Fytonutrienty a jejich vliv a účinky na zdraví – na co jsou dobré?

06.03.2018 14:27

Člověk konzumuje zeleninu již přes 50 miliónů let. Její bohatá a pravidelná konzumace například způsobila, že jsme přestali dědit gen pro tvorbu vitaminu C, díky pravidelnému přísunu vitaminu ze stravy se stal nepotřebným. Zelenina nám ale přináší mnohem více, potřebujeme její vlákninu, další vitaminy, stopové prvky a jiné bioaktivní složky.

Co je zelenina a co všechno nám přináší?

Zeleninou rozumíme různé jedlé části rostlin. Mohou to být listy, natě, kořeny, cibule, stonky, řapíky, květy, soukvětí, bulvy, hlízy, výhonky, plody aj.  

Zelenina je z převážné většiny (cca z 80 %) tvořena vodou a je dobrým zdrojem vlákniny (u většiny druhů 1–3 g/100 g), díky čemuž se řadí k potravinám  s velkým objemem, ale nízkou energetickou  hodnotou a nízkým glykemickým indexem.

Netřeba zdůrazňovat, že obzvláště při hubnutí je díky těmto vlastnostem nenahraditelným pomocníkem :-). Energetická hodnota zeleniny se nejčastěji pohybuje mezi 50-200 kJ.

Vyšší energetickou hodnotu má hrášek a kukuřice, ale to určitě neznamená, že je musíte z jídelníčku vyloučit, jen si v těchto konkrétních případech dejte pozor na množství.

Fytonutrienty a jejich vliv a účinky na zdraví – na co jsou dobré?          Fytonutrienty a jejich vliv a účinky na zdraví – na co jsou dobré?

                100 g kukuřice 400 kJ                            100 g hrášku 340 kJ

Obsah základních živin (tedy sacharidů, bílkovin a tuků) je poměrně nízký. Zeleniny si však ceníme kvůli obsahu vlákniny a vitaminů (zejména vitaminu C, vitaminů skupiny B a karotenoidů). Některé druhy jsou i zdrojem minerálních látek (železa, vápníku, hořčíku, draslíku, manganu apod.), jejich využitelnost však bývá ve srovnání s jinými potravinami nižší. 

Významný je také obsah látek, jež nazýváme jako fytonutrienty. Jedná se o skupinu tisíce látek, které chrání rostliny před bakteriemi, plísněmi, hmyzem a jinými nepříznivými podmínkami. Tyto látky jsou biologicky aktivní s prokazatelně protektivními účinky na lidské zdraví. Níže uvádíme opravdu jen pár příkladů, výčet látek i jejich účinků je obrovský.

  • Fenolické látky jsou obsaženy ve všech druzích zeleniny a působí jako antioxidanty, snižují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, působí proti alergiím, protože brání uvolňování histaminu či zvyšují účinek vit. C.
  • Košťálová zelenina (zelí, kapusta, brokolice, květák a další) obsahuje glukosinoláty, které jsou nejen nositeli štiplavé chuti, ale vykazují i antikarcinogenní účinky. Pozor ale, nepřiměřeně velké množství této zeleniny negativně ovlivňuje funkci štítné žlázy.
  • Stejně tak cibulová zelenina (cibule, česnek, pažitka) obsahuje thioly, sirné látky, jež brzdí růst mikroorganismů a snižují riziko vzniku nádorů.
  • Barevné složky zeleniny jsou rovněž látkami s pozitivními účinky na naše zdraví, např. zelený chlorofyl (protirakovinný účinek), žluté až červené karotenoidy (antioxidanty, některé snižují hladinu cholesterolu, zpomalují stárnutí, posilují imunitní systém, chrání náš zrak). Některé z těchto látek , např. lykopen obsažený v rajčatech, jsou lépe využitelné až po tepelné úpravě! Tepelně upravená zelenina určitě není méněcenná.
  • Fytoncidy mají antimikrobiální účinky a jsou nazývány přírodními antibiotiky. Řadíme sem např. hořčičné silice obsažené v křenu a hořčici, rafanin z ředkviček nebo tomatin obsažený v rajčatech.
  • Jednou z velmi důležitých látek v zelenině je již zmiňovaná vláknina, která má na náš organismus řadu pozitivních vlivů.

Fytonutrienty a jejich vliv a účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Asi žádná jiná skupina potravin nenabízí tak širokou rozmanitost a pestrost vůní, chutí, tvarů a barev. I to je jeden z důvodů, proč by zelenina neměla ve vašem každodenním jídelníčku chybět.

Kolik zeleniny bychom měli sníst?

Denně bychom měli sníst 400 až 500 g zeleniny. Český statistický úřad uvádí, že průměrně konzumujeme 230 g zeleniny denně. Jsme tedy stále na polovině doporučeného příjmu.

  • Přitom zkonzumovat 400 g denně je reálné.
  • Fytonutrienty a jejich vliv a účinky na zdraví – na co jsou dobré?Fytonutrienty a jejich vliv a účinky na zdraví – na co jsou dobré?
  • Na obou obrázcích je znázorněné množství odpovídající 400 g.
  • V jídelníčku by určitě neměla chybět čerstvá zelenina, do příjmu se ale počítá i zelenina tepelně upravená (připravená ze zeleniny čerstvé nebo mražené), sušená, nakládaná, fermentovaná, konzervovaná či jinak zpracovaná.

Řiďte se navíc jednoduchým pravidlem tzv. zdravého talíře a doporučených 400 – 500 g denně splníte hravě!

Fytonutrienty a jejich vliv a účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Chcete vědět, jak jste na tom s denním příjmem zeleniny? Vyzkoušejte chytrý program Sebekoučink, který vám pomůže nejenom pohlídat dostatečné množství zeleniny ve vašem jídelníčku, ale i dostatečný příjem vlákniny a vyvážený poměr základních a rizikových živin ve stravě. 

Nově i jako mobilní aplikace!

Asi není třeba zdůrazňovat, že některá zeleninová jídla mohou být nevhodná. Např. smažený květák, fazolky ve smetanové omáčce se slaninou, smažené zeleninové chipsy apod. Nejenže se výrazně zvyšuje energetická hodnota, ale takové pokrmy mají i nižší výživovou hodnotu a neposkytují nám takové množství výše uvedených protektivních látek.

Brokolice: složení a účinky na naše zdraví

Fytonutrienty a jejich vliv a účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Brokolice je velmi chutná a obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Velmi často se doporučuje do řady diet a jídelníčků, jelikož má velmi málo kalorií a dokáže zasytit na dlouhé hodiny,  díky obsažené rozpustné vláknině.

Brokolice je plná antioxidantů, vitamínů a minerálů. Brokolice obsahuje také tryptofan, lutein, zeaxanthin, niacin a riboflavin.

Brokolice má na 100 g pouze kolem 30 kalorií a tak si ji můžeme dopřát i při hubnutí. Brokolice obsahuje také rozpustnou vlákninu, která zlepšuje trávení a navazuje delší pocit sytosti.

V brokolici můžeme nalézt také fytonutrienty a flavonoidy, které zlepšují naše zdraví.

100 g brokolice obsahuje:

Bílkoviny 2,8 g
Vláknina 2,6 g
Vápník 47 mg
Železo 0,7 mg
Hořčík 21 mg
Draslík 315 mg
Zinek 0.40 mg
Vitamín C 90 mg
Vitamín B6 0,18 mg
Vitamín K 102 mg
Vitamín A 623 IU

Brokolice obsahuje velké množství antioxidantů

Brokolice obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání naše buňky před volnými radikály. Antioxidanty v brokolici chrání buňky proti poškození. Volné radikály v našem těle mohou způsobit řadu problémů, a to zejména předčasné stárnutí buněk nebo rozvoj mnoha civilizačních chorob.

Brokolice obsahuje antioxidanty lutein a zeaxanthin, které výrazně pomáhají bránit naše oči před poškozením. Brokolice obsahuje glucoraphanin, což je sloučenina která se při trávení mění na velice silný antioxidant sulforaphane.

Brokolice a zdravé oči

Když jsme byli ještě děti, často nám dospělí říkali, že je pro zdraví očí důležité jíst hodně mrkve (mrkev obsahuje lutein, který pozitivně působí na zdraví našich očí).

Pokud chcete mít zdravé oči, tak určitě zařaďte do vašeho jídelníčku i brokolici, jelikož obsahuje důležitý karotenoid pod názvem zeaxanthin, který také příznivě ovlivňuje zdraví očí a působí preventivně proti onemocní očí makulární degeneraci.

Lutein a zeaxanthin tak tvoří velmi silnou dvojici pro zdraví našich očí.

Další významnou složkou v brokolici je takzvaný sulforaphane (antioxidant), který dle Johns Hopkins University School of Medicine chrání naše oči proti ultrafialovému záření ze slunce. Podobné složení můžeme najít také v růžičkové kapustě.

Zdravá pokožka

Brokolice obsahuje velké množství vitamínu K a vápníku a také Vitamín C, které udržují naši pokožku zdravou.

Substance v brokolici pod názvem glucoraphanin se přeměňuje na sulforaphane, který pomáhá proti poškození naší kůže.

V brokolici můžeme nalézt také důležitý vitamín C, který se podílí na produkci kolagenu, který udržuje naši pokožku pružnou a zároveň pomáhá bojovat proti vráskám.

Pomáhá regulovat krevní tlak

Draslík obsažený v brokolici pomáhá zlepšovat průtok krve. Chrom, hořčík a vápník pomáhá regulovat krevní tlak a zároveň působí jako prevence proti řadě srdečních nemocí. Sulforaphane v brokolice pomáhá také proti vysokému krevnímu tlaku.

Fytonutrienty a jejich vliv a účinky na zdraví – na co jsou dobré?brokolice obsahuje vitamíny a antioxidanty

Zdravé kosti a zuby

Brokolice obsahuje vápník, vitamín K a hořčík, který výrazně ovlivňuje zdraví našich kostí a zubů. Onemocnění jménem Osteoporóza se v našem civilizovaném světě objevuje velmi často a to zejména u starší populace.

Tato nemoc má za následek oslabení zdraví kostí a zubů (lidé ve starším věku trpí nedostatkem vápníku). Dostatek vápníku ze stravy (i z brokolice) pomáhá preventivně proti těmto onemocněním.

Sulforaphane v brokolici navíc pomáhá zabraňovat vytváření určitých enzymů, které ničí naše chrupavky.

Pomáhá při detoxifikaci

Gluconasturtiin, glucoraphanin a glucobrassicin jsou fytonutrienty, které pomáhají při detoxifikaci našeho těla.

Spolu s antioxidanty pomáhají při eliminaci kontaminantů v našem těle. Velké množství vlákniny nám také umožní rychlejší odstranění toxinů z trávicího ústrojí.

Brokolice se navíc zařazuje do alkalických potravin, které pomáhají při překyselení zlepšovat úroveň pH.

Pomáhá brokolice také při hubnutí?

Brokolice pomáhá při hubnutí a to zejména díky obsahu vlákniny, která nám pomáhá navazovat delší pocit sytosti a tím pádem se zabraňuje častému přejídání. Vápník obsažený v brokolici navíc pomáhá snižovat produkci nových tukových buněk a zároveň stimuluje jejich rozklad. Když ještě přičteme antioxidanty a minerály, tak je brokolice velice účinná zelenina při hubnutí.

Budete mít zájem:  Jak na chrápání? Zkuste tyto jednoduché triky…

Je dobré jíst brokolici během těhotenství?

Brokolice obsahuje spoustu důležitých živin pro zdravý vývoj plodu (například vápník, vitamín A, železo a fosfor). Vláknina z brokolice navíc pomáhá proti častému průjmu, který je velmi častý během těhotenství. Foláty obsažené v brokolici pomáhají eliminovat neurologické defekty u plodu.

Acai Berry a účinky na vaše zdraví

Fytonutrienty a jejich vliv a účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Bobulovité plody jsou již dlouho známé jako nutriční zdroj vitamínů s mnoha přínosy pro zdraví. Kromě vašich typických jahod, borůvek a malin se Acai Berries rychle stávají oblíbenými pro své potenciální přínosy pro zdraví.

Je to jedna z nejoblíbenějších funkčních potravin konzumovaných v oblasti Amazonie a její popularita se rozšířila po celém světě. Nedávné studie ukázaly, že většina lidí nedosahuje doporučeného příjmu ovoce a zeleniny.

To může způsobit, že mnoho našich diet postrádá základní vitamíny a minerály a také nám uniknou výhody, které nabízí strava bohatá na antioxidanty.

Co je to Acai?

Acai Berries pocházejí z Jižní a Střední Ameriky a jsou díky své lahodné chuti a struktuře základem jídel lidí žijících v Amazonii. Bobule jsou bohaté na vitamín C a antioxidanty. Acai Berries jsou tmavě fialové a svým vzhledem připomínají ovoce podobné hroznu.

Rostou ve shlucích, které se pěstují vysoko na stromech. ORAC je měřítkem toho, jak dobře mohou antioxidanty neutralizovat volné radikály. Čím vyšší je hodnota ORAC, tím lépe ji tělo využívá k boji proti volným radikálům. Acai má dvakrát více antioxidantů než borůvky a téměř desetkrát více než hrozny.

Tradičně se Acai používá pro řadu zdravotních účelů.

Jaké jsou zdravotní výhody Acai?

Jak již bylo zmíněno dříve, bobule Acai mají velmi vysoké skóre ORAC. To znamená, že jsou fantastickým zdrojem antioxidantů. Bobule jsou také nabité bobulovými bioaktivními látkami, které zahrnují širokou škálu fytochemikálií (fytonutrientů), od tukových, lipofilních až po vodorozpustné, hydrofilní sloučeniny.

Extrakty odebrané z Acai mají řadu polyfenolických složek s antioxidačními vlastnostmi, některé z nich dostupné ve větších množstvích jsou isoorientin, orientin a kyselina vanilinová, stejně jako antokyany cyanidin-3-glukosid a také kyanidin-3-rutinosid. Tyto látky jsou spojeny převážně s antioxidačními, antiproliferativními, protizánětlivými a kardioprotektivními účinky.

Acai jako dobrý zdroj vlákniny

Bobule Acai jsou dobrým zdrojem vlákniny. Vláknina je nezbytná pro zdravý trávicí systém a mnoho z nás nemá dostatečně vysoký příjem vlákniny.

Acai a vliv na srdce

Výzkum v posledních letech přinesl Acai zaslouženou pozornost. To je způsobeno tím, že jsou velkým zdrojem polyfenolů, zejména mikroživin, antokyanů a vlákniny, jak je uvedeno výše.

Studie na zvířatech s Acai také ukázaly, že mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, ačkoli tyto studie je třeba replikovat s lidskými účastníky, aby se potvrdilo, že stejného výsledku bude dosaženo u lidí.

Výhody Acai na imunitní systém

Acai je bohatý na vitamin C, který je nezbytný pro zdravý a silný imunitní systém.

Studie ukázaly potenciál, ale je třeba dokončit více výzkumu založeného na lidech, aby se zjistilo, jaké výhody má tato bobule pro imunitní systém.

Výzkum v roce 2006 ukázal, že antioxidanty v Acai mají schopnost vstupovat do lidských buněk v plně funkční formě a vykonávat funkci kalení kyslíkem ve velmi malých dávkách.

Na našem eshopu najdete nejnovejší kolekci legíny Gym Glamour, Nebbia a Better Bodies.

Co nám věda řekne o Acai?

Acai Berries má ve světě antioxidantů jistě velmi slibnou budoucnost. Bohužel, když se určitá potravina nebo doplněk stane populárním, mají firmy tendenci tvrdit o výhodách, které jsou neprokázané a někdy dokonce nepravdivé.

Některá tvrzení o Acai Berries, která dosud nebyla prokázána v recenzovaném výzkumu, zahrnují tvrzení týkající se jeho schopnosti vyvolat úbytek hmotnosti a vyléčit nemoc.

Je důležité si uvědomit, že bobule Acai nejsou zázračnou potravinou a suplementace za žádných okolností nenahradí zdravou vyváženou stravu.

Fytonutrienty a jejich vliv a účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Závěr

Acai chutná skvěle ve smoothie koktejlech nebo snídaních a díky vysokému skóre na stupnici ORAC se ukázalo, že je plné antioxidantů. Před zahájením podávání přípravku Acai se vždy poraďte se svým lékařem, zvláště pokud trpíte již existujícími stavy nebo užíváte nějaké léky.

Datle, účinky na zdraví

Plody datlí (datle, plody datlovníku pravého – Phoenix dactylifera) jsou podlouhlé oválné bobule dlouhé 3 až 7 centimetrů, v průměru mají 2 až 3 centimetry. Podle druhu – odrůdy mohou mít také žlutou, oranžovou, tmavě červenou i černou barvu. Datle pocházejí z oblastí Mezopotámie ve střední Asii, kde se pěstovaly již před více než 5000 lety.

 Mezi přední pěstitele datlí patří: Alžír, Amerika, Egypt, Irán, Irák, Izrael, Libye, Pákistán, Maroko, Saúdská Arábie a Tunis. Datle (beduínský chléb) jsou významným zdrojem sacharidů,  vitamínu A a vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, E a K. Obsahují  23 aminokyselin i poměrně velké množství minerálů např. draslík, chlór, fosfor a vápník, dále stopové prvky mědi, manganu a zinku.

Čerstvé datle obsahují i vitamín C, sušené datle železo.

Datle a jejich účinky na zdraví:

  • zdroj rozpustné vlákniny (působí proti zácpě)
  • rychlý zdroj energie, jsou velmi výživné (glukóza, bílkoviny, aminokyseliny)
  • podporují mozek a mozkové funkce – brainfood (soustředění, paměť atd.)
  • pomáhají chránit proti ucpávání tepen
  • vysoký obsah taninů pomáhá při střevních potížích 
  • prospívají kostem a kloubům (vápník)
  • úspěšně ovlivňují krevní tlak a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění (hořčík a draslík)
  • vynikající uspávací prostředek (datlová pasta s mlékem) – aminokyselina tryptofan (5 ks datlí před spaním)
  • afrodiziakální účinky, působící na ženy i muže 
  • podporují potenci a zlepšení kvalitu spermií
  • antioxidant – velkým zdrojem vitamínu C. Ve 100 gramech je ho 1/3 doporučené denní dávky
  • vhodné při redukčních dietách, stejně jako fíky
  • zdravá alternativa ke sladkostem
  • datle jsou vhodné pro udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách šíření nervových vzruchů (draslík, vápník)
  • snižují krevní tlak
  • působí proti křečím
  • pomáhají při chudokrevnosti
  • výživa pro pokožku, nehty a vlasy
  • vhodné jako výživa pro duševně a fyzicky pracující
  • povzbuzují při poklesu výkonu a únavě (narozdíl od kávy a čaje neobsahují tein či kofein)
  • podporují imunitní systém
  • příznivě působí při nachlazení a rýmě
  • datle působí jako přírodní aspirin (proto je vhodná konzumace zejména v zimním období)
  • zabíjí bakterie a parazity
  • podporují lepší vidění díky obsahu vitaminu A
  • snižují riziko nádorových onemocnění
  • zahánějí chuť na sladké
  • dávají sílu a vytrvalost, prodlužují délku života
  • posilují játra a ledviny
  • pomáhají vylučovat těžké kovy z těla
  • pomáhání při hojení krvácení dásní
  • snižuje vedlejší účinky antibiotik
  • přírodní zdroj tryptofanu (aminokyselina)
  • Skladování: sušené datle v uzavřené dóze vydrží až jeden rok, v mrazáku i několik let
  • Chuť: sladká
  • Použití:  pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, do smoothie, při pečení, ke slazení pokrmů, základ pro slané i sladké vaření, slouží i jako náhrada chleba, vhodné na svačinu v sušené podobě

Jak použít datle, recepty:

Do kuchyňského robotu dáme mandle, půl decilitru vody, proteinový prášek a mixujeme, přídáme namočené datle a nebo 25g datlové pasty a znovu rozmixujte.

Nakonec přidame chalvu, kardamom a vanilkový extrakt a ještě cca 10 – 20 minut důkladně promíchejte.Ze získané směsi vytvarujeme kuličky a před podáváním skladujte v lednicií.

Hotové kuličky můžete obalit ve strouhaném kokosu nebo kakaovém prášku .

Potřebné ingredience na proteinové kuličky:

⅔ šálku mandlí natural½ šálku vanilkového proteinového prášku (alternativně maca prášek nebo práškový konopný protein)7 sušených datlí, namočené po dobu 20 minut nebo datlovou pastu1 lžička kardamomu1 lžička vanilkového extraktu

⅓ šálku tahini  nebo chalvy

Beduínský pokrm:

  • 2 šálky prosa
  • 1 jablko
  • 10 – 15 datlí
  • lžíce rostlinného za studena lisovaného oleje
  • 6 šálků vody

omyjeme proso a opražíme je na oleji, a následně přidáme na kostečky nakrájené vypeckované datle.

Zalijeme vodou a přivedeme do varu, přiklopíme poklicí, vypneme plotnu a necháme cca 15 dojít. Podáváme nejlépe teplé.

100 g vypeckovaných datlí několik minut povaříme v půl litru  kravského mléka, můžeme přidat lžíci medu, získáme směs s blahodárný vlivem na respirační systém.

Datlovo mandlové kuličky s červenou řepou bez tepelné úpravy

rozemeleme mandle (vlašské ořechy) a přidáme vypeckované sušené datle, sůl a vanilku (případně alternativně skořici) a rozmixujeme do hladka. Čerstvou čerstvou řepu nakrájíme a vymačkáme z ní šťávu a přidáme do rozmixované směsi (kterou nám atraktivně obarví).

Hustotu směsi doladíme tak, aby se z ní dali tvarovat kuličky (přidáním šťávy nebo datlí). Uvedenou hmotou můžete obalit sušené ovoce (rozinky, mochyně, lyofilizované ovoce) a následně je můžete obalit strouhaným kokosem, kakaem, karobem nebo skořicí.

Budete mít zájem:  Hormon Dhea – brát ho nebo ne? Zdravotní rizika i benefity.

Takonec nechte přes noc v ledničce a můžete je konzumovat.

Fytonutrienty a jejich vliv a účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Antioxidanty a fytochemikálie

Co to jsou fytochemikálie? Kde se vyskytují? Jaké množství bychom měli denně konzumovat? Jaké mají účinky?

Fytochemikálie někdy též označované jako barevné pigmenty, jsou velmi zajímavou a důležitou součástí rostlinné stravy. V živočišných produktech tyto látky nenajdete, rostliny jimi naopak hýří.

Jedná se o skupinu tisíce biologicky aktivních sloučenin, které mají různorodé účinky na zdraví. Některé mají protinádorové účinky, jiné podporují imunitu, zbavují tělo škodlivých látek nebo jsou silnými antioxidanty. [1]

Antioxidanty jsou látky, které pomáhají snižovat oxidační stres v buňkách redukcí volných radikálů na jejich méně aktivní formu. Volné radikály vznikají v těle za normálních podmínek každý den. Pokud však nastane nerovnováha mezi radikály a antioxidanty, dochází v důsledku oxidačního stresu k porušení tkání.

Barevné pigmenty najdeme téměř v každém ovoci a zelenině. Vynikajícím zdrojem jsou i ořechy, kakaové boby a zelený čaj. Kurkuma patří k vůbec nejsilnějším antioxidantům.  

Největší množství fytochemikálií najdete v přirozených potravinách, které nejsou průmyslově zpracované. Výživové doplňky jsou o tyto látky ochuzené a neslouží tudíž jako plnohodnotná náhrada pestré stravy. Dbejte proto na každodenní konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, obilovin a luštěnin, zejména v jejich přírodní formě.

V následující tabulce se dočtete, jaké mají vybrané pigmenty účinky a kde je nejčastěji najdete. Jedná se o nejznámější pigmenty, fytochemikálií existuje více než 12 000 a o spoustě dalších ještě nemáme ani tušení. Začněme tedy s těmi nejvýznamnějšími.

Fytonutrienty a jejich vliv a účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Dalším zástupcem je například již zmíněný zelený čaj obsahující katechinoly, které brání rozvoji artritidy. [2]

Stáhněte si zdarma naší barevnou duhu a dejte si ji doma na nějaké viditelné místo. Zkuste jíst očima, udělejte si duhu na talíři a vaše tělo vám určitě poděkuje.

Tip: Znáte zlatý nápoj? Pokud ne, tak ho zkuste do vašeho jídelníčku zařadit. Stačí jen ohřát 400 ml rostlinného mléka a přidat ½ až 1 lžičku kurkumy. Tento nápoj vás v nejen zimních měsících dokonale zahřeje, zregeneruje vaše tělo a zbaví ho přebytečných volných radikálů. Má také protizánětlivé účinky.

Proč jsou antioxidanty důležité a zdraví prospěšné jste se již dočetli. Z naší barevné tabulky jste se dozvěděli, že mezi antioxidanty patří například licopen, glutathion, vitamin C, beta-karoten nebo anthokyanid. Do vašeho jídelníčku byste proto měli zařazovat potraviny červené, oranžové a modré barvy.

Dalšími antioxidanty jsou:

  • vitamin E vyskytující se zejména v semínkách a ořeších
  • selen, jehož zdrojem jsou para ořechy, houby a fazole
  • sulfur, který se vyskytuje v brukvovité zelenině, luštěninách a ořeších
  • lutein, vyskytující se v listové a brukvovité zelenině a dýni
  • flavonoidy, které najdeme v jahodách, tropickém ovoci, brokolici a česneku
  • kyselina lipoová, jejímž zdrojem jsou brambory, batáty, brokolice, špenát nebo červená řepa

Vynikajícím zdrojem jsou i byliny a rostliny jako je aloe vera, ginkgo, zelený čaj, hloh, mangostan nebo kustovnice.

S výčtem rostlinných potravin bohatých na antioxidanty bychom mohli pokračovat. Pro každodenní život není znalost jednotlivých látek nutná. Stačí, když bude Váš jídelníček pestrý a bude obsahovat všech 5 základních složek ideálního talíře, mezi které patří obiloviny, zelenina, ovoce a luštěniny, semínka a ořechy.

V tuto chvíli neexistuje žádné doporučené množství fytochemikálií, které bychom měli denně konzumovat. Mnoho pigmentů, které se v potravě vyskytují, ještě neznáme nebo přesně nevíme, s jakou efektivitou se vstřebávají. [3]

Přírodní suroviny však obsahují velké množství barevných pigmentů, které své účinky navzájem potencují. Pokud se budete držet naší rady a budete jíst očima, váš talíř bude hrát všemi barvami a redukujete příjem průmyslově zpracovaných potravin, pak si můžete být jisti, že Vašemu tělu děláte dobrou službu. Více informací o ideálním talíři se dozvíte zde.

Výčet hlavních fytochemikálií a jejich účinků jsme si již probrali. Je zřejmé, že mnoho z nich má protinádorové účinky nebo jsou silnými antioxidanty. Pojďme se nyní věnovat konkrétním pigmentům a jejich vlivu na prevenci rakoviny, aterosklerózy a chronických neurodegenerativních onemocnění, zejména Alzheimerovy choroby.

Flavonoidy jsou důležitou skupinou látek, které mohou hrát roli v prevenci a léčbě Alzheimerovy choroby. Díky svým antioxidačním účinkům a schopnosti přestupovat hematoencefalickou bariéru, redukují oxidační stres v mozku. Mají díky tomu vliv na prevenci neurodegenerativních onemocnění, zlepšují paměť a kognitivní funkce. Ovoce, zelenina a ořechy jsou vynikajícím zdrojem flavonoidů.

Tato studie sledovala v roce 2007 vliv středomořské stravy nejen na rozvoj, ale i riziko úmrtí na Alzheimerovu chorobu.

[4] Výsledkem bylo zjištění, že ti, kteří stravu poctivě dodržovali, měli nižší riziko úmrtí než ti, kteří se podle středomořské diety nestravovali.

Dejte proto přednost stravě bohaté na ovoce a zeleninu, koření a ořechy. Omezte příjem živočišných produktů, zejména těch, které obsahují nasycené tuky.

Fytoestrogeny jsou známou a ve společnosti velmi debatovanou skupinou. Patří mezi ně zejména isoflavonoidy, kumestany a lignany. Již z názvu je patrné, že se nejedná o pravé estrogeny. Jsou to rostlinné estrogeny, které v těle sice využívají estrogenové receptory, nicméně nevyvolají stejný účinek. Naopak působí protektivně.

Fytoestrogeny se naváží na estrogenové receptory, obsadí tím místo a blokují navázání pravých estrogenů. Hrají tak důležitou roli v prevenci rakoviny prsu a prostaty. Sójové produkty jako tofu, tempeh, miso, sójová mléka a jogurty si tedy s chutí dopřejte.

Tyto sloučeniny bojují různými způsoby proti rozvoji nádorových onemocnění zejména plic a jícnu. [5] Blokují aktivaci karcinogenů, redukují již aktivované karcinogeny a zajišťují rychlé odstranění látek z těla. Vyskytují se zejména v brukvovité zelenině typu brokolice, květáku, kadeřávku, zelí nebo růžičkové kapusty. Tento druh zeleniny by na vašem talíři rozhodně neměl chybět!

Alicin je nejvíce zastoupen v čeledi česnekovitých. Najdeme ho tedy v česneku, v menší míře v cibuli, pažitce a pórku. Je výborným antioxidantem. Nebojte se proto česnek a cibuli při vaření použít.

Tyto sloučeniny jsou zastoupeny v černém a zeleném čaji. Mají podobné účinky jako alicin, jsou silnými antioxidanty a pomáhají v boji proti nádorovým onemocněním.

Resveratrol patří mezi známé sloučeniny zejména pro své protinádorové účinky. Už jste asi slyšeli, že sklenička červeného vína denně je zdraví prospěšná.

V tomto případě nejde vůbec o obsah alkoholu, nýbrž o zmíněnou sloučeninu.

Vzhledem k vysokému množství „prázdných“ kalorií a nutnosti metabolizace alkoholu je vhodnější resveratrol konzumovat ve formě hroznů, bobulovitých plodů nebo arašídových ořechů, které jsou jeho velmi dobrým zdrojem. [6]

  • Živočišné produkty neobsahují žádné fytochemikálie, rostliny jimi naopak hýří. Kterým dáte ve svém jídelníčku přednost?
  • Jezte suroviny v jejich přírodní formě, vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám.
  • Výživové doplňky jsou o fytochemikálie ochuzené, nejsou proto plnohodnotnou náhradou stravy.
  • Zařaďte do svého jídelníčku čerstvou nebo mraženou zeleninu a ovoce. Konzervované či sušené ovoce nejsou na barevné pigmenty tak bohaté.
  • Dopřejte si dostatek zeleniny a ovoce, které je vynikajícím zdrojem flavonoidů a působí preventivně proti rozvoji Alzheimerovy choroby a dalších neurodegenerativních onemocnění.
  • Jezte očima, jezte duhu!

Jablka a jejich jedinečné přínosy. Od srdečních chorob, až po péči o zuby a pokožku

Zdravotní přínos jablek zahrnuje prevenci Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci, srdečních chorob, žaludečních poruch, žlučových kamenů, zácpy, poruch jater, anémie a diabetes.

Jablka snižují také potíže s revmatismem, očními poruchami, různými druhy rakoviny a dnou. Jablka pomáhají snižovat slabost, poskytují úlevu od úplavice a podporují trávení.

Pomáhají taktéž při péči o zuby a pokožku.

Co jsou vlastně jablka?

Jablka patří k nejoblíbenějším ovocným plodům na planetě.

Nic není chutnějšího, než kousnutí do šťavnatého, červeného (nebo zeleného) jablka, které uhasí vaši žízeň, uspokojí vaše chutě na sladké, zažene hlad, a zároveň posílí vaše zdraví.

Jabloň, strom, na kterém jablka rostou, patří do rodu Rosaceae a má vědecký název Malus domestica. Jeho předchůdcem je Malus sieversii, který stále roste v mnoha částech střední Asie.

Jabloně byly kultivovány po celá tisíciletí v Asii i Evropě, objevují se v kulturní historii mnoha starověkých civilizací, včetně Řeků, Římanů a nordických kmenů. Do Ameriky se jabloně dostali s pomocí evropských kolonizátorů a nyní jsou velmi časté i na tomto kontinentu.

Existuje více než 7500 odrůd tohoto lahodného ovoce a přicházejí v různých barvách, zejména v červené, žluté a zelené barvě. Kůže jablek je tenká, ale robustní a vnitřní dužina je tlustá a šťavnatá. Vnitřní jádro obsahuje semena, která jsou pro vaše zdraví nebezpečná. Živiny jsou v dužině a kůži – ty jsou bohatým zdrojem anthocyaninů a taninů.

Nutriční hodnota jablek

Důvodem dlouhého seznamu zdravotních přínosů připsaných jablkům je jejich složení. Jablka obsahují vitaminy, minerály, živiny a organické sloučeniny. Tyto důležité nutriční prvky zahrnují vitamín C, vitamín K, vitamín B6 a riboflavin.

Budete mít zájem:  Kdo je tady hyperaktivní?

Seznam zahrnuje také minerály jako draslík, měď, mangan a hořčík. Jablka jsou velmi dobrými zdroji dietní vlákniny a jediná porce poskytuje 12 % denní potřeby vlákniny.

Obsahují taktéž fytonutrienty a flavonoidy jako quercetin, epicatechin, phloridzin a jiné polyfenolové sloučeniny.

Léčivé účinky jablek

Níže uvedeme nejdůležitější léčivé účinky jablek na lidské zdraví:

Pomoc při trávení

Jablka, bohatá na vlákninu, pomáhají při trávení. Pravidelná konzumace jablek zajišťuje hladké střevní pohyby, prevenci zácpy a žaludeční poruchy. Vláknina je důležitou součástí jakékoli stravy. Přidává stolici objem a pomáhá jídlu hladce projít trávicí traktem.

Dále stimuluje peristaltický pohyb tak, aby se svaly vhodně zužovaly a přemisťovaly potravu.

Nakonec stimuluje uvolňování žaludečních a trávicích šťáv, aby se zajistilo účinné vstřebávání živin a současně se snížil přebytečný cholesterol ze žíly a tepny a zajistil se tak správný zdravotní stav srdce a snížila se pravděpodobnost aterosklerózy.

Působí jako prevence rakoviny

Úloha jablek v prevenci rakoviny je předmětem studia již nějakou dobu. Zatímco projevují mírné zlepšení v léčbě různých druhů rakoviny, zejména rakoviny prsu a tlustého střeva, nejvýznamnější objevy byly ohledně rakoviny plic. To je zřejmě díky vysokému obsahu phytonutrientu, včetně kaempferolu a quercetinu, ale přesný mechanismus pro dopad jablek na rakovinu není ještě znám.

Fytonutrienty a jejich vliv a účinky na zdraví – na co jsou dobré?
Zlepšují střevní zdraví

Jednou z nejdůležitějších a přehlížených částí našeho zdraví jsou prospěšné bakterie žijící v našem těle. Jablka pomáhají konkrétně zlepšit fungování bakterií žijících v našem tlustém střevě.

Časné studie ukazují, že jablka stimulují metabolismus v zažívacím traktu a rovnováhu mezi bakteriemi, což vede ke zlepšení zdraví tím, že maximalizují příjem živin a eliminují škodlivé bakterie a toxiny.

Léčba anémie

Jablka jsou užitečná při léčbě anémie, neboť jsou bohatým zdrojem železa. Anémie je nedostatek hemoglobinu v krvi, který může být stimulován zvýšením vašeho příjmu železa. Železo je nedílnou součástí metabolismu červených krvinek. Tím, že zvýšíte počet červených krvinek v těle, zabráníte nejen chudokrevnosti, ale také zajistíte správné okysličení základních orgánových systémů.

Snižuje slabost

Je známo, že jablka odstraňují slabost, zvyšují sílu a vitalitu slabých lidí. Proto jsou pacientům vždy podávány jablka, které jim pomáhají rychle se zotavit ze svých onemocnění.

Jablka pomáhají detoxikovat tělo a zlepšovat celkové zdraví.

Přestože jablka neobsahují významné množství bílkovin, kombinace antioxidačních sloučenin a bílkovin nacházejících se v jablkách mohou mít významnou úlohu při prevenci slabosti a zlepšení svalového tonu.

Kontrolují diabetes

Regulace cukru v krvi je zásadní pro lidi, kteří trpí cukrovkou. Polyfenoly v jablkách byly přímo spojeny se snížením příjmu sacharidů tělem. To zase snižuje kolísání hladiny cukru v krvi, který se vyskytuje v krevním řečišti, což je důležitý faktor, který pomáhá udržovat diabetes pod kontrolou.

Péče o zuby

Pravidelná konzumace jablek pomáhá při čištění zubů i dásní a snižuje výskyt zubních kazů. Dále pak mají jablka antibakteriální vlastnosti a stimulují vylučování slin.

Alzheimerova a Parkinsonova nemoc

Jablka projevují pozitivní dopad na neurologické problémy, obzvláště ve dvou z nejtragičtějších onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Antioxidační účinky všech sloučenin fytonutrientů u jablek určitě pomáhají snižovat dopady Alzheimerovy nemoci, neboť degenerace mozku, která vede k Alzheimerově chorobě, je spojena s aktivitou volných radikálů.

Pokud jde o Parkinsonovou chorobu, jablka zastavují postupný rozpad nervových buněk produkujících dopamin, což může být hlavní příčinou onemocnění.

Další zdravotní přínosy jablek

– Léčí respirační potíže.
– Působí jako prevence vzniku srdečních chorob.
– Pomáhají léčit revmatismus.
– Zlepšují zrak.
– Pomáhají při hubnutí.

– Pečují o pleť.

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, typy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Zdravotní přínosy rozinek

rozinky mají širokou škálu působnosti od zácpy, acidózy,
anémie, horečky až po sexuální dysfunkce. Rozinky jsou také známy tím, že
pomáhají při získání váhy zdravým způsobem, mají pozitivní vliv na zdraví očí,
zubů a kvalitu kostí.

Hrozny jsou nenahraditelným zástupcem kategorie suchého
ovoce. Tyto zlaté, zelené a černé plody jsou oblíbené zejména dětmi. Jsou
široce používány v kuchyni po celém světě (zejména v dezertech, vánočkách, snídaňových směsí atd.).

Rozinky se získávají sušením hroznů, buď na slunci, nebo v
sušičkách. Pro zvýšení doby trvanlivosti a ochraně proti plísním se přidává
konzervant SO2 (oxid siřičitý).

  • působí proti zácpě (zdroj nerozpustné vlákniny)
  • zdroj fruktózy a glukózy – zdroj energie
  • stimulují účinnou absorpci dalších bílkovin, vitamínů a živin získaných z potravin 
  • působí jako prevence a zpomalení vývoje rakoviny (zdroj katechinů, což jsou polyfenolové antioxidanty v krvi)
  • rozinky pomáhají snížit krevní tlak a chránit integritu srdečního zdraví 
  • rozinky zpomalují postprandiální inzulínovou reakci, což znamená, že po jídle mohou pomoci s snížit výkyvy v hladinách inzulínu, které mohou být nebezpečné pro pacienty s diabetem – zvyšuje rovnoměrnost a stabilitu
  • brání přejídání
  • obsahují značné množství železa, které přímo pomáhá při léčbě anémie, obsahují také vitaminy skupiny B, které jsou nezbytné pro tvorbu nové krve 
  • vysoký obsah mědi v rozinkách také napomáhá tvorbě červených krvinek 
  • rozinky mají germicidní, antibiotické a antioxidační vlastnosti
  • obsahují polyfenolové fytonutrienty, které mají antioxidační vlastnosti a jsou velmi dobré pro oční zdraví, chrání oči před poškozením způsobeným volnými radikály (oxidanty), ve formě makulární degenerace, věkem podmíněného oslabení zraku a katarakty
  • zmírňují stav zvýšené acidity krve (známý také jako toxicita krve), která může způsobovat vředy, kožní choroby, poškození vnitřních orgánů, artritidu, dnu, ledvinové kameny, padání vlasů, srdeční onemocnění, nádory a dokonce i rakovinu  (draslík a hořčík)
  • afrodisiakum – stimulují libido a vyvolávají vzrušení, především kvůli přítomnosti aminokyseliny nazývané arginin, který je vhodný při léčbě erektilních dysfunkcí (v Indii nevěsta a ženich pili sklenici mléka svařenou s rozinkami a špetkou šafránu při svatební noci)
  • zdraví kostí, díky obsahu vápníku, který je hlavním prvkem našich kostí, je přítomen v rozinkách (bór)
  • užitečné při prevenci osteoporózy vyvolané menopauzou u žen a jsou velmi prospěšné pro kosti a klouby (draslík)
  • kyselina oleová hraje zásadní roli při ochraně zubů proti zubnímu kazu, dutinám a křehkosti zubů
  • zvyšují prevenci proti růstu bakterií (bór potlačuje růstu ústních bakterií a podporuje silné zuby) 
  • vlákna v rozinkách také pomáhá podporovat vylučování žluče z těla a stimulují spalování tzv. zlého cholesterolu
  • detoxikují organismus (vláknina na sebe váže toxické látky v zažívacím traktu a chrání před střevními chorobami)
  • díky vysokámu obsahu kalorii zvyšují hmotnost zdravým způsobem

Rozinky jsou významným zdrojem vitamínů provitaminu A, vitaminy skupiny B ( B1, B2, B3, B6 ) , vitaminu C, E a minerálů draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, železa a bóru.

TIP: před použitím rozinky namočime na 1-2 hodiny do vody, mléka nebo ovocné šťávy a tím dojde k nabobtnáním se naředí obsah cukrů.Pokud jsou rozinky sířené, doporučujeme je dobře proprat v teplé vodě.

Použití: snídaňové směsi, jogurty, v kombinaci s vločkami atd, před konzumací doporučujeme rozinky na 1-2 hodiny namočit do vody.

Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?

Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě…

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit – minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector