Dlouhý jídelní lístek – špatné znamení

Astrologové jsou přesvědčení, že znamení zvěrokruhu
vašeho partnera může určit, jak se k sobě hodíte a jestli má vůbec váš
vztah smysl. Všechny znaky zvěrokruhu mají své vlastní charakteristiky, které
se projevují různými způsoby. Astrologové tak vytvořili speciální tabulku, ve
které uvidíte, zda máš váš vztah s partnerem určitého znamení smysl nebo
jestli se k sobě vůbec nehodíte.

Podle tabulky zjistíte, jestli jste si souzeni

Dlouhý jídelní lístek – špatné znamení

V tabulce vidíte, jaká znamení spolu budou
vycházet méně či více. Vysvětlivky zde také najdete. Tabulka obsahuje kromě
znamení zvěrokruhu také čtyři symboly, díky kterým poznáte, jestli se
k sobě hodíte:

  • Absolutně se k sobě nehodíte
  • Špatné spojení
  • Neutrální spojení
  • Dobré spojení

Dlouhý jídelní lístek – špatné znamení

Pokud objevíte u svého a partnerova znamení křížek,
znamená to, že se k sobě nehodíte. Možná máte příliš odlišné povahy.
Takové vztahy jsou sice možné, ale nevydrží dlouho. Na budování rodiny a
výchovu dětí to stačit nebude. Partneři těchto znamení mají odlišné cíle a
názory. Museli byste dělat velké ústupky a kompromisy.

I když se k sobě hodíte, nemusí vztah fungovat

Dlouhý jídelní lístek – špatné znamení

Špatné spojení znamená, že máte mnoho rozdílů. Ve
společnosti byste si partnera sotva všimla. Můžete mít ale jeden společný znak,
který vás bude spojovat. Někdy to ale nemusí stačit, je potřeba na vztahu
pracovat. Upřímné hovory a porozumění tomu druhému mohou být úspěchem.

Dlouhý jídelní lístek – špatné znamení

Neutrální spojení může být plné lásky, na druhé
straně nebude chybět ani vypjaté hádky. Vztah jako na houpačce bude na denním
pořádku. Důležité v tomto vztahu bude pochopit, že ten druhý je osoba, se
kterou chcete být celý život. Takový vztah bude důležité posouvat dál.

Dlouhý jídelní lístek – špatné znamení

Dobrým spojením je vztah, ve kterém to bude jiskřit
už od začátku randění. Tyto osoby jsou k sobě přitahované a nemá smysl
proti lásce bojovat. Pokud budou vaše city upřímné, ničeho se nemusíte obávat.
Je to perfektní spojení, které by mělo vydržet celý život. Takový vztah
nejdříve začne přátelstvím, které se přehoupne v zamilovanost a posléze
v lásku.

Psychologie jídelního lístku

Podle jedné americké studie trávíme čtením jídelního lístku v průměru 109 vteřin. Přesně tolik času má tedy podnik na to, aby hosta zaujal, pomohl mu správně si vybrat a vysvětlil svůj přístup.

Má to však zádrhel – menu si důkladně prostuduje jen málokdo.

Většina lidí ho jen rychle skenuje pohledem, a právě proto se profesionálové soustředí na to, aby vaši omezenou pozornost nasměrovali přesně tam, kde to restaurace potřebuje.

Disciplína, která zkoumá souvislosti mezi designem jídelního lístku, ziskovostí a popularitou jednotlivých pokrmů, se nazývá menu engineering.

Za cíl si klade nejen vyšší tržbu, ale i pozitivní dojem – a to díky vizuálně atraktivní nabídce (nejen) na papíře. Jakmile se menu ocitne v rukou hosta, dostává restaurace jedinečnou příležitost ovlivnit jeho rozhodnutí a svůj výdělek.

Navíc může na jediný list papíru otisknout i příběh nebo historii země a tradice, které představuje.

Na jídelních lístcích lze někdy odhalit detaily a finty, od kterých si některé podniky slibují větší úspěch a lepší výnosy. Někdy to ale může skončit přesně naopak: „V roce 1993 jsem v Innsbrucku absolvoval třídenní seminář zaměřený na úspěšné sestavování lístku. První menu v Ambiente tak bylo plné rámečků a doporučení, která přitahovala pozornost k určitým jídlům.

Jenže všechny tyhle prodejní návody jsou jako nůž v dětských rukou – snadno vám můžou ublížit. Pokud gastronom přemýšlí hlavně o tom, jak z hosta dostat co nejvíce peněz, je to špatně a vymstí se mu to,“ varuje Tomáš Karpíšek a dodává: „Tyto znalosti je nutné použít ku prospěchu hosta a jeho spokojenosti tak, aby si dobře a jednoduše vybral, a hlavně se rád vracel.

Tady jsou:

1. Méně opravdu znamená více

Příliš mnoho jídel v nabídce bývá znamením, že je v kuchyni víc polotovarů než čerstvých surovin – leda by šlo o pokrmy, ve kterých se opakují ingredience a mění se jen jejich kombinace, jako tomu bývá v asijských restauracích.

Dlouhý lístek navíc hosta zbytečně stresuje. Logicky se není schopen rychle rozhodnout, a když už si z nekonečného seznamu vybere, stejně mívá pocit, že jeho volba byla nejspíš špatná.

Odborník Aaron Allen vidí přímou úměrnost mezi hostovou nejistotou a vzrůstajícím počtem jídel na menu.

Experti, jako je Gregg Rapp, který už více než 36 let radí restauracím, jak efektivně formulovat jídelní lístek, tvrdí, že by se v žádné kategorii (předkrmy, hlavní chody a dezerty) nemělo objevit víc než sedm položek. Hosté se nevracejí kvůli délce menu, ale za jeho kvalitou.

Kde všude gastronomie ubírá na kvantitě a přidává na jednoduchosti? A jaké jsou principy oblíbeného, ale složitého minimalismu?

2. Správné umístění

Výzkum provedený na základě tzv. eye trackingu (sledování pohybu očí) ukázal, že většina hostů pročítá jídelní lístek zleva doprava a odshora dolů.

Jejich pohled se při tom zastavuje v určitých bodech, mezi které patří i horní pravý roh. Právě to je místo pro tzv. magnety neboli eyecatchers, tedy jídla, na která chce kuchyně upozornit.

V některých velkých řetězcích prý mají i několik verzí menu a pomocí počítačových programů zjišťují, které pořadí jídel je pro byznys nejlepší.

Vyhrazenou pozici na lístku mají také nejdražší jídla.

I když si je hosté dopřejí jen čas od času, plní důležitou funkci – napoví o své výjimečnosti těm, co ji vyhledávají, a položky v jejich bezprostřední blízkosti díky nim vypadají relativně výhodně.

I proto je někdy restaurace umístí hned dopředu, aby se ostatní jídla lépe prodávala anebo aby si je objednali ti, kdo jsou líní dočíst nabídku až do konce.

3. Víc než tisíc slov

Možná s tím někteří nebudou souhlasit, ale data říkají, že obrázky můžou zvýšit obrat. Záleží však na jejich kvalitě, množství a samozřejmě na konceptu podniku. Zatímco fotka dortíku v kavárně a vtipná infografika nebo grafické znázornění použitých surovin v moderním bistru nevadí, ve špičkové fine diningové restauraci by byly obrázky pokrmů v menu absolutní faux pas.

V gastronomii je zkrátka obrazový doprovod jídel dvousečnou zbraní – zvlášť v Evropě, kde si ilustrace spojujeme s fastfoodovými řetězci a levnými bistry. Fotky, nad kterými se lidem sbíhají sliny, je přece jen lepší vyslat na Instagram.

Dlouhý jídelní lístek – špatné znamení 8 rad, jak (ne)fotit jídlo

Tipy od Honzy Zimy, dvorního fotografa Ambiente.

Více zde

4. Význam barev

V interiéru, ale taky na jídelním lístku vysílají barvy určité signály a my si je tak podvědomě spojujeme s různými vlastnostmi a emocemi. Zatímco zelená symbolizuje čerstvost a zdraví, modrá se řadí mezi chladné tóny, které potlačují chuť k jídlu. Tu naopak dle psychologů povzbuzuje oranžová, stejně jako červená, která působí naléhavě a přitahuje pozornost hosta.

5. Zvýrazňování

Ještě větší přitažlivou sílu mají červené rámečky a další zvýraznění, tzv. magnety pro oči, vyzdvihující konkrétní jídlo nebo speciální nabídku.

Názvy pokrmů, které by si restaurace přála servírovat co nejčastěji, se také vepisují na bílé pozadí nebo si vyslouží extra označení jako třeba hvězdičku, „doporučujeme“ nebo „tip šéfkuchaře“.

Ale všechno má své meze – v každé skupině jídel zvýrazněte maximálně jednu možnost.

6. Písmo

Roli hraje také styl písma – i ono má vliv na očekávání hostů. Například kurzívu a kudrlinkové písmo lidé často vnímají jako známku kvality. Během průzkumu ve Švýcarsku dostávalo totéž víno různé hodnocení na základě etikety. Láhev s těžko rozluštitelným nápisem získala víc bodů než víno s čitelnou etiketou. Byla totiž považována za dražší, a tím pádem kvalitnější.

Typ písma údajně působí i na chuťový zážitek – při pohledu na kulaté písmo prý myslíme na sladké, zatímco hranatější tvary evokují slanou, kyselou nebo hořkou chuť.

Dlouhý jídelní lístek – špatné znamení 5 tipů, jak se vyhnout chybám v menu

Způsobují zmatky a odhánějí vám zákazníky. Přitom stačí znát pár základních pravidel, a jídelní lístek bude zase pracovat pro vás.

Více zde

7. Pozor na ceny

William Poundstone, autor knihy Priceless, nabádá majitele restaurací, aby se zamysleli nad způsobem, jakým sdělují ceny jídel.

Jeho pohled je čistě ekonomický – host, který může porovnávat, se rozmýšlí racionálně a vybírá si spíš podle cifer než podle toho, na co má opravdu chuť.

Pro podniky tak bývá nevýhodné, pokud ceny vypíšou pod sebe do jednoho sloupce a propojí je tečkovanou linkou s názvem pokrmu.

Někdo ceny schovává do několikařádkového popisu jídla, píše je menším písmem, vynechává „Kč“, anebo tuhle informaci neuvádí vůbec, aby host tolik nepřemýšlel nad částkou, se kterou tak jako tak počítá.

Běžně se ceny nezobrazují například na cedulích s denní nabídkou nebo doporučením šéfkuchaře. Na prvním místě by zkrátka měl být zážitek.

Budete mít zájem:  Tři mýty o mléce, na které byste měli zapomenout

Přesto mají být ceny transparentní, aby se host mohl svobodně rozhodnout a pochopil, proč za dané jídlo platí právě tolik.

8. Dlouhá slova

Zmínka o cenách by měla být stručná, při pojmenovávání jídel se však můžete rozepsat. Aspoň to tvrdí studie z Cornellské univerzity, která před lety zveřejnila výsledek pokusu, při kterém se prodej dezertu zvedl o 27 %, jakmile nicneříkající „cheesecake“ přejmenovali na „New York style cheesecake s omáčkou z belgické čokolády Godiva“.

Sice to neodpovídá dnešní oblibě minimalismu, ale uvádí se, že čím delší a výstižnější je název jídla, tím vyšší mu hosté připisují kvalitu a tím jsou ochotnější patřičně za něj zaplatit. V roce 2014 analyzovali na Stanfordské univerzitě 6500 jídelních lístků a spočítali, že na menu s delšími slovy se ceny jídel s každým písmenem navíc zvyšovaly v průměru o 18 centů.

Hosty také láká cokoli, co zní exoticky a probouzí emoce.

Romantický popisek u dezertu, buchty od babičky, domácí marmeláda z borůvek nasbíraných v Podkrkonoší a knedlíky podle rodinného receptu údajně zabírají víc než strohé názvy – ale pozor na ohrané triky a klišé, těm totiž zkušený host jen tak neuvěří. Zato ocení třeba zmínku o dodavateli, která dá jídlu jméno, jasný původ a mnohem větší hodnotu.

Zdroj: BBC, Brand Eins, Toasttab.com

Ve znamení opilých omáček

Dlouhý jídelní lístek – špatné znamení Zdroj: Euro.cz

Pivní bar navyká hosty na euroceny

Sem jednou musím zajít, umiňoval jsem si pokaždé, když jsem míjel vstup do baru Caffrey’s. Pokaždé totiž, jako by to byl záměr, z restaurace doslova vypadl hrozen rozevlátých mužů – občas i žen. Každý si držel v ruce svého paňáka a vesele, halasně a pracně se drali zpět do nitra hospody, aby z něj vytlačili další. Caffrey’s, zvláště v pokročilých hodinách, zkrátka praskal ve švech.

Ryk, nápěvy v podivném dialektu a zvláštní rytmy, vytepávané podpatky stepujících hostů, to mě vždy natěšilo. Naposledy byl hlahol linoucí se zevnitř tak sympatický a zvoucí, a mezi vyběhnuvšími křepčilo tolik veselím rozevlátých dívek, že jsem konečně neodolal.

Tentokrát nebylo až tolik „nacvakáno“, příčinou ryku, jenž mě motivoval, byl jakýsi sportovní úspěch v zápase, který právě běžel na řadě displejů. Nevím, o jaký sport šlo, ale mezi povětšinou cizozemskými hosty byl zřejmě velice populární. Prodírám se rozvášněným davem kolem rozměrného baru do nitra lokálu a vnímám první kontakt s ním.

Jako čekárna na vstup do inferna, tak se mi jeví na první pohled. Dlouhá sloupovím bohatě členěná do hloubi domu ustupující místnost má nachové stěny pod zeleným stropem. Zdi jsou zdobeny obrazy s nejrozmanitějšími tématy, všechny jsou však jakoby zastřené zvláštní „jamesonovou“ mlhou.

Ve falešných oknech jsou vystavené titěrnosti a řada lahví od různých nápojů, které propůjčují hospodě něco starosvětské nálady.
Jsem usazen v malém šámbru u jedné z podélných stěn koridoru. Druhá je pokračováním baru a působí coby spojovací páteř mezi všemi prostorami.

Jednotlivé stoly na mé straně jsou odděleny nevysokými sokly, ukončenými trochu kakofonickou vitráží – pochopitelně s převahou zelené. Nejsou prostřené, pracují zde s přenosnými příbory. Slečna, trochu bojácná a vyplašená jako laň, mne objednala a stůl opatřila pečivem. Jistě jen náhodou zaměnila pečivový nůž za rybí.

Když se podobná záměna opakovala u steaku, zaregistrovala ji a napravila.
Čekání na ouverturu vyplňuji obšírnějším „šmírováním“ hospody. Na to, že jde vlastně o pivnici, je zde překvapivě hodně těch, kteří přišli i za jídlem. Hitem jsou zdejší burgery, prý hodně dobré. Já jsem jim odolal.

Když po chvíli jedna z číšnic vyměnila tác plný piv za jiný, napěchovaný pokrmy, byla mezi nimi i moje polévka. Stejně bojácně jako její kolegyně, z uctivé vzdálenosti servírovala bujonku s vroucí polévkou, jako by se bála, že jí bude ukousnuta ruka. Ovšem má pozornost se upírala k vonícímu obsahu misky, na lístku označeném jako Polévka dne – recepty z „Polévkové bible“.

Miska byla po okraj plná už napohled nebývale husté krémově žlutavé polévky, po jejíž hladině se místy leskly drobné kapénky tuku a občas líně převalil kmínek karotky či zlatý nuget kukuřice. Z hloubi, jako ruce topícího se, čněly vzhůru rozčepýřené snítky petrželky. Polévka si už svou vůní vyzývavě říkala o okamžité zkonzumování.

Nebyla špatná, ale chuť zůstala o patro níže pod vzhledem. Zelenina patrně z polotovaru si ponechala svou „igelitovou“ pachuť, krém, báječně hustý a vřelý, vykazoval podobně „průmyslový“ nádech. Kousky opečeného kuřecího masa nestačily už nic zachránit, navíc byly úpravou vysušené na troud.

Ale bylo to syté, nesmírně syté, syté tak, jako by pouze na této misce měl jeden přežít celou dlouhou zimu.
Polosytý s příjemně vyhřátým žaludkem, ne však nadšený, se opět porozhlížím po lokále. Hrozen u baru houstne a teprve teď se mi zjevuje kouzlo téhle hospody. Ona vás vcucne, infikuje úžasnou atmosférou – a jste její.

Bez dalšího se podřídíte náladě, jež tu panuje a v níž vás pranic nezajímají úlety obsluhy (mimochodem nijak dramatické) ani dění ve vnějším světě. Maně si přitom vzpomínám na úžasný projev jednoho z minulých ambasadorů země, který prohlásil, že „…je krásné začínat večírek dopoledne“. V podmaňujícím optimismu Caffreey´s jistě.

Slečna mi (opět s bojácnou kolébavou opatrností medvídka koaly) servíruje hlavní důvod mé návštěvy, a sice irské hovězí maso v omáčce z piva Guinness. Na klubáku je v jednom rohu kopec čerstvého zeleninového mixu, ve druhém keramická miska jakéhosi ragú, které už zdáli vonělo ryzími tóny dobře připraveného pokrmu.

Podél lemu talíře se vypínají ještě čtyři kypré, drobné kopečky, připomínající právě pučící ňadérka mladých dívčin. A hned dvoje! Tím spíše, že na správném místě byly na samých vrcholcích do hmoty šťouchaných brambor (tak prozaické to nakonec bylo) vetknuty špičky oranžových baby karotek.

V misce se v hnědavé hladině omáčky, opět velice hutné, koupaly a jako kapustňáci převalovaly kousky masa, mezi nimiž obratně lavírovaly „bárky“ mrkviček. Pouštím se do jídla a s potěchou registruji vyladěnou, silnou a bohatou chuť.

Zdravé čisté valéry masa, podpořené báječnou omáčkou, silnou a pivem vhodně doplněnou, se dokázaly krásně obklopit živou, příjemně nahořklou čerstvostí zeleniny. Brambory (nerad jsem něžné polokoule rozerval vidličkou) přispěchaly s finální přihrávkou, máslově sametovou, ozvláštněnou a do sladka hozenou přítomností karotky. Ta ostatně zahrála dva tři takty i ve šťávě vedle hověziny.

O další rozšíření již beztak obsáhlé vůně se postaraly slatinným přídechem plátky hub, skryté při dně misky.
Moje dobré naložení po tentokrát bezchybném chodu vzrostlo, bojácnost servírek se kamsi vytratila, nálada stoupala s každou další brankou v té správné síti, proto jdu do dezertu. Strašně mě lákal tvarohový dort s baileys, netajím, že právě kvůli té poslední ingredienci. Ta také byla nejvydařenější kapitolkou celého závěru. Dort sám o sobě byl v těstě dosti vlhký a lepivý, hosté bez blendadentu by možná měli potíže. Ale ten sos! Vazký, úžas budící vyhranou kombinací skvělé smetany a stejně skvělé whiskey. Navíc „prorostlý“ tmavými žilkami čokolády, která si také řekla své.
Z čirého obžerství a malé vůle opustit tak brzy místo tolik útulné, jsem si ještě dopřál steak. Sice plný, ale stejně tolik zvědavý na vyhlášené renomé irských masných plemen, odkrajuji první sousto – a chce se mi vrnět blahem. Maso je křehoučké, přesně upečené, kouzelně kořeněné a linou se z něho šťávy tak luzné, že se nemohu od talíře odtrhnout. Nevím, kam se v těle uložil, ale spořádal jsem ho. Budiž mi tato nehorázná žravost i zhrdnutí všemi uzancemi stolování odpuštěny.

Na to, že jde o pivní bar, ať jakkoliv působivý, je cena 1290 korun vysoká. Nicméně nebránil bych se jí, jen mám představu lépe volených surovin v některých případech, třeba u polévky. Vzdávám však hold místním „opilým“ omáčkám. I jinak je návštěva Caffrey´s poučná. Připravuje nás na euroceny, a to je, mám za to, užitečné.

  • plus – nakažlivě optimistická atmosféra
    mínus – strmé a točité schodiště k toaletám, po třetí rundě téměř nezdolatelné
  • Caffrey’s Irish Bar
    Staroměstské náměstí 10, 110 00 Praha 1
    tel: +420 224 828 031, fax: +420 233 371 760
Budete mít zájem:  Kde koupíte zaručeně český česnek a cibuli?

e-mail: [email protected], www.caffreys.cz

Otevírací doba: Po – Út: 09:00 – 01:30, St – Ne: 09:00 – 02:00
Počet míst: restaurace 80, v létě zahrádka 80
Druh kuchyně: irská a mezinárodní s výběrem burgerů a sendvičů
Přijímané platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: čeština, angličtina

  1. Jazyková vybavenost personálu: angličtina
  2. Hodnocení restaurace:
    jídlo 42 body z 50
    servis 16 bodů z 20
    nápoje 8 bodů z 10
    prostředí 9 bodů z 10
    kvalita / cena 7 bodů z 10
  3. Celkem 82 body ze 100

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

  • Výběr z jídelního lístku:
    Irská snídaně – irská slanina, irské klobásy, bílý a černý „Puding“, sázená vejce, grilované rajče a bramborové placičky 360 Kč
    Česnekový chléb zapečený s irským čedarem 135 Kč
    Polévka dne – recepty z „Polévkové bible“ 100 Kč
    Salát s irským uzeným lososem 375 Kč
    Pečené kuře s nádivkou ze šalvěje a cibule s pomerančovo-rozmarýnovou omáčkou 370 Kč
    Steak s omáčkou z irské whiskey Jameson podávaný s čerstvou zeleninou (Nezapomeňte, že v přílohách máme smaženou cibulku a houby!) 475 Kč
    Caffrey´s burger se 100% mletým hovězím – s křupavou irskou slaninou 375 Kč
    Caffrey´s originální „Banger Burger“® s irskými klobáskami – s houbami 325 Kč
    „Chip Buttie“ – sendvič s bramborovými hranolkami 150 Kč
  • Tartuffo Classico 130 Kč
  • Výběr z nápojového lístku:
    Gambrinus 0,4 l 75 Kč
    Pilsner Urquell 0,4 l 85 Kč
    Velkopoppvický kozel (Dark Beer) 0,4 l 80 Kč
    Guiness 0,4 l 95 Kč
    Kilkenny 0,4 l 95 Kč
    Strongbow Cider 0,4 l 95 Kč
    Bulmers (Magners) pint bottle 0,568 l 145 Kč
    Corona 0,33 l 100 Kč
    Budweiser Budvar 0,33 l 85 Kč
    Radegast Non Alco 0,33 l 85 Kč
  • Piper Heidsieck 0,75 l 1500 Kč

Partnerský horoskop: Jaká znamení se k sobě hodí a kde to zavání průšvihem?

Charakteristickými vlastnostmi 
Berana jsou odvaha, energie, průbojnost a ambice. Berani patří mezi přitažlivé osoby, do kterých se druzí snadno zamilují. Je ale třeba počítat s tím, že se neradi přizpůsobují, a tak vedle sebe potřebují někoho, kdo nebude omezovat jejich svobodu a nezávislost. Kdo se k Beranovi hodí v lásce i v sexu? Čtěte zde:

Býk

Býci jsou přemýšliví, konzervativní, milují kvalitní věci, klid a pohodu. Jsou laskaví a milující a jsou to vysloveně rodinné typy. Potřebují partnery, kteří trochu ukočírují jejich sklony k lenosti a nechuť ke změnám. Kdo zažije s Býkem osudovou lásku a s kým to bude dřít, si přečtěte zde:

Blíženci

Blíženci jsou charismatické osobnosti, vynikají kreativitou a neustále překvapují. Mají bystrý úsudek, jsou chytří a milují humor. To z nich dělá poměrně přitažlivé osoby. Mají trochu tendence zkoušet a zkoušet, takže než se Blíženec usadí, chvíli to asi potrvá. Kdo se podle hvězd k Blížencům hodí, čtěte zde:

Rak

Raci jsou těmi nejempatičtějšími a nejlaskavějšími z celého horoskopu. Šťastný vztah je pro ně vším a milující a velká rodina celoživotním naplněním. V Rakovi najdete oddaného partnera, bohužel, ne každý jeho lásku a náklonnost dokáže rozdýchat. Kdo bude s Rakem šťastný a koho jeho láska bude dusit?

Lev

Lev miluje život na výsluní a v centru pozornosti. Od svého partnera bude vyžadovat neustálý obdiv, zároveň ale také něco, na co bude Lev hrdý. Kdo se vedle Lva bude cítit skvěle a s kým čeká Lvy italská domácnost?

Panna

Panny hledají upřímný a oddaný vztah. Se svými sklony k perfekcionismu často narážejí na to, že partner není tak dokonalý, jak by si představovaly. Pokud ovšem toto překonají, jsou z nich milí a empatičtí partneři, kteří dokáží poskytnout zázemí i těm, kteří potřebují v životě rozlet. S kým to bude Panně klapat?

Váhy

Váhy milují harmonii, zároveň jsou velmi kreativní a intelektuálně založené. Jsou velmi vynalézavé v tom, jak dát druhému najevo náklonnost a lásku, zároveň ale toto neustálé ujišťování slovy a činy budou vyžadovat i od druhého. S kým zažijí Váhy vztah snů, čtěte zde:

Štír

Štír je znamení, které je nejvíc spojováno s erotikou. Také dost často schovává své emoce pod ledovou krustou, takže může na první pohled působit tak, že má zájem jen o nezávazné vztahy.

Pokud se ale Štírovi pod slupku dostanete, najdete v něm oddaného partnera. Jen se nikdy neodvažujte Štíra podvést nebo zradit. Toto znamení téměř nedokáže odpustit.

S kým to podle hvězd bude klapat Štírovi?

Střelec

Neustálý pohyb, láska ke všemu novému, radost z cestování, to jsou vlastnosti blízké Střelcům. S nimi se rozhodně nudit nebudete. Jsou upřímní a rychlí ve svých soudech, takže u nich trochu hrozí partnerská přelétavost. I tak jsou ale znamení, která jsou pro Střelce jako stvořená. Která to jsou?

Kozoroh

Pokud milujete jistotu, pocit bezpečí a ještě rádi plánujete, pak je pro vás náruč Kozoroha jako stvořená. Na druhou stranu je potřeba přijmou to, že s Kozorohem se poměrně špatně vyjednává, pokud není po jeho. Která znamení s Kozorohem skvěle vyjdou a se kterými to bude věčný boj, čtěte zde:

Vodnář

Vodnáři milují originalitu, a to i ve vztazích. Dost často trvá dlouho, než si někoho vyberou, a pak jsou ještě schopni dotyčného dlouho prověřovat, jestli je skutečně ten pravý. Pokud ale někomu dají důvěru, pak je skoro možné s ní počítat napořád. Vodnáři rádi posouvají věci vpřed a pomáhají ostatním. Které znamení je pro ně jako stvořené a komu se raději vyhnout, čtěte zde:

Ryby

Ryby mají obrovskou fantazii a také schopnost poznat, jak se cítí druzí. Bohužel ne tak často poznají, co chtěj ony samy. Navíc jsou docela plaché, což jim komplikuje seznamování. Pokud se ale zamilují, je pro ně partner na prvním místě. S kým si budou rozumět Ryby?

Nejcitlivější znamení zvěrokruhu. Kdo k nim patří a proč není citlivost ostuda?

/

  • (iStock) 18. listopadu 2020 ● 06:00 V astrologii je zažitý názor, že nejcitlivější jsou vodní znamení. Samozřejmě že všichni někdy pláčeme, takový je život. Ovšem některá znamení zvěrokruhu jsou mnohem citlivější a reagují na emotivní záležitosti mnohem intenzivněji než ostatní. Kromě vodních znamení ale existuje několik dalších, o kterých lze říct, že jsou citlivá. Být citlivý není jen o tom, že se rozbrečíte při sledování Lásky nebeské nebo v situaci, když vám někdo ublíží. Existují i další důvody, které z některých lidí činí citlivé bytosti. A být citlivým není ostuda ani hanba. Někdy to sice má své nevýhody, ale obecně je to spíše výhoda. Citlivost pomáhá proniknout do emocí jiných lidí, což usnadňuje porozumění světu. Citlivost z vás taky dělá soucitnější lidi, a to opravdu není špatná vlastnost. Někteří lidé jsou vysoce citliví a nezřídka mezi nimi najdete různé astrology, kartářky či věštce.
  • Ryby jsou zajisté nejcitlivějším znamením zvěrokruhu. Mají ultra silnou intuici, milují romantiku, sklenici dobrého bílého vína a příjemnou hudbu. Ale je to ještě něco mimořádného, díky čemu jsou Ryby tak citlivé. Astrologicky jsou sice úplně na konci řady, tedy dvanácté znamení, ale to neznamená, že jsou nedůležité. Ve skutečnosti v sobě obsahují všechny dobré i špatné vlastnosti předchozích jedenácti znamení, jsou směsí vodního i zemského elementu, ohnivého i vzdušného elementu. Vědí moc dobře, jak udržet rovnováhu mezi emocemi a praktičností.

  • Raci jsou stejně jako Ryby vodní znamení a dalo by se s lehkou nadsázkou říct, že jsou „mámou“ všech přátel i blízkých osob bez ohledu na pohlaví. Jsou známí tím, že vám přinesou občerstvení až pod nos, teplé ponožky, když vám bude zima na nohy, paralen, když budete mít horečku, a s největší pravděpodobností to budou oni, kdo vyhrabou starý recept po babičce a uvaří podle něj večeři. Raci jsou velmi jemní a vypadají velmi citlivě, protože se rádi starají o druhé, ale Raci mají i svou druhou stránku citlivosti, která není tak příjemná. Když někdo jejich city napadne, trucují jako velké děti a cítí se vážně zle. Jako jedno z nejcitlivějších znamení se taky neradi hádají, a když už k tomu dojde, trvá dlouho, než je to přejde. Projevte jim dostatek lásky a náklonnosti!

  • Váhy nepovažují druzí tak často za citlivé. Jejich vzdušná povaha a způsob, jakým se prezentují (trochu chladně a rezervovaně), mají tendenci zastiňovat jejich tajnou vlastnost, kterou je právě citlivost. Váhy symbolizují váhy, které se snaží udržovat v rovnováze klid a spravedlnost. Když jsou váhy nakloněny v jednom, či druhém směru, jsou Váhy tou pravou osobou, která vám zavolá, když potřebujete pomoc. Jsou naladěny na potřeby těch, kteří mají méně štěstí. A pokud se jim v životě daří plně se realizovat, mají potenciál změnit třeba celý svět. Bývají z nich jedni z nejlepších vůdců a hybatelů.

  • O Vodnářích byste skutečně neřekli, že jsou citliví. Nedávají najevo svoje emoční vibrace tak, jako to dělají Ryby a Raci. Vodnáři mají tendenci stavět mezi sebou a okolním světem emocionální zeď, aby se cítili v bezpečí, takže si lidé myslí, že jsou tak trochu necitliví roboti. Vodnáři si však tuto emocionální bariéru staví, aby ochránili svůj citlivý vnitřní svět. Vodnář je vodní znamení, ale na rozdíl od Ryb a Raka, kteří oba musí žít pod vodou a jsou vodou neustále obklopeni, Vodnář dokáže ovládat svou emocionální vodní povahu snadněji než Ryba a Rak. Zároveň se dokáže dostat do hloubky zemských problémů, které přináší realita, a díky tomu je velmi citlivý.

Spíte špatně? Možná za to můžou hvězdy vašeho horoskopu

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Spánek je důležitou veličinou v životě. Stačí si každou noc ubrat dvě hodiny a dopad na celkové naladění pocítíte téměř okamžitě. Jak spí jednotlivá znamení? Která usínají jako lusknutím prstem a kdo probdí celé noci?

Důležitost spánku není radno podceňovat. Právě v noci dobíjíme baterky a staráme se o to, aby byl náš organismus provozuschopný. Jak to mají se spánkem jednotlivá znamení? Komu činí usínání potíže, kdo spánku obecně moc nedá, protože ho prostě nebaví, kdo je spíš skřivan a kdo sova? Prozkoumejte zvyklosti a zlozvyky jednotlivých znamení zvěrokruhu!

Berani spánek moc neřeší, je to pro ně jen nutný pohon a přijde jim trochu jako ztráta času. Umí jet až do padnutí, pak chvíli dospávají, a zase jedou naplno.

Obvykle jim pro běžnou existenci stačí pár hodin spánku, rozhodně se v posteli nijak nevyvalují a ráno ji dost rychle opouštějí.

Vzhledem k jejich obvykle dost vysokému výdeji energie si musí čas od času trochu přispat, záleží na tom, jakému sportu se zrovna věnují. S usínáním nemají problém – prostě vypnou a spí (trik, jak rychle usnout).

Býci si spánek dost užívají, je to pro ně požitek, a do peřin se vždycky těší. Zbožňují pomalá rána a dlouhé válení v posteli, kde se pomalu probouzí a dlouho si čtou nebo koukají na filmy.

Spánek je pro ně disciplína, na kterou se pečlivě připravují, mají svoje večerní rituály, které dodržují. Je pro ně posvátný a nenechají si na něj sáhnout, a už vůbec ho nebudou omezovat, na spaní mají prostě výsostné právo.

Často si dávají také šlofíčka během dne, zkrátka na spánek je nalákáte kdykoli.

Foto: Lia Koltyrina, Shutterstock.com

Býkům se nikdy nechce z postele

U Blíženců se cokoli plošně těžko odhaduje a záleží, jaký mají zrovna den. Jednou jim stačí čtyři hodinky a plni energie vyskakují z postele a vrhají se do víru dění, jindy prospí klidně půlku dne a pořád jim to nestačí.

Často mají se spánkem potíže, protože jim toho v hlavě zkrátka šrotuje moc a nemůžou pořádně zabrat. Je důležité, aby si nastavili nějaké spánkové rituály a snažili se jich držet a neměnili vzorce obden.

Jen tak se jim povede spát kvalitně a efektivně.

Raci jsou takové ustarané znamení, takže jakmile je něco trápí, jako první se to podepíše na jejich spánku – nedaří se jim usnout, v noci se často budí, spí přerušovaně a mívají zlé sny.

Zároveň je pro ně snad ještě víc než pro jiná znamení důležité, aby se vyspali – bez kvalitního spánku snadno upadají do chmur a depresí.

V jejich případě rozhodně funguje, že by měli alespoň hodinu před tím, než jdou do postele, vypnout všechny obrazovky a vyhnout se negativním zprávám, raději si přečíst knihu. Stejně tak na ně fungují uklidňující éterické oleje a vonné polštářky.

Lvi jsou, stejně jako jejich zvířecí jmenovci, velcí povaleči a lenoši a spánek si vychutnávají. Zbožňují ho. Rozhodně nejsou žádní skřivani, spíš noční sovy, z postele se často vynoří až v odpoledních hodinách, když jim to okolnosti dovolí.

Navíc potřebují dostatek prospaných hodin, aby s nimi bylo k vydržení. Po ránu je na ně lepší nemluvit a rychle jim strčit do ruky kávu, aby se dali dohromady.

Usnou kdykoli a kdekoli, ale rádi si spánek užívají a nakupují nejlepší matrace i speciální povlečení, všechno pro spací blaho.

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Lvi jsou typičtí povaleči

Panny na spaní moc nejsou, připadá jim to jako ztráta času (ženy jsou v posteli sovy, muži skřivani). Spí pár hodin denně, většinou tak šest, zkrátka minimum pro to, aby jim jasně šlapal mozek.

Patří spíše mezi skřivany, na dlouhé ponocování je moc neužije, vstávání v nelidsky brzkou hodinu je nějakým způsobem masochisticky uspokojuje a často si nastavují budíka klidně na čtvrtou, aby stihli ještě i „práci před prací“.

Většinou nespí příliš tvrdě, mají lehké spaní a probudí je kdejaké zašustění nebo světlo pronikající závěsy.

Váhy ví, že je spánek pro tělo dobrý, a tak se snaží mít ho tak akorát dostatek. Nemají k němu nijak vyhraněný vztah, moc nad spánkem nepřemýšlejí a nijak zvlášť je netrápí – nemají problémy s usínáním ani probouzením, nespí příliš tvrdě ani lehce.

Rádi si hezky zdobí své ložnice – místo, kde usínají, je pro ně důležité. Netěší je spát v jedné místnosti s velkým počtem lidí, to je snad jediné, co jim může komplikovat život.

Často mívají hodně živé sny a třeba se v polovině noci probudí, aby si je zaznamenali.

Štíři jsou typické sovy, bdí do ranních hodin a ani poté nijak zvlášť tvrdě nespí. Spánek je spíš obtěžuje, mají totiž hlavu neustále plnou myšlenek, na kterých je třeba pracovat.

Dlouhodobá spánková deprivace jim ale samozřejmě nesvědčí, když je zavalí únava, bývají negativní a podráždění. Ideální pro ně je alespoň čas od času vypít nějaký uklidňující bylinkový čaj a zapadnout do postele před půlnocí.

Ne často, ale občas, aby dospali to, co jinak probdí. Ranní vstávání je pro ně noční můrou, raději se k nim po ránu moc nepřibližujte.

Viděl někdy někdo unaveného Střelce? Tihle lidé srší energií, ať už zrovna spali hodinu, nebo deset hodin v kuse. Energií je totiž nabíjí nejen spánek, ale i lidé, kterými se obklopují, a navíc ji pak přenášejí i na ostatní.

Vystačí si i s málem, ale většinou se snaží o sebe pečovat a spát doporučovaných osm hodin, pokud to je jen trochu možné. Díky tomu mají opravdu hluboké energetické rezervy, které mohou v případě krize využít.

Neradi spí v místnosti sami, samota celkově jim neprospívá.

Kozorozi mají jasně daný spánkový režim, který neporušují – za žádných okolností. Naučili se, kolik hodin potřebují, aby se cítili perfektně odpočatě, a spí tedy na minutu přesně podle této zkušenosti.

Vstávají hned po prvním zazvonění budíku a nechápou jedince, kteří budík po pěti minutách típají až do nekonečna. I večer dodržují zavedené rituály, které jejich mozek nastaví do spánkového módu.

Spí tvrdě a poklidně, i když jsou ve velkém stresu. Umí zkrátka vypnout hlavu.

Foto: oatawa, Shutterstock.com

Kozoroh je přímo ukázkový spáč

Vodnáři spí lehce a moc spánku nepotřebují. Často spí ve zvláštní čas, prostě když se cítí unaveni. I proto jim příliš klasická práce od devíti do pěti nesedí.

Aby se jejich spánek zkvalitnil, měli by se zbavit veškerých škodlivých návyků, jako je dlouhé scrollování mobilu těsně před spaním nebo usínání u zapnuté televize. Jejich spací morálka prostě není ideální – a oni to vědí.

Naštěstí si vystačí s několika málo hodinami spánku vlastně kdykoli.

Pro Ryby je spánek velmi důležitý, působí totiž více než očistně na jejich křehkou psychiku, která empaticky zachycuje veškeré negativní emoce z okolí.

Často přecitlivělé Ryby právě ve spánku zpracovávají všechno, co na ně doléhá a mívají neskutečně živé sny. Usínání jim nějakou dobu trvá, neumí myšlenky vypnout, ale pak spí velmi tvrdě.

S usnutím jim mohou pomoci relaxační cvičení a meditace, dlouhé uklidňující oleje s éterickými oleji a také třeba půlhodinka čtení, která je na spánek naladí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *