Jarní detoxikace těla – když zima pomalu končí

Jaro je ideální čas k pročištění těla a proto každoročně v únoru začínáme 8 týdenní program Jarní očista – pojďte si s námi vyčistit tělo, duši i bydlení. Více o Jarní očistě.

Blog

Včera skončil Masopust a dnes máme Popeleční středu. Začíná půst. Víte, proč a jak se držel? A víte, proč ho držíme každý rok i…

Jarní detoxikace těla – když zima pomalu končí Blog

Co vás letos čeká? Kromě osvědčeného jídelníčku s recepty na 6 týdnů od snídaní až po večeře, nákupních seznamů, informačních a motivačních videí, programu…

Jarní detoxikace těla – když zima pomalu končí Hubnutí

V lednu přišlo mnoho dotazů na téma hubnutí. Ptá se, proč se vám hubnout nedaří, zda máte špatnou krevní skupinu či snad pomalý metabolismus….

Jarní detoxikace těla – když zima pomalu končí Blog

Jaro je tu a proto jsem v pořadu Maminkář prozradila, jak nastartovat jarní detoxikaci. Co jíst a co ne? Kdy začít a jak často…

Jarní detoxikace těla – když zima pomalu končí Blog

A je to tady! V půlce února nám začalo biologické jaro. Potáhne nás to ven, budeme mít chuť uklízet, pustit se do práce na zahradě…

Jarní detoxikace těla – když zima pomalu končí Jídlo pod lupou

Změnu ke zdravějšímu jídelníčku neudělám. To není nic pro mě. Nevydržím to, nemám disciplínu, ani odvahu to zkoušet. V práci se mi smějí, jsem za…

Jarní detoxikace těla – když zima pomalu končí Blog

Dlouho očekávaný kurz v pondělí začíná. Natočili jsme pro vás přes 80 nových videí, čeká vás jídelníček s nákupními seznamy na 6 týdnů, video…

Jarní detoxikace těla – když zima pomalu končí Vaše příběhy

Nikdy není pozdě začít vařit a jíst jinak. Klidně na samém začátku důchodu. Za pár týdnů můžete mít výsledky jako Jana, která nám poslala…

Víte, jak se připravit na jarní čistící kúru?

V půlce února začíná biologické jaro. Mění se energie v přírodě a na nás to má vliv, ať chceme nebo nechceme. Jaro se projeví…

Chystáte se na jarní detox? Máme pro vás super slevu na zdravé potraviny! Připravte se, nakupte, za 14 dní začínáme. Jarní únava nebude mít…

Oblíbený jarní program určený na detoxikaci organismu, ve kterém se naučíte zdravě vařit podle připravených jarních jídelníčků, podle video receptů a s naší podporou,…

Nespočet diet a detoxů slibujících vyčištění těla a rychlé shození přebytečných kilogramů vykukuje na každém kroku. Získáte díky nim sice krátkodobé výsledky, ale že…

Dva akční kluci, jeden s atopickým ekzémem, speciální dieta a vaření do školky, dálkové studium, domácnost a neschopnost odpočívat. To všechno dávalo Anně nesmírně…

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes poslední den kurzu. Už jsem prošla Vánoce Jinak, Jarní očistu a teď i Hubneme do…

Silvie vyhrála Jarní očistu v naší soutěži na FB a pustila se do ní víc než naplno. Po čtyřech týdnech si uvědomila, že jí…

Šestitýdenní kurz Jarní Očista nám pomalu končí. Každý pracoval na svých cílech a téměř každý se někam posunul. Je jedno jak jste pojali svůj půst a…

Pokud chcete vyrazit na dovolenou na osvědčené místo s osvědčenou dobrou kuchyní, vyrazte na Istrii. My tam byli dvakrát a dodnes vzpomínáme. Na Vilu…

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je z toho nadšená všetkým nám chuti a i ked si dám viac na tanier necítim…

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna jídelníčku podle JJ. Přišlo to pomalu, ale přišlo. Dnes spím krásně. Dva roky jsem měla…

Silvushe: Můj muž „masožrout“ začíná ochutnávat a chutná mu! S ohledem na jeho dosavadní odpor k mému jídlu, neuvěřitelně obrovský posun. ♥

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké nadšení z kurzu. Je to z velké části kurz vaření, protože to jsou opravdu chuťové…

Jarní očista už začala naostro a nám chodí krásné ohlasy. Jsme nadšené a máme velkou radost. Účastníci Jarní očisty zažívají přesně to samé, co kdysi…

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše recepty ! TAK jsem se bála, že to po šesté bez jídla nedám, ale včera…

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala zapékané těstoviny, rýžové placky+dušený květák+cizrnovou omáčku, seitan s brokolicí a všechno mi hrozně chutná. Dokonce…

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené „menu“ pro pokročilé. Opravdu super jídla. Stravujeme se dle jíme jinak už delší dobu, ale spíše jednodušeji,…

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního jarního kurzu a obzvláště Evku s Helčou. Všimla jsem si, že je nás tu docela hodně…

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi v Jarní očistě, připomenutí čehokoliv je přínosné a výsledky se dostavují okamžitě. Paráda ?.

Tak u nás už to vypuklo. Já jedu na rýži, klíčím, máčím, kvasím, manžel se pustil s dětmi do rekonstrukce pokojíčku, protože na zahradě…

Zdraví, léčba, prevence

V záznamu živého vysílání prozradíme, jak se vyhnout typickým jarním nemocem (únava, ekzémy, bolesti hlavy a zad, menstruační bolesti), jarním náladám (nevrlost, vztek, vznětlivost)…

S otevřeným vstupem do jarního programu se nás ptáte, co nás letos čeká. Kromě toho, že upravíme jídelníček, shodíme kila a získáme novou energii,…

I když od mládí sportovala, byla vždycky oplácaná. Vyzkoušela kdejakou dietu, ale vegany mívala tak trochu za blázny. Dnes je vegankou ona sama. Sportuje intenzivně…

Velikonoce jsou pomalu tu a tím končí i šestitýdenní kurz Jarní Očista. Každý pracoval na svých cílech a téměř každý se někam posunul. Je jedno jak…

Kryštůfek v roce a půl začal trpět na stafylokoka, streptokoka, až skončil na operaci očí. Bral jedny antibiotika za druhými, jednou jich dostal 6 během…

Cítíte už taky jaro? Shodly jsme se, že ho vnímáme už dobře týden. V dobré i špatném slova smyslu. Zimní hříchy se hlásí o…

Velikonoce jsou tu a tím končí šestitýdenní kurz Jarní Očista. Někdo ho pojal jako půst od masa, někdo vynechal vše živočišné, odvážnější zkusili vynechat…

Vaše příběhy

Jak je možné, že Vlaďka zvládla změnu jídelníčku tak zostra a zcela bez těžkostí? Jak to, že jí to nerozmlouvali lékaři, že to prostě…

Na náš web chodí mnoho budoucích a kojících maminek. Jakmile přijde řeš na změnu jídelníčku, začnou se obávat, zda by změna nemohla ublížit děťátku….

Co když to nezvládnu? Co všechno mi kurz může dát? Má význam do něj jít znovu? Kdy přesně kurz začíná? Jak se dostanu do přípravného týdne? Jak…

Živana s námi je v každé jarní očistě a v každém vánočním půstu, ačkoli neměla vážné zdravotní problémy ani nadváhu. Naučila se zdravě vařit,…

Protože Jarní Očista se pomalu ale jistě blíží, chystáme si nákup na zdravé vaření. Pro členy Klubu Jíme Jinak a účastníky Jarní Očisty jsme domluvily…

Pro Ivu byla účast v očistě výzvou a zároveň snem. Zpočátku byla kritická, ale aby mohla kritizovat, potřebovala nejdřív vyzkoušet – a teď už ví jistě, že…

Veronika přemýšlela o účasti v jarní očistě už minulý rok, ale troufla si na ni až letos, kdy se jí „hodila do konceptu“. Podělila se s námi…

Právě končí Jarní očista – šestitýdenní jarní půst. Ze srdce gratulujeme všem, kteří s námi programem prošli a došli až do konce. Kromě zkušených…

Vyšly jsme vstříc vaší touze sdílet v rámci Jarní očisty fotky vašich nových kuchařských kousků a místností před a po úklidu – připravily jsme…

Chodí nám dotazy, zda je pro vás očista vhodná, zda ji zvládnete a co vám vůbec může všechno přinést. Nezažít to na sobě a…

Rok utekl jako voda. Vánoce za námi, nový rok v běhu a některé zlozvyky ani nabraná kila za ten rok nezmizely. Někdo ve stravě povolil,…

Holky, musím se s vámi podělit o to, jak to u mě pokračuje po pěti dnech půstu, když už jsem to v neděli nakousla….

Jarní detox těla pomocí bylinek snadno a rychle

Dát do pořádku tělo bys ráda, ale nevíš jak? Začni detoxem. Jarní detox je totiž přímou cestou ke zdravějšímu organismu a dostatku energie. A ideálním parťákem k jarnímu detoxu a pročištění organismu jsou naše staré známé bylinky – malé zelené zázraky se silou někdy větší nežli měl Golem.

Bylinky totiž umí pročistit krev, lymfatický systém, trávicí trakt i střeva, včetně ledvin a jater, dodají tělu výživné látky, minerály a vitamíny, posílí obranyschopnost organismu a dodají mu tolik potřebný elán a energii.

A to už je důvod, proč jarní detox s bylinkami vyzkoušet, co říkáš? Po kterých bys měla sáhnout?

Kopřiva 

Je to profláknutá bylinka a na detox je pro tebe ideálním kandidátem.

Kopřiva dvoudomá je nabušena vitamíny a minerály (od vitamínu A přes céčko a betakaroten, až po železo a vápník), krásně proluftuje ledviny díky své močopudnosti, také rozpustí hleny v těle a vyčistí krev (a tím i pleť), navíc odbourává usazeniny z revmatu. Můžeš si ji dopřávat jako čaj, nebo ji přidat do omáčky či polévky, anebo si rovnou z mladých výhonků kopřivy dopřát špenát. 

Jarní detoxikace těla – když zima pomalu končí

Na jaře bys měla tuhle bylinku využít vždy, a to v několika kůrách za sebou. Ideálně 2 týdny s kopřivou, týden bez ní a znova týden s kopřivou a týden bez ní a nakonec zase 2 týdny s kopřivou a hotovo.

Můžeš  si ji nasbírat v přírodě, nebo koupit sušenou v prodejnách s bylinkami či se zdravou výživou.

Tam ji určitě mají sypanou, což je nejlepší alternativa, určitě se vyhni porcovaným čajovým sáčkům, v nich není příliš kvalitní zdroj kopřivy. 

Pampeliška 

Pampeliška patří odpradávna k dobrým pomocníkům při jarním detoxu, především pak její listy. Tahle nenápadná a všude se vyskytující rostlinka s nepříjemným bílým mlíčím ve stoncích je stejně jako kopřiva plná účinných látek.

Kromě vitamínu A, B a C a betakarotenu ti poskytne i vápník, draslík a křemík. Listy pampelišky působí silně močopudně, čistí ledviny a játra, krev a mají jemný imunopresivní účinek. Jako imunostimulant se hodí spíše kořen pampelišky.

Budete mít zájem:  Jsou děti z lesní školky častěji nemocné?

Jarní detoxikace těla – když zima pomalu končí

Ale dej pozor na množství! Stačí hrstka, co se vejde do dlaně. Kdybys to přehnala, mohlo by to být fatální a ty si přivodíš problémy se zažíváním. Pampeliška je totiž skutečný silák.

Tak si z listů udělej dobrý salát, nebo z nich uvař čaj, ovšem seženeš ji i sušenou a sypanou v bylinářství. Jednu lžíci či půl hrsti čerstvých listů přelij 20 ml vroucí vody a nechej luhovat 20 minut.

Poté je sceď a čaj popíjej vlažný 1x denně cca 3 dny. 

Sedmikráska chudobka 

Tahle rostlinka s něžnými bílými kvítky patří do seznamu detoxikačních bylinek také už nějaký ten čas. Znaly ji už naše prababičky. Květy a lístky přidávaly do salátů, polévek i na chleba s máslem.

Tak to zkus i ty. Neprohloupíš, protože sedmikráska nabízí nejen sedm krás, ale i nesčetně efektů pro zdraví. Obsahuje hořčiny, sliz, vitamín C, silice, flavonoidy, třísloviny, minerální látky a inulín.

 

Jarní detoxikace těla – když zima pomalu končí

Sedmikráska čistí ledviny, játra, močové cesty, krev, pokožku, působí močopudně, stimuluje žlučník, odbourává usazeniny z artritidy a dny. Kromě salátu, polévky nebo chleba s máslem si také můžeš uvařit čaj.

Jednu čajovou lžičku čerstvých (natrháš na louce) nebo sušených květů (seženeš v bylinářství, zdravé výživě) a listů zalij 250 ml vroucí vody a nechej 10 minut louhovat. Sceď a pij 2x denně minimálně týden.

Čajík si můžeš osladit medem.  

Ostropestřec mariánský 

Tahle krkolomně znějící bylinka je v poslední době velmi využívána pro svoji efektivitu při léčbě a regeneraci jater. Ale umí toho mnohem více. Je silným antioxidantem, tedy čističem vnitřních orgánů. Drcená semena se využívají také ke stimulaci žlučníku a odbourání žlučových kamenů. Obsahuje sylimarin, bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny a vitamín E. 

Jarní detoxikace těla – když zima pomalu končí

Semena můžeš pojídat samotná – cca 20 kousků u každého jídla, nebo je drtit ve hmoždíři a uvařit si z nich čaj, či si pořídit rovnou drcená.

Čaj si uděláš z 1 čajové lžičky drcených semen, které 10 minut povaříš v 300 ml vody a necháš 5 minut odstát. Můžeš pít scezené nebo i s kousky semínek. Ideálně během jídla, nebo těsně po něm.

Ostropestřec je k mání v lékárnách, prodejnách zdravé výživy a bylinářství. 

Březové listy 

Trochu netradiční rostlinou k detoxu jsou březové listy. Nejúčinnější jsou mladé březové listy, které si na jaře můžeš natrhat. Někdy je lze sehnat i sušené v bylinářství. Březové listy ti na jaře nejen pročistí krev, ale odbourávají i močové a ledvinové kameny. Jsou močopudné.

Obsahují silice, minerální látky, glykosidy, třísloviny a fytoncidní látky s antibiotickým účinkem. Na čaj ti postačí 1 polévková lžíce čerstvých anebo i sušených listů, které přeliješ 250 ml vroucí vody a necháš luhovat 20 minut, poté scedíš a popíjíš neslazené 2x denně cca 10 až 14 dní.

 

Jarní detoxikace těla – když zima pomalu končí

Tip na závěr: Nazeleno

Mimo břízy, či kopřivy můžeš zkusit sbírat jetel, řebříček, rdesno, šťovík, anebo medvědí česnek (ten můžeš mít i z loňska zamražený či naložený). Tohle vše se skvěle hodí do salátů, polévek, pomazánek, nebo na čaj.

Na ten ti stačí 2 lžíce nasekané směsi zalít vroucí vodou a nechat luhovat 30 minut, scedit a pít. Ideálně 2x denně 10 dní. Také si můžeš udělat z několika těchto zelených kamarádů nápoj. Ten uděláš jednoduše. Dvě lžíce nasekané směsi rozmixuj v 200 ml převařené studné vody.

Můžeš dle libosti a fantazie dochutit medem, šťávou z citronu, či špetkou skořice a parádní detoxikační zelený nápoj je na světě.

A jak to máš ty? Věříš v sílu bylinek a pravidelně po zimě čistíš organismus, nebo ti to nic neříká? Napiš nám své zkušenosti do diskuze.

Foto: Shutterstock.com 

Jarní detoxikace: 3 základní pravidla, aby byla účinná!

Jarní detox je procesem, který rozhodně stojí zařadit po zimě do Tvého programu. Tělo totiž během zimních měsíců hibernuje ve stavu konzervace a údržby a s příchodem jara pak čeká na očistu a obnovu.

A o tu se dokáže postarat právě správně vedený jarní detoxikace – jak na ni Ti prozradíme níže.

Jakkoliv je doporučováno jarní detox zařazovat pravidelně každý rok po konci zimy, tak se pro něj můžeš rozhodnout i když na sobě začneš pozorovat nežádoucí fyzické příznaky – od bolestí hlavy přes nadýmání až po zhoršení koncentrace a paměti.

Na rozdíl od půstu, který rovněž dokáže tělo detoxikovat, je jarní detoxikace daleko pozvolnějším, pomalejším a méně náročným procesem, jenž Ti ale na konci dokáže dodat potřebnou energii.

Aby se dala jarní očista považovat za zvládnutou, tak musí být do těla dodány potřebné živiny pro lepší fungování metabolismu a zároveň snížen počet chemikálií, toxinů a zánětlivých buněk v těla.

Čím se řídit, abys absolvovala jarní detox efektivně, ale zároveň i bezpečně?

1) Vyvaruj se potravinám se zánětlivými účinky

Ze svého jídelníčku během jarní očisty určitě vynechej potraviny, jež by v těle mohly způsobovat záněty. Jmenovitě jde zejména o tyto potraviny:

  • potraviny s přidanými cukry a umělými sladidly
  • potraviny obsahující trans mastné kyseliny (margarín, smažená jídla apod.)
  • GMO (geneticky modifikované) potraviny

2) Dbej na zdravý životní styl

Během detoxikace se vyhni alkoholu a kofeinu, abys zbytečně nezatěžovala svá játra. Stejně tak dbej na to, abys každý den dodržovala doporučených 8 hodin spánku – jen tak bude mít Tvé tělo dostatek prostoru pro buněčnou obnovu.

V neposlední řadě zdravý životní styl během jarního detoxu doplňuj každodenním cvičením. Na náročnosti nezáleží, ale je potřeba se při něm potit, neboť jen tak jsou z těla vylučovány nežádoucí toxiny.

Cvičení můžeš případně čas od času nahradit i horkou koupelí či saunou.

Koupel s epsomskou solí může velmi příjemným způsobem podpořit detoxikaci. Pokud Tě zajímá, jak si takovou koupel připravit, podívejte se na náš článek ‚Epsomská sůl detoxikace: Účinný detox těla pomocí koupelí‚.

3) Dodržuj pitný režim

Každý den jarní očisty vypij alespoň 2-3 litry čisté vody, tím totiž zbavíš své tělo toxinů, jež jsou rozpustné ve vodě. Pokud se Ti nechce pít pouze čistá voda, můžeš si detox zpříjemnit bylinkovými čaji či zeleninovými šťávami.

Dále svou jarní očistu můžeš zefektivnit taktéž:

  • upřednostňováním 100% přírodních produktů (např. i u kosmetiky)
  • konzumací bylinek zlepšujících funkci jater

Jaké potraviny a nápoje konzumovat, když podstupuješ jarní detox?

Naprostým základem správné jarní detoxikace je volba vhodných potravin. V ideálním případě konzumuj pouze stravu bohatou na vitamíny, minerály a další živiny, jež podporují detoxikaci. Stejně tak by měly mítvysoký obsah vlákniny, ta totiž zvládá vázat toxiny v trávícím traktu a vylučovat je tak z těla. Dopřát si tedy můžeš třeba:

  • zeleninu (brokolici, květák, zelí)
  • ovoce
  • ryby
  • libové maso (především kuřecí)
  • ořechy
  • chia semínka
  • vajíčka (ne ale smažená)

K pití si zas můžeš dopřát zdravá a výživná smoothie. Jak takové nápoje připravit? Na internetu najdeš spoustu jednoduchých receptů. V podstatě se však vždy jedná o jednoduchou směs zdravé zeleniny a sladkého ovoce.

Jarní detoxikace těla – když zima pomalu končí

Lahodný a jemný zelený celerový smothie

  • celer
  • kapusta
  • jablko
  • kokosová voda
  • zázvor
  • přírodní sladidlo například agávový sirup nebo med
  • Do mixéru přidej 2 nasekané řapíkaté celery, 3 šálky kokosové vody, 1 jablko, 1 lžíci nastrouhaného zázvoru a 3 listy kapusty.
  • Vše důkladně rozmixuj (2-3 minuty), dokud nebude mít směs tekutou konzistenci.
  • Výsledný nápoj přelij do skleničky a v případě potřeby dochuť přírodním sladidlem, případně kokosovou vodou.

Jarní detox je pro tělo prakticky nezbytností, aby se dokázalo snáze přepnout ze zimního módu, kdy se zaměřuje na hromadění tuků pro přežití zimy.

Jedná se o pomalý proces, který může trvat klidně i týden, během něhož je potřeba konzumovat potraviny bohaté na vitamíny a vlákninu, dodržovat pitný a spánkový režim a v neposlední řadě se i hodně hýbat.

Výsledkem pak bude vyplavení škodlivých toxinů z těla, zlepšení funkce jater a menší riziko výskytu zánětů.

Eliška Selinger: Jarní detox pod lupou

„Můj první jednodenní půst byl přímo hrozný, myslel jsem, že to nevydržím a začnu jíst. Druhý už byl o něco lepší a na třetí jsem se vyloženě těšil,” popisuje svou historii vztahu k půstu jeden ze zastánců na svém webu. „Tělo je prodyšné. Lidi říkají, že svítíte, připadáte jim mladší. Máte chuť běžet. Zbystřuje se vám vnímání.

Zjemní se vám smysly. Víc cítíte vůně, někdo líp vidí, slyší,“ přibližuje změněné vnímaní světa i sebe sama herec Jaroslav Dušek, asi nejznámější propagátor půstování, v jednom z rozhovorů.

Přidává se tak k záplavě zastánců této „prastaré léčebné metody“, kteří na internetových stránkách a fórech popisují, jak jim pár dní bez jídla pomáhá měnit svůj svět k lepšímu.

Deskripce takových zážitků je až uniformně stejná – pocity euforie, změněné vnímání času, viditelná detoxikace, náhlý příval energie, čas pro sebe, své tělo i mysl. Pro mnohé není půst jen cestou ke zdraví, ale především prostorem pro přehodnocení dosavadního života a šancí nalézt cestu, kterou se bude ten nový dále ubírat.

„Pro mne jsou půsty obdobím klidu, kdy je mi dovoleno proniknout až k podstatě, abych zde našla odpověď na každou ze svých otázek.

“ Jako by se ani v nereligiozní společnosti nevytratil duchovní náboj askeze, jako by se i zde odráželo dědictví mnoha náboženských směrů, jež své zástupce navádějí k obdobím střídmosti spojeným s intenzivním rozjímáním.

Zastánci půstování vidí ve všech změnách, které na sobě během půstu pozorují, jasný důkaz jeho prospěšnosti.

Kdo by pochyboval o tom, že jeho tělo ze sebe vyplavuje nechtěné toxiny, když na vlastní oči vidí, jak jeho moč mění barvu. Jak je dech cítit po usazeninách, které se nahromadily v dýchacím traktu.

Budete mít zájem:  Řetězce a jejich letošní vánoční reklamy. Která je nejlepší?

Jak se cítí lehčí, šťastní a odpočatí. Je snad možné, že řeč našeho vlastního těla jen šálí neznalé?

Jak to vidí suchá věda

Tři základní složky výživy, z nichž naše tělo může získávat energii, jsou sacharidy, kde je nejvýznamnějším zástupcem glukóza, proteiny, obrovské molekuly z řetezce aminokyselin, a tuky, složené z glycerolu a mastných kyselin.

Zatímco proteiny slouží především jako stavební materiál všech našich buněk a tuky si tělo rádo schovává do zásoby na pozdější využití, sacharidy slouží jako hlavní okamžité palivo.

Všechny orgány našeho těla získávají energii především rozkladem glukózy a přežití některých, jako například mozku nebo červených krvinek, je na ní doslova závislé. Proto se naše tělo snaží udržet její stálou hladinu v krvi.

A to, co se po jídle nespotřebuje přímo, se uloží v podobě glykogenu – živočišného škrobu, jehož zásoby pro všechny orgány uchováváme především v játrech.

Co když sacharidy ale přestanou do těla přicházet? Tělo má dvě základní priority důležité pro přežití hladovění – zásobit glukózou orgány, které ji potřebují, a zároveň co nejvíce šetřit tělesné proteiny, jež nikde nejsou uloženy jen tak do zásoby, a tak jakákoliv jejich spotřeba znamená nějaké omezení funkce.

Pokaždé, když přestaneme jíst, tělo začne čerpat své rezervy – první se vyplavuje glukóza uložená v glykogenu. Poté tělo sáhne po zdrojích, z nichž si může cukr rychle vyrobit – tedy po některých aminokyselinách, které získá rozkladem svých bílkovin, a po glycerolu, základní kostře molekul tuků.

Tento postup dovede zajistit přísun potřebné energie na zhruba 24–48 hodin. A co když ani to nestačí? Tělo má v zásobě ještě poslední trik – ketolátky.

Z mastných kyselin, „druhé polovičky“ molekul tuků, začnou játra masivně vytvářet kyselé molekuly – acetoacetát a dihydroxybutyrát, ty budou částečně suplovat roli glukózy, šetřit tak drahocenné proteiny potřebné pro správné fungování a pomohou tělu přežít i delší hladovění.

A když ani to nestačí a tuky dojdou, začne tělo rozkládat více a více svých proteinů – což nakonec může narušit funkci životně důležitých orgánů a způsobit smrt. Doba, kterou naše tělo může vydržet bez jídla díky přizpůsobivosti svého metabolismu, se pohybuje v řádech týdnů nebo i měsíců – v závislosti na tukových zásobách.

Kyselé produkty ketolátek se po celou dobu vyplavují i z těla ven – moč se stává kyselejší a tmavší, dech začne zapáchat po acetonu. Buňky rychle se obnovujících sliznic (např. střevní nebo ústní) začnou odumírat, protože jejich proteiny byly spáleny v zájmu přežití.

„Již první den se sliznice dýchacího traktu znečišťuje, jazyk se pokrývá bělavým povlakem, dech jemně zapáchá, moč se zbarvuje a obsahuje usazeniny,“ popisuje údajné detoxifikační projevy jedna ze stránek propagující půsty.

Věda ovšem na místě zázračné očisty vidí spíše jasné a prachobyčejné metabolické projevy snahy přežít hlad.

Na každém šprochu pravdy trochu

I když existuje dostupné racionální vysvětlení všech „detoxikačních“ změn popisovaných během půstování, nebylo by správné smést celou ideu ze stolu do nekonečného odpadkového koše pavědeckých nesmyslů.

Právě naopak. Půstování, které se stalo trendem lifestylových časopisů našeho století, si našlo svou cestu i do vědeckých žurnálů. A data, jež se zatím podařilo nashromáždit, vypadají přinejmenším zajímavě.

Kromě výzkumů zaměřujících se na nobelově oceněnou autofagii, tedy proces „samojedení“, který je v buňkách spuštěn právě nedostatkem živin, a který, jak se zdá, může mít blahodárný vliv i na zdraví (více se můžete dozvědět v našem starším článku Autofagie), se výzkumnící zaměřují i na studie, jež sledují vliv občasného hladovění na tělo jako celek. 

Přestože výsledky jsou získané především na zvířecích modelech, nelze proto jejich závěry automaticky přenést na člověka, a těch lidských studií je zatím pomálu a v natolik různorodé kvalitě, že z nich nelze složit žádný definitivní závěr, první závany něčeho zajímavého již zachytit lze.

Mnoha studiemi bylo prokázáno, že snížení energetického příjmu u myší na 60–80 % toho, co by snědly bez jakéhokoliv omezování, při zachování příjmu všech živin potřebných pro fungování těla (tedy omezení všech kalorií „navíc“) vedlo k prodloužení jejich života o zhruba 40 %. Což není málo.

Obdobný efekt byl zachycen i u jiného přístupu – tzv. alternate-day fasting (ADF), kdy se v životě myší střídají dny, kdy se mohou cpát dle libosti, s dny, kdy je jejich příjem energie radikálně omezen – někdy ten den nejedí vůbec, jindy pouze minimum toho, co by snědly obvykle.

A k pláči všech kulturistů se prodloužení života objevilo i u omezení jedné ze základní trojice živin – proteinů – 16 z 18 experimentů porovnávaných v review věnovaném tomuto tématu vykázalo prodloužení života hlodavců na nízkoproteinové dietě v průměru o 20 %.

Předpokládá se proto, že by omezení příjmu proteinů mohlo být zodpovědné za asi polovinu efektu omezení všech kalorií.

Tak výrazné výsledky samozřejmě nemohly nechat v klidu jediné zvídavé vědecké srdce.

Design studií se samozřejmě musel trochu uzpůsobit, protože na zavíraní lidí do klecí a odměřování jejich potravy na mikrogramy jsou etické komise přeci jen trochu citlivější a výsledku, zda se průměrný věk účastníků prodlouží o 40 %, by se nejspíš nikdo z výzkumníků nedožil.

Stejně tak není příliš možné provádět studie na dětech, starších lidech a lidech vážně nemocných, protože na tenkém ledě nechce nikdo zodpovědný riskovat nejistý a potenciálně nebezpečný krok, který může účastníka stát zdraví nebo život.

Lidské studie tak místo délky života měří markery, jež s ní mají něco společného – cholesterol, triglyceridy, krevní tlak, glukoza a vše, co souvisí s její regulací. Délka studií se pohybuje spíše v řádu měsíců než let.

Mnoho studií i tak potvrdilo, že omezení příjmu energie o 20–25 % toho, co by člověk snědl bez omezování, ale při zachování příjmu všeho důležitého, může už po pár měsících snížit cholesterol, krevní tlak, riziko atherosklerozy a zlepšit regulaci glukózy (a tedy snížit riziko rozvoje diabetu) a podle jedné studie dokonce i zlepšit výkon stárnoucího mozku. Výsledky ADF u lidí jsou zatím víceméně neznámé – vliv na regulaci glukózy je sporný, údaje o dalších krevních markerech nejsou. Některé studie naznačují zlepšení u pacientů trpících alergiemi nebo autoimunitním onemocněním, ale ani zde si věda zatím není jistá. A co se týče omezení konkrétních složek výživy, třeba již zmíněných proteinů? Data na lidských pacientech v podstatě chybí. Stejně jako údaje o efektu hladovek delších než několik dní.

Přes pozoruhodná zjištění panuje okolo celého tématu stále více otázek než odpovědí. Přestože se na první pohled zdá, že nějaká forma omezování nám opravdu může prospět, nikdo si nemůže být zcela jistý, a to zejména pokud se ptáme na vliv dlouhodobě dodržovaných restrikcí nebo dopadu na jinou než zdravou, dospělou populaci.

Bohužel, problémem každé studie, která by chtěla zjistit, jak se naše zdraví bude mít po 20 letech pravidelného půstování, je fakt, že… taková studie bude zkrátka trvat 20 let. A tak se nezdá, že by v dohledné době, jestli vůbec někdy, kdokoli mohl zcela zodpovědně říci, zda se ta trocha euforického hladu vyplatí.

Na druhou stranu není ani zcela v pořádku tvrdit, že je to jednoznačně zbytečné. Takže pokud máte chuť zahrát si na chvíli na pokusné myšky, můžete nějaký ten střídmější den do svého kalendáře zařadit a máte slušnou šanci, že to vašemu tělu dobře udělá.

Vždy však zodpovědně, s ohledem na vaše zdravotní limity a s myšlenkou na to, že páchnoucí dech nemusí být příznakem zdravé detoxikace, ale voláním o pomoc. A pořád ještě i s vědomím, že jste si odpolední kafe s dortem možná odepřeli pro nic za nic.

Můj první detox. Jak jsem si prošel peklem, ale poznal i pocity euforie

Začněme tím, co vlastní ona očista je a k čemu se provádí. Laicky řečeno se jedná o krátkodobé přerušení běžného způsobu stravování. Cílem je posílení a regenerace organismu. V období, kdy svému tělu dáte dovolenou od konzumace hlavně zatěžujících a hůře stravitelných potravin, mu dáte prostor pořádně se vyčistit a uklidit.

Co můžete a nemůžete jíst a pít?

Ugo očista se skládá z devíti dnů, během kterých se stravujete ne zrovna běžným způsobem. Prvním třem dnům celého detoxu se říká „čisté“.

Během nich je zakázáno konzumovat alkohol, kávu, černý čaj, slazené nápoje, tučná a těžká jídla, smetanové omáčky a mléko včetně všech mléčných výrobků. Jíst byste neměli ani instantní a mražená jídla, konzervy, potraviny s vysokým obsahem aditiv a sladidel.

Vysadit se mělo i veškeré maso, cukr, umělá sladidla, med, sirupy a slady a též potraviny, které obsahují lepek.

Možná si nyní říkáte, jestli vlastně něco jíst můžete. Pravdou je, že toho je opravdu hodně. Jíst můžete veškerou zeleninu a ovoce, dokonce i sušené, nicméně nedoslazované. Cpát se můžete i lušteninami a sojovými výrobky, jako je tofu nebo tempeh.

U asi 3 % účastníků očisty se zaznamenaly projevy, jako je nevolnost, průjem či zvracení. Jedná se většinou o účastníky, kteří očistu absolvují poprvé a jejich jídelníček a vůbec životní styl není vzorový. 

Skvělá jsou v tomto období vajíčka, semínka a oříšky. Dovolené jsou také všechny bezlepkové výrobky, jako jsou brambory, rýže, skleněné nebo rýžové nudle, jáhly, pohanka, quinoa nebo batáty s polentou. Obecně se ale doporučuje jíst hlavně saláty, kaše a luštěninové či zeleninové polévky.

Pro mě byly první tři dny poměrně snadné. Nejím totiž žádné maso kromě ryb a mořských plodů. Snažím se nejíst ani pečivo, nic z bílé mouky, nepiji prakticky žádný alkohol. Horší už pro mě bylo vzdát se kávy, kterou piji každý den, a stejně tak černého čaje. Nepříjemné bylo i vynechávat různé suplementy, které využívám při cvičení.

Budete mít zájem:  Ministerstvo: tyto příbory jsou nebezpečné

Každopádně můj jídelníček vypadal tak, že jsem si ráno dal k snídani různé druhy ovoce s oříšky a k tomu zelený čaj. Ke svačině následně kukuřičné plátky a vejce. K obědům a večeřím jsem využíval sojové výrobky a hlavně rýži s brambory. Hodně jsem jedl také luštěniny, ve kterých je hodně bílkovin. Přežít trojici čistých dnů pro mě tak nebyl problém.

Střídání pocitů euforie a beznaděje

Po třech čistých dnech to ale přichází. Čeká vás totiž stejně dlouhá doba, kdy pijete pouze šťávy od Uga a nic jiného kromě vody a bylinných čajů si pro splnění detoxu dát nemůžete. Tekutiny jsem si každé ráno vyzvedával kousek od domu na jedné z poboček. Vždy jsem jich dostal celkem šest – snídani, svačinu, oběd, svačinu, večeři a dezert.

Cílem je pak si dobře rozvrhnout, co kdy pijete. Já jsem si dával snídani vždy až okolo desáté ráno, jelikož po probuzení nikdy takový hlad nemám.

První svačinu jsem pil okolo dvanácté a k obědu jsem se většinou dostal až kolem čtrnácté hodiny. Druhou svačinu jsem si potom dával většinou po cestě z práce, tedy někdy kolem šestnácté hodiny.

Samotnou večeři a dezert jsem si nechával až na pozdější večer, na dobu, kdy už jsem s přítelkyní uložil našeho malého syna a měli jsme klid.

Musím říct, že nejhorší v této době je, že si člověk uvědomí, že je kolem něj všude jídlo. Stačí vyjít z domu a vidíte každého, jak jí, kupuje si jídlo nebo si ho nese v tašce domů či do práce. Sledujete jídlo i ve formách reklamy a také si uvědomíte, kolik restaurací a všeho podobného kolem domu máte.

Nepříjemné pak samozřejmě je, když v práci sledujete, jak si kolegové chodí ohřívat své dobroty, a vám nezbývá než jen dojít do lednice pro další šťávu.

U mě obecně platilo, že jsem se cítil skvěle hned po ránu, dokonce jsem zvládl i tréninky ve fitku a tenis.

Během dne se to ale postupně zhoršovalo a nebudu zastírat to, že jsem několikrát celý detox proklínal a ptal jsem se sám sebe, jestli to mám zapotřebí.

80 % účastníků se po očistě cítí lépe, a to psychicky i fyzicky.

Je to holt otázka vůle a uvědomění si, proč jste do toho šli a co od toho očekáváte. Já jsem do toho šel, abych dal trochu relax svému tělu, protože v zimě jsem mu přeci jen dost nakládal, hlavně pak o Vánocích. Sice se snažím jíst zdravě, ale když přijedete na návštěvu k rodičům nebo příbuzným, tak vám k čaji proteinovou tyčinku většinou nedají.

Když už jsem měl směle za sebou pití šťáviček, musel jsem ale ještě překonat tři čisté dny. Hned jako první večeři jsem si dal oblíbené pečené brambory s guacamole. Bohužel můj žaludek na návrat k pevné stravě nereagoval dobře a hodně si notoval i s celým trávením, díky čemuž jsem zažil několik dlouhých okamžiků na záchodě.

Nakonec jsem to ale překonal a musím říct, že to je opravdu skvělý pocit. Těch devět dní se může zdát opravdu dlouhých a je jasné, že to je obrovský test. Pokud ale má člověk víru a hlavně ví, proč to dělá, zvládnout se to dá.

Jarní detoxikační plán

Pokud vás uchvacují touhy a chutě, jste podráždění, bolí vás často hlava, jste unaveni, nebo nemáte energii, je nejvyšší čas na očistu.

To jsou detoxikační symptomy, které je možné zlepšit a současně s tím omladit a restartovat organismus. Postupy detoxikace jsou pouze pro zdravé lidi.

Je potřeba přistupovat k jarní očistě s rozumem, nepouštět se do velkých experimentů a raději se poradit s odborníkem na výživu o správném postupu.

Zbavit se nečistot, únavy, ztuhlosti svého těla i mysli, probudit se po zimě, která letos byla klasickou studenou zimou, a podpořit tak vitalitu, to je cílem jarní očisty. Oproti zimě se jídelníček stává odlehčeným od hutných a těžkých jídel, která udržovala teplotu těla. Vyhýbejte se mastným pokrmům, smaženým jídlům, přebytku cukru, alkoholu, sladkostem, bílé mouce a mléčným produktům!

V jarním období je v ohrožení žlučník (březen) a játra (duben). Kyselá chuť vládne jaru stejně jako hořkost v chuti. Tyto základní chutě pomohou organismu v očistě!

Jednotlivá doporučení, když nechcete absolvovat celé 3 dny očisty:

  1. Pijte bylinné čaje (max 21 dnů v kuse) z heřmánku, kopřiv, řepíku v poměru mixu třetin. Pročistí celé tělo uvnitř. Čaj z kořene ostropestřce mariánského je výbornou očistou jater.
  2. Postupně do salátů přidejte řeřichu, která působí antibakteriálně a protirakovinově. Můžete použít i pampelišku a ředkev, která pomáhá zbavit hlenů.
  3. Houba šitaké je výborná na detoxikaci, zlepšení funkce jater a také na podporu imunity. Při střidání ročních období a hlavně po zimě pomůže tělu obnovit energii.
  4. Ráno pijte vlažnou vodu s vymačkaným citronem, což pomáhá zbavit tělo hlenů a především plísní.
  5. Popíjejte grapefruitovou čerstvou šťávu a zázvorový čaj. Do grapefruitové šťávy přidejte kurkumu.
  6. Večer jezte zeleninové vývary.
  7. Do salátů přidávejte klíčky, pupeny a třeba pampelišku. Z té můžete udělat polévku, stejně jako z kopřivy. Vezměte kořenovou zeleninu, která nyní nabývá na síle a energetické hodnotě a přidejte kopřivu či pampelišku. Nebo listy usušte na čaj. 
  8. Jaro má chuť kyselou – vybírejte: kvašená zelenina, kysané zelí, jablka a z nich mošt. Jablečný mošt je vhodný pro detoxikaci jater.
  9. Pro očistu střev je vhodné konzumovat čistou aloe veru s trochou kurkumy, nebo zázvoru, nebo česneku.
  10. Pro očistu jater je vhodné použít kombinaci bylinek – Triphala. Jedná se o 3 druhy sušených ovočných plodů haritaki, amalaki a bibhitaki, které se prodávají v tabletách, nebo prášku. Ideální doba používání je zhruba 3 měsíce a jedná se o jednoduchou, nenáročnou detoxikaci dle ájurvédy. Triphala podporuje trávení, činnost oběhové soustavy, zlepšuje vylučování a dýchácí soustavu.
  11. Pro očistu jater je možné každé ráno a večer, ráno na lačno a večer před spaním polknout velkou lžíci olivového oleje. Praktikujte toto po dobu 3 týdnů. Ráno můžete do oleje kápnout limetku a večer přidat trochu kurkumy.

Pro očistný plán, lehký a jednouduchý, který se hodí pro všechny, kteří nemají velké zkušenosti s detoxikací, zvolte to, co jste schopni zvládnout ve svém rytmu a režimu. Není třeba se pustit do detoxikace naplno, ale stačí postupně a bude to účinnější proces.

Zcela dostačující postup pro očistu je, když si v týdnu vymezíte jeden celý den, nebo jedno odpoledne, kdy odlehčíte zcela trávení (nebudete jíst) a nebo zvolíte popíjení šťáv, a nebo si po obědě až do večera dopřejete pouze pití zeleninových šťáv.

Tímto pravidelným rytmem máme x týdnů v roce, kdy pravidelně praktikujete odlehčení jídelníčku. Víc není třeba dělat.

Plán pro 3 dny

Zamyslete se nad svým způsobem stravování a pokud něco chcete změnit, začněte plánem pro 3 dny. (Provádět mohou pouze zdraví lidé. Při jakémkoli zdravotním problému konzultujte své rozhodnutí s očetřujícím lékařem).

V těchto 3 dnech eliminujte přijem bílé mouky (především pšenice), cukr v jakékoliv podobě, maso, uzeniny a mléčné výrobky. Nepijte černý čaj a kávu a raději zvolte šálek kvalitního zeleného čaje. Jako společníka očisty mějte jen čistou vodu.

Ptáte se, co vám zbyde k jídlu? Mnoho toho není, ale nyní potřebujeme „vyprázdnit trubky“ a pročistit játra.

Choďte spát před 23. hodinou, alespoň v týdnu, kdy podstupujete očistu. Cvičte jógu každý den. Ráno začněte 10 koly pozdravu slunci, zaujměte viparitu karani a následně pozici mrtvoly.

Po krátké relaxaci se věnujte plnému jógovému dechu. Večer si na 10 minut vytvořte své prostředí klidu a pohody. Relaxujte dechem a nechte všechny myšlenky procházet okolo vás.

Zkuste je pozorovat a nehodnoťte je.

Na snídaně si kupte, nebo připravujte šťávu z červené řepy, jablka, celeru a mrkve. Můžete přidat i kyselé zelí. Mohou být samostatné, nebo míchané. Popíjejte vždy ráno, po vlažné vodě s citronem.

Šťávy až do odpoledne popíjejte zhruba v intervalu tří hodin. Pokud chcete silnější očistu, místo šťáv by měla být během dne pomocníkem pouze čistá voda.

Pozor! Nepijte studenou vodu! Ta by ochladila a tak vždy mějte k pití po ruce vlažnou vodu.

K večeři zvolte silné zeleninové vývary rozmixované kořenové zeleniny s kurkumou, pastou miso ze sojových bobů a minimem soli. Sůl nepřidávejte, protože miso sůl obsahuje. Jako večeři můžete zvolit i zeleninové saláty z řepy, ředkvičky, celeru, řeřichy, mrkve opět s kurkumou, trochou česneku a zálivkou pouze z olivového oleje.

Pro podporu revitalizace můžete zvolit čaje z bazalky tulsi, kořen ženšenu a nebo čistou aloe veru.

Jakmile se vyprázdní po očistě střeva, je dobré k nim být přivětivý a postupně je zaplňovat kaší z ovesných vloček, nebo rýžovou (basmati) kaší. Jezte pomalu a v klidu. Tím vrátíte střeva opět ke své činnosti.

Jarní očistou se zbavíte jarní únavy a dosáhnete rovnováhy. Mysl, tělo i duše budou spolupracovat a vy se můžete věnovat realizaci nových plánů a rozhodnutí, která učiníte. Játra souvisí s novými začátky, plány a ambicemi.

I ve všech těchto skutečnostech je třeba nalézt rovnováhu. Nepřehánět nic, netlačit na pilu, ale nebýt ani lenivý. Důležité je přiložit ruku k dílu a za pomoci vesmíru vše nechat probíhat a plynout.

Když jsme vnitřně nastaveni realizace probíhá snadněji.

Pokud o jarní očistě uvažujete, začněte právě teď. Pamatujte na to, že očista pomáhá omladit a oživit tělo a tak je vhodná při únavě a po „hutném“ období zimy.

  • autor: Václav Krejčík
  • www.vaclavkrejcik.cz
  • zdroj fotky: Shutterstock.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector