Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Ukazuje se, že banány a avokádo byly nespravedlivě vyloučeny ze stravy mnohých. Několik soust denně Vás však může chránit před ztrátou zraku a není třeba se vzdát stravování chleba, abyste zůstali fit.

Už padlo mnoho rozhovorů o všech nebezpečných potravinách, které kolem Vás jsou. Ale pravdou je, že všichni budeme v pořádku s malou pomocí vyvážené stravy.

Vytvořili jsme tak pro Vás seznam potravin, které Vám pomohou vypadat krásně a Vaše tělo se bude cítit dobře.

1. Celozrnný chléb

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Celozrnný chléb obsahuje mnoho vitaminů B6 a B9, které pomáhají posilovat nervový systém, udržovat vyrovnaný emoční stav a také posílit imunitní systém. Je to potravina nabitá množstvím stopových minerálů, včetně hořčíku, což je klíč k udržení vysoké energetické úrovně. Proteiny jsou zodpovědné za budování svalů a kostí, a uhlohydráty pomáhají koncentrovat Váš mozek.

Užitečná rada! Připravte si sendvič s celozrnným chlebem, rajčaty a mozzarellou na dopolední brunch.

2. Borůvky

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Borůvky mají širokou škálu výživných vitamínů, které přispívají ke zdraví pokožky a také hrají nesmírnou úlohu v udržení dokonalého zraku.

Užitečná rada! Vytvořte si bobulový salát s jahodami, borůvkami a jogurtem.

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Avokádo chrání Vaše srdce. Pomáhá stabilizovat krevní tlak a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Užitečná rada! Použijte při výrobě sendivče avokádo namísto másla (ujistěte se, že je na celozrnném chlebu.)

4. Mrkev

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Každodenní sousto mrkve udrží doktora pryč. Mrkev pomáhá Vašemu imunitnímu systému a obsahuje karoten: látku, která se mění ve Vitamínu A uvnitř těla. Vitamín A zlepšuje naši odolnost vůči infekcím.

Užitečná rada! Pokud zlehka osmažíte mrkev a nalijte na ni trochu slunečnicového oleje, urychlíte proces trávení vitamínu A.

5. Banány

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Banány jsou často nezaslouženě vyloučeny ze seznamu zdravé stravy. Ale nic nepomáhá snižovat hladinu cukru v krvi lépe než banány.

Banány obsahují odolný škrob, který Vám dává pocit plnosti a snižuje Vaši chuť k jídlu zpomalením Vašeho žaludku od vyprazdňování. A také obsahují pektin, který pomáhá zbavit se toxinů z těla.

Užitečná rada! Udělejte si banánovo-jablečné smoothie bohaté na vitamíny hned z rána.

6. Ořechy

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Ořechy mají velké množství vlákniny, což pomáhá pokožce zůstat jasnou a zářící. Namísto vylučování skrze naší kůži, ořechy pomáhají odstranit vyčerpání, kvasinky a mnohé infekce z těla pomocí vlákniny.

Ale přesto příliš mnoho ořechů může vést k nárůstu tělesné hmotnosti, takže je třeba všechno jíst s mírou!

Užitečná rada! Zvolte jako malé občerstvení malý balíček ořechů.

7. Zvonkovité papriky

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Zvonkovité papriky snižují hladinu cholesterolu a zmenšují záněty. Jsou dobrým zdrojem vitamínu A, vitamínu C a také vitamínu E, který hraje důležitou roli při udržování zdravých vlasů a mladé pokožky.

Užitečná rada! Pokud nemáte rádi citróny, můžete je nahradit paprikou, která obsahuje téměř tolik vitamínu C jako citróny.

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Vyváženost komplexních sacharidů a bílkovin poskytuje pomalý, stabilní zdroj glukózy místo náhlého nárůstu, který může nastat po konzumaci jednoduchých sacharidů. Takže fazolky jsou dobré pro lidi s cukrovkou, ale i když nemáte tento problém, fazolky stále napomáhají procesu nahrazení starých buněk novými.

Užitečná rada! Pokud zřídkakdy konzumujete maso, drůbež a ryby, fazolky mohou být při získávání potřebných bílkovin velmi užitečné.

9. Listová zelenina

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Listová zelenina deaktivuje určité zánětlivé markery v celém těle, které mají za to, že podporují srdeční onemocnění. Tato zelenina také obsahuje mnoho železa, které hraje důležitou roli při produkci červených krvinek a je nezbytné pro metabolické procesy.

Užitečná rada! Přidejte listovou zeleninu do každého salátu.

10. Fíky

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Fíky obsahují fruktózu, glukózu, celulózu, pektiny, organické kyseliny, vitamíny A, C, B1, B12 a další. Jsou vhodné pro zlepšení trávicího zdraví, udržení vápníku v kostech a snížení rizika osteoporózy.

Užitečná rada! Spolu s ořechy, sušenými fíky a jiným sušeným ovocem jde o dobré výživné občerstvení.

Vejce obsahují 12 základních vitamínů: A, D, E, H, K, skupinu B (B1, B2, B3, B4, B9) a další. Žloutek vejce má tolik vitamínu D jako rybí olej (dobrá zpráva pro Vás). Vejce jsou také bohaté na aminokyseliny a ve skutečnosti hrají klíčovou roli v budování Vašeho těla tou správnou cestou.

Užitečná rada! Připravte si vejce na jakýkoli způsob, tedy jako omeletu, smažené, vařené, jemně vařené, nebo jakkoli se Vám líbí!

10 super zdravých potravin, které by ve vašem jídelníčku neměly chybět

Bylo jedno z vašich novoročních předsevzetí jíst zdravěji? V tomto seznamu najdete 10 super potravin, které jsou plné zdraví a hlavně skvěle chutnají.

Na zdravé stravování nebude naše tělo nikdy reagovat špatně. Naopak má konzumace zdravých potravin pozitivní vliv na naše tělo i mysl. Když dobře jíme, dobře se cítíme. Když se dobře cítíme, jsme šťastnější. A když jsme šťastnější, jsme produktivnější… Tak krásně to funguje, že?

Přišli na to nejen jednotlivci, ale i řada restaurací a obchodů, jež svou nabídku rozšiřují o zdravé potraviny. Pro lidi je díky tomu o dost snazší se ke zdravým potravinám dostat a čerpat výhody, které nabízí. Pokud i vás láká rozšířit svůj jídelníček o zdravé potraviny, na tomhle seznamu určitě najdete ty, které vám budou chutnat. Anebo ještě lépe: bude vás bavit z nich bavit vařit!

Špenát

Jedna z nejzdravějších potravin na světě, s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem vitamínu A. Špenát je celoročně dostupný ať už v čerstvé, konzervované nebo mražené podobě. Připravit si z něj můžete například špenátový krém nebo omeletku. A jestli se počítá špenátová pizza? Pokud špenát nebude jen přízdobou, ale bude jím pizza bohatě posypána, tak se rozhodně počítá.

Černé fazole

Jsou plné super zdravých antioxidantů, vápníku, bílkovin a vláknin. Proto se skvěle hodí pro ty, kteří mají během dne problém utišit hlad. Fazole totiž trávíme pomaleji. Díky nim se budete cítit déle nasycení a méně často vás přepadne pocit hladu. Co je ale ještě lepší zpráva: skvěle chutnají! A dopřát si je mohou hlavně milovníci mexické kuchyně.

Vlašské ořechy

Mají více antioxidantů než kterékoliv jiné ořechy. Kromě toho se v nich ukrývá také velká porce vitamínu E, omega-3 mastných kyselin a zdravých tuků. Jejich pravidelnou konzumací prý výrazně snížíte hladinu špatného cholesterolu. Pokud vlašské ořechy milujete, mějte v tašce malou zásobu na cesty. Až vás příště začne honit mlsná, budou se hodit.

Jak uchovat vlašské ořechy? Známe 4 ověřené způsoby

Řepa

Řepa je zdravá pro mozek a také snižuje krevní tlak. Přesto je často přehlížena a používá se pouze jako obloha na talíř. Lze z ní ale připravit tolik skvělých věcí! Například polévku, smoothie, pomazánku nebo salát. Pokud ji zařadíte do svého jídelníčku, budete mít k dispozici surovinu bohatou na foláty, hořčík a vitamín C.

Budete mít zájem:  Jak vytáhnout klíště?

Avokádo

Na avokádo nedá žádný zastánce zdravého stravování dopustit. A není se čemu divit. Konzumace jednoho až dvou avokád týdně vám zajistí dostatek mononenasycených tuků, vitamínu B6 a folátů.

Pokud vám avokádo tak, jak ho příroda stvořila nechutná, lze ho dochutit například česnekem, chilli, pepřem a dalším kořením.

Lze z něj připravit pomazánka, je ho možné zapéct se sýrem… Zkrátka s tímto ovocem může být každý pokrm jiný a vždy chutný.

Hořká čokoláda

Nedávné výzkumy prokázaly, že se v hořké čokoládě vyskytuje více antioxidantů než ve většině ovocných šťáv.

Lepší zprávy si její milovníci snad ani nemohli přát! Hořká čokoláda chrání tělo před nemocemi a pomáhá předcházet srdečním onemocněním. A jako bonus navíc: zlepšuje náladu s každým kousnutím.

Dva až čtyři čtverečky denně jsou prý zárukou dobré nálady a získání veškerých benefitů, které konzumace hořké čokolády nabízí.

Maliny

Stejně jako většina lesních plodů jsou i maliny plné antioxidantů, které pomáhají našemu zdraví a předcházení nemocím. Čerstvé i zmrazené plody poskytují tělu vitamín C, vápník a železo. Nejúčinnější budou ve smoothie spolu s dalšími superpotravinami, ale i hrst malin v jogurtu či na lívancích je zdraví prospěšná záležitost.

Malinové listí? Zázrak přírodní medicíny!

Česnek

Už po staletí byl česnek symbolem zdraví a lékaři jej doporučovali pro odvrácení řady chorob. Česnek totiž brání růstu bakterií, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, a hlavně má protizánětlivé účinky. Využití česneku je opravdu bohaté od různých omáček a dresingů až po polévky, a dokonce i saláty.

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?Česnek má protizánětlivé účinky. Takové topinky s česnekem k večeři nemusí být vůbec špatný nápad.

Citróny

Zatímco někteří lidé je vnímají jen jako dochucovadlo do čaje, jiní si citróny nemohou vynachválit. A to nejen pro jejich chuť, ale hlavně pro jejich pozitivní vliv na zdraví.

Citróny mají silné protizánětlivé vlastnosti, a dokonce prý pomáhají zabránit růstu rakovinných buněk! Možná na tom něco bude, když mají stejný obsah vitamínu C jako pomeranče.

Pokud chcete čerpat z výhod citrónů i vy, připravte si z nich citronádu do džbánu a popíjejte celý den. Někdy se také doporučuje nastartovat den sklenicí vody s citrónem.

Čočka

Čočka by neměla být jen novoroční tradicí pro ty, kteří k sobě chtějí přilákat peníze. Je totiž bohatá na vlákninu a bílkoviny, a proto byste ji měli zahrnovat do jídelníčku po celý rok. Mnoho veganů a vegetariánů používá čočku místo masa v tradičních receptech. Vy se ale masa vzdát nemusíte, pokud nechcete. Čočku stačí přidat do salátu nebo polévky.

  • Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?
  • Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?
  • Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?
  • Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?
  • Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?
  • Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?
  • Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?
  • Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

5 veganských potravin, které by ve vašem jídelníčku neměly chybět

Veganské potraviny jsou obecně zdravější, a samozřejmě z mnoha pohledů etičtější, než konvenční.

Pokud je rostlinný jídelníček dobře poskládaný, má pozitivní vliv na zdraví a fyzickou výkonnost, jak se o tom přesvědčuje stále více lidí včetně vrcholových sportovců.

Správně vyvážený rostlinný jídelníček doporučuje v současnosti také většina prestižních nutričních organizací. Které potraviny by ve vašem rostlinném jídelníčku tedy neměly chybět? Pokud bychom měli vybrat Top 5, pak by to mohly být třeba tyto:

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?Ořechům se někdy přezdívá „vegetariánské maso“

Mandle

Ořechy obecně jsou v rostlinné stravě vynikajícím zdrojem důležitých látek, od bílkovin (kolem 20ti gramů ve 100 gramech, tedy přibližně stejně, jak u masa) přes vitamíny, vlákninu, hořčík nebo vápník, až po zdravé, jednoduché a nenasycené tuky.

Obsah vápníku v mandlích (252 mg/100 g) je více jak dvojnásobný, než v kravském mléce. Podobně vysoký je i obsah horčíku (247 mg/100 gramů – přibližně desetinásobek než je v mase nebo mléčných výrobcích), který působí proti únavě, křečím, posiluje imunitní systém.

Konzumace mandlí, zejména ve formě mandlového mléka, které bývá navíc často obohacené o vitamín B12, je vynikající i pro děti – bílkoviny z mandlí jsou pro lidský organismus velice dobře zpracovatelné a mandle navíc slouží i jako kvalitní zdroj železa.

Mandle působí preventivně i proti diabetu typu 2, srdečním chorobám a podle některých studií i rakovině.

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Luštěniny

Další skupinou potravin jsou luštěniny. Ty jsou skvělým zdrojem bílkovin, jejich obsah je často vyšší než mase. Sója jich obsahuje cca dvojnásobek než maso.

Bílkoviny z luštěnin je ideální mezi sebou kombinovat s obilovinami, aby získané aminokyselinové spektrum bylo co nejkomplexnější. Luštěniny by se v nějaké podobě měly objevovat ve veganském jídelníčku skoro každý den. Pokud chcete předejít jejich nadývamým účinkům, dostatečně dlouho je namáčejte a kombinujete je s vhodným kořením (například kmín, anýz nebo libeček).

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Avokádo

Avokádo je zdrojem kvalitních tuků, které obsahuje ve formě velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin kolem 20%. Má také z ovoce nejvyšší podíl bílkovin, obsahuje množství silných antioxidantů a snižuje hladinu inzulinu v krvi. Obsahuje i manózu, sacharid, který je okamžitě využívan naším mozkem jako zdroj energie.

Z vitamínů je významným zdrojem karotenu, vitamínu C a vitamínů skupiny B. Dále v něm najdete  například měď důležitou pro krvetvorbu a mnoho dalších prospěšných látek. Avokádo by se ve veganském jídelníčku mělo objevovat několikrát do týdne, například ve formě různých pomazánek apod.

Brokolice

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?Brokolice má pozitivní účinky na podporu tvorby testosteronu

Brokolice obsahuje vysoké množství prospěšných látek v ideálním poměru, zlepšuje trávení, posiluje cévy a krevní oběh, zrychluje metabolismus. Výrazně také posiluje imunitní systém a obsahuje množství vlákniny důležité pro správné fungování střev. Brokolici se někdy oprávněně říká vitamínová bomba, bohatá je zejména na vitamín C, D, vápník, dále železo, hořčík nebo selen. U brokolice je třeba ale dávat pozor na vaření, kterým hodně z prospěšných látek ztrácí – mnohem efektivnější je ji jen ohřát v páře, nebo konzumovat syrovou – ostatně jako u veškeré zeleniny a ovoce. 

Borůvky, maliny a další bobule

Mnoho z tohoto druhu ovoce se řadí mezi superfoods. Konkrétně borůvky jsou vynikajícím zdrojem například vitamínu C (menší miska borůvek pokryje takřka celou jeho denní dávku), mají vysoký obsah antioxidantů, který chrání organismus před viry a různými zánětlivými onemocněními a mají vynikající vliv na ledviny.

Podle posledních lékařských výzkumů pak působí i jako prevence proti rakovině a posilují krevní oběh.

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

5 potravin, které by neměly chybět v jídelníčku žádného běžce | SvetBehu.cz

Základem vydařeného závodu nejsou pouze pravidelné tréninky. Abyste dokázali vaši rychlost a kondici dostat skutečně na maximum, musíte se zaměřit také na to, co dáváte do svého těla.

Pokud si totiž dopřejete správné potraviny ve správnou chvíli, podaří se vám výrazně vylepšit své běžecké výkony a navíc se vám podaří snížit riziko zranění či různých onemocnění.

Která jídla by vám tedy v jídelníčku neměla chybět?

Jestliže hledáte něco, co by vás zaručeně nakoplo před vaším odpoledním během, tak vás určitě nikdy nezklamou banány, které momentálně nabízí Penny leták čtvrtečník za super cenu.

Obsahují plno sacharidů, které vašemu organismu dodají potřebnou dávku energie, a také velké množství draslíku. Ten je obzvláště důležitý při běhání na dlouhé vzdálenosti, kdy kvůli nadměrnému pocení riskujete ztrátu cenných minerálů.

Draslík, spolu se sodíkem a hořčíkem, tyto ztráty vykompenzují, a tak vaše tělo udrží dokolane vyživené.

Budete mít zájem:  Mléko s kurkumou – zázračný drink pro vaše zdraví

2. Ovesné vločky

Ve vaší spižírně by určitě nemělo chybět ani
jedno nebo dvě balení ovesných vloček. Podaří se vám z nich totiž vykouzlit
perfektní snídani, ať už se po ní chystáte na svůj ranní běh nebo si dáváte
oddech.

Vaše tělo z nich získá spoustu sacharidů a vlákniny, nicméně jejich
glykemický index je nízký, což znamená, že se z nich energie uvolňuje postupně,
a tak vám vydrží na delší dobu.

Jako bonus se navíc budete cítit déle sytí.

3. Brambory

Stejně tak jako banány jsou i brambory skvělým
zdrojem draslíku, a tak vaše tělo udržují vyživené během náročného běhu. Velmi
výhodné jsou i z hlediska jejich kalorické hodnoty – sto gramů vařených brambor
má v porovnání s rýží o dvě třetiny kalorií méně – i jejich ceny.

S akční
cenovkou je nyní najdete v již zmíněném Penny letáku, tak si je určitě nenechte
ujít. Nemusíte se však omezovat jen na klasické brambory.

Jedna větší sladká
brambora dokáže pokrýt sto procent doporučené denní dávky vitaminu A, který
posiluje sílu kostní tkáně a imunitní systém, což se při pravidelném běhání
opravdu hodí.

4. Brokolice

Možná si s vitaminem C asociujete spíše pomeranče
nebo citrony, v obrovském množství jej ale obsahuje také brokolice.

Podle
studií vám právě tento vitamin pomůže předejít bolestem svalů po náročném
cvičení.

Když k tomu navíc přidáte fakt, že mimo to obsahuje také vápník,
kyselinu listovou a vitamin K, dostanete recept na silné kosti a klouby a tím
pádem i uvolněné a bezbolestné tréninky.

5. Arašídové máslo

Když přijde řeč na arašídové máslo, tak
samozřejmě máme na mysli čisté, tedy bez cukru, soli, oleje nebo dalších
přídatných látek.

V takovém případě pro vás bude skvělým zdrojem vitaminu E,
který podporuje zdraví svalů. Máslo zároveň také pomáhá jejich růstu, jelikož
je velmi bohaté na protein.

Mimo to obsahuje i velké množství zdravých tuků, které
urychlí vaše zotavení po tréninku a posílí váš imunitní systém.

Jak tedy vidíte, dieta každého běžce by měla být pestrá a vyvážená. Pokud navíc budete sledovat aktuální akce, můžete efektivně podpořit svůj běžecký výkon a zároveň příliš nepotrápit vaši peněženku.

S tím vám výrazně pomůže portál Kimbino.cz, kde si můžete prohlédnout a porovnat akční nabídky všech obchodních řetězců.

Letáky tu najdete ještě před tím, než vyjdou v platnost, což vám umožní nákupy naplánovat tak, aby pro vás byly pokaždé maximálně výhodné.

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Zdravá jarní kuchyně: Co by v ní nemělo chybět?

Sdílej se svými přáteli…

Jaké potraviny by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Každé roční období vyžaduje úpravu stravovacích návyků.

Nebojte se však radikálních změn. I malé krůčky se počítají.

Před konzultací

Po konzultaci

−11 kg

  • Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji
  • Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy
  • 60 minut s nutričním specialistou

Dnes za akční cenu 200 Kč

Původní cena konzultace: 600 Kč

Jaro, jeho divokost a nespoutanost doléhá na každého z nás. Zatímco v přírodě vše ožívá, náš organismu prochází přirozenou detoxikací.

Očistu mají na svědomí játra, která v těchto měsících prochází zatěžkávací zkouškou.

Detoxikace organismu výrazně ovlivňuje náš fyzický stav i psychické rozpoložení. Využijme proto období jara k podpoře očisty zdravou stravou, pravidelným pohybem a vydatným spánkem.

Pravidla zdravé jarní kuchyně

Lehce stravitelná jídla

Základem jídelníčku by měla být lehce stravitelná jídla. Taková, která nezatíží vaše trávení, dodají vám dostatek energie a všech potřebných živin. A z jakých potravin tato jídla připravit?

  • tepelně upravené zeleniny
  • klíčků a výhonků
  • divokých bylinek
  • celozrnných obilovin
  • luštěnin
  • bylinných čajů (mátového a heřmánkového)

Konzumace syrových salátů a studených pokrmů je v jarních měsících nevhodná.

Bylinky na každém talíři

Bylinky, nejlépe čerstvé, přidávejte do každého jídla. Sáhněte po zelených bylinkách, kurkumě, zázvoru, bobkovém listu, rozmarýnu, řeřiše, kopru nebo bazalce a nebojte se tyto poklady vzájemně kombinovat.

Zakázané potraviny

Jaro volá po vyřazení některých potravin z jídelníčku. Jsou jimi mléčné výrobky, maso, uzeniny a sladkosti. Radikálním omezením mléčných výrobků zabráníte zahlenění, vyloučením masa, uzenin a sladkostí ulehčíte trávení.

Dále se vyhněte veškerým průmyslově zpracovaným potravinám, bílé mouce, kofeinovým nápojům, rafinovaným cukrům a ztuženým tukům.

Zdraví přínosná je v tomto období i omezená spotřeba ořechů, semínek a rostlinných olejů. Vhodná je střídmá konzumace mandlí, dýňových semínek, lněných semínek, olivového a lněného oleje.

Chutě, které vedou

Detoxikaci organismu můžete podpořit i potravinami kyselé, ostré, pikantní a hořké chuti. Potraviny těchto chutí usměrňují expanzi jater, pomáhají trávit tuky, odstraňovat hleny a celkově zlepšovat trávení. Do jídla přidávejte:

  • jablečný ocet nebo umocet
  • kysané zelí
  • kimchi nebo pickles
  • ředkvičky
  • jarní cibulku
  • rukolu

Jaké vitamíny by neměly chybět ve vašem denním jídelníčku

Všichni víme, že náš jídelníček by měl být vyvážený a pestrý, měl by obsahovat hodně ovoce a zeleniny a živin, které získáme z pestré stravy.

Významnou roli hrají také vitamíny, které by se měly v naší stravě objevovat také hojně a ne jen pár z nich.

Které vitamíny by neměly chybět v našem každodenním jídelníčku, v jakých potravinách je najdeme a čemu přispívají? Možná přijdete na to, že některých vitamínů máte moc a některých zase naopak málo!

Vitamíny, které by neměly chybět v naší stravě

Foto: pexels

Velké množství vitamínů bychom měli přijímat přirozeně, z potravin, ale někdy, při nedostatku nějakého vitamínu sáhneme po doplňcích stravy. To dělejte jen v krajních případech, mnohem lepší je, vitamíny doplnit z jídla.

Vitamín A

Vitamín A je pro nás důležitý proto, abychom dobře viděli, je dobrý pro náš zrak, bystrost a také pro vývoj a správné fungování očí. Najdeme ho v játrech, živočišných produktech a také v zelenině a ovoci, například v mrkvi, rajčatech, špenátu nebo meruňkách.

Vitamín B2

Vitamín B2 neboli riboflavin, je významný pro dobrý stav kůže, očí a také pro správnou funkci srdce. Nachází se v kvasnicích, játrech, mléku, tvarohu, ale také v kakau nebo ořeších.

Vitamín B12

Naše tělo potřebuje dostatek vitamínu B12, protože se podílí na tvorbě všech buněk, i těch mozkových. Velké množství se nachází v živočišných produktech, ale najdeme ho také v zelené zelenině, kde si ho mohou doplnit vegani. Losos, makrela, mléko, sýry, hovězí a kuřecí maso – to jsou všechno potraviny, kde najdeme vitamín B12.

Vitamín C (kyselina askorbová)

Chcete být zdraví a mít dobrou imunitu? Dbejte na to, abyste přijímali dostatek vitamínu C. Ale pozor! Někteří lidé si ho dávají až moc v domnění, že čím víc vitamínu C, tím zdravější budou.

Budete mít zájem:  Cholera – příznaky, příčiny a léčba

To není pravda, tělo si vezme jen to, co potřebuje a zbytek vyloučí.

Vitamín C je nezbytný pro správnou stavbu kostí, cév, svalů i kůže, chrání buňky před volnými radikály a chrání před chorobami a dokáže rychleji hojit rány.

Hojně se nachází v ovoci jako je citron, jahody, pomeranč, grapefruit nebo rakytník. Co se týče zeleniny, najdeme ho v paprice, petrželce a také v květáku.

Při stresu, větší fyzické aktivitě, kojení nebo v těhotenství by měl být příjem vitamínu C vyšší. Měli byste ho zvýšit také v chladných obdobích, kdy hrozí prochladnutí a chřipky.

Vitamín B3 (niacin)

Niacin pomáhá udržovat správnou hladinu krevního cukru, zdravou kůži a podporuje správné zažívání i nervový systém. Je skvělý také proti depresím a úzkostem. Najdeme ho v tuňáku, játrech, v droždí, arašídech, fazolích nebo hrachu.

Vitamín B9 (kyselina listová)

Nejvíce se objevuje v listové zelenině, luštěninách, celozrnném pečivu, datlích a fíkách. Je velmi důležitý při krvetvorbě a její příjem by měl být zvýšen v době těhotenství.

Vitamín B5 (kyselina pantotenová)

Kyselina pantotenová pochází se slova pantos, což znamená všudypřítomný a proto je tak důležitý pro správné fungování celého našeho těla. Objevuje se snad ve všech druzích zeleniny a také v obilovinách a potravinách živočišného původu (maso, mléčné výrobky atd.).

Minerály

  • Železo – ve špenátu, políčku, pažitce, luštěninách, celozrnném chlebu (pomáhá při tvorbě krevního barviva – hemoglobinu)
  • Vápník – v mléčných výrobcích, masu, zelenině, chlebu, rybách a ořechách (je potřebný pro zdravé zuby, kosti i nervový systém)
  • Jód – mořské ryby, luštěniny, ředkvičky (přispívá správnému fungování štítné žlázy)
  • Měď – vnitřnosti, obilí, kakao (významná při tvorbě krevního barviva)
  • Fosfor – mléčné výrobky, ryby, maso (pomáhá při tvorbě kostní tkáně)
  • Draslík – banán, brokolice, sýr, mléko (pro správný růst svalů)
  • Hořčík – maso, luštěniny, brambory, rybíz (přispívá zdraví zubů i nervovému systému)

Tyhle vitamíny by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět!

Jak na zdravý jídelníček? To si přečtěte tady.

5 anti-aging potravin, které by ve vašem jídelníčku neměly chybět

  • Bez ohledu na to, jak jsou nejrůznější krémy a séra proti stárnutí účinné, měli byste prevenci zahájit zejména zevnitř! Váš výběr životního stylu včetně toho, jaké potraviny jíte (a nejíte), jak často cvičíte, ale i kolik hodin denně spíte, se dříve nebo později projeví na vašem vzhledu. Stravování má obrovský dopad na způsob, jakým stárneme. „Strava je klíčová, jelikož jídlo vyživuje každou buňku v našem těle,“ říká odbornice ve zdravé sféře a autorka Glow 15 a High Fiber Keto Naomi Whittel.„Správná výživa může podpořit syntézu kolagenu a udržovat pleť krásně jemnou, podporovat retenci hydratace pro její zářivost a povzbuzovat pružnost včetně podpory celkové vitality,“ dodává Naomi a poukazuje na pět nejlepších potravin proti stárnutí, které můžete do svého jídelníčku zařadit.
  • Avokádový toast je v dnešním světe velice populární zdravé jídlo. „Bylo prokázáno, že avokádo je bohaté na antioxidační vitamin E, snižuje poškození UV paprsky a činí pokožku pružnější,“ říká Naomi Whittel. „Toto ovoce s vysokým obsahem tuku snižuje LDL cholesterol a naopak zvyšuje HDL a snižuje triglyceridy. Ve skutečnosti vám pravidelná konzumace avokáda může o padesát procent snížit pravděpodobnost vzniku metabolického syndromu,“ dodává.
    Kromě samotného avokáda ale můžete používat i avokádový olej, který je vhodný pro studenou kuchyni, tedy na saláty. Střídejte ho tak s vaším olivovým olejem, který vám ve spíži určitě nechybí. „Tento olej má blahodárný vliv na kardiovaskulární zdraví, redukci hmotnosti a hladinu glukózy v krvi. Ve velkém množství obsahuje kyselinu olejovou, nebo-li mononenasycenou omegu 9, která snižuje riziko vzniku zánětu, ale i riziko rakoviny prsu,“ říká Whittel.
    Chcete jíst zdravě, ale zároveň ušetřit? Stačí nakoupit těchto 7 potravin

  • Nicholas Perricone, MD, jako první v devadesátých letech publikoval slavnou protizánětlivou dietu, která doporučovala jíst lososa dvakrát denně. Tohle doporučení je považováno za moudrou radu do teď. „Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které snižují zánět, zabraňují suché pokožce a snižují riziko vzniku rakoviny kůže,“ říká odbornice na zdraví Whittel. „Obsahuje také spoustu vitaminu E, který je ochranným prostředkem proti předčasnému stárnutí pokožky působením UV paprsků,“ vysvětluje podrobněji.
    Výhod začlenění lososa do vaší stravy je nespočet a zahrnují i zářivou pokožku. „Tato mořská ryba je zdrojem vitamínů B, draslíku a selenu a obsahuje také astaxanthin, což je sloučenina, která potlačuje bolest kloubů a zlepšuje regeneraci svalů, což je v procesu proti stárnutí velmi důležité,“ tvrdí Whittel.
    Jak zhubnout a ušetřit na jídle? Naučte se nakupovat tyto potraviny

  • Zelená zelenina se skvěle hodí do diety, jelikož obsahuje zanedbatelné množství sacharidů. Patří mezi ni i brokolice, která má dokonce pro tělo mnohem větší přínos, než je jen redukce váhy. „Kromě toho, že je to jedna z nejúčinnějších potravin pro snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, je tato brukvovitá zelenina plná vody a je nabitá sulforafanem, silnou fytochemikálií, která aktivuje detoxikační proces, vyčistí staré buňky a pomůže vašemu tělu chovat se tak, jako by bylo mladší,“ říká Naomi Whittel. Brokolice také obsahuje významné hladiny luteinu, karotenoidu, který chrání oči a zlepšuje funkci mozku.

  • Čím barevnější je miska na ovoce, tím lépe! „Všechny bobule, jako jsou jahody, borůvky, maliny a ostružiny, obsahují spoustu vlákniny, fytonutrientů a antioxidantů, které pomáhají regenerovat a navrací vám mládí,“ říká Whittel. „Každý druh bobulí obsahuje různé polyfenoly, jako jsou antokyany v borůvkách, které mohou zlepšit kardiovaskulární zdraví.  Kyselina ellagová v malinách, což je fenol, se dokonce může vázat na určité látky odpovědné za rakovinu,“ doplňuje. Bobule jsou navíc bohaté na vitamín C, u kterého bylo prokázáno, že podporuje a zachovává kolagen v pokožce.
    Střevní mikrobiom je pro zdraví zásadní! Jak ho chránit?

  • Už jste měli tu možnost vyzkoušet artyčok? Možná je vám pojem povědomý, ale nevybavujete si, jak tento druh rostliny vypadá. Tento zázrak z rodiny bodláků nabízí řadu výhod pro celé tělo. „Artyčoky jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, konkrétně na inulin, silné prebiotikum, které je oblíbenou potravou našeho střevního mikrobiomu,“ říká Whittel. „Osmdesát procent našeho imunitního systému žije v našich střevech, takže konzumace artyčoků může posílit vaši imunitu, metabolismus i náladu. Artyčoky jsou také dobrým zdrojem klíčových živin včetně minerálů, elektrolytů, antioxidantů a vitaminu C, kterými podpoříte vývoj kolagenu a pozitivně ovlivníte anti-aging proces,“ dodává závěrem Whittel.
    Bechtěrevova choroba: Nemoc, která vás ohne do předklonu

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector