Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí?

Jste zvyklí ráno snídat jogurt s müsli/granolou? Nebo naopak tvoří různé jogurty několikrát týdně vaši svačinu? Možná jsou podobně oblíbené i u vašich dětí… Dobrý jogurt si můžete připravit také doma, a to bez přidaných cukrů, odpadu z plastových kelímků a navíc za mnohem lepší cenu! Jak hodnotíme jogurtovač Guzzanti GZ 705, který k nám před pár dny dorazil na recenzi?

Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí?

V jednoduchosti je krása

Technické parametry: Objem jogurtovače: 1,33 l Příkon: 20 W 7 skleniček na jogurt v balení Objem jednoho kelímku: 190 ml Rozměry (V × Š × H): 11,7 × 24,8 × 24,8 cm 

Pro ty z vás, kteří se ještě s jogurtovačem nestřetli, tu máme malý úvod. Jogurtovač je vlastně velmi jednoduchý a úsporný přístroj. Má příkon 20–40 W, jedno či dvě ovládací tlačítka plus nádobu/skleničky, ve kterých jogurt zraje.

Náš jogurtovač Guzzanti GZ 705 na recenzi doputoval v menší krabici.

Uvnitř byl pouze stručný návod k obsluze a samotné zařízení, které se skládá z lehkého kulatého těla a 7 skleniček s plastovým víčkem o objemu 190 ml.

Na přední části pak najdete LCD displej se dvěma tlačítky po bocích. To pravé slouží pro vypnutí/zapnutí spotřebiče, levé má za úkol nastavení času.

Jak už jsme zmínili, na trhu jsou k dostání také jogurtovače, které mají místo skleniček jednu velkou nádobu. Nás ale těší, že jsme k otestování dostali právě tento model. Skleničky, ve kterých jogurt dáte rovnou do ledničky a které je možné umýt v myčce nádobí, jsou dle našeho názoru totiž mnohem praktičtější.

Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí?

Jak připravit jogurt s jogurtovačem Guzzanti GZ 705?

Co je potřeba pro přípravu jogurtu? Pouze dvě věci:

  • mléko
  • koupený jogurt / jogurtová kultura  

Pro náš první pokus jsme zvolili obyčejné polotučné kravské mléko ze supermarketu, použít však můžete také mléko sójové nebo třeba mandlové. Jako druhou surovinu jsme použili kupovaný bílý jogurt.

Jogurtovou kulturu je možné koupit v lékárnách, některých drogeriích, popř. na internetu.

Pokud ale jogurt nevyrábíte poprvé, můžete ten svůj domácí využít jako startovací pro další dávku, a to dokonce opakovaně.

Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí?

Čerstvé nepasterizované mléko je potřeba nejdříve zbavit případných bakterií. Stačí jej ale zahřát na minimálně 80 °C a poté nechat zchladnout na cca 40 °C.

A co dál? Smíchali jsme dle návodu 900 ml mléka se 130 ml bílého jogurtu (obojí pokojové teploty) a rozlili jej do 7 skleniček. Jedním tlačítkem se přístroj zapne, přičemž teplota je konstantní – 42 °C.

Druhým tlačítkem jsme nastavili dobu zrání na 6 hodin. Už byl ale večer a tak jsme byli trochu na vážkách, jestli nebude jogurtovač vydávat nějaký zvuk.

Obavy se však ukázaly zbytečné, o tom, že je zařízení v provozu, svědčí skutečně jen svítící LCD displej.

A tady přichází první drobné mínus týkající se časovače. Zbývající čas je totiž uváděn pouze v hodinách, minuty na displeji chybí. Na druhou stranu to výrobce kompenzuje alespoň tím, že po uplynutí nastaveného času se jogurtovač automaticky vypne (ovšem bez zvukového signálu).

Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí?

Co se děje při výrobě?

Zajímá vás, co se vlastně uvnitř jogurtovače odehrává? Jak je možné, že se ze dvou surovin stane poctivý, nefalšovaný jogurt? Trik je ve správné teplotě i čase. Na výrobu jogurtu se nevyplatí spěchat, tady platí, že vše má svůj čas.

Ke zrání jogurtu je potřeba stabilní nízká teplota. Jogurtová kultura, kterou získáte z kupovaného nebo již vyrobeného jogurtu obsahuje prospěšné bakterie, které způsobují zakysání laktózy. Díky tomu pak vznikne kyselina mléčná a jogurt získá svoji typickou nakyslou chuť.

Výsledek je pak dle našeho úsudku k nerozeznání od kupovaného produktu, jen je možná trochu krémovější. Chuť hodnotíme na jedničku. Hotový jogurt navíc můžete uchovávat v lednici ve stejných skleničkách, ve kterých postupně dozrával. Spotřebovat byste jej pak měli ideálně do 3–7 dnů.

Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí?

Výhody jogurtovače jasně a stručně

Byli jste zvyklí kupovat jogurty v plastových kelímcích? Pak vás jistě potěší, že díky domácímu jogurtu bude vaše domácnost produkovat méně odpadu. Skleničky používáte opakovaně a když se vám některou podaří rozbít, můžete si snadno dokoupit nové.

Pokud zrovna nekupujete jogurty od poctivých místních farmářů, můžete být nepříjemně překvapeni, co se v takovém kupovaném „zdravém jogurtu“ někdy skrývá. Přidaný cukr, škrob, barvivo nebo konzervanty tělu neprospívají, proto je fajn se jim vyhnout.

Při domácí výrobě budete mít přesný přehled o tom, co mléčný výrobek obsahuje a necháte vyniknout jeho pravou chuť. Navíc si jej pak dochutíte čímkoliv, na co budete mít zrovna zálusk.

Pro nás je favoritem čerstvé ovoce, oříšky, trocha čokolády, müsli, granola, ale také třeba datlový sirup či med.

  • Jednoduchá příprava i úspora peněz

Samotný jogurtovač koupíte za méně než 1 000 Kč. Malý kelímek jogurtu o hmotnosti 150 g vychází na cca 12–15 Kč, zatímco příprava domácího jogurtu vás s náklady na suroviny a zanedbatelné množství energie vyjde zhruba na polovinu, tj 5 Kč.

Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí?

Závěr

Jogurtovač Guzzanti GZ 705 je skutečně jednoduchý přístroj, který ani nezabere mnoho místa. Dodávané skleničky jsou pro nás ideální, odpovídají totiž velikostí zhruba malému kelímku. Navíc je můžete mýt v myčce nádobí.

Samotné zařízení je absolutně tiché a po nastavení zvolené doby se automaticky vypne. Díky příkonu 20 W jsme za 6 hodin měli hotovo – výsledkem bylo 7 skleniček lahodného krémového jogurtu, který chutí hravě předčí ty kupované.

A to, že znáte přesné složení, je už takový příjemný bonus na závěr.

Plusy (+):Mínusy (-):
+ kompaktní rozměry – zbývající čas je zobrazen pouze v hodinách
+ skleničky o objemu 190 ml
+ doba zrání 6 hodin + 100% tichý chod

Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí?

RECENZE: Jogurtovač Tescoma Bambini

Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí?

Proč Tescoma Bambini?

Domácí jogurt byl tak další krok v mém HomeMade systému. V čem ale jogurty vyrábět? Kupovat další elektroniku do už tak malého a přeplněného bytu se mi nechtělo, natož tlačit zbytečně peníze do elektřiny na výrobu jogurtu, kdy se tak zbytečně jeho výroba prodraží.

  Od Tescomy mám doma vícero kuchyňského vybavení se kterým jsem spokojená.  Koupila jsem tedy Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí?sadu na výrobu jogurtů od Tescoma s názvem Bambiny. S tím, že pokud nebudu spokojená, nebude mi líto té investice, která je oproti těm elektronickým výrobníkům o poznání levnější.

Výroba v lahvích pro mě nebyla praktická

Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí?

Elegantní sada v taštičce

Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí?

Co obsahuje dál?

Termotaška obsahuje v základu šest kelímků o obsahu 150ml. Což je na porci ideální množství. Kelímky jsou po třech s víčky v růžové a po třech s víčky v barvě modré.  Víčka na kelímku velmi dobře drží a nevyteče z kelímku ani kapka.  Jogurty v kelímkách jsou v tašce v dostačujícím teple pro dozrávání.

Uskladnění

Se sadou jsem velmi spokojena, dokonce uvažuji o nákupu dalších kelímků, protože jsou velmi praktické, z pevného plastu bez BPA. Jsou vhodné do Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí?myčky, lednice i mrazáku nebo dokonce i mikrovlnné trouby. Jogurty v kelímku zrají minimálně 6 hodin, ale já je nechávám zrát delší dobu, jsou pak více husté. Dokonce jsem zkoušela i jogurty sojové, nebyly tak povedené, ale byli jediné u kterých vidím cenově výrazný rozdíl oproti kupovaným.

Hodnocení

Kdo říká, že k výrobě jogurtů bez éček a konzervantů potřebujete drahý přístroj na jeho výrobu. Když vlastní jogurty lze připravit za půl hodiny téměř bez práce.

Dozrávání už nemusíte vůbec hlídat a pokud jste měli teplotu mléka při výrobě správnou nestane se, že by se Vám nepovedli a pochutnáte si celá rodina.

Navíc tahle prima věcička nezabere doma příliš místa a jeho pořizovací cena nepřesáhne 400 korun. Já jsem velmi spokojena a mohu doporučit.

Recept na domácí jogurty – ZDE

Nenechte se ošálit plastovým obalem! Několik důvodů, proč si koupit jogurt ve skle

Některé jogurty chutí připomínají ledacos, ale jogurt rozhodně ne. Který je ten pravý – ve skle, nebo jogurt v barevném plastovém kelímku, u kterého nevidíte, co je vlastně uvnitř?

Budete mít zájem:  Algifen NEO – příbalový leták

Moje dítě se mě nedávno zeptalo, proč mám tolik rád jogurt ve skle, a ne v plastu? Pár důvodů by se určitě našlo.

Nejdříve je tu vzpomínka na dobu hlubokého socialismu, kdy v obchodech byly k mání pouze a jedině jogurty ve skle a vždy jen dva druhy: Jeden s červeným, většinou jahodovým džemem na dně, a druhý s oranžovožlutou, převážně meruňkovou náplní.

Jogurty byly vždy v baculatých vratných lahvičkách z poměrně tlustého skla, jogurt se z nich docela snadno doloval a úzké hrdlo zabraňovalo, aby se cokoli zbytečně vyplýtvalo. V mých, lehce sentimentálních vzpomínkách byl tento jogurt vynikající, hutný, a když jsem v lahvičce pořádně promíchal ovocné pyré nebo džem, náramně jsem si pochutnal.

Čtěte také

Nepamatuji se, že by tehdy bylo víc jogurtů na výběr. Maminka mne jednoduše poslala do krámu – kup dva červené a dva oranžové – a bylo rozhodnuto.

Opravdové kousky ovoce

Dnes jsem v supermarketech v podstatě dennodenně zahlcen tolika jogurtovými variantami, že mi jde hlava kolem. Když jsem se nedávno snažil vyškrábat z plastového kelímku poslední zbytky borůvkové hmoty, uvědomil jsem si, že obal je úmyslně designován tak kostrbatě hlavně proto, aby produkt objemově vypadal větší, než ve skutečnosti je… A to mě děsí!

Jednak, leccos přijde díky prapodivným nepraktickým tvarům nazmar, ale navíc se cítím jako zákazník ošálen záludným designem, který slibuje větší obsah, než jaká je pravda.

Určitě jste si všimli, že někteří výrobci se ke skleněným jogurtovým lahvičkám znovu vracejí. Jsou to často jogurty kozí, ovčí, nebo bio – každopádně se tyto výrobky tváří, že jsou zdravější a chutnější, což je většinou pravda.

Mě na tom nejvíc baví, že vidím hmotu uvnitř. Dá se odhadnout tučnost, konzistence, také jasně vidíte, zda jsou ve skle opravdové kousky ovoce a že nejsou pouze pěkně namalovány na plastovém obalu. Ten totiž snese vše a může vás velmi okouzlit svým exteriérem, zatímco interiér, tedy obsah, bývá často velkým jogurtovým zklamáním.

Související příspěvky

Pavel Maurer: Když nakouknu do nákupních košíků, nestačím zírat

Zátopek, Jágr, Navrátilová… ale i typický český pivař. Pavel Maurer je hrdý na celý národ

autor: Pavel Maurer

Co noveho na kopci

Jak uživit šestičlennou rodinu jogurtem, aby člověk nevydělával peníze jenom na jogurt? Naše každé dítko sní půl kila jogurtu raz dva a když nám kráva dojí denně téměř 27l, je dost hloupé kupovat jogurty.

Takže jogurty se nekupovali, dělal se puding a tvaroh a jogurty jsme měli jen, když stála kráva na sucho a čekala na další laktaci a mléko tudíž nebylo. Občas jsem se snažila udělat si z vlastního mléka jogurt, ale i když jsem vykřikovala, jak je výborný, jedla jsem ho sama.

Na zaočkování jsem používala kupovaný bílý jogurt a výsledek pak byl sice také jogurt, ale ne tak akorát kyselý, většinou hustý, ale jen do chvíle, než se do něj cokoli přidalo a navíc byl taky často takový trochu táhlý. Tak jsem toho nechala.

Ale po čase, když jsem si kupovala syřidlo na sýr, objednala jsem si i jeden pytlík jogurtové kultury a od té doby se o jogurt doma pereme.

Jogurtovou kulturu si objednávala  u Milcomu  Není to nic extra drahého – 30,- za pytlík na 1l mléka, ale ten se dá pak použít jako očkovací kultura ještě 10x. V současné době prodává Milcom i kultury pro faremní zpracování – kultury v 10 sáčcích na 50 nebo 100 l mléka. Na 100l mléka vyjde kultura na 450 Kč. Jediný trochu menší problém je poštovné, které stojí 150,- , ale občas ho přivezou rodiče, kteří ho v Praze koupí osobně. Pozor – na kultuře se uvádí skladovat do 8°C, ale po telefonickém dotazu je mi schváleno i skladování v mrazáku.

Je ovšem méně aromatická než ta z Milcomu. Její výhodou je to, že stojí 240 Kč na 250 l mléka, takže stejně jako u kultury pro faremy od Milomu, žádné přeočkovávání, litr jogurtu vyjde na 1 kč a jogurt je kompaktní, po založení lžičky z něj nevytéká syrovátka, hustý….

co mi zatím dělá starost je, že není moc kyselý. Jogurt z této kultury chutná podobně jako smetanové jogurty, které jsou také více sladké.

  Dokud jsem neměla  váhu na kultury, používala jsem  malé igelitové pytlíčky se zipem a kulturu si rozvažuji po gramu nebo po dvou a pak používám- gram v pytlíku už se dá lehčeji rozdělit na dvě nebo tři potřebné části.

Nejprve tedy nadojím mléko, přinesu domů a zahřuju na 95 stupňů, – pozor  to je zásadní, skutečně 95 a více, nikoli méně. Ochladíme ve studené vodě na 42-45°C.  Potom přidám jedno balení jogurtové kultury na 1 litr mléka a pečlivě rozmíchám.

Z této várky jogurtu si nechám skleničky pouze jako očkovací kulturu na další jogurt a celý proces příště opakuji znovu s tím rozdílem, že místo kultury dávám tři lžíce jogurtu na 1litr.

Po pečlivém rozmíchání nalévám do připravené nádoby. Buď do malých skleniček do jogurtovače, které používám pouze na to, abych si v nich udělala jogurt jako další kulturu nebo do větší nádoby. Bohdanka mi poradila, že nejideálnější je papiňák. Při dalším očkování jogurtem je nezbytné, aby nádobka, v níž je jogurt určený k očkování, byla poprvé otevřena až těsně před očkováním.

Malé skleničky pak vkládám do jogurtovače nebo na kraj kamen a velkou nádobu vložím do peřiny. To vše na dobu asi 6ti hodin. Po této době je jogurt už dost kyselý a tuhý.

Pak následuje fáze chlazení, kdy musí být jogurt asi 12 hodin v chladu. Buď lednice, kdo lednici nevlastní, jako my, stačí kamenná místnost, chodba, sklep, nebo studená voda.

Takto tedy přeočkovávám jogurt, dokud neztratí správnou hustotu. Poté použiji opět novou kulturu.

Jogurt je vynikající jak bílý, tak s müsli či domácí marmeládou.

Pokud byste měli  rádi knihu o zpracování mléka doma, nabízíme vám ke koupi Domácího mlékaře

Domácí jogurt | Orion – tvoříme vaši domácnost

Domácí výroba jogurtu není nic složitého. Kvalita, kterou tím získáme, ovšem daleko předčí naprostou většinu produkce dostupné v obchodech, navíc za bezkonkurenční cenu. Pro úspěšné množení jogurtových kultur je kromě správné teploty nutná také naprostá čistota. Ať sníme svůj jogurt bílý, sladký nebo slaný děláme pro své zdraví to nejlepší, protože jogurt dodává dětem i dospělým zdraví prospěšné látky – vápník , fosfor, bílkoviny, vitamíny a důležité živiny.

Připravíte v něm přes noc výborný domácí jogurt z mléka a kvalitního jogurtu a to v množství, které právě potřebujete. Jednoduše připravíte směs z ohřátého mléka a jogurtu (případně dalších přísad), nalijete do jogurtovače a druhý den je jogurt hotový.

Díky dvojité stěně termomísa vytvoří ideální podmínky pro množení jogurtových kultur v mléce. Můžete vyrobit jogurt buď přímo do jogurtovače a nebo ve třech dózičkách s víčky – Vaše děti si pak jen otevřou dózičku a mohou mlsat.

Jogurtovač můžete využít také klasicky jako termomísu – k udržení teploty pokrmu – teplé polévky, zmrzliny,…

Materiál: plast. Barva béžová/bílá. Rozměry: objem 1,2 l, pr. 12 cm, v. 18 cm, 2x dóza s víčkem 0,3 l, pr. 10 cm, v. 5,5 cm, 1x dóza s víčkem 0,25 l, pr. 10 cm, v. 3,5 cm.

KOUPIT NA E-SHOPU

Návod na přípravu

1 litr čerstvého mléka nalijte do hrnce a ohřejte na 40 °C. Přidejte jogurt – cca 3 lžíce (můžete i celý kelímek) a promíchejte. Směs přelijte do termonádoby (je nutné ji pořádně umýt), uzavřete a nechte při pokojové teplotě pracovat. Za 8 – 12 hodin je hotovo. Můžete dát do lednice a pojídat. Jogurt v lednici vydrží minimálně týden – pokud ho dříve všechen nesníte.

Budete mít zájem:  Substituční Léčba Závislostí Na Opiátech?

Recepty

Jogurtový dort s jahodami

  • Dětské piškoty 1 balíček
  • Želatina

Krém:

  • Mléko 100 ml
  • Želatina 2 lžíce
  • Bílý jogurt 300 g
  • Krupicový cukr 4 lžíce
  • Jahody 250 g
  • Smetana ke šlehání 200 ml

Směs zjemníme ušlehanou smetanou, rozetřeme do dortové formy, proložíme piškoty a na povrch dortu ozdobně rozložíme zbývající jahody. Z rybízové šťávy, kterou doplníme vodou na předepsané množství, případně ještě dochutíme cukrem a citronovou šťávou, uvaříme rosol. Nalijeme jej na ovoce a dort uložíme do chladničky ztuhnout a rozležet.

Tip:

Dort můžeme připravit i z jiného druhu kompotovaného nebo čerstvého ovoce.

  • 1 kelímek bílého jogurtu (400 ml)
  • 1 kelímek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce

Slané sýrové pečivo

  • 200 g eidamské cihly
  • 250 g másla nebo rostlinného tuku
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 1 vejce na potření
  • sůl, kmín a mák na posypání
  • na ozdobu vlašské ořechy

Vdolky v jogurtu

  • 2 bílé jogurty 500 ml
  • 1 vejce
  • 8 lžic polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžičku sody
  • džem
  • 1 bílek
  • 1 lžíci moučkového cukru

Jogurtové nápoje

  • 100 ml jogurtu
  • 100 ml ovocné dřeně, džusu

Stačí promíchat a případně přidat led.

Kuřecí řízky v jogurtu

  • kuřecí prsa
  • jogurty bílý smetanový 200 ml
  • vejce
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka se sezamovým semínkem a muškátový květ (nebo třeba kari, nebo třeba česnek…)

A pak už jen opatrně vytahujete vidličkou a tak jak jsou, krásně jogurtové, je obalujete pečlivě ve strouhance. A potom smažíte, ale velmi opatrně, protože maso je neskutečně křehké a šťavnaté!

A jiné kuřecí řízky už nikdy potom jíst nebudete!

Zdráva letní pomazánka z jogurtu

  • 200 ml jogurt
  • 2 ks mrkev
  • 1 ks celer
  • 1 ks pórek
  • 1 ks cibule
  • sůl/pepř

Jogurtový krémový sýr – „lučina“

  • 500 ml jogurtu
  • špetka soli

Jogurt se solí smíchejte. Do cedníku si vložte řídkou čistou tkaninu – mul, utěrku, apod. Po nalití svažte konce k sobě a balíček zavěste např. na vařečku a zavěste přes kastrol. Podle požadované konzistence sýra odkapávání ukončete, přemístěte jej na misku a přikryjte potravinářskou fólií. Vydrží v chladničce až 7 dní.

Indické kari s jogurtem

  • 4 kuřecí prsa
  • 400 g domácího jogurtu
  • Koření kari nebo gram massala – podle chuti
  • Sůl
  • 1 velká cibule
  • 1 červená paprika, 2 rajčata
  • Olej

Na závěr můžete do směsi přidat vařené brambory, které se prohřejí a nasáknou voňavou omáčkou. Případně je podávejte jako přílohu.

Bůčkové závitky s jogurtovým křenem

  • 1 kg nízkého bůčku
  • 0,2 kg nastrouhaného křenu
  • 0,5 l bílého jogurtu
  • sůl, pepř

Tipy:

* Je možné místo jogurtu také používat jogurtové kultury, které se dají sehnat na internetu nebo ve specializovaných obchodech. Pokud máte raději hustší jogurt, můžete do směsi přidat několik lžiček sušeného mléka.

* Do hotového jogurtu můžete pak při servírování přidat čerstvé nebo zavařené ovoce, marmeládu, oříšky, med, čokoládu, müsli, lupínky,… Můžete ho stejně dobře použít do omáček, do zálivek na saláty. Také se z něho dají vyrobit domácí sýry.

* Doma vyrobený jogurt Vám poslouží také jako očkovací látka – další dávku si můžete „zaočkovat“ svým vlastním jogurtem. Doporučují se max 3 generace a pak zaočkovat novým jogurtem nebo jogurtovou kulturou.

* Můžete použít čerstvé mléko, nebo mléko z mlékomatů. Trvanlivé mléko není ideální. Z plnotučného mléka Vám bude jogurt určitě lépe chutnat, ale stačí i mléko polotučné. Jogurt musí být s živými kulturami.

Vyznavači zdravé výživy mohou použít BIO výrobky. Také se dá jogurt i mléko zakoupit přímo u farmáře. Mléko na jogurt ale musí být pasterizované.

Jogurtové kultury seženete na internetu nebo ve specializovaných obchodech.

* Jogurt bývá hned po uzrání řídký, ale v chladu v ledničce zhoustne. Čerstvý je méně kyselý, čím déle zraje, nabývá na kyselé chuti.

* Teplota vyšší než 40 °C ničí jogurtové kultury a jogurt pak nezraje, zůstane řídký. Proto dbejte na dodržení teploty při ohřívání mléka. Pokud se Vám nepodaří udělat hustý jogurt, přidáním marmelády nebo ovocného sirupu získáte výborné jogurtové mléko.

Plasty: Každý druhý kelímek na jogurt je jedovatý, odhalil výzkum

Výzkumníci, kteří pocházeli mimo jiné z Norské univerzity vědy a technologie a Univerzity Johanna Wolfganga Goetheho ve Frankfurtu, zkoumali celkem 34 různých každodenních produktů vytvořených z osmi druhů plastů. Pozitivní na přítomnost určitých toxických látek jich bylo 74 procent.

Autor studie, biolog Martin Wagner, v textu uvedl, že cílem bylo zjistit a informovat veřejnost, které plasty je vhodné používat a které ne. „Ale ukázalo se to jako komplikovanější,“ napsal profesor. Místo toho, aby výsledky identifikovaly jeden materiál, ukázalo se, že problém toxicity plastů je rozšířený a týká se téměř všech druhů.

Wagner nicméně upozorňuje na jednu věc – to, že plasty jsou toxické, neznamená nutně, že jsou nebezpečné pro lidi. Výzkumníci je testovali takovým způsobem, kterým je běžný člověk nikdy nepoužije – kelímek od jogurtu například nevloží do mikrovlnné trouby. Ovšem tvrzení, že plasty jsou bezpečné, dokud se nepoužijí nevhodně, bude zřejmě třeba znovu ověřit.

„Problém je, že tyto plasty jsou vyrobeny z komplexního chemického koktejlu, takže často nevíme, jaké látky obsahují produkty, které používáme.

U tisíce chemikálií nedokážeme říci, jestli jsou bezpečné, nebo ne,“ říká biolog. „Je to proto, že je velmi těžké tyto látky zachytit.

Výrobci o tom možná ví, možná ne, ale i kdyby věděli, nemusí to uvádět na obalu,“ dodává.

Co přesně studie zjistila

Zvolených 34 produktů bylo vytvořeno ze sedmi plastů, které mají největší tržní zastoupení. Patřily sem například polypropylene (PP) a polyvinylchlorid (PVC). Osmým druhem byla průmyslově produkovaná kyselina polymléčná (PLA) spadající do skupiny bioplastů – ta ještě velké tržní zastoupení nemá, ale často bývá uváděna jako ekologičtější varianta.

Výzkumníci ve zkoumaných produktech našli 4000 chemikálií, přičemž 80 procent z nich bylo neznámých. Zda jsou toxické, bylo testováno různě – například jestli dokážou nabourávat hormony (přílišné vystavení endokrinním disruptorům může vést k problémům s plodností nebo rakovině).

Problém se objevil u tří ze čtyř produktů. Nejvíce toxické byly předměty obsahující PVC a polyuretane (PUR), nejméně polyetylenetereftalát (PET) a polyethylene s vysokou hustotou (HDPE).

Bez neznámých chemických látek se neobešel ani bioplast PLA. Jedovaté substance obsahovaly všechny zkoumané produkty vyrobené z něj. „Co se týče toxicity, je to to samé. Chemikálie v bioplastech jsou pro nás stále velkou neznámou,“ upozorňuje Wagner.

V konečném důsledku tak nelze lidem podat doporučení ani návod, jak poznat, že plast je bezpečný, nebo ne. „Zkoumali jsme čtyři kelímky na jogurty a toxické byly dva. Ty další dva ale ne,“ vyzdvihla Lisa Zimmermannová, další autorka studie.

Bude tak záležet především na odpovědnosti výrobců a prodejců, aby se snažili prodávat ty nejbezpečnější materiály. Stejně tak musí toxicitu omezovat legislativa. „Musíme přestat démonizovat plasty. Ale vzhledem k tomu, že žijeme v době plastové, musíme zajistit, že nebudou nijak ohrožovat naše zdraví,“ myslí si Wagner.

Základní druhy plastů

1) PET (polyetylentereftalát) – Nemají se používat víckrát než jednou, jelikož pak se z nich mohou uvolňovat těžké kovy. Recyklační symbol 1.

2) HDPE (polyetylen s vysokou hustotou) – Známý také jako mikroten. Velmi odolný a bezpečný plast, vhodný pro kontakt s potravinami. Recyklační symbol 2.

3) PVC (polyvinylchlorid) – Toxicita tohoto materiálu je známá, doporučuje se vyhýbat obalům vyrobeným z něj. Recyklační symbol 3.

4) LDPE (polyetylen nízké hustoty) – Poměrně bezpečný plast, vyrábí se z něj například izolace na kabely, odpadkové koše nebo skluzavky na hřištích. Recyklační symbol 4.

5) PP (polypropylen) – Opět velké nebezpečí nehrozí, pokud není vystaven přílišnému horku. Můžeme se s ním potkat například u jogurtových kelímků. Recyklační symbol 5.

6) PS (polystyren) – Potenciálně toxický plast, nesmí do kontaktu s potravinami. Z toho důvodu se používá jen ke konkrétním účelům. Recyklační symbol 6.

7) PC (polykarbonát) – Ze všech zmíněných plastů nejhorší. Uvolňuje se z něj látka BPA, která narušuje hormony. Provádějí ale pokusy, jak vytvořit PC, aniž by obsahoval BPA.

Budete mít zájem:  Test CRP spolehlivě pozná, jestli skutečně potřebujete antibiotika. Jaký a za kolik?

Preserve Zubní kartáček (soft) – fialový Z recyklovaných kelímků od jogurtů

V Preserve vytvořili zcela jedinečný zubní kartáček – jako jediný na trhu je vyrobený ze 100% recyklovaného polypropylenu z kelímků od jogurtů. Měkké štětinky jsou z (nového) nylonu. Kartáček je tak i dále 100% recyklovatelný (mimo štětinek, ty recyklovat nelze).

Při jeho vývoji firma Preserve spolupracovala s dentálními specialisty tak, aby byl kartáček nejen šetrně vyrobený a pěkně vypadal, ale především aby skvěle fungoval a výborně čistil zuby. Zahnutá rukojeť vám umožní se snáze dostat do hůře dostupných míst v ústech.

Samozřejmě bez obsahu Bisfenolu-A (BPA) či ftalátů.

Obal dále využijete jako praktické pouzdro na cesty.

Správná péče o chrup u kartáčku nekončí

Prozelenit a ozdravit rituál čištění zubů vám pomohou také naše skvělé zubní pasty. Kromě dospěláckých u nás najdete také celou řádku past pro děti, bez obsahu škodlivých přísad a s báječnou chutí. Na některé věci jsou ale i kartáček s pastou příliš krátcí. O ty nejtitěrnější mezírky se proto postará mezizubní kartáček.

A o péči se hlásí také jazyk. Jeho čištění už dávno není jen očistnou jogínskou technikou. Škrabka zbaví jazyk nahromaděných bakterií, zpříjemní tak dech a zlepší celkové zdraví dutiny ústní. A pokud jste pro svůj kartáček v koupelně pořád nenašli to pravé místo, zkuste bambusový stojánek.

Pro rodiny se hodí ten větší, sólisté ocení roztomilost toho malého.

Značka Preserve nás ihned zaujala

Po produktech Preserve jsme pokukovali hodně dlouho. Nevíme o jiné značce, která by vyráběla takhle báječné věci jako zubní kartáčky, holicí strojky, nádobí a kuchyňské náčiní – a to vše ze 100% recyklovaného plastu (tedy mimo štětinek zubních kartáčků a holicích břitů) a s tak hlubokým a detailním přístupem k celkové udržitelnosti. 

V Preserve se už od svého založení v roce 1996 řídí principy reduce – reuse – recycle neboli redukovat (spotřebu), znovu používat a recyklovat. Skrz udržitelný design tak navrhují produkty, které jsou co nejšetrnější k životnímu prostředí a zároveň usilují o to, aby sloužily co nejdéle.

Udržitelný rozvoj v Preserve definují jako „rozvoj, který pokrývá dnešní potřeby, aniž by jakkoliv ohrožoval právo a schopnost budoucích generací naplnit potřeby své“.

Proč zrovna polypropylen

Všechny produkty Preserve jsou vyrobeny z recyklovaného polypropylenu (neboli PP #5). Byl zvolen pro svou zdravotní nezávadnost, bezpečnost a snadnou recyklovatelnost. Polypropylen neuvolňuje žádné nebezpečné chemikálie jako je Bisfenol-A (BPA) nebo ftaláty.

Preserve použité materiály důkladně testuje, aby zaručil jejich naprosté bezpečí pro člověka.

A to i v případě použití v mikrovlnné troubě či automatické myčce, které plasty zahřívají a zvyšují tak riziko uvolňování nežádoucích látek.

Všechny Preserve produkty jsou tedy bezpečné i pro myčky nádobí a mikrovlnky (to se týká samozřejmě produktové řady nádobí a pomůcek do kuchyně).

Gimme 5

V Preserve vytvořili inovativní projekt recyklace plastů, který sdružuje zodpovědné spotřebitele, prodejce, značky a recyklační firmy, aby společně šetřili drahocenné přírodní zdroje.

Nazvali ho vtipně „Gimme 5“, což je v angličtině slovní hříčka, která si hraje se spojením „give me five“ (neboli „plácněme si“) a číslem 5, což je označení plastu polypropylen, z jehož recyklované varianty jsou produkty Preserve vyrobeny – a k jehož recyklaci tímto programem vyzývají.

Ve Spojených státech tak spolupracují jak s výrobci například balení od jogurtů, od kterých si berou zbytky polypropylenového plastu, ale také umožňují lidem, aby jim přímo poštou zasílali (nebo skrz spolupracující obchodníky předávali) již použité jogurtové kelímky a další produkty z PP #5.

Recyklovaný plast má dramaticky nižší vliv na životní prostředí

Preserve provádí detailní průzkum životního cyklu produktů (LCA neboli life cycle assessment), který hodnotí celkový dopad na životní prostředí od získávání primárních materiálů přes výrobu, prodej, doručení k zákazníkovi až po jeho likvidaci formou skládkování, spálení nebo recyklace. Z něj vyplývá, že recyklovaný plast v rámci programu Gimme 5 znamená v průměru asi 50% úsporu všech souvisejících zdrojů oproti výrobě nového (panenského) plastu. A to už opravdu stojí za to.

Recyklovaný plast Preserve šetří nejméně:

  • 46 % energie,
  • 54 % vody,
  • 64 % emisí skleníkových plynů jako je CO2,
  • 75 % ropy.

Plasty jsou nesmírně užitečné … ale také velkým problémem

Bez plastů si dnes nedokážeme představit život v civilizaci. Jejich vynález byl doslova revolucí a mnoho věcí by bez nich dnes nemohlo existovat.

Zároveň jsou ale vyrobeny z neobnovitelného a špinavého zdroje, ropy, jejíž těžba, doprava a zpracování je obrovskou ekologickou zátěží. V Česku i celé Evropě se dnes sice plasty relativně hodně recyklují (v EU průměru cca z 60 %, ale celosvětově jen asi 5 %), ale pořád v tom máme obrovské rezervy.

 Ohromné množství jich končí na skládkách, kde se mohou rozkládat mnoho set let, anebo ještě hůře v lesích, řekách či oceánech, kde jsou vůbec největším problémem. V mořích se totiž nikdy nerozloží úplně a zbývající mikročástečky požírají vodní živočichové, jimž tak způsobují nesmírné potíže a doslova je zabíjejí.

Jíte-li ryby, konzumujete mikroplasty také.

Věděli jste, že všechny plasty, které lidstvo doposud vyrobilo, ještě stále existují (pokud nebyly spáleny)?

V Preserve mění jogurtové kelímky na kartáčky i holítka. Je to poklad, nebo nebezpečný experiment? Co si o tom myslíte? Koukněte na článek na našem blogu. Zajímá vás, proč sáhnout po znovupoužitelných brčkách namísto plastových? Mrkněte na článek na blogu, který vrhá světlo na temnou problematiku plastových brček.

Jak to v Preserve celé začalo

Eric Hudson, zakladatel značky, byl už odmala nejraději v přírodě. Po studiích se vrhl na kariéru ve financích a v poradenství a tuto cennou zkušenost později proměnil v podnikání s cílem ochrany přírody a jejích zdrojů. 

Zajímal se o rycyklační program a zaujalo ho, že sice víc a víc spotřebitelů recykluje, ale jen minimum výrobců recyklované materiály dobře používá. Sice existovala spousta levných držáků na tužky a popelníků, ale žádná firma se silnou vizí. A tak v roce 1996 založil Eric ve Spojených státech firmu Preserve, jejíž název se do češtiny dá přeložit jako snaha zachovat či ochránit.

Její cílem od počátku bylo používat zdroje naší matky Země účinněji a zodpovědněji. Přál si přeměňovat recyklované materiály v produkty, které jsou funkční, dobře navržené a snadné na použití. Přesně to se mu povedlo hned u prvního výrobku, kterým byla tak každodenní věc jako zubní katáček. V průběhu dalších let se přidaly holicí strojky a nádobí spolu s kuchyňským náčiním.

Toho odpadu jen díky kartáčkům

Jeden člověk za život spotřebuje mnoho set zubních kartáčků a vytvoří tak až několik desítek kilogramů plastového odpadu.

V Česku se recykluje jen něco přes 60 % plastového odpadu, zbytek končí na skládkách či ve spalovnách. Jen Praha je tak schopná za rok vyprodukovat několik desítek tun nerecyklovaného plastového odpadu pouze ze zubních kartáčků.

Proto doporučujeme používat rozložitelné kartáčky z obnovitelných zdrojů – namísto plastu z ropy.

Zajímá vás o problematice zelené zubní péče víc? Připravili jsme pro vás článek na blogu, kde Vám mimojiné poradíne 2 finty pro zdravé zuby.

Preserve je „B Corp“

Certifikace „B Corporation“ je celosvětovou iniciativou, která definuje principy moderního environmentálně a sociálně zodpovědného podnikání a sdružuje firmy a organizace, které tyto principy ctí a plní. Skrz volný trh tak chtějí řešit nejaktuálnější problémy v sociální oblasti či v ochraně přírody.

Jedná se možná o jedno z nejdůležitějích hnutí naší generace a nám je nesmírně sympatické. Tajně si přejeme, abychom jednou také byli jeho součástí.

Jejich základním mottem je, že sdržují lidi, kteří používají podnikání jako sílu pro konání dobra. Jedná se o firmy, které nechtějí být nejlepší na světě – ale nejlepší PRO svět. Snaží se znovu definovat, co to je vlastně úspěch v podnikání. 

K červnu 2019 sdružuje B Corp přes 2.750 firem v 64 zemích světa.

Koukněte na 2minutové video o tom, co je iniciativa B Corp

(Video je v angličtině. Prezentovaná čísla ohledně počtu firem a zemí odpovídají stavu na počátku roku 2014 a dnes jsou již zastaralá.)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector