Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá.

Nejen kysané zelí, ale i kapusta kadeřavá je zimní zdroj vitamínů a stopových prvků, důležitých pro naše tělo.

A to zejména v zimě, kdy je přírodních surovin pěstovaných ve venkovním prostředí opravdu málo. Ale naše tělo je vyžaduje.

Kadeřávek se stále více využívá nejen v gastronomii, ale hlavně v oblasti zdravé výživy. Informace o této zelenině vás překvapí. Pokračujte ve čtení, stojí to za to.

Znám kadeřávek z Chorvatska, a tak jsem jej zkusila letos vypěstovat i doma. A povedlo se, jak vidíte na fotografii.

Velkou výhodou kapusty kadeřavé je její velká odolnost proti mrazu. Takže vypěstovaný kadeřávek nám na záhonu vydrží i přes zimu. Snese teploty okolo -15°C. Máme ji tedy k dispozici pro vaření i v chladné zimě.

V zimním období je totiž nejchutnější. Ptáte-li se proč, odpovím.

Dlouhodobě nízké teploty rozkládají v rostlině obsažené škroby na jednoduché cukry. Chuť je potom jemnější a sladší než na podzim. Současně se také omezí, pro košťáloviny tak typická, trochu ostrá vůně a je lépe stravitelná.

Velkou zajímavostí je, že kadeřávek obsahuje více vápníku než mléko, více vitamínu C než mrkev a dokonce i více železa než klasický steak.

Kapusta kadeřavá patří z hlediska zdravé výživy mezi velmi, ale velmi zásadité potraviny. Což je pro náš organizsmus velmi důležité.

Má velký obsah vitamínu K (nejvyšší ze všech listových zelenin), obsahuje karoten (vitamín A), lutein (kterého má 4x více než brokolice), foláty (forma kyseliny panthothenové) a 17x více vitamínu C než již avizovaná mrkev. Nechybí ani vitamíny řady B.

  • Dále obsahuje hořčík, fosfor, kyselinu listovou, jód a vitamín E.
  • Velkou důležitost u kadeřávku přikládáme také přítomnosti vlákniny a dalších minerálních látek.
  • Celkem 45 druhů flavonoidů a antioxidanty působí prokazatelně protirakovinně, protizánětlivě a jako skvělý detoxikační prostředek.

kadeřávek je prakticky bez kalorií a má dvojí efekt ?

  1. Funguje jako chutná surovina do kuchyně na přípravu polévek či jiným hlavních jídel a příloh.
  2. Je velice racionální potravinou v rámci zdravé výživy, která  příznivě působí na náš organizmus.

Kadeřávek podporuje činnost štítné žlázy a metabolismus, upravuje trávení, podporuje imunitní systém, likviduje v těle škodlivé bakterie a viry.

V kuchyni se z kadeřávku připravují zejména chutné polévky, rizota, zapečená masa, zeleninové saláty, hojně je využíván i k těstovinám.

Jako příloha, např. s vepřovou panenkou, chutnají skvěle rizolety plněné kadeřávkem.

  1. Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá.Kapusta kadeřavá v rizoletách k plněné vepřové panenceZdroj: Marcela Hackerová
  2. Chuťově nám ladí i s dýní, luštěninami, červenou řepou.
  3. Kadeřávkem s vejci, nebo kadeřávkem s houbami (či masem) můžete plnit i palačinky nebo rizolety, a ty pak rovnou servírovat, nebo je ještě dále zapékat s bešamelovou omáčkou.

Žádný problém není ani využití kadeřávku při výrobě domácích nápojů a džusů. Stačí rozmixovat a zdravý zeleninový nápoj v kombinaci zeleniny, kterou jste si zvolili, je na světě.

Budete-li si chtít na jaře sami kadeřávek vypěstovat, vřele to doporučuji. Nemáte-li zahrádku, postačí i balkon (bednička země o rozměru 30x30x30 cm).

Semínka dnes běžně koupíte v obchodě pro zahrádkáře. Já kupuji kvalitnější semena, od české firmy SEMO.

Vyséváme ho od poloviny května do poloviny června a rostliny následně vyjednotíme tak, aby pro jednu rostlinu vznikl prostor cca 50 cm.

Pokud budete mít opravdu silnou rostlinu, na balkónu i na zahrádce, stačí vám 1-2 rostliny. Nemusíte ani hnojit, postačuje mu i chudší půda. Je však nutné jej pravidelně zalévat, nemá rád sucho.

Na podzim i v zimě můžete kadeřávek průběžně sklízet odlamováním listů od spodu. Dorůstá výšky podle odrůdy až 100 cm.

  • Na jaře se objeví na kmeni kapusty (v místech původně odlomených listů) nové jarní listové výhonky, které jsou vynikající a křupavé.
  • Směle je využijte v kuchyni.
  • V květnu  rostlina samozřejmě vykvete, ale ani to nám nebrání v neustálém otrhávání listů do našich pokrmů.
  • Je to prostě vytrvalá, vydatná a chutná „kapusta“.

Nejen kysané zelí, ale i kapusta kadeřavá je zimní zdroj vitamínů a stopových prvků důležitých pro naše tělo. A to zejména v zimě!

Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá. Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá. Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá. Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá. Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá. Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá. Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá. Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá. Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá.

Kadeřávkové chipsy, vápníková bomba z rostlin, kterou chcete zkusit

Co si představíte, když se řekne kapusta? Pokud to zrovna nejsou vynikající chipsy, které si rádi dáte jen tak a hodí se i na jakoukoliv párty, tak doporučuji zbystřit! Možná jste totiž právě našli skvělou alternativu nezdravých party foods, která je skvostem zdravé výživy.

Kadeřávkové chipsy jsou skvělou možností, jak do sebe i do celé rodiny či přátel dostat plno zeleniny, pochutnat si a ještě přitom doplnit skvěle vstřebatelný vápník.

Kadeřávek vs. kapusta

Kadeřávek je druh kapusty (tzv. kadeřavá kapusta) a má od klasické hlávkové kapusty jinou strukturu, tvar, chuť a také 5násobný obsah vápníku.

Toho v průměru obsahuje dokonce víc než kravské mléko (125 mg vs 150 mg na 100 g – tedy aspoň podle USDA) (1, 2) a celkově se jedná o jeden z nejlepší rostlinných zdrojů.

Dobrou zprávou navíc je, že oproti špenátu, kde vstřebávání vápníku brání oxaláty, studie zjistily, že vápník z kadeřávku je vysoce vstřebatelný! (3, 4)

Jedna miska chipsů dělaná z cca půl kg syrového kadeřávku tak může obsahovat kolem 750 mg vápníku, přičemž doporučená denní dávka se pohybuje, v závislosti na instituci, která ji stanovila, okolo 800–1200 mg.

Zařadit kadeřávek do jídelníčku se vyplatí i z hlediska dalších obsažených mikronutrientů a v této podobě hlavně kvůli chuti! Zatím jsem nepotkal člověka, kterému by nechutnaly.

Tyto chipsy lze obdobně dělat z i klasické hlávkové kapusty, kterou nejspíš znáte z české kuchyně v podobě tradičního kapustovém zelí, nicméně pokud chceme mít zároveň vápníkovou bombu a nenahraditelnou křupavou strukturu, tak nám kadeřávek poslouží lépe.

Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá.

Ingredience na plnou mísu

  • Kadeřávek (minimálně dvě 200 gramová balení) – sehnat se dá sezónně v supermarketech, na zahrádce vaší maminky či takřka celoročně na rohlíku.cz
  • Hořčice (cca 1 lžička)
  • Olej (cca 2 lžíce) – ideálně olivový nebo řepkový v panenské kvalitě
  • Sůl (cca půl lžičky)
  • Libovolné další ochucovadlo (např. lahůdkové droždí, citrón, česnek, různé koření, atd.)

Chipsy se dají dělat v nekonečně mnoho variantách. My si dnes ukážeme jednu z těch základních, tedy jen hořčici se solí.

Není však od věci je vyzkoušet třeba i s kešu sýrem (rozmixujete kešu s lahůdkovým droždím a vodou) nebo jiným luxusním dresinkem, který na nich do křupava uschne.

1. Připravíme kadeřávek

Kadeřávek omyjeme a usušíme. Já suším tak, že jím třepu o položenou čistou utěrku.

Poté oddělíme listy od košťálu rukama nebo za pomocí nože, čímž nám vzniknout chipsy kýženého tvaru. Nebojte se dělat i větší kousky, protože při pečení/sušení se pak zmenší asi o polovinu.

Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá.

2. Připravíme zálivku

Vezmeme misku a smícháme v ní všechny ingredience na ochucení. V našem případě jsme použili zmiňovanou hořčici, olej a sůl. Se solí není radno to přehánět, protože chipsy mají tendenci se smrsknout a poté být přesolené.

3. Smícháme a pečeme na 120 °C

Smícháme kadeřávek se zálivkou, rozprostřeme na plech (nebo lépe na více plechů pro rovnoměrné pečení) a pečeme na 120 °C asi půl hodiny nebo dokřupava. Každých 5–10 minut při pečení prohrábneme a promícháme, abychom docílili křupavé a nikoliv na jedné straně spálené a na druhé straně gumové konzistence. ????

Budete mít zájem:  Tipy pro zdravé zažívání bez léků

Alternativně lze dělat i raw variantu a sušit je při teplotě do 42 °C přes noc.

Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá.

4. Snažíme se ochutnat dříve než náhle zmizí

Pokud je připravujete v domácnosti, kde se občas z čista jasna začnou pohybovat lidé s hladovo-kadeřávkovým záchvatem, doporučuji si uzmout část chipsů pro sebe, jinak by se mohlo stát, že celá mísa zmizí dříve, než byste čekali ????

Malý tip na závěr: Zajímavým způsobem, jak kadeřávek nebo chipsy z něj využít, je přidat ho do salátu či do buddha bowls. Inspiraci na buddha misky, kam lze kadeřávek přidat, najdete v našem novém e-booku nebo na googlu.

Přeji dobrou chuť a těším se zase u dalšího receptu!

Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá.

Publikováno před 2 lety

V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?

Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá.

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá.

Autorem článku je Jiří Paulas

Milovník rostlinných potravin a spoluzakladatel Superkvašáků.

Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá.

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

-30% Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá.

To věčné přemýšlení co vařit k snídani, obědu a večeři vás unavuje? Rádi byste tento čas trávili jinak? V tomto předprodeji můžete získat naši novou aplikaci, která vám s tím pomůže, s až 30% doživotní slevou!

239 Kč 167 Kč!

To mě zajímá

Kadeřávek je další hit ve zdravé výživě – Vitalia.cz

Naše stravování čím dál tím více podléhá módním trendům. Už jsme se svezli na módní vlně fermentace, nakládaných pickles, kozího sýru, raw stravy a dalších.

Většina z těchto hitů k nám přichází ze zahraničí, ačkoliv některé z nich našim končinám nejsou až tak cizí. Typickým příkladem jsou různé módní druhy zeleniny.

V cizině se totiž čas od času stane určitý typ zeleniny absolutním hitem, prostě něčím, co jako zapřísáhlý vyznavač zdravého životního stylu nemůžete vynechat, ba naopak! Najednou se to jí úplně všude.

Když jsem tyto trendy sledovala jako nezávislý pozorovatel za obrazovkou svého notebooku v naší české vlasti, nestačila jsem se divit. Zahraniční magazíny a blogy věnované zdraví často „objevily“ námi už dávno objevené.

Takže jsem si četla ódy na květák, červenou řepu… sledovala jsem Jamieho Olivera, jak ve svém pořadu všem Britům představuje celer. Ano, náš celer! Bulvu celeru, která tvoří základní výbavu každé české ledničky a spíže.

A co bylo nedávným trendem, který se v posledním roce dostal až k nám? Kadeřávek.

Kadeřavá kapusta (kadeřávek) je superpotravinou? Zjistěte proč je tak zdravá.
Autor: Wikipedia.org / Rasbak, podle licence: CC BY-SA 3.0

Kadeřávek v obchodě najdete s obtížemi – neprodává se, protože ho málokdo zná

Kadeřávek neboli kapusta kadeřavá je naší tradiční zeleninou. Rozhodně ji ale nenajdete v každé prodejně zeleniny. Ty ji totiž často neprodávají. Málokdo ji zná, nebo alespoň donedávna znal. Teď je trendem, který se zamlouvá modernímu konzumentovi.

V době, kdy hledáme ty nejzdravější superpotraviny, by se dal kadeřávek nazvat nepochybně superzeleninou. Je mrazuvzdorný, dá se pěstovat i v květináči, což ho staví do pozice ideální rostliny na tolik oblíbené balkónové zahrádky. Ale co o kadeřávku víme a je vlastně o co stát?

Všechny tyto a jiné zeleninové trendy jsou rozhodně přínosem. Především nás naučí hledat alternativy i ve stravování. Nic proti špenátu, ale proč si jako zelenou přílohu nedat jednou kadeřávek? Protože to přesně kadeřavá kapusta je – ideální příloha, ať už k masu nebo jiné zelenině, nebo například ke grilovanému kozímu sýru.

Kromě toho obsahuje i velké množství cenných živin. Prof. Karel Kopec ve své knize Zelenina ve výživě člověka uvádí, že kadeřávek „má nutriční charakteristiku podobnou hlávkové kapustě, obsahuje však podstatně více draslíku, flavonoidů (až 130 mg.kg-1) a chlorofylu. Je zde mnoho luteinu, který je poměrně stálý; i po uvaření ho zůstává více než 160 mg.kg-1.

Má vysokou antioxidační účinnost.“ Obdobně jako hlávková kapusta se dá i zpracovávat. Jak už bylo řečeno výše, může být přílohou, lze ho péct, přidat do zeleninové polévky, rozmixovat do zeleninových smoothie… Pokud plánujete kadeřávek tepelně upravovat, vybavte se trpělivostí. Potrvá to až čtyřicet minut, a i poté zůstává kadeřávek tužší – tak to ale má být.

Tip: Chuť kadeřávku je nejlepší, když se sklízí v chladnějších měsících po prvních mrazech.

Galerie: Kdy co roste – české ovoce a zelenina

Kadeřávek obsahuje celou řadu vitamínů – vitamín A, krom B12 všechny vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E, který chrání buňky před volnými radikály… To z něj dělá skutečný vitamínový koktejl obohacený i o cenné minerály – draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Celá tato zdravá směs posiluje naše srdce a ledviny, pečuje o naši pleť a vlasy, působí příznivě na růst kostí a v neposlední řadě prý i chrání před rakovinou.

Na 2 – 4 porce

  • 500 g listů kadeřávku
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli

Kadeřávek očistíme, omyjeme a posekáme. Podusíme na oleji doměkka, což se může velmi lišit podle druhu použitého kadeřávku, u toho klasického je to až čtyřicet minut. Poté osolíme, ochutíme citronovou šťávou a vmícháme zakysanou smetanu.

Zdroj: Kořénkova farma Vícemil www.farmavicemil.cz 

Zapomenutá superpotravina: Proti křečím, zánětům i rakovině

Foto: saschanti17, Shutterstock.com

Lidské tělo dokáže obohatit o tolik prospěšných látek, že se v souvislosti s ním používá i výraz superpotravina. Ve srovnání s některými jinými druhy ovoce a zeleniny spadajícími do této kategorie je navíc zelený kadeřávek poměrně levný. Jak a proč zařadit kadeřávek do jídelníčku?

Kadeřávek neboli kadeřavá kapusta je stejně jako klasická kapusta bohatý na nutričně významné látky. Je však odolnější, pro mnoho lidí chutnější a dá se konzumovat i zasyrova. Ve složení dominují vitaminy K a C.

„Káčko“ hraje zásadní roli ve srážení krve a jeho množství v pouhém hrnečku kadeřávku sedmkrát překračuje doporučenou denní dávku. (Proto by si na něj měli dát pozor lidé, kteří užívají léky na ředění krve.

) Co se týče antioxidačního „céčka“, patří kadeřávek k jeho nejbohatším zdrojům vůbec. Snadno předčí i citrusy.

Další důležitou složkou je betakaroten, z něhož v organismu vzniká vitamin A nezbytný pro zdravé oči. Z minerálů stojí za zmínku draslík, fosfor, železo nebo hořčík. „Konzumací kadeřávku se postaráte o to, abyste měli dostatek krevního barviva.

Díky hořčíku můžete předejít i křečím ve svalech nebo závratím a pomůže vás chránit před účinky stresu,“ podotýká výživová poradkyně Štěpánka Čápová. Důležité místo má v této zelenině i vápník. „Vápník v kadeřávku je dobře vstřebatelný.

Tělo ho dokáže skvěle zužitkovat, a prospívá tak nejen kostem, ale také kvalitě nehtů a zdraví chrupu,“ doplňuje poradkyně.

Foto: Anna Shepulova, Shutterstock.com

Kadeřávkové (stejně jako kapustové) závitky můžete plnit masem nebo směsí zeleniny

Tři gramy bílkovin a čtyři gramy vlákniny ve 100 gramech dělají z kadeřávku zeleninu, která dokáže zasytit na delší dobu, a pozitivní je i její vliv na trávení. Stejně jako další brukvovité zelenině, jako je zelí, brokolice či květák, se mu navíc přisuzují protizánětlivé a protirakovinné účinky.

Využití kadeřavé kapusty v kuchyni je velmi rozmanité. Aby neztratila příliš výživných látek, je vhodnější ji tepelně neupravovat, popřípadě připravit v páře nebo krátce povařit. Hodí se jako příměs do salátů, jako součást smoothie nebo pesta. Upečením listů v troubě s kapkou olivového oleje a špetkou soli získáte zdravou náhradu chipsů.

Budete mít zájem:  Čeští gynekologové hájí bezpečnost vakcín proti rakovině čípku

„Kadeřávek je výborný do zeleninových polévek, podobně jako kapusta.

Vařený nebo ještě lépe dušený je skvělý jako příloha k masu, ale podávat se dá klidně i samostatně k bramborám nebo zapečený s těstovinami či s kozím sýrem,“ doporučuje výživový poradce a fitness trenér Daniel Matouš.

Nasekané listy lze přimíchat v podstatě kamkoli, například do rizota nebo červené čočky. Podle Štěpánky Čápové chuťově obohatí i masové karbanátky.

Nenáročnou rostlinu si snadno vypěstujete doma na zahrádce. Výsev a sklizeň záleží na odrůdě. Pravý kadeřávek se vysévá na jaře a sklízí od poloviny zimy, sibiřský se do záhonu dává až ve druhé polovině léta a sklízí se na konci zimy.

Rostlina je velmi odolná vůči škůdcům a dobře snáší mrazy až do minus patnácti stupňů. Je vhodné ji pěstovat na důkladně pohnojených záhonech po rané zelenině. Je-li sucho, je dobré kadeřávek zalévat.

Listy se sklízejí odspodu a poté, co rostlina vykvete, se z půdy vyrývá.

Které další superpotraviny najdete v České republice? 

Zdravý kadeřávek

Kapusta kadeřavá, známá také pod názvem kadeřávek nebo jarmuz, dlouhou dobu v našich kuchyních odehrávala jen roli popelky. Málokdo ji při vaření používal, pokud se vůbec na stole objevila, tak většinou jen jako zelená ozdoba nějakých pokrmů. V posledních letech se to mění. Kadeřávek začíná dobývat zpět ztracené pozice*. Mimo jiné i proto, že je velmi zdravý.

Superpotravina

Někteří odborníci řadí kadeřávek mezi takzvané superpotraviny.

Čili potraviny, které nás nejen nasytí, ale navíc v nebývalé míře pomáhají organismus chránit před různými chorobami nebo nás v některých případech dokonce přímo léčí.

Má velmi vysoký obsah vitamínu K, který je v těle zodpovědný za správné fungování srážlivosti krve a dobrou činnost jater. Také má vysoký obsah dobře vstřebatelného vápníku (více než mléko) a navíc slušné množství železa.

Podobně jako brokolice i kadeřávek obsahuje sulforafan, který podle moderních výzkumů může působit jako prevence proti rakovině.

Navíc má protizánětlivé i antibakteriální účinky a může účinně pomáhat v boji s žaludečními vředy způsobenými Helicobacterem pylori.

Vědci také zkoumají vliv této látky na vznik a rozvoj různých neurodegenerativních onemocnění, jako je například Alzheimer, roztroušená skleróza či Parkinsonova nemoc.

V kadeřávku najdeme i kvercetin, který pomáhá chránit srdce i celou oběhovou soustavu a navíc brzdí alergické reakce v našem organismu.

Tato zelenina je navíc kvalitním zdrojem antioxidantů, jako například vitamín E (lidově nazývaný vitamínem mládí, krásy a plodnosti), A, lutein a zeaxanthin.

Ty poslední tři navíc pomáhají udržovat náš zrak v dobré kondici, což je v dnešní době, kdy oči neustále namáháme u různých obrazovek, extrémně důležité.

Není růže bez trnů

Kadeřávek si místo na našich stolech rozhodně zaslouží. Zvlášť užitečný je pro lidi, kteří omezují konzumaci masa a mléčných výrobků. Ale v některých případech je lepší se mu raději vyhnout a nebo to s jeho konzumací nepřehánět.

Týká se to hlavně lidí, kteří mají potíže se správným fungováním štítné žlázy, protože podobně jako jiné brukvovité má velmi vysoký obsah goitrogenů (zvláště v syrovém stavu). Tyto látky potlačují její činnost.

Z důvodu vysokého obsahu šťavelanů kadeřávek také není příliš vhodný pro lidi, kteří mají ledvinové i močové kameny a často trpí bolestmi svalů a kloubů

* Kadeřávek byl velmi oblíbený už v antickém Řecku a Římě. V našem regionu se pěstoval a využíval od středověku. Později ho vytlačila obyčejná kapusta a jiné zemědělsky a gastronomicky „výkonnější“ plodiny.

Za renesanci vděčí částečně i japonskému výzkumu prováděnému během druhé světové války doktorem Niro Endo. Ten vymyslel a následně zkoumal zeleninový nápoj aojiru, který obohacoval velmi chudou válečnou stravu obyvatelstva.

Zjistil, že jeho nejhodnotnější složkou je… právě kadeřávek.

Zbožíznalství – Kadeřavá kapusta, kadeřávek – Milujivaření.cz

KADEŘAVÁ KAPUSTA – kadeřáveklatinsky Brassica oleracea, anglicky green cabbage nebo kale, francouzskychou frisé i chou vert a německy Grünkohl, případně Krauskohl –  je vynikající zimní zelenina s velkým obsahem mnoha vitamínů a dalších látek, které jsou prospěšné pro zdraví člověka. Kadeřávek je známý i pod názvem jarmuz nebo kudrnatá kapusta.

Zdravá zimní zelenina

Kadeřávek je listová zelenina, která má v kuchyni podobné využití jako kapusta. Listy se sklízí od října po celé zimní období až do jara a jsou velkým zdrojem mnoha vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.

Původ a historie

Kadeřávek – kadeřavá kapusta – patřil už v dávných dobách k velmi pěstovaným druhům zeleniny – například již staří Římané pěstovali několik druhů kapusty, které byly současnému kadeřávku velmi podobné. Společně s dalšími brukvovitými rostlinami – zelím, kapustou a kedlubnem – byl v minulosti jednou ze základních složek lidské stravy během teplých měsíců, ale vzhledem k dobré skladovatelnosti i v zimě.

V Anglii používaný název kale má původ v latinském slově caulis, který pro kapustu měli Římané. První záznam o jeho výskytu v Americe je z roku 1669, ale pravděpodobně se tam pěstoval již dříve.

Současnost

Kadeřávek je velmi odolná rostlina, která se v současnosti pěstuje v různých, i severně položených, oblastech. Velmi oblíbený je například na severu Evropu, kde se konzumuje především v zimním období, protože je cenným zdrojem vitamínů a dalších prospěšných látek z čerstvé zeleniny – listy se totiž sklízí postupně od října celou zimu.

Současné odrůdy jsou velmi podobné původnímu planému druhu a pěstují se i jako dekorativní rostliny. Jejich košťál může mít výšku až nad 2 metry a vysoký kadeřávek vzhledem pak připomíná palmu.

Vzhled, chuť, vůně…

Kadeřávek byl vyšlechtěný z brukve zelné, je dvouletá bylina, která se pěstuje jako jednoletá. Od zimy až do jara se sklízí a konzumují mladé listy a stonky.

Odrůdy se od sebe odlišují výškou stonku, tvarem, zbarvením v různých odstínech zelené a šedozelené barvy i kadeřavostí – zvlněním – listů, které jsou velmi křehké. Chutí, která je poměrně výrazná, se jednotlivé druhy ani odrůdy od sebe příliš neliší.

Druhy a odrůdy kadeřávku

  • Kadeřávek se rozdělují do tří základních skupin
  • – pravé kadeřávky
  • – sibiřské kadeřávky
  • – kadeřávky s tenčími listy
  • Kadeřávky s tenčími listy se pěstují především na jihu USA a některých teplejších oblastech.

Kadeřávky se rozdělují i na zakrslé a vysoké. Zakrslé odrůdy dorůstají do výšky 30 až 40 centimetrů, vysoké v průměru do 90 centimetrů, ale i do výšky nad 2 metry a mohou se rozrůstat až do šířky 60 centimetrů.

Nejvíce pěstované odrůdy kadeřávku

PRAVÉ KADEŘÁVKY

Pravé kadeřávky se nazývají skotské kadeřávky nebo skotská kapusta. Mají velmi zvlněné listy s tmavě zelenou nebo zeleno šedou barvou.

  1. Dalibor je velmi odolná a poměrně rychle rostoucí odrůda s tmavě zelenými kadeřavými listy a příjemnou chutí
  2. Dwarf Blue Curled Scotch – Dwarf Blue Curled Vates má šedozelené zvlněné listy a patří mezi pomalu rostoucí odolné kadeřávky
  3. Dwarf Green Curled se pěstuje poměrně snadno a vzhledem k velké odolnosti je velmi vhodný pro malé zahrádky a větrná místa
  4. Fribor dorůstá do výšky až 45 centimetrů. Odrůda je velmi odolná, sklízí se od konce podzimu až do konce zimy
Budete mít zájem:  Očkování a autismus ve světle nového vědeckého objevu

Pentland Brig je odolný kříženec kadeřávků s rovnými a zvlněnými listy. Sklízí se mladé listy i části stonků a také květní základy.

Snowbor patří mezi takzvané miniaturní kadeřávky a je vhodný k pěstování například na malých zahradách.

Jersey Kale je vyšlechtěná odrůda, která dorůstá až do výšky 2,25 m. Rovný silný a pevný stonek se velmi často suší a pak používá jako vycházková hůl. Odrůdě se proto také občas nazývá „vycházková hůl“.

SIBIŘSKÉ KADEŘÁVKY

Sibiřskému kadeřávku se říká také kudrnatá kapusta a pěstuje se pouze pro listy. Rostliny mají podle odrůdy mnoho barev i různou výšku. Listy jsou poměrně široké, na okrajích zvlněné a sklízí se v období, kdy končí sklizeň odrůd pravého kadeřávku postupně po celou zimu.

Hungry Gap patří k pozdním odrůdám. Sklízí se od poloviny do konce jara.

  • Laciniato je původem italská odrůda s plochými velmi členitými listy.
  • Ragged Jack má růžově skvrnité, nebo také růžově žilkované listy.
  • Red Russian je odrůda s listy červené barvy vynikající chuti.
  • True Siberian jsou velmi rychle rostoucí kadeřávky s bílo zelenými listy s mírně zvlněným okrajem.
  • KADEŘÁVKY S TENČÍMI LISTY
  • Kadeřávky s tenčími listy se od pravých a sibiřských poměrně výrazně odlišují – jejich listy jsou jemnější a tenčí.
  • Champion je odrůda s tmavě zelenými listy, které připomínají zelí.

Georgia má šedozelené listy s bílým žilkováním. Odrůda je nenáročná.

Hicrop patří mezi odrůdy s příjemně nasládlou chutí a křehkými listy

Zdraví a vitamíny

Kadeřávek obsahuje v poměrně velkém množství provitamín A – betakaroten, vitamín C i E, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou a z minerálních látek především draslík, železo, fosfor, vápník a draslík, je v něm v značném množství i vláknina. .

Stejně jako ostatní košťálová zelenina – především brokolice, květák, kapusta, růžičková kapusta a zelí – obsahuje isothiocyanáty – látky, které mají velkou působnost proti vzniku nádorových buněk a jsou tedy prevencí proti rakovinovým nádorům a chrání buněčnou DNA.Dusičnany a dusitany, které kadeřávek obsahuje, pomáhají k rychlejšímu zotavení po srdečním infarktu. Minerální látky mají pozitivní účinky na cévní i nervovou soustavu.

Rostliny mají velmi vysoký obsah vody, mají minimum kalorií a jsou velmi vhodné při dietách pro redukci váhy. Jejich kalorická hodnota se zvyšuje, až když se při kuchyňské přípravě omastí.

Košťálová zelenina – a tedy i kadeřávek – obsahuje kombinaci sacharidů, které se v trávicím ústrojí zcela nerozloží a v tlustém střevě se štěpí a tvoří se oxid uhličitý, sirovodík a metan, které se projevují plynatostí.

Využití kadeřávku v kuchyni

Kadeřávek se konzumuje syrový i tepelně upravený, především vařený, zapečený nebo i smažený. Z křehkých listů se připravují polévky i pyré, servírují se vařené jako příloha k masu. Syrové listy se přidávají do zeleninových salátů, nebo i samotné.

Příprava a vaření kadeřávku

  1. Listy kadeřávku se důkladně omyjí pod studenou vodou a před dalším kuchyňským zpracováním se z nich odříznou tuhé řapíky i silnější bílá žebra.
  2. Listy se vaří v co nejmenším množství mírně osolené vody 8 až 12 minut, pak se scedí a po okapání nasekají na drobno.

  3. Vařený kadeřávek

Kadeřávek je možné uvařit ve vařící vodě nebo v páře, kde si zachová více vitamínů i ostatních látek. V páře se vaří přibližně 20 minut.

Vařené listy kadeřávku mají poměrně výraznou chuť a hodí se jako příloha i k pečenému tučnému vepřovému masu nebo uzené slanině.

  • Dušený kadeřávek
  • Listy kadeřávku se krátce dusí s různými jinými potravinami – většinou se k nim přidávají na konci dušení.
  • Smažené listy kadeřávku
  • Čerstvé širší a pevnější listy se obalují v těstíčku a pak krátce smaží v rozpáleném oleji v pánvi
  • Zapékaný kadeřávek
  • Kadeřávek se může zapékat podobně jako květák s mletým masem, sýrem a vejci.

Kadeřávek – recepty

  1. Salát ze syrových listů kadeřávku
  2. Ve studené vodě opláchnuté a okapané listy kadeřávku se pokapou opepřenou citronovou šťávou a přidávají k různým zeleninovým salátům.

  3. Vařené listy kadeřávku

Studenou vodou důkladně omyté listy se vaří přibližně 8 minut v menším množství vody.

Pak se scedí, nechají okapat, nasekají na jemno a podávají jen polité máslem, případně jogurtovou zálivkou. Vhodným kořením je pepř a mletý hřebíček.

Dušený kadeřávek s masem

Umyté a na menší kousky natrhané listy se smíchají se smetanou a pak dusí s jemně nasekanou cibulí, petrželí, uzeným masem nebo šunkou a kořením.

Spotřeba a skladování

Čerstvé listy zabalené v mikrotenové fólii nebo sáčku vydrží bez změny kvality v chladničce přibližně 3 dny.

Kadeřávek je možné i zamrazit. Před zamražením se výhonky spařují maximálně 1 minutu horkou vodou a pak se suché a vychladlé zamrazí.

Pěstování

Většina odrůd kadeřávku je velmi odolná a také poměrně nenáročná a může se úspěšně pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Je vhodné pěstovat oba druhy – kadeřávek pravý i sibiřský, protože tak je zaručená sklizeň v podstatě po celé zimní období.

Kadeřávku se nejlépe daří v propustných, středně těžkých až těžkých půdách, které byly vyhnojené. Dva týdny před výsadbou pravého nebo výsevem sibiřského kadeřávku by se půda měla hnojit 60 gramy universálního hnojiva nebo granulovaného hnoje na 1 metr čtvereční. Kadeřávek potřebuje stejně jako ostatní košťálová zelenina zásaditou zem a tak se po zrytí v zimě na záhon rozhodí vápenec.

Když kadeřávek vykvete, vegetační období, ve kterém je možné sklízet listy, končí. Celé rostliny se ze záhonu vyryjí a zlikvidují.

PRAVÝ KADEŘÁVEK

Jarní výsev –Semena pravého kadeřávku se vysévají v polovině jara do hloubky 1 centimetr. Sazeničky se pak protrhají, aby mezi nimi byla vzdálenost alespoň 5 centimetrů. V létě se rostliny přesazují na stanoviště do sponu 60 x 60 centimetrů. Zem kolem stonku by měla být dobře udusaná, dokud rostlina pěvně nezakoření, potřebuje větší závlahu.

Sklizeň – Listy se mohou odřezávat od poloviny zimy. Jako první se odkrojí listy ze středu rostliny, aby se podpořil růst nových.

SYBIŘSKÝ KADEŘÁVEK

Letní výsevSibiřský kadeřávek se vysévá až v druhé polovině léta, při dřívějším výsevu bujně vyrostou velké listy, které většinou přes zimu nevydrží.

Vysévá se přímo na konečné stanoviště do hloubky 1 centimetr. Mezi řádky by měla být vzdálenost alespoň 45 centimetrů. Rostliny se musí často okopávat a záhony zbavovat plevele.

Vyšší rostliny se přivazují ke kůlku.

Sklizeň – Listy se začínají sklízet po ukončení sklizně pravého kadeřávku nebo na konci zimy. První se odřezávají listy ze středu.

Zajímavosti

Listy kadeřávku mají nejlepší chuť, když přejdou prvními podzimními nebo zimními mrazíky.

Léčivé účinky

Kadeřávek je takzvaná zimní zelenina. Má velmi vysoký obsah mnoha zdraví prospěšných látek a je tak jejich velmi cenným zdrojem v zimním období.

  • Množství a kombinace vitamínů a dalších látek má mnoho pozitivních preventivních i léčebných účinků na organismus člověka.
  • Kadeřávek zejména
  • – posiluje imunitu organismu proti mnoha onemocněním
  • – působí proti vzniku nádorových onemocnění
  • – ochraňuje buněčnou DNA
  • – pomáhá při zotavování po infarktu srdce
  • – posiluje cévní systém
  • – má pozitivní vliv na nervový systém
  • Kadeřávek obsahuje minimum kalorií a jeho konzumace je velmi vhodná při hubnoucí dietě.
  • Konzumace kadeřávku nemá na lidský organismus v podstatě žádné nežádoucí účinky, u některých osob s citlivějším zažíváním může kadeřávek vyvolat plynatost

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector