Histaminová intolerance je málo známá diagnóza

Histaminová intolerance je málo známá diagnóza

Nikdo netouží se s ní v životě vyrovnávat. Jak se projeví u člověka zápolícího s dlouhotrvající neznámou bolestí? Stále mu teče z nosu, střevo rebelu-je v jednom kole a srdce oddechuje při nejmenší příležitosti – není to jen mrzutou příhodou a může přijít skutečný strach. Pak trpí člověk třeba dlouho bez pomoci. Není lhostejné ani složení naší potravy – tam se často objeví původce činu – histamin.

Uniknout této substanci je dost nesnadné, jestliže je přítomna téměř v každé potravině. To by nebylo tak tragické, vždyť histamin není škodlivý.

Histamin má však všechny předpoklady pohybovat se v těle jako nejtajemnější agent 007: Coby chemická substance je člověku neviditelný, nemůže ho zjistit čichem ani ochutnat, přesto k nám přichází potravou prakticky ze všeho. Vyskytuje se ve složení jedincovy potravy dlouho a potom se z něj vyvine opravdová “histaminová bomba”.

Kyselé zelí, rybí konzervy, trvanlivý salám jsou toho dobrým příkladem, také červené víno, plísňový sýr a všechny produkty, do kterých se přidává droždí.

Nepřichází jen v našem jídle, nýbrž je přítomen také jako tkáňový hormon v lidském těle, kde reguluje více tělních funkcí, např. rozšiřování cév.Přesto může tato substance vyvolat problémy, varuje univerzitní profesor dr. Reinhart Jarisch z oddělení alergologie Floridsdorf ve Vídni: “Potíže budou vždy narůstat tím více, čím více bude zatížen organizmus histaminem, než bude odbourán. Tento jev nazýváme histaminovou intolerancí – zkráceně HIT. Tato potravinová nesnášenlivost, která vznikla díky nedostatku enzymu jménem diaminoxidáza, zkráceně DAO, bude brzy vyřešena. Přibližně jedno procento obyvatel má takový enzymatický nedostatek a musí se zřeknout potravin silně obsahujících histamin, jako je červené víno, čokoláda a tuňák”. Někteří pacienti mají potíže s rýmou, jiní se trápí například plicními problémy. Proč HIT působí rozdílně, objasněno není. Jisté je, že přijaté množství histaminu hraje rozhodnou roli při vzplanutí příznaku. Histaminová intolerance je málo známá diagnóza

Velké množství histaminu, které si nikdo normálně nedokáže vzít, může u každého člověka vyvolat těžký a dokonce život ohrožující stav nemoci. U rozvinuté nesnášenlivosti stačí pak už jen pár miliontin gramu, aby se dostavil více než nepříjemný následek.

Protože celý organizmus je postižen, objeví se rozličné příznaky, vysvětluje prof. dr. Jarisch: “Nejčastěji se dostaví průjem, rýma a silná bolest hlavy. Ale také křeče v břichu nebo nadýmání, astma, srdeční arytmie, nebo se může objevit kožní vyrážka.

HIT se nerozvíjí náhle, nýbrž plíživě. To je hlavní důvod, proč nelze tuto nemoc snadno rozpoznat, a často je považována za psychosomatickou záležitost. Nejlépe se zjistí tzv. vylučovací dietou. Při ní máme potravu bohatou na histamin (a podobné nápoje) přes dva týdny vysadit. „Jestliže se jedná o HIT, můžeme se tímto způsobem potížím vyhnout,” říká prof. dr. Jarisch.

Histamin patří do tzv. biogenních aminů. Jsou to bílkoviny vznikající odbouráváním při metabolických procesech v průběhu všech procesů zrání a zániku bakterií. Další biogenní aminy jsou například: tyramin, putrescin, cadaverin, spermin, spermidin.

Pomocí diaminoxydázy (produkt při odbourávání histaminu) se uvolňují také další biogenní aminy. Jedno jídlo, které obsahuje málo histaminu, ale velké množství jiných biogenních aminů, může vyvolat potíže.

Například čokoláda nedodává žádný histamin, ale tyramin. Aminy, které pocházejí z kakaa, často nastartují migrénu.

Pokud je přítomna intolerance k histaminu, máme se vyvarovat sladkým jídlům, které obsahují čokoládu, třeba dortu, sušenkám, zmrzlině.

Aminy jsou obsaženy také v ořechu, spárkaté zvěři, papayi, malinách, hruškách, luštěninách, v pšeničných klíčcích a banánech.

K dalším uvolňovačům histaminu, tedy jídlům, jež mohou nespecificky uvolňovat histamin, patří: jahody, citrusy, rajčata, mořské produkty, ananas, kiwi, mléko a mnohé složky přidané do potravin: glutamát, benzoát, barviva, sulfidy, nitridy.

Histamin je termostabilní, nemůže být proto zničen vařením, pečením a smažením, také ne chlazením nebo zmražením.

Histamínová intolerancia – príznaky, diéta a liečba

Patria k vašim „dobrým“ známym únava, opuchy slizníc a kože, dlhodobé tráviace ťažkosti či svrbenie celého tela? Ak vám lekári nepotvrdili potravinovú alergiu, celiakiu ani potravinovú intoleranciu, potom možno patríte k 2 až 3 % populácie, ktorá trpí histamínovou intoleranciou – touto málo známou chorobou.

Aké sú príznaky histamínovej intolerancie?

  • Ak mávate pravidelne po konzumácii vybraných jedál či nápojov niektoré z nasledujúcich prejavov, je dosť možné, že váš organizmus trpí práve týmto druhom neznášanlivosti:
  • Koža: podráždenie kože, začervenanie, opuchy.
  • Tráviaci trakt: hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha, napínanie na zvracanie.
  • Dýchacie cesty: svrbenie a opuch pier, opuch nosovej sliznice alebo naopak výtok z nosa, ťažkosti s dýchaním podobné astme.
  • Ostatné orgány: bolesti hlavy podobné migréne, búšenie srdca, závrate, zmeny krvného tlaku, strata vedomia.
  • K ďalším chronickým prejavom typickým pre túto chorobu patria:
  1. iné alergii podobné ťažkosti,
  2. chronická únava,
  3. bolestivá menštruácia,
  4. nervozita, poruchy vedomia, spánku.

Histamínová intolerancia nie je potravinová alergia

Histamín má v tele na starosti viacero významných úloh, napríklad aktiváciu nervového systému či podnietenie tvorby žalúdočnej kyseliny. DAO – enzým diamínoxidáza – zas nájdete v tenkom čreve a slúži na rozkladanie histamínu.

Zatiaľ čo alergickú reakciu organizmu vyvoláva nesprávna reakcia imunitného systému na alergény, v prípade histamínovej intolerancie ide o nerovnováhu medzi histamínom a enzýmom DAO. Nedostatočné množstvo DAO vedie k hromadeniu histamínu v tele a výsledkom je jeho reakcia podobná alergii, ktorá ale nie je pravou alergiou.

Aktivita enzýmu DAO je geneticky podmienená. V detstve a v mladosti býva tento enzým v dostatočnom množstve a dostatočne aktívny. U niektorých ľudí však aktivita vekom klesá, pričom až 80 % takto postihnutých sú stredného veku, častejšie ženy. Počas tehotenstva sa histamínová intolerancia objavuje len veľmi zriedkavo.

Ako potvrdiť, že máme histamínovú intoleranciu (HI)?

Záleží na tom, či ide o trvalú, chronickú formu HI, alebo o prechodnú formu HI,  ktorá dokáže potrápiť skoro každého.

Príčinou dočasnej formy HI bývajú napríklad nadmerné užitie alkoholu (tzv. „opica“) či niektoré lieky (antibiotiká a pod.), ktoré krátkodobo zablokujú tvorbu DAO. Diagnostika a najmä „liečenie“ je v takomto prípade zrejmé.

Čo však v prípade, ak mám dlhodobo vyššie zmienené ťažkosti a vyšetrenia vylúčili potravinovú alergiu, intoleranciu aj celiakiu? V takomto prípade požiadajte svojho alergológa-imunológa o jednoduché vyšetrenie z krvi, ktorým sa stanoví aktivita enzýmu DAO. K správnej diagnóze môže napomôcť aj diéta – vylúčenie potravín bohatých na histamín z jedálnička. V tomto prípade dochádza k prekvapivo rýchlemu ústupu zdravotných problémov.

Histamínová diéta – ktorým jedlám sa treba vyhnúť?

Tento typ diéty na jednej strane zásadne zmení dovtedajší životný štýl pacienta, na strane druhej predstavuje významný krok v liečbe histamínovej intolerancie. Mnoho potravín a obľúbených pochutín sa znenazdajky stáva tabu. Nepríjemné je aj to, že na rozdiel od niektorých potravinových alergií, nepomáha ani tepelné spracovanie problémových potravín.

Ktoré potraviny patria k problémovým? V prvom rade tie, pri príprave ktorých bol použitý proces fermentácie alebo kvasenia. Dlhšie skladovanie zvyšuje v potravinách množstvo histamínu. Okrem toho, niektoré potraviny alebo pochutiny pôsobia ako „uvoľňovače histamínu“ uloženého v ľudskom tele.

Medzi najznámejšie a najrozšírenejšie spúšťače prejavov histamínovej intolerancie patria:

  1. ALKOHOL – hlavne červené víno, sekt a kvasinkové pivo,
  2. SYRY – zrejúce syry, napr. gouda, cheddar, parmezán, ementál, rokfort, camembert)
  3. MLIEČNE VÝROBKY – kyslé / acidofilné / kefírové mlieko, žinčica, cmar, jogurt (aj probiotické),
  4. RYBY a iné morské živočíchy – po zmrazení a konzervovaní ,
  5. ÚDENINY – saláma, šunka, párky,
  6. ZELENINA – špenát, baklažán, tekvica (dyňa), kvasená kapusta (a iná kvasená zelenina), paradajky a všetky paradajkové výrobky (kečup, pretlak…), ostatné podľa individuálnej znášanlivosti …
  7. OVOCIE – jahody, ananás, nektarinky, ostatné podľa individuálnej znášanlivosti,
  8. PIZZA – sa môže kvôli oblohe a prísadám stať „histamínovou bombou“,
  9. Čokoláda, kakao,
  10. INÉ – sójová a iné ochucujúce omáčky, kečup, kvasnice, komerčne vyrábané dressingy, čalamády, kyslé uhorky a pod., kvasné octy (vínny, balzamikový, jablčný).

Aké možnosti liečby poznáme?

Prvým liečebným krokom je už spomínaná histamínová diéta. Pre prípravu bezhistamínových jedál sa vo všeobecnosti odporúča uprednostniť čerstvé potraviny pred konzervovanými. K najvhodnejším potravinám a nápojom patria:

  1. zemiaky, ryža, cestoviny, cereálie,
  2. MLIEČNE – obyčajné mlieko, smotana, čerstvý syr – čerstvý smotanový, syr typu ricotta, cottage …,
  3. ZELENINA – ako hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, cesnak,  huby, cuketa, špargľa, cibuľa, reďkovka, ostatné podľa individuálnej znášanlivosti …
  4. OVOCIE – jablká, hruška, banán, melón – žltý aj červený (vodový), figy, hrozno, mango, rebarbora, ostatné podľa individuálnej znášanlivosti …,
  5. TUKY, OLEJE – čisté maslo, čistý rastlinný olej, bravčová masť, oškvarky …,
  6. MÄSO, HYDINA, RYBY sa odporúčajú iba úplne čerstvé,
  7. ČERSTVÉ VAJCIA,
  8. NÁPOJE – voda alebo nesýtená minerálna voda, prírodné zeleninové a ovocné šťavy z povolených surovín,
  9. ALKOHOL – čistá vodka, gin, biely rum (malé množstvo!).

Pokiaľ Vám bola diagnostikovaná histamínová intolerancia, pripravíme Vám na jeden mesiac jedálniček s výberom jedál aj s receptami zohľadňujucimi vaše potravinové obmedzenia.

Druhým liečebným krokom je užívanie výživových doplnkov obsahujúcich enzým diaminooxidáza vo forme kapsúl (napr. DAOSIN). Treba ho užívať 1-3 x denne tesne pred jedlom, alebo akútne pri ťažkostiach.

množstvo a funkcia diamínoxidázy + odporučenie stravovacieho režimu –  povolené a zakázané potraviny – výsledok zasielaný elektronicky             75,-€
Budete mít zájem:  Jaké Jsou Příznaky Rakoviny Plic?

Zistite, čo v strave športujúcich celiatikov nesmie chýbať a prečo je dôležité dodržiavať diétu. Viac o vplyve bezlepkovej diéty na športovcov v článku.

Presná príčina vzniku histamínovej intolerancie stále nie je úplne jasná a ani diagnostika tejto poruchy nie je ideálna. Poradíme vám, ako si aj napriek intolerancie na histamín užiť chutné a zdravé vianočné sviatky.

Protizápalová strava je o vyrovnaní jedálničku a životného štýlu. Nevhodné potraviny by sa nemali jesť vôbec alebo takmer vôbec a všetky „vhodné“ potraviny je vhodné konzumovať prednostne a denne.

Zobraziť vsetky odborné články

Jak řešit potíže spojené s histaminovou intolerancí

Mnoho lidí v Česku trápí potíže spojené s konzumací různých druhů potravin. V některých případech jde o potravinové alergie, v jiných o potravinové intolerance, které způsobují mnoho zdravotních komplikací. Jednou z nich je tzv.

histaminová intolerance (HIT), která v trvalé formě postihuje 1 až 3 % populace. Přechodná forma však může potrápit kohokoliv. Hlavní lékař polikliniky Doc. MUDr. Jan Kábrt, CSc.

poradil, jak lze histaminovou intoleranci odhalit a zdravotní problémy odstranit.  

Mezi potravinovou alergií a potravinovou intolerancí je značný rozdíl. V případě alergie stačí člověku požít jen malé množství alergenu a okamžitě se projeví nepříjemné symptomy, které se rychle rozvíjejí a mohou být i životu nebezpečné. Nicméně pravá potravinová alergie je v dospělém věku poměrně vzácná.

Nejčastěji se jedná o alergii na ořechy, ovoce a zeleninu spojenou s alergií na pyly.Alergická reakce organismu je vyvolána imunitním systémem, konkrétně produkcí IgE protilátek. Diagnostiku alergií proto vždy řeší alergolog, resp. imunolog, a to pomocí krevního nebo kožního testu, který detekuje protilátky IgE.

„Potravinová intolerance má příznaky velmi podobné alergii, ale imunitní systém na ni nemá vliv. Symptomy jsou závislé na velikosti dávky přijaté látky a mohou být delší dobu latentní, dokud se neprojeví, což může trvat až několik týdnů, měsíců či let. Diagnóza se potvrdí laboratorním stanovením aktivity enzymu diaminooxidázy (DAO),“ informoval Doc. Jan Kábrt.

Mezi časté potravinové intolerance patří rovněž nesnášenlivost laktózy, lepku nebo histaminu. Všechny dokážou způsobit mnoho zdravotních obtíží, které mohou lidem výrazně zkomplikovat život.

Histamin v potravinách

Zatímco intolerance laktózy nebo lepku je veřejnosti poměrně dobře známa, nesnášenlivost histaminu zatím trochu unikala pozornosti. Přitom jde o rozšířený problém s potenciálně závažnými zdravotními důsledky. „Látka nazývaná histamin je přirozenou součástí živých organismů – rostlin, živočichů i lidského organismu.

Vzniká také při přirozené fermentaci, například během skladování, zpracování či zrání potravin, často se používá v potravinářském průmyslu pro vylepšení chuti,“ sdělil hlavní lékař.

Histamin se ve velké koncentraci vyskytuje například ve zrajících a uzených sýrech, salámech a jiných mastných výrobcích, v mořských plodech či mase tuňáka, v čokoládě, kyselém zelí, rajčatech a kečupu, v š    ampaňském nebo v šumivém a červeném víně, samozřejmě i v různých polotovarech.

„Za normálních okolností příjem těchto potravin nemusí být žádný problém, protože enzym diaminoxidáza (DAO) se v tenkém střevě stará o to, aby byl histamin biodegradován a poté odbourán z těla. Problém nastává v případě, kdy je enzymu DAO nedostatek nebo má sníženou aktivitu,“ poukázal.

Histamin přijatý potravou je pak metabolizován mnohem pomaleji, hromadí se v těle a přes střevní sliznici proniká do oběhového systému, což způsobuje příznaky podobné alergii. Ve skutečnosti se však jedná o projev histaminové intolerance alias HIT.  

Nepříjemné příznaky HIT

Histamin ovlivňuje mnoho částí organismu od kardiovaskulárního a nervového systému přes dýchací cesty a zažívací trakt až po kůži či kostní dřeň.

„U každého člověka se může projevit jinak, ale mezi typické příznaky patří například svědění a zarudnutí pokožky, kopřivka či kožní vyrážky, nadýmání, bolesti a křeče břicha, nevolnost, zvracení, průjem a další zažívací potíže, u žen může zhoršovat menstruační bolesti,“ popsal Doc. Kábrt.

K dalším syndromům patří závratě, bolesti hlavy nebo migrény, otok očních víček, ucpaný nos či výtok z nosu, kýchání, zúžení průdušek, dechové obtíže nebo astma. Může zapříčinit i svalovou ochablost, poruchy srdečního rytmu a tachykardii (zvýšená tepová frekvence), hypertenzi (zvýšený krevní tlak) či naopak hypotenzi (snížený krevní tlak).

V extrémních případech může nastat i anafylaktická reakce, jež může dokonce ohrozit život. Pokud lidé delší dobu pociťují některé ze zmíněných příznaků, měli by situaci raději konzultovat se svým lékařem. Pokud se jedná o histaminovou intoleranci, budou se symptomy postupem času pravděpodobně stále zhoršovat.

Dočasná nebo trvalá intolerance

Příčinou vzniku HIT mohou být genetické předpoklady, zvýšený příjem histaminu v potravě, snížené množství nebo aktivita enzymu DAO, případně kombinace více příčin. „Histaminová intolerance může mít trvalou formu, která je obvykle způsobena genetickým defektem nebo trvalým deficitem enzymu.

Tento problém trápí přibližně 1–3 % obyvatel a neustále ovlivňuje jejich kvalitu života,“ sdělil hlavní lékař. V případě dočasné histaminové intolerance se jedná o dočasnou blokádu nebo snížení aktivity enzymu DAO, což může být způsobeno například konzumací určitých potravin, alkoholem nebo některými léčivy, které inhibují, tedy tlumí aktivitu enzymu DAO.

„Dočasná forma histaminové intolerance může postihnout každého a mohou se u něj projevit lehčí symptomy, jako je těžký pocit v žaludku, ztráta chuti k jídlu, závratě či bolesti hlavy, které mohou být vyvolány i relativně malým množstvím alkoholu nebo léčiv,“ upozornil.

Již v tu chvíli je na místě návštěva lékařské ordinace, což může pomoci předejít rozvoji závažnějších komplikací. Histamin patří do skupiny tzv. biogenním aminů, kromě něj jde třeba o putrescin, cadaverin, tyramin, fenylethylamin, octopamin, dopamin či serotonin, které se rovněž přirozeně vyskytují v různých potravinách.

Pokud je ve stravě přítomno více biogenních aminů, které jsou rovněž biodegradovány enzymem DAO, je následkem toho histamin v organismu odbouráván ještě pomaleji. Dnes se proto začíná spíše hovořit o intoleranci biogenních aminů, než o pouhé histaminové intoleranci.

Řešení problémů s histaminem

Pokud si lidé nejsou jisti příčinou svých zdravotních potíží, které mohou souviset s HIT, je vhodné se poradit o dalším postupu se svým osobním nebo praktickým lékařem. Ten může provést tzv.

HIT test, který je založen na pozorování souvislosti mezi jejich stravováním a následným výskytem příznaků, případně test na stanovení aktivity enzymu DAO v krevním séru/plazmě. Nebo může doporučit vyšetření alergologem resp. imunologem, který provede alergologický test detekce látek IgE.

„Možným řešením histaminové intolerance je dieta s nízkým podílem histaminu, která sníží příjem biogenních aminů a tzv. liberátorů histaminu, které podporují uvolňování histaminu. To jsou třeba citrusové plody, jahody, kiwi, banány, čokoláda či měkkýši. Snížení aktivity enzymu DAO kromě léků může způsobit také nedostatek tzv.

kofaktorů, tedy látek, které jsou nezbytné pro funkci enzymu, jako je vitamín C a B6, měď nebo zinek,“ konstatoval hlavní lékař. Pro řešení některých případů dočasné intolerance histaminu stačí zavést dietu se snížením množství histaminu, kdy je třeba příjem některých potravin omezit a některým potravinám se zcela vyhnout.

Možnou „histaminovou bombou“ je třeba pizza, protože může obsahovat mnoho potravin bohatých na histamin, jako je sýr, salám, uzená šunka, rajčata, droždí nebo mleté maso… V kombinaci se sklenkou červeného vína pak dochází k výraznému zvýšení příjmu histaminu potravou, což se může projevit na příznacích.

Přípravek nahrazující enzym DAO

Možností, jak předejít rozvinutí nepříjemných příznaků HIT, je věnovat pozornosti obsahu potravin, pozorně číst etikety a sledovat množství konzervantů. V rámci histaminové diety je však vhodné se vyvarovat nutričního deficitu a neomezovat příjem potřebných živin.

„Další možností řešení problému je náhrada nedostatku či malé účinnosti enzymu pomocí doplňku stravy DAOsin, který obsahuje enzym diaminooxidázu(DAO), histamin je potom normálně biodegradován a odbouráván z těla,“ uzavřel Doc. Jan Kábrt.

Každopádně platí, že pokud se lidé potýkají s některými z popsaných příznaků, měli by navštívit lékaře, protože tím mohou zabránit nepříjemnému zhoršení situace

Diagnóza histaminové intolerance

Pokud jste zavítali na můj blog, máte zřejmě diagnostikovanou histaminózu či dle symptomů máte podezření, že by se vás histaminová intolerance (HIT) mohla týkat.

Pokud jste druhý příklad, čtěte velmi pozorně, protože HIT vám může v konečném závěru diagnostikovat pouze lékař! Můj postup k diagnóze byl sestaven dle zahraničních webů v roce 2012 a věřím, že každý rok se bude postup a možnosti v diagnóze lišit.

Doporučuji si přečíst rozhovor s německým lékařem a jeho návrh postupu diagnostiky HIT (ZDE) či informace získané z odborné literatury (ZDE).

Problém v jasném stanovení HIT je, jak tušíte, v různorodosti symptomů a také v síle daných symptomů. Jsou případy, kdy lidé trpí neuvěřitelnými bolestmi břicha a zažívacími problémy všech forem, a pak jsou lidé, které trápí spíše únava a migrény a trávení mají v pořádku. V horším případě těch symptomů bude více a budou se projevovat postupně.

HIT je zákeřná a na povrch se provrtává postupně. Zaženete jeden příznak a on přijde jiný, ale kdo by si to spojoval? Hladina histaminu bude jak na houpačce a dle toho také symptomy. Nebo můžete mít všechny příznaky, jež jsou na blogu popsané, ale HIT vám bude vyloučena. Pak musíte pátrat někde jinde.

Budete mít zájem:  Běh je pro naše zdraví velice prospěšný

Každopádně nízkohistaminová dieta nikomu neublíží, takže ji vždy můžete vyzkoušet.

Několik krůčků ke správné diagnóze

Biochemické parametry. Pokud vás něco trápí, budete muset za svým obvodním lékařem. Prvním krokem v hledání diagnózy musí být otestování základních krevních parametrů.

Váš lékař má také vaši zdravotní historii a popřípadě vaši rodinou diagnózu, a může se tak lépe orientovat v potenciálních zdravotních hrozbách. Doktorovi vyjmenujte veškeré symptomy a nechte si nabrat krev.

Stejně by měl každý člověk podstoupit každé dva roky preventivní prohlídku. Kdy jste byli vy naposled?

Speciální vyšetření. Pokud se vaše krevní výsledky vrátí v pořádku a doktor si s vašimi symptomy neví rady, měl by vás odeslat na specializované pracoviště. Samozřejmě tato žádanka se bude odvíjet od vašich příznaků.

Ať už vás pošle na gastroenterologii, kardiologii, neurologii či přímo k alergologovi, rozhodně danou žádanku nezahazujte.

Pokud i na speciálním pracovišti vyloučí jakoukoli zjevnou příčinu vašich problémů, nastává čas na vaši vlastní diagnostiku a návštěvu alergologa/imunologa.

Jídelníčkový diář. Pokud máte podezření na spojitost s jídlem, či pozorujete občas náhlé zhoršení, je na čase zaznamenávat si, co jíte. Ano, jak už bylo zmíněno, jsme to, co jíme a naše strava může mnohé vypovědět.

A když se myslí diář, tak se vším všudy: jak jste se po jídle cítili, jak jste se cítili po pár hodinách, zda vás něco ten den bolelo či extrémně stresovalo, jak dlouho jste spali, co jste měli za léky, jak jste na tom se stolicí a vylučováním. Je to těžká práce, ale pokud si dáte záležet, můžete sami vystopovat, co vám dělá zle. Určitého společného jmenovatele.

Jídla se snažte konzumovat co nejjednodušší, zato dodržujte pestrou stravu, abyste si nepřivolali jiné problémy nedostatkem všech potřebných živin.

Návštěva alergologa. Pokud jste nic s lékaři nevykoumali, je potřeba dát hlavy dohromady s alergologem/imunologem. Ten už většinou může vyloučit spoustu onemocnění z předchozích výsledků, jelikož tam vám jistě otestují běžné autoimunitní choroby.

Ať už gastroenterolog či alergolog by měli udělat test na celiakii, která je na celém světě pod-diagnostikovaná, a přitom může napáchat spoustu škody. Pokud máte svůj diář, nebojte se konzultovat možnosti a podezření s lékařem.

Z finančních důvodů obvykle není možné nechat udělat alergologické testy na všechny známé potraviny. K základním testovaným látkám se však můžou přidat ty, které vám přijdou důležité. Lékař by měl spravit i běžný alergologický profil – prach, roztoče, trávy.

Nechá vám stanovit hladinu celkových IgE, které jsou vysoké u typických alergiků, nechá vám stanovit počet eosinofilů, jež také souvisí s alergickou odpovědí na alergen a uvolňováním histaminu.

Test na koncentraci a aktivitu diaminoxidasy (DAO). Pokud jste vyloučili celiakii, potravinové alergie, ale pořád bojujete se symptomy, je na čase udělat test na enzym, jež má v těle za úkol odbourávat přebytečný histamin.

Histamin je důležitou signální molekulu našeho těla, avšak po předání informace (a tedy splnění svého poslání) je odbourán metabolickou cestou. Když je tato cesta porušena, začne se hromadit a zprostředkovávat reakce tam, kde to není třeba.

Ukazuje se, že porucha v tomto systému může být genetická, avšak mnohem častěji se setkáváme se získanými formami. Prodělané záněty střev, dlouhodobé užívání antibiotik, poškození imunitního systému – to vše může vyústit v histaminózu z nedostatku DAO enzymu.

U nás je několik laboratoří, které se stanovením zabývají a aktuální rozmezí hodnot vám musí vystavit daná laboratoř (dle testovací sady, která se mezi laboratořemi může lišit). Nevýhodou je, že výsledky mohou být zkreslené právě stravou, léky, menstruačním cyklem ženy atd.

V případě podezření, že by hodnoty mohly být ovlivněny stravou, doporučuje se udělat test při normální stravě/dietě a po silné histaminové „bombě“. O tom, že izolovaně stanovená koncentrace DAO v krvi není dostatečně silný marker pro stanovení diagnózy HIT si můžete přečíst zde.

Kožní test s histaminem. Kožní test byl používán před vytvořením laboratorního testu na DAO enzym, avšak ukázal se být jako nespolehlivým ukazatelem. V podstatě test probíhá tak, že se na kůži kápne roztok histaminu a sleduje se reakce. Na histamin však bude silně reagovat i jakýkoli alergik či člověk s citlivější kůží.

Methylhistamin v moči.

Vzhledem k tomu, že histamin je odbouráván ještě dalším enzymem – HNMT – může zvýšená hladina tohoto produktu v moči poukázat na fakt, že je v těle nadměrná koncentrace a tělo se jí snaží zbavit jinak než přes DAO.

Problém v tomto vyšetření nastává v případě, že člověk má histaminózu z důvodu snížení aktivity HNMT. Zatím nejsou provedeny rozsáhlé studie, ale lékaři nepředpokládají, že by člověk měl poškozeny oba systémy (v podstatě by pak nemohl přežít).

Genetické testy. Pokud je koncentrace i aktivita DAO v pořádku a objevuje se v moči normální koncentrace methylhistaminu, avšak lékař je stále přesvědčen o histaminóze, lze nechat udělat genetické testy. Provádí se v sousedních zemích, například ve Švýcarsku.

Geny pro lidský DAO i HNMT enzym byly dobře popsány. Dokonce byly studovány možné modifikace onoho genu, které souvisí s histaminózou. Bylo potvrzeno jen pár takových genetických mutací, přičemž ani jedna nekoreluje se sílou či množstvím příznaků HIT.

Genetické testy jsou drahé a mají opodstatnění pouze v případě, že opravdu trpíte všemi příznaky od dětství a někdo další z rodiny je histaminózou zatížen. Bohužel odhalení příčiny, byť genetické, nepomáhá v léčbě a nemá pro člověka další užitečný význam (zvláště pokud má histaminózu již stanovenou).

Pokud však má lékař podezření na HIT z nedostatku HNMT, pak je tento test jedinou možností.

Eliminační dieta. Je obvykle nejlepší test pro získání diagnózy. Pokud vyřadíte z jídelníčku veškeré histaminové „bomby“ a váš stav se zlepší, pak je někde problém v histaminu. Ale pozor! Pokud vyloučíte všechny potraviny a jste pouze na třech potravinách a udělá se vám lépe, neznamená to, že máte histaminózu. Znamená to, že jste odstranili úplně vše.

Při histaminóze byste po úvodní eliminační dietě měli být schopní zařadit širokou škálu potravin zpět, samozřejmě v menším množství a dle obsahu histaminu.

Pokud ani po pár týdnech nesnesete více jak dvě potravin, pak je problém někde jinde a musíte hledat dál (velká část potravin neobsahuje téměř žádný histamin a tudíž po vyčištění těla od histaminu nemůže způsobovat problémy z nesnášenlivosti histaminu).

Pokud vám lékař vyloučí dle výsledků DAO histaminózu, ale dieta váš stav zlepšuje, je potřeba se podívat po dalších onemocnění, které souvisí s histaminem, jako je urtikarie, mastocytóza, aktivační poruchy bazofilů, poruchy aktivace žírných buněk, poškozené střevo či virová hepatitida. Někdy je problém v odbourávání jiných aminů než je histamin přes enzym MAO, jako je tyramin, a tak list vámi netolerovaných potravin se bude lišit od toho histaminového!

Zdroje:

Histaminová intolerance

V dnešní době pokročilých diagnostických možností se relativně snadno zjistí mnoho běžných známých onemocnění jako vysoký krevní tlak, diabetes mellitus, zvýšená hladina cholesterolu apod. I následná léčba může být relativně snadná.

Obtížnější situace nastává, když člověka dlouhodobě trápí nespecifické obtíže, které se objevují u mnoha jiných onemocnění.

Histaminová intolerance se vyskytuje (alespoň podle známých statistik) u 1-3 % populace.

Je mnoho lidí, kteří histaminovou intolerancí trpí, ovšem diagnostikována u nich pro různorodost zdravotních obtíží zatím nebyla. Čím je zrádná, proč je těžké ji objevit, a ještě hůře léčit, je obsahem tohoto článku.

Histamin je látka, které se nedá zcela vyhnout. Je to hormon, který lidské tělo samo tvoří. Zároveň se vyskytuje v celé řadě potravin a v našem těle je odbouráván. Vyskytuje se zejména ve fermentovaných potravinách, v plísňových sýrech, červeném vínu, čokoládě, uzeném masu atd.

Příčiny histaminové intolerance

Histaminová intolerance- zkratka (HIT), nejčastěji vzniká, pokud nedochází k včasnému a dostatečnému odbourávání histaminu, což vede k jeho hromadění v těle. Odbourávání histaminu má na starost enzym diaminoxydáza, zkráceně DAO.

Výskyt HIT může způsobit také:

  • Nadměrný stres
  • Častá konzumace potravin s vyšším obsahem histaminu
  • Mohou ji způsobit určité léky
  • Toxické prostředí
  • Zánětlivá onemocnění střev jako např. Crohnova choroba
  • Intolerance lepku, laktózy
  • Dlouhodobá léčba antidepresivy, antibiotiky, antirevmatiky aj.

Pokud se objeví HIT jako sekundární projev některého z onemocnění vyžadujících léčbu výše zmíněnými léky, je šance, že po ukončení léčby, postupně odezní. Pokud se objeví v návaznosti na zánětlivé onemocnění střev, pak je šance mnohonásobně nižší.

Příznaky naznačující možnou histaminovou intoleranci

Diagnóza HIT je velmi složitá, protože pacienta často trápí příznaky, které si málokdo s HIT spojí. Dalším problémem je to, že se symptomy neobjeví vždy hned po konzumaci daných potravin, ale s větším časovým odstupem a následně už si málokdo tyto symptomy dá do souvislosti s tím, co za daný týden jedl.

Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Dechové obtíže: kýchání, kašlání, astma bronchiale, projevy chronické rýmy
  • Zažívací obtíže: nadýmání, průjmy, křeče v oblasti břicha, nechutenství, zvracení, bolesti břicha, zácpa
  • Kožní obtíže: kopřivka, svědění kůže, suchá kůže, pocit pnoucí kůže
  • Srdeční obtíže: zrychlený tep- tachykardie, výkyvy krevního tlaku, pocit bušení srdce, apod.
  • Časté bolesti hlavy, únava, poruchy spánku
  • Otoky: otoky víček, nohou a rukou, zadržování vody v těle
Budete mít zájem:  Dejte si cuketu a prospějte svému zdraví – jaké má účinky?

Terapie

Pokud je pacientovi diagnostikována histaminová intolerance, je mu doporučena speciální nízkohistaminová dieta. Při prvním pohledu na nevhodné potraviny často propadá zoufalství, protože má pocit, že nemůže v podstatě nic jíst. Jak tedy správně začít s nízkohistaminovou dietou?

Správný postup je začít s tzv. eliminační dietou. Prvním krokem je, držet se seznamu povolených potravin a konzumovat v první fázi jen tyto potraviny. Důležitou součástí je psát si stravovací deník. Všechny pocity a příznaky, které může jídlo vyvolat, zapsat k danému pokrmu na papír. Je to důležitý krok k vlastnímu poznání, které konkrétní potraviny vadí danému člověku.

Dále je potřeba, aby jídlo bylo jednoduché, složené ze dvou nebo tří ingrediencí, žádné výrazné chutě ani koření. Stejně tak platí, že všechno musí být absolutně čerstvé. Není možné dojídat jídlo druhý den, ohřívat v mikrovlnné troubě nebo dlouhodobě skladovat potraviny v mrazáku. Všechny tyto úpravy zvyšují obsah histaminu v pokrmech.

Povolené jsou čerstvé druhy masa a ryb (pozor na správné skladování), zelenina- především zelená, brambory, luštěniny, z ovoce meloun, hrozny, granátové jablko, hrušky, dále bezlepkové obilniny, nekvašený chléb, čerstvé máslo, rostlinné oleje a další. Seznamy lze snadno dohledat na internetu.

Nekonzumovat:

  • Konzervované, zavařované, nakládané potraviny
  • Mražené a konzervované polotovary
  • Fermentované a zrající potraviny
  • Uzené potraviny
  • Nevařit a neohřívat vícekrát potraviny
  • Všechny potraviny musí být vždy čerstvé
  • Na začátku zcela vyřadit alkohol

V jídelníčku je potřeba vynechat nejen alkohol, zrající sýry a čokoládu ale také vše, co je nějakým způsobem průmyslově zpracováno a zakonzervováno, tzn. je určeno k dlouhodobému skladování.

Eliminační dieta se drží několik týdnů, u každého je doba individuální, minimálně by však měla trvat 4 týdny. Důležité je, během té doby vysledovat potraviny, které dotyčnému nejvíce vadí, a zároveň, jaké množství potraviny je již nežádoucí. Každý má bohužel toleranci jinou, proto někdo může sníst např. celý banán bez problémů a někdo bude pociťovat obtíže již při ½ banánu.

Ve druhé fázi, je potřeba nové potraviny, které chce pacient vyzkoušet, zařazovat postupně a po malých dávkách. Nejprve samostatně a až po fázi, kdy se skutečně neprojeví žádné obtíže, zkombinovat s dalšími potravinami. Pokud se objeví silná reakce na danou potravinu, je vhodné ji alespoň na 2 další týdny vyřadit.

Toto je nejnáročnější část celého léčebného procesu, protože je potřeba se pečlivě sledovat a zároveň překonat strach, zařazovat nové potraviny.

Často se stává, že se pacient drží několika málo potravin, které konzumuje neustále, protože ví, že tyto mu neublíží, nicméně se tak nutričně ochuzuje o mnoho důležitých látek. Touto cestou tzv.

pokus- omyl a pečlivým psaním stravovacího deníku, se může pacient dostat do fáze, kdy ví, co může jíst a seznam povolených a vhodných potravin je relativně obsáhlý. Jen je potřeba vydržet, zkoušet a nebát se.

Obviňují vás, že jste hypochondr. Možná ale máte histaminovou intoleranci

Histaminová intolerance neboli HIT je málo známá diagnóza, se kterou se lékaři stále postupně seznamují a odhalují nejen její příčiny, ale také příznaky. Jestliže však tímto problémem trpíte, dost jednoduše se může stát, že místo diety v pohodlí domova strávíte pár týdnů na psychiatrii, případně budete pro své okolí nějakou dobu za hypochondra.

Co je to?

HIT by se v podstatě dala přirovnat k jisté formě alergie. To, na co tělo reaguje, není však alergen v potravině, nýbrž neschopnost odbourání histaminu, který se v našem těle hromadí. Histamin se do těla dostává stravou, která ho přirozeně obsahuje, naše tělo je také do jisté míry schopno histamin samo vytvářet.

Pakliže jeho hladina prudce stoupne a postižený má nedostatek diaminooxydázy, která je vytvářena v buňkách trávicí soustavy a histamin odbourává, mohou nastat příznaky podobné těm, které pociťují „skuteční“ alergici. Nedostatek tohoto enzymu se často vyskytuje v případě poškození střev, při celiakii nebo Crohnově chorobě.

Co sledovat

Příznaky histaminové intolerance jsou skutečně rozmanité, ale nápadně se podobají klasické alergické reakci. Postižený může pociťovat pálení či svědění v ústech, nezřídka také celého těla.

Může trpět zácpou, průjmy, otoky sliznic, ale také celkovou nevolností, mdlobami. Příznaky fyzické také často doprovázejí ty psychické.

Pacient bývá podrážděný, unavený, může také prožívat stavy podobné panickým atakám.

Mnohdy HIT nebývá odhalena a je zaměňována s jinými diagnózami, v těch horších případech je pacient považován za hypochondra. Nutno podotknout, že už si tak mnohdy sám připadá.

Jak vypadá léčba

Pokud vás trápí zvláštní potíže neurčitého původu, zkuste se o možnosti HIT zmínit u svého praktického lékaře, případně se rovnou objednejte na alergologické vyšetření, které určí hladinu diaminooxydázy, případně odhalí potravinovou alergii.

Léčba histaminové intolerance zatím spočívá pouze v dodržování přísných dietních pravidel. Jelikož lékaři dosud neznají přesnou příčinu hromadění histaminu v těle, nedokážou zatím svým pacientům pomoci jiným způsobem, než právě nastolením diety.

Dieta při HIT

Při histaminové intoleranci je poměrně logické, že je nutné se vyhnout potravinám s vysokým obsahem histaminu. Těch je ale obrovské množství. Vyznat se tedy v tom, co je nebo není při HIT vhodné, může být zkraje trochu oříšek.

Vyhnout byste se měli všem fermentovaným a přezrálým potravinám, ať už jsou to zrající sýry, přezrálé ovoce nebo třeba kvašené zelí. Vůbec vhodný není ani alkohol, cukr, uzeniny, kynuté pečivo, kakao nebo citrusy. Histaminikům nejvíce vyhovuje konzumace čerstvých a co nejméně upravených potravin.

Foto: Shutterstock

Chameleonská „nemoc“ histaminová intolerance: Jak se nezbláznit ze zakázaných potravin?

Ještě pár let zpátky byl pojem histaminová intolerance (HIT) mezi běžnou populací neznámý.

Střih, je rok 2020 a mnozí vaši známí najednou vynechávají chleba, alkohol, ale taky rajčata, špenát, kysané zelí nebo houby.

Od svých lékařů dostali seznam jídla, které nesmí, a s ním pocit, že budou muset žít z prány. Právě pro ně píše Kateřina Váňová blog s recepty, ale i návodem, jak to celé zvládnout.

„V první řadě by lékaři měli vysvětlit, že histamin máme v těle všichni a je pro nás velmi důležitý, je to běžná součást našich regulačních drah v těle. Dává taky najevo, že tělo musí zakročit proti nějakému škůdci. Problém nastane ve chvíli, kdy je ho příliš – když je něčeho moc, není to dobře,“ vysvětluje Váňová.

Přebytky histaminu naše tělo hlásí různými způsoby. „Histaminová intolerance je považovaná za malého chameleona, může se projevovat škálou symptomů a průběhem, který ale není specifický jen pro toto onemocnění.

Může se projevovat symptomy jako u alergiků, různými zažívacími problémy – to vidíme často, protože se histamin vstřebává ve střevech.

Můžou to být ale i projevy jako rudnutí kůže, ekzémy, bolesti hlavy…“ Jde tedy o vleklé problémy, které zná mnoho lidí.

Pokud vás už někdo diagnostikuje, dostanete do začátku často papír se vším, co nesmíte jíst. Špenát, houby, meloun, mléko, mléčné výrobky, maso, kandované ovoce, konzervy, kečup, sýry, chleba, víno…

„Já sama nejsem fanoušek slova zakázaný. Myslím ale, že lze spíš říct, že je něco nedoporučené nebo méně doporučené. Ty seznamy jsou často vytvořené jednotlivci na základě jejich vlastních zkušeností, ale ve skutečnosti je těch doopravdy problematických věcí jen pár,“ uklidňuje blogerka.

„Často jsou to spíš fermentované nebo kvašené produkty. Tam musí být nějaký zdroj, ze kterého to vznikne, a mikroorganismus, který dodá enzym pro vznik histaminu. Jinak mezi nedoporučené patří tak 2–3 kousky zeleniny, ovoce a pak ty konzervované věci.“

To je dobrá zpráva – problémem nejsou nutně samotné potraviny, ale jejich zpracování, kdy čerstvost je na prvním místě, a dále taky množství, ve kterém je konzumujeme.

Vzhledem k tomu, že nejde o mechanismus alergie, kdy vadí i stopová množství, nemusí vadit třeba pár lístků špenátu bohatého na histamin, ale polévka z půl kila protlaku už s člověkem může zamávat. „Ta potravina tedy není zakázaná, ale člověk sám musí vyzkoušet, jak velkou dávku bude tolerovat.“

Kateřina píše svůj blog A spoon of histamine původně pod přezdívkou Histaminová Kašulka už od roku 2012, kdy byla sama diagnostikována. Vzhledem k tomu, že pracuje v biomedicínském výzkumu a tou dobou pobývala v USA, informace se jí hledaly o trochu snáze než běžné populaci, pro kterou tou dobou skoro neexistoval zdroj česky psaných relevantních informací.

Jak se HIT diagnostikuje? Proč je dobré na začátku držet přísnou dietu a za jak dlouho se člověk může pustit do experimentování s jídelníčkem? Proč může být maso nebo lepek problém, proč některé fermentované potraviny vadit nemusí, co si do začátku napéct a kde načerpat další informace? Poslechněte si celý rozhovor s blogerkou Kateřinou Váňovou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector