Jídlo v akci? Často jen trik s menší hmotností

Zdroj: Marcheva et al. (2013) dle Bass a Takahashi (2010)

Existuje spojitost mezi časem příjmu potravy a obezitou?

Čas příjmu potravy je rozdílný napříč populací a vykazuje rozdíly kulturu od kultury.

Časování příjmu potravy je modifikovatelný faktor, který může ovlivnit regulaci příjmu energie a s tím spojený vznik obezity.

11 Ačkoliv již dlouhou dobu se diskutuje o tom, že příjem potravy v pozdních hodinách může zvýšit riziko obezity, až donedávna byl nedostatek evidence podporující tuto hypotézu.2

Vypadá to, že energetický metabolismus je méně účinný v průběhu odpoledne.

Stravou vyvolaná termogeneze (energie spotřebovaná na trávení a vstřebávání živin) v ranních hodinách je značně vyšší než v odpoledních a večerních hodinách, rovněž míra spalování tuků je odpoledne nižší než ráno.

9 Poměrně velké množství studií (provedených na experimentálních zvířatech) poukázalo na fakt, že pokud zvířata přijímají potravu ve „špatném čase“, stávají se obézními, i když přijímají stejné množství energie jako zvířata krmena „ve správný čas“.11

Co vlastně představuje ten „špatný čas“? Například pokud hlodavci (noční tvorové obvykle přijímající potravu v průběhu své aktivní fáze, tedy v noci) mají přístup k jídlu pouze ve dne (v období, kdy bývá jejich příjem potravy obvykle omezen), stávají se v porovnání se svými ve „správný čas“ krmenými kolegy obézní. Přestože se jedná o studie prováděné především na hlodavcích, jsou tyto výsledky velmi zajímavé, jelikož naznačují, že opravdu existuje pojítko mezi časováním příjmu potravy a výslednou tělesnou kompozicí.11

Jídlo v akci? Často jen trik s menší hmotností

I studie provedené na lidech vykazují podobné výsledky. Wang s kolektivem prokázali, že u osob, konzumujících ≥ 33 % denní energetické hodnoty ve večerních hodinách bylo dvojnásobně pravděpodobnější, že budou obézní nežli osoby konzumující větší množství energie v ranních či dopoledních hodinách.10

Jak ovlivní časování příjmu potravy výsledek redukční diety?

Může distribuce kalorií v rámci dne ovlivnit snahu o zbavení se přebytečných kilogramů? Pojďme se na to podívat.

Garaulet s kolektivem provedli studii, ve které rozdělili účastníky (celkem 510 osob) do dvou skupin podle toho, kdy jedinci konzumovali oběd („early eaters“ – oběd před 15. hodinou, „late eaters“ – oběd po 15. hodině).

Faktory jako energetický příjem, podíl jednotlivých makronutrientů, doba spánku či výdej energie byly kontrolovány autorským kolektivem. Na konci 20týdenní intervence bylo zjištěno, že osoby označeny jako „late eaters“ vykazovaly pomalejší míru snižování hmotnosti nežli „early eaters“.

Mezi „late eaters“ bylo větší množství tzv. odpoledních typů (viz chronotypy), jejich snídaně obsahovala méně energie a častěji vynechávali snídani nežli ranní typy.3 Rovněž studie provedena autorským kolektivem v čele s T.

Ruizem-Lozanem zjistila asociaci mezi odpoledním chronotypem a menším úbytkem tělesné hmoty u obézních osob v porovnání s ranním chronotypem.12

Jídlo v akci? Často jen trik s menší hmotností

Výsledky ukazují, že přestože obě skupiny jedí stejné množství kalorií, osoby konzumující tyto kalorie převážně v odpoledních či večerních hodinách mívají při redukčních dietách menší hmotností úbytek než osoby konzumující tyto kalorie dříve v průběhu dne. Může zde být souvislost například s cirkadiánním řízením metabolismu a snížením termického efektu stravy, o kterém byla řeč výše.

Autoři metaanalýzy zabývající se časováním příjmu potravy a distribucí kalorií v průběhu dne (příjem energie především dopoledne vs. příjem energie především odpoledne) ve spojitosti s obezitou a poruchami metabolismu na základě výsledků dospěli k závěru, že existuje spojitost mezi časováním příjmu potravy a obezitou/metabolismem:13

  • Byla zjištěna asociace mezi časováním příjmu potravy a zvýšením hmotnosti, hyperglykémií, diabetem.
  • Příjem potravy spíše v dřívějších hodinách je spojován se zdravotními benefity.
  • Autoři vyvozují, že evidence shrnuta v metaanalýze podporuje hypotézu negativního dopadu pozdní konzumace jídla a distribuci kalorií na tělesnou hmotnost a metabolismus.

Souhrnně lze říci, že vyhýbání se většímu množství potravy v pozdějších (večerních či nočních) hodinách může být přínosné pro naše zdraví.

Chronotrénink aneb může jeho načasování přinést výkonnostní výhody?

Mnoho aspektů sportovního výkonu vykazuje cirkadiánní rytmus. Pokud bychom chtěli porovnat výkonnostní rozdíly v ranních (7:00 – 10:00) a odpoledních (16:00 – 20:00) hodinách, vyšších hodnot (lepšího výkonu) bývá dosaženo odpoledne a k večeru.2,14

Nepřímou evidenci, napovídající, že je sportovní výkon ovlivněn cirkadiánními rytmy, mohou poskytnout analýzy časů (ve smyslu denní doby), ve kterých byly nejčastěji pokořeny světové rekordy.

Výsledky naznačují, že nejčastěji je světových rekordů dosahováno v odpoledních hodinách, tedy v době, kdy je tělesná teplota nejvyšší.

16 Sami autoři ovšem upozorňují, že v tomto případě může docházet ke zkreslení, jelikož finálové eventy bývají právě nejčastěji v odpoledních a večerních hodinách vzhledem k požadavkům televize a sledovanosti diváků.

Jídlo v akci? Často jen trik s menší hmotností

Odporový a vytrvalostní trénink – existuje univerzální čas nejvyšší výkonnosti?

Gabriel a Zierath uvádějí, že odporový trénink je formou cvičení, která nejspolehlivěji odráží denní rytmy, maximálních výkonů je téměř vždy dosahováno v odpoledních a večerních hodinách (16:00 – 20:00), oproti tomu znatelně nižší výkony jsou k vidění v ranních hodinách (6:00 – 10:00), kdy rozdíly ve výkonnosti dosahují až 18 % (to už znamená téměř o pětinu zvýšený výkon v odpoledních hodinách při porovnání s ranními) v závislosti na tom, jaký experimentální design autoři studie použili.17 Obdobně je tomu i u krátkodobých a vysoce intenzivních výkonů (například při testování pomocí wingate testu na bicyklovém ergometru – šlapání 30 vteřin na maximum), kdy je rovněž nejvyšších výkonů dosahováno v odpoledních hodinách.

Co se týče vytrvalostních aktivit, zde nejsou výsledky jednoznačné. Ačkoliv některé studie poukazují na to, že výkon v odpoledních hodinách je vyšší než v ranních, výsledky nejsou konzistentní.17

M. Küüsmaa s kolektivem zjišťovali, jaký vliv bude mít souběžný silový a vytrvalostní trénink (concurrent training), prováděný buďto v ranních, anebo odpoledních hodinách. Na konci 24týdenní intervence autoři zjistili, že jedinci provádějící tréninkové jednotky v odpoledních hodinách nabrali více svalové hmoty nežli osoby podstupující tréninky dopoledne.18

Jídlo v akci? Často jen trik s menší hmotností

Pokud jste dočetli až do tohoto místa, dostali jste se již na konec série o cirkadiánních rytmech a jejich vlivu na různé tělesné funkce. Na závěr ještě přidávám souhrn důležitých bodů z posledního dílu.

  • Chronovýživa se zabývá souhrou mezi příjmem potravy a cirkadiánními rytmy.
  • Cirkadiánní rytmy ovlivňují metabolismus, katabolické i anabolické procesy, dále vyprazdňování žaludku či motilitu střev.
  • Vypadá to, že příjem potravy v nesprávný čas zvyšuje riziko vzniku obezity a metabolických komplikací.
  • Kombinace velké snídaně a oběda s menší porcí jídla k večeři přináší benefity pro metabolické zdraví.
  • Pokud je cílem snížení hmotnosti, mohlo by výhodu poskytnout přijímání větších jídel dopoledne a k obědu a v průběhu odpoledne již příjem kalorií snižovat – nekonzumovat vysoce kalorická jídla večer. Stále je ovšem v kontextu hubnutí nejdůležitějším faktorem kalorický deficit.
  • Chronotrénink se zabývá optimalizací načasování pohybové aktivity vzhledem k maximalizaci jak výkonů, tak zdravotních benefitů.
  • U krátkodobých intenzivních výkonů (silové sporty) je většinou maximálních výkonů dosaženo v odpoledních hodinách (cca mezi 16. a 20. hodinou), u vytrvalostních aktivit výsledky nejsou tak jednoznačné.

Použité zdroje: 1. Xie, Yanling, Qingming Tang, Guangjin Chen, Mengru Xie, Shaoling Yu, Jiajia ZHAO a Lili Chen, 2019. New Insights Into the Circadian Rhythm and Its Related Diseases. Frontiers in Physiology [online]. 10 [vid. 2019-07-21]. ISSN 1664-042X. Dostupné z: doi:10.3389/fphys.2019.00682 2. Tahara, Y. a S. Shibata, 2013. Chronobiology and nutrition.

Neuroscience [online]. 253, 78-88 [vid. 2019-07-21]. ISSN 0306-4522. Dostupné z: doi:10.1016/j.neuroscience.2013.08.049 3. Garaulet, Marta a Purificación Gómez-Abbellán, 2014. Timing of food intake and obesity: A novel association. Physiology & Behavior [online]. 134, Eating Patterns, Diet Quality and Energy Balance, 44-50 [vid. 2019-07-30]. ISSN 0031-9384.

Dostupné z: doi:10.1016/j.physbeh.2014.01.001 4. Hoogerwef, Willemijntje A., Vahakn B. Shahinian, Germaine Cornélissen, Franz Halberg, Jonathon Bostwick, John Timm, Paul A. Bartekk a Vincent M. Cassone, 2009. Rhythmic changes in colonic motility are regulated by period genes. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology [online].

298(2), G143-G150 [vid. 2019-07-30]. ISSN 0193-1857. Dostupné z: doi:10.1152/ajpgi.00402.2009 5. Oike, Hideaki, Katsutaka Oishi a Masuko Kobori, 2014. Nutrients, Clock Genes, and Chrononutrition. Current Nutrition Reports [online]. 3(3), 204-212 [vid. 2019-07-29]. ISSN 2161-3311. Dostupné z: doi:10.1007/s13668-014-0082-6 6.

Van Ommen, Ben, Tim Van Den Broek, Iris De Hoogh, Marjan Van Erk, Eugene Van Someren, Tanja Rouhani-Rankouhi, Joshua C Anthony, Koen Hogenelst, Wilrike Pasman, André Boorsma a Suzan Wopereis, 2017. Systems biology of personalized nutrition. Nutrition Reviews [online]. 75(8), 579-599 [vid. 2019-07-30]. ISSN 0029-6643. Dostupné z: doi:10.1093/nutrit/nux029 7.

Bass, Joseph a Joseph S. Takahashi, 2010. Circadian Integration of Metabolism and Energetics. Science (New York, N.Y.) [online]. 330(6009), 1349-1354 [vid. 2019-07-30]. ISSN 0036-8075. Dostupné z: doi:10.1126/science.1195027 8. Marcheva, Biliana, Kathryn M. Ramsey, Clara B. Peek, Alison Affinati, Eleonore MAURY a Joseph BASS, 2013. Circadian Clocks and Metabolism.

Handbook of experimental pharmacology [online]. (217), 127-155 [vid. 2019-08-09]. ISSN 0171-2004. Dostupné z: doi:10.1007/978-3-642-25950-0_6 9. Fong, Mackenzie, Ian D. Caterson a Claire D. Madigan, 2017. Are large dinners associated with excess weight, and does eating a smaller dinner achieve greater weight loss? A systematic review and meta-analysis.

British Journal of Nutrition [online]. 118(8), 616-628 [vid. 2019-08-05]. ISSN 0007-1145, 1475-2662. Dostupné z: doi:10.1017/S0007114517002550 10. Wang, J. B., R. E. Patterson, A. ANG, J. A. Emond, N. Shetty a L. Arab, 2014. Timing of energy intake during the day is associated with the risk of obesity in adults. Journal of Human Nutrition and Dietetics [online].

27(s2), 255-262 [vid. 2019-07-30]. ISSN 1365-277X. Dostupné z: doi:10.1111/jhn.12141 11. Garaulet, Marta, Purificación Gómez-Abellán, Juan J Alburquerque-Béjar, Yu-Chi Lee, Jose M Ordovás a Frank Ajl Scheer, 2013. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. International journal of obesity (2005) [online]. 37(4), 604-611 [vid. 2019-07-30]. ISSN 0307-0565.

Dostupné z: doi:10.1038/ijo.2012.229 12. Ruiz-Lozano, T., J. Vidal, A. De Hollanda, M. Canteras, M. Garaulet a M. Izquierdo-Pulido, 2016. Evening chronotype associates with obesity in severely obese subjects: interaction with CLOCK 3111T/C. International Journal of Obesity (2005) [online]. 40(10), 1550-1557. ISSN 1476-5497. Dostupné z: doi:10.1038/ijo.2016.116 13.

Budete mít zájem:  Výpotek Na Plicích Léčba?

Beccutti, Guglielmo, Chiara Monagheddu, Andrea Evangelista, Giovannino Ciccone, Fabio Broglio, Laura Soldati a Simona Bo, 2017. Timing of food intake: Sounding the alarm about metabolic impairments? A systematic review. Pharmacological Research [online]. 125, 132-141 [vid. 2019-07-31]. ISSN 1043-6618. Dostupné z: doi:10.1016/j.phrs.2017.09.005 14.

Reilly, Thomas a Jim Waterhouse, 2009. Sports performance: is there evidence that the body clock plays a role? European Journal of Applied Physiology [online]. 106(3), 321-332 [vid. 2019-08-02]. ISSN 1439-6327. Dostupné z: doi:10.1007/s00421-009-1066-x 15. Shibata, Shigenobu a Yu Tahara, 2014. Circadian rhythm and exercise.

The Journal of Physical Fitness and Sports Medicine [online]. 3(1), 65-72 [vid. 2019-08-03]. ISSN 2186-8131. Dostupné z: doi:10.7600/jpfsm.3.65 16. Drust, B., J. Waterhouse, G. Atkinson, B. Edwards a T. Reilly, 2005. Circadian Rhythms in Sports Performance—an Update. Chronobiology International [online]. 22(1), 21-44 [vid. 2019-08-02]. ISSN 0742-0528. Dostupné z: doi:10.

1081/CBI-200041039 17. Gabriel, Brendan M. a Juleen R. Zierath, 2019. Circadian rhythms and exercise — re-setting the clock in metabolic disease. Nature Reviews Endocrinology [online]. 15(4), 197-206 [vid. 2019-08-03]. ISSN 1759-5037. Dostupné z: doi:10.1038/s41574-018-0150-x

18. Küüsmaa, Maria, Moritz Schumann, Milan Sedliak, William J. Kraemer, Robert U. Newton, Jari-Pekka Malinen, Kai Nyman, Arja Häkinnen a Keijo Häkinnen, 2016.

Effects of morning versus evening combined strength and endurance training on physical performance, muscle hypertrophy, and serum hormone concentrations.

Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism = Physiologie Appliquee, Nutrition Et Metabolisme [online]. 41(12), 1285-1294. ISSN 1715-5320. Dostupné z: doi:10.1139/apnm-2016-0271

Tipy pro budování síly. Jak zvýšít sílu?

Proč lidé začínají chodit do posilovny? Někteří potřebují zredukovat tuk, jiní nabrat svaly, spousta chce udělat obojí a nejlépe zaráz.

Jiní jdou do posilovny, protože zjistili, že sedavý způsob života nebo jednostranná činnost jim pěkně křiví tělo a tak ho jdou do posilovny srovnat a zároveň probrat svaly, které dlouho „nepoužili“.

Je tu však i skupina lidí, kteří jdou do posilovny s cílem ZESÍLIT. 

Možná jste čekali, že napíšu „základní vícekloubové cviky“ tedy komplexní cvik, u kterého se zapojuje více partií a není izolovaný. A víceméně máte pravdu, protože ty opravdu základem jsou. Já ale zmínil mobilitu, jelikož bez správné mobility není správná technika vícekloubových cviků a tudíž špatně prováděné vícekloubové cviky = nejspíš docvičíš opravdu brzo.

Upřímně mě zvedá ze židle, když čtu občas diskuze, kde lidé nutí ostatní za každou cenu dřepovat a to nejlépe s co nejvyšší možnou váhou, co jde. Já říkám ano, dřepovat, ale pouze v případě správné mobility a techniky.

 Můžete se snažit, jak chcete. Můžete to klientovi vysvětlit teoreticky, ukázat prakticky, ale pokud ten klient má problémy s mobilitou, základní cvik nikdy nebude vypadat tak, jak má vypadat, dokud cvičenec nezlepší mobilitu.

Může nastat hned několik problémů.

 Člověk, co se učí dřepovat bude přepadávat dopředu, dozadu, hrbit se ve spodní části zad, hrbit se v horní části zad, půjdou mu kolena k sobě, nezvládne se narovnat s činkou na zádech díky zkráceným prsním svalům.

 Těch problémů může být opravdu spousta a tyto problémy nejsou o tom, že by cvičenec nechápal techniku dřepu. Ty problémy jsou v tom, že špatná mobilita neumožní cvičenci provést tu techniku správně.

Mluvím tady stále o dřepu, ale tyto problémy mohou nastat i u dalších cviků. Každopádně u dřepu a mrtvého tahu nás mobilita omezí nejvíc.

Teď konečně ty vícekloubové cviky.

Síla se buduje komplexně. Zejména dřepem a mrtvým tahem stimulujete tělo k tomu, aby sílilo. Když máte zvládnutou techniku, rozhodně tyto 2 cviky nevynechávejte. Právě ony cviky jsou měřítkem síly. U nich krásně poznáte, že se zlepšujete.

Co třeba benchpress? Já osobně jsem benchpress jezdil dlouhou dobu jako trojbojař, ale když se na trojboj nesoustředím, tak raději místo benchpressu zařazuji spíše military press, což je tlak s velkou činkou nad hlavu. 

  • Jak benchpress, tak tlaky na ramena ve stoje jsou vícekloubové cviky, takže je můžete klidně zařazovat oba a budovat tak sílu vrchní části těla.

Obecně se pro budování síly používá vyšší zátěž a menší počet opakování. Tím stimulujeme nervový systém k tomu, aby dokázal zapojovat více a více svalových vláken, která nám umožní v součtu zvedat vyšší váhy (zjednodušeně).

Jako začátečník bych nezačínal těžké 1-3 opakování, ale pohyboval bych se tak na 4-6, případně i více opakováních (záleží, jak dobře máte zmáklou techniku).

Tělo bude na tyto počty opakování ze začátku reagovat dobře a vy sílit budete, pokud dodržíte tohle pravidlo:

V tréninku se snažte o neustálý progres. Nezůstávejte na stejné zátěži. Snažte se nějak rozumně přidávat. Je vhodné si v tomto případě vést nějaký tréninkový deník a váhy si zapisovat i s pocity, jak to šlo. Další trénink tak můžete do deníku nahlédnout a zkusit si třeba přidat. Nikdy však nechoďte na úkor techniky.

Sílit budete opravdu tak, že budete zvedat kila na čince, ne přidávat počty opakování. Pokud tedy odjedete jeden trénink třeba 5 opakování s 60kg, další trénink naložíte 65kg a zvládnete pouze 4 opakování, tak to ničemu nevadí.

Pro budování síly je lepší zvyšovat zátěž a snižovat počty opakování, než nechávat zátěž, ale zvyšovat počty opakování. Není třeba dělat ani velké váhové skoky.

Pokud jste na nějaké hranici, kdy vám přijde, že už je to opravdu těžké, další trénink si přidejte klidně jen 1-2kg.

Myslete však na to, že tento styl tréninku budete fungovat jen nějaký čas. Nepůjde to takto donekonečna, takže poté, co se budete dostávat na vyšší zátěž, budete potřebovat více času na zotavení, nějaké deload fáze, případně úplnou změnu tréninku.

Jídlo v akci? Často jen trik s menší hmotností

Dopřejte si dostatek regenerace

Dostatek kvalitního spánku, kvalitní strava, tréninková volna, bazény, sauny, masáže,… To vše k tomu patří. Ze začátku to možná budete zvládat, ale časem zjistíte, že se nedá sílit bez toho, aniž byste tohle tělu dopřávali pořádnou regeneraci.  

zdroj: ROMAN GRIGAR

Mohlo by Vás zajímat: 

 

Jídlo v akci? Často jen trik s menší hmotností

Čím nakrmit střevní mikrobiom? Jak se podepisuje psychika na našem trávení?

Podzim máme spojený nejen s padajícím listím, ale i padající imunitou. Ta je zkoušena nejen změnou počasí a hojným výskytem různých onemocnění, ale i stresem. Čím se bránit a jaké potraviny volit?

Jídlo v akci? Často jen trik s menší hmotnostíKreatin dávkování – jak kreatin užívat, kolik a kdy?

Kreatin je svalový energizér, který přímo zvyšuje výkon svalů. Látka, která podporuje růst čiré svalové hmoty a nepřímo snižuje hladinu podkožního tuku. Ale víte jak ho užívat, kolik a kdy?   

Jídlo v akci? Často jen trik s menší hmotnostíAnabolizéry: Top 10 nakopávačů! Jak vybrat správnou předtréninkovku?

Kvalitní Pre-Workout není pouhý „nakopávač“, ale směs více surovin, která se má postarat o pro maximální podporu výkonu a soustředěnest při tréninku.

Kuchyně

Obecně platí, že Indie je zemí vegetariánů a zdejší tradiční jídla zpravidla neobsahují maso.

Jinak tomu bývá na pobřeží a někdy i v horách, ale raději se připravte, že maso během několika dní nebo i týdnů neochutnáte.

Má to mimo jiné i praktický kladný dopad, neboť ze zkaženého masa bývají nejhorší komplikace, zvláště při místních vysokých teplotách a špatných hygienických podmínkách.

Indii charakterizuje velmi pestrá a lákavá kuchyně. Tradičních jídel existuje bezpočet a oblast od oblasti se navzájem liší, ale i tak se pokusíme uvést alespoň ty nejdůležitější z nich.

Popisovatzmiňovaná jídla podrobněji by ovšem bylo velice zdlouhavé, proto následující odstavce berte spíše jako návod pro základní orientaci. Doporučujeme ptát se přímo v restauracích a jídelnách,co přesně jídlo uvedené v menu znamená.

Rozdíly mezi krajy mohou být skutečně značné a toto je nejspolehlivější způsob, jak se nezklamat.

Předkrmy a menší pochoutky

V Indii se běžně konzumují drobná jídla v průběhu celého dne. Nejčastěji lze všude na ulicích spatřit samosy, bhájí a kebaby, které jedí všichni a prakticky pořád. Jsou totiž velmi levné a dobré, na naše měřítka značně kořeněné, ale za ochutnání určitě stojí.

V Indii se jen zřídka připravují polévky, ale jedna z nich je vyhlášená – říká se jí mulligatawny. Za jakousi polévku lze považovat také dhál, přestože jde o poněkud méně přesné označení.

Základ tohoto pokrmu tvoří hrách, čočkanebo jiný druh luštěnin, podobně jako u mnoha jiných indických jídel. Luštěniny totiž obsahují významný podíl proteinů. Recept na přípravu mulligatawny vznikl v anglo-indické komunitě, ovšem existuje v mnoha variacích.

Jestliže se polévka podává s chlebem, může tvořit jeden z chodů oběda nebo večeře.

Pokud bychom chtěli stručně uvést některá z drobnějších jídel, jmenujme alespoň ta nejzákladnější: zeleninové pakory, samosy, kebab, bhájí, kousky smaženého kuřete, oplatky pappadum.

Budete mít zájem:  Alergie Na Barvu Na Vlasy Příznaky?

Podrobnější popisování těchto dobrot snad ani není potřeba, setkáte se s nimi prakticky na každém kroku a budete je moci sami ochutnat.

V Indii se pěstuje neuvěřitelně široká škála druhů zeleniny a podobně jako celá indická kuchyně, jsou i tato menší jídla (přirozeně s výjimkou kuřete) založena především na pečených či smažených kouscích zeleniny v různých kombinacích a samozřejmě na přítomnosti nejrůznějších druhů koření.

Maso

Ryby a mořské plody

Také tyto suroviny tvoří důležitou součást indického jídelníčku. Platí to ovšem pouze o pobřežních oblastech, nikde jinde na rybu prakticky nenarazíte. Ani ve velkých řekách se běžně neloví a spatřit rybáře se podaří spíše výjimečně.

Některé z nejjemnějších druhů krevet se loví právě v indických vodách a není tedy divu, že se v těchto oblastech připravuje spousta vynikajících jídel z těchto tvorů.

Ve většině případů se používají obyčejné krevety, ovšem labužníci znají i královské(king prawns) nebo tygří (tiger prawns). Ty jsou sice podstatně dražší, ale platí za skutečnou delikatesu.

Nejběžnější a nejoblíbenější jídla z ryb a mořských plodů jsou například: Klasicky pečená ryba, ryba tandoori, královské balti krevety, krevetí patia, pikantní červené krevety, krevetí madrás, krevety bhúna.

Vegetariánská jídla

Jak jsme již předeslali, naprostá většina Indů patří mezi vegetariány a jejich kuchyně nabízí široký výběr vhodných jídel. Nejpoužívanější zeleninou bývají brambory, baklažán, všechny druhy luštěnin, květák a rajčata.

Do některých jídel se přidává i lehký sýr panir, který patří mezi skutečné pochoutky a rozhodně doporučujeme některé jídlo s ním ochutnat. Jídelníček Indů se podle oblastí značně liší a může být až neuvěřitelně pestrý.

Základ představuje hlavní zeleninový chod, zvaný obvykle sabdží.

Přílohou je téměř vždy rýže a často také prosté chlebové placky. Podává se také mnoho různých zeleninových příloh, jako například saláty nebo čatný (častěji psáno jako chutney, jedná se o pálivý doplněk z rozemletého ovoce), ovšem výčet všech variací by mohl být velice dlouhý. Indové často jedí z hliníkových táců či podnosů, jež mají několik oddílů pro jednotlivé chody a přílohy.

Z vegetariánských jídel jistě stojí za zmínku panír v rajčatové či jiné omáčce, bramborové kari, zeleninové pullao, zeleninová korma, kari okra, fazole á la gujarati, fazolové klíčky se špenátem, květáková kheema, pikantní žampióny apod.

Saláty

Indické saláty bývají většinou poměrně jednoduché. Používá se jen několik ingrediencí, které se obvykle doplní zálivkou, jejímž základem bývá citronový džus. Často se podávají jako součást hlavního jídla, nebo jako předkrm s pappadumy.

Saláty často obsahují zelí, baklažán, květák, fantazii se ale při přípravě meze nekladou.

Nejčastějšími druhy salátů jsou: salát z rajčat a cibule, hlávkový salát s koprem, salát z okurek, máty a bazalky, zelný salát nebo salát z mrkve a mandarinek.

Dhály

Rýže

Pro přípravu indických jídel představuje rýže neodmyslitelnou součást. Brambory a jiné přílohy se sem dostaly až mnohem později, z jiných konců světa. Za nejkvalitnější se považuje dlouhozrnná rýže, například basmati.

Roste hlavně na úpatí Himálaje a prodává se pokud možno co nejstarší, protože zráním získává speciální vůni a lahodnou chuť. Kromě prosté bílé rýže se můžete setkat také se složitějšími způsoby její přípravy.

Za pozornost stojí třeba šafránová rýže s růžovou vůní, různě kořeněná rýže nebo kari rýže.

Chlebové placky

Indický „chléb“ představují nekvašené ploché placky, které tvoří obvyklou přílohunejrůznějších jídel. Používají se ale také k přidržení nebo nabírání jídla, čímž nahrazují talíře a příbory.

Příprava placek je velice snadná. Sestávají pouze z mouky a vody, občas malé příměsi koření a správný tvar získávají hnětením a válením. Pro přípravu kvalitních placek se v Indii často používá lehce vydutá pánev, které se říká tava. Běžně se ale setkáte i s pečením v hliněných pecích jako za dávných časů.

Některé druhy placek, jako třeba nán, se připravují tak, že se připlácnou na horkou stěnu pece a za chviličku jsou hotové. Placky bývají velmi dobré, nenechte si je ujít. Podávají se ještě horké, pec v jídelně většinou peče po celý den. Zásoby se nedělají, neboť tento chléb rychle vysychá.

Nejběžnějšími druhy chlebových placek jsou čapátí, bhútory, nán, kořeněné paráty z hrubé mouky a purí.

Dezerty

Indické dezerty bývají většinou velice syté, sladké a vždy obsahují mléko, cukr a tuk. V mnoha částech Indie nelze kvůli velikému horku mléko skladovat, takže se vyrábí jistý druh kondenzovaného mléka. Oblíbenými příchutěmi pro různé dezerty jsou kardamom, pistácie, mandle, kokos, či růžový olej a nejčastěji se nazývají kulfi, gulab jaman, šríkand a další.

V severních horských oblastech se nabídka jídel značně liší od jižní části země. Lze říci, že jejich výčet není tak obsáhlý, jsou méně pestrá a pálivá, ale vůbec to neznamená, že horší.

Jako všude jinde i zde platí, že čím chudší kraj, tím prostší kuchyně a Himálaj hmotným bohatstvím pochopitelně neoplývá. Stejně jako u obyvatel jižních oblastí Indie tvoří však i zde základ stravy dhál a prosté chlebové placky čapátí.

V levných jídelnách se můžete dočkat i špaget se zeleninou a jiných bezmasých jídel, známých i v Evropě. Připravují se výhradně kvůli turistům, místní je obvykle nejedí.

V některých restauracích, například v Lehu, zahrnuje velmi pestrá nabídka téměř vše myslitelné, včetně masa nebo pizzy a jíst zde se opravdu vyplatí. Jakmile ale vykročíte do hor, budete se muset uskromnit a čekají vás luštěniny, rýže, občas těstoviny, výjimečně vajíčka.

Způsob stolování v Indii se značně odlišuje od našich zvyklostí. Příbory se běžně nepoužívají, nanejvýš lžíce. Většinou ale ani ty ne a jí se pouze pravou rukou. Pomáhají také chlebové placky, kterými se jídlo nabírá.

Pro nás není právě běžné přehrabovat se v jídle rukama a nemusí nám to moc vyhovovat. Indové to vesměs chápou a tolerují, pokud třeba jíme levou rukou. Oni sami ji považují za rituálně nečistou, neboť ji využívají na toaletách, kde bývá místo papíru k dispozici pouze voda.

V mnoha případech proto turistům k jídlu raději rovnou dávají lžíce.

Koktejly na hubnutí

Koktejly na hubnutí

Dobrý den, je možné Diet Pro Meal přimíchávat do cereálních musli, které mám na snídani nebo je lepší vypít klasický nápoj? Jinak děkuji za doporučení koktejlu, je velmi chutný a zasytí.

» Reagovat

RE: Koktejly na hubnutí

Dobrý den, Diet Pro Meal, případně také jakýkoliv protein na hubnutí je možné přidávat do cereálií pro zvýšení množství bílkovin ve snídani. Je jedno, jestli si připravíte samostatný koktejl nebo jej bude konzumovat společně jako součást cereální snídaně.

» Reagovat

RE: hubnutí

dobrý den. Potřebuji poradit s výběrem produktu na hubnutí. Vážím 87 kg / 165cm. jsem kadeřnice , 49let. Před 5 lety jsem zhubla 20kg, chci pokračovat a jelikož 3 x týdně cvičím 45min /po práci/, bývám dost utahaná . Ráda bych něco jednoduchého , ne vždy mám čas pravidelně jíst.Potřebuji zhubnout 7-10kg. Děkuji za radu . Jitka

» Reagovat

RE: RE: hubnutí

Dobrý den, doporučuji Vám výborný Diet Pro Meal, který užívejte 2-3x denně jako náhradu svačin, případně v období, kdy nemáte dostatek času na kvalitní běžnou stravu. Zabráníte tím nechtěnému hladovění a tělu snadno dodáte potřebné živiny, které jsou v rámci diety velmi důležité.

Pamatujte prosím, že menší porci jídla nebo koktejlu byste měla sníst každé 3 hodiny, aby nehrozilo možné zpomalování metabolismu. Koktejl je samozřejmě možné užívat také ihned po tréninku, čímž vaše tělo bude snáze a rychleji regenerovat. Hmotnost 20kg nezhubnete hned, ale pokud vytrváte ve svém úsilí, koktejl vám může výrazně pomoci.

Pro snadnější přípravu koktejlů kdekoliv, doporučuji používat ruční šejkr.

» Reagovat

koktejl

Zdravím Vás,je mi 43 let a už 3 roky zápasím s 8 kg nadbytku,měřím 154 cm a vážím 63kg. Tuk je pouze na břiše a ve stehnech,samozřejmě začínám konečně cvičit a chci se zeptat jestli je pro mne koktejl Diet pro meal pro mne vhodný.Děkuji vám za vstřícnost a odpověd.

» Reagovat

RE: koktejl

Dobrý den, Diet Pro Meal Vám dle poskytnutých informací doporučuji. Důležité je, abyste s jeho pomocí zabránila nechtěnému hladovění (menší porce jídla každé 3 hodiny) a zpomalování metabolismu.

Denně můžete až tři běžná jídla nahradit tímto koktejlem. Později, jakmile budete mít více odcvičeno, doporučuji k Diet Pro Meal přidat také spalovač Pyrolis. Pomůže vám rychleji a efektivněji vyrýsovat postavu.

Pro snadnější přípravu nápojů doporučuji používat ruční šejkr.

» Reagovat

Dotaz – Diet Pro Meal

Dobrý den, je pro mě tento přípravek vhodný, pokud mám operativně odstraněnou štítnou žlázu a užívám hormon štítné žlázy ? Případně doporučte jiný koktejl na hubnutí. Děkuji

» Reagovat

RE: Dotaz – Diet Pro Meal

Dobrý den, užívání Diet Pro Meal by v tomto případě nemělo být problematické. Koktejl nijak neovlivňuje funkci hormonálního systému. Pro snadnější přípravu doporučuji používat ruční šejkr.

» Reagovat

koktejl na hubnuti

dobry den chtela bych se zeptat ktery koktejl by by prome vhodny merim 165 a vazim 68 potrebuji 5 kg.a za jak dlouho se da zhodit?

» Reagovat

RE: koktejl na hubnuti

Dobrý den, doporučuji Vám koktejl Diet Pro Meal. Pro snadnější přípravu doporučuji používat ručního šejkru. Za jak dlouho a jaké množství zhubnete vám bohužel řici neumím. Každý uživatel je jiný, má jiné stravovací návyky, jinak nastavený metabolismus apod.

Důležité pro vás je, abyste během dne snědla 5-6 malých jídel, které obsahují vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a prospěšných tuků. To znamená, každé 2-3 hodiny menší porci jídla, která bude bohatá na bílkoviny. Koktejl na hubnutí vám v tomto může pomoci nahradit až 3 jídla denně, kdy nemáte dostatek času na běžnou kvalitní stravu.

Budete mít zájem:  Vliv Psychiky Na Zdraví?

Díky pravidelnému a vhodně nastavenému jídelníčku se zrychlí váš metabolismus a hmotnost půjde níže. Pokud existuje možnost vše podpořit nějakou fyzickou aktivitou, bylo by to ideální.

» Reagovat

  • RE: RE: koktejl na hubnuti
  • chtela bych zhubnout važím 79kg a měřím 152cm,chtěla bych se zeptat které koktejly by byly pro mě vhodné,děkuji
  • » Reagovat

hubnutí

Dobrý den,chtěla bych poradit.Měřím 166cm a vážím 78 kg.Chtěla bych zhubnout,ale nedaří se mi to.Mám nefungující štítnou žlázu,beru léky- eutyrox. Občas sportuji na kolečkových bruslích, procházka. Chtěla bych se zeptat jaký by byl vhodný koktejl na hubnutí vzhledem k mému zdravotnímu stavu.Jídelníček se snažím dodržovat, i když někdy zhřeším.Děkuji za radu.

» Reagovat

RE: hubnutí

Dobrý den, doporučuji vám vyzkoušet koktejl Diet Pro Meal, který užívejte 2-3 denně, a to například jako formu svačin nebo v době, kdy nemáte dostatek času na kvalitní běžné jídlo.

Mezi jednotlivými porcemi se snažte dodržovat 2- hodinové rozestupy. Denně byste tak měla sníst 5-6 menších porcí jídla (počítány jsou i 2-3 koktejly).

Pro snadnější přípravu nápojů doporučuji používat ruční šejkr.

» Reagovat

Musím nějak zhubnout

Dobrý večer, již se musím s někým poradit. Pracuji na stavbě a na další aktivity již nemám čas a abych se přiznal ani chuť. Proto prosím o radu a pomoc. Jste první na koho se s nadváhou obracím. Měřím 186 cm a vážím 142 kg což je kritické a asi těsně před nemocemi a infarktem. Ještě doplňuji je mi 45 let.

Stavování mám velice hektické a nepravidelné. Jím velice často až doma a to jsem schopen sníst i slona. Vím, jsem prostě velký otesánek a proto bych s tím chtěl něco opravdu udělat. Děkuji za jakoukoliv radu a doporučení – tablet nebo nápojů. Sport po mě nechtějte. ( zatím ). Děkuji a s pozdravem Radek. 10.5.

2015

» Reagovat

RE: Musím nějak zhubnout

Dobrý den, problém s vašim nabíráním bude právě v nepravidelné a nevhodné stravě. Důležité tedy bude, abyste si během dne hlídal pravidelný příjem stravy. Každé 2,5-3 hodiny byste měl sníst menší porci jídla, aby vaše tělo nehladovělo a metabolismus neměl tendenci ke zpomalování.

Pokud máte mezi jídly větší prodlevu než 3 hodiny, tělo se zachová tak, že si následující přijaté živiny začne ukládat na možné horší období. Ukládá si je ve formě tuku. Pokud během dne nemáte možnost se stravovat každé tři hodiny, může vám pomoci koktejl na hubnutí Diet Pro Meal.

S pomocí ručního šejkru a 300ml vody si kdekoliv a velmi rychle připravíte chutný nápoj, který vás zasytí a dodá vám všechny potřebné živiny, které je nutné doplnit. Díky tomu váš metabolismus bude zrychlovat a hmotnost půjde dolů. Pokud jde o sport, uvádíte, že pracujete na stavbě, kde předpokládám, že máte fyzické aktivity dostatek.

Není nutné chodit běhat nebo chodit do fitness centra. Postačí, když v práci budete mít fyzickou aktivitu. Důležité je ale vytrvat. Výsledky byste měl zaznamenat během 3-4 týdnů.

» Reagovat

Dobrý den, je mi 30 let a vážím 99 kilo, a potřebovala bych zhubnout, poradíte mi. děkuji

» Reagovat

RE:

Dobrý den, vaše hmotnost pravděpodobně narůstá z důvodu špatného stravování. Důležité pro vás tedy bude, abyste se zaměřila na svůj jídelníček.

Denně jezte 5-6 menších porcí jídla, kdy každé z těchto jídel bude bohaté na bílkoviny (libové maso, ryby, vajíčka, mandle, nízkotučné mléčné produkty).

Časová prodleva mezi porcemi by neměla být delší než tři hodiny a stravování by mělo probíhat s určitou pravidelností. Pokud během dne nemáte dostatek času na přípravu takových jídel, může vám pomoci koktejl na hubnutí, kterým můžete nahradit 2-3 jídla denně.

Konkrétně bych vám doporučoval koktejl Diet Pro Meal, který obsahuje vyvážený poměr živin a dietu podporující složky. Pro snadnější přípravu koktejlů doporučuji používat ruční šejkr. Důležitý je také odpočinek, proto se snažte spát 7-8 hodin.

» Reagovat

Unava

Dobrý den, mám 64 kilo a měřím 174… Chtěla bych si pořídit proteiny na hubnutí, ale zajímalo by me jestli to nejak ovlivní tělo, kdyz chodim do posilovny. Budu se cítit unavená?

» Reagovat

RE: Unava

Dobrý den, doporučuji vám protein na hubnutí Whey Plus Rippedcore.

Pokud chodíte do posilovny a budete užívat protein, díky vysokému množství aminokyselin budete vaše tělo schopno rychleji regenerovat, takže byste se naopak měla cítit méně unavená.

Protein doporučuji užívat 2x denně, například namísto svačin, případně jednu dávku do 30min po tréninku, pokud ten den trénujete. Pro snadější přípravu nápojů doporučuji používat ruční šejkr.

» Reagovat

  1. koktejle na hubnuti
  2. dobry de potrebovala bych poradit nejaky koktej merim 170 a vazim 78kg a chtela bych zhodit aspon tech 8 kg ale kvuli zadum nemohu noc sportovat ta muzete mi neco poradit
  3. » Reagovat

RE: koktejle na hubnuti

Dobrý den, doporučuji vám koktejl Diet Pro Meal, který můžete užívat 2-3x denně, resp. s jeho pomocí můžete nahradit až tři jídla během dne.

Snažte se, aby vaše strava byla pravidelná, bohatá na bílkoviny a pestrá. Jíst byste měla každé 2,5-3 hodiny, takže denně byste měla sníst 5-6 porcí jídla. Z nich až tři jídla můžete nahradit právě koktejlem na hubnutí.

Pro snadnější přípravu nápojů doporučuji používat ruční šejkr.

» Reagovat

Dobrý den.Prosím o radu.Chci zhubnout a hledám vhodný přípravek k náhradě stravy.Nevím jestli zvolit Diet Pro Meal nebo raději protein na hubnutí.Děkuji.

» Reagovat

RE:

Dobrý den, doporučuji vám právě Diet Pro Meal. Užívejte jej tak, abyste během dne zabránila nechtěnému hladovění. Každé 2,5-3 hodiny byste měla sníst menší porci jídla, tzn. měla byste spořádat 5-6 menších porcí za den.

Diet Pro Meal vám může pomoci nahradit až tři jídla denně. Pro snadnější přípravu doporučuji používat ruční šejkr. Pokud byste redukci chtěla urychlit, doporučuji jej kombinovat se splovačem Pyrolis.

» Reagovat

Dobrý den, chci se zeptat od kolikati let se může pít proteinové koktejly ?? děkuji

» Reagovat

RE:

Dobrý den, standardně jsou proteinové nápoje dle vyhlášky určeny pro osoby starší 18 let. U některých produktů ale nevidím důvod, proč je neužívat i v dřívějším věku, ale s ohledem na konkrétní potřebu uživatele. Velikost jedné dávky tak nebude stejná jako u dospělé osoby, ale bude nižší.

» Reagovat

Dobrý den chci se zeptat zda je možné koktejl míchat s nízkotučným mlékem místo vody Děkuji za odověď

» Reagovat

  • RE:
  • Dobrý den, standardně se u většiny produktů doporučuje používat čistou vodu, nicméně máme vyzkoušeno, že nízkotučné mléko lze také použít.
  • » Reagovat

Dobrý den zakoupila jsem si u Vás nápoj dietní:) chtěla bych se zeptat jak užívat i v noci ,protože pracuji výhradně na noční směny minimálně čtyři do týdne, nedokážu si představit, že jsem bez jednoho teplého jidla denně. Nebo ,že přijdu po noční směně, pracuji venku jsem pochůzkář a dám do těla studený nápoj. Děkuji Vám za informace

» Reagovat

RE:

Dobrý den, pokud pracujete v noci a přes den spíte, pak se během noci musíte stravovat podobně, jako v průběhu dne. To znamená, že byste běla mít standardně minimálně 2 běžná jídla včetně těch teplých.

Pokud se vracíte po noční a máte možnost se stravovat formou teplého a vhodného jídla, pak volte teplé jídlo. Koktejl používejte tak, abyste zabránila hladovění organismu i v průběhu prácovní směny.

Pokud máte mezi jídly časový rozestup delší než tři hodiny, pak může dojít k tomu, že váš metabolismus začne zpomalovat a začne si ukládat zásoby ve formě tuku. To je pro vás nežádoucí, protože vy požadujete pravý opak. Takže se snažte jíst častěji, každé 2,5-3 hodiny, menší porci jídla.

Pokud během směny nemůžete jíst běžné jídlo, tak je určitě lepší studený koktejl, než nejíst vůbec nic. Pokud si nápoj s pomocí ručního šejkru dopředu připravíte, můžete ho snadno přenášet i konzumovat podle potřeby.

» Reagovat

Chci zhubnout

Dobry den, uz 2 mesice chodim 2x – 3x tydne na jumping, bohuzel ale vysledky nejsou znat. Jak na vaze, tak na cm. Musim priznat, ze stravu mam velice nepravidelnou – skola,dlouha cesta domu,malo casu. Neprejidam se ale, spise jim hodne malo. Chtela bych konecne zhubnout,vytvarovat a zpevnit postavu.

  1. Prosim o radu a predem dekuji za odpoved.
  2. » Reagovat

RE: Chci zhubnout

Dobrý den, omlouvám se za to zdržení. Jak velkou hmotnost potřebujete zredukovat a jak často se během dne stravujete? Děkuji.

» Reagovat

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector