Jedlé kaštany našemu zdraví prospívají

Jedlé kaštany mají velmi pozitivní vliv na lidské zdraví, trávení a dokonce podporují i zdravé hubnutí. Ukážeme vám tipy, jak je využít v kuchyni tak, abyste z nich získali maximum a ještě si pochutnali.

Kdo vlastnil kaštanovník, byl boháč

Jedlé kaštany našemu zdraví prospívajíPlody kaštanovníku jedlého pochází z oblastí od Středozemí až po Slovensko, kde se dodnes běžně pěstují, pečou a vaří. První plody padaly na zem už starým Římanům a Řekům. Do 19. století se jím říkalo „chléb chudých„, protože ať už vařené či pečené, v polévce či v kaši, jedlé kaštany byly hlavní potravinou, která v zimě zachránila chudé obyvatele horských vesniček před hladem. Obsahují totiž dostatek energie v podobě složitých sacharidů. Jejich roční spotřeba se dříve pohybovala okolo 150 kg na osobu. Kaštany se dokonce používaly jako platidlo a zdroj kvalitního dřeva.

Jedlé kaštany mají pro nás velký přínos

Co obsahují kaštany:
– 30 – 60% složitých sacharidů

10 % bílkovin (stejné množství jako celozrnná rýže)

– vitamíny K, E, B, C (vitamín C ve stejné míře jako citróny)
– minerály – železo, zinek, vápník, draslík, fosfor, hořčík

– tanin (účinný antioxidant)

– biotin (udržuje zdravou pokožku a vlasy)
– karoten (pro zdraví očí, silnou imunitu)

V dnešní době už se kaštany ze stravy téměř vytratily. Přitom mají pro lidský organismus obrovský přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin, působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti.

Jsou vhodnou potravinou při hubnutí, protože mají nižší energetickou hodnotu (180 kalorií na 100 gramů) než oříšky, sušené ovoce, chipsy a další pochutiny.

Tradiční čínská medicína je považuje za významný zdroj životodárné energie.

  • zlepšují kvalitu kůže, vlasů a nehtůJedlé kaštany našemu zdraví prospívají
  • prospívají krevnímu oběhu a srdci (vhodné jsou při vysokém krevním tlaku)
  • jsou vhodné při revmatismu
  • jsou dobré na žaludek a podporu trávení
  • působí detoxikačně
  • potlačují únavu a bolesti hlavy
  • podporují imunitu

Jedlé kaštany našemu zdraví prospívajíPečené kaštany jsou asi nejznámější úpravou. Jsou tradicí mnoha vánočních trhů u nás i ve světě a jejich vůně je nezaměnitelná. Doma je můžete udělat snadno.

  1. Nařízněte kaštany křížem, cca 2 cm dlouhými a 4 mm hlubokými zářezy.
  2. Kaštany naskládáme na plech, řeznou stranou nahoru.
  3. Pečte na cca 200°C asi 15-20 minut až slupka začne tmavnout, řez se rozevře a odkryté maso kaštanu se začne tmavě zbarvovat. Kaštany jsou na povrchu křehké, ale uvnitř měkké (vyzkoušejte vidličkou).

Vařené kaštany

  1. Jedlé kaštany našemu zdraví prospívajíDo vroucí vody nasypte křížem naříznuté kaštany.
  2. Na středním plameni vařte 8-10 minut.
  3. Vodu slijte, promněte v utěrce, aby se narušila skořápka.
  4. Kaštany ještě teplé zbavte skořápky včetně hnědé slupky.

Kaštany na pánvi

  1. Kaštany nařízněte křížem.
  2. Na středně rozehřáté pánvi za občasného promíchávání opékejte kaštany cca 10 minut, do ztmavnutí.
  3. Skořápka se otevře a kaštany vyloupněte i se slupkou pod skořápkou.

Kaštanová mouka

Kaštanovou mouku na pečení doporučovala již proslavená abatyše Hildegarda z Bingenu ve 12. století. Tato mouka je bez lepku, můžete jí tudíž použít do směsí na bezlepkové sušenky, koláče a další dobroty. Seženete ji ve zdravých výživách.

Uchování kaštanů je jednoduché.
Po upečení je dám ještě horké do zavařovacích sklenic, nechám v troubě uchytit víčka a potom sklenice uložím do sklepa, kde vydrží i roky.

Kaštanové recepty a tipy

  • Kaštanové pyré – pečené, vařené nebo pražené oloupané kaštany rozmixujte na pyré. Můžete ho použít do kaší, do krémů na cukroví, jako náplň do buchet, do dezertů atp.Jedlé kaštany našemu zdraví prospívají
  • Kaštanová nádivka do palačinek – vyloupané kaštany uvařte do měkka v rostlinném mléce. Doslaďte rostlinným sirupem nebo sladem (případně jablečným moštem, hrozinkami aj.), přidejte vanilkový prášek (můžete kakao) a rozmixujte na krém. Podávejte jako náplň do palačinek.
  • Kaštany vařené s obilovinou – vyloupané kaštany přidejte k obilovině (rýže, kroupy, jáhly) a vařte dle doby varu obiloviny. Můžete rozmixovat na krém (snídaňová kaše, dezert) nebo podávat jako přílohu k jídlu.
  • Kaštany v čokoládě – vyloupané upečené nebo uvařené kaštany obalte v rozpuštěné čokoládě bez cukru (nebo si vyrobte domácí) a nechejte ztuhnout.
  • Kaštanová polévka – na oleji orestujeme cibuli, česnek, zázvor a sladkou zeleninu jako je dýně, batát nebo mrkev se špetkou soli. Přidáme upečené nebo uvařené oloupané a měkké kaštany, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Rozmixujeme a ochutíme kokosovým mlékem, shiromisem (bílé miso) a muškátovým oříškem.

Už jste jedli kaštany?

Také je máte rádi? Máte nějaký oblíbený recept? Podělte se s námi o vaše zkušenosti nebo rovnou pošlete recept na stránky.

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

Jedlé kaštany našemu zdraví prospívají

Nemrzněte, nesmutněte – jezte jedlé kaštany!

Kaštan jedlý pochází z oblasti kolem Černého a Středozemního moře. U nás se pěstuje ve vinařských oblastech jižní Moravy. Kaštanovník je vysoký 20–25 metrů. Dožívá se věku i přes 1000 let.

Plody kaštanu rostou v pichlavém obalu, mají tmavě hnědou barvu a lesknou se. Sbírají se ručně koncem října. Poté se máčejí v dezinfekčních lázních a následně suší a třídí podle velikostí. Jedlé kaštany jsou vysoce kalorické a zdravé. Dají se z nich připravovat různé pokrmy, sladké i slané, ale nejvíc si stejně pochutnáte na těch pečených, v kornoutku, kdy si o ně nedočkavě spálíte prsty 🙂

Jedlé kaštany našemu zdraví prospívají

Složení jedlých kaštanů

Jedlé kaštany jsou výživné a zdravé. Jsou výborným zdrojem sacharidů a bílkovin. Obsahují draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, měď, fosfor, chlor a kyselinu pantotenovou. Z vitamínů jsou v nich zastoupeny vitamíny: B1, B2, B6, E, C, karoten a biotin. Neobsahují sodík.

Léčivé účinky jedlých kaštanů

  • • Prospívají při nemocech srdce a krevního oběhu a ledvin
  • • Při průjmovém onemocnění působí dobře pyré kaštanů
  • • Doporučuje se užívat kaštany při revmatických onemocněních a dně
  • • Podporují zdravý vývoj kostí a svalů
  • • Podporují pozitivní myšlení a zahánějí chmury
  • • Údajně podporují paměť
  • • Mají pozitivní vliv na kvalitu nehtů, vlasů a pokožky

Jedlé kaštany našemu zdraví prospívajíJedlé kaštany našemu zdraví prospívají

Jedlé kaštany v kuchyni

a) Kaštany nařízneme na špičce do kříže. Pečeme na středním ohni na pánvi s tlustým dnem. Pokropíme trochu vodou. Kaštany prohazujeme, aby se propekly ze všech stran. Hotové jsou tehdy, když začínají praskat a vybarvovat se do tmavě hněda. Příprava trvá zhruba 10 minut.

b) Než začneme kaštany péct, nařízneme je. V troubě pečeme kaštany rozložené na plechu asi 15 minut na 200 stupňů. Kaštany jsou hotové, když začnou jejich skořápky hnědnout a pukat.

c) Ve vodě vaříme kaštany 10–20 minut. Poté oloupeme a rozmačkáme na kaši či pyré.

Pečené kaštany se hodí na talíř k masu, zelenině. Po povaření se z nich dá připravit hutná kaše, která lahodně chutná třeba ke zvěřině. Rozemletím uvařených kaštanů získáme mouku. Z kaštanů můžeme připravovat také nádivky, dezerty, nugáty. Možná byste ani nevěřili, že z kaštanů lze připravit kaštanové pyré se šlehačkou či dokonce kaštanový pudink.

Jedlé kaštany našemu zdraví prospívají

Prima tipy:

• Proti průjmovému onemocnění uvařené kaštany rozmačkáme na kašovitou hmotu a posypeme sušenými borůvkami.

• Kaštany nařízneme, na chvíli vložíme do horké vody. Oloupeme, rozemeleme a osušíme. Vznikne nám kaštanová mouka, kterou můžeme zahustit polévky a omáčky či si z ní upéct chléb.

Víte, že…

• … zhruba před 150 lety byly jedlé kaštany v horských alpských vesnicích základní potravinou sedláků? Tyto výživné plody jim tak pomáhaly přežít tuhou zimu.

• … jedlé kaštany jsou kaloričtější než brambory?

• … jedlé kaštany neobsahují lepek, fruktózu ani glukózu? Proto jsou vhodné pro osoby trpící celiakií i pro diabetiky.

Jedlé kaštany našemu zdraví prospívají

Kupte si na vánočních trzích pečené jedlé kaštany a zahřejte se jimi a pohýčkejte svůj jazýček jejich znamenitou chutí! Snězte je teplé přímo venku a nebo si je připravte sami doma a konzumujte při dlouhých zimních večerech.

Autor: Alžběta Krchová

Jedlé kaštany: zdravá zimní dobrota

Jedlé kaštany našemu zdraví prospívají

Nikdy nezapomenu na chvíli, kdy jsem je poprvé ochutnala. Bylo mi už něco kolem dvaceti a na vánočním trhu na Staroměstském náměstí něco krásně sladce vonělo. Do té doby jsem o jejich chuti neměla nejmenší tušení, ale od onoho trhu patří jedlé kaštany k předvánoční atmosféře každý rok!

Zdravé a prospěšné

Jedlé kaštany jsou z těch dobrot, které můžete doopravdy mlsat bez výčitek. Obsahují hodně rozpustné vlákniny, které prospívá zažívání. Mají při tom nízký obsah tuku a opravdu hodně minerálních látek, jako je vápník, hořčík, draslík nebo selen.

Obsahují také vitamíny B, C nebo E, z nichž poslední dva jmenované působí jako antioxidanty a ten první je prospěšný pro krásu vašich vlasů i sílu vaší nervové soustavy. Dokonce se dřív používaly při léčbě kašle“ A protože patří ke skořápkovým plodům, najdete v nich i nenasycené mastné kyseliny (a to je skvělá potrava pro mozek!).

Budete mít zájem:  Jsou domácí vajíčka bezpečná, nebo ne?

Pozor na plísně

Když je kupujete syrové v obchodě, musíte si dát hodně záležet na výběru. Mají velký sklon plesnivět a v důsledku toho černat. Pokud je vybíráte v supermarketu, jste nejspíš odkázaní na instinkt, na trzích se nebojte prodejce poprosit o rozkrojení jednoho exempláře, abyste měli jistotu, že máte to nejlepší.

Doma snadno a rychle

Úplně nejjednodušší je samozřejmě si je prostě upéct. Jejich slupku musíte nakrojit do kříže (z prostého důvodu: explodovaly by jako kukuřice, když z ní děláte popcorn), pak je rozložíte na plech a pečete asi 20 minut při zhruba 200 °C. Že jsou hotové, poznáte snadno: dužnina je krásně zlatavě žlutá a jsou dobře vyloupnout ze slupky.

Někdo doporučuje namočit je před tím do vody, aby byly hezky měkké, ale přiznám se, že to jsem nezkoušela. Peču je rovnou. A sotva je udržím v ruce, hned je loupu, protože když vystydnou, už je ze slupky nedostanete.

Na mlsání, do pyré i do piva

Jinak vám mohou vylepšit nejeden recept. Dělá se kaštanové pyré, upéct si můžete vánoční kaštanový dort (a dokonce z kaštanové mouky!), vaří se kaštanový pudink, jedlé kaštany se přidávají do čokoládové pěny nebo do krocaní nádivky na americké Díkůvzdání…

Jsou neskutečně variabilní. Dokonce tak moc, že se z nich vyrábí tuším že ve Francii pálenka a i u nás, v Čechách, pak můžete v téhle předvánoční době ochutnat speciální kaštanové pivo!

Slavnosti jedlých kaštanů

Jsou oblíbené v Asii, kde se používají místo nepříliš rozšířených brambor, a samozřejmě napříč celou Evropou: například v Tyrolsku nebo Chorvatsku pak můžete narazit i na celé slavnosti pořádané na počest jedlých kaštanů. Takové můžete na podzim zažít i u nás, ale to zase až příští rok…

Letos – pokud si je nechcete dělat sami doma – pro ně můžete už jen pro hotové, na některé z vánočních trhů, které začnou coby dup!

Není kaštan jako kaštan! Jeden léčí, druhý skvěle chutná

Pomalu se k nám blíží období podzimu. Jedním z jeho atributů je i sběr kaštanů. Tyto plody se však hodí i na jiné věci, než je vyrábění postaviček a zvířátek ve výtvarné výchově. Nejprve je ovšem nutné rozeznat jednotlivé druhy kaštanů od sebe. Jsou totiž dva.

V České republice se vyskytují dva druhy stromů s podobnými plody, jsou však každý jiný. Prvním z nich je jírovec maďal. Ten produkuje klasické kaštany, které jsme nosili na podzim do školy na výrobu výzdoby.

Tyto plody nejsou jedlé, a to kvůli vysokému obsahu saponinů. Pomáhat však dovedou i tak. Z rozkrájených plodů se připravuje nálev, který slouží jako mazadlo na bolavé klouby.

Obsažené saponiny mají také vliv na krevní oběh, tiší onemocnění žil a poruchy oční sítnice.

Druhým zástupcem s podobnými plody je kaštanovník jedlý. Jeho kaštany, jak už název napovídá, jedlé jsou.

A dokonce výborně chutnají! Obsahují spoustu minerálů, jako například hořčík, fosfor nebo draslík, který účinně bojuje proti zadržování vody v těle a otokům končetin.

Z kaštanovníku však můžete využít také listy. Z nich lze připravit čaj nebo nálev, který působí proti kašli.

Jedlé kaštany našemu zdraví prospívajíJedlé kaštany: foto Pixabay

Kaštany z jírovce maďalu byly využívány na různé pokusy, především co se homeopatických přípravků týče. Tinktura z jeho plodů by prý měla regulovat dětskou hyperaktivitu a roztěkanost. Zkoušeli jste někdy tuto tinkturu využít?

Jedlé kaštany jsou zase symbolem podzimní pochoutky. Kdysi měly velkou tradici i u nás, ale dnes je máte možnost ochutnat jen občas na předvánočních trzích. Pokud si je tedy neupražíte doma.

Stačí namočit suché plody do vody (nejlépe přes noc), poté je uprostřed naříznout a dát do trouby péct. Jejich charakteristickou vůni si zamilujete. Použít je můžete také do nádivek, omáček nebo jako náplň dezertů.

Zdroje: http://www.jedlykastan.cz/vyzivova-hodnota-jedleho-kastanu-a-jeho-lecive-ucinky-1404041388.html

http://medicina.cz/clanky/5820/80/Obdobi-kastanu/

Kaštany: náhledové foto Pixabay

Jedlé kaštany prospívají tělu i duši. Můžete z nich připravit nádivku, polévku nebo koláč

Z běžně známých kaštanů se odedávna vyráběla domácí mazadla na bolavé klouby, otoky, křečové žíly a zatuhlé svaly. Medikamenty se ale podávaly jen zevně, protože kaštany mají mírně toxický účinek. I čaj z květů se užíval zevně při léčbě kožních zánětů a menších popálenin.

To však neplatí o plodech kaštanovníku jedlého, který pochází z oblastí od Středozemí až po Slovensko. Zde se běžně pěstují, pečou, praží, vaří a konzumují celé kaštany.

Tuto jedlou variantu již nabízí i naše supermarkety, takže si je kupte, nařízněte křížem a šup s nimi do trouby nebo pánve a opatrně opékejte a hlídejte, aby se nespálily. Z vařeného kaštanového pyré se připravují skutečné lahůdky.

Kaštanovou mouku na pečení doporučovala již proslavená abatyše Hildegarda z Bingenu ve 12. století. Kaštanové mouky jsou již několik let běžně dostupné v obchůdcích se zdravou výživou, takže jimi můžeme doplňovat směsi bezlepkových muk na zdravé pečení.

Kaštany mají protizánětlivý účinek, tlumí a odstraňují otoky a příznivě ovlivňují pružnost a pevnost cévních stěn. Využíváme je při léčbě hemoroidů, bércových vředů, křečových žil, při zánětu žil a výskytu trombózy.

Ovlivňují také poruchy prokrvování končetin a poruchy prokrvování koronárních cév v souvislosti s působením psychiky. Mohou zmírňovat i některé formy migrény. Přípravky z kaštanů mají mírně antisklerotický účinek a můžeme je využít k léčbě a prevenci mozkových příhod.

Jedlé kaštany dodají tělu vitaminy C, E, B, K a také železo, zinek, vápník, draslík i hořčík. Prospívají srdci, oběhové soustavě, podporují vyplavování škodlivin, pomohou proti únavě, bolesti hlavy a ulevují od depresí. I tradiční čínská medicína je považovala za významný zdroj životodárné energie.

Nejčastěji se jedlé kaštany využívají při přípravě dezertů a zákusků. Také se přidávají do nádivek do masa nebo sosů a omáček.

  • Kaštanová nádivka do palačinek
  • Suroviny: 1 kilogram jedlých kaštanů mléko (sójové, mandlové nebo ředěné kokosové) sladidlo (stévie, med) vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt)
  • 100 mililitrů jablečné nebo ananasové šťávy

Jedlé kaštany oloupeme a uvaříme doměkka v mléce. Prolisované kaštany mírně dosladíme, vmícháme dřeň z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt, šťávu a dobře promícháme nebo rozmixujeme.

  1. Používáme jako náplň do palačinek nebo jako krém do dezertních pohárů.
  2. Kaštanová polévka
  3. Suroviny: 10 oloupaných kaštanů sůl, pepř muškátový květ cibule, česnek zázvor olivový olej rukola zeleninový vývar
  4. trochu kokosového mléka na dozdobení pokrmu

Deset oloupaných kaštanů uvaříme doměkka (asi půl hodiny), scedíme a rozmixujeme na hladkou kaši. Tu ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem.

Na oleji nebo přepuštěném másle zpěníme kostičky cibule, plátky stroužku česneku a lžíci nastrouhaného zázvoru. Zalijeme zeleninovým vývarem, vmícháme kaštanovou kaši a provaříme.

  • Na závěr vmícháme hrst posekané rukoly a na talíři dozdobíme trochou kokosového mléka.
  • Kaštany v čokoládě
  • Suroviny: 500 gramů uvařených kaštanů med nebo javorový sirup
  • hořká čokoláda

Uvařené kaštany prolisujeme a smícháme s menším množstvím medu nebo javorového sirupu. Vytvoříme hustou hmotu a uděláme z ní váleček, který nakrájíme na stejnoměrné kousky.

Potom tvoříme kuličky zašpičatělé do tvaru kaštanu. Napichujeme je na špejle a namáčíme do rozpuštěné hořké čokolády. Polevu necháme zaschnout na roštu nebo obráceném cedníku.

  1. Kaštanová mísa
  2. Suroviny: 500 gramů uvařených nebo upečených kaštanů 30 gramů másla kokosový cukr
  3. kokosová dřeň a pomeranč na dozdobení

Uvařené nebo upečené kaštany prolisujeme nebo umeleme a přidáme k nim máslo utřené s trochou kokosového cukru. Vzniklou hmotu lisujeme z výšky přes široký cedník nebo lis na brambory tak, aby na podnose vznikl nakypřený kopeček nudliček.

  • Dozdobíme kokosovou šlehačkou (kokosová dřeň rozmixovaná s trochou vody) a dílky pomeranče nebo kompotem.
  • Lyonský kaštanový koláč
  • Suroviny: 1 kilogram jedlých kaštanů kokosový cukr 90 gramů másla 3 vejce lžíce rumu
  • sůl, hřebíček

Kaštany nařízneme do kříže a urovnáme na vodou postříkaný plech. Pečeme dvacet minut. Kaštany oloupeme a vaříme v mírně osolené vodě s hřebíčkem.

Kaštany prolisujeme nebo umeleme, přidáme množství kokosového cukru (nebo kombinujeme stéviové sladidlo a cukr), máslo, žloutky a lžíci rumu. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou bezlepkovou moukou (například hrubě rozmixovanými ovesnými vločkami). Vlijeme kaštanovou hmotu a pečeme asi 40 minut.

Související příspěvky

Mochyně neboli physalis je nejen krásný, ale i chutný a zdravý doplněk jídel

Ať žijí švestky! Podpoří štíhlou linii a dodají neuvěřitelné množství B vitamínů

Hroznové víno zlepší vaše zažívání. Dejte ho na koláč, ale zkuste i s rybou a játry

Jedlé kaštany patřily k adventu už za Josefa II.: Nejstarší kaštance v Česku je 250 let

Určitě jste ty obrázky viděli – na staré malované vánoční pohlednici stojí mladý pár, ona má na sobě elegantní kabát, na krku jí visí štucel a v ruce drží kornout pečených kaštanů, které jí její milý právě koupil u stánku, co je vidět v pozadí. Kolem běží děti se sáňkami… Takhle nějak si můžeme představovat romantiku dob, které už nepamatují ani naši rodiče. Pečené kaštany v minulosti k adventu neodmyslitelně patřily.

Už od 18. století se i v českých zemích pěstovaly kaštanovníky jedlé, které na rozdíl od jírovců dávají plody, jež si už naši předkové s radostí vychutnali. Navíc už v minulosti šlo o plodinu levnou, kterou bylo možné si i nasbírat.

Proto se jejich příprava poměrně snadno rozšířila a pečené kaštany si získaly srdce našich prababiček i pradědečků od jejich dětských let. Tato pochoutka, která se k nám v posledních letech vrátila, patří hlavně k adventu.

V dobách, kdy lidé trávili více času venku, nenakupovali v supermarketech, ale na trzích a advent prožívali tak, jak my bychom si jen přáli. Kupovali v zimě horké pečené nebo pražené kaštany jak pro zahřátí, tak i pro potěšení z jejich chuti.

I když v našich krajích rostly kaštanovníky jedlé už v dávné minulosti. Není přesně známo, kdy do našich končin dorazily první kaštanovníky, ale jedna teorie mluví už o starých Římanech.

Jiná zase přisuzuje tureckým výpadníkům, že stromy s jedlými plody rozšířili v oblasti dnešní Moravy. První písemné zmínky o jejich aktivním pěstování v Česku se ojevují až kolem poloviny 19. století.

Nicméně, jednu z nejznámějších kaštanek, tedy sadů, kde je vysázen právě tento strom, najdeme v Nasavrkách a její stáří dosahuje bezmála 250 let. Kaštany tu totiž pěstují už od roku 1776. Největší strom v ní má obvod kmene celých 534 cm a jmenuje se příznačně Knížák.

Duchovním otcem tohoto přírodního díla byl tehdejší majitel temního panství Jan Adam Auersperg a místní jsou i dnes na tento svůj unikát tak hrdí, že si kaštan usadili dokonce do obecního znaku.

Zdá se, že i naši předci dobře věděli, co jíst, aby se postarali o svoje tělo a dokonce i mysl. Jedlé kaštany totiž kromě vynikající chuti zásobují tělo i mnoha prospěšnými látkami.

Můžeme jim děkovat za vitamín A, vitamíny skupiny B i za “céčko”, které nám dodávají. Postarají se ale také o posílení mozku, bojují proti zapomětlivosti, psychickým problémům nebo úzkostem a pomáhají ve správné činnosti jater.

Proč se tedy neinspirovat v minulosti a neupéct si kaštany? Jde to velmi snadno i doma.

Jedlé kaštany – COOP Club

Již v minulosti byly kaštany využívány jako krmivo pro zvířata a potrava pro lidi, než se rozšířilo pěstování brambor. Málokdo ale ví, že jedlé kaštany jsou velmi zdravé – kromě jiného neobsahují fruktózu ani glukózu (tím pádem je mohou konzumovat i diabetici) a jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu.

Tento strom z čeledi bukovitých kvete poměrně pozdě, v rozmezí června až srpna podle lokality. Jedlých kaštanů se pak dočkáme zpravidla v září či říjnu.

 Celý strom má tvar širokého jehlanu a díky listům vypadá velmi dekorativně. Ve své domovině tento strom dorůstá poměrně velkých rozměrů a dožívá se stovek let.

U nás se pěstuje především v nížinách, kde plní funkci dekorativního stromu.

Proč jsou kaštany zdravé?

Plody jedlých kaštanů obsahují velké množství vitamínu C, dále pak vitamín E, B1, B2 a B6. Z minerálních látek stojí za zmínku hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor a chlor. Naopak jim chybí sodík, jsou proto vhodné pro lidi trpící srdečními chorobami a vysokým krevním tlakem.

Pro svůj obsah tříslovin jsou mírně protiprůjmové. Neobsahují fruktózu ani glukózu, a tím pádem je mohou konzumovat i diabetici.

Dále je pak mohou jíst i lidé, kteří mají bezlepkovou dietu (vyrábí se z nich kaštanová mouka).

V neposlední řadě mají jedlé kaštany pozitivní vliv na žaludek, žíly, mozek, srdce a dokonce i revma.

Jak kaštany oloupat?

Problémem někdy bývá, jak se k lákavé pochoutce dostat. Slupka je velmi tvrdá a existuje mnoho způsobů, jak kaštany upravovat.

Nejznámější je asi naříznout každý kaštan do kříže, aby mohla unikat pára a ve středně vyhřáté troubě upéct. Nenaříznuté kaštany velmi rády pukají tak, že vám označkují celou kuchyň.

 Lze je též naříznuté vařit ve vodě nebo v mléce.

Další užití je různorodé, jsou výborné jen tak, nebo jako příloha k masu, zvěřině, omáčkám či zapékané ve smetaně. Chuť kaštanů je jemná, moučná a nasládlá, trošku podobná oříškům.

Vyzkoušejte naše recepty z kaštanů:

Kaštanový krém

6 dl mléka, 70 g cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 1 žloutek, 10 g solamylu, 200 g uvařených a propasírovaných kaštanů, 20 g čokolády, rybízová marmeláda či ovocná poleva na zdobení

V 5 dl mléka rozmícháme cukr a vanilkový cukr a vše společně svaříme. Ve zbylém mléku rozšleháme solamyl se žloutkem a vše vlijeme do vařícího mléka a společně chvíli povaříme. Potom přidáme kaštany, nastrouhanou čokoládu a promícháme. Hotový krém vlijeme do širokých pohárů a ozdobíme buď rybízovou marmeládou, nebo hotovou ovocnou polevou.

Pečený krocan s kaštanovou nádivkou

1 krocan o váze asi 4 kg, 200 g oloupaných uvařených kaštanů, 200 g bílé veky, 1  a 1/2 dl mléka, 2 vejce, petrželka, sůl, 50 g másla, muškátový květ, pepř

Opláchnutého krocana osušíme, osolíme, necháme chvíli odležet. Kaštany jemně nastrouháme. Veku oloupeme, pokrájíme na kostičky, pokropíme mlékem a necháme prosáknout.

Změklé máslo utřeme se solí, pak vmícháme žloutky, usekanou petrželku, muškátový květ, kaštany, potom kostičky veky a nakonec sníh z bílků. Nádivku vložíme do krocana a kůži sešijeme bílou nití. Křídla i nohy přitáhneme k tělu provázkem či nití a dobře přivážeme.

Krocana vložíme hrudí nahoru do pekáče vymazaného máslem. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby. Krocana při pečení obracíme a podléváme.

Husa s kaštanovou nádivkou

1 husa, 1 kg kaštanů, 1 lžička másla, 300 g jablek, 1 šálek mléka, 2 lžíce piniových semínek, špetka skořice, 1 polévková lžíce cukru, šťáva z jednoho citrónu, sůl, pepř

Husu nejprve povaříme ve slané vodě. Kaštanům nařízneme slupku a pečeme je v troubě tak dlouho, až jdou lehce oloupat. V kastrolku povaříme játra, žaludek a srdce husy. Poté je nakrájíme na drobné kousky a osmahneme na trošce másla. Osolíme a přidáme jablka nastrouhaná na plátky a mícháme do změknutí.

Směs podlijeme šálkem horkého mléka a sklenicí vývaru z husy. Nakonec přidáme nakrájené kaštany a piniová semínka, trochu skořice, cukr a pepř. Stáhneme plamen a necháme probublávat, dokud se mléko nevpije. Po vychladnutí směsí naplníme husu a zašijeme, aby nádivka zůstala uzavřená uvnitř.

Husu potřeme máslem, přelijeme citrónovou šťávou a pečeme v pekáči. Při pečení ji stále přeléváme vypečenou šťávou.

Voňavé a zdravé jedlé kaštany

  • Publikováno: 29. 10. 2015 16:37

Kdo by neměl rád každoroční atmosféru vánočních trhů? Vůně medoviny, svařeného vína, trdelníků, bramborových placek a v neposlední řadě taky pečených kaštanů. Tahle horká, voňavá pochoutka v papírovém sáčku má kromě vynikající chuti taky překvapivé nutriční hodnoty a dopřát si ji můžete taky doma. Jak na to?

Kaštanovník jedlý se v našich zeměpisných podmínkách vyskytuje velmi vzácně. A pokud, tak se mu nejlépe daří na Jižní Moravě. Abychom uvedli na pravou míru to, co všichni známe jako kaštan, je ve skutečnosti jírovec maďal neboli kaštan koňský.

Ten patří do čeledi jírovcovitých, zatímco jedlý kaštan do bukovitých. Nejvíc jedlých kaštanů se k nám dostává právě na podzim z Číny, Korey nebo Itálie. Jsou to především Malá Asie a jižní Evropa, které jsou největšími producenty této pochoutky.

A je to právě problém dovozu, který nutí prodejce téměř polovinu z každé zásilky kaštanů prostě vyhodit. Jsou totiž velmi náchylné k plísním, a jakmile se na nich objeví první typické zčernání, je třeba kaštany vyhodit.

Co kaštany obsahují a jak prospívají našemu zdraví

  • Oproti například ořechům obsahují kaštany mnohem méně tuků.
  • Jsou velmi bohaté na vitamíny B, C a E, dále pak na minerály, jako jsou draslík, sodík, fosfor, hořčík, síra, vápník, mangan, železo, měď nebo zinek.
  • Obsahují látky příznivé k našemu organismu – niacin, karoten a biotin, takže mimo jiné chrání pokožku před slunečním zářením.
  • Ačkoliv obsahují plody velké množství škrobu, neobsahují glukózu ani fruktózu, proto jsou vhodné také pro diabetiky.
  • Působí velmi příznivě na nervovou soustavu včetně prevence potíží s pamětí.
  • Má výborné účinky při nemocích srdce a ledvin.
  • Čistí játra.
  • Působí antidiureticky – proti průjmu.
  • Velké využití má také kaštanová kůra, odvar z ní se používá na ozdravné koupele už celá staletí.

Jak kaštany připravit doma

Pokud si budete chtít kaštany připravit doma, dejte si především pozor na výše zmiňovanou plíseň. Zpracujte je bezprostředně, skladování ani za nejlepších podmínek kaštany moc dlouho nepřežijí, navíc vysycháním tvrdnou a jsou tím pádem nepoužitelné.

  • Pečené kaštany: Z vypouklé strany kaštanu je nařízneme do tvaru X tak, abychom neponičili vnitřek. Vyskládáme je na plech a pečeme cca 20 minut na 180 – 210 stupňů. Ke konci kaštany hlídejte, nesmí zčernat! Že jsou hotové, poznáme tak, že se slupka kaštanů otevře v místě naříznutí (stačí i málo). Tip Mimibazaru: Pokud chcete mít kaštany hezky nevysušené, namočte je ještě před pečením na několik hodin do vody.
  • Vařené kaštany: Důležité je kaštany pořádně omýt. Při vaření je můžete a nemusíte nařezávat, záleží na vás. Ve velkém hrnci kaštany povaříme alespoň 20 minut a cca 7 – 10 minut je „necháme dojít“. Ani potom ale vodu neslíváme, bereme si z ní čerstvé kaštany – na vzduchu a bez tepla by velmi rychle vyschly. Uvařené kaštany ovšem můžeme zamrazit v mikrotenových sáčcích. I po rozmražení budou chutnat naprosto skvěle.  
  • Kaštany v páře: Kaštany můžete připravovat také v parním hrnci. Při tomto způsobu přípravy je nařezáváme do známého tvaru X, stejně jako při pečení. Opět je připravujeme zhruba 20 minut. Tip Mimibazaru: K vařeným nebo pařeným kaštanům se skvěle hodí zakysaná smetana nebo šlehačka.

Zajímavosti o kaštanech

  • V jižní Evropě, ale také například u našich sousedů Slováků, se každoročně pořádají kaštanové slavnosti, na kterých můžete ochutnat všechny myslitelné pokrmy z jedlých kaštanů.
  • Kaštany se zdaleka nemusí jen péct nebo vařit, připravuje se z nich nádivka, ale i speciální bezlepková mouka.
  • Velké využití mají kaštany v cukrářství, z kaštanů medu a karamelu se dá vyrobit tradiční lionský nugát, ale jsou vhodné také například pro přípravu nízkotučných krémů, které mají díky nim lehce oříškovou příchuť.
  • Na Korsice je kaštanová mouka využívána k přípravě piva, ale můžeme sehnat také kaštanová vína nebo likéry.

Máte rádi jedlé kaštany? Taky pro vás symbolizují vánoční trhy a celou podzimní až zimní atmosféru? A máte zkušenosti s jejich domácí přípravou? Podělte se o ně s ostatními na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Nahoru

Jedlé kaštany aneb podzim na talíři

Jedlé kaštany – plody kaštanovníku – patří neodmyslitelně k podzimu. Jejich skvělá chuť a pikantní vůně však není však jediné, co na nich labužníci obdivují.

Jsou velice zdravé a především během podzimu, kdy není dostatek slunečního svitu, nám mohou pomoci zvednout náladu a zahnat chmury. Jejich konzumace také prospívá těm, kteří se léčí s ledvinovými či srdečními potížemi.

Jejich příprava je snadná, rychlá a následné využití pestré.

Původ a pěstování

Kaštanovník setý, někdy nazývaný také kaštanovník jedlý, je opadavý listnatý strom původem z Malé Asie. Společně s buky a duby patří do čeledi bukovitých. Tento 20 až 25 metrů vysoký a rozložitý strom má plody, které nazýváme jedlé kaštany, někdy též marony. Kaštanovník kvete v květnu a v červnu.

Plody jsou po dvou nebo třech uloženy v kožovitém obalu a ostnaté pichlavé číšce, která při zrání praská čtyřmi švy. Kaštany dozrávají v září, v tuto dobu jsou lesklé a tmavě hnědé, po oloupání se odhalí žlutavé jádro. Listy mají tvar podlouhlé elipsy a jsou střídavě uspořádány. Kaštanovník je dlouholetý strom, dožívá se věku i více než 1000 let.

V České republice i jinde ve Střední Evropě patří horké jedlé kaštany výhradně k předvánočnímu období, v jižní Evropě se jedlé kaštany staly běžnou součástí jídelníčku. Jedí se pečené, vařené, v polévce, nebo se z nich připravuje kaše. V kuchyni mají zkrátka široké možnosti využití.

Kaštanovník setý se u nás příliš nepěstuje, daří se mu zejména na teplých svazích ve vinařských oblastech Jižní Moravy.

Jedlý kaštan je možné si vypěstovat ze semínek, která mají poměrně velkou klíčivost (až 70%). Semínka koupíme v zahradnictví, nebo před Vánoci na stánku, když si koupíme pytlík jedlých kaštanů.

Kaštan opatrně oloupeme, abychom nepoškodili klíček, a necháme po nějakou dobu v misce s vodou (půl až 1cm). Jakmile klíčky trochu vyrostou, zasadíme kaštan klíčkem dolů do kelímku či květináče. Jako substrát se hodí venkovní zemina, nebo písek promíchaný napůl s půdou.

Vzhledem k tomu, že jedlý kaštan přijímá živiny přes mykohyrzní houby, které zprostředkovávají přenos živin na kořenové soustavě, je třeba mu tyto houby zajistit. Vypěstované sazeničky sadíme do hluboké kypré půdy, která má vysoký obsah fosforu a draslíku.

Důležité je, aby byla půda dobře propustná, protože těžké jílovité půdy jsou ideální pro šíření chorob a hniloby. Na dno je dobré vysadit rašelinu nebo zeminu pro jehličnany. V našich klimatických podmínkách mohou kaštanovníky trpět mrazíky, mladé stromky je tak třeba chránit jutou.

Také je třeba je ochránit před jarním sluncem, které by mohlo způsobit puknutí kůry a přispět tak k rozvoji houbových onemocnění. Do volné půdy vysazujeme kaštanovníky nejdříve cca v polovině dubna.

Hlavní sezonou sklizně jedlých kaštanů je říjen, sběr se provádí převážně ručně.

Pozitivní vliv na zdraví

Jedlé kaštany obsahují hodně škrobu a bílkovin, dále také vitamíny skupiny A a B (B1, B2, B5, B6), spoustu minerálních látek, jako je fosfor, kalcium, draslík, magnezium a železo. Konzumace jedlých kaštanů tak příznivě působí na vlasy, kůži, ale i kardiovaskulární systém.

Pomáhá také při únavě a stresu, při jaterních a respiračních poruchách. Blahodárné účinky jedlých kaštanů jsou známy i při poruchách krvetvorby. Vzhledem k tomu, že kaštany neobsahují glukózu ani fruktózu, mohou si je bez obav dopřát i diabetici.

Rovněž mohou být konzumovány osobami alergickými na lepek a trpícími celiakií.

Kaštany v kuchyni

Kaštany se před konzumací musí vždycky tepelně upravit, nejí se syrové. Před jakoukoliv kuchyňskou úpravou musíte naříznout slupku, do tvaru kříže, s řezem dlouhým asi 3 cm. Nařízneme celou tloušťku slupky, můžeme lehce zajet i do masa kaštanu, není to na škodu.

Kaštany pečené v troubě – pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Kaštany naskládáme na plech, řeznou stranou nahoru a pečeme asi 15 až 20 minut. Slupka začne tmavnout, řez se rozevře a odkryté maso kaštanu se začne tmavě zbarvovat. Tento způsob přípravy kaštanů mám nejraději. Jen si dávejte pozor, aby slupka byla pouze tmavě hnědá, ne černá a připálená.

Kaštany vařené – vaříme ve vroucí vodě, asi 8–10 minut. Vodu slijeme, kaštany zabalíme do utěrky a pomačkáme, aby se slupky rozdrtily.

Kaštany pečené na pánvi – připravte si kaštany na otevřeném ohni, třeba na grilu. Potřebujete k tomu speciální děrovanou pánev, kam naříznuté kaštany vsypete. Pánví musíte často třást, aby se kaštany nespálily. Jejich příprava trvá asi deset minut a hotové kaštany poznáte podle hnědé, opečené slupky. Dávejte pozor, abyste kaštany nespálili.

Upečené nebo uvařené kaštany loupeme co nejteplejší, jejich slupka je měkčí a jde lépe odloupnout. Spolu se slupkou se sloupnou i nahořklá vlákna a zůstane jen krásný, hladký a lesklý vnitřek kaštanu, se kterým můžete vykouzlit sladká i slaná jídla.

Nákup a skladování

„Při výběru nekonzervovaných kaštanů si dejte pozor, abyste vybrali pouze čerstvé, tvrdé plody bez děr. Ty nejlepší kousky by měly být v poměru ke své velikosti relativně těžké“, popisuje Marek Řondík ze společnosti Titbit. „Pokud kaštanem zatřesete a uslyšíte dutý zvuk, znamená to, že plod vysychá.

Při nákupu si dobře kaštany prohlédněte, aby nebyly plesnivé – plísně je totiž velmi snadno napadají,“dodává. Na českém trhu se objevují kaštany převážně z Číny a ty jsou právě určeny ke konzumaci jako pečené. Tam začíná sklizeň již během září, takže první kontejnery se v České republice, po měsíční cestě na moři, objevují koncem října.

Pěstitelé kaštany po sklizni zamrazí a přepravují při teplotě -1 až -2°C. Takové zamrazení nemá na kaštany vliv a je ideální pro skladování. „Po dojezdu do Evropy si kaštany uskladňujeme při teplotě kolem 2°C a na pultech obchodů jsou vystavené při pokojové teplotě.

Z tohoto důvodu nedoporučujeme kaštany zpátky zamrazovat, protože by mohly utrpět teplotní šok,“ vysvětluje Řondík. Kaštany jsou náchylné k úbytku na váze, který je způsobený odpařováním vody z plodu. Dalo by se říct, že lehčí plody jsou starší a extrém je, když uvnitř kaštanu poletuje dužina. V menší míře se vozí kaštany italské nebo francouzské.

Ty se pak používají spíše na vaření. „My vozíme pro restaurace francouzské kaštany oloupané, předvařené a vakuované, které jsou chuťově nejlepší,“ upřesňuje Řondík.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector