Jídlo a potraviny na zahřátí – zahřejte se správným jídlem

Podle tradiční čínské medicíny se potraviny rozdělují podle toho, jaké mají energetické účinky pro tělo.

Část spadá do kategorie jídel, která zahřejí zevnitř, dodají energii, zvednou krevní tlak a druhá část je považována za jídla, která ochlazují a detoxikují.

Protože přichází zima, zaměřte se na ta jídla, která udrží vaše tělo v teple a dodají vám tolik potřebnou energii v chladných dnech. Doplňte zásoby v ledničce, spíži a zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny:

1. Pórek

Tato zelenina s bílým koncem stonku obsahuje množství kyseliny listové, vitamínu C a manganu, selenu, zinku, fosforu. Prokrvuje organismus, povzbuzuje činnost mozku a příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru.

Snadné zpracování pórku

2. Mušle

Tahle mořská pochoutka v sobě skrývá omega 3-mastné kyseliny a konkrétně kyseliny dokosahexaenovou a eikosapentaenovou. Mají vliv na správnou funkci organismu – tedy buněčných stěn, nervů, imunity, kardiovaskulárního systému a udrží vás v teple.

  • Mušle dušené na víně
  • Jídlo a potraviny na zahřátí – zahřejte se správným jídlem
  • 3. Hovězí maso

Není nic lepšího než si v chladných zimních večerech uvařit poctivý hovězí vývar! Hovězí maso obsahuje hlavně vitamíny skupiny B a vitamin E, ale také selen, zinek a železo. Železo je důležité při krvetvorbě a krev pak roznáší teplo po celém těle. Hovězí maso má vyšší podíl tuku a kalorií, což opět přispívá k udržení vašeho těla v teple.

Jídlo, které si zamilujete: Burgundské hovězí

4. Zázvor

Zázvor je skvělým pomocníkem při boji s kašlem a nachlazením, posiluje imunitu. Pomáhá tělu trávit a udržuje teplo uvnitř. Působení na tělesnou teplotu má na svědomí látka zvaná gingerol, která rovněž pomáhá mírnit nevolnosti všeho druhu, i ty v těhotenství.

  1. Jablečná polévka se špetkou zázvoru a kari
  2. Jídlo a potraviny na zahřátí – zahřejte se správným jídlem
  3. 5. Kaštany

Na rozdíl od jiných ořechů a semen, mají kaštany poměrně málo kalorií a tuků. Jsou ale bohaté na minerály, vitamíny a fytonutrienty, včetně kyseliny listové, která je nezbytná pro tvorbu červených krvinek. Kaštany mají blahodárný vliv na slezinu, ledviny a podporují oběh krve.

Pečené vánoční kaštany

6. Pastinák

Vysokou hladinu draslíku a kyseliny listové má tato zelenina. Draslík snižuje krevní tlak a kyselina listová opět podporuje krvetvorbu. Obsahuje vlákninu, která je prospěšná pro činnost střev.

Pastináková polévka s lískovými oříšky, lanýžovým olejem a slaninou

7. Kurkuma

Hlavní složka kari má antioxidační účinky na lidské tělo. Je spojována i s léčbou neurologických poruch a bojem proti rakovině – účinnou látkou je kurkumin. Kurkumin posiluje imunitu tím, že podporuje protizánětlivé procesy v těle.

Kurkumu přidejte do kapustičkových placek s mletým masem

Jídlo a potraviny na zahřátí – zahřejte se správným jídlem

8. Med

Med pomůže nejen proti nachlazení, chřipce, zimní únavě a vyčerpanosti, ale dokáže vás také zahřát. Poctivý med od včelařů obsahuje mnoho antioxidantů.

Bílý chléb s medovou pomazánkou a pistáciemi

9. Skořice

Skořice má neuvěřitelnou moc rozproudit krev a zahřát celé tělo. Brání organismus před útoky virů, bakterií a infekcí. Zefektivňuje trávení a tím napomáhá vylučovat škodlivé látky z těla.

  • Na zahřátí si dejte horké jablko s vůní skořice
  • Jídlo a potraviny na zahřátí – zahřejte se správným jídlem
  • 10. Sezamová semínka

Sezam je bohatý na železo, ale také vápník, zinek, draslík, vitamíny skupiny B a vitamín E. Jezte neloupaná sezamová semínka, abyste se o všechny tyto prospěšné látky nepřipravili. Sezamová semínka se doporučují při chudokrevnosti, mírní projevy menopauzy. Zvyšují obranyschopnost těla a prospívají vlasům, nehtům a kůži.

Tofu směs se sezamem

11. Sušené ovoce

Stejné množství živin jako čerstvé ovoce má i to sušené. Ačkoliv je sníženo množství vitamínu C, ostatní látky zůstávají zachovány.

Takže místo sladkostí si dopřejte různé druhy sušeného ovoce a takovým zdravým mlsáním prospějete svému tělu a zahřejete ho.

Sušené ovoce obsahuje totiž vlákninu, antioxidanty, kyselinu listovou a polyfenolové antioxidanty, které zlepšují průtok krve. Díky sušenému ovoci snížíte riziko obezity a vylepšíte své trávení.

Kuskus na sladko se skořicí, ořechy a sušeným ovocem bez lepku

12. Šafrán

Koření, u kterého dejte pozor na dávkování a těhulky by se mu měly raději vyhnout úplně. Doporučená denní dávka je maximálně 30 miligramů. Ve správném množství však šafrán zabraňuje tvorbě krevních sraženin, podporuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu, posiluje imunitu a využijete ho i při kašli či astmatu.

Šafrán přidejte do krémové polévky z máslové dýně

13. Vajíčka

Možná vás to překvapí, ale vajíčka mají velký vliv v prevenci chřipek a nachlazení. Díky vitamínu D posilují imunitu a aktivují účinné látky proti virům a bakteriím. Vajíčka také obsahují vitamíny A, B5, B12, B2, B6, E a K. Z minerálních látek je to vápník, fosfor, který rovněž podporuje zdraví kostí, draslík, železo nebo zinek, který posiluje imunitu.

Zbyla vám v lednici vajíčka a nevíte, jak je využít?

14. Pepř

Pepř podporuje krevní oběh, prokrvuje i intimní partie a působí jako přírodní afrodiziakum. Prohřívá tělo a je vhodný při nachlazení. Zahřeje sliznice a tím se lépe uvolní hleny při rýmě. Podporuje trávení a řeší nízký tlak.

  1. Hovězí líčka na houbách a zeleném pepři s nastavovanou kaší
  2. Jídlo a potraviny na zahřátí – zahřejte se správným jídlem
  3. 15. Chilli

Podobný efekt jako pepř způsobují i chilli papričky. Mají protizánětlivé účinky, prokrvují tělo a tím pádem i zahřívají. Najdete v nich mangan, hořčík, draslík i železo. Jsou plné antioxidantů a chrání organismus před působením volných radikálů.

Vegetariánské chilli linguine s pórkem

16. Křen

Další skvělou zeleninou, která pomáhá proti nachlazení a chřipce, je štiplavý křen. Má také protizánětlivé účinky, detoxikuje játra a podporuje krevní oběh.

K hovězímu masu zkuste křenovou omáčku

17. Luštěniny

Vysoký obsah vlákniny v luštěninách pozitivně ovlivňuje trávení. Zařaďte tedy luštěniny do svého jídelníčku. Kromě vlákniny do svého těla dostanete i antioxidanty a přispějete k prevenci proti nádorovým onemocněním a vzniku cukrovky II. typu.

  • Španělské fazole s klobásou a česnekem
  • Jídlo a potraviny na zahřátí – zahřejte se správným jídlem
  • 18. Obilninové kaše

Jáhly, pohanka, špalda, ovesné vločky i rýže dokáží vaše tělo dobře prohřát. Udělejte si z nich kaše na různé způsoby. Jezte je k snídani a dodají vám dostatek energie do celého dne. Zkuste recept na jáhlovou kaši s pistáciemi a čokoládou.

Jídlo a potraviny na zahřátí – zahřejte se správným jídlem

19. Tepelně upravená zelenina

V létě si dopřejte syrovou a studenou zeleninu a ta vaše tělo dokáže ochladit. V zimě naopak hoďte zeleninu na pánev nebo ji uvařte a takto upravená vás naopak prohřeje. Hodí se výborně k mnoha druhům jídel. Uvařte si třeba šťavnaté vepřové kostky s dušenou zeleninou.

Pravidla konzumace zahřívacích potravin

Váš zimní jídelníček se nemusí skládat pouze z výše uvedených hřejivých potravin. Stačí je pouze zařadit do vašich receptů a vhodně skombinovat. Do vašeho klasického smoothie přidejte například trochu rozmarýnu a vyrovnejte tak tepelný efekt.

Nestačí si jednou začas dát jídlo se zahřívací ingrediencí, nečekejte tedy okamžitý efekt. Více tepla vašemu organismu dodá pravidelná konzumace vhodných jídel a potravin, dopřávejte si je proto každý den.

Jídelníček a zahřívací potrava není vše. Nezapomínejte ani na pitný režim a pohyb, což podpoří krevní cirkulaci. Své tělo také otužujte a nenechte se zhýčkat vysokou teplotou doma. Pokud budete tělo zvykat na nižší teploty, upraví se jeho termoregulace a bude vám celkově méně zima. Při sprchování tedy zařaďte střídání teplé a studené vody.

Tipy na zahřátí jídlem od naší nutriční poradkyně Zuzany Pavelkové Šafářové

Existují určité potraviny, které dokážou naše tělo prohřát. Není to ovšem jen o samotné potravině, velký vliv má kulinářská úprava pokrmu. Obecně velmi zahřívají jídla dlouze vařená, pečená a smažená. Nicméně vzhledem ke vzniku potencionálně škodlivých látek se doporučuji těm smaženým vyhnout. V zimě by každopádně měla tepelně upravená strava převládat. Naše tělo krásně prohřejí:

  • dlouze vařené masové vývary,
  • maso a vnitřnosti, především maso dlouze pečené, grilované či dušené v tlakovém hrnci,
  • obilniny jako jsou pohanka, rýže a ovesné vločky,
  • luštěninové pokrmy,
  • tepelně upravená zelenina včetně vydatných polévek doplněných o obilninu například kroupy,
  • sušené ovoce,
  • koření jako jsou zázvor, skořice, badyán, kardamon, hřebíček, muškátový oříšek či pepř. Zajímavý je účinek chilli. Po jeho konzumaci se extrémně zahřejete, začnete se potit, ale ve finále vás ochladí. Z tohoto důvodu se konzumuje v tropických oblastech.
Budete mít zájem:  Jak moc záleží na tom, kolik vážím? Důležitější než hmotnost je kondice

nápojů pak mají termický účinek:

  • ovocný, černý a zázvorový čaj,
  • kakao,
  • svařené víno či horký punč s kořením. Tvrdý alkohol a vůbec nadmíra alkoholu sice tělo rychle prohřeje díky rozšíření cév, ale tento efekt je velmi krátký. Po prvotním prohřátí se tělo naopak ochlazuje.

Zdroj:  doctor.ndtv.com, mindbodygreen.com, ordinace.cz, celostnimedicina.cz, spektrumzdravi.cz, margit.cz, womanonly.cz, vitalia.cz, zuzanasafarova.cz

Potraviny pro zahřátí | CZ TEST

10.11.2011 | Chladné počasí nás nutí balit naše těla do stálé silnějších kabátů a svetrů. Co se ale raději zahřát správně zvoleným jídlem? Naši předkové, ale i čínská medicína využívá teorii o tzv. ochlazujících (jinových) a zahřívacích (jangových) potravinách.

Dalo by se říci, že tradiční čínská medicína se od té naší české „babičkovské“ zase tolik neliší.

Když dříve přišly mrazy, zalezlo se za pec, v troubě se peklo maso, na plotně bublala polévka. Nad pecí se sušily bylinky na hřející čaje a léčivé odvary.

Babičky se řídily „selským“ rozumem a hlavně poslouchaly své tělo.

Zkusme si tedy vybírat takové potraviny, které nás krásně zahřejí, ale přitom nenaruší náš dietní plán. Ochlazený organismus nedokáže správně spalovat tuky. Kromě sportu můžeme začít spalovat také pomoci následujících potravin. V těchto potravinách převažuje mužská energie jang a měly by prohřát a posílit organismus.

Jídlo a potraviny na zahřátí – zahřejte se správným jídlem

·        Teplé polévky

Polévka je grunt“, říká každá babička. Dříve se oslabení organismu, nemoci i stav po porodu léčily poctivými vývary. Stejně tak ani v čínské medicíně nedají na polévky dopustit. A doporučují vařit slepici tak dlouho, dokud se maso neoddělí od kostí.

  • ·        Pohanka a rýže
  • ·        Maso: kuřecí, skopové jehněčí
  • Už naši předkové moc dobře věděli, proč právě v chladném období jíst mnohem více masa než kdykoliv jindy.

Jídlo a potraviny na zahřátí – zahřejte se správným jídlem

·        Ryby: úhoř, losos                                                                                                                                                         Zapomenout bychom neměli ani na ryby, pro prohřátí se doporučuje především  úhoř.

·        Masové náhražky                                                                                                                                          Pro ty, kteří maso příliš nemusí, jsou na trhu i zdravé náhražky. Krom tofu si můžeme dopřát tempeh, seitan, šmakouna, robi maso nebo klaso. Najdeme je v podobě přírodní, uzené nebo i marinované.

  1. ·        Sýry: plísňové, kozí, ovčí
  2. ·        Ovoce: broskve, třešně, maliny, datle
  3. ·        Zelenina: česnek, cibule, pórek, křen chřest, chilli papričky
  4. ·        Ořechy: mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka
  5. ·        Koření: skořice, zázvor, bazalka, hřebíček, fenykl, pepř, kmín
  6. ·        Nápoje: červené víno, rýžové víno, káva, zázvorový a černý čaj
  7. Černý za zelený

Pokud jste milovníci zelených čajů, v tom nejchladnějším období je vyměňte raději za čaj černý.

Ten totiž patří mezi jangové potraviny, které zahřejí, naopak právě od zeleného, který má ochlazující účinky. Mezi nejcennější se v Číně považuje černý čaj Pu-Erh. Má velmi pestrou, až zemitou chuť.

Na rozdíl od ostatních čajů u něj platí pravidlo „čím je starší, tím jemnější má chuť“.

 Červené za bílé

Až se příště budete rozhodovat, jakému vínu dát přednost, tak volba po přečtení toho článku bude jasná. Vsaďte na červené víno, protože na rozdíl od bílého vás zahřeje.

Nenahraditelný zázvor

Zázvor můžeme využít nejen jako koření, ale můžeme si z něj připravit i vynikající čaj, který zahřeje i největší zimomřivce.

Zahřívající potraviny by podle starých čínských lékařů měli s opatrností konzumovat lidé s vysokým krevním tlakem, lidé po mrtvici, ti, kteří trpí častými migrénami, ženy v menopauze, lidé s nočním pocením a s nespavostí.

V zimním období bychom se měli tedy raději vyhnout druhé skupině, tzv. ochlazujícím potravinám.

·         Mezi ně patří: rafinovaný cukr, kravské mléko, hlávkový salát, zelný salát, čekanka, rajčata, okurky, cukety, tropické a subtropické ovoce, ovocné šťávy a džusy, houby, alkohol, zelený čaj

Tyto potraviny jsou tedy vhodnější v teplých měsících, kdy organismus potřebuje ochladit.

Poslední skupinou dle čínské medicíny jsou neutrální potraviny. Ty si můžeme dopřávat kdykoli během roku.

·        Telecí a hovězí maso, divočina, mořské plody, vejce, luštěniny, brambory, lékořice, med.

Přeji Vám, aby vaše nadcházející dny byly hřejivé a to nejen díky výše vyjmenovaných zahřívacím potravinám. A doufám, že až se nás zase jednou pan Mrazík zeptá, „Už je Ti teplo, děvče?“, bez přemýšlení mu odpovíme „Dědo, neměj strach, my přece máme zahřívací potraviny“.

Zahřejte se těmi správnými potravinami!

23. října 2015·Jídlo a pití·Redakce

V chladných a mrazivých dnech někomu stačí pořádné oblečení, jinému je ale i přesto zima. My vám poradíme, čím se můžete zahřát zevnitř – tedy jaké potraviny byste v chladných dnech měli konzumovat.

Tím, že si prohřejete organismus vhodným jídlem, nastartujete metabolismus, což jistě potěší všechny, kteří se chtějí zbavit přebytečných kil. Pozor si ale musí dávat lidé s vysokým tlakem, sklonem k migrénám a také ti, kteří jsou po mrtvici nebo trpí nespavostí.

Teplo podle Číňanů

Východní medicína se tématu zahřátí organismu věnuje už od pradávna. Podle Číňanů je nejlepší jíst na podzim a v zimě co nejvíc tepelně upravených jídel. Naopak vyhnout byste se měli mléčným výrobkům, které mají opačnou funkci – ochlazují organismus. 

Snídaně

Zkuste vyskočit ze stereotypu a místo cereálií a jogurtu snídejte míchaná vajíčka, párky nebo cokoli jiného, co prošlo tepelnou úpravou a podává se ohřáté. Jestli si přesto nedokážete představit ráno bez mléčné nebo jogurtové dobroty, okořeňte si ji trochou skořice, která dokáže příjemně prohřát.

Oběd a večeře

Polévka je skvělým prostředkem k zahřátí. Pokud v ní navíc máte trochu zázvoru nebo chilli, možná se zahřejete nejen zevnitř, ale i zvenku. I hlavní chod vás může pořádně prohřát. Z masa zahřeje kuřecí, skopové, jehněčí a stejně tak i kachna a husa. Jako příloha je ideální pohanka, rýže nebo jáhly. 

Jídlo a potraviny na zahřátí – zahřejte se správným jídlem

Nápoje pro zahřátí

Z nealkoholických nápojů sáhněte po zázvorovém čaji. Zahřeje a skvěle poslouží i v případě nachlazení. Z alkoholických nápojů je pak zahřívačem číslo jedna svařák. 

Tady je souhrn zahřívacích potravin podle tradiční čínské medicíny:

  • teplé polévky
  • koření – čím ostřejší, tím vyšší zahřívací efekt (zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, kmín)
  • ryby – losos, úhoř
  • maso – kuřecí, skopové, jehněčí, kachna, husa
  • vnitřnosti
  • sýry – plísňové, kozí a ovčí
  • ovoce – broskve, třešně, maliny, datle
  • sušené ovoce
  • zelenina – česnek, cibule, pórek, pažitka, křen, chřest, chilli papričky – udržují v organismu nejen teplo, ale povzbuzují chuť k jídlu, odstraňují zácpu a zrychlují metabolismus
  • ostatní zelenina – vařená, a to v páře či lehce osmahnutá nebo opečená
  • semena – mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka
  • rýže, jáhly, pohanka, sója
  • ovesná kaše
  • celozrnné potraviny
  • vejce
  • máslo a ostatní tuky
  • sůl
  • kakao, kakaové produkty
  • alkohol
  • červené a rýžové víno
  • káva
  • černý a zázvorový čaj

Jídlo a pití – další články

Jídlo, které zahřeje: Co je dobré jíst v mrazivém počasí

V Číně mají v tomto ohledu jasno už hezky dlouho. Princip zahřívání a ochlazování lidského organismu pomocí jídla je definován v tradiční čínské medicíně. Ta rozlišuje dvě protikladné a navzájem se doplňující energie – jin a jang – a jejich principy se snaží aplikovat i na gastronomii.

Řeší ale také termické působení jednotlivých potravin a také jejich příslušnost k jednotlivým elementům: dřevo, oheň, země, kov a voda. Zohlednění všech těchto faktorů má mít za následek, že člověk dostane do těla přesně to, co v daném období potřebuje ke zdárnému přežití. Takže jestli do sebe cpete guláš k obědu v únoru i v červenci, neděláte dobře.

Budete mít zájem:  Domácí léky na léčbu zácpy během těhotenství

Ačkoli, je to trochu složitější, nezáleží jen na tom, jestli je teplo, nebo zima, ale i na tom, jaký jste typ.

Na slunečné a stinné straně

Tyhle čínské principy – jakkoli mohou na někoho působit překombinovaně a příliš esotericky, či dokonce šarlatánsky – směřují ve výsledku k tomu, aby člověka přiměly k pestrosti ve stravování a k nabourání stereotypů, respektive k vytvoření stereotypů nových, smysluplných. Ano, dává to totiž smysl. Klasické čínské texty přirovnávají síly jin a jang k hoře: jedna její část je obrácena ke slunci, druhá leží ve stínu. Ve stínu je chlad a vlhko, tam sídlí jin. Na slunečné straně je naopak horko, sucho a také světlo, tam si libuje jang. Která energie je vám bližší, poznáte snadno: trávíte radši dovolenou u moře na prosluněné pláži, nebo vám dělá dobře vymrznout na zasněženém svahu? Anebo: jestli jste zimomřiví a snadno se unavíte, jezte potraviny s energií jang. Horkokrevným bude svědčit opak.

Nenechte se zmást teplotou jednotlivých potravin. Studená feferonka bude vždycky zahřívat. Seznam potravin se zahřívacím efektem je pestrý a obsáhlý. Pomůže třeba koření: skořice, zázvor, bazalka, hřebíček, fenykl, pepř nebo kmín.

Používejte hodně cibule, česneku nebo pórku, dochucujte chilli papričkami nebo křenem. Co je pikantní, to hřeje. Z mas se doporučuje kuřecí nebo jehněčí, mezi rybami je „nejteplejší“ losos. Že červené víno zahřeje víc než bílé, nejspíš všichni víme.

Z čajů hřeje hlavně ten černý, zelený si nechte na ochlazení – i když bude teplý.

Zima = voda = moře

Vedle zahřívacích a ochlazujících potravin existuje ještě skupina tzv. neutrálních, tedy těch, které lze libovolně kombinovat bez ohledu na to, jestli chceme teplo, nebo spíše chlad: luštěniny, mrkev, brambory, ořechy nebo máslo. Pokud vezmeme do hry ještě princip elementů, tak je zima symbolizována vodou.

Typickou chutí tohoto elementu je pak slaná, takže by na stůl měly přijít produkty z moře, nejde jen o zmiňovaného lososa, ale i mořské řasy, mořskou sůl nebo prostě minerálku bohatou na soli. Z tepelných úprav se na toto období nejvíce doporučuje pečení. Což dá zdravý rozum. Takže pečte, vařte a dopřejte si.

Zima si to žádá a vaše tělo také.

Recept: Mrkvová polévka se zázvorem a chilli

Krémová polévka je zahřívací jistota, o dostatek tepla se tu postará zázvor a chilli.

Asi kilo mrkve očistěte a nakrájejte na kolečka. Větší cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno, dva stroužky česneku nasekejte a kus zázvoru o délce asi pět centimetrů nastrouhejte.

Cibuli orestujte na oleji, přidejte česnek a mrkev, krátce orestujte a zalijte asi půllitrem zeleninového vývaru. Vařte, dokud mrkev nezměkne. Poté rozmixujte dohladka a zalijte asi 200 ml kokosového mléka.

Přidejte zázvor a nasekanou chilli papričku a už jen krátce povařte. Chuť dolaďte limetovou šťávou, solí a pepřem.

Zahřívající a chladivé potraviny

Říká se, že co se týče výživy, měli bychom poslouchat, co si náš žaludek žádá. Občas ale není třeba ani tolik napínat uši. Jakmile totiž začne být venku chladu, začne přímo volat po teplé stravě.

Chuť na čerstvé saláty nebo osvěžující meloun je najednou ta tam. Naše tělo naopak touží po vydatných polévkách a horkých kaštanech.

V podzimních a zimních měsících se tedy teplá jídla těší přirozeně větší oblibě než syrová strava.

A i určité potraviny a přísady teď zažívají svoji hlavní sezónu. Místo letních ovocných salátů s ananasem, kiwi a mátou si mnohem raději vychutnáme ovocný kompot se skořicí a kardamomem nebo pečená jablka dochucená rozinkami a vlašskými ořechy.

Kdo se nechce vzdát vanilkové zmrzliny, dá si ji s horkými malinami. A Mikuláš nám pak s radostí nadělí mandarinky plné vitamínů, které tělo zároveň příjemně osvěží, a nejrůznější oříšky, které nás zevnitř zahřejí.

Již prastaré nauky z Dálného východu jako tradiční čínská medicína a ajurvéda, ale také evropské lidové léčitelství připisovaly potravinám tepelné účinky na tělo.

Červené maso, především zvěřina, zahřívá náš organizmus zevnitř víc než například kuřecí.

Také dýně, pórek nebo cibule pomáhají, když je nám zima, stejně jako ořechy a kaštany. A ostré druhy koření jako chilli, pepř nebo zázvor jsou všeobecně známé tím, že nás dokáží pořádně rozpálit. Proto jsou jim někdy připisovány i afrodiziakální účinky.

Zároveň však dráždí sliznici v ústní dutině a jícnu. Tím je stimulováno prokrvování. Cévy se rozšiřují, srdeční tep se zrychluje, zvyšuje se tělesná teplota a tělo se začíná více potit, aby zabránilo přehřátí.

Proto je také ostře kořeněné jídlo tolik oblíbené v oblastech, kde panuje horké klima.

V důsledku zvýšeného pocení, které pálivá sousta vyvolají, se totiž organismus příjemně ochladí. V chladných regionech naopak pomáhají chránit proti nachlazení a promrzlým končetinám.

Žhavé. U některých druhů koření je třeba dávat pozor na dávkování, abyste se místo příjemného zahřátí spíše nespálili.

Teplé

Asijská nauka pěti elementů zařazuje každou potravinu do jedné z pěti skupin: studené, osvěžující neboli chladivé, neutrální, teplé a horké neboli zahřívající.

Jelikož je podle tradiční čínské medicíny i v oblasti stravování třeba jít zlatou střední cestu a hledat harmonii, doporučuje se nejvíce používat potraviny na škále teplé až neutrální nebo neutrální až chladivé.

Horké a studené potraviny by měly přijít na řadu jen v případě, kdy je třeba vybalancovat nerovnováhu v těle, která může být způsobena například extrémními výkyvy teplot.

Také způsob přípravy jídla přitom hraje svou roli. K zahřívajícím pokrmům a potravinám patří kari, chilli, zázvor, pepř, plísňové sýry, skořice, jehněčí, zvěřina a všechna grilovaná masa. Dále obiloviny jako rýže, jáhly nebo špalda, která je sama o sobě neutrální, ale při opražení nebo vaření získává zahřívající účinky.

Z ovoce pak jde například o švestky, broskve, meruňky a granátová jablka. Ze zeleniny je to fenykl, batáty nebo dýně. Výčet může pokračovat rozinkami, kakaem, ořechy, ovčími a kozími sýry a parmezánem. K tomu se přidávají tučnější nebo uzené ryby a mořské plody.

A samozřejmě nesmíme zapomenout na celou řadu koření a bylinek, například petrželku, bazalku, oregano, tymián, jalovec a skořici. Není tedy divu, že poslední zmiňovaná neodmyslitelně patří k vůni i chutím Vánoc.

Hřejivá. Polévka zahřeje naše tělo a pohladí nás po duši. I vědecké studie prokázaly, že oblíbený slepičí vývar má blahodárné účinky.

Studené

Chladivé – a pro sychravé zimní dny proto méně vhodné – jsou naopak jablka, hroznové víno, pomeranče, artyčoky, olivy, hlávkový salát, pampeliška, ředkvičky, avokádo, lilek, brokolice, chřest, špenát, cukety, kyselé zelí, ústřice, kešu ořechy, olivový, sezamový a slunečnicový olej, pšenice a ječmen, šlehačka, tofu, šalvěj a řeřicha. Mezi vyloženě studené potraviny pak patří rajčata, ananas, kiwi, citrony, jogurt, okurky, banány, mango, vodní meloun, bílý cukr, kaviár, krabí maso, řasy, sojová omáčka a sůl.

Obzvlášť nápoje, které bývají běžně konzumovány spíše studené a navíc ještě mají chladivé účinky – jako třeba pomerančový džus přímo z lednice – bychom proto měli podle tradiční čínské medicíny v zimě raději omezit, neboť příliš zatěžují náš zažívací systém.

Ale i některé horké nápoje jako zelený čaj nebo různé bylinkové čaje, například mátový, lipový, heřmánkový nebo bezový, prý tělo spíše ochlazují. To samozřejmě neznamená, že bychom tyto potraviny měli v zimě zcela vyřadit ze svého jídelníčku.

Jde jen o to, vykompenzovat je podle potřeby zahřívajícími potravinami.

Pokud se nemůžete nabažit špaget s rajčatovou omáčkou, které samy o sobě ochlazují, zkuste je „rozehřát“ pořádnou porcí parmezánu navrch. Kdo je zvyklý vymačkávat si do čaje citron, měl by sáhnout raději po zázvorovém než po osvěžujícím mátovém.

Celkově by na stůl místo syrové stravy měly přijít spíše vařená, dušená a pečená jídla, která naše tělo pěkně zevnitř roztopí. Jako přílohu si pak můžete klidně dopřát i malý osvěžující salát, aniž byste se vystavovali riziku, že začnete mrznout.

Budete mít zájem:  Má smysl nejíst po 17. hodině večer?

Tip: Zeleninu konzumujte v chladných zimních měsících nejlépe vařenou v polévce, dušenou či grilovanou.

Polévka je grunt

Asi neznámějším a neoblíbenějším zahřívacím pokrmem je polévka. Už naše babičky ji v sychravých dnech nechávaly rády dlouze probublávat na plotně. Vždyť už jen samotná její vůně linoucí se z kuchyně dokáže vykouzlit útulnou atmosféru.

A i v dnešní době patří zejména v chřipkovém období mezi osvědčené domácí prostředky právě silný slepičí nebo kuřecí vývar, který posiluje obranyschopnost organismu a pomůže nám postavit se znovu na nohy.

Tento recept najdeme mimochodem zaznamenaný už ve spisech jednoho židovského učence z 12. století.

Dnes jsou blahodárné účinky této legendární zimní polévky dokonce vědecky doložené. Tým amerických vědců z univerzity v Nebrasce potvrdil, že čerstvá slepičí polévka skutečně působí proti infekcím horních cest dýchacích.

A to tím, že brzdí aktivitu bílých krvinek, které se podílí na nachlazení. Které konkrétní látky však tyto pozitivní účinky způsobují, dosud ještě nebylo objasněno.

Každopádně je jisté, že horká pára vycházející z talíře polévky zvlhčuje sliznice a usnadňuje odtékání hlenů.

A polévka jako taková samozřejmě představuje i zvýšený přísun tekutin, což je rovněž důležité pro náš imunitní systém.

Kdo by chtěl její protizánětlivé a zahřívající účinky ještě zesílit, může v ní navíc povařit kousek zázvoru. Nebo chilli papričku či fenykl. Anebo to, co nám zrovna radí náš žaludek.

Žádný strach, po okurce nebo kiwi určitě toužit nebude. Ví totiž moc dobře, co tělu prospěje.    

Ideální zimní snídaně: číst dál

Optimální snídani pro chladná rána, která nás zahřeje, nastartuje a dodá energii na celé dopoledne, představuje například ovesná kaše s hruškami: Oloupejte hrušku a nakrájejte ji na kostičky.

Poté smíchejte hrst ovesných vloček se špetkou soli, přidejte bobulky goji a vše zalijte vařící vodou. Následně přimíchejte i kousky hrušky, trochu rozinek, skořice nebo mletého hřebíčku a vše povařte na mírném plamenu asi 5 minut.

Před podáváním zakápněte medem a případně dozdobte nasekanými vlašskými ořechy.

Zahřívací. Ovesné vločky a hrušky jsou ideální kombinací pro zimní snídani.

Přehled hřejivých a chladivých potravin

Potraviny pro zahřátí: Co jíst v zimě, aby vám nechyběla energie?

  • V zimních měsících musí naše tělo vynaložit spoustu energie na zahřátí, a pokud konzumujeme hlavně jídla, která organismus ochlazují, zbytečně oslabujeme imunitu a máme i pocit neustálého vnitřního chladu. A to je velmi nepříjemné. Co s tím? Stejně jako v každém ročním období obměňujeme šatník, měli bychom si dávat pozor také na to, co jíme. Co by tedy nemělo v našem jídelníčku v chladných dnech chybět? 
  • Med je jedním z nejlepších přírodních sladidel. Ale opatrně, neměli bychom to s ním přehánět. Při stejném objemu totiž obsahuje více kalorií než cukr. Pokud ho ale nakupujeme přímo od včelařů, máme záruku, že bude obsahovat i spoustu antioxidantů. Med pomůže nejen proti nachlazení, chřipce, zimní únavě a vyčerpanosti, ale dokáže nás také zahřát. A to je důvod, proč ho v chladných dnech přidávat do čaje pravidelně. 
    Jak se bránit chřipce? Letos se jí můžete vyhnout

  • Další potravinou, která dokáže v zimě našemu tělu příjemně zatopit, jsou chilli papričky, nazývané také kajenský pepř. Po konzumaci této malé „pálivky“ se nám rozproudí krev v těle a silně se prokrví pokožka, čímž se opravdu důkladně zahřejeme. Do jídla ale stačí přidávat jen malé množství chilli. 
    Potraviny, které spalují kalorie! Můžete jíst, a zároveň hubnout?

  • Křen nás ochrání nejen před nachlazením a chřipkami, ale dokáže podpořit krevní oběh, činnost jater a snížit vysoký krevní tlak. A nejen to: křen dodá některým jídlům pikantní chuť a samozřejmě také pořádně zahřeje. 
    Domácí sirup ze zázvoru a křenu: až centimetr v pase za jediný den?

  • Tento nápoj popíjíme, aby nám nebyla zima. Ale ne každý nás zahřeje. Pro chladné dny není vhodný zelený čaj, protože jeho zahřívací účinek za okamžik zmizí, a tělo se naopak ochladí. Zelený čaj totiž stahuje horkost, což je příjemné v létě, nikoli v zimě. Pro toto roční období je naopak vhodný čaj černý nebo ovocný. A jak jinak než  oslazený medem. 
    Tohle dokážou obyčejné čaje! Po kterém se hubne, po kterém se dobře spí?

  • Polévka, ze které se kouří, je dalším zaručeným receptem, jak se prohřát. Na zimu se hodí zeleninové vývary i hutnější polévky, ve kterých stojí lžíce. Záleží jen na tom, na kterou právě dostaneme chuť.
    Polévky, po kterých zhubnete! Dietní recepty na celý týden!

  • Není divu, že si její vůni spojujeme s obdobím Vánoc a zimy. Skořice je přidávána do svařeného vína, punčů i do různých zimních čajů, ve kterých ji najdeme v kombinaci s jablkem nebo pomerančem. Není to náhoda. Látky, které skořice obsahuje, dokážou rozproudit krev a důkladně zahřát. Skořice ale nerozehřívá jen tělo, rozehřívá dokonce i mysl. A pokud si čaj osladíme medem, získáme extra silný zahřívací nápoj, který zároveň posílí imunitní systém. Skořici lze přidat také do kávy. My v redakci už to vyzkoušely a tahle kombinace skutečně hřeje i chutná. 
    6 přírodních potravin, díky kterým budete hubnout rychle a přitom levně

  • V zimě máme potřebu jíst hutná a vydatná jídla. Jenže některé z nás volí pokrmy, které jsou zároveň příliš kalorické. V případě luštěnin tomu tak ale není. Právě ony dodají organismu složité sacharidy, bílkoviny rostlinného původu, vitaminy (zejména provitamin A, vitamin E, některé vitaminy skupiny B) a hojné množství vlákniny, která dělá z luštěnin potraviny, jež zasytí, ale také pročistí střeva a ještě se po nich hubne. A ano, také nás dokážou prohřát. 
    Zázračné fazole! Pomohou vám zhubnout a taky zvýší chuť na sex

  • Zázvor je osvědčený prostředek proti kašli i nachlazení. To však není jediný důvod, proč je v zimě tak oblíbený. Zahřát nás totiž dokáže nejen zázvorový čaj, ale i kořen samotný. Jeho štiplavě ostrá chuť, kterou má na svědomí gingerol, sice nemusí být každému příjemná, nicméně právě tato látka dělá ze zázvoru potravinu, která organismus důkladně prohřeje. 
    5 potravin, které fungují proti bolestem. Nepolykejte zbytečně pilulky!

  • Kaše z jáhel, ovesných vloček, pohanky nebo rýže či špaldy nás pořádně ohřeje, dodá nám energii a nastartuje organismus do nového dne. Jáhly dokonce patří mezi potraviny s nejsilnějším zahřívacím účinkem. Podobné účinky při zahřívání organismu mají také ovesné vločky, rýže a pohanka. A pokud obohatíme jáhlovou, rýžovou, ovesnou, špaldovou či pohankovou kaši o skořici, nepřislazované sušené ovoce, med, oříšky či mák, naše tělo bude sálat jako kamna. A jako bonus získá velké množství vitaminů a minerálů. 

  • Zatímco v létě si pochutnáváme na syrové zelenině, v zimě se od ní instinktivně odvracíme. Děláme dobře. Ledový salát či okurka ochlazují a to naše tělo nepotřebuje. V zimě je proto mnohem lepší jíst zeleninu vařenou nebo dušenou. Kořenová zelenina, hlávkové zelí, kapusta, růžičková kapusta, dýně, cibule, česnek – to je sezonní zelenina zimního období a tu bychom si měli denně servírovat na talíř. 
    Hubnutí ve spánku? Musíte dodržovat tahle pravidla! 7 mýtů, které vás mohou připravit o zuby!

Klíčová slova: zdraví, zdraví a nemoci, zdravé potraviny, potraviny, skořice, zázvor, chilli, křen, luštěniny, zelenina, polévka, med, čaj, zahřátí

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector