Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to

Útulný podnik s otevřenou střechou, spletitými prostory a neobyčejnou atmosférou navazující na zásadní okamžiky australské historie. To je Tilly May's.

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to

Přestože absint vzbuzuje zvědavost a zájem publika, nachází se tento nápoj stále na okraji gastronomického spektra. Stejně jako tomu bylo u nás i na přelomu 19. a 20. století. Důvodů sice není mnoho, zvrátit však situaci v prospěch zelené víly není snadné.je za jeden z nejvhodnějších materiálů pro ztvárnění svých nápadů.

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to

Po několik let zastával ambasadorské pozice a dnes své bohaté zkušenosti z oblasti pohostinství, barmanství i znalosti nápojů a koktejlů předává formou konzultací a ve vlastní The Dean Callan Show. Rozhovor o dopadech pandemie o budoucnosti barového světa a barmanských začátcích.

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to

Svět je plný nejrůznějších svátků. Od těch obskurních, ke kterým můžeme zařadit třeba den suchého zipu, ponožek či gumových medvídků, až po tradiční, jako je den dárců krve.

Nepřekvapí proto, že svůj světový den mají také koktejly.

I když dějiny mixologie se často píšou v baru, kde se po pár sklenkách zdá vše zkreslené, záznamů o tom, kdo a kdy svátek inicioval nebo proč byl stanoven zrovna na 13. květen, máme naštěstí celou řadu.

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to

Nespoutanost řeky Amazonky a její propojení se zeměmi Jižní Ameriky se staly inspirací pro jednu z nejpopulárnějších restaurací v Madridu a nově i v Londýně. Podnik Amazónico plně reprezentuje vášeň kolující v krvi obyvatel deštného pralesa. A to s úctou k přírodě a gastronomii se špetkou luxusu a vznešenosti.

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to

Na jeho bedrech leží odpovědnost za hladký chod londýnskkých barů mezinárodní sítě Rosewood Hotels & Rerorts. Pro svůj tým je spíše mentorem a koučem než direktivním vedoucím, který staví pouze na svém názoru. Musel ale ujít dlouhou cestu plnou překážek, velkých očekávání a širokých znalostí nejen z gastronomie, aby se dostal až na pozici, kde je dnes.

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to

Jste-li vyznavači jednoduchosti, pak ji určitě budete umět promítnout do barového světa. Řeč není jen o jednoduchém konceptu podniku či menu, ale také o používaných ingrediencích, ozdobách a v neposlední řadě o servisu koktejlů.

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to

V londýnském podniku The Berkeley Bar & Terrace má každý drink svůj příběh. Od ročníkového šampaňského zapomenutého ve francouzském sklepě přes slad, který následně zrál po generace, až po červené víno, které si po skleničce vychutnáte jen díky Coravinu. Každá z položek v nabídce je pečlivě vybrána s ohledem na svůj jedinečný charakter.

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to

Společnost Drinks International každý rok přináší Annual Brands Report, jehož součástí je i žebříček padesáti nejprodávanějších klasických koktejlů. Ačkoli první místa nikoho výrazně nezaskočí, překvapit mohou ta další. Do top 10 se mezi největší klasiky zařadil i Aperol Spritz, stejně tak se na výsluní stále drží i Mojito.

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to

Rok 2020 byl v mnohém – a zejména v jednom ohledu – velmi turbulentní a nevyzpytatelný. Přesto můžeme říct, že nás v něm potkalo i hodně dobrého. Magazín Barlife úspěšně dokončil svůj sedmnáctý ročník a na krok se přiblížil plnoletosti. Letošní rok jsme navíc završili jubilejním 100. číslem. Vám i sobě přejeme, aby byl rok 2021 lepší a ve všech směrech přívětivější než ten letošní. 

Ocenění kvality českých restaurací pečetí se zlatými lvy, které organizuje nakladatelství a vydavatelství TopLife Czech, bylo rozdáno i letos, a to již poosmé. Celkový počet restaurací oceněných pro sezónu 2021 je 93. Jejich seznam najdete ve vydaném průvodci Nejlepší restaurace oceněné Zlatými lvy 2021.

Výčepní stojan v setu s pivními tácky v novém kabátu zbaveném přebujelého dekoru rozmáhajícím se v současném pohostinském prostředí. Tak popisuje designérka Nikola Mikulecká své pivní pípy z porcelánu a keramiky, které byly předmětem její diplomové práce na pražské ČVUT. Proč se rozhodla modernizovat právě pivní pípu a čemu dalšímu vtiskla novou podobu?

Není to tak dávno, kdy Barlife oslavil své patnácté narozeniny, a už slavíme další významné jubileum. Právě vychází 100. číslo našeho magazínu určeného všem milovníkům dobrého jídla a pití.

Podnik V DTLA, situovaný v historických prostorách budovy Seven Grand v samotném centru Los Angeles, představuje 520 m2 designové extáze. Tzv. „all-day dinning“ koncept poskytuje místo, kde si každý přijde na své v průběhu celého dne. Místo neskutečných rozměrů, které je využito do posledního detailu a kde je právě promyšlený design hlavním nástrojem business strategie podniku.

Diskuse se kolem spropitného točí poměrně často. Na přelomu května a června se opět rozpoutala.

Postaral se o to vinný bar Vinograf, který po otevření gastronomických provozů spustil iniciativu 10 % gastru „na pomoc návratu zpět k normálu”.

Vinograf kromě iniciativy odstartoval i debatu, zda by spropitné mělo být pevnou součástí účtu, jako je tomu například v Americe nebo Velké Británii. Co na to říkají ti z „vnitřní strany“ baru? A co na to říkáte vy?

Ke znovuotevření gastronomických provozů došlo před více než dvěma měsíci, rozhodně to ovšem neznamená návrat k normálu.

I přes první nadšenou vlnu, kdy své oblíbené podniky přišli podpořit stálí hosté, provozovny v průběhu června hlásily, že jsou na nějakých 50 % tržeb ve srovnání s předchozím rokem. Ti úspěšnější pak na 70-80 %.

Ovšem panují také obavy, že to nejhorší teprve přijde. Zejména v Praze, kde se očekává, že její obyvatelé využijí první příležitosti metropoli opustit a užít si léto někde jinde.

Sotva odezněly salvy děl první světové války a pominuly pocity zmaru, objevila se nová touha, a to na vše rychle zapomenout.

Zřejmě hned v jejím úvodu se zrodil jeden z ikonických anglických drinků, který se nesmazatelně zapsal do londýnské nápojové historie.

Stále však zůstává otázkou, který z velikánů tehdejší doby doopravdy stvořil koktejl přezdívaný Chelsea Sidecar. Snad by se dalo říct, že nezáleží na jméně, ale spíš na chuti – ovšem i to jméno cosi připomíná.

Každodenní karanténní přemýšlení a vzpomínání na otevřené bary mě občas vrátí ve vzpomínkách na ty nejdivnější věci, které jsem kdy ochutnal. A zde je výběr těch, které se mi zrovna vybavují. Je to jednoduše pár drinků, které mi zachutnaly, překvapily mě svým složením či pobavily názvem. Všechny mají společné, že jsou něčím atypické, podivné.

Martin Hudák patří mezi osobnosti, které není třeba na české a slovenské barové scéně dlouze představovat. Jeho vášeň pro koktejly i kávu je všem dobře známá a vyvrcholila nejen jeho vítězstvím na světovém finále Coffee in Good Spirits v roce 2017, ale též spoluprací se značkou kávového likéru Mr. Black.

Vláda zveřejnila plán rozvolňování zavedených opatření a bohužel se ukázalo, že gastronomie v něm zastává až poslední místo.

Malou útěchou nám může být, že během pár dní plán sice opět změnila, ale tentokrát celý proces urychlila. Naneštěstí je přesto datum tím jediným, co známe.

Otázkou stále zůstává, jaké podmínky a opatření bude třeba dodržovat po samotném uvolnění a znovuotevření podniků.

Ačkoli má výroba fernetu v Česku téměř stoletou historii a jeho obliba v 90. letech stoupla takřka raketově, je dnes jeho popularita spojována spíše se zeměmi Jižní Ameriky, konkrétně s Argentinou. V této zemi se zkonzumuje více než 75 % celkové produkce fernetu, a to především v kombinaci s Coca-Colou. Jak si však fernet stojí dnes u nás?

Ačkoli je směřování Barlife od začátku stejné, za svou 16letou existenci se několika změn dočkal. Vždy jsme se snažili o originální design a technologicky náročné provedení. Pravidelně však obměňujeme i rubriky, aby neustále reflektovaly aktuální dění na barové a gastronomické scéně.

Alexe Kratěnu, londýnského barmana, který pochází z České republiky, není třeba dlouze představovat.

Po jeho odchodu z baru Artesian se častokrát mluvilo o jeho vlastním chystaném baru a po mnoha peripetiích se tato šuškanda letos stala skutečností.

Alexe Kratěnu tak nyní hledejte za barem podniku Tayēr + Elementary, kde pracuje spolu s Monicou Berg. Oba se nedávno zařadili do žebříčku 100 nejvlivnějších barových osobností světa a Alex Kratěna se ocitl na druhém místě.

Až jedna třetina všech potravin se vyrábí nějakým způsobem fermentace. Od chleba a jogurtu přes víno a pivo až po populární kimči nebo miso. Je to levná a snadná metoda jdoucí ruku v ruce s trendem lokálních a sezónních potravin a řemeslné výroby. Fermentace se tak pochopitelně stala impozantní technikou šéfkuchařů a barmanů, kteří se chtějí odlišit.

V poslední době se hodně hovoří o investicích a o jejich výhodnosti. Já sám jsem na toto téma promluvil bezpočtukrát a ukazoval whisky, jejichž cena za poslední roky raketově vzrostla. Na tomto místě bych se ale rád věnoval investicím z druhé strany, protože není všechno zlato, co se třpytí…

Mistři molekulární mixologie neustále posouvají hranice toho, co může být považováno za nápoj a jakou zkušenost si odneseme při pití našeho koktejlu v budoucnosti. Vizionáři zlaté éry mixologie tak ochotně přejímají techniky molekulární kuchyně. Jednou z využívaných metod je i želatinová filtrace.

V minulém týdnu proběhlo české i slovenské finále barmanské soutěže Diageo Reserve World Class. O vítězích, Petrovi Marcinovi a Milanu Zalešovi, rozhodoval mimo jiné i Erik Lorincz, globální vítěz z roku 2010. Povídali jsme si spolu i o World Class, ale hlavně o jeho odchodu z American Baru v hotelu Savoy a jeho plánech do budoucna.

Punč. V minulosti se podílel na změně volebních výsledků či tvorbě legislativy i jiných dohod, v zimě zahříval celé národy a pro řadu lidí přímo definoval vánoční čas. Jaký však je příběh populárního punče z plantáží Karibiku, který společně s celou skupinou těchto nápojů v různých variacích předznamenal zrod moderního koktejlu?

Budete mít zájem:  Virový Zápal Plic U Dětí Příznaky?

Udicí nebo nakuřovací pistole, anglicky smoking gun, je další zařízení, které si našlo svoje místo na baru. Původně se používalo pouze v kuchyni, aby dodalo pokrmům nauzenou chuť, aniž byste je museli udit. Dnes lze smoking gun najít na baru, používá se však méně často, než bychom čekali.

Jak na kocovinu

Pro začátek si osvětlíme, co se s naším tělem během kocoviny děje a co nás trápí.

Tělo je dehydrované, játra mají plné ruce práce s odbouráváním alkoholu, a nemají čas na přeměnu cukru, chybí nám vitamíny i energie, kterou potřebujeme.

Žaludek je překyselený, pálí nás žáha, je nám nevolno, zvracíme nebo máme průjem, bolí nás hlava i svaly.

Někdy nás „jen“ bolí hlava, někdy je hlava v pořádku a trápí nás žaludek, a po opravdu bujaré noci se potýkáme se všemi příznaky najednou.

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to Jak na bolest hlavy

Hlava nás bolí, protože jsme dehydrovaní. Během pití alkoholu a před spaním jsme toho pravděpodobně moc nealkoholického nevypili, takže pro příště si to zapamatujeme a uděláme to lépe. A teď se pokusíme vyžehlit napáchané škody. 

Hodně pijte. Uvařte si bylinkový čaj, chybu neuděláte ani s mátovým nebo heřmánkovým. Přidejte lžíci medu a trochu citrónu. Tím dodáte žádoucí vitamín C i cukr. Pokud máte doma zázvor, nakrájejte ho na tenké plátky, zalijte horkou vodou, nechejte trochu vychladnout a vypijte. 

Dobrou volbou je taky rehydratační roztok např. Kulíšek, který vám pomůže rychle zavodnit organismus a doplnit chybějící draslík a sodík. Rehydratační roztoky sice nejsou primárně určeny k léčbě kocoviny, ale faktem je, že pomáhají. Dodají vám přesně to, co, po prohýřené noci, potřebujete. 

Aby jste netrpěli, užijte váš obvyklý lék na bolest hlavy. 

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to Co jíst po kocovině

Pokud vám to žaludek dovolí, dejte si pořádnou snídani nebo silný vývar. U potravin neexistuje jeden platný recept pro všechny, každý má jiné chutě a snese něco jiného.

Držte se jen pravidla, aby potraviny a nápoje, které si dáte, nebyly kyselé. To je pro váš překyselený žaludek nežádoucí.

Kávu, přesnídávku nebo ovocný džus si nechejte raději na jindy.

Pokud máte přebytek kyseliny a přechází z žaludku do jícnu, nepříjemné pocity zkrotí šumivé tablety s trefným názvem Vyprošťovák, které neutralizují přebytečné žaludeční kyseliny.

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to Co dělat při kocovině

Spěte, co to půjde. Tělo je z celého toho odbourávání alkoholu unavené, dejte mu prostor na regeneraci. Pokud to zvládnete, vydejte se ven na krátkou procházku, čerstvý vzduch a okysličená krev vám pomůže.

Prevence proti kocovině

Kocovině můžete z velké části předcházet už v onen inkriminovaný večer. Nepijte na lačný žaludek, ale obalte ho něčím mastným, alkohol se pak bude vstřebávat méně. S každou sklenicí alkoholu si dopřejte i sklenici vody, dobrou volbou je také Vincentka, ano, ta slaná voda nevalné chuti. Před konzumací alkoholu můžete také preventivně sáhnout po příravku Anti Ethanol. 

Léky na zažívání      Přípravky proti pálení žáhy

Pár tipů, jak se zbavit kocoviny. Co jíst, co nedělat a co skutečně pomáhá?

Už nikdy nebudu pít, říkáte si, když se probouzíte po prohýřené noci, hlava bolí, žaludek se houpe a každý hlasitější zvuk je pro vás utrpením.

Kdyby tak existoval nějaký zázračný lék na kocovinu… I když poalkoholové stavy většinou odcházejí velmi pomalu, magistry z Chytré lékárny si pro vás připravily tipy, které celý proces urychlí.

Věděli jste, co všechno pomáhá na kocovinu? Jak se kocoviny zbavit rychleji a podpořit detoxikaci jater?

Nejlepší je začít hned prevencí. Před tím, než odjedete na festival nebo se vydáte na večírek, snězte mastnější jídlo. Doplňte vitamín C a vitamíny skupiny B, v průběhu akce hydratujte organismus čistou vodou, minerálkou nebo jinými nealkoholickými nápoji. Jednotlivé druhy alkoholických nápojů nemíchejte.

Pomůže také Anti Ethanol, dvě kapsle zapijete ještě před odchodem na party (doporučuje se cca 30 minut před začátkem konzumace alkoholu nebo bezprostředně po začátku. Přípravek zvyšuje aktivitu jaterních enzymů a podporuje tak odbourávání alkoholu v organismu.

Jak se kocovina projevuje?

  •  Bolesti hlavy
  •  Překyselení žaludku, nevolnost
  •  Zvracení nebo průjem
  •  Přecitlivělost na vnější podněty (hluk, světlo, pachy…)
  •  Nedostatek vitamínů a minerálů

Jak se zbavit kocoviny?

Pokud tento článek čtete až v době, kdy se u vás kocovina naplno projevila, nebojte se, pomůžeme vám ji zažehnat. První pomoc a SOS na kocovinu je Vyprošťovák. Ten vás po vydařeném večírku rychle postaví na nohy, kromě kocoviny jej můžete užít také na těžkosti po jídle. Vyprošťovák pomáhá při zažívání a je šetrný k trávicímu traktu.

Proti kocovině pomáhá vydatný spánek a dostatečná hydratace vodou nebo bylinnými čaji, chybu neuděláte ani kratší procházkou.

Dejte tělu dostatek času se z večírku vzpamatovat, odpočívejte. Nezapomínejte také na přísun vitamínů, z nejhoršího vás dostane rozpustný vitamín C a B komplex.

Pomoci může také zázvorový čaj, který zklidní žaludek, nebo různé druhy zeleninových šťáv.

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to

Jak na kocovinu?

  •  Doplňte vitamíny (hlavně C a B komplex)
  •  Dodejte tělu minerály, například Vincentkou
  •  Pomůže i cukr (například čaj s medem, ovocné šťávy…)
  •  Nepijte kávu (i když to svádí…)
  •  Nejezte kyselé potraviny
  •  Dejte si lehce stravitelná jídla (silný vývar apod.)
  •  Užijte vyprošťovák
  •  Pokud vás bolí hlava, pomůže ibalgin*
  •  Pijte dostatek vody

Léky na kocovinu

Pokud se u vás kocovina projevuje silnou migrénou, pomozte si ibalginem*. Dávejte si však pozor na léčivé přípravky s paracetamolem, ty se nesmí kombinovat s alkoholem! Mezi ně patří Panadol*, Paralen* a jiné.

Detox organismu urychluje také homeopatikum Nux vomica 9CH*. Užijte 5 granulí 2-3x denně. Přípravek lze užít i preventivně, 5 granulí 1-2x denně.

Pokud berete pravidelně léky, nezapomeňte se zavčas čtením příbalového letáku ujistit, jestli není nebezpečná jejich kombinace s alkoholem! Mohlo by dojít ke kontraindikaci, ztrátě účinnosti léků, velkému zatížení jater a podobně…

Kdy můžu po požití alkoholu řídit?

Alkohol za volantem má na svědomí spousty dopravních nehod. Za volant byste měli usednout teprve tehdy, pokud se cítíte stoprocentně odpočatí a svěží. Řídit poté, co jste spali sotva pár hodin a nejste si jistí, jestli alkohol z vašeho těla stačil vyprchat, je riskantní nejen pro vás, ale i pro ostatní řidiče.

Pokud nevíte, kdy můžete po večírku usednout za volant bez toho, aniž byste nadýchali, případné promile spolehlivě odhalí alkoholtester – buď opakovatelně použitelný, nebo jednorázový.

Ulevte játrům

Konzumace alkoholu zatěžuje játra, která jsou nucena odbourávat alkohol z těla. Játra jsou klíčová pro pravidelnou látkovou výměnu a občas jim dáváme pořádně zabrat. Detoxikační schopnost jater podpoříte třeba doplňky stravy s ostropestřcem nebo šťávou z artyčoku. Na normální činnost jater má vliv také kurkuma, která se používá jako koření, často je součást indických a thajských jídel.

Tip magistry z Chytré lékárny: Chcete se zbavit kocoviny a nezatížit přitom svoji peněženku? Připravili jsme pro vás cenově výhodný Chytrý balíček pryč s kocovinou!

Domácí a přírodní léčba kocoviny – TOP 16 tipů jak na to

*Registrovaný léčivý přípravek. Podrobně čtěte příbalový leták.

Jak vyzrát na kocovinu? 7 tipů, jak na to!

Zná to asi každý. Jakmile po prohýřené noci člověk prozře a s námahou otevře oči, dopadne na něj tíha alkoholu naplno.

Hlava třeští, jazyk se lepí na patro a mozek marně vyvolává silný pocit žízně kvůli alkoholové dehydrataci. Přesto není kocovina brána pouze negativně.

Jakmile se člověk zbaví prvotních nepříjemných symptomů, zažívá zvláštně příjemný psychický stav, jaký zkušení alkoholici nazývají „jasnou chvilkou“.

„Kocovinu způsobují dva hlavní enzymy, alkoholdehydrogenáza a acetaldehyddehydrogenáza. Ten, kdo je má hodně aktivní, nemá pak s kocovinou problém. Což není ale případ Asiatů, u kterých se acetaldehyd přeměňuje pomaleji, víc se hromadí a působí delirium. Asiati proto obecně mají s kocovinou větší problémy,“ řekl redakci student I. lékařské fakulty U.K. Martin Mastný.

Abyste se kocovinových příznaků dokázali zbavit co nejrychleji, přinášíme vám několik rad a tipů. Oceníme, pokud nám v diskuzi sdělíte vlastní triky, jak být druhý den po akci nejrychleji „funkční“.

Nemíchat a pít hodně tekutin

Toto staré pravidlo je bohužel u velkého množství pijáků podceňováno. Pokud vydržíte pít celý večer pouze jeden druh alkoholu, váš žaludek bude jistě nadšený.

Rovněž, pokud alkohol pravidelně prokládáte nealkoholickými nápoji, můžete se zbavit ranního stavu dehydratace, kterému se lidově říká „sušák“.

Bohužel nealkoholické nápoje jsou mnohdy dražší než ty alkoholické, proto se jedná o poměrně drahý recept proti kocovině.

Prokládání alkoholu mastným jídlem

Existuje historka o tom, že ruští agenti KGB před společenskými akcemi vždy vypili sklenici oleje. Mastnota jim poté zaplnila střeva a vypitý alkohol se velmi špatně v trávícím systému vstřebával.

To jim umožnilo zůstat při smyslech a lehce zjišťovat tajné informace.

Pravdivost příběhu prokázat nemůžeme, co však je vyzkoušené je fakt, že mastné jídlo vám při konzumaci alkoholu od jeho působení skutečně uleví.

Vyprošťovák

Účinek tzv. mírného množství alkoholu na kocovinu je diskutabilní a zcela individuální věcí. Někomu se skutečně udělá lépe, někomu se zase přitíží. Stojí to ovšem za vyzkoušení.

Budete mít zájem:  Bezmasé burgery očima masožroutů i vegetariánů. Proč je (ne)jedí?

Opít se znovu

Proti kocovině funguje zaručeně. Bohužel po opětovném vystřízlivění je vám ještě mnohem hůře. Výhoda tohoto řešení je ale ve rčení „co můžeš udělat dnes, odlož na zítřek a dnes máš volno“, které platí i na kocovinu.

Kofein

Kofein napravuje fyzickou únavu organismu a má povzbuzující účinky. Přesto je dvousečnou zbraní, protože kofein (stejně jako alkohol) odvádí z těla tekutiny. Požití kafe nebo energetických nápojů se proto doporučuje až poté, co jste se vypořádali s dehydratací a tekutiny do organismu doplnili.

Fyzická aktivita

Přemluvit se po flámu na sport je věcí opravdu silné vůle. Sport je ale jedním z nejlepším receptem na kocovinu a zbaví vás jí téměř zaručeně. Mnohdy jste i po podobné „léčbě šokem“ schopni náročnější psychické práce.

Úleva žaludku

Tento zjemnělý výraz pro zvracení je vhodné používat pouze v krajních situacích, ke kterému nás mnohdy donutí tělo samo, protože už požitý alkohol nechce dál přijímat. Jedná se o nejnepříjemnější variantu, která je ale docela efektivní.

Někteří studenti jsou také schopni uprostřed párty si ulevit žaludku, aby následně mohli pít ve stejném gardu jako předtím. Jde o jakousi formu alkoholické anorexie, ale i ta se občas vyskytuje.

Lidé jsou zkrátka pro odstranění kocoviny udělat mnohé.

Co dokáže česnek, banán nebo rajče? 7 potravin pro domácí samoléčbu

Naše babičky neměly tolik léků, které moderní medicína nabízí dnes, a tak si často pomáhaly surovinami, které se běžně využívají v kuchyni. Cibule, tvaroh, sůl nebo brambory mohou totiž v určitých případech zafungovat velmi podobně jako drahé farmaceutické preparáty.

Cibule a česnek

Obojí obsahuje cenné silice, vitaminy (zejména skupiny B, ale i C a A), minerály a stopové prvky, které dohromady působí jako výborný posilovač imunity a též jako přírodní antivirotikum a antibiotikum. Proto je vhodné obě potraviny zařazovat do jídelníčku pravidelně jako součást prevence onemocnění. Zároveň ale cibule i česnek pomohou, když už nemoc máme.

Česnek je mimořádně účinný při jakékoliv viróze. Ovšem nejlépe funguje syrový.

Měli byste zkonzumovat minimálně 1 stroužek denně, a to buď v pomazánce, nebo třeba v česnekové polévce, připravené ze silného vývaru. Tak dodáte tělu dvě „medicíny“ najednou.

Vývar z masových kostí totiž obsahuje bílkovinu kolagen, dále důležité aminokyseliny a minerály, vápník a vitamin C. Ve spojení s čerstvě utřeným česnekem se z něj stává elixír zdraví.

Cibule se skvěle osvědčila proti kašli. Stačí ji nakrájet nadrobno, zalít medem, přidat citronovou šťávu a nechat pár hodinu vyluhovat. Poté můžete směs pojídat po lžičkách anebo ji přecedit a užívat jako léčivý sirup. Cibule také pomáhá mírnit alergické reakce po štípnutí hmyzem. Stačí ji rozkrojenou položit na postižené místo a nechat působit.

Náš tip: Z cibulových slupek a na plátky nakrájené cibule můžete také uvařit čaj, který zmírní příznaky nachlazení. Popíjejte jej 3x denně.

Více o tom, jak pomáhá cibule, si můžete přečíst zde. 

Brambory

Další zásobárna zdraví! Zdánlivě obyčejné brambory obsahují vitaminy C, E, B, A, K, dále minerály, z nichž nejcennější je draslík, pak také vlákninu, esenciální aminokyseliny a látku alantoin. Ta má výrazné hojivé a regenerační účinky a pomáhá mimo jiné v boji s bakteriálními infekcemi.

Díky vysokému obsahu draslíku je vhodné jíst brambory jako součást diuretických diet při onemocněních srdce a ledvin, ale také pro zlepšení depresivních nálad.

Šťáva ze syrových brambor pomáhá při zánětech žaludku, obklad z nastrouhaných syrových brambor mírní některé druhy ekzémů a naopak obklad z vařených horkých brambor ulevuje od bolestí zad a pomáhá při rýmě.

Náš tip: Uvařte brambory, i se slupkou je rozšťouchejte a položte na plátýnko nebo gázu a pak přiložte na postižené místo. Při rýmě se bramborový obklad přikládá na čelo a na zátylek, při bolestech zad přesně na místo bolesti. Jen pozor, brambory se nesmějí přikládat na kůži úplně vroucí, mohlo by dojít k popálení.

Víte, které potraviny vám pomůžou, když trpíte na opary? Čtěte zde!

Sůl

Pomáhá likvidovat bakterie v dutině ústní, zevně i vnitřně snižuje bolest a zlepšuje stav dýchacích cest. Výplachy nosu solnými roztoky jsou po staletí používanou účinnou pomůckou, jak předejít alergii nebo ji zmírnit, využívají se také při léčbě rýmy nebo pro zvlhčování a hojení dutiny nosní, třeba po operacích.

V plátěném pytlíku nahřátá sůl podobně jako brambory pomáhá mírnit chronické bolesti zad. Mezi oblíbené lázeňské procedury patří i takzvaná haloterapie, tedy inhalace suché soli. Probíhá typicky v solných jeskyních, kde sůl při optimální teplotě uvolňuje potřebné minerály do ovzduší.

Pobyt v solné jeskyni pomáhá posilovat imunitu, mírnit astma i alergie a předcházet potížím s průduškami a dýchacími cestami.

Náš tip: Zkuste inhalovat solný roztok doma. Přibližně 10 g soli smíchejte s 1 litrem vody. Zahřejte a horký solný roztok vlijte do vhodné nádoby, vaničky nebo do umyvadla.

Ponořte do něj ruce až po lokty a zároveň se snažte vdechovat páru. Preventivně tuto proceduru provádějte 1x denně, léčebně 3x denně.

Při bolesti v krku zkuste kloktat solným roztokem, připraveným z 200 ml vody a dvou lžiček soli.   

Na bolest v krku pomáhají i další triky. Poradíme v tomto článku. 

Rajská jablka

Rajčata nepatří jen mezi chutné ovoce, kam se botanicky řadí, ale také jde o ceněnou potravinu s léčivými účinky. Rajčata totiž obsahují značné množství minerálů, vitamínů a antioxidantu lykopenu.

Ten chrání tělo před rakovinovým bujením, snižuje zánětlivé procesy a má také antibakteriální účinky. Lykopen je obsažen nejvíc pod slupkou a nevadí mu ani tepelná úprava, právě naopak, z kečupu nebo rajské získáte paradoxně lykopenu víc. Celkově se rajčata využívají při řadě nemocí.

Pomáhají při zánětech močových cest a při zvětšení prostaty, zlepšují trávení a regulují hladinu cholesterolu. Rajčatová šťáva mírní vysoké horečky a únavu. A to pořád není všechno. Rajčata pomáhají i zevně.

Věděli jste například, že když vás u moře sežehne medúza, měli byste si popálené místo hned pokapat šťávou z rajčat? Rajčatová šťáva celkově prospívá pokožce. Léčí plísně, záněty i sluneční spáleniny.

Náš tip: Pokud to v létě přeženete se sluněním, první pomocí mohou být na plátky nakrájená rajčata. Přiložte je na postižená místa kůže a překryjte gázou. Nechte působit hodinu.

Proč jíst avokádo? Možná vás to překvapí…

Tvaroh

Tvaroh je nejen zásobárna bílkovin, ale také léčivá potravina. Jelikož tvaroh ochlazuje, je vítaným jídlem v letních měsících. Ale i v zimě prokáže tělu dobrou službu.

Mimo jiné prospívá žaludku, je ideální při hubnutí, protože zasytí a nemá moc kalorií, zevně pomáhá tvarohový obklad mírnit angínu i horečku, přikládá se na oteklá místa a mírní záněty. Tvarohový zábal na prsa mohou využít maminky při kojení.

Když se přiloží včas, lze tak předejít léčbě antibiotiky při zánětu prsu.

Náš tip: Tvaroh aplikujte buď rovnou na postižené místo a přikryjte gázou, nebo jej dejte do igelitového sáčku a ten přiložte na oteklé nebo zanícené místo na těle. Vrstva tvarohu by měla být vysoká asi 2,5 cm a musí postižené místo o několik centimetrů také přesahovat. Jen tak bude efektivně působit. Nechte působit přibližně půl hodiny.

Plnotučné mléčné výrobky mají ve výživě svůj smysl. Víte proč? 

Banány

Banány jsou nejen chutnou svačinkou, ale také přirozeným zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálů. Díky svému složení dokážou regulovat trávení, upravují jak zácpu, tak průjem, mírní premenstruační syndrom, snižují otoky, posilují nervovou soustavu a pomáhají překonat deprese.

Pravidelná konzumace banánů také pomáhá snižovat krevní tlak a chrání srdce. To ale stále není všechno. Banány jsou vynikajícím vyprošťovákem při kocovině. Skvěle dokážou utišit žaludek „na vodě“ a dodat tělu potřebné minerály. A pomáhají i zevně, například při komářím bodnutí nebo při léčbě bradavic.

S oblibou se také používají jako součást pleťových masek.

Náš tip: Přiložte na bradavici banánovou slupku žlutou stranou ven a připevněte ji obvazem nebo náplastí. Nechte působit přes noc.

Autor: Šárka Adámková

Čína promrhala biliony dolarů v investicích. Vznikají města duchů

Finance Street, Peking

• 

ZDROJ: CC BY-NC-ND 2.0: Ma Zhao via Flickr

Čína od roku 2009 promrhala 6,8 bilionu dolarů (přes 150 bilionů korun) v neefektivních investicích. Vyplývá to ze zprávy vládních výzkumníků, píše server listu Financial Times. Výsledkem neefektivních stimulačních opatření vlády jsou podle listu například „města duchů“ s prázdnými bytovými komplexy, opuštěné dálnice či nevyužívané ocelárny.

Zpráva, kterou vypracovali Sü Cche z čínské Národní rozvojové a reformní komise (NDRC) a Wang Jüan z Akademie pro makroekonomický výzkum, tvrdí, že v letech 2009 až 2013 činily neefektivní investice téměř polovinu celkové částky investované do rozvoje čínské ekonomiky.

Většina špatných investic prý směřovala přímo do odvětví požívajících největší státní podpory, například do automobilového a ocelářského průmyslu. „Efektivita investic se (v posledních letech) dramaticky snížila,“ upozorňuje zpráva. „Mnohem zřetelnějším se to stalo po globální finanční krizi a vedlo to k velkému rozsahu nadbytečných investic a plýtvání,“ dodává.

Zpráva podle listu podtrhuje rostoucí obavy Pekingu z možných ekonomických a sociálních důsledků špatných investic. Cílem vlády je nyní omezit závislost ekonomiky na investicích a zahraničním obchodu a podporovat hospodářský růst založený na domácí poptávce.

„Efektivita investic se v posledních letech dramaticky snížila“

Budete mít zájem:  Léčivé jehličí – super na odvar i tinktury

V poslední době nicméně Peking zvyšuje investice do rozvoje infrastruktury, aby podpořil hospodářský růst. NDRC například schválila pět projektů v hodnotě nejméně 51 miliard jüanů (184 miliard korun), které zahrnují výstavbu jednoho letiště a čtyř železničních tratí, napsala agentura Reuters.

Čínská ekonomika se v poslední době potýká se zpomalováním růstu kvůli útlumu na trhu s bydlením, slábnoucí domácí poptávce a nestabilnímu exportu. Hrubý domácí produkt Číny se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 7,3 procenta, což představuje nejslabší tempo za více než pět let. Oficiálním cílem vlády je dosáhnout v celém letošním roce hospodářského růstu 7,5 procenta.

Si Ťin-pching: S riziky se vypořádáme

Čínský prezident Si Ťin-pching tento měsíc prohlásil, že rizika, kterým v současnosti čelí čínská ekonomika, nejsou až tak hrozivá a že vláda je přesvědčena, že se s nimi dokáže vypořádat. Upozornil, že i v případě zpomalení na sedm procent zůstane Čína v čele globálního hospodářského růstu.

Čína je druhou největší ekonomikou na světě po Spojených státech. Slabší růst v Číně by mohl mít negativní dopady na další ekonomiky, a to jak v Asii, tak ve zbytku světa. Čína je v posledních letech hlavním motorem růstu světového hospodářství a stala se významným dovozcem komodit i spotřebního zboží.

Autor: ČTK

Co platí na kocovinu a čemu se raději vyhnout?

K mání už jsou sice přímo léky, kterými se má kocovině předejít, ale většina lidí stejně sází na osvědčené recepty. Byť nad některými se kroutí žaludek už předem.

„Většinou nejde o likvidaci kocoviny jako takové, s tou mnoho nenaděláte, ale o zmírňování příznaků, kterými na ni tělo reaguje,“ vysvětluje biochemik Tomáš Zima.

A proč se každému na zahánění osvědčilo něco jiného? To se dá vyložit třeba tím, že i v běžném, neopilém životě má každý jiné chutě a z nich si pak volí i v podobné nouzové situaci.

  • „Často však jde spíše o jakýsi placebo efekt, kdy lidé věří, že jim právě ta jejich metoda pomáhá,“ doplňuje Zima.
  • A odlišnostmi mezi lidmi a mezi jejich metabolismy se dá vysvětlit i to, že se zatím nepovedlo vyvinout stoprocentně účinný lék na kocovinu.
  • Co všechno jsou lidé ochotní do sebe preventivně nebo ráno po kalné noci vpravit v domnění, že jim bude lépe?

1. Dostatek tekutin jako základ
Pijte. Pijte hodně. Ne alkohol, ale vodu, nesladkou a pokud možno i bez bublinek.

A to už v průběhu večera s alkoholem, další nemalou sklenku si dopřejte před spaním a další hned, jak se probudíte.

Mimochodem, není dobré jít spát hned, jak dopijete poslední sklenici alkoholu, protože ten se do krve neuvolní hned, ale až tak během hodiny. Pokud usnete, nemáte šanci alkohol zředit vodou.

2. Tučné jídlo chrání žaludek
Stará a kupodivu stále platná rada zní – nepijte nalačno a v jídlech dávejte přednost těm tučnějším. Nemusí jít hned o špek, pomoci může i olivový olej v zeleninovém salátu a podobně.

Fígl spočívá v tom, že tuk potáhne stěny žaludku a ty jsou pak odolnější vůči překyselení a většímu pronikání alkoholu.

Z podobných důvodů mívají někteří lidé den po pitce nepřekonatelnou chuť třeba na chlebíčky s majonézou a podobně. Při kocovině může pomoci jídlo jako takové, protože dodá energii a ztracené cukry. Pokud na to máte, dejte si vydatnou snídani.

3. Vyprošťovák v podobě piva
Nemálo lidí nedá po propité noci dopustit na první ranní pivo a kupodivu to, že by jim mohlo pomoci, nevylučují ani lékaři. Sice ho rozhodně nedoporučují plošně, ale jeho efekt připouští třeba psychiatr Oldřich Vinař.

Podle něj totiž ztlumí hlad receptorů dožadujících se dalšího alkoholu. A zároveň dodá tělu potřebné tekutiny a ionty, které se z těla vyplavily kvůli přemíře pití. Ale pokud patříte k těm, kterým se zvedá žaludek už jen při pomyšlení na tuhle metodu, nenuťte se k ní.

4. Káva, případně káva s citronem
Silná ranní káva se ještě donedávna doporučovala i v odborné literatuře a v domnění, že se druhý den lépe postaví na nohy, si ji mnoho lidí dopřává na závěr večera v hospodě.

Mělo to logiku, kofein je – laicky řečeno – protijedem alkoholu. Jenže zároveň stejně jako on odvádí z těla tekutiny, takže jen prohlubuje dehydrataci. A další minus, káva je kyselá, což pitím překyselenému žaludku taky zrovna neprospěje.

Jediným přínosem tak mohou být povzbuzující účinky, s nimiž by se snad dala snáze přemáhat ospalost.

5. Silná polévka dodá sílu a spraví chuť
Na nohy vás může postavit i silná polévka, která přinese tělu chybějící tekutiny i ionty, a navíc i chybějící energii.

Někdo posiluje účinek polévky silným kořením, třeba čili nebo pepřem.

Nemáte sílu ani na to, abyste si polévku uvařili? Můžete zkusit ultrarychlou verzi česnečky, návod na ni koluje po webu: na polévkový talíř dejte česnek rozetřený se solí, přidejte trochu oleje a pepře a zalijte vroucí vodou.

6. Coca-Cola a jí podobné nápoje
U tohoto nápoje jde asi trochu o psychologický efekt, protože mnoho lidí si ho v mysli spojuje s příjemným chladivým osvěžením. Každopádně dodá tělu rychlé cukry, což jako dobrou radu doporučují i lékaři.

7. Ledové mléko proti překyselení
Někomu se může při představě ledového mléka dělat zle, ani nemusí mít kocovinu, ale jiný na něj nedá dopustit. Efekt to mít může – mléko totiž neutralizuje překyselený žaludek.

Podobně lze použít i zmrzlinu, raději mléčnou nebo smetanovou, ovocná dřeň bude nejspíše také kyselá, a proto by vám spíše přitížila. Máte-li rádi mléko, zkuste koktejl z tohoto nápoje, banánu a dvou lžic medu.

Ten tělu dodá energii a draslík.

8. Acylpyrin, ibuprofen – léky na bolest
„Léky bych raději nedoporučoval, je to další zátěž pro zažívací trakt,“ varuje biochemik Tomáš Zima. Lidé s nimi přitom často zahánějí kocovinu v dávkách větších, než jsou ty obecně doporučované. Berou si třeba dvě nebo dokonce tři čtyřistamiligramové pilulky, což je silná dávka.

Ale i Zima připouští, že je léky a priori určené jako přípravky proti bolesti mohou zbavit potíží s třeštící hlavou i těžkými klouby a svaly, které jsou průvodním jevem kocoviny.

Pozor však, pokud trpíte pálením žáhy nebo silnou nevolností, pak by vám tyto léky jen přitížily. Navíc je třeba vzít v potaz, že zvyšují riziko vnitřního krvácení.

9. Rozpustné multivitaminy
Velké dávky rozpustných vitaminů vás mohou vzkřísit, podobně jako do vody vymačkaná citronová šťáva. Pozor však, pokud trpíte zažívacími potížemi, vitaminy nebo citron vám mohou ublížit, protože jsou také kyselé, zvláště vitaminy s umělou příchutí.

10. Antacida na pálivou žáhu
Léky, které zmírňují zažívací potíže, sice působí zejména na pálení žáhy, ale pokud je to při kocovině váš velký problém, mohou vám alespoň zmírnit celkové utrpení.

11. Zázvor zahání nevolnost
Zázvor je vynikající koření, které můžete ocenit i při kocovině. Funguje totiž také jako bylinný lék, který výrazně mírní účinky nevolnosti. Připravte si z něj nálev tak, že nastrouhaný zázvor zalejete horkou vodou a necháte odstát a potom pomalu vypijte.

12. Bylinné čaje chlácholí zažívání
Čaje rozhodně ty největší příznaky kocoviny nezaženou, mohou vám však pomoci překonat den, který vás čeká po předchozí pijatyce.

Zkuste třeba mátový čaj, který uklidňuje zažívání, a řebříčkový čaj uklidňující játra a žlučník, které při kocovině trpí nejvíce. Když si ho osladíte medem, dodáte tělu ztracené cukry a zbavíte se třeba nepříjemné zimnice.

Uklidňuje i heřmánkový čaj, ale ten se vůbec nehodí pro alergiky. Ti by se měli vyhnout i medu, ale ostatní ho mohou zkusit i samotný, stačit by měly tři lžičky.

13. Homeopatika jako možnost
Přípravky na kocovinu je možné hledat i mezi homeopatiky, s výběrem i dávkováním by vám měli poradit ve specializovaných lékárnách. V úvahu připadá třeba přípravek Nux Vomica, který mírní nevolnost.

14. Čerstvý vzduch, pohyb, sprcha
Pokud se na to cítíte, zkuste rychlou procházku – svižná dvacetiminutová chůze na čerstvém vzduchu vám okysličí krev a měla by zmírnit následky kocoviny.

Vlézt si do ranní sprchy vyžaduje sice odvahu, zvláště kdyby měla být studená, ale je to rovněž osvědčený prostředek. Zkuste začít následující den více zvolna, aby vám nedošla energie hned dopoledne.

15. Dopřejte si vydatný spánek
Máte-li tu možnost, nevstávejte druhý den přehnaně brzy, protože vaše tělo je kvůli pití vyčerpané a potřebuje si dostatečně odpočinout. Na druhou stranu více než deset hodin spánku už vás spíše učiní malátnými, než že by vás posílilo.

16. Syrová vejce s pepřem a worcesterskou omáčkou, panák s pepřem…
Originální recepty často pomáhají jen tomu, kdo si je sám vymyslel. Většinou se nedá logicky vysvětlit, proč tomu tak je, a proto je lepší zůstat u doporučení, která se přece jen osvědčila více lidem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector