Dna je velice bolestivé onemocnění, které postihuje klouby. Po stanovení diagnózy není možné tuto nemoc úplně vyléčit a její léčba vyžaduje speciální dietu. Pokud touto nemocí trpíte, měli byste vědět, které potraviny jsou pro vás vhodné, které neublíží, a které mohou vyvolat bolestivý záchvat.
Nebudeme si nic nalhávat, ani mazat med kolem úst. Dna je skutečně vážné onemocnění, jehož vznik ovlivňuje nejen genetika, ale z velké části i životní styl. Jíte hodně masa, tučných potravin a nebojíte se alkoholu? Pak máte slušnou šanci přivodit si právě dnu. Pokud už ji máte, dozvíte se, jak by měl vypadat váš každodenní jídelníček.
Dna neboli pakostnice postihuje nejčastěji klouby na ruce, palec u nohy, kotníky a kolena
Dna – nemoc králů – rozhodně není královský zážitek
O tom, že trpíte dnou, nemusíte vědět celé roky. Zpočátku se totiž nemoc nijak zvláštně neprojevuje. Mezi první příznaky patří občasné mírné bolesti a otoky kloubů. Bolest postupně sílí a v kloubech se nenápadně vytváří zánět. Nejčastěji dna postihuje palec u nohy, klouby ruky, kolena či kotníky.
PROČ SE DNĚ PŘEZDÍVÁ NEMOC KRÁLŮ? Touto nemocí v minulosti trpěla především šlechta, která si dopřávala příliš mnoho masitých a tučných pokrmů a nadmíru alkoholických nápojů.
Mladé lidi tato nemoc obvykle netrápí. Není to však pravidlo. Nejčastěji postihuje muže po čtyřicítce a ženy po menoupauze, přičemž muži ji trpí 3x častěji než ženy. Zásadní vliv na její vznik mají nejen genetické predispozice, ale především životní styl, zejména pak nezdravý jídelníček.
Není divu, že dnu doprovází další nemoci jako cukrovka, vysoký krevní tlak a cholesterol a obezita. Negativní vliv může mít i dlouhodobé užívání některých léků.
Po ránu může nemocný trpět silnými záchvaty, které se projevují zčervenáním kloubu a zvýšenou citlivostí. Záchvat může trvat až několik dní a po několika měsících či letech se může vrátit. V nejhorších případech může dna klouby trvale poškodit, omezit jejich pohyblivost a zasáhnout ledviny.
TIP: Český přípravek KLOUBUS spojuje 13 silných látek pro výživu opotřebovaných a bolavých kloubů.
UKAŽ RECENZI KLOUBNÍ VÝŽIVY KLOUBUS
Nemoc dna a její vznik
Dna je onemocnění kloubů, které známé také pod názvy pakostnice, podagra či lidově nemoc králů. Jedná se o onemocnění metabolického původu, kdy organismus nezvládá odbourávat kyselinu močovou.
Vlivem gravitace se krystalky kyseliny močové usazují především v dolní části těla a poškozují klouby. Chcete vědět více? Přečtěte si článek Nemoc králů: co se děje s vaším tělem, když máte dnu.
Jaká je normální hladina kyseliny močové?
- ženy – 140 – 340 µmol/l
- muži – 220 – 420 µmol/l
Postižené klouby otékají, rudnou a jsou citlivé na dotek. Nejhorší stav bývá po ránu
Dna dieta – jaké potraviny jsou tabu?
Léčba dny je založená na přísném dietním režimu. Jestli má zdravý člověk na výběr, zda se stravovat zdravě či nikoliv, postižený dnou již žádný výběr nemá. Dna dieta je poměrně přísná a nemocný musí ze svého jídelníčku vyloučit některé potraviny a alkohol.
Zakázané jsou potraviny obsahující vysoký obsah purinů a potraviny, které mohou vyvolat dnavý záchvat tím, že ještě více omezují vylučování kyseliny močové.
Které potraviny jsou při dně úplně zakázané?
|
Nevhodné potraviny, které mohou vyvolat dnavý záchvat:
|
Z jídelníčku je nutné vyloučit maso, luštěniny i skleničku oblíbeného vína
NÁKUPNÍ RÁDCE: „Koňskou sílu“ pro vaše klouby zajistí i silná kloubní směs Alavis Triple Blend.
O bezpečnosti a složení Alavisu jsme se bavili i přímo s výživovou specialistkou, Ing. Hanou Stříteckou, Ph.D.
KOUPIT 700 g ZA 1129,- Kč
Dieta při dně – co jíst?
Nyní víte, co v žádném případě nesmíte. Ale z jakých potravin by se tedy měl skládat jídelníček při dně? Základem je ovoce a zelenina v jakékoliv podobě. Ovšem i zde platí, že smíte pouze vybrané druhy. Nevhodný je například česnek, křen a špenát, naopak prospěšné jsou třešně, borůvky a jahody v jakékoliv podobě.
Dna vhodné potraviny:
|
Potraviny, které lze jíst v omezené míře:
|
VÍTE, ŽE HRST TŘEŠNÍ ZAŽENE DNU? Při dně je doporučeno jíst hodně bobulovitého ovoce – třešní, borůvek, jahod, švestek a višní. Tyto potraviny podporují rozpouštění a vylučování kyseliny močové a výrazně tak zmírňují projevy nemoci. Ideální je jíst je každý den v podobě čerstvého ovoce, kompotů či šťáv bez cukru a hlavně smoothies.
Třešně a další bobulovité ovoce má na dnu velmi pozitivní účinky
Dieta si vyžaduje i střídmost
Při onemocnění dnou je nutné dodržovat všechna pravidla zdravé výživy. Měli byste jíst pravidelně několikrát za den, ideálně menší porce 5-6x denně. Kromě skladby jídelníčku věnujte pozornost přípravě jídel.
Vhodné je zejména vaření a dušení, při kterém se vyplaví a tím sníží celkový obsah purinů. Smažení byste se měli úplně vyhnout.
Důležitý je také pitný režim, který by se měl skládat z vody, ovocný čajů a džusů. Máte-li rádi minerálky, vybírejte ty s menším obsahem minerálů. Vypít byste měli nejméně 2 až 3 litry povolených tekutin. Při dně by měl člověk vypít 30 ml tekutiny na 1 kilogram tělesné váhy. Při váze 80 kg je to tedy 2,4 litrů.
Zdravé desatero, které se hodí nejen při onemocnění dnou:
- Omezte sladkosti
- Vyhýbejte se alkoholu
- Solte méně
- Jezte více zeleniny a ovoce
- “Nezobejte” po večerech
- Nepijte slazené nápoje
- Maso jezte maximálně 3x týdně
- Snižte příjem živočišných tuků
- Maso nahraďte mléčnými výrobky
- Nepanikařte – drobné prohřešky jsou povolené
Dna dieta – jídelníček
Pro inspiraci jsem vypracovala příklady vhodných jídel, která můžete libovolně kombinovat.
Snídaně:
|
Svačiny
|
Oběd:
|
Večeře:
|
Druhá večeře:
|
Dušený losos je skvělou dietní pochoutkou
MRKEV ANO, HRÁŠEK NE! Ne každá zelenina je vhodná. Když se řekne zdravá strava, automaticky nám naskočí hromada zeleniny a ovoce. Zatímco při běžné dietě si můžete dovolit všechny druhy, v případy dny je dieta přísnější.
Nejlepší je například mrkev a celer. Vyhýbat byste se měli aromatickým druhů jako zelí, špenát, chřest, česnek, cibule či červená řepa. I zelenina totiž obsahuje puriny. Zatímco mrkev obsahuje jen 2 mg purinů na 100 g, hrášek ve stejném množství obsahuje až 80 mg! Zajímá vás obsah purinů v různých potravinách? Více údajů najdete v tabulce potravin.
Dna dieta – recepty
Než si na dietu při dně zvyknete, budete muset zpočátku hodně přemýšlet nad tím, co můžete jíst a čemu byste se měli vyhnout velkým obloukem. Jediné špatné jídlo a druhý den se můžete probudit v bolestech. Proto jsme si pro vás připravily nejen příklady jídelníčku, ale rovnou i pár receptů.
Těstovinový salát s kukuřicí
Suroviny:
- 500 g těstovin
- 150 g kukuřice
- 100 g sterilovaných okurek
- 1 cibule najemno pokrájená
- 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
- 1 kelímek bílého jogurtu
- olivový olej
- šťáva z citrónu
- petrželka a sůl
Těstoviny uvaříme dle návodu a promícháme se zeleninou. Vedle připravíme dresink, důkladně jej vmícháme do salátu a posypeme sýrem a petrželkou.
Těstovinový salát se hodí k obědu i k večeři. Ingredience si můžete zvolit dle vlastních chutí
Brambory s italskou omáčkou
Suroviny:
- 750 g brambor
- 1 najemno nakrájená šalotka
- 2 rajčata
- bazalka
Na dresink:
- 1 nadrobno nakrájeno rajče
- 4 nasekané olivy
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- špetka soli a pepře
Brambory uvařte ve šlupce do měkka nebo je můžete upéct v troubě. Hotové je nakrájejte, přidejte nakrájenou šalotku a rajčata. Připravte si dresink a jemně jej vmíchejte k bramborům a zelenině. Nakonec posypte bazalkou.
Při přípravě jídel se fantasii meze nekladou, pouze musíte hlídat povolené suroviny
Sekaná z cukety
Suroviny:
- ½ kg cukety
- 15 dkg libové šunky nebo tofu
- 4 vejce
- 15 dkg tvrdého sýra
- 1 cibule
- 2 dl krupice
- 1 dl olivového oleje
- ½ prášku do pečiva
- špetka soli
Cuketu, a tvrdý sýr nastrouháme, cibuli a šunku nakrájíme na malé kousky. Na kousku másla zpěníme cibuli. Vše promícháme v misce a přidáme krupici, olej, žloutky a prášek do pečiva. Může přidat různé bylinky. Jako poslední do směsi vmícháme ušlehané bílky a připravenou směs vlijeme do zapékací misky. Pečeme do zlatova a podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Z cukety lze připravit neskutečné lahůdky. Vynikající je i krémová polévka
Dnou život nekončí
Žádná nemoc není příjemná a dna není žádnou výjimkou. Při prvním pohledu se zdá, že dna dieta je dokonce velice přísná a chyby neodpouští. Při troše snahy a fantazie však může být i velice pestrá. Většina zdravých lidí má totiž tendenci vařit stále tatáž stejná oblíbená jídla.
Když však nemůžete úplně všechno, začnete vyhledávat nové a nové recepty a objevíte tak spousty nových chutí. Neříkáme, že je to výhra. Jen prostě není nutné hned házet flintu do života.
TIP: Český přípravek KLOUBUS spojuje 13 silných látek pro výživu opotřebovaných a bolavých kloubů.
KOUPIT KLOUBNÍ VÝŽIVU KLOUBUS
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY O DIETÁCH A METODÁCH HUBNUTÍ
O zdravém životním stylu se mluví i píše opravdu hodně. Pro mne to však nejsou pouze plytké řeči, ale reálný životní styl a způsob, jak se cítit lépe, zdravěji a plná energie. Ráda si přečtu zajímavý a hodnotný článek na toto téma, a ještě raději sama nějakým článkem přispěji 🙂
Nemoc dna a její příznaky: Jak je porazit?
Dna – pod tímto krátkým názvem se skrývá zákeřné onemocnění, které může znepříjemnit život nesnesitelnou bolestí. Ve středověku ji označovali za „nemoc králů“. Vyskytovala se totiž často u bohatých šlechticů a panovníků, kteří si dopřávali velké porce masa a alkoholu.
Co je to dna a hyperurikémie?
Dna je zánětlivé onemocnění kloubů projevující se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi neboli hyperurikémií. Kyselina se přemění v drobné krystalky, které se laicky řečeno zabodávají do okolní tkáně (zejména do kloubů), vyvolávají zánět a způsobují bolest.
Podle odborníků Christiny George a Davida A. Mintera činí obvyklá horní hranice 6,8 mg kyseliny močové na decilitr krve. Cokoli nad 7 mg/dl se považuje za zvýšenou hladinu a mohou se objevit první příznaky. U žen je podle některých zdrojů tato hranice ještě nižší – 5,7 mg/dl.
V těle kyselina močová vzniká při rozkladu potravin, které obsahují velké množství purinů nacházejících se především v mase a vnitřnostech. Objevuje se také při renální (ledvinové nedostatečnosti) a dalších interních poruchách.
Hyperurikémie se může, ale nemusí rozvinout v dnu. Je však varovným signálem pro další nemoci:
Postihnout může kohokoliv
Dnes, kdy většina z nás žije v hojnosti a nadbytku potravy, může dna postihnout prakticky kohokoliv. Nejčastěji se však vyskytuje u mužů (až 90 % případů) ve středních letech, a to obzvlášť tehdy, kdy k ní mají genetické sklony.
Ohrožené jsou však i ženy po menopauze a lidé s onemocněním ledvin. Doprovázena bývá obezitou, cukrovkou, vysokým krevním tlakem a cholesterolem.
Podle serveru Healthline.com počet výskytů dny od roku 1960 prudce roste.
Podle jedné ze studií jí trpí přes 43 milionů Američanů – přes 1,3 % populace.
Rizikové faktory vyvolávající dnu
Patří k nim:
- Nezdravý životní styl spojený s konzumací potravin bohatých na puriny a alkohol
- Genetika
- Špatný pitný režim
- Užívání některých léků
- Nedostatečné vylučování kyseliny močové ledvinami
- Snížená funkce štítné žlázy
Příznaky dny
Příznaky onemocnění se liší podle aktuální fáze.
1. Asymptomatická hyperurikémie
V této fázi se nemoc nemusí nijak projevovat a postižený často necítí ani žádnou bolest. Jediným příznakem je zvýšená hladina kyseliny močové. Pouze necelá 1/3 lidí se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi pocítí příznaky dny. Nezanedbávejte prevenci u obvodního lékaře.
2. Akutní záchvat
Často přichází velmi rychle a nečekaně. Typická je vysoká citlivost a bolestivost kloubů. Postižený bývá často palec u nohy, který oteče, zčervená a je velmi citlivý na dotyk. Kůže na palci je tak vypnutá, že se až leskne – tzv. zrcátkový fenomén.
Dna postihuje také kotníky, kolena, zápěstí nebo klouby prstů ruky. Bolest nastupuje náhle, obvykle brzy ráno a je tak intenzivní, že člověka nenechá v klidu spát. K těmto potížím se může přidat i zvýšená teplota a zimnice.
Soubor všech těchto příznaků často vzniká při působení stresu, po úrazu nebo po nadměrné konzumaci alkoholu a potravin obsahujících puriny.
3. Interkritické období
Po akutním záchvatu dny přichází období klidu, kdy potíže odezní a člověk se cítí zcela zdravý. Toto období trvá obvykle 6 měsíců až 2 roky. Některým se intervaly mezi akutními záchvaty a obdobím klidu zkracují, ale zato bolest ztrácí na síle.
4. Chronická tofózní dna
Do kloubní chrupavky a blízkého okolí kloubu se ukládají uzlovitá ložiska krystalků kyseliny močové (tzv. tofy). Kvůli opakujícím se zánětům a hromadění solí kyseliny močové a nukleových kyselin dochází k postižení a degeneraci kloubů. Ty začínají být zdeformované a ztrácejí pohyblivost.
Kyselina močová může vykrystalizovat až v močové kameny. Nezřídka bývají postižené i uši, což se projevuje drobnými boulemi na ušních lalůčcích.
Obvyklá léčba
Pokud se u vás potvrdí dna, lékař vám může předepsat buď léky snižující tvorbu kyseliny močové, nebo medikamenty na podporu jejího vylučování. Základem léčby je však změna životního stylu a stravování.
Co když zanedbáte léčbu?
Krystalky solí kyseliny močové se při zanedbání léčby ukládají do chrupavky a tkání kolem kloubů, čímž vznikají dnavé tofy. Ty vypadají jako drobné hrbolky nebo boule pod kůží, které mohou zvředovatět.
Nejčastěji dochází k postižení ušních boltců a kloubů, jako jsou palce u nohy, lokty a drobné klouby na rukou. Trápit vás mohou začít i močové kameny.
Stravování při dně
1. Omezte potraviny s obsahem purinů
Hlavním cílem je úprava současného jídelníčku a vyloučení „zakázaných“ potravin vyvolávajících záchvaty. Jedná se hlavně o potraviny, které obsahují příliš mnoho purinů.
Puriny obsahují:
- Zvěřina
- Vnitřnosti
- Uzeniny
- Masové vývary
- Trvanlivé salámy
- Ryby: makrela, sardinka, halibut, pstruh, losos, kapr, ančovička, šproty, sleď
- Krevety
- Kvasnice
- Kakao
- Čokoláda
- Silný černý čaj
- Zrnková káva
- Ostré koření: chilli, pepř, kari
- Chřest
- Luštěniny: fazole, hrách
- Houby
- Zelenina: špenát, česnek, křen, červená řepa
- Rebarbora
- Mák
- Želatina
- Zrající plísňové sýry
- Pivo a další alkoholické nápoje
- Sladkosti
Nejdůležitější je v rámci změny životního stylu omezit příjem masa.
Abyste však nepřišli o potřebné živiny, zařaďte maso do jídelníčku 3× týdně a vybírejte si to libové. Zbytek bílkovin nahraďte formou vajec a mléčných výrobků bez přidaného cukru a vysokého obsahu tuku.
Obsah purinů v potravinách přehledně
2. Zařaďte vhodné potraviny
V rámci zdravého jídelníčku se zaměřte hlavně na ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny.
Bezpečné potraviny:
- Ovoce: třesně, jahody, jablka, hrušky, borůvky, švestky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, citrusy
- Zelenina: brambory, pórek, květák, celer, mrkev, cuketa, lilek, cibule, kapusta, zelené fazolky, okurka
- Houby
- Celozrnné pečivo a obiloviny: např. žito a pšenice neobsahuje žádné puriny
- Jemné koření
- Mléčné výrobky: méně tučné sýry bez přidaného cukru, jogurt, tvaroh
- Vejce
TIP: Podle Mayo Clinic existují určité důkazy o tom, že právě třešně snižují riziko nemoci.
Příklad jídelníčku při dně
- Snídaně: Dalamánek, lučina, rajče, šípkový čaj
- Svačina: Jablko
- Oběd: Pohanková polévka s bramborem, meruňkové ovocné knedlíky s tvarohem
- Svačina: Zeleninový salát
- Večeře: Rizoto s trochou kuřecího masa a zeleninou posypané nastrouhaným sýrem
Ukázkový jídelníček proti dně I.
3. Dodržujte pitný režim
Za optimální stav se považuje vypití 2 až 3 litrů čisté vody denně. Pokud už vám voda leze krkem, můžete si pitný režim zpestřit bylinnými, ovocnými nebo bílými čaji.
4. Jezte do polosyta
Jídla jezte pravidelně, raději v menších porcích a častěji. V žádném případě se nepřejídejte. Vaše problémy by se mohly kvůli přejídání výrazně zhoršit.
5. Maso vařte
Když si budete chtít dopřát maso, zapomeňte na smažení a pečení. Pokud maso uvaříte a vodu slijete, část purinů se vyplaví do vody a tím se sníží jejich obsah v samotném jídle. Po uvaření maso nasekejte na menší kousky a přidejte zeleninu. Zasytíte se rychleji a i opticky zvětšíte velikost porce.
6. Dochucujte chytře
Jídlo nikdy nepřesolujte a vyhněte se dráždivým druhům koření. Přednost dávejte zeleným bylinkám, jako je bazalka, tymián, rozmarýna, oregano a petrželka.
Při dně může pomoci čaj z mladých kopřiv nebo bršlice. Sušené listy stačí spařit vařící vodou a nechat louhovat 10 minut. Čaj pijte 3× denně po dobu maximálně 2 týdnů. Dalšími vhodnými bylinkami na dnu jsou lopuch, yzop a vojtěška.
8. Vybírejte vhodné potravinové doplňky
Nepříjemné příznaky pomáhají mírnit i některé potravinové doplňky. Doporučují se zejména omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje, které snižují hladinu zánětlivých leukotrienů poškozujících tkáň.
Na snížení kyseliny močové dobře zabírá flavonoid kvercetin v kombinaci s bromelinem a také kyselina pantotenová (vitamin B5). Se zánětem si umí poradit vitamin C, A, E a šťáva z aloe vera.
Máte rádi víno? Úplně se ho vzdát nemusíte
Podle Mayo Clinic běžná spotřeba vína (cca 1 sklenička) nezvyšuje riziko nemoci. Riziko záchvatů zvyšují především pivo a destiláty.
Ukázkový jídelníček proti dně II.
Další tipy, jak žít s dnou
Doktorka Floranne C. Ernste radí:
- Omezte stres v každodenním životě.
- Zkuste relaxační techniky a hluboké dýchání.
- Cvičte a držte svou váhu v mezích normy. Při akutním záchvatu však necvičte.
- Myslete na odpočinek a kvalitní spánek – ideálně doporučovaných 8 hodin denně.
Jak zvládáte život s nemocí vy?
Jídelníček při dně
Jídelníček dodržovaný u dny (vhodné potraviny) dovoluje jíst například mléko a mléčné výrobky (všechny kromě pikantních sýrů), zeleninu (všechnu mimo zakázané druhy, jako je špenát, chřest, zelený hrášek) a ovoce (všechno kromě fíků).
Z tuků můžete oleje, máslo, margarín a z koření lze používat petrželovou nať, majoránku, pažitku, kmín, kopr. Běžně můžete konzumovat pekárenské výrobky, mouku, těstoviny, rýži, brambory, pokud tedy nemáte redukční dietu.
Všechny výše uvedené potraviny jsou u onemocnění dnou povolené, jelikož obsahují běžně ve 100 g méně než 50 mg purinových látek. Tento výčet je pouze obecný, velmi záleží na individuálním stavu a doporučení lékaře.
výběr z naší tvorby
Dieta by u onemocnění dnou či cukrovkou vždy měla být sestavena odborníkem, aby strava byla pestrá, vyvážená a obsahovala patřičné množství živin dle individuálních potřeb daného člověka s ohledem na daná onemocnění. Jídla byste měli konzumovat po menších porcích 5–6x denně.
Na dnu omezte nebo vynechte poživatiny jako vnitřnosti, mladou drůbež, uzeniny, masové vývary a silné vývary a šťávy, mořské ryby, slanečky, sardinky, hrách, čočku, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoládu, kakao, černý čaj, kávu, alkoholické nápoje. U cukrovky se snažte dodržovat dietu doporučenou lékařem.
Doporučení:
- Jezte pravidelně 3–6x denně, svačiny zařazujte, pokud máte mezi hlavními jídly velký hlad a poté konzumujete velké porce. Svačiny jsou také vhodné pro jedince, kteří vstávají brzo do práce či mají náročnější pracovní podmínky.
- Snídejte půl hodiny od probuzení, večeřte 2 hodiny před spaním.
- Vyřaďte bílé pečivo – rohlíky, housky a veky. Vhodnější je žitný, pšeničnožitný a celozrnný chléb, grahamové pečivo a knäckebroty.
- Jezte dostatečné množství zeleniny a ovoce. Minimální příjem by měl být 500 g za den – 300 g zeleniny a 200 g ovoce.
- Omezte tuky živočišného původu (tučné maso, sádlo, máslo, plnotučné mléčné výrobky a sýry), preferujte rostlinné tuky (olivový olej, avokádo, nesolené a nepražené ořechy).
- Omezte porce příloh u hlavních jídel – talíř si rozložte na třetiny, z čehož 1/3 bude obsahovat sacharidovou přílohu (brambory, luštěniny, rýži, těstoviny a podobně), na 1/3 talíře dejte zdroj bílkovin (maso, vejce, mléčné výrobky) a zbytek talíře doplňte zeleninou jakékoliv tepelné úpravy kromě smažení.
- Maso (drůbeží, velmi omezeně hovězí libové a vepřové libové) zařazujte 1x denně, asi 90 g před kuchyňskou úpravou. Vyřaďte vnitřnosti a masa mláďat kvůli vysokému obsahu purinů.
- Bílkoviny doplňte z jiných zdrojů – polotučné mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, tofu, šmakoun a robi.
- Mléko vybírejte s obsahem 1,5 % tuku, jogurty neslazené 3–4 % tuku, nízkotučný či polotučný tvaroh, nízkotučné kefírové mléko.
- Vyřaďte veškeré uzeniny – salámy, párky (včetně „dietních“), klobásy a paštiky. Ke konzumaci je naopak vhodná šunka nejvyšší jakosti.
- Vyřaďte masové vývary a extrakty. Používejte čerstvé bylinky a koření s nízkým obsahem soli.
- Potraviny s vyšším obsahem purinů (maso, vnitřnosti a luštěniny) předvařte ve větším množství vody. Puriny se vyvaří do vody a tím se zmenší jejich množství na porci.
- Vhodná tepelná úprava je příprava na páře, vaření, dušení, pečení, grilovaní na sucho. Smažením ztrojnásobíte kalorickou hodnotu pokrmu.
- Vyhýbejte se sladkostem – místo mléčné čokolády si dejte hořkou čokoládu, místo kalorických sušenek si dopřejte kvalitní sušenky bez náplně a polevy, místo čokoládového máslového dortu zkuste tvarohový dort s ovocem.
- Dodržujte pitný režim – 2–2,5 l čisté vody denně. Lze také pít slabé čaje a vodu s citronem. Nejsou vhodné ovocné džusy, sirupy a limonády.
- Vyřaďte alkohol – zvyšuje riziko dnavého záchvatu. Maximální možné povolené množství je 125 ml bílého suchého vína či 300 ml 10° piva, a to velmi výjimečně. Tvrdý alkohol je lepší vyřadit úplně.
- Kávy lze zařadit až 5 malých šálků denně. Vyvarujte se kávám typu 3 v 1 a podobně.
- Přestaňte kouřit.
- Věnujte se pro vás vhodné pohybové aktivitě každý den.
Dieta v léčbě cukrovky a dny není krátkodobou záležitostí. Tato onemocnění bohužel nevyléčí speciální dvoutýdenní dieta či různé léky a doplňky stravy podporující redukci hmotnosti, o kterých se s oblibou píše v některých časopisech. Po krátkodobé dietě se totiž většina jedinců vrátí zpět k původním návykům a tím dochází k nechtěnému jo-jo efektu.
V běžném životě to znamená, že si můžete s klidným vědomím a svědomím občas dopřát i některé ze „zakázaných“ oblíbených potravin, pokud je započítáte do celkového denního příjmu a výdeje energie.
Jednoduše, pokud máte večer v plánu například oslavu narozenin a víte, že tam bude spousta lákavých pokušení, vykompenzujte je pohybovou aktivitou ještě ten samý den před oslavou nebo den poté.
Také můžete tentýž den či den poté omezit celkový příjem energie v průběhu dne, například k hlavnímu jídlu si dát pouze zeleninový salát nebo si nedopřát zbytečně kalorické svačiny.
A pokud se jeden den zapomenete a zhřešíte, nezoufejte, nic není ztraceno, výše uvedeným způsobem to můžete zachránit další den. Co je důležité si zapamatovat především, je, že neexistují zdravé a nezdravé potraviny, ale pouze jejich nezdravé množství. A to platí obecně pro vše!
Při onemocnění dnou je také nutné dodržovat všechna pravidla zdravé výživy. Požívat menší porce jídla, ideálně 5–6x denně, zaměřit se na vhodnou úpravu pokrmů, zejména vaření a dušení. Nezapomínat na pitný režim.
Omezit dochucování pokrmů, zcela vynechat nadměrně sladká jídla. A nejdůležitější je naprosto odbourat alkohol. Na internetových portálech také naleznete kuchařky (kuchařka), například Kuchařku při onemocnění dnou.
U dny se doporučuje konzumovat hodně bobulovitého ovoce, třešní, borůvek, jahod, švestek a višní. Tyto potraviny podporují rozpouštění a vylučování kyseliny močové a výrazně tak zmírňují projevy nemoci. Ideální je jíst je každý den v podobě čerstvého ovoce, kompotů či šťáv bez cukru. Pro letní dny se můžete inspirovat třeba vhodnými smoothie recepty.
Příklad vzorového jídelníčku na jeden den:
- snídaně: celozrnná bageta, tvarohová pomazánka s paprikou
- přesnídávka: nektarinka
- oběd: rizoto s masem a zeleným hráškem, mrkvový salát
- svačina: kefír s ovocnou příchutí
- večeře: bezvaječné těstoviny se sýrem, dýní, cibulí, česnekem, provensálské koření
Příklad vzorového jídelníčku na pět dní
1. den:
- snídaně: nízkotučný bílý jogurt s ovesnými vločkami, maliny
- svačina: oříšky
- oběd: vařená kuřecí prsa s celerovými hranolky
- svačina: vejce natvrdo, zelenina
- večeře: grilovaný losos, pečená zelenina
2. den:
- snídaně: celozrnné pečivo, mrkvová pomazánka
- svačina: ovocný salát s bílým jogurtem
- oběd: pohanka s opékanými kuřecími prsy a zeleninou
- svačina: kefír
- večeře: brokolicová polévka s krutony
3. den
- snídaně: rýžový chlebíček s cottage sýrem
- svačina: třešně
- oběd: kuřecí prsa plněná sýrem, pečené celerové hranolky
- svačina: smoothie s acidofilním mlékem a malinami
- večeře: celozrnný toast s tuňákovou pomazánkou a rajčetem
4. den:
- snídaně: omeleta s ředkví a grahamovým rohlíkem
- svačina: mrkvovo-jablečná šťáva
- oběd: dýňový prívarok s volským okem
- svačina: tvaroh s ovocem
- večeře: zapékaný květák s vařenými bramborami
5. den
- snídaně: tofu, zelenina, sójový rohlík
- svačina: banánové smoothie s kefírem
- oběd: dušený losos s grilovanou zeleninou
- svačina: celozrnný chléb s řepnou pomazánkou
- večeře: grahamové těstoviny s bazalkovým pestem a parmazánem
Důležitou součástí jídelníčku při onemocnění dnou jsou sacharidy, které dodají tělu dostatek energie. Ty bychom měli zařazovat především k snídani.
Ke snídani si tedy například připravte dva plátky celozrnného chleba, potřete ho lučinou a uvařte si k tomu bylinkový čaj. Další variantou slané snídaně je obložit chléb libovou a kvalitní šunkou s vysokým obsahem masa – tu si čas od času dovolit můžete.
Pro sladkou snídani zvolte jogurt s pečivem nebo ovesné vločky se sušeným ovocem a mlékem. Nezapomeňte vypít také sklenici vody.
Oběd při dně
Oběd by se neměl obejít bez bílkovin. Ty najdeme v mase a mléčných výrobcích. Konzumaci červeného masa bychom ale měli při onemocnění dnou omezit, vhodné je nahradit ho masem bílým (ovšem pozor na mořské plody a ryby – vhodnější jsou sladkovodní). Z příloh se doporučují brambory, rýže, kuskus nebo pohanka či jáhly.
Večeře při dně
Dieta u onemocnění dnou není redukční (pokud cílem není zároveň i snížit váhu). Řídit byste se určitě neměli nesmyslnými radami, že večer není dobré jíst sacharidy (pečivo, přílohy). Protože je třeba vynechat maso, tvoří sacharidy důležitou část stravy. Zařaďte do své stravy cenné potraviny, jako jsou jáhly nebo pohanka, připravit si je můžete podle následujících receptů.
Salát s ovesnými vločkami
Ingredience: 30 g ovesných vloček, 60 ml řeckého jogurtu, 80 ml mléka, 15 g chia semínek, 30 g bobulovitého ovoce, vanilkový extrakt
Postup: Vše jednoduše smícháme a necháme odstát na noc v chladničce. Ráno máme zdravou a vyváženou snídani.
Sladký jahelník
Ingredience: 2 lžíce jáhel, 2 lžíce krup, trochu olivového oleje na vymazání, 100 g ovoce (meruňky, švestky nebo jablka)
Postup: Jáhly uvařte společně s kroupami (poměr si zvolte podle chuti, například 1 : 1). Do vymazaného pekáče dejte vrstvu jáhel s kroupami a na ni ovoce (například meruňky, švestky nebo jablka). Vrstvy vystřídejte a pečte v troubě asi 20 minut.
Sekaná z cukety
Ingredience: ½ kg cukety, 15 dkg libové šunky nebo tofu, 4 vejce, 15 dkg tvrdého sýra, 1 cibule, 2 dl krupice, 1 dl olivového oleje, ½ prášku do pečiva, špetka soli
Postup: Cuketu a tvrdý sýr nastrouháme, cibuli a šunku nakrájíme na malé kousky. Na kousku másla zpěníme cibuli. Vše promícháme v misce a přidáme krupici, olej, žloutky a prášek do pečiva. Může přidat různé bylinky. Jako poslední do směsi vmícháme ušlehané bílky a připravenou směs vlijeme do zapékací misky. Pečeme do zlatova a podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Brambory s pikantní omáčkou
Ingredience: 750 g brambor, 1 najemno nakrájená šalotka, 2 rajčata, bazalka
Ingredience na dresink: 1 nadrobno nakrájeno rajče, 4 nasekané olivy, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, špetka soli a pepře
Postup: Brambory uvařte ve slupce doměkka nebo je můžete upéct v troubě. Hotové je nakrájejte, přidejte nakrájenou šalotku a rajčata. Připravte si dresink a jemně jej vmíchejte k bramborům a zelenině. Nakonec posypte bazalkou.
Přírodní krůtí plátek s kuskusem
Ingredience: 1 plátek krůtích prsou, 1 lžíce olivového oleje, bylinky na ochucení, kuskus, 1 mrkev, kousek celeru, 1 petržel, 1 polévková lžíce rozinek, 1 lžíce zakysané smetany
Postup: Krůtí prsa naklepejte a zprudka orestujte na kvalitním olivovém oleji. Solí šetřete, ale okořeňte maso bylinkami. Kuskus připravte dle návodu. Na pánvi orestujte zeleninu (mrkev, celer, petržel), přidejte hrst rozinek a promíchejte s kuskusem. Na talíř dejte dva až tři kopečky kuskusu, přelijte kysanou smetanou a přidejte přírodní plátek.
Pohankové karbanátky
Ingredience:25 dkg spařených jáhel, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, vejce, majoránka, strouhanka, uvařená zelenina (například mrkev nebo brokolice)
Postup: Do misky dejte nakrájenou cibuli, dva stroužky prolisovaného česneku, pohanku, vajíčko a povařenou zeleninu. Okořeňte solí, majoránkou a pepřem. Zahustěte strouhankou. Vše dobře promíchejte. Vypracujte ze směsi karbanátky a opečte je na olivovém oleji. Podávejte s bramborovou kaší a mrkvovým salátem.
Těstovinový salát
Ingredience: 500 g těstovin, 150 g kukuřice, 100 g sterilovaných okurek, 1 cibule najemno pokrájená, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 1 kelímek bílého jogurtu, olivový olej, šťáva z citronu, petrželka a sůl
Postup: Těstoviny uvaříme dle návodu a promícháme se zeleninou. Vedle připravíme dresink, důkladně jej vmícháme do salátu a posypeme sýrem a petrželkou.
Plněná kuřecí prsa s celerovými hranolky
Ingredience: 500 g kuřecích prsou, jeden celer, sůl, pepř, plátkový sýr podle chuti
Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Do každého kousku vložíme na plátky nakrájený sýr a zarolujeme. Propíchneme párátkem, opečeme zprudka na pánvi a pak dáme péct. Celer nakrájíme na hranolky a pečeme doměkka.
Tvarohový dortík
Ingredience: 500 g nízkotučného tvarohu, 3 bílky, 2 sáčky želatiny, šťáva z jednoho citronu, 4 lžíce hroznového cukru nebo umělého sladidla, 1 hrst jahod
Postup: Bílky vyšleháme na tuhý sníh. V jiné míse rozpustíme želatinu dle návodu na obalu a na závěr přilijeme šťávu z 1 citronu. Smícháme s tvarohem a podle chuti osladíme.
Vmícháme ušlehané bílky a celou směs nalijeme do misky a necháme v chladničce ztuhnout. Nakrájíme na kousky a ozdobíme jahodami nebo část jahod můžeme také zamíchat do směsi.
Necháme ztuhnout v mrazáku po dobu asi 1 hodiny.
Mrkvová pomazánka
Ingredience: 50 g másla, hořčice, 100 g uvařené mrkve, 1 vařené vejce, sůl, pepř, citronová šťáva
Postup: Mrkev a vejce nastrouháme nadrobno, smícháme, osolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu. Následně přidáme máslo a hořčici a dobře vymícháme. Podáváme s celozrnným pečivem nebo čerstvou zeleninou.
Autor: © Mgr. Světluše VinšováFoto: © Slim