Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné

Ořechy k vánočnímu pečení neodmyslitelně patří. Umíte si vůbec představit voňavé cukroví bez nich?

Dodávají mu chuť, vůni i
slavnostní vzhled. Skořápky od vlašských ořechů navíc slouží i jako vánoční
dekorace a oříšky se ta využijí celé.

Ale co s ostatními druhy ořechů?
Jaké cukroví z nich udělat a jak prospějí vašemu zdraví?

V článku najdete tu nejvoňavější
inspiraci.

Vlašské ořechy

Začneme
již zmiňovanou vánoční klasikou. „Vlašáky“ patří k nejpoužívanějším surovinám
při vánočním pečení a není se čemu divit. Jsou chutné, hezky vypadají, jsou
vhodné k mletí i sekání, a navíc si je můžete sami nasbírat a mít vždy
dostatečnou zásobu nejen na zimu.

Věděli
jste, že patří mezi 10 nejzdravějších potravin?
Obsahují vysoké hodnoty vitamínů E a B, vedle toho také zdravé
tuky, vlákninu, bílkoviny či hořčík. Jsou skvělé na paměť, snižují cholesterol,
zvyšují potenci, podporují zdravý růst vlasů a mají skvělé antioxidační účinky.

A v jakém
cukroví najdete vlašské oříšky nejčastěji?
Určitě nechybí v išelských dortíčcích, slepovaném cukroví, ořechových rohlíčcích, vánočních sušenkách, staročeských pracnách a podobně.

Na samotnou výzdobu jsou vhodné celé oříšky nebo například griliáš. Víte, jak na něj?

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levnéZdroj. Pixabay.com

Griliáš z
vlašských ořechů

Ingredience:

  • 150 g třtinového nebo krystalového cukru
  • 80 g vlašských ořechů

Postup:

  • Do pánve dejte trošku vody a vysypte tam cukr. Míchejte, dokud se neroztaví (nezkaramelizuje).
  • Jakmile začne cukr pěnit, nasypejte do něj nadrobno nakrájené vlašské ořechy a míchejte alespoň 2 minuty.
  • Opraženou směs dejte na plech s pečícím papírem. Nechte vychladnout.
  • Vychladlou směs nasekejte nadrobno nebo rozemelte. Lze skladovat v suchu.

Lískové ořechy

Lískové
oříšky jsou další klasikou, kterou najdeme růst i v našich končinách. Věděli
jste, že z nich můžete připravit například i mléko nebo máslo? Díky vysokému
obsahu tuku jsou k tomu vhodné.

Podobně
jako vlašské ořechy obsahují vitamíny B a E a také plno hořčíku, vlákniny či
kyseliny listové. Díky svému aroma jsou velice oblíbené v pečených dezertech,
vánoční cukroví nevyjímaje.

Jsou
skvělé jak do těsta, tak na ozdobu či obalování, například u nepečeného cukroví. Používají se také do vanilkových rohlíčků, plněného cukroví s
oříškovým krémem, Masarykova cukroví, podvodnic a dalších.

Jsou také
součástí jedné z nejoblíbenějších sladkostí na světě. Nutelly. Recept na vlastní domácí. Kterou můžete do
vánočního cukroví využít, najdete zde:

Domácí nutella

Ingredience:

  • 200 g lískových oříšků (ideálně loupaných, sekaných)
  • 200 g kvalitní mléčné čokolády
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce kakaa
  • Necelá lžička vanilkového extraktu nebo vydlabaný vanilkový lusk
  • Špetka soli

Postup:

  • Oříšky (bez slupky!) rozmixujte v mixéru a přidejte olej, cukr, kakao a vanilkový extrakt.
  • Čokoládu nalámejte na kostičky a rozpusťte ve vodní lázni.
  • Smíchejte oříškovou směs s čokoládou a ještě promixujte.
  • Po vychladnutí více ztuhne. 

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levnéZdroj: Pixabay.com

Mandle

Mandlové
cukroví patří mezi to nejoblíbenější. Chuť a vůně mandlí je neopakovatelná,
vyrábí se z nich i sladký marcipán. Často je také najdete obalené v čokoládě,
skořici nebo zkaramelizovaném cukru či v soli a řadí se tak k opravdovým
dobrotám.

Kromě
jejich výborné chuti je zde ještě mnoho dalších benefitů. Jsou plné vlákniny, zdravých tuků, vitamínu B2,
vitamínu E, bílkovina a antioxidantů.
Jsou
vhodné pro diabetiky, snižují riziko onemocnění cév a srdce, jsou prevencí
proti rakovině, Alzheimerově chorobě a dalším.

Na Vánoce
je najdete například v důlkovém cukroví, v cukroví z mandlové mouky, v mandlových věnečcích, perníčcích nebo v mnoha dalších druzích
cukroví jako ozdobu. Mandle se obvykle jako ozdoba nechávají celé nebo se krájí
na plátky.

Recept na
lahodné mandlové sušenky najdete zde:

Burské ořechy

I když
jsou burské oříšky (podzemnice olejná) alias arašídy řazeny mezi ořechy, ve
skutečnosti se jedná o luštěninu. Chutí i konzistencí jsou však podobné právě
ořechům, a tak mají místo i v tomto článku.

Co se týče zdraví prospěšných hodnot, burákům se vyrovnají pouze vlašské ořechy a mandle. Obsahují vitamíny B1, E a C, sacharidy, tuky i proteiny. Je v nich také velký obsah vápníku, draslíku i hořčíku a z výživového hlediska předčí i maso nebo vejce.

Jak je
ale využít při vánočním pečení? Můžete z nich udělat například výborné
arašídové cukroví, nebo třeba arašídový krém na slepované druhy. 

Využít
lze i arašídové máslo.
Jak si
udělat doma vlastní? Recept najdete v následujícím videu.

Kokosový ořech

Kokos se
o Vánocích ukáže snad v každé domácnosti. Strouhaný se často používá na
obalování nepečeného cukroví, ale oblíbený je také do tradičních kokosek,
polomáčeného cukroví, kokosových suků, domácího raffaella a podobně.

Kokos je
zdrojem vápníku, vlákniny a bílkovin, obsahuje také železo, draslík, fosfor,
zinek a vitamín B. Obsažená
kyselina laurová pomáhá hubnout, na druhou stranu je kokos dosti tučný a tak se
z něj často používá i olej či tuk při vaření. 

Kokosové
cukroví však patří mezi stálice vánoční tabule a receptů na něj existují
opravdu spousty. Co třeba linecké cukroví s kokosem? Recept níže.

Budete mít zájem:  V obchodech budou rajčata pěstovaná bez půdy

Linecké cukroví s kokosem

Ingredience:

  • 180 g hladké mouky
  • 110 g kokosu
  • 100 g cukru moučka
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • Marmeláda dle chuti na slepení
  • Směs moučkového a vanilkového cukru na posypání

Postup:

  • Mouku smíchejte s cukrem a kokosem.
  • Přidejte změklé máslo, žloutky a vypracujte těsto.
  • Hotové těsto dejte do lednice odstát, ideálně na několik hodin.
  • Odstáté těsto vyválejte a vykrájejte požadované tvary.
  • Dejte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte zhruba 10 minut.
  • Vychladlé cukroví slepujte dohromady marmeládou, můžete posypat moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levnéZdroj: pixabay.com

Para ořechy

Para
ořechy nejsou v naší kuchyni tolik běžné, ale to rozhodně neznamená, že je není
jak využít. Mají aromatické a chutné jádro a do cukroví se kvůli své velikosti
používají hlavně sekané a mleté, nejčastěji na ozdobu nebo do čokoládových
hrudek. Právě o Vánocích je pak v obchodech najdete nejčastěji.

A jak je to s jejich výživovými hodnotami? Ač se to nezdá, para ořechy jsou dosti kalorické. Dokážou však snižovat cholesterol a jsou skvělou prevencí vůči onemocněním srdce. Obsahují vitamín E a také selen.Para ořechy jsou navíc ideální do bezlepkového cukroví. 

Jak a kde
rostou para ořechy?
Na to se
podívejte v následujícím videu.

Směsi ořechů jsou skvělé do domácích
čokoládových hrudek

Všechny zmiňované oříšky nebo také pekanové ořechy, makadamové
ořechy, kešu či pistácie lze využít jako ideální vánoční dárek v podobě
domácích čokoládových hrudek. V období Mikuláše se prodávají různé oříškové
směsi, a ty jsou pro přípravu téhle sladkosti ideální.

 Čokoládové hrudky

Ingredience:

  • 200 g kvalitní čokolády (hořké, mléčné nebo bílé)
  • Hrst ořechů (libovolná směs)
  • 1 lžíce ztuženého tuku
  • Kandované ovoce, rozinky, semínka dle libosti
  • Lžíce třtinového cukru

Postup:

  • Nadrobno nasekané oříšky opražte nasucho na pánvi, poté přidejte třtinový cukr a za občasného promíchání nechte zkaramelizovat.
  • Opraženou oříškovou směs poté dejte stranou.
  • Mezitím dejte čokoládu rozpustit do vodní lázně, přidejte tuk a rozpusťte.
  • Do rozpuštěné čokolády zamíchejte oříšky a případně i kandované ovoce či semínka a nechte maličko zatuhnout (tak, aby se z čokolády daly tvarovat lžičkou hrudky)
  • Hrudky tvarujte na pečící papír a dejte do ledničky ztuhnout. 
  • Hotové hrudky můžete balit po několika kusech do celofánu a využít je jako drobný vánoční dárek. Hodí se i jako vánoční cukroví. 

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levnéZdroj: tasteofhome.com

  • Které oříšky patří mezi vaše oblíbené? 
  • Spoléháte
    se na osvědčené recepty nebo  zkoušíte nové věci? 
  • Pokud ne, možná vás některá z našich inspirací na voňavé cukroví nadchne. 

Mnoho lidí neví, jak správně otevřít kokosový ořech. Pomůže vývrtka, kladívko i trouba

Kokosy v sobě pod tvrdou slupkou ukrývají lahodný a nesmírně zdravý obsah. Hodně lidí se ale zdráhá je v obchodech kupovat. Přitom jejich cena není nijak vysoká, zejména nyní přes zimu. Pokud kupujete kokos pouze jako dekoraci nebo s ním pokaždé bojujete, máme pro vás pár jednoduchých tipů, jak jej otevřít a zpracovat a jak v obchodě poznat ten správný a chutný.

Co mnoho lidí netuší, je skutečnost, že kokos vlastně není žádný ořech. Jedná se o pecku ovocného plodu. Není proto divu, že je jeho povrch tak tvrdý a odolný. Mladé kokosy, které rostou na stromech, mají žlutou nebo zelenou slupku. Jakmile plně dozrají, ukrývají v sobě velké hnědé semeno (mimochodem jedno z největších na světě) – kokos, jak jej známe z našich obchodů.

Nevýhodou kokosových ořechů je, že se poměrně rychle kazí a vzhledem ke vzdálenosti, jakou k nám musí z tropů urazit, se velice často stává, že jsou již na pultech obchodů uvnitř zkažené a shnilé. Proto při nákupu vybírejte kokosy pečlivě a sledujte některé znaky, které mohou napovědět, v jakém stavu jsou.

  • Slupka by měla být vždy neporušená, bez prasklin a měkkých míst.
  • Neporušené by také měly být typické tři otvory (prohlubně), které má přirozeně každý kokos.
  • Když plodem zatřesete, měli byste slyšet uvnitř šplouchání kokosové vody. Pokud neslyšíte nic, takový kokos raději nekupujte.

A jak je to nyní s cenou kokosů v supermarketech? Běžně je koupíte od 20 do 30 korun za kus, v akčních nabídkách se nyní v na přelomu listopadu a prosince objevují i za cenu pod 15 Kč/ks. Kokosový ořech se dá tedy pořídit opravdu levně. Když jej navíc správně otevřete, získáte z něj spoustu lahodných a zdraví prospěšných surovin.

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné Canva

Kokosový ořech byste měli vždy otevírat nadvakrát. Nejprve tak, abyste se dostali ke kokosové vodě, poté k dužině. Jak na to? Máme pro vás přehledný postup krok za krokem. Pokud vás děsí všechen případný nepořádek kolem a spousta práce, stačí dodržovat pár chytrých rad, a těmto nepříjemnostem se snadno vyhnete.

1. Získání kokosové vody

Najděte na kokosovém ořechu tři prohlubně a nahmatejte tu nejměkčí (měkká je proto, že právě z ní po zasazení raší klíček kokosovníku).

Budete mít zájem:  Jedlá Soda Pro Zdraví?

Tento důlek napíchněte ostrým předmětem – vývrtkou, nůžkami nebo šroubovákem – a pomalu otáčejte, dokud se nedostanete k tekutému obsahu. Kokosovou vodu nechte odtéct do skleničky.

Někdo dělá do kokosu otvory dva, aby jedním mohl unikat vzduch, a voda tak snáze vytékala.

Čerstvou kokosovou vodu ideálně co nejdříve vypijte (pozor, nezaměňujte ji s kokosovým mlékem, které se vyrábí až jako sekundární produkt z dužiny).

Voda z kokosu je bohatá na vitamíny B a C, dále na draslík, křemík, vápník a fosfor. Je také skvělým zdrojem bílkovin, příznivě působí na kvalitu vlasů a pleti, na činnost nervové soustavy i při potížích s trávením.

Jak vybrat ořechy do cukroví a kde mají levné Canva

Jakmile jste kokos zbavili veškeré tekutiny, odstraňte z povrchu jeho kůry co nejvíce vláken. Nyní jej můžete otevřít. Podle času na přípravu a domácího vybavení vyzkoušejte některý z následujících způsobů. Pokud objevíte, že je dužina kokosu výrazně nažloutlá či hnědá a zapáchá (častý v tomto případě bývá mj. zápach lihu), kokos nejezte, je zkažený.

Kokos můžete:

  • Rozbít kladivem, sekáčkem nebo jiným tvrdým předmětem. Tlučte do něj postupně po celém jeho obvodu, skořápka bude postupně povolovat. Před rozbitím je také dobré dát kokos do pevného sáčku nebo utěrky. Zabráníte tomu, aby se vám rozletěl do všech stran a udělal zbytečný nepořádek.
  • Rozřezat pilkou na dřevo. S tou navíc při troše opatrnosti zachováte pěkné půlky kokosu, které využijete například jako domeček pro hlodavce nebo krmítko pro ptáčky. Při tomto způsobu je ale potřeba počítat s tím, že se vám při řezání mohou do dužiny dostat pevná vlákna a chloupky ze slupky.
  • Předem namočit asi na 1 hodinu do studené vody. Slupka o něco více změkne a k jejímu otevření postačí jemné poklepávání kladívkem.
  • Dát do vyhřáté trouby na 180–200 °C. Po cca 15 minutách by měla skořápka sama prasknout.

Jakmile se dostanete dovnitř, bílou dužinu vydlabejte. Můžete ji sníst jen tak, usušit na tenké lupínky, použít do jakéhokoliv sladkého či slaného pokrmu nebo rozmixovat s vodou, čímž si vyrobíte domácí kokosové mléko (jeho hustotu a intenzitu chuti regulujte množstvím vody, proto je lepší ji přidávat postupně po troškách).

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

5 užitečných rad, než se dáte do pečení vánočního cukroví

Stejně jako vojevůdce byste si měli ujasnit svou pečící taktiku, vyhnete se tak zběsilému pečení připomínající spíše prohranou bitvu. Nejlepší bude začít s čistým papírem a tužkou, a vše si pěkně popořadě sepsat.

Vypište si druhy cukroví, které chcete péct, poté si určete pořadí, ve kterém je budete vytvářet. V první linii budou zajisté perníčky, které potřebují uležet, dále pak suché cukroví jako jsou pracny, vanilkové rohlíčky, linecké, kokosky či zázvorky.

Týden před Štědrým dnem bychom se měli pustit do sněhového cukroví a také plnění suchých kousků máslovými krémy či je poslepovat marmeládou. Jako poslední jdou na paškál nepečené kousky.

Vosí hnízda, šuhajky či nepečené kuličky necháváme až na 20. či 21. prosince, aby byly chuťově čerstvé a svěží.

Cukroví milujeme stejně jako vy! Rohlíčky, hvězdičky, srdíčka, kuličky… Upečete letos osvědčené kousky a oprášíte…

Celý článek

2. Sepište si nákupní seznam a podívejte se do spíže

Plán je hotový. Teď je na čase zjistit stav vašeho arzenálu. Zkontrolujte, zda máte vál, mixér, váleček, formičky i vykrajovátka v dobré kondici.

Poté se vydejte do spíže a sepište si stávající zásoby mouky, cukrů, ořechů a dalších potřebných surovin. Až poté sestavte nákupní seznam surovin, které vám skutečně chybí, a vydejte se je sehnat.

Nezapomeňte zkontrolovat také mrazničku, zda jste si do ní neschovali kostku másla či loňské ořechy.

3. Vsaďte na kvalitní suroviny a vyvarujte se kvantitě

Konečná chuť cukroví je ovlivněná nejen správným postupem, ale především kvalitou použitých surovin. Nahraďte kvantitu kvalitou. Ve snaze ušetřit pár korun saháme po nekvalitním máslu, nejlevnějším tuku, použijeme staré ořechy či se spokojíme s vybledlým kakaem.

Zkuste přehršel cukrovinek nahradit těmi opravdu poctivými, jenž vás svou chutí potěší mnohem více a nebudete mít potřebu sníst hned celou krabičku.

Máslo kupujte tedy alespoň s 82 % obsahu tuku, čokoládu s minimálně 50 % kakaa, místo levných vajec vsaďte na ty „od šťastných slepic“, oříšky opražte před použitím na pánvi či v troubě, rozinky a kandované ovoce nechte přes noc marinovat v rumu, vanilinový cukr nechejte v obchodě a pořiďte si opravdu ten vanilkový, kakao kupujte v raw kvalitě. Pamatujte také, že veškeré suroviny by měli mít pokojovou teplotu, než s nimi začnete pracovat.

Vajíčka patří mezi běžné potraviny v naší kuchyni. A za každým z nich stojí (nebo spíš sedí) jedna slepice. Jenže na…

Budete mít zájem:  Jake Vitaminy Uzivat Pred Otehotnenim?

Celý článek

4. Držte se ověřeného receptu

Pokud pečete poprvé, je dobré začít s ověřenými rodinnými recepty, které zaručují chutný a kompaktní výsledek.

Nezapomínejte dávat dostatek prostoru pro uležení těsta v lednici, předehřívat troubu na požadovanou teplotu a těsto vyválet do rovnoměrné tloušťky, která se většinou pohybuje kolem 2 mm.

Cesta experimentu je lákavá, vyzkoušejte něco nového raději s předstihem, abyste měli čas na případný druhý pokus. Žádný učený z nebe nespadl, nezoufejte, pokud jste něco připálili, nedopekli či se vám nepovedla kompaktní konzistence cukroví.

Rozdrobené linecké využijete na přípravu cheesecaku, nedopečené zkuste ještě na chvíli dopéct na nízkou teplotu. Připálené cukroví už sice nezachráníte, ale věřte, že nejste jediní, komu se tento povedl tento nezdar.

Jak se při pečení vyhnout chemickým esencím a aromatům? Připravte si své vlastní esence. Je to snadné, rychlé, levné, a…

Celý článek

5. Udělejte si vánoční náladu a užijte si pečení

Vánoční pečení má být především radostným zvykem, nikoli stresující záležitostí, u které si nestihnete odpočinout. Vaši blízcí ocení mnohem více vaši vnitřní pohodu než tácy plné patnácti druhů cukrovinek. Na pomoc můžete přizvat děti, které vám zajisté rádi pomohou.

Ačkoli to s sebou nese více nepořádku v kuchyni, vytváříte tím nejen chutné sladkosti, ale především společné, mnohdy legrační, zážitky. A pokud je toho na vás přeci jen moc, nezapomeňte se před pečením vybavit něčím na posilněnou.

Co takhle vaječný likér, čokoládový se skořicí nebo nezaměnitelný brusinkový?

Zapojte do pečení vánočního cukroví i ty nejmenší pomocníky a ukažte svým dětem tento kouzelný vánoční zvyk. V našich…

Celý článek

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Klasika, která nesmí chybět na žádném stole, to jsou druhy, které byste měli upéct, i když s cukrovím teprve začínáte. Patří mezi ně samozřejmě linecké cukroví, nejoblíbenější cukroví z lineckého těsta, naprosto klasické vanilkové rohlíčky nebo také nepřekonatelná vosí hnízda.  Právem. Zpravidla totiž ze stolů mizí jako první.

Linecké cukroví

Tradiční linecké cukroví z bezlepkové mouky. Z těsta vykrajujeme různé tvary, které po upečení slepujeme marmeládou nebo krémem.celý článek

Další skvělé recepty na vánoční cukroví naleznete ZDE >>>

Vosí hnízda

Klasika, která mezi vánočním cukrovím nesmí chybět.celý článek

Pomýšlíte spíš na nějaké méně tradiční cukroví? Není problém! Inspirace i receptů je dost a dost. Vyzkoušejte například vánoční sušenky, karamelová kolečka nebo cantuccini – dokonalé italské sušenky k vínu.

Slané karamelky

Netradiční chuťová kombinace bude zpestřením mezi tradičními druhy cukroví. Uvidíte, že si ji rychle zamilujete.celý článek

Italské cantuccini

Klasické se dělají s příchutí mandlí, tyhle jsou ale osvědčené. A nezapomeňte je před jídlem namáčet do dezertního vína!celý článek

Zbyla vám z pečení spousta bílků a vy přemýšlíte, co s nimi? Udělejte další cukroví! Druhů cukroví z bílků je velká spousta. Vypadá a také chutná báječně! Vyzkoušejte například jednoduché sněhové pusinky, ale také všemi milované laskonky, které vypadají na vánočním stole prostě dokonale.

Rychlé sněhové kroužky

Tyhle kroužky dobře chutnají, a ještě je můžete pověsit na stromeček nebo darovat ve svátečním balení. Ozdobit je můžete čímkoli, fantazii se meze…celý článek

Sněhové čepičky

Z lineckého těsta vykrájená a upečená kolečka, slepená čokoládou smíchanou s máslem a marmeládou. Zdobíme upečenými pusinkami z vyšlehanách bílků a…celý článek

Budete připravovat cukroví na poslední chvíli nebo se vám z jakéhokoliv důvodu nechce péct? Není nic snadnějšího než se vrhnout na nepečené cukroví. Jistě si zamilujete nejrůznější nepečené kuličky, sladký piškotový salám nebo turecký med.

VIDEO: Tavoletky

Kdo by si nechtěl vyrobit vlastní čokoládu alá studentskou pečeť. Výroba tavoletek je jednoduchá a skvělá v tom, že do nich můžete přimíchat cokoli…celý článek

VIDEO: Fíkový salám

Fíkový salám má výhodu v tom, že ho nemusíte využívat jen jako vánoční cukroví, ale můžete ho někomu věnovat i jako vánoční dárek. Jedlé dárky se stávají…celý článek

VIDEO: Datlové kuličky

Kuličky na jakýkoliv způsob patří k nejčastějšímu nepečenému cukroví. Já jsem pro vás vybrala kombinací datlí, které jsou jedním ze symbolů Vánoc…celý článek

Kakaové brambůrky

Tyhle brambory vám budou rozhodně chutnat, a pokud milujete dětské piškoty, vůni rumu a pikantní marmeládu, v nich tohle všechno najdete.celý článek

Další recepty na vánoční cukroví naleznete ZDE >>>

A čím cukroví slepovat? Linecké samozřejmě marmeládou. Ideálně domácí, ale pokud ji nemáte, poslouží i kupovaná rybízová. Další cukroví pak spojte jedním z našich lahodných krémů do cukroví a řezů nebo domácí nutelu, která je mnohem zdravější a chutnější, než ta kupovaná!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector