Jíme s Mírou: Domácí výrobna, kterou si zamilujete

Výroba domácích sušenek má jednu hlavní výhodu: Víte, co v nich je! Mnoho průmyslově vyráběných psích sušenek a pamlsků obsahuje barviva a konzervační látky nebo dokonce cukr – tedy všechny věci, které pes vlastně nepotřebuje a které jsou pro něj nezdravé.

Pokud se sami pustíte do pečení, vyberete si, ze kterých ingrediencí pamlsky pro Vašeho mazlíčka vyrobíte. Koneckonců, Vy sami nejlépe víte, co má Váš pes rád a jaké potraviny dobře snáší.

Další výhoda: Ušetříte, protože náklady na suroviny obvykle nejsou vysoké – zejména proto, že pravděpodobně máte většinu z nich doma.

Pokud jde o suroviny, neexistují téměř žádné limity – za předpokladu, že používáte suroviny, které Váš pes dobře snáší. Cukr, čokoláda nebo rozinky jsou samozřejmě tabu. Nejlepší je používat přísady, které také mají výživovou hodnotu.

Můžete pak podávat svému mazlíčkovi pamlsky s čistým svědomím – samozřejmě vždy s mírou. Celozrnná mouka, vejce, brambory, mrkev, špenát, ovesné vločky, smetanový sýr, tvaroh nebo hovězí vývar – recepty na psí sušenky jsou stejně rozmanité jako suroviny. Můžete také připravit pamlsky s masem či rybami.

Nejlepší je použít mleté maso nebo jemné rybí filé, které namixujete a zpracujete v těsto.

Pokud již máte nějaké zkušenosti s přípravou krmiva pro psy, například používáte-li metodu BARF, rychle zjistíte, které suroviny můžete do sušenek použít a zkombinovat.

Ale i v případě, že krmíte svého psa hotovým suchým nebo vlhkým krmivem, je příprava psích keksů dobrým začátkem, jak se více výživou Vašeho psa zaobírat a vyzkoušet si domácí přípravu stravy.

Po jedné nebo dvou zkušebních přípravách Vám to půjde samo a Váš pes bude novými domácími pamlsky zcela jistě nadšený.

Velikonoce nebo Vánoce jsou za rohem a Vy stále hledáte vhodný dárek pro svého čtyřnohého miláčka nebo přítele, který je majitelem psa? Skvělý nápad jsou domácí psí sušenky. Pečlivě zabalené do ozdobné dózy nebo hezkého látkového pytlíčku jsou domácí pamlsky velmi osobním a jedinečným dárkem pro všechny milovníky psů.

Je důležité, abyste sušenky po upečení dobře usušili – to platí jak pro darované, tak pro doma uskladněné keksy. Čím jsou pamlsky sušší, tím déle vydrží. Protože se při pečení domácích sušenek nepoužívají žádné konzervační látky, existuje samozřejmě větší riziko vzniku plísní. Ale pomocí následujících triků Vám sušenky vydrží i několik týdnů:

  • Po pečení nechte psí sušenky v troubě vyschnout. Nastavte teplotu trouby na přibližně 50 – 100 stupňů a nechte dvířka trouby mírně otevřená (například vložte mezi dvířka lžíci). Díky tomu se vlhkost odpaří a sušenky důkladně vyschnou na teplém vzduchu.
  • Alternativně můžete psí sušenky umístit na několik hodin do ploché misky na teplém topení. Ale buďte opatrní, aby se pes k sušenkám nedostal – to by sice vyřešilo problém se skladováním, ale teplé sušenky by neprospěli žaludku Vašeho psa.
  • Při skladování sušenek dbejte na to, aby byly v suchu a zabraňte proniknutí vlhkosti. Vzduchotěsné plastové obaly nebo plastové sáčky proto nejsou vhodné. Doporučujeme nádoby na cukrovinky vyrobené z plechu nebo malé textilní sáčky, z nichž může unikat stávající vlhkost.

Dobře usušené a vhodně skladované domácí pamlsky snadno vydrží několik týdnů. Sušenky pro psy s masem nebo rybami mají o něco kratší trvanlivost než celozrnné sušenky, a proto by se měly spotřebovat do tří až pěti dnů.

Sušenky s masem či rybami je nutné skladovat v chladničce. Chcete-li pamlsky uchovat po dlouhou dobu, můžete sušenky naporcovat a zmrazit. V případě potřeby je pak jen rozmrazíte.

Sušenky můžete uchovávat v mrazničce až několik měsíců (přibližně jeden rok).

Dobré na domácích psích sušenkách je to, že je lze snadno vyrobit z přísad, které obvykle máte doma. A nepotřebujete žádné speciální domácí spotřebiče ani na zpracování surovin, ani na pečení. Kvalitní kuchyňský robot s výkonným mixérem Vám samozřejmě usnadní práci, ale těsto můžete připravit také pomocí ručního mixéru nebo jednoduchého šlehače.

Vše, co potřebujete, je plech na pečení a trouba. Pokud hodláte sušenky vyrábět častěji, ukázaly se jako velmi užitečné pečící podložky, které se používají také pro přípravu hranolek s nízkým obsahem tuku.

Ideální jsou cukrářské formy, do kterých lze těsto snadno plnit (kulovitého nebo pyramidového tvaru) a ušetříte si tak únavnou práci s vykrajováním sušenek nebo jejich ručním tvarováním.

Na internetu naleznete celou řadu receptů na domácí psí sušenky. Někdy je však obtížné najít ten pravý. Náš tip: Neztrácejte hlavu při hledání receptů, a prostě začněte. Podívejte se do lednice, jaké ingredience máte k dispozici a co z nich lze vykouzlit. Nebo se zamyslete, co má Váš pes nejraději a z této suroviny pak sušenky vyrobte.

Oblíbené jsou – a to nejen u alergických psů – sušenky bez obilnin, protože psi obiloviny špatně tráví a mohou u nich způsobovat nesnášenlivosti.

Při přípravě pamlsků se fantazii meze nekladou a jakmile vyzkoušíte jeden či dva recepty, rychle získáte cit pro suroviny, z nichž lze připravit chutné psí sušenky, a také pro to, jak suroviny kombinovat a obměňovat.

Podle následujících receptů můžete s trochou praxe snadno připravit lahodné psí sušenky – každý majitel i pes si zde najdou ten svůj.

Jíme s Mírou: Domácí výrobna, kterou si zamilujete

Suroviny na cca 350 kostiček

  • 1 vejce
  • 250 g jaternic
  • 500 g jemných ovesných vloček
  • 300 g tvarohu
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • trocha (bramborové) mouky na válení těsta

Příprava: Smíchejte všechny ingredience v misce a nechte uležet v chladničce asi 1 hodinu. Pokud je těsto příliš vlhké, přidejte více ovesných vloček nebo (bramborovou) mouku. Potom těsto rozválejte na posypané pracovní ploše asi na 1 cm silný plát. Pečte při teplotě 150 stupňů po dobu asi 30 minut a po vypnutí nechte v troubě důkladně vyschnout.

Suroviny:

  • 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 vejce
  • trochu petrželky (nasekané)
  • (bramborová) mouka, polenta nebo ovesná kaše na zahuštění (podle potřeby)

Příprava: Smíchejte vše dohromady a vytvářejte koule. Používáte-li polentu, nechte těsto vlhčí. Velikost sušenek můžete měnit podle chuti a velikosti Vašeho psa. Pečte asi 150 minut při 150 stupních. Doba pečení může být kratší nebo delší v závislosti na velikosti kuliček. Nechte vyschnout ve vypnuté troubě.

Složení:

  • 200 g jemné ovesné vločky
  • 100 g špaldová mouka
  • asi 6 polévkových lžic podmáslí (aby těsto mělo dobrou konzistenci)
  • 5 polévkových lžic oleje (např. světlicový olej nebo olivový olej)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 150 g nízkotučného tvarohu

Příprava: Smíchejte všechny suroviny v misce a vytvořte buď malé kuličky, nebo jiné tvary. Poté pečte asi 180 minut při 180 °.

Suroviny (asi 170 kusů)

  • 2 mrkve
  • 2 banány
  • 400 g (bramborová) mouka
  • 200 g ovesné vločky nebo polenta
  • 100 ml oleje
  • voda podle potřeby

Příprava: Mrkev a banány rozmačkejte vidličkou na kaši. Smíchejte všechny suroviny v misce. Pokud místo ovesných vloček používáte polentu, ujistěte se, že je těsto celkově trochu vlhčí. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Pak rukama tvarujte 1-2 cm velké kuličky a pečte zhruba 25 minut na 150 stupňů. Nechte vyschnout přes noc v otevřené troubě.

Nakonec můžete sušenky ozdobit drobnými kupovanými pamlsky. Jednoduše přilepte tuhým rozšlehaným bílkem na placičky a pečte v troubě dalších 10 minut při 150 stupních.

Složení:

  • 100 g strouhaného sýra
  • 100 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 50 g nasekaných ořechů
  • 200 g mouky
  • 1 polévková lžíce oleje
  • trochu vody, pokud je těsto příliš tuhé

Příprava: Všechny suroviny dobře promíchejte a tvarujte těsto malé kuličky nebo tyčinky. Poté pečte asi 180 minut na 180 °. Nechte vyschnout ve vypnuté troubě.

Složení:

  • 100 g špaldová mouka
  • 100 g ovesné vločky
  • 50 g rýžové mouky
  • 1 lžíce medu
  • 1 strouhané jablko
  • 150 g přírodního jogurtu
  • • trocha skořice

Příprava: Vše dobře promíchejte a těsto rozválejte na tloušťku cca 1 cm. Vykrajujte kolečka nebo vánoční tvary. Pečte po dobu 45 minut na 150 stupňů. Pokud chcete, aby sušenky byly sušší (vydrží déle), nechte je vyschnout při nízké teplotě (eventuelně vložte mezi dvířka lžíci).

Přejeme Vám spoustu zábavy při pečení psích sušenek a Vašemu mazlíčkovi přejeme dobrou chuť!

Jíme s Mírou: Domácí výrobna, kterou si zamilujete

Před takovými patnácti lety jsme na každém rohu našli vylepený letáček s nabídkou rozvozu pizzy. Malé výrobny v garáži slibovaly nevídané. Eidam třicítku na tvrdém korpusu pobryndaném kečupem. Studená placka bez chuti a zápachu dovezená v čase, který vyhovoval rozvozcům, nikoli vám. (Paměť občas překvapí.

) Od té doby už se ale naštěstí hodně změnilo, nejen na straně nabídky, ale i poptávky. Lidé už si neobjednají kde co a hlavně, nabídka jídel k dovozu je významně širší. My jsme vyrazili do nové liberecké výrobny, kde připravují fantastickou moderní, neotřelou a svěží kuchyň, kterou rozvážejí v ulicích severočeské metropole.

Jíme s Mírou je podnik, za kterým stojí parta báječných, milých, energických lidí, ze kterých sálá nadšení, vášeň a skromnost. Pojďte se přesvědčit.

Dělat něco, co vás baví, je ten správný směr

Jíme s Mírou najdete v nejkrásnějším cípu Liberce, na Starém městě. Žádné centrum, žádný šrumec, stará vilová zástavba nedaleko zoologické zahrady. Právě zde se loni v říjnu začal z plenek klubat projekt, za kterým stojí Mirka Benešová.

Ano, ta Míra, nikoli ten Míra, jak by se mohlo zdát (a jak už se mnozí nechali zmást). „Patnáct let jsem strávila v domácnosti, a když moje dcerka odrostla, začala jsem přemýšlet, co budu dělat.

A protože mi v Liberci chyběl podnik, který by dělal jídlo, které mi chutná, tak jsem se rozhodla, že si takový založím. Já totiž hrozně ráda vařím, stoupnu si k plotně v devět ráno a do odpoledne vařím a peču a čas mi při tom hrozně dobře utíká.

Dělat něco, co vás moc baví, při čem se skvěle cítíte, to je asi ten správný směr, kterým se vydat. Tak jsem to zkusila,“ vypráví Mirka Benešová.

A přestože Jíme s Mírou nedisponuje žádnou velkou reklamou, obchody jim docela šlapou. Na to, že fungují zejména na doporučení od kamarádů, v plném provozu od listopadu loňského roku, se jim nevede zle. Denně prodají i dvacet meníček. Je to rozjezd pozvolný, ale jak říká majitelka, jde to všechno přesně tak, jak to jít má.

Budete mít zájem:  Abstinencni Priznaky Odvykani Koureni?

Inspirace přichází i od foodblogerů

Nenajdete tu klasická menu: polévka, hlavní chod, dezert. V nabídce jsou snídaňová menu, několik druhů tortill, salátů, smoothies, bezlepkových kaší s rozvarem, sendvičů, zázvorových sušenek nebo pudinků z chia semínek. „Všechno, co tu nabízíme, je vyrobeno z pečlivě vybraných surovin, je to taková ta domácí poctivá výroba.

Já vím, že se teď s tím ´domácím´ roztrhl pytel, už je to takové ohrané, ale ono to asi líp popsat nejde. Často jsem vyrážela s bývalým manželem do zahraničí, kde jsem tento způsob přípravy a chutě hodně navnímala.

Vždycky, když jsme se pak vrátili, najednou mi takové jídlo hodně chybělo,“ vypráví majitelka, která o vaření přemýšlí dnem i nocí, hodně o něm čte, zkouší nové recepty, ale nakukuje pod pokličku i foodblogerům.

„Musím říct, že mě inspiruje třeba Bjukitchen. Připravuje tradiční jídla, ale v moderním pojetí.

Tohle přesně mě moc baví, proto se tento trend snažím přenášet do jídel, která tu nabízíme,“ říká Mirka a hned přidává jeden tip: „Když třeba dělám lívance, tak použiju špaldovou mouku, přidám ricottu, čerstvé ovoce, řecký jogurt, zakápnu medem… a najednou to, co znáte, má takový jiný, modernější šmak.“ Chceme to vidět, chceme vidět středobod celé liberecké výrobny, kuchyň, ve které se všechny dobroty připravují. Po pár krocích od hlavních dveří vstupujeme do jedné z nejhezčích kuchyní, které jsme dosud navštívili. Je tu denní světlo, samé čerstvé suroviny, ořechy, semínka, vločky, vše precizně srovnané v policích. Nablýskané hrnce a naběračky hází prasátka, voní tu čistota a čerstvá jídla. Ze zaměstnanců čiší nesmírná loajalita, zájem a obrovská chuť dělat věci co nejlépe.

Neodoláme a ochutnáváme z denní nabídky. A jen si spokojeně mručíme. Dokud neochutnáte, neuvěříte, jak dokonale chutná zdejší hitovka špaldová tortilla s vajíčkem, plátkem avokáda a salátem, sendvič s míchaným vajíčkem s lososem, čočkový salát s grilovanou zeleninou, quinoový salát anebo absolutní zázrak – brownies bez mouky.

TIP: Hříšně zdravé brownies. Ale neříkejte, že je z fazolí

Připravit jídlo v moderním stylu je trendy, ale bez dobrých vstupních surovin byste se na hlavu mohli stavět a stejně by tak dobře nechutnalo. Ví to i Mirka Benešová, která na kvalitu potravin hodně dbá a co jde, snaží se nakupovat od regionálních prodejců.

„Třeba kvasový chleba do sendvičů pečou přímo pro nás v Lučanech, ten jednou ochutnáte a už nebudete chtít jiný. Jablíčka máme od pana Drobného z Pěnčína. Od pana Foldy z nedaleké Raspenavy bereme maso, z nějž připravujeme bezlepkový řízek pro saláty. Vajíčka máme z volného chovu.

Od května budeme odebírat od farmy Lukava čedar a fetu, kterou už teď hodně přidáváme do salátů. Musím říct, že opravdu hodně času věnuji nakupováním takových těch fajnovějších věcí.

Samozřejmě, že bych mohla jít a nakoupit všechny suroviny na jednom místě a o té kvalitě až zas tak nepřemýšlet, ale já jsem prostě přesvědčená o tom, že kvalitní věci mají výrazně lepší chuť,“ vysvětluje majitelka.

Brzdu jsem tu viděla jen v možnostech objednávání. Na internetu si musíte zvolit jídlo ideálně den předem, nebo dopoledne týž den. „Fungujeme trošku jinak než třeba rozvozoví kurýři, kteří rozvážejí jídlo z restaurací i do hodiny.

Oni jídlo ale jen vozí, často bez nějakého vztahu k němu, zatímco náš kurýr Kryštof ví o našich pokrmech všechno. Ví, jak s jídlem zacházet, dokáže o něm vyprávět, protože přesně ví, jaké suroviny v něm jsou použité i jak se jídlo připravuje. V tom spatřuji naši přidanou hodnotu.

Myslím, že v dnešní době také lidé hodně oceňují, že ručně na obaly sendvičů píšeme názvy sendvičů nebo přání. To se už dnes také moc nenosí,“ míní majitelka.

Vydáváme, neobsluhujeme

Výdejna či výrobna mi zní tak obhrouble, že se mi k podniku s až rodinnou atmosférou skoro nehodí, ale přesně vystihuje, oč tu běží. Objednáte na internetu, osobně vyzvednete nebo si za čtyřicet korun necháte po Liberci dovézt (nad sto padesát korun je rozvoz zdarma).

Není to restaurace ani bistro, tady si jednoduše nesednete, prostory nejsou dimenzované ani na dvojici stolků. Bohužel.

Už dnes toho Mirka ale trochu lituje: „Možná, že tohle taky není konečná stanice, třeba někdy v budoucnu přijde nabídka na větší prostor, kde si lidé budou moci sednout a dát si i kafíčko.“ 

seriál Děláme to jinak"

Přestože se celý život věnovala umění a historii, dnes je hrdou majitelkou cukrárny, která dělá jedinečné dortletky. Minidortíky, které sbírají jednu cenu za druhou. Na náměstí v Roudnici nad Labem jsme zahlédli tři cukrárny.

Všechny měly prosklenou vitrínu plnou dortů a zákusků, všechny nabízely kávičku i rakvičky, ale jen v jedné z nich bylo v deset hodin všedního dne plno k prasknutí.

Důvod je nasnadě: Denně se tu poctivě peče, hned u dveří vás zdraví usměvavý personál a jen co dosednete, cítíte se tu jako doma. Rázem zapomenete na stresy z práce, na neposlušné děti a nemilosrdného šéfa.

Prostě si tu užijete klidu a pohody s šálkem dobré kávy a lahodnou dortletkou nebo Řípem – těmi nejlepšími dortíky, které majitelka cukrárny Dortletka Jaroslava Michalcová už skoro tři roky nabízí.

Asi jako jediná restaurace má dva druhy jídelních lístků: běžný a bez lepku. Obě varianty navíc stojí stejně. „Na bezlepkových jídlech mám menší marži, ale já nechci být ten, co nabízí jídlo bez lepku a drhne na tom peníze,“ říká Jakub Krischke.

Proč to tedy dělá? Zvenku je to úplně běžná hospůdka, jakých jsou v centru Prahy mraky.

Když vezmete za kliku a vstoupíte do dřevem obloženého prostoru plného švejkovských vitráží a obrazů, ani tehdy si nepomyslíte, že jste na půdě ojedinělé, dost možná jediné restaurace v naší zemi, která se pyšní dvojím jídelním lístkem. Bezlepkovým a zrcadlově stejným běžným. Říkáte si, a co má jako být?

Mít kavárnu by nikomu nedoporučila, přesto ji Lenka Miličová už pár let provozuje.

Čím je tento malý podnik zajímavý, kolik se do něj vešlo kočárků i proč jsou jejich polštáře výzva? Lenka Miličová je milá, mladá, usměvavá a energická žena, která si před nějakým tím pátkem otevřela vlastní kavárnu. Sice neměla moc peněz, ale měla dobrou vizi.

Že to dobré se prodá samo a kavárna s atmosférou, to prostě musí frčet. První rok byl krutý a nejspíš vůbec nesplňoval idealistické představy, ale Lenka vytrvala, a teď se v její kavárně dveře netrhnou.

Sýr nikdy nevyráběli, přesto si před necelými dvěma lety otevřeli v Praze Mozzarellart – obchod s výrobnou dnes již věhlasných sýrů.

Jak se italská dvojice Marco a Tiziana k výrobě mozzarelly dostala? Před necelými dvěma lety si v Praze Nuslích otevřeli Mozzarellart – obchod, ve kterém se den co den natahují, krájí, suší, balí a prodávají sýry lahodné chuti.

Pracuje se tu výhradně s českým mlékem a s italskou zručností. Nikde jinde v České republice podobný podnik nenajdete.

Nejdřív je to mléko, pak „tvaroh“ a najednou žvýkačka, která se dá natáhnout třeba metr vysoko. A nakonec je z toho všeho mozzarella, po které se kdekdo může utlouct. Jak se taková mozzarella vyrábí? Mozzarella je klasický čerstvý sýr, který se v Itálii – tedy jeho rodné zemi, přidává takřka do všech jídel.

Na pizzu, do těstovin, do salátů, dá se grilovat, smažit, zapékat, anebo jen tak uždibovat s domácím chlebem máčeným v olivovém oleji. Má poměrně neutrální chuť, takže je skvěle variabilní, navíc je nízkokalorický, a když natrefíte na kvalitní – doslova umělecké dílo, tak se stane nadobro součástí vašeho jídelníčku.

Tak jako u Marca D'Amelj Melodia a Tiziany Somma, kteří v pražských Nuslích vlastní obchod s výrobnou sýrů. Vyhlášení jsou právě mozzarellou.

Za oceánem, kde od svých jedenácti let bydlel, ho živila hudba. Po návratu do Čech začal prodávat hranolky. Ale ne jen tak ledajaké. Jde o speciální kanadskou recepturu, které dominuje na zakázku dělaný sýr a omáčka. Podnik neoslní velikostí, ale nabídkou rozhodně.

V malé kuchyňce tu totiž připravují něco, co jen tak někde neochutnáte. Tedy, pokud zrovna nejste v Kanadě, kde jsou poutine k sehnání prakticky všude.

Co to poutine jsou a co je na nich absolutně nejlepší, to nám prozradil Michal Kubenk, spoluvlastník karlínského podniku Garage.

Vybudovala svou firmu od nuly a za deset let existence se stala špičkou v oboru. Produkty Lifefood najdete na trzích po celé Evropě.

Jak se Tereza Havrlandová k rawfood dostala a co ji hnalo kupředu? Studovala souběžně práva a ekonomii na dvou vysokých školách, ale protože velmi ráda cestuje, páté ročníky si rozložila do několika let a vyrazila do světa.

Studovala ve Francii i na Novém Zélandu a s oblibou sjížděla na kitesurfu australské vlny. V tu dobu Tereza Havrlandová ani v nejmenším nepomyslela na to, že by kdy mohla šéfovat vlastní velké firmě s raw produkty, které by vyráběla a dodávala na světové trhy.

A vidíte, dnes je její firma Lifefood na trhu deset let, má sto zaměstnanců a letos bude třetím rokem na Štvanici pořádat RawFest. Prostě se jí daří skvěle. Byť začátky nebyly růžové…

Bez obav, syrečky už dávno nepáchnou, takže i tahle cukrárna voní. Voní čerstvým poctivým těstem a lahodnými náplněmi. A světe div se, tvarůžkové moučníky se krásně hodí i ke kávě.

Jak se vyrábí a jak chutnají? Cukrárnu se sladkými dortíky, zákusky, rakvičkami a zmrzlinou najdete na každém druhém rohu, ale takovou, která svoje moučníky vyrábí z Olomouckých tvarůžků, najdete jen jednu, respektive dvě. Ta první byla otevřena před sedmi lety v Lošticích – rodném městě Olomouckých tvarůžků, a tu druhou si otevřela dcera majitelů Blanka Poštulková.

Obě cukrárny jsme navštívili, „cukrátka“ ochutnali a břuchy si pak dlouho hladili. Jak takový moučník na slano chutná, jak se vyrábí a s čím vším se vůbec dají tzv. tvargle kombinovat?

Cukrová řepa neslouží jen k výrobě cukru, už před dávnými roky se z ní vyráběl řepný sirob. Tradice zaniká, i tak jsme ale našli výrobce, který – prakticky jako jediný – u nás řepný sirob stále vyrábí a prodává. Někdo fandí cukru třtinovému, druhý si i do kávy přilévá agávový sirup a další se nebojí ani umělých sladidel.

Budete mít zájem:  Příznaky Těhu Před Ms?

V našich luzích a hájích jsou ale dosud lidé, kteří si možná z úcty k tradici a díky vzpomínkám na dětská léta stále v kotlíku vaří řepný sirob.

Co to je, jak to chutná a kde všude ho můžete využít? Na to jsme se ptali Oldřišky Foffové, která jako prakticky jediná v České republice vyrábí řepný sirob nejen pro vlastní potřebu, ale i k prodeji.

Na severu Čech, nedaleko Liberce, se před necelými dvěma lety dala do pohybu výroba na Farmě Jeřmanice. Výrobky mají tak kvalitní, že už je zdobí hned dvě významná ocenění. Nahlédněte tam, kde se nic nešidí. Fungují necelé dva roky, ale i za tak krátkou dobu si stihli vybudovat slušnou základnu pravidelných zákazníků.

Svoje produkty vyrábějí sami, a to bez příkras, které by jejich výrobu mohly zlevnit. Dělají to, jak jim rozum velí – poctivě a s chutí, i proto si v loňském roce jejich tvaroh odnesl ocenění Výrobek Libereckého kraje a jejich jogurt je Regionální potravinou.

Farmu Jeřmanice nám představil David Erlebach, syn majitele a zároveň člověk, kterému prošly pod rukama všechny výrobky.

„Kdysi bylo jen v Turnově nějakých patnáct obchodníků s potravinami, kteří odebírali pečivo od menších pekařů. S nástupem supermarketů se vše změnilo. Museli jsme najít vlastní cestu,“ říká Jiří Mikula, který dnes peče pro celý Český ráj a chystá se na Prahu.

Do pekárny šel jen na brigádu a už v ní zůstal vlastně celý život. Jednadvacet let peče pro Český ráj housky, zákusky i věhlasný chleba a dodává je do vlastní sítě pekařství, pořádá řadu dnes již kultovních akcí a podporuje rozvoj sportu na Turnovsku.

Kdo je Jiří Mikula a jak se k pekařině dostal?

Jako svatební dar dostala Markéta Toběrná osm koz, dnes jich má s kůzlaty až osmdesát a k tomu dvě krávy. Pečuje o zvířata, zpracovává mléko a pak na trzích poslouchá, jak to má dobré, ale drahé.

Ví se, kolik je za jedním sýrem práce? Časně ráno sedáme do kupé žlutého vlaku a vyrážíme na dlouhou cestu na hranice Moravy a Slezska, na takzvané Moravské kravařsko, do obce Nové Albrechtice. Právě tady na nás čeká Markéta Toběrná, která před lety dostala svatebním darem osm koz, které se staly základem jejího budoucího stáda a ekofarmy Šťastná koza.

Prodává mléko, vyrábí tvaroh i jogurty, je unavená, ale šťastná. Co všechno tu pod jejíma rukama vzniká a v jakých netradičních prostorech její sýry zrají?

Rozjíždějí se, nikam nespěchají. To proto, aby mohli všechno dělat tak poctivě, jak si předsevzali. Vyrábějí jídlo tradičních názvů, avšak neotřelých chutí a z neobvyklých surovin. Pojďte nahlédnout tam, kde Jíme s Mírou. Před takovými patnácti lety jsme na každém rohu našli vylepený letáček s nabídkou rozvozu pizzy.

Malé výrobny v garáži slibovaly nevídané. Eidam třicítku na tvrdém korpusu pobryndaném kečupem. Studená placka bez chuti a zápachu dovezená v čase, který vyhovoval rozvozcům, nikoli vám. (Paměť občas překvapí.) Od té doby už se ale naštěstí hodně změnilo, nejen na straně nabídky, ale i poptávky.

Lidé už si neobjednají kde co a hlavně, nabídka jídel k dovozu je významně širší. My jsme vyrazili do nové liberecké výrobny, kde připravují fantastickou moderní, neotřelou a svěží kuchyň, kterou rozvážejí v ulicích severočeské metropole.

Jíme s Mírou je podnik, za kterým stojí parta báječných, milých, energických lidí, ze kterých sálá nadšení, vášeň a skromnost. Pojďte se přesvědčit.

Jde to vůbec, vypěstovat z jedné sazenice dvě chuťově i vzhledově odlišné rostliny? Vydejte se s námi kousek za Prahu, do největší pěstírny chřestu v České republice a najdete odpověď. „A po pravé straně vidíte řady úhledných a opečovávaných hrobů,“ zaslechnu, když míjíme zvláštní pole. Nikde žádný kříž, jen dlouhé řady černých folií a početné skupiny sběračů.

Tohle je pole, na němž se po letech zase pěstuje chřest, po bambusu snad nejrychleji rostoucí rostlina. Jak a kde chřest roste, jak musí být opečováván, abychom si doma ho mohli vychutnat jen tak na másle nebo zapečený s bramborem? Nejen o tom jsme si povídali se spolumajitelem firmy Český chřest Jiřím Šafářem.

Prozradil nám, kolik si vydělá zkušený sběrač chřestu za den i co chřestu nejvíc škodí.

Ani kobliha ani donut, ale veselý barevný koblížek s dírou uprostřed. Vlastnoručně je vyrábí veselá Anna Kameníčková. Jak se ke koblížkům dostala a proč je nekoupíte v žádné kavárně? Jsou malé, veselé, hýří barvami a je jich plná krabice.

Co to je? Přece třtinové koblížky z Růžového domečku, vy je ještě neznáte? Tak to si přečtěte náš rozhovor s Annou Kameníčkovou, která značku Růžový domeček založila.

Dozvíte se od ní, proč si po maturitě jen válela šunky, kdo ji navedl na koblížky, které změnily její život, i jaká byla její nejpodivnější objednávka.

Přestože má před sebou čerstvý diplom z Vysoké školy ekonomické, živí se Olga Vančurová pečením francouzských koláčů. A i když nejsou za babku, lidé je milují a ve velkém objednávají.

Co stojí za jejím úspěchem? Začalo to láskou k pečení, pokračovalo otestováním svých schopností na Restaurant day a dnes? Po dvou letech se z lásky k francouzským koláčům, tzv. tartlets, stala práce na plný úvazek.

Proč si Olga Vančurová vybrala zrovna koláče z tenkého, křehkého těsta, plněné různými náplněmi? A proč její koláč stojí přes pět stovek?

Jan Blažek se po italské zkušenosti přestal věnovat pohostinství, aby se pustil do výroby vlastních těstovin. A s čerstvými těstovinami dle italských receptur se zase do pohostinství vrátil.

Jan Blažek, majitel společnosti Čerstvá pasta a spolumajitel restaurace Pastař, říká: „Éra sušených těstovin je pryč.“ Příběh úspěšného výrobce těstovin a restauratéra zmapoval sesterský server Podnikatel.cz.

Další příběhy lidí, kteří dělají dobré jídlo, najdete v seriálu Děláme to jinak.

Dvacet let zasvětil svým dvěma tetovacím studiím, teď otevřel novou etapu svého života, otevřel Triko: kafe a kolonial. Malý obchůdek, kde si dáte jen to nejlepší, co český trh nabízí. Nevěříte? Michal Burda vás přesvědčí.

Před dvaceti lety začal prošlapávat cestičku českému tatérství, založil si v Praze dvě tetovací studia a stal se žijící legendou, jejíž jméno rezonuje.

Ne, že by měl barviček a náušnic dost, ale tak trochu zatoužil mít ve „své“ ulici podnik, ve kterém se budou scházet lidé z ulice i okolí a budou nakupovat potraviny, co mají nápad a švih. Podařilo se, v ulici U Nikolajky už to skoro rok pěkně žije.

Před lety se vývar pil zcela běžně – bez nudlí, masa i zeleniny, pěkně horký. Dnes zažíváme návrat k této tradici. S vývarem, který se vaří dvacet čtyři hodin a spolehlivě vás postaví na nohy. Seznamte se, tohle je Silák.

Ještě před rokem se neznali, pracovali každý ve své kanceláři a žili si svými životy, dnes díky náhodě, síle internetu a podobným cílům jsou obchodními partnery, kteří do ulic měst vrací poctivé, dlouho tažené horké vývary.

Anna Grosmanová a Martin Regéczy vyprávěli o tom, jak k sobě přišli, jak Silák světlo světa spatřil i proč mu pořídili babu.

Miluje kávu. Díky ní našel zalíbení i v málo známém kávovém ovoci – cascaře. Lidé ji neprávem považují za obyčejný odpad či slupky vhodné do odpadu. Jiří Sládek z ní vyrábí originální nápoje. Ke kávě se dostal úplně náhodou.

Když před necelými deseti lety dokončil studium arabštiny a blízkovýchodních studií na vysoké škole, vydal se do Londýna na zkušenou. A právě tam začal pracovat v kavárně. A právě tam si ho káva získala.

„Většina lidí hodně řeší, jak se káva připravuje, jak se správně pije, ale mě začaly zajímat její kořeny. Začala mě fascinovat samotná surovina a její chuť.

Ona totiž káva může mít neuvěřitelně rozdílné chutě jen na základě toho, v jaké části světa vyrostla, jak ji někdo zpracoval,“ vysvětluje začátek pevného přátelství s kávou Jiří Sládek. Okouzlen kávou později zašel zalíbení i v cascaře – kávovém ovoci, ze kterého vyrábí chuťově vyladěné limonády, tzv. Cascara Fizz.

Ruční plnička kapslí

Namixujte si své vlastní elixíry v kapslích z pohodlí domova.

Záleží nám na vašem pohodlí, a proto jsme do naší nabídky zařadili ruční plničku kapslí a dva druhy průhledných kapslí na výrobu vlastních směsí. Díky nim si doma snadno vyrobíte až 100 kusů tobolek velké velikosti „00“ během pár minut. Plnící množství této velikosti je cca 480-950 mg sypkého extraktu na jednu kapsli

Jaké jsou hlavní výhody výroby domácích kapslí? Tady jsou tři z nich.

Hlavní výhodou kapslí je jejich pohodlné užívání. Jednoduše si zvolíte množství extraktu, který chcete daný den užít, tento extrakt nebo směs extraktů naplníte do kapslí a máte hotovo. Pohodlné, bez hořkosti či jiných nepříjemných chutí. Nemusíte řešit ani zápach z úst, pokud například užíváte výtažky z česneku a podobně.

  1. Namícháte si vlastní výživný koktejl

Další věcí, kterou si na domácím kapslování zamilujete, je možnost namíchat si obsah přesně podle sebe. Máte své osvědčené bylinky? Můžete využít práškové extrakty z hub a jiných bylin. Využít se dá cokoliv, co má požadovanou konzistenci.

Jednotlivé směsi navíc můžete kombinovat (jen se ujistěte, že se dané směsi k sobě hodí). Takže si můžete vytvořit třeba bylinkové kapsle na spaní z meduňky, heřmánku a chmele. Nebo kapsle na posílení imunitního systému z extraktu z Reishi.

  1. Kapsle želatinové i veganské

Myslíme na vaše potřeby, a proto si u nás můžete vybrat mezi želatinovými a veganskými kapslemi.

Oba typy jsou dostupné ve velikosti „00“ a fungují na stejném principu.

Jak při koupi želatinových, tak při koupi veganských kapslí navíc ušetříte, protože výroba domácích tobolek je výrazně levnější, než když si je koupíte již hotové.

Něco navíc

Naše kapsle jsou již rozdělené, takže nemusíte každý kus jednotlivě rozdělovat a třídit. Ušetříte spoustu času, který můžete věnovat vymýšlení nových bylinkových kombinací. Nebo můžete vyrobit směs na míru svým blízkým a připravit jim dózu kapslí jako dárek.

Kapsle je vhodné uchovávat v plastové nebo skleněné, dobře uzavíratelné nádobě. Nesmí se k nim dostat vlhkost.

Budete mít zájem:  Ovesné vločky vyživují pokožku a zelí čistí póry

Skladujte je na tmavém a spíše chladnějším místě. Samotné používání kapslovače není složité, naučíte se ho rychle.

Můžete využít návod níže, kde je vše vysvětleno krok za krokem. Těšíme se na vaše reakce.

  • Videonávod na plnění kapslí
  • Specifikace
  • Materiál: ABS plast
  • Barva: černá
  • Velikost: 17x17x8 cm
  • Pro velikost kapsle: „00“
  • Kapacita kapslí: 100 ks
  • Váha: 780 g

Damašek: Látka, kterou si zamilujete

Příroda je v rozpuku, všechno kolem nás ožívá… Jen ty Velikonoce letos budou jin …

Je málo věcí, na které se můžeme v této době opravdu spolehnout. To ale neplatí …

Maraton 2020 se pomalu blíží ke konci. Dobíháme poslední rovinkou a trháme cílov …

Stejně jako se mění roční období, mění se také naše vaření.  Horké polévky nahr …

Jméno levandule je odvozeno od slova umývat, což napovídá, že se rostlina ve sta …

Je to obrovská změna. Nejen pro vás, ale hlavně pro vašeho malého školkáčka. Aby …

Letní horké noci si tentokrát daly trochu načas, ale to nic nemění na tom, že pr …

Velikonoční tradice jsou nesmírně bohaté a různorodé, avšak mají několik společn …

Korálovou barvu, tedy barvu minulého roku, vystřídala právě modrá. Využi …

Činnost, která je pro člověka nejen velmi příjemná, ale také nenahraditelná. Spá …

Ušijte si s námi parádní kapsář. Pomůžeme vám s jeho tvorbou krok za krokem a př …

Přemýšlíte, že letos vynecháte dovolenou v zahraničí a zůstanete doma? My vám v …

Každé roční období je pro lidský organismus nějakým způsobem zatěžující. V létě …

Rok se s rokem sešel a svátek zamilovaných se blíží. Jestliže máte svou drahou p …

Vybavte si ten pocit, kdy se vám za žádnou cenu nechce nic dělat a toužíte být z …

Zima křičí ze všech stran, braňte se! Vaše tělo vám dává vědět, že se něco děje, …

Jenom co léto skončí, někteří z vás už začínají odpočítávat dny do konce zimy. P …

Ať už se jedná o hudbu, módu, design či styl bydlení, občas se může zdát, že se …

Představte si, že byste se po dvou měsíční dovolené měli vrátit do práce a tam s …

Praní sice není žádná věda, ale taky vás to někdy přivádí k šílenství? Není to t …

Ložnice by neměla být jen pokoj, kde člověk jen padne únavou. Tahle oáza klidu b …

S teplými dny přicházejí i nemilé věci. Jarní alergie, obměna šatníku a generáln …

Určitě jste se už dostali do situace, kdy vám vyklouzl fix z ruky a ejhle, flek …

Dovolenková sezóna tady bude cobydup! Taky se už nemůžete dočkat? Zkraťte si s n …

Taky máte občas problém se vykopat z postele a nejradši byste se tam uhnízdili n …

Říká se, že spát bychom měli 8 hodin denně. Co je na tom pravdy? Nestačí jen 6? …

Je to tady, přichází jaro a s ním i první sluneční paprsky. Vaše pleť po zimě vy …

Vystřihování sněhových vloček zažil ve svém mládí snad každý z nás. Stačí chytře …

Přepracování, únava, stres, fyzické vyčerpání… máte pocit, že se o vás pokouší j …

Rozhodli jste se na poslední chvíli, že půjdete s kamarády na maškarní ples, ale …

Nemůžete klidně spát, dlouho usínáte, nebo se vám špatně vstává? Příčinou může b …

Ať už jsou roztrhané, vybledlé nebo s fleky, staré ručníky nemusíte hned vyhazov …

Kuchyně je srdce celé domácnosti a pokud se v ní vyskytuje negativní energie a r …

Žehlení prádla a textilií je občas pěkná španělská vesnice. Víte, co žehlit naru …

Zdobení a barvení velikonočních vajíček patří k nejznámějších a nejoblíbenějších …

Správný start do nového dne je důležitý, protože ovlivní to, v jakém duchu celý …

Čeká vás tento rok svatba, plánujete o stošest a nevíte, kam dřív skočit? Zastav …

Za pár dnů nás čeká svátek všech zamilovaných. Pokud s partnerem tento svátek sl …

Najít a vybrat si tu pravou záclonu do kuchyně je někdy pěkný oříšek. Ale žádná …

Taky vám už kupované vánočky lezou krkem a rády byste si ji vyzkoušely upéct hez …

Přemýšlíte, do jakých barev tento rok sladit Vánoce? Jestli vsadit na klasiku, n …

Vánoční horečka se nevyhnula ani našemu e-shopu a ačkoliv jedeme na 110 %, ručič …

Udělejte radost svým blízkým roztomilou taškou s kočičkami a vykouzlete jim úsmě …

Oslavte s námi a s Heurékou Den dopravy zdarma! Nakupte 15. – 16. 11. nad 300 Kč …

V naší nabídce máme pár kousků, které vyčnívají mezi ostatními, ať už designem, …

Každý jsme jiný, a přesto všichni toužíme po tomtéž – po domovu, který nám bude …

Představte si to nejpříjemnější povlečení, ve kterém jste spali a teď si předsta …

Růžová barva je spojována s láskou, něhou a bývá pokládána za ryze holčičí. Víte …

Před nástupem dítěte do mateřské školky každá maminka panikaří, jestli už mají v …

Fialová barva vznikne spojením červené a modré a od obou těchto barviček si bere …

Ať už chcete záclonu krátkou, dlouhou až na zem, bez řasící stuhy nebo hustě nař …

Oranžová je slunečná barva, evokuje radost, veselost. Kam všude ji můžete použít …

Při zařizování dětského pokoje hraje důležitou roli nejen nábytek, doplňky, barv …

Feng Shui je čínské učení, které se zabývá vztahem mezi člověkem a jeho životním …

Ještě jste si to doma nezařídili podle nejnovějších trendů v oblasti bydlení? Te …

Zná to spousta z nás. Ponuré barvy, venku zatažená obloha…takové maličkosti pů …

Řasící stuhy nejsou žádnou světovou novinku, ale i přesto je mnoho lidí nepoužív …

Hledáte závěs, který propustí minimum světla, nechá vás odpočinout, a přesto bud …

Velikonoce se blíží a jaro ťuká na dveře. Je nejvyšší čas oprášit velikonoční vý …

Olzatex sem, Olzatex tam, Olzatex všude kde se podívám! V našem novém článku jsm …

Už se připravujete na Velikonoce a hledáte inspiraci na velikonoční výzdobu? Olz …

Co je to damašek, jak vypadá a odkud se vzal? Pojďme přijít této malé záhadě na …

Přinášíme další článek do našeho seriálu o barvách, tentokrát o žluté barvě. Žlu …

Přineste k vám domů tu pravou vánoční atmosféru! V našem novém článku najdete vá …

Pravidla a podmínky účasti v soutěži Vytvoř slogan a vyhraj najdete v článku

Podzim udeřil v plném rozsahu a my se můžeme radovat z pravého podzimního počas …

Zelená je barva života, jara a naděje. Kde všude můžeme tuto krásnou barvu použí …

Červená barva symbolizuje lásku i násilí, symbolizuje životní energii ale také k …

Pravidla a podmínky účasti v soutěži Poskládej si polštářek najdete v článku

Víte, jaký vliv má na nás modrá barva a kde je nejvhodnější ji mít? Pokud nevíte …

Pojďme se společně kouknout na zoubky teflonových ubrusům a nechte se insp …

Znáte kanafas? Víte, co to je? Pokud ne, vůbec se nemusíte stydět, rádi vám tuto …

Občas se nás ptáte, zda lze k povlečení ušít polštářky navíc. Bohužel, většinou …

Připravte a nažhavte peněženky na novinky na našem e-shopu. Klasická bavlněná pl …

Špatně se vám spí, máte noční můry, jste neustále nemocní a unavení? Pokud ano, …

Popusťte uzdu své fantazii a vytvořte si doma tu pravou divočinu. Zvířecí motivy …

Pupusťte uzdé své fantazie a oživte svůj domov černou barvou. Ukážeme vám, že ta …

Jak ušetřit za vodu, nebo jak využít co nejvíce místa v malé koupelně? To všechn …

Myslíte si, že nic není lepší než bavlna? Omyl! Nezapomeňte na bambus. Jaké jsou …

Lidé si nejčastěji chrániče matrací spojují s dětskou postýlkou, dá se však využ …

Bydlíte v garsonce? Nebo vám připadají stěny pokojů až moc blízko u sebe? Poradí …

Hody, hody doprovody, dejte ubrus malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bíl …

Kouzelný ubrus můžeme mít doma všichni. Uvařit a servírovat sice ještě neumí, za …

Přinášíme vám tipy a rady jak vytvořit oázu pro dětské duše! Pojďme se společně …

Nejste fanoušek holých oken nebo nevíte, jak už oživit svůj interiér? Zkoušeli j …

Nechte prostoupit retro do vašich domácností! V našem článku vám řekneme, co frč …

Společnost Pantone Color vyhlásila barvu roku 2015! Pojďme se společně podívat, …

Na trhu se to hemží povlečením všemi barvami, materiály a velikostmi. Jak ale zj …

Nabízíme 10 tipů, co dělat, abyste docílili hlubokého a kvalitního spánku.

Co před spaním nedělat, abyste rychle usli a dobře se vám spalo? Přečtěte si 10 …

Které předměty mohou rušit váš spánek, a které naopak podpořit? To vám řekneme v …

Poradíme vám, co všechno změnit, abyste se konečně dobře vyspali.

Pokud nakupujete dárky pod stromeček, věnujte prosím pozornost termínům dodání.

Více jemnosti a hebkosti. Vyzkoušejte k Vašemu povlečení z bavlněného saténu tak …

Od dnešního dne jsme zařadili navíc do prodeje flanelové povlečení v rozměru 140 …

Rozšířili jsme nabídku pro Vás. Nově v prodeji přikrývky, polštáře i výplňkové …

Na žádost mnoha našich zákazníků, jsme přidali do nabídky 2 rozměry ubrusových š …

Nepoužíváte žabky ani háčky na zavěšení záclon a závěsů? Chcete provlékat garnýž …

Na žádost našich zákazníků jsme u  dopravní služby PPL rozšířili službu – možnos …

Mnoho z Vás nakupuje povlečení jako dárek k narozeninám, na svatbu a různým výro …

Lepší přehlednost a snadnější nakupování. Připravili jsme pro Vás spoustu novin …

Další

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector