Dítě, které nejí maso

Stále více dětí odmítá jíst maso nebo rovnou všechny živočišné výrobky. Některé děti v určitém věku odmítají jíst mrtvá zvířátka, některá to tak mají od mala. Prostě jim maso nechutná. Víte, jak má vypadat jídelníček dětí, které nejí živočišné výrobky? Mohou malé děti, které jsou ve vývinu, být vegetariáni či dokonce vegani? Jaké živiny jim mohou chybět?

Dostatek bílkovin u vegansky stravovaných dětíDítě, které nejí maso

Pokud dítě dostává klasické jídlo a sní všechno krom masa, budou mu chybět bílkoviny. Není tedy řešení dát mu svíčkovou a nechat ho sníst jen knedlík a omáčku, nebo u kuřete s bramborem zůstat jen na bramborách.

Bílkoviny nejsou problém, ani když je dítě vegan (tedy když nejí vůbec žádné živočišné bílkoviny – maso, vejce, ani mléko či mléčné výrobky), pokud dostane kombinaci obilí a luštěnin na jednom talíři.

Obiloviny obsahují celou řadu aminokyselin, které jsou potřeba pro tvorbu proteinů v našem těle. Ale většina obilovin neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny. To jsou ty, které si naše tělo neumí samo vyrobit a musí je dostat ve formě stravy. A podobně jsou na tom luštěniny.

Když však dáte na talíř společně obilovinu a luštěninu, dostanete celou paletu aminokyselin a vaše tělo si pak samo poskládá lidskou bílkovinu jako byste navlékali korále na nit.Dítě, které nejí maso

Pro úplnost je potřeba dodat, že když sníte kus masa, vejce nebo mléčný výrobek, vaše tělo z toho nevezme hotovou bílkovinu a nepřilepí si ji ke svalu, aby byl větší, jak si to někdy lidé představují.

I živočišnou stravu musí naše trávení rozložit na jednotlivé aminokyseliny a naše tělo si z nich poskládá svojí „lidskou“ bílkovinu.

Rozdíl je v tom, že v mase jsou rovnou zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny.

Jak sestavit kompletní talíř

V našich receptech narazíte na poznámky jako „aby byl talíř kompletní, přidejte…“, to je vodítko pro vás, jak jídlo doplnit, aby byla bílkovina kompletní.

Obecně pak doporučuji dělat „kompletní oběd“, kdy je na talíři zastoupena větší část obilovin, menší část luštěnin a k tomu dostatečně velká porce tepelně upravené zeleniny. Pro dokonalost můžete přidat zeleninu kvašenou a zelené natě jako posypky.

To je pak skutečně dokonalé. Díky zelenině se jídlo lépe stráví a dodané živiny lépe využijí. Zelenina díky obsaženým minerálům a vitamínům kompenzuje některé antinutrienty jako je kyselina fytová apod.

Ve skutečnosti tomu nemusíte vůbec rozumět, stačí si pamatovat, že talíř má tvořit obílí + trochu luštěniny + tepelně upravená zelenina.
Nemusí to být tři různé hromádky, já osobně většinou luštěniny kombinuji s velkým množstvím zeleniny.

Můžete dokonce smíchat všechny tři složky do rizota apod.

Když je oběd v jídelně a není kompletníDítě, které nejí maso

Pokud dítě chodí do školky nebo do školy, kde je odkázáno na jídelnu a stravuje se bezmase, ale nemá kompletní oběd, je potřeba udělat kompletní večeři.

Některé studie sice říkají, že není nutné, aby se luštěnina a obilí potkali v jednom jídle, ale je to tisíce let prověřená kombinace, je to chuťově velmi uspokojivé, syté a nehrozí, že se u oběda přejíte rýže a u večeře čočkou. Navíc nadbytek luštěnin také není žádoucí.

A většina zdrojů uvádí, že aminokyseliny se v organismu neskladují, takže ty, které nejsou hned zabudovány do vytvářených proteinů, jsou deaminovány a dusík v nich obsažený je vyloučen jako močovina.

Proto nelze konzumovat potraviny bohaté na esenciální aminokyseliny „do zásoby“, což opět nahrává tomu dát si tradiční talíř s obilím, luštěninou a zeleninou. 
Já celé roky dodržuji tuto kombinaci k obědu, někdy tak máme složenou večeři, někdy obě jídla. A když to někdy nevyjde, třeba na návštěvě nebo na výletě, tak vím, že se nic neděje, protože jinak se doma stravujeme vzorně.

Vyjádření Kanadské pediatrické společnosti:
Existují dostatečné důkazy (1, 2, 3, 4, 5, 6), že dospívající a děti na vegetariánské a veganské stravě rostou a prospívají normálně, pokud je tato strava vhodně navržena. Pokud je tedy veganská strava vedena správně, je plnohodnotná.

Co by ještě mohlo chybět

Bílkoviny tedy dětem chybět nebudou. Vitamínů a minerálů dostanou při pestré stravě a různých úpravách pokrmů také dostatek.

Není tedy důvod se obávat o dostatek železa nebo vápníku, o kterých jsou mnozí přesvědčení, že je získáme jen z masa a mléka. Diskutabilní je B12, které jsme se věnovali v několika materiálech.

Doporučuji je nastudovat a udělat si závěr sám, stejně jako doporučuji si projít další uvedená videa, články a rozhovory na výše uvedená témata:

Chybějící a přebývající živiny na klasické stravě u dětí
Vypadá to, jako by snad jen veganské a vegetariáské děti a dospívající museli řešit nedostatek minerálů a vitamínů. Ale není tomu tak.

Klasicky se stravujícím dětem běžně chybí železo (nedostatek má okolo 10 % běžně se stravujících dětí (7)), vitamín D, B2 (proto se dětské cereálie obohacují o vitamíny skupiny B), omega 3 mastné kyseliny, vláknina, kyselina listová (děti často nejedí zeleninu), draslík a vitamín E (7, 8).

Naopak mají ve stravě až o 2,5-3x více bílkovin, o 3-4x více soli, o 245 % více volných cukrů, o 83 % více nasycených mastných kyselin (9).

Veganské dítě může být mnohem zdravější než ostatní

Pokud se budete držet našich doporučení, bude vaše dítě mít pestřejší a zdravější jídelníček než všechny ostatní děti. Bude zdravé a silné.

Pokud se nejedná o veganství, kdy se sice důsledně nejí maso ani jiné veganské výrobky, ale jí se cukr, pijí limonády, jedí běžně moučné výrobky apod. Takové děti jsou pak stejně churavé jako všechny ostatní.

A není to tím, že nejedí živočišné výrobky, ale tím, co jedí.

Doporučení Jíme JinakDítě, které nejí maso

  • Vařte podle receptů na Jíme Jinak, inspirujte se jídelníčky, které máte v Klubu a kurzech, jsou vyvážené po všech stránkách.
  • Při skládání jídelníčku, který není striktně veganský, vycházejte z doporučení v tomto článku.
  • Nezapomínejte na kvašenou zeleninu, mořské řasy a olejnatá semena, jsou skvělým zdrojem dalších cenný látek.
  • Vařte pestře – střídejte suroviny, střídejte způsoby úpravy a konzistence.
  • Naučte dítě jíst v klidu a dobře žvýkat.
  • Nestresujte se, že to není dokonalé, podívejte se, jak jsou živeny děti okolo vás. A také žijí. Vy to určitě děláte mnohem lépe!

A hlavně se o dítě nebojte

Strach je jed, nepřináší nic dobrého. Svůj strach byste mohli na dítě přenést. Pokud bude stále dokola poslouchat, že mu určitě bude chybět to či ono, pište si, že mu to začne chybět. A to i v případě, že svoje obavy nevyslovujete nahlas. Děti mají radary!

Chraňte dítě před okolím

Nenechte nevědomé lidi z vašeho okolí, aby mu do podvědomí zaseli pochybnosti. Pokud nátlak okolí nezvládáte, určitě si projděte tréninkem v kurzu Jak na babičky (Klubáci jen za 490 Kč). Pak zvládnete nejen babičky, rodinu a kamarády, ale taky kolegy nebo šéfa v práci i drsnou úřednici. Rady z tohoto programu užijete totiž i mimo talíř.

Kdy vyhledat pomoc

Pokud vaše dítě není delší dobu v pořádku, nevypadá dobře, nemá energii a je stále nemocné, je potřeba ho nechat vyšetřit, nejlépe u celostního lékaře.

Nemá cenu hrát si na hrdiny a riskovat jeho zdraví. Pokud rady uvedené v tomto článku a doporučených videí nepomáhají, může mít dítě nějaký problém s trávením, alergii, psychické potíže apod.

A to není radno podceňovat.

Osobní zkušenost s našimi dceramiDítě, které nejí maso

Původně jsem chtěla dětem začít dávat maso kolem roku a půl. Ale když toto období přišlo, připadaly mi holčičky ještě moc malé a „čisté“, vůbec se mi do toho nechtělo. Mléko, mléčné výrobky ani vejce jsem jim vůbec nedávala. Jediná živočišná složka, se kterou přišly v prvních letech života do styku, byla mateřské mléko, obě jsem kojila.

Později u moře na dovolené ochutnaly rybu a tu si občas dáváme.

Náš jídelníček tedy není striktně veganský (i když v porovnání s okolím je velmi veganský), dnes, když už jsou to školačky, tak na výletech nebo na návštěvě občas v něčem sníme rozmíchané vejce (většinou v polévce), je tam máslo (většinou nám na něm podusí zeleninu) či sýr (ten obsahuje většina vegetariánských jídel a ne vždy se podaří dostat jídlo bez něj).

Ale doma vyrostly přesně na těch receptech, které vidíte na našich stránkách, nic jiného jsem nevařila. A dnes jsou to nejvitálnější a nejzdravější děti, co znám. Nebraly nikdy antibiotika ani běžné léky, sportují, dokonce už závodí. Jde to i bez masa, mléka a vajec. Máme to vyzkoušené!

Ilustrační obrázek aminokyselin zdroj: www.content.byui.edu

Když dítě odmítá jíst „zvířátka“. Co s tím?

O dětech 30. 1. 2019 | tla

„Maso mi nedávej, nejsem vrah zvířat,“ nejedna matka dospívající slečny či mladíka tuto větu už slyšela.

Budete mít zájem:  L-arginin a jeho účinky na naše zdraví

Začít jíst jinak než rodiče a navíc s filozofickým podtextem není u mládeže ojedinělé. Je to možná první vyjádření vlastního názoru či revolty. Hledání sebe sama.

Argumenty o zdraví, tělesném a duševním vývoji v tomto okamžiku obvykle nepadají na úrodnou půdu. Co s tím?

Dítě, které nejí masoStock Photos: Prostock-studio ze Shutterstock.com

Striktní zákazy a příkazy v období dospívání již obvykle nezaberou, spíše naopak. Boj o zdravé stravování by ale rodiče neměli hned vzdát.

Je dobré zajímat se o to, proč potomek maso odmítá. Co konkrétně nechce jíst, zda všechny živočišné potraviny, nebo třeba jen některé druhy masa a podobně.

Velmi často se nebrání rybám, které pak lze v jídelníčku velmi dobře uplatnit.

Nenařizovat, nezakazovat, objasňovat

„Jestliže si představu dítěte ujasníme, pomůže nám to nenásilně a především vhodně jídelníček upravit, aby jeho vývoj a růst mohly i nadále zdravě pokračovat,“ objasňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Zároveň doporučuje vysvětlit potomkovi, že extrémnější směry vegetariánství mohou být velmi rizikové. „Je dobré pokusit se dítě naučit o jídle přemýšlet.

Mělo by pochopit, jak tělo funguje a že nestačí sníst jen hrst oříšků nebo müsli tyčinku,“ dodává dietoložka.

Mezi mládeží je podle ní v současné době velmi rizikový trend takzvané americké formy vegeteriánství – piju kolu, jím kukuřičné lupínky, dám si chipsy.

Zachovat mléčné výrobky

Je-li motivací dítěte lítost nad zvířátky, můžeme trvat alespoň na tom, aby jedlo vejce nebo mléčné výrobky a aby nebylo v jídle vybíravé.

„Jednoduše něco za něco. Nechceš jíst maso, budeš jíst víc luštěnin, více celozrnných produktů, tofu,“ říká Karolína Hlavatá. Klasickou masovou večeři může třeba nahradit tortila s cizrnou nebo s fazolemi po mexicku.

Velké riziko – nedostatek bílkovin

Vegetariánská strava děti a dospívající ohrožuje nejvíce nedostatkem kvalitních bílkovin.

„To se projeví například, je-li dítě ještě ve fázi růstu, jeho zpomalením, rychleji a snáze se unaví. Aby si pak dodalo energii, jí více sladkého, dojídá se sušenkami a paradoxně může začít tloustnout,“ varuje dietoložka.

„Kytky“ maso nenahradí

Argument, že bílkoviny lze jednoduše získat i z rostlinné stravy, má trhliny.

„Organismus musí dostat dvacet esenciálních aminokyselin. Problém je, že v rostlinách vždy některá chybí nebo je ve špatném poměru. Je tedy například nutné rozšířit sortiment rostlinných potravin o celozrnné, v nichž je bílkovin více než v bílé mouce. Je třeba zařadit ořechy, semena,“ radí Karolína Hlavatá.

Ideální je ponechat v jídelníčku alespoň vajíčka, v nichž je bílkovina nejhodnotnější, a mléčné výrobky.

„Nicméně zůstává riziko nedostatku železa, jehož zdrojem je maso. Železa potřebuje organismus v době dospívání poměrně hodně. U dívek při jeho nedostatku může dojít i ke ztrátě menstruace. Projevit se může také zvýšenou únavou, zadýcháváním a nesoustředěností,“ objasňuje dietoložka.

Jestliže se nepodaří zatvrzelého potomka přimět alespoň k tomu, aby jedl mléčné výrobky, bude v jeho výživě zcela chybět i vápník. „Je to velká chyba. Maso, jako zdroj vápníku lze nahradit velmi těžko. Jen částečně ho organismu dodá například kapusta či mák,“ říká Karolína Hlavatá.

Mléko je mléko

Mléko lze částečně nahradit sójovými či mandlovými nápoji a podobně.

„Je ale třeba nezapomínat, že většina rostlinných náhrad nesplňuje nutriční hodnoty jako mléko. Například rýžový nápoj obsahuje 0,1 gramy bílkovin na 100 mililitrů zatímco mléko má v jedné deci v průměru 3 gramy bílkovin,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.

Další rizika

Instantní nápoje nahrazující mléko obsahují částečně ztužené tuky, které obsahují nežádoucí transmastné kyseliny.

„Jestliže dítě nejí ryby a odmítá jiné zpestření stravy, může mu chybět jód. Ten lze nalézt i v mléčných výrobcích,“ dodává dietoložka. Zároveň varuje před konzumací velkého množství sladkých tyčinek, kterými se mladí vegetariáni mnohdy dojídají.

„Velmi často je v nich značné množství kokosového nebo palmového tuku, který je v nadbytku nevhodný,“ varuje Karolína Hlavatá.

Podle ní je třeba dát pozor i na konzumaci raw tyčinek, které bývají z datlí, fíků a ořechů a jsou doslova kalorickými bombami.

V každém případě v okamžiku, kdy dítě či dospívající začne s jídlem experimentovat, není ostuda poradit se s nutričním poradcem.

Dítě, které nejí maso

Mohlo by vás také zajímat: Dítě, které nejí maso Dítě, které nejí maso Další článek

Když děti nechtějí jíst maso

Maso by v dětském jídelníčku nemělo chybět. Je nejlepším zdrojem železa, které ovlivňuje správnou krvetvorbu. Dodává dětem energii a je zdrojem hodnotných bílkovin a vitamínů skupiny B (především B12).

Do dětského jídelníčku by maso mělo být zařazeno nějakou dobu po podání zeleninových příkrmů (přibližně kolem 7. měsíce). Doporučené druhy jsou netučná drůbež, králík, libové vepřové, hovězí a telecí maso.

U kojenců se doporučuje jako součást každodenního jídelníčku, u dětí starších než 1 rok stačí maso 3-4x týdně. Co když dítě maso jíst nechce? Jak nahradit důležité látky, které maso obsahuje?

Dítě, které nejí maso

Proč dítě nejí maso?

Příčiny mohou být různé. Některým dětem může maso připadat příliš suché, tvrdé, mohou jim vadit masová vlákna. Dítěti může vadit třeba i určitá úprava masa (maso tuhé, tučné, kořeněné). Snažte se přijít na to, proč dítě maso nemá rádo.

Jestliže dítě přestalo jíst maso, anebo ho nikdy nejedlo, rodiče by měli být trpěliví. Zaměřit by se měli především na vyváženou skladbu jídelníčku, resp. toho, co dítě jí, aby dětské tělo mělo dostatek potřebných látek pro správný vývoj a růst.

Tipy na úpravu masa

Pokud dítěti vadí jíst maso, doporučuje se použít nějakou fintu a maso upravit tak, aby dítě nepoznalo, že jí maso. Buďte mazaní a rafinovaní. Co třeba maso umlet? Mleté maso je pro děti snáze přijatelné, nemusí ho tolik kousat. Nebo můžete maso použít do různých omáček, nákypů či plněných těstovin. Často dětem vadí plátek masa, ale obalované maso (řízek) mohou sníst.

Maso můžete zpracovat různými způsoby – dušení, vaření, grilování, pečení. Také smažení, ale to není pro malé děti příliš vhodné, protože maso při smažení nasákne velké množství tuku.

Pozor na dostatečné tepelné zpracování. Nedostatečně tepelně zpracované maso může vašemu dítěti přivodit silné průjmy, dokonce i salmonelózu.

Pro tepelnou úpravu masa nepoužívejte mikrovlnnou troubu, ta neumí maso správně propéct. Mohlo by se stát, že je maso u kosti ještě syrové.

Naopak velmi vhodný je tlakový hrnec, ve kterém se maso dostatečně uvaří a podusí, dokonce za kratší čas než v klasickém hrnci, takže si uchová více prospěšných látek.

V žádném případě nenahrazujte kvalitní čerstvé maso nezdravými uzeninami, konzervami, salámy či párky.

Čím nahradit maso?

Jestliže na vaše dítě nezabraly žádné fígle a maso prostě jíst nebude, snažte se bílkoviny, vitamíny a železo, které by dítě přijalo z masa, nahradit jinými potravinami.

V jídelníčku by neměly chybět obiloviny, především celozrnné.

Dále luštěniny (fazole, fazole mungo, čočka,…). Luštěniny obsahují množství rostlinných bílkovin, vitamínů a minerálních látek. U malých dětí jsou však hůře stravitelné, proto se pro ty menší děti doporučuje začít s loupanou čočkou a hráškem. Oblíbená je nenadýmavá červená čočka. Teprve poté zkusit klasickou čočku a fazole. Vhodné jsou též naklíčené luštěniny.

Ovoce a zelenina (rybíz, paprika, květák, kedlubna, fenykl, zelí, kiwi apod.) zas obsahují hodně železa. Pro dobré vstřebání železa je nutný i dostatečný přísun vitamínu C.

Dobrým zdrojem bílkovin jsou mléčné a zakysané výrobky, kvalitní rostlinné oleje, vejce, ořechy a semena, atd. Můžete zkusit dítěti nabídnout i náhražky, jako sojové maso, tofu, seitan, klaso, tempeh, šmakoun.

Vitamín B12 může v těle dítěte, které nejí maso, chybět. Vitamín B12 je důležitý pro správnou krvetvorbu a funkci nervového systému, také snižuje riziko vzniku srdečních chorob, zlepšuje paměť, podporuje soustředění. Kromě masa se vitamín B12 vyskytuje v mléčných výrobcích, vejcích, rýži, sójových nápojích, ale také jsou jím obohaceny snídaňové cereálie, masové náhražky a kvasnice.

Správný vývoj mozku a centrální nervové soustavy ovlivňují omega 3 mastné kyseliny. Ty se nachází v rybách (mořských i sladkovodních), ve vlašských ořeších, lněných semínkách, lněném oleji, sojových bobech, sojovém a řepkovém oleji a také v pšeničných klíčcích. Jestli dítě odmítá jíst ryby, zkuste mu podávat rybí tuk.

Dítě nejí maso. Jak ho přimět maso jíst a čím se dá nahradit?

Většina z nás jistě ví, že by maso nemělo v dětském jídelníčku chybět. O to více rodiče znepokojuje, když jejich dítě odmítá maso jíst. Jak dítě přimět ke konzumaci masa? Jak mu ho nucením ještě více neznechutit? A jak maso v jídelníčku nahradit, když dítě nejí maso?

Maso – bohatý zdroj železa

Maso, zejména tedy červené, je nejlepším zdrojem železa. Děti by měly jíst maso právě kvůli železu, které potřebují. Železo hraje nezastupitelnou roli již během vývoje plodu v těle matky.

Budete mít zájem:  Naším zákazníkem jste dřív, než se narodíte, říká Martin Kasa z Pilulka.cz

Gynekolog v té době pravidelně kontroluje počet červených krvinek v krvi nastávající matky a pokud je nízký (žena je tzv. chudokrevná), předepíše jí každodenní užívání železa v podobě léku na předpis (např. Aktiferin, Feronat atd.). Ty jsou mnohem účinnější než volně prodejné potravinové doplňky.

Železo ovlivňuje správnou krvetvorbu a přenos kyslíku v těle. Také u narozených dětí je neustále potřeba na příjem železa myslet.

Důležitý zdroj energie

Železo dodává dětem energii a je zdrojem hodnotných bílkovin a vitamínů skupiny B (především B12). Do dětského jídelníčku by maso mělo být zařazeno přibližně kolem 7. měsíce.

Mezi doporučené druhy masa patří netučná drůbež, králík, libové vepřové, hovězí a telecí maso. U kojenců se doporučuje podávat maso každý den, u batolat a starších dětí stačí 3 x týdně.

Co ale dělat, když dítě maso jíst odmítá? Jak lze nahradit důležité látky, které maso obsahuje?

Recepty pro děti: Telecí maso s rajčaty, fazolkami a bramborem

Proč dítě nejí maso?

Důvody, proč děti maso odmítají mohou být různé, ale většinou jim vadí konzistence masa, tedy nikoli chuť. Nejčastěji maso odmítají, protože jim připadá tuhé nebo suché, špatně se jim kouše a vadí jim masová vlákna. Některým dětem může vadit třeba i určitá úprava masa, kdy je maso např. příliš tučné nebo výrazně kořeněné. Snažte se přijít na to, proč dítě maso nemá rádo.

Kuře mu chutná, ale odmítá jíst červené maso

Nejčastěji děti odmítají červené maso. Naopak bílé maso většinou jedí (krůtí nebo kuřecí). Bílé maso je sice zdravé kvůli obsahu cenných bílkovin, myslete však na to, že železa a vitamínů skupiny B obsahuje minimum. Jak tedy přimět dítě k tomu, aby snědlo aspoň jednou týdně maso červené?

Jak maso upravit, aby ho dítě jedlo?

Někdy zoufalé maminky zkoušejí různé finty, jak maso “zakamuflovat” do jídla tak, aby si vůbec nevšimlo, že ho vlastně jí. To se ale může pořádně vymstít, zejména u starších dětí.

Pokud dítě maso v jídle odhalí (což je pravděpodobné), hrozí, že odmítne dojíst celý oběd. Bude se navíc chovat nedůvěřivě ke každému dalšímu jídlu, které mu podáte. Starší děti mohou tuto “nevinou” lež vnímat jako pěknou podpásovku.

Mohou vám přestat důvěřovat i v jiných věcech.

Mleté maso

U malých dětí (do 3 let) většinou stačí maso umlít. Mleté maso je pro děti snáze přijatelné, nemusí ho tolik kousat. Docela oblíbené jsou různé masové kuličky v rajské omáčce nebo i karbanátky se zeleninou. Vyzkoušejte sekanou pečenou v troubě. Nebo můžete maso použít do různých omáček, nákypů či plněných těstovin.

Často dětem vadí plátek masa, ale obalované maso (řízek) mohou sníst. Smažené jídlo samozřejmě není to nejzdravější, ale pokud ho dětem podáte dvakrát či třikrát do měsíce, nejspíš se nic nestane. Vždy řízek dobře vysušte ubrouskem. Hodně živin se do těla dostane také z vývaru.

Masový vývar se zeleninou a nudličkami dětem také většinou velice chutná.

Recepty z masa pro kojence. Kuřecí maso s brokolicí a rýží

Pozor na syrové maso!

Pozor na dostatečné tepelné zpracování. Nedostatečně tepelně zpracované maso může vašemu dítěti přivodit silné průjmy, dokonce i salmonelózu. Pro tepelnou úpravu masa nepoužívejte mikrovlnnou troubu. Ta neumí maso správně propéct. U kosti by mohlo být ještě syrové.

Vhodný je tlakový hrnec, ve kterém se maso dostatečně uvaří, podusí a uchová více prospěšných látek. Vhodné je také pečení. Aby si maso uchovalo co nejvíce šťávy a zároveň bylo měkké, pečte maso na 140°C po dobu 3 hodin, zakryté. Často jej podlévejte.

Uvidíte, že bude dětem maso, které se rozpadá a je šťavnaté chutnat.

Pozor na uzeniny

V žádném případě nenahrazujte kvalitní čerstvé maso nezdravými uzeninami, konzervami, salámy či párky. Ačkoli dětem chutnají, jsou pro ně zcela nevhodné, mj. kvůli vysokému obsahu soli.

Dříve maso jedlo, nyní ho odmítá

Často se také stává, že dítě dříve maso jedlo bez problémů, ale mezi 5. až 7. rokem najednou přestane maso jíst. V tomto věku již začínají děti uvažovat v souvislostech. Spojí si živé zvířátko s tím, co mu předložíte na talíři.

Zejména nadprůměrně inteligentní děti jsou velmi empatické a cítí na celé situaci něco znepokojivého. Je potom velice těžké jim vysvětlit, že maso ke svému vývinu potřebují. V žádném případě je do masa nenuťte výhružkami nebo jiným nátlakem.

Může se stát, že maso začnou nenávidět ještě víc a už jej nikdy jíst chtít nebudou. Promluvte si s nimi jako s dospělými a vysvětlete jim, že maso je důležité zejména kvůli železu a vitamínům a pokud ho jíst nechtějí, je potřeba, aby ho v potravě nahradily.

Nezapomínejte také na příjem bílkovin (luštěniny, ořechy). Čas od času jim zkuste nabídnout voňavý vepřový řízeček, masový vývar se zeleninou, domácí hamburger nebo sekanou. Pravděpodobně neodolají.

Čím nahradit maso?

Jestliže na vaše dítě nejí maso, snažte se bílkoviny, vitamíny a železo, které by dítě přijalo z masa, nahradit jinými potravinami. V jídelníčku by neměly chybět obiloviny, především celozrnné. Dále luštěniny (fazole, fazole mungo, čočka).

Luštěniny obsahují množství rostlinných bílkovin, vitamínů a minerálních látek. U malých dětí jsou však hůře stravitelné, proto se u menších dětí doporučuje začít nejprve s loupanou čočkou a hráškem. Oblíbená je nenadýmavá červená čočka. Teprve poté zkuste klasickou čočku a fazole.

Vhodné jsou též naklíčené luštěniny. Doporučuje se učit děti jíst luštěniny od útlého věku, protože starší dítě mnohdy nerado ochutnává nové věci. Kvalitním zdrojem bílkovin jsou mléčné a zakysané výrobky, rostlinné oleje, vejce, ořechy a semena.

Můžete zkusit dítěti nabídnout i náhražky, jako sojové maso nebo tofu.

Jak naučit děti jíst zdravě? Jděte příkladem a buďte vynalézavá!

Ovoce a zelenina

Co nejčastěji dětem podávejte rybíz, papriku, květák, kedlubnu, fenykl, zelí či kiwi, neboť obsahují hodně železa. Pro dobré vstřebání železa je nutný i dostatečný přísun vitamínu C.

Vitamín B12 je důležitý pro správnou krvetvorbu a funkci nervového systému a vyskytuje se kromě masa také v mléčných výrobcích, vejcích, rýži, sójových nápojích či kvasnicích.

Železo a B12 je možné dětem podávat ve formě sirupu (např. Floradix).

Rybí maso

Pro správný vývoj mozku a centrální nervové soustavy u dětí jsou potřeba omega 3 mastné kyseliny.

Ty se nacházejí v rybách (mořských i sladkovodních), ve vlašských ořeších, lněných semínkách, lněném oleji, sojových bobech, sojovém a řepkovém oleji a také v pšeničných klíčcích.

Jestli dítě odmítá jíst ryby, zkuste mu podávat rybí tuk, který je možné dnes sehnat již např. s ovocnou příchutí, aby dětem chutnal.

Diskuze Nejí maso

Ahojte maminky,

začínám mít trochu problém s naším starším. Má dva a půl roku a
poslední měsíc a půl odmítá jíst jakékoliv maso.

Nenutím mu ho, místo
toho ale všechny přílohy polívám šťávou z masa, nebo vařím vývarové
polívky a to mu kupodivu nevadí.

Když už naprostou náááááhodou mu
nějaké maso do pusy zabloudí, tak ho požvýká a vyplivne…
Chci doufat, že je to jenom takové období, že se to za čas zase změní.
Máte podobné zkušenosti? Jak jste to řešily?

Díky za rady a názory
Kamila a spol.

Velikost písma:

Mám dvě děti, podobný problém jsme neměli nikdy. Ale já bych se tím
teda vůbec netrápila. Vždyť je spousta vegetariánů, kteří dětem maso
nedávají, a děti taky neumírají na podvýživu. Myslím, že je to jen
takové období a časem maso zase začne v pohodě jíst.

Já osobně dětem
maso dávám, pokud by ho nechtěly, dělala bych to jako ty – vymyslela bych
jídla, ve kterých by jim maso nevadilo – vývar, pomazánka, atd. Bílkoviny
bych se snažila dodávat i rostlinné – luštěniny atd., vegetariáni jistě
rádi poradí.

Hlavně bych dětem nic nenutila.

Ahojky, taky mám doma nejedlíka masa. Řeším to tak, že máme často
mleté maso- v omáčkách, ve špagetách a podobně. Koupím normálně
kuřecí, krůtí nebo vepře, doma pomelu a pak to s bídou sní. Někdy
v poho jindy to i „vypitvá“ . Přizpůsobila jsem troch naš
jídelníček, mě to neva a ani mladší holčičce.

Je teda pravda, že když
jí manžel delší dobu doma- tvrdí, že si připadá jak v domově
důchodců, kde už nic neukoušou!!! Ha ha. Čas od času uvařím normálně
kus masa a nabídnu Matýskovi s náma. Kolikrát si vzal, bych lehce
spočítala!!! Jo, teda je jedna vyjímka- řízky, ty miluje a s velkou chutí
sní, ale ty zase denně nevařím.

Jinak myslím, že je lepší nenutit,
neupozorňovat, časem to určitě přejde. Majka.

ahoj, my jste to donedavna meli taky tak. mala odmitala maso, z polivky ho
hystericky vybirala… resila jsem to taky mixovanim masa do omacek nebo do
polivky. zlomilo se to az posledni dobou, kdy videla bastit maso o rok mladsi
sestrenku.

ale taky ho neji vzdycky, ale kdyz je u toho jine dite, co ho ji,
tak si da s chuti. a co se nam jeste osvedcilo – aje vyhovuje, kdyz ma jidlo na
vic talirkach (no, je to trochu prasteny, uznavam, ale funguje nam to ), na jednom maso, na druhem bramburky, na
tretim trochu omacky, na ctvrtem zeleninu. nema rada „zmatek“ v taliri. pak
si vzdycky napichne na vidlicku, na co ma chut, smoci v omacce a basti krasne.
mame teda vic nadobi, ale kdyz to funguje . ale asi to nebude univerzalni rada, protoze
nase slecna ma trochu specificke chovani – potrebuje mit ve vsem rad, treba na
pisku nemuze pisek do cervene babovicky dat zelenou lopatickou, ale potrebuje
cervenou, vsechny veci musi mit sve misto a beda, jak nekdo da neco nekam jinam,
stejne tak si potrpi na sladenost obleceni (k ruzovemu tricku ruzove
ponozticky atd.).

Budete mít zájem:  Hrozno a hroznová šťáva – jaký mají vliv na naše zdraví?

Já bych v tom problém neviděla. Každodenní konzumace masa přece
stejně není nejvhodnější a ty bílkoviny se nechají nahradit rostlinou
formou beze zbytku. A např.

můj synovec maso nejedl do 3 let ani ve formě
vývaru nebo omáčky, žádné kr. mléko ani výrobky z něj a teď je pro
něj „snesitelné“ sníst 100 g ryby tak 1× týdně, víc ani za nic. Dle
vyjádření dr.

je v pořádku, krev mu vždycky vychází v pořádku,
takže bych to nehrotila.

Já to taky nehrotím, ale štve mě to . Malý jedl maso, snad naposledy v roce a
půl, od té doby ho prostě nesní. Z řízků tak maximálně strouhanku .
Bohužel, chudokrevný je, protože odmítá i játra, luštěniny, a žloutky
z vajíček, jak mi někde v diskuzi radily vegetariánky, že je to vhodná
náhrada.

K chudokrevnosti se doporučuje konzumace i sušeného ovoce, ořechů a
pak podpůrně vitamín C a B12 ( nepřímo pomáhají využít želeno )
v citrusech, chřestu, špenát, houby, sóju a pšeničné klíčky,
sýr, ryby.

Můj drahý bratr odmítal jíst maso asi do 10. roku a ani jiným jídlem
se mu nikdo nezavděčil. Je nimra dodnes i když se to zlepšilo.
Chudokrevný byl a je také asi do dnes. Moje maminka ho nikdy nic nenutila
jíst,co nechtěl, takže se u nás stávalo, že na jeden oběd bylo(je do
teď) víc jídel.

Ahoj, vlastni zkusensot s deckem nemam. Ale nejstarsi synovec mel taky jedno
obdobi, kdy odmital maso. I v polevce mu jakykoli kousicek vadil, ze mel
hystericke zachvaty.

Kdyz pak mladsi braska zacal bastit a daval si s chuti
i masinko, tak starsi zacal maso jist taky.
Je ale fakt, ze dodnes maso nevyhledava, ale uz nedela sceny. Kdyz ma maso na
taliri, tak aspon kousek sni.

Ale stejne ma radsi prilohy a omacky.

Pěkný večer.
Můžete poradit nějaké recepty pro dítě, co naprosto nejí maso? Odmítá
maso i ryby a to ve všech úpravách. Zároveň moc nemusí přílohy. Začalo
to přibližně měsíc po tom, co nastoupil do školky a já do práce.
Protože má zvýšenou nemocnost a i další problémy, tak se bojím, aby mu
něco nechybělo.

Moc děkuji za rady a nápady.

@Anonymní píše:
Pěkný večer.
Můžete poradit nějaké recepty pro dítě, co naprosto nejí maso? Odmítá
maso i ryby a to ve všech úpravách. Zároveň moc nemusí přílohy. Začalo
to přibližně měsíc po tom, co nastoupil do školky a já do práce.
Protože má zvýšenou nemocnost a i další problémy, tak se bojím, aby mu
něco nechybělo.

Moc děkuji za rady a nápady.

Já si myslím, že maso, hlavně vepřové a hovězí je spíš ke škodě,
než prospěšné

@Jahru tvaroh nejí a
mléko mu nedávám, protože se mu po něm horší kašel. Aktuálně má
4. atb od září.
Maso nedá ani mleté, to řekne „ble“ a odejde. Dřív jedl vývary, ale ty
jsou už taky „ble“.

Anonym, protože tu nechci pitvat zdravotní problémy syna, kdyby se to k tomu
zvrhlo.

Jak naučit malé dítě jíst maso a ryby? Tyhle triky fungují!

  • Myslíte si, že by váš malý potomek měl jíst maso a ryby, ale nějak se vám nedaří ho o tom přesvědčit? Je to častý problém, který naštěstí má řešení, ačkoli ze dne na den se to asi nezlomí. Nejste v tom rozhodně sami. I děti, které jedly dobře a všechno, začínají být kolem druhých narozenin vybíravé. Tady je několik osvědčených rad a tipů, jak je nadchnout pro nové jídlo. 
  • Jak naučit batole správně jíst? • VIDEO: Vím, co jím

    Batolata se učí tím, že napodobují ostatní, zejména vás. Pokud vám maso a ryby chutnají a jíte různé druhy, je pravděpodobnější, že je vaše dítě bude jíst také. Pokud však nejsou maso nebo ryby součástí rodinného jídelníčku nebo pokud nejíte společně se svým dítětem, pak vás dítě neuvidí a nebude se moci naučit, že maso a ryby nejsou nebezpečné a že jsou chutné.
    Jestli nám jídlo chutná, do jisté míry souvisí s našimi geny. Platí to i pro maso a ryby. Naše smysly totiž ovlivňují to, jak je pravděpodobné, že přijmeme určitou novou potravinu. Například struktura masa a ryb může od konzumace těchto potravin některé lidi (včetně batolat) odradit. Zamyslete se nad tím při přípravě masa nebo ryb, které chcete, aby vaše dítě ochutnalo.

  • Maso a ryby jsou dobré zdroje bílkovin a také vitaminů a minerálních látek. Červené maso – jako např. hovězí, telecí nebo jehněčí – je jedním z nejbohatších zdrojů železa, které je potřebné pro normální vývoj mozku u dětí, a tučné ryby – jako například losos nebo makrela – jsou zase dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Zvláště mořské rybí maso je navíc bohaté na jod, který dětský organismus ke svému zdravému vývoji nutně potřebuje. Pobízejte proto své batole, aby ochutnalo různé druhy masa a ryb. Žádný jednotlivý druh není lepší než ostatní, základem je rozmanitost a pestrost. Více o tom, co dítě potřebuje ke svému vývoji, najdete na webu Nutricheq. 

  • Jak a kdy zavádět kojencům příkrmy? • VIDEO: Vím, co jím

    Když má dítě na výběr z většího množství různých druhů masa a ryb, motivuje ho to, aby vyzkoušelo nějaký nový. Zkuste dítěti nenabízet pouze maso a ryby, o nichž víte, že je bude jíst. Omezíte-li nabídku, může se jeho odpor ještě zhoršit. Nabízejte mu v průběhu týdne více druhů.

  • Nucení do jídla může být kontraproduktivní. Důležitější je, abyste své dítě vybízeli k tomu, aby prozkoumávalo a ochutnávalo nové druhy masa nebo ryb, spíše než k tomu, aby snědlo celou porci. Až bude dítě samo připraveno, bude jíst větší porce. Podávejte nové druhy masa nebo ryb, které chcete, aby vaše dítě ochutnalo, společně s dalšími potravinami, o kterých víte, že je má dítě rádo, aby před sebou nikdy nemělo talíř plný neznámých potravin.
    Neváhejte odnést talíř bez jakýchkoliv komentářů, pokud dítě maso nebo rybu odmítne, a vyzkoušet to jiný den znovu. Základem je opakovaná nabídka nových potravin. Pokuste se nepodléhat zklamání, pokud dítě neochutná hned napoprvé. Nabídněte mu novou potravinu jindy nebo ji zkuste připravit jiným způsobem. Nevzdávejte se, někdy to vyžaduje více pokusů, ale stojí to za to!

  • Připravte z masa nebo ryb pokrmy, které se dají jíst rukama. Nechte dítě, aby si samo připravilo svůj vlastní sendvič s nudličkami vařeného masa nebo s rybím masem z konzervy a tenkými proužky chleba. Vhodné jsou restované pokrmy – rychlé, barevné a chutné. Vaše batole si třeba může vybrat svou oblíbenou zeleninu, kterou pak do takových pokrmů přidáte.

  • Připravujte maso pomalým dušením nebo vařením, aby dostatečně změklo. Pomozte dítěti vytvořit si masové minikuličky z mletého masa, strouhanky a najemno nakrájené cibulky a mrkve. Vyzkoušejte kuře, které mívá křehčí maso. Další dobrou možností jsou pokrmy z kvalitního mletého masa, jako jsou např. doma připravené burgery, boloňská omáčka nebo mleté maso zapečené s bramborovou kaší.

  • Předvařte si trochu rybího masa a šťouchaných brambor a nechte své dítě, aby si samo připravilo rybí prsty. Tučné ryby mohou být silně cítit, proto je zkuste dusit ve fólii, používejte filety spíše než celou rybu. Abyste zamaskovali případný pach ryby, podávejte je s omáčkami, které by vašemu dítěti mohly chutnat, nebo použijte zeleninu a bylinky.

supermámy, výživa dětí, batole, zdraví a nemoci

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector