Jíst bez problémů se zažíváním? Význam enzymů ve stravě

Trávicí enzymy jsou časté téma, jak u nesportovců, tak i u sportovců. „Kulturistická“ strava je většinou více či méně stereotypní a nedá se vymyslet miliarda různých kombinací jídel, která by měla požadovanou nutriční hodnotu.

Skvěle to ilustrují populární fotky Ronnieho Colemana či jiných kulturistů ládujících se rýží a masem. Na to, jakou roli trávicí enzymy v našem těle plní a zda je nutné je doplňovat ve formě suplementu, se podíváme v našem dnešním článku.

 

Na vaše otázky ohledně stravování, ovoce, zavodnění a kysaných produktů odpovídali Petr Havlíček a Jirka Vacek v jednom z našich videí.

Ze všeho nejdřív je nutné trávicí enzymy vůbec nějak definovat. Jedná se tedy o látky umožňující trávení – pomáhají rozkládat složité molekuly na ty jednoduché.

Trávicí enzymy jsou tvořeny celou různorodou skupinou látek, jako jsou například mikroorganismy a houby. Základní dělení enzymů bývá obvykle prováděno podle typu molekul, na které primárně působí.

Takto rozlišujeme: 

  • proteázy – zajišťují rozklad proteinů na aminokyseliny
  • amyláza – zajišťuje rozklad komplexních sacharidů na jednodušší 
  • lipázy – zajišťují rozklad tuků na mastné kyseliny
  • nukleázy – zajišťují rozklad nukleových kyselin na nukleotidy 

Trávicí enzymy pod drobnohledem

Pojďme představit podrobněji jednotlivé skupiny enzymů trávicích na tři základní makronutrienty: 

Proteázy

Úkolem proteáz je především trávení komplexní struktury proteinů na jednotlivé aminokyseliny, které mohou být v těle dále využity. V souvislosti s tím je nutné si uvědomit, že některé aminokyseliny jsou tzv.

esenciální a pokud by tyto enzymy nefungovaly správně, bylo by jen velmi obtížné z běžné stravy tyto aminokyseliny přijmout.

Proteázy jsou produkovány primárně ve slinivce břišní, žaludku a tenkém střevě a mezi nejvýznamnější zástupce této skupiny patří bromelain (jehož zdrojem je ananas), papain (papája) i tělem produkovaný trypsin a pepsin.

Dokonce se objevují i studie, které poukazují na potenciální vliv na posílení imunitního systému i snížení bolestivosti svalů. A právě to je jeden z důvodů, proč se trávicí enzymy přidávají i do některých proteinů (například do Pure Elite CFM od společnosti Czech Virus).

Amyláza

Amyláza je enzym zajišťující trávení komplexních sacharidů na ty jednodušší. V těle člověka se primárně vyskytuje na dvou místech – v ústech a slinivce. Po konzumaci potravy se jídlo obalí slinami, čímž alfa amyláza začne působit.

Ta sacharidy sice neštěpí tak intenzivně (vzhledem ke krátkému pobytu stravy v ústech), ale na druhou stranu dokáže působit až hodinu po polknutí a určité “předštěpení” zvládne. Poté se potrava dostane do pankreatu (slinivky břišní) a tam se sacharidy štěpí dále.

 Mezi nejvýraznější enzymy patří sacharáza, maltáza i laktáza, které se velmi často pletou s jejich substráty:

  • sacharáza působí na sacharózu a vzniká tak glukóza a fruktóza
  • maltáza působí na maltózu a vzniká glukóza
  • laktáza působí na laktózu a vzniká tak glukóza a galaktóza 

Jíst bez problémů se zažíváním? Význam enzymů ve stravěLactase Enzymy Jedná se o enzym laktázu, který zlepšuje trávení laktózy u osob, které laktózu špatně tráví. Laktóza je označována také jako mléčný cukr a je obsažena v mléce. Při trávení mléka se musí rozštěpit na glukózu a galaktózu a to je možné jen tehdy, když je ve střevě přítomno dostatečné množství enzymu laktázy. Pokud se enzymu nevytváří dostatečné množství, zůstává nestrávená laktóza ve střevě a způsobuje trávicí obtíže, jako je průjem a nadýmání. Řešením pro mnoho lidí může být právě tento enzym, který se užívá před jídlen obsahující laktozů a „čeká“ až se dostane do trávicího traktu, kde ho rozštěpí.

Lipázy

Štěpení tuku na mastné kyseliny je poměrně náročný proces, který nezajišťují jen samotné lipázy, ale svou nezastupitelnou roli zde hraje i žluč. Ta přichází po konzumaci potravy jako první, protože žlučník začne produkovat žluč po tom, co se potrava dostane do tenkého střeva a tím dojde k  naštěpení tuku na menší molekuly, se kterými si dále poradí lipázy. 

Trávicí enzymy v potravinách

Trávicí enzymy se vyskytují i v celé řadě potravin. Nejvýznamnějšími zdroji jsou: 

  • Fermentované zeleniny – skvělým příkladem je kysané zelí nebo asijské kimchi, které jsou bohaté nejen na probiotika, ale také na trávicí enzymy. Pokud budete tento typ zeleniny kupovat, ujistěte se, že není pasterovaná, protože vyšší teploty by mohly některé z důležitých složek zničit.
  • Ovoce – nejčastěji skloňovaným ovocem v souvislosti s trávicími enzymy je papája (zdroj papainu), ananas (zdroj bromelainu), mango (zdroj amylázy) a avokádo (zdroj lipázy). První dva enzymy zajišťují trávení bílkovin, a proto se objevují také v různých proteinových suplementech, amyláza se stará o správné využití sacharidů a lipáza souvisí s trávením tuků.
  •  Zázvor – vzhledem k tomu, že zázvor je rostlina disponující celým spektrem pozitivních účinků, asi nikoho nepřekvapí, že obsahuje i trávicí enzymy. Konkrétně zde najdete zingibain, tedy enzym inhibující fungování mnoha dalších enzymů. 
  • Mléčné produkty – Stejně jako u probiotik, musíme i zde zmínit různé kysané mléčné produkty, jako je například kefír nebo podmáslí. 

Jíst bez problémů se zažíváním? Význam enzymů ve stravěVyplatí se je suplementovat? 

Trávicí enzymy jsme si v našem dnešním článku snad představili dostatečně, a proto je na místě shrnout jejich význam ve výživě sportovce.

Osobně zastávám názor, že jejich suplementace nutná není, ale je nezbytné klást důraz na pestrý a vyvážený jídelníček.

 Pokud máte velký kalorický příjem, je váš jídelníček chudý na potraviny obsahující trávicí enzymy nebo jestli máte s trávením problémy, suplementace trávicích enzymů to může napravit. 

Mohlo by vás zajímat:

 

Jíst bez problémů se zažíváním? Význam enzymů ve stravě

Čím nakrmit střevní mikrobiom? Jak se podepisuje psychika na našem trávení?

Podzim máme spojený nejen s padajícím listím, ale i padající imunitou. Ta je zkoušena nejen změnou počasí a hojným výskytem různých onemocnění, ale i stresem. Čím se bránit a jaké potraviny volit?

Jíst bez problémů se zažíváním? Význam enzymů ve stravěProč (ne)řešit sacharidy. Nejlepší rady na hubnutí. Sestav si jídelníček.

​Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.

Stručně o trávicích enzymech

Problémy s trávením zažil snad každý z nás, zahrnují nadýmání, průjmy, bolesti v oblasti žaludku nebo pálení žáhy. Všechny tyto stavy jsou nepříjemné a dávají nám signál “ pozor, něco v těle není vpořádku“. Nad těmito problémy bychom určitě neměli mávout rukou, obzvlášť pokud se pravidelně opakují.  Na vině může být právě nedostatek enzymů v naší stravě.

Co je to ten enzym?

Slovo enzym pochází z řeckého enzymos a znamená způsobit změnu nebo kvasit.Enzymy jsou látky bílkovinné povahy, které v těle rozkládají veškeré živiny, jako jsou sacharidy, bílkoviny, tuky, a štěpí je na látky jednodušší, které se využívají jako stavební materiál pro buňky.

Enzymy jsou nedílnou součástí lidského organismu a složkou nezbytnou pro naše zdraví. V těle jich najdeme velké množství – až tři tisíce různých druhů. Enzymy se v těle produkují přirozeně a zrychlují rychlost chemických reakcí a tím podporují náš metabolismus.

Mají i další důležité úkoly:

  • Budování svalů.
  • Ničení toxinů.
  • Štěpení potravy na jednodušší části, které slouží ke stavbě a obnově tkání.

Jedná se tedy o látky, které zjednodušeně pomáhají rozkládat složité molekuly na ty jednoduché. (1)

Kde se trávicí enzymy tvoří?

Tvoří se ve slinivce břišní, žaludku a tenkém střevě a dokonce se aktivují když se chystáte jíst, proto se doporučuje si k jídlu pořádně přivonět aby se nastartovalo trávení. I vaše slinné žlázy produkují trávicí enzymy, aby začaly rozkládat molekuly jídla, zatímco ještě žvýkáte.

Takže jak se říká: Proces trávení začíná už při vložení jídla do úst, proto nezapomínejte vnímat co jíte, jezte vklidu a pořádně žvýkejte, abyste vašemu tělu ulehčili namáhavou práci při štěpení.

Jíst bez problémů se zažíváním? Význam enzymů ve stravě

Druhy trávicích enzymů:

Trávicí enzymy rozdělujeme podle toho, které živiny pomáhají strávit. Máme tři základní a jsou to:

  • Amyláza – ta štěpí škroby a sacharidy na cukry.
  • Proteáza – štěpí bílkoviny na aminokyseliny.
  • Lipáza – štěpí lipidy (tuky a oleje) na glycerol a mastné kyseliny.

 Amyláza

Amyláza se vyskytuje už ve slinných žlázách, kde při žvýkání zahajuje štěpení sacharidů a zůstává aktivní i po polknutí

  • Produkce ve slinných žlázách, slinivce břišní a tenkém střevě.
  • Ptyalin (druh amylázy nacházející se ve slinných žlázách)  – působí na škroby, zatímco žvýkáte, zůstává aktivní i po polknutí.
  • Pankreatická amyláza (vytváří se ve slinivce břišní) – zde pokračuje rozklad molekul škrobu na cukry, které se následně štěpí na glukózu, která je následně absorbována do krevního oběhu těla stěnou tenkého střeva.
  • Patří sem:- Sacharáza – působí na sacharózu a vzniká glukóza a fruktóza.- Maltáza – působí na maltózu a vzniká glukóza.- Laktáza- působí na laktózu a vzniká glukóza a galaktóza.

Proteáza

  • Produkce v žaludku, slinivce břišní a tenkém střevě.
  • Trávení bílkovin na jednotlivé aminokyseliny, které mohou být v těle dále využity.
  • Kromě trávení je proteáza důležitá i při dalších procesech, například při podpoře imunity, buněčném dělení, srážení krve nebo recyklaci proteinů.
  • Patří sem: Bromelain, Papain, Trypsin, Pepsin.
  • Pepsin (hlavní trávicí enzym v žaludku) – hlavní trávicí enzym útočící na bílkoviny.

Lipáza

  • Produkce ve slinivce břišní a tenkém střevě.
  • Typ lipázy se nachází také v mateřském mléce, aby pomohl dítěti snadněji trávit molekuly tuku. (2)
  • Štěpení tuku a následná absorpce menších částí není však pouze o lipáze, důležitou roli v tomto procesu hraje i žluč. Když se tuk ze stravy dostane do tenkého střeva, žlučník začne vylučovat žluč, aby pomohla štěpit tuky na menší molekuly, se kterými umí pracovat lipáza.

Jíst bez problémů se zažíváním? Význam enzymů ve stravěCo ovlivňuje naše enzymy?

Tělesná teplotaEnzymy fungují správně při normální tělesné teplotě (od 36,1 °C do 37,2 °C). Pokud tedy máte horečku, struktura enzymů se narušuje a už nefungují správně. (3)

Zdravotní stavNapříklad zánět slinivky břišní může snížit počet a účinnost určitých zažívacích enzymů.

Úroveň pHÚroveň pH žaludku, nebo střev může také ovlivnit aktivitu enzymů.Nízké pH- překyselení / Vysoké pH- zásaditost.Pokud se prostředí obklopující enzym stane příliš kyselým nebo příliš zásaditým, utrpí tvar a funkce enzymu.

Budete mít zájem:  Jak si ověřit původ masa

StravaStrava může významně ovlivnit aktivitu enzymů v našem těle.

Tvar enzymu ovlivňuje jeho funkci. Teplo, nemoci, nebo špatné chemické podmínky mohou enzymy poškodit tím, že změní jejich tvar. Když k tomu dojde, enzym přestává fungovat, což ovlivňuje procesy v těle, které enzym podporoval.

Žaludek a trávení

Úkolem žaludku je pomáhat rozložit a trávit jídlo pomocí žaludečních kyselin. Hlavním zástupcem žaludečních kyselin je kyselina chlorovodíková. Podšívka žaludku přirozeně vylučuje žaludeční kyselinu.

Tato sekrece je řízena jak hormony, tak nervovým systémem. (4)Problém nastává, když žaludek produkuje příliš mnoho žaludeční kyseliny, může to vést k nepříjemnostem.

To má na starost hormon Gastrin, který říká vašemu žaludku, aby produkoval více žaludeční kyseliny. (5)

Příznaky nadprodukce kyseliny chlorovodíkové (6):

  • tlak v břiše
  • nevolnost, zvracení
  • nadýmání
  • pálení žáhy
  • průjem
  • snížená chuť k jídlu
  • nevysvětlitelná ztráta hmotnosti

Vysoká hladina kyseliny chlorovodíkové může zvyšovat riziko onemocnění související s žaludkem:

  • Peptické vředy – stav, kdy žaludeční kyselina začne požírat žaludek.
  • Gastroezofageální refluxní choroba (GERD) – stav, kdy se žaludeční kyselina dostává do jícnu. (7)
  • Gastrointestinální krvácení – krvácení kdekoli v zažívacím traktu. (8)

Nedostatečná tvorba enzymů

Jak jsme si řekli, enzymy podporují trávení, proto jejich nedostatek se může projevit žaludečními potížemi, plynatostí nebo průjmem. 

HypochlorhydriaHypochlorhydria je označení pro nízkou hladinu žaludeční kyseliny chlorovodíkové v těle. Způsobuje, že tělo nedostává potřebné živiny, vitamíny, nebo minerály. Je také zodpovědná za zabíjení škodlivých bakterií z potravin a neutralizaci enzymů. 

AchlorhydriaAchlorhydria je označení pro závažnější formu hypochlorhydrie, nedostatek kyseliny chlorovodíkové.

Obě označení nedostatku mohou narušit trávicí proces a vést k  poškození gastrointestinálního systému. Bez žaludeční kyseliny chlorovodíkové budete náchylnější k gastrointestinálním infekcím.

Kyselina chlorovodíková rozkládá naši potravu a aktivuje trávicí enzymy, které rozpouštějí bílkoviny a další živiny. Pomáhá také zabíjet bakterie, viry a parazity v žaludku a chrání vás před infekcí a nemocemi. Achlorhydria a hypochlorhydria, které nejsou léčeny, mohou mít život ohrožující následky. (9,10)

Nízký obsah kyseliny chlorovodíkové může způsobit, že tělo bude náchylné k řadě nemocí a zdravotních komplikací, jako jsou: (11)

  • žaludeční nevolnost
  • nevolnost
  • kyselý reflux
  • pálení žáhy
  • podvýživa
  • kožní problémy
  • osteoporóza
  • syndrom propustného střeva
  • cukrovka
  • rakovina
  • astma
  • revmatoidní artritida
  • nadměrný růst bakterií v tenkém střevě (SIBO)

Co způsobuje nízkou hladinu kyseliny chlorovodíkové?

  • stres
  • špatná strava
  • jídlo ve spěchu
  • vysoký příjem cukru
  • nedostatek zinku
  • stáří
  • antacidové léky a léky na předpis
  • citlivost na potraviny nebo alergie
  • infekce
  • chronická nemoc

Pokud budete tyto problémy řešit, můžete nejen zvýšit a normalizovat hladinu kyselin v žaludku, ale také zlepšit vaše trávení a snížit stres ve vašem těle. (12)

Jaké jsou příznaky nízké hladiny kyseliny chlorovodíkové v žaludku?

  • špatné zažívání
  • nadýmání
  • křeče
  • pálení žáhy
  • kyselý reflux
  • zácpa
  • průjem
  • nestrávené jídlo ve stolici
  • zápach z úst
  • slabé vlasy a nehty
  • suchá kůže
  • vypadávání vlasů
  • nedostatek dalších minerálů, jako je vitamin B-12 , vápník a hořčík
  • nedostatek bílkovin
  • neurologické problémy, jako je necitlivost, brnění a změny vidění

 

6 tipů jak normalizovat žaludeční kyselinu chlorovodíkovou:

Žvýkejte!

Jednoduchý, ale dost přehlížený tip. Trávení začíná už v ústech, proto jídlo vždy pořádně rozžvýkejte, abyste stimulovali trávicí enzymy. Žvýkání může významně ovlivnit to, jak vaše tělo jídlo stráví.

Omezte zpracované potraviny

Jezte vyváženou stravu, zaměřte se na dostatek vlákniny z ovoce a zeleniny. Zpracované potraviny a cukry mohou způsobit zánět žaludku, snížit aktivitu kyselin a vyvolat příznaky refluxu. Vyvážená strava umožňuje zdravé trávení, adekvátně rozkládat potravu a vstřebávat živiny do těla.

Zařaďte fermentovanou zeleninu

Fermentování není fenoménem jen tak. Fermentovaná zelenina jako je kimchi, zelí, okurky atd.

mají pro naše tělo důležité probiotické účinky, které mohou zlepšit trávení bojovat proti škodlivým bakteriím a snížit zánět způsobený nízkou hladinou žaludeční kyseliny.

Kromě zlepšení trávení je fermentovaná zelenina spojována s posilováním imunitní funkce, podporou hubnutí a snížením krevního tlaku.

Pijte jablečný ocet

Jablečný ocet je fermentovaná kapalina vyrobená z drcených jablek, bakterií a kvasnic. Je bohatý na bílkoviny a enzymy, které mohou pomoci rozložit bakterie v potravinách.

Jablečný ocet může zvýšit hladinu kyselin v žaludku, protože jeho kyselé vlastnosti zavádějí více kyseliny do zažívacího traktu.

Kromě zvýšení hladiny kyselin v žaludku byl surový jablečný ocet spojován se zmírňováním příznaků kyselého refluxu , cukrovky a vysoké hladiny cukru v krvi. (13)

Chcete-li zařadit jablečný ocet, vybírejte kvalitní, nejlépe v bio kvalitě a vypijte sklenici vody s trochou jablečného octa před jídlem. 

Jezte zázvor

Zázvor je všeobecně známý pro své protizánětlivé vlastnosti, což je základní vlastnost pro snížení zánětu způsobeného nízkou žaludeční kyselinou.

Rovněž byla uznána jako alternativní léčba kyselého refluxu a dalších gastrointestinálních poruch. Zázvor můžete nakrájet, nastrouhat do pití, nebo jednoduše přidat do jídla.

Je také k dispozici jako orální doplněk a jako prášek. 

Zařaďte pomocníky v podobě doplňků stravyProbiotika

prospěšné bakterie, které mohou zlepšit trávení. Tyto bakterie pomáhají při trávení štěpením nestravitelných vláken, které by jinak mohly způsobit plyn a nadýmání. Navíc mohou zlepšit příznaky zácpy a průjmu. (14)

Zinek

minerál, který je zásadní pro zdravé střevo a jeho nedostatek může vést k různým gastrointestinálním poruchám. (15)Ukázalo se, že doplnění zinkem je prospěšné při léčbě průjmů, kolitidy, děravých střev a dalších zažívacích potíží. (16)

Glutamin – aminokyselina, která podporuje zdraví střev. Bylo prokázáno, že pomáhá při problémy s propustností střeva. (17)

 Tereza Kozubková

Zdroje:

(1) https://www.rsb.org.uk/education/teaching-resources/secondary-schools/chemistry-for-biologists

(2) https://www.sdbfc.com/blog/2012/9/4/battling-and-resolving-excess-lipase-in-breastmilk

(3) https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-fever/basics/art-20056685

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535425/

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534822/

(6) https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11894-009-0067-6

(7) https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults/all-content

(8) niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastrointestinal-bleeding/all-content

(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1374273/

(10) https://ndnr.com/gastrointestinal/the-hype-of-hypochlorhydria-a-brief-review-of-gastric-acid-analysis/

(11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991651/

(12) https://ndnr.com/gastrointestinal/the-hype-of-hypochlorhydria-a-brief-review-of-gastric-acid-analysis/

(13) https://goaskalice.columbia.edu/answered-questions/apple-cider-vinegar-2

(14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23922468/

(15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24285463

(16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25400994

(17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27440684

Enzymy posilující trávení, kapsle, HealthForce

Tato komplexní směs obsahuje 15 enzymů získaných z rostlinných složek, které v plném spektru podporují trávicí funkce, povzbuzují regeneraci tkání a posilují imunitu.

Digestion Enhancement Enzymes™ pomáhají tělu harmonicky zpracovávat potravu a vstřebávat si z ní hodnotné látky. Zároveň urychlují rozklad nevyužitelných látek z potravy. Minimalizuje se tak množství pro tělo toxického, zcela nestráveného nebo jen natráveného jídla, které představuje pro organismus velkou zátěž.

Při náhlé změně jídelníčku, nedostatku přirozené stravy nebo dokonce při nadměrném odlehčování potravy mohou tělu specifické enzymy chybět. To se projevuje zažívacími obtížemi.

Trávicí enzymy efektivně pomáhají při klasických problémech se zažíváním, jako jsou tlaky nebo pobolívání v oblasti břicha, pocity těžkosti, nadýmání a potíže s vylučováním.

Při užívání nalačno také podporují regeneraci organismu, hojení tkání a napomáhají harmonizovat imunitní systém.

Co jsou to enzymy?Enzymy jsou specifické bílkoviny, které v těle zastávají funkci katalyzátorů (tj. urychlovačů chemických reakcí) u téměř všech důležitých procesů jako například trávení, čerpání energie, obranyschopnost či buněčná regenerace. Odhaduje se, že v lidském těle existuje přibližně 50 000 nejrůznějších typů enzymů. 

Proteáza, amyláza, lipáza, celulóza, alfa-glykosidáza: 

  • podporují zdravé trávení
  • pomáhají tělu rozštěpit bílkoviny, tuky a sacharidy
  • jsou zásadně důležité pro jedince pravidelně konzumující potravu bohatou na tuky a cukry

Bromelain a papain: 

  • podporují normální funkci imunity 
  • podporují regeneraci tělesných tkání (toho využívá také klasická medicína k rychlejšímu hojení ran po operacích a úrazech)
  • lidem se zhoršenými trávicími funkcemi
  • pro zlepšení využitelnosti živin ze stravy
  • při dlouhodobých onemocněních

Pro vyvážené fungování organismu je velmi důležité správné trávení. Protože na důkladném zpracování potravy je závislé vstřebání živin. Trávení má vliv na množství biochemických pochodů a z hlediska organismu má komplexní dosah.

V procesu trávení zastávají klíčovou roli enzymy, které pomáhají zpracovávat konkrétní látky z potravy. Lidské tělo je dokáže produkovat v dostatečné míře.

Základním předpokladem je ovšem vyvážená strava obsahující dostatek čerstvých potravin, které jsou bohaté na přirozeně se vyskytující enzymy a souběžně s tím harmonicky stimulují tvorbu těch enzymů, které máme v těle.

To může být ovšem docela křehkou záležitostí.

Je totiž důležité, aby nám strava, kterou přijímáme, opravdu seděla. Jaké je poznávací znamení? Po jídle cítíme dobře, máme pocit lehkosti a energie, netrápí nás nadýmání nebo pocit „těžkého břicha“.

A přitom se nemusí jednat pouze o nutričně nehodnotné pokrmy. Často se stává, že nám individuálně nemusí vyhovovat ani konkrétní skladba zdravých potravin. Proto se také říká, že žádný výživový směr není univerzální pro všechny.

A to, co vyhovuje právě nám, je potřeba objevovat, a to i v oblasti zdravé stravy.

Aby to ovšem nebylo tak jednoduché, na některé potraviny si můžeme navyknout postupně.

A tak se vám může například stát, že při přechodu z klasické české kuchyně na veganskou stravu, budete zprvu trpět v souvislosti s velkým množstvím syrové zeleniny, na kterou jste nebyli zvyklí, nadýmáním.

Potíže ale budou postupem času ustávat a vy se začnete cítit po jídle skvěle. Klíčem jsou opět enzymy, které se tělo opět naučí tvořit.

Ve všech těchto případech může být Digestion Enhancement Enzymes™ skvělým pomocníkem, který usnadní našemu tělu práci. Zajistí, abychom se po jídle cítili dobře, protože nám poskytne enzymy, které mohou chybět.

Proč je nedostatek enzymů problém?

Velkou část enzymů získáváme spolu s přirozenou stravou, tepelnou úpravou se ale ničí. Pokud člověk nekonzumuje dostatek syrové stravy, nezískává s ní ani hodnotné enzymy, které zajišťují harmonické zpracování potravy a vstřebávání živin. 

A tak se například může stát, že je člověk s nadváhou po stránce vitamínů a minerálů podvyživený. 

Pokud tělu chybí enzymy, musí si pracně vytvářet své vlastní. Nedostatek enzymů má za následek to, že potrava zůstane pouze natrávená, což s sebou nese další zažívací obtíže.

Navíc je-li tělo nuceno samo si vytvářet trávicí enzymy, více se vyčerpá. Proto následně produkuje méně trávicích enzymů, což může vést k oslabenému zdraví, vzniku nemocí, stárnutí, degenerace, nedostatku vitality a dalších problémů.

Jak nastávají problémy se zažíváním?

Když tělo přijímá potravu zbavenou enzymů (vařená jídla, jídla ohřátá nad teplotu 45°C), nenamáčené ořechy, semínka a obilná zrna, tělní zásoby trávicích enzymů se tím snižují a pokud nejsou doplňovány, mohou nastat obtíže.

Budete mít zájem:  Co možná nevíte o zubech – zuby – zajímavosti a názvosloví

Také stravou, která nám „nesedí“ se postupně  vyčerpávají trávicí funkce a člověku to následně „špatně tráví“, popřípadě vznikají v krajnějších případech další onemocnění trávicího traktu, jako třeba chronické záněty.

A to se netýká pouze těch, kteří jedí těžká jídla. Nedostatek enzymů může být aktuální také pro příznivce zdravé a čerstvé potravy, zejména při náhlé změně (např.

při přechodu na syrovou rostlinnou stravu), kdy přestože odlehčujeme jídelníček, naše trávicí procesy postupně oslabují. Důvod je opět prostý. Pokud konzumujeme příliš lehkou stravu, trávicímu traktu chybí podněty a tvoří tak trávicích enzymů čím dál méně.

Potom i přes velmi lehkou stravu nastávají zažívací problémy, jako pocity tíhy v břiše, nadýmání, potíže s vylučováním atp.

Enzymy posilující trávení jsou skvělým pomocníkem pro harmonizaci zažívání

Digestion Enhancement Enzymes™ nahradí enzymy, které v tepelně upraveném jídle zcela chybí a v syrové stravě mohou mít díky nedostatku minerálů sníženou hladinu. Jídlo bude lépe strávené a cenné zásoby metabolických enzymů ve vašem těle se nebudou vyčerpávat. Tím se zásadně zvyšuje schopnost vstřebání jídla a potravinových doplňků.

V důsledku toho by se možná by se možná mělo poupravit to známé rčení na: „Jste tím, co strávíte a vstřebáte; nikoli pouze tím, co jíte.“

Enzymy však mají daleko širší dosah. Jejich blahodárných účinků můžeme využít také například pro regeneraci organismu. Pokud enzymy spolkneme nalačno, nespotřebují se na štěpení stravy, ale některé z nich se mohou vstřebat dále do těla, kde potom účinkují zcela specificky. 

Obecně můžeme říci, že působí hlavně v místech poškození tkání – po úrazech, operacích nebo v zánětlivých ložiscích. Tato místa „čistí“ a urychlují jejich hojení. Mohou ale podporovat regeneraci úplně celého organismu. Tyto účinky mají především enzymy bromelain a papain, které mimojiné také urychlují metabolismus a používají se také v přípravcích pro podporu hubnutí. 

Proto jsou enzymy součástí běžných doplňků stravy na podporu hojení a obnovy organismu. Z jejich účinků těží vrcholoví sportovci, nebo například lidé po operacích  a po úrazech. Digestion Enhancement Enzymes™ lze také užívat za tímto účelem. Je však velmi důležité užívat je ráno nalačno a nekombinovat je se stravou.

Kde všude mohou enzymy užívané nalačno prospět: 

  • pro urychlení hojení po úrazech a operacích
  • pro zlepšení dlouhodobě oslabené imunity
  • jako podpora při celé řadě dalších chorob
  • pro rychlou regeneraci po sportu nebo zvýšeném fyzickém výkonu

Jíst bez problémů se zažíváním? Význam enzymů ve stravě

Jak trávicí enzymy užívat

Pro správný účinek enzymů velmi záleží na tom, za jakým účelem si je berete:

V případě trávicích obtíží 

(nebo za účelem zlepšení vstřebávání živin)

Užívat lze buď pravidelně, např. ke každému hlavnímu jídlu, nebo jen podle potřeby, třeba pokud víte, že určité jídlo obvykle špatně trávíte.

Doporučené dávkování: 1–4 kapsle ke každému jídlu v závislosti na množství vařené stravy a problémech s trávením.

Pokud konzumujete maso, mléčné výrobky, vajíčka, nenamáčené ořechy a semena, je vhodné vzít si 4 kapsle. Tofu, obilná zrna, brambory 2–3 kapsle. Vařená zelenina 1–2 kapsle.

Čím více vařené stravy (a nemáčených ořechů a semínek) jíte, tím více je potřeba doplnit enzymy, o které jídlo vařením přišlo.

V případě enzymoterapie 

(pro podporu regenerace organismu a harmonizace imunitního systému)

V tomto případě je zásadně důležité užívat enzymy nalačno. Zapít pouze čerstvou vodou. Pokud se v trávicím traktu potkají s potravou, „spotřebují se“ na její strávení a nebudou mít žádné další účinky. Rozhodně je tedy nepřimíchávejte do smoohie, do nápoje nebo do jídla, jak jste možná zvyklí v souvislosti s jinými doplňky stravy.

Kdy si dát pozor

Pokud užíváme enzymy v léčebných indikacích, mění krevní srážlivost. Opatrnost je tedy na místě zejména u pacientů s antitrombotickou léčbou a také při všech krvácivých stavech. V případě užívání po operaci je proto vhodná předchozí konzultace s lékařem.

Přípravek není vhodný pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy.

V čem jsou HealthForce trávicí enzymy skvělé?

Směs Digestion Enhancement Enzymes™ obsahuje mimořádné množství vysoce účinných a dobře vstřebatelných enzymů na rostlinné bázi, neznehodnocené způsobem balení a skladování. Všechny složky výrobku jsou 100% čistě přírodní, bez přidaných plnidel a aditiv. 

Digestion Enhancement Enzymes™ od HealthForce obsahuje komplexní spektrum enzymů, sestavené na míru harmonickému fungování trávicí soustavy.

Spousta ekvivalentních produktů na trhu obsahuje ve svých směsích exotické enzymy, které však nemají v celkovém procesu trávení větší význam. Zpravidla tak pouze navyšují cenu přípravku bez výrazného zvýšení celkové podpory zažívacího ústrojí.

Digestion Enhancement Enzymes™ od HealthForce představuje rovnováhu mezi efektivitou a dostupností.

Ekologické a vegan

Prášek je balen ve veganských kapslích z fermentované tapioky. Neobsahuje GMO, sóju, lepek, laktózu ani přidaný cukr. 

Obal výrobku je ohleduplný vůči přírodě i lidskému zdraví. Vyrábí se z recyklovaného skla, které je dále recyklovatelné. Z běžných plastových krabiček mohou při vyšších teplotách přecházet toxické látky do produktu. Naproti tomu jantarové sklo prodlužuje životnost doplňku stravy a pomáhá zachovat maximální obsah živin.

Proč užívat rostlinné enzymy namísto živočišných?

Rostlinné enzymy fungují ve všech fázích trávení, včetně fáze natrávení. Živočišné (obvykle pocházející ze slinivky břišní jatečních zvířat) jsou aktivní pouze v pozdějších fázích trávení a nepodílejí se tak na procesu natrávení. Rostlinné enzymy mají tedy mnohem komplexnější dosah.

Nové, vylepšené složení

Nové složení produktu umožňuje ještě lépe řešit dnešní problémy se zažíváním. Pro lepší trávení rostlinné stravy byly přidány peptidázy, pektinázy, invertázy, xylanázy, hemicelulázy a glukoamylázy.

Peptidáza a proteáza jsou primárně zaměřeny na trávení lepku, zlepšuje se jeho stravitelnost a pomáhají i se stravitelností kaseinu (pro ty, kteří konzumují mléčné výrobky). Tyto přidané enzymy nejen výrazně zlepší účinnost přípravku jako celku, ale také pomohou těm, kteří mají citlivost na lepek a mléčné výrobky.

Enzym pektináza pomáhá rozkládat pektin (přítomný ve velké míře v ovoci a zelenině).

Xylanáza je důležitá díky své schopnosti rozkládat xylany, které jsou součástí buněčných stěn rostlin. Je také vynikajícím enzymem v kombinaci s alfa-galaktosidázou (AGS), protože pomáhá uvolňovat živiny z potravin s vysokým obsahem vlákniny a může pomoci předcházet nadýmání.

Další informace

Nutriční hodnoty ve 4 kapslích (1,3 g=1 dávka)
Proteáza 50 500 HUT
Proteáza stabilní v kyselém prostředí 220 SAPU
Amyláza 8000 DU
Lipáza 2000 FIP
Celuláza 2 000 CU
Laktáza (nemléčná) 800 ALU
Papain 168 000 PU
Bromelain 132 000 PU
Alfa-galaktosidáza 180 GaIU
Hemiceluláza 2 000 HCI
Invertáza 400 SU
Peptidáza 100 DPPIV
Glukoamyláza 400 AGU
Pektináza 40 endo-PGU
Xylanáza 500 XU

Další složky: Směs enzymů (1300mg), MCT olej, tapiokový škrob, veganské kapsle z hypromelózy

TruGanic™Jedná se o velice přísný americký standard kvality, který splňuje ještě striktnější kritéria než běžné potraviny v BIO kvalitě. Standard TruGanic™ byl vytvořen lékařem z HealthForce, Jamethem Sheridanem, za účelem prokázat absolutní čistotu.

Produkty s označením TruGanic™ musí podstoupit řadu testů, aby prokázaly, že jsou 100% bez pesticidů, insekticidů a herbicidů, absolutně bez GMO a že vykazují nulovou hodnotu radiace. Při výrobě nejsou použity toxičtí čistící činitelé a přidané látky. Pravidelnými kontrolami je také zajišťována kvalita vzduchu a čistoty.

Potravinové doplňky s certifikátem TruGanic™ tak mají dosahovat těch nejlepších možných výživových účinků.

Upozornění: Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte na chladném, temném a suchém místě. Nepřekračujte denní doporučenou dávku. Není náhradou pestré stravy. Není určeno dětem do 3 let, těhotným a kojícím ženám.- plněny ve VeganCaps™ (z fermentované tapioky, bez činidel)

Enzosystém 60 cps

Omlouváme se, ale tento výrobek v tuto chvíli není v naší nabídce.

Specifikace

Život ve stálém spěchu a také nepravidelná a nevhodná strava způsobují, že se u mnoha lidí objevují problémy s trávením. Častými příznaky nesprávné funkce trávicího ústrojí jsou: pálení žáhy, nechutenství, nadýmání, plynatost, zácpy a v neposlední řadě obezita. Tyto symptomy jsou velmi nebezpečné, protože prohlubují každodenní stres a ovlivňují fungování celého organismu. Zbytky nestrávené potravy, které zůstávají ve střevech, jednak při rozkladu vylučují látky škodlivé organismu, ale také narušují správné vstřebávání potřebných výživných látek, což má velký význam na vzhled kůže a vlasů. Pokud je trávicí systém nadměrně zatížený toxiny, objevují se na pleti vyrážky a akné, vlasy jsou matné a nekvalitní a organismus rychleji stárne. Špatné trávení je rovněž jednou z příčin obezity, protože nedostatečné vstřebávání výživných látek vede organismus ke zvýšené potřebě jídla a příliš velké množství potravy zase prohlubuje trávicí potíže. Nadváha je noční můrou mnoha žen a mužů, kteří touží po pěkné postavě. Nafouklé břicho, nedostatek energie, nadměrná produkce plynů a těžkopádnost jsou zásadní překážkou při dosahování homeostáze – stavu zdravotní rovnováhy. Na správné funkci trávicího ústrojí tedy závisí jak naše zdraví, tak dobrá psychická kondice. Existuje tedy nějaký způsob jak napomoci správnému fungování trávicího ústrojí? Moderní vědci, gastroenterologové a přírodní léčitelé se domnívají, že základem správné činnosti trávicího ústrojí je dostatečné množství TRÁVICÍCH ENZYMŮ v organismu. Vzhledem k tomu, že tvorba enzymů a jejich hladina se snižuje v souvislosti s procesem stárnutí organismu, někteří vědci předpokládají, že člověk by mohl žít déle a v lepším zdravotním stavu, pokud by existovala ochrana proti ztrátě cenných enzymů.

Enzymy a trávicí proces.

Enzymy jsou zásadním činitelem v trávicím procesu, zvláště co se týká vstřebávání a plného využití výživných látek v organismu. Enzymy odpovídají za každou tělesnou aktivitu a dokonce i mentální procesy vyžadují jejich účast. Existují dvě skupiny enzymů odpovědných za udržování životních funkcí: trávicí a metabolické. Základní trávicí enzymy – proteinázy, amylázy a lipázy fungují jako biologické katalyzátory, usnadňují štěpení bílkovin, sacharidů a tuků na menší částice, které může organismus vstřebat. Metabolické enzymy odpovídají za formování buněčných struktur a obnovu buněk. Metabolické enzymy jsou přítomné v každé buňce, orgánu či tkáni a vyžadují stálé doplňování. Trávicí proces je pro organismus prvořadý. V průběhu jídla se enzymy aktivují už v ústní dutině, kde amyláza, lipáza (jazyková) a ptyalin zahajují trávení škrobů a tuku. V žaludku potom kyselina solná aktivuje pepsinogen a pepsin, které štěpí bílkoviny a žaludeční lipáza zahajuje hydrolýzu tuků. Díky trávení a vstřebávání výživných složek z potravy si organismus zajišťuje látky nutné k jeho správné činnosti a zdravému životu. Bez dostatečné produkce enzymů dochází k trávicím potížím, které často vedou k závažným chronickým nemocem. Špatné stravovací návyky, kromě jiného nedostatečné žvýkání potravy nebo rychlá konzumace jídla, mohou vést k poruchám produkce enzymů a v konečném důsledku ke vzniku problému, který se nazývá syndromem špatné absorpce. Tato situace se s věkem jen zhoršuje, protože dochází nejen ke snížení produkce kyseliny solné, ale také k celkovému útlumu sekrece enzymů. Jak nedostatek enzymů ovlivňuje zdravotní stav? Celkové oslabení organismu. Zdravotní problémy mohou mít svůj počátek ve chvíli, kdy organismus není schopen správně vstřebávat výživné látky z potravy. Tento stav se může projevovat mnoha negativními důsledky. Nedostatek vitamínů nebo stopových prvků v organismu způsobuje celkové zhoršení zdraví, snížení vitality a imunity – větší náchylnost k různým druhům chorob. Problémy způsobené typickými projevy nedostatku enzymů: – pálení žáhy – nadýmání – plynatost – zácpy – bolesti břicha – nevolnosti. Zatížení vnitřních orgánů.

Budete mít zájem:  Mykóza nohou a jak na ní

Orgány zatížené nadměrnou činností se zvětšují tak, aby mohly i nadále vyhovět zvýšené zátěži. Jeden z amerických vědců, průkopník v oblasti biochemie a výzkumu výživy Dr.

Edward Howell ve své knize „ Enzyme Nutrition“ uvádí příklady řady pokusů, které potvrzují, že laboratorní zvířata, jejichž výživa byla chudá na enzymy, měla zvětšenou slinivku, neboť obrovské množství enzymů slinivky břišní se účastní trávení potravy, která je zbavena přírodních enzymů.

Důsledkem této „nehospodárnosti“ při využívání enzymů slinivky je snížení počtu nejdůležitějších metabolických enzymů a zdravotní následky.

Riziko nádorových chorob. V průběhu 20. století používali evropští onkologové enzymatickou terapii jako přirozenou netoxickou protinádorovou metodu. Většina specialistů – především v USA, kteří používají alternativní způsoby léčby novotvarů, doporučuje jako základní nebo pomocnou protinádorovou terapii rovněž přirozené enzymy z potravy nebo koncentrované enzymatické preparáty. Lékař Nicholas Gonzales, onkolog z New Yorku, používá velmi vysoké dávky enzymů slinivky břišní jako základní léčbu proti rakovině. Vzhledem k velkým klinickým úspěchům Dr. Gonzálese začaly tradiční farmaceutické firmy nabízet tuto přirozenou terapii jako podpůrný prostředek při farmakologické léčbě. Lze se domnívat, že pokud jsou enzymy slinivky břišní účinné při léčbě již vzniklých nádorů, potom by dostatečné množství těchto enzymů v organismu mohlo zabránit rozvoji nádoru v místě jeho prvotního výskytu. Epidemiologické výzkumy prováděné na lidech prokázaly, že u konzumentů čerstvé zeleniny a ovoce, které jsou přirozenými zdroji mnoha enzymů, došlo k výraznému zmenšení nádoru nebo ustoupení jiných chorob. V podstatě se sice neprokázalo, že vysoká koncentrace enzymů v tomto druhu potravy v jistém stupni ovlivňuje konečný protinádorový efekt, avšak dosažené výsledky nelze jen tak pominout. Důvody nedostatku trávicích enzymů – nevhodná strava. Trávicí orgány, např. slinivka a játra, jsou největšími producenty většiny trávicích enzymů v organismu. Zbytek enzymů by se měl doplňovat ze syrové stravy: ovoce, zeleniny, vyklíčeného obilí, semen, ořechů, nepasterizovaných mléčných výrobků a enzymů ve formě potravinových doplňků. Konzumace potravy v přírodní, nezpracované podobě je velmi důležitá pro udržení dobrého zdraví a nedostatek syrových potravin v jídelníčku je aktuálně v přímé souvislosti se vznikem mnoha nemocí. Zpracovávání potravin zvláště pomocí vysokých teplot, které působí na produkt delší dobu, ničí přítomné enzymy. Pokud se tedy konzumují pouze potraviny předem zpracované, do organismu přichází potrava zbavená jakýchkoliv enzymů a v důsledku toho řada osob ve středním věku trpí následky totálního nedostatku enzymů v organismu. Žlázy s vnitřní sekrecí, tělesné orgány, ale i mozek jsou velmi citelně postiženy absencí enzymů následkem konzumace převažujícího množství zpracované potravy zbavené životně důležitých enzymů, a tento stav může ve svém důsledku vést až ke snižování objemu mozku. Již bylo řečeno, že slinivka břišní v důsledku nedostatku enzymů zvětšuje svoji velikost. Tento stav lze demonstrovat na laboratorních myších, které měly v souvislosti s konzumací tepelně zpracovaných potravin bez obsahu enzymů dvakrát až třikrát těžší slinivku než jedinci, kteří dostávali syrovou stravu, neboť při zvýšené konzumaci syrové potravy potřebuje organismus podstatně méně enzymů nutných k provedení trávicího procesu. Životní styl. Ztráta enzymů může být rovněž způsobena činiteli vyplývajícími ze životního stylu. Mezi tyto faktory patří: – nepravidelná strava – stres – zvýšená tělesná teplota (dlouhodobá intenzivní fyzická zátěž, stres, chorobné stavy) způsobuje, že se enzymy stávají aktivnější a rychleji se spotřebovávají – znečištění životního prostředí – stárnutí organismu (mnoho trávicích potíží, jako např. nadýmání, může být spojeno s deficitem enzymů, který se projevuje již ve středním věku) – nemoci, poruchy trávicího ústrojí Enzosystém – jeho význam a funkce. Enzosystém je podpůrným prostředkem, který napomáhá při úpravě a zlepšení činnosti trávicího ústrojí. Je velmi efektivní při preventivním užívání, ale zmírňuje rovněž již vzniklé trávicí problémy. Doplňuje nedostatek trávicích enzymů v organismu a doporučuje se těm, kteří si stěžují na poruchy trávení. Enzosystém obsahuje trávicí enzymy nejvyšší kvality, které jsou rostlinného původu – získávají se z hub (především Aspergillus oryzae, Aspergillus niger, Saccharomyces cervisiae), bakterií a ječného sladu. Přípravek Enzosystém obsahuje následující trávicí enzymy: Maltáza – rozkládá maltózu na glukózu. Cukry se v této jednoduché formě vstřebávají ve dvanácterníku a lačníku prostřednictvím střevních klků do cév. Napomáhá zmírňování alergických reakcí. Laktáza – štěpí laktózu neboli mléčný cukr na glukózu a galaktózu, což je velmi důležité především pro osoby trpící alergií na laktózu. Může mít rovněž pozitivní vliv v případě osob s křečovitým zánětem tračníku nebo při jiných žaludečních potížích, které jsou vyvolány především konzumací mléčných výrobků. Proteinázy – jsou enzymy, které štěpí bílkoviny na aminokyseliny a peptidy. Tuto skupinu enzymů vyhledávají především sportovci a starší lidé, kteří mají problémy se vstřebáváním bílkovin. Proteinázy podporují dodávání jistých výživných látek nutných pro tvorbu svalů a regeneraci tkání a posilují také funkci imunitního systému. Lipáza – štěpí tuky, a proto také ovlivňuje tělesnou hmotnost, podporuje a reguluje správnou činnost cév a žlučníku. Celuláza – štěpí rostlinná vlákna na menší celky, které obsahují D-glukózu. Podporuje léčbu trávicích potíží, jako např. syndrom špatné absorpce. Jde o velmi důležitý enzym, který je nutné do organismu dodávat z potravy, protože se v těle netvoří. Invertáza (sacharáza) – štěpí disacharidy na jednoduché cukry, např. sacharózu na glukózu a fruktózu.

Enzymy, které se získávají z houby Aspergillus oryzae, byly podrobeny mnoha zkouškám za účelem objasnění jejich úlohy v rámci udržení správné funkce trávicího systému. Testy provedené na lidech navíc prokázaly, že proteolytické enzymy získávané z této houby mohou mít význam při léčbě zánětlivých stavů a při fibrinolytických terapiích.

Tyto enzymy jsou poměrně odolné proti působení vysokých teplot a vykazují aktivitu v širokém rozsahu pH, což je velmi důležité z hlediska problému neutralizace většiny enzymů prostřednictvím žaludečních kyselin.

Enzymy získané syntetickou cestou z hub neobsahují žádné plísňové pozůstatky a díky moderní technologii a účinným metodám filtrace jsou zcela bezpečné.

Podle tvrzení Dr. Marka Percivala mohou enzymatické potravinové doplňky podávané před jídlem nebo při jídle podporovat trávení. Dr. Percival v knize „ Nutritional Peads“ uvádí, že většina enzymů není stabilní a v přítomnosti žaludečních kyselin podléhá deaktivaci. Pokud se však enzymy podávají těsně před jídlem, zůstávají některé z nich aktivní, protože jsou „chráněné“ jídlem. Svou aktivitu si zachovávají i v žaludku a přechází do střev, kde usnadňují trávení. Protože hodnota pH zásadně ovlivňuje aktivitu enzymů, mohou být enzymy získané z houby Aspergillus velmi důležité s ohledem na svou výjimečnou stabilitu a odolnost v kyselém prostředí. Enzosystém je vhodný jako prostředek zmírňující příznaky následujících poruch: – nadýmání – nadměrná produkce plynů – pálení žáhy – syndrom špatné absorpce – akné – střevní potíže – mykotické a kvasinkové infekce – trávicí problémy v souvislosti se stárnutím organismu – alergie na laktózu – potravinové alergie – obezita – jako pomocný prostředek při dietách – oslabení organismu po chemoterapii a radioterapii – jiné druhy trávicích obtíží. Existují závažné důvody, které hovoří pro pozitivní vliv enzymů v přirozené nebo uměle dodávané formě. Je jasné, že rostlinné enzymy pomáhají při určitých potížích. Vědci, kteří zkoumají proces vstřebávání výživných látek tvrdí, že nestrávené zbytky potravy se dostávají do krevního oběhu a že právě rostlinné enzymy jsou schopné tyto zbytky štěpit. Proto také lidé, kteří konzumují stravu bez obsahu enzymů (bezenzymová výživa), využívají v příliš vysokém stupni svůj vlastní enzymatický potenciál, především na úkor zvýšené zátěže slinivky břišní a jiných trávicích orgánů, což v konečné fázi vede ke zkrácení délky života a snížení odolnosti proti různým stresům. Organismus má největší schopnost produkce enzymů v mladém věku, v době kdy roste a je převážně zdravý. V průběhu procesu stárnutí dochází ke snižování hladiny enzymů a k výskytu různých nemocí. Podle Dr. Howella existuje přímá souvislost mezi délkou života a zdravotním stavem na jedné straně a osobním enzymatickým potenciálem na straně druhé. Jak složky obsažené v Enzosystému podporují lidský organismus. – doplňují nedostatek trávicích enzymů – upravují činnost trávicího ústrojí (mají pozitivní vliv na různé trávicí poruchy) – předcházejí nadýmání – zmírňují nepříjemné pocity v případě potíží typu pálení žáhy – napomáhají při dosažení optimálních trávicích schopností – pomáhají formovat postavu – zprostředkovaně podporují správnou činnost imunitního systému. Složení trávicích enzymů v přípravku enzosystém. Alfa Amyláza, Beta Amyláza, Proteáza I, Proteáza II, Lipáza, Celuláza, Maltáza, Sacharáza. S ohledem na rostlinný původ těchto látek je přípravek vhodný i pro vegetariány. Dávkování: Dospělí 1 kapsli dvakrát denně před jídlem, děti od 3 let 1 kapsli denně před jídlem. Není určeno pro děti do 3 let. Těhotné a kojící ženy musí případnou konzumaci konzultovat s lékařem. V případě nemoci je nutné se obrátit na lékaře a dodržovat jeho doporučení.

Podávání přípravku Enzosystém v žádném případě nenahrazuje léčbu předepsanou lékařem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector