Jak správně otevírat sekt

Obrovskou výhodou šampaňského i sektu je, že se hodí prakticky ke každému jídlu. Rovněž se stejně podávají, a není v tom žádná věda.

Základem pro podávání je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok.

„Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí David Král, sommelier společnosti BOHEMIA SEKT.

  • Jak správně otevírat sekt Jak správně otevírat sekt Jak správně otevírat sekt Jak správně otevírat sekt
  • Odstraníme kapsli.
  • Jak správně otevírat sekt Jak správně otevírat sekt Jak správně otevírat sekt Jak správně otevírat sekt Jak správně otevírat sekt Jak správně otevírat sekt
  • Roztočíme drátěnou sponu (agrafu) a sejmeme ji z korkové zátky.
  • Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů.
  • Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.

Servírujeme do sklenek typu flétna, cca do jedné poloviny sklenky. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží.

Tip redakce:
Nový Bohemia Sekt Prestige 36: Skutečný klenot mezi sekty
Bohemia Sekt představuje nový ušlechtilý sekt, vyrobený metodou Champagne. Svou výjimečnou chuť získal díky 36 měsícům ležení na kvasinkách a vysoce kvalitnímu cuvée z vybraných odrůd hroznů.

Vinaři ze Starého Plzence vytvořili v našich zeměpisných šířkách unikátní Bohemia Sekt Prestige 36, určený milovníkům kvalitního šumivého vína. „Nový sekt, vyrobený tradiční metodou ležení na kvasinkách, zrál ve sklepích minimálně 36 měsíců. Díky tomu vzniklo jedinečné šumivé víno, které ocení i opravdoví znalci,“ říká sklepmistr značky Bohemia Sekt Josef Švéda.

Cuvée nového sektu je inspirováno tradičními odrůdami, typickými pro Champagne, avšak pěstovanými na Moravě: Chardonnay a Rulanské modré. Díky své vyváženosti a dlouhé době zrání získává tento sekt kategorie brut vlastnosti, které mu již přinesly stříbrnou medaili na Národní soutěži vín Velkopavlovické podoblasti.

Ročníkový Bohemia Sekt Prestige 36 má jiskrně citronovou až světle zlatavou barvu a jemné bohaté perlení. „Svou jemně ovocnou vůní evokuje zralé jablko a v závěru pak mineralitu a pečený toust.

Chuť sektu je šťavnatá, se svěží pikantní kyselinkou, čistá a příjemně vyvážená,“ popisuje sommelier David Král. Tříleté ležení na kvasinkách dodává sektu nevšední terciální tóny, které harmonicky doplňují celkový charakter tohoto výjimečného šumivého vína.

Má také intenzivní, svěží a příjemně strukturovanou perzistenci.

Aktuálně je exkluzivně ke koupi na www.osobnivinoteka.cz a v kamenných prodejnách bude k dispozici ke konci roku 2017. Doporučená cena je 360 korun.

Zdroj: Bohemia sekt

Jak správně otevřít šampaňské?

Každoroční éra bublinek se blíží kvapným krokem! Ať už jsou to poslední narozeniny a svátky v roce, nebo ke všeobecné radosti konečně Vánoce a Silvestr, bude se slavit!

Jak správně otevírat sektZdroj: tradewindsrealty.com

  • Přestože sekt ochutnal snad každý z nás, ne vždy jsme profíky v oblasti číšnických dovedností.
  • Jak sekt otevřít?

Kamenem úrazu bývá hned na začátku otvírání láhve. Ač se jedná o často komický proces, může skončit nejen demolicí nábytku a lustru, ale také úrazem fyzickým. Proto nechte šampaňské po jakékoliv manipulaci alespoň deset minutek oddechnout. Pro optimální vychlazení jej můžete umístit třeba do velké nádoby s ledem, studenou vodou a trochou soli.

Chcete-li za velké pozornosti provést bujaré bouchnutí, stačí špunt klasickým šroubováním rukou zlehounka povolit a následně palcem zespodu pomalu popostrčit, on už vyletí sám. Při troše štěstí budete mít památku jen otisklou na stropě.

Máte-li však v záměru spíš komornější akci, držte špunt v dlani celou dobu a pomaloučku lahví otáčejte až do rány, při které korek udržíte v ruce. Názornou ukázku od odborníků si můžete vychutnat v následujícím videu.

Máte otevřeno a díte, že máte vyhráno? Kdepak! Mnohdy naoko klidné bublinky obživnou až pár sekund po otevření láhve. Zejména v případě špatného vychlazení. Nalévejte proto okamžitě nad tácem či alespoň stolem. Ušetříte hostiteli pernou hodinku při sušení, nedejbože čištění, koberce.

Sekt, nebo šampus?

Pro obyčejné smrtelníky je šumivé víno prostě šampus, šampíčko, šampáňo, šáňo. Faktem ale je, že označení šampaňské víno se smí správně používat pouze u šumivých vín vyrobených v oblasti Champagne ve Francii, případně ještě v šampaňské oblasti druhého řádu departementu Aube. Vše ostatní by tedy mělo být nazýváno sekt.

Jak správně otevírat sektZdroj: theworldwidewine.com

  1. Tento tekutý zákusek se v případě bílého vína servíruje pro fajnšmekry ideálně za teploty 5-7 stupňů, u růžového 6-8 stupňů a u červeného až 11 stupňů Celsia.
  2. Co k šampaňskému?

Ačkoliv se jako neodmyslitelná příloha k šampusu vžily nádherně červené jahody, nejsou jedinou možnou volbou. Doporučení jsou mimo jiné i krabi a populární ústřice.

Zpátečníkům se ale mnohem více zavděčíte experimentováním s kvalitní čokoládou perfektně servírovanou na stříbrném podnosu.

Abyste nekroutili zklamaně hlavou, že vše řečené už znáte, předkládám vám malou perličku na závěr. Jak provést takzvanou sabráž?

  • Jak správně otevírat sekt
  • Jak správně otevírat sekt
  • Jak správně otevírat sekt
  • Jak správně otevírat sekt
  • Jak správně otevírat sekt
  • Jak správně otevírat sekt
  • Jak správně otevírat sekt
  • Jak správně otevírat sekt
Budete mít zájem:  Chemie pro krásné vlasy? Raději bylinky, pivo nebo hennu

Jak otevřít lahev sektu nebo šampaňského?

Ačkoliv je šumivé víno přítomno na spoustě oslav, když přijde na otevírání lahve se šampaňským či sektem, není nouze o nejisté pohyby, komické situace a někdy o nebezpečí úrazu. Až do teď. Po přečtení následujícího článku se z vás stanou minimálně teoretičtí odborníci, co se otevírání lahve se šampaňským a sektem týče.

Jak správně otevírat sekt

_

Jistě netřeba dlouze vysvětlovat rozdíl mezi šampaňským vínem a sektem. Jen rychle si tedy řekneme, že sektem je každé šumivé víno, šampaňským jen takové, které pochází z francouzské oblasti Champagne. Podrobnější rozebírání by však bylo na tomto místě zbytečně, a nezbývá tedy nic jiného, než se rovnou pustit do výkladu.

Dobře vychlazené a hlavně klidné šumivé víno

Ještě než se pustíte do otevírání lahve, měli byste víno vychladit na teplotu kolem 7°C a nechat uklidnit. Odborníci doporučují alespoň den či dva.

Samotnému otevírání tedy musí předcházet dostatečná příprava. V opačném případě pokropíte společnost jako automobiloví závodníci.

Pokud jste chlazení zanedbali, dejte lahev alespoň na chvíli do nádoby s ledem a studenou vodou a solí. Známý trik chladnutí vína uspíší.

Samotné otevírání

Jak správně otevírat sekt

CC Ginny

Dojde-li na otevírání lahve se šampaňským či sektem, mnoho lidí neví, jak se tohoto úkolu chopit. Druhá velká skupina lidí si myslí, že to ví, ale dělá to špatně. Nejprve tedy odstraníme fólii, která kryje hrdlo lahve. Zpod fólie na nás vykoukne korkový špunt, který zatím drží kovový košíček, tzv. agrafa.

Několika otočeními košíček povolíme a sundáme. Pozor už v této fázi může korkový špunt vyletět! Druhou rukou je tedy dobré špunt přitlačovat zpět k láhvi. V případě dobře vychlazeného šampaňského by však špunt neměl vyletět, a my tak můžeme postoupit do další fáze.

Nyní máme na výběr, zda chceme odpalem špuntu rozpoutat bujaré veselí či ho raději skryjeme v bezpečí dlaně.

Jak správně otevírat sekt

CC Raymond Bryson

V prvém případě do dlaně uchopíme špunt a lahví několikrát pootočíme, aby se korek uvolnil. Kdekdo přitom v této fázi kroutí místo lahve špuntem, který pak může snáz vyklouznout a někoho zranit.

Poté většinou postačí špunt palcem lehce popostrčit a ten se už se poroučí sám. Pokud to není společensky vhodné či pokud nechceme riskovat škody na zařízení a zranění přihlížejících, postupujeme podobně jako v prvním případě.

V dlani jedné ruky tedy držíme špunt a druhou rukou kroutíme lahví, než se špunt uvolní.

Věděli jste, že…

… špunt z nevychlazené lahve může vyletět i rychlostí kolem 40 km/h, a způsobit tak škody na zdraví i majetku?

Otevřením zábava nekončí

Jak správně otevírat sekt

CC Gustavo Perretto

I dobře vychlazené šumivé víno má většinou tendenci vypěnit. Předem připravené sklenky na šampaňské jsou tedy základ. Aby otevřením rozbouřené šumivé víno pěnilo co nejméně, lijeme ho po skle do mírně nakloněných sklenek. Tím by mělo být vaše dobrodružství hotové, a může tedy v klidu následovat dlouho očekávaný přípitek dobře vychlazeným šumivým vínem.

V některém z dalších článků si ukážeme, jak otevřít sekt či šampaňské šavlí, mačetou či nožem, tedy jak provést takzvanou sabráž.

Video: jak správně otevírat sekt

Ve Francie to mají spočítané: vystřelené špunty stojí nejčastěji za těžkými úrazy oka či dokonce jejich ztrátou. Lékaři také varují, že rány zátkou do oka – podobně jako squashovým míčkem – mohou skončit šedým zákalem.  

Na druhé straně v zemi galského kohouta vědí nejlépe, jak si vychutnat menu i o několika chodech – dát si sekt.

Rada je jednoduchá – umět správně otevřít láhev šampaňského či sektu (musí být ovšem extrasuchý neboli brut s obsahem cukru do 15 gramů na 1 l), a pak jej použít jako aperitiv i mezi jednotlivými pokrmy.

„Sekt uzavře chuťové pohárky a vy si vychutnáte další chod,“ vysvětluje sommeliérka Zdeňka Učňová. „Pokud vám ale někdo nabídne jako aperitiv becherovku nebo cinzano bianco, je to gastronomická vražda,“ tvrdí s přesvědčením Tomáš Brůha, nejlepší sommeliér České republiky pro rok 2008.

K požitku z vína i jídla potřebujete ještě pár maličkostí – dobře vychlazenou láhev, vhodné sklenky, chladič na víno, případně i speciální uzávěr na sekt, který udrží určitý přetlak v láhvi.

„Bývá to i hezký dárek pro muže na Vánoce stejně jako otvíráky na víno,“ radí Sylva Horká z firmy Mobax.

Na začátku je chlazení

Koupit láhev sektu na poslední chvíli a dát ji do mrazáku? To je z pohledu odborníků přímo barbarství! Víno je třeba zakoupit minimálně dva dny předem a nechat je vychladit na teplotu 4 až 5 °C, podává se při teplotě 6 až 7 °C.

Jak správně otevírat sekt

Speciální chladicí nádoba na led poslouží i na ochlazení sektu

Důvod? Při vyšší teplotě by po otevření „vyšumělo“ příliš mnoho vína, ve sklenkách by pak šumění za chvilku skončilo. Teplé šumivé víno ztrácí potřebný osvěžující efekt – kysličník uhličitý totiž „masíruje“ naše chuťové pohárky.

Budete mít zájem:  Grilovací omáčky: víc cukru než ve zmrzlině

Běžná chladnička ovšem nabízí teplotu kolem 8 až 9 °C. „Sekt dochladíte nejlépe v nádobě s ledem, nikoli v mrazáku,“ radí Tomáš Brůha.

Jak správně otevírat sekt

Při otevírání se otáčí lahví, nikoli špuntem!

S lahví pak manipulujte co nejméně a hlavně opatrně. „Je to živý organismus!“ varuje sommeliér Tomáš Brůha. Při otevírání se nejdříve odstraní tzv. krycí fólie neboli kapsle (výhodné jsou ty, které mají perforaci), pak se sejme agrafa (drátěný košíček s plechovou opěrkou přidržující zátku v hrdle).

Poté se uchopí pevně korek a pomalu se otáčí lahví, nikoli korkem! Jakmile ucítíte, že tlak v láhvi nadzvedává zátku, pomalu ji uvolňujte z hrdla – a je to! Sommeliéři se na svých soutěžích rozhodně nesmí dopustit toho, že by jim špunt vystřelil do stropu nebo se ozvala rána. 

To, co předvádějí vítězové Formule 1, když na stupních pro nejlepší kropí sebe i okolí sprškou šampaňského, je to nejhorší, co znalec vína může udělat. A nejen on – i běžný konzument.

A jaké sklenky? Na miskovité poháry rozhodně zapomeňte. Sekt patří pouze do fléten neboli vysokých a úzkých pohárů. To proto, aby šumivé víno rychle nezteplalo a předčasně nezmizelo aroma vína.

Sklenky by měly být dokonale odmaštěné a suché. Dobrý tip? Aby se perlení odvíjelo z jednoho místa, doporučuje se, aby bylo dno sklenky lehce „škrábnuté“.

Jak správně otevírat sekt

Speciální uzávěr na sekt bývá i vítaným dárkem

Perličky oxidu uhličitého pak stoupají jako řetízek od dna. „Když vám zůstane část šumivého vína v láhvi,  vyplatí se použít speciální zátku, která udrží určitý přetlak v láhvi. Tu postavte do chladicí nádoby, jen tak zachováte kvalitu vína,“ vysvětluje Sylva Horká z firmy Mobax.

Vedle speciálních chladicích nádob lze použít i nádoby s vychlazenou vodou a ledem. Je tu samozřejmě ještě jedna možnost, tzv. sabrage neboli useknutí hrdla láhve pomocí šavle či speciálního nože.

Láhev podržíte za prohlubeninu ve dně v úhlu 45° a druhou rukou  plynulým sekem nože nebo šavle přejedete po hrdle láhve v místě švu až k rozšířenému kroužku na konci hrdla. Vtip není v síle ani rychlosti, důležitý je plynulý pohyb.

  • Vzhledem k tlaku v láhvi se podobné nápady laikům ovšem nedoporučují!
  • Opatrnost je na místě
  • Když vyletí špunt z láhve sektu, může nejen poškodit sádrokartonový podhled v kanceláři, ale také lustr nebo dokonce způsobit úraz, tedy jestliže skončí v oku.

„Profesionálové používají plátěný ubrousek, kterým snadněji uchopí orosenou láhev. Ti také doporučují držet láhev v úhlu 45 ° a mířit s ní do volného prostoru,“ radí Regina Jandová za firmu Bohemia Sekt.

Jak správně otevírat sekt

Tomáš Brůha doporučuje pečlivě vybírat sklenku ke každému druhu vína

Protože se ví, že u nás dávají zejména muži přednost u šumivých vín kategorii „brut“, zatímco ženy „demi sec“, má Tomáš Brůha ještě jednu radu: zkuste „sec“ – suché víno, ale se zjemňujícími, byť nepatrnými stopami hroznového cukru.

Pokud jde o sekt a jahody, pak má také jasno: k suchému sektu jahody nepatří. Jestliže si chcete vychutnat obojí, pak by měla jahoda opravdu vonět, nikoli jít o „skleníkový“ produkt bez vůně.

Pod označením Champagne se skrývají značky vypěstované ve stejnojmenném kraji ve Francii, a to pouze na vinicích vymezených zákonem v roce 1927 a potvrzených 1951. Představují přibližně dvě procenta půdy, na níž se ve Francii pěstuje réva. Francouzi jsou na značku Champagne tak citliví, že se soudili i v případě označení parfému od Yves Saint Laurenta tímto názvem – a vyhráli. Pouze kolem 10 procent šumivých vín vyrobených ve Francii smí nést označení „šampaňské“. Vinaři na označených vinicích dokonce nesmějí sklidit ani víc úrody, byť by jim příroda přála – odvést si smějí maximálně 13 tun na hektar.

  1. Šampaňské může být namícháno jen z odrůd bílého vína chardonnay a červených pinot noir a pinot meunier (dávají ale bílou šťávu). Určující roli pak hrají poloha a podnebí, kdy vápencová půda a vinice obrácené na východ a sever napomáhají poměrně vysoké kyselosti hroznů, jaké šampaňské vyžaduje
  2. Za „otce“ šampaňského bývá označován dom Pérignon, který byl 47 let sklepníkem benediktýnského kláštera v Hautvilliers u Épernay, a to až do roku 1715.
  3. Ten podle pověsti objevil proces kvašení šampaňského vína, byť jiné legendy přisuzují tento objev jinému benediktýnovi, a to mnichu Oudartovi – to tvrdí třeba rodinná firma Taittinger.
  4. Dnes se oceňují také značky Mumm, Pommery, Piper-Heidseick, Mercier, Laurent-Perrier nebo Veuve Cliquot.

Pro přípravu šumivých vín se používají vína bílá, případně růžová, s nižším obsahem alkoholu, mezi 10 – 11 % objemu, kdy se druhotným kvašením alkohol zvýší přibližně o 1.5 % objemu.

  • Aby bylo šumivé víno osvěžující, mělo by základní víno mít nejméně sedm až osm promile kyselin.
  • Podle obsahu cukru se šumivá vína dělí na:
  • a) extrasuchá – brut – s obsahem cukru do 15 gramů v litru b) suchá – sec – s obsahem cukru od 15 do 35 gramů v litru c) polosuchá – demi sec – s obsahem cukru od 35 do 50 gramů v litru d) polosladká – demi doux – s obsahem cukru od 50 do 80 gramů v litru
  • e) sladká – doux – s obsahem cukru více než 80 gramů v litru

Perlivé víno se získává umělým sycením základního vína oxidem uhličitým, jeho přetlak v láhvi se musí pohybovat od 0.1 do 0.29 Mpa při 20 °C.  Šumění po nalití do sklenky je rychlé, tzv. koruna perlení malá a krátce trvající. Přetlak oxidu uhličitého v láhvi vín šumivých musí být nejméně 0.3 Mpa při 20 °C.

  1. * 1979 Absolvent Hotelové školy v Mariánských Lázních
  2. Absolvent sommelierského a barmanského kurzu

Ocenění: 1. místo na oficiálním mistrovství České republiky – sommeliér roku – Trophée Bohemia sekt 2008, 3. místo  v letech 1998 a 2007 Účastník národního kola Trophée Ruinart Finalista soutěže O Burgundský hrozen 2006 Semifinalista soutěží Grand Prix Vinex a Sommeliér Znovín Držitel osvědčení senzorické analýzy dle ČSN ISO 8586-1

Sabráž zvládnete i vy aneb Jak na sekání sektů

V úvodu jsem již naznačil, že každá příležitost si žádá jiný způsob servisu sektu. O tom standardním jsme se již zmiňovali v minulém článku, zaměřme se tedy tentokrát na spektakulárnější podívanou do společnosti.

Odseknutím hrdla působíme sektu větší šok než opatrným odzátkováním a někteří považují tento způsob otevírání sektů za barbarský. Je to jedním z důvodů, proč bychom měli pro sabráž volit spíše jednodušší a levnější sekty.

Ale pozor, volte raději mezi sekty kvašenými v lahvi, sekty vyráběné metodou charmat mají totiž podstatně tenčí lahev, která by tento způsob otvírání nemusela vydržet. Než budeme svým uměním ohromovat přátele na večírku, je dobré doma pořádně „potrénovat“ nejlépe se stejným sektem.

Jen tak si budeme jistější, že se sekání opravdu podaří.

Nástroje na sekání a příprava sektu

Mistři v sabráži provádějí tento úkon všemi myslitelnými předměty. Počínaje obligátními nablýskanými šavlemi přes brusku, skleničku, talířek, botu, svícen, hrnec, zkrátka co si dokážete představit. Obtížnost se zvyšuje také změnou polohy – sekáním za zády, s lahví na hlavě či dokonce hlavou dolů.

Pokud nejsme vybaveni šavlí, je nejjednodušší vzít si z kuchyňské linky nějaký větší těžší nůž nebo sekáček.Lahev sektu, kterou budeme sekat, by měla být především delší dobu v klidu, aby nám nehrozilo předčasné vystřelení špuntu. Čím je sekt teplejší, tím dojde při sabráži k jeho větším ztrátám, tedy vypěnění.

Proto se lahve sektu pro sabráž co nejvíce podchlazují, aby se únik tekutiny minimalizoval.

Šavli brousit nemusíte, důležité je najít správné místo na lahvi

Pokud si nepoučený laik má představit sekání hrdla lahve sektu, jistě by si vzal co nejostřejší sečnou zbraň a pokusil se sekt useknout ostřím směřovaným kolmo k hrdlu lahve. Poučení již vědí, že je to zcela naopak. Pokud k sabráži používáte kuchyňský nůž z „domácích zásob“, určitě se vám bude lépe sekat tupou stranou, která je dostatečně těžká a má hranu.

  1. Nejprve oprostíme celé hrdlo od hliníkového obalu a odstraníme agrafu („klícku“ na uzávěru).
  2. Na lahvi najdeme šev. Ten je pozůstatkem výroby lahve a rozděluje láhev na dvě poloviny. Lahev držíme v jedné ruce šikmo v úhlu zhruba 45°, nůž položíme na šev v úhlu asi 30°. Dopředný pohyb si můžeme několikrát vyzkoušet nanečisto. Je nutné, aby nůž kopíroval tvar lahve a narazil na hrdlo v místě, kde se šev s hrdlem potkává.
  3. Ruka poté pokračuje v pohybu směrem vpřed. Při úspěšném pokusu je korková zátka odstřelena spolu s kusem skleněného hrdla prudce z lahve, je tedy nutné mít v její dráze dostatečný prostor, aby nedošlo ke zbytečnému zranění nebo škodě na majetku. Špunt letí opravdu rychle a daleko.

Pro lepší představu o postupu jsme připravili krátké video:

Při následném servírování takto otevřeného sektu se nemusíte bát žádných zbytkových střepů, ty byly totiž tlakem odstřeleny podobně jako zátka, a sekt je tedy zcela normálně pitelný. I když raději ne přímo z lahve.

Jsme zvědaví, zda jsme vás inspirovali k vyzkoušení sabráže. Sekáte lahve pravidelně nebo máte k tomuto způsobu otevření sektu spíše odpor? Můžete se nám svěřit v komentářích.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector