Farmářské tržiště na Jiřáku začíná už tuto sobotu, Náplavka v únoru

Slunce, alkohol, posměšky. Davy znepokojily radní: Party režim ne! Eva Brendlová

/INFOGRAFIKA/ Celodenní mrazy komplikují prodej čerstvého ovoce, zeleniny nebo ryb. I přesto farmáři zahajují sezonu už v únoru, při chladném počasí nabídnou například pečivo, maso, uzeniny, mléčné výrobky a koření. Zákazníci se mohou zahřát při opékání špekáčků.

Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad. Ilustrační foto. | Foto: DENÍK/ Dimír Šťastný

Během února ožijí tržiště na náplavce Rašínova nábřeží, na náměstí Jiřího z Poděbrad i na Kubánském náměstí. Všechny tři už mají tradici a patří k nejoblíbenějším v metropoli. Zatímco na náplavce a ve Vršovicích se začne prodávat už příští sobotu, fanoušci trhu na Jiřáku si budou muset počkat do 12. února.

Přečíst článek ›

„Na prvním trhu letošního roku nebudou chybět salámy a klobásky, řemeslné paštiky a nakládané maso, pokud nebude mrznout, tak budou k dostání i čerství pstruzi či siveni,“ vyjmenoval část zimní nabídky náplavky provozovatel Jiří Sedláček. Dál tržiště nabídne různé druhy sladkého i slaného pečiva, koření, ovocná vína a pivo.

Kubáň zatím jen v sobotu, Jiřák čtyřikrát týdně

Lidé tam budou letos nakupovat už jedenáctou sezonu. „Inspirace přišla z Německa a Spojených států. Na úplném začátku váhali i farmáři, někdy jsme je museli dlouho přesvědčovat,“ zavzpomínal Sedláček. Z původních 28 stánků se trh rozrostl na pravidelných 90 až sto prodejců.

Přečíst článek ›

Zatím v omezeném režimu se rozjedou trhy také na Kubánském náměstí. Farmáři se budou sjíždět každou sobotu, od konce března i ve všední dny. Zákazníci se mohou po celý únor při nákupu zahřát u ohně při opékání špekáčků.

Napichováky, špekáčky a pečivo zajistí provozovatelé, kteří se budou rovněž starat i o samotné ohniště umístěné v ocelovém koši. Poslední únorovou sobotu nahradí špekáčky ovar, jitrnice, tlačenka, škvarky a guláš.

Na programu budou totiž zabijačkové hody.

Tržiště na Jiřáku rozjede sezonu rovnou ve velkém. Od 12. února bude v provozu každou středu, čtvrtek pátek i sobotu.

Bez obalů v Kobylisích i Holešovicích

Sezonu už zahájili na trzích v Modřanech, Kobylisích a Holešovicích. V posledních dvou jmenovaných lze navíc nakoupit i bezobalově. Součástí kobyliského tržiště je obchod Kohoutek ve dvoře, který nabízí kosmetiku a drogerii, prodejci na Řezáčově náměstí v Kobylisích prodávají do vlastních obalů asi 80 procent sortimentu.

Přečíst článek ›

„Kvůli hygienickým požadavkům musí být zhruba 20 procent farmářských výrobků balených. Například některé mléčné zakysané výrobky nebo sušené byliny, houby či biomaso,“ vysvětlila za provozovatele jejich mediální zástupkyně Petra Ďurčíková.

Hojně navštěvované jsou také trhy na Vítězném náměstí, ty začnou zhruba za měsíc. „Zahájení letošní sezóny máme předběžně stanoveno na sobotu 7. března,“ prozradila mluvčí trhů Andrea Vodňanská. Zmínila, že se chystá několik novinek, ale zatím nejsou pevně dohodnuty. Jisté v tuto chvíli je, že i letos se uskuteční Festival ambasád, a to 6. června.

Farmářské tržiště na Jiřáku začíná už tuto sobotu, Náplavka v únoruZdroj: DENÍK/Eva Brendlová

25.1.2020

Ford Mondeo první majitel, koupeno v CZ, nehavarované Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, nehavarované Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, v záruce Volkswagen Tiguan servisní knížka, koupeno v D Škoda Fabia servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Subaru XV nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ, v záruce Ford Focus servisní knížka, koupeno v D, v záruce Škoda Fabia + PRODAT AUTO

Víme kdy a kde se otevřou farmářské trhy | Žena.cz

Máte rádi čerstvý křupavý chléb, uleželé hovězí nebo domácí sýr a  máslo? Víme, kde ho můžete koupit a ještě si užít zábavu v podobě pravého Masopustu!

Farmářské trhy se u nás stávají oblíbenou formou víkendových nákupů. Mnoho lidí rádo zajde pro čerstvou zeleninu nebo jiné suroviny, které chutnají, jako od babičky. V Praze je nejvyhledávanějším místem pro nákupy farmářské tržiště Jiřák a Náplavka.

Nová sezóna je tu!

Během zimních měsíců se farmářská tržiště musela uzavřít. Po krátké pauze pro nás mají dobrou zprávu. Jiřák už je od tohoto týdne opět v provozu. Vynikající domácí pochutiny si zájemci mohou přijít nakoupit ve středu a v sobotu až do konce sezóny.

Vltavská Náplavka u Palackého mostu přivítá po zimě své první návštěvníky tuto sobotu 18. února od osmi hodin. Specialitou v nabídce budou Podskalské grundle. Oblíbená pochutina ještě z dob první republiky. Nechyběli na žádném stole v hospodě v dělnické čtvrti Podskalí.

Na Jiřáku zavoní medové výrobky

Kromě klasického sortimentu v podobě čerstvého pečiva, sýrů, másla a mléčných výrobků si návštěvníci mohou zakoupit celou řadu výrobků a pochutin z medu. Pánové si pochutnají na domácích uzeninách a čerstvém masu. K pořádné flákotě patří i netradiční chutney a čerstvé koření. S oteplováním se na stánkách bude objevovat sezónní ovoce, zelenina a květiny.

Žižkovský Masopust na Jiřáku

Přijďte si oživit, jak to vypadalo na fašankové oslavě v Praze. Pravý Žižkovský masopust odstartuje 18. února dětským maškarním odpolednem v Paláci Akropolis. Celá akce vyvrcholí 21.

února velkým masopustním průvodem, který projede Žižkovem z náměstí Jiřího z Poděbrad. Celá veselice bude tradičně do posledních minut před Popeleční středou 22.

února, kdy podle liturgického kalendáře začne postní období.

Čtyřdenní program, který pořádá městská část Praha 3.  Dopoledne 21. února bude patřit staročeské zabijačce a farmářskému trhu. Masopustní průvod bude vyrážet od kostela Nejsvětějšího Srdce Páně v 17 hodin. Oslavy se pak vrátí zpět na náměstí Jiřího z Poděbrad.

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozváží zdarma jídlo samoživitelkám i seniorům: Jsem Ježíškem každý den, říká Vránová | Video: Daniela Drtinová

Budete mít zájem:  Vředy V Nose Léčba?

Slow Food Prague

Pivo na Náplavce „reloaded“

Tento pátek a sobotu (4. a 5. října 2013) propukne na náplavce Rašínova nábřeží obnovený festival Pivo na Náplavce, tentokrát s přídomkem „reloaded“.

Jak především Pražané vědí, původní festival na přelomu května a června 2013 „vypláchla“ povodeň a Pivo na Náplavce reloaded je tedy náhradním termínem původního festivalu. Program festivalu se však nijak výrazně nezměnil.

Budete moci ochutnat na 70 druhů piva od 26 malých a mini českých pivovarů, zhlédnout ukázkové vaření piva na středověký způsob, případně ochutnat „Vltavského plavce“, 13° světlý speciál vyrobený a do lahví stočený speciálně pro tuto akci v objemu pouhých 200 litrů.

Na festivalu samozřejmě nepůjde jen o nápoje, ale také o „pivní“ gastronomii.

Můžete se těšit na sladkovodní i mořské ryby na špízu, na grilu či v kotlíku, kvalitní klobásky a sekanou, nakládanou a grilovanou zeleninu, kvalitní hamburgery, balkánskou pljeskavicu, pochoutky středomořské kuchyně, slané palačinky, vegetariánskou kuchyni, domácí smažené brambůrky, tlačenku s cibulí, gulášky, nakládané i krájené sýry a další lahůdky ladící s dobrým pivem.

Vstup na festival i muziku bude zdarma, protože se ale chceme vyhnout zbytečnému plastovému odpadu a navíc jsme přesvědčeni o tom, že dobré pivo patří do skla, podmínkou degustace piva bude zápůjčka/koupě našeho 0,3litrového džbánku.

Na výběr budete mít hned ze dvou typů – levnějšího bez loga, který bude možné zapůjčit za zálohu 50 Kč a vrátit za poplatek 20 Kč za umytí a zápůjčku.

Nebo si zakoupit degustační pivní set – degustační sklenici s logem festivalového piva „Vltavský plavec“, festivalovým pivním táckem, propiskou a katalogem s přehledem a popisem prezentovaných pivovarů v degustačním setu za 200 Kč.

Z živé muziky v pátek zažijete The Brownies, kteří pravidelně vystupují na trzích Jiřák i Náplavka,
a legendárního Tonyho Ducháčka & Garage, sobotní program zase zpestří Laco Deczi & Celula New York a ze slovenského Zvolenudorazí i ZVA 12-28 Band (výrazná blues-rocková formace). Oba dny zahájí kultovní DJ´s. V pátek přítomné návštěvníky bude swingovými a soulovými tóny provázet DJ Kid Dynamite (Tawatt DJ´s ) a v sobotu pak DJ Ollgoy (Tawatt DJ´s ). Oba dny bude moderovat Tomáš Grohregin.

Na sběratele bude pamatováno v sobotu mezi 11. a 14. hodinou, kdy bude součástí programu tzv. Pivní bleší trh. Součástí sobotního programu bude i tradiční farmářský trh, který se jako obvykle uskuteční mezi 8. a 14. hodinou nejen dole na náplavce u Vltavy, ale navíc bude rozšířen i o nabídku nahoře na Palackého náměstí.

Svou účast potvrdilo těchto 27 malých a minipivovarů: Pivovary Lobkowicz – pivovary Černá Hora, Rychtář Hlinsko, Janáček Uherský Brod, Ježek Jihlava, Klášter Hradiště nad Jizerou, Vysoký Chlumec a Platan Protivín; Bakalář (Rakovník); Bravůr (Loučná nad Desnou); Břevnovský klášterní pivovar (Praha); Dudák (Strakonice); Ferdinand (Benešov); Chotěboř; Konrad (Vratislavice nad Nisou), Kounický pivovar (Kounice); Kozlíček (Horní Dubenky); MMX (Lety u Dobřichovic); Mostecký Kahan (Most); Permon (Sokolov); Plzeňský Pašák (Plzeň); Pivovarský dvůr Zvíkov; Primátor (Náchod); Starokladenský pivovar U Kozlíků (Kladno); U Stočesů (Rokycany); Všeradice; Zemský pivovar (Praha).

Festival se uskuteční pod záštitou Ministerstva zemědělství České republiky. Farmářské tržiště Náplavka má záštitu starostky MČ Prahy 2 Jany Černochové.

Farmářské trhy

Tuto sobotu – 3. února 2018, zahajujeme na Náplavce už devátou sezónu! Stalo se už tradicí, že přijdou se zahájením i první mrazy ;), ale uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Uřčitě se ale můžete zahřát horkým vývarem, Dim Sum knedlíčky, čerstvými těstovinami nebo fish&chips. A pak jedna specialita na zahájení: opékání špekáčků na ohni! Ve středu dáme vědět, jak to bude se zeleninou a květinami.

Těšíme se na vás, přijďte všichni.

  • Maso, uzeniny, polotovary
  • FARMA TRNĚNÝ ÚJEZD – Bio maso hovězí, telecí, vepřové, jehněčí, kachny, husy, kuřata, kohouti a vajíčka.
  • ŘEZNICTVÍ KVARDA – Kvalitní uzeniny, zabijačkové speciality.

ZVĚŘINOVÉ SPECIALITY FOREST GASTRO – České zvěřinové speciality. Výrobky s vysokým obsahem zvěřinového masa jsou bezlepkové, neobsahují sóju, ani geneticky modifikované suroviny. Klobásy obsahují 80% zvěřinových kýt (kančí dančí, jelení, srnčí, mufloní) zbytek tvoří bůček a koření, sušené ovoce, ořechy, lanýže atd.

Drůbež, vejce, polotovary

KACHNIČKA NARŮŽOVO – Jemně uzená kachní prsa s  mořskou solí, česnekem, rozmarýnem nebo brusinkami v medovině; konfitovaná kachní játra v Portském víně s tymiánem a 90% kachní paštiky s brusinkami nebo Portským. Občasně kachní sádlo a kachní škvarky.

  1. KRŮTÍ FARMA NOVÝ DVŮR – Krůtí maso a polotovary
  2. VAJÍČKA VESECKÝCH – Vajíčka od slepiček, které mají volný výběh a pastvu přímo u lesa.
  3. Ryby, rybí speciality a saláty, lahůdky
  4. FISHHOUSE – Čerstvé mořské ryby a mořské plody.
  5. RYBÁŘSTVÍ VACEK – Prodej čerstvých sladkovodních ryb přímo ze sádek, dle sezóny živý pstruh, siven, kapr, sumec, štika.
  6. Mléko, mléčné výrobky, máslo, sýry
  7. EKOFARMA ČAPÍ LETKA – Ekologická farma, bio vajíčka a kravské mléko, tvaroh, jogurty, sýr Mazánek, kozí sýry přírodní, nebo bylinkové, mouka pšeničná a žitná celozrnná, čerstvě mletá na kamenném mlýnku, ručně vyráběná přírodní mýdla a šampony.
  8. FARMA DRŽOVICE – Čerstvé i zrající sýry a tvarohy, jogurty a mléko z kozího, ovčího a kravského mléka.
  9. FARMA KRHANICE – Máslo, mléko,  tvaroh, smetana, jogurty bílé a také ochucené lesním ovocem, musli, nebo ořechy.
  10. FARMA RODINY NĚMCOVY – Kravské sýry, tvaroh, jogurty, mléčné výrobky
  11. KOZÍ BIOFARMA PĚNČÍN – Bio kozí a ovčí mléko, jogurty, kefíry, sýry, tvarohy a uzeniny.
  12. SÝRY KRASOLESÍ – Sýry kravské a kozí, čerstvé i zrající, tvaroh, jogurty, mléko
  13. Zahraniční delikatesy
  14. BAČOVSKÉ SÝRY – Ovčí sýry, žinčica, bryndza a uzeniny, ovčí jogurtové nápoje, sýry Koliba a Rajec.
  15. MAĎARSKÉ LAHŮDKY – Uzená masa, špeky, klobásy, čabajky, kysané domácí zelí, čalamády a nakládaná zelenina
  16. SLOVINSKÉ DELIKATESY – Sýry z malých rodinných sýráren, domácí pršut, panceta, koření, čaj, mořská sůl, oleje, čerstvá sezónní bio zelenina a bio ovoce.
  17. TYROLSKÉ SPECIALITY – Tradičně vyrobené sýry, klobásy, špeky a další dobroty, které pocházejí od malých výrobců z Tyrolska.
  18. Zelenina, ovoce, bylinky, houby
  19. OVOCNÁŘSTVÍ PLOSKOVICE – Ovoce z ekologicky šetrného hospodářství.
  20. ZELENINA OVČÁRY – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  21. ZELENINA TŘEBOUTICE – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  22. ZEMĚDĚLSTVÍ JAKUBCOVI – Sezónní zelenina, byliny a saláty
  23. ŽAMPIONY, HLÍVA – Pěstitel hub osobně a jeho vyhlášená hlívová „dršťková“ polévka.
  24. Květiny řezané, hrnkové, sazenice, bylinky hrnkové, květinové dekorace
  25. KYTKY OD PEPY – Řezané i hrnkové květiny
  26. Chléb, pečivo, koláče, buchty
  27. CELOZRNNÁ PEKÁRNA DVORNÍK – Celozrnné a bezlepkové pečivo, koláče a chleby.
  28. CHLÉB A PIVO Z HOSTIVAŘE – Piva z Hostivaře, pivo Trautenberk, kváskový chléb s čedarem, vlašskými ořechy, nebo celožitný kilový bochník
  29. PALEO BEZLEPKOVÁ PEKÁRNA – Paleo pečivo a dorty bez lepku, cukru, mouky a laktózy, bezlepkové pečivo a chléb.
  30. PEKÁRNA LOUSKÁČEK – Báječné sladké koláče a slané quiche.
  31. PEKÁRNA NOIR – Sušenky ovesné, konopné, zázvorové, dýňové, žitný chléb ze 3 stupňového kvasu, Altamura bílý italský chléb a chléb švestkový.
  32. PEKAŘSTVÍ MAŠEK – Vyhlášená severočeská pekárna, regionální chléb, vynikající koblihy a luxusní koláče
  33. PETITE FRANCE – Ruční výroba pečiva – chléb, bagety, croissanty, štrůdly a muffiny… vychutnejte si pekařské francouzské delikatesy: chleby kváskové, pšeničné, žitné i celozrnné, legendární baquette, olivové ficelle, croissanty máslové, čokoládové zvenčí i uvnitř, mandlové, toastový chléb světlý a tmavý, velké ovocné štrůdly a muffiny.
  34. PITA CHLÉB & HUMMUS – Kvalitní, domácí pit chléb z Jiren, čerstvý lahodný hummus.
  35. STAROČESKÉ PEKAŘSTVÍ – Koláče a buchty z kynutého těsta
  36. ŠKVARKOVÉ TYČINKY – Ručně vyráběné škvarkové tyčinky.
Budete mít zájem:  Fitness domácí stroje – který vytvaruje postavu nejlépe? Porovnali jsme je..

TRADIČNÍ PAGÁČKY – Tradiční výroba pagáčků, dlouhý proces kynutí a následné překládání těsta škvarky nebo zelím a slaninou. Jde o velmi chutné pečivo, které se hodí k vinu i pivu. Sladké Bratislavské rohlíčky.

  • Dorty, zákusky, cukroví, čokoláda
  • CAKELAND – Ručně vyráběné tématické cupcake, cakepops
  • CUKRÁRNA METEOR – Kremrole, věnečky, štrúdly a fantastické koláčky.
  • ČOKOLÁDA ŽIŽI – Středočeská manufakturní čokoláda vyráběná způsobem způsobem „bean to bar“ – tedy od bobu až po tabulku.
  • PERNÍČKŮV SEN – Čerstvé perníky, polévané čokoládou, polevou, mazané povidly, perníkový závin, litý perník, zdobené perníčky.
  • Pivo, víno, mošty, cider, ovocné a zeleninové šťávy
  • CIDER BOHEMIA – Jablečné mošty, točený jablečný cider.

FRESH-JUICES – Čerstvě lisované šťávy ze sezónních druhů ovoce a zeleniny (jablko, hruška, karotka, červená řepa, okurka..),  byliny, bobulovité ovoce a exotika v kombinaci s čerstvým jablkem po celý rok díky šokovému mražení jejich šťávy v sezóně.

  1. MINIMAL DELICATO – Burčák z Hustopeče, červené i bílé svařené víno, limonády z ovocných sirupů.
  2. MOŠTY Z KVÍCE,ZELÍ – Ovocné mošty, zelné saláty, nakládané zelí z Tuchonic
  3. PIVO A VÍNO MaM – Točené pivo, vína, mošty z Loun.

RODINNÝ PIVOVAR U VACKŮ – Nepasterizovaná a nefiltrovaná piva, vyráběná tradiční technologií s kvašením v kvasných kádích. Světlé , polotmavé, pšeničné a černý speciál.

  • RYBÍZOVÉ VÍNO – Famózní víno z černého rybízu
  • VINAŘSTVÍ ČEJKOVICE – Stáčená výběrová vína z Jižní Moravy
  • VINAŘSTVÍ LOBKOWICZ – Vína výhradně z vlastních hroznů pěstovaných v nejsevernější vinařské podoblasti se ve středověkých sklepích roudnického zámku, vyrábí bez přerušení již od roku 1603.
  • Delikatesy, marmelády, džemy, pesta, oleje, těstoviny.
  • ČERSTVÁ PASTA – Čerstvé chlazené těstoviny, omáčky a pesta z Kolové u karlových Varů.
  • DAMODARA – Luštěninové těstoviny, polévky a kaše, cizrnová mouka, sušená jablka, cizrnové kuličky, mandlové koule
  • KYSANÉ ZELÍ HŘEBÍK – Výborné kysané zelí z vyhlášené zelárny v Hrejkovicích u Orlické přehrady.
  • MARMELÁDY S PŘÍBĚHEM – Ručně vyráběné džemy, marmelády a ostatní delikatesy – chutney, pesta, nakládaná zelenina, sladkokyselé okurky, ochucené oleje
  • OLIVOVÝ OLEJ LOZANO ČERVENKA – Nakládané olivy, sušené plody, olivový olej česko-španělské rodinné farmy.
  • SALÁTY BAKEŠ – Čalamády a saláty ze sterilovaného zelí podle ověřené receptury, čatní.
  • WORLD OF CHILLI – Čerstvé a nakládané chilli papričky, fermentované chilli omáčky, výlisky z chilli, pasty z chilli, sazenice chilli, chilli víno, chilli dropsy, tychillinky, chilli čokoláda tabulková, chilli pralinky, chilli hořčice, chilli sirupy, nakládané sýry s chilli, utopenci s chilli, nakládaná vejce s jalapeňo, chilli čaj, kimči s chilli, chilli dorty, sušené chilli, chilli džemy, chilli med
  • Med, medovina, medové výrobky, oříšky a sušené ovoce, konopí, koření

BYLINY ZDISLAVA – Zdraví z naší přírody – www.zdislavatea.cz

  1. CEJLONSKÉ KOŘENÍ CZ – Dovoz a zpracování koření nejvyšší možné kvality – jednodruhová koření i směsi námi namleté, bylinky z řecké Kréty, kokosové produkty, masala chai naší výroby.
  2. LÍSKÁČEK –
  3. MANDLOVÁ – Čerstvě pražené mandle, sladké se skořicí, s japonským ume octem, s bylinkami a růžovou himalájskou solí, nebo nesolené.
  4. PROMÜSLI – proMüšlené müsli na míru chutím každého, lyofilizované ovoce, kaše, oříšk.
  5. VČELÍ FARMA ROSICKÝ – Med, medovina, mák, kmín a hrách.
  6. Občerstvení
  7. ALEGRE KÁVA – Káva přímo od farmářů z Kostariky, Indonesie BIO, Keňi, Indie, Guatemaly a dalších zemí.
  8. BIRDSONG COFFEE – … lesní bio káva s certifikací Bird Friendly®
  9. KÁVOVÝ KLUB – Káva je zážitek
  10. KLASEK TEA – Čaje zelené, černé, matcha, masala.
Budete mít zájem:  Zánět Ledvin U Dětí Příznaky?

KOFI-KOFI – Horké kávové a čokoládové nápoje a čaje pro zahřátí. V letních měsících  ledové kávové speciailty.

  • MAMA COFFEE – Fairtrade káva všech typů, čaj, kakao
  • DOUPOVSKÉ UZENINY PELANT – Halušky se zelím a uzeným, opečené brambory, pečený prejt, grilované klobásy a špízy, kvalitní uzeniny vlastní výroby.
  • FISH and CHIPS – Smažená ryba s hranolky, grilovaná zelenina, plněné pirohy a klobásy.
  • GUSTUS – Panini, slané záviny, parmazánové rohlíčky, samosa, slané palačinky, polévka boršč, italská fazolová, rajská, nebo brokolicový krém.
  • CHEETAH – Falafel wrap, Egyptská čočková polévka
  • KNEDLO BURGER – Knedlo-burgery: vepřo-knedlo-zelo, kachna s červeným zelím a svíčková omáčka s hovězím trhaným masem a to vše v našem kynutém a na místě opečeném knedlo-burgeru.
  • PASTA ART – Čerstvé plněné ravioly a tortellini, Pasta Food občerstvení
  • RADEK‘S KITCHEN – Zapékané Kubánské sendviče.
  • RESTAURACE PODOLKA – Vegetariánské občerstvení, čatní, humus, quiche, sushi, polévky, čaje, sirupy

TAMARINDTREE – Dim sum knedlíčky vepřové s krevetami, kachní s bok choi, zeleninové a další druhy dle sezóny – připravované v tradičních bambusových pařáčcích na páře a podávané s několika druhy omáček.

Pork buns – napařované bochánky s pečeným bůčkem, hoisin omáčkou, nakládanou okurkou a jarní cibulkou. Plus vždy nějaká asijsky laděná limitka jako např.

ramen, laksa, curry, nasi goreng, pad thai, char siu, atd.

  1. VÝVAR SILÁK – Poctivý silný vývar (v zimě) a sezónní rukodělné limonády (v létě)
  2. Rukodělné výrobky, keramika, kosmetika
  3. ATELIER ARWENKA – Vše přírodní, šité, vonné… Ruční řemeslná tvorba z přírodních materiálů. Látkové pytlíky, dekorace, polštářky, tašky, panenky, sady na výrobu…
  4. KERAMIKA BURDA – Báječné velké čajové hrnky a jiná keramika
  5. KERAMIKA U KOČKŮ – Krásná malovaná keramika, topinky s česnekem
  6. KOŠÍKY – Košíky a proutěné zboží
  7. NEJKRÁSNĚJŠÍ DÁREK – Umělecké zpracování dřeva, ruční práce.

SRNA – Sklo.Recyklace.Nápad.Alchymie

PONOŽKY OD BABIČKY – Ručně pletené, teplé ponožky.

NA PAŘEZU – Autorské kalendáře a diáře.

Sezona farmářských produktů je tady, v Praze se naplno rozběhnou trhy

Zelenina, sýry, jitrnice, bylinky. Jídlo z farmy po roce opět míří do pražských ulic. S blížícím se jarem se totiž na tradiční místa vracejí farmářské trhy.

„Už šestá sezona farmářských trhů startuje tuto sobotu u Vítězného náměstí,“ říká mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši. Dodává, že stánky „na Kulaťáku“ budou prodávat farmářské produkty každou sobotu.

  • 7. březen Startují Farmářské trhy na Kulaťáku. Konat se na místě budou každou sobotu vždy mezi 8. a 14. hodinou.
  • 25. března Začínají trhy před obchodním centrem Arkády Pankrác. Na místě se budou konat každou středu až do 23. prosince. Vždy mezi 8. a 18. hodinou.
  • 26. března Farmáři se vracejí na Tilleho náměstí na Barrandov, kde budou prodávat každý čtvrtek až do 17. prosince. Zájemci je na místě najdou vždy mezi 8. a 18. hodinou.
  • 30. března Tržiště se objeví také na náměstí Republiky. Stánky budou mít otevřeno od pondělí do pátku mezi 9. a 18. hodinou.
  • 10. dubna Od tohoto dne se vracejí klasické farmářské trhy na pěší zónu Anděl. Lidé je na místě budou mít možnost navštívit každý pátek mezi 7. a 19. hodinou do 27. listopadu.

Kde už trhy začaly:

  • Náplavka u Rašínova nábřeží: Soboty mezi 8. a 14. hodinou.
  • Náměstí Jiřího z Poděbrad: Středy, čtvrtky a pátky mezi 8. a 18. hodinou a soboty mezi 8. a 14. hodinou. 
  • Palackého náměstí: pondělí a čtvrtky mezi 8. a 18. hodinou.

Pozn.: Jedná se o výběr

Radnici se podařilo s provozovateli trhů vyjednat výhodnější podmínky. Nově začne městská část na trzích vydělávat.

Doposud Praha 6 od provozovatelů tržišť nevybírala žádné poplatky.

„Naší podmínkou je, že náklady nebudou přeneseny na prodejce ve stáncích, takže nevznikne žádný důvod pro případné zdražení nabízeného zboží,“ vysvětluje místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN).

Také Praha 5 plánuje upravit smlouvu s provozovateli farmářských trhů. Konkrétně s firmou Lucky Service, která pořádá akce na pěší zóně Anděl.

Radnice ji za pořádání platí několik desítek tisíc korun ročně. Společnost sice městské částí odvádí každý rok zhruba tři sta tisíc korun, přesto je podle vedení úřadu nesmyslné, aby městská část provozovateli trhu platila.

Sortiment se za léta změnil

Koncem února se již prodejci vrátili na náměstí Jiřího z Poděbrad.

„V březnu si vedle stánků s pečivem, jogurty, sýry a zeleninou mohou návštěvníci na trzích nakoupit dorty, pesta a chutney, ale pochutnat si mohou i na netradičních šnecích po burgundsku,“ říká mluvčí Prahy 3 Stanislav Kněnický.

Podle samotných provozovatelů tržišť se sortiment v posledních letech poněkud změnil. „Přibylo u nás bezlepkové pekařství, několik farem s biokvalitou či řada salátových odrůd,“ popisuje Šárka Sedláčková ze spolku Archetyp, který pořádá farmářské trhy právě na náměstí Jiřího z Poděbrad a také na náplavce u Rašínova nábřeží.

Prodejci podle ní častěji sahají po „divočejším“ zboží – zatímco v minulosti prodávali u stánků řezané květiny, nyní nabízejí i luční kvítí. „Prodávají také divoké byliny do salátů, jako jsou šrucha, popenec a violka,“ dodává Sedláčková.

Oproti minulosti farmáře na tržištích stále častěji doplňují muzikanti nebo divadelníci.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector