Jak na zdravé srdce a zdravé cévy? Poradíme vám…

Obvykle si na ně vzpomeneme, až když už je pozdě. Přitom silné srdce a dobré cévy jsou základem zdraví a zaslouží si naši pozornost dnes a denně.

Víte, že na nemoci srdce a cév umírá i dnes každý druhý Čech? Přestože počet úmrtí na kardiovaskulární onemocnění neustále klesá, za posledních 30 let zhruba o 20 %, pořád je toto číslo příliš vysoké na to, abychom jej brali na lehkou váhu. Za snížením počtu úmrtí stojí především stále úspěšnější operace, dostupnost kvalitních léků, ale i prevence. Hlídáme si krevní tlak či se snažíme snižovat svůj cholesterol zejména díky zdravějšímu stravování a životnímu stylu. A víte, že některé potraviny a bylinky nejenže náš cholesterol nezvyšují, ale dovedou dokonce pro naše srdce a cévy aktivně pracovat? Tři z nich najdeme i v jednom z doplňků stravy Liftea – hloh, jmelí a česnek. Užívat tyto tři tradiční bylinky pro silné srdce a dobré cévy bychom měli nejen ve chvíli, kdy už se u nás první příznaky nemoci srdce a cév objeví, ale začít s nimi i preventivně.
Jak na zdravé srdce a zdravé cévy? Poradíme vám…

Hloh, jmelí a česnek – skvělé trio pro silné srdce a dobré cévy

Hloh, jmelí a česnek – skvělé trio pro silné srdce a dobré cévy

Každá z těchto tří rostlin – hloh, jmelí a česnek, se v bylinářství, ale i v moderní medicíně hojně užívá pro problémy kardiovaskulárního systému.

Spolu tvoří jakousi „svatou trojici“ pro silné srdce a dobré cévy.

Hloh obecný (Crataegus laevigata) je tradičně užívanou bylinou pro léčbu problémů srdce, mírně snižuje krevní tlak a díky obsahu triterpenových kyselin napomáhá rozšiřování cév.

Jak na zdravé srdce a zdravé cévy? Poradíme vám…

Hloh obecný (Crataegus laevigata) je tradičně užívanou bylinou pro léčbu problémů srdce

Symbol Vánoc, jmelí bílé (Viscum album) byste si nejspíš podobně jako hloh na svůj talíř hned tak nenaservírovali. Přitom je to dokonalý pomocník pro regulaci krevního tlaku. Má schopnost rozšiřovat krevní vlásečnice i odstraňovat vápenaté usazeniny v cévním systému.

Jak na zdravé srdce a zdravé cévy? Poradíme vám…

Symbol Vánoc, jmelí bílé (Viscum album) je dokonalý pomocník pro regulaci krevního tlaku.

Třetí z tria bylin pro silné a zdravé srdce a cévy, česnek kuchyňský (Allium sativum), sice v naší kuchyni obvykle nechybí, ale mnozí z nás jej ignorují kvůli jeho pachu.

V tomto případě je česnek jako bylinu optimální užívat v podobě doplňku stravy, jakým je Liftea – hloh, jmelí a česnek. Česnek je ceněný doslova jako elixír zdraví a prospěšný je i pro naše srdce a cévy.

Už v lidovém léčitelství se používal pro snižování tlaku a rovněž jako podpůrný prostředek při léčbě křečových žil.

Jak na zdravé srdce a zdravé cévy? Poradíme vám…

Třetí z tria bylin pro silné a zdravé srdce a cévy, česnek kuchyňský (Allium sativum)

Zdravé srdce a cévy mají základ v našem jídelníčku

Doplňky stravy samozřejmě nikdy 100% nenahradí vyváženou a pestrou stravu. Takže kromě užívání doplňku stravy Liftea – hloh, jmelí a česnek s třemi osvědčenými bylinami na srdce a cévy, nezapomeňte ani na vyvážený jídelníček. Určitě nejde jen o radikální nízkokalorickou dietu bez cukrů či tuků.

Možná vás překvapí, že pro silné srdce a dobré cévy jsou důležité i tuky – jenom musí jít o ty správné. Do svého jídelníčku bychom měli zařadit určitě tučné ryby bohaté na omega 3 tuky, obsahující EPA a DHA kyseliny. Jsou to například tuňák, makrela nebo sardinky. Na náš talíř patří alespoň dvakrát týdně.

Zdravé tuky pro srdce pak najdeme i v avokádu, v hitu dnešní doby – v kokosovém oleji, v olivovém oleji, obsahují jej ořechy nebo lněné semínko.

Jak na zdravé srdce a zdravé cévy? Poradíme vám…

Hloh, jmelí a česnek – skvělé trio pro silné srdce a dobré cévy

Určitě bychom neměli na talíři opomenout mnoho druhů srdci a cévám prospěšné zeleniny. Například chřest pročišťuje cévy, snižuje krevní tlak a je prevencí před vznikem krevních sraženin.

Brokolice díky obsahu vitamínu K zabraňuje kornatění tepen, uvádí do normálu náš krevní tlak a zabraňuje vzniku škodlivého typu cholesterolu v našem těle. Další pomocník pro náš kardiovaskulární systém, špenát, snižuje krevní tlak a má schopnost udržovat naše cévy čistými.

Poslední výzkumy ukazují, že je díky obsahu folátů schopen zabraňovat ateroskleróze čili kornatění tepen, které vzniká v důsledku ukládání tukových látek do jejich stěn. A zdravých potravin pro srdce a cévy je mnohem více.

V jejich kombinaci s bylinkami pro srdce a cévy, jako jsou hloh, jmelí a česnek, můžeme našemu srdci a cévám podat pomocnou ruku. Vysoký tlak a vysoký cholesterol už nemusí být naší hrozbou.

Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže ContentPub s.r.o. – specialista na copywriting a vizualizaci obsahu

5 tipů jak uchovat srdce a cévy zdravé

Jak na zdravé srdce a zdravé cévy? Poradíme vám…

Zdraví našeho srdce a našich cév je pro nás životně důležité – zásobují celé naše tělo kyslíkem a živinami. Naštěstí můžeme správné fungování svého srdce vlastním přičiněním ovlivnit. A začít můžeme zrovna u vyváženého stravování. Jak na to? Připravili jsme pro vás několik užitečných tipů.

Srdce máme jen jedno, a právě proto je potřeba jej pořádně chránit. Způsobů, jak si srdce udržet zdravé, je hned několik: například nezapomínat na pravidelné preventivní prohlídky u svého praktického lékaře, přestat kouřit nebo snížit míru stresu, se kterým se v každodenním životě setkáváme.

Obrovskou roli zde hraje také správná strava. Zařadit zdravé jídlo do svého jídelníčku je poměrně jednoduché, a pokud tak učiníte, nepoděkuje vám jenom srdce, posun směrem dolů uvidíte i třeba na ručičce své osobní váhy.

Celkově platí, že bychom si měli vybírat potraviny s vysokým podílem vlákniny, zařadit do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny nebo zdravých tuků.

Nepřekonatelný salát

Potravin, které srdci a cévám, vyložené prospívají, je celá řada. Patří mezi ně třeba listová zelenina, která je plná vitamínů, antioxidantů a minerálních látek.

Navíc obsahuje vitamín K, který podporuje správné srážení krve.

Pozitivní účinky listové zeleniny potvrzuje studie z roku 2014, která zkoumala přes 29 000 italských žen a prokázala souvislost mezi její vyšší konzumací a nižším výskytem srdečních chorob.

Jak na zdravé srdce a zdravé cévy? Poradíme vám…

Potravin, které srdci vyložené prospívají, je celá řada. Patří mezi ně třeba listová zelenina, která je plná vitamínů, například thiaminu (neboli vitamínu B1).

Zdravé tuky především

Pro zdraví oběhové soustavy jsou nesmírně důležité zdravé tuky: Například omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, které se vyskytují v tučných mořských rybách, jako jsou tuňák, makrela, sardinky nebo losos.

Pomáhají udržet zdravé srdce, přičemž se doporučuje přijímat jich alespoň 250 mg denně. Denní dávka 250 mg DHA příznivě působí také na oči a fungování mozku.

Prospěšné tuky najdeme i v dnešní době tak oblíbeném avokádu, které koupíte v každém větším obchodě s potravinami.

Zapomínat bychom neměli ani na olivový olej, který exceluje vysokým obsahem antioxidantů. Určitě bychom měli do našeho jídelníčku zařadit i ořechy či semínka, které jsou výborným zdrojem vlákniny, nenasycených mastných kyselin a stopových prvků. Například vlašské ořechy také obsahují vitamíny skupiny B, z nichž zejména B1 má pozitivní vliv na srdce.

Budete mít zájem:  Má smysl nejíst po 17. hodině večer?

Jak na zdravé srdce a zdravé cévy? Poradíme vám…

Pro zdraví srdce jsou nesmírně důležité zdravé tuky: obsahují omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, které se vyskytují v mořských ale i sladkovodních rybách. Určitě bychom měli do našeho jídelníčku zařadit i ořechy či semínka, které jsou výborným zdrojem vlákniny a stopových prvků. Denně bychom měli konzumovat alespoň 250 mg EPA a DHA.

Čokoláda – nečekaný šampion

I když to může být překvapivé, mezi potraviny, které přispívají ke správnému fungování krevního oběhu, patří i čokoláda. Vybírejte si ale takovou, která má alespoň 70 % kakaa a více, a vychutnejte si ji s mírou.

Pokud by pro Vás čokoláda nebyla to pravé, můžete si život osladit třeba jahodami, ostružinami nebo borůvkami. Tyto drobné plody bývají často považovány za superpotraviny, jsou totiž plné antioxidantů. Toto lesní ovoce si navíc můžete dát jako zdravou snídani, nebo svačinu, a skvělé jsou také jako základ do lehkého dezertu.

Jak na zdravé srdce a zdravé cévy? Poradíme vám…

I když to může být překvapivé, mezi potraviny, které přispívají k udržení pružných cév a zdravého krevního oběhu, patří i hořká čokoláda. Obsahuje totiž vysoký podíl kakaa (zdroj flavanolů). Příznivého účinku dosáhneme při pravidelném denním příjmu alespoň 200 mg těchto látek.

Není těžké začít, ale vydržet

Podobně jako u mnoha diet platí, že nejnáročnější není začít, největší výzvou je nepřestat po prvním zaškobrtnutí. Nebuďte proto na sebe přísní a dopřejte si občas za odměnu kousek hořké čokolády nebo skleničku červeného vína. Odborníci také radí potraviny střídat: pokud byste jedli pořád ty samé, přestane Vás zdravá strava za chvíli bavit a vrátíte se k původním návykům.

Tohle už raději ne

Už víme, co je pro správné fungování oběhové soustavy dobré, ale čemu bychom se měli vyhýbat? Doporučuje se vynechat smažené potraviny plné nasycených tuků, vhodné nejsou ani průmyslově zpracované pokrmy (instantní polévky, rybí prsty, čokoládové tyčinky). Naproti tomu je ideální jíst jídlo doslova tak, „jak bylo utrženo“, čili co nejméně upravené, a vařit z tzv. primárních surovin (třeba ze zeleniny, luštěnin, syrového masa).

Problémem je i vysoká konzumace sodíku, kterou do našeho těla dostáváme se solí často právě v nejrůznějších polotovarech.

American Heart Association doporučuje pro zdravého dospělého maximálně 2 300 miligramů sodíku denně, což je asi jedna čajová lžička. Nechutnají Vám málo slaná jídla? Existují však i zdravější způsoby dochucování.

Začněte například více používat bylinky, nebo dalším výborným způsobem, jak chuť zvýraznit, je přidání pár kapek citronové šťávy.

Nečinnost zkracuje žíly. Sedavý způsob života na home officu se může podepsat na zdraví | Zdraví

Home office často znamená dlouhé sezení u stolu, žádné pobíhání z kanceláře do kanceláře, po schodech… Pro ty, kdo mají dispozice trpět – či už trpí – křečovými žilami, rána. Křečové žíly ničí v populaci každou třetí ženu a každého čtvrtého muže.

Kámen úrazu je sezení. Pokud je dlouhodobé, výrazně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, diabetu, různých nádorových onemocnění a…

„Při dlouhém sezení nastává ztráta elasticity tepen a jejich schopnosti reagovat na změny krevního tlaku. Současně ale dochází právě ke zvýšení tlaku v žilním systému a k rozšíření kapacity povrchního a hlubokého žilního systému,“ vysvětluje MUDr. Radek Vyšohlíd, cévní chirurg kliniky Perfect Clinic, člen ČLK.

Onen zmíněný tlak na slabou žilní stěnu zvyšuje riziko onemocnění křečovými žilami. Vyřazením svalstva bérců (žilní srdce) a útlumem dýchání je totiž významně redukován žilní návrat. „Výsledkem je snížená adaptace organismu na zátěž a riziko postižení civilizačními chorobami,“ konstatuje MUDr. Vyšohlíd.

Stop dámám „v křeči“

„Vznik křečových žil ovlivňuje dědičnost, ale i dlouhé stání a dlouhé sezení, statická zátěž. Též nadváha, nevhodně působí i tabletová antikoncepce,“ popisuje MUDr. Ota Schütz, primář Žilní kliniky v Praze.

Ti, jichž se dědičné zatížení týká, nemají teď omezení pohybu nečinně přijímat. Důležitá je pro ně pravidelná fyzická aktivita. Studie z poslední doby ukazují, že osmihodinové sezení je nutno kompenzovat cvičením a fyzickou aktivitou po dobu minimálně pětasedmdesáti minut.

„Při práci dělat pravidelné přestávky a každých třicet minut se zvednout od stolu a projít se. Vnést do programu ‚sedacího‘ dne pohyb, který se může provádět i během procesu,“ jsou slova MUDr. Vyšohlída. Patří k nim telefonování za chůze, porady vestoje, jednání s kolegou na procházce… „Kromě zdravotního aspektu pohybově ‚akčnější‘ pracovní den lépe uběhne,“ naznačí dál.

Kde prevence nepomůže, musí nastoupit další cesta, a to nejen v podobě medikace. „U pacientů s diagnostikovaným žilním onemocněním pomáhají kompresivní punčochy, speciální léky či potravinové doplňky,“ míní MUDr. Radek Vyšohlíd. „V případě zhoršení stavu jejich choroby je – i v době pandemie – nutná návštěva specialisty,“ konstatuje.

Stejné obezřetnosti třeba ve chvíli, kdy má majitel výrazných křečových žil či dokonce bércových vředů podezření na covid-19. Proč? „Koronavirová infekce je zánětlivé onemocnění. A jakékoliv zánětlivé onemocnění v těle zvyšuje tvorbu krevních sraženin,“ objasnil MUDr. Libor Dvořáček, specialista na žilní a cévní chirurgii z centra Medical Institut v Plzni.

Nebezpečná krev

Domněnka, že covid-19 se zaměřuje výhradně na dýchací ústrojí, se dávno ukázala mylnou. Britští lékaři se už v červnu zmiňovali, že byli konfrontováni s atypickými příznaky onemocnění. K nim patřila embolie, protože zápal postihl i cévy, což vedlo ke zvýšení rizika vzniku krevních sraženin a ucpání cév.

Vážně nemocní „covidoví“ pacienti měli nadměrně „lepivou“ krev. „Našli jsme malé sraženiny v malých plicních cévách, ale i velké ve velkých,“ uváděl profesor Hugh Montgomery z JIP londýnské Whittingtonské nemocnice s dovětkem: „Přes 25 procent nakažených mělo velké sraženiny, což je problém.“ Mimo jiné i proto, že se je nedařilo odstranit běžnými léky na ředění krve.

Jak na zdravé srdce a zdravé cévy? Poradíme vám…

Jak cvičit

Pozdější studie naznačila, že při nákaze covidem-19 je lidský organismus náchylnější k tvorbě sraženin v hlubokých žilách; jde o hlubokou žilní trombózu v nohou, ale též o plicní embolie, kdy ucpaná céva omezuje prokrvení plic. Sraženiny brání správné cirkulaci krve v celém těle, včetně srdce i mozku, a lidé s covidem-19 mohou snáz dostat infarkt či mozkovou mrtvici.

Poškozené cévy

Sraženiny vedou též k selhání ledvin.

„Čím déle situaci zkoumáme, tím je pravděpodobnější, že krevní sraženiny jsou hlavním faktorem závažnosti nemoci a úmrtnosti na covid-19,“ potvrdil Behnood Bikdeli z oddělení kardiovaskulární medicíny centra Columbia University Medical Center. Varixy sice postihují povrchové žilní řečiště, což je jiný typ onemocnění, vzdor tomu je jim věnovaná zvýšená pozornost dnes na místě.

Budete mít zájem:  Nepadejte z kola, seřiďte si ho správně

Působení viru SARS-CoV-2 na krevní cévy může přinést vysvětlení, proč mají pacienti s nemocemi, které stav cév zhoršují, častěji vážný průběh onemocnění covid-19. Je to třeba cukrovka nebo vysoký krevní tlak.

Potvrzují to data z center pro kontrolu a prevenci nemocí ve čtrnácti státech USA. Diabetem trpěla třetina pacientů hospitalizovaných kvůli covidu-19. Polovina měla vysoký krevní tlak.

Prevence? Pohyb, optimální váha i kontrola žil.

Jak na zdravé srdce a zdravé cévy? Poradíme vám…

Potraviny, které čistí cévy a brání před infarktem a mozkovou mrtvicí

08. 04. 2021 | Doba čtení 7 minut

I když je výrok „jsme to, co jíme“ v naší společnosti zakořeněný, rychlý životní styl, nedostatek času nebo zažité stravovací návyky s ním nemusí korespondovat. Často až zdravotní komplikace jako ekzémy, únavový syndrom nebo obezita nás nutí zastavit a ohlédnout se, jaké potraviny vlastně konzumujeme. Jaké mohou sloužit jako prevence infarktu nebo mozkové mrtvice?

Cévní soustava neboli kardiovaskulární systém, rozvádí po celém těle kyslík a živiny. Také odbourává škodliviny a řídí termoregulaci. Všichni známe strašáka jménem cholesterol, který je jedním z viníků zanesení cév, což může vést k vážným zdravotním potížím a infarktu či mrtvici. Ty patří mezi nejčastější příčiny úmrtí v České republice a postihují stále mladší generaci. 

K lepšímu fungování kardiovaskulární soustavy pomáhá také zdravá strava a pravidelný pohyb. Existují však potraviny, které přímo pozitivně tuto soustavu ovlivňují. Které to jsou?

Chřest obsahuje kyselinu alfa-linolovou a kyselinu listovou, které zabraňují kornatění tepen Zdroj: Anna Shepulova / Shutterstock.com

1. Chřest

Chřest je plný vlákniny, minerálů, pomáhá snižovat krevní tlak a předcházet tvorbě krevních sraženin, které mohou vést k vážným kardiovaskulárním onemocněním. Přímo v žilách a tepnách zmírňuje zánět pomocí antioxidantu glutathionu. Obsahuje také kyselinu alfa-linolovou a kyselinu listovou, které zabraňují kornatění tepen.

2. Avokádo

Avokádo pomáhá snižovat „špatný“ cholesterol a zvyšovat „dobrý cholesterol“, který pomáhá uvolňovat tepny. Obsahuje také vitamin E, který zabraňuje oxidaci cholesterolu, a také draslík, o kterém je známo, že snižuje krevní tlak. Avokádem můžete nahradit máslo nebo si z něj vyrobit oblíbené guacamole, známé též jako avokádová salsa.

3. Brokolice

Brokolice může zabránit ucpání tepen, protože je nabitá vitaminem K, který brání vápníku v jejich poškození. Zabraňuje také oxidaci cholesterolu a je plná vlákniny, jež snižuje krevní tlak.

Brokolice obsahuje také sulforafan, který pomáhá tělu využívat bílkoviny k prevenci hromadění usazenin v tepnách. Experti doporučují konzumovat brokolici dvakrát až třikrát týdně.

Upravit ji můžete na páře, na grilu, jako pečenou s další zeleninou nebo jako kaši či mozeček s vajíčkem a sýrem.

4. Ryby

Makrela, losos, sardinky, sledě a tuňák. To jsou ryby obsahující zdravé tuky.

Omega-3 mastné kyseliny pomáhají zvyšovat „dobrý“ cholesterol a zároveň snižují hladinu triglyceridů, snižují zánět krevních cév a tvorbu krevních sraženin v tepnách a mohou dokonce snížit krevní tlak.

Americká asociace pro zdravé srdce doporučuje tyto ryby konzumovat alespoň dvakrát týdně. Můžete je grilovat, péct nebo si z nich vyrobit chutnou pomazánku.

Ořechy by se měly konzumovat pravidelně Zdroj: profimedia.cz

5. Ořechy

Mandle jsou bohaté na mononenasycené tuky, vitamín E, vlákninu a bílkoviny. Hořčík v mandlích také zabraňuje tvorbě usazenin a snižuje krevní tlak.

Vlašské ořechy jsou dalším dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které snižují „špatný“ cholesterol a zvyšují „dobrý“ cholesterol, což zase snižuje riziko tvorby usazenin v tepnách.

Ořechy by se měly konzumovat pravidelně. Doporučuje se tři až pět hrstí týdně.

6. Olivový olej

Olivový olej je bohatý na mononenasycenou kyselinu olejovou, esenciální mastnou kyselinu, která snižuje „špatný“ cholesterol a zvyšuje „dobrý“ cholesterol. Je bohatý na antioxidanty a je jedním z nejzdravějších olejů používaných při vaření nebo na dresinky.

Meloun je přírodním zdrojem aminokyseliny L-citrulinu, která zvyšuje produkci oxidu dusnatého v těle Zdroj: Shutterstock.com / Africa Studio

7. Meloun

Toto oblíbené letní ovoce nejen skvěle osvěží, ale také je přírodním zdrojem aminokyseliny L-citrulinu, která zvyšuje produkci oxidu dusnatého v těle. Oxid dusnatý způsobuje uvolnění tepen, snižuje zánět a může pomoci snížit krevní tlak. Meloun také pomáhá upravit lipidy v krvi a snižuje hromadění břišního tuku.

8. Kurkuma

Hlavní složkou tohoto koření je kurkumin, který je silně protizánětlivý. Zánět je hlavní příčinou arteriosklerózy nebo kornatění tepen. Kurkuma také snižuje poškození arteriálních stěn, což může způsobit tvorbu krevních sraženin a usazenin.

Obsahuje vitamin B6, který pomáhá udržovat zdravé hladiny homocysteinu, který může v nadměrném množství způsobit hromadění plaků a poškození krevních cév. Kurkumu můžete přidávat do různých receptů nebo si můžete připravit lahodné a sladké kurkumové mléko.

Stačí k tomu 2 šálky mandlového mléka, 1 lžíce medu nebo agáve sirupu, 1 lžičku mleté kurkumy a skořice, špetka pepře a zázvoru. Ingredience zamíchejte a popíjejte buď studené nebo teplé.

9. Špenát

Tato zelenina, kterou proslavil Pepek námořník, je bohatá na draslík, kyselinu listovou a vlákninu. Jedna porce denně pomáhá snižovat hladinu homocysteinu, což je rizikový faktor pro srdeční onemocnění, jako je ateroskleróza. Ze špenátu si můžete připravit pyré, dát ho do salátu nebo do smoothie.

10. Celá zrna

Celá zrna obsahují rozpustnou vlákninu, která se váže na přebytečný LDL cholesterol v trávicím traktu a odvádí jej z těla. Obsahují také hořčík, který rozšiřuje krevní cévy a udržuje váš krevní tlak na pravidelné úrovni.

Americká asociace pro zdravé srdce doporučuje nejméně šest porcí zdravých zrn denně. Proto je vhodné vyměnit přílohy za jejich celozrnné alternativy. Můžete si dát celozrnné těstoviny, hnědou rýži, quinou, amarant, ječmen a ovesné vločky.

Můžete si připravit slané i sladké kaše, buddhovy misky, kroupota, rizota nebo lahodné těstoviny na asijský způsob. 

BONUS: Potraviny, kterým je třeba se vyhnout

Ve studii DIRECT-Carotid publikované v roce 2010 se vědci zaměřili na to, jak strava ovlivňuje zanesení tepen. Dva roky sledovali testované skupiny, které se stravovaly převážně středomořskou a nízkotučnou stravou. Během sledovaného období došlo u skupin, které jedly středomořskou stravu, k menším kardiovaskulárním příhodám než u skupin s nízkotučnou dietou. Proto je dobré se vyhnout:

  • Přidanému cukru ve sladkých nápojích, snídaňových cereáliích, sušenkách, koláčích apod.
  • Zpracovaným potravinám, které obsahují trans-tuky, vysoký obsah cukru a vysoký obsah soli.
  • Margarínu, který obsahuje trans-tuky nebo hydrogenované tuky.
  • Červenému masu.
  • Zpracovanému masu jako jsou hamburgery, slanina, šunka, salám, klobásy apod. 

Zdroj: www.casjemozek.cz, timesofindia.indiatimes.com a www.medicalnewstoday.com

CytoProtect na Zdrave srdce a cievy

Výživový doplnok Zdravé srdce a cievy od značky CytoProtect je špeciálne navrhnutý na podporu kardiovaskulárneho zdravia – obsahuje aminokyseliny citrulín a cysteín, vysoké množstvá prírodných fytoantioxidantov a vitamíny C, B1, B2 a B3. V praktických kapsuliach na 1 alebo 2 mesiace (v závislosti od dávky). 

Môže byť použitý na:

  • obehový systém, cievy – žily, tepny, kapiláry, cievy srdca
  • udržiavania biorytmov tela
  • posilnenie ciev, pružnosť ciev – na opuchy nôh
  • srdce – ochranný účinok
  • správnu činnosť srdca
  • zníženie vyčerpania a únavy
Budete mít zájem:  Letní koupání má jednu stinnou stránku: kvasinkové infekce

Účinné látky 

Účinná látkaObsah v 1 kapsuleRVH (Referenčná výživová hodnota)
L-citrulín 250 mg N/A*
Extrakt z pagaštanu konského (20% aescín) 100 mg N/A*
N-acetyl-L-cysteín 75 mg N/A*
Quercetin 50 mg N/A*
Rutín 50 mg N/A*
Extrakt z hroznových jadierok 50 mg N/A*
Extrakt z aceroly (vitamín C) 84 mg N/A*
Extrakt z kôry borovice prímorskej 25 mg N/A*
Tiamín (vitamín B1) 2 mg 182 %
Riboflavín (vitamín B2) 2 mg 143 %
Niacínamid (vitamín B3) 5 mg 31%

* N/A – nie je určené

L-citrulín 

Citrulín je prírodná aminokyselina a prekurzor arginínu. Citrulín môže pomôcť pri podpore zdravia obehového systému (srdce a cievy). Prispieva k zmierneniu príznakov erektilnej dysfunkcie. Citrulín malát je najviac skúmanou formou citrulínu.

Quercetin (kvercetín) a rutín 

Quercetin a rutín sú rastlinného pôvodu a patria medzi flavonoidy. Flavonoidy sú veľkou skupinou zlúčenín, ktoré slúžia ako ochranné látky v rastlinnom tkanive. Chránia rastlinu pred vonkajším ohrozením.

Rutín a kvercetín sú silným zdrojom prírodných antioxidantov a pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom. Rutín sa tradične používa na podporu krvného obehu a zvýšenie pružnosti krvných ciev.

Quercetin môže znížiť krvný tlak a môže znižovať poškodenie orgánov, ktoré spôsobuje vysoký krvný tlak.

QExtrakt z pagaštanu konského 

Pagaštan konský (lat. Aesculus hippocastanum) má za sebou dlhú históriu tradičného používania v bylinnej medicíne. Pagaštan konský môže pomáhať pri podpore krvného obehu. Ako aktívnu zložku obsahuje účinný saponín aescín, ktorý je prospešný pre zdravé žily – má protizápalový a ochranný účinok na cievy.

N-acetyl-L-cysteín 

N-acetylcysteín je antioxidant, ktorý pomáha podporovať syntézu glutatiónu. Glutatión je najsilnejší intracelulárny (vnútrobunkový) antioxidant v organizme, ktorý pomáha chrániť všetky bunky tela, vrátane srdca, pred oxidačným stresom.

Extrakt z hroznových jadierok 

Hroznové jadierka sú bohaté na antioxidanty, vrátane fenolových kyselín, antokyanov a oligomérnych proantokyanidínov, ktoré patria medzi prírodné bioflavonoidy. Extrakt z hroznových jadierok môže pomôcť pri podpore krvného obehu a srdca.

Extrakt z aceroly 

Extrakt z aceroly obsahuje vysoké množstvo vitamínu C. Vitamín C je silný antioxidant a prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom, k znižovaniu únavy a vyčerpania, k normálnej funkcii krvných ciev, tvorbe kolagénu a normálnej funkcii imunitného systému.

Vitamíny skupiny B 

Vitamín B1 – tiamín – prispieva k normálnej činnosti srdca. Vitamíny B1, B2 a B3 spoločne prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom, k normálnemu energetickému metabolizmu a k znižovaniu únavy.

Tu nájdete Zoznam zdravotných tvrdení, ktoré možno uvádzať na potravinách podľa Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006.

Dávkovanie 

Užívajte 1 – 2 kapsuly denne alebo podľa odporúčaní lekára.

Upozornenie 

NNevhodné pre tehotné a dojčiace ženy. Ak užívate iné lieky, poraďte sa s Vašim lekárom. Neprekračujte odporúčaný denný príjem. Neslúži ako náhrada rozmanitej stravy. Uchovávajte mimo dosahu detí. Skladujte na suchom a chladnom mieste do 25°C. Obal zrecyklujte.

Zloženie 

L-citrulín malát, extrakt z pagaštanu konského (Aesculus hippocastanum, 20% aescín), N-acetyl-L-cysteín, kvercetín, rutín, extrakt z hroznových jadierok 10:1 (95% proantokyanidíny, 90% polyfenoly), extrakt z borovice prímorskej 50:1 (95% proantokyanidínov), extrakt z aceroly (25% vitamín C), tiamín hydrochlorid (vitamín B1), riboflavín (vitamín B2), niacínamid (vitamín B3), HPMC (rastlinná celulóza, obal kapsuly).

V prípade záujmu vám odporúčame pozrieť si aj ďalšie výrobky z kategórie Zdravie srdca ako aj ďalšie výrobky od značky Cytoplan.

Doplňujúce informácie

Značka: Cytoplan
Zaradenie: výživový doplnok
Forma: kapsule
Obsah balenia: 60 kapsúl
Vhodné pre: dospelých, diabetikov, vegetariánov aj vegánov
Nevhodné pre: deti, tehotné a dojčiace ženy, pri plánovanom tehotenstve
Použitie: cievy, žily, kapiláry, srdce, obehový systém, krvný obeh, oxidačný stres
Neobsahuje: GMO, laktózu, pšenicu, lepok, sóju, cukor, kvasnice, umelé farbivá, živočíšne zložky
Certifikáty:
Materiál balenia: recyklovateľný plast
Originálny názov: CytoProtect Cardiovascular Health

Jak začít s otužováním? Člověk by měl mít především zdravé srdce, jinak se nemusíte otužování bát

Otužování není jen vánoční plavání v ledové vodě. Mohlo by se stát součástí života každého, kdo chce udělat něco pro své zdraví. Působí proti nemocím z nachlazení, ale také proti alergiím, vředové chorobě, hypertenzi a některým nervovým chorobám či psychickým poruchám.

Zkušeného otužilce Petra Kociána z oddílu Metujští tygři jsme oslovili v naší radioporadně. S otužováním můžete začít kdykoliv. Třeba tím, že se budete denně sprchovat chladnější vodou nebo vyrazíte na procházky v tričku či v kalhotách s krátkými nohavicemi.

Studená sprcha stačí jednou denně a to dvě až tři minuty. Tolik studenou vodou, co vydržíte. Člověk by měl mít především zdravé srdce, jinak není zapotřebí se otužování bát. Pokud už vyrazíte někam v zimě na vodu, rozhodně s kamarády. Není vhodné, aby zimní plavání někdo provozoval sám.

V případě nemocí z nachlazení platí, že otužilý člověk má větší naději, že neonemocní. Pokud přece onemocní, pak má nemoc lehčí průběh a dříve odezní. Otužování umožňuje lépe se přizpůsobit teplotním výkyvům okolí. Prospívá všem bez ohledu na věk.

Je však nutno dodržovat několik zásad

Přibližme si tyto zásady podrobněji. Respektování věku a zdravotního stavu, dlouhodobost, soustavnost a postupnost.

Otužovat se může každý zdravý člověk. O otužování nemocných však musí rozhodnout lékař. Děti a starší lidé se mají otužovat mírněji. Otužování je velmi důležité pro lidi vyššího věku. Je totiž známo, že jim chlad snadno uškodí. Cévy starších lidí se nejsou schopny dokonale smrštit a zabránit unikání tepla z těla.

Trénink otužilosti probíhá dlouhodobě, nejlépe je začít od dětství a otužovat se celoživotně.

Otužovat se lze denně

Příznivé účinky otužování se projeví nejdříve za tři až čtyři týdny.

Pokud bychom s otužováním přestali, zvýšená otužilost by během několika týdnů opět poklesla. Proto je důležitá soustavnost.

Po delším přerušení otužování (kvůli nemoci, zranění, pobytu v teplých krajích apod.) je třeba začít téměř od začátku. Při otužování dbáme na postupnost.

Začínáme od méně intenzivních prostředků a pokračujeme k intenzivnějším, zvyšujeme i dobu otužování.

Začít by se mělo ráno cvičením při otevřeném okně, na balkóně nebo venku, oblečení by mělo být minimální.

Vhodné je pokračovat ranním mytím minimálně půlky těla studenou vodou nebo raději studenou sprchou. Otužit se můžeme i cestou do práce nebo školy, pokud se oblékneme lehce a jdeme rychle.

Po práci může následovat další otužování v přírodě, při sportu nebo při tělesné práci. Nadměrné oblékání a přetápění místností získanou otužilost snižují.

Celou radioporadnu s Petrem Kociánem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector