raději navštívím několikrát trhy! Čína ani Španělsko u nás šanci nemá!!!
Čínský výrobky nekupuji pokud to jenom jde. Čínský česnek nejím několik let, sotva jsem ochutnal, bylo mi nevolno. Pokud není český, kupuji z Polska, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, Chorvatska a pokud ani to už není, pak tedy ze Španělska. Na čínský nikdy již nedošlo. A ani nedojde.

Český česnek z Kozlovy zahrádky

Kam zmizel český česnek?

Ozimý paličák ostré a příjemné chuti. Barva výrazně fialová. Nejranější odrůda.

Kam zmizel český česnek?

Španělská odrůda – ozimý paličák ostré a příjemné chuti. Barva výrazně fialová. Nejranější odrůda.

Kam zmizel český česnek?

Ozimý širokolistý paličák ostré a příjemné chuti. Barva smetanově bílá. Nevadí osobám s nemocným žlučníkem.

Kam zmizel český česnek?

Ozimý paličák jemně ostré a ušlechtilé chuti. Barva výrazně fialové žíhání.

Kam zmizel český česnek?

Ozimý širokolistý paličák středně ostré chuti. Barva bílá s výrazným fialovým žíháním. Velké stroužky v počtu 4 -6.

Kam zmizel český česnek?

Ozimý paličák ostré a ušlechtilé chuti. Barva fialová. Vyšší počet stroužků (10-14).

  • Přijímáme objednávky na rok 2021
  • Všechny výše jmenované odrůdy jsou k dispozici volně vážené nebo na pevném stonku.
  • Český česnek prodáváme ze dvora na adrese
    Dobřichov 142, 289 11 Dobřichov
    po domluvě v kterýkoliv den a na speciálních akcích.
  • V případě objednání většího množství jsme schopni česnek po domluvě i zavézt.
  • Pravidelně zavážíme oblast Kolína, Poděbrad a Prahy.

V případě velkoobchodní objednávky či pravidelného odběru nás prosím neváhejte kontaktovat ohledně cenové nabídky.

Svým vznikem společnost navázala na dlouholetou rodinnou a stala se tak přímým pokračovatelem v převážně zemědělském podnikání, ve kterém od roku 1991 do roku 2006 podnikal pan Josef Kozel (jako osoba samostatně výdělečně činná). Jsme tedy rodinná firma, hospodařící na svých i pronajatých pozemcích, se zaměřením na pěstování nejen rostlinných komodit, ale zvláště pak se specializací na oblast ovoce a zeleniny.

Černý česnek – Greek market – to nejlepší z Řecka

Není ten česnek zkažený? Co je černý česnek?

Pod kontrolovanou teplotou a vlhkostí se řecké odrůdy česneku nechají karamelizovat pomalu po dobu 40 dnů a díky tomu česnek změní barvu a získá zvlášť chutné vlastnosti, ale také antioxidační a léčivé vlastnosti. Po dokončení karamelizace se stroužky česneku ručně odlupují a vyberou se pouze ty nejkvalitnější.

Černý česnek, který byl již zařazen mezi „superpotraviny“, získal díky svým antioxidačním vlastnostem pozitivní ohlasy v gastronomii a v oblasti zdravého stravování. Vyrábí se z bílého česneku, poprvé se objevil v Japonsku, Koreji a Thajsku a v posledních letech se rozrostl na Západ a zejména do USA.

Má dvojnásobnou antioxidační sílu než bílý česnek a nabízí tělu spojence v boji proti volným radikálům. Antioxidanty jsou nezbytné pro správné fungování imunitního systému, prevenci, opravu poškození lidského těla a potlačuje stárnutí.

Volné radikály poškozují buňky a vedou k srdečním onemocněním, Alzheimerově chorobě, oběhovým problémům, revmatoidní artritidě, rakovině a dalším chronickým stavům.

Kam zmizel český česnek?

S-allyl cystein je složkou čerstvého česneku a derivátu aminokyseliny cysteinu, který se nachází v mnohem vyšších koncentracích v černém česneku a má se za to, že pomáhá snižovat cholesterol a předcházet rakovině. S-allyl cystein pomáhá zlepšit vstřebávání česnekového alisinu z těla. Alisin je rozpustný v tucích, zatímco S-allyl cystein je rozpustný ve vodě, čímž chrání tělo před infekcemi.

Černý česnek obsahuje až čtyřikrát vyšší koncentrace prospěšných složek, jako jsou draslík, sodík, hořčík, vápník, ale také ve vodě rozpustné aminokyseliny. Pomáhá při zlepšení krevního tlaku, hladiny cholesterolu a krevního oběhu a má antimikrobiální, antibiotické, protizánětlivé a antifungální vlastnosti.

Nedávný výzkum poukázal na protirakovinné vlastnosti a zmírnění Alzheimerovy choroby, čímž se černý česnek dostal do popředí zdravého stravování. Díky jemnosti černého česneku, která je výsledkem procesu zrání a přeměny složek z tuku rozpustného na rozpustný ve vodě, je trávení snazší, nicméně si zachovává své vlastnosti z hlediska regulace krevního tlaku.

Důležitým detailem je, že charakteristická vůně česneku téměř zmizí při konzumaci za syrova na rozdíl od klasického bílého česneku.

Kam zmizel český česnek?

Proč černý česnek?Kromě barvy se černý česnek liší také texturou a chutí. Díky procesu zrání se textura mění z tvrdé na měkkou, černý česnek je sladší a má nízkou kyselost, přičemž si zachovává lehkou lahodnou česnekovou příchuť.

Chuť se stává složitou a zajímavou, protože přidává tóny kávy, melasy a lékořice.

Chuť, kterou dává, když jej přidáte do receptu, je zcela odlišná od chuti běžného česneku, zůstává pouze známá česneková dochuť, která je v případě černé obzvláště delikátní a jemná.

Kde černý česnek používat?Teoreticky se dá použít tam, kde se používá běžný česnek, ale působivou vlastností černého česneku je, že se hodí stejně dobře do slaných i sladkých jídel.

Je vhodný pro marinády, těstoviny, rizoto, dresinky na saláty, do jogurtu, ale dobře se kombinuje také s čokoládou! Celkově lze hlavičku černého česneku použít v pestu na omáčky na těstoviny nebo na rizoto, do sendviče nebo hamburgeru, do dresinku na saláty, na tzatziki, ale také na omáčky k masu. Med s česnekem dokonale ladí k sýrům a uzeninám, spolu s majonézou nebo hořčicí skvěle dochutí sendvič nebo hamburger a úžasně funguje v krustě na grilovaném masu nebo na rybách. Kaviár z černého česneku bude dávat odlišný rozměr jednohubkám nebo i sushi a navíc výsledek na talíři bude vypadat fantasticky.

Vyzkoušejte jednu z delikates z černého česneku >>

Kam zmizel český česnek?

Diskuse o česneku

22. 9. 2012 22:42 Zakladatel vlákna: Fiala Zdenek

Dobrý večer, Chci se zeptat co se stane se sadbou pokud je mořena v sulce 12 hod podle vaší chybné předešlé informace.Dále se chci zeptat kam zmizel odkaz na objednání sulky,a jak je možné že firma která dodala sulku tak prodává počítačovou techniku.

Zařazeno: Moření česneku, Pěstování česneku, Sulka

23. 9. 2012 9:26 Stanislav Vágner

Pane Fiala, z mé strany se jednalo o upřimně myšlený záměr. Nehledejte v tom prosím něco nekalého to by mě velmi mrzelo. Děkuji.

23. 9. 2012 10:36 Fiala Zdenek

Dobrý den,nic nekalého v tom nehledám jen mě trochu zarazilo že sulka se prodávala přes obchod s PC technikou, a když jste prodával sulku tak nevíte jak je to s tou dobou moření?

23. 9. 2012 11:24 Stanislav Vágner

Na dobou moření se Vám pokusím stručně odpovědět. Sulka jako zásadotvorný roztok po delší době použití může způsobit až odumření mořené sadby, tzv. spálení.

Principem je účinek koloidní síry ve formě krystalků (ty jsou patrné v roztoku jako sediment), které působí na povrchu desinfekčním účinkem proti kvasinkám a houbovým plísním.

Budete mít zájem:  Studie vysvětluje, proč jsou vysocí jedinci náchylnější k rakovině

Proto se obvykle doporučuje doba moření 6 až 12 hodin pro sadbu a pro pacibulky zmíněné 2 až 3 hodiny, které jsou pravděpodobně citlivější. Osobně bych doporučené doby nepřekračoval a zároveň nezkracoval ty minimální pro výsledek úspěšného použití roztoku.

22. 9. 2012 19:52 Zakladatel vlákna: Eva Hartmanová

Dobrý den pane ing. Kozáku,sadba česneku přišla ve čtvrtek,česnek je ve výborném stavu, děkuji i panu Kozákovi ml.za ochotu a trpělivost.Mám ale dotaz na kvalitu Sulky,kterou jsem zakoupila letos v srpnu:tekutina není čirá, obsahuje šupinky,které jsou nerozpustné.Můžu sadbu v této Sulce mořit? Děkuji Vám za odpověď.

Zařazeno: Moření česneku, Prodej česneku, Recenze prodeje, Sulka

23. 9. 2012 9:30 Stanislav Vágner

Paní Hartmanová, dodaná tekutina je čirá, filtrovaná. Vámi popisovaný sediment je přebytek síry ve formě krystalů, který v žádném případě nesnižuje účinnost. Naopak je důkazem plně nasyceného roztoku. Děkuji za pochopení.

22. 9. 2012 19:37 Zakladatel vlákna: Blanka Pleinerová

Dobrý den pane ing.Kozáku,někde jsem četla ,že když se při výsadbě sázejí stroužky bříškem po směru řádku ,tak se listy při růstu rozkládají jedním směrem u všech sazenic. Je to pravda?A v případě zda ano tak jak by se správně měl stroužek do řádku vysazovat?

Zařazeno: Orientace stroužku, Pěstování česneku, Sázení česneku

22. 9. 2012 19:56 Jan Kozák

Pokud to tak uděláte, bude porost o poznání hezčí, ale dá to víc práce.

22. 9. 2012 16:34 Zakladatel vlákna: Ivan

Včera jsem ve velkoskladu bramborárny v obci Třebeň na chebsku koupil česnek – český paličák dovezený z Litoměřic za 139 kč/kg. Palice byli fialověmodré a malé. V létě jste psali, že se pozná podle i malých palic kvůli letošní neúrodě a suchu.Byl pravý nebo jsem byl také podveden?

Zařazeno: Určení odrůdy česneku

22. 9. 2012 19:52 Jan Kozák

Těžko říci, mohl byste poslat snímek?

22. 9. 2012 20:27 Ivan Kam zmizel český česnek?23. 9. 2012 21:05 Jan Kozák

Snad by český mohl být. Španělsko ani Čína to nejsou.

24. 9. 2012 12:20 Ivan

Děkuji za odpověď a otázku a radu,jestli bych mohl v říjnu použít tento česnek jako sadbu…Díky za odpověď 🙂

24. 9. 2012 21:32 Jan Kozák

Sázení konzumního česneku nikdy nedoporučuji, naopak před ním varuji.

22. 9. 2012 15:21 Zakladatel vlákna: Peter Praženica

Dobrý den, chci se Vás zeptat jestli na připojené fotografii se jedná skutečně o odrůdu Vakan.

Kam zmizel český česnek?

Zařazeno: Určení škůdce či choroby

22. 9. 2012 19:50 Jan Kozák

Asi se to mělo jmenovat Vekan. Nejsem si úplně jistý, ale řekl bych, že to Vekan není – nezdá se mi tvar stroužků, ale také jejich počet.

21. 9. 2012 22:29 Zakladatel vlákna: marie stejskalova

Pane Kozák děkuji za odpověd-STEJSKALOVÁ MARIE

Zařazeno: Pěstování česneku

21. 9. 2012 17:12 Zakladatel vlákna: roman shapoval

Dobry den pane ing.Kozaku,chtel bych se zeptat za kolik budete prodavat zitra cesnek?

Zařazeno: Cena, Prodej česneku

21. 9. 2012 19:39 Jan Kozák ml.

Dobrý den, pane Shapovale, česnek můžete zítra u nás nakoupit za 300 Kč / kg. Cena zůstává přes celé září stejná.

21. 9. 2012 13:42 Zakladatel vlákna: Ladislav Holeček

Dobrý den pane ing.Kozáku,chtěl bych se zeptat.Česnek jsem rozstrůžkoval mám ho v bedýnkach v jedne stodole.Nemůže se stát kdyby došli nějak brzo mrazy že ho poničí?????Nebo je lepší ho dát do domu kde se bude topit?Děkuji za odpověď

Zařazeno: Mráz, Pěstování česneku, Skladování česneku

21. 9. 2012 14:46 Jan Kozák

Je-li ve stodole sucho, tak je tam česneku dobře.

21. 9. 2012 21:22 Ladislav Holeček

A nemám česnek v bedýnkách promíchávat nebo tak něco??takže zima temu neublíží?????????

22. 9. 2012 19:46 Jan Kozák

Pokud je místo dostatečně vzdušné, promíchávání není nutné. V případě delšího vlhkého období by promíchání bylo vhodné. Pohodlnější je přesypání do jiné bedny. Bude-li venku ranní mráz do mínus pěti, tak se nemáte čeho bát.

21. 9. 2012 0:28 Zakladatel vlákna: marie stejskalova

Je vhodna pro vysadbu cesneku-tam kde ho chci vysadit je hodne drobiva,temer sypka a cim pohnojit pred sadbou-dekuji za odpoved

Zařazeno: Cererit, Hnojení, Výběr pozemku

21. 9. 2012 14:45 Jan Kozák

Vhodnost konkrétního místa pěstování si musíte vyzkoušet. Pokud není půda v tzv. staré síle, pohnojte před sázením Cereritem v dávce až 8 kg na ar.

20. 9. 2012 15:17 Zakladatel vlákna: jan

Dobrý den, Chci se zeptat na pár dotazů.Když na konci října vyseju česnek a nechci ho mořit musím ho namočit do vody?Když budou mrazy nezmrzne česnek do jara? kdy je lepší nasázet benátčana na jaře nebo na podzim? aby byla velká uroda…

Zařazeno: Máčení ve vodě, Mráz, Pěstování česneku, Zmrzlý česnek

21. 9. 2012 14:28 Jan Kozák

I to pouhé namočení do vody Vám zvýší výnos, rovněž tak podzimní výsadba. Česnek nikdy v zemi nezmrzne – letošní výjimky pouze potvrdila toto pravidlo.

20. 9. 2012 13:21 Zakladatel vlákna: jirka

Dobrý den 19.září jsem koupila v litoměřicích česnek jeden by měl být dukát druhý japo prosím o určení děkuji

Kam zmizel český česnek?

Zařazeno: Podvody s česnekem, Určení odrůdy česneku

21. 9. 2012 14:22 Jan Kozák

Můžete se spolehnout, že Dukát ani Japo na snímku nejsou.

19. 9. 2012 10:11 Zakladatel vlákna: Petr Srovnal

Dobry den, chci se zeptat kolik sadby budu potřebovat na sto metru čtverečnich?

Zařazeno: Pěstování česneku

19. 9. 2012 14:07 Jan Kozák ml. Vizte prosím Česnek v otázkách, kde je tato otázka zodpovězena.18. 9. 2012 12:54 Zakladatel vlákna: Lucie Jirásková Dobrý den, ráda bych si koupila konzumní český česnek, osobně ho však nemám možnost sehnat (za přijatelnou cenu), tak jsem začala pátrat po internetu. Na Aukru mě nejvíc zaujal tento inzerát: http://aukro.cz/cesky-cesnek-tradicni-modry-palicak-z-vysociny-i2635648031.html Tento česnek má spoustu pozitivních ohlasů, ale zarazil mě dodatek (ohledně sadby), před kterým zde varujete, úplně na konci inzerátu. Tak nevím, jestli se jedná o důvěryhodného prodejce a opravdu český česnek. Mohl byste mi prosím poradit? Popřípadě vyjádřit názor, pokud budete mít čas se podívat, který prodejce na Aukru nabízí český česnek?

Předem děkuji za odpověď.

Zařazeno: Cena, Český česnek, Podvody s česnekem, Prodej česneku

19. 9. 2012 14:25 Jan Kozák ml.

Dobrý den, paní Jirásková, tento tradiční modrý česnek má tradici přibližně od roku 2011, kdy byl do Česka přivezen. Jedná se jednoznačně o podvod, u konzumního česneku nesmí být nijak uvedeno, že je ho možné sázet.

Napovídá tomu ještě jedna věc – v březnu u nás nebyl nikdo, kdo by byl schopen konzumní česnek prodávat, protože ho všichni prodali na podzim, byla velmi příznivá cena a českého česneku na trhu nedostatek.

Myslím si, že nyní na internetu nenajdete jedinou poctivou nabídku na nabídku českého česneku z české odrůdy, kde by Vám nabízeli jeho poslání na dobírku.

19. 9. 2012 17:04 Lucie Jirásková Děkuji za informaci. Pokud tomu dobře rozumím, pojem český česnek v inzerátech znamená, že byl česnek „možná“ vypěstován v ČR, ale každopádně se nejedná o českou odrůdu. Mně by koneckonců nevadila ani cizí odrůda vypěstovaná u nás, hlavně se chci vyhnout dovozu z Číny – ta gumová hmota bez chuti nemá s česnekem nic společného.

Ale jsem dost rozčarovaná skutečností, jak je koncový zákazník v tomto případě klamán a laik nemá možnost poznat rozdíl. Takže jsem nucena nadále kupovat dovozový česnek, protože český na trhu prostě není, je to tak?

19. 9. 2012 17:47 Hana Kopecká

Paní Jirásková, pokud se dostanete v Praze na Havelské tržiště, tak u několika stánků prodávají český konzumní česnek. Příští týden vám napíší i číslo stánku. Letos mají česnek za stejnou cenu jako loni 180 kč za kilo.

Nabízí krásný vekan, dukát a rusáka-obvykle mají pod názvem modrý paličák, protože pod tím to názvem to laická veřejnost žádá. U toho stánku nakupuji již několik let kvalitní ovoce zeleninu, jedná se o prodejce z oblasti Nového Jičína. Pokud je to nepovolená reklama tak mě smázněte pane Kozáku.

Například vím že na Kubánských farmářských trzích nabízí „český česnek“ podvodník od června nabízel čerstvý džambul a Violetu co neexistuje…

19. 9. 2012 18:45 Lucie Jirásková

Moc děkuju, paní Kopecká. Vidíte, na Havelák mě nikdy nenapadlo zajít. Zrovna zítra v Praze budu, tak to snad zvládnu i bez čísla stánku. V sobotu pak budu projíždět Lotoušem u Slaného, tam prodávají ovoce a zeleninu od nich z farmy a údajně i česnek přímo od pěstitelů, tak to taky zkusím.

21. 9. 2012 15:13 Jan Kozák

Česnek na fotografiích byl vypěstován ve Španělsku. Možná tam také mají Vysočinu. Podíval jsem se tam i na ohlasy – kdyby tito zákazníci někdy okusili český česnek, asi by byli k chuti kritičtější. A k doporučené ceně certifikované sadby: španělský česnek se dá (údajně) v Polsku koupit za 45 Kč. Kdybychom i my dávali marži přes 200 %, pak by musela být sadba za 500.

18. 9. 2012 7:25 Zakladatel vlákna: josef václavek Pane inženýre, 16.9. jste napsal, že pacibulky moříme sulkou 2-3 hod stejně jako stroužky stroužky však moříme 6-12 hodin nevím teď tedy co s pacibulkami díky za odpověď

josef

Zařazeno: Moření česneku, Pěstování česneku, Pěstování pacibulek, Sulka

19. 9. 2012 15:34 Jan Kozák

Rovněž stroužky doporučuji mořit v Sulce 2 – 3 hodiny.

20. 9. 2012 6:31 josef václavek Nechci být hnidopich, ani se přít s profíkem, ale ve Vašem oddílu „pěstování česneku“ na těchto stránkách doporučujete 6-12hod – přes noc zdravím

Budete mít zájem:  Plzeňské farmářské trhy slibují český česnek

josef

21. 9. 2012 14:25 Jan Kozák

Máte pravdu, v pěstování česneku to musíme opravit na 2 – 3 hodiny.

19. 9. 2012 15:33 Jan Kozák

Nevím, v jakých jednotkách se riziko měří, ale po cibuli bych česnek sázet nedoporučoval, zvláště byla-li ze sazečky. Použití NPK je šetření na nepravém místě. Česnek potřebuje síru a ta v NPK není.

Jihočeská farma Hladná má nadprůměrnou sklizeň česneku

Farma Hladná z Albrechtic nad Vltavou sklidila letos nadprůměrné množství česneku. Ve stodole ho teď suší kolem 2000 kilogramů, postupně řežou.

Vysázeli ho přes 300 kilogramů, mají tak za sedm let pěstování nejvyšší výnosový koeficient. Produkce zmizí do konce září hlavně díky prodeji ze dvora, kilogram stojí 180 korun.

Sadbu chtějí časem rozšířit o 100 kilogramů. Řekla to Hana Krippnerová, která farmu provozuje s manželem.

Kam zmizel český česnek?

Na několika arech pěstují dvě odrůdy od šlechtitele Jana Kozáka. „Letošní rok byl pro nás nadprůměrný, protože nikdy jsme ještě neměli takový koeficient výnosnosti.

Většinou byl kolem čtyř, pěti kilogramů ze zasetého kila, letos sedm. Nikdy jsme se nemohli srovnat s Moravou. Letos se to povedlo, máme i krásně velký česnek. Ovlivnilo to počasí.

Říká se, že česnek nepotřebuje vláhu, ale ukázalo se, že ano,“ řekla Krippnerová.

Česnek sklidili v červenci. Při sklizni ve dvou dnech pomáhalo 50 lidí. „Máme techniku, kterou to nadzvedneme, abychom to nemuseli rýpat ručně. Ale na každém kořenu česneku byla nabalená zem, kamínky, takže s každým bylo potřeba se opravdu mazlit,“ řekla farmářka.

Měsíc před sklizní ještě štípali květy, aby stoupla úrodnost. Po sklizni ho odvezli do stodoly, kde schne, i díky velkému větráku. Až česnek usuší, začnou ho postupně řezat. Když schne, dostává se silice ze stonků dovnitř do česneku, což pomáhá chuti. Část sklizeného česneku lze prodat rovnou, většinu je ale třeba nejdřív usušit, aby vydržel co nejdéle.

Prodávají od srpna. Převládá prodej ze dvora, spolupracují i se Zahradou Vidov na Českobudějovicku, která provozuje prodej v bedýnkách. „Máme už klientelu, že nepotřebujeme jezdit po trzích. Všechno je prodej ze dvora, plus podporujeme farmářské krámky,“ řekla Krippnerová.

Letos stanovili cenu 180 Kč za kilogram. Ze začátku lidé český česnek nechtěli, protože čínský či španělský byl levnější. Postupně se stav změnil. „Lidé museli zkusit, že jim stačí jeden česnek místo pěti a že se jim cena vrátí v chuti, kvalitě a místo jednoho kila si dnes jezdí pro pět kilo. Zákazníci se vrací, to je pro nás nejvíc,“ řekla farmářka.

Česnek sází v říjnu, s pomocí traktoru. Stačí jedno odpoledne. „Říkáme tomu baboset: sedí tři ženské u strojku, mají kolečko a do každého hodí stroužek. Sadbu nám připravuje prateta, které je 99 let,“ řekla farmářka.

Farma Hladná pěstuje česnek sedm let. Začala, když byla Krippnerová na mateřské dovolené. První rok vysadili 20 kilogramů, předloni přes 400 kilogramů, ale časově nezvládali, tak sadbu snížili. Pomáhají babička, dědeček i děti včetně osmiletého Václava, jenž se učí pracovat s váhou.

ČTK

V Brně a jeho okolí roste medvědí česnek. Kde si je možné chutnou bylinku volně natrhat?

čtvrtek, 1. dubna 2021, 19:20

Na jižní Moravě začala sezóna medvědího česneku. Lidé si mohou zelené listy koupit nebo si je nasbírat sami. Při lovu je však nutné se vyhýbat chráněným územím a respektovat pokyny ochránců přírody.

Oblíbená zelená bylinka roste po celém kraji. Někde se teprve klubou trsy zelených listů, jinde už jde trhat. Zvláště stinné svahy a lesy v okolí Brna jsou ideálním místem k trhání.

Oblíbená místa se nachází například na brněnském Palackém vrchu nebo v okolí Lesné. Mimo moravskou metropoli se česneku daří třeba v lese v Tetčicích na Brněnsku nebo u Adamova na Blanensku.

Ve velkém se objevuje také v přírodních rezervacích, kam by ale lidé neměli chodit. 

V chráněných oblastech netrhat

Příkladem území zakázaného sběru je brněnský Černovický hájek, kde každoročně policisté narazí na několik hříšníků. Česnek přitom roste i v okolí hájku, které už do přírodní rezervace nepatří a jeho sběr je tak legální.

„Oblast vlastní Krajský úřad Jihomoravského kraje, ale pravidelně hlídaná není.

Stává se však, že je na místo přivolána policie poté, co je dotyčná osoba přistižena při trhání česneku,” uvedl člen správní rady Nadace Veronica Vilém Jurek.

Chráněná oblast Moravského krasu sběrače láká také. Právě odtud strážci vyhání desítky trhačů každý rok. „Letos je česnek ještě malinký, ale za pár dní už zmobilizujeme hlídky a budeme místa obcházet,” řekl strážce Antonín Tůma.

Kam zmizel český česnek?

Česnek na chleba i pesto 

Medvědí česnek najde využití v mnoha receptech. Nejlepší je ho sbírat před začátkem kvetení, protože má spoustu živin. „Chodíme na česnek každý rok před Velikonocemi. Rádi ho totiž přidáváme do velikonoční nádivky.

Já si ho ale dávám ráda i na chleba s máslem,” uvedla jedna ze sběraček Pavla Nováková. Často se používá na pesto, salát nebo i sušený jako koření. Při honu může také dojít k záměně s listy konvalinky nebo ocúnu, přičemž obě zmíněné rostliny jsou pro člověka jedovaté.

Bezpečně jde ale medvědí česnek odlišit podle výrazné vůně po klasickém česneku. 

Domácí pěstování se vyplatí

Kromě sběru ve zmíněných oblastech je medvědí česnek k prodeji v zahradnictvích. Rostlinky s cibulkami mohou lidé vysadit na své vlastní zahradě či do květináče na balkon. Česnek potřebuje stinné a vlhké stanoviště. Cibulky se sází na podzim, nebo již naklíčené na začátku jara. Ty jdou po pár týdnech rovnou sklízet.

Zemědělci chtějí certifikovat český česnek. Aby se nezaměňoval za cizí

8. 3. 2013 09:12, autor: ac

Jižní Morava – Čeští a moravští zemědělci chystají novinku – certifikaci česneku. Ta by měla ochránit zákazníky zejména před tím, aby v domnění, že kupují český česnek, nekoupili méně kvalitní dovozní. Kromě česneku s původem od šlechtitelů by navíc certifikaci mohli získat i ti pěstitelé, kteří používají vlastní sadbu.

Samotná certifikace by podle místopředsedy sdružení Českomoravský česnek Miroslava Hrdého měla sloužit k tomu, aby se zprůhlednil trh, a zákazník si mohl být jistý, že kupuje opravdu česnek vypěstovaný na českých či moravských polích ze sadby garantované domácími producenty. „Na certifikátu by potom mělo stát, o jakého pěstitele jde, odkud má sadbu, jaký je to druh a sorta a také to, kde by měla být prodávána,“ vyjmenovává Hrdý.

INFOGRAFIKA: Mapa nejvýznamnějších světových producentů česneku

Dodává, že na certifikátu bude i odkaz na webovou adresu, na které si bude zákazník moci zkontrolovat, zda koupený česnek počtem stroužků či například tvarem odpovídá porovnávacímu vzorku.

Podle Hrdého by certifikáty pomohly i pěstitelům, kteří nenakupují sadbu vůbec, ale již několik let sázejí svou vlastní. „Nevidím důvod, proč by se takové krajové odrůdy neměly prosazovat,“ říká místopředseda česnekářů. I tito producenti si tak budou moci nechat vystavit vlastní certifikát o původu.

Kam zmizel český česnek?

Telnický zemědělec Radek Kříž ukazuje sadbu česneku

Jedním ze zemědělců, kteří se spoléhají na vlastní sadbu, je i Radek Kříž z Telnice na Brněnsku. „Myslím, že certifikát by byla dobrá věc. Rozhodně do toho půjdu. Spotřebitel chce vědět, který česnek je náš, a měl by tak mít možnost bránit se před nepoctivci, kteří svůj česnek za český jen vydávají,“ říká Kříž, který pěstuje česnek už sedmadvacet let.

I podle něj se ty zahraniční s českým rovnat zdaleka nemohou. „Alespoň trochu dobrý bývá občas ten španělský, naopak čínský bych snad ani nenazýval česnekem,“ dodává s tím, že český česnek obsahuje ty správné silice, má chuť a správný zdravotní přínos. 

Kvůli špatné sezoně je tu na příští rok nedostatek sadby

Do vlastní sadby neboli sázení stroužků česneku, který předtím sám vypěstoval, by se ale měl pouštět pouze zkušený zemědělec, který o svém česneku nemá pochyb. Pro ty ostatní tu existuje trojice registrovaných šlechtitelů. Ale ani u nich letos nebyla situace příznivá.

Například nyní již sadbu českého česneku koupit nelze. „Sklizeň byla hodně špatná.

Proto jsme třeba u nás veškerý sklizený česnek dali zpět do země,“ popisuje jeden ze šlechtitelů, Radek Aust ze společnosti Moravoseed, situaci, kdy šlechtitelé neprodávali žádný česnek spotřebitelům, ale všechen opět zasadili nebo prodali na sadbu dalším zemědělcům.

Sadby českého česneku. Odrůdy Dukát (vlevo) a Lumír

A právě taková situace podporuje prodejce česneku cizího původu. „Když je nedostatek pravé sadby, objevila se falešná.

Několik našich zákazníků se mi svěřilo, že u různých prodejců viděli sadbu, která se jim nepozdávala,“ dosvědčuje Aust a dodává, že sadba s neznámým původem může zemědělce ohrozit.

Takové stroužky mohou být napadeny chorobami a škůdci a mohou vyústit v dlouhodobý problém na pozemku.

Prodejci falšují i původ spotřebního česneku

Se zahraničním česnekem vydávaným za český se setkal i obchodník Petr Nepraš. „Sháněl jsem česnek a dal jsem si inzerát na internet. Ozvalo se mi hodně lidí s nabídkami a já se rozhodnul pro ten s nejnižší cenou. Nakoupil jsem celkem jednu tunu,“ popisuje začátek problému. V zápětí mu ho ale začali odmítat zákazníci s tím, že to český česnek v žádném případě není.

Nepraš se tedy rozhodl dát česnek na genetické testy. Ty ukázaly, že se o český opravdu nejedná. Na koupeném česneku tak tratil desetitisíce. Do budoucna si podle svých slov vezme Nepraš poučení v tom, že česnek bude nakupovat jen z důvěryhodných zdrojů.

Proč se vyplatí falšovat původ česneku je nasnadě. Cena toho českého totiž kolísá od 170 do 250 korun za kilogram. Španělský se pohybuje od 90 do 100 korun. „A čínský, ten je skoro zadarmo,“ dodává Nepraš k cenovému rozdílu. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector