Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Přestaňte si dělat starosti s jídlem

Vymyslíme zdravý jídelníček, spočítáme kalorie, nakoupíme čerstvé suroviny, výborně je uvaříme a jídlo vám dovezeme skoro až na stůl.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen mužJídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Budete se olizovat, i když máte mlsný jazýček. To vám můžeme slíbit. Vaříme z čerstvých a kvalitních surovin –  nejen pro vaše bříško, ale i pro vaše oči.

Vyzkoušíte nové chutě. Přijdete na chuť jídlům, která jste do teď nemuseli. Každý den si budete připadat, jak když jíte 5 chodové menu ve vaší oblíbené restauraci.

Vaříme pestře a nápaditě

Nevaříme do zásoby. Každé jídlo je jiné. Naši nutriční specialisté jídelníčky pravidelně mění, abyste jedli vyváženě a dali vašemu tělu všechny potřebné živiny.

Inspirujeme vás pro vaše vaření. Ukážeme vám nové suroviny a kombinace potravin, které můžete o víkendu připravit rodině.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen mužJídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

O polední pauze nemusíte běžet do nejbližší restaurace, abyste rychle zhltli oběd. Nemusíte ani po dlouhém dni v práci stát za plotnou.

Nemusíte do krámu. Nemusíte počítat kalorie, vážit a vymýšlet, co vařit. Uděláme to za vás.

Najíte se v klidu, bez starostí.

i když nejste 100% disciplinovaní a nemáte čas cvičit

Překvapí vás, že budete pravidelně jíst a zároveň přirozeně hubnout. Ztrátě centimetrů v pase nezabrání ani sedavé zaměstnání nebo málo pohybu.

A až se budete chtít vrátit zpátky do kuchyně, zvládnete to. Protože už budete vědět, co jíst a v jakém množství, aby se vám shozená kila nevrátila zpátky.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen mužJídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Ušetříme vám čas, který můžete věnovat sami sobě, dětem, manželovi, manželce nebo vašim přátelům.

Vymyslíme zdravé jídlo. Vystojíme frontu na čerstvé suroviny. Uvaříme ho tak, aby vám chutnalo. A dovezeme vám ho skoro až na stůl.

Vy si ho jen rozbalíte a vychutnáte.

Nebude vám kručet v břiše a ani vám nebude těžko

Vždy budete mít po ruce něco zdravého, v dostatečném množství. Naučíte se jíst pravidelně. Nebudete po jídle nafouklí. Budete se cítit lehce a plní energie.

Šlofík po obědě si můžete dát jen ze zvyku. Nebude potřeba. Krásně se vyspíte v noci. Budete navíc usínat s dobrým pocitem, že jste udělali krok k lepšímu zdraví.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Přečtěte si, jak chutná našim pravidelným strávníkům

Nikdy jsem si nemyslela, že zdravé jídlo může chutnat dobře. Každý den se těším, co dobrého mi zpříjemní den.

Nejenže mi odpadla starost o samotnou přípravu, ale to důležitější je, že nemusím vymýšlet, co mám jíst. Nemusím si chystat stále dokola totéž a přemýšlet nad vhodností a vyvážeností potravin!

Také musím velmi pochválit zaměstnance obecně, v případě jakýchkoli dotazů nebo připomínek, které jsme měla, byli velmi ochotní a rychlí.

… to vaše jídlo je fakt super! Těstovinová rýže s kuřecími kousky… luxus! Máme s přítelkyní na krabičkách velmi pozitivní závislost!

Na vašich krabičkách si ceníme pestrost a nápaditost jídelníčku, pečlivost s jakou vybíráte použité suroviny a prostě to, že nám jednoduše chutnají. Netrpíme hlady a ještě jdou kila dolů. V neposlední řadě je pozitivum i cena 🙂

Myslela jsem si, že mi nebude chutnat – jsem hodně vybíravá, ale je vidět, že za prvé připravujete menu z čerstvých surovin a za druhé máte naprosto skvělé kuchaře i „sestavovače“ jídelníčku.

Díky programu PRO ZDRAVÍ se mi podařilo redukovat váhu, cítím se skvěle. Můj cholesterol klesl – to byl hlavní důvod, proč jsem dietu zavedla. Jídlo je ke všemu výborné a za skvělou cenu.

Měla jsem ze zdravého jídelníčku trochu obavu, že jídla nebudou chutná, ale teď mohu říci, že ani v restauraci neumí uvařit tak chutné jídlo (alespoň u nás ne).

* Výsledky hubnutí zákazníků na webu nejsou typické. Výsledky každého zákazníka jsou individuální. Vždy záleží na přístupu zákazníka a dodržování navržených doporučení od našich specialistek.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Začít je jednoduché. Stačí vyplnit a odeslat kontaktní formulář.

V co nejkratší době vám zavoláme, abychom zodpověděli vaše dotazy a domluvili se na všech podmínkách.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Nejdříve společně vybereme program, který bude splňovat vaše očekávání a případná výživová omezení.

Nabízíme několik stravovacích programů:

Programy pro každý den, programy pro hubnutí, programy s upraveným jídelníčkem (bez masa, bez cukru, pro kojící maminky, pro seniory, se sníženým obsahem laktózy, atd.), programy pro sport (pro nárůst svalů, pro lepší fyzičku) a speciální programy (detoxikační program, saláty).

U většiny programů si můžete zvolit počet chodů a počet kalorií. Jídelníčky můžeme upravit podle vašich potřeb a chutí.

S výběrem programu vám pomůžeme. Vezmeme ohled na vaše cíle, zdravotní stav a váš životní styl.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Od typu programu, jeho délky, množství porcí a výživové hodnoty (počtu kalorií) se odvíjí cena krabičkové diety. Doprava je u nás zdarma.

Ceník si můžete prohlédnout zde.

Přesnou cenu vám řekneme předem, před závazným potvrzením.

Ve chvíli, kdy si objednávku potvrdíme, dáme povel do kuchyně a našim řidičům. Krabičky vám přivezeme na domluvené místo.

Jídlo vozíme den předem, aby bylo vždy čerstvé.

Krabičky rozvážíme po celé České republice a na západě Slovenska.

Nejoblíbenějším způsobem platby je bankovní převod. Můžete zaplatit i v hotovosti, platební kartou či stravenkami přímo řidiči při první rozvážce.

O nic se nemusíte starat. Máte na každý den připravené jídlo, které je zdravé a chutná vám. Udržujete si optimální váhu a cítíte se plní energie.

Vyplňte a odešlete formulář, abychom vás mohli kontaktovat.

Zodpovíme vaše otázky, společně vám vybereme program na míru a odsouhlasíme si cenu.

Objednávku si potvrdíme a vy se můžete začít těšit na první krabičky.

Jíte zdravě, pravidelně a bez stresu. Přirozeně hubnete a cítíte se fit.

Začněte jíst zdravě ještě dnes

* jsou označeny povinné údaje

Na co se nás nejčastěji ptáte

Dotazy na jídelníček, složení jídel

Naši zákazníci se již přesvědčili, že jíst zdravě neznamená jen konzumovat naklíčené zrní a ovesné vločky. Vyvážená strava může být současně pestrá a chutná! Navštivte fotogalerii a jídelníček – zjistíte před objednávkou, jaká jídla můžete očekávat.

Jo-jo efekt nastává, pokud hladovíte. U krabičkové diety netrpíte hladem, ale jíte přiměřenou a vhodnou stravu po celý den.

Důležité je také zvolit správný dietní program, naši pracovníci Vám s výběrem pomůžou!Doporučujeme přistupovat k Vašemu hubnutí aktivně – v průběhu odběru krabiček věnujte pozornost velikosti porcí a složení jídel.

Při konzumaci našich krabiček získáte vhodné dietetické návyky a pokud se rozhodnete s odběrem diety skončit, je snazší ve správném režimu setrvat.

Snažíme se, aby se jídla opakoval co nejméně v průběhu roku, případně vytváříme variace na jídla, která měla nejvíce pozitivních ohlasů.

Pro přípravu používáme konvektomaty (šetrné vaření s párou) nebo pánve s minimem olivového oleje. Nepoužíváme koření a vývary s glutamátem, minimalizujeme přidávání soli a tuků. Jídla se šokově chladí (z 90°C na 2°C za méně než hodinu) a hermeticky balí do plastové krabičky. Receptury a technologické postupy si připravujeme sami.

Příprava jídel probíhá přibližně 1 den dopředu (tzn. v neděli na pondělí, ve středu na čtvrtek atd.). Ve stejný den Vám jídlo dovezeme!

V naprosté většině případů používáme čerstvé suroviny. Pouze výjimečně používáme mražené (například u mořských ryb, které u nás nejsou jinak k dostání).

Nabízíme jídelníček LAKTO MINUS, se sníženým obsahem laktózy. Je vhodný, pokud máte intoleranci na laktózu nebo se z jakéhokoliv důvodu vyhýbáte mléčným výrobkům.

Tento jídelníček není vhodný pro alergiky! Jídelníček pro osoby trpící alergií na ořechy nenabízíme, ale v určitých případech a nižších stupních alergie je možné Vaše potřeby vyřešit úpravou jídelníčku – podívejte se do odpovědi na příslušnou otázku níže. V každém případě konzultujte jídelníček s Vaším ošetřujícím lékařem.

Ano a pro diabetiky je naše dieta velmi vhodná! Pokud trpíte diabetes, je pro Vás vyvážená a pravidelná strava důležitá a vede ke zlepšení zdravotního stavu.

Pro objednání diabetického jídelníčku stačí tuto skutečnost říct našim pracovníkům při telefonické objednávce. Nahradíme cukr, med a jiné nevhodné potraviny náhradními sladidly nebo vhodnými potravinami.

Každopádně doporučujeme jídelníček konzultovat s Vaším lékařem.

Bohužel ne. V určitých případech je možné Vaše potřeby kompenzovat úpravou jídelníčku. Možné úpravy najdete v následující odpovědi. Pokud máte zdravotní omezení, konzultujte vždy Vašeho lékaře.

Ano, úpravy jsou možné, v některých případech to ale může být na úkor pestrosti jídelníčku.

Můžete si objednat nejrůznější kombinace jídel.

  • celodenní: snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře
  • dopolední: snídaně, svačina, oběd
  • odpolední: oběd, svačina, večeře
  • snídaně, oběd, večeře
  • oběd a večeře
  • oběd
  • večeře

Naše jídla můžete jíst trvale! Jedná se o zdravou a vyváženou stravu. S výběrem vhodného programu vám rádi pomůžeme.

Některá naše jídla se vám můžou zdát méně dochucená. Většina lidí je zvyklá na slanější chutě a to zejména proto, že v průmyslově vyráběných potravinách je příliš vysoký obsah soli. Snažíme se používat méně soli.

Budete mít zájem:  Kdy je kožní nemoc nakažlivá?

Doporučený příjem soli je 5 g denně, ovšem dospělý člověk v ČR spotřebuje obvykle až 15 gramů soli (trojnásobek doporučené spotřeby). Pro představu – 1 kávová lžička obsahuje cca 8 gramů soli.

Pokud si tedy hotové jídlo dosolíte, chuť se zvýrazní, z výše uvedených důvodů to ale nedoporučujeme.

Dotazy na rozvoz, distribuci

Lokální rozvoz probíhá v termoboxech s vloženými chladícími médii. Balíčky s jídly jsou v igelitové tašce. Na tašce je štítek o jaký program a kombinaci (případně výjimku) se jedná.

Cena za rozvoz je zahrnutá v ceně jídel (platíte pouze cenu dle našeho ceníku, nic navíc).

Jídla rozvážíme podle rozvozového plánu (pro každý okruh může být jiný časový plán – kontaktujte operátorku zákaznického centra pro informace. Náš rozvozce vás bude kontaktovat a sdělí vám přibližný čas závozu.

Konkrétní (a stálý) čas doručení bohužel nastavit nelze (ani za příplatek). Abychom mohli nabídnout příznivou cenu (a šetřili životní prostředí), snažíme se, aby naše auta najezdila co nejméně kilometrů.

S ohledem na to řadíme zákazníky na trasy dle dodací adresy a není možné zajistit doručení v konkrétní čas dle přání klienta.

Dejte dopředu vědět vašemu rozvozci. Pokud to bude možné, upraví svoji trasu na daný den, aby mohl dovézt jídlo v jiný čas (dříve, později). Možnosti doručení podléhají aktuálním možnostem řidiče (počet zastávek na trase, aktuální dopravní situace, možnost vrátit se do místa v jiný čas atd.)

Ano, samozřejmě – dejte nám vědět, které dny potřebujete odhlásit. Již zaplacené dny vám kompenzujeme dodávkou jídel na jiné dny, dle vašeho přání. Respektujte prosím nutnost dát nám změnu vědět 3 pracovní dny dopředu, později již není možné objednávku na daný den změnit.

Bohužel ne. Současná legislativa neumožňuje využití opakovaně použitelných obalů v pro nás realizovatelné podobě. Denně vyrábíme jídlo pro více než 3 000 klientů a není technicky možné, abychom prováděli sanitaci jídlonosičů a jejich distribuci zpět majitelům.

Dozorové orgány tolerují tento systém u malých provozů a v systému, kdy si klient donese obal, do kterého se jídlo naplní. Nic z toho bohužel nejde u nás realizovat. Naše obaly jsou plně recyklovatelné a platíme poměrně vysoké poplatky do fondu EKO-KOM, který zajišťuje recyklaci většiny obalů v ČR.

Uvažovali jsme i nad možností balit do biodegradovatelných obalů. To by představovalo zdražení o 300 až 500 Kč za měsíc a pro většinu našich klientů by nebylo akceptovatelné. Podle statistik průměrný občan ČR vyprodukuje 400 kg odpadů ročně. Pokud se stravujete s námi, misky, sáčky a dózičky vytvoří za rok odpad do 80 kg.

Navíc nedochází k plýtvání s jídlem. Věříme, že v porovnání s průměrem to není tak špatné!

Jídelníček sestavují naše nutriční poradkyně pod vedením zakladatelky společnosti, nutriční specialistky Mgr. Kateřiny Šimkové. 

Mgr. Kateřina Šimková je absolventkou Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, obor výživa člověka.

Jsme jeden z mála výrobců krabičkové diety, který má vlastní odborníky na výživu.

Jak neplýtvat jídlem. 10 tipů, jak vyhodíte méně jídla než průměrný Evropan

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Plesnivý sýr, zkyslé mléko, zbytky oběda od včerejška. Příčí se mi vyhazovat jídlo, ale ani u nás doma vždycky nezpracujeme 100% toho, co koupíme a uvaříme. Snažím se důsledně neplýtvat jídlem a dneska se s vámi podělím o tipy, díky kterým ani zdaleka nedosahujeme děsivého evropského průměru vyhozených potravin (asi 100 kg jídla na osobu/za rok).

Zaměřím se na:

  • uvařené jídlo a jeho zbytky,
  • zpracování čerstvých surovin z ledničky.

Je to v zásadě pár pravidelných úkonů, díky nimž dnes vyhazuji opravdu minimum jídla i bez slepic na dvorku. Vštípili mi je v rodině nebo jsem k nim dospěla sama vedením vlastní domácnosti.

Možná to budou drobnosti, které už sami děláte. Možná vás inspiruji. A možná z toho vyjdu jako ras, co vaří podle ledničky a ne podle chuti :-).

Pojďme na ně. Tohle jsou mé tipy, jak neplýtvat jídlem ani tehdy, když si přineseme domů přiměřený nákup.

Tip 1 – Zmenšete velikost vařené přílohy

Veliký objev posledních měsíců. Mám na mysli přílohu, kterou sypu suchou do hrnce a vařím (případně nakrájené brambory). Opravdu jsem jí vařila zbytečně moc a už si na to dávám pozor.

Marcelo, nasyp toho tam méně!

Sypu od oka, neodměřuji hrnkem nebo jinak. Nově měřím stylem: když se mi to zdá málo, je to akorát :-). Osvědčilo se to a neřeším neustále, co s těmi uvařenými bramborami nebo jáhlami.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Když se mi to zdá málo, je to akorát. Vařím menší množství přílohy a nesmíchám ji s dalšími částmi oběda.

Tip 2 – Nesmíchávejte uvařenou přílohu se zeleninou nebo masem

Když už je té uvařené přílohy víc, nechávám ji stranou. Odděleně od masa nebo zeleniny. Banalita, ale rozšíří mi značně repertoár možného využití přebývající přílohy.

Smíchaná pohanka s masem a zeleninou jde v zásadě jenom ohřát. Když je pohanka zvlášť, půjde z ní udělat sladká kaše, placičky nebo ji přidám do polévky.

Smíchaná příloha se navíc někdy nepěkně nacucá s omáčkou nebo zeleninou a je to celé blemcavější a méně lákavé k dojedení.

Tip 3 – Zbytky zpracujte hned do následujícího jídla

Trojka navazuje na předchozí tip. Vždycky se snažím obratem zpracovat zbytky z posledního jídla, abych je nevyhodila.

V mistrovství “zdělat vše” jsem se zdokonalila postupně metodou pokusů a omylů. Omyl = nikdo to doma nechce jíst :-).

Nejčastěji zpracuji zbytky vařeného jídla a zbytky z ledničky do:

  • polévek – sem zbytky uvařených obilovin, luštěnin, tepelně upravenou zeleninu nebo čerstvou a ovadlejší,
  • pomazánek – sem zbývající nastrouhaný sýr, zbytky otevřených balení žervé, lučiny, tvarohu,
  • salátů – sem zbývající těstoviny, sýry, uzeniny, zbytky “chroupací” zeleniny,
  • sladké kaše – sem zbytky uvařených obilovin, otevřené sirupy,
  • sladké buchty – sem hodně zralé ovoce, zbytky méně populárních a otevřených marmelád, zbytky nedojedených cukrovinek, čokoládových figurek,
  • fingerfood – tedy do jídla, co se dá “zobat” rukou z talíře. Zbytky tvrdých sýrů nebo uzenin. Nakrájím na kostičky a dám na stůl nebo na nejdostupnější polici v ledničce. Někdo to vždycky sezobe, když je to hned po ruce a má na něco chuť.

Ostatní rádi zpracovávají zbytky jídel taky do rizota, placiček nebo omelet.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Jak neplýtvat jídlem prakticky. Buchta, do které jsem zpracovala neoblíbenou dýňovou marmeládu, kterou by jinak nikdo nejedl. Půlku jsem nakrájela a zamrazila na později.

Tip 4 – Dokud máte zbytky posledního uvařeného jídla, nevařte jiné

Tohle nejde dodržovat úplně stoprocentně, ale rozumíme si. Když uvařím něco dalšího, všichni mají tendenci dát si to nové. To staré vám zůstane nesnědené a kdo to bude chtít jíst 3. a 4. den?

U nás jíme obvykle to samé 2x po sobě. Vařit to jen na jedno jídlo mi přijde neefektivní (u čtyřčlenné domácnosti, kdy chci každý den teplé jídlo). Vařit toho na třikrát znamená velkou šanci, že ta poslední porce zbude. Ideální varianta: první den oběd, druhý den to samé k večeři. Prostřídá se to a jídelníček je pestřejší.

Párkrát do týdne večeříme stylem “co dům dal”. Každý máme na talíři trochu něco jiného a dojídáme zbytky.

Tip 5 – Vaření přizpůsobte aktuálním čerstvým zásobám

Děti by si daly palačinky, ale nejdřív prostě zpracuji tu kořenovou zeleninu z minulého týdne…

Abych neplýtvala penězi i potravinami, musím vyvažovat to, na co máme chuť, s tím, co potřebuji spotřebovat. Logické. Někdy otravné.

Vařím podle toho, co máme v ledničce a v jakém stavu čerstvosti to je. Až pak podle receptu, který chci zrovna vyzkoušet (článek o tom, jak vymýšlet, co vařit).

Tip 6 – Určete si polici v lednici na “sníst co nejdřív”

Taková drobnost, co mi pomáhá jedním okem zjistit, co musím rychle zužitkovat.

Část té nejdostupnější police v lednici používáme jako “hot spot”, kam dávám potraviny, které potřebujeme dojíst nebo uvařit co nejdřív. Něco jako část regálu v supermarketu, kam dávají potraviny, co se jim blíží datum spotřeby.

Neosvědčily se nám doma přesné jídelníčky na celý týden dopředu. Právě proto, že potřebuji flexibilitu, abych zařadila do vaření suroviny z této police.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Část té nejdostupnější police v lednici používáme jako “hot spot”, kam dávám potraviny, které potřebujeme dojíst nebo uvařit co nejdřív. Na fotce jsme zrovna dost “vyjezení”, máme zde naklíčené mungo, otevřené vaječné wafle, včera tu byly ještě čerstvé kopřivy a vajíčková pomazánka.

Tip 7 – Uvařené jídlo rychle zchlaďte

Stalo se vám, že jste na sporáku zapomněli hrnec s uvařeným jídlem, a to se nakonec zkazilo?

Budete mít zájem:  Alergie Na Kasein Příznaky?

Tak přesně kvůli tomu vše rychle chladím a na sporáku nic nenechávám přes noc nebo dlouho přes den.

Horké hrnce s citlivějším obsahem (s masem nebo mléčnými výrobky) dávám ještě přechodně na balkón (kam je můžu dát hned po uvaření) a zchlazené pak do lednice. Ostatní  jídlo dávám do lednice, jakmile má hrnec pokojovou teplotu.

Tip 8 – Z lednice berte jako první ten starší exemplář

Taková klasika, ale napíšu jí. Z lednice bereme vždycky tu starší potravinu, když jich máme víc s různým datem spotřeby.

Skládám si jídlo takhle už při vybalování nákupu. Starší jogurty posunu dopředu, novější dám za ně. To samé u sýrů, zeleniny, vajec.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Skladování zeleniny bez igelitů. Je pak mnohem menší šance, že to začne plesnivět dřív, než to sníme.

Tip 9 – Nepotřebné igelity vyhoďte rovnou

Co koupím zabalené v igelitu (ne všechno zvládáme bez obalu – článek o tom tady), rozbalím taky hned při vybalování nákupu a přesypu do otevřené dózy: balené papriky, houby, citróny. V zásadě všechno, co přinesete v mikroteňáku.

Je pak mnohem menší šance, že to začne plesnivět dřív, než to sníme.

Tip 10 – Když to rychle nesníte, šup s tím do mrazáku

Občas se stane, že se najednou sejde moc jídla. Dostaneme cukroví, upeču buchtu přes celý plech, neodhadneme pečivo. Nečekám, až to oschne a všem to bude lézt krkem. Část hned zamrazím (rovnou nakrájené, aby se dalo brát po částech) a za pár týdnů jako bychom to našli.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Poslední reziduum z Vánoc – kuličky v mrazáku. Chuťově nejsou nic moc, tak asi proto ještě nezmizely :-).

Co se starším pečivem, když už není na zmrazení?

Pečivo nám naštěstí tolik nezbývá. Pečeme pravidelně vlastní chleba a starší jej opékáme v topinkovači.

Co dalšího, když nechcete jen strouhanku?

  • Posypka do polévky nebo k mlsání. Starší rohlíky i chleba nakrájím na kostičky a opeču na trošce oleje na pánvi. Děti to milují.
  • Zapečené rohlíky se sýrem. Rohlíky rozpůlím, namažu máslem, pokladu tvrdým plátkovým eidamem nebo goudou a zapeču cca 10-15 min. v troubě.
  • Zahuštění polévky. Chleba rozvařím v polévce a rozmixuji jej s další zeleninou na krémovou polévku.
  • Schovat do něčeho zapékaného. Do francouzských brambor i do těstovin. Michelin to není, ale lepší, než pečivo vyhodit.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

10 tipů jak neplýtvat jídlem ani tehdy, když si ho nakoupíte přiměřeně

Pojďme si to ještě jednou shrnout:

  1. Zmenšete velikost vařené přílohy.
  2. Nesmíchávejte uvařenou přílohu se zeleninou nebo masem.
  3. Zbytky zpracujte hned do následujícího jídla.
  4. Dokud máte zbytky posledního uvařeného jídla, nevařte jiné.
  5. Vaření přizpůsobte aktuálním čerstvým zásobám.
  6. Určete si polici v lednici na “sníst co nejdřív”.
  7. Uvařené jídlo rychle zchlaďte.
  8. Z lednice berte jako první ten starší exemplář.
  9. Nepotřebné igelity vyhoďte rovnou.
  10. Když to rychle nesníte, šup s tím do mrazáku.

Neříkám, že jsme v tomhle všem stoprocentní. Jen částečné dodržování těchhle zásad udělá dost na to, abychom doma s jídlem zacházeli s respektem. K naší peněžence, k těm, co ho pro nás vypěstovali nebo vyrobili, a i ke zdrojům planety.

Tak se mějte a neplýtvejme jídlem. Je ho škoda.

Na co dalšího jsem zapomněla? Pojďme článek rozšířit i o vaše komentáře, jak neplýtvat jídlem. Těším se na ně.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Tipy, jak ušetřit čas při přípravě jídla

 

Ing. Hana Málková

Pokud se zajímáte o správné a zdravé stravování, nebo je vaším cílem shodit přebytečné kilogramy, domácí příprava je jistě tou nejlepší volbou a také šancí, jak mít jídelníček opravdu pod kontrolou.

  Nedá se sice říci, že není možné kvalitně se najíst i venku, ale v takovém případě většinou nevíte, co přesně jídlo obsahuje, jaké suroviny a v jakém množství je kuchař použije, nebo jestli se vám zrovna trefí do chuti.

Výhody domácího vaření jsou tedy nezpochybnitelné. Asi jedinou, avšak celkem zásadní, nevýhodou domácí přípravy jídel je tedy čas, který to vyžaduje.

A toho není v dnešní uspěchané době nazbyt, že? Proto jsme se rozhodli vám ukázat, že i když se pro častější domácí přípravu jídla rozhodnete, nemusí to nutně znamenat, že budete v kuchyni trávit veškerý svůj volný čas.

Chce to jen se naučit lépe plánovat, používat ty správné suroviny a přípravu si co nejvíce usnadnit. A ne, rozhodně tu není řeč o instantních polévkách a podobných polotovarech. 🙂

Každé hlavní jídlo by mělo obsahovat všechny základní živiny. Měl by v něm být zdroj bílkovin, příloha jakožto hlavní zdroj sacharidů a neměl by chybět ani kvalitní tuk (ten se však většinou použije při přípravě a není třeba mu věnovat samostatně pozornost). A samozřejmě bychom neměli zapomínat ani na zeleninu, která je zdrojem mnoha pozitivních látek.

A jak si takové plnohodnotné jídlo poskládat snadno a především rychle?

Zdroj bílkovin

Maso

Příprava některých druhů masa nezabere více než pár minut. Například takové kuřecí prso, vepřovou panenku nebo rybu máte na pánvi nebo v troubě hotové skutečně během chvilky.    

Je pravda, že některé druhy masa vyžadují naopak delší dobu přípravy.

V tom případě si je můžete například o víkendu připravit dopředu, upéct větší kus (který ochutíte jen solí, případně nějakým univerzálním kořením) a potom už ho jen používat do různých pokrmů.

Jednou do rizota, jednou s těstovinami, s brambory nebo třeba do celozrnné bagety či tortilly. Maso můžete libovolně dochucovat podle konkrétního pokrmu.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Zdroj bílkovin může čas od času zastoupit i kvalitní libová šunka nebo uzené, tam stačí jen nakrájet a máte to téměř bez práce.

A co masové konzervy? I ty si můžete dopřát, ovšem jen ty rybí. 

Ostatní druhy masových konzerv nejsou tou nejlepší volbou. Většinou totiž obsahují velké množství tuku, a naopak málo masa.

U konzervovaných rybích výrobků však takové obavy většinou mít nemusíte. A jistě mi dáte za pravdu, že takový konzervovaný tuňák má opravdu univerzální využití. Hodí se do salátů, do těstovin, do rizota nebo jen tak k pečivu. Pro přípravu rychlé večeře nebo třeba pomazánky jsou skvělé i sardinky.

Vejce

Míchané vejce nebo omeleta může být nejen bleskovou snídaní, ale i večeří a koneckonců i obědem. Výhodou je, že nějaké to vejce se doma v lednici většinou vždy najde. A ani vejce vařené není nijak náročné.

Stejně jako v případě masa, i vejce vařené natvrdo si můžete předpřipravit dopředu. Jednoduše jich uvařte více do zásoby.

V lednici nějakou dobu vydrží a využít ho pak můžete do salátu, pomazánek, na pečivo a nebo si ho vzít jen tak na svačinu do práce.

Tofu, šmakoun a další alternativní zdroje bílkovin

Výrobky ze sóji, z nichž k nejznámějším patří tofu, jsou už na našem trhu poměrně běžnou záležitostí. A tofu tak seženete nejenom neochucené, ale i v různých ochucených variantách. Jeho výhodou je, že ho stačí pouze nakrájet, „přihodit“ k libovolné příloze, přidat zeleninu a plnohodnotné jídlo máte skutečně během minuty.

To samé platí i pro šmakouna, který se však na rozdíl od tofu vyrábí z vaječných bílků. I šmakouna seženete v několika variantách, a to naslano i nasladko.

Sýry

Jako zdroj bílkovin mohou posloužit i sýry, které také není třeba nijak složitě připravovat. Jen dejte pozor, abyste volili ty, které neobsahují příliš mnoho tuku.

Luštěniny

Luštěniny stojí tak trochu na pomezí zdroje bílkovin a sacharidů, jsou totiž poměrně bohatým zdrojem obou těchto živin. Co se týče výživové stránky, jsou ale opravdu skvělé a ve zdravém jídelníčku by neměly chybět.

Bohužel zrovna luštěniny jsou pověstné svou zdlouhavou přípravou. Většina druhů se musí předem namáčet a následně ještě poměrně dlouho vařit. Pokud jste doma a přípravu luštěnin si rozplánujete, nemusí to být problém. Ale ani pokud vám plánování není vlastní a chcete si luštěninové jídlo připravit během chvilky, nemusíte se luštěnin vzdávat.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Pro tento účel jsou totiž skvělým pomocníkem luštěniny v konzervě. Klasikou jsou fazole, ale seženete i cizrnu nebo čočku. Během chvilky z nich můžete připravit rychlý oběd do krabičky nebo bleskovou večeři.

Naším „horkým“ tipem na rychlou a nápaditou přílohu nebo večerní „zobání“ je pečená cizrna, kterou zvládne každý a chutná skvěle. 

Pokud byste nechtěli sáhnout po konzervě, tak je skvělou volbou červená čočka, která se nemusí namáčet a stačí jí kratší doba vaření.  

Budete mít zájem:  Smoothie není jen pití, je to životní styl

Přílohy jako zdroj sacharidů

V případě příloh máme na výběr bezpočet možností, přičemž některé vyžadují při přípravě více času, některé jsou ale téměř nebo zcela bez práce.

V případě příloh, které se vaří „delší“ dobu, jako je například rýže, těstoviny, brambory a jiné, se opět vyplatí připravit si více porcí do zásoby a kombinovat je následně s různými zdroji bílkovin a zeleniny podle chuti, abyste nejedli stále to samé. Nebojte se ale ani méně tradičních příloh a vyzkoušejte pohanku, quinou, jáhly nebo třeba amarant!

Pak jsou tu ovšem i přílohy, jejichž příprava vám téměř žádný čas nezabere. Za největší rychlovku platí kuskus, který stačí jen zalít vroucí vodou a během pár minut máte skvělou přílohu hotovou. Kuskus se navíc dá koupit i v celozrnné variantě.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

A pokud to chcete mít skutečně bez práce, sáhněte po celozrnném pečivu (které si můžete koupit do zásoby i v trvanlivé variantě) nebo třeba celozrnné tortille, kterou opět můžete naplnit podle libosti a fantazie.

Zelenina

Nejenom pokud jste se zapojili do Výzvy „Bez zeleniny nežiju“ jistě víte, že zelenina by neměla chybět téměř v žádné naší porci. Řada lidí má však se zeleninou spojenou právě zdlouhavou přípravu v podobě krájení, škrábání či vaření. Jde to ale i jinak!

Pokud skutečně nemáte času nazbyt, nebojte se sáhnout po zelenině sterilované.

Ta může být někdy dokonce kvalitnější nežli zelenina „čerstvá“ koupená v supermarketu a dlouhou dobu skladovaná. Pro sterilaci se totiž používá zelenina sklizená v období své optimální zralosti a díky šetrné úpravě zůstává velká část živin v zelenině zachována. Pokud tedy potřebujete rychle doplnit svou porci o zeleninu, ta sterilovaná vám udělá dobrou službu.

Podobné principy platí i v případě zeleniny mražené, kterou se rovněž nemusíte bát při vaření používat, a která je na přípravu podobně rychlá jako zelenina sterilovaná.

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Samozřejmě nemusíte pořizovat jen zeleninu z obchodu, ale pokud máte vlastní zahrádku, tak si můžete přebytky zamrazit, zavařit nebo usušit do zásoby.

Dobrou vychytávkou jsou i nakrájené a předpřipravené saláty, které už dnes koupíte téměř v každém větším supermarketu. V jejich případě stačí jen dochutit, přidat zdroj bílkovin a je to!

Dalším naším tipem je i předvařená řepa, která ušetří čas, který byste jinak museli věnovat pečení či vaření. 

Další tipy, jak zeleninu připravit rychle a chutně včetně zajímavých receptů, najdete v článku v sekci Tipy pro vás. 

Další pomocníci v kuchyni

Asi není třeba připomínat, že skvělým pomocníkem, který ušetří spoustu času, je mrazák.

Pokud vaříte a jídlo si chcete uchovat i delší dobu a mít ho pak po ruce, když zrovna není času nazbyt, navařte si více porcí do zásoby a zamrazte si jídlo v jednoporcových krabičkách.

Ale nemusí jít jen o hotové jídlo. Mražení se vyplatí i v případě vývaru. S takovým pořádným vývarem toho můžete v kuchyni vykouzlit mnoho.

Ovšem ne vždy je čas na to vývar hodiny vařit, aby byl dostatečně silný. Proto si jednou za čas uvařte větší množství takového silného vývaru a následně ho zamrazte po malých porcích.

Přijde vám pak vhod nejenom do polévek, ale i do omáček a jiných jídel.

Vedle mrazáku je tu pak i mikrovlnná trouba. Pro mnohé není mikrovlnka tím nejoblíbenějším pomocníkem a o jejím škodlivém „působení“ kolují mnohé polopravdy a omyly. Nicméně mikrovlnka může ušetřit opravdu spoustu času a není potřeba se v tomto případě obávat jakýchkoli zdravotních rizik.

Plánuji, plánuješ, plánujeme

A jak již bylo řečeno na začátku, spoustu času ušetří správné plánování. Rozplánujte si, co budete v následujících dnech vařit a nakupte si potřebné suroviny. Můžete tak vhodně nakombinovat jednotlivé součásti jídla a přitom mít jídelníček pestrý.

Jak to může vypadat v praxi? O víkendu si například připravíte pečené maso se zelím a knedlíky (ano, i knedlíky můžete v rozumném množství do zdravého jídelníčku zařadit 🙂 ).

Ze zbylého masa si následující den připravíte například rizoto a další den si dáte na oběd knedlíky s vajíčkem (a případně i se zbylým zelím).

Jídlo na víkend pro dva za stovku? To udělá jen muž

Plánováním se taky vyvarujete toho, že budete muset denně chodit do obchodu dokupovat potřebné suroviny. A nebo že naopak budete vyhazovat nevyužité zkažené jídlo.

Pokud máte další tipy a vychytávky, jak si usnadnit a urychlit přípravu jídla, tak se o ně podělte zde v komentářích 🙂

Jídlo na více dní: Tradiční recepty, které druhý den chutnají ještě lépe

Vařit každý den je opravdu náročné, zvlášť pokud máte doma děti, musíte se s nimi učit a na každodenní rutinu vám nezbývá čas a mnohdy ani síla. Vyhněte se tomu a navařte si do zásoby. Jsou jídla, která naopak po uležení chutnají ještě lépe. Jen si je jeden den navaříte a další dny ohřejete. 

Guláš

Klasickým jídlem k ohřátí je guláš. Naopak, když se ještě přes noc uleží, chutná druhý den lépe, protože se chutě usadí. V hrnci orestujte na sádle nakrájenou cibulku, přihoďte kostky masa (může to být hovězí kližka nebo vepřová krkovička) a pořádně ze všech stran osmahněte, aby se maso zatáhlo.

Opepřete, osolte, přidejte lžíci sušené papriky, lžíci rajského protlaku, zamíchejte, zalijte horkou vodou a nechejte na mírném plameni vařit, dokud nebude maso měkké. Poměr cibule a masa by měl být vyvážený. Pokud tolik cibule nemáte, zahustěte na závěr guláš hladkou moukou nebo chlebem.

Podívejte se na podrobný návod, jak připravit dokonalý domácí guláš.

Masová směs se zeleninou

V tomto případě se představivosti meze nekladou a můžete mít v podstatě každý týden jiné jídlo. K ohřívání ideální a navíc neušpiníte moc nádobí – potřebujete jen jeden pekáč nebo hrnec. Základem je maso, které jen zprudka na tuku v pekáči osmahnete, aby se zatáhlo.

Můžete použít kuřecí, hovězí kostky, vepřové, králíka nebo krůtí. Vyjměte ho a orestujte v pekáči cibulku se zeleninou. Základem může být mrkev a celer a pak už si volíte, co chcete – řepu, květák, brokolici, dýni a další.

 Dejte k zelenině zpět maso, osolte, opepřete, můžete ještě přidat bobkový list, nové koření nebo další koření a bylinky, podlijete vodou, přiklopte a vložte do horkovzdušné trouby na hodinku a půl na 170 °C. Pokud děti zelenině neholdují, maso vyndejte a zeleninu z pekáče rozmixujte na omáčku.

Takhle chytře schovanou už nikdo nepozná. Sepsali jsme pro vás pět nejlepších receptů na masové směsi.

Omáčky

Omáčky s masem jsou ideálním jídlem k ohřívání. Ať už zvolíte svíčkovou na smetaně, kuře na paprice, králíka na smetaně nebo rajskou s hovězím, jsou to klasiky, které nezklamou.

Rajská je navíc docela rychlá, pokud ji připravujete jen z rajského protlaku. Do hrnce vhoďte kus hovězího zadního, cibuli, mrkev, celer a petržel, osolte a opepřete, přidejte bobkový list a nové koření, zalijte vodou, zavřete a uvařte maso do změknutí.

Maso vyndáte a ze zbývajícího vývaru připravíte omáčku. Udělejte si jíšku z másla a mouky jako základ, zalijte vývarem a přidejte rajský protlak, nové koření, 2 hřebíčky, trochu skořice a soli. Povařte a na závěr dochuťte octem, cukrem a solí. Podávejte s nakrájeným masem a těstovinami.

Naučte se poctivou rajskou omáčku s masovými koulemi, na které si pochutná celá rodina.

Husté polévky a vývary

Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. Zvlášť v současné době, kdy potřebujete pořádně posilovat imunitu, je vývar ideální. Do hrnce dáte cibuli, mrkev, celer, petržel, maso (hovězí žebra nebo kuřecí skelet) a koření – bobkový list, nové koření, libeček, sůl a pepř. Vše zalijete vodou, přivedete k varu a necháte vařit na mírném ohni.

Do polévky přidejte před podáváním bylinky jako pažitku a petržel a zahustěte knedlíčky nebo nudlemi. Jak připravit poctivý vývar podle šéfkuchařů? Podívejte se na návod. Pokud vývary zrovna nemusíte, zkuste husté polévky.

Výborná je například fazolová, zeleninová polévka s luštěninou nebo houbová polévka s bramborem.

Luštěniny

Jídla z luštěnin jsou dobrá, i když se ohřejí. Vezměme si třeba klasickou čočku. Stačí si orestovat na oleji nakrájenou cibulku, poprášíte moukou a pak jen přidáte uvařenou čočku, kterou jste si den předem namočili.

Promícháte, podlijete trochou vody a ještě povaříte. Ochuťte solí a tymiánem. Uvařte klasickou čočku nakyselo podle našeho receptu a klidně zkuste 5 minut před koncem vaření přidat sušené švestky.

Zní to možná netradičně, ale tato skvělá chuťová kombinace vás překvapí.

Už nevíte, co vařit? Podívejte se na levné večeře do 100 Kč pro celou rodinu ZDE >>>

Autor: Redakce

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector