Jakou chuť má rukola?

Vypadá trochu jako pampeliška, ale není to pampeliška,  je to rukola. Znali ji už staří Římané a považovali ji dokonce za afrodisiakum. Pochází z Apeninského poloostrova, v Itálii, Řecku a jižní Francii je oblíbená už dlouho, u nás se začala pěstovat poměrně nedávno a získává si velkou oblibu.  

Obsahuje množství vitamínů, zvláště vitamín C a beta karoten.

Semínka jsou zdrojem asi 30 % oleje, který se skládá z mastných kyselin: erukové, linolové, linolenové, palmitové, olejové a eikosenové. Mají využití v průmyslu, zvláště při výrobě mazadel, barviv, pracích a čistících prostředků, i kosmetice.

Rukola má nahořklou chuť připomínající ředkvičky. Lze ji konzumovat čerstvou, ale i tepelně upravenou. Nahořklou chuť u starších listů zmírníme povařením.

Konzumace listů působí proti únavě, posiluje imunitu, odvar z kořene odstraňuje zažívací problémy. Rostlina má močopudné účinky, pročišťuje krev, je mírně projímavá. Rukola zpestří především saláty, ale i těstoviny, rizota, polévky, lze z ní připravit i salát z ovoce, například z hrušek, pomerančů, ananasu. Hodí se i k mořským plodům, mletému či dušenému masu. Chutná s rajčaty, bazalkou, česnekem.

Rukola ale podle odborníků není roketa, jak je často uváděno, ačkoli jedna může lehce druhou nahradit, neboť si jsou opravdu chuťově podobné, liší se zvláště tvarem listů.

Roketa pochází z okolí Středozemního moře, rostla mezi obilím a lnem, s jejich semeny se pak rozšířila do Asie, Afriky, Severní Ameriky a Austrálie. Má ráda suché teplejší klima, vydrží až -°4.  U nás roste jediný druh – roketa setá, poprvé byla zaznamená na počátku 20. století.

Můžeme si ji ze semínek vypěstovat sami podobně jako řeřichu – na navlhčené vatě. Možné to je samozřejmě i v truhlíku nebo na zahrádce.

Roste rychle, ke sklizni je zralá už za 6 týdnů, nemá ale ráda horké léto, proto je vhodné ji vysévat na začátku nebo na konci sezony.

Jde o jednoletou bylinu, dorůstající až 60 cm, s bílými drobnými kvítky. Po odřezáni by měla vyrašit ještě jednou.

V supermarketech ji můžeme zakoupit po celý rok – vybíráme nezavadlé lístky. Můžeme si ji uchovat i zmraženou nebo naloženou v olivovém oleji.

  • Připravit si můžeme například rukolové peso, pizzu s rukolou, těstoviny s rukolou.
  • Rychlý lehký salát s rukolou smícháme pokrájený svazek rukoly s plátky grapefruitu, balkánského sýra, přidáme olivy, kousky rajčat, nadrobno pokrájenou šunku.

Pomazánka do sýru ricotta nadrobno nakrájíme svazek rukoly, osolíme dle chuti. Ricottu lze nahradit i sýrem cottage.

Špagety s rukolou Dáme vařit špagety al dente, před jejich dovařením osmažíme na pánvi na olivovém oleji na jemno pokrájenou cibuli a stroužek česneku, vmícháme hrst rukoly. Přidáme uvařené špagety, promícháme, přendáme na talíř a posypeme ještě několika pokrájenými lístky rukoly. Bohatě posypeme nastrouhaným sýrem, například parmazánem.

Autor: Eva Ch. Zdroj: Wikipedie, R. Gianfrancesco – Potraviny z vlastní zahrady

Jakou chuť má rukola?

Paprika obsahuje betakaroten, který se v těle mění na vitamín A, lykopen – červené rostlinné barvivo antioxidačního účinku. Červenou papriku můžeme nechat spálit dočerna, po včasném oloupání je zase červená. 

čtěte více… Jakou chuť má rukola? Jakou chuť má rukola?

Měsíček lékařský má květy, které lze přidat do salátů, čerstvé i sušené, jako ozdobu do pomazánek, polévek. Rýži dodává pikantní chuť. Měsíčková šťáva povzbuzuje játra i žlučník, posiluje slinivku břišní a ulevuje křečím.

čtěte více… Jakou chuť má rukola? Jakou chuť má rukola? Jakou chuť má rukola?

Podle lidových doporučení chia semínka zlepšujíimunitu, regenerují tkáně, příznivě ovlivňují pokožku, chrání před dehydratací organismu, snižují cholesterol a riziko vzniku osteoporózy. Doporučují se při dietě a cukrovce, neobsahují lepek.  

čtěte více… Jakou chuť má rukola? Jakou chuť má rukola?

Vánočka je symbolem života a plodnosti, svým tvarem připomíná Ježíška v peřince. Podle množství tuku dělíme vánočky na máslovou, její těsto je těžší, obsahuje více droždí, je nižší a méně nadýchaná než tuková. Chutná ale lépe.

čtěte více… Jakou chuť má rukola? Jakou chuť má rukola?

Doporučují se lidem s onemocněním srdce, poruchami látkové výměny, i na problémy s prostatou. Působí také jako prevence rakoviny dělohy, slinivky, jícnu. Podporují imunitu, mají antioxidační účinky.

čtěte více…

Dužnina kokosu obsahuje 60 % tuku, proteiny, křemík, hořčík, draslík, fosfor, cukry, nenasycený tuk, vlákninu a glycidy. Léčí  nervové nemoci, podporuje paměť, odstraňuje nečistoty pleti.

čtěte více…

Je prospěšnápro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, stejně jako dětem do tří let, lidem s ledvinovým onemocněním.

čtěte více… Více z kategorie zajimavosti naleznete ZDE

Proč je dobré jíst rukolu

Jakou chuť má rukola?

Rukola (Rucola selvatica), listová zelenina s charakteristicky ostře vykrajovanými listy, je jednou z královen středomořské kuchyně. Často bývá zaměňována se svojí příbuznou roketou (Eruca sativa), jejíž listy postrádají vykrajování a mají poněkud jinou chuť. Oba druhy jsou nicméně velmi dobře využitelné v kuchyni. Náš článek je věnován rukole.

Rukola se přidává k těstovinám, na pizzu, do salátů, rizota, omáček a dokonce i do dezertů, při vaření je rovněž využíván rukolový olej. 100 gramů rukoly má všehovšudy 25 kalorií. Zdraví prospěšných látek a vitamínů ovšem obsahuje daleko víc.

Prospěšnost rukoly

Oblibu si získala jako součást salátů i příloha k různým masům. Má štiplavě nahořklou chuť, nejchutnější jsou mladé rostliny. Lidskému zdraví prospívají listy i naklíčená semínka.

Rukola obsahuje značné množství vitamínu C a také betakarotenu – rozhodně více než jiné listové zeleniny. Obsahuje také vitamíny E, B a K. 100 gramů rukoly pokryje denní normu vitamínu K. Dostatečně jsou zastoupeny i stopové prvky – zinek, hořčík, selen, fosfor, železo, draslík a sodík. Mladé výhonky obsahují značné množství jódu a flavonoidů zpevňujících cévy.

Bylo prokázáno, že rukola příznivě působí na trávicí trakt, posiluje žaludeční stěnu, léčí gastritidu, pomáhá při žaludečních vředech, má močopudné a mírně projímavé účinky.

Podporuje vykašlávání, snižuje krevní cukr a reguluje vodní hospodářství organismu, posiluje imunitu. Zvláště prospívá konzumace jídel s rukolou lidem postiženým vysokým tlakem, žilní nedostatečností či flebotrombózou.

Vysoký obsah vitamínu K prospívá hojení ran, neboť podporuje krevní srážlivost.

Jak objevit svou hodnotu, odhalit zdroje své vnitřní síly, přestat být obětí okolností a dovolit si žít šťastný život v proudu.>>>

Jakou chuť má rukola?

Někteří odborníci rovněž doporučují rukolu pacientům trpícím stresem a depresemi. Má skvělou tonizační schopnost a velmi příznivě působí na činnost nervové soustavy.

Kdo touží zhubnout a v rámci režimových opatření si zařazuje odlehčovací dny, může rovněž využít rukolu. Pokud ji bude konzumovat den či dva, bude mít zajištěn přísun potřebných důležitých látek i dostatečné množství vlákniny a ve spojení s náležitým množstvím tekutin dosáhne také očistného efektu.

Výčet užitečných vlastností této sympatické rostliny tím zdaleka nekončí. Připravuje se z ní olej využívaný nejenom při vaření, ale také pro kosmetické účely.

Pokud máte křehké a lámavé vlasy, které navíc hojně padají, dopřejte jim masku z rukolového oleje. Vetřete do vlasů 2-3 lžičky oleje, zabalte je ručníkem a nechte působit přes noc. Účinek se dostavuje poměrně rychle.

Rukolový olej posiluje strukturu vlasů a dodává jim pevnost. Šťáva z rukoly rovněž brání červenání a loupavosti pokožky.

Naše doporučení

Naučte se rukolu správně vybírat. Určitě je lepší kupovat ji na trhu, kde máte zaručenu čerstvost. Jakmile je rostlina sebeméně povadlá, neberte ji. Listy musejí být svěží a napřímené. Čím větší listy jsou, tím méně obsahují hořkosti a naopak. Mladé rostlinky připomínají chutí vzdáleně ředkvičku.

Bývá doporučováno rukolu nekrájet nožem, ale trhat rukama. Důvod je jednoduchý: látky v této zelenině obsažené chemicky reagují s kovem, který v důsledku toho může tmavnout.

Jak objevit svou hodnotu, odhalit zdroje své vnitřní síly, přestat být obětí okolností a dovolit si žít šťastný život v proudu.>>>

=========
Potraviny, jejichž konzumace brání dosažení plochého břicha a štíhlého pasu
Které potraviny vzájemně posilují svou užitečnost

Jakou chuť má rukola?

Rukola: 11 účinků na naše zdraví (Eruca Sativa)

Jakou chuť má rukola?

Jeden šálek čerstvé rukoly obsahuje vápník, draslík, vitamín C, foláty a fosfor.

  • Fosfor 10 mg
  • Vápník 32 mg
  • Folát 19 mcg
  • Vitamín C 3 mg
  • Vitamín K 22 mg

1. Rukola obsahuje antioxidanty

Rukola je dobrým zdrojem antioxidantů, které zabraňují volným radikálům útočit na naše buňky. Příliš mnoho volných radikálů v našem těle a nedostatek antioxidantů, může být předpokladem ke vzniku mnoha chorob.

2. Podporuje zdraví srdce

Rukola obsahuje draslík a hořčík, což jsou důležité minerály pro náš kardiovaskulární systém. Draslík nám pomáhá při vysokém tlaku a hořčík zabraňuje křečím.

3. Rukola a hubnutí

Může rukola pomáhat při hubnutí? Jako každá zelenina i rukola pomáhá při hubnutí, jelikož má velmi málo kalorií a spoustu vitamínů a antioxidantů, které jsou při hubnutí důležité. Antioxidanty nám pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu, který způsobuje stárnutí buněk. Přidání rukoly do diety je určitě dobrý nápad, jelikož vás také zásobí dostatkem vlákniny, která zlepšuje trávení.

Budete mít zájem:  Vyhláška O Ochraně Zdraví Před Nepříznivými Účinky Hluku A Vibrací?

4. Zdravé silné kosti

Pokud chcete mít zdravé a pevné kosti, pak je dobré přidat do vašeho jídelníčku rukolu. Rukola obsahuje důležitý vitamín K, který pro kosti společně s vápníkem nepostradatelný. Některé studie poukazují na to, že pravidelný přísun vitamínu K a vápníku chrání člověka před zlomeninou a osteoporózou. 

Jakou chuť má rukola?

5. Rukola posiluje imunitu

Vitamín C v rukole pomáhá ničit volné radikály, které způsobují oxidaci buněk a mohou díky nim vznikat další nemoci. V rukole najdeme také měď, která pomáhá při tvorbě bílých krvinek. Nesmíme zapomenout také na karotenoidy a spoustu minerálů, které udržují člověka zdravého.

Rukola obsahuje také flavonoly, které mají antioxidační účinky v našem těle.

6. Prevence proti rakovině

Rukola obsahuje sloučeninu pod názvem sulforaphane. Sulforaphane můžeme nalézt také v další zelenině. Vyznačuje se nahořklou chutí a hlavně pomáhá při prevenci proti rakovině. Jeho pozitivní účinky jsou hlavně díky potlačování enzymu HDAC, který je spojený s růstem rakovinových buněk v těle.

7. Rukola a hubnutí

Rukola dodá našemu tělu spoustu živin a proto je vhodná do diety. Dále má velmi málo kalorií a proto si ji můžeme dopřát ve velkém množství právě i v dietě (přidáním do nejrůznějších salátů a hlavních jídel). Rukola je také dobrým zdrojem antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, což zpomaluje stárnutí buněk.

8. Zmírňuje záněty a infekci kůže

Rukola může pomáhat snižovat zarudnutí a další projevy kožních nemocí. Rukola totiž obsahuje flavonoly, které mohou mít protizánětlivé účinky. Rukola navíc obsahuje Vitamín A, který je důležitý pro naši kůži.

9. Prevence proti cukrovce

Zelenina, která má zelenou barvu obsahuje antioxidanty. Některé antioxidanty obsažené v rukole pomáhají snižovat hladinu glukózy a oxidační stres v těle.

10. Pomáhá při výkonu

Nitráty nebo také dusitany jsou vhodné pro zvýšení vytrvalosti. Nitráty obsažené v rukole také pomohou snížit vysoký tlak a zlepší stav kardiovaskulární soustavy.

Rukola podle něktrých studií může pomáhat okysličovat krev během cvičení.

11. Rukola a zdraví očí

Rukola obsahuje antioxidanty a to hlavně tzv. Karotenoidy, které chrání naše zdraví očí a brání před vznikem makulární degenerace, která se objevuje zejména u starší populace. Makulární degenerace může způsobit i slepotu.

Mezi nejvýznamnější karotenoidy v rukole patří beta karoten, zeaxanthin a leutin. Tyto silné antioxidanty pomáhají naše oči chránit před UV zářením a zároveň chrání retinu.

Pokud chcete mít zdravé oči, tak určitě zařaďte do vašeho jídelníčku jídlo bohaté na karotenoidy.

A co Rukola v těhotenství?

Rukola obsahuje množství antioxidantů a minerálů a tak je dobrá i pro nastávající maminky. Rukola obsahuje také foláty, které pomáhají tělu vytvářet nové buňky, což je důležité pro zdraví vývoj plodu. 

Jakou chuť má rukola?

Rukola a její použití

Rukolu můžeme použít nejlépe k dochucení salátů a nebo také do baget. Často se dochucuje citrónem a podává se k masu jako příloha. Rukola dodá jídlu nahořklou chuť a proto ji buď milujete a nebo ji doslova nenávidíte.

Rukola: Listová zelenina plná vitamínů

Rukola je v českých kuchyních stále spíše vzácností, ale její popularita pomalu roste. Tato listová zelenina má neopakovatelná chuť a zpestří nejen saláty či těstoviny, ale i masová jídla. Navíc obsahuje spoustu vitamínů. Jak působí na lidský organismus a jak si ji vypěstovat doma? + RECEPTY

Rukola je součástí tradičních jídel v Itálii, Řecku a Francii. Přesto, že její domovinou jsou subtropy, je poměrně přizpůsobivá a tak ji lze pěstovat i u nás. Vzrostlá rostlina připomíná řepku olejku s bílými květy, brzy po vyklíčení můžeme sklízet šťavnaté lístky. V zahraničí ji najdeme pod označením Wild rucola.

V České republice je bohužel obtížné sehnat její semínka, a proto bývá často nahrazována svou příbuznou – roketou.

Obě rostliny je možné pěstovat na vatě jako řeřichu, pokud je ovšem zasadíme do substrátu na zahrádku nebo do truhlíku, můžeme se z jejich úrody těšit delší dobu.

Lístky rukoly je možné otrhávat průběžně od jara do podzimu, stačí je pouze opláchnout a můžeme je ihned konzumovat, podobají se listům pampelišky, ale jsou užší a delší.

Pokud nechceme rostlinu pěstovat doma, můžeme ji koupit v supermarketech nebo prodejnách se zeleninou, zaskočit nás ale může cena, která se pohybuje kolem 400 Kč za kilogram. Předpěstovaná rukola, obvykle prodávaná v malých vaničkách, se k nám dováží z Itálie a Německa, neboť tamní klimatické podmínky jí více vyhovují.

Vitamín C a beta karoten

Rukola patří do čeledi brukvovitých, je tedy příbuzná s kapustou, brokolicí, ředkvičkami, růžičkovou kapustou, kedlubnami, ale i řeřichou nebo hořčicí. Všechny rostliny z této čeledi jsou zdrojem isothiokyanátů, které mají antikancerogenní účinky, konzumací brukvovitých rostlin tedy chráníme tělo před rakovinou.

Pokud jde o vitamín C a beta karoten, obsahuje rukola mnohem více těchto látek, než jiné listové zeleniny. Její listy působí proti únavě a posilují imunitu, odvar z kořene se používá při zažívacích problémech. Konzumace rukoly zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá detoxikovat játra a pročišťovat krev, kromě toho má rostlina i mírně močopudné a projímavé účinky.

Neopakovatelná chuť rukoly

Rukola je charakteristická svou pikantně jemnou chutí, která je jen těžko popsatelná; je ostřejší a štiplavější, takže dokáže zpestřit každé jídlo, hlavně saláty, těstoviny a rizota.

Chuť mladých lístků připomíná ředkvičku, nahořklosti starších listů se jednoduše zbavíme krátkou tepelnou úpravou. Díky obsahu různých silic může rukola chutnat i podobně jako hořčice.

Pokud ji lehce povaříme, podobně jako špenát, můžeme ji podávat i dětem, pro které jinak není čerstvá nahořklá rostlina vhodná.

Roketa (Eruca sativa) je blízkou příbuznou rukoly. Přesto, že chutí a použitím jsou si obě rostliny podobné, liší se tvarem listů, které jsou u rokety oválnější a bez ostrého vykrajování. Roketa je v tuzemsku pěstována více než rukola, a proto ji seženeme snáze. Ze semínek rokety se vyrábí velmi ostrá hořčice.

Rukola v kuchyni

Rukola se skvěle doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, proto ji najdeme v mnoha italských jídlech. Tradičně je přidávána do zeleninových salátů, její hořká chuť však může zpestřit i saláty z přirozeně sladkého ovoce, např. pomerančů, hrušek nebo ananasu. Posekanými lístky můžeme zdobit obložený chléb, rizota nebo těstoviny.

Čerstvou nasekanou nať rukoly je možné uchovat zmrazením. Rukolu můžetem také naložit do olivového oleje – a to buď  celou nebo ve formě pesta. Tím si zajistíme přísun vitamínů i v zimním období, kdy rukola neroste.

Pokud rukolu orestujeme na olivovém oleji s plátky česneku, získáme originální přílohu k masu a rybám, vzniklou směs můžeme též smíchat s těstovinami.

K dušenému masu se pak hodí rukola vařená podobně jako špenát.

Z rostliny je možné připravit i chutnou polévku, pokud si netroufáme na ryze „rukolový“ pokrm, můžeme ji použít místo kapusty nebo majoránky do polévky z pórku či brokolice nebo do smetanových omáček.

Jakou chuť má rukola?

Pokud patříte k milovníkům mořských plodů, nebojte se k nim příště přidat rukolu, neboť tato chuťová kombinace je vynikající. Nasekané lístky můžeme přidávat i do masových směsí.

Rukola v kuchyni: Jednoduché recepty

  • Chutný salát připravíme smícháním rukoly, plátků grapefruitu, řeckého sýra (feta nebo balkán) a černých oliv. Alternativou je kombinace rukoly s kousky mozzarely, kostičkami šunky a rajčaty, popř. i jinou zeleninou dle chuti.
  • Bageta plněná kousky kuřecího masa, hořčicí, zeleninou a rukolou dodá tělu vitamíny a energii.
  • Pokud dáváte přednost pomazánkám, můžete nasekané listy rukoly smíchat s bylinkovým máslem nebo s lučinou a česnekem.
  • Pesto vyrobíme  z rukoly,  česneku, piniových oříšků, parmazánu a z oleje. Piniová semínka je možné nahradit i levnějšími vlašskými ořechy.

Jakou chuť má rukola? Jakou chuť má rukola?

10 zajímavostí o rukole: Zelenina s malým obsahem kalorií, která se dá pěstovat doma jako řeřicha

Rukola si u nás získala velkou popularitu, která stále roste. Tato listová zelenina s unikátní hořce peprnou chutí je typickou součástí jídelníčků ve Francii, Itálii či Řecku.

Chuť rukoly skvěle vynikne v salátech, má ale i daleko bohatší využití. Ne každému sice její štiplavé listy vyhovují, její blahodárné účinky by ale měly přitáhnout pozornost všech, kteří hledají novou superpotravinu.

Co všechno se v ní nachází a jak ji nejlépe využít?

Budete mít zájem:  Test chlebů – už druhý den jsou některé na vyhození

První zmínky o rukole se objevují už ve spisech z 1. století našeho letopočtu ze starověkého Říma. Římané věřili, že funguje jako afrodiziakum. Po staletí se jednalo o velmi oblíbenou ingredienci ve středomořských kuchyních (nejen v Itálii či Řecku, ale také v Maroku a Turecku).

2. Málo kalorií

Ve 100 gramech listů rukoly se nachází pouze asi 25 kalorií. Malá energetická hodnota je bohatě vyvážená obsahem velkého množství tělu prospěšných živin. O těch nejdůležitějších si něco povíme dále, kromě nich ale nesmíme zapomenout zmínit také omega 3 mastné kyseliny, mangan, hořčík či slušnou porci vlákniny.

3. Nálož vitamínů

Rukola obsahuje opravdu hodně vitamínů. Jedná se o skvělý způsob, jak do sebe dostat velkou část denní dávky vitamínu A, C, K a B-komplexu. Tyto vitamíny fungují jako silné antioxidanty a pomáhají vašemu imunitnímu systému vystát útoky nejrůznějších toxinů, bakterií či virů.

4. Zdroj vápníku

Chcete se chránit proti osteoporóze a dalším onemocněním pohybového ústrojí? Tak hurá do obchodu pro rukolu. Obsahuje totiž relativně velké množství vápníku ve spojení s vitamínem K, který zlepšuje absorpci tohoto veledůležitého minerálu do těla. 

Jakou chuť má rukola? mali maeder / Pexels

Pravidelný přísun zdravé dávky draslíku v rukole zlepší kondici vašeho kardiovaskulárního i nervového systému. Draslík také redukuje negativní účinky sodíku (hojně přijímaného ve slaných jídlech), její konzumaci tudíž doporučujeme i lidem s vysokým tlakem.

6. Podpora imunitního systému

Rukola obsahuje látku zvanou diindolylmetan, obvykle známou pod zkratkou DIM, která účinně bojuje s virovými a bakteriálními infekcemi v našem těle. V současné době je DIM studován v souvislosti se zpomalováním postupu lidského papilomaviru (HPV).

7. Vhodná pro těhotné

Nastávající maminky by měly jíst rukolu kvůli jejímu obsahu železa a folátu. Dohromady tyto látky chrání plod před vrozenými vadami a udržují správnou hladinu červených krvinek v těle.

8. Nepleťte si rukolu s roketou

Na mnoha místech stále ještě najdete zmínky o rukole jako o roketě. Nejedná se však o stejnou rostlinu. Obě patří do čeledi brukvovitých, mají podobnou chuť, ale liší se vzhledem listů. V mnoha receptech nicméně můžete rukolu skutečně roketou nahradit.

Jakou chuť má rukola? M4rtine / Pixabay Jakou chuť má rukola?

Kupte se slevou Salát rukola Albert.

Porovnat slevy

Rukola se dá pěstovat podobně jako řeřicha na tácu s navlhčenou vatou. Posypte vatu semínky a dejte tác na místo s dostatkem slunečních paprsků. První použitelné lístky by se měly objevit už po 2 týdnech. Občas je ale velmi těžké najít v obchodech vhodná semínka – můžete tedy sáhnout i po výše zmíněné alternativě jménem roketa.

10. Čerstvá i vařená

Rukola rozsvítí svojí typickou chutí mnoho druhů jídel. V Itálii se běžně sype čerstvá na pizzu, můžete ji ale použít i vařenou. Dobře jako příloha doplní ryby, a pokud ji nakrájíte a smícháte s ricottou, máte hned ideální letní pomazánku.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Rukola a zdraví – podporuje imunitní systém

Jakou chuť má rukola?

Rukola je super třeba i na pizzu…

vlivňují zdraví člověka. Rukola skutečně vypadá jako nepotřebný plevel, ale její pozitivní účinky jsou k nezaplacení …

Rukola je užitečná a nenáročná rostlina, kterou si umíte vypěstovat venku v zahradě a i doma v květináči.

Tato listová zelenina obsahuje mnoho důležitých látek, (vitaminy, minerály …), které zajišťují pozitivní účinky pro zdraví. Listy rukoly se používají ke konzumaci do salátů a dalších různých jídel.

Rukola má hořce – jemně štiplavou chuť a je výborným doplňkem do libovolného jídla.

Stačí si koupit její semínka a zasadit je, například i na balkoně. Pak už si z ní už jen budete “uždibovat”. V teplých evropských zemích jako je například Řecko či Itálie ji používají téměř do každého jídla. Už je však známá i u nás. Chutná úžasně! Za její domov se považuje Apeninský poloostrov.

Co obsahuje rukola?

Voda, vláknina, bílkoviny, sacharidy, tuk, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, mangan, měď, selen, omega 3, omega 6 kyseliny, betakaroten, lutein, vitamín A, B, C, E a K.

Rukola – jaké má účinky zdraví?

  • Podpora imunitního systému
  • Prevence před rakovinou
  • Ochrana buněk před působením radikálů
  • Silné antiseptické účinky (protizánětlivé)
  • Detoxikuje organismus
  • Podpora trávení
  • Podpora pravidelné stolice
  • Odstraňuje plynatost
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi
  • Pročišťuje a podporuje funkci jater
  • Pročišťuje krev
  • Podporuje krvetvorbu
  • Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
  • Pročišťuje cévy
  • Močopudné účinky
  • Odvodňuje nadbytečnou vodu z těla
  • Pročišťuje a podporuje funkci ledvin
  • Zabezpečuje budování kostní hmoty
  • Prevence proti osteoporóze
  • Dodává energii
  • Podporuje funkci mozku

Rukola a hubnutí

Rukola je vhodná bylinka při hubnutí. Tuto bylinku můžete konzumovat klidně i každý den, přidávat si ji můžete do všech jídel, kam (přidáváte salát nebo zelí) vám bude vyhovovat. Rukolu můžete použít do polévek, salátů, pomazánek, omáček, těstovin, masa, rýži, bramborám nebo jako surový doplněk na chléb s pomazánkou (jako pažitku)

Rukola vypadá jako plevel, ale přes její vzezření je to extra zdravá bylinka vhodná skoro ke každému jídlu. Určitě si ji dejte. Rukola je bohatá například na vitamin C či betkarotén. Kromě toho čistí krev a játra. Pomáhá při zažívacích potížích. Kdo pravidelně jí rukolu, nedá únavě šanci a posílí si také imunitu.

Dejte si rukolu i syrovou

S rukolou si není třeba dělat žádnou vědu a nemusíte se trápit se složitými recepty. Jíst ji lze totiž i syrovou. Dá se však i vařit či restovat. Hodí se do každého jídla. Ať už si připravujete těstoviny, chcete si ochutit rýži, zeleninový salát či maso …

VIDEO: Rychlý salát do školy – tortellini, rukola

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Jakou chuť má rukola?

Rukola je nenáročná listová zelenina plně nabitá vitamíny a stopovými prvky. Její výživová a léčivá hodnota je opravdu významná, neměla by tak chybět v našem jídelníčku. Pokusy o popis její chuti jsou nejednoznačné: pikantní, nahořklá, štiplavá… Rukolu musíte zkrátka vyzkoušet a ochutnat sami.

Listy, kořeny i semena.

Co rukola obsahuje?

Listy jsou cenným zdrojem vitamínů C, E, K, betakarotenu i kyseliny listové, dále pak železa, hořčíku, zinku, manganu, mědi, selenu, fosforu a velkého množství izotiokyanatů, což jsou látky, které chrání organismus před nádorovým bujením.

Léčivé účinky rukoly

Rukola má výrazné čistící účinky, prospívá játrům, žlučníku, střevům, je mírně projímavá a močopudná, zvyšuje chuť k jídlu. Rovněž celkově posiluje obranyschopnost a vitalitu organismu. Dále pak snižuje krevní tlak, cholesterol a cukr.

Praktické receptury

Salátové smoothie

Pro snížení tlaku, cholesterolu a krevního cukru.

Potřebujeme: 2 listy rukoly, 2 listy hlávkového salátu či směsi různých druhů salátů – (dubáček červený, dubáček zelený, salát římský, ledový…), 0,5 litru vody

Postup: Listy opláchneme a rozmixujeme ve vodě, vše pak po douškách vypijeme. Tento šejk doporučuji popíjet denně po dobu jednoho měsíce.

Kapky z rukoly a smetánky

Na játra, detoxikaci a pro obranyschopnost organismu.

Potřebujeme: 4 lžíce čerstvě nasekané rukoly, 2 lžíce nasekaných, čerstvě vyrytých kořenů smetánky, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky

Postup: Rukolu a kořeny smetánky zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat (aby se uvolnily cenné látky). Po uplynutí této doby přecedíme, tinkturu nalijeme do skleněné lahvičky a po dobu 4 týdnů užíváme 2× denně 1 lžičku kapek do sklenice vody.

Rukola v kuchyni

Tato listová zelenina má příjemně pikantní chuť i vůni. Můžeme ji konzumovat v syrovém stavu – je vhodná do pomazánek, salátů či jen tak na chleba nebo do bagety. Vyzkoušejte recept, ve kterém se snoubí chuť slaného sýra, rukoly a avokáda:

Jakou chuť má rukola? Autor: La Formaggeria Gran Moravia

Spojení chutě a bohatství živin v jednom sendviči, který zasytí a potěší chuťové buňky. Překvapí vás kombinace pikantnosti rukoly a jemnosti avokáda doplněná typicky slanou chutí sýra Il Salato, který je letní specialitou sýráren La Formaggeria Gran Moravia. Jde o měkký sýr balkánského typu. Doba přípravy je cca 30 minut.

Potřebujeme (na 1 porci): krajíc oblíbeného pečiva, stroužek česneku, avokádo, rukolu, sýr Il Salato, jedno kuřecí prso, lžíci sójové omáčky, špetku papriky, pepř, olivový olej

Postup: Kuřecí maso očistíme. V misce smícháme sójovou omáčku, papriku, 2 lžíce olivového oleje. Kuřecí maso naložíme cca na 15 minut do marinády, poté osmažíme. Maso nakrájíme na plátky. Pečivo opečeme v toustovači a potřeme česnekem. Rukolu položíme na pečivo a střídavě prokládáme a pokládáme maso s avokádem. Posypeme sýrem a lehce pokapeme olivovým olejem.

Budete mít zájem:  Kvasinková Infekce Domácí Léčba?

Rukola se hodí rovněž i jako tepelně upravená do polévek, omáček, zeleninových směsí, pod maso – neměla by se však vařit déle než deset minut, ztrácí pak svoji výživovou hodnotu.

TIP: Nakrájené listy si můžeme zamrazit či si z nich vyrobit pesto.

Rukola

Rukola na dlouhou dobu upadla v zapomnění. Dnes však slaví renesanci a je oblíbenou dekorativní a zároveň chutnou součástí letních salátů a lehkých pokrmů z těstovin. Používá se rovněž v italském pestu – bylinkové pastě do těstovin.

Rukola se výborně hodí k masu, k rybám a k zeleninovým pokrmům. Rozlišují se dva různé druhy: salátová rukola a divoká rukola. Mírně štiplavou chuť dodávají rukole hořčičné oleje (glukosinoláty), které patří mezi sekundární metabolity rostlin.

Rukola patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Mírně štiplavá chuť rukoly prozrazuje její příbuznost s košťálovou zeleninou. Rukola pochází z Itálie a Francie a rozlišují se dva různé botanické druhy. Takzvaná „salátová rukola“ se správně nazývá roketa setá (Eruca vesicaria subsp.

sativa) a poznáte ji podle zakulacených, lehce zvlněných okrajů listů, a také jemnější, řeřichové až oříškové chuti. Listy salátové rukoly trochu připomínají listy pampelišky a mohou dosahovat délky až 15 centimetrů. Správný botanický název takzvané „divoké rukoly“ je křez tenkolistý (Diplotaxis tenuifolia) a její listy jsou výrazně zoubkované a zpeřené.

Divoká rukola má také vyšší obsah hořčičných olejů (glukosinolátů), což jí dodává ostře pikantní až pepřovou chuť.

Rukola od místních pěstitelů je k dostání přibližně od února do listopadu.

Živiny, vitaminy a minerály

Rukola obsahuje mnoho cenných látek, zvláště pak železa, vápníku, draslíku, vitaminu C a vitaminu A. Mírně štiplavou chuť dodávají rukole hořčičné oleje (glukosinoláty), které patří mezi sekundární metabolity rostlin. Glukosinoláty mají mnoho zdraví prospěšných účinků: mohou působit jako antioxidanty či protinádorově.

V rukole se koncentrují dusičnany, které se buď přirozeně vyskytují v půdě nebo se do životního prostředí dostávají z hnojiv. Dusičnany se v lidském těle mohou přeměňovat na nitrosaminy, které jsou zdraví škodlivé.

Při konzumaci v normálním množství však obsah dusičnanů v rukole nepředstavuje nijak zásadní riziko.

Toto riziko lze ještě více snížit, pokud zároveň s rukolou konzumujete vitamin C (například ve formě dresinku s citronovou šťávou): tento vitamin totiž brání přeměně dusičnanů na nitrosaminy.

Látky obsažené v rukole Na 100 g syrové potraviny Látky obsažené v rukole Na 100 g syrové potraviny
Energie (kcal) 24 Železo (mg) 1,5
Tuky (g) 0,7 Vitamin A (µg) 233
Bílkoviny (g) 2,6 Vitamin B1 (mg) 0,04
Sacharidy (g) 2,1 Vitamin B2 (mg) 0,09
Vláknina (g) 1,6 Vitamin B3 (mg) 0,3
Draslík (mg) 369 Vitamin B6 (mg) 0,07
Vápník (mg) 160 Vitamin C (mg) 35
Hořčík (mg) 13 Vitamin E (mg) 0,6

Využití v kuchyni

Rukolu byste před kuchyňskou přípravou měli důkladně umýt pod tekoucí vodou. Dlouhé řapíky můžete odtrhat. Rukola má intenzivní chuť, proto je nejčastěji využívána ke kořenění pokrmů.

Používá se rovněž v italském pestu – bylinkové pastě do těstovin. Rukola se chuťově výborně hodí k masovým, rybím a zeleninovým pokrmům. Lze ji také přidávat do různých salátů.

Její mírně ostrá chuť a kořeněná vůně dokáže zpestřit řadu pokrmů; lístky rukoly kromě toho působí i dekorativně.

Rukolu lze konzumovat syrovou i tepelně upravenou. Při vyšších teplotách však ztrácí ostrost i aroma. Krátce podušená rukola se hodí třeba i jako příloha k masu nebo k rybám.

Poznámka: Ke konzumaci se hodí i rukolová semínka. Lze je použít třeba jako koření, podobně jako hořčičná semínka.

Skladování

Při nákupu dbejte na to, aby listy byly tmavě zelené – to je známkou čerstvosti. Na listech by rozhodně neměly být hnědé skvrny a neměly by být ani povadlé. Rukolu byste měli konzumovat pokud možno co nejčerstvější, neboť její listy velmi rychle vadnou. Rukola zabalená do mírně navlhčené papírové utěrky nebo do mrazicího sáčku vydrží v zásuvce na zeleninu v chladničce až dva dny.

Rukola setá | Žena.cz

Rukola, celým názvem rukola setá, je vytrvalou rostlinou z čeledi brukvovitých. Jde o příbuznou ředkvičky, kedlubny nebo řeřichy. Svoji peprnou, jemně pikantní nahořklou chutí řeřichu také připomíná.Rukola má původ ve Středomoří, kde představuje tradiční kulinářskou ingredienci.

Mladé lístky se zde hojně uplatňují jako listová zelenina. Najdeme je v mnoha italských gurmánských specialitách. Rukola je známá také z obložených baget, které zpestřuje namísto zeleného salátu. Méně známé je to, že semena rukoly se dají využít k ochucení olejů.

Oblíbené byly již ve starém Římě, byly jim dokonce přisuzovány afrodiziakální účinky.

Rukola, roketa a křez

V botanickém zařazení rukoly panují nejasnosti, rukola je především obchodním názvem, někdy se užívá i označení „wild rucola“. Latinsky má jít o rostlinu Rucola salvatica, avšak i tento název je sporný.U nás se pod pojmem rukola či rukola setá často myslí rostlina roketa setá.

Podle botaniků nejde o stejné rostliny, ač obě patří do čeledi brukvovitých. V Česku se přesto pod označením rukola setá zpravidla prodávají semena rokety seté (Eruca sativa). Zatímco rukola je vytrvalou rostlinou, roketa je jednoletkou. Oproti rukole má méně výraznou chuť, využití obou rostlin je však shodné.

Tím však zmatky ohledně označení rostliny ještě nekončí.

Rukola se totiž někdy říká i dalším rostlinám. Může jít i o křez tenkolistý (Diplotaxis tenuifolia), trvalku s ostrou chutí podobnou křenu. Pravá rukola je jemnější.

Popis rostliny

Rukola má úzké členité listy, které tvarem připomínají pampelišku. Čepel listů má jen málo výraznou žilnatinu, listové řapíky jsou dlouhé a tuhé.Rostlina dorůstá do výšky 20 cm, při květu pak do 40 – 60 cm. V době květu je nápadně podobná řepce nebo hořčici, odlišuje se však žlutými květy s purpurovou žilnatinou. Plodem rostliny je šešule.

Roketa setá má oproti rukole listy větší, zato méně vykrajované. Kvete bíle a má větší semena.

Pěstování

Rukola se pěstuje zejména v zahraničí, jako zelenina se k nám dováží především z Itálie, Rakouska nebo Německa. U nás se častěji pěstuje zmiňovaná jednoletka roketa setá.

Pokud se podaří obstarat semena, i v našich podmínkách se dá pěstovat původně středomořská rukola. Jako nenáročnou trvalku ji lze pěstovat venku na zahrádce i v truhlících na parapetu či na balkóně.

Roste velmi rychle a bujně, potřebuje proto dost prostoru (každá rostlina kolem sebe cca 20 cm). Bude se jí dařit na slunném místě s dostatečnou zálivkou.

Mladé lístky rukoly se sklízejí postupně během celé sezóny. Čím víc se trhá, tím rychleji dorůstá. Přezimuje jen kořen. Může se na zimu umístit do sklepa, na jaře znovu vděčně obrazí.

Zdravá pochoutka

Rukola je pochoutkou italské kuchyně. Hodí se do zeleninových salátů, obdobně jako zelený salát, se kterým se dá kombinovat. Zpestří těstoviny, rizoto, také pizzu.

Lze ji využít i v receptech na různé pomazánky, bylinkové tvarohy, másla a dipy, jako alternativu pažitky či ředkvičky. Uplatní se také v teplé kuchyni, jako ingredience krémových polévek nebo v náplních sladkých koláčů. Chutná i restovaná na másle.

Její výhodou je to, že v lednici vydrží relativně dlouho čerstvá, nejlépe zabalená ve vlhké utěrce.

  • Rukola nenabízí jen svěží pikantní chuť, ale také obsah vitamínů a zdraví prospěšné účinky.
  • – rukola posiluje imunitu- má detoxikační vlastnosti- podporuje zdravé zažívání- má močopudné účinky
  • – působí antisepticky

Pesto z rukoly – recept

Na 100 g čerstvých listů rukoly si připravíme asi 5 lžic kvalitního olivového oleje, 1 lžíci vinného octa, stroužek česneku, 50 g parmazánu, sůl a pepř.

Pro zjemnění chuti můžeme přidat i najemno nasekané vlašské ořechy, pistácie, kešu nebo piniové oříšky.Rukolu nasekáme nadrobno, abychom k ní přidali prolisovaný česnek, jemně mletý parmazán a všechny ostatní ingredience.

Směs důkladně promícháme (případně rozmixujeme), osolíme a opepříme. Necháme uležet v lednici minimálně několik hodin.

Pesto z rukoly nahradí klasické pesto z bazalky nebo rajčat. Hodí se do receptů italské kuchyně, skvěle chutná s těstovinami a mořskými plody.

Upozornění

Text nenahrazuje lékařské vyšetření. Má pouze informativní charakter. Konkrétní léčba je vždy v rukou odborníka, také využívání léčivých bylin by mělo být individuálně konzultováno s lékařem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector