Jak poznat kvalitní pravý med od toho falešného?

V obchodech můžete koupit mnoho druhů medu, v různých cenových relacích. Příliš levné medy mohou mít původ mimo Evropskou Unii, pravděpodobně budou Ukrajinské nebo Srbské, dost často mohou pocházet z jižní Ameriky. V čem je riziko těchto medů? Jak poznat opravdu pravý kvalitní med? Je med od včelaře záruka? Je drahý med lepší? Kde koupit pravý český med?

Jak poznat kvalitní pravý med od toho falešného?Kvalitní raw med nemusí být vůbec čirý

Co mi napoví etiketa o kvalitě?

V celé EU je zakázáno používat antibiotika pro léčbu včel.

Nikoli však ve zbytku světa! Takže může nastat situace, podobná velkému skandálu firmy VČELPO (kterou mimo jiné vlastní český svaz včelařů !!!), kdy v jejich údajně českém medu našli streptomycin a sulfonamidy, které mohou způsobovat genetické vady a rakovinu… Antibiotika v českém medu být nesmějí. Medy, které nepocházejí z Česka (většinou jsou smíchané), mívají na etiketě označení:  “Medy ze zemí EU a mimo EU“. To může být tedy vodítko, že v zemích jejich původu mohou včelaři užívat zakázané látky při medové produkci.

“Pokud budeme vycházet ze zmiňovaných kontrol, pak je pro spotřebitele systémově nejlepším řešením kupovat med spíše na farmářských trzích a ideálně přímo od jeho výrobců, třeba při prodeji ze dvora na farmě.”

Petr Havel, Jak vybrat nejlepší med, Vitalia.cz

Med přímo od včelaře

Kde se dá koupit opravdu pravý, neponičený a nenastavený kvalitní med? Nejdůležitější ze všeho je původ. Zjistěte, odkud med pochází.

Nejlepší je český med přímo od včelaře, protože v České Republice jsou stanoveny přísné limity pro jejich kontrolu a nejsou v nich žádná rezidua léčiv.

Včelaři také med nemíchají a nadměrně jej nezahřívají, jako to dělají zpracovatelské firmy s medem importovaným.

Podívejte se však i u českého medu na mapu, kde včelař včelaří. Místa s intenzívní zemědělskou činností přinášejí zvýšené riziko výskytu pesticidů a insekticidů i v českém medu od včelaře. Jejich obsah se bude rok od roku lišit i podle toho, jaké plodiny místní zemědělci pěstují.

Naopak včelaři z okrajových oblastí naší republiky a s místní převahou živočišné výroby budou od těchto negativních vlivů mnohem lépe chráněni. Včely sice dokáží velké množství látek a nečistot z nektaru odfiltrovat. Dělají to tak už po tisíciletí a akumulují je ve svých tělech, aby před nimi uchránili svoje potomstvo.

Avšak toto neplatí pro chemické postřiky, se kterými si včely poradí jen velmi málo.

Více o důležitosti kupovat med přímo od včelaře zjistíte také v článku na vitalia.cz.

Předčasné vytáčení z pláství

Obsah vody v medu je velmi podstatný. Včelař, který vytočí nedozrálý med, riskuje, že med začne kvasit (dost často až u zákazníka doma). Vyzrálý med musí mít váhu aspoň 1,4 kg na litr medu a více.

(Pozor, kilová sklenice medu má jen 0,7 litru, což odpovídá výše uvedenému). Ideální stav je 18% vody v medu, kdy je jistota, že med nezkvasí. Norma kdysi dovolovala i 20% vody, ale při výkupu medu jsou už tyto medy odkupovány se srážkou z ceny.

Obsah vody v medu včelař změří refraktometrem, což je příruční praktický mikroskop využívající lom světla.

Jak poznat kvalitní pravý med od toho falešného?Refraktometr rozpozná obsah vody

Znehodnocení tepelným zpracováním

Med smíšený květový je pojem vhodný pro univerzální med, který je tmavší a dlouho vydrží v tekutém stavu (nekrystalizuje). Tyto medy mají upravený poměr přírodních cukrů tak, aby vydržely dlouho tekuté.

To samo o sobě není nic špatného (smíchané medy). Problém může nastat při přípravě této směsi, kdy se med musí rozehřívat a homogenizovat. Většinou jsou rozehřáté více, než je zdrávo, aby se s nimi dobře a rychle pracovalo.

Tyto medy pak často karamelizují, tmavnou a ztrácejí aktivní enzymy a vitamíny. Osobně tyto medy v obchodě příliš nedoporučuji, ale to neznamená, že jsou chuťově špatné.

Poznat přepálený med lze v laboratoři analýzou obsahu hydroxymethylfurfuralu (HMF), o čemž si více můžete přečíst v článku na serveru rehabilitace.info.

V našem včelařství samozřejmě musím med také ztekucovat, jinak by nebylo možné jej po sezóně stáčet do sklenic. S výjimkou několika druhů medu totiž každý přírodní med po několika měsících skladování v zásobnících zcukernatí.

Pro jeho uvedení do tekutého stavu ale používáme elektronicky řízená ohřívací tělesa, která jemně a přesně regulují teplotu tak, aby nebyl překročen teplotní limit, kdy už dochází k degradaci zdraví prospěšných látek v medu. Takové pozvolné ohřívání pak pochopitelně trvá dlouho, běžně i 24 hodin.

Díky tomu můžeme ale našim zákazníkům nabídnout poctivý raw med.

Jak odhalit pančování cukrem?

Med s obsahem řepných cukrů nebo invertních sirupů je šizený a snaží se zákazníka oklamat. Lze jej jednoduše odhalit v laboratoři dle vyššího obsahu například sacharózy (řepného cukru). Podvodníci dnes ale častěji přimíchávají do medu cukry kukuřičné nebo třtinové, které lze kvůli jejich profilu podobnému medu odhalit obtížněji.

Laické posouzení přidaného cukru je už složitější. Obecně platí, že velmi hrubou krystalickou konzistenci mohou mít medy s přidaným cukrem. Ale například pravý medovicový med má taktéž podobnou strukturu. Vyzkoušejte některý domácí test kvality medu uvedený v tomto článku.

Jak poznat kvalitní pravý med od toho falešného?Cukr do poctivého medu nepatří

Domácí test kvality

Jak pozná i oko laika, že jde o kvalitní produkt? Domácí testy sice nejsou 100% spolehlivé, ale falešný med pomohou odhalit.

  • Test rozpustnosti: Vezměte kousek medu na lžíci a ponoříte do vody ve skleničce a mírně zamíchejte. Med pančovaný cukerným roztokem se celý rychle rozpustí, kdežto skutečný poctivý med bude držet pohromadě (daleko hůře se rozpustí). Silně zkrystalizovaný med se ovšem nerozpustí, ať již je pravý nebo pančovaný.
  • Test hořlavosti: Pravý med hoří. Med s vyšším než přípustným obsahem vody není hořlavý nebo při hoření silně praská. Med ovšem nelze zapálit přímo. Test provedete tak, že knot, přírodní provázek nebo vatový tampon nasytíte medem, přebytečný med setřete a zapálíte. Jedná-li se o pravý med, knot s medem hoří.
  • Test vzlínavosti: Pravý hůře vzlíná. Naopak med ředěný vodou se snáze nasaje do savého podkladu. Kápněte trochu medu na ubrousek nebo utěrku. Zanechá-li med na podkladu mokrou skvrnu, je pravděpodobně ředěný vodou.
  • Test viskozity: Pravý med se v žádném případě nepřelévá ve sklenici jako voda, ale musí se táhnout. A pokud se dokonce v nekrystalizujícím medu oddělí vrstvy různých barev, téměř jistě bylo do medu něco přimícháno – ať už barviva, cukerné roztoky nebo karamel.

Další tipy na prověření kvality medu uvádí například Výzkumný ústav včelařský v Dole na stránce Jak poznat kvalitní med.

Krystalizace je pro kvalitní med zcela běžná

Med je mimo jiné přesycený roztok cukrů (jednoduše řečeno) a proto krystalizuje. Rychlost krystalizace je dána poměrem jednotlivých cukrů.

Takže zatímco například glukóza krystalizaci medu urychluje, naopak větší množství fruktózy ji zpomaluje, proto má každý druh medu specifické vlastnosti. Pravý med běžně krystalizuje, zejména pokud je uchováván v chladu.

Ale například přírodní med akátový nezkrystalizuje ani za několik let.

Naopak zakoupíte-li běžný druh medu (např. květový luční nebo lesní) a ten ani po půl roce nejeví známky krystalizace, obvykle není něco v pořádku. Pravděpodobně byl zahřátý na příliš vysokou teplotu, která krystalizaci zbrzdí. Tím ovšem došlo ke zničení většiny pro zdraví prospěšných látek a zbyl prakticky jen roztok cukru.

Jak poznat kvalitní pravý med od toho falešného?Kvalitní med krystalizuje běžně

Jak nepoznám pravý včelí med? – v tomto našem článku naleznete další často uváděné postupy pro testovaní medu, které ale nemusejí být vždy spolehlivé.

Prodej pravého českého raw medu přímo od včelaře

Med si můžete zakoupit zde přes náš e-shop, nebo při prodeji medu ze dvora přímo v naší včelí farmě. Níže je uvedeno jen několik vybraných produktů.

Přejít na prodej medu do e-shopu

Poznáte pravý med od falešného? Nenechte se zmást lahví a etiketou

V současné době lze koupit med v malých obchodech i supermarketech. Jak poznat kvalitní pravý včelí med?

Procesem zpracování ztrácí med všechny užitečné živiny a svou kvalitu. Potravinářský průmysl často používá ultrafiltraci medu ke zlepšení jeho konzistence. Profesor Vaughn Bryant, odborník v oboru, říká, že 75% medu, který se nachází na trhu, je proto bez pylu. Naštěstí vás několik jednoduchých triků dovede k tomu, abyste se naučili rozpoznávat organický a tovární med.

Co je to umělý med?

Umělý med, je přírodní med často smíchaný s cukrovými sirupy, melasou, kukuřičným sirupem a dalšími přísadami. Výsledkem je, že místo toho, abychom si vzali do úst zdravý přírodní produkt, jíme falešnou náhradu medu bez cenných živin.

Naopak pravý med samozřejmě nepochází z továrny, ale ze včelína. Najít tento druh medu v obchodech je stále obtížnější. Nejlepší je najít si vlastního dodavatele medu, který ve výrobním procesu nepodvádí.

Pokud tuto možnost nemáte, zkuste alespoň čistotu medu z obchodu.

Jak poznat kvalitní pravý med od toho falešného?
iZdroj fotografie: Pixabay

Říká se, že většina producentů téměř vždy ředí svůj med melasou a cukrovým sirupem, aby zvýšila zisky. Několika způsoby můžete zkontrolovat čistotu kupovaného medu. Prvním z nich je palcový test. Dejte si na palec trochu medu a poté zkontrolujte, zda odtéká.

Pravý med by se měl držet palce, než aby se intenzivně rozléval po stranách. Další možností je zkouška vodou. Naplňte sklenici vlažnou vodou a poté do ní přidejte lžíci medu. Falešný med se rychle roztaví a pravý med spadne na dno sklenice.

Pravý med hoří a zapáchá

Ponořte suchou zápalku do medu a zkuste ji zapálit. Pokud je med skutečný, na zápalce se objeví jiskra nebo dokonce oheň. Pokud je med falešný, zápalky se nezapálí kvůli nečistotám a vlhkosti, které obsahuje. Čistotu medu můžete vyzkoušet i pomocí octového testu.

Přidejte do medu trochu vody a 2 kapky octa. Pokud roztok začne pěnit, je med falešný. Jaké jsou tedy hlavní rozdíly mezi skutečným a falešným medem? Ředěný falšovaný med pění, je velmi tekutý a je rozdělený do vrstev. Má také kyselý zápach nebo nezapáchá.

Jak poznat kvalitní pravý med od toho falešného?
iZdroj fotografie: Pixabay

Skutečný med naproti tomu nepění. Je lepkavý a neteče tak snadno jako falešný med. Má krémovou strukturu a nerozděluje se do vrstev. Kromě toho má také silný zápach. Navíc je hořlavý. Některé vlastnosti vám napoví již na první pohled, jiné až po zakoupení. Ideálně však najděte jednu značku medu, která vám bude vyhovovat a tu kupujte neustále dokola.

Zdroj: Hobby Farms

Podvody nejsou v medařském průmyslu ničím neobvyklým

Ilustrační foto. Falšování medu je celosvětový problém. (Wikimedia Commons)

Med jako přírodní produkt se těší oblibě už po tisíciletí. Obchoduje se s ním už od pradávných dob, ovšem dnešní prodej medu vypadá velmi odlišně.

Z medu se stala komodita, která se prodává a na mezinárodních trzích nakupuje v obrovských množstvích.

Vítejte ve světě velkého byznysu, ale i velkých podvodů, ve světě, kde včelař je jen drobounkou součástí obřího průmyslu poháněného neukojitelnou chamtivostí bezcharakterních podnikatelů.

Naštěstí pro nás máme velké množství včelařů, kteří nás zásobují vysoce kvalitním medem. Pojďme si ale povědět víc o různých aspektech medařského průmyslu u nás i ve světě, jak se vyvarovat falšovaných medů a zajistit, že kupujete opravdu kvalitní produkt.

Celosvětová poptávka po medu každoročně stoupá, a s ní i snahy nepoctivců, jak na něm vydělat co největší množství peněz. S industrializací a technologickou úpravou tohoto tekutého nektaru přicházejí techniky, jak med legálně falšovat, od ředění přes nastavování sirupy až k výrobě „medu“ umělého.

Jak vám potvrdí všichni zástupci kontrolních úřadů, včelařských organizací i laboratoří, tyto problémy se českého medu netýkají. Naši včelaři jsou velmi dobře organizováni a české normy pro výrobu medu jsou dvakrát přísnější, než jsou ty evropské.

V čem je tedy problém? Ten spočívá v medech dovážených, které se u nás mísí anebo které se k nám už smíchané dovážejí. Zatímco některé země EU, jako např.

Velká Británie nebo Německo, dovážejí až 90 procent medu, u nás je to podle ministerstva zemědělství pouze kolem deseti procent.

Největším vývozcem medu na světě je Čína, kde existují velké včelí farmy, kde se lidé starají o včely a úly na plný úvazek. Za ní následuje Indie a Vietnam. Významným vývozcem je také Jižní Amerika v čele s Argentinou. Afrika jako kontinent zůstává z tohoto hlediska vesměs nevyužita.

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství Test Negativní?

Jak v pořadu Food Programme rozhlasové stanice BBC 4 vysvětlil Thomas Heck, ředitel jedné z největších medařských firem ve Velké Británii, je to jak kvůli zastaralým metodám sběru medu (použití kouře na vyhnání včelstva), tak kvůli vysoké ceně medu na tamním trhu.

„Včelaři nemají potřebu med vyvážet, když za něj dostanou dobře zaplaceno doma.“

Cesta medu na naše pulty

Pojďme si ale říct, jak med putuje od cizích včelařů až k nám. Včelaři (včelí farmy) med sesbírají a prodají výkupnám, tedy obchodníkům. Med by měl projít kontrolou, pak se smíchá podle druhu nebo bez ohledu na druh a stáčí se do 300kilogramových kovových sudů.

Zásilka pak putuje mnohdy na druhý konec světa. Dovozce nebo překupník opět musí med nechat otestovat na kvalitu a zdravotní nezávadnost (rezidua veterinárních léčiv, falšování sirupy, obsah sacharózy) na vstupních bodech do země.

V EU jsou hlavní střediska importu medu Hamburk a Brémy.

Jaké medy se prodávají v obchodech:

Reportéři Velké Epochy udělali průzkum v několika supermarketech s následujícími výsledky:

Tesco – 18 druhů, z toho 8 českých. Všechny zahraniční směsové.

Kaufland – 17 druhů, z toho 2 české. Prodávají i jednodruhové zahraniční, dokonce bio.

Albert – 3 druhy, z toho 1 český (bio), zbylé zahraniční směsové.

Billa – 6 druhů, z toho 2 české. Všechny zahraniční směsové.

Lidl – 2 druhy, oba zahraniční směsové plus jeden jednodruhový zahraniční v akci.

Odtud už med putuje k zpracovatelům– medařským firmám v jednotlivých zemích Evropské unie, které med balí a míchají. A je to právě proces míchání medů, kde může docházet k falšování. Zjistit nastavování medů je podle mluvčího ministerstva zemědělství velmi náročné.

U nás existují dva kontrolní úřady, které medy prověřují – Státní veterinární správa (SVS), která odpovídá za prověrky před tím, než se surovina dostane do obchodní sítě, a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která prověřuje med na pultech. Oba subjekty vzájemně spolupracují.

Kontroluje se zdravotní nezávadnost, případné falšování a přehřátí.

Obchodníci obchodují se dvěma druhy medů – jednodruhovými, které pochází z jedné lokace a jednoho druhu plodin, a s medy míchanými. Medy se míchají, aby se dosáhlo žádané barvy, chuti a konzistence. A také samozřejmě co nejnižší ceny.

Medové firmy vyrábí kromě vlastní značky i medy připravené na zakázku pro své odběratele – obchodní řetězce. Ty si stanovují podmínky, na základě kterých se pak med míchá. Jednou z nejpodstatnějších podmínek je samozřejmě cena medu, kterou se zpracovatelé snaží tlačit co nejvíce dolů.

I když kvalitní jednodruhové medy z různých zemí světa lze dostat na Západě běžně, u nás se s nimi setkáte zřídka.

Praní špinavého medu

Přemisťování medu z jednoho konce světa na druhý, rostoucí poptávka a každoročně se zvyšující ceny medu poskytují prostor také pro bezcharakterní obchodníky, kteří med ředí, přidávají do něj levné přísady, vydávají sirup za med anebo prodávají med kontaminovaný.

Investigativní žurnalista ze Spojených států Andrew Schneider před šesti lety narazil na jednom farmářském trhu na podivně chutnající med. Dal proto med na analýzu, kde se zjistilo, že jde o výrobek z Číny.

Jeho vyšetřování objevilo, že prodejce surovinu nakoupil ve velkoskladu a přelil jej do sklenic, na které dal jen vlastní nálepku.

To novináře a jeho tým zavedlo na stopu rozsáhlé a propracované sítě překupníků v čele s významnou medařskou firmou z Německa, kteří ve velkém nakupovali šizený levný med z Číny, měnili zemi jeho původu a pak jej prodávali na americkém trhu. Odsouzeno bylo několik osob z vedení společností. Tím však příběh neskončil.

„Doufal jsem, že tím to zmizí, ale ve skutečnosti to stále existuje. Mluvíme tu o milionech dolarů zisku. Nejenom, že med prodávali za nízkou cenu, oni s ním zaplavili celý trh,“ vysvětlil v rozhovoru pro BBC Schneider.

Přes svou negativní zkušenost ale novinář doporučil jako nejlepší místo, kde ve Spojených státech získat pravý med, farmářské trhy, jelikož od vypuknutí kauzy se tu začaly provádět důkladné kontroly, tak jak je to zvykem u nás.

Letos v srpnu vyšel na FoodSafetyNews.com od Schneidera další článek týkající se praní špinavého medu. Podle něj pochází až třetina veškerého medu v USA z Asie. To by samo o sobě nebyl problém. Problém je v tom, že jde o „med“ pochybné kvality.

„Velké balící firmy stále používají dovážený med nejisté kvality, o kterém vědí, že je ilegální, protože se spoléhají, že šance na to, že je chytí, je mizivá,“ prohlásil Richard Adee, předseda washingtonského výboru Amerického svazu včelařů.

Jak poznat dobrý med – rady odborníků

  • je přímo od včelaře (kterého pokud možno znáte)
  • etiketa uvádí plnou adresu a jméno včelaře
  • jde o jednodruhový med
  • z etikety je zřejmý původ medu
  • označení „český výrobek“ vždy neznamená český med, sledujte původ
  • u medů v obchodě vemte sklenici s medem a otočte víčkem dolů. Bublina, která se vytvoří, by měla stoupat nahoru pomalu

Protože čínský med si získal špatnou reputaci, obchodníci se uchýlili k dalšímu triku. Zakázku pošlou do jiných zemí, kde se med přeloží a přelepí se etiketa s označením původu, aby to vypadalo, že jde o med jiný.

„Do USA pořád přichází miliony kilogramů přesměrovaného čínského medu.

Všechno to teď proudí z Indie a Vietnamu a každý v oboru to ví,“ svěřila se v rozhovoru se Schneiderem Elise Gagnonová, ředitelka medařské firmy Odem International.

Jak vysvětlil Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského (Beedol), kde se nachází soukromá akreditovaná laboratoř na rozbory medu, původ medu se přesně zjistit nedá.

„Medy, které projdou průmyslovými sklady, bývají často přefiltrované, a tím pádem zmizí většina pilových zrn a stopy po botanickém původu.

“ I když by se surovina míchat neměla, podle Titěry je praxe taková, „že pokud je med přefiltrovaný a pak se smíchá s jiným medem, tak už to nikdo nepozná“.

Podle papírových dokladů by mělo být jasné, odkud zásilka pochází, její šarže, množství atd., takže by byla možná tracebilita (vystopovatelnost) medu. To je ale podle Titěry jen „velká teorie“.

Různé formy podvodů v souvislosti s medem byly zaznamenány v mnoha zemích. V únoru tohoto roku například britské úřady v hrabství West Sussex zabavily přes jednu tunu padělaného medu. V podstatě šlo o cukrový sirup. „Testování je sporadické a výsledky nekoordinované, zaznělo v pořadu BBC.

V Británii nemají centralizovaný systém kontroly, prověrky mají na starosti jednotlivé kraje – hrabství. Proto mají některé lepší firmy vlastní laboratoře, kde si importované zakázky kontrolují. Podle majitele medařské firmy Littleover Apiaries, Tony Spaceyho, některé firmy ve východní Evropě legitimně vyrábí umělý med, který se pak prodává do Velké Británie.

„I když jsem ještě žádný umělý med na pultech neviděl, v laboratoři jsem se už s takovým setkal.“

Prodává se u nás šizený med?

V českých medech se zatím nikdy zvýšené hodnoty reziduí antibiotik, pesticidů či těžkých kovů nenašly. Česká republika se v Evropě řadí mezi státy s nejdůslednějším dohledem nad způsoby aplikace léčiv včelám a kontrolou jejich zbytků v produktech.

Všichni odborníci, které jsme oslovili, potvrdili, že náš med závadné látky neobsahuje, ani se nenastavuje a případné chyby jsou v důsledku nedbalosti. Vysoká kvalita je dána také tím, že norma na výrobu českého medu je dvakrát přísnější než ta evropská.

„Medy, které si k nám dávají čeští včelaři, jsou z více než 99 procent v pořádku,“ potvrdil Ing. Titěra z Beedolu. U dovážených medů je to horší: „Tam je těch nedostatků větší počet včetně toho, že se v medech objevují určité parametry, které svědčí o tom, že by med mohl být míchaný se škrobovými sirupy,“ vysvětlil opatrně Titěra.

Medy na pultech supermarketu. U nás se většinou setkáte s medy směsovými, které pocházejí ze zahraničí. (foto autor)

Několik problémů s dováženými medy potvrdil i Josef Duben z SVS: „Problémy, které zjišťujeme, jsou u medů směsových a dovozových.

V poslední době jsme zjistili několik případů, které obsahovaly například nepovolená rezidua veterinárních léčiv, a to je důvod k vrácení. Bylo to před časem do Číny nebo na Kubu.

“ Co se týká falšování, podle Dubna, než by zpracovatelé riskovali, že budou chyceni a pokutováni, raději „nakoupí a dovezou levný med mimo Unii a smíchají ho třeba s českým a prodají to pod lákavým názvem“.

Jiní odborníci mají odlišný názor. Miloslav Peroutka, místopředseda Českého svazu včelařů, Velké Epoše vysvětlil: „Jedním ze způsobů, jak nedostatek medu (ve světě) nahradit, je, že se do medů přidávají sirupy, které se velmi snadno získávají štěpením škrobu, hlavně kukuřičného. Tyto škroby neobsahují fruktózu a ten med nekrystalizuje.“

Pokud se taková praxe děje a zdá se, že o tom všichni v oboru vědí, proč s tím kontrolní orgány nic nedělají? Odpověď je jednoduchá a zároveň smutná. Protože není porušen žádný předpis.

Norma EU totiž stanoví, že med musí obsahovat maximálně určité množství vody, sacharózy, fruktózy a dalších látek.

Pokud se tedy tyto parametry nepřekročí, a medařské firmy jsou profesionálové, kteří si na to samozřejmě dávají pozor, jsou nepostihnutelní.

„Tohle všechno když je dodrženo, tak i kdyby ten výrobek byl z bramboru nebo kukuřice a měl ty správné parametry, nelze výrobce potrestat. Laboratoř někdy ví na sto procent, že med je falešný, ale není to nic platné, protože to nedělají amatéři, a ti si pohlídají, aby nešli na trh s něčím, co odporuje normě,“ okomentoval Titěra.

Dalším problém může být s přehřátím. Norma EU stanoví, že med může mít maximálně 40 miligramů hydroxymethylfurfuralu (u českého medu je to 20 mg), což je látka, která vzniká jednak stářím medu, ale především přehřátím.

U tropických medů předpis říká, že mohou mít až 70 mg hydroxymethylfurfuralu.

Podle domněnky Peroutky, který pochybuje o tom, že by sem vozili med z tropů, když obchodníci „med přehřejí, stále se dostávají do normy a kontrola je musí nechat projít“.

Budoucnost medařského průmyslu

Zdá se, že nečisté praktiky s nečistým medem nejsou ničím nezvyklým ani u nás, ani v zahraničí a poptávka navíc stále roste. Jak to tedy řešit? U nás je odpověď jednoduchá – kupovat místní med, kterého je dostatek, a zároveň tak podpořit naše včelaře.

Ale co ostatní státy? Politika firem, které med falšují, je krátkodobá, protože škodí samy sobě a nemohou mít dlouhého trvání.

Příkladem ostatním mohou být některé poctivé a vyhlášené společnosti v zahraničí, které prodávají buď kvalitní jednosložkový med z dovozu anebo tyto medy a pouze medy míchají.

V Británii jsem se v nezávislých obchodech (zatím ne v řetězcích) nedávno setkal se směsí medu a sirupu, což bylo zřetelně uvedeno i na přední straně obalu. To považuji za jistý pokrok, neboť jde o férové jednání vůči zákazníkovi, který ví, co si kupuje.

Spotřebitel tak má možnost si sám zvolit, zda raději sáhne po kvalitním, byť dražším produktu, anebo levnější směsi.

Jak uvedl pan Peroutka: „Dobře, ať se vyrábí sirupy ze škrobu, ale ať se deklarují jako cukerný sirup, a nikoliv aby byl zákazník klamán a sirup přimícháván do medu a deklarován jako med.“

Pozn.: Bohužel se nám ani po víc jak týdnu a opakovaných urgencích nepodařilo získat vyjádření SZPI k falšování medu.

(převzato z www.velkaepocha.sk)

5 jednoduchých návodů, jak poznat opravdu kvalitní med

Ne u každé potraviny je možné z etikety na první pohled poznat, zda je kvalitní či nikoliv. Bohužel v některých případech musíme spoléhat na to, že kontroly státních dozorových orgánů (Státní veterinární správa – SVS a Státní zemědělská a potravinářská inspekce – SZPI) skutečně zvládnou “vychytat” problematické výrobky.

Budete mít zájem:  Léky Na Cholesterol Seznam?

Co se týká medu, tak v posledních letech opakované kontroly českých medů vychází velmi dobře. SVS zjistila, že české medy jsou bezpečné i kvalitní.

Co kontroluje SVS a SZPI

1)      Zda není med falšovaný   Dříve se k falšování (ředění) medu používal řepný cukerný roztok, ale to se dalo velmi dobře odhalit. Dnes se med „pančuje“ levným kukuřičným či třtinovým sirupem, jehož profil lze uměle vytvořit tak, aby byl velmi podobný profilu pravého medu.

2)      Zda v medu nejsou zbytky léčiv nebo pesticidů Poslední velké testy SVS, které se zaměřily na 89 českých producentů medu, prokázaly, že český med je v pořádku.

Nejen, že testované medy neobsahovaly rezidua (ať už povolených nebo zakázaných látek), ale zcela vyhověly i v rámci smyslového hodnocení, kde bylo posuzováno, zda má med odpovídající barvu, chuť, zápach a konzistenci.

Pokud přece jenom úplně nevěříte SZPI a SVS, tak máme několik rad, jak můžete sami otestovat kvalitu medu ve smyslu jeho případného falšování. To jediné totiž můžete sami, pesticidy nebo zbytky léčiv totiž bez laboratorního vybavení neodhalíte.

Jak otestovat med doma

Test č. 1: Do sklenice s vodou dejte 1 lžíci medu. Jestli je med pravý, nebude se rozpouštět a klesne na dno jako chuchvalec. Když přidáte ještě 2-3 kapky jodové tinktury, pokud je med přírodní, nezmodrá.

Test č. 2: Čistý bavlněný knot ponořte do menšího množství medu a přebytek setřete prsty. Knot opatrně zapalte zapalovačem. Pokud hoří, jedná se o pravý med. V nečistém medu je voda, která zabraňuje hoření.

Test č. 3: Medem v tekuté podobě pokapejte savý papír, pakliže se vstřebá, nejedná se o pravý med.

Test č. 4: Ponořte ztvrdlý kousek chleba do medu. Zhruba po 8 minutách jej vyndejte, pakliže chléb nezměkl, jedná se o pravý med.

Test č. 5: Smíchejte med s trochou vody a přidejte 2-3 kapky octa. Pokud se po promíchání objeví pěna, jedná se o ředěný med.

  • Rozdíly mezi čistým a falšovaným medem
  • Čistý med
  • – způsobuje mírné pálení v krku
  • – neodděluje se od vrstev
  • – po čase krystalizuje
  • – nepění
  •  Falešný a nečistý med
  • – bývá přehříván
  • – má hrubou texturu
  • – nekrystalizuje (důvodem je např. přimíchání fruktózy do medu)
  • – levné medy se nejčastěji dovážejí z Číny nebo ze zemí mimo EU
  • – mohou být ředěny lacinými sirupy nebo dobarvovány éčky či melasou
  • – na povrchu se může tvořit pěna

 Jinak nezapomínejte, že med obsahuje enzymy, vitamíny a další tělu prospěšné látky, které vyšší teplotou zničíte. Med tedy nikdy nezahřívejte na více jak 40 °C!

Tento jednoduchý test Vám pomůže zjistit, zda je med, který jste koupili, falešný nebo pravý! –

Med je lék! Jeden z nejvýznamnějších. Má mnoho zdravotních výhod. Je antiseptický, používáme ho jako sladidlo, má zklidňující účinky a slouží i jako diuretikum. Co je však důležité, má také léčivé vlastnosti a je vynikajícím zdrojem energie. Důležité však je, abychom věděli, jaký med si kupujeme. Je ten Váš přírodní a přímo od včel?

Na trhu se objevují různé druhy, různé značky. Med tedy může být zpracováván dále a podroben mnohým modifikacím. Takové medy obsahují chemické látky, které snižují jeho cenu. Proto bychom se měli mít na pozoru, pokud chceme konzumovat opravdu čistý med.

Podle nedávné studie organizace, která se věnuje bezpečnosti potravin, až 76 % všech dostupných medů na trhu prošlo procesem tzv. ultrafiltrace.

Pokud si občas kupujete med v obchodě a ne přímo od včelaře, měli byste se podívat hlavně na kvalitu sladké pochutiny ve skle. Dobře si prohlédněte obal, hodnoty, zabarvení medu a hlavně cenu.

Bohužel, rozdíly mezi čistým medem a tím zpracovaným jsou obrovské. Za cenu 50 Kč nechtějte krásný přírodní med, který neobsahuje žádné příměsi. Říká se, že med je drahý.

To věru je! No za jiné léky platíte kolikrát mnohem mnohem více.

Jaké jsou rozdíly mezi čistým a pasterizovaným medem?

Čistý med je produkt přímo od včel, který je zpracováván včelaři. Ten se o včelky poctivě stará. Med je dále zpracován bez jakéhokoli jiného procesu. To znamená, že se stočí a rovnou balí do sklenic. Takový čistý med pochází z různých květin, oblastí a podobně.

30 gramů medu obsahuje asi 20 druhů vitamínů, 18 druhů aminokyselin, 16 minerálů a hodně antioxidantů. Čistý med má rovněž antibakteriální, antivirové a antimykotické vlastnosti.

Pasterizovaný med se zahřívá na 65 až 80 stupňů Celsia a tím pádem teplota ničí některé z těchto stopových prvků. Med se stává rafinovaný a nevhodný, pokud se chcete léčit například z chřipky. Změní svou strukturu, barvu, chuť, protože karamelizuje.

Jak rozeznat čistý, přírodní med od toho chemicky zpracovaného?

Čistý med časem krystalizuje. Pokud se Vám ani po čase v medu nevytvoří krystalky, jde pravděpodobně o chemicky zpracovaný med.

Barevný kontrast. Do sklenice s troškou vody kápněte pár kapek jódu. Následně přidejte lžičku medu. Pokud ve sklenici med zmodrá, pak se při zpracování míchal s kukuřičným škrobem.

Test teplem. Dejte si trošku medu na lžičku a zkuste ho zapálit. Pokud se rozsvítí alespoň malý plamínek, máte jistotu, že se jedná o čistý med.

Pozor na pěnu. Do sklenice s vodou přidejte pár kapek octa a následně lžičku medu. Pokud spatříte, že na povrchu se tvoří pěna, znamená to, že med není čistý a přírodní, ale nachází se v něm hodně příměsí.

Rozpustnost ve vodě. Přidejte lžičku medu do sklenice s troškou vody. Pokud se začne hned rozpouštět, znamená to, že má opravdu nízkou kvalitu. Čistý med se ve studené vodě jen tak nerozpustí.

A na závěr – pozorně si čtěte etiketu. Pokud si na etiketě přečtete, že med obsahuje ovocný cukr, kukuřičný sirup, glukózo-fruktózový sirup a podobně, určitě ho nekupujte.

Varování!

Med byste nikdy neměli dávat velmi malým dětem, protože obsahuje látky, které velmi malým dětem mohou uškodit. My dospělí už máme v těle vytvořené látky, které si s medem poradí.

Pravý versus falešný med: Rozpoznáte je díky jednoduchým domácím testům

Když kupujete med přímo u včelaře, máte jistotu, že jde o vysoce kvalitní surovinu. Jenže ne každý má svého osvědčeného včelaře, a tak se musí spokojit s nabídkou obchodů. V nich ale narazíte na medy rozdílné kvality a složení, při výběru vám nepomůžou ani údaje obsažené na etiketě. Jakým způsobem tedy rozpoznáte kvalitní med od toho falešného?

Víte, co kupujete? V obchodech běžně narazíte i na falešné medy

Lesní, květový nebo akátový. Kvalitní med vám dokáže pořádně osladit život a zároveň podpořit vaše zdraví. Když si pro něj ale nemůžete skočit přímo ke včelaři a musíte vzít zavděk nabídkou z obchodu, vyvstává před vámi jeden zásadní problém. Nikdy totiž nevíte, zda si z obchodu přinesete pravý, čistě přírodní med, nebo jenom med falešný či zředěný.

Z etikety pouze velmi těžko zjistíte, zda jde o opravdu kvalitní, 100procentně přírodní med. Na etiketě se zpravidla dočtete pouze to, o který typ medu se jedná a jaká je jeho země původu. Dozvíte se také informace o samotném výrobci, dovozci či prodejci.

Zdroj: Shutterstock.com Tip: Pokud je na etiketě uvedeno i složení, med nesmí nikdy obsahovat glukózový sirup. Dejte od něj ruce pryč i tehdy, když v sobě bude mít podíl kukuřičného sirupu a fruktózy.

Jak poznat pravost medu? Pomohou vám tyto jednoduché testy

Na falešný med můžete v současnosti narazit na každém rohu. Pokud jste si zrovna koupili med, jehož kvalitou si nejste zrovna jistí, zkuste pomocí následujících domácích testů ověřit jeho pravost.

Test č. 1: Dejte do vody jednu lžičku medu

Do sklenice s vodou dejte jednu čajovou lžičku medu. Pravý med klesne na dno, vytvoří chuchvalec a nebude se rozpouštět. Naopak falešný med se ve vodě snadno rozpustí.

Test č. 2: K vodě a medu přidejte tři kapky octa

Máte-li stále med ve vodě, kápněte do sklenice ještě tři kapky klasického octa. Tuto směs pečlivě promíchejte špejlí nebo dřevěnou vařečkou. Když se následně na hladině objeví pěna, je v testované nádobě falešný med.

Test č. 3: Kápněte med na papírový ubrousek

Vezměte papírový ubrousek, kuchyňskou papírovou utěrku nebo jakýkoliv další savý papír a kápněte na něj trochu medu. Jestli se med na papíru začne rozpouštět a jakoby se do něj vstřebá, jedná se o falešný, ředěný med.

Zdroj: Shutterstock.com

Test č. 4: Vložte si med do pusy a polkněte

Proč byste si měli dát med do pusy a následně polknout? Důležité je, co ucítíte poté. Pravý, tedy čistě přírodní med, totiž způsobuje mírné pálení v krku.

Test č. 5: Otestujte med, zda hoří

Sežeňte si obyčejný bavlněný knot, který na chvíli ponořte do medu. Následně knot zapalte sirkami nebo zapalovačem. Když začne hořet, jde o pravý med. Pokud ale nehoří, jde o falešný nebo ředěný med, v němž je obsažená voda zabraňující hoření.

Test č. 6: Zkouška tvrdým chlebem

K tomuto domácímu testu vám stačí opravdu malý kousek tvrdého chleba. Chléb nechte v medu máčet zhruba pět minut. Když bude stále tvrdý, jedná se o pravý med. Pokud chléb změkne, jde o med falešný.

Rozdíl mezi pravým a falešným medem poznáte i po čase

Čistě přírodní med poznáte od toho falešného také po určité době. Pravý med totiž časem krystalizuje. Naopak falešný nebo ředěný med nekrystalizuje vůbec. A to zejména kvůli složkám (nejčastěji fruktóze), které do něj přimíchal výrobce.

O špercích

Šperky z chirurgické oceli se na pultech obchodů objevily teprve před několika lety, ovšem ihned si získaly celou řadu příznivců a jejich obliba neustále roste. Není to jen pouhá náhoda. Právě šperky z tohoto materiálu se totiž vyznačují hned několika skvělými vlastnostmi a současně i atraktivním designem.

Proč právě chirurgická ocel 316L?

Chirurgická ocel je materiál, který byl a stále také je, používán k výrobě lékařských tělních implantátů. Pro svou skvělou tvárnost se tento materiál začal používat i k výrobě šperků.

Byla to skvělá volba i z toho důvodu, že se chirurgická ocel vyznačuje i dalšími vlastnostmi jako je tvrdost, barevná stálost, lehkost a vysoká odolnost.

 Chirurgická ocel 316L má ovšem ještě jednu významnou vlastnost a sice tu, že nevyvolává alergické reakce, takže se šperky z ní vyrobené výborně hodí pro všechny, kdo mají alergie na kterýkoliv jiný kov (jako je například zlato nebo stříbro).

Na co si dát při nákupu šperků z chirurgické oceli pozor?

Při nákupu šperků z oceli není možné se orientovat podle puncovních značek. Chirurgická ocel totiž nepatří mezi drahé kovy, takže pro ni Puncovní úřad ČR značky nevydává.

Při nákupu šperků z chirurgické oceli tedy vsaďte na osvědčené prodejce, kteří mají na původ šperků všechny doklady.

Vždy se ptejte po označení oceli 316L – právě to totiž označujte, že ocel je čistá – tedy bez žádných vedlejších kovů jako je nikl, mosaz, apod. Jedině taková ocel má totiž výše zmíněné vlastnosti.

Jaké jsou možnosti?

Chirurgická ocel je velice tvárný materiál, a právě proto si získal velkou oblibu právě u výrobců šperků. Šperky z chirurgické oceli se mohou pochlubit především krásným designem a také variabilitou provedení. Dokazuje to samozřejmě i naše nabídka.

Připravili jsem pro vás prsteny z chirurgické oceli, dále také náramky, náušnice, náhrdelníky a mnoho dalšího.

Některé šperky jsou i zbodené různobarevnými kamínky, takže se stanou skvělou ozdobou pro každou příležitost! V naší nabídce najdete více jak 1500 druhů šperků z chirurgické oceli , tak doufáme, že si vyberete! Navíc pozor – šperky z chirurgické oceli 316L nevyžadují žádnou zvláštní údržbu – stačí je občas otřít vlhkým hadříkem a obnovit tak jejich lesk!

Budete mít zájem:  Oáza Zdraví Svitavy Jídelníček?

Zlato

Zlaté šperky aneb proč vsadit právě na zlato?

Zlaté šperky si oblíbili lidé již před mnoha staletími. Nejstarší zlaté šperky pocházejí ze starověkého Egypta (tedy z období 5. tisíciletí př.n.l).

Egypťané věřili, že zlato je důkazem existence boha, protože něco tak krásného nemohla příroda sama vytvořit. Dnes už víme, že zlato je produktem přírody, ovšem krása zlata nás přitahuje stále.

Zlato zkrátka bylo, je a vždy bude symbolem krásy, luxusu a bohatství.

Žluté nebo bílé zlato?

Ryzí zato je pro výrobu šperků měkké, a proto je nutné přidávat k němu další kovové prvky, díky kterým získá potřebnou tvrdost. Klasické žluté zlato je vlastně slitina prvků: zlato, měď nebo zinek, pro zabarvení bílého zlata se potom používá paladium a nikl. Oba druhy zlata vypadají skvostně – záleží vlastně jen na vás, které barvě dáte přednost.

V orientaci pomáhají puncovní značky

Kvalita (neboli ryzost) zlata se vyjadřuje podle karátů a puncu. Ryzí zlato má 24 karátů – jedná se o číslo, které vyjadřuje obsah zlata ve slitině. V orientaci o kvalitě zlata potom pomáhají puncovní značky, které jsou dány Puncovním úřadem ČR. Kvalitu zlata podle nich spolehlivě poznáte.

Puncy jsou jednoduché grafické symboly a čísla, v České republice je jich registrováno celkem pět. Například ryzí zlato – 24 karátů má značku orla hledícího vlevo a arabskou číslici 0. Puncovní značka s hlavou orla, který hledí vlevo a arabskou číslicí 1, potom značí 22 karátové dukátové zlato (900/1000) .

Puncovní značka s hlavou orla, který hledí vlevo a číslicí 2, označuje 22 karátové zlato (750/1000). Značka hlavy kohouta s číslicí  3 – to je 18 karátové zlato a 14 karátové zlato označuje puncovní značka hlavy labutě a arabská číslice 4.

Používají se ale i symboly ze staršího období a setkat se můžete i se šperky, které mají puncovní značky jiných států, ve kterých byly vyrobeny. Pokud šperk označení nemá, je to známka toho, že ze zlata vyroben není!

Variace pro každého!

Zlato je velmi tvárné, a proto je nabídka zlatých šperků opravdu bohatá, takže si rozhodně vybere každý. Potvrzuje to i naše nabídka. Nabízíme vám moderní zlaté náhrdelníky, náušnice zdobené perlami nebo zirkony (najdete u nás i dětské náušnice), prsteny, řetízky a mnoho dalšího. Všechny šperky samozřejmě s označením puncu!

Proč vsadit na zlaté šperky?

Zlaté šperky nestárnou. Vždy budou krásným a moderním doplňkem pro každou příležitost. Zlaté šperky navíc nevyžadují téměř žádnou údržbu, a proto si dlouho udrží svou krásu. Navíc nezapomínejte na to, že uložit peníze do zlata může být i super investicí do budoucnosti!

Bílé zlato

Šperky z bílého zlata rozhodně bodují!

Bílé zlato si ihned v jeho počátcích našlo celou řadu obdivovatelů a není se čemu divit. Šperky z tohoto kovu totiž vypadají opravdu skvostně a elegantně. Jejich výhodou je, že se hodí pro všechny příležitosti a snad nejvíce populární jsou v současné době snubní prsteny z tohoto kovu. V čem tkví kouzlo bílého zlata a proč vsadit právě na šperky z tohoto kovu?

Slitina se skvělými vlastnostmi

Zlato je ve svém ryzím stavu pro výrobu šperků nebo i jiných předmětů nevhodné, protože je měkké. Právě z tohoto důvodu je do něho nutné přidávat i jiné kovy, které jeho tvrdost zaručí.

Bílé zlato je vlastně slitina zlata, paladia a niklu.

Díky těmto dvěma prvkům získává svou krásnou bílou barvu, kterou jistě oceníte, pokud nepatříte mezi milovníky klasického žlutého zlata a šperků z něho vyrobených.

Jak poznat kvalitní šperky?

Kvalitní šperky z bílého zlata poznáte velice jednoduše a to díky puncovním značkám, které jsou dány Puncovním úřadem ČR. Puncovní značky mají podobu obrázku a číslice – v České republice se jich nyní používá celkem pět.

Ryzí zlato – 24 karátů má značku orla hledícího vlevo a arabskou číslici 0. Stejná značka ale s číslicí 1 potom označuje 22 karátové dukátové zlato.

Na špercích se často setkáte se značkou v podobě hlavy orla hledícího vlevo a číslicí 2, která označuje 22 karátové zlato nebo se značkou hlavy kohouta s číslicí  3, která patří 18 karátovému zlatu. Pátá je značka hlavy labutě a arabská číslice 4 a označuje 14 karátové zlato.

Číslo například v podobě 585/1000, které se objevuje u puncovní značky, potom označuje obsah zlata v daném výrobku. Znamená to tedy, že výrobek obsahuje 585 dílů zlata a 415 dílů tvoří ostatní kovy.

Dávejte si pozor!

V České republice se můžete setkat i se šperky, které mají jiné puncovní značky. Může se jednat o puncovní značky, které platily dříve nebo o puncovní značky jiných států. Pokud si nejste jistí, raději si značky nechte ověřit. Navíc pozor – pokud značka na šperku chybí, je to známka jeho falešnosti! Takovým šperkům se rozhodně vyhněte!

Jaké jsou možnosti?

Bílé zlato je velmi dobře opracovatelný materiál, což dává výrobcům šperků téměř volnou ruku. V současné době je na trhu mnoho krásných šperků z tohoto kovu, takže si stačí jen vybrat. Bohatou nabídku jsme pro vás připravili i v našem obchodě.

Nabízíme vám velmi elegantní náušnice z bílého zlata (a to i se zdobením zirkony), dále také prstýnky, dětské náušnice, náramky, řetízky, náhrdelníky a mnoho dalšího.

Při nákupu zlatých šperků pamatujte ještě na jedno – zlato je velice ceněná komodita, takže nákupem zlatých šperků vlastně investujete i do budoucnosti!

Stříbro

Stříbrné šperky mají své nepochybné kouzlo!

Zpracování stříbra k výrobě šperků má svou bohatou historii – nejstarší známé stříbrné šperky pochází z období 4000let před n.l. Stříbro bylo v minulosti ceněno stejně nebo o trochu méně než zlato a hojně se používalo také k výrobě mincí, protože se vyznačuje vyšší tvrdostí než zlato. V současné době se stříbro používá především k výrobě krásných šperků…

V orientaci pomáhají puncovní značky 

O kvalitě stříbrných šperků vypovídají puncovní značky, které mají stálou podobu a vystavuje je Puncovní úřad ČR. Ryzí stříbro je označováno hlavou kamzíka s číslem 0. Hlava kamzíka s číslem 1 potom označuje stříbro, které je určeno pro ražbu pamětních mincí nebo medailí.

Na špercích se potom objevují dvě puncovní značky. Jedná se o hlavu kamzíka s číslem 2 a také o značku v podobě hlavy zajíce s číslem 3. Hlava kamzíka s číslem 2 označuje vyšší kvalitu stříbra. Na stříbře se také objevují puncovní značky v podobě hlavy zajíce s číslem 4 nebo 5.

tyto značky označují stříbro používané k výrobě předmětů jako jsou příbory, nádoby, dárkové předměty a jiné.

Pozor – pokud se na šperku nebo na jiném předmětu puncovní značka nenachází, rozhodně předmět nebo šperk nekupujte, protože se s největší pravděpodobností jedná o pouhou náhradu!

Mistrovské kousky dostupné pro každého

Stříbro je díky své tvrdosti skvěle opracovatelné. Právě díky tomu vzniká v současné době mnoho zajímavých šperků v atraktivním designu.

Výhodou stříbrných šperků je i poměrně nízká cena, takže jsou stříbrné šperky dostupné pro každého, kdo se chce ozdobit kvalitou a krásou. Menší nevýhodou stříbra je, že oxiduje a má tendenci černat.

Nejedná se ovšem o nic závažného – aby si šperk udržel svou krásu, stačí ho čas od času očistit k tomu určenými přípravky. Udělat to můžete doma nebo si můžete šperk nechat očistit v jakémkoliv klenotnictví.

Jaký šperk vybrat?

Při výběru stříbrného šperku se řiďte vlastním instinktem. Stříbrných šperků existuje velké množství – dokazuje to i naše nabídka. Najdete v ní stříbrné náušnice zdobené různými kamínky, náramky, náhrdelníky, prsteny, řetízky, přívěsky a mnoho dalšího. Rozhodně si vyberte – pokud tedy chcete kvalitní a atraktivní šperk za příjemnou cenu!

Swarovski

Swarovski je synonymum pro krásné, trendy a kvalitní šperky!

Jen málokdo by neznal jméno Swarovski. Značka těchto šperků je totiž známá po celém světě, kde se šperky těší obrovské oblibě. Důvodů k tomu je hned několik. Šperky Swarovski se v první řadě vyznačují krásným a vždy do posledního detailu propracovaným designem. Swarovski to je také synonymum pro kvalitu a precizní práci…

Moderní značka s bohatou historií

Jméno Swarovski zná možná mnoho lidí, ale málokdo ví, že historie tohoto šperkařského gigantu začala u nás – v České republice. Vše začalo v roce 1862 v malé obci Jiřetín pod Bukovou.

V tomto roce se zde totiž narodil Daniel Swarovski, který se v pozdějším věku dostal do Rakouska, kde čerpal znalosti a dovednosti od místních mistrů šperkářů. Daniel Swarovski později založil vlastní firmu a sestrojil dokonce i stroj na broušení křišťálu. Právě tímto krokem vše doopravdy začalo.

Daniel Swarovski brzy začal vyrábět jedinečné šperky, které si rychle získaly oblibu nejen u rakouské smetánky. Svůj jedinečný styl si šperky zachovaly i do dnešní doby.

Lesk a čistá krása

Šperky Swarovski jsou známé díky svému jedinečnému designu. Jsou totiž vyráběny z křišťálu, který prochází různými procedurami broušení. Šperky Swarovski charakterizuje také zářivý lesk a důmyslné použití barev.

Swarovski to jsou šperky pro běžné nošení, ale tato značka produkuje i celou řadu velice elegantních šperků, které jsou určeny pro slavnostní příležitosti. Vyznačují se totiž čistotou a propracovaností! Poznat šperky této značky je velmi snadné.

Zaměřte se na broušené plochy. Ty totiž pohlcují a současně i odráží maximum světla – právě díky tomu jsou od padělků velmi snadno rozeznatelné.

Pozná je i naprostý laik! U některých křišťálů je dokonce použita speciální povrchová úprava jménem Aurora Borealis, která způsobuje, že křišťál láme světlo do „duhových barev“.

Vybírat je opravdu z čeho

Z dílny značky Swarovski pochází mnoho druhů šperků. Nechybí náušnice, náramky, náhrdelníky, prsteny, řetízky s přívěsky a mnoho dalšího. Všechny tyto šperky najdete samozřejmě i v naší nabídce. Stačí si vlastně jen vybrat. Jistotu budete mít vždy stejnou – pokud budete ozdobena šperky Swarovski, rozhodně zazáříte při každé příležitosti!

Diamanty

Zářivá krása šperků s diamanty je určená nejen pro milovníky luxusu

Krása a jedinečný lesk diamatů přitahují lidský zrak už od nepaměti. Zatímco v minulosti byly šperky s diamanty výsadou nejbohatších králů, dnes je už všechno jinak.

Šperky s těmito drahými kameny jsou dostupné již téměř pro každého.

Diamantové šperky totiž prošly velkou proměnou a kromě šperků s okázalými velkými diamanty jsou nyní na trhu i šperky s drobnějšími kameny, které i tak vypadají skvostně.

Není diamant jako diamant

Diamanty se od sebe liší svou kvalitou. Jsou totiž oceňovány podle čtyř tříd – u každého diamantu je posuzována váha (vyjádřena v karátech), čistota, barva a brus. Přičemž platí, že čímž těžší a čistší diamant je, tím je i dražší. Diamanty patří k nejtvrdším surovinám, které příroda vytvořila.

Právě proto je nutné je před vložením do šperků dokladně opracovat – tedy vybrousit, aby se diamanty co nejvíce leskly – právě proto jsou vybrušovány do tvaru speciálního mnohostěnu, který je známý pod pojmem briliant. Do šperků se také zasazují diamanty různých barev.

V tomto případě platí, že čím je barva sytější, tím je i diamant cennější. Nejčastěji jsou používány diamanty čiré, ale setkat se můžete i s diamanty s odstínem žluté nebo hnědé (ty patří k levnějším) nebo s diamanty v barvě růžová, červená nebo modrá – ty naopak patří k těm dražším.

Některé diamanty jsou obarvovány i uměle – ty ovšem musí být označeny!

Variance použití zaručeně nadchne  

Diamanty se nachází v přírodě v rozličných velikostech a lze je i dobře dělit. Právě proto je možné je použít na špercích v mnoha variacích. V nabídce jsou šperky s malými ale i velkými kameny. Diamanty se zasazují do prstenů, náušnic, náhrdelníků nebo i do přívěsků a dokonce i do hodinek. Vždy vypadají krásně a luxusně.

Diamanty pro každého

Díky zasazování i menších kamenů jsou diamantové šperky v současné době dostupné téměř pro každého. Celou řadu skvostných diamantových šperků najdete i v naší nabídce. Doufáme, že vás potěší. Pamatujte také na to, že koupí šperku s diamanty investujete do budoucnosti – diamanty jsou totiž velmi ceněná komodita a jejich cena neustále stoupá.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector