Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teď

Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teď

Objednat si můžete cokoliv, co naleznete na www.svetbedynek.cz. V nabídce máme více jak 2 tisíce farmářských produktů

Abyste mohli nakupovat, tak prosím zadejte své PSČ a vyberte si datum dodání (nebo se rovnou přihlaste/registrujte)

Posléze si jednoduše do své bedýnky vyberte to, na co máte chuť. Vybírat můžete jak z před-složených bedýnek, tak z jednotlivých produktů

 

Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teď

Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teď

Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teď

Před-složené farmářské bedýnky

Máme hned několik typů a druhů farmářských bedýnek – tyto bedýnky se liší svým obsahem a velikostí

Každý týden je bedýnka originál. Složení bedýnek určujeme my a řídíme se především sezónností ale také rozmary počasí a hlavně tím, co zrovna naši farmáři sklidili a co je potřeba ještě nechat na polích dozrát. U každé z bedýnek naleznete předběžné složení na daný týden.

U těchto bedýnek si můžete předem specifikovat až 2 druhy ovoce nebo zeleniny, které vám z jakéhokoliv důvodu nevyhovují. Ať už to je proto, že je nemáte rádi nebo jste na ně alergičtí nebo si je pěstujete sami či proto, že vám prostě zbyly z minulého týdne.

V takovém případě nám dáte vědět na e-mail nebo pomocí poznámek v objednávkovém formuláři, v dostatečném časovém předstihu. Můžete nám sdělit, čím byste tyto plodiny nejraději nahradili.

My se vynasnažíme Vám vyhovět, může se však stát, že Vámi preferované plodiny nebudeme mít k dispozici v takové míře a budeme je muset nahradit něčím jiným. Buďte prosím v takovém případě tolerantní.

Tento systém skládání bedýnek se nám osvědčil a mnoho zákazníků ač si nedovedli představit, že si nemohou přesně nakoupit zeleninu a ovoce podle svého výběru to nakonec velmi uvítali. Dostali se k nim i takové druhy ovoce a zeleniny, které by si za normálních okolností do svých nákupních tašek nedali a měli tak možnost odzkoušet mnoho nových a zajímavých chutí 😉

K těmto před-složeným bedýnkám si samozřejmě můžete přidávat cokoliv dalšího s naší nabídky (maso, mléčné produkty, zeleninu atd.)

Skládané bedýnky

Pokud si raději skládáte bedýnky sami – jednoduše si jednotlivé farmářské produkty přidejte do svého košíku 😉

Snažíme se, abychom Vám nabídli co nejširší sortiment farmářských produktů. V případě, že byste nám chtěli některý výrobek doporučit napište nám, prosím, na [email protected] a my se vynasnažíme ho do nabídky zařadit

Čas doručení

Časové okno doručení si vybíráte sami na začátku své objednávky. Den předem Vám bude vždy emailem zaslán přibližný čas závozu. Nemusíte tak celý den čekat a vyhlížet řidiče – čas distribuce znáte předem 😀

Pokud nemůžete zaručit, že někdo bude doma, neváhejte nás kontaktovat – dohromady určitě nějakou variantu vymyslíme. Ze zkušeností víme, že je výhodné se domluvit například se sousedy, kteří za Vás bedýnku převezmou a nebo pokud bydlíte v rodinném domě, můžeme Vám nechat bedýnku na předem domluveném místě (na zahradě, před garáží, před dveřmi atd.)

Budeme se snažit vše naplánovat tak, abychom Vám vyšli co nejvíce vstříc… také ale prosím respektujte, že rozvážíme několik desítek bedýnek denně a čas je závislý i na možnostech ostatních zákazníků 🙂

Každý časový interval má zároveň svojí maximální rozvozovou kapacitu

Proto Vám doporučujeme vytvářet Vaší objednávku co nejdelší dobu před požadovaným časem dodání, aby časový interval doručení, který chcete, byl dostupný. Váš nákup si můžete objednat až 2 měsíce před časem doručení.

Jak si mohu změnit svůj čas doručení?

V případě, že budete chtít změnit čas doručení, tak nás kontaktujte, uděláme maximum k Vaší spokojenosti.

Co znamená vložit poznámku a jak je tato informace využita?

Jakékoliv poznámky o doručení, které nám napíšete, nám pomohou lépe najít Váš byt či dům. Můžete nám napsat číslo Vašeho domu, jméno na zvonku nebo dát podrobnější informace o tom, jak Vaši adresu najít. Stejně tak do své poznámky vkládejte prosí Vaše časové preference nebo preference náhrad zboží u farmářských bedýnek.

Zrušení nebo změna objednávky

Jak mohu změnit svou objednávku?

Svou objednávku můžete upravovat vždy nejpozději 24 hodin před vybraným dnem doručení. Je to z důvodů toho, že veškeré produkty jsou pro vás zajišťovány přímo u našich jednotlivých farmářů a v současnosti je toto nejzazší termín jak vše zajistit, abychom Vám zboží mohli kompletně dodat.  

Jak mohu zrušit/upravit svou objednávku?

Upravit či zrušit objednávku můžete sami. Stačí když v přehledu objednávek (můj účet) u konkrétní objednávky pomocí ikonky tužky nám napíšete, jak konkrétně chcete objednávku upravit. Kontaktovat nás můžete samozřejmě i na telefonním čísle uvedeném výše nebo skrze mail či podporu na chatu.

Placení a Bonusy za objednávku

Jak můžu zaplatit za svůj nákup?

Zaplatit svůj nákup můžete kartou online, bankovním převodem, v hotovosti  při převzetí nákupu nebo Kreditem.

Platba Kreditem

S předplaceným kreditem získáváte bonusy za svůj nákup a tím i volné kredity k vašemu dalšímu nákupu. Je to způsob jak pohodlně nakupovat a zároveň i ušetřit.

Kredit si můžete předplatit hotově a nebo kartou online/bankovním převodem.

Kredit se vám načte k Vašemu účtu a vy jen jednoduše na konci objednávky jako formu platby zvolíte kreditem.

Bonusy

Bonusy získáváte jako odměnu za Váš farmářský nákup. Tyto bonusy Vám vždy připíšeme po úspěšném doručení bedýnky. A jaké bonusy pro Vás máme?
 

  • Bonus za výši objednávky:
  • Za 500 Kč =     5 volných kreditů
  • Za 1000 Kč = 10 volných kreditů
  • Za 1500 Kč = 15 volných kreditů
  • Za 2000 Kč = 25 volných kreditů
  • Za 2500 Kč = 30 volných kreditů
  • Za 3000 Kč = 35 volných kreditů
  • Za 4000 Kč = 45 volných kreditů
  • Za 5000 Kč = 55 volných kreditů
  1. Bonus za dobití kreditů:
  2. Za 1500 Kč = 10 volných kreditů
  3. Za 2500 Kč = 15 volných kreditů
  4. Za 3500 Kč = 20 volných kreditů
  5. Za 5000 Kč = 30 volných kreditů

Další volné kredity připisujeme průběžně každý týden za vybrané farmářské produkty. Počet kreditů je vždy napsán u daného produktu. 

Farmáři jim nevěřili, dnes jdou potraviny v bedýnkách „na dračku“

Myšlenka dodávat lidem až do domu čerstvou zeleninu od farmářů napadla Janu Bínovou před čtyřmi lety. A s podnikatelským záměrem neotálela. S manželem založila firmu Svět bedýnek a společně začali objíždět české zemědělce.

„Inspirovali jsme se podobnou službou v zahraničí. K dodání naší první farmářské bedýnky zákazníkovi uběhlo jen pár dnů.

 Také jsme hned zprovoznili první verzi webu, domluvili si naše první farmáře, zajistili potřebné dokumenty k provozování služeb v potravinářském průmyslu a při procházkách se psem v okolí našeho bydliště kousek za Prahou roznesli první letáky,“ vzpomíná mladá žena, která kvůli nové firmě opustila práci v televizi. Vždycky se prý chtěla věnovat vlastnímu projektu.

Jak a kde jste hledali dodavatele? Najít ty správné farmáře bylo to nejsložitější. V tu dobu byly farmářské trhy na začátku, a tak nikdo z farmářů, které jsme oslovili, nevěřil, že by mohl systém bedýnek fungovat. Neuměli si to ani představit.

Ze začátku jsme si pro vše jezdili s manželem sami, vybírali a ochutnávali.

Každá farma se zaměřuje na něco jiného, jeden farmář na brambory, druhý na saláty a bylo logisticky náročné veškerou zeleninu a ovoce dostat na jedno místo, k nám domů, kde jsme bedýnky skládali.

Projezdili jsme spoustu peněz v benzinu. Kontakty jsme na farmáře hledali většinou na internetu. Dnes už se nám hlásí sami a většina nám své produkty i vozí.

Měli jste nějaký kapitál do začátku? Začínali jsme postupně, nepotřebovali jsme tedy žádný velký počáteční kapitál. Držíme se strategie, že vše, co vyděláme, po zaplacení nákladů a mezd vkládáme zpět do podnikání. Obešli jsme se tak zcela bez půjček.

Budete mít zájem:  Léčba Leukemie U Dětí?

Kdy začal podnik vydělávat?  Živit nás, tedy mě, manžela a moji sestru začala firma asi po dvou letech. Do té doby jsme ještě se sestrou měly od státu sirotčí důchod a nějaké peníze z práce, takže jsme na bedýnky nebyly úplně finančně odkázané. Stejně tak manžel pracoval dva roky na částečný úvazek.

Jak jste o nové službě, dali vědět zákazníkům? Zjistili jsme, že nejvíce funguje v pozitivním smyslu „šuškanda“, tedy když je spokojený jeden zákazník, řekne o nás svým známým a tak pořád dál.

 Snažíme si tedy udržet stávající zákazníky, každý týden jim posíláme novinky z farem, tam naleznou informace o tom, co je zrovna v sezoně, zajímavé recepty nebo třeba informace typu „víte, že“, kde se snažíme popisovat aktuální situace na farmách.

Nejprve jste prodávali naplněné bedýnky, dnes už si je mohou zákazníci sestavit sami.

Ano, ale přesto více než polovina našich zákazníků volí námi předsloženou bedýnku, ve které mohou obdržet i druhy zeleniny, které neznají, nebo by si je třeba sami do bedýnky ani nedali.

Z reakcí zákazníků víme, že právě toto mají na farmářských bedýnkách rádi. Naše motto je řídit se sezonností a tomu odpovídá i obsah bedýnek.

Postupem času přibylo k zelenině a ovoci i další zboží.Zjistili jsme, že je zájem i o další potraviny, a tak jsme doplňovali podle poptávky. Nyní zelenina a ovoce tvoří pouze třetinu prodeje.

Zbylé dvě třetiny doplňuje maso a uzeniny z českých chovů, mléčné výrobky z několika farem, čerstvé pečivo, vajíčka a dalších více než tisíc farmářských produktů.

Z rozvozu bedýnek se stal jakýsi virtuální farmářský trh, kde si může každý zákazník z pohodlí svého domova vše objednat. My mu pak nákup dodáme v předem domluvený čas až domů.

Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teďFarmářské bedýnky je třeba objednat právě teďFarmářské bedýnky je třeba objednat právě teď

Po čtyřech letech vám firma velmi dobře funguje.Začínali jsme čistě jako rodinná firma, já, manžel a sestra. Dnes už máme každý svůj tým zaměstnanců a musím říct, že tento koncept dělby práce nám plně vyhovuje. V současnosti dáváme práci více než dvěma desítkám lidí, a tím, jak stále roste zájem o naše služby, přibíráme další.

Jak si zaměstnance vybíráte? Zatím vždy na doporučení známých. A musím zaklepat, máme na zaměstnance velké štěstí, můžeme se na všechny spolehnout. Jen se obávám, že brzy nastane doba, kdy budeme další kolegy nabírat přes inzerát, a to bude pro nás nová situace.

Kolik máte poboček?Preferujeme systém franšíz, které podle nás nezatěžují chod firmy tak jako klasické pobočky. V současnosti provozujeme již čtyři plně funkční franšízy.

Kromě Prahy a okolí, kde jsme začínali, je naše služba dostupná na Plzeňsku, Liberecku, Pardubicku a také v Bratislavě.

První franšíza vznikla před dvěma lety a náš cíl je během příštího roku pokrýt většinu krajských měst a okolí. Něco podobného plánujeme i na Slovensku.

A jakým způsobem je možné od vás franšízu získat? Máme dvě varianty. Na Slovensku funguje jako samostatná jednotka, má své farmáře a dodavatele. My jim poskytujeme veškeré know-how, webové stránky, marketing a oni nám platí určitá procenta z obratu. Tenhle model bychom nabídli i u nás zájemcům ze vzdálenějších míst republiky.

Jinak v Čechách je to momentálně tak, že se franšízant stará o svůj region, o své zákazníky, ale jezdí si pro vytvořené bedýnky a pro zboží k nám do centrálního skladu a následně je rozveze zákazníkům.

Odpadá mu tedy starost s domlouváním dodavatelů, vyráběním bedýnek, objednáváním zboží. My si zase takto ohlídáme kvalitu. V tomto případě nám také platí určitá procenta z prodeje, a to podle výše objednávky.

Kdo jsou vaši nejčastější zákazníci? Máme hodně zákaznic, které jsou na mateřské dovolené. Vybrat by si měl u nás ale každý – mladý, starý, vegetarián, masomilec i ti, co jsou například nuceni držet bezlepkovou dietu. Právě o kvalitní bezlepkové produkty se zákazníci hodně zajímají.

Zboží dodáváte zákazníkům sami, nebo si najímáte firmy? Veškerý sortiment dopravujeme sami našimi chlazenými vozy.

Většina zákazníků díky pravidelnosti zná „svého“ řidiče, který je zároveň naší prodlouženou rukou, je ochotný s nákupem pomoci až do kuchyně, vše vysvětlit a prohodit se zákazníky pár slov.

Díky tomu tvoříme na trhu s potravinami přirozený protipól řetězcům, a tak trochu narušujeme jejich hegemonii.

Neuvažujete o kamenných obchodech? Ne. Snažíme se budovat kvalitní službu donášky čerstvých potravin až do domu. Naše země má dostatek kamenných obchodů, poptávka je především po službách, a to po takových, které mimo jiné šetří čas.

Co je podle vás na podnikání nejtěžší? Vydržet a ustát tu odpovědnost za lidi kolem nás.

Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teď – Vitalia.cz

Kdo jednou zkusil, už nikdy nechce dostávat zeleninu jinak, než právě systémem farmářských bedýnek. O co jde?

Bedýnkový systém neboli „bedýnky“ představují způsob prodeje zeleniny, ovoce a dalších výpěstků farmáře přímo z pole, předem dohodnutému okruhu lidí.

Nápad se zrodil před padesáti lety v Německu a Švýcarsku a farmářům zaručoval jistotu odbytu po celou sezónu.

Rodinám odebírajícím v dohodnutých intervalech bedýnky zase čerstvou kvalitní zeleninu, sklízenou ten den ráno přímo na poli, plus další výrobky farmáře jako třeba mléko máslo, sýry či tvarohy a vejce.

Co vás při bedýnkování čeká?

Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teď
Autor: SXC

Díky bedýnkám poznáte i druhy zeleniny, o nichž jste třeba ještě nikdy neslyšeli

Kdo se do bedýnkování zapojí, ten by měl vědět, že správný čas na domluvu s farmářem a na ovlivnění toho, co letos zasadí, už minul – ten je na přelomu podzimu a zimy, když skončí práce na poli a farmář si plánuje, co bude pěstovat v příštím roce.

Ještě teď je však ta správná doba do systému naskočit, protože právě nyní si farmáři domlouvají okruh lidí, jimž budou bedýnky po tuto sezónu vozit. Pokud si na čerstvou zeleninu vzpomenete později, už se vám nemusí podařit se k bedýnkování připojit, protože farmář dalších deset kilo zeleniny týdně nevyčaruje.

I proto si zeleninu od farmáře kupující předplácejí obvykle najednou a to na celou sezónu dopředu.

Takže počítejte s výdajem nějakých dva a půl tisíce korun najednou – to při intervalu bedýnka co dva týdny, protože cena se pohybuje okolo 200 korun za 10 kilogramů zeleniny.

Pak máte ovšem na celou sezónu o zeleninu vystaráno a budete máloco dokupovat v kamených obchodech. Běžné taky je, že si část ceny můžete v létě u farmáře odpracovat přímo na poli.

obsah: obvykle mix čerstvé sezónní zeleniny a ovoce, někdy i mléčné výrobky, maso a uzeniny, med, víno, pečivo ad.

cena: okolo 200 Kč za 10 kg zeleniny

Na bedýnkování je zábavné i to, že obsah bedýnky je pravidelným překvapením.

Budete mít zájem:  Padání Vlasů Domácí Léčba?

Dohodnutá je jen váha a tu farmář dodržuje, rámcově bývá dohodnutý i obsah (to u těch, co měli na podzim šanci spolupodílet se na rozhodování, co se na poli urodí), ale přesné druhy zeleniny či bylinek, ty prostě zjistíte vždycky, až bedýnku uvidíte. Důvod je nasnadě: ani sám farmář neví přesně, co ten který týden zrovna dozraje. Záleží to na počasí. A pro mnohé je právě v tom to největší kouzlo bedýnek.

To druhé spočívá v tom, že se takto dostanete i k takovým druhům zeleniny, o kterých jste ještě nikdy ani neslyšeli.

„Tak třeba loni jsem zírala na černý kořen, nebo na topinambury, a taky jsem konečně poznala rozdíl mezi petrželí a pastinákem, takže už vím, že to, co obchodní domy nabízejí jako petržel, je vetšinou méně aromatický a levnější pastinák,“ říká Lucie Kazílková, máma na mateřské, která v bedýnkování žije už čtvrtým rokem a nemůže si ho vynachválit. „A potvrzuju, je to legrace, byť někdy strávím dvě tři hodiny před vařením na internetu, a hledám, co si mám počít s černým kořenem nebo s vodnicí,“ popisuje.

Někdy ale farmáři ke svým produktům přikládají informace o výpěstcích a také recepty a tipy, jak s nimi naložit.

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FAR­MÁŘSKÉ TRHY

Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teď

Kam konkrétně se obrátit?

Ještě před čtyřmi lety byly v Praze jen tři místa, kde se dalo do bedýnkování zapojit. Teď je jich nesrovnatelně víc a svá centra bedýnek jsou i kolem Brna, na Vyškovsku, či v severních Čechách a jinde.

Někteří farmáři nabízejí dovoz bedýnek až domů, obvyklejší však je, že musíte počítat s tím, že si pro zeleninu budete muset v předem dohodnutém čase dojet na určené místo. Farmář ji sice přiveze z pole až do města, ale vydává ji na jednom místě a nerozváží.

Nebo se v rámci komunity můžete dohodnout, že farmář, který potřebuje obhospodařovat pole, sice výpěstky přiveze, složí je a zase odjede, ale nabedýnkují je střídající se dobrovolníci z okruhu samotných bedýnkářů.

Takto to například funguje na pražském Toulcově dvoře.

Zrušené trhy, zavřené restaurace? Jana Bínová pomáhá farmářům v krizi

Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teď

Příběh Jany Bínové, která před pár lety začala vozit zeleninu a ovoce od lokálních farmářů ve svém kraji v papírových bedýnkách do domácností v polovině Česka, už z Forbesu dobře znáte, poprvé jsme o ní psali už v listopadu 2017.

Svůj Svět bedýnek Jana kdysi založila s manželem, protože chtěli sehnat dobrou zeleninu pro svoje malé děti.

Během let se ze Světa bedýnek stala ve svém segmentu, tedy přímé distribuci ovoce a zeleniny od lokálních pěstitelů do domácností, největší firma v oboru.

Obliba farmářských potravin a všeobecné nadšení pro lokální produkci a malé výrobce postupně Janinu maličkou rodinnou firmu dostaly až k dnešním tržbám přesahujícím 60 milionů korun ročně.

Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teď

Aktuální situace okolo koronavirové krize však Janu Bínovou a Svět bedýnek postavila před nečekanou výzvu: „Od pátečního večera, kdy byla vyhlášena první přísná vládní opatření pro trhy, stravování a maloobchod, jsem zavalena prosbami o pomoc nejen od našich stávajících farmářů, ale i od všech dalších malovýrobců a českých dodavatelů, se kterými normálně třeba ani nespolupracujeme. Ze dne na den přišli o pravidelný a spolehlivý odbyt na svých farmářských trzích ve všech českých a moravských regionech, kam pravidelně týden co týden zaváželi, ale i o odbyt ve velkých restauracích,“ popisuje matka dvou malých dětí, která v době před krizí zajišťovala odbyt několika desítkám drobných pěstitelů. 

Teď mají zájem stovky z nich. „Farmáři a dodavatelé zoufale potřebují pomoc. Ze dne na den se zavřely jak restaurace, tak farmářské trhy. A jejich zboží nepočká, podléhá takřka okamžité zkáze,“ připomíná Bínová na adresu chemicky neošetřené biozeleniny, biomasa nebo nekonzervovaných čerstvých mléčných výrobků.

A nejde přitom jen o maličké lokální producenty. „Ještě v pátek mi volal pan Vlastimil Lacina Jiroš z firmy Amaso, dodavatel masa do restaurací Ambiente a do vyhlášeného řeznictví Naše maso, jestli bychom jim mohli pomoci s prodejem jejich masa. Stejný problém má i náš dvorní řezník František Straka,“ popisuje Jana Bínová.

Většina restaurací totiž omezila nebo zcela uzavřela provoz, a dodavatelům se tak radikálně ze dne na den snížil odbyt na minimum. „Snažíme se teď rychle pomoct, všechny je zařadit, přeprogramovali jsme náš web svetbedynek.

cz, zařadili jejich zboží do naší nabídky, rozšířili naše newslettery a snažíme se doručovat ostošest, navyšujeme kapacity, jak se dá.

Objednávek teď pochopitelně máme jako nikdy, stejně jako ostatní služby rozvážející potraviny do domácností, snažíme se dělat maximum,“ dodává Jana Bínová, která chce podpořit i myšlenku podpory lokálního zemědělství.

„I v této situaci by lidé mohli a měli přemýšlet, co kupují a od koho. Mnohým malovýrobcům v Česku tak v těchto těžkých dnech a týdnech můžete doslova zachránit existenci.“

Jsou manželé a prodávají potraviny od farmářů. Jak funguje bedýnkový byznys?

Jana a Petr Bínovi pracovali v televizním zpravodajství a tam se také seznámili. Když se pak Jana připravovala na první státnice na vysoké, hledala práci na zkrácený úvazek. Také jsme s Petrem chtěli pracovat dohromady. Nelíbilo se nám, že se ráno rozjedeme do práce a doma se zase sejdeme až večer, vzpomíná Jana.

Na zahraničních webech si četli o bedýnkách a nejprve je chtěli vyzkoušet sami pro sebe. Jenže jsme nenašli nic, co by splňovalo naše požadavky. Chtěli jsme lokální sezonní produkty, což je pro nás důležité, hledali jsme systém, který podporuje české farmáře.

A tak jsme si řekli, že to v malém vyzkoušíme sami, popisuje Jana rok a půl staré začátky jejich Světa bedýnek.

Veronika Mouchová a Filip Říha založili Freshbedýnky v roce 2009, dva měsíce poté, co se poznali. Myslíme, že díky Freshbedýnkám jsme stále spolu a naopak – bedýnky existují právě proto, že jsme spolu, tvrdí dnes.

Původně přitom nezačali s bedýnkami, ale pořádali semináře o zdravém životním stylu. Jejich účastníky ale čím dál tím víc zajímaly suroviny, které na semináře lektoři nosili. A tak Veronika s Filipem semináře zrušili a začali se věnovat bedýnkám. Dnes spolupracují až s dvacítkou českých farmářů.

Čtěte také: Letošním hitem jsou farmářské bedýnky, nový byznys vás uživí

Prioritou je dobrá služba

Jana s Petrem nejdřív chtěli bedýnkami zásobovat jen své nejbližší okolí. Během půl roku se nám to ale rozjelo tak, že jsem i já musel opustit svou dosavadní práci a začali jsme nabírat další lidi, abychom velký zájem o naši službu vůbec ustáli, popisuje další vývoj Petr.

O bedýnkách od Jany a Petra si totiž lidé rychle řekli mezi sebou, což je dosud pro Svět bedýnek nejlepší reklama. Nejdříve rozváželi bedýnky po Kamenici, kde bydlí a podnikají, pak přidali okolí a Prahu – Východ, postupně službu rozšířili na celou Prahu a střední Čechy.

Následovala franšíza v Plzni.

Jana s Petrem nejsou z oboru, od začátku se všechno museli učit. Zpočátku nebylo lehké najít farmáře, kterým by náš systém vyhovoval a takové, abychom si s nimi navzájem sedli, rekapituluje Petr. Nejdřív sami o víkendech dováželi ovoce a zeleninu, skládali bedýnky a rozváželi.

Dnes je to jinak, logistiku mají promyšlenou: mají skladové prostory, zajištěný dovoz produktů, vlastní dodávky speciálně upravené pro rozvoz bedýnek… Spolupracují také se stabilním okruhem deseti až patnácti farmářů; nemají bioprodukty, i z toho důvodu, že v českém prostředí málokterá bio zelenina vyroste. Nechceme, aby zelenina a ovoce cestovaly po celém světě.

Pro nás je mnohem ekologičtější způsob, když dáváme do bedýnek jablka z 50 km vzdáleného sadu než bio jablko z Nového Zélandu, které sem cestuje letecky nebo lodí několik měsíců, říká k tomu Jana. Zato řada „jejich“ farmářů pracuje v systému integrovaného hospodářství (mohou používat jen určitá hnojiva).

Budete mít zájem:  Konzervativní Léčba Zlomeniny Krčku?

A naše vztahy s farmáři už se trochu otočily, dnes farmáři pěstují přímo pro nás, uvádí Petr. Čtěte více: Chcete prodávat ovoce a zeleninu v bedýnkách? Zjistili jsme, jaké to má výhody a úskalí

Jana doplňuje, že se s farmáři přímo domlouvají i na pěstování méně obvyklých druhů zeleniny a tak směřují a rozvíjejí jejich byznys, umožňují farmářům lépe svou produkci plánovat.

Podporují i neziskové projekty, jako je třeba pekárna, v níž pracují handicapovaní a jejíž produkty zařadili do bedýnek.

Zákazníkům dali na výběr mezi bio pekárnou anebo právě pekárnou s chráněnou dílnou – zákazníci si vybrali pomocí ankety a jsou rádi, že se k nim dostanou i tyto produkty.

Za docela krátký čas se nám podařilo naši službu dostat na takovou úroveň, jakou jsme si představovali a kterou jsme okoukali v cizině, kde je něco podobného úplně normální, dodává Petr s tím, že jejich cílem je poskytovat zákazníkům dobrou službu, aby říkali „máme zeleninu od Jany s Petrem“.

Také Veronika s Filipem se inspirovali v zahraničí. Začínali s deseti zákazníky týdně, kterým rozváželi bedýnky felicií, dnes mají pětistovku pravidelných zákazníků. Postupně firmu rozšiřovali, hledali další farmáře z Česka i zahraničí. Největší změna firmu podle Filipa čekala, když se rozhodli dodávat bedýnky lidem na míru, což znamenalo úplně překopat firemní procesy.

I oni ve svém vyprávění kladou důraz na slovo „služba“. Zákazníky oslovujeme jménem, máme k nim přátelský přístup, jsme napůl rodina, popisuje Veronika. A Filip dodává, že poskytují svým zákazníkům záruku kvality.

Farmářské bedýnky je třeba objednat právě teď Autor: Ondřej Hošt / Iinfo

Jana a Petr Bínovi, Svět bedýnek

Co je třeba splnit, aby člověk mohl rozjet vlastní bedýnkový systém?

Petr: Základem je živnostenské oprávnění, pak jsme se registrovali u České zemědělské a potravinářské inspekce. Museli jsme si také zařídit zdravotní průkazy.

Jana: Existuje „patero potravinářské hygieny“, což jsou základní věci, které je třeba dodržovat. Při sestavování bedýnek například používáme jednorázové rukavice. Máme auta uzpůsobená tak, aby v nich byly bedýnky ve správné teplotě. Pronajímáme si chladící prostory, kam dáváme bedýnky i třeba na dvě hodiny, než si pro ně přijede řidič, aby vše zůstalo naprosto čerstvé.

  • Pokud chce někdo ve vašem oboru začít, na jaké věci se má soustředit?
  • Petr: Nejdůležitější je opravdu se pro tohle podnikání rozhodnout.
  • Jana: Je třeba vědět, že bedýnky zaberou hodně času.

Petr: Není to tak, že nakoupíte zeleninu, naházíte ji do bedýnky, s marží ji prodáte a všechno bude úžasné. Za vším je velké množství práce. Je třeba spolupracovat s dobrými farmáři a dobře si s nimi spolupráci nastavit. Další úskalí může být zázemí – rozvážíte autem, které se může rozbít, takže musíte mít náhradní, musíte mít dobré skladové prostory.

Jana: Důležitý je také spolehlivý tým lidí.

Je v začátku potřebná nějaká finanční investice?

Petr: Určitě ano. My jsme sice v počátku peníze neinvestovali, ale to bylo proto, že jsme začínali v malém.

Podnikatelské tipy a zkušenosti Veroniky Mouchové a Filipa Říhy, kteří stojí za Freshbedýnkami, sledujte přímo ve videorozhovoru Michala Andery.

VIDEO: Freshbedýnky

Nechceme být luxusní zboží

Ceny bedýnek chtějí Jana s Petrem udržet na normálu, nechtějí, aby jejich služba byla něco luxusního. V ceně bedýnky mají zahrnutou i dopravu, náklady na skládání bedýnek a podobně. Jedna naše zákaznice si všechno v bedýnce převážila a porovnala s nákupem v supermarketu.

Byli jsme jen o 50 korun dražší a to do svého výpočtu nezahrnula cenu za dopravu a svůj čas na cestu do obchodu, vzpomíná Jana na aktuální zkušenost. Častá zákaznice Světa bedýnek je ostatně maminka na mateřské, která nemá čas, takže kvituje, že jí bedýnka dorazí až domů v přesně předem stanovený čas, ale zároveň také počítá peníze.

To jsme museli do našich cen promítnout, říká Petr.

Zájem o bedýnky s čerstvou zeleninou mají často důchodci

Co se týká obsahu, jsou v nich podle jejích slov k dispozici vždy pouze sezonní plodiny. To však také oceňuje. Stejně jako chuť, v níž v porovnání se zeleninou a ovocem z obchodů spatřuje největší rozdíl.

To potvrzuje i Jan Hrnčíř, který má podnik zaměřený na rozvoz farmářských bedýnek. „Chuťově jsou ty od farmářů úplně jiné než z velkoobchodů. Nabízím jen tu zeleninu a ovoce, u kterých mám zjištěno, že nejsou nijak chemicky ošetřované,“ ujistil Hrnčíř, který se tomuto podnikání věnuje pět let a potvrzuje, že zákazníků má čím dál víc.

Dokladem toho je třeba i fakt, že firma za tu dobu rozšířila oblasti, kam bedýnky dodává. Kromě Brna nebo Vyškova a okolí distribuuje čerstvé plodiny od farmářů také na Blanensko. A to i díky pomoci brigádníků, které postupem času nabírali.

Jak podotkla Zezulová, bedýnky většinou obsahují produkty vypěstované v rámci kraje. „Občas jsou k prodeji nějaké sezonní speciality, jako třeba chřest ze Slovenska, jinak se ale všechno pěstuje nedaleko domovů našich zákazníků,“ vyzdvihla Zezulová.

Jedním z výdejních míst farmářských bedýnek je prodejna zdravé výživy Harmonie ve Vyškově. Podle majitelky Evy Cikánkové je o bedýnky stále větší zájem. Lidé si je v obchodě můžou vyzvedávat každý čtvrtek.

„V současné době máme v průměru dvacet odběratelů. Rozhodně jich stále přibývá,“ potvrdila Cikánková, která je také odběratelkou. „Jsem s nimi velmi spokojená.

Mám dvouletého syna a jsem moc ráda, že může vyrůstat na kvalitní zelenině přímo od místních pěstitelů,“ řekla vyškovská obchodnice.

PŘEDZÁSOBUJÍ SE

Zájem o bedýnky je podle Zezulové největší od podzimu do jara. V létě řada zákazníků zužitkovává výpěstky z vlastních zahrad. „S koncem letní sezony ale opět zájem stoupá.

A na jaře bývá odběratelů nejvíc,“ zmínila Zezulová s tím, že nejčastějšími zákazníky jsou velké rodiny a starší lidé, většinou důchodci. „A nejde jen o vegetariány.

Lidé zkrátka chtějí kvalitní potraviny,“ je přesvědčená.

Souhlasí s ní třeba Jarmila Neubauerová z Vyškova. Jak říká, například chuť rajčat vypěstovaných na vlastní zahradě a těch ze supermarketu, se nedá ani trochu srovnávat. „Teď už zahradu nemáme, takže mi občas nezbývá než nakoupit v obchodě.

Ale když jsou ve městě farmářské trhy, raději zajdu na ně a předzásobím se. Je to podle mě obrovský rozdíl, obzvlášť u rajčat je to hodně znát. Cherry ze supermarketu ještě nějakou chuť mají, ale ta velká v podstatě vůbec,“ srovnala žena.

Co jí také vadí, je fakt, že na pultech obchodů jsou k dostání vesměs plodiny ze zahraničí. „Ty rozhodně nejsou čerstvé. Trhají se ještě nezralé a dozrávají až na cestě do regálů,“ poznamenala Neubauerová.

MICHAELA BERGEROVÁ

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector