Devět tipů na zdravou svačinu pro vaše dítě

Life breakfast kaše kakaová proteinová s quinoou bio raw 

Přestože se nazývá snídaně, naše směsi Life Breakfast jsou skvělé kdykoliv během dne. Nikdy není pozdě dát si výživnou kaši! Stačí přidat trochu vody nebo rostlinného mléka  a kaše je na světě. A děti ji milují! Obsahuje ovoce, quinou, lněné semínko, protein, kakao a mnoho dalších super výživných ingrediencí. S sebou do krabičky do školy je úplně geniální. Dobrou chuť!

E-SHOP… 

Perníkové lněnky s fíky bio raw 

Devět tipů na zdravou svačinu pro vaše dítě

Další náš produkt, který neobsahuje ořechy. A děti jej milují. Lněnky jsou naprosté číslo jedna snad pro všechny děti. Lněnky jsou vlastně tenké stočené placaté „pásky“ ze lněného semínka a ovoce, které děti rádi rozrolovávají jako hady. Dobře se jim jí, protože jsou měkké a akorát slaďounké. Kromě klasických jablečných a zázvorových lněnek, děti milují právě perníkové lněnky, pro jejich – překvapení – skutečně perníkovou chuť. Stejně jako se všemi dalšími Lifefood dobrotami i u lněnek platí – stačí pár kousnutí (rozrolovánek) a hlad či mlsná jsou zažehnáni. Lněnky jsou skutečným pokladem a pár hadíků v brašničce dítěti dodá výživu pro tři!

E-SHOP…

Devět tipů na zdravou svačinu pro vaše dítě

Toto je skutečná perla a tajemství všech mlsalů. Tento čokoládový krém představuje zdravou alternativu tolik oblíbené a milované – žel nezdravé – konkurence. Náš čokoládový sen je skutečné čistá laskomina z toho nejlepšího – přes dvě třetiny mandlové pasty je famozní základ.

Doplňují jej raw čokoláda, agáve sirup a vanilka. A to je vše. Vidíte? Žádný palmový tuk, žádná éčka, konzervanty, zkrátka nic ošklivého. Sklenička plná zdravého mlsání. Skvěle se hodí na některý z Lifefood krekrů (doporučujeme například neutrální chia krekry).

Ale my všichni víme, že nejlíp se jí ve skutečnosti samotný, lžičkou přímo ze sklenice 🙂

E-SHOP…

Life crackers mrkvánky bio raw 

Devět tipů na zdravou svačinu pro vaše dítě

Když už padla zmínka o Life Crackrech, naše nabídka těchto bezlepkových bylinno-lněných krekrů je skutečně nepřeberná, doporučujeme ji shlédnout. Jedny však pro dětského strávníka vystupují z řady. Mrkvánky. Mají jemně nasládlou chuť, děti je rády zobou tak jak jsou samotné. Kladné pro zdraví je také jejich velice nízký obsah soli. Když pro ně hledáte svačinu naslano, tohle je odpověď. 

E-SHOP…

Devět tipů na zdravou svačinu pro vaše dítě

Když se začneme bavit o dětském jídle, hranolky, respektive chipsy na svačinu, jsou evergreen dětských snů. Který rodič by z těch přesolených, tukem nasáklých laskomin, nešílel.

Naštěstí rádi mlsáme i v Lifefoodu a tak jsme vyvinuli jejich zdravou variantu. Naše sušené chipsy jsou také křupavé, ale na rozdíl od klasických brambůrků neobsahují to všechno špatné. Jsou to jen usušená zelenina s bylinkami.

Zasytí, uspokojí, když vás honí mlsná. A bez špatných pocitů, takže jsou vhodné i pro děti. 

E-SHOP…

Devět tipů na zdravou svačinu pro vaše dítě

Zpátky do sladkých svačinek: kokosové pohánky si vaše děti zamilují, protože jsou od nerozeznání od klasických sušenek, jak je znají z běžných obchodů.

Pohánky jsou měkoučké, vyrobené z datlí, kokosu, rozinek, slunečnicových semínek, dýňových semínek, zlatého lněného semínka a naklíčené pohanky. Doladěné citronovým džusem, skořicí a muškátovým oříškem.

Již ten samotný výčet zní lákavě, že? Ano, víme o tom, pohánky mlsají nejen děti, ale i dospělé děti. Je to zkrátka rodinný poklad 🙂

E-SHOP…

Devět tipů na zdravou svačinu pro vaše dítě

Máte chuť na něco exkluzivnějšího, sofistikovaného, vymazleného? Pak je tu Marawkánka. Jak již zní v názvu, jedná se o raw verzi klasické marokánky, dezertu, který známe ze starých dobrých cukráren.

Výživově bohatá, obsahuje velké množství dokonale sladěných surovin, oříšky a ovoce, to vše obalené v luxusní pomerančové čokoládě. Stačí vám pár kousnutí a jste jednak v nebi a jednak dokonale uspokojíte všechny chutě.

Prázdné kalorie, to tady opravdu nehledejte. Děti se naučí, co to je dobrá chuť.

E-SHOP…

Sušená hruška plátky BIO RAW 

Devět tipů na zdravou svačinu pro vaše dítě

A tajný tip na konec – sušené ovoce. Máme ho opravdu širokou nabídku a vřele je doporučujeme. Sušené ovoce od nás je totiž šetrně sušeno za nízkých teplot a neobsahuje žádné konzervanty, syřidla ani oleje. A je samozřejmě z BIO zemědělství. Děti milují obzvláště sušená jablka, moruše nebo rády zobou rozinky. Sušená hruška je taková méně obvyklá a proto si na ni dovolujeme upozornit. Je výjimečně dobrá, velice sladká a měkká. Skutečně zdravá svačinka pro všechny děti. 

E-SHOP… 

Pomohli jsme vám se svačinkovou inspirací? Nechť vašim dětem chutná a naše snacky jim pomáhají být zdravými a silnými. A nezapomeňte ještě na jednu přísadu, tu úplně nejlepší, kterou je děti třeba dostatečně vyživovat. Přeci vaše lásku! 

Devět tipů na zdravou svačinu pro vaše dítě

Devět tipů na zdravou svačinu pro vaše dítě

Devět tipů na zdravou svačinu pro vaše dítěSe začátkem školního roku řeší rodiče každé ráno, co zabalit dětem do školy na svačinu. Jaká má být vhodná svačinka, aby vaše ratolesti před obědem nehladověly, ale aby se ani nepřejídaly? Doktorka Jana Nová, která má tři školní děti, vám poradí, co se hodí na svačinu do školy.

Domácí pomazánky

Nejzdravější jsou připraveny doma, udělané z kravského másla. Hotové pomazánky ze supermarketů obsahují hodně soli a konzervačních látek. Vyrábějte pomazánky doma, budou chutnější a zdravější.

Zelenina, ovoce

Do kelímku přibalte listy ledového salátu, čínského zelí, ředkvičku, mrkev, okurku. Také sezónní ovoce – jablka, hrušky, švestky, hrozny a také tropické druhy jako banány. Ovoce a zelenina jsou pro děti základ.

Zdravě a chutně

Dětská svačina musí být zdravá, ale zároveň musí dítěti chutnat. Jinak ji vyhodí do koše.

Chléb a pečivo

Upřednostněte cereální výrobky, ty obsahují vitamíny skupiny B, minerály a vlákninu.

Nefalšované máslo

Vybírejte takové, které obsahuje 82 procent mléčného tuku. Někteří producenti přidávají do kravského másla rostlinné tuky. V některých případech při zpracovávání rostlinných semen vznikají nezdravé transmastné kyseliny, které zvyšují cholesterol.

Sýry

Vybírejte méně tučné. Pro děti se hodí čerstvé tvarohové sýry. Vhodný je například sýr cottage.

Šunka

Při výběru zohledněte obsah masa a soli. Čím méně soli, tím lépe, a čím více masa, tím lépe.

Voda nebo čaj

Pokud je teplo, můžete zabalit čistou pitnou vodu. Minerálky nejsou až tak vhodné. Už vůbec ne kofola, kola či různé slazené ovocné nápoje. Pokud džus, tak jen přírodní a je třeba ho ještě zředit s vodou v poměru 1:2. Za chladnějšího počasí udělejte čaj – zázvorový, kmínový či z mateřídoušky.

Jaké sladkosti?

Vyhněte se lepeným čokoládovým, či kakaovým keksům i samotné čokoládě, či čokoládovým bonbonům, nebo jiným barveným sladkostem. U dětí způsobují roztržitost a hyperaktivitu. Vhodný je makovník, ořechovník, tvarohový koláč. Kupované muffiny nejsou zdravé. Pokud je však upečete doma s kravským máslem, je to super.

TIP: Zamyšlení nad dětskými svačinkami

VIDEO: Tip na zdravé svačiny

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zdravé svačinky (nejen) do školy / Rozhovory, články

Inspirovala jsem se vašimi recepty a připravila pro vás několik skvělých tipů na zdravé svačinky (nejen) do školy. 

1. Mazaný chléb

Možná už jste také slyšely o zdravém kváskovém chlebu. Kvásek lze připravit buď z droždí – pečení z něj je rychlejší, ale obsahuje jen jeden druh kvasinek, anebo si jej můžete vyrobit doma jen z mouky a vody.

 Tento typ Kvásku potřebuje sice asi 4 dny “pracovat”, než se s ním dá péct, ale za to je v něm až kolem stovky mikroorganismů. Pokud si dle našeho receptu připravíte Kváskový chleba, vydrží vám déle, také je stravitelnější a především nutričně hodnotnější.

Z kvásku můžete upéct i jakékoliv jiné pečivo, například Housky nebo Loupáky.

Častá je kombinace pečiva s máslem a se šunkou nebo sýrem. K svačince ale můžete na chleba namazat také zdravou pomazánkou. Pokud máte doma bílý jogurt a zakysanou smetanu, připravíte tak jednoduše a levněji Domácí žervé. Výhodou je, že je opravdu čerstvé a máte přehled o tom, kolik obsahuje soli.

Mají vaše děti raději maso? Připravte jim Rychlou drůbeží pomazánku, Králičí pomazánku nebo Rybí.

Dle sezónní zeleniny můžete dětem připravit i různé zeleninové pomazánky –  výborná je Mrkvová pomazánka, Guacamole, pomazánka ze sušených rajčat, případně z červené řepy. Skvělá je také Luštěninová pomazánka, Hummus s cuketou, nebo Pomazánka z červené čočky. 

Budete mít zájem:  Domácí ice tea chce víc cukru než horký čaj

Do krabičky nebo pytlíku přidejte dětem i kousek ovoce a spoustu zeleniny.

Oblíbené jsou u dětí také tousty. Co je ale zkusit trochu jinak? Vyzkoušejte Jablečno-skořicový toust! Společně s pečivem tak do dětí dostanete kousek ovoce a nějaké oříšky. Recept oceníte také ve chvíli, kdy nestihnete upéct. 😉

2. Něco sladkého

Je vaše dítě spíše na sladké svačiny nebo potřebuje doplnit více energie? I moučníky se dají připravit zdravě. Vyzkoušejte třeba Makovník s jablky, Raw kuličky z datlí či Jáhelník.

Skvělé jsou i nepečené dezerty, především různé kaše, které jsou chutné i za studena. Připravit můžete RAW chia kaši se skořicí nebo Podzimní kaši a dpolnit je můžete čímkoliv, co má vaše dítě rádo – ovoce čerstvé nebo kompotované, sušené ovoce, oříšky, strouhaná čokoláda, skořice..

Nestíháte péct? Co to zkusit trochu jinak? Vyzkoušejte Jablečno-skořicový toust! Společně s pečivem tak do dětí dostanete kousek ovoce a nějaké oříšky. 

3. Mléčné výrobky

Pokud dítě tráví ve škole celý den a potřebuje svačiny dvě nebo naopak jen dopoledne, ale potřebuje více zasytit, zabalit mu můžete třeba nějaký Domácí jogurt, který můžete dochutit Šípkovou marmeládou, Čokoládou ze švestek nebo Rakytníkovým medem. Chybu určitě neuděláte ani s Nepečeným tvarohovým dortíkem, domácím tvaroháčkem nebo domácím pribiňákem. Tvaroh i jogurt jsou významným zdrojem bílkovin, které dítě zasytí a dodají mu potřebnou energii.

4. Smoothie

Se začátkem školního roku a přicházejícím podzimem se často v dětských kolektivech objevují různé virózy. Dostatek čerstvého ovoce a zeleniny je základ pro jídelníček plný vitamínů.

Nikdy ale do dítěte nedostanete takové množství, kolik dáte do ovocných a zeleninových šťáv.

Využijte opět sezónních druhů a připravte si tak Jahodové smoothie, Smoothie z dýně, Smoothie s brokolicí nebo Smoothie z řepy a citrusů.

5. Saláty

Pokud vaše dítě zůstává déle v družině, je fajn připravit svačinu větší. Zpestřete dětem jídelníček zeleninovým nebo ovocným salátem, výborný je také Těstovinový salát, Jarní salát s tuňákem, Čočkový salát či Letní salát.

Každá svačinka by měla obsahovat také malé překvapení, nějakou dobrůtku. Ani tady ale nemusíte sáhnout po průmyslově vyrobeých bonbonech nebo jiných cukrovinkách. Zkuste Křupky z pomerančové kůry, Skořicové ořechy, nebo třeba Domácí gumové bonbóny.

Netrefila jsme se vám, nebo spíše vašim dětem, do chuti? V kategorii Recepty najdete spoustu dalších tipů nejen na svačiny.

Deset tipů na nejlepší svačiny pro školáky

Ideální by bylo, abychom my i naše děti snědli za den tak pět až šest menších porcí jídla. Tím se rovnoměrně rozloží příjem energie a naše těla pak nemají potřebu si část energie ukládat do zásoby jako tuk.

Když nejíme pravidelně, ale třeba jen dvakrát denně, naučí se náš organismus vytvářet si zásoby na horší časy. A ve chvíli, kdy se zase pořádně najíme, nespotřebuje všechnu energii, ale část si schová.

Když to takhle vedeme delší dobu, začneme tloustnout.

Takže když chceme dát dětem do vínku zdravé stravování a štíhlou postavu, musíme nějak zajistit, aby jedly pravidelně aspoň každé tři hodiny. Tak zabráníme i tomu, aby se přejídaly odpoledne a večer jen proto, že je „honí mlsná“.

O důležitosti snídaně jste už četli v předcházejícím článku. Svačina pak na snídani navazuje a dodává dětem energii k učení. Přesto ji hodně dětí, ale i rodičů ignoruje. Podle nedávného průzkumu prý 23 % českých dětí v šestých třídách vůbec nesvačí, a když tak jsou jejich favority bílé pečivo, salám a sladkosti. Ovoce má u svačiny přibaleno jen 22 % dětí.

Protože víme, že není jednoduché vymýšlet každý den dítěti zajímavou a ještě zdravou svačinu, nabízíme vám k vašim zavedeným a oblíbeným favoritům další možnosti. Nejsou sice tak jednoduché jako chleba s paštikou nebo dokonce kupovaný perník s povidly, ale zcela jistě jsou zdravější. Inspirujte se a určitě svoje dítě příjemně překvapíte.

Čtvercové sendviče se sušenou šunkou

  • PRO 4 OSOBY
  • Příprava: 15 minut
  • * 8 tenkých plátků tmavého chleba * balíček lučiny * 100 g sušené šunky * 1–2 mrkve * 50 g rukoly * čerstvá pažitka * sůl

1. Tmavý chléb nakrájíme na tenké plátky a ořízneme je do tvaru čtverce.

2. Lučinu (nebo jiný čerstvý sýr) utřeme s pažitkou a ochutíme solí, pokud bude třeba, naředíme pomazánku lžící mléka nebo bílého jogurtu. Mrkev nastrouháme na struhadle na tenké plátky – nikoliv na nitky.

3. Plátky chleba natřeme lučinovou pomazánkou, poklademe uzenou šunkou (pršut, schwarzwaldská šunka apod.), lístky rukoly a tenkými plátky mrkve. Obložený chlebíček přiklopíme druhým krajícem chleba, který také namažeme pomazánkou. Sendvič lehce přitlačíme, aby u sebe krajíce lépe držely.

  1. TIP Tenký sendvič můžete připravovat na mnoho způsobů.
  2. Stojí za vyzkoušení například verze s koprovou pomazánkou z lučiny a plátky uzeného lososa.

Bulky s kuřecím masem a sýrem

  • PRO 4 OSOBY
  • Příprava: 15 minut + 1,5 hodiny kynutí +15 minut pečení
  • * 4 žemlové bulky * 200 g kuřecích prsou bez kostí a kůže * 1 lžíce oliv. oleje * sůl * špetka muškátového oříšku * 1–2 lžíce citronové šťávy * 1 jarní cibulka * 4 lžíce hrášku * 4 lžíce karotky * 4 lžíce smetany ke šlehání * 1 lžíce těstovinových písmenek, uvařených * 70–100 g tvrdého sýra typu gouda

1. Maso nakrájené na kostičky zprudka opečeme na oleji ze všech stran.

Přidáme najemno nakrájenou cibulku, hrášek a karotku, osolíme, okořeníme a na mírném ohni ještě chvíli opékáme. Zakapeme citronovou šťávou a společně prohřejeme. Nakonec zalijeme smetanou a necháme přejít varem.

2. Vmícháme uvařená písmenka a povrch posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Necháme stát, dokud se sýr neroztaví. Seřízneme vršky housek a ze spodní části vydlabeme střídku. Bulky naplníme připravenou směsí, přiklopíme a podáváme teplé nebo studené.

Rozinkové bochánky

  1. PRO 4 OSOBY
  2. Příprava: 20 minut
  3. * 100 g másla * 50 g moučkového cukru * 1 vanilkový cukr * 1/4 lžičky skořice * 1 lžička nastrouhané citronové kůry * 1 celé vejce, 1 žloutek, 1 vejce na potření * 200 g hladké mouky * 12 g droždí * 50 ml mléka * 8 g rozinek

1.

Droždí utřeme v misce se lžící moučkového cukru a rozmícháme s vlažným mlékem. Změklé máslo vyšleháme s oběma cukry do pěny. Vmícháme skořici, citronovou kůru, sůl, vejce a žloutek. Přidáme prosátou mouku, rozmíchané droždí ve vlažném mléce a rozinky.

Vypracujeme vláčné těsto, vytvarujeme kouli a necháme pod utěrkou na teplém místě kynout.

2. Z vykynutého těsta vytvoříme vyšší malé bochánky, které na povrchu nařízneme ostrým nožem do čtverečků a necháme znovu nakynout na plechu. Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 12–15 minut.

Knäckebrot s ovocem

  • PRO 4 OSOBY
  • Příprava: 5 minut
  • * 2 plátky knäckebrotu * 1 kiwi * 1 banán * 1 vanilkový cukr * čokoládové zdobení na dorty a dezerty

1. Škrabkou oloupeme kiwi a nakrájíme ho na tenké plátky. Oloupeme banán a také ho nakrájíme na šikmé plátky.

2. Naskládáme na knäckebrot plátky kiwi a banánu a posypeme čokoládovým zdobením. Sendvič přikryjeme druhým plátkem knäckebrotu.

Bramborový koláč se šunkou

  1. PRO 4–6 OSOB
  2. Příprava: 20 minut + 20–25 minut pečení
  3. * 600 g uvařených a oloupaných brambor * 2 lžíce olivového oleje * 4 jarní cibulky s natí * 100 g šunky (debrecínky) * sůl * velká hrst čerstvých bylin (bazalka, saturejka, oregano) * 4 vejce * 150 g zakysané smetany * 50 g tvrdého sýra nakrájeného na kostičky

1. Předehřejeme si troubu na 200–220 stupňů. V pánvi vhodné do trouby rozpálíme olej a osmahneme cibulku a pokrájenou šunku. Opékáme asi 2 minuty, pak přidáme na kostičky nakrájené uvařené brambory a ještě krátce opečeme. Osolíme, stáhneme z ohně a vmícháme čerstvé bylinky.

2. V misce rozšleháme vejce se smetanou, vmícháme nakrájený sýr a osolíme. Směsí přelijeme obsah pánve, urovnáme stěrkou a v předehřáté troubě pečeme asi 20–25 minut. Zchladlé krájíme na kostky.

Budete mít zájem:  Bakteriální Rozpad Ploutví Příznaky?

TIP Koláč můžete upéct v koláčové formě vymazané kouskem másla a vysypané strouhankou nebo ve větším množství zapékat na plechu nebo v pekáči.

Sendviče s tuňákem a okurkou

  • PRO 4 OSOBY
  • Příprava: 5 minut
  • * 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě * 1/2 salátové okurky * 100 g cherry rajčátek * jeden plátek světlého toastového chleba * jeden plátek tmavého toastového chleba

1. Tuňáka necháme okapat.

2. Plátky chleba namažeme máslem nebo margarínem, poklademe omytou nakrájenou okurkou, zakryjeme vrstvou tuňáka a přidáme rozmáčknutá cherry rajčátka.

3. Opatrně přiložíme na obloženou stranu druhý plátek toastového chleba a překrojíme sendvič ostrým nožem na dva trojúhelníky.

Rýžová kaše s rozinkami

  1. PRO 4 OSOBY
  2. Příprava: 20 minut
  3. * 100 g kulatozrnné rýže * 2 lžíce másla * hrst rozinek * hrst vlašských ořechů * 80 g cukru krystal * 1 vanilkový cukr * špetka skořice

1. Na másle osmahneme kulatozrnnou rýži a zalijeme ji vodou tak, aby rýži přesahovala zhruba o jeden centimetr. Zmírníme plamen na minimum a přikryjeme rendlík pokličkou. Občas promícháme.

2. Po čtvrthodině přidáme do rýže rozinky, nakrájené vlašské ořechy, cukr obyčejný i vanilkový a skořici. Za dalších pět minut by již rýže měla být měkká (záleží na druhu) a hotová. Podávat můžeme teplé i vychladlé.

Plněná bageta s avokádem

  • PRO 4 OSOBY
  • Příprava: 10 minut
  • * 1 velká bageta * 100 g sýru feta nebo balkánského sýru * 50 g zelených oliv * 100 g rajčat * 1/2 červené papriky * avokádo * 50 g rukoly * 1 lžíce olivového oleje * šťáva z jednoho citronu

1. Bagetu podélně rozkrojíme, upěchujeme střídku tak, abychom mohli vnitřek naplnit směsí.

2. Z nadrobno nakrájených rajčat, avokáda, papriky, zelených oliv, sýra a rukoly připravíme směs, kterou ochutíme olivovým olejem a šťávou z citronu. Naplníme bagetu.

3. Na několika místech bagetu svážeme provázkem, aby se nerozpadala, a nakrájíme na jednotlivé dílky.

TIP Vydlabané bagety svázané provázkem jdou plnit všemi druhy zeleninových salátů, pokud budou nakrájené nadrobno. Můžete přidávat kuřecí maso, krabí tyčinky nebo tuňáka.

Oříškové řezy

  1. NA 1 PLECH NEBO PEKÁČ O ROZMĚRECH 20 X 30–35 CM
  2. Příprava: 10 minut + 15–20 minut pečení
  3. * 2 vejce * 140 g moučkového cukru * 200 g lískových oříšků * 120 g hrubé mouky NA DROBENKU: * 1 lžíce másla * 1 lžíce cukru krupice * 4 lžíce hrubé mouky

1. Umeleme nebo rozsekáme najemno v robotu 140 g ořechů, zbytek překrájíme na poloviny.

2. Z másla, cukru krupice a hrubé mouky připravíme drobenku. Vejce vyšleháme s cukrem do husté bílé pěny. Přidáme umleté ořechy a prosátou mouku a vše promícháme.

3. Plech vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj těsto a posypeme ořechy a drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut, vyjmeme z trouby a necháme chvíli zchladnout. Vlažné krájíme na řezy.

Sezamové müsli s meruňkami

  • PRO 4 OSOBY, ASI 12–14 TYČINEK
  • Příprava: 10 minut + 20 -30 minut pečení
  • * 100 g másla * 4 lžíce javorového sirupu * 80 g moučkového cukru * 2 lžíce medu * 50 g přírodního cukru * 100 g ovesných vloček * 100 g lískových oříšků * 2–3 lžíce sušených meruněk * 4 lžíce sezamových semínek

1. Oříšky krátce rozsekáme v mixéru, stačí asi 15 až 30 vteřin.

2. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme máslo, javorový sirup, med a cukr. Přidáme ovesné vločky, oříšky, meruňky a sezamové semínko a promícháme.

3. Stáhneme z ohně a směs rozprostřeme na plech vyložený alobalem a potřený olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova. Necháme vychladnout a krájíme na řezy.

TIP Zkuste přidat i jiné druhy semínek, podle chuti. Například lněné semínko, dýni, slunečnici. Meruňky můžeme zaměnit za datle, fíky, rozinky či jiné druhy sušeného ovoce. Záleží na obsahu spižírny i vaší fantazii. Místo přírodního cukru můžete použít obyčejný krystal, který ale nemá tak výraznou chuť.

Svačiny jsou dvě

Když máte dítě v odpolední družině a vyzvedáváte ho v pět hodin, mělo by s sebou mít druhou svačinu, kterou si tak ve tři sní. Odpolední svačina by měla tvořit už jen 10 % denního energetického příjmu.

Vhodnější jsou potraviny, které mají nižší energetickou hodnotu i glykemický index. Zasycení z nich déle vydrží a navíc organismus nebude mít problémy s nadbytkem energie i při větším objemu jídla.

Pokud ale dítě odpoledne sportuje (například chodí na pravidelné tréninky), můžeme tomu vydatnost odpolední svačiny přizpůsobit.

Dalších 18 nápadů pro rodiče, kterým dojde inspirace

  1. * Cherry rajčátka a chléb s tvarohovou pomazánkou – malá rajčata jsou pro děti chuťově zajímavější než velká a taky nehrozí, že se při kousání do velkého plodu  „pokecají“ šťávou
  2. * Mrkev nakrájená na tyčinky a vanička se sýrovým dipem – sýrový dip můžete nahradit zakysanou smetanou mírně osolenou mořskou solí
  3. * Kelímek s rozmixovaným jablkem ve tvarohu s hrozinkami – vybavte dítě lžičkou

* Oříšky, sýr a grahamové tyčinky – pokud zvolíte arašídy, dejte přednost těm nasucho praženým před pečenými na oleji. Nejlepší jsou vlašské a lískové ořechy.

* Kelímek s bílým jogurtem a v něm na kostky nakrájená broskev – to je jediný způsob, jak navzdory reklamním tvrzením opravdu získáte jogurt s velkými kousky ovoce

* 2 kiwi překrojené napůl (lžička) a bílý jogurt – zkuste hutný a chutný řecký jogurt ze specializované prodejny

* Müsli tyčinka neslazená a banán – u müsli tyčinek si pečlivě přečtěte obsah. Hodně těch, které se tváří jako zdravé, je zbytečně přeslazeno.

* Krabička neslazeného sušeného ovoce (meruňky nesířené) a oříšky – snadná a rychlá svačina plná energie

* Ovocný salát – nejvíc bude dětem chutnat, když ho spolu s vámi večer připraví. Aby ovoce nezhnědlo, vmíchejte do něj citronovou šťávu a dejte v krabičce do ledničky. Přibalte lžičku.

* Tmavý chléb s arašídovým máslem, pokud možno neslazeným – tento americký evergreen (zvaný v originále peanut butter) je kupodivu docela zdravý, i když ne v oblíbené kombinaci s marmeládou (peanut butter jelly sandwich)

* Kapsa z pita chleba se zeleninovým salátem a hummusem – zase uděláte dobře, když necháte dítě kapsu naplnit. Svačina, na které se podílí, zůstane málokdy vylisovaná na dně aktovky.

  • * Celozrnné sušenky s bílým jogurtem – sušenky slazené medem nebo rýžovým sladem dítě ,ošidí’ a nabijí energií.
  • * Rýžové nebo pšeničnožitné pufované chlebíčky s margarínem a šunkou – zdravější varianta oblíbené obložené housky
  • * Pečené preclíky a tyčinky tvrdého nízkotučného sýra – sýrové hranolky připomínají ty bramborové a hned lépe chutnají
  • * Jablko nakrájené na lodičky a nízkotučná zakysaná smetana v kelímku
  • * Zeleninový salát s jogurtem a krabími tyčinkami zavinutý v pita chlebu jako palačinka
  • * Sendvič z tmavého chleba s tuňákem a zeleninovým salátem

Svačinky pro školáky – PharmDr. Margit Slimáková

Tereza je nevládní nezisková organizace, která již přes 36 let působí v oblasti environmentální výchovy. Začínali s pasením 3 koz, 17 ovcí a praktickou ochranou jednoho malého kousku přírody. Dnes vzdělávájí přes 94 000 dětí a učí je, jak mohou o naše životní prostředí pečovat samy. Podpora lokálních, kvalitních potravin také patří do ekologické výchovy, a proto zde ráda nabízím prostor pro vyjádření jejich koordinátorky programu Menu pro změnu a její doporučení doplňuji svými praktickými tipy.

Od ledna 2017 vstoupila v platnost tak zvaná „pamlsková“ vyhláška, jež upravuje, které potraviny mohou být prodávány ve školních bufetech a automatech. Nové nařízení vyvolalo v posledních měsících mnoho diskuzí.

Někteří se staví proti vyhlášce, jiní ji vítají, další se v ní snaží zorientovat a přizpůsobit nabídku potravin jejím podmínkám, někteří teprve hledají cestu. Ať už stojíte na té či oné straně, jedno je důležité si přiznat.

Škola by měla být zdravým prostředím, kde se děti učí příkladem, a to nejen na poli výchovy a vzdělávání, ale i na poli stravování. Na skutečnosti, že vyhláška není dokonalá a v některých ohledech potřebuje ještě vylepšit, se shodují i odborníci na výživu a zastánci vyhlášky.

Zároveň se shodují, že vyhláška je i přes některé dílčí nedostatky důležitým a potřebným krokem vpřed směrem k zdravějšímu a kvalitnějšímu stravování našich dětí ve školách. Rušení školního bufetu není jediným možným řešením, jak nové vyhlášce vyhovět, naopak, existují cesty daleko lepší a přínosnější.

Budete mít zájem:  Každý druhý med je falšovaný

„Vedení škol a zřizovatelé mohou zkusit promyslet možnost převzetí bufetu školní jídelnou, případně hledat další nadějné provozovatele nebo dodavatele z řad prodejen a restaurací zdravé výživy nebo moderních zdravých bufetů, které nabízejí polévky, saláty a jogurtové dezerty. Zkrátka mezi těmi, kdo umí zdravě a chutně vařit,“ říká k možnostem škol známá česká specialistka na zdravotní prevenci a propagátorka zdravého stravování nejen na školách PharmDr. Margit Slimáková.

Odkaz na web MŠMT Podpoříme zdravější stravování ve školách (http://www.msmt.cz/ministerstvo/msmt-podporime-zdravejsi-stravovani-ve-skolach)

Školní stravování je důležité, ovšem podstatné je si připomenout, že základem životního stylu je rodina. Především rodiče by si měli uvědomit, že daleko lepším řešením, než dát dítěti obnos peněz na nákup vlastní svačiny buď ve škole, nebo po cestě, je připravit svačinu doma.

Stojí to jistě čas a práci, ale je to investice nejen do zdraví dítěte, ale také do vzájemného vztahu mezi rodičem a dítětem. Navíc pokud rodič časem převede zodpovědnost za přípravu svačiny na dítě a naučí jej připravovat si jídlo do školy, věnuje mu velký dar do budoucna, který se rozhodně vyplatí. Nakonec ušetří nejen čas a peníze, ale také přispěje k rozvoji svého dítěte.

Jak? Pustit dítě do kuchyně a nechat ho kuchtit bezesporu rozvíjí důležité znalosti, dovednosti a schopnosti.

Vařením a přípravou pokrmů se děti učí: (fografie: Děti v kuchyni Autor: archiv Svobodná hra )

  • odpovědnosti a samostatnosti
  • bádání, kladení otázek a hledání odpovědí, dodržování postupů
  • matematickým dovednostem
  • pravopisu a čtení
  • základům zdravé a odpovědné stravy
  • respektu a toleranci, kulturním odlišnostem
  • vážit si sebe sama

K variantě přípravy svačin doma se přiklání také Margit Slimáková:

„Ze všeho nejvíce doporučuji rodičům připravovat vlastní svačinky. Jaké jsou výhody domácích svačinek?

  • Je to téměř jistě nejlevnější a nejčerstvější varianta.
  • Přípravou svačinky děti vychováváte, ukazujete jim, jak si dělat vlastní jídlo a starat se o své zdraví.
  • Připravujete svačinku podle individuálních chutí a potřeb vašeho dítěte.
  • Je to šetrnější způsob k našim zdrojům, svačiny můžete balit do látkových ubrousků a skleniček, obalů na opakované použití (např. Megsbags…).“

Zdravá a zodpovědná pětka 

Nebojte se, nejedná se o žádné známkování, tedy pětku, jaké byste se měli ve školním prostředí obávat. Právě naopak. Poprosili jsme Margit Slimákovou, aby pro inspiraci připravila pět základních verzí zdravých a zodpovědných svačin, které může každý snadno připravit doma. Každý z receptů lze připravovat v mnoha verzích a získat tak z pěti třeba i padesát různých kvalitních svačin.

„Naučte se sami obecné postupy, pak už můžete experimentovat podle chutí a domácích zásob. Ideálně postupy naučte i vaše starší děti, u kterých se podílením na přípravě může zvýšit šance, že svačinku i sní,“ dodává Margit.

1. Kaše do skleničky

Super svačinka, kterou je možné připravit v desítkách verzí den dopředu a zvládnou ji i samotné děti. Základem jsou vždy ovesné vločky s chia semínky (dodají zdravé tuky, vlákninu a krémovou konzistenci), druhou vrstvou je tučný bílý jogurt nebo tvaroh a třetí vrstvu tvoří příchutě od ovoce až po oříšky anebo dokonce nastrouhanou kvalitní čokoládu.

Video recepty na oblíbené ovesné kaše

Zdravé kaše do skleničky domů i na cesty

Rady pro přípravu kaší i z jiných obilovin

  • Kaše do skleničky připravujte ideálně ráno před odchodem do školy a do práce, můžete si je ale nachystat i večer a nechat v chladničce. Ideální je sklenička o objemu 250 ml se šroubovacím víčkem.
  • Ovoce používejte nejlépe sezónní, nejlepší je samozřejmě to doma vypěstované. Výtečně chutnají nejen jahody a maliny, ale i borůvky, rybíz, meruňky, broskve, různé slívy, jablíčka a hrušky. Pro zpestření vyzkoušejte i banán nebo třeba mango.
  • Vločky střídejte. Ovesné občas nahraďte pohankovými, špaldovými nebo žitnými. Pro zpestření můžete vločky předem nasucho lehce opražit.
  • Se semínky a oříšky také experimentujte a libovolně je kombinujte, každý má v oblibě jiné. Zkuste přidat též sušené ovoce od rozinek přes brusinky, švestky, meruňky až po kustovnici.
  • Místo klasického jogurtu vyzkoušejte třeba jogurt z kozího mléka. Stejně tak místo kravského mléka použijte některé z velice chutných rostlinných mlék, osvědčila se mi konopné, makové, kokosové a mandlové. Všechna si snadno vyrobíte i doma sami. Můžete na zalití vloček použít jen čistou vodu.
  • Pokud máte med z osvědčených zdrojů, používejte jej, můžete ale sladit například javorovým sirupem anebo obilnými sirupy. Výtečné jsou i domácí zavařeniny, které nahradí sladidlo i ovoce.
  • Recept: Jahodová kaše
  • 4 lžíce pohankových vloček, 2 lžíce kešu oříšků, 150 g jogurtu, 1 lžička medu a 4 – 5 jahod.

2. Pomazánka nebo dip s čímkoliv

Potřebujete kváskové pečivo, obilné placky nebo jen zeleninové proužky a něco k jejich ochucení a dodání kvalitních tuků a bílkovin. To může být pomazánka nebo dip.

Recept: Ořechová pomazánka

Nakrájíme cibuli na kostičky, vložíme ji do misky a zalijeme 30 ml panenského olivového oleje (můžeme použít olivový olej, ve kterém jsou naložená sušená rajčata). Necháme půl hodiny odpočívat a do mixéru vložíme 200 g vlašských ořechů.

Ořechy dobře rozmixujeme, přidáme cibuli s olejem a 8 sušených rajčat naložených v oleji (pokud použijeme nenakládaná sušená rajčata, necháme je nejprve v teplé vodě změknout) a rozmixujeme společně, osolíme a vmícháme sekanou petrželku a lžíci citrónové šťávy.

Recept: Pomazánka z červené čočky

Na lžíci oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme tři stroužky česneku nakrájeného na plátky, dvě najemno nastrouhané mrkve a deset minut zvolna opékáme na mírném ohni.

Přidáme špetku sušené citrónové kůry, 150 g propláchnuté červené čočky a zalijeme 500 ml zeleninového vývaru nebo vody. Osolíme, dusíme odkryté 30 minut, dokud se voda neodpaří a odstavíme.

Vmícháme 200 g cherry rajčat nakrájených na čtvrtky, lžíci citrónové šťávy a čerstvou bazalku. Necháme vychladnout a natíráme na semínkový chleba.

Další recepty na méně známé pomazánky https://www.margit.cz/co-na-snidane-a-svaciny/Příklady dalších běžných pomazánek a dipůVajíčková, rybí, tvarohová s paprikou (budapešťská), avokádové guacamole, řecké tzatziki, cizrnový hummus…

3. Domácí müsli směs

Většina běžných müsli tyčinek a cereálií jsou směsi jednoduchých a složených cukrů z nejrůznějších zdrojů, které jsou slepené dalšími cukry. Dětem zpravidla chutnají právě proto, že jsou tak sladké.

Mnohem zdravější verzi můžete snadno připravovat doma. Doporučuji mít doma zásoby mnoha druhů ořechů, semínek a nedoslazovaného sušeného ovoce. Pak už je můžete jen míchat podle aktuální chuti.

Pro zpestření zkuste někdy přidat i pár kostek kvalitní čokolády.

Recept: Koule plné energie

Sofistikovanější verzí domácí směsi mohou být kuličky připravené rozmixováním předem namočeného sušeného ovoce, oříšků a třeba kokosového tuku. Bezva kombinací jsou třeba rozinky s datlemi, kakaem a troškou kokosového tuku.

Základní hmotu připravíte do deseti minut a s tvarováním a zdobením kuliček určitě rády pomohou i děti. Výhodou receptu je, že jej můžete libovolně variovat podle chutí a podle toho, co zrovna máte doma.

Jako příklad můžeme připravit koule z 250 g vypeckovaných datlí, dvou polévkové lžic kokosového oleje, špetky vanilky, čtyř lžic rozinek a dvou lžic loupaných konopných semínek. Směs důkladně rozmixujeme a přidáváme kakaový prášek, dokud není směs správně hustá k tvarování.

 4. Výživný salát ve sklenici

Salát do skleničky se připravuje podobně jako kaše do skleničky. Základem je zelenina, dále do salátu patří kvalitní zdroj tuků, bílkovin a kvalitní ochucovadla. Saláty lze připravovat až na čtyři dny předem a uchovávat je v lednici.

Ve videu i v textu jsou bezva příklady postupu i vyzkoušených kombinací. Je to jídlo spíše pro starší děti nebo pro chvíle většího hladu. Salát můžeme doplnit o sacharidy, použít můžeme kupříkladu celozrnné těstoviny nebo rýži. V takovém případě máme rovnou domácí oběd.

Výhodou je, že můžeme využít také zbytky z domácího vaření.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector