Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví?

  • Hrozny je nejen sladké, plné vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, ale… Byl to génius, kdo “vymyslel” hrozny a také jeho nejslavnější produkt a to víno… Na chvíli zapomeňme na víno a podívejme se na hrozny, jak na ovoce…
  • O hrozně
  • Réva vinná (lat. Viti Viniferra) – čeleď viničovitá

Hrozny je květenství a patří do čeledi viničovitých rostlin. Hrozny je další oblíbené ovoce které má množství potřebných živin pro organismus a je vhodné při hubnutí. Ale pozor, hrozny má nejvyšší energetickou hodnotu, protože obsahuje hroznový cukr a proto ho nemůžete jíst na kila.

(Viz níže).

  1. Co obsahuje hrozno?
  2. Hrozno není pouze lahodným ovocem, je to i ovoce plné pozitivních látek a jsou to tyto…

Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví?

  • 80% vody, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, sodík, vápník, železo, měď, mangan, fosfor, hořčík, vitamin C, vitamin E, vitamin B6 a antioxidanty.
  • Nutriční hodnota – hrozny (100g)
KJ Kcal Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina Vápník GI
300 72 1,7g 16g 0g 1,5g 15mg 40
  1. Ostatní hodnoty
  2. Draslík       Hořčík      Sodík       Železo        Fosfor        Vit. C
  3. 280mg        10mg       3,5mg   0,55mg         31mg        16mg
  4. Vliv hroznů na zdraví
  5. Hrozny mají osvěžující vliv na naše zdraví, aha…

Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví?

  • Přirozená podpora imunitního systému
  • Pročištění organismu od nežádoucích látek
  • Pročišťuje močové cesty a ledviny
  • Normalizuje hladinu vody v těle
  • Postupné uvolňování do krve
  • Dodává energii a vitalitu
  • Pozitivní vliv na nervový systém
  • Eliminuje stres

Vliv hroznů na hubnutí

Hrozny je i přes svou vyšší energetické hodnotě určitě vhodným ovocem při hubnutím. Hroznový cukr se hned uvolňuje do krve a je okamžitě spálen, ale nedoporučuje se jíst hrozny k večeři.

Raději dopoledne, nejpozději do 15 hodiny. Hrozny působí močopudně a zajišťuje pravidelnou stolici. Proto jsou nadbytečná voda a toxiny vypuzeno z těla.

Hrozny skladujte při pokojové teplotě, hrozny z chladničky může způsobit bolesti břicha.

Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví?

Recepty na lahodné jídla s hroznem

Hrozny se Vám na první pohled může zdát, jako nudné ovoce, které se dá jíst pouze jako samotné ovoce… Není to však pravda. Podívejte se, jaké lahodné a jednoduché recepty se dají připravit z hroznů.

Recept na hroznový salát

Do tohoto lahodného salátu můžete přidat různé druhy ovoce. Hodí se k snídani, svačinu nebo jako lehčí večeři. Tento salát můžete jíst i vychlazený.

Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví?

Potřebujete: 1 střední banán, 150 g hroznů, 1 hruška, 1 jablko, rukola, mleté ​​ořechy (vlašské) a bílý jogurt.

Oloupaný banán, omytou hrušku a jablko nakrájejte, přidejte do misky s umytým hroznem spolu jemně promíchejte, přidejte mleté ​​ořechy, listy rukoly a opět jemně promíchejte (opatrně abyste hrozny neroztlačili). Vrch polijte bílým jogurtem a je to hotové.

Recept na mléčnou rýži s hroznem

Tento receptík si můžete udělat na snídani, jako svačinu nebo na večeři. Přidejte si do něj co Vám chutná.

Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví?

Potřebujete: 83 g rýže natural, 250 ml vody, 1ČL stévie, 1ČL lněných semínek, 0,9 deci mléka (nízkotučné), trochu čisté skořice, 70g hroznů

Rýži propláchněte pod tekoucí studenou vodou, nechte okapat. V hrnci nechte sevřít 250 ml vody, když sevře tak přidejte rýži a vařte dokud se voda neodpaří (cca. 20 – 30 minut). Potom přidejte stevia, skořici, mléko a vařte ještě spolu 5 minut. Během těchto 5 minut varu nám vznikne hustá hnědá kaše, ke konci přidejte lněná semínka a nakrájené hrozny. Můžete podávat.

Recept na osvěžující hroznové smoothie

Toto skvělé smoothies Vás “nakopne”, “pročistí” a nastartuje do každého dne. Můžete si ho dát ráno, v poledne, večer nebo při detoxikačních kúrách nebo během nemoci.

Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví?

Potřebujete: zelené hrozny, 1 kiwi, 1 hrušku, 1 zelené jablko, limetku, vodu.

Očištěné kiwi, hrušku a jablko nakrájejte na menší kousky a dejte do mixéru. Přidejte i vodu, limetkovou šťávu, hrozny a vše dobře rozmixujte. Chlazené nebo ne, i tak je toto smoothies úžasné!

Kliknutím zvětšíte

Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví?

Klikněte sem a dozvíte se vše potřebné o našem nejznámějším ovoci jablku. Toto už ne tak slavné ovoce v sobě ukrývá mnoho… Co v sobě ukrývá, jaké má nutriční hodnoty, vlivy na zdraví, na hubnutí a jsou zde i recepty z jablek.

Hroznové víno: 8 účinků na naše zdraví

Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví?

Hroznové víno je všestranné ovoce, které je kultivováno již přes 7 000 let. V přímořských oblastech se hroznovému vínu daří po celá tisíciletí (Španělsko, Francie a Itálie má téměř 1/3 vinic z celé světové produkce). 

Z hroznů se vyrábí víno, hroznová sladká šťáva a rozinky, ale nejlepší pro naše zdraví jsou čerstvě natrhané. Hroznové víno obsahuje spoustu vitamínu a antioxidantů (zejména resveratrol, který pomáhá snižovat stárnutí buněk). 

Hroznové víno a složení 

Hroznové víno obsahuje spoustu vitamínů a antioxidantů. Z antioxidantů je to například lutein a zeaxanthin, který pomáhá našim očím. Červené hroznové víno obsahuje také resveratrol, který má řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Flavonoidy jako jsou quercentin a myricetin v hroznovém vínu pomáhají proti volným radikálům. 

Hroznové víno  na 100 g
Voda  80.54 g 
Energie  69 kcal 
Sacharidy 18.1 g15.48 g
Vláknina  0.9 g
Tuk  0.16 g
Vápník  10 mg
Železo  0.36 mg
Draslík  191 mg 
Vitamín C  3.2 mg
Lutein + Zeaxanthin 72 µg
Vitamín K  14.6 µg
Beta karoten 39 µg
Fosfor 20 mg

zdroj fdc

Hroznové víno je velmi dobrý zdroj sacharidů (fruktóza a glukóza), vitamínů C, A a K a dále vitamínů B (Niacin, Vitamín B6, Riboflavin, Thiamin a Kyselina listová). Ve víně je velmi malý obsah bílkovin a tuku.

Hrozny dále obsahují také důležité minerály jako je vápník, draslík, fosfor. Hroznové víno má také skromný podíl hořčíku, zinku a železa. Víno obsahuje důležitou vlákninu a antioxidanty, které pomáhají při zácpě.

 

Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví?

Fruktóza v hroznovém vínu – máme se bát cukru? 

V hroznovém vínu je jak fruktóza, tak i glukóza, což jsou jednoduché cukry (monosacharidy), které se velmi rychle tráví. Poměr glukózy a fruktózy je u zrajícího hroznového vína přibližně 1:1, ale pokud je víno přezrálé, tak se podíl fruktózy oproti glukóze zvýší. 

Hrozny a glykemický index 

Glykemický index hroznového vína se většinou pohybuje kolem 40-55 – záleží na odrůdě (hroznové víno z Kanady má například glykemický index 43, zatímco z Itálie 50 a z Austrálie dokonce i 59). Pro srovnání mají banány glykemický index 52, meloun 72 a jahody 40. Hroznové víno tudíž můžeme zařadit do potravin s nízkým glykemickým indexem dle tabulky. 

Budete mít zájem:  Šalvějový olej a jeho účinky – jak se dá vyrobit?

Pokud máte rádi sušené rozinky, tak si dejte pozor, jelikož je zde díky větší koncentraci cukru glykemický index kolem 66. 

Hroznové víno má nízký glykemický index a málo kalorií 

Hroznové víno a pozitivní účinky na naše zdraví

Pozitivní účinky vinné révy (Vitis vinifera) na naše zdraví už věděli 6 000 let ve starověkém Egyptě, kdy ji používali k léčbě kožních a očních problémů. Z hroznů se vyráběla šťáva, která se používala proti únavě a zácpě. 

1. Kardiovaskulární systém

Epidemiologické studie naznačují spojitost mezi konzumací hroznového vína a snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. Studie poukazují na celkový pozitivní vliv konzumace ovoce a zeleniny při kardiovaskulárních onemocněních (pro přímou spojitost jsou však potřeba další klinické studie).

Hroznové víno je také bohaté na draslík, který hraje důležitou roli v udržování zdravého krevního tlaku. Nedostatek draslíku v těle může vést k řadě zdravotních problému jako jsou: vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění a mrtvice. 

Tato studie zjistila, že při konzumaci 500 g červených hroznů Condori nebo bílých hroznů Shahroodi po dobu 8 týdnů může konzumace fungovat jako prevence proti vysokému cholesterolu a také proti dalším kardiovaskulárním onemocněním. Je dobré podotknout, že je potřeba jíst celý hrozen i se slupkou díky obsahu vlákniny a dalších důležitých látek.

2. Zdraví očí 

Hroznové víno obsahuje také lutein a zeaxanthin, které pomáhají chránit naše oči. 

Značné množství luteinu a zeaxanthinu najdeme také v kiwi, špenátu a pomerančovém džusu. Hroznové víno obsahuje také resveratrol, který pomáhá chránit retinu před ultrafialovým zářením a následným oxidačním stresem. 

3. Zdravá kůže 

Hroznové víno obsahuje vitamín C a antioxidanty, které pomáhají zlepšovat naši pokožku a vytvářet kolagen v těle. Antioxidanty hrají důležitou roli v boji proti volným radikálům (oxidace v těle urychluje stárnutí buněk a tím pádem i stárnutí pokožky). 

4. Paměť

Konzumace hroznového vína může pomáhat zlepšovat paměť a soustředění. V této studii se ukázalo, že 12 týdenní suplementace 250 mg extraktu z hroznového vína může zlepšit kognitivní funkce. Pravidelná konzumace hroznové šťávy a hroznů zlepšuje také cirkulaci krve v mozku a těle díky přítomným flavonoidům, které pomáhají rozšiřovat cévy. 

5. Kosti 

Hroznové víno je zdrojem vápníku, draslíku, fosforu,  manganu, vitamínu K a vitamínu C, které jsou důležité pro zdraví našich kostí. 

6. Hroznové víno a spánek 

Hroznové víno (čerstvé) obsahuje 3.9 ± 0.06 ng/g melatoninu (zdroj). Melatonin výrazně zlepšuje spánek a může působit jako prevenci proti nespavosti. 

7. Resveratrol – prevence proti řadě chorob

Jak moc je pro naše zdraví resveratrol přínosný se zkoumá již několik desítek let. Antioxidant Resveratrol přítomný ve slupce hroznu společně s polyfenoly a antokyany tvoří velmi unikátní kombinaci při prevenci proti chorobám. 

Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví?

8. Zácpa

Máte často zácpu a hledáte řešení? Může vám pomoci hroznové víno, jelikož působí jako mírné projímadlo. Pokud máte zácpu, zkuste si před spaním dát hrst hroznů a ráno by se vám mohlo ulevit. Hroznové víno totiž obsahuje vlákninu, celuózu a cukr, které pomáhají při zácpě. Pokud trpíte zácpou často, určitě do svého jídelníčku přidejte více ovoce a zeleniny. 

Je hroznové víno vhodné do diety a při hubnutí? 

Mnoho lidí si klade otázku, zda je vhodné jíst hroznové víno, když se snažíme shazovat tuk a jsme v dietě. I když chutnají tyto bobule velmi sladce, dá se při nich dokonce shazovat i tuk.

Důležité jsou totiž kalorie, glykemický index a hlavně nutriční hodnoty dané potraviny. Hroznové víno má velmi málo kalorií na 100g a to cca 70 kcal.

Hroznové víno je tedy vhodné jíst jako součást snídaně nebo také po sportovním výkonu pro doplnění cukru. 

Bobule obsahují také resveratrol, což je velice silný antioxidant, který dle studie zlepšuje u myší fyzickou vytrvalost a zvyšuje aktivitu svalových buněk. 

Šťáva z hroznů dokáže divy! A získáte ji snadno i bez odšťavňovače

Už jste někdy ochutnali čerstvou šťávu z hroznů? Že ne? Je sladká, a především zdravá. Obsahuje mnoho vitamínů a také resveratrol – antioxidant, který je podle mnohých studií účinný proti některým typům rakoviny. Že nemáte odšťavňovač? To vůbec nevadí, hrozny snadno odšťavníte i bez něj.

Kdo není na pití hroznové šťávy zvyklý, záhy zjistí, že tím nejvýraznějším benefitem je důkladné pročištění střev. To však není benefit jediný! Když pijete hroznovou šťávu často a s mírou, dokáže s vaším zdravím hotové divy.

Hroznový džus se dá koupit v obchodě, ale vždy bude nejlepší ten čerstvě vylisovaný, připravený doma. Hrozny lze v obchodě koupit celoročně, hroznovou šťávu si proto můžete dopřát kdykoli, kdy máte chuť.

Jak z hroznů dostat šťávu, když nemáte doma odšťavňovač? Postačí obyčejný mixér. Ať už stolní, nebo ponorný, dobrou službu udělají oba typy.

Mixér je dokonce lepší variantou než levné odstředivé odšťavňovače, které mají nízkou výtěžnost. Tu poznáte podle toho, že je odpad hodně mokrý a že si přístroj s konkrétním druhem ovoce nebo zeleniny nedokáže dobře poradit. A v neposlední řadě také podle ceny.

Jak tedy na to? Oberte hrozny, propláchněte je a rozmixujte, poté přeceďte přes plátýnko nebo cedník. A šťáva je hotová!

S odšťavňovačem ale nemusíte hrozny obírat, můžete je do něj vkládat v celku. Odšťavňovač si se vším poradí. Na druhou stranu ve šťávě ucítíte chuť stonků, což nemusí každému vyhovovat.

Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví? Canva

Pokud uvažujete o koupi odšťavňovače, směle do toho! Vaše tělo vám poděkuje. Jak jsme už zmínili výše, nevyhazujte zbytečně peníze za levné odstředivé odšťavňovače. Jejich provoz se vám prodraží, protože budete muset investovat víc peněz do ovoce a zeleniny, kterou nedokážou odšťavnit tak dobře jako pomalejší šnekové odšťavňovače.

Navíc je takový odšťavňovač ke zlosti. Kromě spousty šťávy v odpadu je šťáva z něj napěněná a nedokáže si poradit s měkčím ovocem. Šťáva z takového stroje je navíc určena k okamžité spotřebě. Odstředivý odšťavňovač je totiž rychlý, hodně se zahřívá, a tím ničí vitamíny a ostatní prospěšné látky v ovoci a zelenině.

Raději si tedy našetřete více peněz na šnekový odšťavňovač. Ty pořídíte už okolo částky 10 000 Kč. Určitě nebudete zklamáni značkami, jako jsou Omega, Kuvings či Hurom.

Hvězdou mezi odšťavňovači je ovšem značka Angel. Jedná se o dvouhřídelový odšťavňovač, jehož cena se pohybuje mezi 32 000 Kč a 44 000 Kč v závislosti na typu.

Chybu ale neuděláte ani s jinými levnějšími šnekovými odšťavňovači. Pozorně si však pročtěte recenze a dívejte se po možnosti dokoupení náhradních dílů a také po délce záruky.

Budete mít zájem:  Co potřebujeme, aby v obchodech byla česká zelenina? Vodu

Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví?

Kupte se slevou Hrozny tmavé.

Porovnat slevy

Teď už se pojďme podívat na to, čím nám pití hroznové šťávy tak prospívá. Hrozny jsou sladkým ovocem, takže jsou bohatým zdrojem sacharidů a mají nízký podíl bílkovin a tuků. Obsahují vitamín K, C, B1, B2, B6 a z minerálů měď, draslík a mangan. Jejich výživové hodnoty se liší odrůdu od odrůdy.

Slupky a jadérka červených hroznů jsou bohatými zdroji antioxidantu, kterému se říká resveratrol. Ten patří mezi polyfenoly a jsou mu připisovány nejen antioxidační, ale také antibakteriální účinky.

Díky tomuto antioxidantu je považováno červené víno za zdravé (pije-li se s mírou).

Nejvíce resveratrolu najdete v červených hroznech se silnou slupkou, jako je například odrůda Rulandské modré.

Mnohé studie (například The Role of Resveratrol in Cancer Therapy publikovaná v časopise International Journal of Molecular Sciences v roce 2017) uvádějí, že resveratrol napomáhá ničit lidské nádorové buňky. Jedná se například o rakovinné buňky prsu, kůže, děložního čípku, vaječníků, žaludku, prostaty, tlustého střeva, jater, slinivky či štítné žlázy.

  • Napomáhá snižovat krevní tlak.
  • Podporuje správnou činnost srdce.
  • Má pozitivní vliv na zdraví tlustého střeva.
  • Zlepšuje činnost mozku.

Hroznová šťáva je bezesporu našemu zdraví velmi prospěšná, nicméně ani s jejím pitím by se to nemělo přehánět. Jedná se totiž o ovoce, které když odšťavníte, bude bez vlákniny (takže vás nezasytí) a kromě zdraví prospěšných látek bude také plné cukru. Proto jedna sklenice denně naprosto stačí.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Hrozny vám v září pomůžou splasknout

Hroznové víno, pokud je čerstvé a sladké, je důležitou potravinou, která slouží jako prevence před podzimem a před zimou. To říká v poradně Iva Georgievová.

„Pokud bychom si z nich vymačkali šťávu, tak nám ještě víc pročistí tělo.

Mají v sobě vysoké množství celé řady vitamínu B a právě ten slouží k posílení naší psychiky, abychom lépe snášeli tmavé říjnové a listopadové dny. Hroznový cukr totiž rychle nabíjí energií.“

Díky hroznům se nám na začátku podzimu podaří splasknout v oblasti pasu. „Celé dopoledne a někdy i odpoledne jím hroznové víno na vytrávený žaludek. Dá se to vydržet i 14 dnů a pít k tomu čistící čaje a člověk nemá ani hlad. Pozor, neměly by se kombinovat s tučnými sýry nebo pečivem,“ popisuje Iva, jak hrozny co nejlépe využít.

Na pročištění těla funguje hroznové víno podobně jako na jaře chřest, má v sobě hodně dužiny.

„U hroznů je ale potřeba vyplivávat pecičky, abychom si nepoškodili střeva, a někdy i slupku, pokud je kožnatá nebo tuhá,“ doporučuje Iva Georgievová.

Podle ní by zelené hrozny, které kupujeme, měly být zralé a sladké, poznáme to podle lehce nažloutlé barvy. Červené hrozny zase pomáhají na krev, čemuž napovídá jejich barva.

Z hroznů se vyrábí i olej, který se používá vnitřně na pročištění a podporu žilního systému a potíže s křečovými žilami nebo hemeroidy. Lžička se bere nalačno po dobu měsíce. Iva doporučuje i zevní mazání bolavých nohou.

Další podzimní plodinou, která má vliv na naše zdraví, je dýně. Podporuje náš beta karoten v těle, který pak napomáhá lepšímu vstřebávání zinku, a tím ovlivňuje kůži, oči i nehty. Podporují obnovu vnitřních sliznic a usnadňují vyprazdňování.

Dýňová polévka, která se také hodí do diet, protože obsahuje hodně dužiny, se připraví velmi snadno.

„Dýni nakrájíme, dáme ji vařit, přidá se dochucovadlo, tymián, kari nebo koriandr a za deset minut je uvařená. Ponorným mixérem se rozšlehá a přidá se k ní bazalka.

Servíruje se do talíře, kam se předtím dá strouhaný parmazán nebo jiný sýr, i čerstvý, který zalijeme polévkou. Dá se přidat i lžíce smetany.“

CHAT:

Milada – Dobrý den. U nás doma nikomu dýňová polévka nechutná, zkoušela jsem to několikrát na různé způsoby, ale šklebili se. Neměla byste nějaký další recept, kde by nebylo moc poznat, že to je z dýně? Díky, Milada

Přeji dobrý den, nejvíce chutnal ten recept o kterém jsem mluvila, sýr a bazalka ji vhodně chuťově zabarvil. Zdravím.

Pavlína Kovářová – Dobrý den, kolik kilo hroznového vína doporučujete sníst během té splaskávací diety? Děkuju moc, chci to vyzkoušet, Pavlína

Zdravím a já osobně spotřebuji asi půl kila denně, nejím pečivo, maso, nemlsám, piji teplou vodu a celkově jím střídmě. Iva Georgievová

Svět Homeopatie

Autor: Mgr. Andrea Dovalová

Oblíbené, křupavé, šťavnaté „kuličky“, zajímavě pověšené ve střapcích… Když se zeptáte pěstitelů hroznů na primární účel a snad i záměr Stvořitele, proč jsou hrozny na světě, odpověď bude jednoznačná – přece kvůli výrobě vína! My se ale zaměříme na přínos hroznového vína pro naše zdraví v jeho nejpřirozenější formě. Jako každé ovoce obsahuje značné množství vody, minerály, vitamíny a cukr. Nezanedbatelný je i obsah antioxidantů. 

Hrozny lze doporučit při anémii, potížích s trávením, při zácpě i hemoroidech. Toto ovoce pomůže při stavech vyčerpanosti a vždy, když je potřeba dodat energii.

Hrozny dále příznivě působí:

  • při čištění krve i dýchacího ústrojí,
  • podpoří činnosti ledvin, jsou močopudné,
  • pomáhají při zánětech různého původu, vynikající jsou při zánětech pohybového aparátu,
  • mírní menstruační potíže,
  • odstraňují únavu, nervozitu a depresi,
  • aktivizují metabolismus sacharidů,
  • detoxikují střeva,
  • posilují imunitu.

Z pohledu staré indické medicíny jsou hrozny posilujícím ovocem, jsou sladké a ochlazující.

Zvyšují kaphu („držet spolu“, zdroj síly, stálosti, zodpovídá za tělesnou stavbu, imunitu, růst, výživu klubů a pokožky…), snižují vátu („vítr“, zodpovídá za pohyby, nervové a mentální pochody, oběhový systém, trávení, dýchání, vylučování…) a pittu („oheň“, hlavním principem je přeměna, ovlivňuje látkovou výměnu, trávení, vstřebávání živin, tělesnou teplotu, barvu pokožky a lesk očí, inteligenci a chápání…).

Konzumace hroznů, zejména ve formě čerstvé hroznové šťávy, je velmi vhodná při podzimní detoxikaci. Nezapomínejme, že nejúčinnější bude nepasterizovaná šťáva, ideálně bio.

Pokud na podzim absolvujeme jemnou detoxikační kúru, připravíme imunitu na zimu a neskolí nás „ledajaká kolemjdoucí virózka“.

Hrozny výborně chutnají k sýru, v ovocném salátě nebo například jako náplň štrúdlu (specialita mé babičky: tmavé hroznové víno a hromada máku!).

Pokud chcete dětem připravit atraktivní svačinku, nachystejte ovocný špíz – na špejli navlečte kuličky hroznového vína, které budete střídat s kousky hrušek nebo jablíčky.

A nezapomeňme ani na listy z hroznů. Používají se k plnění mletým masem nebo ovčím či kozím sýrem. Listy je možné zavařit a udělat si zásoby na zimu. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Budete mít zájem:  Spondylolistéza – co je to – příznaky, příčiny a léčba – cviky, které pomáhají

Hroznové víno podporuje hubnutí – COOP Club

Hroznové víno patří mezi jedno z nejzdravějších druhů ovoce vůbec – podporuje imunitu, prospívá při únavě, nervozitě a depresích, posiluje nervy, působí příznivě na naši krásu. Je dokázáno, že lidé žijící v oblasti Středozemního moře vděčí za svoje pevné zdraví právě hroznovému vínu.

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny pěstované člověkem – prapůvodní formy byly rozšířené již před 130 miliony let. Její pravlastí bylo pravděpodobně Zakavkazsko a Střední Asie.

Plody vinné révy mají různé barvy – od zelené, zelenožluté, žluté po červenou až tmavofialovou.

Hrozny se konzumují buď čerstvé nebo sušené (ve formě rozinek), zhruba 90 % hroznů se však zužitkuje při výrobě vína a dalších nápojů (např. moštu).

Hroznové víno pěstované v chladnějších oblastech má nižší obsah cukru, zatímco hrozny z teplého, suchého podnebí bývají mnohem sladší.

Proč je hroznové víno zdravé?

Ve středověku se za pomoci hroznů léčila angína a kašel. Hroznové víno sloužilo také ke snižování tělesného tuku, pomáhalo při otocích. V případě kožního poranění byly využívány listy hroznového vína, které se na pokožku přikládaly.

Hroznové víno patří mezi jedno z nejzdravějších druhů ovoce vůbec – podporuje imunitu, prospívá při únavě, nervozitě a depresích, posiluje nervy, působí příznivě na naši krásu. Nedávné vědecké výzkumy prokázaly, že lidé žijící v oblasti Středozemního moře vděčí za svoje pevné zdraví právě hroznovému vínu.

Hrozny působí na rozšíření cév, čímž se v nich zvyšuje průtok krve. Krevní destičky tak nevytváří sraženiny, což zabraňuje ukládání cholesterolu na stěnách artérií. Tím se snižuje riziko jejich ucpávání, k němuž dochází při arterioskleróze.

V hroznech (především v jejich slupkách a jadérkách) je dále obsažen resveratrol, který vykázal při experimentech protirakovinné účinky. Z dalších látek je to pak křemík, který zpevňuje pokožku, posiluje vlasy a nehty. Hroznové víno je také skvělým bojovníkem proti celulitidě.

Hrozny mají kolem 80% vody, kromě toho také řadu cenných látek a vitamínů, mezi nejvýznamnější patří již zmíněný křemík, draslík, železo, kyselina askorbová či vinná a vitamíny B, B3 a P.

Obsažená glukóza (hroznový cukr) se dostává rychle do krve a dodává tělu hodně energie, kyselina vinná pak působí močopudně a vyplavuje z našeho těla škodlivé látky. I když organické kyseliny dodávají hroznovému vínu nakyslou chuť, mají v krvi alkalizující účinek.

Alkalizace krve a moče ulehčuje likvidaci kyselého metabolického odpadu (např. kyseliny močové) z ledvin. Pravidelná konzumace hroznového vína je prospěšná zejména pro lidi trpící dnou či obezitou.

Hroznové víno rovněž pomáhá například při vysokém krevním tlaku, pokud se jí 2 hodiny po jídle. Denně bychom však měli sníst maximálně 2 kg těchto sladkých kuliček.

Hroznová šťáva pomáhá léčit i například potíže se zácpou. V případě zácpy je potřeba po dobu několika dní pít hroznovou šťávu od 3 ml na 1 kg vaší tělesné hmotnosti a postupně dávky zvyšovat – maximálně však na 600 ml.

Hroznová šťáva se konzumuje 2 hodiny před jídlem a 3 hodiny po něm.

Pozor! V kombinaci s některými jinými potravinami mohou hrozny podráždit žaludek. Nevhodné je míchat hroznové víno s kefírem, mlékem, perlivou vodou či alkoholem.

Hroznový olej

Olej lisovaný ze semen hroznů obsahuje velké množství bioaktivních látek. Již ve starověku byl ceněn především pro své kosmetické účinky, ačkoliv v poslední době nachází čím dál více uplatnění i při vaření.

A čím je tak léčivý? Hroznový olej omezuje vznik křečových žil, otoky a bolesti nohou. Působí na zvýšení elasticity pokožky a vitalitu krevních buněk. Obsahuje vysoké hodnoty vitaminu E, posiluje svaly, srdce a imunitní systém.

Obsah lecitinu dále pozitivně ovlivňuje nervy, mozek a produkci krve. Vysoký podíl (71%) kyseliny linoleové – Omega 6 v hroznové oleji kladně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi.

Kromě těchto mnoha pozitivních účinků navíc hroznový olej rozpouští i žlučové kameny. Vnější aplikace hroznového oleje napomáhá například při hojení ran.

Hroznový olej je ideální pro přípravu pokrmů. Má světle zelenou barvu s jemným oříškovým až hroznovým aroma a je skvělý pro dochucení salátů, omáček, těstovin, sýrů či masa.

 Ačkoliv je hroznový olej lisovaný za studena, je možné jej zahřát na velmi vysoké teploty (až 252 °C) bez rizika jeho přepálení.

 Je tak velmi vhodný i pro tepelnou úpravu jídel jako je restování, smažení atd.

Rozinky prospívají zubům a dásním

Rozinky jsou sušené plody vinné révy a stejně jako hroznové víno či hroznový olej jsou i rozinky velmi zdravé. První doložené záznamy o konzumaci rozinek jsou přes 4 000 let staré. Rozinky byly oblíbenou pochoutkou ve starověké Persii, Mezopotámii, Egyptě, Řecku a Římě. Náš článek věnovaný rozinkám si můžete přečíst ZDE

Jak se vyrábí víno?

Bílé víno se získává z bílých, růžových, červených nebo modrých hroznů révy vinné. Po sběru se oddělí bobule od třapin, čímž vznikne tzv. rmut (narušené slupky hroznů), který se pod tlakem lisuje. Tím se zároveň odstraní slupky a pecičky. Vzniklý mošt se následně odkalí – zbaví nečistot a mikroorganismů.

 Poté se nechá mošt kvasit (kvasinky přeměňují jednoduché cukry na alkohol, oxid uhličitý a teplo.) V tuto chvíli vzniká burčák – nápoj s obsahem alkoholu zhruba 6 %. Postupně cukr prokvasí a odumřelé kvasinky se usadí na dně nádoby. Mladé víno se poté stáčí a následuje filtrace a příprava k lahvování.

Bílým vínům vyrobených z červených nebo modrých hroznů se říká klaret.

Růžové víno se vyrábí z modrých hroznů bez nakvášeníčervené víno se pak dělá pouze z modrých hroznů (protože červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách), a to nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním.

Při jeho výrobě se rmut nechá několik dní kvasit – slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína.

 V červeném vínu jsou tak ve vyšší míře třísloviny a také léčivá protirakovinná látka resveratrol (ze slupek i z jadérek).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector