Hubnutí bez příčiny a únava jsou příznaky cukrovky

Hubnutí bez příčiny a únava jsou příznaky cukrovky

Jak tedy poznám, že já nebo mé dítě máme cukrovku??

Mezi nejčastější příznaky patří:

  • žízeň, ale opravdu velká žízeň, nestačí jen jeden hrníček, žízeň budí člověka i v noci
  • polyurie /časté močení/, noční močení, často u malých dětí, které již na noc nepotřebovaly plenu, nyní se opět začaly počurávat, moč je lepkavá – sladká
  • hubnutí při normální chuti k jídlu, během krátké doby to může být i několik kg
  • únavnost, malátnost
  • přechodné poruchy zrakové ostrosti
  • poruchy vědomí až bezvědomí
  • dech páchnoucí po acetonu, prohloubené dýchání
  • opakované infekce močových cest

Hubnutí bez příčiny a únava jsou příznaky cukrovky

Takže když budu mít tyto příznaky, mám určitě cukrovku??

Tyto projevy mohou mít samozřejmě i jinou příčinu. Přesnou diagnózu určí lékař – mezi základní vyšetření patří:

  • odběr krve (vysoká glykémie = hyperglykémie),
  • vyšetření moči (nález cukru = glykosurie, může se vyskytovat i aceton),
  • další vyšetření – zjistí např. hladinu inzulínu, protilátek, protože existuje mnoho různých typů diabetu.

Mezi nejčastější typ diabetu u dětí patří diabetes mellitus I. typu

Vzniká v důsledku destrukce beta-buněk Langerhansových ostrůvků v pankreatu, které produkují inzulín. V důsledku toho dochází k nedostatku inzulínu a vzniká celoživotní závislost na jeho zevním podávání. Ke zničení beta-buněk dochází na podkladě buněčného autoimunitního procesu, který prokážeme nálezem protilátek v krvi.

Hubnutí bez příčiny a únava jsou příznaky cukrovky

Příznaky Diabetes Mellitus 1. typu

Nemoc se většinou vyvíjí pomalu. Častěji vzniká na podzim a na jaře při výskytu virových onemocnění. Projevuje se trvalou žízní a častým močením v důsledku vysokého obsahu glukózy v krvi, která na sebe váže vodu, hubnutím. U dětí není výjimkou pomočování, zvláště v noci.

Později se v moči a dechu objevuje aceton, pacient je dráždivý a unavený.

Při lehčím průběhu mohou někdy na nemoc upozornit poruchy vidění vznikající ze změn v objemu oční čočky při zvýšené glykemii, svědění genitálií vznikající při plísňovém zánětu (plísním se dobře daří v prostředí s cukrem).

Pokud jsou příznaky přehlédnuty a nemoc se dále rozvíjí, dostavuje se zvracení a bolesti břicha, červené zbarvení sliznic, které vzniká při vzestupu odpadních látek kyselé povahy – ketolátek (acetonu) v krvi.

Tělo totiž začne využívat tuky jako zdroj náhradní energie. Stav, kdy je tělo okyselováno ketolátkami, se nazývá ketoacidóza. Hromadění kyselých odpadních látek spolu s odvodněním vede ke vzniku diabetického kómatu, provázeného hlubokým kussmaulovým dýcháním.

U dospělých je nejčastější diabetes mellitus II. typu

Záchyt diabetu 2. typu bývá často náhodný při odběrech krve. Příznaky mohou být nevýrazné, pomalu nastupující či atypické. U řady nemocných jsou již v době určení diagnozy vyvinuty chronické komplikace. Mezi obecné příznaky diabetu patří žízeň se zvýšeným příjmem tekutin a častým močením, což je způsobeno vysokou hladinu krevního cukru.

Cukr s sebou strhává vodu do moči a to vede k dehydrataci organismu se zvýšenou únavou a slabostí. Může se objevit neostré vidění, pocit mravenčení v různých částech těla, snížená chuť k jídlu, hubnutí. Vzhledem k tomu, že sekrece inzulinu nikdy neklesne až k nule, nejsou pro diabetes 2.

typu typické akutní komplikace jako je akutní ketoacidoza, která je typická pro diabetes 1. typu.

Jak zjistím, že mám cukrovku – diabetes 2. typu

Pacienta mohou dovést k lékaři výše uvedené příznaky, často je však cukrovka diagnostikována náhodně z krevních odběrů. Hlavním ukazatelem je stanovení hladiny cukru v krvi – tzv. glykémie. K ověření diagnozy se někdy používá tzv. OGTT test (orální glukózový toleranční test), při němž je hodnocena glykémie po podání roztoku glukózy ústy.

Správné hodnoty glykémie

Hladina neboli množství glukózy v krvi se nazývá glykemie. Glykemie se udává v mmol/l. U zdravého člověka glykemie neklesne pod 3,3 mmol/l a na lačno nestoupne přes 6 mmol/l. Jen krátce po jídle je o trochu vyšší, ale za hodinu už klesá pod 7,7 mmol/l a pokles do dobře hlídaného rozmezí mezi 3,3 – 6 mmol/l i potom rychle pokračuje.

Cukrovka – příznaky a hodnoty glykemie

Hubnutí bez příčiny a únava jsou příznaky cukrovky

Cukrovka vzniká v důsledku nedostatku tvorby inzulinu. Pokud zcela nefungují buňky slinivky břišní a neprodukují inzulin, hovoříme o diabetes 1. typu, jde o autoimunitní podstatu, neboť vlastní imunitní systém sám ničí beta-buňky slinivky, kdežto diabetes 2. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu.

Cukrovka – hodnoty glykémie

Ideální hladina cukru je 4 až 5mmol/ litr krve, normálně do 5,6mmol/litr krve, lehce zvýšená hladina 5,6mmol/litr krve až 7mmol/l krve, ale přes 7mmol/litr krve je signálem pro nemoc nazývanou cukrovka. Vyskytuje se, když slinivka břišní tvoří málo inzulínu nebo když netvoří žádný inzulín nebo když inzulín je produkován, ale tělo na něj nereaguje. Potom se cukr v krvi nedovede spálit.

Cukrovka – příznaky

Příznaky cukrovky většinou ihned nerozpoznáme, protože obvykle probíhá skrytě. Pokud jde o diabetes 1. typu, jde o to, jak dlouho bude trvat, než protilátky zničí alespoň z 80 % beta buňky slinivky, pak již přestane stačit množství inzulinu potřebné ke zpracování cukru v těle.

Od této chvíle lze jednoznačně prokázat diabetes. Najdeme cukr v moči a laboratorně zjistíme zvýšenou glykemii – zvýšené množství cukru v krvi. Diabetes 2.

typu vzniká ještě pomaleji, zejména u osob, které mají nadváhu, vysoký cholesterol, nedostatek pohybu, kteří kouří, pijí alkohol, žijí ve stresu.

Latinské slovo mellitus znamená sladký. Toto pojmenování očividně vychází z faktu, že moč, kterou neléčení diabetici vylučují v nadměrném množství, přitahovala hmyz, jelikož taková moč obsahuje cukr.

Ve staré Číně zjišťovali projevy cukrovky sledováním mravenců, zda byli přitahováni k moči pacienta nebo ne. Ve středověku evropští lékaři ochutnávali moč, jak je občas vyobrazeno na gotických reliéfech.

Mezi nejčastější příznaky patří žízeň, časté a vydatné močení. Když se zvyšuje hladina cukru v krvi, ledviny nedovedou cukr udržet a propouštějí jej do moči. Přebytky glukózy s sebou strhávají molekuly vody. Čím vyšší hladina glykemie, tím větší množství moči. Postižený jedinec je nucen hodně pít a nápadně často chodí močit.

Diabetes je řecké slovo a v překladu znamená uplynout, odtékat, u nás tento výraz nahrazuje slovo úplavice – při neléčení dochází k odvodnění – dehydrataci.

Mezi další příznaky patří hubnutí a únava. Inzulin umožňuje vstup glukózy do buněk. Pokud se glukóza nedostane do buňky, začne trpět nedostatkem vnitřní energie a začne si chybějící energii zajišťovat rozkladem tuků.

Jedinec nezadržitelně hubne, je malátný, bez chuti do života, je unavený. Ebersův papyrus zachovaný z roku 1552 př. n. l. popisuje diabetes coby vzácnou nemoc, při které nemocný neustále pije, rozpouští se a močí „odchází ven“.

U neléčené choroby cítíme aceton. Katabolismem tuků se uvolňuje požadovaná energie, avšak jakožto odpadní látky této reakce vznikají ketolátky (aceton), jež okyselují vnitřní prostředí těla. Tím ovlivňují průběh některých chemických reakcí v těle a také jeho látkovou výměnu.

Může dojít až k poruchám vědomí. S rostoucí silou nemoci nám osoba svým chováním může připadat, že je opilá, zmatená.

Dostavují se bolesti břicha, nechutenství, můžeme si myslet, že máte chřipku, jedná se o nespecifické příznaky.

Varovným znakem je letargie, apatie, extrémní slabost, prudké dýchání (Kussmaulovo dýchání – hyperventilace), což prudce vede k acetonové kyselosti (ketoacidóze) a stavu bezvědomí – diabetickému kómatu a smrti.

Nepoznaná, pomalu se vyvíjející, anebo zanedbávaná, neléčená cukrovka způsobuje těžká poškození nejdůležitějších orgánů, srdce, mozku, cév na dolních končetinách, ale i malých cév, které prokrvují ledviny, oči, nervy…

Diabetes mellitus 1. typu

Diabetes mellitus 1. typu vznikne tehdy, když jsou zničeny B-buňky Langerhansových ostrůvků slinivky vlastním imunitním systémem, což vede k neschopnosti tvořit si inzulin, a postižený jedinec se stane do konce svého života závislým na aplikaci inzulinu zvenčí.

Spouštěcím mechanismem k rozvoji autoimunitní reakce může být třeba i banální viróza, jež nastartuje zničující tvorbu protilátek proti vlastním buňkám. Tito pacienti mají většinou sklon i k jiným autoimunitním nemocem, například k autoimunitní poruše štítné žlázy, neboť jsou si obě žlázy svou strukturou velmi podobné. Diabetes mellitus 1.

typu je také někdy označován jako dětský diabetes, protože je nejčastěji diagnostikován v dětském věku.

Diabetes mellitus 2. typu

Diabetes mellitus 2. typu je onemocnění, které je podmíněno nerovnováhou mezi sekrecí a účinkem inzulinu v metabolismu glukózy. To znamená, že slinivka diabetiků 2.

typu produkuje

dost a někdy až nadbytek inzulinu, avšak jejich tělo na inzulin nereaguje. V této fázi nemoci se podávají tzv. perorální anti diabetika a je nutná dieta a celková změna životního stylu.

Pokud se tak nestane a pokud slinivka stále produkuje nadbytek inzulinu, může časem dojít k vyčerpání schopnosti tvořit inzulin a dojde k nutnosti aplikovat inzulin zvenčí.

Diabetes 2. typu je označován diabetem dospělých. Často jsou vlohy k diabetu 2. typu dědičně přenášeny z generace na generaci.

Těhotenská cukrovka

Těhotenská cukrovka je označovaná také jako gestační diabetes mellitus. Během těhotenství kolísá hladina glykemie v závislosti na těhotenských hormonech a u některých žen se slinivka není schopna vyrovnat se zvýšenými požadavky na inzulin, jenž má udržet hladinu cukru v rovnováze.

Budete mít zájem:  Zázrak jménem omega-3 mastné kyseliny – jaké mají účinky na zdraví?

Zvýšené množství cukru v matčině krvi přestupuje přes placentu do plodu, který odpovídá zvýšenou tvorbou vlastního inzulinu. Dítě se narodí s velkou porodní váhou a je ohroženo sníženou hladinou cukru – hypoglykemií. Tento jev souvisí ještě s vyšší hladinou hemoglobinu a s tzv. novorozeneckou žloutenkou.

Popsané potíže se většinou upraví po porodu jak u matky, tak i dítěte.

Diabetes insipidus

Při tomto typu diabetu není narušena hormonální rovnováha hormonů pankreatu, ale vylučování antidiuretického hormonu (ADH), který reguluje tvorbu moči. Tomuto typu se říká žíznivka – diabetes insipidus. Při ní je člověk neschopen zadržovat v těle vodu a za den pak vylučuje 10 až 20 litrů vody, ať už dechem, potem nebo močí.

Léčba cukrovky

Vše je postaveno na včasném a přesném pojmenování patologického procesu, vedoucího k projevům cukrovky. U diabetu 1. typu jde většinou o čas. Na začátku jde o imunologický proces. Má se k němu vyjadřovat specialista imunolog a má využít všechny dostupné postupy, aby byl autoimunitní proces zastaven.

Pokud se to nepodaří, dojde k nenávratnému zničení beta-buněk slinivky, a pak už není jiná možnost než do konce života užívat inzulin.

Věda pokročila a stále častěji se diskutuje o využití kmenových buněk z pupečníkové krve, ve snaze ovlivnit autoimunitní proces a podporovat regeneraci beta-buněk Langerhansových ostrůvků.

Edukace pacienta

Stanovení diagnózy s sebou přináší šok pro pacienta i jeho rodinu. Je hodně podstatné, do jaké míry se dokáže pacient obeznámit se svou nemocí, ujasnit si mechanismus toho, co se v jeho těle odehrává, a jaký postoj k nemoci zaujme.

Je naprosto podstatná spolupráce s ošetřujícím lékařem, dodržování zásad diety, rekreačního sportu a je nutno učinit totální životní změnu, odstranit z něj stresor extrémního zatěžování apod. Cílem léčby cukrovky je umožnit nemocnému plnohodnotný, aktivní život.

Toho lze dosáhnout dlouhodobou a uspokojivou kompenzací diabetu a prevencí jeho pozdních komplikací. Ukazatelem dlouhodobé kompenzace diabetu, který kontroluje diabetolog, je sledování hladiny glykovaného hemoglobinu. Vzniká glykací bílkoviny červeného krevního barviva = hemoglobinu.

Hodnota glykovaného hemoglobinu v procentech ukazuje poměry kompenzace diabetu v časovém období tří měsíců, neboť se červené krvinky obměňují právě každé tři měsíce.

Pro správnou kompenzaci diabetu je třeba zvládnout reakce inzulinu, diety a fyzické aktivity.

Inzulin a fyzická aktivita glykemii snižují, zatímco jídlo a také anti-regulační hormony glykemii zvyšují. Pacient a jeho rodina se tedy musejí naučit přesně ovládat vztahy „inzulin – jídlo – pohyb“: Když nedosáhnou vyrovnání, nastane výkyv glykemie z normy, což má za následek jednu z akutních komplikací diabetu.

V důsledku dlouhodobě špatné kompenzace diabetu se zvyšuje pravděpodobnost výskytu pozdních komplikací diabetu, např. diabetická neuropatie, která vede k poruchám odpovídajících orgánů a tkání (srdce, cévy, ledviny, střevo, sexuální dysfunkce, impotence, poruchy močení…).

Každý diabetik by měl znát glykemické indexy základních potravin, aby měl přehled, jak bude glykemie reagovat na potravinu, kterou hodlá sníst.

Cukrovka se léčí inzulinem, tj. hormonem bílkovinné povahy, umožňujícím, aby mohla glukóza z krve vstoupit do buněk. V buňkách je štěpena na jednodušší látky, přičemž se uvolňuje energie.

Jediným východiskem je vnést do metabolismu znovu rovnováhu pomocí zevní aplikace inzulinu, který si již tělo nedokáže samo vyrobit. Po zahájení léčby inzulinem se částečně obnoví funkce zbývajících B-buněk. Tím se na určitou dobu obnoví vlastní sekrece inzulinu.

Tomuto období se říká remise a není v něm nutné pokrývat celou spotřebu inzulinu. Ale remise má přechodný charakter – trvá v průměru jeden rok od manifestace diabetu.

Techniku aplikace inzulinu je třeba zvládnout ve spolupráci s diabetologem. On také určí vhodný způsob inzulinovými pery, inzulinovou pumpou apod. Kontrolu kompenzace si provádí sám diabetik pomocí přístroje k měření hladiny glykemie v krvi, tj. glukometrem.

Dieta při cukrovce

Zlatým středem pro kompenzaci je rozdělení nutričních hodnot celkového příjmu jídla tak, abychom se dostali asi na 55 % sacharidů, 30 % tuků a 15 % bílkovin. U sacharidů dáme přednost škrobům a nestravitelným vlákninám.

Z pohledu rizika srdečně-cévních onemocnění je výhodnější nahrazovat živočišné tuky rostlinnými, např.

olivovým nebo řepkovým olejem, ořechy (hlavně vlašské a lískové), vhodné jsou ryby… Vyvarujeme se smaženým pokrmům a různým hotovým výrobkům, nad jejichž přesným složením zpravidla nemáme coby spotřebitelé kontrolu.

Je třeba věnovat pozornost při nakupování v hypermarketech, kde jsou tzv. DIA koutky. Nakoupit potraviny označené jako DIA neznamená, že jde o jídlo pro diabetika správné! DIA potraviny představují velmi nepřehledný koncept, a proto si musí každý sám pečlivě rozhodnout, zda je pro něj výrobek vhodný.

Kvalita i kvantita přijímané potravy by měla být taková, aby diabetik netloustl ani nehubl, a přitom měl glykemickou křivku v normě. Při dietě sledujeme optimální hladiny krevních tuků v krvi (cholesterol HDL, LDL), abychom se varovali kornatění tepen, když se tuky ukládají do jejich stěn. Všeobecně převládá názor, že diabetici nemohou jíst sladké.

Při léčbě diabetes 2. typu je toto tvrzení oprávněné, protože tento typ diabetu se většinou léčí pouze dietou a perorálními anti-diabetiky, tudíž má skladba jídla v léčbě zásadní význam. Avšak diabetici 1. typu jsou vždy léčeni inzulinem, takže diabetik 1.

typu si může do své diety zakomponovat i malé množství sladkého jídla, které však musí být náležitě pokryto inzulinem.

Velice důležitý je pohyb, sport, fyzická zátěž. Glukóza je hlavním zdrojem energie pro pohyb těla. Energie vzniká štěpením glukózy. Na začátku aktivity svalu je glukóza získávána ze svalového glykogenu.

Později se pro získávání energie použije glykogen z jater. Ten je ovšem znovu tvořen z glukózy v krevní plazmě, a tak dochází k poklesu glykemie. Tento fakt je třeba si uvědomit, že fyzická aktivita snižuje hladinu glykemie.

A trvá ještě několik hodin po ukončení pohybové aktivity. Také záleží na intenzitě a délce trvání fyzické aktivity. Fyzická aktivita je nevhodná pouze v případě špatné kompenzace diabetu (kdy je glykemie vyšší než 17 mmol/l).

Když chybí inzulin, glukóza se nemůže dostat do buňky, začnou se urychlovat katabolické děje, při kterých se rozkládají tuky na ketolátky.

Je třeba zdůraznit, že fyzická aktivita má u diabetika své místo, kromě zlepšení glykémie také pozitivní dopad na psychiku. Před každou větší fyzickou aktivitou si změří glykemii a podle její hladiny si buď přidá jídlo, nebo ubere inzulin, aby během pohybu nedošlo k hypoglykemii.

Zvýšená hladina cukru v krvi neznamená jen cukrovku

Krevní cukr zásobuje buňky energií. Jeho hladina souvisí s množstvím a typem sacharidů, které konzumujete. Do hry však vstupuje i řada dalších faktorů.

Hodnoty cukru v krvi během dne kolísají

Hladina cukru v krvi – odborně glykémie – přirozeně kolísá. Především v závislosti na tom, kdy jste naposledy jedli, co jste jedli a jak velkou jste měli fyzickou námahu. Hodně lidí bojuje s poklesem energie v dopoledních hodinách nebo naopak odpoledne před večeří.

Na vině většinou bývá úbytek zásoby glukózy v krvi. U zdravých jedinců si s tím tělo samo poradí – řekne si o doplnění rychlé energie v podobě například ovoce nebo celozrnného pečiva.

Zdravý člověk versus diabetik

Lidé nemocní cukrovkou mají přirozenou schopnost vyrovnávání hladiny glukózy v krvi narušenou. Na vině je porucha produkce nebo zpracování inzulinu, hormonu produkovaného slinivkou břišní.

  • U diabetu 1. typu slinivka neprodukuje inzulin vůbec.
  • U diabetu 2. typu (stařecké cukrovky) ho produkuje buď málo, nebo ho neumí správně využívat.
  • Totéž, co pro stařeckou cukrovku, platí i pro tzv. gestační diabetes, který se dočasně objevuje u nastávajících matek během těhotenství.

Normální hladina cukru v krvi

Server VeryWellHealth.com upozorňuje, že specifická hladina glukózy, kterou lze považovat za normální, závisí na mnoha faktorech. Například:

  • Na věku
  • Užívaných lécích
  • Další stavech, jaké mohou v těle nastat (stres, probíhající akutní nemoc atd.)
  • U diabetiků záleží na typu nemoci a délce trvání

Světové zdravotnické organizace se proto rozcházejí v tom, co považují za ideální hladinu cukru v krvi. Proto má poslední slovo vždy lékař. Americká asociace pro cukrovku (ADA) doporučuje sledovat glykémii u diabetiků:

  • Ráno po probuzení
  • Před jídlem
  • Po jídle
  • Před a po cvičení

U zdravých lidí se měří většinou na lačno jako součást ranních odběrů krve.

Normální hladina cukru v krvi u zdravého člověka

Aktuálně se za normu u zdravého člověka považuje hodnota 3,9 mmol/l–5,9 mmol/l. Pokud vám lékař opakovaně naměří vyšší čísla, může jít o první signál počínající cukrovky.

Tabulka normálních hodnot cukru v krvi

Denní doba Normální hodnota
Před snídaní 3,9 mmol/l–5,9 mmol/l
Před obědem 3,9 mmol/l–6,1 mmol/l
Hodinu po jídle Do 8,9 mmol/l
2 hodiny po jídle Do 6,7 mmol/l
Mezi 2. a 4. hodinou ranní Nad 3,9 mmol/l
Budete mít zájem:  Když si zacvičíte, pomůžete pokožce. Jak?

Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi může poškozovat nejen cévy, ale i další tělesné tkáně od očí až po ledviny.

Nebezpečí hrozí i při příliš nízké hodnotě

Pokles hodnoty pod 2,2 mmol/l lékaři nazývají hypoglykémie. V tomto stavu vázne zásobování mozkové tkáně a dalších buněk glukózou. Mírná hypoglykémie se u zdravých dospělých objevuje například při nízkém příjmu potravy či vysoké tělesné zátěži. Většinou ji tělo samo vyrovná. Závažnější nebo déletrvající hypoglykémie může způsobit například krátkodobé mdloby.

Jak změřit glykémii?

Nejsnazší cestou je požádat lékaře o kontrolu cukru v krvi v rámci preventivní prohlídky. Máte na ni nárok každé 2 roky. Měření se většinou provádí nalačno, tedy ideálně po ránu nebo v dopoledních hodinách.

Další možností je pořídit si domácí glukometr. Z kapky krve, kterou nanesete na speciální papírek, vám glukometr ihned ukáže aktuální hodnotu. Hodí se k orientačnímu měření například po cvičení nebo ráno po probuzení.

Glykémii vám zdarma změří také ve větších lékárnách nebo ve stáncích v rámci osvětových dnů.

Mezinárodní den boje proti diabetu stanovila Mezinárodní federace pro cukrovku (IDF) na 14. listopadu.

Příznaky hyperglykémie

Hubnutí bez příčiny a únava jsou příznaky cukrovky

Endocrineweb.com označuje za nejčastější příznaky hyperglykémie následující stavy:

  • Větší pocit žízně nebo hladu
  • Časté močení
  • Výskyt cukru v moči
  • Bolesti hlavy
  • Rozmazané vidění
  • Únava

Mezi další varovné příznaky patří:

  • Přehnané reakce na kávu a jiné kofeinové nápoje
  • Nespavost
  • Onemocnění dásní

Příčiny hyperglykémie

Medicinenet.com označuje za nejčastější příčiny vysoké hladiny cukru v krvi následující stavy a nemoci:

  • Cukrovku 1. a 2. typu
  • Hyperfunkci štítné žlázy
  • Cushingův syndrom
  • Jiné hormonální onemocnění
  • Zánět slinivky břišní
  • Užívání některých druhů léků (kortikoidy, hormonální antikoncepce a jiné hormonální preparáty, beta-blokátory) a nosních sprejů
  • Některé druhy nádorů

Může se objevit i jako následek po některých operacích, například v oblasti slinivky břišní.

Obecné tipy, jak snížit cukr v krvi

Správný postup léčby musí navrhnout lékař. V některých případech jsou léky nezbytné. Jindy si vystačíte s režimovými opatřeními. Ta zahrnují:

  • Úpravu jídelníčku
    • Pravidelné jídlo pro udržení stálé hladiny cukru
    • Omezení živočišných tuků a rychlých, jednoduchých cukrů
    • Přidání více zeleniny a celozrnných výrobků
    • Omezení pití alkoholu a slazených nápojů
  • Pravidelnou pohybovou aktivitu
  • Redukci stresu

TIP: U fyzické aktivity nepřepalte start, navyšujte ji postupně. Vyzkoušejte třeba týdenní tréninkový plán pro začátečníky.

Jaké sacharidy volit pro snížení cukru v krvi?

V minulosti odborníci rozlišovali 2 typy cukrů:

  • Jednoduché = rychlé – rychle zvyšují hladinu krevního cukru a tím i produkci inzulínu, což může mít negativní účinky.
  • Složené – mají  menší okamžitý dopad na hladinu cukru v krvi díky obsahu vlákniny, vitamínů a minerálů, které zpomalují jejich rozklad.

Později však přišli odborníci s názorem, že toto dělení je příliš zjednodušené a nezohledňuje reálný dopad potravin na hodnotu aktuální a dlouhodobé glykémie. Zavedli proto tzv. glykemický index, který slouží k lepší kategorizaci potravin obsahujících sacharidy, zejména škroby.

Hodnoty glykemického indexu

Glykemický index řadí sacharidy na stupnici od 0 do 100 podle toho, jak rychle po jídle ovlivní hladinu cukru v krvi. Potraviny s vysokým glykemickým indexem, například bílé pečivo, tráví tělo rychle. Sice dodají okamžitou energii, ale způsobí také poměrně významný výkyv glykémie.

Potraviny s nízkým glykemickým indexem, například celozrnné vločky, tráví tělo pomaleji. Vedou proto k postupnějšímu zvyšování hladiny cukru v krvi.

  • Potraviny s nízkým GI mají na škále hodnotu do 55.
  • Střední GI mají potraviny s hodnotami 56 až 69.
  • Potraviny s vysokým GI začínají na 70.

Konzumace nadbytku potravin s vysokým glykemickým indexem podporuje nejen riziko diabetu, ale také srdečních chorob a nadváhy. Předběžně je lékaři spojují také s neplodností, makulární degenerací nebo některými typy rakoviny. Tyto komplikace však zatím nebyly spolehlivě prokázány.

Naopak výzkum Univerzity v Harvardu prokázal spojitost konzumace sacharidů s nízkým glykemickým indexem s redukcí zánětů v těle a celkově snížením rizika chronických onemocnění.

Potraviny s nízkým GI také pomáhají kontrolovat příznivý vývoj stařecké cukrovky. Pozitivně podle některých odborníků ovlivňují také hubnutí, byť na tomto poli ještě na 100% ujištění čekáme.

Glykemický index jídel ovlivňují i další faktory

  • Způsob zpracování: odstranění otrub a klíčků či rafinace zvyšuje celkový GI.
  • Celkový obsah vlákniny: čím vyšší, tím pomaleji tělo štěpí sacharidy.
  • Stupeň zralosti: zralejší ovoce a zelenina mívá vyšší GI.

Kde zjistit GI potravin?

Univerzita v Sydney udržuje aktualizovaný seznam potravin s hodnotami glykemického indexu. Stačí zadat název potraviny do vyhledávacího boxu v levé části obrazovky.

Základní přehled najdete také v našem článku o glykemickém indexu.

Shrnutí: Jak bojovat proti vysokému krevnímu cukru?

Hyperglykémie se může objevit nárazově, nebo chronicky. Čím déle trvá, tím větší hrozí zdravotní rizika – od poškození očí až po ohrožení mrtvicí. Rizika snížíte pravidelnou kontrolou glykémie u lékaře a zdravým životním stylem. Dostatek spánku a pohybové aktivity, omezení stresu spolu se zdravou stravou vám pomohou udržet glykémii pod kontrolou.

cukr cukrovka diabetes glykemický index sacharidy

Diabetes mellitus (cukrovka)

  1. Průvodce pacienta
  2. Diagnózy
  3. Diabetes mellitus (cukrovka)

Cukrovka je onemocnění, při kterém organismus není schopen dodávat dostatečné množství inzulínu.

Většina jídla, které zkonzumujeme, je v těle rozložena na jednoduchý cukr – glukózu. Lidské tělo glukózu využívá jako zdroj energie. Glukóza je v těle transportována krví. Aby buňky mohly glukózu z krve využít, potřebují k tomu hormon inzulín. Bez inzulínu tedy buňky nemohou získat energii z potravy.

Lidé s cukrovkou tak nemohou využívat svou krevní glukózu. To vede k vzestupu hladiny cukru v krvi (hyperglykémii) a dalším závažným důsledkům.

Inzulín produkuje velká žláza – slinivka, umístěná za žaludkem.

Existují dva hlavní typy cukrovky:

Cukrovka (diabetes mellitus) 1. typu

neboli na inzulínu závislá – může se vyskytnout v každém věku, ale většinou postihuje děti nebo mladé dospělé. Léčba spočívá v injekční aplikaci inzulínu, bez kterého by diabetici 1. typu nepřežili. Podle IDF (Mezinárodní federace diabetu) je na světě asi 15 000 000 lidí s diabetem 1. typu, což je něco málo přes 7 % z celkového počtu diabetiků.

Cukrovka (diabetes mellitus) 2. typu

neboli na inzulínu nezávislá – se nejčastěji vyskytuje u lidí starších 45 let. Asi 80 – 90 % pacientů s cukrovkou 2. typu trpí nadváhou či obezitou.

Podle závažnosti onemocnění se liší i léčba: u někoho stačí dieta a zvýšení pohybové aktivity, dalším stupněm jsou tablety (perorální antidiabetika) a u špatně kompenzovaných pacientů je lékař nucen sáhnout k inzulínu.

V důsledku složitých mechanismů tohoto metabolického onemocnění se diabetikům hubne mnohem hůře než zdravým lidem (také v souvislosti s léčbou cukrovky, ať již perorálními antidiabetiky – prášky, nebo inzulínem). Obezita se stává problémem stále mladších lidí, čili i dětí, cukrovka 2.

typu se bohužel stále častěji vyskytuje i v mladším věku, než bylo obvyklé. Podle odhadu IDF (Mezinárodní federace diabetu) je na světě asi 140 000 000 diabetiků 2. typu, což je přibližně 92 % ze všech lidí s cukrovkou.

Statistiky jsou odstrašující:

  • v roce 1985 bylo na světě asi 30 miliónů diabetiků. V roce 2000 se jejich počet odhadoval na minimálně 151 miliónů, což je pětkrát více! Rok 2001 již přináší strašné číslo: 177 miliónů diabetiků na světě. Pokud se tato epidemie ničím nezpomalí, v průběhu 25 let se toto číslo vyšplhá až na 300 miliónů diabetiků! V České republice je celkem 654 164 diabetiků, což je přes 6 % obyvatel (k roku 2000), dnes je toto číslo již pravděpodobně vyšší. Česká republika je v porovnání s Evropou v počtu diabetiků na 100 000 obyvatel na průměrných hodnotách (narozdíl od obezity, kde je na prvním místě). Co je ale opravdu závažné, ČR má v Evropě další smutné prvenství – je na prvním místě v počtu nových případů cukrovky (v roce 2000 to bylo přes 500 nových pacientů na 100 000 obyvatel, kdežto např. ve Francii je to něco přes 200).
  • Finanční náklady na zdravotní péči jsou enormní:
  • Odhaduje se, že náklady na komplikace spojené s cukrovkou se pohybují mezi 5 – 10 % celkových nákladů na zdravotní péči.
  • A komplikace cukrovky bohužel mohou vyústit až v předčasné ukončení života:
  • Cukrovka je hlavní příčinou slepoty u lidí po dokončení 20. roku života
  • Cukrovka je hlavní příčinou amputací končetin, které nejsou důsledkem úrazů
  • U diabetiků je mnohem větší pravděpodobnost vzniku infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice
  • U řady diabetiků se vyvine závažné onemocnění ledvin

Jaké jsou příznaky cukrovky?

Příznaky mohou mít různý charakter a někdy mohou úplně chybět, ale jako charakteristické lze označit tyto:

Diabetes mellitus 1. typu:

Nástup tohoto onemocnění bývá náhlý a poměrně dramatický a většinou se projevuje:

  • Abnormální žízní a suchostí v ústech
  • Časté močení
  • Značná únava / nedostatek energie
  • Neustálý hlad
  • Náhlý úbytek hmotnosti
  • Pomalé hojení ran
  • Opakující se infekce
Budete mít zájem:  Rehabilitace po operaci menisku (kolene)

Diabetes mellitus 2. typu:

Mohou nastat stejné příznaky jako u 1. typu, ale většinou jsou méně výrazné. Nástup diabetu 2. typu probíhá postupně a proto se špatně rozpoznává. U některých pacientů se z počátku neobjevují žádné příznaky. Správná diagnóza je však bohužel často rozpoznána až po několika letech, kdy už se vyskytují různé komplikace.

Pokud máte i jen malé podezření na cukrovku, okamžitě navštivte lékaře.

Jaké jsou komplikace cukrovky?

Cukrovka je celoživotní onemocnění, které vyžaduje plnou kontrolu. Bez dobré kompenzace může vést k závažným komplikacím, jako jsou srdečně cévní onemocnění, selhání ledvin, slepota nebo amputace dolních končetin.

Krátkodobé komplikace

Nízká hladina cukru (hypoglykémie)

Lidé, kteří si píchají inzulín, se musí naučit řešit problémy s hypoglykémií a také rozpoznávat varovné příznaky (důvodem je buď příliš velká dávka inzulínu, nepředpokládaná větší pohybová aktivita nebo nedostatek jídla). Hypoglykémie se dá rychle vyřešit podáním kostky cukru. Pokud přetrvává, vede zpravidla ke ztrátě vědomí.

Ketoacidóza

Pokud nemá organismus k dispozici dostatek glukózy (tělo ji nemůže využít kvůli chybění inzulínu nebo snížené citlivosti buněk na inzulín, nebo např. při hladovění), využívá pro tvorbu energie tuky. V tom případě jsou produkovány odpadní látky – ketolátky.

Organismus se ketolátek snaží zbavit zvýšeným vylučováním močí. Není ale schopen se zbavit všech ketolátek a ty se začnou hromadit v organismu a způsobovat tzv. ketoacidózu (nadměrnou kyselost vnitřního prostředí – poměrně závažný stav).

Ketoacidóza se vyskytuje většinou u diabetiků 1. typu.

Bakteriální či plísňové infekce

Diabetici jsou náchylnější k bakteriálním či plísňovým infekcím. Bakteriální infekce zahrnují např. ječné zrno a furunkl (vřídek). Plísňové infekce zahrnují plísně nohou, lišeje, vaginální infekce.

Dlouhodobé komplikace

Oční komplikace

Retinopatie nebo jiné oční komplikace jsou nejčastější příčinou slepoty v dospělém věku v rozvinutých zemích. Asi 2 % diabetiků s nemocí déle než 15 let oslepnou a asi u 10 % se rozvine závažné poškození zraku.

Ledvinné komplikace

Diabetes je hlavní příčinou onemocnění ledvin (nefropatie). Onemocnění ledvin je pro diabetiky největší hrozbou. Asi u 40 % diabetiků se do 50 let věku vyvine onemocnění ledvin.

Postižení nervů

Diabetická neuropatie postihuje více než polovinu všech diabetiků. Existují různé typy poškození nervů, které mohou vyústit ve ztrátu citlivosti na nohách, případně na rukou; bolesti nohou a problémy se správnou funkcí různých částí těla – jako např.

srdce, oči, žaludek, močový měchýř a penis. Nedostatek citlivosti v nohách často vede k různým poraněním, zpočátku často bez uvědomění postiženým. Tyto úrazy mohou postupně vyvolávat špatně se hojící afekty na dolních končetinách a nakonec vést až k amputaci.

Postižení oběhového systému

Postižení oběhového systému nebo srdečně cévní onemocnění jsou u diabetiků v Evropě nejčastější příčinou úmrtí (75 %).

Amputace

Cukrovka je nejčastější příčinou amputací, které nejsou způsobeny úrazem.

Jaké jsou normální hladiny krevního cukru?

Parametr Normální hodnoty Zvýšené hodnoty
Glukóza na lačno 4,2 -6 mmol/l  nad 6 mmol/l
Glykovaný hemoglobin do 4 % nad 4 %

Lékař Vám pravděpodobně udělá ještě tzv. orální glukózový toleranční test. Při něm dostanete vypít glukózu a potom se v určitých časových intervalech hodnotí hladina cukru v krvi.

Prevence

Prevenci cukrovky můžeme rozdělit do dvou kategorií: primární a sekundární.

Primární prevence cukrovky:

Spočívá v identifikaci a ochraně lidí se zvýšeným rizikem vzniku cukrovky – to znamená že chceme zabránit vzniku nebo jej oddálit (např. obézní lidé, výskyt cukrovky v rodině atd.).

Neexistuje zatím přesvědčivý důkaz, že je možná primární prevence diabetu 1. typu, ale je jisté, že lze zabránit, nebo alespoň oddálit, vznik cukrovky 2. typu.

Změna životního stylu zahrnující snížení tělesné hmotnosti vhodným stravováním a zvýšením fyzické aktivity se výrazně podílí v prevenci cukrovky 2. typu. Kontrola tělesné hmotnosti se podílí také na snížení rizika srdečních onemocnění, snížení krevního tlaku atd.

Sekundární prevence:

Zahrnuje včasné odhalení nemoci a prevenci komplikací. Takže také redukuje potřebu léčby komplikací.

Dobrá kompenzace cukrovky spočívající v dostatečné kontrole hladin krevního cukru snižuje riziko rozvoje komplikací a zpomaluje jejich progresi u všech typů cukrovky. Kontrola vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny tuků je stejně důležitá.

Příznaky, které mohou poukazovat na výskyt cukrovky

Máte stále žízeň, nebo vás přepadá neutuchající pocit hladu? Pak zpozorněte, může jít o projevy cukrovky. Foto: Profimedia.cz

Prvním závažnějším projevem je neobvyklá a nadměrná žízeň. Dostatečný pitný režim je za jiných okolností v pořádku, pokud si ale všimnete, že můžete pít téměř neustále, je nejspíš něco špatně. V takovém případě je lepší co nejdříve navštívit lékaře, uvádí server Healthy, sporty and beautiful.

Je samozřejmé, že když budete více pít, budete i častěji chodit močit. Pokud je příčinou cukrovka, může vysoká hladina cukru v krvi zvyšovat i celkové množství moči. I při močení je tak vhodné sledovat jakékoli změny.

Cítíte se unavení, i když za sebou nemáte nijak namáhavou práci? Samozřejmě nemusí jít o nic závažného, na druhé straně může jít ale i o náznak zdravotních potíží, především pokud se takto cítíte stále častěji. Viníkem může být nadměrné množství glukózy, která zpomaluje krevní oběh, buňky v těle tak nedostávají potřebné množství živin a kyslíku.

Neléčená cukrovka se může projevovat i svěděním či pálením v oblasti genitálií, přebytečný cukr v těle totiž zvyšuje riziko kvasinkových infekcí. Jakkoli jsou podobné infekce poměrně běžné a většinou neškodné, měly by i tak být vždy co nejdříve vyléčeny. V kombinaci s cukrovkou totiž mohou vést k mnohem závažnějším potížím.

Špatná kontrola glukózy při cukrovce může vést jak k nízké, tak naopak i vysoké hladině cukru v krvi. Obojí pak může mít negativní vliv na zrak.

V případě vysoké hladiny cukru dochází ke zvětšení oční čočky, což má za následek zhoršenou kvalitu vidění, nízká hladina cukru se pak může projevovat rozmazaným nebo dvojitým viděním.

Podobně varovným signálem výskytu cukrovky může být i tzv. syndrom suchého oka. Při jakémkoli problému se zrakem tak co nejdříve navštivte odborníka.

Všimli jste si, že se vám pomaleji hojí i menší řezné rány? Pak může být viníkem právě cukrovka, která tento proces zpomaluje. Navíc kvůli ní hrozí i vyšší riziko infekce v jakékoli ráně v důsledku oslabeného imunitního systému.

Přepadá vás neustále pocit hladu? Důvodů k tomu může být mnoho, včetně cukrovky. Tento projev by neměl být rozhodně nikdy přehlížen, může totiž vyústit v mnohem vážnější zdravotní komplikace.

Stejně jako přibírání na váze v důsledku stálého přísunu jídla kvůli hladu, může být projevem cukrovky i opak, tedy nadměrné hubnutí. Ne každá ztráta váhy tak může být přínosná.

V souvislosti s cukrovkou se mohou začít objevovat i potíže s pletí, a rozhodně nejde jen o akné v obličeji. Jak se tělo brání a bojuje proti cukrovce, mohou se začít objevovat tmavé skvrny, vyrážky nebo zvýšená svědivost kdekoli po těle.

Vysoká hladina krevního cukru může způsobovat i závažnější potíže, například poškození nervů, zhoršenou citlivost v určitých částech těla, brnění, bolesti či otoky na rukou či nohou.

Projevem zmíněného nervového poškození v důsledku cukrovky může být kromě jiného i zhoršení či ztráta sluchu. Ta je u lidí s cukrovkou dvakrát častějších než u ostatních.

Vysoká hladina cukru v krvi vede také k nárůstu počtu bakterií v těle, například v ústech. Lze pozorovat zarudlé dásně, které mohou při čištění začít krvácet. Pokud k takovému stavu dojde, navštivte ihned lékaře.

Projevy pocení jsou u každého člověka jiné, nelze je tedy souhrnně porovnávat. Pokud se ale začnete potit více, než je obvyklé, a to například i ve spánku či při jídle, může jít o projev ve spojitosti s cukrovkou.

Při cukrovce mohou vaše ústa trpět nejen v souvislosti s krvácením dásní. Dalším z projevů může být i tzv. neustálé sucho v ústech. Příčinou v takovém případě bývá opět vysoká hladina krevního cukru.

Cukrovka (diabetes) vzniká, když slinivka břišní (pankreas) tvoří málo inzulínu nebo netvoří žádný inzulín nebo produkuje inzulín, vůči němuž je tělo odolné, takže na něj nereaguje.

Inzulín je hormon, který pomáhá tkáním využít glukózu (cukr), zdroj energie pro tělo. Bez dodání inzulínu není diabetik schopen udržet hladinu cukru v krvi v rovnováze.

Špatná kontrola glukózy v krvi může vést k tzv. hypoglykémii, tedy nízké hladině cukru v krvi. Je to stav, který, pokud je špatně zvládnutý, může vést ke kómatu nebo úmrtí.

Špatná kontrola glukózy v krvi ale může vést i k hyperglykémii, tedy stavu, kdy je hladina krevního cukru vyšší, než je normální. Tento stav může přispět ke komplikacím včetně slepoty, selhání ledvin a amputaci končetin.

Cukrovka je také hlavním faktorem onemocnění srdce a cév a příčinou impotence mužů.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector