Jak v létě odlehčit trávicímu systému

 „Vzhledem k vysokým teplotám je v létě riziko dehydratace s možným zhoršením funkce ledvin nebo jejich selháním výrazně pravděpodobnější. Pacienti užívající diuretika (léky zvyšující množství moči) mají k dehydrataci výrazně vyšší sklony, také riziko užívání léků snižujících krevní tlak je vysoké.

Vyšší teploty způsobují rovněž větší prokrvení kůže a svalů, hrozí riziko zhoršeného prokrvení trávicího traktu se všemi výše popsanými důsledky,“ vysvětluje doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD.

, primář interního oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze, a doporučuje: „je proto vhodné konzumovat stravu, která nebude příliš zatěžovat trávicí trakt ani orgány s ním související, jako jsou játra, žlučník a slinivka břišní.

Neméně důležité je důsledně dbát na pitný režim, a pokud dochází ke zvýšenému pocení, například při zvýšené fyzické aktivitě z důvodu náročné práce či sportovních aktivit, doplňovat s tekutinami i minerální látky, především sodík, draslík a hořčík.“  

Jídlo z grilu je chuťově atraktivní, a proto v letních měsících velmi oblíbené. Hlavní nebezpečí představuje nedostatečná úprava masa, nebo naopak maso přepálené, tmavě zbarvené. Při grilování většinu lidí neuspokojí menší porce masa, popř. zeleniny, často dochází k nadměrné konzumaci jídla, a tím i k většímu riziku zažívacích potíží.

Na krátké i celodenní výlety připravuje spousta rodičů svačiny.

V letních horkých dnech se jídlo kazí hodně rychle, proto je třeba vybírat potraviny, které nepodléhají zkáze, nebo je uchovávat tak, aby se minimalizovalo riziko jejich zkažení.

Z hlediska rizika zažívacích potíží je určitě bezpečnější zastavit se a posvačit cestou čerstvé jídlo.

Na cesty (obzvlášť aktuálně při mnoha dopravních omezeních a čekání) se doporučuje hlavně dostatečné množství neslazených nápojů, popřípadě něco „malého“, kdyby na výletě nebylo na dosah občerstvení. Měly by to být suché potraviny, například celozrnné sušenky, tyčinky s ořechy, semínky, ale bez polevy, dále ovoce, které je pevné a nehrozí jeho pomačkání, třeba jablko, banán, sušené ovoce.

Kdo dává na zahraniční dovolené přednost individuálnímu stravování, které si zajišťuje v místě pobytu nákupem místních potravin, měl by také myslet na jejich správné uchovávání.

V destinacích, kde je standardní teplota velmi vysoká, podléhají potraviny zkáze ještě rychleji a hrozí nevolnost a několik dní zkažené dovolené. Stejně nebezpečné je uchovávání potravin na pláži.

Každá země má svá specifická jídla, někdy velmi odlišná od tuzemského stravování – jiné druhy koření, neobvyklé kombinace potravin, odlišné sestavení jednotlivých chodů. I v takovém případě je na místě ostražitost a postupné navykání na jiný způsob stravy.

Pro trávicí systém představuje riziko také stravování „all inclusive“, kdy hosté často zapomenou na střídmost a snaží se ochutnat najednou vše, co se nabízí.

Když problémy se zažíváním nastanou, doporučuje se zejména strava bez hrubé vlákniny, to znamená s vyloučením celozrnného pečiva, ovoce a zeleniny se slupkou, zrníčky nebo semínky a luštěnin. Neměla by se konzumovat také smažená, tučná, kořeněná a přeslazená jídla,“ radí Bc.

Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. „Naopak vhodná je pitná kúra, která se užívá v případě obtíží s trávicím traktem i v lázeňských zařízeních.

Velmi silně mineralizovaná voda se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny křemičité Mlýnský pramen, výtěžek z přírodního léčivého zdroje, pochází z Karlových Varů a doporučuje se k prevenci i zklidnění v době zažívacích potíží, například při nevolnosti – cca 200 ml před hlavními jídly (tzn. 3-4x denně, 20-40 minut před jídlem).

Dávka se upravuje podle věku, pohlaví, snášenlivosti, a protože jde o silně mineralizovanou vodu, měla by se po nějaké době udělat v popíjení přestávka. Mlýnský pramen je přírodní minerální voda, a tak může být při zažívacích potížích první volbou, dříve než léky,“ navrhuje Bc. Růžičková.

  • Jak v létě odlehčit trávicímu systému:– Půlku talíře zaplňte zeleninou, například zeleninovými saláty s různými druhy semínek, pečenými paprikami, lilky a rajčaty, brokolicí s mrkví připravenými v páře.
  • – Vybírejte jednodušší úpravu libového masa, jako je pečená ryba na citrónech, kuřecí plátek pečený v alobalu s rajčaty a bazalkou nebo telecí nudličky se žampióny sypané sýrem.
  • – Zařazujte do jídelníčku těstovinové saláty se zeleninou a třeba tuňákem, saláty s luštěninami, kuskusem nebo bulgurem, vyzkoušejte quinou, jáhly, pohanku.
  • – Na svačiny využívejte bohatou nabídku ovoce a připravujte si například ovocné saláty s ořechy.
  • Místo majonézy používejte bílý jogurt apod.
  • Omezte množství smažených jídel, jako jsou smažená masa, hranolky, americké brambory.
  • Snižte konzumaci knedlíků, omáček, dortů, zákusků, moučníků s máslovými krémy, šlehačkou.

Dodržujte pitný režim a v horkých letních dnech navyšte množství nápojů, které by měly být neslazené (pramenitá voda, přírodní minerální voda, ředěný 100 % džus, domácí ice tea aj.).

Preventivně zařaďte přes léto minerální vodu z přírodního léčivého zdroje Mlýnský pramen (obecně 1-2x  denně 200 ml před hlavním jídlem, přesné množství se řídí věkem, pohlavím, popřípadě zdravotním stavem).

Co jíst, aby žaludek nebyl popelnicí

12. 01. 2016 | Doba čtení 14 minut

Ačkoliv mnozí z nás považují svůj žaludek za orgán, který snese beztrestně cokoliv, pravda je však taková, že trávicí systém je velice složitý a jemně vyladěný. Mějme svůj žaludek rádi a jezme tak, aby se nevzbouřil.

„Proces trávení sice začíná už v ústech, kde enzym amyláza začíná zpracovávat sacharidové složky potravy, ale to hlavní zůstává na žaludku. Ten musí jídlo mechanicky rozmělnit a chemicky rozložit,“ vysvětluje primářka gastroenterologie pražského Sanatoria sv. Anny, MUDr. Anna Jungwirthová.

„Do procesu vstupují žaludeční šťávy, které se starají o trávení bílkovinných složek jednak svým kyselým charakterem (obsahem kyseliny chlorovodíkové) a dále působením enzymu pepsinu.

žaludek a střeva Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Ze žaludku se pak trávenina postupně vypouští do tenkého střeva.

Jeho první částí je dvanáctník, ve kterém dochází k neutralizaci kyselého žaludečního obsahu a ke smíchání s výměšky dvou velkých žláz – žlučí z jater a sekretem ze slinivky břišní. Tím se rozšíří proces trávení na všechny složky potravy – bílkoviny, tuky i cukry.

Pomalu, bez spěchu!

„Než vložíme do úst první sousto, je dobré si uvědomit, jak vlastně tento orgán pracuje. Evakuační funkce žaludku probíhá velice koordinovaně − žaludek má dvě oblasti, ze kterých vycházejí elektrické impulsy.

Podobně jako u srdečního svalu s jeho pravidelnou elektrickou činností i v žaludku probíhají stahy.

Když se stáhne horní část žaludku, uvolní se dolní část a naopak – když se stáhne dolní část, relaxuje ta horní, a tím pádem můžeme přijmout další sousto,“ řílá lékařka a zdůrazňuje, jak je důležité s jídlem nespěchat.

„Když do sebe ve spěchu házíme velkou porci, nejenže tělo ‚nestíhá‘ výdej enzymů, ale objem potravy je tak velký, že se žaludek rychle roztáhne, napne a dostaví se známé pocity plnosti, tlaku, říhání a další. Určitě je tedy lepší jídlo rozvrstvit do více malých porcí a podobně jako třeba Francouzi si u jídla povídat a určitě nespěchat.“

je dobré si jídlo vychutnat a nespěchat při něm Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Čas posunu tráveniny samozřejmě záleží i na tom, v jakých porcích dokážeme jídlo do žaludku dostat. Jícnem projde velice rychle, jenom sklouzne, ale v žaludku zůstávají různé druhy jídel různě dlouhou dobu − podle toho, jak těžké jsou na trávení.

  • Nejtěžší jsou jídla s velkým obsahem tuku, maso, uzeniny a těžké grilované nebo smažené pokrmy. Tyto lahůdky setrvávají v žaludku 8 a někdy i 10 hodin.
  • Lepší, čili kratší evakuační čas mají lehčí druhy jídel – bílé maso, ryby, těstoviny, brambory nebo polévky. Ty nepředstavují pro žaludek tak velkou mechanickou a chemickou zátěž, takže k jejich evakuaci dochází už za 4 hodiny.

Žaludek dokáže tyto druhy potravy od sebe oddělit: Zvláštní mechanismy žaludku umožňují, že lehčí druhy jídla se snáze dostávají k dolnímu kanálu a dříve odcházejí, kdežto maso zůstává v trávenině v oblasti velkého zakřivení žaludku delší dobu.

těžké jídlo nám v žaludku zůstane déle Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Pálí vás žáha?

Kdo aspoň jednou v životě nepoznal pálení žáhy? Nepříjemný pálivý tlak za hrudní kostí, který vyzařuje z oblasti žaludku vzhůru a šíří se až do krku, kde vyvolává hořkokyselý pocit, znají zvláště lidé se zvýšenou tvorbou žaludečních šťáv.

Pokud se agresivní kyselé žaludeční šťávy dostávají „do protisměru“ do jícnu, který není svou stavbou (na rozdíl od žaludku) na tuto kyselost připraven, mluvíme o refluxu.

Pokud se k němu nepřidávají některé další varovné příznaky (pálení žáhy trvající déle než 6 týdnů, neúspěch dosavadní léčby nebo hubnutí, váznutí sousta v jícnu, bolest při polykání) můžete použít některý z volně prodejných léků, sloužících ke snížení kyselosti žaludečních šťáv, tzv. antacid. Antacida pracují na chemickém principu neutralizace kyseliny chlorovodíkové (HCl) a obecně se považují za dobře snášený a bezpečný lék na pálení žáhy. Mimochodem, tento princip léčby zná lidstvo už více než 2000 let!

pálení žáhy Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Vyznáte se v antacidech?

Antacida jsou látky, které na sebe váží nebo neutralizují HCl a tím zvyšují pH žaludku. Jejich nevýhodou je, že zvýšením pH mohou snížit aktivitu pepsinu (je účinný do pH 4) a snižují vstřebávání jiných léčiv, proto je nutné brát je s odstupem zhruba 1,5 hodiny!

Budete mít zájem:  Bromhexin 8 KM kapky – příbalový leták

Jako antacida se využívají soli sodíku, hořčíku, vápníku a hliníku. Rozdělují se do dvou hlavních skupin:

Systémová antacida vstřebatelná

  • Jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný), působí rychle, ale při dlouhodobém užívaní vysokých dávek se mohou vyskytnout vedlejší účinky:
    • při neutralizační reakci s HCl se uvolňuje kysličník uhličitý, který způsobuje dilataci žaludeční stěny
    • vstřebáváním sodíku může dojít ke zvýšení krevního tlaku a zadržení vody v těle
  • Rennie (uhličitan vápenatý)

Nesystémová antacida – nevstřebatelná

Nevstřebávají se, jejich neutralizační schopnost je menší, působí lokálně tím, že vytvářejí ochranný povlak na sliznici. Antacida obsahující sloučeniny hořčíku působí spíše řidší stolici, pokud obsahují sloučeniny hliníku, vyvolávají spíše zácpu. Z tohoto důvodu se často obě složky kombinují.

Maalox (soli hořčíku )

Talcid (soli hliníku – hydrotalcit)

jedlá soda může žaludku ulevit Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Mezi antacida je řazena i kyselina alginová (Gaviscon), i když její účinek nespočívá v neutralizaci žaludeční kyseliny, ale ve tvorbě gelu, který v tenké vrstvě ulpívá na povrchu žaludku a dolní části jícnu. Tento gel se při vstupu do tenkého střeva rozpouští a je vyloučen stolicí.

Říhání je problém

Říháním se rozumí rychlé vypuzení vzduchové bubliny ze žaludku, opět proti směru peristaltiky. Vzhledem k tomu, že tento proces bývá doprovázen hlasitým zvukem, jedná se o společensky nepříjemnou záležitost a nic na tom nemění fakt, že se nám po odříhnutí uleví.

  • Říhání je normálním jevem po jídle, hlavně po vypití šumivých nápojů nebo po „zhltnutí“ nedostatečně rozkousané potravy.

Právě hltavá konzumace jídla způsobuje, že dokážeme spolykat daleko více vzduchu a tím si přivodíme pocity napětí a plnosti. Odříhnutí způsobí zmenšení žaludku, roztaženého spolykaným plynem. Je to fyziologická reakce organismu, kterou se žaludek brání postupu většího množství vzduchu do dalších partií trávicího traktu.

hltání jídla nám neprospívá Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Prevence je jednoduchá – snažit se jíst v klidu, pomalu, pokud možno nemluvit s plnou pusou. Trpíte–li častěji říháním a pocity přeplnění, existují látky, které napomáhají snižovat napětí v trávicím traktu – tzv. odpěňovače. Do této skupiny patří běžné léky, které jsou k dostání v lékárnách, ale dobrou službu udělá i mátový čaj.

  • Opakované říhání nezávislé na jídle se označuje jako aerofagie a je způsobeno poruchou funkce dolního jícnového svěrače, kdy je do žaludku podvědomými pohyby stále nasáván vzduch.

Vážnější příznaky

Potíže při trávení neboli dyspeptické potíže mají ovšem více příznaků než jsou pálení žáhy nebo říhání. Velkou skupinu tvoří bolesti břicha nebo pocity napětí a tlaku v nadbřišku, vystřelující do podžebří (ať už pravého nebo levého), které mohou někdy imitovat i žlučníkové potíže.

Mezi další příznaky může patřit zvracení nebo nadýmání a vyklenování stěny břišní doprovázené větším odchodem větrů. Zmíněné pocity obvykle postupně odeznívají.

Pokud se ovšem potíže stupňují a nabývají na intenzitě, délka křečovitých bolestí se prodlužuje, zvyšuje se intenzita bolestí a přidávají se další příznaky, jako jsou zhoršené dýchání, slabost, bledost, neměli bychom váhat a vyhledat lékaře. Může se jednat o žlučníkový záchvat či podráždění slinivky (akutní pankreatitida), ale může se tak projevit i akutní vředová nemoc.

zdravý žaludek a žaludek s peptickými vředy Zdroj: Archiv ireceptar.cz

První pomoc při nevolnosti

Pokud se nám i po dobrém jídle udělá těžko, můžeme zkusit některé ověřené postupy – už léta mezi nimi kraluje slepičí polévka, ale lékaři tolerují i kolu.

Podrážděný žaludek vypadá stejně jako podrážděné oko. Sliznice je zarudlá, cévy jsou překrvené, je tam otok, někdy může dojít i k lehkému krvácení, zvláště u lidí, kteří trpí záněty žaludku nebo jícnu.

Na zklidnění žaludku lze s úspěchem použít čistý vývar.

K polévce pak můžeme přidat i léky na snížení kyselosti žaludku – zmíněná antacida.

Primářka Jungwirthová doporučuje také lehký pohyb, aby žaludek dostal čas na strávení všech zkonzumovaných dobrot. Pohybem se ovšem nemyslí nic rychlého, žádné velké skoky ani předklánění. Ideální je projít se a nadýchat se přitom čerstvého vzduchu. Po příchodu domů pak může přijít na řadu sklenice piva, svařené víno nebo horký mátový čaj.

pivo Zdroj: Archiv ireceptar.cz

  • Na rozdíl od piva, které je alkalické, gastroenterologové jiné šumivé nápoje včetně sektů nedoporučují. Výjimkou je kola, obsahuje totiž hořčičné látky a pokud se zbaví bublinek, může udělat žaludku dobře tím, že urychlí jeho evakuaci.

Ideální hostina?

Jak by měla vypadat hostina, která nám bude chutnat, ale zároveň nezatíží žaludek?

Na úvod potěší teplá polévka, která stimuluje sekreci žaludečních šťáv. Podobný efekt vytvoří i vhodný aperitiv – už naše babičky věděly, že sklenička likéru přispívá k dobrému trávení. MUDr. Jungwirthová doporučuje i lehký předkrm, ale opravdu jen malý. Pokud si dáte velký talíř salátu, byť zeleninového, je to pro žaludek velká zátěž.

I hlavní jídlo by mělo být podáváno v menších porcích, než je v našich končinách zvykem, a to i ve svátečních dnech. Dobrým řešením je rozložit různé porce na spoustu malých talířků a setrvat u jídla déle.

Opatrně se smaženými, tučnými a slanými jídly. Pokud žlučník dobře nefunguje a nedojde k dostatečnému vypuzení žluče ve dvanáctníku, tuky se neemulgují a nastávají velké problémy. Možná i proto bývají žlučníkové záchvaty nejčastější právě v období svátečních dnů.

na hostinách bychom se neměli přejídat Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Není dobré ani příliš zapíjet každé sousto, žaludek se tak neúměrně roztahuje a trávicí proces se tím zpomaluje.

Na závěr hostiny může přijít lehká sladká tečka, nejlépe ovoce, a pak si klidně dejte kávu, mátový čaj nebo vhodné digestivum. Dobré trávení totiž ovlivňuje i to, jak jsme s jídlem spokojeni.

Vybavte si lékárničku

Pro sváteční i všední dny se hodí mít v pořádku domácí, případně cestovní lékárničku:

  • Pro případ podrážděného žaludku je lépe mít i jiné léky, například na bolest hlavy, ve formě kapek nebo rozpustných suspenzí.
  • Antacida (Anacid, Maalox, Gaviscon, Rennie) na neutralizaci žaludečních šťáv a ochranu žaludeční sliznice.
  • Přípravek na trávicí potíže, vyvolané stravou, které se projevují příznaky, jako jsou pálení žáhy, nauzea (pocit nucení na zvracení), nadměrné nadýmání, pocit plnosti, nevolnost po jídle nebo zažívací potíže při cestování (Iberogast).
  • Trávicí enzymy k obnovení dobré trávicí funkce žaludku.
  • Probiotika, lactobacily – přípravky, které upravují střevní mikroflóru, vhodné proti nadýmání, nafukování a proti křečím břicha.

Letní nástrahy pro zažívání aneb Pitná kúra vám může zachránit dovolenou

Léto je pro většinu lidí synonymem pro příjemné činnosti, mezi které patří především grilování, výlety, vodní sporty nebo relaxace v přímořských letoviscích.

Všechny tyto radovánky však mohou pokazit nečekané komplikace v podobě potíží se zažíváním. Mohou, ale nemusí. Zažívacím potížím lze předejít dodržováním poměrně jednoduchých pravidel. A to i bez pilulek.

Často je mnohem vhodnější prevencí zažívacích potíží popíjení minerální vody z karlovarského pramene, přírodního léčivého zdroje používaného k pitným kúrám v případě obtíží s trávicím traktem.

Jak si nezkazit krásné slunečné dny, vysněnou dovolenou a chvíle odpočinku?

Jídlo z grilu je chuťově atraktivní, a proto v letních měsících velmi oblíbené. Hlavní nebezpečí představuje nedostatečná úprava masa, nebo naopak maso přepálené, tmavě zbarvené. Při grilování většinu lidí neuspokojí menší porce masa, popř. zeleniny, často dochází k nadměrné konzumaci jídla, a tím i k většímu riziku zažívacích potíží.

Na krátké i celodenní výlety připravuje spousta rodičů svačiny. V letních horkých dnech se jídlo kazí hodně rychle, proto je třeba vybírat potraviny, které nepodléhají zkáze, nebo je uchovávat tak, aby se minimalizovalo riziko jejich zkažení. Z hlediska rizika zažívacích potíží je určitě bezpečnější zastavit se a posvačit cestou čerstvé jídlo.

Na cesty (obzvlášť aktuálně při mnoha dopravních omezeních a čekání) se doporučuje hlavně dostatečné množství neslazených nápojů, popřípadě něco „malého“, kdyby na výletě nebylo na dosah občerstvení.

Měly by to být suché potraviny, například celozrnné sušenky, tyčinky s ořechy, semínky, ale bez polevy, dále ovoce, které je pevné a nehrozí jeho pomačkání, třeba jablko, banán, sušené ovoce.

Jak v létě odlehčit trávicímu systému:

  • Půlku talíře zaplňte zeleninou, například zeleninovými saláty s různými druhy semínek, pečenými paprikami, lilky a rajčaty, brokolicí s mrkví připravenými v páře.
  • Vybírejte jednodušší úpravu libového masa, jako je pečená ryba na citrónech, kuřecí plátek pečený v alobalu s rajčaty a bazalkou nebo telecí nudličky se žampióny sypané sýrem.
  • Zařazujte do jídelníčku těstovinové saláty se zeleninou a třeba tuňákem, saláty s luštěninami, kuskusem nebo bulgurem, vyzkoušejte quinou, jáhly, pohanku.
  • Na svačiny využívejte bohatou nabídku ovoce a připravujte si například ovocné saláty s ořechy.
  • Místo majonézy používejte bílý jogurt apod.
  • Omezte množství smažených jídel, jako jsou smažená masa, hranolky, americké brambory.
  • Snižte konzumaci knedlíků, omáček, dortů, zákusků, moučníků s máslovými krémy, šlehačkou.
  • Dodržujte pitný režim a v horkých letních dnech navyšte množství nápojů, které by měly být neslazené (pramenitá voda, přírodní minerální voda, ředěný 100 % džus, domácí ice tea aj.).
  • Preventivně zařaďte přes léto minerální vodu z přírodního léčivého zdroje Mlýnský pramen (obecně 1–2x  denně 200 ml před hlavním jídlem, přesné množství se řídí věkem, pohlavím, popřípadě zdravotním stavem).
Budete mít zájem:  Bolest Hlavy Přírodní Léčba?

Zdravotní centrum Park Igls pomůže zachovat zdraví celého organismu

Ubývá Vám sil a energie? Po náročném létě přichází podzim, který si o zpomalení a znovunabytí rovnováhy a dobré kondice přímo říká. „Podzimní příroda má neskutečnou sílu.

Je prokázáno, že pokud se jí řídíte i na talíři, dokážete se svým tělem na podzim udělat divy, jaké se Vám jindy přes rok nepodaří,“ říká lékařka Irene Brunhuber z alpského zdravotního centra Park Igls.

Dovolená a prázdninové radovánky, často spojené s nezdravým stravováním a přejídáním, skončily.

Je nejvyšší čas, aby si tělo opět odpočinulo, doplnilo energetické zásoby a především se vyzbrojilo proti nepřízním chladného období, od virů až po depresivní nálady.

Půst a očistná kúra jsou předpokladem pro zvýšení vitality a posílení imunitního systému. Pomáhají při odbourávání jedovatých a škodlivých látek v organismu, tělo se pročistí a jako bonus zmizí i nějaké to kilo.

Mayrova kúra láká čím dál více lidí z celého světa

Mayrova metoda je specifická zdravotní kúra, která je přirozenou cestou k zachování zdraví celého organismu poškozeného všudypřítomným stresem, nepříznivým okolním prostředím a především nepřirozenými stravovacími návyky. Její zakladatel, lékař Franz Xaver Mayr, při tvorbě své léčebné procedury vycházel z ústřední role funkčního trávicího traktu v regulaci metabolických pochodů v organismu.

Celostní koncepce moderní Mayrovy metody spočívá v souhře správného stravování, pohybu a regenerace s cílem trvale zvyšovat životní energii a zlepšovat zdraví a pohodu, odlehčit trávicímu traktu, posílit imunitní systém a současně se začít o tělo starat a vychovat ho ke zdravému životnímu stylu. Pročištění organismu pomocí odpovídajících terapií a procedur se velmi osvědčuje u lidí s metabolickými problémy a problémy se zažíváním.

Tento modifikovaný půst znamená vědomě se vyhýbat přejídání nebo konzumaci lahodných, ale zdraví škodlivých jídel. Moderní kuchyně, která byla podle principů F. X. Mayra vyvinuta a přizpůsobena novým lékařským poznatkům, nabízí lehká a výživná jídla na vysoké gastronomické úrovni.

Jak to všechno probíhá?

Na základě vstupního vyšetření Vám lékař připraví odpovídající program, jehož součástí je nastavení jídelníčku. Podle Mayrovy kúry existuje osm úrovní a lékař Vám přiřadí jednu z nich, takovou, která Vám bude nejvíce vyhovovat.

Terapeutický proces doplňují masáže břicha, jejichž účelem je zlepšit funkci, respektive pohyblivost střeva.

Na programu jsou také pravidelné konzultace s lékařem a absolvujete celou řadu masáží a dalších procedur.

Odborníci Vám navíc individuálně sestaví pohybový program pod dohledem zkušených trenérů a fyzioterapeutů, abyste rovnou mohli nastoupit cestu k dlouhodobé dobré kondici a zdraví.

Zdravotní centrum Park Igls v tyrolském Igls je průkopníkem moderní Mayrské medicíny.

Včasná diagnóza, založená na konvenčních lékařských metodách, se tady zaměřuje na příčiny potíží, které často vyřeší sanace trávicího systému a přechod na zdravou výživu.

Cílem je dosáhnout a udržet komplexní fyzické, duševní a duchovní zdraví. Lékařskou péči individuálně poskytuje zkušený tým lékařů a specialistů z Innsbrucku a okolního regionu.

Špičkové wellness za odměnu

Pobyt v hotelu Park Igls ovšem není žádné místo pro askety.

Čemu se tady totiž budete nejvíc věnovat, jsou více než příjemné léčebné procedury: naložíte se do voňavých koupelí, teplých zábalů, vyzkoušíte si nejrůznější masáže, akupunkturu, projdete se po Kneippově chodníku uvnitř hotelu, nebo v krásné prostorné zahradě s altánky a pohodlnými lehátky, ukrytými v rákosí kolem jezírka. Senzací je vnitřní vyhřívaný bazén a prostorné wellness centrum, kde najdete nejen klasické sauny, ale i parní lázeň a infračervenou kabinu. K dispozici je i kosmetické studio, kde Vám poradí, jak posílit pokožku a aktivovat vlastní energetický program.

O tom, že pohyb dělá našemu tělu dobře, není žádných pochyb, proto je začleněný do programu každého hosta Parku Igls. V prostorném, světlem zaplaveném a skvěle vybaveném fitness centru na střeše hotelu si můžete dopřát hodiny s trenérem.

Probíhají tu lekce jógy, pilates, body balance, fasciálního tréninku, zdravotní gymnastiky a další moderní silové tréninky. Každé ráno můžete vyrazit s instruktorem za krásami Alp s holemi na nordic walking.

A sami, nebo pod odborným vedením, si můžete pod alpskými kulisami také zaběhat.

Jak Zajistit Traverzu Ipe Proti Klopeni

Jak nakreslit úsečku K Hartovu inverzoru z úseček a a b připojíme menší inverzor složený z úseček c a a, jak je to ukázáno na obrázek Úsečka c se volí tak, aby splňovala následující poměry b: a = a: c. To totiž zajistí, že oba inverzory – větší i menší – jsou podobné.

víte že pan Vodvářka je na tohle téma hodně citlivý stačí jak ho rozčílil nesouhlas pod jeho blogem o Rusku a teď ještě vy si do něj rýpnete-mimochodem když ani o Velikonocích si nedal pokoj aby nekydal hnůj na Rusko místo rozjímání o Ježíšově oběti pro lidstvo, pochybuji že by právě k tomuto zaujal jak říkáte smířlivější postoj.

Dobry den, přes noc me opuchlo koleno a nemohl jsem se na nohu postavit jak bolelo. Po navsteve doktora a rentgenu: voda v koleni není, je starim opotrebovane vazivo. Leky jsem nedostal, pouze prasky proti bolesti. Vzhledem k náhlému a stálému otoku kolena a bolesti okolo bych řekl ze tam mam spis nejaky zanet. Prosim poradte.

Kuřárna – Jak zabrnitaby pes nevyuchal trvuaneb opaten proti policii Chtl bych se vs zeptat jak zabrnit vyuchn avtopodbor-profinn.ru Archív > Životní Styl > Kuřárna Jak zabránit,aby pes nevyčuchal trávu aneb opatření proti policii – Klikni zde pro originální téma.

Jak správně zapojit dotykové vypínače? Při zapojování vždy prověřte, který vodič je přívodní fáze. Bez ohledu na barvu vodičů doporučujeme proměření. Pokud si v tomto nejte jistí, tak svěřte tuto práci odborné elektromontážní firmě.

V dnešním článku si ukážeme způsob, jak se problémů zbavit přirozenou a jednoduchou cestou a to pomocí domácích nápojů.

Cvičen&#; Dle Klappovy Metody – FYZIOklinika

Ačkoliv mají zejména dlouhodobý efekt. Stabilizaci lze v přídavném modulu RF-/STEEL EC3 zajistit boční mezilehlou podporou, aniž bychom přitom museli prut rozdělit.

Obr. 03 – Zadání mezilehlé podpory Další návrh podle článku normy EN [1], kdy je kritický moment vzpěru ,52 kNm, vede k úspěšnému posouzení.

Zdravý trávicí trakt je potřebný nejen pro fyzické zdraví, ale i pro psychickou pohodu, neustálé křeče a zácpy dokáží znepříjemnit život každému.

Když je organismus plný škodlivin, je potřeba ho tohoto nežádoucího odpadu zbavit, zvýšit výkonnost metabolismu a zajistit lepší trávení.

Nápoj č. 1. Užitečné tipy pro zlepšení pomalého trávení. Někteří lidé trpí pomalé trávení a to může mít poněkud nepříjemné následky, které vedou k dalším onemocněním a nemocem.

Pomalé trávení je problém, který postihuje stále více lidí, a to částečně kvůli špatné stravě. Bolesti kĺbov dokážu človeku poriadne znepríjemniť život.

Zdravotné problémy spojené s pohybovým aparátom prinášajú aj veľa otázok.

Nevíte někdo, jak do situace (přesněji do koridoru) vložit čáry klopení a jeho změny na bodech TP, PK, KP, TP? střechovitý sklon ukázat i v situaci jinými slovy. Nikde jsem to tu nenašel a v Civil v menu Koridoru jsem to taky neviděl. Mám verzi Jak chráníte výsadbu proti zvěři?

Podělíte se s námi o vaše zkušenosti? Říjen je měsíc, kdy bychom měli provést ochranu našich výsadeb proti okusů zvěří v zimě. Někdo staví oplocenky a chemii vůbec nepoužívá. Někdo naopak používá jenom chemické repelenty, jiný kombinuje oplocenky na.

Jak se v této situaci zachovat, je velmi ošemetná věc. Logicky chcete své rodině pomoci, pokud ale máte co do činění s negativními silami, může se to obrátit i proti vám. Lidé, kteří jsou pod vlivem kletby, přehlížejí svou skutečnou situaci a je dost možné, že o vaši pomoc nebudou vůbec stát!

jak je bezpečný a dokonale biologicky odbouratelný. Běžní lidé tomu naprosto věří Přitom existují vědecké studie dokazující, že Roundup působí obrovské, možná nezvratné škody na životním prostředí Studie dokazují, že Roundup.

Kontaminuje pitnou vodu. Poškozuje DNA. Ačkoliv se to snaží mnozí příznivci ochlupení dlouhodobě zvrátit, hladce oholená pokožka stále hraje prim. A nemohou za to jen módní trendy, ale především mnohem větší komfort. Kromě chloupků v podpaží a na nohou si tak stále častěji ženy i muži nechávají odstranit ochlupení z třísel, rukou a.

Až 80 % z nás trápí trávicí problémy. Přispívá k tomu zrychlená doba, stres a špatná strava. Lékaři rádi tyto problémy shrnují pod diagnózu dráždivý tračník a posílají nás domů, že jsme jinak zdraví. Znáte to? Zkuste to jinak. Podívejte se na těchto 10 studiemi podložených.

9 způsobů, jak zajistit, aby váš trávicí systém fungoval hladce; Vyrobte si domácí chilli olej: Dokáže pomoci snížit bolest a zánět kloubů; 5 jógových pozic, které snižují vypadávání vlasů a podporují jejich zdravý růst; Masáží těchto 4 bodů se zbavíte bolesti hlavy i nespavosti!

10 tipů, jak si zajistit zdravý a hluboký spánek Slevomat 9. Lifestyle Zdraví V posteli trávíme třetinu života, přesto mnoho z nás stále podceňuje výběr správné postele, matrace, roštu a lůžkovin.

Budete mít zájem:  Rehabilitační Cviky Na Hrudní Páteř?

Přitom právě kvalitní a vhodně zvolená matrace je klíčovou podmínkou k hodnotnému a plnému spánku i. Češi patří k národům, u kterých je přejídání téměř na denním pořádku.

Následkem nejsou jen akutní trávicí potíže nebo občasné pálení žáhy či nadýmání, ale také mnohem závažnější zdravotní problémy, jako je rakovina tlustého střeva a konečníku, jejichž častější výskyt v posledních letech začíná být spojován s nadměrnou konzumací uzenin. Jak si zajistit žebřík na trávě proti uklouznutí?

Všeobecná poradna pro dotazy z běžného života. Zeptejte se zkušených rádců. Auto moto, dům a byt, zahrada, vaření, zdraví, sport, PC, kutilství, společnost, móda, zvířata. 2 příspěvky • Stránka 1 z 1. Jak proti CHŘIPCE.

[email protected] 0 x. Tweet. Posílám Vám zajímavé informace ze školení Biomolu- laboratoře pro analýzu stopových prvků ve vlasech.

Všechny doporučené postupy máme vyzkoušené v naší rodině a u přátel a efekt je nad očekávání.

Nosníky se během realizace stropu musí zajistit proti pootočení a klopení a proti vodorovnému posunu od účinků jednostranného zatížení.

Kontroluje se rovnoběžnost nosníků. Nosníky se ukládají na vrstvu cementové malty s pevností nejméně 5 avtopodbor-profinn.ru -2, a to tak, aby. Jak zakládat a jak nezakládat travní porosty. Ing.

Zuzana Hrevušová, Ph.D., Doc. Ing. Josef Hakl, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno x.

Univerzální postupy jak zakládat travní porosty neexistují, tak jako neexistují univerzální travní porosty.

Návod, jak vytvořit nápoj pro očištění tlustého střeva. Daniel Schiffner Tlusté střevo je poslední částí střeva. Jeho hlavní funkcí je zpracování potravin a odvádění škodlivin včetně nepotřebných látek z těla ven. V tomto článku si ukážeme návod, jak vytvořit nápoj pro očištění tlustého. Stropní konstrukce rozdělují prostor ve vertikálním směru na jednotlivá podlaží.

Přenášejí veškerá zatížení v těchto podlažích působící do svislých nosných konstrukcí, zajišťují tuhost a stabilitu budov. Kromě statické funkce musí také zajistit funkci akustickou, protipožární a tepelně technickou. Bolesti kloubů, které způsobuje osteoartróza, postihují až 80 procent padesátníků a 90 procent sedmdesátníků.

Ale trápí i mnohem mladší lidi. Co dělat, aby nám klouby dobře sloužily, a když už přece bolí, co jim dopřát, abyste se cítili lépe? V poslední době se množí podvodná volání a různé způsoby, jak se obohatit na úkor volajícího.

Proto vám přinášíme návod, jak před voláním na číslo zjistit, kolik vás bude hovor stát. S rychlostí metabolismu úzce souvisí spalování tuků, z čehož vyplývá, že jeho pomalé fungování se může podepsat na naší postavě, a to ve smyslu kil navíc.

V tomto případě pak platí jedno zlaté pravidlo. Totiž to, že čím je metabolismus rychlejší, tím tělo spaluje více kalorií. A proto vám přinášíme pár zajímavých tipů a triků, jak ten neúnavný. Jak bojovat proti terorismu? Zapálit svíčky obětem.

Semknout, spojit se.

Dát vlajky zasažené kokality na své fb profilovky. Nebát se otevřeně diskutovat. Poradit se s psychology Dále sdílet fotky, videa a psát ostré komentáře, ukázat tak našim nepřátelům, že nemáme strach. Jak si připravit a užívat oreganový čaj. Oreganový čaj si připravíte vskutku jednoduše.

Vezměte 1 čajovou lžičku sušeného oregana nebo 2 čajové lžičky čerstvých oreganových lístků a zalijte je 3 až 4 dcl vařící vody. Sklenici nebo nádobu překrytou pokličkou nechte 5 až 10 minut louhovat.

Jak se cítím, když dostanu email od od své neteře, v němž vás prosí, zda byste jí mohli poradit ve svízelné situaci Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života.

Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob. Jak zkrotit zelené travní peklo? Zahrada. Fotogalerie: Tráva roste jako zběsilá a sekací sezona už je v plném proudu.

Dosud jste si vystačili s rotační či strunovou sekačkou, ale za pár dní už bude třeba na loukách nebo v sadech povolat do akce také likvidátory vysoké trávy.

Chřipka vás do postele pošle na podobně dlouhou dobu, ale přesto se liší.

Jak V L&#;tě Odlehčit Tr&#;vic&#;mu Syst&#;mu – Vitalia.cz

„Mezi příznaky chřipky patří rychlý nástup nemoci, horečka kolem 38–40 stupňů Celsia, v úvodní fázi zimnice a třesavka, celková schvácenost, intenzivní bolest hlavy, svalů a kloubů, pocit únavy, nechutenství, pocity na zvracení.

právní úprava jejich navrhování, příslušné technické normy, širší aspekty jejich realizace, jejich ochrana proti korozi a požáru, obecně konstrukční doporučení, vhodné materiály, koncepce řešení jednotlivých prvků, detailů, konstrukčních spojů i samotných konstrukcí, jejich uložení a ukotvení – to vše v první části pojednání o kovových stropních.

Ptám se jak se dostanu k východu: Pojedte s námi výtahem, přece nepůjdete tři patra pěšky, popravdě dnes je mi už vše jedno, říkám stejně přijdu sakra pozdě. Přijede výtah ale ouha jak sestře vysvětluji svoje bloudící peripetie, ukončete nástup a výstup, dveře se zavírají.

Září – vládne nám slinivka. Pohlaďte své trávení

Datum: 19.09.2020

Podle pravidel čínského pentagramu mají v září vrchol své činnosti slinivka a slezina. Proto často slýcháme, že je to těžké období tzv. „žaludkářů“. Nezatěžujte slinivku a bude vám lépe. Poradíme vám, jak na to.

Léto vrcholí, stále si užíváme teplých paprsků sluníčka a plodů, které nám příroda vyčarovala na polích, zahradách a stromech. Dny se však začínají pomalu zkracovat a začínáme tušit pomalý příchod podzimu.

Pozdní léto je ideální k léčbě slinivky a sleziny. Podle naší západní medicíny se jedná o dva rozdílné orgány. Ta čínská je však považuje za jeden.

Jakou mají v našem těle slinivka a slezina úlohu

Slinivka je žláza s vnější a vnitřní sekrecí. Vnější sekrece se podílí na trávení. Slinivka produkuje pankreatické šťávy, které jsou systémem vývodů odváděny do dvanáctníku. Tam štěpí tuky, cukry i bílkoviny ve stravě, která přijde natrávená ze žaludku.

Vnitřní sekrece se uskutečňuje na Langerhansových ostrůvcích, které produkují několik typů hormonů, mezi nimi i inzulin. Tyto hormony jsou přímo vyplavovány do krve a zajišťují správnou hladinu cukru v krvi a také jeho správné využití na buněčné úrovni.

Slezina patří mezi základní orgány obranyschopnosti. Úzce souvisí s lymfatickým systémem, s krvetvorbou a také s metabolismem železa v krvi.

Slinivka se slezinou podle pravidel čínské medicíny ovlivňují všechny slizniční orgány. To znamená orgány, na jejichž povrchu je velké množství sliznic. Mezi ně patří zejména jícen, žaludek, střeva, děloha, prostata, dutina ústní.

Když nefungují, jak by měly

Pokud máme oslabenou slinivku nebo slezinu, může se to v první řadě projevit na našich sliznicích. Jsou takovým barometrem našeho těla, který nám ukazuje, že naše slinivka a slezina potřebují posílit.

Podle pravidel čínské medicíny jsou typickými příznaky opary, afty, záněty ústních koutků, polypy na děloze a ve střevech, bolesti v tzv. trojúhelníku nebo reflux jícnu, trávicí obtíže.  U oslabené slinivky je také kašovitá stolice, která přichází brzy po jídle.

Špatně fungující slinivka způsobuje cukrovku II. typu. Pokud žijeme v silném, dlouhodobém stresu, máme dědičné sklony k cukrovce a jsme vystaveni působení různých chemikálií, může se u nás vyvinout cukrovka I. typu, jako autoimunitní onemocnění slinivky.

Jak podpořit slinivku a slezinu

Pozor na cukr

V období pozdního léta je naše tělo velmi citlivé na velký příjem cukrů. Doporučujeme tedy snížit příjem potravin s přidaným cukrem

Rozhodně vynechte ze stravy výrobky obsahující umělá sladidla a glukózo-fruktózový sirup. Pokud máte rádi sladké, tak jej zkuste konzumovat mezi 9. a 11. hodinou dopolední. Toto je doba energetického vrcholu činnosti slinivky a cukry se lépe stráví.

Dejte přednost lehčí stravě

V září bychom měli celkově odlehčit svoji stravu. Je to druhé nejvhodnější období na očistu organismu. První je období jara, kdy mají vrchol své činnosti játra a žlučník.

Zařaďte do svého programu jeden odlehčený den v týdnu. Tento den pijte jen ovocné šťávy dopoledne a zeleninové odpoledne. Můžete sníst také hrst uvařené celozrnné rýže po malých dávkách v průběhu dne. Rýže vám pročistí střeva a dodá potřebné minerály.

Z barev vede žlutá

Funkci slinivky a sleziny podporuje žlutá barva a všechny její odstíny. Obklopujte se jí, upřednostňujte ji na svém oblečení, ale třeba i v potravě. Typickou zeleninou pozdního léta je dýně hokkaidó. Pokrmy z ní připravené jsou v této době tím pravým.

Pijte bylinné čaje

Velmi důležitou součástí podpory funkce orgánů je pití bylinných čajů a užívání vhodných potravinových doplňků na jejich podporu. Základními bylinami tohoto období je kořen pampelišky, Smil písečný, oman či kondurango. U diabetiků pak list Borůvky černé.

Přírodní prebiotika – inulin

Velmi účinná jsou tzv. přírodní – rostlinná prebiotika, která nastolují normální bakteriální mikroflóru ve střevech. Zajistí lepší trávení, správnou stolici, dobré vyprazdňování a napomáhají i imunitnímu systému. Kvalitní prebiotika obsahuje například kořen čekanky, pampelišky nebo puškvorce

Rada na závěr

Nepijte v září žádný alkohol a nahraďte jej bylinnými čaji, zkuste uvolňující dýchání a meditace a choďte ven do přírody.

Naše tipy znáte, zkuste se jimi řídit a uvidíte, že to vašemu organismu prospěje. Budete zdraví a vitální.

Nechcete přijít o další články? Zde vyplňte svůj e-mail

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector