Játra a dieta – co jíst, když máte játra poškozena alkoholem?

Od Michaela Romanova
Led 27, 2020
4 446

Jaterní dieta je velmi doporučovaná lékaři zpravidla při nemoci zatěžující naše játra. Přísný zákaz alkoholu – a nejlepšími přáteli nám jsou okorale kousky pečiva. Jak tato dieta funguje a jaké jsou její výsledky si povíme v následujícím článku.

Jaterní dieta

Ne každá dieta je kvůli kilogramům navíc. Když se řekne slovo dieta, každý si hned představí šílené omezování v jídelníčku za účelem zhubnutí. Jsou tu také diety, které slouží k očistě našeho organismu. Odstraňují škodlivé látky, obnovují funkci důležitých orgánů nebo pomáhají zotavování po léčbě.

Právě do poslední léčebné kategorie patří jaterní dieta. Vhodná je především pro lidi, které dlouhodobě trápí nemoc jater. Jaterní dieta trvá dle závažnosti zdravotních problému od několika měsíců až po celý život.

Prevencí je skromnost

Jak již bylo zmíněno, lékaři jaterní dietu doporučují především při dlouhodobých potížích spojených s játrovým onemocněním. Střídmost v jídle i pití alkoholu je skvělou prevencí proti žloutenkám či mononukleóze.

Nemoc jater zpravidla zapříčiňuje nadměrná konzumace léků, alkohol či některé infekční nemoci. Nejčastěji je to právě mononukleóza či žloutenka, které se šíří velmi rychle.

Játra a dieta – co jíst, když máte játra poškozena alkoholem?Zdroj foto: Explode / Shutterstock.com

Nejčastější příznaky špatně fungujících či poškozených jater

  • bolesti hlavy, kyčlí a páteře,
  • nervozita, změny nálad, deprese,
  • alergie,
  • astma,
  • zažloutlé bělma,
  • artritida,
  • samomluva,
  • potíže při vyprazdňování,
  • křeče v oblasti břišní stěny,
  • zhoršené vidění,
  • lámající se a vroubkované nehty.

Hlavní příčiny onemocnění jater

  • příliš časté užívání léků,
  • nadměrná konzumace alkoholu,
  • infekční onemocnění.

Játra a dieta – co jíst, když máte játra poškozena alkoholem?Zdroj foto: mi_viri / Shutterstock.com

Jaterní dieta nejenom pro nemocné

Jaterní dieta není vhodná pouze pro nemocné pacienty. Prospěšná může být i zcela zdravému člověku. Naše játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů. Jsou uložena v horní části břicha a váží zhruba 1,5 kg.

Barva jater je hnědočervená a jejich obsah se liší dle pohlaví. U žen je to zpravidla 1 398 ml a u mužů 1 830 ml. Mimo jiné jimi prochází krev ze žaludku, sleziny, slinivky břišní a střev.

Každou jednu minutu našimi játry proteče 1,4 l krve, což stojí za to, abychom o ně pečovali.

Právě tohle vše vede k myšlence, abychom si někdy dopřáli pořádnou detoxikaci organismu od různých toxinů, alkoholu či zbytků jakýchkoliv léků, ať už jsou to doplňky stravy či obyčejný ibalgin. Jaterní dieta tak prospěje i zdravému člověku udržet se ve zdraví a kondici.

Co nejíst při jaterní dietě?

Nemocní pacienti musí tuhle dietu dodržovat několik měsíců, až roků. Dieta velmi zasahuje do našeho jídelníčku, a to především odstraněním živočišných i rostlinných tuků a bílkovin. Zapomeňte na koření, bujón, česnek či cibuli. Nevhodné je i čerstvé pečivo či smažená jídla. A především absolutně zakázaný je alkohol, který játra velmi zatěžuje.

Jaké potraviny si musíme odepřít?

  • tučná masa a uzeniny – bůček, vnitřnosti, zabíjačkové výrobky,
  • sádlo, máslo, paštiky,
  • konzervované výrobky,
  • smažená jídla,
  • celá vejce,
  • tučné mléko a mléčné výrobky,
  • tučné ryby (losos, makrela, kaviár, …),
  • čerstvé pečivo, pečivo z kynutého a listového těsta,
  • sladkosti – koláče, čokolády, oplatky, zákusky,
  • ostré koření – chilli, masox, ocet, sůl, pepř,
  • majonéza, tatarka, kečup,
  • nadýmavé a aromatické druhy zeleniny – okurka, česnek, cibule, květák, sterilovaná zelenina,
  • ovocné kompoty a marmelády,
  • kokos, ořechy, semínka a ovoce s malými zrníčky,
  • potraviny způsobující nadýmání – kroupy, tmavá rýže, luštěniny, silná káva, čokolády,
  • alkohol.

Pokud vám tuto dietu naordinuje lékař, berte všechna jeho doporučení velmi vážně. Pokud však o této dietě uvažujete čistě z očistných důvodů, měli byste se i tak poradit s lékařem a zjistit si, zda vám nemůže nějak dieta uškodit.

Játra a dieta – co jíst, když máte játra poškozena alkoholem?Zdroj foto: beats1 / Shutterstock.com

Jak připravovat jídlo při jaterní dietě?

Milovníci smaženého zde zůstanou s nenaplněnými chutěmi, jelikož toto jídlo nepřichází v úvahu. Vhodné jsou pouze vařené potraviny ve vodě, páře, bez tuku, soli či jiných dochucovadel. Skvělým pomocníkem při tomto druhu diety se může stát pomalý hrnec nebo tlakáč.

Jaké jsou vhodné potraviny pro jaterní dietu?

  • libové maso (kuřecí, krůtí, králičí, jehněčí, telecí a hovězí apod.),
  • ryby – kapr, filé, sardinky,
  • kvalitní uzeniny – kuřecí a krůtí šunka, debrecínka,
  • rostlinné oleje (olivový, řepkový, slunečnicový, dýňový, makový, konopný …),
  • polotučné a nízkotučné mléko a mléčné výrobky,
  • zelenina – ideální je celer, mrkev, brokolice, rajčata, čínské zelí, patison, fazolové klíčky (mungo), červená řepa, zelené fazole, pórek, ředkvičky,
  • ovoce – borůvky, ostružiny, meruňky, broskve,
  • netučné celozrnné pečivo,
  • bylinky a koření – ne ostré – bazalka, petržel, pažitka, majoránka, bobkový list, kopřiva, medvědí česnek, kardamon, kmín, zázvor, rozmarýn, heřmánek pravý,
  • starší pečivo,
  • výrobky z tvarohového a bramborového těsta,
  • medový, řepný či ovocný cukr.

Játra a dieta – co jíst, když máte játra poškozena alkoholem?Zdroj foto: beats1 / Shutterstock.com

Jak má vypadat jídelníček?

Pondělí

  • Snídaně: Domácí zdravé kaše / ovesné vločky s borůvkami (nepřidávejte cukr nebo polevy, jen ovesné vločky, nízkotučné mléko a borůvky!)
  • Svačina: ořechy, syrové nebo pečené, ne smažené na oleji (asi 1/4 a pohár)
  • Oběd: Středomořský salát
  • Občerstvení: Jeden banán
  • Večeře: Hnědá rýže s grilovaným kuřecím prsíčkem

Úterý

  1. Snídaně: Domácí guacamole na toastu (2 plátky – ale používejte pouze celozrnnou mouku bez přidaného cukru nebo jiných chemikálií)
  2. Svačina: Dvě středně velká, ekologická jablka
  3. Oběd: Domácí zeleninová polévka a quinoa s fazolovým salátem
  4. Svačina: Jeden šálek nízkého obsahu tukový jogurt (pokud není dost, přidejte 1 celozrnné sušenky)
  5. Večeře: Plněné papriky

Středa

  • Snídaně: Chia pudink s ovocem a půl lžíce medu
  • Svačina: šálek domácího popcornu (nepoužívat žádný olej / máslo!)
  • Oběd: Jeden lilek pečený se zeleninou
  • Svačina: mísu čerstvého ovoce (maliny, jahody, meruňky … cokoliv co máte)
  • Večeře: grilované tofu špízy

Čtvrtek

  1. Snídaně: vaječná omeleta
  2. Svačina: kousek čerstvého ovoce
  3. Oběd: Čočkový salát se sázenými vejci
  4. Svačina: Jeden šálek smoothie

Večeře: Velký plátek grilovaného nebo pečeného (bez oleje) divokého lososa, velikost jedné dospělé ruky, s listovým zeleným salátem. Nebo můžete místo toho použít své oblíbené ryby.

Pátek

  • Snídaně: Velký podíl nízkotučného jogurtu s ovocem nebo jiným čerstvým / zmrazeným ovocem
  • Svačina: Čerstvá zelenina (vyzkoušejte dvě mrkve nebo dvě okurky, syrové)
  • Oběd: Kuřecí zábal s nízkým obsahem tuku (jděte ještě zdravěji a místo mouky použijte hlávkový salát
  • Svačina: hrst ořechů a semen (cokoli jde, pokud nejsou smažené)
  • Večeře: míchaný salát (přidejte zeleninu jako rajčata, okurky, červenou cibuli, papriku, avokádo a smíchejte je spolu s trochou extravirinového olivového oleje) )

Sobota

  1. Snídaně: Čerstvé ovoce a semena (jeden banán a šálek bobule NEBO dvě jablka a trochu pražených ořechů)
  2. Svačina: Graham nebo žitné sušenky, hrst
  3. Oběd: Domácí zeleninová polévka s tuňákovým salátem
  4. Svačina: Jeden šálek nízkotučného jogurtu a bobulí
  5. Večeře: pečená ryba s přílohou

Neděle

  • Snídaně: Nízkotučný tvarohový sýr na toastu (dva plátky)
  • Svačina: Dvě jablka nebo dva pomeranče nebo něco podobného
  • Oběd: Dušené zelené fazolky
  • Svačina: Šálek čerstvé zeleniny nebo vařeného květákového pyré
  • Večeře: Zelené fazole s pečenými kuřecími prsíčky

Pokud jde o to, co pít po celý den, bude se to trochu opakovat: voda je jediná věc, kterou si můžeme dovolit. Pijte šumivou vodu, pokud chcete trochu změnit, nebo přidejte čerstvé lístky máty nebo citronovou / limetkovou šťávu nebo plátky do vody, abyste chuť změnili.

dietajaterní dietaJídelníčekjídlonemocpotravinytuk

Dobrý den, jmenuji se Michaela (věk raději uvádět nebudu 🙂 a mým největším koníčkem jsou mí dva synové – rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. A vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí 🙂

Budete mít zájem:  Léky Proti Bolesti Zubů?

Předcházející příspěvek

Jak vybrat jímku?

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.

Jak na jaterní očistu? Odložte alkohol a zapomeňte na komerční detoxy

Pokud chcete nastartovat hubnutí, optimalizovat trávení nebo jen začít jíst zdravě, pak očista jater nikdy není na škodu. Játra jsou totiž jedním z nejdůležitějších orgánů a jsou nezbytná pro fungování metabolismu a zpracovávání živin.

Některá onemocnění játra přímo poškozují a je třeba při nich dodržovat přísnou jaterní dietu. Nejčastěji jsou poškozena při žloutenkách všech typů, infekční mononukleóze, steatóze jater a při předávkování toxickými látkami.

Jaterní dieta je na rozdíl od detoxu indikována lékařem a je součástí ozdravného procesu, je třeba dodržovat ji soustavně několik měsíců v kuse a návrat k normálu musí být pozvolný. Není sice tou nejchutnější, nicméně při troše fantazie zvládnete vykouzlit skvělá jídla i při omezení nevhodných potravin.

Co vašim játrům neprospívá?

Na prvním místě musíme zmínit alkohol, který se metabolizuje v játrech a jehož nadměrná konzumace vede k alkoholické cirhóze jater či nevratným poškozením. Proto se při jaterní dietě i očistě alkoholickým nápojům včetně vína a piva vyhněte.

Tučná a smažená jídla dokážou podráždit nejen žlučník, ale i játra. Živočišné tuky, nekvalitní rostlinné oleje, smažené brambůrky, tučná masa nebo uzeniny si budete muset odpustit. Dejte přednost zdravým tukům v podobě ořechů, semínek, panenského olivového oleje nebo avokáda.

Vašim játrům neprospěje ani nadměrné používání výrazného koření či soli. Snažte se proto omezit jejich příjem a vychutnejte si skutečnou chuť jednotlivých potravin. Jezte opravdové potraviny s minimem konzervantů a barviv.

Zdravé jídlo nemusí být nudné. Stačí jen umět pracovat se surovinami a oběd s minimem tuku zachutná i náročným strávníkům. Zapomeňte na smažení, fritování a v nejpřísnější fázi i na pečení. Naučte se maso vařit v tlakovém hrnci, pomalém hrnci nebo jej dusit. Pokud chcete připravit maso na přírodno, kupte si teflonovou, nepřilnavou pánev.

Odlehčení přijde vhod nejen na jaře

Už naši předci dodržovali na jaře očistu těla – i když v jejich případě spíš docházely zásoby ve spíži a také šlo o náboženskou tradici. Nicméně na jaře se příroda probouzí k životu a my máme šanci se očistit od toxinů nahromaděných přes zimu.

Dopřejte si pravidelný pohyb, nasbírejte první jarní bylinky a poskytněte tělu odlehčenou stravu. Nemusíte být několik dní na kokosové vodě nebo pít šťávu z celeru. Úplně bude stačit, když budete jíst kvalitní celozrnné pečivo, vyhnete se alkoholu, budete jíst libové maso a vzdáte se i nezdravých pochutin.

Játra a dieta – co jíst, když máte játra poškozena alkoholem? Canva

Na podporu jater sáhněte i po osvědčených bylinkách přímo z přírody. Ostropestřec mariánský je bylinka s ohromnou léčivou silou a díky účinné látce silymarin je přímo balzámem na poškozená játra.

Koupit jej můžete v čajových sáčcích, tabletách nebo sušený. Koncentrovaný silymarin najdete i v některých volně prodejných léčivých přípravcích a doplňcích stravy.

Játra a dieta – co jíst, když máte játra poškozena alkoholem?

Kupte se slevou Doplněk stravy Silymarin 140 Generica.

Porovnat slevy

  1. Kupte si rozprašovač s olejem. Dávkování oleje budete mít naprosto pod kontrolou.
  2. Pokud máte rádi hranolky, můžete si je dopřát i při jaterní dietě. Osušené brambory pokapejte malým množstvím oleje a dejte péct do trouby a na posledních pět minut dejte pod gril. Budou krásně křupavé.
  3. Pokud nemáte rádi nízkotučné mléčné výrobky, sáhněte po skyru nebo řeckém jogurtu. Přestože obsahují minimum tuku, jsou velmi chutné.
  4. Dejte si pozor na nízkotučné produkty. Tuku je v nich sice méně, ale nemusí jít o nic zdravého. Chuť a potřebné vlastnosti jsou doháněny barvivy, cukry a jinými chemickými látkami.

Jak vidíte, stačí pouze několik úprav jídelníčku, abyste játrům odlehčili. Změnu byste na sobě měli pocítit v horizontu několika týdnů. Myslete však na to, že víc než jednorázové a časově omezené očisty dává smysl kompletní, dlouhodobá a v neposlední řadě udržitelná změna životního stylu.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Jaterní dieta

O jaterní dietě zatím asi mnoho z vás neslyšelo, přesto je její dodržování někdy nezbytné. Játra patří k jednomu z nejdůležitějších orgánů lidského těla a plní nespočet nenahraditelných funkcí jako je detoxikace organismu či látková přeměna živin.

Pokud se z jakéhokoliv důvodu setkáme s jaterními problémy, měli bychom okamžitě tuto dietu zahájit a zajistit tak jejich regeneraci a léčbu.

Problémy s játry mohou být různého původu, někdy si je poškozujeme sami nevhodnou životosprávou a alkoholem, jindy k jejich poruše dojde bez příčiny. Jak se ale chovat, když už tato situace nastane?

Podstata jaterní diety

V první řadě je nezbytné nastolit takzvanou jaterní dietu, která spočívá hlavně v omezení tučných potravin, soli a úplném zákazu alkoholu. Porušená játra totiž tvoří žluč emulgující tuky ve sníženém množství, jejich rozložení v organismu je tak velmi složité.

U porušených jater dochází i ke změně přeměny bílkovin, musíme tedy dbát i na dostatečný příjem kvalitních, dobře stravitelných bílkovin z důvodu udržení svalové hmoty i jiných životně důležitých fyziologických pochodů.

Nezapomínejte také na dostatečný přívod vitamínu rozpustných v tucích jako je vitamín A, D, E a K a mikroživiny zinek a železo.

Uvedené informace neslouží jako zdravotní doporučení. Váš zdravotní stav a úpravu stravy konzultujte se svým lékařem nebo nutričním terapeutem.

Přečtěte si: Jak správně vybrat výživového poradce

Co je dovoleno? Při jaterní dietě můžete tyto potraviny:

  • Libové maso (drůbeží, králičí, rybí, hovězí)
  • Nízkotučné či polotučné mléčné výrobky
  • Nedráždivé koření jako je bazalka, petržel, oregano či pažitka
  • Zelenina (vyhýbejte se nadýmavé)
  • Ovoce
  • Netučné včerejší pečivo (pozor na čerstvé)
  • Zdravé rostlinné tuky (olivový, řepkový) – ale pozor na množství!

Dávejte si pozor na tyto zakázané potraviny:

  • Živočišné tuky (tučné maso, sýry, jogurty, uzeniny)
  • Ostré koření (chilli, sůl)
  • Vejce
  • ALKOHOL!
  • SŮL!
  • Nadýmavá zelenina (cibule, květák)
  • Instantní pokrmy
  • Tučné a čerstvé pečivo
  • Tučné ryby (losos, makrela)
  • Sladkosti

Pro koho je jaterní dieta vhodná?

Tato dieta je vhodná pro lidi trpící jaterními onemocněními jako je jaterní cirhóza, encefalopatie či hepatitida, včetně jaterní nedostatečnosti. Dietu je však možno dodržovat i za účelem redukce hmotnosti, díky nepřítomnosti tučných a nezdravých potravin může být skvělým způsobem jak dosáhnout vysněné váhy.

Při této dietě je také zakázáno smažit a upravovat pokrmy na tuku, vždy raději upřednostňujte vaření či dušení v páře.

Jídelníček na 1 den při jaterní dietě

  • Snídaně: Ovesná kaše vařená na vodě s trochou polotučného mléka slazená medem, banán
  • Svačina: Jablko, ovocná přesnídávka
  • Oběd: Kuřecí plátky připravené bez tuku s bramborami, rajče
  • Svačina: Nízkotučné kefírové mléko
  • Večeře: Rybí filé připravené bez tuku, vařená mrkev, těstoviny

Recept na zdravé ovocné knedlíky bez soli a tuku pro vaše játra

Připravte si

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g bramborového škrobu
  • 150 g polohrubé mouky
  • Jahody, meruňky
  • Trocha medu na doslazení
  • 30 ml rostlinného oleje

Postup

  1. Ze všech surovin zpracujeme nelepivé těsto.
  2. Poté tvarujeme knedlíčky, které plníme ovocem dle chuti.
  3. Vytvarované knedlíčky vaříme ve vroucí nesolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.
  4. Dobrou chuť!

Jaké jsou výhody a nevýhody této diety?

Pro

  • Díky dostatku vlákniny z ovoce a zeleniny pročistíte svá střeva
  • Vyhnete se nezdravým tukům způsobujícím kardiovaskulární onemocnění
  • Snížíte přísun cholesterolu
  • Dieta patří mezi ty méně striktní

Proti

  • Možná vám budou chybět uzeniny a sladkosti
  • Musíte dbát na dostatek netučných bílkovin
  • Musíte si hlídat přísun vitamínů rozpustných v tucích
  • Změna koncentrace důležitých prvků v organismu (zinek, železo)
  • Poruchy vodního hospodářství
  • Snížená hladina krevního cukru (nedostatečná rezerva zásobního sacharidu v játrech)

Cirhóza jater: příčiny, příznaky a léčba

  • Cirhóza jater je závažné jaterní onemocnění, při kterém u pacientů dochází k nekróze jater, zvýšené tvorbě vaziva (fibrotizace) a následně také k uzlovité přestavbě jaterních buněk.
  • Většina lidí si vznik jaterní cirhózy spojuje s nadměrnou konzumací alkoholu. U mužů je riziková konzumace 60 gramů alkoholu denně, u žen je to již 20 gramů alkoholu denně.
  • Mezi další příčiny jaterní cirhózy patří virové hepatitidy typu B a C, nealkoholická steatóza jater, biliární a kardiální cirhóza jater, různé metabolické poruchy nebo také toxické poškození jater.
  • Zpočátku mívá cirhóza jater nenápadný průběh. Mezi první příznaky patří celková únava, ztráta chuti k jídlu, nadýmání, zácpa, výrazné hubnutí a lehké otoky kotníků či dolních končetin.
  • Charakteristické projevy cirhózy jater zahrnují tlak v pravém podžebří, zežloutnutí kůže, zvýšenou krvácivost, poruchy menstruačního cyklu, pokles libida a potence, nafouklé břicho, petechie, pavoučkové névy a různé otoky.
  • Co se týče léčby, nejprve je nutné okamžitě ukončit působení faktorů, které játra poškozují. Zatímco alkoholici musí přejít k abstinenci, pokud je na vině hepatitida nebo jiné onemocnění, doktor ihned nasadí vhodné léky.
  • U pacientů v pokročilejších stádiích jaterní cirhózy mohou lékaři zvážit také transplantaci jater.
Budete mít zájem:  Moderní chleby obsahují více vlákniny a jsou zdravější

Cirhóza jater je závažné chronické onemocnění, při němž dochází k vážnému poškození jater.

Nejčastěji se rozvíjí v důsledku dlouhodobé nadměrné konzumace alkoholu nebo u pacientů, které trápí virová hepatitida typu B a C. Co se týče léčby, zpočátku je důležitá hlavně dieta a celková úprava životosprávy, zatímco v pokročilých stádiích mohou lékaři kromě zmírňování příznaků zvážit také transplantaci jater.

Co je cirhóza jater?

Cirhóza jater je závažné jaterní onemocnění, při kterém se u pacientů rozvíjí nekróza jater, zvýšená tvorba vaziva (fibróza jater) a následně také uzlovitá přestavba jaterních buněk.

Postupně tak dochází k úplné přeměně jaterní tkáně i jejich cévního řečiště.

Ačkoliv jsou tedy játra za normální situace schopná rychle se regenerovat, v případě poškození je tato obnova nedokonalá a nově vzniklá tkáň přestává plnit svou funkci.

Jaterní cirhóza se lidově označuje také jako tvrdnutí jater. Název tohoto onemocnění pochází z řečtiny, kde slovo kirrhos znamená nažloutlý.

Lékaři tak označovali nemocné, kterým se v těle hromadila žluč, což vedlo ke žloutnutí jejich pokožky.

Cirhózou poraněná játra totiž začínají být neproniknutelnou překážkou, krev se před nimi hromadí a může se rozvinout také portální hypertenze.

Příčiny jaterní cirhózy

Cirhóza jater může mít řadu různých příčin. Většina lidí si toto onemocnění automaticky spojuje s nadměrnou konzumací alkoholu, ještě častěji jsou však na vině virové hepatitidy typu B a C. Jaterní cirhóza v takovém případě vznikne buď bezprostředně po onemocnění hepatitidou, nebo o něco později jako následek jejího chronického průběhu.

Jak často konzumujete alkohol?

  • Každý den 32%, 1220 hlasů1220 hlasů 32%1220 hlasů – 32% of all votes
  • Jen příležitostně 18%, 697 hlasů697 hlasů 18%697 hlasů – 18% of all votes
  • Maximálně třikrát týdně 15%, 567 hlasů567 hlasů 15%567 hlasů – 15% of all votes
  • Jsem abstinent 13%, 494 hlasů494 hlasů 13%494 hlasů – 13% of all votes
  • Čtyřikrát až šestkrát týdně 11%, 439 hlasů439 hlasů 11%439 hlasů – 11% of all votes
  • Maximálně jednou týdně 11%, 434 hlasů434 hlasů 11%434 hlasů – 11% of all votes

Alkoholická cirhóza jater se projeví zhruba ve 20 % případů. Doba užívání alkoholu a množství, které vede k nevratnému poškození jater, jsou však velice individuální. U mužů se za nebezpečnou považuje konzumace 60 gramů alkoholu denně, ženy mají ovšem daleko nižší toleranci a nebezpečí představuje již 20 gramů.

Další možné příčiny

  • Biliární cirhóza jater – dlouhodobá obstrukce žlučových cest
  • Kardiální cirhóza – nemoc, při níž dochází k chronickému srdečnímu městnání
  • Autoimunitní hepatitida – způsobuje chronické poškozování jater, zánět a jizvení
  • Wilsonova choroba – vrozená porucha metabolismu mědi
  • Hemochromatóza – onemocnění spojené s nadměrným hromaděním železa v játrech
  • Cystická fibróza
  • Vzácné metabolické poruchy (porfyrie, glykenóza, galaktosemie)
  • Toxické poškození jater – léky nebo jedy
  • Kryptogenní (idiopatická) cirhóza – nejasný původ cirhózy

Jednou z možných příčin cirhózy je také nealkoholická steatóza jater neboli ztukovění. Za tento problém je zodpovědný především zvýšený příjem potravy, ale také snížená citlivost tkání k inzulinu v důsledku nadváhy a genetické predispozice. Prostá steatóza játra výrazně nepoškozuje, pokud je ovšem spojená s chronickým zánětem, může vyústit v cirhózu. Poté hovoříme o nealkoholické steatohepatitidě (NASH).

Cirhóza jater a její stádia

Jak již bylo avizováno výše, alkoholická choroba jater patří mezi nejčastější příčiny jaterní cirhózy. Podle toho, jak moc jsou játra pacienta poškozená, lékaři rozlišují několik stupňů tohoto onemocnění:

  • Steatóza jater a steatohepatitida (ztukovatění jater a chronický zánět)
  • Steatofibróza jater (nahrazování jaterních buněk vazivem)
  • Cirhóza jater (poslední stádium)

Jaké má cirhóza jater příznaky?

Cirhóza jater zpočátku mívá nenápadný průběh a typické příznaky se obvykle dostaví až v pozdějších stádiích, kdy dojde k celkovému narušení funkce jater nebo jejich úplnému selhání.

Mezi první nespecifické projevy, které mohou být také známkou mnoha jiných onemocnění, se řadí třeba zvýšená únava, ztráta chuti k jídlu, nadýmání, zácpa, výrazné hubnutí nebo také lehké otoky v oblasti kotníků.

V pozdějších stádiích může cirhózu jater doprovázet poměrně pestrá škála symptomů. Někdy převažuje spíše poškození jaterní tkáně, jindy jsou naopak patrné hlavně projevy poškození krevního řečiště. Mezi charakteristické příznaky cirhózy jater patří:

  • Tlak v pravém podžebří
  • Slabost a celkové vyčerpání
  • Nechutenství
  • Úbytek svalové hmoty
  • Ikterus – zežloutnutí kůže
  • Porucha srážlivosti krve
  • Zvýšená krvácivost dásní
  • Krvácení z nosu
  • Krvácení z jícnu
  • Poruchy menstruačního cyklu
  • Pokles libida a potence
  • Gynekomastie a mizející ochlupení na hrudi

Pokročilá cirhóza jater bývá u pacientů patrná na první pohled. Typické jsou tenké končetiny, velké nafouklé břicho a bledá či zažloutlá kůže, kde se objevují četné pavoučkové névy, podlitiny a petechie.

Jazyk a rty bývají výrazně červené, na dlaních se objevuje erytém, pacient má paličkovité prsty a jeho břišní stěna ochabuje, což často vede ke vzniku kýly. Zároveň jsou typické otoky dolních končetin v různém rozsahu.

Možné komplikace

U pacientů trpících jaterní cirhózou se mohou projevit nebezpečné zdravotní komplikace, které také často bývají příčinou jejich předčasného úmrtí. Jedná se například o choroby trávicího ústrojí, jaterní a renální selhání, jaterní encefalopatii (poškození mozkové tkáně) či rakovinu jater, ale nemocní bývají také náchylnější k různým infekcím.

Mezi nejzávažnější komplikace patří portální hypertenze neboli zvýšený tlak v jaterní žíle, který způsobuje vznik jícnových a žaludečních varixů, zvětšení sleziny, selhání ledvin nebo ascites při cirhóze jater (hromadění tekutiny v dutině břišní). Náhlé zhoršení jaterní cirhózy, které vyústí v bezvědomí a často končí smrtí pacienta, se označuje jako jaterní kóma.

Diagnostika

Jelikož cirhóza jater často probíhá bez jakýchkoliv vnějších příznaků, nebo svými symptomy zpočátku připomíná jiné obtíže, diagnostikovat tuto nemoc rozhodně není jednoduché. Pacient obvykle nemá o poškození jater žádné tušení a diagnózu proto může odhalit třeba běžné vyšetření nebo vstupní prohlídka do zaměstnání.

Pokud má lékař podezření na cirhózu jater, nejprve podrobně projde pacientovu anamnézu, následně provede fyzikální vyšetření a odešle nemocného na laboratorní testy. Játra lze dále vyšetřit pomocí ultrazvuku, počítačové tomografie (CT) nebo biopsie. Z důvodu časté přítomnosti varixů je potřeba zkontrolovat také žaludek a jícen.

Léčba jaterní cirhózy

Možnosti léčby jsou v dnešní době stále dost omezené. Základním opatřením je okamžitě ukončit působení faktorů, které mají na játra negativní vliv a poškozují je.

Jestliže je tedy příčinou vzniku tohoto onemocnění nadměrná konzumace alkoholu, pacient by měl tento zlozvyk zcela odbourat a stát se abstinentem.

Budete mít zájem:  Vliv Znečištění Ovzduší Na Zdraví Člověka?

Pokud je na vině virová hepatitida nebo Wilsonova choroba, je nutné včas zahájit odpovídající léčbu.

Dieta při cirhóze jater

Dále jsou na místě také podpůrná opatření, která zahrnují třeba úpravu životosprávy nebo podávání vitamínů (A, D, E, K) a hepatoprotektiv.

Důležitá je také speciální dieta pro cirhotiky, kdy se pacient musí obejít bez přílišného solení, tučných či smažených pokrmů a kořeněných jídel. Strava by naopak měla být bohatá na bílkoviny i vlákninu a rostlinné tuky by měly převládat nad těmi živočišnými.

Pokud jde o bylinky na cirhózu jater, lékaři nejčastěji doporučují ostropestřec mariánský, kořen smetánky lékařské nebo také plody kustovnice.

Transplantace jater

V pokročilejších stádiích mohou lékaři zvážit také transplantaci jater.

Jelikož se však jedná o složitý proces, který má výrazný vliv na kvalitu pacientova života, je nutné předem provést důkladné testování.

Po zákroku musí pacient dodržovat přísnou dietu, nesmí pít alkohol ani kouřit a denně musí konzumovat větší množství léků, které působí na jeho imunitu a pomohou tělu přijmout nový orgán.

Prognóza

Cirhóza jater patří mezi choroby, které nejčastěji trápí pacienty v dospělém produktivním věku. Výzkumy naznačují, že postiženi bývají obvykle příslušníci slabších sociálních vrstev nebo dobře zajištěné ženy ve středním věku, které řeší syndrom opuštěného hnízda prostřednictvím alkoholu.

Počet nemocných se rok od roku zvyšuje a v České republice lékaři každoročně zaznamenají zhruba dva tisíce nových případů jaterní cirhózy. Délka života u pacientů s tímto onemocněním bývá až o deset let kratší než u zdravých jedinců, přičemž ženy umírají dokonce ještě dříve.

Steatóza jater: příznaky, léčba (ztukovatění jater)

Jaterní steatóza je nejčastější metabolickou poruchou jater, což
znamená, že v jaterní tkáni dochází ke změnám normálních
biologických pochodů.

Postihuje zejména dospělé ve středním věku a výše, ale může
postihnout i děti.

Mezi nejčastější příčiny steatózy se řadí
alkoholismus, zvýšený přívod živin –
obezita, porušený metabolismus tuků (lipidů) –
hyperlipoproteinémie (sem patří i onemocnění známé pod termínem
hypercholesterolemie – tedy zvýšený cholesterol), cukrovka (diabetes
mellitus), malabsorpční syndromy (porucha vstřebávání živin, např. po
resekcích střev – odejmutí části střeva), špatná výživa
(malnutrice) – zejména pak nedostatek bílkovin v potravě, některé léky
(tetracykliny, kortikoidy, salicyláty, valproát) a v některých případech
se příčinu nepodaří odhalit.

V civilizovaných zemích je hlavní příčinou nadměrný přísun
potravy. Ke ztukovatění jater dochází především díky poruše tří
pochodů.

Těmi je nadměrný přívod tuků (lipidů),
mastných kyselin a sacharidů do jater, porucha výdeje
triacylglycerolu (forma tuku v krvi) z jaterních buněk do krevního oběhu
či zvýšená tvorba tukových substancí v játrech.

Nejčastěji je problém ve zvýšeném příjmu energetických substrátů
v potravě, tedy přejídání a nevhodné složení stravy. Velmi často
onemocní lidé, u nichž se později projeví cukrovka (diabetes
mellitus).

Nemocní nemívají obvykle žádné potíže. Častěji se jedná
náhodný nález v rámci předoperační přípravy nebo
sledování pro jiné onemocnění apod.

Pokud už se nějaké potíže objeví,
souvisejí obvykle se zvětšením jater a zvýšením jejich hmotnosti
(hmotnost jater se může zvýšit až 4×) .

Takový nemocný si pak stěžuje
na tlak v břiše, pocity plnosti, únavnost, sníženou výkonnost,
střídání zácpy a průjmu.

V těžších případech (např. u akutní steatózy u alkoholiků,
v těhotenství, u tzv.

Reyova syndromu – viz dále) se může vyskytnout
únava s nevolností a zvracením, žloutenka
(ikterus), porucha vědomí až kóma se selháním ledvin,
poškozením srdečního svalu, slinivky břišní (pankreatu) a mozkových
funkcí (tedy centrálního nervového systému). Počátek takového stavu
může být mylně hodnocen jako obyčejná „viróza“. Příčinou smrti
není samotné jaterní poškození, nýbrž následně vzniklé komplikace.

Reyův syndrom je metabolické onemocnění, které
postihuje děti ve věku od 6 týdnů do 16 let. Obvykle
předchází nějaká virová infekce léčená kyselinou acetylsalicylovou
(léky jako aspirin, acylpirin).

U predisponovaných dětí dojde k poškození mozku a
těžké steatóze jater či ještě jiných orgánů.
V rámci předcházení tomuto stavu se doporučuje tyto léky dětem
nepodávat a nahrazovat je v případě nutnosti paracetamolem
(panadol, paralen – s účinnou látkou paracetamolem).

Jsou však
i popsány jiné případy tohoto onemocnění, které s kyselinou
acetylsalicylovou nesouvisí.

Co se týče těhotenské steatózy, je důležité si
uvědomit, že těhotenství je pro ženu zatěžující stav.

U některých
žen může dojít k vývoji steatózy, která po ukončení těhotenství
odezní a nijak se během těhotenství klinicky neprojeví.

Pokud se rozvine
akutní těhotenská steatóza, tedy vážný stav, situace pak není
příznivá jak pro plod, tak pro matku a je nutné přerušení těhotenství.
V současné době se udává smrtnost 20 %.

Čistá steatóza je plně reverzibilní stav. Tzn., že
pokud je vyvolána alkoholem a nedošlo ještě k vývoji cirhotických změn
jaterní tkáně (přestavba jaterní tkáně), tak po úplné abstinenci dojde
k návratu k normálu. Stejně tomu tak je i u obézních lidí, kteří
začnou držet dietu a znormalizují svou váhu.

Rizikové faktory steatózy jater

Rizikovým faktorem pro vznik onemocnění je zejména zvýšený
příjem potravy
, nevhodné složení stravy a obezita. Tyto tři
faktory jdou obvykle ruku v ruce.

Dále pak alkoholismus
(který je v našich krajinách asi nejčastější příčinou steatózy),
cukrovka, porucha metabolismu tuků (hyperlipoprotinémie),
resekce střeva, střevní bypassy (přemosťující operace na střevech,
např.

z důvodu překážky, nádoru), některé léky jako jsou tetracykliny
ze skupiny antibiotik, kortikoidy (léčiva tlumící zánětlivou reakci),
salicyláty (léky proti bolesti a horečce – acylpirin, aspirin) a valproát
(lék užívaný mimo jiné na epilepsii).

Prevence steatózy jater

Steatóza je víceméně civilizační onemocnění,
nejlépe je možno mu předejít snížením obsahu tuků a cukrů ve stravě,
snížením tělesné váhy, správnou kontrolou cukrovky (diabetu) a omezením
alkoholu.

Příznaky a projevy steatózy jater

Nealkoholická steatóza se obvykle nijak
neprojeví a probíhá tedy skrytě. Její nález je tedy
náhodný. V některých případech, kdy dojde k výraznějšímu zvětšení
jater, může nemocný pocítit tlak, tah či pnutí v pravém podžebří,
někdy i bolest. Přidružuje se pocit plnosti, snížení výkonnosti, únava,
střídání zácpy s průjmem.

Akutní alkoholická či
těhotenská steatóza probíhají
závažněji. Zpočátku dominuje únava, nevolnost a
zvracení, v pozdějším vývoji se objeví žloutenka, poruchy vědomí,
selhávání ledvin, poškození slinivky břišní, srdce a stav může
vyústit v koma.

Léčba steatózy jater

Léčba závisí na příčině. Pokud je vyvolána alkoholem, je nutné
zanechat pití alkoholu a dodržovat dietetická
opatření
se snížením tuků ve stravě.

U těhotenské steatózy, která probíhá akutně, je stav buď
zvládnutelný nebo je nutné ukončení těhotenství.

U steatóz vznikajících na podkladě obezity či primární metabolické
poruchy jater je obvykle vhodné zahájit správnou dietu nejen s cílem
snížení váhy, ale také úpravou krevních hodnot tuků a cukrů
(u cukrovkářů/diabetiků).

V některých případech jsou indikována tzv.
hepatoprotektiva, což jsou léky chránící jaterní buňky
před (toxickým) poškozením a zvyšují detoxikační kapacitu jater (jsou
předepisovány např. Essentiale forte N a Silymarin).

Jak si mohu pomoci sám

Pokud Vám byla diagnostikována steatóza, měl byste se řídit
doporučeními lékaře, tj. jíst střídmě, nejíst příliš tučná a
sladká jídla, nepřejídat se a rozhodně zanechat pití alkoholu. Tyto
základní kroky výrazně zlepší stav jaterní tkáně.

Komplikace steatózy jater

Možnou komplikací steatózy jater je vývoj tzv.
steatohepatitidy, tj. zánětlivého postižení jater.

Na
tento stav upozorní vyšetření jaterních enzymů v krvi,
které jsou zvýšeny, vyšší mohou být i krevní cukry (porušená
glukózová tolerance či hyperglykémie), tuky (hyperlipoproteinémie) či
ještě kyselina močová (hyperurikémie). Vždy je nutné vyloučit
infekční, metabolický a alkoholický původ tohoto stavu.

Steatóza může pokračovat ve vývoj cirhózy, což je
vazivová přestavba jaterní tkáně a může se jednat o závažný stav
spojený s významnou poruchou funkce jater.

Diskuse

Další názvy: ztukovatění jater, ztučnění jater, tučná játra , jaterní steatóza

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector