Jak jíst v krizi a neztlousnout?

Nemoc, stres v práci, stagnující váha…Podobné nástrahy pořádně prověří odhodlání změnit životní styl. Naučte se, jak nepolevit ani v krizových momentech.

4 rychlé rady na úvod

  1. Smiřte se hned od začátku s tím, že krize přijdou. Nevyhnuly se zatím nikomu.
  2. Nechtějte po sobě 100% dokonalost. Čím přísnější na sebe budete, tím víc hrozí selhání.
  3. Věřte si! Dokážete to.

    Dokud nepřesvědčíte sami sebe, nevšimne si vaší proměny nikdo.

  4. Buďte trochu sobečtí. Ano, jít si každé ráno zaběhat vyžaduje čas, který byste jinak věnovali blízkým. Tak ať se přidají, nebo zavřou pusu.

    Chtějí pro vás přece jen to nejlepší, ne?

Krizové momenty v začátcích hubnutí

Jak jíst v krizi a neztlousnout?

1.   Očekávané výsledky se nedostavují

Nechali jste si sestavit jídelníček na míru, nebo sami pečlivě nastudovali zásady zdravého stravování, plán držíte, poctivě cvičíte, ale na váze se to neprojevuje?

Řešení: Za žádnou cenu nepolevujte! Tělo si na změnu musí nejdřív zvyknout. Většina lidí je zvyklá jíst málo, takže se musí nejdřív „rozjíst“, aby metabolismus zařadil vyšší obrátky. Proto může jít váha krátkodobě dokonce nahoru.

Ve zvykací fázi se mohou dít různé zdánlivě podivné změny (přechodné zhoršení pleti u žen, zadržování vody – zejména po tréninku…), které značí, že se něco v organismu děje. Tyto problémy do 2–3 týdnů většinou samy odezní.

Doporučujeme

Prohlédnout si proměny klientů 

2.   Chutě na sladké

Ani závislost na sladkém nezmizí ze dne na den. Pokud jste byli zvyklí spořádat tabulku čokolády na posezení, je možné, že vás to sem tam ještě chytí.

Řešení: Striktně dodržujte nastavený jídelníček. Rozhodně si neubírejte porce. Pokud vás přepadne chuť na sladké, vypijte sklenici vody. Pokud ani po 15 minutách nutkání neodezní, dejte si kousek ovoce a vezměte žvýkačku. Ze začátku se žádné hřešící dny nedoporučují.

3.   Nedostatek podpory od okolí

Rodina odmítá jíst vaše nové dobroty typu cizrnových karbanátků a v žádném případě vás nechce doprovodit na cvičení? Tak to je docela vážná situace.

Řešení: Podpora okolí je v začátcích velmi důležitá. Ale netrestejte nepochopení záplavou výčitek.

Sepište si nejdřív sami pro sebe, co by pro vás partner/rodina mohli udělat, a pak konstruktivně své návrhy předneste.

Zaměřte se na nový systém nákupů, cvičení, pohybových aktivit a především na prosbu, aby rodina váš nový režim respektovala. Pokud nejbližší selžou, hledejte podporu jinde – u kamarádů, kolegů, trenéra nebo výživového poradce.

4.   Ztracené sebevědomí

„Vždycky jsem měl/a největší zadek široko daleko, nikdy to nebude jiné.“ Přepadají vás podobné pochybnosti? Pak se z místa opravdu nehnete. Dokud si sami nevěříte, nemůžete čekat obdiv ani od ostatních.

Řešení: Kromě zdravého jídla a pohybu si dopřejte i dostatek času, který budete věnovat jen sobě. Zajděte si ke kadeřníkovi, kupte si něco nového, hodně čtěte. Zkrátka dělejte, co máte rádi. Každý večer se pochvalte alespoň za jednu věc, která se ten den povedla.

Už máte pár kilo dole? Skvěle! Číhají však na vás další nástrahy

Jak jíst v krizi a neztlousnout?

1. Nemoc, drobná zranění a další zdravotní překážky

Chytli jste chřipku a najednou nemáte náladu ani jíst, natož si vařit nebo cvičit?

Řešení: Přijměte nastalou situaci s klidem. Rozhodně se k ničemu nenuťte. Tělo si říká o pauzu. Věnujte proto čas odpočinku a k režimu se vracejte postupně. Nepolevujte však ve zdravé stravě! Kvalitní čerstvá zelenina, ovoce, mléčné výrobky a libové maso jsou tím, co vás postaví na nohy. Pokud celý den ležíte, pouze snižte kalorický příjem.

2. Stagnující hubnutí

V prvních měsících šlo vše jako po drátkách, ale najednou se ručičky váhy zastavily?

Řešení: Tělo není stroj a nejde naprogramovat na setrvalé úbytky váhy. Přestaňte se na chvíli vážit i měřit. A hlavně – nepodléhejte panice. Ne nadarmo se říká, že nejtěžší je shodit poslední přebytečná kila.

Nejspíš bude potřeba něco změnit, a tělo v zaběhlém režimu zmást. Zařaďte nový druh tréninku, nebo naopak na chvíli vypněte. Na den, dva můžete výjimečně polevit i ve zdravé stravě.

3. Stres v práci nebo doma

Zatěžkávací zkouška nejen pro hubnutí, ale celé tělo. To se brání zuby nehty a hledá cestu ven. Třeba právě voláním po sladkém.

Řešení: Stres krátkodobého charakteru překleňte drobnými úlitbami (kouskem dobré čokolády, zařazením hřešícího dne…). U dlouhodobého stresu najděte spouštěč a převezměte otěže do vlastních rukou – šéf ani zlobivý partner se sami od sebe nezmění. Musíte s něčím přijít vy. Jde o vaše zdraví.

4. Oslavy, rauty a další svody v podobě lákavého jídla a pití

Jak jíst v krizi a neztlousnout?

Okolí vás bude lákat na alkohol i různé jiné pochutiny, což zavání selháním a výčitkami.

Řešení: Nejprve se zeptejte sami sebe, jestli máte na nabízenou dobrotu chuť. Pokud ano, dejte si ji, ale jenom trošku. Pokud ne, mile, ale rezolutně odmítněte. Umět říkat „ne“ je pro úspěšné hubnutí velmi důležité.

Jak jíst v krizi a neztlousnout?

Finanční krize ovládla celý svět a vypadá to, že to nejhorší zdaleka nemáme za sebou. Tisíce lidí přišly o svou práci a snad každý se bojí, aby se nedobrovolně nezařadil do armády nezaměstnaných. Vlády i firmy šetří.

Nejinak jsou na tom peněženky lidí. I oni musejí šetřit. Jako první v řadě úsporných opatření domácností přichází na řadu výdaje za jídlo.

Jak ale ušetřit na jídle, aby to bylo k jídlu a současně zdravé a my nezačali tloustnout?

Dáte si polévku z vrány?

Krize, při kterých bylo nutné utáhnout si opasky, provází lidstvo odnepaměti. Už od pravěku naši prapředci věděli, že když není mamut, přežít se musí jen na koříncích. Obecně v každé krizové době platilo, že maso bylo drahé, a tedy nedostatkové, a řešilo se, jak drahé suroviny nahradit levnějšími.

Jak jíst v krizi a neztlousnout?

Jednoznačným příkladem tohoto přístupu je kuchyně našich babiček a prababiček za druhé světové války. Maso bylo jen na příděl, a tak se využívaly i nejrůznější „podřadné“ části hospodářských zvířat jako vnitřnosti nebo krev, ta husí se považovala za náramnou pochoutku. Případně se na vesnici jedly i veverky nebo vrány.

Současně ten, kdo neměl zdroje na venkově, choval králíky nebo slepice na pražské pavlači. Za války se také objevily nejrůznější náhražky. Kvalitní suroviny chybělo, tak jídlo vznikalo, jak se dalo.

Víte, že margaríny, pro nás symbol zdravého stravování, vznikly jako náhražky, které se jedly jen, když nebylo máslo nebo sádlo?

Česnek místo muškátů

Určité zkušenosti našich babiček a prababiček se dají použít i v současné krizi. Ovšem nenabádáme vás ke konzumaci polévky z vran. Základem krizového přístupu je mít maximální množství surovin z vlastních zdrojů.

Pokud tedy ještě nemáte zeleninovou zahrádku na své zahradě, vytvořte ji. Řádek brambor, záhonek mrkve a petržele, k tomu cibule a česnek, se bude hodit. Když nemáte vlastní zahradu, využijte široké příbuzenstvo a známé. Prostě začněte jezdit na venkov za nákupy.

Oproti cenám v supermarketech výrazně ušetříte.

Naše babičky a dědečky za války ani nenapadlo, že by každý den chodili na oběd do restaurací. Bylo to drahé. Stejně tak i vy popřemýšlejte, zda by nebylo levnější nosit si do práce jídlo z domova. Pravidelný oběd s kolegy vám odčerpává nemalou finanční částku.

Vařit si doma je levnější a navíc můžete lépe kontrolovat suroviny, které zpracováváte. Čekat, že si udržíte štíhlou postavu z „hotovek“ v místní hospodě nebo z jídla od „Číňanů“ by bylo bláhové. Navíc není žádnou ostudou, přinést si krabičku z domova.

Při troše kuchařské fantazie se možná dočkáte závistivých pohledů svých kolegů.

Nákupy s poloprázdnou peněženkou jsou vždy dobrodružství. Nikdy nevíte, co bude zrovna ve slevě, a zda nakonec nekoupíte zajíce v pytli. Velmi rozumné je nakupovat podle toho, co zrovna v našich zeměpisných šířkách nabízí matka příroda.

Nechtějte tedy jahody v zimě, jsou drahé a hnusné, ale logicky sáhněte po rajčatech v létě, budou vonět, protože uzrály na slunci. „Češi hodně zapomínají na klasiku.

Brambory, zelí, cibule, kořenová zelenina, to vše je levné a může být základem mnoha jídel,“ vysvětluje Mgr. Karolína Hlavatá, nutriční terapeutka z Endokrinolo­gického ústavu v Praze. Podle ní je možné nakupovat v krizi levně a přitom neublížit vlastnímu zdraví.

„Chléb, tvaroh, zakysané mléčné výrobky jsou cenově dostupné a znamenají zdravou alternativu vůči bílému pečivu, sušenkám a uzeninám,“ dodává. 

Jak jíst v krizi a neztlousnout?

Při krizových nákupech se vyplatí dost uvažovat o mase a masných výrobcích. Neplatí, že levné je zároveň lepší. Jistě, kilo bůčku v akci vypadá velmi lákavě, ale při pravidelné konzumaci nejen ztloustnete, ale můžete si přivodit zdravotní problémy, jejichž řešení je nakonec mnohonásobně dražší. „Vyplácí se sázet na kvalitu před kvantitou.

Lépe dva plátky libového masa než kilo bůčku. Stejně tak je lepší koupit si málo kvalitní šunky než hodně špekáčku,“ popisuje nutriční terapeutka. Mimochodem, v měkkých salámech je obtížné hledat jen stopu kvalitního masa, většinu obsahu tvoří mouka, sója a masný separát, což je hnus obsahující rozemleté kůže, šlachy a jiné zbytky.

Stejně rizikové jsou různé hotovky v podobě majonézových salátů nebo konzerv.

Nechci slevu zadarmo

I u nákupu potravin funguje magické slovo sleva. Je zboží v akci ale automaticky levnější? Opak bývá často pravdou. „Slovo sleva funguje u některých lidí na všem, tedy i na jídle. Někteří objíždějí autem různé hypermarkety, aby pořídili levněji.

Zapomínají, že výdaje za benzín jsou mnohdy vyšší, než kdyby to koupili v nejbližším obchodě, nehledě na čas,“ vysvětluje psycholožka Šárka Slabá z Interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Podle ní stejně fungují i velká balení výrobků.

Zákazníci si tak koupí větší množství, než jsou schopni spotřebovat. V konečném výsledku se jim nákup vlastně prodraží.

Obecně platí, že podezřele levné jídlo bývá nekvalitní. „Pomocí éček nahrazují potravinářské suroviny, které jsou pro člověka důležité. Potravina je ochuzena o minerální látky, vitamíny, bílkoviny i sacharidy. Když je tyto látky uměle nahradí, výrobek má podstatně nižší nutriční hodnotu.

Je vlastně ošizen,“ varuje Ing. Dana Winklerová ze Státního zdravotního ústavu. Spotřebiteli se může snadno stát, že si pořídí výrobek, který se jen tváří jako kvalitní potravina. Například kečupy a rajčatové protlaky jsou často nastavovány moukou, vodou a zahušťovadly.

Skutečný obsah rajčat nemusí být příliš vysoký.

Jak jíst v krizi a neztlousnout?

Duel: Škodí „éčka“ v potravinách, nebo spíše pomáhají?

Nejrizikovější jsou nákupy prošlého, ale zlevněného zboží. V Česku dokonce existují obchody, které se specializují na potraviny po záruce. „Jsou zákazníci, pro které je lákadlo sleva tak silná, že si koupí i prošlý jogurt. Říkají si, že není po záruce tak dlouho, a vlastně mu nic není,“ dodává psycholožka.

Nejhorší levná jídla

Obecně platí, že podezřele levné výrobky, bývají často ošizené. Neobsahují to, co mají, ale levnější náhražky. Proto nesledujte jen cenovky, ale i informace o složení na obalech výrobků. 

Měkké salámy a uzeniny: nebuďte naivní a nevěřte tomu, že jsou opravdu z masa. Většinu obsahu tvoří mouka, sója, masný separát, tj. rozemleté šlachy, vnitřnosti, odřezky a jiné nehezké věci, které byste normálně nejedli.
Majonézové saláty: základem salátů jsou právě nekvalitní uzeniny.

K tomu hromada konzervantů, zahušťovadlem a jiných éček. Nutriční hodnota nulová.
Hotová jídla: balená hotová jídla s dlouhým datem spotřeby obsahují hodně umělých náhražek, chybí čerstvé suroviny a nutriční hodnota je opět mizerná.
Podezřele levné jogurty: pečlivě si projděte informace o obsahu.

Snadno narazíte na výrobek, který obsahuje především zahušťovadla a barviva.
Kečupy a rajčatové protlaky: podívejte se, kolik rajčat výrobek obsahuje. Můžete zažít nepříjemné překvapení v podobě ošizeného výrobku s dostatkem zahušťovadel a konzervantů.

Sýry bez mléka: pozor na nápisy jemný tavený nebo alternative, skrývají se za nimi výrobky, které se tváří jako sýry, ale nemají z mlékem nic společného, jsou vyrobené z rostlinného tuku.
Marmelády s minimem ovoce: příliš nízká cena signalizuje, že výrobek je spíše hmotou s ovocnou příchutí, než ovocnou marmeládou.

Podívejte se na obsah ovoce. Může se vám stát, že si koupíte třešňovou marmeládu, která bude obsahovat jablka, ale po třešní v ní bude minimum, naopak zahuštovadla budou mít navrch.
Sirupy bez ovoce: cenové rozpětí sirupů je obrovské. Levné výrobky obsahují pouze sladkou vodu a barviva, s ovocem nemají nic společného.

 
Čokoládové cukrovinky:  Nevěřte tomu, že všechno, co se tváří jako čokoláda, je čokoláda. Na obale musí být uvedený obsah kakaa, pokud je příliš nízký, výrobek nekupujte

Tipy pro levný a zdravý nákup

  • Využijte sezóny. Nechtějte předražená vodnatná rajčata v prosinci, ale počkejte si na červenec.
  • Investujte do kvality. Raději si kupte méně často kvalitní výrobek než častěji ošizený. Raději si dejte jednou týdne steak než každý den bůček.
  • Sledujte, zda je velké balení opravdu výhodné. Ve větších prodejnách je v regálu uvedená i cena za jednotku. Porovnávejte, než výrobek vložíte do košíku.
  • Nakupujte základní suroviny a vařte.
  • Zapomeňte na prošlé potraviny. Jsou rizikem pro vaše zdraví. 

Krize v hubnutí a jak ji překonat

Jak jíst v krizi a neztlousnout?

Jak překonat krizi při hubnutí?

Hubnutí je proces, při kterém bychom měly svůj životní styl změnit. Pro správné hubnutí je nesmírně důležité správně, zdravě, pravidelně jíst a také pravidelně sportovat, hýbat se a pohybovat se. Pokud ne váš životní styl úplně jiný a rozhodnete se hubnout, je jasné, že ze začátku to nebudete mít úplně jednoduché a bude chvíli trvat, než si na vše zvyknete a než se do všeho dostanete.

Budete toho muset spoustu překonávat a také se určitě, minimálně jednou, objeví hubnoucí krize. Cože to vlastně je? To je obvykle chvíle, kdy si myslíte, že je vše na nic, stejně nezhubnete, při začátku hubnutí nejde vše tak, jak by mělo, hubnutí se po nějaké době zastaví a nejde a nejde.

Poradíme vám, jak krize v hubnutí překonat a nastartovat další etapu hubnutí.

Vaše dieta

Je metoda, kterou jste zvolili ta správná? Tabletky, koktejly, dělená strava, různé diety a podobně, můžete si zvolit cokoliv, ovšem musíte myslet na to, že ne všechno sedne všem. Vybraná dieta pro hubnutí nemusí být nutně škodlivá, jen vám prostě nesedla, to se stává.

Obvykle se stává, že dieta je zaměřená velmi jednostranně, takže dieta tolik neúčinkuje a nemá ten správný a požadovaný efekt pro vás. Poohlédněte se po jiné dietě, po jiné metodě, nejideálnější je zdravě se stravovat, můžete si také najít jiný podpůrný prostředek jako například bylinné čaje a podobně.

Vše však musí být v souladu s vaší zdravotní stránkou, na to myslete ze všeho nejvíce.

Vaše myšlení

Vaše hubnutí je záležitostí mozku. Pozitivní myšlení, to je věc, o které byly napsány již stovky článků, nicméně ač se to zdá zvláštní, opravdu funguje a je potřeba myslet pozitivně.

Pokud se stresujete, jste v napětí, jste nervózní, hubne se velmi obtížně. Vše si v hlavě srovnejte, díky tomu se pak klidně pohnete z místa a budete moci zase hubnout.

Odstraňte ze života všechny negativní věci ze svého života.

Vaše motivace

Motivace je také velmi důležitá ke správnému hubnutí. Motivací může být cokoliv, co vám pomůže v hubnutí.

Pro někoho je motivací dovolená v plavkách, pro jiného zapnutí vysněných džínů, pro dalšího zapnutí svých vysněných šatů. Motivace se mění postupem času, objevují se nové, ty staré už nejsou tolik důležité.

Je čas udělat revizi vašich motivací a popřípadě najít nové, které vás zase poženou v hubnutí dopředu.

Váš metabolismus

Látková přeměna je v těle opravdu moc důležitá, nemůžeme ji jen tak zanedbávat. Ve většině případů si však za potíže s metabolismem můžeme sami.

Přísnými, nezdravými, opakovanými dietami si metabolismus zpomalíme a některé změny, které se díky těmto nezdravým dietám v těle odehrají, mohou být i nevratné. Musíte jíst pravidelně, pravidelně se také pohybovat.

Napravovat chyby nebude jednoduché, ale rozhodně se většina chyb dá napravit, chce to jen trpělivost.

Vaše porce

Jíte hodně, jíte málo a podobně? Nevíte si přesně s porcemi rady? Pokud tápete a nevíte si přesně rady, není žádná ostuda požádat o pomoc odborníka, který vám přesně pomůže.

Během chvíle vám tak může poradit co jíst, kolik toho sníst, může odhalit nesrovnalosti, či proč vám váha stagnuje.

Poradí vám a také vám pomůže sestavit ten nejlepší jídelníček, který je pro vás ten nejlepší, bude vyvážený, což pro vaše hubnutí je to nejlepší.

Váš sport

Pokud sportujete a nebaví vás to, je jasné, že nehubnete, protože celou dobu myslíte na to, aby to už konečně skončilo, abyste konečně docvičily. Sport vás musí bavit a naplňovat, takže hledejte.

Dnes je mnoho druhů sportů, sportovních aktivit, které můžete provádět a je tak jen na vás, vyzkoušet to, co vám bude sedět.

Sporty také střídejte, bude to pro vaše tělo lepší, pro hubnutí je dobrá aerobní aktivita, kterou můžete provozovat denně či ob den. Do toho třeba vyzkoušejte plavání, jízdu na kole a podobně.

A co si dále o hubnutí přečíst?

VIDEO: Krize při hubnutí? 7 tipů co s tím můžete sami udělat

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Jak jíst v době krize levně a zároveň zdravě? Poradíme vám

Ekonomická krize je dobrým důvodem, proč přestat kupovat různé pamlsky, sladké bublinkové nápoje nebo slané brambůrky. Tyto pochoutky představují nálož prázdných kalorií a většinou jsou plné éček.

Profesor Adam Drewnowski, epidemiolog z University of Washington, říká: „Ačkoliv některé značky tohoto typu potravin pořídíte lacino, měli byste jim odolat a zaměřit se na jejich zdravější variantu. Ulevíte peněžence a navíc uděláte něco pro sebe.“

Pokud se při nákupech zaměříte na výběr skutečně hodnotných potravin, koupíte toho nakonec méně. Vědci z University of New York ve výzkumu zaměřeným na obézní děti sledovali nákupy jídla několika různých domácností a zjistili, že když se začaly nakupovat výhradně „zdravé“ potraviny, významně se ulevilo jejich rodinnému rozpočtu.

Nedovolí vám stav vašeho konta navštěvovat restaurace tak často jako dřív? Pak byste měli odolat pokušení nahradit restaurace provozovnami rychlého občerstvení, jejichž nabídka se až na výjimky se zdravým jídlem zrovna neslučuje.

„Zdravé jídlo nemusí být vůbec drahé. Pokud zvolíte zdravou a vyváženou stravu, můžete naopak výrazně ušetřit. A to nejen tím, že si do práce berete svačiny nebo uvařené jídlo z domova a nemusíte chodit do restaurací nebo fast foodů,“ vysvětlila nutriční terapeutka Julie Zákostelecká.

2. Vraťte se k „obyčejným“ potravinám

Ačkoliv supermarkety nabízejí desítky exotických, módních a mnohdy předražených potravin, není důvod, proč byste nemohli vařit z docela obyčejných surovin. Zelí, fazole, jablka, mrkev nebo brambory vám peněženku příliš neprovětrají a můžete z nich vykouzlit nepřeberné variace.

Třeba zrovna brambory obsahují vitamin C a B6 a B3, jód, hořčík, draslík, kalcium a železo, a navíc mají minimum tuku.

Poskytují dostatek energie ve formě sacharidů a zároveň se doporučují jako dietní strava, protože obsahují mnohem méně sušiny než obiloviny, a tudíž i menší množství využitelné energie.

Rovnou však zapomeňte na smažené hranolky, krokety nebo bramboráčky a naučte se připravovat pokrmy z brambor pečených nebo vařených.

„Chutná jídla můžete vytvořit i z docela obyčejných potravin. Výborná je třeba pomazánka z olomouckých tvarůžků, na kterou kromě tvarůžků potřebujete tvaroh, jednu kapii a jednu nakládanou okurku. Nebo zkuste ředkvičkový salát, který vyrobíte ze dvou vajec, bílého jogurtu, pepře, soli a dvou svazků ředkviček,“ radí Zákostelecká.

3. Ovoce a zelenina nemusí být nutně čerstvé

Rozšířený názor, že ovoce a zelenina musí být čerstvé, aby byly zdravé, je mýtus. „Technologické procesy, kterými se konzervují a zmražují, se za poslední léta velmi zdokonalily, a proto si ovoce a zelenina stále uchovávají dostatek vitaminů,“ uvedl pro noviny New York Times Robert Murray z Ohio University College of Medicine.

V některých případech přitom mohou být dokonce zdravější než jejich čerstvá verze v supermarketech. Mnohé druhy ovoce se totiž sklízejí ještě předtím, než dozrají, a tím ztrácejí vitaminy. Naopak ovoce a zelenina používaná na zmražení se sklízí v době plné zralosti.

4. Nekupujte balenou vodu

Výzkumy dokazují, že balené vody mají na lidské zdraví stejný vliv jako voda z kohoutku. „Vědecké testy prokázaly, že voda z kohoutku je pro naše zdraví stejně dobrá jako balená voda, která ovšem stojí v průměru pětsetkrát víc,“ říká doktor Stephen Edberg z Yale University.

5. Jde to i bez značky

Zkuste někdy udělat „slepý test“ a naservírujte členům domácnosti různé druhy potravin, dražších značkových a těch levnějších, nesoucích třeba jméno obchodu. Nejspíš zjistíte, že například kukuřičné lupínky, toastový chléb nebo mléko chutnají velmi podobně, přestože v jejich ceně může být rozdíl i desetikorun.

„Pokud chcete razantně ušetřit na potravinách, sledujte ceny potravin v různých akcích a alespoň na nějakou dobu se vzdejte svých oblíbených značek,“ doporučuje Julie Zákostelecká.

  • Zdravá varianta:
  • Snídaně: 1 celozrnný rohlík, 50 g šunky – 20 Kč Svačina: jablko – 5 Kč Oběd: zapečená brokolice s bramborem – 53 Kč (200g brokolice, 150 g brambor, 2 vejce, 400 ml mléka, 100 g sýra) Svačina: jogurt – 8 Kč Večeře: tuňák ve vlastní šťávě, celozrnný rohlík, mrkvový salát – 40 Kč
  • 2.večeře: okurka 150 g – 15 Kč
  • Celkem: 141 Kč
  • Nezdravá varianta:
  • Snídaně: 2x rohlík bílý, 100 g vlašský salát – 23 Kč Svačina: sušenka – 8 Kč Oběd: hotovka v restauraci – 100 Kč Svačina: cheeseburger – 30 Kč
  • Večeře: pizza – 150 Kč
  • Celkem: 311 Kč

Jak jíst večer, abyste neměla hlad v noci a dařilo se hubnout

Možná se vám to také stává – přes den se držíte, ale jakmile z vás večer opadne denní shon a stres, máte chuť k jídlu. A když si dopřejete vydatnou večeři, máte trochu výčitky, že na noc byste neměla… a ke všemu vás vzbudí v noci prázdný žaludek a obří chuť na něco sladkého nebo nezdravého. Jak se tomu vyhnout?

Pokud se nechcete v noci budit hladem, začněte se správnou strategií už ráno.

Ona to nakonec není žádná věda, stačí se jen dobře nasnídat a naobědvat, to případně doplnit dietními svačinkami a nenechávat si tu největší porci na večer. Nejen, že se vám po velké večeři bude špatně usínat.

Váš spánek bude ještě ke všemu méně kvalitní, a pokud navíc večeře nebude vyvážená, bude vám vaše tělo brzy signalizovat hlad.

Nehladovte

Možná jíte málo. Na vyvážený jídelníček je důležité myslet už od rána. Nesnažte se hladovět s tím, že to večer nějak překonáte nebo zaspíte. Většinou ne, a pokud své tělo nějak ošálíte a nenajíte se, hladové tělo se vám „odmění“ zpomalením metabolismu a také tím, že veškerou energii uloží do tukových zásob pro případ další krize.

Jezte vyváženě

Pamatujte, že byste měli ke každému jídlu sníst porci zeleniny a bílkovin. Ty zasytí a pomáhají také vyrovnat hladinu cukru v krvi.

 V první řadě si tedy zkontrolujte, jestli opravdu sníte správné množství bílkovin (ideálně 0,8–1 g bílkoviny na jeden kilogram vaší váhy), jestli zbytečně nevynecháváte komplexní sacharidy a vlákninu, zdravé tuky a jestli dostatečně pijete. Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.

Večeře

Pokud si rozvrhnete jídlo správně přes den, nebudete mít večer žádné nezdravé chutě nebo potřebu vyjíst restauraci. Bude vám stačit nějaká lehčí večeře  – vyzkoušejte například tuňákové wrapy nebo sekanou se zeleninou, další dietní večeře pak najdete zde.

Základem zdravé a lehké večeře by měla být zelenina. Zeleninu byste však neměli jíst samotnou, takové jídlo by vás nenasytilo. Doplňte ji opět potravinami s vyšším obsahem bílkovin a menší dávku sacharidů třeba ve formě přílohy.

Jídlo si dejte dvě až tři hodiny před usnutím, neplatí tedy rozhodně, že „po páté hodině se nesmí jíst.“ Pokud ale večeříte s rodinou a spát půjdete až za více než tři hodiny, můžete si dopřát ještě druhou malou večeři – třeba hrst ořechů se sýrem.

Než půjdete spát

Abyste rychle usnuli a váš spánek byl hluboký, osvojte si zdravé návyky. Není dobré vstát od televize nebo počítače a hned zamířit do postele. Podle doktora Shelby Freedmana, ředitele spánkové laboratoře v New Yorku, je ideální, když si vyčleníte na přípravu na spánek aspoň 30 až 45 minut. Během této se už nenechte rušit mobilem nebo filmem.

Věnujte se spíše zklidnění – čtení knihy, popíjení bylinkového čaje, horké koupeli nebo třeba jednoduché meditaci. A nemusíte být žádný zenový mistr, stačí zavřít oči a na pět až deset minut jen zhluboka dýchat. Pokud se vám začnou v hlavě honit myšlenky, zkuste je neřešit a jen se zase vrátit ke svému dechu. Můžete počítat nádechy a výdechy.

Pokud vás při usínání obtěžují myšlenky, které vám nedovolí zabrat, takhle se jich zbavíte.

Další rady pro lepší usínání čtěte zde.

Chcete jíst všechno, necvičit a netloustnout? Jde to! | Žena.cz

Určitě je také znáte – ženy, které jedí čokoládu, zmrzlinu i hamburgery, cvičení příliš nedají, a přesto váží už od střední školy pořád stejně. Závidíte jim? Nemusíte, stačí okoukat některé jejich zvyky a triky.

Existují ženy, které se v jídle nemusí příliš omezovat a když mají na něco chuť, prostě si to vezmou. Nemusejí navíc nijak extrémně sportovat, a přesto netloustnou. Každá z vás určitě nějakou takovou zná, že? Samozřejmě na to má velký vliv rychlost metabolismu, věk i genetika, ale přesto některé návyky těchto žen mohou pomoci i ostatním, „obyčejným smrtelnicím“.

Samozřejmě netvrdíme, že jde o zaručený návod na hubnutí. Pokud potřebujete zhubnout, zřejmě si na nějaký čas budete muset pizzu a hranolky odpustit, ale až se dostanete na svou požadovanou váhu, určitě si ji při dodržování těchto rad udržíte. 

1) Jezte

V první řadě si uvědomte, že na tom, že tyto ženy jí často, není nic špatného – naopak. Přivlastněte si jejich pravidlo, že čím dříve začnete jíst tím lépe.

Brzkou a výživnou snídaní totiž svůj metabolismus skvěle nastartujete, takže bude celý den rychleji spalovat. Kromě toho získáte spoustu energie a budete mnohem akčnější než bez snídaně.

O malých, pravidelných porcích se asi už nemusíme zmiňovat.

2) Jezte všechno

Všimněte si, že štíhlé ženy si sice pravidelně dávají pizzu, nebo jedí ve fast foodu, ale vídáte je tam snad denně? Nikoli. Jedí totiž všechno. Od zeleniny a ovoce, přes polévky až po tyhle „nezdravosti“. A v tom je ten fígl.

Vaše strava musí být pestrá, a jednou za čas byste i svůj zdravý životní styl měla obohatit nějakou kalorickou bombou. Tělo si zkrátka nesmí zvyknout jen na saláty, ani jen na hamburgery – překvapujte ho. Jen tak bude fungovat správně a spalovat.

3) Nepřejídejte se

Poslouchejte svoje tělo a dávejte mu jen to, co chce. Pokud má chuť na hranolky, dejte mu je, ale jen v přiměřené porci. Když jich sníte plný talíř, tělo vás potrestá bolestí žaludku a samozřejmě přibíráním na váze. Jezte tedy všechno, ale s mírou. Zažeňte hlad, zažeňte chuť, ale nikdy byste při tom neměla mít pocit přeplněnosti. 

Naučte se jíst pomalu, abyste stihla během jídla zaregistrovat, že máte dost. Zapomeňte na to pravidlo ze základní školy, kde vás učitelky nutily sníst každou porci do posledního drobečku. Kromě toho každé nezdravé jídlo doplňujte něčím zdravým. Ke zmíněným hranolkám si tedy nedávejte burger nebo třeba smažený sýr, ale zeleninový salát. 

4) Buďte akční

Jakmile se naučíte jíst menší porce, poznáte, že když není břicho plné jídla, ale jen příjemně nasycené, má mnohem víc síly a energie na nejrůznější aktivity. Ženy, které si po obědě dávají čokoládovou tyčinku a kromě vody a čajů klidně pijí i coca colu, totiž pořád něco dělají. 

Nemusí trávit hodiny denně v posilovně, ale zkrátka ani chvíli neposedí. Pokud nepracují, jezdí na výlety, jsou zvyklé chodit pěšky, pořád něco podnikají, nejsou líné a jen tak ležet na gauči je zřejmě moc nebaví. A když už přece jen koukají na televizi, určitě u toho dělají ještě nějakou další činnost – ať už je to úklid, žehlení, hraní s dětmi či rotoped. 

5) Neřešte to

Velmi důležitý klíč k tomu, abyste nepřibrala dvě kila poté, co sníte jediné jablko, je ve vaší hlavě.

Pokud se budete svojí váhou trápit, počítat každou kalorii a vážit se dvakrát denně, nikdy nezhubnete, protože vám to vaše narušená psychika jednoduše nedovolí.

Samozřejmě to neznamená, že pokud si to v hlavě srovnáte, rázem zhubnete deset kilo, ale rozhodně přestanete dál přibírat. Vaše váha se minimálně zastaví.

Energii a čas, kterou obvykle věnujete přemýšlením nad jídlem a hubnutím, prostě dejte do něčeho užitečnějšího. Nejlépe samozřejmě do sportu, ale klidně si jen najděte nějakého koníčka a začněte třeba navštěvovat kurzy kreslení. Váš život se zase o něco víc zaplní a možná už nezbyde tolik času chodit do cukrárny pro dortíky a sladká cappuccina.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Malá prsa, velký zadek, krátké nohy: Naučte se oblékat
  • Co jíst, jak se chovat, abyste přežili podzim ve zdraví
  • 5 rad, jak se ubránit vysokému cholesterolu

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Dvořák může vést ČT jen pár měsíců. Policie byla psychologické divadlo, říká Rožánek | Video: Michael Rozsypal

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *