Jak uvařit vejce, aby konečně neprasklo?

Jak uvařit vajíčko na měkko dokonale, aby neprasklo? Aspektů, které to ovlivní, je více:

Jak uvařit vejce, aby konečně neprasklo?

  • Samozřejmě doba varu
  • Velikost vajec
  • Teplota vajec na začátku vaření
  • Tloušťka skořápky
  • Stáří vajec
  • Poloha vajec při vaření
  • Použití pokličky

Jak dlouho vařit?

Když beru v úvahu střední velikost, nejlépe na vajíčko na měkko vycházela tato metoda:

Vejce z lednice dáme do rendlíku s vodou cca 40° (teplá z kohoutku), přiklopíme pokličkou a vajíčka v ní chvíli necháme, aby se srovnala teplota, než bude voda vlažná.

Používám elektrický sporák, který dám na max a když se začne voda vařit (větší bublinky – 0,5cm proplouvají na hladinu), stáhnu teplotu a zapnu odpočet na 3 minuty.

Po této době odliju vařící vodu do dřezu a rendlík s vajíčky naplním studenou na 1 minutu.

Velikost vajec

Jak uvařit vejce, aby konečně neprasklo?

Čím jsou vejce větší/menší, tím je třeba zohlednit dobu varu. Všechny časy zde uvedené se vztahují k velikosti M.

Dejme tomu, že u velikostí L/S počítáme +/- 1 minutu.

Zde je to ale na našem citu a pokusech, protože někdo by mohl uznávat také velikosti XS nebo XXL. To bychom ale museli používat šupleru a přesné časy, pak by se nám při nezdaru mohlo stát, že nás odvezou na psychiatrickou léčebnu docenta Chocholouška 🙂

Praskání vajec

My máme slepice, které snáší vejce všech možných velikostí s pevnou skořápkou, s jejíž pomocí můžete rozbít talíř či hlavu (trochu přeháním). Skořápka nemá podstatný vliv na délku vaření, ale na praskání vajec. Vejce zakoupená v supermarketu mají obvykle tenčí skořápku, která je náchylnější k prasknutí.

Při vaření nehraje roli pouze velikost vajec, ale také jejich teplota na začátku vaření. Pokud vyndáte vejce z lednice a dáte je rovnou do vařící vody, nedivte se, že budou praskat.

Je to kvůli rozdílným teplotám uvnitř a vně skořápky. Proto je nejlepší metoda postupného tepelného přechodu – při tom mi nepraskají a nemusím propichovat. Vodu při tepelném šoku solit / octovat je spíš k smíchu.

Občas se taky vyskytne problém

přestěhování žloutku na kraj

Pak je jeho část uvařena moc a syrový bílek na druhé straně. Každý uzná, že takto uvařené vejce nikoho nepotěší a je vhodné spíše k hodu po neoblíbeném politikovi. Jak uvařit vejce, aby konečně neprasklo? To se děje u starších vajec s tekutějším (méně viskozním) bílkem vařených naležato a z toho důvodu je lepší vajíčka vařit nastojato (jak byla v lednici) v kastrolku, do jehož průměru vycházejí přesně. To je další důvod, proč nezačínat vařící vodou – do té se neumísťují tak snadno. Samozřejmě je vždy lepší mít čerstvá vajíčka. Je výhodné si uvařit více vajec, 2 na měkko si vyndat dříve k okamžité spotřebě a ostatní uvařit na tvrdo do pomazánky nebo na jiné dobroty.

S pokličkou nebo bez?

Poklička má vliv na rychlost vaření a je ve vztahu s intenzitou plamene / teploty plotny. Nedomnívám se, že by její použití mělo vliv na praskání vajec. Podle mě je lepší ji vždy použít a trochu stáhnout plamen, protože omezíte únik páry (potažmo vlhkost v kuchyni) a ušetříte energii.

Jestli používáte plyn, nebo elektriku je celkem jedno, jen je třeba brát v úvahu to, že plyn reaguje okamžitě, elektrika je o něco pomalejší.

Jak uvařit vejce, aby konečně neprasklo?

Když zvládneme vejce na měkko, nikdy není problém udělat

Vejce na tvrdo

… a na „hniličko“. – ta vaříme vždy o něco déle 🙂

Tedy na tvrdo je uvařené po 7 minutách od začátku, resp. po dalších 4 minutách od doby, kdy bylo na měkko.

V čase mezi tím probíhá zatuhávání žloutku směrem do středu, což si můžete odhadnout a vyzkoušet podle toho, jak chcete mít žloutek tuhý (hniličkovitý průměr je 5 minut od začátku, resp 2 minuty od vejce na měkko). Zde je nejlepší si zaexperimentovat a vytahovat vejce po 30 sekundách od 3 minut).

Vejce nevaříme příliš dlouho a nenecháváme stát v horké vodě, protože se tak připravujeme o chuť i cenné látky, které vajíčko obsahuje. Při převaření žloutek zezelená/zhnědne a gastonomický zážitek je na nule.

Máte k tomu co říct?

(e-mail není nutno uvádět)

Jak správně uvařit a vybrat velikonoční vejce

25.3.2018

Základem úspěchu při zdobení vařeného vejce je skořápka bez trhlin. Na praskliny se špatně maluje, barva zatéká pod skořápku a barví bílek, obtisky se na nich krabatí… Připomeňte si několik osvědčených triků, jak se prasklinám a vytečení bílku do vody při vaření vyhnout.

Jak uvařit vejce, aby konečně neprasklo? Fígle a triky pro krásná vejce

Pomlázka bývá obvykle konzumována po několik dní, pro koledu tedy vařte pouze čerstvá vejce. V případě Velikonoc jde o výjimku, protože jinak se k přípravě vajec natvrdo hodí více vejce asi týden stará, u nichž se již skořápky nepřichytávají k bílku a dají se tak snáze oloupat.

I když máte z malovaných vajec radost, nenechávejte je dlouho vystavená na odiv v pokoji – vejce, která v pondělí nesníte, hned večer uložte do chladničky, byť by byla sebekrásnější.

Otestujte stáří vejce

Při nákupu vajec obvykle na obalu zjistíte jen datum minimální trvanlivosti. Jak jsou syrová vejce stará vám prozradí osvědčený trik se sklenicí vody (naše babičky používaly k testům vodu slanou, přibližně 10% solný roztok). Když do velké sklenice s vodou ponoříte skutečně čerstvé vejce, klesne ke dnu a položí se, protože vzduchová bublina v něm je malá a nenadnáší je.

Sedmidenní vejce se vznášejí někde uprostřed sklenice a starší vejce se k hladině vynoří .

Aby při vaření nepraskla, propíchněte na širší straně skořápku jehlou. Vzduch z bubliny unikne dírkou a vejce zůstane nepoškozené. Pojistěte se známou a osvědčenou klasikou: do vody, ve které se vejce vaří, přidejte lžičku soli, nebo octa. Do hrnce s vodou vejce pečlivě urovnejte, aby do sebe při vaření nevrážela a nerozbíjela se.

Vejce se také mohou chvilku vařit v páře. Jakmile bílek zatuhne, vložte je do vody a dovařte je. Pak již bílek nevyteče.

Jak uvařit vejce, aby konečně neprasklo? Otestujte stáří vejce

Pro manipulaci s vejcem při barvení potřebujete, aby byl vařený bílek i žloutek skutečně pevný, jinak může skořápka při lehkém stisku praskat. Doporučuje se vejce vařit pět až sedm minut, ale ne déle.

Pokud je v uvařených vejcích okraj žloutku zelenavý, šedivý až načernalý, vařila se příliš dlouho. Po uvaření vejce okamžitě zchlaďte ve studené vodě.

Pomůže to snadnému loupání skořápek, ale také zachování pěkné barvy žloutku.

Máte jiné osvědčené tipy na vaření vajec? Podělte se o ně s našimi čtenáři.

5 tipů, jak uvařit vajíčka na barvení, aby vám nepopraskala

  • Velikonoce jsou tu za pár dnů. Osení se zelená na parapetu, koledníci už mají připravené pomlázky. O víkendu se proto většina z nás pustí do přípravy kraslic. Ať už s pomocí barviček z obchodu nebo přírodních ingrediencí, jako jsou šlupky od cibule či například červené zelí. Určitě ale znáte ten pocit, když vám při vaření polovina vajíček popraská. Poradíme vám proto, jak na to, aby byla hotová, ale měla neporušenou skořápku.
  • Prvním krokem ke zdárnému výsledku je to, abyste si domů nepřinesli vajíčka s už „nakřápnutou“ skořápkou. Jsou totiž poměrně choulostivá a během manipulace s nimi může dojít k nehodě. V obchodě si proto obsah balení dobře prohlédněte. Doma potom před vařením každé vajíčko na světle ještě jednou překontrolujte a ta s naprasknutou skořápkou rovnou vyřaďte. Udělat si z nich můžete třeba míchanici k snídani.
  • Dalším, neméně důležitým krokem, je počáteční teplota vajec. Nikdy je nedávejte vařit hned, jakmile je vyndáte z ledničky. Vždy je nechte ohřát na pokojovou teplotu, než je vložíte do vody. Jinak by totiž následkem teplotního šoku a rozpínání vzduchové bubliny uvnitř mohla prasknout.
  • Pokud chcete mít jistotu, že vám vajíčka nepopraskají, nikdy je nedávejte až do vařící vody. Vložte je do studené tak, aby hladina byla asi centimetr nad skořápkou. Hrnec s nimi dejte na velký plamen, pokud máte elektrický sporák, zapněte plotýnku na nejvyšší stupeň a vodu přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, což poznáte tak, že větší bublinky budou stoupat na hladinu, začněte měřit čas. V ten samý moment také ztlumte plamen, aby voda jen zvolna probublávala. Vařte je asi 5 – 7 minut podle velikosti, nikdy ale ne déle než 11 minut, protože povrch bílku i žloutku by zezelenal.
  • I když máte možná pocit, že je to zbytečné, vodu na ně dostatečně osolte. Špetka opravdu stačit nebude. Profesionální zdobiči kraslic radí, čím více soli, tím líp. Minimální množství je pět vrchovatých lžic na litr vody. Přidat můžete také trochu octu, díky kterému bude skořápka měkčí, a víc tak vydrží. Ocet ji zároveň také odmastí, takže na ni při následném barvení barva dobře chytne.
  • Ne vždy je to pravda, ale při vaření vajíček na tom skutečně záleží. A to na velikosti použitého hrnce. Pokud totiž použijete příliš malý nebo „tak akorát“, vajíčka do sebe budou během varu navzájem narážet a snadno se mohou nakřápnout. Použijte proto vždy raději hrnec větší, aby kolem sebe měla dostatek volného prostoru.

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    VELIKONOČNÍ TVAROHOVÝ MAZANEC

    CHUŤOVKY Z VAJEC

     

    RECEPTY NA DALŠÍ CHUŤOVKY  

Jak vařit vejce, aby nepraskla: na co si dát pozor

Bojujete s vejci popraskanými při vaření? Uvařit vejce natvrdo bez prasknutí je jednoduché, pokud dodržíte tato pravidla. Podívejte se, na co si dát pozor, aby vám vejce už nikdy nepraskla a výsledek byl vždy na jedničku.

Budete mít zájem:  Ženy, které milují příliš, jsou neštěstím pro všechny

Vejce jsou poměrně křehká a choulostivá potravina, která se může poškodit špatnou manipulací při dopravě nebo ve skladech v obchodě. Proto vejce zkontrolujte už při samotném nákupu, abyste prasknutí předešli. Vejce před vařením důkladně prohlédněte, nakřápnutá vyřaďte a vařte jen ta bez zjevných známek popraskání.

Vejce musí mít pokojovou teplotu

Vejce před vařením vyndejte alespoň na 10 minut z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Minimalizujete tím rozdíl teplot mezi vejcem a vroucí vodou, aby vejce nedostalo tzv. „teplotní šok“ a neprasklo. Chcete vědět, jaké jsou největší chyby, kterých se můžete dopustit při vaření vajíček? Přečtěte si zde!

Vodu na vaření vajec osolte

Případné prasknutí vajec můžete zachránit řádným osolením vody, ve které budete vejce vařit. Čím víc soli, tím lépe. Jestliže skořápka praskne, bílek bude přesto držet pohromadě. Z vajec uvařených natvrdo můžete vyzkoušet oblíbenou klasickou vajíčkovou pomazánku nebo vajíčkovou pomazánku s nakládačkami a uzeninou.

Milujete vajíčka k snídani? Chutných pokrmů z vajec existuje opravdu hodně! Vyzkoušejte naše recepty z vajec, které vás dostanou, nebo koukněte na těchto 6 lahodných způsobů, jak naložit s vejci natvrdo!

Další skvělé recepty z vajec naleznete ZDE >>>

Autor: Tereza Langmajerová

Moderní aréna s lízátky. Hradec konečně začne stavět nový fotbalový chrám

Tomáš Kulhánek

/FOTO/ Sen několika generací hradeckých fotbalových fanoušků je konečně na dosah. Po 40 letech od prvních plánů začne nejdéle letos v září stavba nového fotbalového stadionu. V Hradci vznikne jedna z nejmodernějších fotbalových arén v Česku. Na své si přijdou i nostalgici – chybět totiž nebudou ani ikonická lízátka.

Vizualizace nového fotbalového stadionu. Hotový má být na jaře 2023. | Foto: Vizualizace

Nejdéle v září začátek stavby a na jaře 2023 už první fotbalový zápas na novém stadionu. Takový je plán hradecké radnice pro příští dva roky.

Zastupitelé Hradce Králové začátkem týdne schválili opravdu velmi dlouho očekávanou stavbu moderní fotbalové arény pro osm tisíc diváků.

Nadšení neskrývá vedení města, pro které je to zřejmě největší úspěch za dva a půl roku ve funkcích, funkcionáři klubu ani fanoušci.

Přečíst článek ›

„Zdá se to jako neuvěřitelný happyend. Cesta k tomuto okamžiku byla dlouhá a trnitá,“ připomněl v prohlášení hradecký fanklub Votroci 2000.

Stadion nabídne široké využití. Kolem stadionu bude atletický 600 metrů dlouhý ovál, pod tribunami v přízemí bude krytý stometrový tunel s osvětlenou trojdráhou, tělocvičnou i posilovnou.

Areál bude schopný poskytnout zázemí a venkovní prostor pro kongresy, festivaly nebo dožínky, během koncertů by se do hlediště a na hrací plochu mělo vejít až 25 tisíc diváků.

A chybět nebudou ani ikonická lízátka.

Hradecký symbol

„Lízátka jsou hradeckým symbolem. Od začátku jsme věděli, že musí zůstat. Zrepasují se a přesunou do nových pozic blíže k tribunám, aby optimálně nasvítily hrací plochu. Ze záchrany lízátek mám rozhodně největší radost,“ řekl Deníku autor návrhu architekt Tomáš Vymetálek.

Přečíst článek ›

Velkou radost neskrývá ani generální manažer hradeckého klubu Richard Jukl. „Musíme si ten okamžik dlouho vychutnávat, protože jsme na něj strašně dlouho čekali,“ uvedl Jukl.

Jarní seriál pro malé i velké zahradníky. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

  • fotbal,
  • lízátko,
  • FC Hradec Králové,
  • Česko,
  • Richard Jukl,
  • Hradec Králové

2 DENÍK PRO DOBROU NÁLADU

ZlatýFond.SME.sk – zlatý fond slovenskej literatúry

  • 1. Vejce na francouzský způsob
  • Uvař vejce na tvrdo, rozkroj je vpůli, vyndej žloutky a utři je s kouskem másla, dej k tomu drobnince usekané maso od štiky, jednu ostrouhanou, ve mléce máčenou vymačkanou žemličku, trochu zelené petružele a jeden nebo dva syrové žloutky, trochu květu, všecko dobře utři, osol to a naděj tím ty rozpůlené vejce, pak je dej zase dohromady, obvaž je nití, omoč je v roztlučených vejcích, obal ve strouhané žemličce a nech je usmažit; potom udělej dobrou omáčku ze žampionů nebo ze smržů, s vajec sejmi nitě, polej je tou omáčkou a nech je v ní ještě spejchnout.
  • 2. Nadívané vejce
  • Uvař vejce na tvrdo, rozkroj je v půli, žloutky vyndej a utři je s kouskem másla, dej k tomu ostrouhanou, ve smetaně máčenou vymačkanou žemličku, zelenou petružel, trochu citronové kůry, trochu květu, osol to a dobře utři, pak tím vejce naděj a narovnej je na máslem vymazanou mísu; co od nádívky zbyde, dej k nim, polej je trochu smetanou, na každé vajíčko dej kouštínek másla, a nech to v troubě trochu upéct, hlediž ale k tomu, aby se to nevysušilo, sice by to bylo tuze mastné.
  • 3. Nadívané vejce na jiný způsob
  • Upeč omeletky asi z desíti vajec, usekej hříbky a nech je se zelenou petruželí a trochou pepřem na másle usmažit, pak je namaž na ty omeletky, každou zaviň, narovnej je pěkně na rendlíček jako štrudle, rozkloktej ještě několik vajec, osol je, dej do nich buď zelené petružele nebo drobně rozkrájenou pažitku, polej tím ty zavinuté omeletky a dej je upéct buď do trouby nebo do uhlí, které vespod i navrch dáti musíš.
  • 4. Nadívané vejce s rakami
  • Uvař vajec mnoho-li jich potřebuješ na tvrdo, rozřízni je na půlky a vyndej žloutky; na 12 tvrdých vajec udělej čtyři míchané vejce, ty tvrdé žloutky drobnince usekej a dej je k těm míchaným vejcím, utři trochu račího másla, dej k němu půl druhé ostrouhané, ve smetaně máčené, dobře vymačkané žemličky, pak drobně usekané račí ocásky a klepýtka, trochu květu, trochu soli, dej k tomu ty míchané vejce a dobře to dohromady utři, pak tím nadívej ty rozpůlené bílky a urovnej je pěkně na mísu; co od nádívky zbyde, rozmíchej sladkou smetanou a nalej to na vejce, na každé vajíčko dej kousek račího másla, nech to v troubě do červena opéct a nes to na stůl.
  • 5. Míchané vejce
  • Nech na rendlíčku rozpustit kousek másla, rozkloktej v hrnéčku dle potřeby vajec, vlej je do másla, osol je a míchej nimi zvolna, aby zůstaly v kouskách, pak je vyndej na talíř a posyp je hojně čerstvou, drobně nakrájenou pažitkou.
  • 6. Míchané vejce se sardelemi
  • Vraž do hrnku vajec mnoho-li chceš, rozkloktej je, dej do nich s novým máslem rozetřené sardele, nech na rendlíku rozpustit máslo, vlej vejce do něho a zacházej s nimi jako předešle.
  • 7. Míchané vejce s hříbkami
  • Rozkrájej drobně hříbky, dej je na máslo, osol je a nech je znenáhla dusit, přidej k nim zelenou drobně usekanou petružel a trochu pepře, a nech je do měkka vysmahnout; pak rozkloktej v hrnku vajec kolik chceš, vlej je na rendlíček do rozpuštěného másla a udělej obyčejné míchané vejce; potom z toho udělej na míse kříž, dej totiž dva díly vajec a dva díly hub, anebo je-li hub mnoho a vajec málo, dej houby do prostřed a z vajec udělej okolo věnec; také se to může udělat obráceně, vejce do prostřed a okolo věnec z hub.
  • 8. Míchané vejce s rakami a šparglem
Budete mít zájem:  Procedury pro hubnutí břicha i hýždí

Uvař 30 raků a 30 šparglů ve slané vodě, pak očisti od raků ocásky, žluč vyndej a ze šlupek dělej račí máslo; špargl ale, jak dalece jest měkký a zelený, rozkrájej na malé kouštínky jako hrášky, a hlavičky vlož zvlášť do rozpuštěného másla, aby zůstaly teplé, nesmějí se však škvařit. Potom vraž do hrnku pro 6 osob 10 vajec, osol je, dej k nim 15 na kousky rozkrájených račích ocásků a ten rozkrájený špargl, vlej to do rozpuštěného másla a udělej obyčejné míchané vejce; když jsou hotové, dej je na teplý talíř, těch druhých 15 ocásků a ty šparglové hlavičky urovnej vůkol do věnečka, posyp to trochu pepřem, pokrop račím máslem a dej to na tabuli. Místo obyčejného másla může se k míchaným vejcím vzít račí máslo, je to tím chutnější.

  1. 9. Vejce s houbami
  2. Rozkloktej a osol několik vajec, na omeletkové formičce nech rozpustit máslo, nalej na ni polovic těch vajec a udělej omeletku, polož ji na máslem vymazanou misku tím opečeným vespod, usekej kousek uvařené štiky a nech ji s houbičkami, buď se hříbky anebo žampionky, a trochu zelené petruželky na čerstvém másle usmažit, pak tím pomaž tu omeletku, upeč ještě jednu, tu zase na to přiklop tím opečeným navrch, nech to ještě trochu opéct — a je to hotovo.
  3. 10. Svítek z vajec s houbami

Uvař 6 vajec na tvrdo a rozkrájej je na lístky; ostrouhej jednu žemličku, rozkrájej ji na tenké lístky, rozkloktej 3 žloutky a jedno celé vejce v půl žejdlíku sladké smetany, a polej tím tu rozkrájenou žemličku, aby se rozmočila.

Z kusu štiky, nebo kapra, nebo lína vyber všecky kůstky, maso rozkrájej na kostky, osol ho trochu, dej k němu rozkrájené zelené petružele, trochu květu, a nech ho s rozkrájenou cibulkou a se smržemi nebo hříbkami dusit.

Nyní vymaž novým máslem buď formu nebo bunclový kuthánek anebo mísu, posyp ji žemličkovou kůrkou, dej do ní vrstvu namočené žemličky, pak vrstvu lístků z vajec, potom vrstvu rybí sekaninky, na to zase vrstvu žemličky, pak zase vejce, a tak pokračuj, až je vše na misce; každou vrstvu pokrop buď račím nebo rozpuštěným máslem, a konečně to polej smetanou, ve které žemlička se močila. Pakli všecka smetana do žemličky vsákla, tedy rozkloktej ve smetaně ještě jedno vejce a jeden žloutek, trochu to osol a nalej to na ten svítek; posyp ho strouhanou žemličkou, pokrop máslem a nech ho v troubě hezky do zlatova vypéct. Na svítek však se nesmí nalejt smetany tolik, až by se zatopil, nýbrž jen tolik, co by do polovičky ve smetaně byl, sice by se nevypekl, ale rozblebtal. Na stůl se dá v téže nádobce, v které se pekl, protož musí býti čistá.

  • 11. Sázené vejce se sardelemi
  • Nech máslo na rendlíčku rozehřát, vraž do něho vajec kolik chceš jedno vedle druhého, mezi každé vajíčko dej hromádku s máslem utřených sardelí, posol je trochu, dej vespod i navrch uhlí a nech je tak upéct; dej ale pozor, aby nepřešly, sice nejsou dobré.
  • 12. Vejce na kyselo
  • Nech na kastrolku rozpustit dva loty čerstvého másla, přimíchej k němu vařečku mouky a nech to spejchnout, pak do toho nalej několik lžic octa, zamíchej to, načež přilévej znenáhla dobrého mléka, a stále tím míchej, až máš dostatečně omáčky, a když se tato vaří, vraž do ní vajec kolik chceš jedno vedle druhého a trochu to osol; když pak vejce začnou tuhnout, tedy jedno po druhém opatrně obrať, nech je ještě malou chvilenku povařit — a jsou hotové.
  • 13. Vejce se sladkou smetanou
Budete mít zájem:  10 tipů pro léčbu zánětu průdušek

Uvař na tvrdo 8 vajec, oloupej je, 3 rozřízni a žloutky z nich vyndej, bílky a ostatních 5 vajec rozkrájej na nudličky; potom dej na kuthánek asi dva loty nového másla, udělej bílou, hezky zapěněnou jištičku, nalej na ni vařící sladké smetany, aby z ní byla hezky hustá kaše, a nech ji vychladnout; pak ji hezky utři, vraž do ní dva žloutky a zamíchej do ní ty rozkrájené vejce, dej však pozor, aby se nerozmíchaly, osol je, vymaž máslem mísu, v které mají přijíti na stůl, a dej je do ní, ty 3 žloutky drobně rozkrájej, prosej je skrze cedník na vejce a nech je v troubě půl hodiny péct. Aby mísa nepraskla, posype se plech buď solí nebo popelem, a na to se teprva mísa postaví. Jsou-li smržičky, tedy se mohou nechat se zelenou petruželkou na másle dusit a může se z nich udělat věneček okolo mísy. Také se k tomu mohou přimíchat račí ocásky.

14. Vejce s kyselou smetanou

Uvař 8 vajec na tvrdo, ze třech vyndej žloutky, bílky a ostatních 5 vajec rozkrájej na kostky; pak utři asi 3 loty nového másla, vraž do něho 4 syrové žloutky, osol to, dej k tomu asi kávovou lžičku mouky, asi malý žejdlík hezky husté kyselé smetany, v nížto jsi byla rozmíchala dvě lžíce dobrého vinního octa, dobře vše promíchej a posléz do toho zvolna zamíchej ty na kostky rozkrájené vejce; nyní vymaž kuthánek nebo mísu novým máslem, vlej to do ní, ty 3 žloutky drobnince rozkrájej a prosej je skrze cedník nebo řídké drátěné sítko na vejce, pokrop to máslem a nech to v troubě upéct. Kdo je milovník pepře, může ním vejce trochu posypat; nebo se také může pepř zvlášť na stůl dát, aby si každý dle libosti posloužil.

15. Vejce s okurkami

Udělej asi z osmi pěkných sardelí máslo, hleď ale, aby máslo bylo čerstvé; pak uvař na tvrdo asi 3 vejce, a usekej bílky zvlášť a žloutky také zvlášť; potom roztluč asi 10 vajec a udělej je jako obyčejné míchané vejce dle čísla 5, nesmějí ale ztvrdnout; když jsou hotové, dej je na teplý talíř, posyp je těmi rozkrájenými bílky, ze sardelového másla udělej do věnečka pěkné hromádky a posyp je těmi sekanými žloutky. Okurky na půlky rozkrájené urovnej do věnečka okolo talíře.

16. Smažené vejce s hořčicí

Nech na malém kastrolku rozpálit kousek másla, vraž do něho jedno vejce, a hned ho plechovou lžicí dohromady shrň a urovnej, aby zůstalo hezky kulaté, a nech ho zprudka smažit, aby neztvrdlo; když je žloutek již bílkem potažen, tedy vejce vyndej na misku na teplém místě postavenou, do másla vraž hned zase jiné vejce, a tak pokračuj, až jich máš tolik, kolik jich potřebuješ, a každé povrchu malinko osol. Omáčku dělej takto: Usmaž na másle půl drobounce skrájené cibule do zlatova, přidej k ní čtyři lžíce hořčice, lžíci estragonového nebo vinního octa, malý kousek cukru, a nech to zvařit. Když to chceš dáti na stůl, tedy vejce na misce urovnej a podlej je omáčkou.

17. Ztracené vejce

Podle toho, mnoho-li vajec chceš míti, dej na rendlík stejné díly vody a octa, osol to trochu, a když se to vaří, vraž do toho čerstvé vejce jedno vedle druhého a nech je jen chvilku vařit, aby byly jak říkáme na hniličku; pak ocet s nich slej, otřepené kraje odkroj, a nalej na ně studené vody, aby neztvrdly.

Utři s kouskem másla dvě očištěné sardele, dej je do hrnéčku, přidej k nim dvě vařečky mouky a dva žloutky, rozmíchej to, načež k tomu přidej ještě lžíci octa a dvě lžíce vína, trochu zelené usekané petružele a tlučeného pepře, nalej na to slané petruželové vody, postav to na plotnu, a stále tím kloktej, až to zhoustne, nesmí se to však srazit; potom vyndej vejce na misku a polej je tou omáčkou.

Václav Frič

Šéfkuchař Václav Frič vás naučí, jak správně a jednoduše špikovat maso. Nezáleží na tom, jestli to je hovězí, králičí nebo jiné maso. Budete potřebovat ostrý nůž, kousek špeku nakrájeného na dlouhé nudličky a samozřejmě aspoň trochu šikovné prsty.Myslíte si, že umíte udělat dobrý šťavnatý steak? Možná, že fígle, které vám ukáže Václav Frič, šéfkuchař a majitel restaurace Na Pekárně v Čakovičkách, vás překvapí.Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně „na švestkovo“. Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.O tom, jak se v kuchyni umí ohánět jejich partneři, víme. Jak si ale vedou v zástěře partneři slavných šéfkuchařů? To se dozvíme již brzy. Jak zdatní kuchaři jsou životní partneři Zdeňka Pohlreicha, Václava Friče, Kamily Rundusové či Khanha Ta?Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně „na švestkovo“. Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.MasterChef Jiří Halamka: důležité je vytrvat a dělat svoji práci dobře. Od vítězství v soutěži MasterChef v roce 2016 Jiří Halamka založil vlastní cateringovou firmu, otevřel restauraci a teď společně s TV Paprika…Téma Chemoterapie? Opustily mě vlasy popisuje jedna z žen na webu eMimino – přečtěte si její deníček a další příběhy o snažení, těhotenství, narození a mateřství. A napište nám i ten svůj.Téma Z hříšnice počestnou budoucí matkou popisuje jedna z žen na webu eMimino – přečtěte si její deníček a další příběhy o snažení, těhotenství, narození a mateřství. A napište nám i ten svůj.Testování: Máte doma malé stavitele? Otestujte nové stavebnice LEGO® DUPLO®. Ve spolupráci se světoznámým dánským výrobcem hraček hledáme dvanáct testerek – maminek malých stavitelů, které s námi otestují nové stavebnice…Pětadvacet let vařil Václav Frič v Praze v nejlepších podnicích. Nakonec se rozhodl vrátit a usadit se v rodných Čakovičkách a postavit si tam hospodu Na Pekárně. Letos už oslavili devátý rok. Na oplátku díky tomu přišel o každodenní zdlouhavé doj…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *