DTest testoval majonézy. Vyhrála ta levná

Článek

Podobné články

  • 4.10.2017 – Nákup oblečení na internetu je stále oblíbenějším trendem a to hned z několika důvodů. Nejenže je to oproti kamenným obchodům v mnoha případech levnější, ale zároveň je to pohodlnější, protože nemusíte nikam chodit a navíc máte daleko větší výběr, nežli v klasických obchodech. Jestliže i vás nákup oblečení na internetu láká, pak jste na správném místě. I když se na první pohled zdá, že na tom vlastně vůbec nic není, měli byste znát pár základních tipů, triků a fíglů, díky kterým vše zvládnete na jedničku. A klidně i s hvězdičkou! Zvládněte nákup na internetu i vy! Nákup oblečení na internetu je hitem, který láká stále více lidí. Je to levnější, pohodlnější, rychlejší a zkrátka lákavější. Ovšem pouze v případě, kdy to umíte. I když si možná myslíte, že na tom nic není, pravda je kolikrát úplně jiná. Proto jsme pro vás napsali dnešní článek, ve kterém jsme pro vás připravili několik tipů, s nimiž budou nákupy na internetu hračka. Recenze prozradí mnohé Na samotném začátku určitě uděláte dobře, pokud si o daném obchodě, ve kterém se chystáte nakupovat, přečtete nějaké recenze. Je-li to známý obchod, určitě najdete nespočet recenzí, které vám o daném e-shopu prozradí mnohé. Podle recenzí od reálných zákazníků se dozvíte, zda konkrétní shop vůbec stojí za to, dozvíte se o jejich zkušenostech a přesvědčíte se, zda je dobrý nápad nakupovat právě zde. Zjistěte si, jestli se vám vyplatí poštovné Jediným úskalím nákupů na internetu může být poštovné. Ne všechny e-shopy nabízí poštovné zdarma, zpravidla je proto potřeba objednat za určitou částku. Ještě než se vrhnete do nakupování, zjistěte si, jak to daný e-shop s poštovným má a podle toho usuďte, jestli se vám vyplatí v obchodě nakupovat. Kámen úrazu jsou velikosti Nejedna žena by nám jistě potvrdila, že nejčastějším kamenem úrazu jsou velikosti. Často se stává, že… Čtěte více Příspěvek Jak zvládnout nákup oblečení na internetu pochází z Extrakrasa.cz – magazín o módě, kráse a bydlení
  • 19.8.2015 – Česká potravinářská komora provedla testovací nákup potravin v České republice a v Německu a přišla s tím, na co jsem několikrát upozorňoval již v Poslanecké sněmovně a o čem jsme už několikrát psali také na Vaší věci, a to, že v Německu je většina základních potravin až o třetinu levnějších než v ČR, a navíc jsou ještě německé potraviny často kvalitnější než české. dTest testoval majonézy. Vyhrála ta levná
  • 14.3.2020 – Aktuálně se v médiích objevily informace, že SZPI nevyužila možnost čerpat prostředky Evropské komise na boj s tzv. dvojí kvalitou potravin, a to v souvislosti se zprávou slovenského Ministerstva pôlnohospodárstva a rozvoja vidieka, které mělo obdržet dotaci na přístrojové vybavení právě na boj s dvojí kvalitou. dTest testoval majonézy. Vyhrála ta levná
  • 23.2.2018 – Češi jedí stále více. Dokazuje to i statistika Eurostatu, z níž vyplývá, že nadváhu má 48 % žen a 63 % mužů. Navíc jíme více, než je naše skutečná spotřeba. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že ročně každý Čech spotřebuje okolo 785,6 kg potravin, přičemž celková spotřeba potravin v České republice stále stoupá. Podle odborníků se sice už více zamýšlíme nad kvalitou potravin, ale stále máme určité mezery. Kolik toho sníme a jak poznat oblíbené kvalitní potraviny?
  • dTest testoval majonézy. Vyhrála ta levná 7.3.2012 – Co takhle vyrazit na nákup zdarma
    a pořídit české výrobky té nejlepší
    kvality nejen pro přípravu
    uvedených receptů? Pro 5 z vás
    máme připravenou poukázku
    na nákup v hodnotě 500,- Kč.
    V PENNY můžete mimo jiné pořídit kvalitní maso
    od českých chovatelů pod značkou Dobré maso, tradiční
    české výrobky pod názvem Karlova Koruna nebo vynikající
    lahůdky od českých řeznických mistrů z řady Řezníkův talíř.
    Co takhle vyrazit na nákup zdarmaa pořídit české výrobky té nejlepšíkvality nejen pro přípravuuvedených receptů? Pro 5 z vásmáme připravenou poukázkuna nákup v hodnotě 500,- Kč.V PENNY můžete mimo jiné pořídit kvalitní masood českých chovatelů pod značkou Dobré maso, tradičníčeské výrobky pod názvem Karlova Koruna nebo vynikajícílahůdky od českých řeznických mistrů z řady Řezníkův talíř.
  • 8.10.2014 – Vyhrajte vouchery na nákup v prodejnách Náš GRUNT v celkové hodnotě 1500 Kč! Pro 5 výherců máme vouchery v hodnotě 300 Kč na nákup v prodejnách kvalitních tuzemských potravin od českých farmářů Náš GRUNT. Stačí poslat SMS se správnou odpovědí.

Nejlepší jsou levné majonézy. Testovali jsme oblíbenou omáčku Čechů, výsledek nás překvapil

Majonéza dnes nepatří mezi žádné noblesní pochutiny. Naopak je velmi rozšířená a mezi lidmi oblíbená. Víte, odkud pochází a kde se vzal její název? Existuje několik zajímavostí, které jste o majonéze určitě netušili!

Majonéza vznikla jako experiment. Když Francouzi v roce 1754 oslavovali vítězství nad Velkou Británií, na jejich počest se konala velkolepá hostina.

Hlavní šéfkuchař, zvyklý podávat oblíbenou omáčku z vajec a smetany, však neměl smetanu! Aby si zachoval vlastní reputaci, nahradil smetanu olejem.

Nová podoba omáčky všem zachutnala a na jídelním lístku si udržela své místo dodnes. Francouzi omáčku pojmenovali mayonnaise.

Původní recepturu majonézy už jen stěží dohledáme. Přesto vás možná potěší, že průmyslová výroba majonézy měla svá pravidla, nemuseli jste se tedy obávat ošizení kvality.

Od roku 1959 vzešlo nařízení, které určovalo obsah vaječných žloutků, rostlinného oleje, octa a soli v majonéze.

Na jeden kilogram majonézy bylo nutno použít osm žloutků! Povinný podíl měl i olej, v průmyslově vyráběných majonézách činil 78 %.

Bohužel výše zmíněná norma nevydržela příliš dlouho. Během několika let došlo ke změně. Konkrétně v 90. letech 20.

století bylo rozhodnuto, že na jeden kilogram majonézy stačí jediný vaječný žloutek a podíl oleje se může pohybovat mezi 10 % až 85 %.

Tím se dostáváme k tomu, že mnohé majonézy bývají dobarvené, a navíc zahuštěné například xanthanovou nebo guarovou gumou. Pro větší množství se majonéza dolévá obyčejnou vodou.

Obě látky jsou polysacharidy. Xanthanová guma vzniká fermentací sacharidů, kde dochází k dalším krokům, než získáte finální produkt. Oproti tomu guma guar je rostlinného původu a vyrábí se z bobů rostlin, které se podobají naší fazoli. Rostou především v Indii a Pákistánu.

Výhodou je rostlinný původ, avšak nevýhodou riziko vzniku alergické reakce, jako například v případě sóji. Obě látky jsou v porovnání s konzervanty a jinými dochucovadly zdravotně nezávadné a tělu nijak neubližují.

Najdete je mimo jiné v jogurtech, žvýkačkách nebo kosmetice.

dTest testoval majonézy. Vyhrála ta levná

Prozkoumali jsme výsledky testování, kterým si některé majonézy prošly. Vybrali jsme ty nejčastější a ukážeme vám, v čem vynikají a v čem naopak totálně propadají.

  • Agricol Majonéza Poličanka
  • Hellmann’s Majonéza Originál
  • Clever Majonéza
  • Billa Majonéza
Budete mít zájem:  Behcetova choroba (behcetův syndrom) – příznaky, příčiny a léčba

U všech kousků se zaměříme na složení, cenu a celkové hodnocení testů.

Agricol Majonéza Poličanka

Počet hvězdiček v testu: 3,5/5

Majonéza Poličanka si nevedla příliš dobře, ačkoli se jedná o levnější produkt s příjemnou barvou a dobrou chutí. Majonéza navíc neobsahuje barviva ani konzervanty. Hodnotící však našli své mouchy. Mezi hlavní nedostatky patří nulový obsah hořčice nebo hořčičného semínka a velmi nízký obsah vaječných žloutků.

Cena: Běžná cena je 9 Kč za 100 ml. 

Hellmann’s Majonéza Originál

Počet hvězdiček v testu: 3/5

Majonéza si svým složením získala nejnižší počet hvězdiček ze všech testovaných výrobků. Překvapivé je, že Hellmann’s patří mezi ty nejdražší a nejvíce propagované potraviny v Česku.

Co se porotcům nelíbilo? Majonéza Hellmann’s obsahuje aromata a je dobarvována karoteny. Navíc má nejnižší obsah vaječných žloutků vůbec. Někomu může vadit také kyselá chuť.

Mezi pozitiva patří nulové množství konzervantů a vyšší obsah omega-3 mastných kyselin. Na vyšší skóre to však zjevně nestačilo.

Cena: Běžná cena je 15 Kč za 100 ml.

Clever Majonéza

Počet hvězdiček v testu: 4/5

Clever majonéza patří do kategorie těch levných a neprávem opomíjených, hodnotícím se však líbila. Neobsahuje žádná barviva, konzervanty ani přidané látky. Její chuť je nevýrazná, převažuje spíše ocet.

Cena: Běžná cena je 7 Kč za 100 ml. V akcích je pak částka mnohem nižší.

Billa Majonéza

Počet hvězdiček v testu: 5/5

Majonéza je absolutním vítězem testování, ačkoliv ani zdaleka nepatří mezi ty nejdražší kousky. Na porotce zapůsobila svou přirozenou konzistencí, nulovým obsahem barviv či konzervantů a vysokým obsahem vaječných žloutků. V majonéze nenajdete ani žádná aromata.

Cena: Běžná cena činí 9 Kč na 100 ml, ve slevě ji pak koupíte za necelých 8 Kč.

dTest testoval majonézy. Vyhrála ta levná

Rádi byste ochutnali kvalitní domácí majonézu? Máme pro vás recept, který zvládnete snadno a rychle.

Co budete potřebovat?

  • 2 čerstvé žloutky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 80 ml olivového oleje
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • ½ lžičky soli

Postup

Smíchejte všechny ingredience kromě olejů. Pečlivě, ale jemně, rozšlehejte, aby se vám majonéza nesrazila. Pak opatrně přilévejte nebo nakapávejte olej. Jakmile se olej vstřebá, můžete přidat další. Během doplňování oleje můžete majonézu ochutnat a případně dochutit solí.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

dTest testoval majonézy. Vyhrála ta levná

Spotřebitelský časopis dTest testoval složení a kvalitu kupovaných majonéz. Zaměřil se mj. na to, kolik žloutků studené omáčky obsahují. Když majonézy časopis testoval naposledy v roce 2012, tři výrobky ze sedmnácti testovaných propadly kvůli nedostatečnému obsahu žloutků, který majonéze nařizuje česká vyhláška. Jak dopadl test letos?

Kolik vajec je v kupované majonéze?

Nabídka majonéz na českých pultech je poměrně široká, časopis dTest z nich vybral osmnáct ve sklenicích a nechal v nich laboratorně ověřit obsah vajec, tuku a konzervačních látek. Kromě toho podrobil majonézy odborné ochutnávce a zkoumání údajů na obalu.

Pokud má světlá omáčka na svém přebale nápis majonéza, musí dle vyhlášky obsahovat alespoň 2 % vaječných žloutků a 50 až 85 % tuku.

Zatímco většina domácích receptů se shoduje, že na přípravu majonézy postačí žloutky, olej a pár kapek citrónové šťávy nebo octa, přičemž další suroviny mohou tvořit například sůl, pepř nebo hořčice, u kupovaných majonéz je to trochu jinak. Když doma na tři sta mililitrů oleje využijeme obvykle dva žloutky (jde o cca 40 g žloutků), budou v majonéze tvořit jedenáct procent obsahu. V kupované majonéze je jich ale výrazně méně.

Nejméně žloutků najdete v majonéze Hellmann’s Original Majonéza (2,7 % žloutků), nejvíce pak v majonéze značky Albert quality (7,9 %), která se zároveň stala vítězem celého testu.

A jakou mají majonézy chuť?

V senzorickém testu kladl dTest největší důraz na chuť. Chuť by slovy vyhlášky měla být nakyslá a bez cizích pachutí. To se soudě podle známek a komentářů hodnotících úplně nepodařilo čtyřem hodnoceným majonézám, přičemž nejhůře dopadla druhá nejdražší majonéza v testu Marks and Spencer / Simply M&S Mayonnaise.

Občas nás výrobce klame

„Když jsme majonézy testovali před pěti lety naposledy, tři výrobky ze sedmnácti testovaných propadly kvůli nízkému obsahu žloutků. Náš letošní test majonéz žádné podobné skandální odhalení nepřinesl.

Celkově dopadly majonézy dobře, horší známky jsme udělovali například za konzervanty a problematické označování,“ shrnuje výsledky testu šéfredaktorka nezávislého spotřebitelského časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Občas se totiž v dTestu setkali s tím, že výrobce uváděl na obalu „bez konzervantů“, laboratorně však konzervant odhalen byl. Jindy se zas hodnotitelé setkali s tvrzeními, za která snižovali známku. Šlo například o uvedení nápisů „Poctivý obsah vajec“ nebo „Vejce z dobrého chovu“, což jsou označení neurčitá a zavádějící.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2016

Zdroj: dTest

dTest: Majonéz se bát nemusíte. Mezi nejhorší ale patří ta s nejmasivnější reklamou

Dokážete si představit vánoční bramborový salát bez majonézy? Určitě ano, nejedna kuchařka dnes používá třeba bílý jogurt. Většina Čechů ale pořád preferuje starou dobrou majonézu. Které se raději vyhnout?

Časopis dTest se zaměřil na 18 majonéz z českých regálů. Test byl ale taky srovnávací, protože v roce 2012 tři výrobky zcela propadly. „Obsahovaly totiž méně než 2 % žloutků, což je minimální hranice, kterou stanoví česká vyhláška. Letos jsme nic podobného nenašli,“ říká redaktorka dTestu Olga Šlesingerová.

Nejlepší výsledky: 1. Albert Quality + Mikado (Lidl) majonéza 3. majonéza z Kauflandu 4. majonéza Clever (Billa) 5. majonéza Dle Gusta (Coop)

Nejhorší výsledky: – majonéza Cuck (Norma)- majonéza Hellmanns (měla úplně nejmenší podíl žloutků ze všech testovaných výrobků, ale s 2,7 % splnila 2% povinnou hranici)

Co má majonéza obsahovat?

Kromě žloutků musí majonéza mít 50−85% obsah tuku. O dalších ingrediencích ale legislativa nemluví. „Podle starých nebo klasických receptur tam kromě žloutků, oleje, pár kapek citronu, soli, pepře nebo hořčice nic víc být nemusí.“

V průmyslových podmínkách se často přidávají i další látky, které mají podpořit trvanlivost nebo stálou konzistenci. „Všechny testované výrobky obsahovaly to, co mají obsahovat. Vítěz měl dokonce 7,9 % žloutků. Tuk byl u valné většiny ve správném rozmezí 70−80 %.“

dTest hledal konzervanty. A našel…

Našli ale majonézu s pouhým 60% obsahem tuku. Takový výrobek se pak obvykle doplňuje škrobem nebo nějakými konzervanty, přitom ale nejde o light variantu. „Hlavním kritériem testu tak byl obsah přidaných konzervantů.“ Pozor si dávejte na výrobek Vitana majonéza, která na obalu tvrdí, že konzervanty neobsahuje.

Budete mít zájem:  Nakupuji bio, chybí mi ale bio supermarkety

„My jsme ale konzervační látku naměřili!“ Na etiketě nejen majonéz můžete najít i zahušťovadlo Xanthan. Má vylepšit konzistenci. „Pokud se chcete vyhýbat látkám, které neznáte, tak je nekupujte. Další možností je vlastní výroba, což u majonézy není nic složitého.“

Související příspěvky

Jak jedli slavní? Werich připravoval hostům ryby, Burian měl machra na polévky

Místo majonézy si kupte toastový chléb, radí k přípravě štědrovečerní večeře šéfkuchař Václav Bauch

Bramborový salát bez majonézy

DOLNI RAM

Přehled starších zpráviček

30.6. 2015     Třicátého června 1908 se odehrála tak zvaná Tunguská událost. Enormní exploze zničila více než 40 000 stromů v oblasti centrální Sibiře a zdevastovala území v okruhu sedmdesáti kilometrů od epicentra výbuchu na řece Podkamenaja Tunguska. Událost je připisována výbuchu letícího kosmického tělesa ve výšce asi 5 až 10 km nad zemským povrchem.

Ode dneška mohou lidé nominovat Alej roku 2015. Začal pátý ročník ankety mapující krásy našich alejí ….. Na mnoha školách se rozdají vysvědčení už zítra a rodiny se vydají na výlety.

To je ideální chvíle, kdy se procházet našimi alejemi, pořídit v nich impozantní fotografie a nominovat je do ankety Alej roku. Kromě toho, že lidé uvidí krásy českých luhů a hájů, mohou autoři nominace vyhrát řadu cen. Přihlašovat aleje a fotky je možné do 30. září na webu http://alejroku.cz. Soutěž je otevřena amatérským i profesionálním fotografům. Ti, kteří nezapomenou připojit k nominaci do ankety příběh, jež se s alejí pojí, budou soutěžit o let balonem od firmy HaBalon, a ti, kdo přihlásí jen fotografii, mohou získat fototiskárnu. O vítězné aleji budou od 15. října rozhodovat uživatelé webu svými hlasy, vyhlášeny budou i krajské aleje roku, nejlepší fotografii pak vybere odborná porota.

Loňský ročník vyhrála Sakurová alej v Karviné. Do ankety ji nominoval pan Ivan Ďurovič, pravidelný účastník ankety.       (Čtěte na stránkách Arnika)

Před letem nezapomeňte zkontrolovat kočku! ….. Piloti musí před každým vzletem v letadle zkontrolovat řadu věcí. Ode dneška si tam nejspíš připíšou další povinnost – zkontrolovat, jestli v křídle jejich letadla nespí kočka.

Stalo se to na malém letišti Kourou ve Francouzské Gyuaně. Ze začátku to vypadalo jako běžný vyhlídkový let s ultralehkým letadlem Sky Ranger. Ale jen do doby, než se za letu v křídle probudil do té doby spokojeně spící kocour a šel se podívat, kdo si dovoluje rušit jeho spánek!

Pilot Romain Jantot i černobílý kocourek měli naštěstí dost rozumu a jako opravdoví profesionálové si zachovali chladnou hlavu. Pilot okamžitě zamířil zpět na letišti a kocour spořádaně počkal na přistání.

Kdyby se kocour snažil vysvětlit posádce letadla, že se mu let nelíbí, tak by vše nejspíš skončilo katastrofou – buď pro všechny nebo by kocour vypadnul otevřeným oknem.

Nic se ale nestalo, takže z pilota a kocoura staly jen nové mediální hvězdy 🙂        (Zdroj: Příroda)

Na dovolenou se psem? Domácím mazlíčkům hrozí řada nástrah ….. V Česku se začínají objevovat nemoci, které pocházejí ze Středozemí nebo tropů. Řadě z nich se ale dá předejít prevencí. I na dlouhé cesty do zahraničí je potřeba se předem připravit.

Období letních dovolených je pro domácí mazlíčky rizikové. Teplé počasí, častější pobyt ve volné přírodě či cestování do cizích zemí zvyšují možnost nákazy různými nemocemi.

Zvířata sužují především tzv. vektorová onemocnění, při kterých jsou nakažena přenašeči, nejčastěji komáry a klíšťaty, jejichž počet u nás v poslední době narůstá. Důvodem je migrace zvířat i zvyšující se množství patogenů, jež nemoci způsobují. V Česku se tak můžeme setkat s chorobami, které se dosud objevovaly jen ve Středomoří nebo v tropech.

Určit, jaká nemoc domácího mazlíčka trápí, je přitom časově náročné. Prvotní příznaky jsou často velmi podobné. Zvíře trpí horečkami, hubne a mění své chování. Následná léčba může trvat několik týdnů či měsíců a je nákladná. Veterináři proto doporučují důslednou prevenci.

„Kromě očkování je na trhu k dostání řada repelentních přípravků. Účinné jsou obojky, které fungují celou sezonu. Přímo na kůži se pak aplikují pipety. Ty zvíře ochrání jen na několik týdnů a je nutné je použít vícekrát. Na každého navíc působí jinak, záleží třeba na tom, jakou má srst,“ vysvětluje viceprezidentka Komory veterinárních lékařů Radka Vaňousková.

Nemoci přenášené parazity se nevyhýbají ani lidem. Po každém návratu z přírody je žádoucí zvíře prohlédnout. Nepřisáté klíště z psí srsti se snadno může přesunout na člověka. V případě boreliózy, jež je spolu s encefalitidou nejčastější nemocí přenášenou klíšťaty, neexistuje pro člověka žádný způsob, jak se nemoci bránit. Psy proti ní očkovat lze.       (Čtěte na stránkách Aktuálně)

Ječné kroupy, základ prastarého českého stolu ….. Dříve, když u sedláka nebylo dost chleba, kroupy smysluplně nahradily pečivo. Naše babičky z nich chystaly knedlíky, sladké i slané kaše, karbanátky, nákypy, polévky i buchty, odvary a dokonce i čaj.

Spíše v zimě, než přes léto, neboť ječné kroupy právem řadíme mezi potraviny, jež nás krásně prohřejí, dodají energii. Ne nadarmo se přidávaly do jídelníčku římských gladiátorů, kteří, díky svému umu a šikovnosti, ale také vhodně zvolené stravě, poráželi protivníky jak hliněné figurky.

Během stavění pyramid pak dělníci přídělem dostávali ječné bochánky. Přijde mi líto, že to, co tady po dlouhou dobu platilo za poklad české kuchyně, bývá vytěsněno potravinami, které si kolikrát své místo nezaslouží.

Přemíra pečiva z bílé mouky, nejrůznější proslazené müsli, vločky, které jsou opět jen slabou modifikací své původní potraviny. Pamatujme, čím nižšímu počtu výrobních procesů byla potravina vystavena, tím je hodnotnější.

Stáří, to je ztuhlost, mládí, to je pružnost a právě tuto vlastnost nám ječné kroupy propůjčí. Díky zajímavému množství křemíku udržují vazivovou tkáň stabilní.

Stav našich tkání je dán biologickým věkem, osobně si však nemyslím, že je pro nás přirozené už v padesáti letech cítit při každém pohybu bolest, nemoci se ohnout, používat hole, denně se krmit desítkou léků.

Ne, při svých toulkách po Bali jsem běžně viděla osmdesátileté dědečky, kteří si bez větších problémů dřepli a v tomto, pro ně pohodlném posedu, vydrželi celé dlouhé hodiny. Zatímco mnozí z nás se již po několika minutách kroutili v tureckém sedu.

Své tady samozřejmě sehrává pohyb, ale také čerstvá a přirozená strava, která si zachovává svůj tradiční ráz. A proto se snažím nás navrátit domů. Tam, kde můžeme skutečně čerpat, sílit a růst, obestřít se energií, jež nám právem náleží.        (Čtěte na stránkách CelostniMedicina)

Budete mít zájem:  Pekařský med je levnější, ale na chleba nepatří

Proč gepard předhoní chrta ….. Gepard a chrt mají podobnou stavbu těla a obdobný styl běhu. Přesto nemá pes proti velké kočce v běhu nejmenší šanci.

Ve zrychlení z nuly na sto kilometrů v hodině se gepardovi vyrovná jen málokterý automobil. Žádný chrt by s ním neudržel krok a beznadějně by zaostal. Psí sprinter vyvine jen poloviční rychlost. V čem spočívá tajemství gepardí rekordní rychlosti?

Tým britských vědců vedený Alanem Wilsonem z Royal Veterinary College studoval detailně běh gepardů a chrtů a oba zvířecí sprintery porovnával v celé řadě parametrů. Pro měření síly odrazu potřebovali vědci umístit na testovací dráhu citlivé senzory. A to byla jedna z nejvážnějších překážek celého experimentu.

Fyzikové se netvářili dvakrát nadšeně při představě, že Wilson zahrabe senzory pod tenkou vrstvu prachu a bude přes ně pak honit pádící zvířata. Nakonec ale vědci potřebné senzory získali. Vybavili se i kamerou schopnou zaznamenat až 1000 snímků za sekundu a pustili se do práce.

Chrti i gepardi běhali na zkušební dráze za návnadou a vědci proměřovali jejich běh.

První velké rozčarování přišlo, když se ukázalo, že gepardi odchovaní v zajetí jsou loudové schopní vyvinout maximální rychlost 17,8 metru za sekundu. Špičkoví chrti upalovali rychlostí 19 m/s. Přesto byly v běhu obou zvířecích druhů patrné rozdíly, které dávají tušit, proč jsou divocí gepardi bleskově rychlí.

Když běží chrt a gepard stejnou rychlostí, má gepard o něco delší krok, ale o něco menší frekvenci kroků. Chrt má krokovou frekvenci stále zhruba stejnou. Je jedno, jestli běží rychle nebo pomalu. Frekvence jeho kroků je kolem 3,5 kroku za sekundu.

Frekvence kroků geparda záleží na rychlosti běhu. Při „pohodové“ rychlosti 9 m/s stačí gepardovi 2,4 kroku za sekundu. Při rychlosti 17 m/s už udělá gepard 3,2 kroku za sekundu.

Vědci předpokládají, že divocí gepardi běží ve špičkové rychlosti 29 m/s s frekvencí přes 4 kroky za sekundu.

Další významný rozdíl je patrný v délce kontaktu nohy se zemí. Gepard se opírá při odrazu o zem o poznání déle. Pomáhá mu to rozložit zátěž končetiny a šetří mu to námahu.

A proč běhají gepardi ze zajetí tak pomalu? Wilson ve studii publikované ve vědeckém časopise Journal of Experimental Biology předpokládá, že šelmy, které žijí už několik generací v zajetí, nebyly nikdy nuceny běžet naplno, aby ulovily kořist. Nikdy tak neměly příležitost naučit se opravdu dobře běhat.       (Čtěte na stránkách VTM)

Smiřte se s tím, že váš mozek je počítač ….. Věda neumí posloužit dostatečnými důkazy, když dojde na srovnání mozku k technologiím daného období. Descart se domníval, že mozek je hydraulická pumpa, Freud srovnával mozek s parním motorem, neurovědec Karl Pribram jej viděl jako holografické paměťové zařízení.

Spoustu neurovědců by dnes bylo možné přidat na seznam chybných srovnání, když říkají, že mozek je počítač. Další analogie bez podstaty. Někteří z nich aktivně popírají, že by taková představa byla k něčemu užitečná a většina ji prostě ignoruje.

Přesto je tu řada podobností, které vedou nikoliv k odmítání, ale spíše ke snaze nalézt to správné srovnání, domnívá se psycholog a neurovědec Gary Marcus z New York University.

Vědci často odmítají srovnání mozku a počítače proto, že vidí rozdíl mezi mozkem a počítačem, který představuje stroj s uloženými programy, pomocí nichž provádí sériové úkony.

Program je uložen do paměťového zařízení počítače a algoritmus nebo návod je prostě proveden krok po kroku.

Do lidského mozku, poznamenávají kritici, nejsou ukládány programy, a neurony jsou příliš pomalé a různorodé na to, aby snesly srovnání s přenašeči a logickými výhybkami, které používáme v dnešních počítačích.

Jenže argumenty, které zpochybňují podobnost mozku a počítače jsou slabé. Vezměme si ten, který tvrdí, že zatímco mozek je paralelní, počítač funguje sériově. Kritikové správně tvrdí, že ať už člověk dělá cokoliv, do činnosti jsou zapojeny různé části mozku.

Jenže představa, že počítače jsou striktně sériové je žalostně zastaralá. Od počátku rozvoje počítačů je patrný určitý stupeň jejich paralelního fungování, kdy část jejich procesů vždy běží současně, jako je například běh hard disku a procesoru.

A trend je jasný: dělat počítače více a více paralelní prostřednictvím vícejádrových procesorů a grafických karet.

Skeptici počítačové metafory také často argumentují, že mozek je analogový a počítač digitální. Jenže i když jsou dnešní počítače veskrze digitální, ty dřívější byly analogové a dodnes nejsme s to určit, do jaké míry je mozek analogový či digitální, případně do jaké míry je kombinací obojího.        (Čtěte na stránkách Britské listy)

NutellaGate a obchod s odlesňováním ….. Možná už jste také slyšeli o utellaGate.

Před pár dny vyzvala francouzská ministryně životního prostředí Segolene Royal lidi, které znepokojuje globální oteplování a odlesňováním, aby přestali jíst Nutellu, protože tato slavná čokoládovo-oříšková pomazánka obsahuje palmový olej.

Na jednu chvíli se svět přestal točit a ti, kterým není osud naší planety lhostejný, svírali své sklenice Nutelly s panikou v očích. Mohla by to být pravda?

Ano, je pravda, že Nutella obsahuje velké množství palmového oleje. Je pravda, že palmový olej je v současnosti jednou z největších hrozeb pro tropické pralesy a jejich faunu a flóru. Je také pravda, že palmový olej je všude, je používán ve všem od hranolek po biopaliva a zubní pasty či pleťové krémy, a že globální poptávka po něm neustále stoupá.

Ale pouhý bojkot produktů obsahujících palmový olej nebo jinou problematickou komoditu ničení lesů neukončí. Aby došlo k trvalé ochraně pralesů, musí se společnosti (producenti i zpracovatelé) a konzumenti stát aktivní součástí řešení. To znamená využívat tlak a příslib pokračujícího přísunu peněz za účelem podpory skutečné změny přímo v zasažených oblastech.

Ferrero, výrobce Nutelly, je ve skutečnosti jednou z těch pokrokovějších společností, pokud jde o čerpání palmového oleje. Ferrero bylo jednou z prvních společností, které v reakci na požadavky svých zákazníků oznámily politiku směřující k ukončení jejich využívání palmového oleje zodpovědného za kácení deštných pralesů.

A co víc, bylo jednou z prvních společností, které podpořily Palm Oil Innovation Group, sdružení producentů palmového oleje, spotřebitelských společností a nevládních organizací, které se zavázalo k ochraně pralesů, rašelinišť a divokých zvířat – stejně jako k zamezení vykořisťování pracovníků a místních komunit.        (Čtěte na stránkách Greenpeace)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *