Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

Dýně Hokaido je zdravá, léčivá a chuťově výborná! Absolutně se nedá srovnat s klasickou dýní ani cuketou. Pokud nejste příznivci těchto plodů, tak Hokaido rozhodně vyzkoušejte.

Určitě vás překvapí! Čtěte dál, dozvíte se, jak může léčit, jak si ji můžete lehce vypěstovat a jak si na ní pochutnat – lze ji připravit na sladko i na slano.

Bylinky dýni hokaido dodají skvělou chuť, hodí se k ní tymián, bazalka, rozmarýn, majoránka, oregano, koriandr nebo dokonce i lichořeřišnice, když ji přidáme osmahnutou k zeleninovému salátu.

Bylinky jsou nejlepší samozřejmě domácí, ty co si sami vypěstujeme buď čerstvé nebo i sušené. To vše se dozvíte v dnešním článku a nebudou chybět ani recepty.

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakumPůvod dýně Hokaido

Dýně Hokaido se od pradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se rozšířila do Ameriky, její prapůvod však můžeme nalézt v Nové Anglii. Původní název Hokkaidó si většina z nás počeštila a tak vznikl název Hokaido.

Dýně Hokaido pro zdraví

Tato dýně obsahuje velké množství vitamínů a minerálních látek. Z vitamínů jsou to hlavně A, B, C, Betakaroten. Dá se tvrdit, že dýně Hokaido je hotovou vitamínovou bombou. Během podzimních dní a nastávající zimy je to zdroj vitamínů a má také zahřívací vlastnosti. Když ještě do takové dýňové polévky dáte ještě trochu pepře a kurkumy, je to skvělé a zdravé jídlo.

  • trávicí soustava – pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích
  • ledviny a srdce – ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích
  • antiparazitické účinky – má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám
  • cukrovka – dýně je vhodná i pro diabetiky
  • prostata – opražená semínka napomáhají při potížích s prostatou
  • hubnutí – dýně má velkou výživovou hodnotu a nízký energetický obsah, proto je dýně Hokaido vhodná jako součást jídelníčku při redukčních dietách

Pěstování a skladování

Předpěstovat si dýni Hokaido i doma v obýváku není žádný problém, tato jednoletá rostlina je velmi nenáročná. Semena dýně Hokaido je před sázením dobré namočit přes noc do vody, aby rychleji vyklíčila. Předpěsováváme doma někdy v polovině dubna.

Přímo na záhonek se dýně Hokaido vysévá do hloubky 3 – 5 cm ve vzdálenosti min. 0,5m od sebe po zmrzlých mužích – cca od 15. května. Vyžaduje humózní půdu s dostatečnou půdní vláhou a pravidelným odplevelením. Pozor při zalévání na listy, neměly by se kropit, protože jinak jsou napadány houbovými chorobami.

Již na konci srpna se můžeme těšit na první zralé plody. Zralé plody jsou sytě oranžové a při trhání by měly být lehce oddělitelné od stopky. V suchém sklepě vydrží dýně Hokaido asi půl roku a její obsah vitamínů a cukru se během skladování ještě zvyšuje.

Klidně ji můžete mít i doma na lince, vydrží i v teple klidně do ledna, ale důležité je to sucho a musí být správně utržená. Měla by na ní být ještě videtelná stopka. Jakmile je dýně odlomená tak, že je vidět oranžová dužnina, tak ji zkonzumujte raději jako první, mohla by se brzy zkazit.

Dýně Hokaido v kuchyni i pro začátečníky

Pokud patříte mezi ty, kteří ji ještě neochutnali a znáte jen klasickou dýni, Hokaido té klasické není rozhodně vůbec podobná – aspoň co se týká chuti i přípravy ???? Nemusí se vůbec loupat, protože slupka tepelnou úpravou krásně změkne a navíc bychom se ošidili o mnoho cenných látek a taky o příjemnou barvu výsledného pokrmu. Dýně se při každé přípravě na pokrmy rozpůlí a vydlabe se vláknitý vnitřek se semínky. Semínka můžeme použít k jídlu také – třeba si je opražíme.

Jak chutná? Má jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť, nesmí se ovšem převařit. Může se použít jak na slano tak i na sladko.

Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, dezertů, nádivek, jako samostatný grilovaný pokrm, přílohu v různých variacích, součást zapékaných jídel, rizota atd.

My ji máme nejraději zapečenou společně s další zeleninou, nebo masem okořeněnou domácími čerstvými nebo sušenýni bylinkami. Využití je velmi rozmanité a je jen na chuti a fantazii, v jaké podobě si ji připravíme.

Domácí bylinky jsou prostě nej, protože aroma s kupovanými se nedá srovnat. Stačí klidně pěstovat si je doma na okně. Pokud chcete podrobný návod jak je doma pěstovat, stáhněte si o nich eBook Vypěstujte si 7 bylinek doma za oknem >>>

RECEPTY

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

pečená dýně hokaido je lahůdka

Pečená dýně Hokaido na rozmarýnu a česneku

  • 1 větší dýně Hokaido
  • slunečnicový olej
  • ½ palice česneku
  • rozmarýn
  • sůl a pepř

Neoloupanou dýni Hokaido vydlabeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté.

Dýni Hokaido smícháme s olejem, solí a pepřem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozmístíme snítky rozmarýnu a celé (neoloupané) stroužky česneku. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 45 minut dozlatova.

Česnek a rozmarýn odstraníme – můžeme v pokrmu nechat trochu nadrobno nakrájeného rozmarýnu.

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakumPolévka z pečené dýně Hokaido

  • cca 600 g neoloupané dýně Hokkaido
  • ¾ l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 smetana ke šlehání – alespoň 30%
  • sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
  • olivový olej

Vydlabanou dýni Hokaido nakrájíme na plátky, cibuli na osminky, česnek oloupeme, smícháme se solí, pepřem a trochou oleje. Vše poklademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme péct v troubě vyhřáté na 220 °C asi ½ hodiny. Musí to být opečené dozlatova, pozor, aby dýně nezačala hnědnout. Píchnutím do dýně zjistíme, zda už je měkká.

Vše přesuneme do hrnce, zalijeme horkým vývarem a vaříme asi 5 minut. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu, která má pokojovou teplotu a necháme ještě krátce provařit. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Je to lahoda! Můžeme k polévce podávat i opečené krutonky chleba.

Zapečená dýně s jogurtem

Na 4 porce potřebujete:

  • 300 g brambor
  • 300 g dužiny z dýně Hokkaidó
  • 1 velkou červenou cibuli
  • 300 g kuřecích prsou
  • 200 ml smetany
  • 100 g bílého jogurtu
  • sůl a pepř
Budete mít zájem:  Experti rozhodovali, kdo dostane vakcínu proti chřipce

Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky a ochuťte je solí a pepřem. Brambory a dýni nakrájejte na tenké plátky, cibuli na kolečka.

Do vymazaného pekáčku navrstvěte polovinu brambor, na ně polovinu dýně a všechno kuřecí maso. Následuje cibule, zbytek brambor a nakonec dýně.

Jogurt smíchejte se smetanou, přidejte trochu pepře a pekáček směsí zalijte. Dejte do trouby péct na 45 minut při 180 stupních Celsia. Jednoduché, ale moc dobré!

Dýně Hokaido plněná hovězím masem

  • 1 střední dýně Hokaido
  • 1 cibule
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 100 g strouhaného sýra (gouda, čedar, eidam,…)
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř, tymián, oregano
  • olej

Dýni Hokaido seřízneme kousíček spodní části, aby byla stabilní, dále vrchní část se stopkou a vydlabeme ji.

Seříznutý vršek si necháme jako „pokličku“. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme hovězí maso a opečeme. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a oregano dle chuti. Můžeme dát bylinky čerstvé, nebo i sušené.  Necháme dusit asi 8 minut. Do dýně Hokaido vrstvíme střídavě maso a sýr, nakonec zalijeme smetanou a přiklopíme pokličkou z dýně.

Pečeme v troubě rozehřáté na 190 °C asi 1 hodinu.

Dýňové zelí

  • 1 kg dýně Hokaido
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky vinného octa
  • sůl a cukr dle chuti

Neoloupanou dýni vydlabeme a nastrouháme nahrubo.

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni, podlijeme trochou vody, osolíme, osladíme, přidáme ocet a dusíme doměkka. Kdo má rád hustší zelí, může ještě dýňové zelí zahustit moukou rozkvedlanou ve vodě a nechat provařit.

Dýňové zelí podáváme k pečenému masu s knedlíky či brambory.

Hranolky z dýně Hokaido

Žádný jednodušší recept z dýně Hokaido než hranolky snad ani neexistuje. Vydlabanou dýni Hokaido i se slupkou nakrájíme na hranolky stejně velké, jako bychom je dělali z brambor.

Dýňové hranolky zalijeme trochou oleje, promícháme, aby se olej dostal všude, osolíme, opepříme, přidáme hrst oblíbených bylinek a znovu promícháme.

Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na cca 190 °C asi 30 minut (dozlatova).

Hranolky z dýně Hokaido můžeme podávat k jakémukoli druhu masa nebo jen tak samotné či namáčené do dipu z jogurtu nebo zakysané smetany. Naše děti mají dýňové hranolky raději než ty bramborové a já taky!

Pečená dýně hokaido s granátovými jablky a quinoou

  • 1 menší dýně Hokkaido
  • 1 granátové jablko (připravíme si jej – vyloupeme si jednotlivá zrníčka)
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 cibuli
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 250 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce quinoi (quinoa jsou to semínka merlíku čínského – lze ji koupit v DM drogerii, nebo ve zdravé výživě)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm kořene zázvoru
  • 1 chilli papričku (nemusí být)
  • 1/2 lžičky skořice

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

Vydlabanou dýni nakrájíme na menší kostky, vložíme je do pekáčku na pečící papír a pokapeme trochou kokosového oleje a pečeme 15 minut při 180 °C. Zatím si nakrájíme cibuli na kostičky a ohřejeme si zeleninový vývar a kokosové mléko. Do trochy vývaru nasypeme quinou a povaříme ji 15minut.

Na kokosovém oleji orestujeme cibulku do sklovita, zasypeme skořicí, přidáme na drobno nakrájený zázvor a opékáme ještě chvíli, než se koření rozvoní. Přidáme pečenou dýni a zalijeme to horkým kokosovým mlékem. Povaříme ještě pět minut.

To vše pak můžeme rozmixovat do hladka tyčovým mixérem ale nemusíme. Buď nám vznikne polévka s qinoou a granátovými jablky, nebo to můžeme jíst v celku jako hlavní chod, záleží na chuti a náladě. Pokud nebudeme mixovat, tak pak si připravíme qinoi více, bude sloužit jako základ pokrmu.

Přidáme qinou a můžeme přilít i vývar podle toho, jak to chceme mít husté a přidáme ještě rozetřený česnek, granátová jablíčka  a zamícháme. Necháme přejít varem a podáváme.

Tip: Další variace pokrmu – místo skořice můžeme dát pistáciové oříšky, jsou v tom také výborné!

A to není vše!

Stejným způsobem můžeme použít i dýni máslovou, má světle růžovooranžovou barvu a její název je opravdu trefný. Je ještě jemnější, než dýně Hokaido.

Dokonce si ji můžeme také sami vypěstovat – manžel ji jednou koupil v obchodě a tak nám zachutnala, že jsem ještě z bio odpadu na lince rychle vybírala z vydlabané dužniny semínka, vysušila je na vzduchu a na jaře zasela.

A co se stalo? Vyklíčila a vypadá to, že budeme mít vlastní výpěstek!

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

Žíhané listy dýně máslové

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

Máslová dýně u mě na zahradě

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

Zralá máslová dýně

A jaká kouzla dokážete s dýněmi vy? Přidejte své recepty do diskuse pod článkem!

Dýně pro zdravé oči, prostatu, ale i na dobrou náladu

Dýně je v našich zemích známá především jako levnější varianta kompotu, kdy se přidávala ananasová tresť, aby připomínal ananas. V poslední době se těší značné oblibě i polévka z dýně Hokkaidó, ale to je tak asi vše, co je všeobecně známé, kromě svátku, kdy se vyřezávají z dýmě obličeje, do kterých si dává svíčka. Ale využití a zdravotních účinků dýně je nespočet.

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

Původ dýně Dýně pochází ze Střední a Jižní Ameriky a její pěstování bylo známo už 4500 lety. Tato plodina byla pro Indiány velmi vzácná. Jedli nejen její plody, ale i listy dýně a jadérka, která mají diuretické účinky a jsou považována za afrodiziakum.

Vitamíny, minerály, antioxidanty Dýně jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit naše tělo před rakovinou. Jsou nadopované sacharidy, které jsou pro nás zdrojem energie a také jedinečným koktejlem vitamínů a minerálů.

Dužina je bohatá na vodu, vitamín C (tvorba kolagenu) a je jedním z nejlepších známých zdrojů karotenoidů, které jsou velmi důležité zvláště pro zdraví našich očí. K nim patří i vitamín A, který chrání oči před zákalem a poškozením v důsledku nadměrného vysoušení Pro srovnání, dýně obsahuje téměř dvakrát více vitamínu A než například mrkev.

Dnes je také dobře známo, že látky, díky kterým má dýně (i jiné ovoce a zelenina) svou výraznou barvu (karotenoidy) pomáhají chránit tělo před nemocemi srdce, rakovinou a předčasným stárnutím. Dalším významným antioxidantem obsaženým v dýní je vitamin E.

Budete mít zájem:  Startuje supermarket Drive-In, nakupuje se přímo z auta

Ze skupiny vitaminů B obsahuje kyselinu pantotenovou (vitamin B5) a kyselinu nikotinovou (vitamin B3), nazývanou též niacin, která pozitivně působí na cévy a srdce, pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Nutnou součástí pro fungování organismu je thiamin (B1) ovlivňující nervovou soustavu.

Vitamín B2 – riboflavin má za úkol štěpení tuků a cukrů, kromě toho je důležitý pro dobrý stav očí a pokožky. Z minerálů je nejvíce obsažen draslík, kterého je v dýni asi o pětinu více než v banánu. Dále pak zinek, vápník, železo, měď, magnézium, mangan a fosfor.

Dýňová semínka a dýňový olej Dýňová semínka jsou velmi významnou součástí, protože jsou vitamínovou a minerální bombou. Vzhledem k obsahu aminokyseliny zvané cucurbitin, dýňová semínka představují spolehlivý způsob pro likvidaci vnitřních, zvláště pak střevních, parazitů. 

Zdravotní účinky dýně U mužů dýně skvěle působí na udržení zdravé prostaty a stimulují produkci mužského pohlavního hormonu. Dýňová semínka dále pozitivně ovlivňují činnost močového měchýře, zažívacího ústrojí, svalovou stavbu, tlumí nevolnost spojenou s cestováním a jsou vhodná i v psychologické léčbě pro zmírnění deprese.

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakumDýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakumDýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakumDýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

V hlavní roli oranžová: recept na výtečnou a zdravou polévku z dýně hokaido

Jak všichni víme, sezóna cuket a dýní je tady. Jeden druh dýně si ale určitě zaslouží naší pozornost – krásně oranžová dýně hokaido (nebo také Hokkaidó). Mimochodem, víte, že oranžová barva se používá k léčbě negativních emocí a pomáhá léčit strach i depresi?  Symbolizuje také teplo a podporuje naši vitalitu, imunitu a energii.

Zdravý životní styl pro každého

Dýně hokaido je čím dál víc populární a oblíbená i u nás. Možná je to díky našemu stoupajícímu zájmu o zdravý životní styl a možná také kvůli tomu, že je relativně levná, takže si ji může dovolit koupit snad opravdu každý.

A pokud máte svoji zahrádku, její pěstování se určitě také vyplatí. Připravit z ní totiž můžete nespočet jídel – od polévky až po dezert.

A navíc – pokud vás dýňové recepty nebaví kvůli tomu, že dýně musíte loupat, skvělá zpráva! Hokaido se neloupe! Jí se i se slupkou!

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

Dýně hokaido pro zdraví

Dýně hokaido je bohatá na vitaminy a minerály, je tedy obrovským přínosem pro zdraví a zdravou výživu. Z vitaminů obsahuje například vitamin A, B, C, E, K, kyselinu listovou nebo kyselinu pantotenovou.

 Z minerálů zase tak důležitý hořčík (pamatujete si, proč? Pokud ne, podívejte se sem), vápník, fosfor nebo draslík.  Dýni Hokaido mohou konzumovat i diabetici, a protože má vysoký obsah vlákniny a jenom málo kalorií, je vhodná i při redukční dietě.

 No a samozřejmě, neobsahuje lepek, takže ji spokojeně mohou konzumovat i lidé s bezlepkovou dietou.

Dýně hokaido může působit preventivně proti chronickému zánětu a mnoha civilizačním onemocněním, protože obsahuje mnoho antioxidantů, tedy látek, jejíchž molekuly omezují aktivitu volných kyslíkových radikálů.

 Obsahuje hodně vlákniny, pozitivně tedy působí i na náš trávící systém. Pomáhá pročišťovat organismus, a tak je vhodná i pro detoxikaci.

Dýňové semínka mohou zase pomáhat při potížích s prostatou (zejména pánové po padesátce by na ně neměli zapomínat a měli by si je dopřávat).

Polévka z dýně hokaido – zdravý recept dostupný pro každého

  • Co potřebujeme?
  • 1 dýně hokaido
  • 1 cibule (žlutá nebo červená)
  • čerstvý zázvor (cca 3 cm)
  • 2 PL kokosového oleje
  • sůl, pepř
  • bílý řecký jogurt
  • dýňový olej
  • dýňová semínka
  • Jak na to?

Příprava polévky z dýne hokaido je skutečně velice jednoduchá. Dýni hokaido nemusíte vůbec loupat! Jenom ji důkladně omyjte, rozřežte, odstraňte část se semínky (ty můžete vysušit a podávat místo chipsů) a nakrájejte na kousky. Cibuli očistěte, nakrájejte nadrobno a osmažte na kokosovém oleji, pokud nebude sklovatět. Pak přidejte na kousky nakrájenou dýni a ještě chvíli orestujte. Přidejte vodu tak, aby dýně byla ponořená. Přidejte na kousky nakrájený zázvor, osolte a vařte cca 15 minut (než bude dýně měkká). Pak celou směs rozmixujte a podle chuti dosolte a opepřete.

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

Náš tip: polévku z dýně hokaido podávejte ozdobenou bílým řeckým jogurtem, dýňovým olejem a přisypte klidně i dýňová semínka. Klidně buďte kreativní a „namalujte“ na polévce obrázek – nejlépe abstraktní ????

Vždyť jíme i očima, tak ať nádherná oranžová barva potěší náš zrak, výtečná chuť potěší náš jazýček a vysoký obsah vitaminů a minerálů rozproudí energii a zažene únavu.

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakumDýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

Baví vás moje články a recepty? Stáhněte si zdarma můj ebook:

Inspirativní recepty pro zdravý životní styl

Dýně pomáhá nejen při hubnutí, ale má i protirakovinné účinky

Dýně se už dávno nezpracovává jen do kompotů, má řadu kulinárních podob. Tato zelenina má ale také vliv na zdraví. Tykev pomáhá trávení, imunitě, ale má i další účinky. Prozradíme, které to jsou.

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

Dýně obsahuje velké množství betakarotenu, vitamínu A, C, dále vitamínu E a folátu (vitamín B9). Z minerálních látek je zastoupen draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík, železo. Naprostou většinu dýně tvoří voda. Zdravá je nejen dýně, ale i její semena. Kromě zinku jsou cenná i pro vitamín K, hořčík, mangan, fosfor, železo a měď.

Zásobárna antioxidantů

Dýně je plná antioxidantů, což napovídá jejich prospěšnost při snižování rizik chronických nemocí, které mohou být způsobeny vlivem nadměrného množství volných radikálů.

Důležitá je přítomnost vitamínu A, jehož význam je důležitý pro podporu silného imunitního systému.

Vitamín A ve spojení s luteinem a zeaxanthinem v dýni přispívá k péči o zrak (jeho kvalitě, na dalekozrakost a krátkozrakost vliv nemají).

Vitamín C je nejen antioxidant, ale také podporuje tvorbu bílých krvinek a hojení ran. Jako antioxidanty mohou fungovat i karotenoidy a bylo prokázáno, že vyšší příjem karotenoidů pomáhá při prevenci proti rakovině.

Budete mít zájem:  4 tipy, jak se vyhnout letním depresím

Málo kalorií pomáhá hubnutí

Dýně je plná živin, ale má nízký obsah kalorií (30 kcal / 100 g). To je důvodem, proč je tato zelenina skvělá nejen pro hubnutí, ale i zdravou životosprávu.

Dýně má dostatek vlákniny, což pomáhá nejen k péči o trávicí systém, ale i ke snižování chuti k jídlu.

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

Dýňová semínka jsou navíc cenným zdrojem zinku. Ten má protizánětlivé schopnosti a kromě toho prospívá kůži, nehtům i vlasům. Také pomáhá při hojení ran.

Mezi další prospěšné vlastnosti těchto semínek je působení na zvětšení prostaty.

Kromě dezinfekce střev prospívají i močovým cestám (zánět močových cest, potíže s ledvinami) a podporují zdravý stav srdce a cév.

Vliv dýně na zdraví

* podpora imunity, * protizánětlivý účinek, * podpora trávení – zácpa, průjem, lepší fungování střev, * hojení ran, * kožní problémy,* péče o zrak,

* močové cesty, ledviny

Pilulka.cz

Když zvládnete první lžičku jednodruhové zeleniny, můžete se hravě pustit do nových chutí a začít kombinovat. Zkuste třeba příkrm s dýní, která je po pečlivém vypěstování uvařená v páře, aby si zachovala svou zajímavou chuť a živiny. Váš malý objevitel si náramně pomlaská!

Příkrm je vyroben ze surovin vysoké kvality, má nízký obsah sodíku (neobsahuje přidanou sůl, která zatěžuje ledviny dítěte) a je 100% bez konzervantů tak jako veškerá kojenecká a dětská výživa dle zákona.

Vlastnosti

  • 100% bez konzervantů dle zákona
  • Bez přidané soli
  • Zelenina vařená v páře
  • Bez lepku

Dýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

Složení ve 100 g výrobku

  • Dýně 70 %, voda, rýže 14,5 %

Návod na použití

  • Při otevření musí víčko klapnout
  • Před ohřátím skleničku otevřete, promíchejte a ohřejte (nevařit) např. ve vodní lázni
  • Před podáváním zkontrolujte teplotu! Jednou ohřátou část již neuchovávejte
  • Nespotřebované množství uchovávejte v uzavřené skleničce v chladničce a spotřebujte do 48 hodin
  • Nepoužívejte kovovou lžičku, sklenička by se mohla poškodit
  • Skladujte v suchu při pokojové teplotě

Ocenění – Nejoblíbenější značka dětských příkrmůDýně a zdraví – super při dietě i jako afrodiziakum

  • Hami výrobky již počtvrté v řadě zvítězily v anketě Česká máma v kategorii dětských příkrmů

Výživové údaje na 100 g výrobku

Energetická hodnota 141 kJ / 33 kcal
Tuky ► z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g 0,02 g
Sacharidy ► z toho cukry 6,6 g 2,4 g
Vláknina 1,2 g
Bílkoviny (rostlinné) 0,7 g
Sůl* 0,05 g
Sodík* 20 mg

* Sůl je v potravině obsažena výlučně v důsledku přirozeně se vyskytujícího sodíku.

Upozornění

  • Potravina pro zvláštní výživu. Způsob použití a další informace na obalech a webových stránkách. Potravina je součástí smíšené stravy dítěte a není náhradou mateřského ani kojeneckého mléka. Kojení je nejlepší způsob výživy dítěte v prvních 6 měsících života. Zavedení doplňkové výživy konzultujte s pediatrem

Zkuste také další produkty značky Hami, které jsou v kategoriích Matka a dítě, Dětská výživa a nápoje a Zeleninové příkrmy. Produkt ohodnotilo 8 zákazníků a 100 % z nich ho doporučuje.

Pokud si nejste jistí volbou tohoto produktu, zkuste se ještě podívat do kategorie Zeleninové příkrmy.

Podzimní zelenina léčí! Zelí posílí imunitu, celer zažene rýmu i kašel

Je ideální pro hubnutí i detoxikaci (až 90 % obsahu tvoří voda). Obsahuje významné množství vlákniny, hořčíku, fosforu, zinku a železa, dále karoten a vitamin A, který je důležitý pro látkovou přeměnu v buňkách. Draslík vám pomůže vyplavovat toxiny a kyseliny z těla a stimuluje činnost ledvin.

Lilek

Nezaslouženě ho často opomíjíme. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, mimo jiné fosfor, karoten, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, kterou potřebují zejména nastávající maminky a riboflavin (přírodní barvivo). Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Ale pozor! Vždycky ho musíte tepelně upravit, v syrovém stavu obsahuje jedovatý solanin.

Jako afrodiziakum používali celer a jeho nať už staří Egypťané.

Autor: Jiří Rubeš

Celer

Jde o nejznámější přírodní afrodiziakum. Už ve starověkém Egyptě se používal jako koření.

Je bohatým zdrojem vitaminů řady B, vitaminů C, A, K a E a může se pochlubit velkým množstvím éterických olejů, které ochrání vaše tělo před plísněmi a bakteriemi.

Výrazně pomáhá při nemocích pohybového aparátu jako je dna, artritida nebo revma. Celer je strašákem na kašel a rýmu a v syrovém stavu je vhodným doplňkem léčby nachlazení. Nejúčinnější je šťáva z čerstvého celeru.

Červená řepa

Je bohatou zásobárnou vlákniny, minerálních látek a stopových prvků – křemík podporuje pružnost cév a zpomaluje projevy stárnutí, kyselina listová je důležitá pro zdravé srdce, vitaminy B posilují nervový systém.

Díky své schopnosti likvidovat volné radikály je řepa doporučována jako prevence proti rakovině (zejména šťáva ze syrové červené řepy). Jako prevenci rakoviny byste měla mít červenou řepu na talíři minimálně jednou týdně.

Dýně

Je nejen krásnou podzimní dekorací na zahradě nebo terase, ale hlavně zeleninou s mnoha zdravotními benefity. Chcete zhubnout? Pak sáhněte právě po ní. Hlavní účinnou látkou je vláknina, která pomáhají zlepšovat trávení.

Dýně má v sobě celou škálu vitamínů, např. vitamin C, B1 a B2, kyselinu pantotenovou a nikotinovou, stejně tak jako hodně minerálů, jako je měď, železo, hořčík a draslík. Pomáhá vám vylučovat z těla toxické látky a posilovat imunitu.

Dýně působí močopudně, takže v podstatě čistí ledviny.

Zelí

Jeden z nejbohatších zdrojů vitaminu C, který byste si v chladnějších měsících a období viróz měla dopřávat co nejčastěji. Důležitý je i obsah hořčíku, železa i draslíku. Využijte ho v teplé i studené kuchyni, výborně chutná kysané nebo ve sladkokyselém nálevu.

Už Hippokratés ve starověkém Řecku předepisoval svým pacientům najemno nastrouhané zelí se solí při onemocnění cystami a zánětu močových cest. Výrazně posiluje imunitu, pomáhá nespavosti, při léčbě žaludečních vředů, dny a žlučníkových kamenů.

Zelná šťáva působí proti bakteriím a proti kašli.

Zelí je jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C, který byste si v chladnějších měsících a období viróz měla dopřávat co nejčastěji.

Autor: profimedia.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector