Domácí klíčení: tipy výživových poradců

Že klíčky jsou skvělým zdrojem vitamínů, enzymů a minerálů, to víme. Ale mnozí z vás stále nevědí, jak snadno semínka naklíčit a sháníte speciální nádoby. Není třeba! Na klíčení si vystačíte s tím, co doma máte.

Ušetřete čas a peníze za drahou klíčící miskuDomácí klíčení: tipy výživových poradců

Můžete si pořídit krásnou klíčící misku. Prodávají se skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Ale není to nutné.

A možná je to další zbytečný krám, který vám bude v kuchyni zabírat místo, pokud se klíčení nehodláte věnovat pravidelně celý rok. Takže ušetřete si čas sháněním speciálního vybavení, ušetřete peníze a podívejte se, co se dá použít z toho, co už máte doma.

 Základní potřebou pro klíčení je něco, co jde snadno proplachovat a v čem nestojí voda, ve které by semínka zahnívala.

5 tipů na DIY domácí klíčící „misky“

1Miska, sítko a talířek

Pokud máte doma mističku, sítko a talířek, můžete začít klíčit semínka ještě dnes. Pokud máte více strávníků, vezměte velké síto, pokud je to jen pro vás, stačí malé, čajové.

Semínka jednoduše třikrát denně propláchnu a nechám okapat v mističce. Talířek zajistí teplo a vlhko. O zbytek zázraku se postará příroda.

Nezapomeňte klíčky jíst a odebírat, jinak vám prorostou sítkem a bude kumšt je vyndat.

Domácí klíčení: tipy výživových poradců Domácí klíčení: tipy výživových poradců Domácí klíčení: tipy výživových poradců Domácí klíčení: tipy výživových poradců Domácí klíčení: tipy výživových poradců

2Zavařovačka, gáza a gumička

Další mojí oblíbenou klíčící pomůckou je skleněná lahvička překrytá gázou. Gázu připevním obyčejnou gumičkou. Semínka pak proplachuji tak, že lahvičku přes gázu naplním vodou a zase vyliji. Lahvičku na chvíli postavím na hlavu, aby odtekla přebytečná voda. Gázu lze nahradit potravinovou fólií, do které uděláte otvory.

Pokud nemáte ani gázu, ani fólii, můžete prostě vodu slívat přes cedník. Takže k nakličování stačí obyčejná zavařovací lahev. Velikost lahve přizpůsobte množství klíčků, které chcete získat a budete je stíhat jíst.

Na dovolené s sebou beru jen gázu a gumičku, sklenice nebo půlitr se najde v každém apartmánu viz první foto.

Domácí klíčení: tipy výživových poradců Domácí klíčení: tipy výživových poradců Domácí klíčení: tipy výživových poradců Domácí klíčení: tipy výživových poradců

3Nápojové kartony a plastové lahve

Viděla jsem také klíčit semínka v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých se dělají otvory. Tyto lahve nebo krabice se propláchnou a voda se nechá odtéct přímo ve dřezu. U nás doma se plastové lahve a kartonové krabice nevyskytují, takže vedou skleněné lahvičky a keramická mistička.

4Keramická miska

Já osobně mám jednu krásnou keramickou mističku, která je celý rok součástí kuchyně. Sedí na okně v kuchyni a uvnitř i na vršku neustále něco klíčí. A když zrovna neklíčí, tak je krásná a dělá mi radost už řadu let.

Vidíte ji na fotkách. Taková malá mistička naprosto stačí pro čtyřčlennou rodinu. Dá se klíčit uvnitř (první foto) i na vrchu (druhé foto). Kdyby ale někdo chtěl klíčit pro velké množství lidí, může pořídit patrovou patrovou (třetí foto).

5Cukřenka

Klubačka Jana nedávno přidala tip na klíčení drobných semínek – cukřenku. To nám přijde jako ideální využití této nádoby.

Nejrychlejší alternativa
Pokud chcete mít klíčky a výhonky hotové opravdu rychle a téměř bez práce, osvědčilo se nám klíčidlo GEFU – malý miniaturní domácí skleník s ideálními podmínkami pro klíčení. Protože s ním máme skvělé zkušenosti, domluvili jsme na něj pro vás slevu.

Postup pro nakličování semínek

Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný:

Co se dá všechno naklíčit

  • Semínka zelenin (brokolice, řeřicha, rukola, vojtěška)
  • Olejnatá semena (len, slunečnice, dýně, sezam, konopná semínka)
  • Luštěniny (mungo, čočka, cizrna, hrách) – pozor na velké fazole, ty jsou v syrovém stavu těžce stravitelné, mohou způsobit i otravu!
  • Obilí (pšenice, žito, ječmen, oves a další)
  • Ořechy

Jaká semínka pro nakličování použít

Obilí a luštěniny využijeme ze zásob na vaření. Pokud používáte v bio kvalitě, je to ideální. Semínka zelenin, vojtěšku apod. kupujeme ve zdravé výživě (obvykle v sekci s kořením, na obalech bývá napsáno pro klíčení, klíčící směs apod.) a také v bio kvalitě. Běžná semínka ze zahradnictví nejsou vhodná, bývají chemicky ošetřena.

 

Zahrádka ve skleničce aneb praktické rady pro domácí klíčky

Klíčky jsou super. Pamatuju si, jak mě s nimi asi před dvaceti lety seznámila teta, která pravidelně kupovala v supermarketu tácky s naklíčeným mungem. Bylo to takovým zvláštním způsobem dobré a hlavně, jak mi teta zdůrazňovala, moc zdravé. Semena jsou totiž nabitá živinami, aby měla z čeho vyhnat celou velkou rostlinku. Stačí je probudit ve vodě.

V obchodě vidím nejčastěji naklíčené mungo a zelené záhonky řeřichy. Jeden tácek obojího stojí kolem 20 Kč, což vypadá jako docela málo. Akorát že si ho můžu vypěstovat sama za desetinu ceny nebo méně (ano, porce za 2 Kč! :-)) a hlavně je mít absolutně čerstvé.

Na domácích klíčcích se mi taky líbí, že nikde necestují (ahoj, uhlíková stopo) a vím, kdo na ně sahal. V neposlední řadě je příjemný i prostě ten pocit, že jsem si aspoň něco vypěstovala sama.

Domácí klíčení: tipy výživových poradců Domácí klíčení: tipy výživových poradců

Jak na domácí klíčení?

U každého typu klíčků opakujete tři kroky: namočit, propláchnout, nechat okapat. Aby klíčky nevyschly nebo naopak nezahnívaly, je potřeba věnovat se jim 2× denně. Pokaždé to zabere jenom jednotky minut a vynechání se nevyplatí. Klíčky vám uschnou nebo začnou zahnívat.

Takže když chcete klíčit, nevyrazíte si v půlce na víkend pryč. To je jediné omezení.

Většina klíčků je hotová za 5 dní a ke konci je můžete dát na nějakou dobu do ledničky. Tam klíčení zastavíte a rostlinky prostě čekají, až je budete mít čas sníst. Čestvé vydrží pár dnů až týden, podle druhu.

Klíčení vám ukážu prakticky na dvou nejpopulárnějších druzích, které potřebují každý jinou péči: řeřiše a mungu.

Nejdříve potřebujete nádobu

Klíčicí miska (řeřicha a jiné drobné osení)

Drobné osení, ze kterého vyrostou zelené “kytičky” a které kolem semene často nejdřív produkuje takový zvlášní gel (řeřicha, roketa, chia a len), potřebuje klíčicí misku. V té leží semínka jedno vedle druhého.

Domácí klíčení: tipy výživových poradců

Speciální miska stojí 200–300 Kč a mně už se zaplatila dááávno. Existují i terakotové misky, ale ty pro osení („kytičkový typ“) vhodné nejsou.

Sklenice (mungo a jiné luštěniny)

Velká semena, typicky luštěniny, jsou spokojená ve sklenici. Můžete si pořídit tu speciální na klíčení (s tou se prý dá i cestovat), ale já se zatím spokojila se zavařovačkou. Důležité je jenom, aby měla široké hrdlo.

Domácí klíčení: tipy výživových poradců

Z takového množství vypěstuju několik (cca 7) plných hrstí klíčků.

Lněný nebo konopný sáček

Možnost klíčení v pytlíku se hodí pro stejný typ semen – ty, co NEdělají gel a NEpotřebují světlo. V zásadě tedy pro luštěniny.

Zatím jsem ho nevyzkoušela, ale klíčení by mělo být stejné jako ve sklenici. Na rozdíl od ní můžete ale se sáčkem cestovat.

Sáček by měl někde viset, ne stát, a tak v něm stále proudí vzduch.

Máte nádobu? Šup do obchodu pro semena

Semínka všeho možného, klidně už i namíchaná, seženete většinou v bio obchůdcích a ve zdravé výživě. Semena určená ke klíčení jsou testovaná na parazity (např. E.Coli) a bývají obvykle v bio kvalitě.

Prý se nedoporučuje používat semena určená k vaření, protože mají horší klíčivost. Já jsem ale klíčila mungo (pravda, v bio kvalitě) koupené normálně v potravinách, a klíčilo skvěle. Úplně běžná semena ošetřená pesticidy bych ale spíše nepoužila. Rozdíl v ceně tam sice je, ale když si jej rozpočtete mezi všechny klíčící dávky, je úplně minimální.

Pokud byste si semínka míchali sami, vyberte ta, která mají podobnou dobu klíčení/zrání, ať jsou všechny klíčky hotové stejně. Zajímavá kombinace je např. pikantní ředkvička se sladkým jetelem.

Budete mít zájem:  Med je pro pokožku super – zkuste naše medové recepty na pleť

A můžeme klíčit

Klíčení v misce pro klíčky s lístky (řeřicha)

Semínka vysypte do misky a naplňte vodou tak, aby byla semena namočená. První dva dny je lepší držet je ve tmě (dávám misku do spíže), pak už na světle.

Vodu měňte 2× denně.

Hotové klíčky dozrávají několik dní, zvykla jsem si je odebírat postupně. Řeřichu ráda spotřebuji i celou jako základ salátu (místo zelených salátových listů). Z jedné misky mám velkou salátovou porci pro dva.

Domácí klíčení: tipy výživových poradců

Můj tip: úplně v první chvíli semínka ve vodě neposlouchají a divně se shlukují. To je v pohodě, snadno je od sebe oddělíte po prvních 12 nebo 24 hodinách.

Balíček semínek jsem koupila asi za 80 Kč. Už jsem z něj vypěstovala určitě přes 30 misek a mám pocit, že neubylo vůbec nic. Ve srovnání s malou vaničkou za 20 Kč už je to rozdíl. 🙂

Sklenice pro větší klíčky bez lístků (mungo)

Sklenice je maličko náročnější, ale myslím, že za tu práci výsledek stojí.

Semena nechte přes noc nebo ve tmě namočená. Stačí jich dát vážně trochu na dno, objem totiž zmnohonásobí.

Po prvních namočených 12 hodinách vodu slijte. Dál už budou semena jenom vlhká. 2× denně je potřeba jim dopřát koupel ve vodě (zvykla jsem si dát je do cedníku a ten do mísy s vodou vždycky, když jdu ráno a večer do koupelny), pak slít a dál nechat klíčit. Při slívání klíčky kontroluju a vyhazuju poškozené, aby neplesnivěly.

Semena se budou časem „svlékat“ z prvotního obalu. Já opadané slupky vybírám při koupelích, aby ve sklenici nezahnívaly. Kdyby se na klíčcích dělal sliz, stačí je dát na příštích 12 hodin do ledničky.

Domácí klíčení: tipy výživových poradců

Když už jsou klíčky hotové, tak opět: lednička. Tam vydrží až týden. Já jsem si navíc zvykla je odebírat už v trochu naklíčeném stavu, vždycky, když už víceméně jsou a sklenice moc nabobtná. 🙂

Půlkilový sáček munga stojí kolem 50 Kč. Velkou zavařovačku naklíčím z malé hrstky. S cenou 20 Kč za tácek opět nesrovnatelné.

K čemu se klíčky hodí?

Ke každému jídlu! 🙂 Mám je moc ráda do salátu, jako samostatnou přílohu i na dozdobení.

Když vím, že budu aspoň 5 dní doma, s chutí se do nich pustím. Můžu tak mít jaro na talíři po celý rok.

Domácí klíčení: tipy výživových poradců

Vášeň jménem klíčení – Goorganic by Ladybio.cz

 Domácí klíčení: tipy výživových poradců

Jednoduchý návod pro domácí klíčení semen

Víme, jaké to je, dát si zeleninu ze supermarketu. Nemá to chuť a pocit saturace se nedostaví. Tělo by si přitom tolik dalo! Člověk chvíli doma šmejdí po skříňkách, a když nenajde nic vhodného, většinou to „spraví“ nějaké to pečivo či sladké. Sice víme, že to není to nejlepší, ale aspoň na chvíli zmizí ta chuť na něco.

Není ovšem třeba organismus šidit. I při běžném pracovním shonu si můžete z domova zajistit čerstvé živiny. Klíčení semen je jednoduché a je vhodné pro všechny. Ať už sháníte vitamíny pro jarní boost organismu, vitamíny pro své děti nebo jen chcete podpořit imunitu a vitalitu celé rodiny, tento domácí komplex živin Vám bude vždy při ruce.

Podíváme se, jak to.

Tři easy kroky pro netrpělivé

Usnadním vám to – klíčení je v zásadě jen o třech krocích. Sledujte:

  1. Koupíte si čočku. Nebo vezmete pytlík, který máte ve spíži.
  2. Dvě hrsti čočky dáte do misky a necháte přes noc plně namočené ve vodě.
  3. Vodu pak vylijete a čočku necháte v misce prostě stát. Jen ráno a večer ji proplachujete vodou.

A za pár dní máte hotovo, to je všechno! Kdo by rád nějaké další fígle a tipy ke klíčení, nechť pokračuje ve čtení, zbytek může jít křísit luštěniny 😉

Proč jsou naklíčená semena vitamínovou bombou

Semena jako taková vydrží ve své základní podobě velice dlouho. Je to zárodek, který obsahuje vše potřebné pro nový růst, se svými poklady ovšem jen tak neplýtvá. Vydrží ve vegetativním klidu, dokud je potřeba.

Klíčící semeno obsahuje spoustu enzymů, vitamínů, minerálů, bílkovin a všeho, z čeho čerpá nová rostlina a z čeho můžeme čerpat i my. Klíček jako takový obsahuje živiny v koncentrované podobě a množstevně mnohokrát více, než vlastní uzrálý plod, který bychom případně konzumovali. Např.

lžíce klíčků ředkvičky výživově nahradí až třicet kusů uzrálých ředkviček. Při klíčení se obsah živin v semenu zvýší o 50 až 200%.

Na naklíčení semen budete potřebovat jen pár základních věcí – semínka na naklíčení, nádobu, ve které budete klíčit, a vodu. Není k tomu potřeba žádné zvláštní umění ani čas, všechno se dá zvládnout rychle a bez námahy ve vlastní kuchyni.

Vitamíny. Klíčky obsahují převážně vitamín C (imunita a tvorba kolagenu) a vitamíny B (dobrá psychika a lesklé vlasy). Dále minerály železo, vápník, hořčík. Obsahuje také chlorofyl, který umí čistit tkáně a podporuje krvetvorbu. Enzymy. Nachází se hlavně v čerstvém ovoci a zelenině. Lidský organismus je potřebuje např. při trávení. Bez nich to jde mnohem hůř, tělo si je musí vyrobit samo a spotřebovává u toho mnohem více energie, než přijímá.
Antioxidanty. Klíček jich obsahuje vysoké množství.Tělo je potřebuje pro neutralizaci následků stresu, špatné stravy či nedostatečného pohybu.Bez antioxidantů tělo stárne rychleji, než by muselo. Bílkoviny. Bez bílkovin tělo neumí nic vyrobit.Jsou základem jakékoliv stavby. Jejich příjem má vliv na stavbu svalů, ale i na rychlost růstu vlasů a nehtů.

 Jaká semínka jsou k nakličování vhodná

Suroviny, které potřebujete, je ideální shánět v bio potravinách nebo v bio kvalitě obecně. Je to z toho důvodu, že při pěstování bio potravin se nepoužívají pesticidy ani žádné chemické látky, které by výslednou kvalitu značně snižovaly. Ke klíčení se pak dá v podstatě vybrat jakákoliv luštěnina, obilovina či semínka.

Z luštěnin se nejčastěji používají fazole (mungo nebo adzuki), jakýkoliv druh čočky, cizrna, sója nebo hrách. Luštěniny při klíčení nepotřebují žádnou extra péči, můžete je klíčit zvlášť nebo pohromadě.

Přínosem klíčení je, že se během tohoto procesu různé látky štěpí na mnohem stravitelnější formu (např. škroby na jednodušší cukry).

Konkrétně klíčení luštěnin zmírňuje nadýmání při následném trávení, takže se jejich konzumace nemusíte obávat.

Pozor. Ke klíčení se nepoužívají všechny druhy fazolí, ale jen mungo nebo adzuki. Klasické fazole v syrovém stavu obsahují tělu toxické látky a nedají se tak naklíčené konzumovat. Stravitelné jsou, pokud projdou tepelnou úpravou.

Pokud si ke klíčení vybereme obiloviny, můžeme čerpat z poměrně široké škály a naklíčit si pšenici, žito, pohanku nebo ječmen. Proces klíčení přidává živiny a i zde činí zrno stravitelnější, obilné klíčky obsahují také spoustu vlákniny.

Dá se z nich dělat mouka, která je pro přípravu domácích pokrmů mnohem lepší než mouka kupovaná, nebo také oblíbené kaše. Pokud byste se porozhlédli ve světě, zjistili byste, že málokdo konzumuje obiloviny jen tak.

Většina národů zrna obiloviny svých pokrmů před použitím namáčí nebo fermentuje. Každé zrno totiž obsahuje kyselinu fytovou, která v těle váže minerály a může ve střevech zabraňovat jejich vstřebávání. To vede ke špatnému stavu kostí a kloubů.

Namáčením nebo fermentováním se tato kyselina neutralizuje. Nadměrná konzumace neupravených obilovin není právě tou nejzdravější variantou.

K naklíčení klasických semen si můžete vybrat semínka dýňová, slunečnicová nebo sezamová. Všechna tato semena chutnají skvěle a obohatí jakoukoliv vaši snídani nebo malou svačinu. Klíčit se dají i semena malých rostlinek jako je ředkvička nebo řeřicha. Taková semena klíčí do malého „trávníčku“.

Budete mít zájem:  Špatně zvolená podprsenka škodí zdraví

Klíčit můžeme:

  • hnědé čočky s bílými klíčky,
  • béžová srdíčka pohanky s bílými klíčky,
  • tmavě červené fazolky Adzuki s bílými klíčky,
  • červené výhonky červené ředkve a červeného zelí,
  • žlutá cizrnová srdíčka s klíčky,
  • zelené výhonky s lístečky ředkvičky, rukoly, brokolice, alfaalfa, jetele, řeřichy či hořčice,
  • zelené fazolky Mungo s bílými klíčky,
  • zelené trávové lístky obilných zrn mladé pšenice a mladého ječmene,
  • barevné klíčivé směsi.

  Domácí klíčení: tipy výživových poradců

Jak dlouho semínka klíčí?

Je dobré mít přehled, kolik dní budou semena klíčit. Luštěniny obecně 3 až 5 dní, obiloviny 2 až 3 dny a semínkům stačí den až dva. Pokud však klíčím malou rostlinku „do trávníčku“, obvykle jí to zabere až 5 dní.

Pokud si nejste jistí, podívejte se na výši klíčku. Luštěniny a obiloviny vhodné ke konzumaci mají klíček obvykle relativně maličký, ideálně 1 cm. Stejně tak semena dýňová, sezamová atd.

Menší semena klíčící „do trávníčku“, jsou vyšší a dosahují několika centimetrů (5 cm, i výše).

A co se týče chuti? Výraznou pálivou chuť má např. řeřicha, ředkvička či rukola, typickou chuť své suroviny zase mungo a cizrna, neutrální chuť má například vojtěška. Obecně platí, že pokud semena klíčím kratší dobu, mají sladší chuť, dlouho nechané klíčky získávají postupně lehce nahořklý nádech.

Příprava semen – namočit přes noc do vody

Semena potřebují čas, než rozlepí oko a budou chtít vstávat. Spící poklady musíte akorát večer ponořit do vody a nechat je tam stát celou noc, než budete moct vodu slít. Vyberte si k tomuto účelu jakoukoliv nádobu. Semena je dobré před namočením propláchnout a očistit od špatných kousků, pak je prostě necháte ponořená ve vodě na kuchyňské lince až do rána.

Namáčení semeno aktivuje. Každé semeno obsahuje inhibitory růstu, aby nezačalo růst dřív, než budou ideální podmínky. Proto například většinu ořechů před konzumací nebo výrobou rostlinného mléka je nutné nechat nabobtnat ve vodě. Místo inhibitorů se při namáčení aktivují růstové látky a semeno se stane stravitelným a bohatým na živiny, které se začínají probouzet.

Semena scedíme a uložíme do nádoby

Semena po první noci už ve vodě nezůstávají, pouze se pravidelně proplachují. Jednoduše na semena nalijete na pár vteřin vodu, kterou pak bezezbytku necháte odtéct. Zbytek dne semena odpočívají v nádobě na suchu.

Proplachujeme je ideálně dvakrát denně, tedy ráno a večer po následujících pár dní podle doby klíčení. Žádnou další vodu semena ke svému růstu nepotřebují, všechno podstatné nasály dovnitř sebe. Stačí jim běžná pokojová teplota a místo někde v pološeru, vyhýbáme se přímému slunci.

Zde je důležité dát si opravdu pozor, aby v nádobě žádná voda nezůstala. Semena by nám totiž mohla chytit plíseň.

Abychom se nemuseli bát a nějak extra se o to starat, je zde ideálním řešením klíčící sklenice. Taková má totiž děrované víčko a stojánek, do kterého sklenici jednoduše postavíte dnem vzhůru, aby mohla voda přes uzávěr pohodlně odtékat.

Ke stojánku patří i talířek, na kterém to celé stojí, takže nebudete muset utírat ani žádnou louži. Pokud jste klíčící sklenici nikdy neviděli, mrkněte na náš eshop. Klíčící sklenice je ideální pro všechny luštěniny a obiloviny.

Semena klíčící „do trávníčku“ je lepší dát na klíčící misku, protože vzhledem ke své velikosti semen a růstu do výšky, by se do děrovaného víčka zbytečně zachycovaly.

Naklíčená semena uložíme do lednice

Za cca tři dny už budete mít klíčky krásné, viditelné a hlavně chutné! Co teď s nimi? Můžete je “užírat” jen tak jako malou chuťovku, nebo si můžete dát trochu práci a obohatit si s nimi jakýkoliv zeleninový salát či polévku. Skvělé jsou i jako příloha k hlavnímu jídlu nebo se s nimi dá posypat chleba.

Z klíčků se dají vyrobit i rostlinné pomazánky, placky či karbanátky. Zbylé klíčky nechávejte v lednici, mnohem déle vám vydrží. Do pěti dní byste je ale měli sníst. Dochucení výsledného pokrmu je čistě na vašich chuťových buňkách, já mám ráda např. balsamico, hummus nebo hořčici.

Osobně jím naklíčená semena celý rok.

Přínos klíčků ve stravě – více energie a lepší trávení

Pravidelná konzumace naklíčených semen vám může přinést větší množství energie, ocení např. ti s chronickým únavovým syndromem. Výhodou zde je, že vitamíny a minerály přijímáte v komplexu, nestane se tedy, že byste nějaký jednodruhový vitamín z doplňků stravy nevstřebali kvůli jiným chybějícím látkám.

Klíčky zlepšují trávení díky obsahu enzymů, které v polotovarech prostě chybí. Ulevit se tak může slinivkářům a lidem se špatným žlučníkem. Posiluje imunitu a celkově se budete cítit lépe díky obsahu antioxidantů.

Do jídelníčku by je určitě měli zařadit všichni, kteří se chtějí zbavit nadváhy.

Když budete vnímat své tělo a vyslyšíte jeho potřeby, vznikne mezi vámi krásný a hluboký vztah, ze kterého budete dlouho čerpat. Stojí to za to, stojí za to se na chviličku zaposlouchat a nebát se toho, co uslyším. Vaše tělo vás každou vteřinu vašeho života podporuje, i když někdy jeho signálům nerozumíme. Výživa je základ, a věděli to v ájurvédě už pěkně dávno.

Klíčící nádoby

Díky nakličovadlům si ulehčíte spoustu starostí s proplachováním semínek. Praktická a elegantní naklíčovací sklenice bude ozdobou vaší kuchyně a vyklíčíte v ní velké množství jednoho druhu klíčků. Sada tří misek na klíčení zvládne menší množství několika druhů klíčků najednou a pokaždé je můžete naplnit jinak.

CHCI SEMÍNKA KE KLÍČENÍ                  RÁDA BYCH TU SKLENICI NEBO MISKU

Domácí klíčení: tipy výživových poradců Domácí klíčení: tipy výživových poradců Domácí klíčení: tipy výživových poradců

Záplava čerstvých vitaminů a živin i v zimě? Nakličte si semínka!

Patrové klíčící misky
Patrové sady obsahují několik samostatných nakličovacích misek plus spodní nádobu na zachytávání přebytečné vody. Voda protéká miska z horní do nejspodější, podpěry umožnují dostatečné proudění vzduchu mezi miskami.

Díky speciální úpravě je možné zalévat pouze horní misku, a i k semínkům v dolních miskách se dostane dostatečné množství vody. Na těchto miskách je možné klíčit současně více druhů semen nebo na jednotlivých miskách klíčit výhonky v různých fázích zralosti.

Verdikt: Osobně nemám vyzkoušeno, ale při rozhovorech s řada majitelů těchto klíčících misek si při rozhovoru stěžovala na plesnivění.

Automatická klíčidla
Kromě ručních existují i automatická klíčidla. Výhodou je časté vlhčení v malých dávkách a možnost pěstovat nejen klíčky, ale už i zelené výhonky plné chlorofylu – tzv. microgreens. Na českém trhu je známá především značka Fresh Life.

Verdikt: Je to investice za několik tisíc korun, který se hodí především pro profesionální použití.

Kde koupit semínka ke klíčení

Jakkoliv mám dobrou zkušenost s klíčením hrachu za pár korun, koupeného v „obyčejného“ krámu, běžná semínka typu pšenice, oves, pohanka, mungo, slunečnice atd. obvykle kupuju ve zdravých výživách.

V tomto případě doporučuju jednoznačně vybírat suroviny v bio kvalitě, které mají z mojí osobní zkušenosti vyšší klíčivost. Určitě se naopak vyhýbejte semenům určeným pro výsadbu, mohou být chemicky ošetřena.

Některé e-shopy pak nabízí velká balení méně obvyklých semen jinak běžně dostupných surovin, jako jsou červené zelí, brokolice, řeřicha a mnohé další. Jedním z nich je třeba Grizly.cz.

Kupte si semínka ke klíčení

Domácí klíčení: tipy výživových poradců

Jak klíčky využít

Hotové klíčky jsou vítaným zpestřením zeleninových salátů. Jsou to právě kličky, které v nich přidají kalorie a pocit zasycenosti. Klíčky také hojně využívejte jako oblohu ke každému jídlu, kde se alespoň trochu typově hodí (rizota, míchané „asijské“ pánve, wrapy…).

Budete mít zájem:  Zdravé koření: Zázvor hřeje

U větších zrn (cizrna, hrách) se mi neosvědčilo jejich přímé využití – cítil jsem, že jsou pro můj žaludek obtížněji stravitelné. Proto je ještě tepelně zpracovávám – většinou kratším opražením na pánvi.

Z opečeného a česnekem, pepřem a solí ochuceného hrachu tak třeba dostanete tradiční staročeskou pučálku. Můžete si ji připravit do zásoby a uschovanou v lednici používat třeba místo krutonů do krémových polévek.

Tepelnou úpravou samozřejmě zničíte i část látek, citlivých na teplo. Pořád ale v semenech zůstává benefit snadno stravitelného jídla.

Uchování klíčků

Jakmile jste spokojeni s jejich délkou, klíčky propláchněte a uložte v uzavřené misce do ledničky. Vydrží v ní několik dní. Já osobně je konzumuju syrové první 3-4 dny, pak už je pro jistotu vždy zpracovávám tepelně. S delší praxí najdete svůj rytmus, kolik kličků využijete a jak často budete namáčet novou várku pro stále čerstvý přísun vitaminů.

Další zdroje

Na youtube najdete spousty videí pod klíčovými slovy jako sprout/sprouted/sprouting beans.

Co nejraději klíčíte vy? Pochlubte se s vašimi úspěchy s klíčením do komentářů.

Klíčení aneb vyždímejte z potravin maximum živin

Často svým klientům doporučuji konzumaci luštěnin. Tato nutričně nabitá skupina potravin bývá v České republice ještě stále hodně opomíjena.

Už při standardní přípravě luštěniny obsahují vysoké spektrum rostlinných bílkovin, vitamínů, minerálů a vlákniny.

Existuje však navíc jeden trik, kterým se dá obsah těchto látek ještě výrazně navýšit, odstranit potenciálně škodlivé látky a celkově zlepšit vstřebatelnost. Tento proces se nazývá klíčení.

Zjednodušeně řečeno, klíčení je proces při kterém ze semínka vyrůstá klíček.

Nejvhodnějšími luštěninami ke klíčení jsou fazole mungo a adzuki, které jsou běžně dostupné v supermarketech.

Ze zmíněných luštěnin jsou nejvhodnější fazole mungo a adzuki, které jsou běžně dostupné v supermarketech.

Při klíčení se v semenech startují metabolické pochody, jejichž účelem je navýšit obsah živin, které jsou nutné pro výživu a následný růst rostliny. Důležité je právě navyšování obsahu některých živin, které pak můžeme využít.

Z jednoho malého semínka dostanete, při správném postupu, mnohonásobně navýšené množství prakticky všech živin nezbytných pro správné fungování organismu.

Z pohledu Tradiční čínské medicíny potravina mění také svůj energetické potenciál (stává se více jin – tedy odstředivá energie). Mění se i termický efekt na tělo (potravina se stává více osvěžující až ochlazující).

Namáčením a klíčením se z luštěnin navíc, do velké míry, odstraňují tzv. antinutriční látky, které jsou v nich běžně přítomné.

Jedná se o látky, které mohou zabraňovat správnému vstřebání vitamínů, minerálů a potlačovat funkci některých enzymů. Antinutrienty jsou obsaženy také v ořechách, semínkách a obilovinách.

Klíčením tak z potravin tyto látky odstraníme a využijeme plný potenciál dané plodiny.

Co všechno se dá klíčit? Klíčit se dají samozřejmě nejen luštěniny. Klíčit je možné téměř všechna neloupaná semena obilovin, luštěnin, olejnin. Je důležité vyhnout se semenům určeným k výsevu z důvodu jejich ošetření chemikáliemi. Nevyklíčí také loupaná a jakýmkoli způsobem ošetřená semena.

Jak správně na klíčení Nejprve je potřeba nechat semínka namáčet. Prvním fází je proprat je ve studené vodě, poté zalít čerstvou vodou (nejlépe filtrovanou) a necháme je bobtnat. Délka namáčení je závislá od velikosti semen (obrázek níže pomůže). Po uplynutí této doby semena znovu propláchneme a můžeme začít klíčit.

Pro klíčení se nejlépe hodí klíčící misky (dají se sehnat na internetu). Plně ale postačí nějaká nádoba nebo miska. Prioritní je aby semena zůstala neustále vlhká, nesmí však přímo ležet ve vodě, kde hrozí riziko vzniku plísní a hnití. Je potřeba je propláchnout 3x denně čerstvou vodou. Ideální prostředí je pokojová teplota a tma.

Po 3-5 dnech (záleží od druhu semene) se začnou objevovat klíčky. Čím starší klíčky jsou, tím více mění svoje složení a tedy i celkovou charakteristiku.

  • Více zajímavých článků naleznete na http://celostnistrava.cz/blog/ 
  • Autor: Výživový poradce Rudolf Novák 

Jak nechat vyklíčit štěstíčko?

Table Of Content

Vyrostou na malinkatém prostoru a za jakéhokoliv počasí, stačí jim trocha vody a světla. Ano, řeč je o klíčcích!

Určitě jste se s nimi už setkali. Roztomilé šťavnaté lístečky plné chuti a zdraví, křupavá lahoda a vlastně úplně první jarní zeleninka. Ano, řeč je o klíčcích! V Asii se říká, že je v nich skryt život.

A my jen přitakáme, klíčky totiž překypují životu důležitými látkami. Vyrostou na malinkatém prostoru a za jakéhokoliv počasí, stačí jim trocha vody a světla. Díky klíčkům výživová hodnota semínek stoupne několikanásobně.

Vitaminy, minerální látky, bílkoviny, enzymy a vláknina, křupavost a skvělá chuť – to vše v nich najdete. 

Dnes se dá klíčit takřka vše. Jarní klasikou je řeřicha, setkat se ale můžete i s brokolicí či červenou řepou.

U nás pak vedle zmiňované řeřichy najdete pikantní ředkvičku, rukolu a hořčici, svěží jetel a fazolky mungo, ale také semínka vojtěšky (alfalfa) nebo po kari vonící pískavici.

Pro nerozhodné pak můžeme doporučit rovnou semínkový mix, díky kterému si vychutnáte hned několik druhů zároveň. 

Sítko, nebo sklenice? Toť otázka!

Podle druhu semínek a klíčků můžete ke klíčení využít nakličovacích sítek nebo nakličovacích sklenic. Například řeřicha, hořčice či rukola vám lépe poroste na sítku, ředkvičky a mungo oproti tomu ocení více sklenici.

V nakličovací misce semínka jednoduše rozprostřete na sítko, to umístěte na misku s vodou a pravidelně ji doplňujete. Při pokojové teplotě se již po pár dnech budete těšit z klubajícího se jara.

Při nakličování ve sklenici je nejdůležitějším pravidlem proplachování. Na začátku semínka nechte plavat ve vodě, aby nabobtnala a „probudila se“, po prvním dnu je pak potřeba klíčky ve sklenici alespoň dvakrát dobře propláchnout a vodu nechat odkapat.

Stejně jako na misce i ve sklenici se za pár dnů začnou dít zázraky.

TIP: Pokud chcete kousek jara předat jako milý dáreček, nechte řeřichu nebo jiná semínka vyklíčit na tenké vrstvě substrátu. 

Jak nechat vyklíčit štěstíčko v nakličovací sklenici?

  1. Semínka podle návodu nechte namočit v sklenici, vodu poté slijte a semínka dobře propláchněte.
  2. V nakličovací sklenici můžete najednou nechat klíčit asi 2-4 polévkové lžíce semínek.
  3. Sklenici otočte dnem vzhůru a položte do stojanu tak, aby zbylá voda mohla volně odtékat.
  4. Klíčky v sklenici každý den alespoň dvakrát dobře propláchněte. Zabráníte tak vzniku plísně.
  5. Ideální teplota pro klíčení se pohybuje mezi 18 a  22° C. Přímé sluníčko může klíčkům spíše uškodit.
  6. Na konci klíčícího plánu vás čeká už jen požitek. Nechte si chutnat!  

Jak nechat vyklíčit štěstíčko v nakličovací misce?

  1. Pokud nakličujete v nakličovací misce, semínka na sítku dobře rozprostřete.
  2. Sítko umístěte na misku s vodou.
  3. Vodu v misce udržujte po celou dobu klíčení v dostatečném množství.  
  4. Ideální teplota pro klíčení se pohybuje mezi 18 a  22 °C. Přímé sluníčko může klíčkům spíše uškodit.
  5. Na konci klíčícího plánu vás čeká už jen požitek. Nechte si chutnat!

Příslušenství pro nakličování

Klíčky jsou všestranně použitelnou zeleninou, parádu udělají na chlebu s máslem, ale také v salátech či polévkách, jako křupavá alternativa salátu v sendvičích, na snídaňové omeletě nebo v pomazánkách. Vyzkoušejte je také jako rychlý přílohový salát nebo součást zeleného smoothie. Anebo je uždibujte jen tak, přímo z misky. A užívejte instantního jara. 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector