Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát?

Wikipedie uvádí, že glukóza (v chemickém názvosloví sacharidů glukosa) – z řeckého glykys, což je sladký, nebo gleukos, to znamená mošt, sladké víno -, v běžné řeči označovaná jako hroznový cukr nebo krevní cukr, je jedním z monosacharidů ze skupiny aldohexóz.

V chemických vzorcích oligosacharidů a polysacharidů se značí symbolem Glc. V čistém stavu je glukóza bílá krystalická látka sladké chuti.

V přírodě je běžnou konformací glukózy D-glukóza, která stáčí polarizované světlo doprava, odtud pochází její staré označení dextróza, které se doposud běžně používá v lékařské literatuře.

výběr z naší tvorby

Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát?

Hroznový cukr neboli glukóza se nachází v rostlinách jakožto jeden z produktů fotosyntézy a představuje pro rostliny zásobu energie. Zároveň je ale také přítomna v krvi živočichů, a to v podobě D-glukózy. Zde funguje jako zásobárna energie pro všechny tělesné tkáně. Výrazně je cukr využíván pro mozek a červené krvinky.

V těle se nacházejí orgány, které se bez příjmu cukru neobejdou, proto má výrazný vliv na naše zdraví. Je dobré tělu dodávat potřebné živiny a mít hladinu cukru pod kontrolou. Je-li tělo dlouhodobě ve stresu, nebo když hladoví, začne vytvářet glykogen samo i za cenu oslabení organismu. V takovém případě se doporučuje tělu dodávat cukry a zdraví prospěšné látky.

Hroznový cukr dodá tělu energii (kalorie), ale nepodporuje tloustnutí.

Účinky hroznového cukru:

  • posiluje imunitní systém;
  • je rychlým zdrojem energie;
  • zklidňuje nervový systém;
  • podporuje výživu krevních destiček;
  • podporuje pozornost a paměť;
  • dodává živiny svalové hmotě;
  • podporuje budování svalstva;
  • urychluje metabolismus;
  • podporuje trávení;
  • zvyšuje chuť k jídlu.

Hroznový cukr je možno koupit v lékárnách jako:

  • Cukr třtinový Very Dark – je bohatý na minerály a další přírodní látky, má bohaté aroma a chuť díky vysokému obsahu melasy, je vhodný zejména k přípravě mnohých nápojů, slazení kávy, cereálií, jogurtu, čerstvého ovoce a na pečení koláčů a moučníků.
  • Glukopur hroznový cukr – doporučuje se na celkové posílení organismu, podává se jako nápoj ve vodě, mléku, kakau, citronové šťávě a podobně.
  • Intact hroznový cukr s vitamínem C – oblíbený vitamínový přípravek pro dodání energie a vitamínu C. Vybrat si můžete z příchutí jahoda, ananas, citron, černý rybíz a řady dalších.

Hroznový cukr mohou užívat sportovci, lidé s fyzicky namáhavým zaměstnáním a ti, kdo potřebují doplnit energii. Nikdy nepřekračujte doporučené dávkování.

Nutriční hodnota – hroznový cukr (100 g):

  • kJ – 1 579,2
  • kcal – 376
  • sacharidy – 78 g
  • tuk – 0,2 g
  • vláknina – 1 g
  • vápník – 17 mg
  • draslík – 201 mg

Hroznový cukr je vhodným doplňkem hubnutí jako nejrychlejší zdroj čisté energie, i když se dostává hned do krve, tak určitou energetickou hodnotu v sobě má, takže i s hroznovým cukrem je třeba „zacházet“ opatrně, abyste na něj nenavykli svůj glykemický index. Díky konzumaci hroznového cukru posílíte imunitu, výdrž, svalovou hmotu a podpoříte fungování mozku.

Hroznový cukr, nebo také glukóza či dextróza, je společně s fruktózou a galaktózou jedním ze tří monosacharidů (nejjednodušších cukrů), které se vstřebávají ze stravy přímo do krve, děje se tak již za dvě minuty po snědení potraviny. Maltodextrin (polyglukóza) je oligosacharid tvořený 3 až 17 jednotkami glukózy, na kterou se v těle rychle rozkládá. Hladina glukózy v krvi se označuje jako glykémie, nízká pak jako hypoglykémie, vysoká jako hyperglykémie.

Hroznový cukr představuje rychlý zdroj energie, tudíž po jeho snědení brzy následuje pocit hladu. Jedná se také o takzvané prázdné kalorie, protože hroznový cukr nedodává žádné další živiny, vitamíny a minerály. Navíc sladká chuť je návyková.

Obsah energie má hroznový cukr stejný jako běžný cukr (sacharóza), ale je méně sladivý než sacharóza, na dosažení stejného pocitu sladkosti je ho tedy potřeba více.

Zvláště u dětí je důležitá pestrá strava, kompletní potraviny (zelenina, ovoce, ořechy a semínka, obilniny, zdroje bílkovin), případně konzumace přirozených sladidel, jako je například med, slad, rýžový sirup, javorový sirup, datlový sirup či stévie.

Nadbytek jednoduchých cukrů, tedy i hroznového cukru, vede k rozvoji inzulínové rezistence a následně diabetu 2.

typu (cukrovky), zvyšuje riziko vzniku zubního kazu, nadváhy a kardiovaskulárních onemocnění a také ohrožuje zdravou střevní mikroflóru, protože podporuje růst nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek.

Přitom zdravá a správně mikrobiologicky osídlená střeva jsou základním kamenem dobře fungujícího imunitního systému.

Dítěti do jednoho roku proto nedáváme sladkosti a do příkrmů nepoužíváme žádná sladidla (včetně hroznového cukru), samozřejmě včetně hroznového cukru a maltodextrinu, který se v těle poměrně rychle štěpí na glukózu. Navíc děti minimálně do půl roku netvoří pro štěpení maltodextrinu dostatek enzymů a jeho příjem pak může vést k nadměrnému zatížení trávicí soustavy, k nadýmání a ke kolice.

Glukóza je obsažena i v některých dětských instantních čajích, ty nelze považovat za nejvhodnější jak pro kojence, tak i pro starší děti. Hroznový cukr nebo maltodextrin jsou obsaženy rovněž v některých značkách kojeneckých kaší nebo kojeneckých sušenek.

Tyto potraviny jsou tedy pro kojence nevhodné a nepříliš vhodné jsou i pro starší děti.

Sladká chuť je vysoce návyková, kojenecké a batolecí období má na budoucí stravovací návyky a nastavení metabolismu nejzásadnější vliv, a proto se snažíme stravu příliš nesladit ani starším dětem, na mlsání se preferuje ovoce.

Příjem sladidel dětem sice omezujeme, nicméně z nich neděláme věc zakázanou, o to lákavější by se stala, na druhou stranu by se sladkosti neměly používat ani jako odměna. Když už, tak kupte v lékárně bonbony v podobě hroznového cukru.

výběr z naší tvorby

Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát?Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát?

Hroznový cukr je možné používat u diabetiků jako první pomoc při hypoglykémii.

Může také rychle dodat energii při porodu, pokud se žena z nějakého důvodu nemůže najíst, při vrcholovém sportu či při intenzivní duševní aktivitě.

Není ale možné ho doporučit k častější nebo pravidelné konzumaci komukoliv, dokonce ani lidem, kteří trpí nechutenstvím nebo potřebují přibrat, negativa jeho příjmu převažují.

Jak již bylo napsáno, hroznový cukr se používá jako rychlý a spolehlivý zdroj energie, jako zdravá náhrada cukru nejen pro nemocné, ale i pro děti a těhotné ženy. Těhotné ženy by však neměly překročit dávku šesti bonbonů denně.

Doporučená denní dávka hroznového cukru je od 15 do 30 gramů za den. Zde je však třeba brát v úvahu individuální výdej energie, skladbu konzumovaných potravin a pravidelnost.

Pokud máte sedavé zaměstnání a konzumujete i ovoce, tak vám úplně stačí přijmout za den 15 gramů hroznového cukru. Pokud jste aktivní sportovec a váš výdej energie za den je vysoký, tak klidně můžete přijmout i 30-35 gramů hroznového cukru během dne.

Tuto energii máte kde spálit během sportování, a navíc podpoříte i svalstvo a nervový systém

Doporučuje se rozložit denní dávku do 2-3 porcí. Hroznový cukr rozpusťte ve vodě, v čaji či v jiném nápoji.

výběr z naší tvorby

Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát?Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát?

Pokud dojde k předávkování, tak k odbourání pomůže hodně pít, ideálně neslazené minerálky, a dostatek pohybu. Hroznový cukr má velkou výhodu v tom, že se rychle metabolizuje na energii a hned je vydán do krve jako čistá energie. Z hroznového cukru se nedá přibrat, to však neznamená, že ho můžete denně zkonzumovat půl kila.

Zde můžete vidět cenu hroznového cukru.

Autor: © Mgr. Světluše VinšováFoto: © Griz

Sacharidy a jejich význam při cvičení

Sacharidy jsou chemické látky, které společně s tuky a bílkovinami (proteiny) patří mezi hlavní živiny. Výraz sacharid má původ v latinském slově saccharum, což znamená cukr.

Zastarale se označovaly také jako uhlohydráty, uhlovodany nebo karbohydráty, tyto názvy se však prakticky již nepoužívají. Sacharidy se skládají z cukerných jednotek.

Podle jejich počtu existuje rozdělení sacharidů do několika skupin:

  • monosacharidy – tento druh obsahuje pouze jednu cukernou jednotku (patří sem ovocný cukr (fruktóza) nebo glukóza (hroznový cukr)
  • oligosacharidy – skládají se z dvou až deseti monosacharidů, například laktóza nebo sacharóza
  • polysacharidy – obsahují více než 10 cukerných jednotek, do této skupiny patří inulin, pektin, celulóza či škrob
  • komplexní sacharidy – kromě monosacharidů v jejich složení nalezneme i bílkoviny nebo tuky

Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát? Druhy sacharidů v potravinách

Sacharóza

Nejběžnějším cukrem je sacharóza, kterou znáte pod označením cukr. Toto stolní sladidlo vyráběné z cukrové třtiny nebo řepy se hojně používá v potravinářství. Určitě jste již slyšeli pojem jednoduchý cukr.

Toto označení sacharózu přesně vystihuje a určitě vás nepřekvapí, že ji nalezneme ve sladkostech jako jsou cukrovinky, čokolády a také ve sladkém pečivu. Tento druh cukru tedy jednoznačně nepatří mezi zdravé druhy.

Potraviny s jeho obsahem se snažte jíst co nejméně.

Glukóza a fruktóza

Dalšími typy sacharidů jsou glukóza a fruktóza. Ty obsahuje med, hroznové víno nebo je nalezneme v glukózových sirupech. Právě sirupy s obsahem glukózy (fruktózo-glukozové, glukózo-fruktózové či glukózové sirupy) v potravinářství často nahrazují sacharózu. Jejich výživová hodnota je prakticky stejná jako u cukru. Patří tedy mezi rychlé sacharidy.

Laktóza

Jedná se o mléčný cukr, nalezneme ho tedy v mléce a různých mléčných výrobcích. Laktóza se objevuje již v mléce mateřském. U miminek slouží k rychlejšímu růstu nervové soustavy.

Pro trávení laktózy je nutné, aby se v našem těle vytvářel enzym zvaný laktáza. Pokud se tak nestane, může v některých případech dojít k její intoleranci a následně zdravotním potížím.

Polysacharidy

Nyní již přecházíme k takzvaným pomalým sacharidům. Do skupiny polysacharidů řadíme škrob, glykogen, celulózu a chitin. Tento druh sacharidů je u některých potravin složen až z tisíců cukerných jednotek. Uvolňování glukózy je zde velice pomalý proces.

Škrob najdeme v luštěninách, obilovinách a bramborách. Škrob se objevuje i v ovoci a to třeba v banánu. Obsah v banánu je však ovlivněn zralostí tohoto ovoce. Čím více zralejší banán je, tím méně škrobu je v jeho složení. Tento druh sacharidu nám dodává energii postupně.

Vláknina

Je to druh sacharidů, který je zařazen mezi nestravitelné sacharidy. Tyto sacharidy ve stravě nalezneme v ovoci, zelenině, luštěninách, houbách a houbových výrobcích, rovněž v potravinách z tmavých a celozrnných mouk (chléb, pečivo), v ovesných vločkách a v některých druzích snídaňových výrobků s obilninami.

Budete mít zájem:  Vitamín C a předávkování – dá se to?

Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát? Jaké sacharidy před tréninkem?

V současnosti jsou velkým trendem různé diety založené na nízkosacharidovém příjmu (využití potravin bez sacharidů v jídelníčku – například tzv. keto dieta).

Je však nutné vědět, že denní příjem sacharidů (nezaměňovat s denní dávkou cukru, viz. dělení sacharidů) by měl tvořit 45 % – 65 % celkového energetického příjmu za den.

Sacharidy rovná se energie a tím spíše pokud jste sportovec, je budete pro svůj výkon nutně potřebovat. Sacharidy v jídle prostě budou muset být.

Při cvičení jako zdroj energie naše tělo využívá glykogen. Glykogen je nejdostupnější sacharidová zásobárna energie. Je uložen v játrech nebo ve svalech, každý je určený k jiné potřebě.

Jaterní glykogen slouží hlavně k udržování hladiny krevního cukru.

Nejnižší hladina jaterního glykogenu má lidské tělo při sportování či po probuzení, naopak po jídle se díky působení hormonu inzulín zásoby glykogenu doplní.

Svalový glykogen je bezprostředně využitelný ke svalové práci jako okamžitý zdroj energie. Jestliže jsou zásoby glykogenu nízké nebo zcela vyčerpané, sníží se intenzita vašeho cvičení.

Naopak jeho dostatek vám umožní trénovat déle a tvrději. Nejedná se pouze o vytrvalostní sporty jako je běh, jízda na kole či plavání.

Mít dostatek sacharidů je klíčové i pro silové sportovce, kteří mají trénink kratší a intenzivnější.

Velkou výhodou užívání sacharidů před tréninkem je fakt, že podporují uvolňování inzulínu (hormon bílkovinné povahy). V kombinaci s proteinem se zlepšuje slučování bílkovin a brání se tak jejich rozkladu. Jednoduše řečeno, pokud budete před tréninkem přijímat sacharidy, vaše tělo bude plné energie a váš výkon bude kvalitnější.

Jak dlouho a jaké sacharidy tedy před tréninkem jíst? Rozmezí posledního jídla před tréninkem by se mělo pohybovat mezi 3 hodinami až 30 minutami. Čas je opravdu individuální, avšak čím blíže tréninku budete své poslední jídlo jíst, tím by mělo být lépe stravitelné.

Abyste se vyhnuli nepříjemným pocitům v žaludku jezte opravdu nejpozději 30 minut před sportem a dejte si například jen kousek ovoce, třeba banán. Pokud si dáváte předtréninkové jídlo zhruba hodinu a půl před vaší sportovní aktivitou, zvolte jako zdroj sacharidů ovesné vločky, celozrnné pečivo či rýži.

V tomto případě samozřejmě nesmí chybět ani další živiny v podobě tuků a bílkovin.

Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát? Sacharidy během výkonu

Příjem sacharidů při tréninku se bude týkat především sportovců, kteří se zaměřují na vytrvalostní sporty. Určitě jste u profesionálních cyklistů či tenistů viděli konzumaci ovoce a to především banánů při jejich výkonu. Ovoce patří mezi zdroje rychlých cukrů, které se rychle dostanou do krve a tím dochází k doplnění energie za velmi krátkou dobu.

Vhodnou alternativou k ovoci jsou produkty sportovní výživy. Pokud to myslíte se sportem opravdu vážně a energii potřebujete do těla dopravit co nejrychleji, pomohou vám energetické gely. V jejich složení se objevují rychlé cukry, minerály a vitaminy.

Siloví sportovci a kulturisté mají krátké a intenzivní tréninky. Doplňovat cukry při tréninku tedy není zcela nutné, můžete však využít například iontové nápoje nebo takzvané BCAA.

To jsou volné větvené aminokyseliny L-leucin, L-isoleucin a L-valin, které se řadí mezi esenciální (nepostradatelné) aminokyseliny a jsou obsažené přímo ve svalové tkáni.

Použijte je jako důležitý zdroj energie pro svalovou práci.

Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát? Sacharidy po tréninku

Během cvičení tělo přichází o zásoby glykogenu a bílkovin. Z tohoto důvodu bychom měli ihned po skončení sportovní aktivity do těla dostat rychlé sacharidy. Zvolit můžete třeba glukózu, která se dostane do krevního oběhu prakticky ihned.

Okamžitě po tréninku tedy zařaďte třeba dextrózu, což je čistá glukóza. Dalšími vhodnými možnostmi je komplexní sacharid z kukuřice, rýže nebo bramborového škrobu známý pod označením maltodextrin nebo fruktóza z ovoce. Ta však není tak rychlým cukrem, jako předešlé dva zmíněné zdroje.

Následně doplňte také bílkoviny a to nejlépe proteinovým nápojem.

Po hodině od ukončení tréninku přichází na řadu potréninkové jídlo. To by mělo obsahovat zdravé komplexní sacharidy. Zařaďte tedy znovu celozrnné pečivo nebo těstoviny, rýži nebo brambory.

Nezapomínejte ani na zeleninu, která je bohatá na vlákninu. K těmto zdrojům sacharidů přidejte zdravé tuky třeba z avokáda a také některý zdroj bílkovin. Tím nejlepším je maso (kuřecí, krůtí, rybí, hovězí) nebo vejce.

Takto vypadá ideální jídlo po tréninku.

Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát? Jaké jíst sacharidy během dne

Využití sacharidů okolo doby tréninku jsme si již vysvětlili. Zbývá tedy říci, jaké sacharidy jíst ve zbývajícím čase.

Ke snídani si sacharidy klidně můžete dopřát, jedná se totiž o nejdůležitější jídlo dne. Avšak není potřeba to s nimi přehánět, mohlo by se totiž stát, že by vás velké množství unavilo. Jako sacharidový zdroj si dejte 1-2 plátky celozrnného chleba nebo 50 g ovesných vloček, přidat můžete třeba i ovoce a zeleninu.

V období svačin doporučujeme zařadit sacharidy ve výživě v podobě ovoce nebo třeba raw tyčinky. Ty obsahují sacharidy z kvalitních zdrojů. Fantazii se meze nekladou, klidně zvolte jakékoliv již zmíněné ingredience.

K obědu a večeři si dopřejte komplexní sacharidy. Kromě brambor, rýže, celozrnných těstovin a pečiva je v současnosti oblíbený také kuskus, quinoa nebo bulgur.

V dnešní době je zdrojů sacharidů dostupných opravdu mnoho a je tedy třeba vyzkoušet, to co vám osobně bude vyhovovat.

Jestliže to myslíte s cvičením a stravou opravdu vážně, pomůže vám tabulka sacharidů v potravinách (rýže, brambory, banán, pivo, těstoviny, zelenina). Do ní si budete moci zapisovat veškeré živiny ze snědených potravin.

Sportovní výživaSacharidy

Hroznový cukr a jeho význam: s čím nám pomáhá?

Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát?

Pojem hroznový cukr určitě znáte, a protože jde o cukr, určitě si ho hned spojíte s energií. U hroznového cukru dokonce mluvíme o bleskové energii, protože energie z něj je pro tělo téměř okamžitě využitelná. Je tedy jasné, že hroznový cukr nám pomůže právě při potřebě rychlé energie – ať už při sportu, jiné fyzické zátěži, únavě nebo třeba při učení.

Hroznový cukr je svým složením tím nejjednodušším možným cukrem, jedná se totiž o monosacharid, tedy sacharid s jedinou molekulou (glukóza). Tím pádem s ním organizmus nemá žádnou velkou práci, nemusí nic rozkládat na menší části a energii z hroznového cukru využívá v řádu minut.

Hroznový cukr, dextróza, glukóza, krevní cukr

Ptáte se, jaký je mezi těmito pojmy rozdíl? Žádný. Jedná se o různá označení téhož. Hroznový cukr tvoří molekula glukózy, která je někdy nazývaná také jako dextróza. Glukóza je zároveň tím cukrem, který nám koluje v krvi a dodává energii buňkám, svalům i mozku a celé centrální nervové soustavě.

Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát?Hroznový cukr a jeho význam

Když víme, co je hroznový cukr zač, můžeme si říct, jaký je vlastně jeho význam a s čím člověku pomáhá. Klíčovým přínosem je rozhodně rychlé dodání energie, které se může hodit v mnoha situacích, například pro:

  • Povzbuzení – hladina cukru v krvi rychle stoupne a náš organizmus „ožije“.
  • Sport a jinou fyzickou aktivitu – naše svaly potřebují dodávat energii, aby mohly pracovat, a hroznový cukr je jejím pohotovým zdrojem.
  • Podporu mozku a nervové soustavy – mozek je velkým konzumentem energie a jeho činnost je závislá na hladině cukru v krvi. Proto je hroznový cukr vhodným pomocníkem třeba při učení a potřebě se soustředit.
  • Příjem energie při nemožnosti sníst klasické jídlo – to se netýká jen třeba sportu, který jsme už zmínili, ale také případů nechutenství nebo při pobytu v nemocnici či porodnici. Maminky hroznový cukr dobře znají a často si ho s sebou berou do porodnice, protože ví, že snadno dostupná energie bude potřeba.

Hroznový cukr vždy po ruce

Výhodou je, že hroznový cukr můžete vzít kamkoli s sebou a ještě si na něm pochutnáte. Energit Hroznový cukr se prodává v ruličce se 17 tabletami a kromě bleskové energie nabízí i vitaminy skupiny B a vitamin C.

Navíc můžete vybírat ze 4 příchutí vaši oblíbenou, k dispozici je citron, jahoda, pomeranč a třešeň. Energit Hroznový cukr multivitamin seženete v lékárnách, obchodních řetězcích i drogeriích nebo na e-shopu Naševitaminy.

cz, kde najdete kompletní nabídku doplňků stravy od VITARu – tradičního českého výrobce.  

Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát? Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první – včetně dalších mnoha výhod!

Hroznový cukr – je glukóza zdravá???

Hroznový cukr (glukóza) je plný energie a zdraví prospěšných látek. Bojíte se ho konzumovat, abyste z něj náhodou nepřibrali??? Účinky na hubnutí, na zdraví, nutriční hodnota a doporučená konzumace…

Hroznový cukr – glukóza má velkou výhodu v tom, že se rychle metabolizuje na energii a hned je vydán do krve jako čistá energie. Z hroznového cukru se nedá přibrat, ale to však neznamená, že ho máte denně zkonzumovat půl kila ???? . Hroznový cukr se nazývá také glukóza a ovocný cukr se nazývá fruktóza jsou to dva rozdílné sacharidy.

Réva vinná je rostlina, kterou všichni známe pod názvem hrozny. Samotné ovoce hrozny je hrozen bobulí, které konzumujeme, používáme pro výrobu hroznového cukru, alkoholických a nealkoholických nápojů. Odrůd hroznů je velké množství a každá odrůda má svou specifickou chuť, barvu a velikost.

Obecně však platí, že každé hrozny potřebuje co nejvíce tepla a slunce, aby mělo dobrou cukernatost (toto je třeba hlavně při výrobě vína). První zmínky o hrozně či spíše o víně byly již před 5 200 lety zaznamenané v Egyptě. Na stěnách hrobek byly namalovány zmínky o hroznech a také o výrobě vína. Ale jak staré je skutečně hrozny, to neví nikdo.

Hrozny samo o sobě je velmi zdravé ovoce, které má mnoho pozitivních účinků na organismus

  • Veškeré informace o hrozně naleznete zde – klikněte zde
  • Réva vinná – hrozny (lat. Viti Vinifera) – čeleď viničovitá
  • Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát?
  • Účinky hroznového cukru – hroznový cukr a zdraví
  • Posiluje imunitní systém
  • Rychlý zdroj energie
  • Zklidňuje nervový systém
  • Podporuje výživu krevních destiček
  • Podporuje pozornost a paměť
  • Dodává živiny svalové hmotě
  • Podporuje budování svalstva
  • Urychluje metabolismus
  • Podporuje trávení
  • Zvyšuje chuť k jídlu
  1. Nutriční hodnota – hroznový cukr (100g)
  2. KJ– 1 579,2  Kcal– 376  Sacharidy– 78 g  Tuk – 0,2 g
  3. Vláknina – 1 g  Vápník – 17 mg  Draslík – 201 mg
  4. Účinky hroznového cukru – hroznový cukr a hubnutí
Budete mít zájem:  Selenit a jeho účinky na zdraví – jak vám může tento kámen pomoci?

Hroznový cukr je vhodným doplňkem hubnutí jako nejrychlejší zdroj čisté energie.

Stále však mějte na paměti, že i když se dostává hned do krve, tak určitou energetickou hodnotu v sobě má, takže i s hroznovým cukrem třeba “zacházet” opatrně, abyste si svůj glykemický index něj nenavykli.

Díky konzumaci hroznového cukru víte posílit svou imunitu, výdrž, svalovou hmotu a fungování mozku. Hroznový cukr (glukóza) má vliv na kolísání glykemického indexu, takže s ním opatrně, přesné dávkování viz níže

Dávkování hroznového cukru – doporučená denní dávka hroznového cukru

Doporučená denní dávka hroznového cukru je od 15 do 30 gramů za den. Zde je však třeba brát v úvahu Váš výdej energie, složení konzumovaných potravin a pravidelnost.

Pokud máte sedavé zaměstnání a konzumujete i ovoce, tak Vám úplně stačí přijmout za den 15 gramů hroznového cukru. Pokud jste aktivní sportovec a Váš výdej energie za den je vysoký, tak Vy klidně můžete přijmout i 30 – 35 gramů hroznového cukru během dne.

Tuto energii máte kde spálit během sportování a navíc podpoříte i svalstvo a nervový systém

Hroznový cukr – dodá energii a zlepší i zdraví

Hroznový cukr jako záchrana při nedostatku energie? 4.82/5 (11)

Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát?

Info k začátku

Abychom si nejdříve řekli nějaký malý úvod. Hroznový cukr je také znám pod názvem glukóza. Ta patří mezi jednoduché cukry, tzv. monosacharidy. Získává se z ovocných plodů, z medu a můžeme ho pořídit v neochucené formě jako sladidlo (v lékárnách pod názvem Glukopur).

Na hroznovém cukru je super…

Dodává energii a to neuvěřitelně rychle! Vzhledem k tomu, že patří mezi jednoduché cukry, dostává se neuvěřitelně rychle při konzumaci (třeba právě při cucání tablet) do krve a tím pádem začne působit v řádu minut. Udávají se 2 – 3 minuty. Je to hlavně kvůli složení – vzhledem k tomu, že je to jednoduchý cukr, tělo ho dále neštěpí a tak jde rovnou do krevního oběhu.

  • Je to přírodní zdroj energie a přírodní cukr, proto je mnohem lepší než umělá sladidla (samozřejmě nemyšleno pro diabetiky).
  • Nezatěžuje trávicí trakt, tudíž ho mohou bez problému jíst i takoví lidé, kteří mají problémy s jinými cukry a s jejich štěpením.
  • Na co si dát bacha
  • Dodá energii, ale poměrně rozhodí krevní cukr, takže se lehce může stát, že za nějaký čas budeme mít velký hlad.

Nedoporučuje se osobám, které mají problémy s obezitou nebo cukrovku. Přeci jen – jedná se o cukr.

Určitě není dobré brát hroznový cukr jako dobré bonbónky v hezkém balení. Je fakt, že je hrozně dobrý (kdybych mohla, jím ho od rána do večera), ale pro tělo je jeho zvýšená konzumace poměrně zátěžová a ničemu nepřispívá.

K čemu je dobrý? 

Určitě není potřeba zaleknout se toho, že je to cukr a že po něm 100% ztloustneš. Když se užívá s mírou a s rozumem, jen při situacích, kdy se to skutečně vyplatí, člověk se nějakých těch záporů nemusí bát. Je ale důležité to s ním nepřehánět. 

Na učení a před zkouškou – na co ho používám já a k čemu se mi skutečně hodně osvědčil, je při učení ve zkouškovém období, kdy je látky skutečně strašně moc, nebo před samotnou zkouškou.

Zvyšuje koncentraci, dodává energii, navíc je mnohem lepší než nějaké chemické energeťáky, po kterých může mít člověk problémy třeba se spánkem. Snižuje únavu, povzbuzuje organismus.

Hlavně před zkouškou – jestli už studuješ VŠ, určitě víš, že zkoušky jsou skutečné peklo a když je nějaká skutečně důležitá, člověk má stažený žaludek, ráno nesnídá, neobědvá, bojí se – pak klesá krevní cukr a přichází pocit slabosti a vyčerpání. V takové chvíli je hroznový cukr super a přijde vhod.

Dále ho hodně používají lidé, kteří trpí únavovým syndromem, trpí nechutenstvím nebo jsou před důležitým sportovním výkonem.

Hroznový cukr není bonbon

Můj syn se věnuje tancování a často po mně loudí hroznový cukr. Dětem ho doporučují ve škole, aby si ho před námahou dávali. Občas mě umluví a balení mu koupím, ale moc velkým příznivcem toho nejsem – je to sladké, nejspíše plné barviv a on to dokáže sníst na posezení.

Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát?
Autor: Naturprodukt.cz

Hroznový cukr – některé produkty koupíte jen v lékárně, jiné i v supermarketu

Čím se vlastně hroznový cukr liší od běžného a má ve srovnání s ním nějaké výhody, když zjevnou nevýhodou je jeho cena – rulička pastilek zhruba za dvacku?

„Já doporučuji hroznový cukr třeba ženám do porodnice, na sále jako když ho najdou, protože dokáže dodat mnoho energie, aniž by musely něco jíst, což vždycky nejde,“ řekla mi porodní asistentka, když jsem se jí ptala na tenhle možný zdroj energie a jeho použití třeba u těhotných nebo kojících žen.

Ani hroznový cukr se však rozhodně nehodí k běžné konzumaci. „Sice je to okamžitý zdroj energie, ale vyvolává rychle pocit hladu a podporuje nárůst tělesné hmotnosti.

Jeho výhodou je, že pomáhá při nechutenství, ale nesladil bych s ním častěji nebo dokonce pravidelně, není vhodnější než řepný cukr.

Obecně bychom cukry ve stravě měli omezovat,“ řekl výživový poradce Pavel Suchánek v online chatu na webu www.ordinace.cz.

K tématu: „Rychlé“ a „pomalé“ cukry

Hlavním rozdílem mezi běžným cukrem neboli sacharózou a cukrem hroznovým zvaným glukóza je jejich složení, protože glukóza je monosacharid, nejjednodušší cukr vůbec tvořený jen jednou cukernou jednotkou, což v praxi znamená mimo jiné to, že se rychleji uvolňuje do krve – právě díky tomu skutečně může sloužit jako pohotový zdroj energie pro svaly i mozek.

„Při zátěži v práci, ve škole nebo sportovních aktivitách má náš organismus vysokou spotřebu energie. Klesne nám hladina cukru v krvi, což má za následek pokles výkonu a sníženou koncentraci.

O okamžitý přísun energie se postará dextróza (hroznový cukr).

Pro lidský organismus jde o základní cukr, který orgány využívají k získání energie,“ říká Edita Kravčíková, produktová manažerka hroznového cukru Intact.

Ocenit to mohou krom tanečníků nebo sportovců také lidé na dlouhých túrách, řidiči i studenti při učení. Naopak se moc nehodí jako zdroj energie třeba pro nemocné s nechutenstvím, protože jde o energii rychlou, která se zase poměrně brzy spálí. Nedostatečnou výživu tak nahradit nedokáže.

Je však chybou používat ho ke slazení v domnění, že má méně energie než klasický cukr, protože energie má stejně a co více, její sladivost je o něco nižší, takže ve skutečnosti se glukózy na stejně sladkou chuť spotřebuje o něco více. Už proto se nedá doporučit cukrovkářům ani lidem s nadváhou.

  • V roce 1792 Johann Tobias Lowitz (německo-ruský chemik a farmaceut) odkrývá poprvé hroznový cukr jako další monosacharid v hroznu vína.
  • V roce 1838 Jean Baptiste Dumas dává hroznovému cukru odborný název „glukóza“ (z řeckého slova glykos = sladký).
  • Friedrich August Kekulé von Stradonitz přiděluje hroznovému cukru nový odborný výraz „dextróza“.
  • Hroznový cukr je nejrozšířenější monosacharid (jednoduchý cukr) a vyskytuje se zejména v hroznovém víně nebo v medu.
  • Hroznový cukr se dostane z úst do krevního řečiště do 2 minut.

Zdroj: TZ Naturprodukt

Hroznový cukr jako mlsání? Raději ne

Podle některých odborníků však hroznový cukr méně zatěžuje trávení, proto se doporučuje například při dietách. A proto by třeba malé děti měly dostávat sladkosti, když už, slazené právě jím.

Samotný ve formě pastilek ale jako sladkost vhodný není, je třeba ho užívat s mírou a jen v uvedených případech potřeby dodání rychlé energie.

Podívejte se také, jaká barviva, aromata a další přídatné látky tyto „bonbony“ obsahují, u citlivějších jedinců by mohly vyvolat alergickou reakci. Obvykle ale ruličky s hroznovým cukrem nežádoucí éčka neobsahují.

Přečtěte si: Kofola sladí stévií. A aspartamem navrch

Cucání hroznového cukru má jednu záludnou nevýhodu – skutečně vám dodá rychlou energii třeba na cestách, ale také může rozkolísat hladinu krevního cukru.

Výsledkem je pak hlad, který vás může donutit sníst toho více než obvykle.

Budete mít zájem:  Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Mimochodem, pokud si chcete koupit hroznový cukr kvůli jeho výhodám a ne kvůli chuti pastilek, pořiďte si ho ve variantě bez příchutí, u nás ho pořídíte například pod názvem Glukopur.

Čtěte dále: Fruktózový sirup je i v pečivu a uzeninách. Bez něj nám bude líp

Hroznový cukr a jeho význam nejen pro sportovce

Hroznový cukr (Glukóza) a zdraví – kdy ho brát? 18. 11. 2016 Přečteno: 3786x

Hroznový cukr je sladidlo, se kterým se setkal snad každý. Prodává se jak v podobě podobné klasickému cukru moučka pod názvem Glukopur, tak v praktických tabletkách. Děti hroznový cukr znají i v podobě lízátek, a spousta sportovců si bez něj neumí představit žádný závod či výjimečně těžký trénink.

Hroznový cukr stojí jen pár korun, je snadno dostupný, přírodní, má specifickou chuť a jeho největší výhodou je rychlé dodání energie, jelikož je velmi rychle stravitelný.

Jde však o sladidlo, které bychom měli běžně zařazovat do jídelníčku? Kdy hroznový cukr pomáhá? A je zdravý hroznový cukr, nebo se v závěru od klasického cukru svými vlastnostmi nijak neliší?

Co je hroznový cukr

Hroznový cukr patří k monosacharidům, což znamená, že jde o jednoduchý cukr. Jednoduchým cukrům se mnohdy říká také rychlé cukry, a přirozeně se vyskytují v některých druzích ovoce (v hroznovém víně především) či například v medu.

Hroznový cukr dodává lidskému tělu energii okamžitě. To je dáno tím, že náš nervový systém i svalstvo reaguje na rychlé cukry. Je až pozoruhodné, jak rychle lze pocítit náhlý příliv energie. Stačí si dát tabletku hroznového cukru, a za pouhé 2 minuty od vložení do úst již hroznový cukr v těle působí jako okamžitý zdroj energie.

Hroznový cukr jako rychlý zdroj energie

  • Díky tomu, že hroznový cukr dodá energii do dvou minut, je skvělým řešením v případě okamžité potřeby energie při snížení hodnoty cukru v krvi, která se projevuje pocitem slabosti.
  • Proto je velmi oblíbený zejména u sportovců, kteří si hroznový cukr berou s sebou jak například na delší tratě či dlouhé běžecké závody, kde se dá pár tabletek snadno schovat do malé kapsičky, tak i těsně před náročným a intenzivním výkonem, kdy je žádoucí organismus co nejlépe “nakopnout”.
  • Hroznový cukr se perfektně hodí například i na pěší túry, delší cyklovýlety či jen pro aktivnější dny, kdy poslouží ve chvíli, kdy se budete cítit unaveni a ucítíte, že vám již dochází energie.
  • Mezi studenty je hroznový cukr oblíbeným pomocníkem při studiu, jelikož dokáže rychle povzbudit mozek a dodat energii na další čas strávený nad učivem či psaním práce.

Hroznový cukr a jeho význam – účinky

  • rychlý zdroj energie
  • podporuje pozornost
  • zvyšuje chuť k jídlu
  • dodává živiny svalové hmotě a tím podporuje budování svalstva
  • podporuje trávení
  • posiluje imunitu

Nakolik je zdravý hroznový cukr? A jak se liší od klasického cukru?

Hroznový cukr přechází okamžitě do energie, proto se nemusíte bát, že by se vám místo toho “uložil do tuků”. To však platí za předpokladu, že bude konzumován v rozumném množství a přijatá energie bude využita.

Na rozdíl od klasického cukru přechází hroznový cukr rychleji do energie, tudíž je nižší šance uložení v podobě tukových zásob. Pokud však nebudete aktivní a na bonbonech z hroznového cukru si budete pochutnávat doma u televize, vyjde to nastejno, jako byste ulamovali z tabulky čokolády.

Přestože přechází energie z hroznového cukru přímo do krve, svou kalorickou hodnotu má, a pokud si příjem kalorií z důvodu hubnutí hlídáte, je potřeba započítat i hroznový cukr.

A kromě toho má hroznový cukr také velmi vysoký glykemický index. Dodá sice rychle energii, avšak rychle nastoupí také pocit hladu a energie díky němu získaná také nevydrží věčně.

Zjednodušeně řečeno – hroznový cukr dodá rychlou energii, která však také rychle “vyprchá”.

Proto je vhodné hroznový cukr brát jako pomocníka v nouzi, kdy je nutné dodat energii okamžitě, ale co se běžného jídelníčku týče, je vhodnější volit komplexní sacharidy, které dodávají energii postupně po delší dobu a ne pouze nárazově. Z hlediska hubnutí je také lepší mít jídelníček založen na kvalitních bílkovinách, zdravých tucích a komplexních sacharidech (ideálně ovesné vločky, brambory, celozrnné těstoviny) a pouze menším množstvím rychlých cukrů.

Hroznový cukr – doporučená denní dávka

Jestli je zdravý hroznový cukr záleží také na množství, které zkonzumujete.

Jaká je doporučená dávka tohoto sladidla a kde je hranice, za kterou byste neměli s jeho užíváním jít? Na to neexistuje jednotná odpověď pro všechny. Vždy záleží na aktivitě daného jedince i situaci.

Pokud si s sebou sbalíte balíček hroznového cukru na horskou túru a během dne do vás celý padne, je to něco jiného, než kdybyste jej mlsali večer u televize.

Je nutné brát hroznový cukr jako doplněk stravy, nikoli její náhradu. Jeho úkolem je dodat energii při pocitu únavy či vyčerpání, nebo pomoci před náročným výkonem, ne však zahnat hlad. Důležité je jíst rozumně, pestře a konzumovat jídla z kvalitních surovin, aby tělo nestrádalo, a po hroznovém cukru či jiných doplňcích sáhnout jen občas.

Nemusíte se však bát, že byste se hroznovým cukrem předávkovali. Při pozření většího množství by vám maximálně bylo zle, avšak spořádat větší dávku tohoto sladidla jde jen stěží – tím jak je hroznový cukr sladký, vás chuť přejde po pár tabletkách.

Doporučená denní dávka se uvádí na obalech, avšak obecně platí, že jde o množství do 30g, což platí pro aktivní sportovce, pro méně aktivní bohatě postačí 15g. 

Hroznový cukr jako sladidlo na pečení?

Hroznový cukr se prodává i jako sypké sladidlo, podobné klasickému cukru. Jde o Glukopur. Ten má však nižší sladidlo než cukr, zhruba o třetinu, a pro pečení vhodný není ani pro své vlastnosti.

Pokud chcete péct zdravěji, místo klasického rafinovaného cukru volte jeho tmavou variantu, ideálně však zdravější přírodní sladidla – med, datlový sirup, javorový sirup nebo pokud to recept umožňuje, zkuste i jablečné pyré nebo rozmačkaný banán.

Fruktóza nebo glukóza?

 

Je fruktóza vhodnější ke konzumaci než glukóza? To je otázka, se kterou se často setkáváme. Fruktóza (cukr ovocný) i glukóza (cukr hroznový) patří mezi monosacharidy.

Cukr řepný nebo třtinový (sacharóza) je disacharid tvořený právě z glukózy a fruktózy. Molekula disacharidů je příliš velká na to, aby mohla procházet buněčnou stěnou a organismem byla následně využita.

Nejdříve se musí v tenkém střevě rozštěpit na základní jednotky – monosacharidy a teprve potom může být vstřebána. Následný metabolismus glukózy a fruktózy se zásadně liší.

Glukóza představuje pro organismus hlavní zdroj energie. V momentě, kdy se glukóza dostane do krevního řečiště, hormon inzulín vysílá signál buňkám, aby glukózu vstřebaly a následně využily. Veškeré tkáně v organismu jsou schopny zpracovat glukózu jako zdroj energie.

Část glukózy, která není bezprostředně využita, se ukládá ve formě glykogenu jako zásobní zdroj energie. Glykogen je polysacharid složený z molekul glukózy, je k dispozici ve svalech a játrech jako zdroj rychlé energie. Mezi hladinou glukózy v krvi, její přeměnou na energii a glykogenezí (tvorbou zásobního glykogenu) se utváří neustálá rovnováha.

Jaterní glykogen udržuje stabilní hladinu krevního cukru zvláště při hladovění, svalový glykogen je okamžitě využitelný ke svalové práci jako bezprostřední zdroj energie.

Určitý podíl glukózy, který není využit jako zdroj energie nebo zásobního glykogenu, při její konzumaci v nadbytku, se mění na tuky, které se následně ukládají do zásob a tím přispívají k rozvoji nadváhy a obezity.

Metabolismus fruktózy probíhá v játrech, je nezávislý na inzulinu. Proto byla fruktóza doporučována jako cukr vhodný pro diabetiky. Fruktóza má nízký glykemický index. Pokud bychom se drželi jen tohoto kritéria, měla by být fruktóza vhodnou složkou potravy pro diabetiky.

Naši prapředci konzumovali fruktózu převážně v ovoci a k její vysoké konzumaci nedocházelo. Rovněž sacharóza v čisté formě nebyla našim prapředkům známá. Zvýšená spotřeba sacharózy a různých sirupů, kde je fruktóza rovněž přítomna (někdy i v převaze nad glukózou), vedla k výraznému zvýšení příjmu fruktózy a cukrů obecně.

Fruktóza při nadměrném příjmu není využita jen jako zdroj energie. Dochází ke zvýšené syntéze mastných kyselin a tuků, což může mít negativní vliv na zdraví. Vznikají aterogenní lipoproteinové částice. Vyšší koncentrace mastných kyselin v krvi může vést k rozvoji inzulinové rezistence a ke vzniku diabetu 2.

typu. Může docházet ke ztukovatění jater. Místo, aby fruktóza byla pro diabetiky prospěšná, může naopak její nadměrný příjem rizika rozvoje některých onemocnění i zvyšovat. Vyšší konzumace fruktózy bývá spojována i s rozvojem hypertenze.

Fruktóza na rozdíl od glukózy nenavozuje pocit sytosti, což může vést ke zvýšené konzumaci potravin či nápojů obsahujících fruktózu, problematické jsou například nápoje s vyšším obsahem fruktózy.

Rozřešení otázky, který z cukrů je vhodnější ke konzumaci, spočívá však v jejich umírněné konzumaci. Pokud jsou dodržována doporučení pro příjem přidaných cukrů do 50 g, nepředstavují glukóza ani fruktóza žádná zdravotní rizika, problém nastává až při jejich nadměrném příjmu.

O tom, kde se jednoltivé sacharidy vyskytují, se dočtete v těchto článcích: 

http://www.stobklub.cz/clanek/kde-jednotlive-sacharidy-najdeme-/

http://www.stobklub.cz/clanek/prehled-sacharidu/

Sdílet:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector