Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci?

Na Zelený čtvrtek se naposledy rozezní zvony, než odletí do Říma, na Velký pátek se otevírá země a vydává své poklady, Bílá sobota je ve znamení ukončení půstu, ale také především dnem, kdy se v domácnostech uklízí, pečou velikonoční mazance a beránci a zdobí vajíčka. Zkrátka přípravy na vyvrcholení Velikonočních svátků jsou v plném proudu.

Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci? Jak nabarvit velikonoční vajíčka pro koledníky (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

Pokud seženete bílá vajíčka, nemáte ještě vyhráno. Každé takové má totiž na sobě značku. Pro spotřebitele je nezbytná, pro hospodyňky, které se chystají nazdobit vajíčka, trochu překážkou. Přitom rada je jednoduchá. Stačí ocet a třeba vatový tampon. Navlhčíte a několikrát přetřete. Výsledek se dostaví okamžitě.

Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci? Razítko na vajíčku odstraníte octem (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková) Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci? Do octa namočte tampónek a razítko odstraňte (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

2) Aby vajíčka při vaření nepraskla

Při dnešní ceně vajec a dostupnosti těch bílých se každá hospodyňka modlí, aby při vaření ani jedno vajíčko neprasklo. Prasklá jsou dobrá leda tak do pomazánky, ovšem nabarvit již nejdou (pravda, jdou, ale jak to potom vypadá… ). Rad je několik, můžete je postupně vyzkoušet, než přijdete na tu nejosvědčenější.

Někdo se snaží, aby vajíčka vkládaná do vody měla stejnou teplotu, jako voda. Tedy vajíčka vyndaná z lednice vkládat do ledové vody a pomalu zahřívat. Jiný radí při vaření dávat do vody lžíci octa. To je dobré minimálně pro to, aby se vajíčka odmastila.

Někdo radí před vařením vajíčko propíchnout na kulatějším konci, kde je vzduchová bublina. Jehlou udělejte ale jen malý otvor, abyste nepropíchli i vnitřní obal vajíčka. Při barvení by vám barva zatekla dovnitř a vajíčko by obarvila.

U nás doma se propichuje běžně, když vaříme vejce na okamžitou konzumaci, ale o velikonocích dáváme vždy do vody při vaření vajec vrchovatou lžíci soli. A věřte, že neprasknou.

Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci? Aby vajíčka nepraskla přidejte do vody trochu soli (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

3) Zdobení bez barev

Nesehnali jste bílá vajíčka? Nebo jste zjistili, že nemáte barvy na vajíčka a rok co rok vás už nebaví máchat vajíčka v cibulových slupkách? Vypůjčte si u dětí raznici na papír. Nebo ještě lépe, zapojte je do práce. Najděte pár barevných papírů a raznicí si připravte různě barevné kytičky. Uvařte vajíčka, připravte si lepidlo (např.

Herkules), natřete část povrchu a střídavě přilepte kytičky různých barev. Nemáte raznici s tvarem květinky? Dejte to, co máte, hvězdičku, srdíčka. A pokud nemáte vůbec žádnou raznici, vytáhněte starou děrovačku, vyražte kolečka a nalepte. Kombinujte barvy dle vlastní fantazie.

Pro sportovní nadšence můžete vytvořit kraslici v barvách jeho oblíbeného klubu, dětem čím barevnější, tím lepší,

Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci? Zdobení bez barev pomocí papíru (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková) Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci? Vystříhané motivy nalepte lepidlem (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

Nemáte raznici, barvy, ani obtisky? Nastříhejte z barevných papírů proužky a nalepte proužky. Použít můžete jakýkoliv vzorovaný papír. Vzniknout o to zajímavější kraslice.

Nemusíte stříhat nutně proužky, udělejte si třeba hromádku barevných čtverečků, trojúhelníčků nebo prostě jen papírových mnohoúhelníků. Nalepte různě po povrchu vajíčka.

Výsledkem je zajímavé barevné vajíčko. A děti se vyřádí.

Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci? Kytičky, proužky, kolečka – fantazii se meze nekladou (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková) Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci? Jen pozor lepená vajíčka použijte spíše na okrasu – skořápka je porézní a obsah vajíčka už příliš poživatelný nebude (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

4) Bavlnky jsou in

Chcete si vytvořit netradiční vajíčka, která nebudete ani chtít dát koledníkům? Pak využijte materiál, který jistě doma má opravdu každý. Lepidlo najdete u dětí ve školních potřebách nebo v manželově dílně, nitě nebo bavlnky zas v šitíčku. Čím víc barev, tím krásnější vajíčko.

Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci? Velkým hitem je zdobení vajíček bavlnkou (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

Naneste lepidlo po obvodu vajíčka, ale jen v úzkém proužku. Není třeba najednou olepit větší plochu. Práce vám půjde trochu pomaleji, než získáte trochu cviku. Prstem přichyťte konec bavlnky a postupně omotávejte vajíčko. Snažte se, aby každá další otáčka byla těsně nad tou předchozí, aby nevznikla bílá (popř. hnědá) místa.

Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci? Při zdobení bavlnkou to chce trochu zručnosti (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková) Trpělivost bude také na místě a výsledek stojí za to (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

Máte ve svých zásobách žíhanou vyšívací bavlnku? Použijte ji. Výsledný efekt bude dokonalý. Obyčejné barvy můžete buď jen střídat ve dvou odstínech, nebo vytvořte duhové vajíčko.

Jakmile dotočíte první polovinu až do špičky, nechte chvilku proschnout a od poloviny začněte točit druhou polovinu. Opět nechte zaschnout. Nakonec povrch zalakujte nebo potřete lepidlem a nechte zaschnout. Vajíčko bude sice nedobyné, ale krásné.

Nechcete, aby někdo takové pracné kraslice rozbíjel? Vajíčka vyfoukněte, dírky zalepte kouskem papíru nebo bílou náplastí a obmotejte.

Můžete použít bavlnky s barevným efektem (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková) Nezůstávejte pouze u jedné bavlnky, použijte jich klidně několik (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

5) Barvení tekutými nebo gelovými barvami

Barvy si připravte dle návodu na sáčku. Na trhu najdete nepřeberné množství barev i jejich konzistencí (prášek, tableta nebo třeba gel). Osvědčená je značka OVO, která je na našem trhu již od poloviny minulého století.

Druchema, která je výrobcem této značky, ovšem přichází rok co rok s nějakou novinkou.

Ať už to jsou neobvyklé odstíny (fialová či světle modrá), různé efekty (mramor, zlatý či stříbrný lesk) nebo třeba nové vzory v obtiscích a košilkách.

Chcete si vytvořit zajímavé efekty? Můžete před ponořením do barvy vajíčko omotat gumičkou. Výsledek vás překvapí.

Při zdobení barvami uděláte na vajíčku pomocí gumiček nebo bavlnky zajímavé efekty (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková) Pod gumičkou zůstanou bílá místa (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

Jsou vaše děti milovníky některé z filmových postaviček? Vytvořte jim je. U nás frčí žluté „tiktaky“ v montérkách. Letos tedy barvím vajíčka do žlutomodra. Půlku vajíčka ponořím do žluté barvy, chvíli nechám máčet, poté lehce osuším, otočím a druhou půlku ponořím do modré barvy.

Jen hlídám, aby se barvy nepřebarvily. Vznikl by zelený opasek.

Očička můžete vytisknout dopředu (na netu najdete velké množství předloh, stačí zadat klíčové slovo a vybrat z nabídnutých obrázků), nebo koupíte v papírnictví kreativní očka plastová nebo je prostě jen nakreslete fixou nebo barvou na zaschnutý podklad.

Vajíčko nemusí mít jen jednu barvu – pomocí modré a žluté vytvoříte oblíbenou dětskou postavičku (Zdroj: PavPavla Wagnerová Málková) Ještě nalepit oči a vajíčko v podobě mimoně je na světě (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

6) Použití barevných efektů

Barevné efekty můžete aplikovat již na nabarvená vajíčka nebo na čistá.

V sadách od Druchemy najdete set barev mramor, který obsahuje 5 gelových barev ve složení žlutá, červená, modrá, zelená, oranžová + jeden pár rukavic ke snadnější a čistší aplikaci barevného mramorovaného efektu.

Odstřihněte špičku tuby, nakapte do rukavice několik kapek a poválejte v rukách ještě horké vajíčko. Pokud chcete vícebarevné, otřete vajíčko ubrouskem a pokračujte s druhou barvou.

klasicky nabarvená nebo i přírodní vajíčka lze dozdobit pomocí různých efektů (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková) Pomocí speciálních barev jim dodejte třpyt (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

OVO Efekt stříbrný nebo zlatý třpyt obsahuje 4 tekuté barvy + efekt gelový stříbrný třpyt + jeden pár rukavic ke snadnější a čistší aplikaci barevného kovového efektu.

Pokud efekt aplikujete na bílé vejce, budete muset postup opakovat alespoň ještě jednou, pokud aplikujete na barevné vajíčko, stačí jedna vrstva. Nelekejte se, původní barva se trochu smyje.

Můžete také zkusit efekt nanášet štětcem jen na některá místa a vytvářet obrazce.

Speciální barvu naneste na rukavice (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková) Vajíčko v barvě na rukavicích opatrně oválejte (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

7) Obtiskejte se

Obtisky spadají dnes již do tradičního způsobu zdobení vajíček. Vybírejte motivy tradiční, klasické, s třpytkami, slámové nebo s designem malovaného vzoru voskem.

Velmi oblíbené jsou obtisky na vajíčka (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková) Obtiskovaný obrázek opatrně uvolněte ve vodě (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

Obtisk ponořte na několik vteřin do teplé vody, vyjměte a položte tiskem nahoru na hladkou desku (plochu). Jakmile jde obtiskem posouvat, přiložte papír s obtiskem na vařené vajíčko (i obarvené) obrázkem nahoru, papír z pod obtisku vytáhněte a hlazením hladkou stranou mokrého papíru vymáčkněte vodu a vzduchové bubliny.

A umístěte na uvařené a obarvené vajíčko (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

8) Další techniky barvení

Víme, že jsme zde představili jen některé způsoby zdobení vajíček. Pochlubte se naopak Vy nám. Zašlete na náš meil [email protected] fotky s ukázkou Vaší práce, pokud chcete, můžete i popsat způsob, jak zdobit právě tou Vaší technikou.

V některém z dalších článků představíme malovaná vajíčka našich čtenářů. Připojte i fotky z velikonoční výzdoby, pochlubte se, jak se letos povedl beránek nebo mazanec, pošlete záběry z tradičních průvodů koledníků, které se v mnohých koutech naší republiky stále dodržují.

Budeme rádi za každý obrázek.

Pro koledníky pak můžete přichystat pohoštění v podobě jednohubek s vajíčkovou pomazánkou (Zdroj: Pavla Wagnerová Málková)

Jak originálně obarvit vajíčka

Publikováno: 12. 4. 2020, Autor: Druchema (text a foto) , Profil autora: Redakce

Jaký je nejzdravější způsob přípravy a konzumace vajec?

Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci?

Vejce patří mezi levné a neuvěřitelně výživné potraviny. Obsahují relativně málo kalorií, ale jsou doslova nabitá bílkovinami, vitamíny, minerály, zdravými tuky a řadou stopových prvků. Je ale potřeba si uvědomit, že způsob jakým vejce připravujeme ovlivňuje také jejich nutriční hodnoty. V tomto článku se podíváme na nejzdravější způsoby přípravy a konzumace vajec.

Vejce jsou chutnou a velmi univerzální potravinou.

Lze je připravovat na celou řadu různých způsobů a můžete je snadno kombinovat s dalšími zdravými potravinami, jako je například zelenina.

Uvařením vajec také dochází ke zničení nebezpečných baktérií a choroboplodných zárodků. Díky tomu je konzumace vařených vajec bezpečnější.

Tady je přehled nejoblíbenějších způsobů přípravy vajec:

Vařená vejce (natvrdo nebo naměkko)

Vajíčka můžete jednoduše uvařit ve skořápce. Vaří se ve vodě po dobu 6 – 10 minut, podle toho zda je chcete mít uvařená natvrdo (hodně), naměkko (málo) nebo na hniličko (středně).

Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci?

Vajíčka v hnízdě

Čím déle budete vejce vařit tím tužší žloutek bude.

Ztracená vejce

Ztracená vejce se vaří v trochu chladnější vodě.

Dělají se tak, že se obsah skořápky vyklopí do hrnce s horkou (71 – 82°C) vodou a vaří po dobu 2,5 – 3 minut. Příprava není úplně jednoduchá a někdy se to nemusí povést hned na první pokus. Můžete do vody přidat trochu octa (ten zajistí, že se ztracené vejce nerozpadne a bude hezky držet při sobě) nebo si vajíčko vyklopit do misky s trochou octa a až pak ho vylít do teplé vody.

Budete mít zájem:  Ischemická choroba dolních končetin – co je to – příčiny, příznaky a léčba

Smažená vajíčka (volské oko)

Příprava smažených vajec je velmi jednoduchá. Stačí vyklopit vajíčka do rozpálené pánve s tenkou vrstvou rozpáleného tuku.

Po usmažení stačí přisolit a můžete podávat s čerstvým chlebem a paprikou :).

Pečené vejce

Pečená vejce se pečou v rozpálené troubě v misce s plochým dnem. Můžete vyzkoušet například následující recept.

  • Recept na zapečená vejce
  • Co budete potřebovat?
  • Příprava tohoto pokrmu vám zabere zhruba hodinu času a na 6 porcí budete potřebovat:
  • 100 g strouhaného sýru čedar
  • 12 slepičích vajec
  • 150 ml kondenzovaného mléka (zhruba 1 plechovka)
  • 1 polévkovou lžíci mletého hořčičného semínka
  • Trochu soli a pepře na dochucení podle chuti

Jak na to?

  • Rozpalte troubu na 165°C. Skleněnou zapékací mísu o dostatečné velikosti (například 41,6 cm (D) x 26 cm (Š) x 16 cm (H)) lehce vymastěte tukem stabilním při vysoké teplotě (stačí máslo nebo extra panenský olivový olej).
  • Nastrouhaný sýr čedar rovnoměrně rozprostřede po dně zapékací mísy. Následně si do jiné velké mísy vyklepněte vejce, přidejte kondenzované mléko, rozdrcené hořčičné semínko, trochu soli a pepře podle chuti.
  • V předehřátetroubě pečte po dobu 40 minut. Nechte vychladnout a poté nakrájejte na čtverečky, které můžete ihned podávat.

Míchaná vajíčka

Míchaná vajíčka si připravíte tak, že vejce vyklopíte do mísy, rozmícháte je metličkou a následně je nalijete na rozpálenou pánev a za stálého míchání smažíte na mírném ohni.

Omeleta

Příprava omelety je velmi podobná přípravě míchaných vajíček, s tím, že zatímco míchaná vajíčka během vaření na pánvi mícháte, omeletu připravíte tak, že rozmíchaná syrová vajíčka nalijete na rozpálenou pánev a necháte péci bez míchání.

Na rozdíl od míchaná vajíčka, omeletu se nemíchat jakmile je to v pánvi.

Příprava vajec v mikrovlnné troubě

K přípravě vajec na různé způsoby můžete použít také mikrovlnnou troubu. Vaření vajec v mikrovlnné troubě trvá mnohem kratší dobu než když si vajíčka budete připravovat na sporáku.

Nicméně mějte na paměti, že není dobrý nápad vařit vajíčka v mikrovlnné troubě, pokud jsou ve skořápce. Je tomu tak proto, že uvnitř skořápky vzniká velký tlak a pnutí a vejce tak mohou doslova vybouchnout a nadělat v mikrovlnce pěknou paseku (1, 2).

Shrnutí: Vejce lze připravovat mnoha různými způsoby. Můžete si je dát vařená natvrdo, připravit jako ztracené vejce, usmažit, zapéci nebo si z nich připravit omeletu či je udělat jako míchaná vajíčka.

  1. Pokud vejce uvaříte je jejich konzumace nejen bezpečnější, ale současně dochází i ke zlepšení stravitelnosti některých živin.
  2. Jedním z příkladů takových živin jsou vaječné bílkoviny.
  3. Studie prokázaly, že když se uvaří, jsou pro organizmus lépe stravitelné (3).
  4. Jedna studie provedená na lidech změřila, že při konzumaci syrových vajec se vstřebá pouze 51% vaječných bílkovin, zatímco při konzumaci vařených vajec je to celých 91% (4).
  5. Důvodem zlepšení stravitelnosti je skutečnost, že teplo vyvolává strukturální změny ve stavbě vaječných bílkovin.
  6. V syrových vejcích jsou od sebe jednotlivé bílkoviny odděleny a vytváří velké, složitě uspořádané řetězce.
  7. Vařením se ale rozrušují slabé chemické vazby, které bílkoviny drží pohromadě.

Díky tomu pak vznikají nové vazby s okolními bílkovinami kolem. Tyto nové vazby pak přispívají k lepšímu trávení a vstřebávání proteinů z vařených vajec.

Změny ve struktuře bílkovin se navenek projeví tak, že vaječný bílek a žloutek mění svou konzistenci z hustého gelu na pevnou látku.

Bílkoviny v syrových vejcích navíc ovlivňují biologickou dostupnost některých vitamínů (zejména biotinu).

Vejce jsou významným zdrojem biotinu, který hraje důležitou roli v metabolizmu (trávení) tuků a cukrů. Biotinu se někdy také říká vitamín H nebo vitamín B7.

Bílek syrových vajec obsahuje bílkovinu s názvem avidin, která je navázána na biotin a naše tělo ho pak nedokáže vstřebat a využít.

Nicméně v důsledku působení tepla při vaření vajec dochází ve struktuře avidinu ke změnám, díky kterým je vazba avidinu na biotin mnohem slabší. To v konečném důsledku usnadňuje vstřebávání biotinu v trávicím traktu (5).

Shrnutí: Díky vaření jsou vaječné bílkoviny pro organizmus stravitelnější. Vaření také přispívá k lepšímu vstřebávání biotinu, což je vitamín důležitý pro správné fungování lidského organizmu.

Přestože vaření usnadňuje trávení některých živin, dochází při něm také ke zničení ostatních živin.

A není to nic neobvyklého. Vařením se ve většině potravin snižuje obsah živin, a to zejména v případě dlouhodobého vaření při vysokých teplotách.

  • Řada studií zkoumala jak je tomu u vajec.
  • Jedna studie zjistila, že se po uvaření vajec snižuje obsah vitamínu A o zhruba 17 až 20% (6).
  • Vaření také podstatně snižuje množství antioxidantů ve vejcích (7, 8, 9).
  • Jedna studie potvrdila, že běžné způsoby vaření vajec (včetně přípravy v mikrovlnné troubě, vaření nebo smažení vajec) snižují obsah antioxidantů o 6-18% (10).
  • Obecně lze říci že při kratší době vaření (a to i při vysokých teplotách) si jakákoli potravina uchová více živin.
  • Výzkum prokázal, že pokud vejce vaříte po dobu 40 minut zničí se v nich až 61% původně obsaženého vitamínu D, oproti 18% v případě vaření po kratší dobu (11).
  • Nicméně i když se vařením obsah některých živin snižuje, i vařená vejce jsou velmi bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů (5).

Shrnutí: Při vaření se ve vejcích snižuje obsah vitamínů a antioxidantů. Nicméně i vařená vejce stále obsahují velké množství živin.

  1. Vaječné žloutky obsahují velké množství cholesterolu.
  2. Jedno velké vejce obsahuje zhruba 212 mg cholesterolu, což představuje 71% dříve doporučovaného denního příjmu 300 mg/den (12).
  3. Píšeme dříve doporučovaného denního limitu, protože zatímco v Evropě tento limit stále platí, v USA již dnes neexistuje žádná oficiální horní hranice příjmu cholesterolu.
  4. Nicméně při vaření vajec při vysokých teplotách dochází k oxidaci cholesterolu a ke vzniku látek známých jako oxysteroly (13, 14).
  5. Někteří odborníci proto před nadměrnou konzumací vajec varují, protože oxidovaný cholesterol a oxysteroly v krvi jsou spojovány se zvýšením rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění (15, 16).
  6. Potraviny obsahující oxidovaný cholesterol a oxysteroly pak zvyšují hladinu těchto látek v krvi (17).

není třeba se ale vajec obávat, protože vejce nejsou největším zdrojem oxidovaného cholesterolu. Největší koncentraci těchto nebezpečných látek najdete v průmyslově smažených potravinách (smažené kuře, ryby nebo třeba hranolky) (18).

  • Je také důležité poznamenat, že oxidovaný cholesterol, který vzniká přímo v lidském organizmu během metabolických procesů je mnohem nebezpečnější než oxidovaný cholesterol, který přijímáte v potravinách (15).
  • A co je nejdůležitější, klinické studie nepotvrdily žádnou spojitost mezi konzumací vajec a zvýšením rizika kardiovaskulárních onemocnění u zdravých osob (19, 20, 21, 22, 23, 24).
  • Shrnutí: Vaření při vysokých teplotách způsobuje oxidaci cholesterolu ve vejcích Nicméně konzumace vajec není u zdravých lidí spojována se zvýšením rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Vajíčka jsou bohatým zdrojem živin a pokud se naučíte je správně připravovat, budou ještě zdravější.
  • Tady je pět tipů jak uvařit „super zdravá“ vajíčka:

Používejte nízkokalorický způsob přípravy

Pokud se snažíte omezit denní příjem kalorií jezte vařená nebo ztracená vejce.

Při tomto způsobu vaření nedochází k přidání dalších kalorií, protože na rozdíl od smažených vajec, omelety nebo míchaných vajíček se při nich nepoužívá tuk, který také obsahuje nějaké ty kalorie navíc.

Jezte vajíčka spolu se zeleninou

Vejce se zeleninou chutnají opravdu skvěle.

Můžete tak využít vajíčka jako příležitost ke zvýšení denní konzumace zeleniny. Tím do organizmu dostanete další vlákninu a vitamíny.

  1. Můžete vyzkoušet například tento skvělý recept na zapečená vajíčka se zeleninou.
  2. Recept na zapečená vajíčka se zeleninou
  3. Co budete potřebovat?
  4. Na 4 porce budete potřebovat.
  • 8 velkých vajec
  • 1/4 šalotky nebo červené cibule
  • 1 jarní cibulku
  • 1 rajče
  • 1 polosladkou červenou papriku
  • 1 oloupaný brambor
  • 1 oloupanou mrkev
  • 25 ml extra panenského olivového oleje
  • 8 g másla
  • 60 ml mléka
  • 1.3 g mletého pepře
  • Sůl na dochucení
  • Jak na to?
  • Všechnu zeleninu omyjte a najemmno nakrájejte.
  • Lehce osmahněte cibuli, šalotku, brambory a mrkev v hrnci nebo hluboké pánvi s trochou rozpáleného oleje dokud nezměknou.
  • Pak přidejte máslo, sladkou papriku, rajčata a za stálého míchání smažte po dobu 2 minut.
  • Dejte vejce, mléko, sůl a pepř do dostatečně velké mísy a řádně promíchejte mašlovačkou.
  • Nalijte připravenou směs na osmahnutou zeleninu a pečte za stálého míchání po dobu 7 minut.
  • A můžete hned podávat :).
  • Pokud chcete, můžete tento recept ještě vylepšit takto.
  • Osmahnutou zeleninu a rozmíchaná vajíčka se solí pepřem a mlékem nalijte do skleněné zapékací mísy.
  • Předehřejte si troubu na 175°C smíchaná vajíčka a nechte zapéci po dobu 10 – 12 minut.
  • Pokud se vám nechce připravovat nic složitého tak si jednoduše připravte vajíčka jakýmkoli způsobem a dejte si k tomu listový salát, papriku nebo jinou zdravou zeleninu.

Smažte vajíčka v oleji, který je stabilní i při vysokých teplotách

Pokud si připravujete smažená míchaná vajíčka nebo omeletu, používejte na smažení tuky, které si zachovávají stabilitu i při vysokých teplotách a nedochází k jejich oxidaci (a tím k tvorbě škodlivých volných radikálů).

Příkladem vhodných olejů je obyčejné máslo nebo extra panenský olivový olej. Ke smažení při vysokých teplotách můžete použít také kokosový olej, ale někteří lidé tento olej nemusí, protože má v kombinaci s vejci poněkud zvláštní chuť.

Vybírejte si ta nejkvalitnější vajíčka

Kvalita živin obsažených ve vejcích je ovlivněna řadou faktorů, včetně způsobu chou slepic a také výživou kuřat (25).

Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci?

Vaječný žloutek

Obecně platí, že vajíčka od slepic chovaných v domácnosti nebo volné přírodě jsou zdravější a hodnotnější než vajíčka od slepic chovaných v klecích a velkochovech.

Vejce nepřevářejte

Čím déle a při vyšších teplotách budete vajíčka vařit, tím více živin ztratí.

Navíc při vysokých teplotách se ve vajíčku vytvoří více oxidovaného cholesterolu. To platí zejména pro smažení.

Shrnutí: Pokud chcete z vajec získat největší množství živin, vyberte si nízkokalorický způsob vaření, dejte si k vajíčkům zeleninu, smažte je na olejích stabilních za vysoké teploty a nepřevařujte je.

Obecně platí, že kratší doba vaření a používání nižších teplot snižují množství oxidovaného cholesterolu ve vejcích a pomáhají uchovat co největší obsah živin.

Z tohoto hlediska jsou nejlepším způsobem přípravy vajec vaření (natvrdo nebo naměkko) nebo ztracená vejce. Při těchto způsobech přípravy vajec také nedochází k přidání dalších kalorií, protože se při nich nepoužívají tuky.

Ať tak či tak vajíčka patří mezi nejzdravější a nejvýživnější potraviny bez ohledu na to jakým způsobem je připravujete.

Takže si je prostě můžete dopřávat a připravovat tak jak vám nejlépe chutnají a nemusíte příliš řešit způsob jakým si je připravujete.

Vše, co potřebujete vědět o vejcích

  Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci?

Vejce, konkrétně tedy žloutky, měly dlouhou dobu špatnou pověst skrze vysoký obsah cholesterolu a jejich konzumace byla proto omezována na 2 žloutky týdně.

Budete mít zájem:  Jak na unavené oči?

Vejce jsou potravinou nutričně významnou, velmi dobře stravitelnou a cholesterol již strašákem není.

Vejce jsou tvořena vodou (74 %), kvalitními bílkovinami (13 %), tuky (12 %), dále obsahují některé vitamíny a minerální látky. Obsah sacharidů je ve vejcích nevýznamný. Průměrné vejce o hmotnosti 55 g má energetickou hodnotu 340 kJ.

Bílkoviny

Bílkoviny ve vejcích obsahují všechny nezbytné esenciální aminokyseliny v dostatečném množství, a proto jsou vejce považována za plnohodnotný zdroj bílkovin.

Tuky

Vaječný bílek tuky neobsahuje, a proto bývá oblíbenou součástí redukčních jídelníčku.

Žloutek oproti bílku obsahuje tuku poměrně velké množství, jedná se ale o tuk bohatý na pozitivně působící nenasycené mastné kyseliny.

Problematika MK se dnes nezaměřuje pouze na poměr nasycených a nenasycených MK, ale také na poměr nenasycených n-3 a n-6 MK. I tento poměr je ve vejcích velmi příznivý.

Významnou složkou tuku vajec jsou i fosfolipidy, které tvoří asi třetinu přítomných tuků a ceníme si jich, jelikož působí pozitivně v prevenci srdečně-cévních onemocnění.

Vitamíny a minerální látky

Vejce obsahují prakticky všechny vitamíny kromě vitamínu C. V bílku jsou obsaženy především vitamíny hydrofilní (vitamíny skupiny B). Ve žloutku jsou pak skrze vysoký obsah tuku přítomny lipofilní vitamíny A, D, E a K.

Z minerálních látek obsahují vejce dobře využitelné železo, dále fosfor, draslík, zinek nebo selen.

Obsah vitamínů, minerálních látek i živin lze efektivně ovlivňovat složením krmné směsi pro nosnice, tímto způsobem se úspěšně zvyšuje např. obsah nenasycených MK, vitamínu E, jódu či selenu (více o těchto vejcích se dočtete v článku v sekci Tipy pro vás).

Cholesterol

Vaječný žloutek obsahuje přibližně 210 mg cholesterolu, přičemž jeho denní doporučená dávka byla po dlouhou dobu max. 300 mg. Vysoká hladina cholesterolu v krevním séru patří mezi rizikové faktory vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Jeho vysoký obsah ve žloutku tedy logicky vedl k doporučení omezit jeho konzumaci.

Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci?

Bylo však prokázáno, že cholesterol ze stravy nemá významný vliv na hladinu krevního cholesterolu. Navíc přítomné fosfolipidy a n-3 nenasycené MK zvyšují hladinu „hodného“ cholesterolu (HDL-cholesterol), který chrání naše tepny před aterosklerózou.

V  současnosti se proto pro zdravé lidi toleruje konzumace 1-2 vajec denně.

Ano, pro naše zdraví není tolik zásadní množství zkonzumovaného cholesterolu jako množství a kvalita tuků.

Zvyšování hladiny cholesterolu způsobují převážně nasycené mastné kyseliny obsažené v živočišných tucích, které cholesterol často doprovází.

Dokonce i nadměrný příjem sladkostí s nulovým obsahem cholesterolu může druhotně přinutit jaterní buňky k výrobě nadměrného množství tukových částic obsahujících cholesterol!

  • Více se cholesterolu ve vejcích dočtete v článku v sekci Tipy pro vás.
  • Chcete-li si udržet hladinu cholesterolu v optimálních hodnotách, pak omezujte množství nevhodných tuků bohatých na nasycené mastné kyseliny, eliminujte nevhodné kulinární úpravy jako smažení či fritování a hlídejte si i příjem přidaného cukru.
  • A pamatujte, i když si vejce můžeme dopřávat denně, je důležitá jejich kulinární úprava!

Studie probíhají s vařenými vejci a vzhledem k informaci uvedené o pár řádků výše, tedy že s tuky to nemáme přehánět, určitě nedoporučujeme denně smažená vejce, raději ta vařená…:-)

Vejce prakticky

Nákup

Při nákupu si vždy vejce zkontrolujte, zda nemají poškozenou skořápku. Pokud nelze zkontrolovat přímo vejce, zkontrolujte alespoň obal, zda není potřísněný od vaječného obsahu.

Jsou prasklá vajíčka vhodné ke konzumaci?

Minimální trvanlivost vajec je 28 dnů od data snášky. Na obalech musí být tato minimální trvanlivost vždy uvedena.

Vejce musí být označena kódem. Ten vypadá např. takto: 1 CZ 1234

  1. První číslice označuje technologii chovu nosnic:
  2. “ – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
  3. 1“ – vejce nosnic ve volném výběhu
  4. 2“ – vejce nosnic v halách (na podestýlce)
  5. 3“ – vejce nosnice v klecích

Kód producenta na vejci označuje zemi původu, např. CZ – Česká republika, SK – Slovenská republika, PL – Polská republika atd. Pozor, na vejci! Na obale je uvedena země, kde byla vejce zabalena/roztříděna a nemusí se nutně jednat o zemi původu vajec.

Poslední čtyřčíslí je registrační číslo hospodářství (chovu).

Doma

Doma vejce uložte do ledničky. Před uchováním vejce neomývejte ani neutírejte, protože se tím poruší ochranný povlak a do vejce mohou proniknout nežádoucí mikroorganismy.

Vejce mají být uloženy a skladovány špičkou dolů. U ploché strany je pod skořápkou vzduchová bublina, která brání pohybu žloutku. V opačném případě se žloutek může smísit s bílkem, nalepit se na skořápku a takto se vejce rychleji kazí.

Čerstvé vejce poznáte tak, že pokud ho dáte do vody, ponoří se na dno. Čím je vejce starší, tím je vzduchová bublina uvnitř větší a vejce vyplouvá na hladinu. Pokud vejce rozklepnete, žloutek a bílek zůstávají u čerstvého vejce krásně odděleny a neslévají se.

Další tipy a zajímavosti

  • Prasknutí skořápky a vytečení bílku při vaření vajec zabráníte přidáním soli nebo octa do vody, ve které se vejce vaří.
  • Barva skořápky nemá vliv na výživovou hodnotu – výživová hodnota bílých a hnědých vajec je stejná.
  • Dětem do jednoho roku se doporučuje konzumace zejména vaječného žloutku, vaječný bílek je příliš koncentrovaným zdrojem bílkovin.

Křepelčí vejce mají velmi podobné složení jako vejce slepičí, tedy i obsah cholesterolu (v přepočtu na 100 g).

Rozdíl je pouze ve velikosti – křepelčí vejce je cca 6x menší než vejce slepičí, obsah cholesterolu v jednom žloutku je proto nižší.

A co s vejci v kuchyni? Inspirovat se můžete v blogu nebo i zde navzájem v komentářích. 🙂

Konzumace vajíček bez rizika

Jedno vejce denně může sníst bez obav z mrtvice či infarktu každý zdravý člověk. Dopřát si ho může i ten, kdo bere léky na cholesterol, pokud však jeho hodnota nepřesahuje osm milimolů na litr krve, řekla novinářům Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy.

Jednorázový výkyv o Velikonocích, kdy se z vykoledovaných vajec vyrábějí saláty či pomazánky, není podle ní nebezpečný. Vejce nijak zásadně hladiny cholesterolu neovlivňuje, mnohem větším nebezpečím jsou živočišné tuky.

    “O Velikonocích je to nárazová konzumace, takže to není běžná dlouhodobá konzumace, a dá se tolerovat,“ uvedla. Problém podle ní může být jen v úpravě vajec.

Pokud si je dá člověk na špeku, zdraví to neprospěje, a také se mu pokrm špatně tráví. Pokud ale z vajec připraví pomazánku či salát, je to v pořádku.

“Samozřejmě také není možné zkonzumovat jich extrémně velký objem, protože by to člověku ani nechutnalo,“ dodala.

    Jedno vejce denně je podle ní tedy zcela bezpečné konzumování a není žádný následný problém v tom, že by se zvyšovala hladina cholesterolu, což potvrdila už před 25 lety nizozemská studie. “Naopak vejce je velmi zdravá potravina v souvislosti s tím, že je to zárodečná tkáň pro vývoj nového organismu, takže má velmi dobře složené základní živiny i minerální látky a vitamíny,“ shrnula.

    Vejce tvoří ze 74 procent voda, 13 procent tvoří bílkoviny, 12 procent tuky, 0,9 procenta sacharidy, 0,8 procenta minerální látky, jsou v něm vitamíny a cholesterol, ceněna jsou i pro obsah dobře využitelného železa.

    Podle Starnovské, která působí jako nutriční poradkyně v pražské Thomayerově nemocnici, jsou vejce výhodnou součástí jídelníčku pro lidi všeho věku. Výjimkou jsou děti do jednoho roku, ty by měly dostávat jen vaječný žloutek. Bílek totiž je “hustým“ zdrojem bílkovin, malé dítě by tak snadno přesáhlo denní dávku vhodnou pro svůj věk.

    Vejce jsou výhodná i pro ty, kdo omezují maso, nebo ho z jídelníčku zcela vynechali. Nejde vždy o příznivce alternativního stravování, mohou to být lidé, kteří kvůli problémům se zuby nemohou maso dobře rozkousat.

Vejce se využívají i v dietní stravě, nejčastěji se přidávají do pokrmu pro zjemnění či zvýšení jeho biologické hodnoty.

Nejlépe stravitelná jsou naměkko, kdy opouští žaludek po jedné až dvou hodinách, naopak nejhůře stravitelná jsou smažená na tuku, ta mohou zůstat v žaludku až šest hodin.

    Rizikem u vajec jsou bakterie salmonely, které bývají na skořápkách. Proto se musí při manipulaci s vejci a kuchyňském zpracováním dodržovat hygienická pravidla, jako je mytí rukou a pracovních ploch, včetně odstranění papírových obalů.

    Tipy nejen pro hospodyňky

1. Vejce vždy skladujte špičkou dolů. U ploché strany je pod skořápkou vzduchová bublina, která zabraňuje pohybu žloutku. Při skladování špičkou nahoru se žloutek může smísit s bílkem, proniknout těsně ke skořápce a nalepit se na ni. Takto skladovaná vejce se rychleji kazí.
2. Skořápku vajec neomývejte, pokud se nechystáte vejce ihned spotřebovat. Na skořápce je ochranná vrstva, která chrání vejce před škodlivými mikroorganismy, umytím se vrstva poruší.
3. Čerstvé vejce by mělo po ponoření do osolené vody klesnout na dno. Pokud plave po hladině, není čerstvé. Doporučuje se uchovávat vajíčka v nejchladnější části ledničky, a to nejvýše tři týdny.
4. Prasknutí skořápky a vytečení bílku při vaření vajec se omezí přidáním soli nebo octa do vody, ve které se vejce vaří.

    Zdroj: Fórum zdravé výživy/ ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál! Přidat komentář

Jedno vejce denně může bez obav sníst každý zdravý člověk

„O Velikonocích je to nárazová konzumace, takže to není běžná dlouhodobá konzumace, a dá se tolerovat,“ uvedla. Problém podle ní může být jen v úpravě vajec.

Pokud si je dá člověk na špeku, zdraví to neprospěje, a také se mu pokrm špatně tráví. Pokud ale z vajec připraví pomazánku či salát, je to v pořádku.

„Samozřejmě také není možné zkonzumovat jich extrémně velký objem, protože by to člověku ani nechutnalo,“ dodala.

Čtěte také: Cholesterol v potravinách prý nevadí, ten špatný v krvi ale ano

Jedno vejce denně je podle ní tedy zcela bezpečné konzumování a není žádný následný problém v tom, že by se zvyšovala hladina cholesterolu, což potvrdila už před 25 lety nizozemská studie. „Naopak vejce je velmi zdravá potravina v souvislosti s tím, že je to zárodečná tkáň pro vývoj nového organismu, takže má velmi dobře složené základní živiny i minerální látky a vitamíny,“ shrnula.

Vejce tvoří ze 74 procent voda, 13 procent tvoří bílkoviny, 12 procent tuky, 0,9 procenta sacharidy, 0,8 procenta minerální látky, jsou v něm vitamíny a cholesterol, ceněna jsou i pro obsah dobře využitelného železa.

Podle Starnovské, která působí jako nutriční poradkyně v pražské Thomayerově nemocnici, jsou vejce výhodnou součástí jídelníčku pro lidi všeho věku. Výjimkou jsou děti do jednoho roku, ty by měly dostávat jen vaječný žloutek. Bílek totiž je „hustým“ zdrojem bílkovin, malé dítě by tak snadno přesáhlo denní dávku vhodnou pro svůj věk.

Vejce v dietní stravě

Vejce jsou výhodná i pro ty, kdo omezují maso, nebo ho z jídelníčku zcela vynechali. Nejde vždy o příznivce alternativního stravování, mohou to být lidé, kteří kvůli problémům se zuby nemohou maso dobře rozkousat.

Budete mít zájem:  Nejlepší Prenatální Vitaminy Pro Těhotenství?

Vejce se využívají i v dietní stravě, nejčastěji se přidávají do pokrmu pro zjemnění či zvýšení jeho biologické hodnoty.

Nejlépe stravitelná jsou naměkko, kdy opouští žaludek po jedné až dvou hodinách, naopak nejhůře stravitelná jsou smažená na tuku, ta mohou zůstat v žaludku až šest hodin.

Rizikem u vajec jsou bakterie salmonely, které bývají na skořápkách. Proto se musí při manipulaci s vejci a kuchyňském zpracováním dodržovat hygienická pravidla, jako je mytí rukou a pracovních ploch, včetně odstranění papírových obalů.

Tipy nejen pro hospodyňky1. Vejce vždy skladujte špičkou dolů. U ploché strany je pod skořápkou vzduchová bublina, která zabraňuje pohybu žloutku.

Při skladování špičkou nahoru se žloutek může smísit s bílkem, proniknout těsně ke skořápce a nalepit se na ni. Takto skladovaná vejce se rychleji kazí.2. Skořápku vajec neomývejte, pokud se nechystáte vejce ihned spotřebovat.

Na skořápce je ochranná vrstva, která chrání vejce před škodlivými mikroorganismy, umytím se vrstva poruší.3. Čerstvé vejce by mělo po ponoření do osolené vody klesnout na dno. Pokud plave po hladině, není čerstvé.

Doporučuje se uchovávat vajíčka v nejchladnější části ledničky, a to nejvýše tři týdny.4. Prasknutí skořápky a vytečení bílku při vaření vajec se omezí přidáním soli nebo octa do vody, ve které se vejce vaří.

Zdroj: Fórum zdravé výživy

Je konzumace syrových vajec zdravá a bezpečná? – SvětFitness.cz

Viděli jste někdy Rockyho? Já si tuhle filmovou sérii zamiloval od doby, kdy jsem ji před mnoha lety viděl poprvé. Ale jedna scéna mě nikdy nepřestávala udivovat.

Když si ještě jednou pozorně přečtete název tohoto článku, pravděpodobně vám hned bude jasné, že se jedná o scénu, kdy Rocky každé ráno rozklepne do skleničky pár syrových vajec a s nepříliš velkým entusiazmem je spolyká.

Pokaždé mi vrtala hlavou otázka, zda je tahle ranní rutina vůbec bezpečná a jestli může mít nějaký přínos. Prošel jsem si proto pár vědeckých studií, odborných citací a v neposlední řadě osobních zkušeností. Výsledky mého pátrání se tedy dozvíte v našem dnešním článku.

Nutriční hodnoty se nezmění, využitelnost ano

Ze všeho nejdůležitější věcí, kterou si musí každý uvědomit, je, že nutriční hodnoty syrového vajíčka se od toho denaturovaného nijak neliší.

Stále obsahují stejné množství všech 9 esenciálních aminokyselin, stále obsahují stejné množství bílkovin a kvalitních tuků, stále jsou bohatým zdrojem vitamínů B, C, D, E a K. To, v čem se ale liší syrové vajíčko od uvařeného, je využitelnost bílkovin.

A podle jedné z provedených studií je tento rozdíl dokonce velmi markantní. Zatímco z vařených vajec se využilo asi 90% bílkovin, u syrových to bylo pouze 50%.

To ale není jediná nevýhoda syrových vajec. Navíc totiž obsahují ještě bílkovinu zvanou avidin, která má schopnosti se vázat ve stabilní komplex s biotinem (vitamínem B7), čímž zároveň blokuje jeho biologické využití.

Dobrá zpráva je, že tato bílkovina tvoří zhruba 0,05% sušiny bílku a při tepelné úpravě vajec se tento negativní efekt navíc zmírní.

Aby tedy došlo k významnému narušení vstřebatelnosti tohoto vitamínu, museli byste sníst enormně velké množství vajec.

Mohou být kontaminované salmonelou

Pokud jíte syrová vejce pravidelně, riskujete nákazu salmonelou, bakterií způsobující břišní tyfus, břišní paratyfus a salmonelózu.

Naprosto spolehlivě ji přitom zničí teploty kolem 100°C, jako účinná teplota se většinou uvádí alespoň 75°C po dobu alespoň 5 minut.

Naštěstí riziko nákazy není příliš velké – podle dostupných studií je salmonelou kontaminováno pouze 1 ze 30 000 vajíček produkovaných v USA. Nicméně to nic nemění na faktu, že syrová vejce jsou nejčastějším původcem onemocnění salmonelou.

Jak minimalizovat rizika?

I když samozřejmě není možné veškerá rizika naprosto odstranit, můžete je alespoň minimalizovat. Zde je pár tipů, jak toho dosáhnout:

  • Kupte si pasterovaná vejce, která jsou dostupná ve větších supermarketech.
  • Nejezte vejce s prošlou dobou minimální trvanlivosti
  • Nekonzumujte prasklá vejce
  • Dejte přednost vajíčkům skladovaným v lednicích v supermarketech
  • Skladujte vajíčka v lednici

Odporná chuť

Pokud pomineme zdravotní negativa konzumace syrových vajec, pořád tu zůstane fakt, že jejich chuť bude tak odporná, že nejspíš budete mít hodně práce s tím, abyste se nepozvraceli. Přitom taková vaječná omeleta se zeleninou a čerstvým celozrnným pečivem chutná tak dobře. Proč si tedy kazit chuť?

TIP: Je na noc lepší tvaroh, micelární kasein nebo obyčejný protein?

Jaké jsou vhodné alternativy?

V podstatě mě napadá jediný případ, ze kterého syrová vejce vychází lépe než ta tepelně upravená. A tím je ušetření času. Pokud ráno nestíháte vajíčka vařit či smažit, určitě existují lepší alternativy než je pít syrové.

Jednou z nich může být například proteinová kaše, na kterou jsme u nás na webu psali samostatnou recenzi. Tam stačí pouze vysypat odměřené množství do misky, promíchat s trochou vody nebo mléka a snídaně je na stole.

Z nutričního hlediska přijmete kvalitní bílkoviny a komplexní sacharidy, což je vůbec nejideálnější řešení.

Proč se do konzumace syrových vajec vůbec pouštět?

Ať se snažím sebevíc, nemůžu přijít na jediný důvod, proč syrová vajíčka vůbec pít. Riziko nákazy salmonelou sice není velké, ale stále je podstatně vyšší, než u tepelně upravených vajíček.

Zároveň jsme si řekli, že i využitelnost bílkovin je podstatně nižší, navíc dokonce dojde i k horší absorpci některých vitamínů. Naopak kladný důvod byste hledali jen horko těžko.

Pokud ráno nestíháte, určitě můžete podle našeho doporučení vyzkoušet například proteinovou kaši, ale konzumaci syrových vajec se pokud možno vyhněte.

To by od nás bylo pro tento článek všechno. Doufáme, že jsme vám v pití syrových vajec udělali alespoň trochu jasno a kdybyste náhodou měli na toto téma nějaké otázky, neváhejte se zeptat v komentářích. Rádi vám odpovíme.

TIP: 5 důležitých potravin pro zdravé klouby!

Vejce – jíst, či nejíst?

Během nákupu vajec bychom měli dbát hlavně na čerstvost, kvalitu a zemi původu. Kvalitě vajíček přirozeně odpovídá jejich cena. Většině z nás záleží na podmínkách chovu slepic, a proto upřednostňujeme vejce z podestýlkového a volného chovu. Vejce se nakupují převážně v supermarketech, ale stále více se dostávají do popředí nákupy z lokálních zdrojů nebo přímo od sousedů a farem.

Kolik vajíček denně?

Názory odborníků na konzumaci konkrétního počtu vajíček denně se různí. U většiny lidí nemá konzumace vajíček negativní dopad na hladinu cholesterolu, k tomu dochází přibližně u třetiny populace z důvodu předcházejícího nepříznivého zdravotního stavu.

Výsledky klinických studií dokazují, že konzumace sedmi vajec týdně způsobuje následující:

  • Vzroste hladina dobrého cholesterolu.
  • Hladina celkového cholesterolu a zlého cholesterolu se nemění.
  • Díky omega-3 mastným kyselinám dochází naopak v krvi ke snížení látek, které způsobují mrtvici a kardiovaskulární onemocnění.
  • Dochází k nárůstu hladiny antioxidantů.

Stravitelnost vajec je 95–98% a jejich výživovou hodnotu je možné porovnat s mlékem.

Zdravotní benefity

Vejce patří mezi oblíbené zdroje bílkovin a výživových látek. Jedno vejce obsahuje průměrně šest až osm gramů bílkovin, obdobné množství tuku a žádné sacharidy.

Mají také vysoký obsah vitamínů D a B12. Při jejich konzumaci svůj organismus obohatíme o selen, folát, zinek, jód, vápník a železo.

Zařazují se mezi plnohodnotné potraviny, které obsahují látky potřebné pro zdravé fungování organismu.

Nejkvalitnější vajíčka? Z domácího chovu

Pokud chcete konzumovat kvalitní vajíčka, měli byste si zjistit, jestli má slepice dostatečný výběh. Potřebuje na něj asi 10 metrů čtverečních. Samozřejmě čím více, tím lépe. Slepice by se měla pást, měla by mít prostor, kde může hrabat.

O podmínkách chovu nosnic a původu vajec se můžete dozvědět z informací uvedených na obalu, ale také na každé skořápce. Co jednotlivá čísla znamenají?

  • 0 – ekologická zemědělská výroba
  • 1 – chov ve volných podmínkách
  • 2 – chov na podestýlce
  • 3 – chov v klecích

Klecový chov se vyznačuje omezeným prostorem ohraničeným klecí. V podestýlkovém chovu se životní prostor slepic zdvojnásobí, podestýlka je tvořena slámou a mříže klecí jsou odstraněny. Ve volném chovu mají slepice ještě více prostoru a možnost volného výběhu. V ekologickém chovu je volný výběh samozřejmostí a garancí je též ekologické krmivo.

Vejce natvrdo, naměkko či smažená

Pokud se rozhodnete udělat si vajíčka natvrdo, naměkko nebo si je připravit jako omeletu či smaženici, dopřejte si k nim také čerstvou zeleninu. Dosáhnete tak nutričně bohatého jídla, které vás nejen zasytí, ale dodá vašemu tělu i všechny potřebné živiny.

Při vaření vajec natvrdo je důležité začít se studenou vodou, přidat kypřicí prášek, a jakmile jsou uvařená, použít takzvanou ledovou koupel. Kypřicí prášek chemicky reaguje s vaječnou skořápkou, díky čemuž je skořápka křehčí a natvrdo uvařená vejce se z ní lépe vyloupnou. Nehrozí, že spolu se skořápkou vytrhnete kousky vajíčka.

Nejčastější způsoby vaření vajec:

  • První způsobem, jak uvařit vejce natvrdo, je vložit ho do vroucí vody, následně trochu stáhnout plamen a vařit ho 9 až 10 minut.
  • Druhým způsobem je ponoření vajíček do studené vody – tím snížíte pravděpodobnost, že vám po vyndání z lednice ve vroucí vodě popraskají a vytečou. Od bodu varu vajíčka vařte 7 až 8 minut. Čas vaření závisí na počtu vajíček, velikosti hrnce a podobně.
  • Pokud chcete vejce naměkko, přiveďte vodu k varu, následně do ní vložte vejce a hlídejte si čas. Délka vaření závisí na počtu vajíček, která máte v hrnci. Pokud vaříte jedno až dvě vejce, naměkko budou uvařená za 3 až 4 minuty. V případě, že jich vaříte více, přidejte ještě pár vteřin navrch.
  • Pokud si stále nejste jisti, prostudujte si, jak dlouho máte perfektně vařená vejce vařit.

Receptů z vajec je spousta, zkuste dračí vejce nebo ptačí mléko.

Kromě vaření nachází vejce rovněž využití v době Velikonoc, kdy se barví do různých barev. Hitem minulých Velikonoc byla přírodně zbarvená vejce, která vdechnou velikonočním svátkům krásu a originalitu.

Vejce jsou kuriózní surovinou, která se dá použít na tisíce způsobů. Přečtěte si 25 zajímavostí o vejcích, o nichž jste dosud neměli tušení.

Správné skladování

Aby byla vejce ve stravě opravdu prospěšná a nezpůsobila nám zdravotní problémy, je třeba vědět, jak je správně skladovat.

Jak skladovat vajíčka, aby se nám nezkazila?

  • Uchovávejte vejce v lednici při teplotě 4 stupně nebo méně po celou dobu skladování. Kupujte je pouze od dodavatelů, kteří je uchovávají v lednici.
  • Vyřaďte prasklá nebo znečištěná vejce.
  • Dostatečně vejce uvařte, dokud není žloutek s bílkem pevný. Vejce musí být vařené na vnitřní teplotu 71 °C nebo více po dobu 15 minut.
  • Konzumujte vejce a potraviny obsahující vejce hned po uvaření.

Zdroj: vetis.sk, ekonomika.

sme.sk, nazdravie.sk, ruvz.sk, online-recepty.sk

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector