Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

Svatý Martin letos (2015) vyšel poněkud kulinářsky nekomfortně na polovinu pracovního týdne, ale o víkendu se na to bez problému můžete beztak vrhnout, protože husy budou k dispozici i v dalších dnech.

Vzala jsem v úvahu možnost, že koupíte jednu velkou husu včetně drůbků a krom pohodlnosti ji prostě celou upéct a na drůbky se vykašlat, jsou tu i pracnější, ale zábavnější a vychytanější varianty, jak uživit rodinu na spoustu husích způsobů. Hodíme na to vrh – neboli vrhneme se na to.

 

Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

Největší vopruz nastává ve chvíli, kdy tu holku potřebujeme rozdělat. Ostrý nůž je podmínkou a obrnění trpělivostí pro méně zdatné v řezničině také. Ale vaše snaha a časová investice se pak vyplatí. Takže vydržať, pianěr. Měli bychom se tak ve výsledku dopočítat dvou samostatných stehen, dvou křídel, krku, drůbků, dvou prsíček s kůží a skeletu.

Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

Žhavte troubu na 160 °C, to je výchozí pozice. Do pekáče nacpěte stehna, křídla, krk a skelet. Podlijte vodou do dvou centimetrového vodního sloupce, osolte to tak nějak, aby se neřeklo. Všechno potáhněte aluminiem (prostě alobalem, ale aluminium zní honosněji), vrzněte to do trouby a prostě to tam hodinku a půl nechte.

Pak sejměte tu alu-věc a nechte půl hodinky bez dalšího zásahu zas péct. V tu dobu se vám už udělala parádní šťávička a na hladině plave sádélko. Křídla a krk přemístěte do velkého hrnce, pokud se vám tam podaří nacpat i alespoň část skeletu, tím lépe.

Přidejte k tomu drůbky, kořenovou zeleninu a koření, které klasicky používáte na vývar. Zalijte nezbytně nutným množstvím studené vody, aby vše plovalo, přiveďte pomalu k varu a nechte táhnout klidně zase dvě hodinky.

Teď jste správně pochopili, že je dobré si celou věc rozdělit do dvou dnů, při čemž ten druhý už jen sklízíte zralé plody své práce. Stehýnka v troubě dopečte pěkně dozlatova a hlavně ať jde maso krásně obrat od kostí. Vývar vaříme minimálně tak dlouho, dokud nebudou drůbky pěkně měkké. Tím máme přípravu skoro za sebou.

Ještě by bylo fajn opéct prsíčko (nebo obě, podle toho, jak si to rozdělíte, o tom za chvíli) na pánvi a dotáhnout je v troubě, když už máte roztopeno. Víc o technice v receptu níž.

Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

Takže shrnutí aktuálního stavu: máme určitě něco přes litr super husího vývaru, máme uvařené drůbky, taky měkké maso ze dvou pečených stehen k tomu parádní sos (ideálně následně daný do lednice, abychom mohli oddělit horní sádlo od dolní šťávy), dotažená prsíčka, a hlavně parádní bordel v kuchyni. Tak umyjem nádobí, všechno dáme do lednice (drůbky zalité vývarem, ne nasucho) a jdeme padnout do hajan. Zítra je taky den.

Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

Předpokládám, že se vám o huse i zdálo, ale příběh nekončí. Takže nás čekají 4 chody – studený předkrm, teplý předkrm, první a druhý chod.

Z vývaru budeme dělat kuskus, budem jím trochu i polévat ten rychlošoulet, půjde i k drůbkům při jejich ohřívání a navíc jako základ směsi na páj. Ale pokud ho budete mít přes litr (jakože já ho měla asi litr a půl), tak to v pohodě vystačí a nemusíte nijak šetřit.

Na sádle budeme všechno opékat a restovat a sos z pečení doporučuju využít nejlíp k dalšímu redukování k masu ze stehen k šouletu.

Filírované husí prso s fíkem a granátovým jablkem

Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

Ingredience na 4 porce

  • 1 husí prso s kůží
  • 1 granátové jablko
  • 1 fík
  • 1 lžíce medu
  • 2 hrsti rukoly, salátu frisé nebo šťovíku
  • sůl (ideálně šupinková)
  • čerstvě mletý pepř
  • pečivo k servírování

Mějte předehřátou troubu na 160 °C. Na přípravu husího prsa zvolte ideálně celokovovou pánev bez plastových částí, kterou můžete dát i do trouby. Na středním plameni pánev rozehřejte na sporáku a položte na ni na sucho prsíčko kůží dolů. Nechte pozvolna pouštět sádlo a zlátnout asi 5 minut. Když je už kůže pěkně opečená, obraťte prso a 3 minuty nechte opékat i z druhé strany.

Až nyní maso z obou stran osolte a opepřete, nechte ho na pánvi kůží nahoru, potřete ji medem a vložte do trouby na 14 minut. Poté ho nechte venku odpočívat a trochu chladnout, aby se vám dobře krájely tenké plátky a hlavně neunikla žádná šťáva.

Během toho napůl rozřízněte granátové jablko, vyklepejte z něho semínka a vymačkejte šťávu. Fík nakrájejte na měsíčky a odstraňte tmavou pevnou slupku. Omyjte salát. Velmi ostrým nožem nafilírujte prso, plátky na talíři ještě lehce osolte a opepřete, polijte každou porci lžící šťávy z granátového jablka a servírujte s křupavým pečivem.

Fusion blízko-i-daleko-východní drůbky

  • Ano, je to trochu diskotéka – kuskus, sojovka a parmezán, jenže když to ochutnáte, tak to prostě hraje dohromady, alespoň mně ano.
  • Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty
  • Ingredience na 4 porce
  • drůbky z husy (žaludek, játra a srdíčko)
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 ks badyánu
  • 4 velké růžičky květáku
  • čerstvý koriandr
  • chilli pasta
  • 10 dkg parmezánu
  • hrneček syrového kuskusu
  • 1,5 hrnečku husího vývaru

Odměřte množství vývaru, dejte ho vařit, dosolte ho, aby byl kuskus z něho pak akorát, ale než jím kuskus zalijete, po dobu 8-10 minut ve vývaru uvařte vcelku velké růžičky květáku.

Když jsou tak akorát (nerozměklé, ale nekřupavé), vyjměte je a vývar nalijte do žáruvzdorné misky, kam jste nasypali kuskus. Promíchejte.

Přiklopte (třeba talířem nebo prkýnkem) a nechte stát, ať si v klidu bobtná.

Během toho nakrájejte drůbky na malé kousky. Srdíčko a játra nijak obírat nemusíte, ale žaludek, pokud jste ho vařili vcelku tak, jak byl, má na mase po jedné straně takovou tuhou blánu, kterou je nutno odkrojit.

Vložte vše do malé pánve, zalijte tak půl hrnkem vývaru a nechte redukovat spolu se sojovou omáčkou a badyánem. Tím se vnitřnosti nejen ohřejou, ale také ještě dochutí.

Až ve finále kontrolujte slanost (podle slanosti vývaru a přítomné sojovky se po redukování rozhodne, zda je nutno ještě přidávat).

Květák pokrájejte na drobné kousky, rozmístěte ho na velkou pánev, posypejte nastrouhaným parmezánem a nažhavte to zvesela. Parmezán začne po chvilce zlátnout a květák se opeče.

V tu dobu sem hoďte i už hotový kuskus a promíchejte spolu s posekaným koriandrem. Servírujte s chilli pastou dle libosti.

Nevypadá to pak tak superskvěle, ale nejlepší je si všechno v talíři promíchat dohromady. Jo a ten badyán se nepapá.

Husí šouletto

Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

Ingredience na 4 porce

  • 2 husí stehna
  • 4 hrsti ječných krup
  • 100 g rýže basmati
  • 2 hrsti hrášku
  • majoránka
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř

Krupky nasypejte do hrnce, zalijte studenou vodou, přidejte lžičku soli a nechte tak odpočívat.

Předehřejte troubu na 160 °C, do stehen vetřete sůl a pepř, vložte je do malého pekáče, podlijte asi dvěma deci vody, důkladně zakryjte alobalem.

Nechte pozvolna péct minimálně dvě hodiny, aby šlo maso jednoduše obrat od kostí. Na poslední půl hodinu maso už odkryjte, polijte výpekem a nechte kůži zlátnout.

Kroupy vařte ve vodě, kde byly namočené téměř doměkka. Potrvá to asi čtvrt hodiny podle velikosti, pokud budete používat poklici, dávejte pozor, rádi utíkají. Mražený hrášek přelijte v hrníčku horkou vodou. Rýži uvařte podle návodu. Oberte maso. Z vypečeného husího sosu slijte tuk. Připravte si dvě pánve, na obě dejte asi dvě lžíce slitého sádla.

Na první pánvi zarestujte uvařené kroupy a rýži, dochuťte kmínem a majoránkou, případně dosolte a dopepřete. Přidejte hrášek. Na druhé opečte po všech stranách kusy obraného masa, pak přilijte asi půl hrníčku sosu a nechte zredukovat na třetinu, aby vznikla silná intenzivní šťáva, kterou při servírování maso a šouletto polijete.

Budete mít zájem:  Jak stárnout pomalu a příjemně? máme pro vás několik rad

Husí páj se zeleninou a uzenou paprikou

Nejčastěji rozlišujeme dva druhy pájů, co se použití těsta týče. Buďto těsto funguje jen jako poklička a nebo je jím i vystlaná celá forma. Já zvolila plán B, ale pokud to s listovým těstem nechcete přehánět, můžete dát áčko. Do páje jsem použila maso obrané ze stehen plus i kousek zbylých hotových prsíček.

Asi se teď marně dopočítáváte a přemýšlíte, jaká husa má tři stehna – vtip je v tom, že já nedělala od všeho čtyři porce, jak v rozpisu uvádím, ale jen dvě.

Jde totiž o to, že předpokládám, že si z receptů beztak vyberete jen něco a nebo pokud hodláte připravovat z jedné husy všechny, všichni strávníci budou tak přežraní, že půjde spíš o degustační porce, takže masa bude na všechno dostatek. 
Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

  1. Obrané maso, bylinky a zeleninu si výstavně nachystejte jako já.
  2. Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty
  3. Výsledkem bude pěkně husté ragú, které si v ideálním případě můžete připravit i den předem a zhotovení páje pak bude procházka sadem růžových růží.
  4. Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

Listové těsto kupujte už vyválené, ušetříte si nervy. Formu volte ideálně s teflonovým nepřilnavým povrchem, díky tomu si budete jisti, že všechno dobře dopadne. A nezapomeňte těsto propíchat, aby moc nenabíhalo.

  • Ragú do druhého dne skvěle ztuhne a lépe se s ním pracuje.

Vše přiklopte dalším těstem, můžete si i pohrát a vykrajovat jako já. Každopádně rozšlehejte vajíčko a jím potřete nejen celý viditelný povrch těsta, ale i styčné plochy těst tam, kde se má spojit a taky pod hvězdičkou, kterou chcete na těsto nalepit.

 Z trouby vyndejte rošt a pečte páj přímo na spodku trouby. Díky tomu se dno koláče rychle zatáhne a ragů z minulého dne dobře prohřeje. Plus nebude těsto nahoře zlátnout příliš rychle. Pečeme na 190°C asi 30 minut.

Ingrediece na 4 porce

  • kupované listové těsto
  • obrané maso z husích stehen, popř. i z prsou
  • 10 ks růžičkové kapusty
  • 100 g očištěné mrkve
  • 100 g očištěných šalotek
  • bylinky (např. čerstvý tymián a rozmarýn)
  • lžíce uzené mleté papriky (nebo prostě sladké či lahůdkové)
  • lžíce hladké mouky
  • cca 300 ml husího vývaru
  • sůl
  • pepř

Na vypečeném husím sádle orestujte místy dohněda pokrájenou zeleninu a šalotku. Poté přidejte i nasekané maso a čerstvé bylinky. Osolte, opepřete, zasypejte moukou, zarestujte. Přidejte uzenou papriku a v mžiku podlijte horkým vývarem. Nechte asi 10 minut provařit. Poté můžete plnit páj či uchovat směs do druhého dne a použít ji až pak.

Svatomartinská husa krok za krokem. A rohlíčky jako sladká tečka

Svatý Martin podle pranostiky přijede na bílém koni a snad proto se naši předci rozhodli zpříjemnit si začátek zimy pojídáním pěkně vypečené tučné husy.

Její příprava se vám může zdát obtížná, ve skutečnosti ale jde jen o to věnovat jí náležitý čas – pečení husy zkrátka neuspěcháte ani neurychlíte. Výsledek však jistě ocení každý, kdo ochutná.

Bílého koně pak symbolizují i tradiční svatomartinské podkovy či plněné rohlíčky.

Fotogalerie

Fotogalerie: Svatomartinské menu s receptyFotogalerie: Svatomartinské menu s receptyFotogalerie: Svatomartinské menu s receptyFotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

Husu můžete péct úplně jednoduše – pouze osolenou a okmíněnou s cibulí a jablky uvnitř břišní dutiny. Pokud ale dáváte přednost rafinovanějším chutím, můžete vyzkoušet rodinný recept Karolíny Kamberské, který snoubí i chutě červeného vína, tymiánu a medu. K huse pak neodmyslitelně patří také zelí a knedlíky, které nasají tučný výpek.

„Den předem je dobré celou husu osolit a namočit do mléka. Kůže tak krásně zkřehne, výborně se peče a vznikne skvělá křupavá kůrčička. Poté husu vyndáme z mléka, celou ji pokmínujeme i zevnitř a do husy vložíme na čtvrtky pokrájená prosolená jablíčka a cibuli spolu s badyánem a celou skořicí,“ radí zase Ja Punčochář, šéfkuchař Grand Cru Restaurant.

Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

Šéfkuchař Jan Punčochář

„Pokud si chcete připravit netradiční husu, naplňte ji ocukrovanou a osolenou dýní smíchanou s pomerančovou kůrou a šťávou. Po upečení husy dýni vejměte, rozmixujte a zjemněte sádlem z výpeku. Výtečně se k této verzi hodí restované houby – žampiony s hlívou orestované na cibulce spolu s rozmixovanými sušenými houbami,“ nabízí Punčochář další zajímavou variantu přípravy husy.

Jeho oblíbenou přílohou k huse jsou bramborové placky nebo chlupaté knedlíky připravení z poloviny syrových a z poloviny vařených brambor. Nezapomíná samozřejmě ani na zelí, to chystá z čerstvé hlávky na karamelu a zahušťuje ho bramborou a zjemňuje kapkou smetany.

Husa s medem a jablky

Podle receptu Karolíny Kamberské

Ingredience:

  • 1 husa
  • 300 ml červeného svatovavřineckého vína
  • sůl a mletý pepř
  • tymián sušený
  • kmín celý
  • 2 stroužky česneku
  • 8 malých jablek, nejlépe červených
  • 100 g medu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu na ozdobu

Postup:

  1. Očištěnou husu osolte zvenku i zevnitř. Položte ji do pekáče a polijte mírně vínem, okořeňte pepřem, tymiánem a kmínem a nechte přes noc v chladničce odležet.
  2. Druhý den husu v pekáči otočte prsy dolů a dovnitř vložte celé oloupané stroužky česneku a celá jablka. Dají huse zajímavou chuť i vnitřní vláhu. Co se do ní nevejde, rozložte kolem. Podlijte jí horkou vodou a troškou vína a pečte zprvu 25 minut při teplotě 200 stupňů Celsia, poté ji přikryjte alobalem a pečte další dvě hodiny na 170 stupňů Celsia. V polovině pečení husu otočte prsy nahoru.
  3. Chcete-li si pochutnat nejen na huse, ale i na čerstvě vyškvařeném husím sádle, počkejte na okamžik, kdy bude čiré – tedy bez vody a vína. Z pekáče ho odeberte naběračkou a pak husu znovu podlijte. Během pečení husu přelévejte šťávou. Podle potřeby ji podlévejte vínem nebo vodou – vyberte si podle toho, jak intenzivní chuť chcete šťávě dát.
  4. Med přidejte až ve chvíli, kdy husa začne nabírat barvu. Když ho s husou necháte péct od začátku, nic nezkazíte, ale husa bude hodně tmavá. Ke konci zvyšte teplotu na 200 stupňů Celsia a husu odkryjte, aby se na ní vytvořila pěkná zlatavá kůrka. Dopečte ji dozlatova. Upečená jablka vyndejte a husu jimi obložte. Můžete ji ozdobit snítkou tymiánu.

Kořeněné červené zelí

Podle receptu Karolíny Kamberské

Ingredience:

Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

Karolína, domácí kuchařka

  • 2 větší cibule
  • 2 lžíce vypečeného sádla
  • 1 menší hlávka červeného zelí
  • sůl a mletý pepř
  • 300 ml červeného vína
  • špetka mleté skořice a zázvoru
  • jablečný ocet a krupicový cukr podle chuti
  • 1 lžíce hrubé mouky

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte a zpěňte na cibulce. Jakmile zesklovatí, přidejte nakrouhané zelí a několik minut ho za občasného míchání restujte. Pak ho podlijte vínem (ideálně stejným, jakým jste podlili husu) a okořeňte solí, pepřem, skořicí, zázvorem, cukrem a jablečným octem. Promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte dusit.
  2. Za 5 minut zelí ochutnejte. Chutě se mezitím prolnou, a tak budete vědět, jestli zelí ještě přisolit, přisladit nebo přikyselit.
  3. Pár minut předtím, než zelí odstavíte, ho poprašte hrubou moukou a dobře promíchejte. Jak dlouho se bude vařit, záleží na vaší chuti. Já mám ráda, když trošku křupe, ale vy možná dáváte přednost zelí vláčnému. Správnou dobu nejlépe odhadnete, když budete průběžně ochutnávat.
Budete mít zájem:  Jak se rychle vrátit do kondice po porodu

Slaninové knedlíky

Podle receptu Karolíny Kamberské

Ingredience:

  • 100 g slaniny
  • 4 housky
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 150 g hrubé mouky
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku

Postup:

  1. Slaninu nakrájejte na kostičky (měla by obsahovat trochu masa, vhodná je třeba anglická slanina). Rozškvařte ji na suché pánvi, pak přidejte na kostičky nakrájené housky a zhruba 3 minuty je opékejte, aby vsákly tuk ze slaniny. Nechte vystydnout.
  2. Vejce rozmíchejte v mléce. Mouku, sůl a muškátový oříšek promíchejte v míse, přilijte mléko s vejcem a vypracujte těstíčko. Vmíchejte do něj slaninu s opečenou houskou a nechte čtvrt hodiny stát.
  3. Z těsta vytvarujte deset kulatých knedlíků a vložte je zhruba na 10 minut do vroucí osolené vody. Pak knedlíky slijte, propíchejte špejlí, aby z nich vyšla pár a můžete podávat.

Svatomartinské rohlíčky z výražkové mouky

Výražková je málo vymletá mouka ze žita. „Byla vždy považována za panskou surovinu, lepší a luxusnější než mouky tmavé. Je velmi jemná a peklo se z ní výlučně na svátky, slavnosti a posvícení. Byla tradiční surovinou na pečení perníků, sladkého pečiva, housek a rohlíků. Nejlépe ze všech žitných mouk drží tvar,“ vysvětluje Barbora Hernychová z ProBio.

Na těsto potřebujete:

Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

Svatomartinské rohlíčky

  • 250 g žitné výražkové mouky
  • 250 g pšeničné mouky jemně mleté
  • 250 g másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli

Na náplň:

  • 150 g pomletých vlašských ořechů
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 bílek (žloutek použijeme na potření rohlíčků)
  • moučkový cukr na obalení rohlíčků

Postup:

  1. Do mísy vsypte obě mouky, přidejte změklé máslo, smetanu a špetku soli. Vše řádně smíchejte a vypracujte vláčné těsto. Těsto nechte odležet a mezitím připravte náplň smícháním všech surovin.
  2. Těsto rozdělte na šest stejných dílů a každý díl rozválejte do kulaté placky o tloušťce asi 5 mm. Placku pak rozkrojte na čtvrtiny. Každou část namažte náplní a srolujte do rohlíčku tak, že začnete rolovat širší část a skončíte u špičky uprostřed.
  3. Rohlíčky přendejte na plech s pečicím papírem, pomažte rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Ještě horké pak obalte v moučkovém cukru.

Svatomartinská husa podle šéfkuchařů. Přinášíme tři recepty | Dobrá chuť

Svatomartinské hody jsou v plném proudu, neodmyslitelně k nim patří pečená husa, kaldoun a svatomartinské víno. Česká tradice, která zapadá do venkovského a dnes už také městského života, je čím dál tím populárnější. Jak husu si připravit doma? Inspirujte se recepty šéfkuchařů.

  • čerstvá kvalitní husa
  • mléko
  • sůl
  • kmín
  • jablka
  • cibule
  • hřebíček
  • badyán a celé skořice

Postup: Husu pečlivě nasolte a zalijte mlékem, kde ji nechte dva dny marinovat (odstraní se tak veškerá pachuť a případný zápach). Poté husu vyjměte a opláchněte ve vodě. Jablka rozpulte, odstraňte jádřince a do vytvořeného otvoru umístěte badyán. Jablky, cibulí, skořicí a hřebíčkem naplňte husu až po okraj.

Husu okmínujte (případně ozvláštněte kořením na husu Wiberg), vložte do velkého pekáče s trochou vody hřbetem nahoru a přiklopte. Pečte 1,5 hodiny na 160 stupňů na horkém vzduchu. Poté husu vyndejte, otočte, přikryjte a dále pečte při 160 stupních asi 40 minut. V průběhu pečení husu polévejte výpekem či trochou vody.

Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

V této fázi by měla být husa již upečená a ve druhé fázi pečte v odkrytém hrnci na 210 stupňů cca 40 – 45 minut husu tak, abyste docílili zlatavé a křupavé kůrčičky. V průběhu pečení podlévejte husu vypečeným tukem. Maso vyndejte, vyjměte jablka, cibuli a koření a rozsekejte či rozstříhejte nůžkami na drůbež na porce.

Zelí: čerstvé červené zelí, cukr, vinný ocet, sůl, cibule, jablka a cibule pečená s kachnou. Cibuli zpěňte na sádle z husy, zelí nakrájejte na jemno, přidejte cukr, vinný ocet, sůl a pokrájená jablka a cibuli. Vařte doměkka a nakonec přidejte syrovou bramboru na zahuštění.

A co k huse?Na přípravu chlupatých knedlíků budete potřebovat 50 % vařených brambor ve slupce, 50 % syrových brambor, oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte sůl, strouhaný muškátový oříšek, tři velká vejce, 150 g krupice a 600 g hrubé mouky. Promíchejte a vytvořte těsto. Z toho následně tvarujte kuličky nebo noky pomocí lžic a vložte do jemně osolené vody.

Originální recept Jana Punčocháře, v současné době šéfkuchaře v restauraci U Matěje.

Svatomartinská husa s jablky

  • středně velká husa (asi 4 kg)
  • 3 jablka
  • hruška
  • několik snítek rozmarýnu
  • voda na podlévání
  • kmín
  • sůl

Postup: Husu důkladně zvenku i zevnitř omyjeme, nasolíme ji a okmínujeme (i zevnitř!) a necháme v chladnu do druhého dne uležet. Asi tři hodiny před pečením ji vyndáme a necháme odpočinout při pokojové teplotě. Troubu předehřejeme na 130 stupňů. Nasolenou husu vložíme do pekáče prsíčky dolů a podlijeme horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče). Pekáč přiklopíme a dáme husu péct.

Pečeme 3 hodiny, během pečení husu několikrát otočíme, aby se opekla z obou stran – a pokaždé znovu přiklopíme, aby se maso nevysušilo. Občas také propíchneme kůži, aby mohlo vytékat sádlo. Počkáme, až se vyškvaří, a potom ho můžeme odebírat, případně s ním husu znovu polévat.

Po 3 hodinách husu obložíme jablky, nakrájenými na dílky a zbavenými jádřinců, a rozmarýnem a dáme péct na dalších 40 minut. Poté na posledních 20 minut zvýšíme teplotu na 170 stupňů a husu odkryjeme, aby se vypekla pěkná, křupavá kůžička. Měkkou husu necháme před podáváním odpočinout. (Certifikovaný recept Czech Specials).

Husa pečená velmi pomalu

  • husa
  • lžička soli
  • lžička kmínu

Husu omyjte zevnitř i zvenku pod studenou vodou. Nechejte ji okapat a pak ještě zvenku osušte papírovou utěrkou.

Důkladně ze všech stran osolte asi dvěma třetinami soli, zbytek nasypte do břišní dutiny. Kůži ze všech stran ještě posypte kmínem. Takto připravenou kachnu položte hřbetem dolů do pekáčku, který ji velikostí těsně obemkne.

Přikryjte dobře přiléhajícím víkem.

Fotogalerie: Svatomartinské menu s recepty

Pekáček s husou vložte do trouby (s roštem zasunutým do dolní třetiny trouby) a termostat nastavte na 120 °C. Pečte bez jakýchkoli zásahů a průzkumných manévrů (včetně otvírání trouby nebo nadzvedávání víka) 5–6 hodin, na přesném čase v tomto případě rozhodně nesejde.

Pokud se vám po uplynutí této doby zdá kůže málo křupavá, odstraňte víko, zvyšte teplotu na 200 °C a ještě asi 10 minut kachnu zapékejte, dokud nedosáhne vašeho oblíbeného odstínu zlaté. (Recept pochází z Vánoční kuchařky pro dceru, vydalo nakladatelství Smart Press).

Pečete svatomartinskou husu? Pošlete nám recept a fotografie

Podělte se o váš výtvor

Svatý Martin je s husou spjat sice v rámci legendy, ale tradice svatomartinské husy se dochovala dodnes. Pokud patříte mezi ty, kteří se odhodlali upéct si husu doma, tato výzva je pro vás. Pochlubte se svým osobním receptem a pošlete fotku chutného výsledku. Na vaše příspěvky se těšíme.

Budete mít zájem:  Agorafobie je nemoc, nepopsatelný strach, který vás drží doma

Svatomartinská husa je jednou z tradic, které se dochovaly dodnes. | Foto: Deník

Napište nám, jak slavíte svatého Martina u vás doma. Zda pečete svatomartinskou husu a kupujete svatomartinské víno. Těšíme se na vaše názory, tipy i vychytané recepty na tu nej husu. 

Své fotografie a recepty posílejte na e-mail [email protected]. Vaše příspěvky pak uveřejníme v rámci rubriky Čtenář reportér na webu Hranického deníku i v jeho tištěné verzi.

Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Ford Focus první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Suzuki nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ, v záruce Ford Focus první majitel, servisní knížka, nehavarované Škoda Rapid první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Octavia servisní knížka, nehavarované, v záruce Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Škoda Superb první majitel, servisní knížka, nehavarované + PRODAT AUTO

Svatomartinské menu: Nesmí chybět husa ani tradiční dezert | Žena.cz

Na tradiční husu můžete touhle dobou zajít téměř do jakékoli restaurace. Anebo si ji udělat doma podle našeho receptu. K němu přidáváme ještě návod na výborné Martinské rohlíčky.

Svatomartinská husa

Ingredience:

  • 1 husa
  • 3 jablka
  • 2 hrušky
  • 100 g sušené klikvy
  • 3 lžíce medu
  • 5 lžic balsamika
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl
  • kmín celý

Postup:

Husu důkladně opláchněte, odstraňte přebytečné sádlo a kůži. Sádlo můžete vyškvařit a  následně použít při přípravě zelí a lokšů. Husu osušte, posolte a  posypte kmínem. Nechte odležet v  lednici alespoň pět hodin.

Před pečením husu nechte odpočívat dvě hodiny při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 80 °C, na spodní ohřev. Jedno jablko a  jednu hrušku vložte do husy. Husu dejte do pekáče prsíčky dolů, zakryjte a  pečte minimálně 12 hodin.

Poté zvyšte teplotu na 120 °C a  pečte další tři hodiny.

Husu občas propíchněte vidličkou, aby z ní odtékal tuk. Před koncem pečení odkryjte pekáč, husu otočte a  prsa potřete směsí medu  a balsamica. Do pekáče přidejte na čtvrtky pokrájená zbylá jablka a  hrušky bez jádřinců, klikvy  a ořechy. Zvyšte teplotu na 180 °C, na horní i  spodní ohřev. Pečte dozlatova a  průběžně polévejte výpekem, aby se maso nevysušilo.

Foto: archiv PR

Martinské rohlíčky s ořechovou nádivkou

Ingredience:

  • 450 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 80 g cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 7 lžic oleje
  • 1 vejce a 1 bílek
  • voda (asi 7 lžic)
  • 2-3 hrsti plátkových mandlí

Na nádivku:

  • 200 ml mléka
  • 250 g mletých ořechů
  • 80 g mletých piškotů
  • 70 g pískového cukru
  • 30 g medu
  • 1-2 lžíce rumu

Postup:

Nejprve udělejte ořechovou nádivku. Mléko přiveďte těsně pod bod varu, vsypte ořechy a asi 5 minut prohřejte. Poté vmíchejte ostatní suroviny a po 1 minutě odstavte z plotny a nechte vychladnout. Ze všech surovin na rohlíky vyjma plátkových mandlí uhněťte těsto.

Rozválejte ho, nakrájejte na větší trojúhelníky, doprostřed každého dejte část ořechové náplně a srolujte od delší strany do rohlíku. Každý zahněte do podkovy a pod čistou utěrkou nechte 30 – 40 minut kynout. Pak pomašlujte bílkem, posypte mandlemi a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C zhruba 20 minut.

Tip: Rohlíčky můžete upéct také bez náplně.

Další recepty na nejen sváteční jídla najdete na webu www.albert.cz, odkud pochází i tyto dva.

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozváží zdarma jídlo samoživitelkám i seniorům: Jsem Ježíškem každý den, říká Vránová | Video: Daniela Drtinová

Jak si připravit svatomartinské hody z pohodlí domova?

Nalijme si čistého (svatomartinského) vína. Legendu o sv. Martinovi zná málokdo, zato všichni víme, že magické datum 11. 11. patří dozlatova upečené husičce, knedlíkům, červenému zelí a svatomartinskému vínu.

Pokud jste se letos chystali na svatomartinské menu do oblíbené restaurace, rozhodně nevěšte hlavu. I v domácích podmínkách lze vyčarovat skvělé hody, na které jen tak nezapomenete.

Stačí, když budete následovat naše kroky.

1. Polévka je grunt

Na správném svatomartinském menu by neměla chybět polévka, a ne ledajaká.

 Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky je ideální volbou pro všechny, kteří milují tradiční polévky krémového charakteru a nevadí jim, když v kuchyni stráví pár minut navíc.

Výborný kaldoun můžete uvařit nejen z husího, ale také z kachního nebo kuřecího masa, a tak záleží jenom na vás, jaký druh masa preferujete. Pokud se rozhodnete servírovat kaldoun, myslete na to, že polévka je sama o sobě velmi sytá.

Namísto kotle polévky tedy podávejte jednu až dvě sběračky, díky čemuž budete mít jistotu, že hosté zvládnou ochutnat i následující chod. Nic nebrání ani tomu, abyste jej vyměnili za husí vývar s bylinkovým kapáním. Tato chuťově výrazná polévka je velmi snadná na přípravu, a tak ji zvládnou i začátečníci.

Známé české pořekadlo tvrdí – polévka je grunt. I my se hlásíme k tomu, že polévka je základem poctivé kuchyně a…

Celý článek

2. Svatomartinská husa

Doslova zlatým hřebem svatomartinského menu je pečená husa. Příprava husy sice vyžaduje poměrně dost času, avšak prázdné a vylízané talíře vám budou skvělou odměnou.

Nebojte se husu nasolit už den před samotnou přípravou, uvidíte, že se vám tento krok vyplatí. Následný den ji vložte do pekáče prsíčky dolů a podlijte horkou vodou. Vedle husy vyskládejte nakrájená jablka, která zároveň můžete vložit do břišní dutiny.

Šťáva díky tomu získá jemnější a svěžejší chuť a bude hustší. Během pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži jednak mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly a trupem, ale ne až do masa.

Mělo by vytékat jenom sádlo, nikoli šťáva. Aby se sádlo nepřepalovalo, postupně ho odebírejte naběračkou do čisté, nejlépe porcelánové nádoby.

Jakmile je husa na hřbetě zlatá, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená dozlatova, to trvá asi 1–1,5 hodiny. Měkkou husu pak vyndejte na mísu a překryjte alobalem. Z pekáče seberte zbylé sádlo a přilijte horkou vodu, aby bylo dost šťávy.

Usazeniny ze dna a stěn seškrábejte do šťávy a nechte chvíli povařit. Tímto postupem získáte klasickou husu, k níž nerozlučně patří dušené zelí a knedlíky. Husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout.

Při podávání přelijte každou porci trochou šťávy, zbylou můžete podávat v omáčníku.

Českou kuchyni si bez knedlíků nedokážeme snad ani představit. Podávají se s oblibou k pečenému masu a omáčkám, ale…

Celý článek

3. Sladká tečka

Svatomartinské menu si zaslouží také sladkou tečku. Ke kávě můžete podávat například klasické tlačené koláče s tvarohovou, povidlovou, ořechovou a makovou náplní. Někteří nedají dopustit na kynuté koláče nebo slavnostní koláčky.

V posledních letech se o slovo hlásí také martinské rohlíčky s ořechovou nebo makovou nádivkou, které jsou krásně křupavé a rozplývají se na jazyku. Krok vedle neuděláte ani s domácími koblihami.

Pokud je na vás svatomartinské menu příliš hutné a tučné, nic nebrání tomu, abyste podávali švestkovo-hruškový crumble.  

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector